Deel V Bepalingen met betrekking tot gemeenschappelijke industriële risico's. Titel III Veiligheid op tijdelijke of mobiele bouwplaatsen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Deel V Bepalingen met betrekking tot gemeenschappelijke industriële risico's. Titel III Veiligheid op tijdelijke of mobiele bouwplaatsen"

Transcriptie

1 ARAD 06 Deel V Bepalingen met betrekking tot gemeenschappelijke industriële risico's Titel III Veiligheid op tijdelijke of mobiele bouwplaatsen Hoofdstuk I Algemeen Instrumenten bij de coördinatie Afdeling A. ALGEMEEN 1. WETTELIJKE VOORSCHRIFTEN 951 De wetgeving over de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen waar een of meerdere externe ondernemingen tussenkomen, staat in hoofdstuk V van de wet van en titel III hoofdstuk V van de CODEX. In deze titel III van ARAD 06 heeft de term bouwplaatsen betrekking op de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen in de zin van deze wetgeving. 2. TOEPASSINGSGEBIED (art. 1 tot 3 van CODEX III-V) Personen op wie deze wetgeving betrekking heeft a) De werkgevers en de werknemers zoals bepaald in randnummer 17 van ARAD 06. b) De andere personen die betrokken zijn bij de activiteiten i.v.m. de bouwplaatsen : - de opdrachtgever; - de bouwdirectie belast met het ontwerp en de personen aan wie bepaalde opdrachten in onderaanneming werden toevertrouwd; - de bouwdirectie belast met de uitvoering; bij de contracten van de NMBS is dat de aannemer; - de bouwdirectie belast met de controle op de uitvoering en de per-sonen aan wie bepaalde opdrachten in onderaanneming werden toevertrouwd; - de coördinator inzake veiligheid en gezondheid tijdens de ontwikkelingsfase van het ontwerp van het bouwwerk (hierna coördinatorontwerp genoemd); - de coördinator inzake veiligheid en gezondheid tijdens de verwezenlijking van het bouwwerk (hierna coördinator-verwezenlijking genoemd); N.B. Met het woord interveniënt worden alle onder punt b) vermelde personen bedoeld.

2 Blz. 2 c) De aanduiding van de coördinator-ontwerp en die van coördinatorverwezenlijking is de taak van de opdrachtgever, in dit geval de NMBS. Deze verplichtingen worden meer bepaald opgelegd aan personen; dit kan in dit geval bv. de general manager zijn van een bestuurseenheid. De aanduiding en de opdracht van de coördinatoren worden bepaald door regels die in detail worden weergegeven in hoofdstuk II. d) Voorbeelden bij de NMBS : 1. In het geval van een bouwplaats waar een HST-lijnvak wordt aangelegd : - de opdrachtgever is de NMBS vertegenwoordigd door Strategie en Ontwikkeling, beheer van grote projecten (SO.S) en de coördinatorontwerp en de coördinator-verwezenlijking worden aangeduid door SO.S op voorstel van TUC-Rail; - de bouwdirectie is TUC Rail zowel voor het ontwerp als de controle van de uitvoering; - de coördinator-ontwerp en de coördinator-verwezenlijking worden aangeduid door de general manager van BE Instandhouding Infrastructuur op voorstel van TUC Rail. 2. In het geval van een bouwplaats van een belangrijk nieuw station (Antwerpen, Luik - de opdrachtgever is de NMBS vertegenwoordigd door de general manager van de betrokken BE (deze die het bestek tekent); - de bouwdirectie belast met het ontwerp is Eurostation of Euroliège ; - de bouwdirectie belast met de controle van de uitvoering is, al naargelang het geval, Eurostation, Euroliège of de NMBS, vertegenwoordigd door de leider van de desbetreffende zone (Antwerpen, Luik) van de betrokken BE; indien meerdere BE betrokken zijn, moet er voorafgaand akkoord zijn tussen hun General Managers; - de coördinator-ontwerp wordt aangeduid door de general manager van betrokken BE op voorstel van Eurostation of Euroliège ; - de coördinator-verwezenlijking wordt aangeduid door de General Manager van betrokken BE.

3 Blz In het geval van een infrastructuurbouwplaats waar geen enkel filiaal tussenbeide komt (TUC Rail, Eurostation, Euroliège, ) : - de opdrachtgever is de NMBS vertegenwoordigd door de general manager van BE Instandhouding Infrastructuur; - de bouwdirectie belast met het ontwerp en de controle van de uitvoering is de NMBS vertegenwoordigd door de general manager van BE Instandhouding Infrastructuur; - de coördinator-ontwerp wordt aangeduid door de general manager van BE Instandhouding Infrastructuur; - