Casusoverzicht voor EURAXESS studie en netwerkdag van 1 december 2011

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Casusoverzicht voor EURAXESS studie en netwerkdag van 1 december 2011"

Transcriptie

1 1 Casusoverzicht voor EURAXESS studie en netwerkdag van 1 december 2011 Een paar algemene punten over sofinummers: - De uitgiftepunten sofinummers werken uitsluitend op afspraak. Een afspraak kan gemaakt worden zowel bij de Belastingtelefoon als bij het uitgiftepunt zelf. Dit kan door de persoon zelf, maar kan ook door een intermediair. Afspraken kunnen drie maanden van tevoren worden gemaakt! Bij het uitgiftepunt moet altijd een identiteitsbewijs, genoemd in artikel 1 WID (géén rijbewijs), worden overgelegd. - Bij schriftelijke verzoeken aan kantoor Buitenland dient altijd het fiscale- of sociale belang te worden te worden aangegeven. Een goede motivering is dus belangrijk. Tevens moeten altijd worden bijgevoegd: een kopie van het paspoort, een kopie van de arbeidsovereenkomst en een recent bewijs van inschrijving (woonplaatsverklaring) van de lokale gemeente in het buitenland. Verzoeken moeten altijd vooraf worden ingediend. Verzoeken die achteraf worden gedaan, worden altijd afgewezen! Inhoudsopgave Casus 1 Andreja Georgov (Rus)... 2 Casus 2 Andreas Fernandez (Chileen)... 3 Casus 3 Yuang Seun (Chinees)... 4 Casus 4 Abmeratti Pridutti (Indiase)... 5 Casus 5 James Murray (Australier)... 6 Casus 6 - Peter Tan (Indonesier)... 7 Casus 7 John Edwards (incidentele werkzaamheden) (Amerikaan)... 8 Casus 8 Maria Twayn (TWV casus) (Jamaicaan)... 9

2 2 Casus 1 Andreja Georgov (Rus) Toponderzoeker werkzaam aan de universiteit van Moskou (als ambtenaar), met een 0.1 fte dienstverband aan de WUR. Zij zal niet afreizen naar Nederland, maar haar werkzaamheden voor de WUR in Moskou uitvoeren. (Kenmerken: Rus, woonachtig in Rusland, ambtenaar, gastonderzoeker, 0.1 fte dienstverband, komt niet naar NL) Geen grensoverschrijdend aspect => nationale wetgeving => geen wonen of werken in NL => Niet verzekerd Andreja Georgov - art. 2, lid 3 Wet LB niet staat der NL dus gewoon werknemer - art. 7.2, lid 2, ond. a en lid 7 Wet IB overheidsdb wordt geacht in NL vervuld te zijn - Art. 19, lid 2 Rus Rusland (mits Russische nationaliteit) (Art. 20 nvt. geen bezoek aan NL) Andreja werkt en woont uitsluitend buiten Nederland. Ze woont niet op een bereisbare afstand van een uitgiftepunt sofinummers. Er is een fiscaal belang. Het sofinummer kan schriftelijk worden opgevraagd bij de Belastingdienst/Limburg/kantoor Buitenland. Georgov gaat niet reizen en heeft dus geen visum nodig. Ze komt niet in Nederland werken, dus is er geen tewerkstellingsvergunning nodig.

3 3 Casus 2 Andreas Fernandez (Chileen) Toponderzoeker werkzaam aan de universiteit in Rio de Janeiro Brazilie (geen ambtenaar), met een 0.1 fte aanstelling aan de Universiteit van Tilburg. Hij zal niet afreizen naar Nederland, maar zijn werkzaamheden voor de Universiteit van Tilburg uitvoren in Rio de Janeiro. (Kenmerken: Chileen, woonachtig in Brazilie, werknemer, onderzoeker, 0.1 fte aanstelling, komt niet naar NL) Geen grensoverschrijdend aspect => nationale wetgeving => geen wonen of werken in NL => Niet verzekerd (Chileense nationaliteit is verder niet van invloed) Andreas Fernandez - art. 2, lid 3 Wet LB geheel buiten NL geen werknemer - art. 7.2, lid 2, ond. a geen bron Andreas werkt en woont uitsluitend buiten Nederland. Hij woont niet op een bereisbare afstand van een uitgiftepunt sofinummers. Er is een fiscaal belang. Het sofinummer kan schriftelijk worden opgevraagd bij de Belastingdienst/Limburg/kantoor Buitenland. Fernandez heeft geen visum nodig, want hij heeft de Chileense nationaliteit en is visumvrij, bovendien reist hij niet naar Nederland. Hij komt niet in Nederland werken, dus is er geen tewerkstellingsvergunning nodig.

4 4 Casus 3 Yuang Seun (Chinees) Chinese onderzoeker woonachtig in Edinburgh en werkzaam daar aan de universiteit als werknemer, heeft een 0.1 fte dienstverband bij VU. Hij reist twee keer per jaar 3 weken naar Nederland om mee te werken aan het onderzoek. (kenmerk: Chinese, woonachtig in Edinburgh, werknemer, gastonderzoeker, 0.1 fte dienstverband) Derdelander => GB heeft nieuwe derdelandersverordening niet ondertekend, daardoor oude Vo. van toepassing. Twee werkgevers, wetgeving woonland van toepassing (14.2.b). Moet wel geldige verblijfstitel hebben koppelingswet (in GB). Yuang Seun - art. 2, lid 5 Wet LB < 90% in buitenland (30 dagen NL) met inachtneming verdrag = verdrag VK, NL heft over NL dagen (geen (hoog)lerarenartikel). - art. 7.2 Wet IB idem Yuang woont in het buitenland, maar werkt mede in Nederland. Het sofinummer dient hij persoonlijk af te halen bij één van de 16 uitgiftepunten in Nederland. Aangezien hij niet de nationaliteit heeft van één van de EU/EER-landen moet hij bij de IND een verblijfsaantekening in het paspoort laten plaatsen. Als een tewerkstellingsvergunning vereist is, moet hij deze (de originele, geen kopie) meenemen bij de aanvraag sofinummer. Yuang Seun heeft een visum nodig als hij naar Nederland reist omdat Groot Brittannië geen onderdeel van Schengen is en hij op zijn VK verblijfsvergunning geen automatische toegang heeft tot Schengen. Voor iemand met de Chinese nationaliteit heeft de werkgever een TWV nodig, behalve als de Yuang suen valt onder een vrijstelling. Dat is niet het geval. Voor elk verblijf in Nederland is een TWV nodig. Deze wordt wel versoepeld afgegeven.

5 5 Casus 4 Abmeratti Pridutti (Indiase) Indiase universitair docent woonachtig in Italie (Schengen) en werkzaam aan universiteit van Bologna als ambtenaar, heeft een dienstverband van 0.1 fte aan Universiteit Leiden. Twee keer per jaar geeft mw. Pridutti drie weken les. (kenmerken: Indiase, woonachtig in Italie, ambtenaar, gastdocent, dienstverband 0.1 fte) Twee werkgevers, wetgeving woonland van toepassing (13.2). Moet wel geldige verblijfstitel hebben koppelingswet (in Italië). - art. 2, lid 3 Wet LB geen staat der NL dus werknemer - art. 7.2, lid 2, ond. a en lid 7 Wet IB overheidsdienstbetrekking wordt geacht in NL vervuld te zijn - art. 20 Italië 2 jaar heffingsrecht woonstaat na 2 jaar - Art. 19, lid 1 Italië overheidsstaat mag heffen Abmeratti woont in het buitenland, maar werkt mede in Nederland. Het sofinummer dient zij persoonlijk af te halen bij één van de 16 uitgiftepunten in Nederland. Aangezien zij niet de nationaliteit heeft van één van de EU/EER-landen moet zij bij de IND een verblijfsaantekening in het paspoort laten plaatsen. Als een tewerkstellingsvergunning vereist is, moet zij deze (de originele, geen kopie) meenemen bij de aanvraag sofinummer. Abmeeratti Pridutti heeft een Italiaanse verblijfsvergunning. Omdat Italië een Schengenland is geeft deze verblijfsvergunning recht om in een ander Schengenland te verblijven (max. 90 dagen binnen een periode van 180 dagen). Voor iemand met de Indiase nationaliteit heeft de werkgever een TWV nodig, behalve als Abmeratti Pridutti valt onder een vrijstelling. Dat is hier gedeeltelijk het geval. Voor het eerste jaar valt ze onder de vrijstelling gastdocent. Van deze vrijstelling kan maar maximaal 12 maanden gebruik gemaakt worden. Daarna moet er een TWV worden aangevraagd.

6 6 Casus 5 James Murray (Australiër) De Australische James Murray heeft een aanstelling als universitair docent (werknemer) bij de universiteit van Melbourne, voor 0.8 fte. Daarnaast heeft hij een 0.1 fte aanstelling bij een universiteit in Chicago (VS) en een 0.1 fte aanstelling aan de universiteit van Delft. Hij verblijft 9 maanden in Merlbourne, reist af naar Chicago om een maand les te geven en reist door naar Delft om daar een maand les te geven. (kenmerken: Australiër, woonachtig in Australia, werknemer, gastdocent, 0.1fte dienstverband) Verdrag met Australië regelt geen wisselend werken. Verdrag met USA is niet van toepassing (wonen buiten grondgebied USA en NL). Nationale wetgeving => verzekerd gedurende werken in NL. - art. 2, lid 5 Wet LB < 90% in buitenland (30 dagen NL) met inachtneming verdrag = verdrag AUS, (hoog)lerarenbepaling biedt heffing woonland eerste twee jaar, daarna mag NL heffen over NL dagen. - art. 7.2 Wet IB idem. James woont in het buitenland, maar werkt mede in Nederland. Het sofinummer dient hij persoonlijk af te halen bij één van de 16 uitgiftepunten in Nederland. Aangezien hij niet de nationaliteit heeft van één van de EU/EER-landen moet hij bij de IND een verblijfsaantekening in het paspoort laten plaatsen. Als een tewerkstellingsvergunning vereist is, moet hij deze (de originele, geen kopie) meenemen bij de aanvraag sofinummer. Als Australiër is James Murray niet visumplichtig voor Nederland. Voor iemand met de Australische nationaliteit heeft de werkgever een TWV nodig, behalve als James Murray valt onder een vrijstelling. Dat is hier gedeeltelijk het geval. Voor het eerste jaar valt hij onder de vrijstelling gastdocent. Van deze vrijstelling kan maar maximaal 12 maanden gebruik gemaakt worden. Daarna moet er een TWV worden aangevraagd.

7 7 Casus 6 - Peter Tan (Indonesier) De Indonesiër Peter Tan is een gerenomeerd onderzoeker. Hij heeft een dienstverband (ambtenaar) aan de Universiteit van Jakarta daarnaast heeft hij ook kleine dienstverbanden bij twee Europese universiteiten, namelijk de universiteit van Dresden DL en de universiteit van Utrecht. Voor de universiteit Utrecht heeft hij een 0.2 fte dienstverband voor het deelnemen aan een prestigieus onderzoek, waarvoor hij 4 keer per jaar 2 weken naar Nederland afreist, vaak sluiten de bezoeken naar Dresden universiteit en Utrecht op elkaar aan. (eerst Dresden dan Utrecht, of andersom). (kenmerken: Indonesier, woonachtig in Indonesie, ambtenaar, gastonderzoeker, 0.2 fte dienstverband). Geen multilateraal (wonen buiten EU) of bilateraal verdrag van toepassing. Nationale wetgeving => verzekerd gedurende werken in NL (mits geldige verblijfstitel koppelingswet). Peter Tan - art. 2, lid 3 Wet LB geen staat der NL dus werknemer - art. 7.2, lid 2, ond. a en lid 7 Wet IB overheidsdienstbetrekking wordt geacht in NL vervuld te zijn - art. 21 Indonesië 2 jaar heffingsrecht woonstaat na 2 jaar - Art. 20, lid 1 Indonesië overheidsstaat mag heffen Peter woont in het buitenland, maar werkt mede in Nederland. Het sofinummer dient hij persoonlijk af te halen bij één van de 16 uitgiftepunten in Nederland. Aangezien hij niet de nationaliteit heeft van één van de EU/EER-landen moet hij bij de IND een verblijfsaantekening in het paspoort laten plaatsen. Als een tewerkstellingsvergunning vereist is, moet hij deze (de originele, geen kopie) meenemen bij de aanvraag sofinummer. Peter Tan heeft een Schengenvisum nodig om in Duitsland en Nederland te kunnen werken. Hij kan dit visum zowel bij de Duitse ambassade als bij de Nl ambassade aanvragen (afhankelijk van waar hij het langste zal zijn en waar hij als eerste naar toe reist). Voor iemand met de Indonesische nationaliteit heeft de werkgever een TWV nodig, behalve als Peter Tan valt onder een vrijstelling. Dat is niet het geval. Voor elk verblijf in Nederland is een TWV nodig. Deze wordt wel versoepeld afgegeven.

8 8 Casus 7 John Edwards (incidentele werkzaamheden) (Amerikaan) John Edwards, een Amerikaan, woonachtig in de UK, komt voor 3 dagen naar Hubrecht Instituut. Er is geen sprake van een aanstelling, maar van incidentele onderzoekswerkzaamheden. Te weinig info. Op persoonlijke titel in NL? Uit hoofde van dienstbetrekking in USA/GB? Detachering? Te weinig gegevens om een fiscale inschatting van de situatie te kunnen maken. John woont in het buitenland, maar werkt mede in Nederland. Het sofinummer dient hij persoonlijk af te halen bij één van de 16 uitgiftepunten in Nederland. Aangezien hij niet de nationaliteit heeft van één van de EU/EER-landen moet hij bij de IND een verblijfsaantekening in het paspoort laten plaatsen. Als een tewerkstellingsvergunning vereist is, moet hij deze (de originele, geen kopie) meenemen bij de aanvraag sofinummer. John Edwards heeft als Amerikaan geen Schengenvisum nodig (visumvrije nationaliteit) Voor iemand met de Amerikaanse nationaliteit heeft de werkgever een TWV nodig, behalve als John Edwards valt onder een vrijstelling. Dat is niet het geval. Voor elk verblijf in Nederland is een TWV nodig. Deze wordt wel versoepeld afgegeven.

9 9 Casus 8 Maria Twayn (TWV casus) (Jamaicaan) De Jamaicaanse Maria Twayn woont in Duitsland en promoveert aan de Universiteit van Maastricht. Ze is onbezoldigd, dus er is geen dienstverband, ze heeft een beurs uit Jamaica. Ze reist af en toe een dag af naar Maastricht om met haar promotor te overleggen, ongeveer 1 keer per 3 maanden. (Kenmerken: Jamaicaanse, woonachtig in Duitsland, geen dienstverband, promovendi). Werkt en woont niet in NL => helemaal niet verzekerd in NL! Te weinig gegevens om een fiscale inschatting van de situatie te kunnen maken. Maria woont in het buitenland. Er is geen sprake van een dienstverband. Het staat haar vrij om een sofinummer aan te vragen, maar de vraag is of deze hier wel nodig is. Niet gegeven is waar ze in Duitsland woont. Als dat op een bereisbare afstand van een uitgiftepunt is, dient ze persoonlijk een sofinummer af te halen bij dat uitgiftepunt. Daarvoor heeft ze wel een verblijfsaantekening van de IND in haar paspoort voor nodig. Omdat er geen sprake is van arbeid zal de IND deze niet plaatsen. Haar verzoek zal dan Als ze niet op een bereisbare afstand woont van een uitgiftepunt kan een sofinummer schriftelijk aangevraagd bij de Belastingdienst/Limburg/kantoor Buitenland. Dan dient er wel een fiscale- of sociale reden aanwezig te zijn. Deze lijkt bij deze casus te ontbreken. De aanvraag om een sofinummer zal dan Maria Twayn heeft een Duitse verblijfsvergunning en deze geeft haar circulatierecht in het Schengengebied (90 dagen binnen een periode van 180 dagen). Als ze alleen naar Nederland komt om de voortgang van haar promotieonderzoek te bespreken, dan valt het niet onder arbeid verrichten in de zin van de WAV. Je kunt het dan beschouwen als een zakelijke bespreking waarvoor geen TWV verplicht is.

Wet DBA en grensoverschrijdende arbeid

Wet DBA en grensoverschrijdende arbeid Wet DBA en grensoverschrijdende arbeid Sprekers Peter Hoogstraten - Van VAR naar Wet DBA Landelijk vaktechnisch coördinator loonheffingen Anela Kovacevic - Internationale afspraken/ Voorlichter Team GWO

Nadere informatie

TOEPASSELIJKE SOCIALE ZEKERHEIDSWETGEVING

TOEPASSELIJKE SOCIALE ZEKERHEIDSWETGEVING TOEPASSELIJKE SOCIALE ZEKERHEIDSWETGEVING SVB, november 2011 Het doel van dit document Dit document is een handreiking van SVB aan academische werkgevers om hen te helpen bepalen welke sociale zekerheidswetgeving

Nadere informatie

Instructie aanvraag verblijfsvergunning voor deelname EVS

Instructie aanvraag verblijfsvergunning voor deelname EVS Instructie aanvraag verblijfsvergunning voor deelname EVS Wanneer gebruiken? Deze instructie is alleen van nut indien u een aanvraag wilt indienen voor een jongere die langer dan 3 maanden in Nederland

Nadere informatie

Brexit Verblijfstitels

Brexit Verblijfstitels Brexit Verblijfstitels Projectleider Betty Sieperda 1 Britten in Nederland https://www.youtube.com/watch?v=qdcqbts6tym&list=pl- 2UTU7j8xHmbQ1SWW8FjnAdyG5qGHjSU Waar gaat het om? Ca. 45.000 Britten in Nederland

Nadere informatie

Loonheffingen. Inkomstenbelasting. Heffingsaspecten stagiairs 1. Besluit van 15 december 2006, nr. CPP2006/1461M, Stcrt. nr. 249

Loonheffingen. Inkomstenbelasting. Heffingsaspecten stagiairs 1. Besluit van 15 december 2006, nr. CPP2006/1461M, Stcrt. nr. 249 Loonheffingen. Inkomstenbelasting. Heffingsaspecten stagiairs 1 Loonheffingen. Inkomstenbelasting. Heffingsaspecten stagiairs Belastingdienst/Centrum voor proces- en productontwikkeling, Sector brieven

Nadere informatie

Procedure identificatieplicht

Procedure identificatieplicht Procedure identificatieplicht In dit document wordt stap voor stap uitgelegd wat er van u wordt verwacht in het geval van het vaststellen van de identiteit van de medewerker. 1. Vraag de medewerker een

Nadere informatie

In deze brochure leest u als werkgroepleider alles over het aanstellen van buitenlands personeel aan de hand van de volgende stappen en bijlagen:

In deze brochure leest u als werkgroepleider alles over het aanstellen van buitenlands personeel aan de hand van de volgende stappen en bijlagen: Het aanstellen van buitenlands personeel In deze brochure leest u als werkgroepleider alles over het aanstellen van buitenlands personeel aan de hand van de volgende stappen en bijlagen: 1. Formele stappen

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over de sluiting van de Nederlandse ambassade te Guatemala-Stad.

Veelgestelde vragen over de sluiting van de Nederlandse ambassade te Guatemala-Stad. Veelgestelde vragen over de sluiting van de Nederlandse ambassade te Guatemala-Stad. 1. Wanneer gaat de Nederlandse ambassade te Guatemala dicht? De ambassade gaat dicht in juli 2013. 2. Tot wanneer is

Nadere informatie

Tekst brief ministerie van buitenlandse zaken Suriname i.v.m. MKV

Tekst brief ministerie van buitenlandse zaken Suriname i.v.m. MKV Deze pagina bevat veel informatie waar u zich bij het aanvragen van een MKV / Visum aan moet houden. Onder aan de pagina staat een print button om het document af te drukken, zodat u het op uw gemak kunt

Nadere informatie

STUDEREN IN HET BUITENLAND. Whitepaper voor studenten met studie-ambities over de grens.

STUDEREN IN HET BUITENLAND. Whitepaper voor studenten met studie-ambities over de grens. STUDEREN IN HET BUITENLAND Whitepaper voor studenten met studie-ambities over de grens. november 2014 Inleiding Voor de één is het een lang gekoesterde wens, voor de ander een strategische stap op weg

Nadere informatie

4 april 2017 Werkgeverssymposium Grensoverschrijdend werken en grensoverschrijdende werknemers

4 april 2017 Werkgeverssymposium Grensoverschrijdend werken en grensoverschrijdende werknemers 4 april 2017 Werkgeverssymposium Grensoverschrijdend werken en grensoverschrijdende werknemers U bent een (zelfstandig) ondernemer of werknemer, die zich niet laat belemmeren door landsgrenzen. In meerdere

Nadere informatie

MODULE II. Wat heb jij aan de Europese Unie?

MODULE II. Wat heb jij aan de Europese Unie? MODULE II Wat heb jij aan de Europese Unie? In de Europese Unie ben je als consument goed beschermd. Producten moeten aan allerlei veiligheidsvoorschriften voldoen, reclame mag niet misleidend zijn en

Nadere informatie

Checklist - Grensoverschrijdende arbeid

Checklist - Grensoverschrijdende arbeid Checklist - Grensoverschrijdende arbeid Grensoverschrijdende arbeid neemt steeds meer toe en heeft allerlei gevolgen voor de werknemer, zijn de gezinsleden en zijn werkgever(s). Bij het bepalen van de

Nadere informatie

Informatiekaart ONVZ HR-adviseur

Informatiekaart ONVZ HR-adviseur Informatiekaart ONVZ HR-adviseur 1 2 Inhoudsopgave Informatiekaart ONVZ HR-adviseur Algemeen 4 Bijlage 1 Checklist voor opmaak Basisverzekering buitenlandse werknemers 6 Bijlage 2 Stroomschema s Buitenland

Nadere informatie

CAO-commissie MKB-Nederland 14 juni 2011

CAO-commissie MKB-Nederland 14 juni 2011 Internationaal werkgeverschap CAO-commissie MKB-Nederland 14 juni 2011 Mr. R.A.M. Blaakman/AWVN Senior adviseur internationaal Juridische Zaken 14-6-2011 #479440 1 Hebben jullie in de sector te maken met

Nadere informatie

180. BIJSTAND AAN VREEMDELINGEN

180. BIJSTAND AAN VREEMDELINGEN 180. BIJSTAND AAN VREEMDELINGEN 1. ALGEMEEN 1.1 Intro Artikel 11 WWB geeft aan dat in een aantal gevallen de hier te lande verblijvende vreemdeling met de Nederlander wordt gelijkgesteld. Hierdoor is aanspraak

Nadere informatie

BIJLAGE. bij Uitvoeringsbesluit van de Commissie

BIJLAGE. bij Uitvoeringsbesluit van de Commissie EUROPESE COMMISSIE Brussel, 22.10.2014 C(2014) 7594 final ANNEX 1 BIJLAGE bij Uitvoeringsbesluit van de Commissie tot wijziging van Uitvoeringsbesluit C(2011) 5500 definitief, wat betreft de titel en de

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 69763 30 november 2017 Besluit van de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid van 28 november 2017, nummer WBV 2017/12,

Nadere informatie

Ontwar de knoop van de internationale tewerkstelling 10 vragen beantwoord

Ontwar de knoop van de internationale tewerkstelling 10 vragen beantwoord Ontwar de knoop van de internationale tewerkstelling 10 vragen beantwoord Dag van de Payroll Professional - 4 oktober 2018 Elke Brees Bart Hollebekkers SD Worx, Senior Consultants Invalshoeken Belgen tewerkgesteld

Nadere informatie

Vraag: Wat zijn de openingstijden van de visumafdeling? Antw.: de visumafdeling is van maandag t/m vrijdag van 09.00-15.00 uur open.

Vraag: Wat zijn de openingstijden van de visumafdeling? Antw.: de visumafdeling is van maandag t/m vrijdag van 09.00-15.00 uur open. Vraag: Wanneer kan ik mijn visum aanvragen? Antw.: U kunt uw visum op z'n vroegst 2 maanden van tevoren of uiterlijk 1 werkdag voor vertrek aanvragen aan het loket v/d Visumafdeling Vraag: Ik kan het formulier

Nadere informatie

Wonen in Duitsland 2016

Wonen in Duitsland 2016 Wonen in Duitsland 2016 Team Grensoverschrijdend Werken en Ondernemen (GWO) Nicole Janssen Inhoud presentatie Verdrag ter voorkoming van dubbele belasting NL-D: Uitkeringen in belastingverdrag tot en met

Nadere informatie

Oceanië. Voor meer informatie over visa neem contact op met de ambassade of het consulaat.

Oceanië. Voor meer informatie over visa neem contact op met de ambassade of het consulaat. Oceanië Australië Geldig paspoort: ja Visum: ja, als je voor minder dan drie maanden gaat studeren in Australië is een toeristenvisum voldoende, hiermee mag je echter niet werken daar. Verder bestaat er

Nadere informatie

HOOFDSTUK 23 HET INTERNATIONALE RIJBEWIJS

HOOFDSTUK 23 HET INTERNATIONALE RIJBEWIJS HOOFDSTUK 23 HET INTERNATIONALE RIJBEWIJS INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. ALGEMEEN... 3 1. Toelichting... 3 2. Gebruiksvoorwaarden... 3 3. Wie heeft het internationale rijbewijs nodig... 3 II. MODEL VAN

Nadere informatie

Wonen in Nederland en werken in Duitsland

Wonen in Nederland en werken in Duitsland Wonen in Nederland en werken in Duitsland Nieuw belastingverdrag 1 NR Inhoud 1. Belastingverdrag 2. Wijzigingen in het nieuwe verdrag 3. Voorbeelden doorschuif- en compensatieregeling 4. Praktisch 2 Belastingverdrag

Nadere informatie

De Basisregistratie Personen:

De Basisregistratie Personen: De Basisregistratie Personen: voor de overheid en voor u Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens 2 De Basisregistratie Personen: voor de overheid en voor u Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens

Nadere informatie

FAQ Team Zakelijk erkende referenten studie en onderzoek

FAQ Team Zakelijk erkende referenten studie en onderzoek FAQ Team Zakelijk erkende referenten studie en onderzoek Algemeen Welke Richtlijn wordt op 23 mei 2018 geïmplementeerd? Op 23 mei 2018 wordt Richtlijn 2016/801 geïmplementeerd. Richtlijn 2016/801 heeft

Nadere informatie

Wonen (en werken) in Nederland voor EU-burgers

Wonen (en werken) in Nederland voor EU-burgers Wonen (en werken) in Nederland voor EU-burgers Wilt u wonen (en werken) in Nederland? EU-burgers hebben in de meeste gevallen geen verblijfsdocument of tewerkstellingsvergunning nodig. In deze publicatie

Nadere informatie

MEDEDELING AAN DE LEDEN

MEDEDELING AAN DE LEDEN EUROPEES PARLEMENT 2014-2019 Commissie verzoekschriften 29.9.2014 MEDEDELING AAN DE LEDEN Betreft: Verzoekschrift nr. 1240/2013, ingediend door Rodica Ionela Bazgan (Roemeense nationaliteit), over vrijheid

Nadere informatie

Welkom bij het webinar Zo neemt u een expat aan

Welkom bij het webinar Zo neemt u een expat aan Welkom bij het webinar Zo neemt u een expat aan Mededelingen: Stel je vragen. De antwoorden volgen live tijdens het webinar (en na afloop van het webinar via e-mail). Het webinar is on-demand terug te

Nadere informatie

CHECKLIST TRANSSIBERIË VISA

CHECKLIST TRANSSIBERIË VISA CHECKLIST TRANSSIBERIË VISA Checklist Transsiberië Visa Je aanvraag voor KES Visum Support is succesvol bij ons binnen gekomen! Je aanvraag voor de Transsiberië visa zijn bijna compleet. Loop de checklists

Nadere informatie

Kennisgeving inkomende mobiliteit student (vreemdeling)

Kennisgeving inkomende mobiliteit student (vreemdeling) Kennisgeving inkomende mobiliteit student (vreemdeling) (531) Lees eerst de toelichting op deze pagina voordat u begint met invullen. Met dit formulier kunt u de IND laten weten dat u in het bezit bent

Nadere informatie

VISUM KORT VERBLIJF IN NEDERLAND

VISUM KORT VERBLIJF IN NEDERLAND VISUM KORT VERBLIJF IN NEDERLAND 1 WAAROM DEZE BROCHURE? 2 2 VOOR WIE IS DEZE BROCHURE? 2 3 WANNEER MAG U IN NEDERLAND VERBLIJVEN? 3 4 WELKE DOCUMENTEN HEEFT U NODIG? 3 5 WANNEER HEEFT U EEN VISUM NODIG?

Nadere informatie

CHECKLIST TRANSSIBERIË VISA

CHECKLIST TRANSSIBERIË VISA CHECKLIST TRANSSIBERIË VISA Transsiberië Visa Je aanvraag voor KES Visum Support is succesvol bij ons binnen gekomen! Je aanvraag voor de Transsiberië visa zijn bijna compleet. Loop de checklists op de

Nadere informatie

Vreemdelingen- en vluchtelingenrecht

Vreemdelingen- en vluchtelingenrecht Vreemdelingen- en vluchtelingenrecht Visa Aanvraag van een MVV Aanvraag van een visum voor kort verblijf (toeristenvisum) Verblijfsvergunningen Aanvraag verblijfsvergunning voor gezinsvorming Aanvraag

Nadere informatie

HOOFDSTUK 23 HET INTERNATIONALE RIJBEWIJS

HOOFDSTUK 23 HET INTERNATIONALE RIJBEWIJS HOOFDSTUK 23 HET INTERNATIONALE RIJBEWIJS INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. ALGEMEEN... 3 1. Toelichting... 3 2. Gebruiksvoorwaarden... 3 3. Wie heeft het internationale rijbewijs nodig... 3 II. MODEL VAN

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 6.8.2010 COM(2010)410 definitief 2010/0222 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD over de sluiting van de overeenkomst tussen de Europese Unie en de Federale Republiek

Nadere informatie

Rapport. Rapport over het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Datum: Rapportnummer: 2012/121

Rapport. Rapport over het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Datum: Rapportnummer: 2012/121 Rapport Rapport over het Ministerie van Buitenlandse Zaken Datum: Rapportnummer: 2012/121 2 Klacht Verzoeker heeft bij twee Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland drie keer een visum kort verblijf

Nadere informatie

Kwalificerende Buitenlandse Belastingplichtige 2015

Kwalificerende Buitenlandse Belastingplichtige 2015 Kwalificerende Buitenlandse Belastingplichtige 2015 Nicole MSH Janssen Team GWO Inhoud presentatie Belastingverdrag tot en met 2015 Werken in Nederland Uitkering uit Nederland Fiscaal partnerschap (fp)

Nadere informatie

Gecombineerde vergunning Single permit

Gecombineerde vergunning Single permit Gecombineerde vergunning Single permit FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 37-41 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369 95 66 E info@forumadvocaten.be W www.forumadvocaten.be Inleiding Juridische grondslag

Nadere informatie

CHECKLIST TRANSSIBERIË VISA

CHECKLIST TRANSSIBERIË VISA CHECKLIST TRANSSIBERIË VISA Transsiberië Visa Je aanvraag voor KES Visum Support is succesvol bij ons binnen gekomen! Je aanvraag voor de Transsiberië visa zijn bijna compleet. Loop de checklists op de

Nadere informatie

Bijlage A19 Protocol Naleving Wet arbeid vreemdelingen (Wav)

Bijlage A19 Protocol Naleving Wet arbeid vreemdelingen (Wav) Bijlage A19 Protocol Naleving Wet arbeid vreemdelingen (Wav) Dit protocol beoogt een handleiding te zijn voor het identificeren van eigen personeel en personeel van derden en heeft als doel naleving van

Nadere informatie

OMZENDBRIEF AAN DE GEMEENTEBESTUREN HOOFDSTUK 28 HET INTERNATIONALE RIJBEWIJS

OMZENDBRIEF AAN DE GEMEENTEBESTUREN HOOFDSTUK 28 HET INTERNATIONALE RIJBEWIJS HOOFDSTUK 28 HET INTERNATIONALE RIJBEWIJS Hoofdstuk 28-1 8/02/2010 INHOUDSOPGAVE ALGEMEENHEDEN - Toelichting - Gebruiksvoorwaarden - Wie heeft een IRB nodig? MODEL VAN HET INTERNATIONALE RIJBEWIJS OVERHEID

Nadere informatie

BIJLAGE. bij het. Voorstel voor een besluit van de Raad

BIJLAGE. bij het. Voorstel voor een besluit van de Raad EUROPESE COMMISSIE Brussel, 5.3.2015 COM(2015) 103 final ANNEX 1 BIJLAGE bij het Voorstel voor een besluit van de Raad betreffende de sluiting van de overeenkomst tussen de Europese Unie en de Verenigde

Nadere informatie

MEDEDELING AAN DE LEDEN

MEDEDELING AAN DE LEDEN EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Commissie verzoekschriften 30.05.2012 MEDEDELING AAN DE LEDEN Betreft: Verzoekschrift 1307/2007 ingediend door Richard Willmer (Britse nationaliteit), over de weigering van

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Paragraaf B2/2.1. Vreemdelingencirculaire 2000 komt te luiden:

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Paragraaf B2/2.1. Vreemdelingencirculaire 2000 komt te luiden: STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 53586 28 september 2018 Besluit van de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid van 26 september 2018, nummer WBV 2018/12,

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Nr. Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 2260 29 12 12februari 2009 Besluit van de Staatssecretaris van Justitie van 20 januari 2009, nr. 2009/3, houdende

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 1449 20 januari 2014 Besluit van de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie van 4 januari 2014, nummer WBCTU 2014/1,

Nadere informatie

DE MINISTER VOOR VREEMDELINGENZAKEN EN INTEGRATIE, Besluit: De Vreemdelingencirculaire 2000 wordt als volgt gewijzigd:

DE MINISTER VOOR VREEMDELINGENZAKEN EN INTEGRATIE, Besluit: De Vreemdelingencirculaire 2000 wordt als volgt gewijzigd: Besluit van de Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie van 5 april 2004, nummer 2004/15, houdende wijziging van de Vreemdelingencirculaire 2000. DE MINISTER VOOR VREEMDELINGENZAKEN EN INTEGRATIE,

Nadere informatie

Asielzoekers en vrijwilligerswerk

Asielzoekers en vrijwilligerswerk Asielzoekers en vrijwilligerswerk Mogen asielzoekers vrijwilligerswerk doen? Asielzoekers mogen vrijwilligerswerk doen als ze een van de volgende documenten hebben: 1. een geldig W-document (dwz. waarvan

Nadere informatie

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN Jaargang 2018 No. 28 Besluit van de 4 e juli 2018 tot afkondiging van de Regeling van de Minister van Buitenlandse Zaken van 14 juni 2018, nr. Min-Buza.2018.1422-22, houdende

Nadere informatie

Toelating tot arbeid en verblijf de gecombineerde vergunning/single permit voor buitenlandse werknemers

Toelating tot arbeid en verblijf de gecombineerde vergunning/single permit voor buitenlandse werknemers Toelating tot arbeid en verblijf de gecombineerde vergunning/single permit voor buitenlandse werknemers De bouwstenen van Acerta voor u 1 Inhoudstafel 1. De gewesten aan zet 3 2. Arbeidskaarten en arbeidsvergunning

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VERGUNNING

AANVRAAGFORMULIER VERGUNNING Stagiaire-DIMAS/-08-201 Stempel DIMAS Plus datum indiening 3 Kleuren Pasfoto s AANVRAAGFORMULIER VERGUNNING A. VERGUNNINGEN: Tijdelijk Verblijf Tijdelijk Verblijf met Arbeid Verblijf B. SOORT AANVRAAG:

Nadere informatie

OMZENDBRIEF AAN DE GEMEENTEBESTUREN TITEL

OMZENDBRIEF AAN DE GEMEENTEBESTUREN TITEL HOOFDSTUK 25 PERSONEN DIE NIET MEER IN BELGIË VERBLIJVEN INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. PERSONEN DIE IN EEN ANDERE LIDSTAAT VAN DE EUROPESE ECONOMISCHE RUIMTE VERBLIJVEN... 2 1. Wie?... 2 2. Welk document?...

Nadere informatie

Bijlage 3. Legeswijzer voor de IND. Versie juli 2011

Bijlage 3. Legeswijzer voor de IND. Versie juli 2011 Bijlage 3 Legeswijzer voor de IND Versie juli 2011 Aanvraag verblijfsvergunning met mvv voor hetzelfde verblijfsdoel als waarvoor een verblijfsvergunning wordt aangevraagd > zie tarieflijst A Aanvraag

Nadere informatie

Inschrijving voor burgers van de Unie (bewijs verblijfrecht)

Inschrijving voor burgers van de Unie (bewijs verblijfrecht) Inschrijving voor burgers van de Unie (bewijs verblijfrecht) Lees eerst de toelichting op deze pagina voordat u begint met invullen. Hoe maakt u een afspraak U levert de aanvraag in door een afspraak te

Nadere informatie

Basisregistratie personen: voor de overheid en voor de burger

Basisregistratie personen: voor de overheid en voor de burger Regelingen en voorzieningen CODE 6.2.6.4 Basisregistratie personen: voor de overheid en voor de burger brochure bronnen Brochure ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, juni 2009 Gemeentelijke

Nadere informatie

Visumaanvraagformulier voor Thailand

Visumaanvraagformulier voor Thailand LET OP! Als u een visum wilt aanvragen, doorloop dan eerst alle stappen in onze webshop. Hier kunt u, als u alle stappen doorlopen hebt, de benodigde formulieren downloaden in een compleet aanvraagpakket.

Nadere informatie

Inschrijving voor burgers van de Unie (bewijs verblijfrecht)

Inschrijving voor burgers van de Unie (bewijs verblijfrecht) Inschrijving voor burgers van de Unie (bewijs verblijfrecht) Lees eerst de toelichting op deze pagina voordat u begint met invullen. Hoe maakt u een afspraak U levert de aanvraag in door een afspraak te

Nadere informatie

(Inwerkingtreding , gepubliceerd in BS van )

(Inwerkingtreding , gepubliceerd in BS van ) Administratieve Schikking betreffende de toepassing van de Overeenkomst betreffende de sociale zekerheid tussen het Koninkrijk België en de Federale Republiek Brazilië (Inwerkingtreding 01-12-2014, gepubliceerd

Nadere informatie

Wel of geen compartimentering? R.W. Vaessen

Wel of geen compartimentering? R.W. Vaessen Wel of geen compartimentering? R.W. Vaessen Grensoverschrijdend werken, ingewikkeld? Belastingverdragen bieden duidelijke regels en vaak kan relatief eenvoudig worden vastgesteld in welk land de arbeidsbeloning

Nadere informatie

Aanvragen en wijzigen Eenoudertoeslag of partnertoeslag

Aanvragen en wijzigen Eenoudertoeslag of partnertoeslag Aanvragen en wijzigen Eenoudertoeslag of partnertoeslag Dit formulier Dit formulier is voor studenten met recht op studiefinanciering die alleen, of samen met een partner, een kind verzorgen en een toeslag

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VERGUNNING

AANVRAAGFORMULIER VERGUNNING Arbeid EA- Stempel DIMAS Plus datum indiening 3 Kleuren Pasfoto s AANVRAAGFORMULIER VERGUNNING A. VERGUNNINGEN: Tijdelijk Verblijf Tijdelijk Verblijf met Arbeid Verblijf B. SOORT AANVRAAG: Eerste Aanvraag

Nadere informatie

De Groep Visa kwam overeen de toepassing van deze maatregel in het najaar van 2005 te herzien.

De Groep Visa kwam overeen de toepassing van deze maatregel in het najaar van 2005 te herzien. Conseil UE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 20 oktober 2004 (26.10) PUBLIC 13771/04 LIMITE VISA 193 COMIX 634 NOTA van: het Voorzitterschap aan: de Groep Visa Nr. vorig doc.: 11642/2/04 143 COMIX 486

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Loonheffingen. Inkomstenbelasting. Heffingsaspecten stagiairs

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Loonheffingen. Inkomstenbelasting. Heffingsaspecten stagiairs STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 20500 21 december 2010 Loonheffingen. Inkomstenbelasting. Heffingsaspecten stagiairs 14 december 2010 Nr. DGB2010/2202M

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VERGUNNING

AANVRAAGFORMULIER VERGUNNING Arbeid NA-DIMAS/-08-201 Stempel DIMAS Plus datum indiening 3 Kleuren Pasfoto s AANVRAAGFORMULIER VERGUNNING A. VERGUNNINGEN: Tijdelijk Verblijf Tijdelijk Verblijf met Arbeid Verblijf B. SOORT AANVRAAG:

Nadere informatie

Informatieblad: Consulaire verklaringen. 1) Verklaring van woonplaats. 2) Verklaring van in leven zijn

Informatieblad: Consulaire verklaringen. 1) Verklaring van woonplaats. 2) Verklaring van in leven zijn Informatieblad: Consulaire verklaringen Consulaire verklaringen kunnen alleen t.b.v. Nederlanders worden opgemaakt. Uw nationaliteit, evenals een evt. tweede nationaliteit, moet in de verklaring worden

Nadere informatie

Werken van en met vreemdelingen op en om schepen NVV Themamiddag 13 september mr. B.J. (Bart) Maes

Werken van en met vreemdelingen op en om schepen NVV Themamiddag 13 september mr. B.J. (Bart) Maes Werken van en met vreemdelingen op en om schepen NVV Themamiddag 13 september 2018 mr. B.J. (Bart) Maes Schijf van 5 Arbeidsmigratie: kan een vreemdeling legaal in Nederland verblijven en werken? Arbeidsrecht:

Nadere informatie

Pensioen uit Nederland. Nieuw verdrag vs. Kwalificerende Buitenlandse Belastingplicht. 22 maart 2016

Pensioen uit Nederland. Nieuw verdrag vs. Kwalificerende Buitenlandse Belastingplicht. 22 maart 2016 Pensioen uit Nederland Nieuw verdrag vs. Kwalificerende Buitenlandse Belastingplicht 22 maart 2016 Inhoud Kwalificerende Buitenlandse belastingplicht Belastingverdrag Nieuw belastingverdrag Voorbeelden

Nadere informatie

Banko di Seguro Sosial Pater Euwensweg 9, Curaçao Email: pensioenen@svbcur.org of Website: www.svbna.an Tel: (5999)434-4402, Fax: (5999)434-4502

Banko di Seguro Sosial Pater Euwensweg 9, Curaçao Email: pensioenen@svbcur.org of Website: www.svbna.an Tel: (5999)434-4402, Fax: (5999)434-4502 Banko di Seguro Sosial Pater Euwensweg 9, Curaçao Email: pensioenen@svbcur.org of Website: www.svbna.an Tel: (5999)434-4402, Fax: (5999)434-4502 In te vullen door de SVB AO-#: Datum indiening: Aanvraag

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCORANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 34529 22 juni 2018 Regeling van de Minister van Buitenlandse Zaken van 14 juni 2018, nr Min-Buza.2018.1422-22, houdende

Nadere informatie

ADMINISTRATIEVE INSTRUCTIES RSZ

ADMINISTRATIEVE INSTRUCTIES RSZ 1 of 10 ADMINISTRATIEVE INSTRUCTIES RSZ R S Z Kwartaal:2014/04 2 of 10 3 of 10 Inhoudstafel Grensoverschrijdende tewerkstelling Beginselen Geen akkoord Multi- en bilaterale akkoorden Lidstaten van de Europese

Nadere informatie

Toetsingsformulier verzekeringsplicht (Zvw)

Toetsingsformulier verzekeringsplicht (Zvw) Toetsingsformulier verzekeringsplicht (Zvw) Je dient dit formulier in te vullen als je (tijdelijk) in het buitenland verblijft en/ of werkt en een zorgverzekering bij ik! verzekeringen hebt afgesloten

Nadere informatie

Rapport. Rapport betreffende een klacht over het Nederlandse consulaat te Barcelona (Spanje). Bestuursorgaan: de minister van Buitenlandse Zaken.

Rapport. Rapport betreffende een klacht over het Nederlandse consulaat te Barcelona (Spanje). Bestuursorgaan: de minister van Buitenlandse Zaken. Rapport Rapport betreffende een klacht over het Nederlandse consulaat te Barcelona (Spanje). Bestuursorgaan: de minister van Buitenlandse Zaken. Datum: 13 juli 2012 Rapportnummer: 2012/114 2 Klacht Op

Nadere informatie

Belastingverdrag Nederland- Duitsland. Kwalificerende buitenlandse belastingplicht

Belastingverdrag Nederland- Duitsland. Kwalificerende buitenlandse belastingplicht Belastingverdrag Nederland- Duitsland Kwalificerende buitenlandse belastingplicht mr. Dick de Ruiter RB 6 april 2017 Belastingplicht: waar? De meesten van ons worden m.i.v. 1 januari 2017 aangemerkt als

Nadere informatie

[KENNIS] 1. Wanneer mag of moet je je uitschrijven bij de Basisregistratie Personen?

[KENNIS] 1. Wanneer mag of moet je je uitschrijven bij de Basisregistratie Personen? Wil je weten of je je kan uitschrijven bij de gemeente uit de Basisregistratie Personen? Wil je geldige toezeggingen van de juiste instanties? Maak dan gebruik van de BuitenlandZaken Service van JoHo Inhoud

Nadere informatie

OMZENDBRIEF AAN DE GEMEENTEBESTUREN TITEL

OMZENDBRIEF AAN DE GEMEENTEBESTUREN TITEL HOOFDSTUK 25 PERSONEN DIE NIET MEER IN BELGIË VERBLIJVEN INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. PERSONEN DIE IN EEN ANDERE LIDSTAAT VAN DE EUROPESE ECONOMISCHE RUIMTE VERBLIJVEN... 2 1. Wie?... 2 2. Welk document?...

Nadere informatie

REGELEN VOOR ALLE VOORLOPIGE RIJBE- WIJZEN M36, M18 EN M3

REGELEN VOOR ALLE VOORLOPIGE RIJBE- WIJZEN M36, M18 EN M3 HOOFDSTUK 15 BIJZONDERE GEMEENSCHAPPELIJKE MAAT- REGELEN VOOR ALLE VOORLOPIGE RIJBE- WIJZEN M36, M18 EN M3 INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. MATERIËLE FOUTEN... 2 1. Foute geldigheidsduur... 2 2. Afgifte vóór

Nadere informatie

Masterclass 5 Administratie & verzekeringen: een goede basis voor ondernemen in Duitsland

Masterclass 5 Administratie & verzekeringen: een goede basis voor ondernemen in Duitsland Welkom! Masterclass 5 Administratie & verzekeringen: een goede basis voor ondernemen in Duitsland Uw gastheren: Peter Veldhuis en Cees van t Veer Oostwerk Henk-Jan Morsink Gothaer versicherungen Oostwerk

Nadere informatie

Checklist De 30%-regeling

Checklist De 30%-regeling Checklist De 30%-regeling 1. Maak gebruik van de 30%-regeling De 30%-regeling is een fiscaal gefaciliteerde regeling voor tijdelijk buiten het land van herkomst tewerkgestelde deskundigen. Onbelaste vergoeding

Nadere informatie

Grensoverschrijdende dienstverlening in Nederland

Grensoverschrijdende dienstverlening in Nederland Grensoverschrijdende dienstverlening in Nederland In artikel 1e van het Besluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen is vastgesteld dat voor een vreemdeling die in het kader van grensoverschrijdende dienstverlening

Nadere informatie

Banko di Seguro Sosial Pater Euwensweg 9, Curaçao Email: pensioenen@svbcur.org of Website: www.svbcur.org. Tel: (5999)434-4402, Fax: (5999)434-4502

Banko di Seguro Sosial Pater Euwensweg 9, Curaçao Email: pensioenen@svbcur.org of Website: www.svbcur.org. Tel: (5999)434-4402, Fax: (5999)434-4502 Banko di Seguro Sosial Pater Euwensweg 9, Curaçao Email: pensioenen@svbcur.org of Website: www.svbcur.org. Tel: (5999)434-4402, Fax: (5999)434-4502 In te vullen door de SVB AO-#: Datum indiening: Aanvraag

Nadere informatie

WilWeg Hét startpunt om verder te studeren in het buitenland. 30 November 2017 Inge Schouten

WilWeg Hét startpunt om verder te studeren in het buitenland. 30 November 2017 Inge Schouten WilWeg Hét startpunt om verder te studeren in het buitenland 30 November 2017 Inge Schouten Waarom naar het buitenland Academische uitdaging Persoonlijke groei Voordeel bij het betreden van de arbeidsmarkt

Nadere informatie

2018 no. 45 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA

2018 no. 45 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA 2018 no. 45 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA REGELING van de Minister van Buitenlandse Zaken van 14 juni 2018, nr Min-Buza.2018.1422-22, houdende bepalingen inzake vrijstelling van de visumplicht op grond van

Nadere informatie

CP2. Documenten en andere zaken aanvragen

CP2. Documenten en andere zaken aanvragen CP Documenten en andere zaken aanvragen In Nederland vraagt iedereen zijn paspoort en rijbewijs aan bij de gemeente. Ook een aanvraag voor naturalisatie doet u bij de gemeente. In deze cruciale praktijk

Nadere informatie

MEDEDELING AAN DE LEDEN

MEDEDELING AAN DE LEDEN EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Commissie verzoekschriften 29.3.2011 MEDEDELING AAN DE LEDEN Betreft: Verzoekschrift 0624/2009, ingediend door A.T. (Italiaanse nationaliteit), over visa voor familiebezoeken

Nadere informatie

CHECKLIST TRANSSIBERIË VISA

CHECKLIST TRANSSIBERIË VISA CHECKLIST TRANSSIBERIË VISA Transsiberië Visa Je aanvraag voor KES Visum Support is succesvol bij ons binnen gekomen! Je aanvraag voor de Transsiberië visa zijn bijna compleet. Loop de checklists op de

Nadere informatie

INSTRUCTIE VOOR DE ONDERDANEN VAN EU-LIDSTATEN EN VOOR DE FAMILIELEDEN VAN EU-BURGERS

INSTRUCTIE VOOR DE ONDERDANEN VAN EU-LIDSTATEN EN VOOR DE FAMILIELEDEN VAN EU-BURGERS INSTRUCTIE VOOR DE ONDERDANEN VAN EU-LIDSTATEN EN VOOR DE FAMILIELEDEN VAN EU-BURGERS ALGEMENE BEPALINGEN Alle procedures met betrekking tot het verblijf van een EU-burger op het grondgebied van de Republiek

Nadere informatie

Actualiteiten internationaal belastingrecht en sociale zekerheid

Actualiteiten internationaal belastingrecht en sociale zekerheid Actualiteiten internationaal belastingrecht en sociale zekerheid ITEM/Team GWO Informatiesessie 11 oktober 2018 Carlo Douven Belastingplan 2019 De looptijd van de 30%-regeling beperkt tot 5 jaar Beperking

Nadere informatie

II Emigratie en vergunningen

II Emigratie en vergunningen II Emigratie en vergunningen Regelgeving Wet gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens. Legalisatieverdragen. EG-Verdrag. Immigratiewetgeving in het land van bestemming. Edith de Bourgraaf Samenvatting

Nadere informatie

Visum China Belangrijke informatie over het visum voor China

Visum China Belangrijke informatie over het visum voor China Reisinformatie China Visum China Belangrijke informatie over het visum voor China Op vakantie of zakenreis naar China? Dan moet u een visum aanvragen. Het visum China wordt voor vertrek aangebracht in

Nadere informatie

DUBBELBELASTINGVERDRAGEN EN DE KUNSTENAAR PROGRAMMA BOEK. webinar maandag 18 september Dr. Dick Molenaar

DUBBELBELASTINGVERDRAGEN EN DE KUNSTENAAR PROGRAMMA BOEK. webinar maandag 18 september Dr. Dick Molenaar DUBBELBELASTINGVERDRAGEN EN DE KUNSTENAAR webinar maandag 18 september 2017 Dr. Dick Molenaar PROGRAMMA 1. Inleiding 2. Woonplaats 3. Recht om belasting te heffen / OESO Modelverdrag 4. Belgische dubbelbelastingverdragen

Nadere informatie

Bepalen fiscaal inwonerschap Inventarisatie van uw persoonlijke gegevens

Bepalen fiscaal inwonerschap Inventarisatie van uw persoonlijke gegevens Bepalen fiscaal inwonerschap Inventarisatie van uw persoonlijke gegevens Gebaseerd op de CRS en de Nederlandse IGA, die de invoering van de FATCA regelt, vereist de Nederlandse wet dat financiële instellingen

Nadere informatie

Met dit formulier kunt u een verzoek voor een vergunning tot tijdelijk verblijf of verblijf op grond van de Investorspermit 2014 indienen.

Met dit formulier kunt u een verzoek voor een vergunning tot tijdelijk verblijf of verblijf op grond van de Investorspermit 2014 indienen. Met dit formulier kunt u een verzoek voor een vergunning tot tijdelijk verblijf of verblijf op grond van de Investorspermit 2014 indienen. betreft een eerste aanvraag betreft een verlenging 2. PERSOONLIJKE

Nadere informatie

De Verklaring Omtrent het Gedrag

De Verklaring Omtrent het Gedrag De Verklaring Omtrent het Gedrag Inhoud Deze brochure 3 In welke gevallen kan een VOG worden gevraagd? 3 Waar vraag ik een VOG aan? 4 Hoe vraag ik een VOG bij de gemeente aan? 4 Hoe vraag ik een VOG rechtstreeks

Nadere informatie

Banko di Seguro Sosial Pater Euwensweg 9, Curaçao of Website: Tel: (5999) , Fax: (5999)

Banko di Seguro Sosial Pater Euwensweg 9, Curaçao   of Website:  Tel: (5999) , Fax: (5999) Banko di Seguro Sosial Pater Euwensweg 9, Curaçao Email: pensioenen@svbcur.org of Website: www.svbcur.org. Tel: (5999)434-4402, Fax: (5999)434-4502 In te vullen door de SVB AO-#: Datum indiening: Aanvraag

Nadere informatie

1 Procesmodel Verifiëren identiteit

1 Procesmodel Verifiëren identiteit 1 Procesmodel Verifiëren identiteit 1.1 Dit proces is van toepassing bij het verifiëren van de identiteit van een persoon die een dienst of product aanvraagt bij de gemeente. Het betreft zowel aanvragen

Nadere informatie

Informatie en voorwaarden voor het aanvragen van een Fulbright-beurs voor promovendi, hoogleraren en docenten

Informatie en voorwaarden voor het aanvragen van een Fulbright-beurs voor promovendi, hoogleraren en docenten Informatie en voorwaarden voor het aanvragen van een Fulbright-beurs voor promovendi, hoogleraren en docenten Inleiding Deze handleiding is bedoeld voor promovendi die onderzoek willen doen en scholars

Nadere informatie

7107/15 JVS/jvc DGD 1. Raad van de Europese Unie. Brussel, 28 april 2015 (OR. en) 7107/15. Interinstitutioneel dossier: 2015/0049 (NLE)

7107/15 JVS/jvc DGD 1. Raad van de Europese Unie. Brussel, 28 april 2015 (OR. en) 7107/15. Interinstitutioneel dossier: 2015/0049 (NLE) Raad van de Europese Unie Brussel, 28 april 2015 (OR. en) 7107/15 Interinstitutioneel dossier: 2015/0049 (NLE) VISA 85 COLAC 20 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: Overeenkomst tussen de

Nadere informatie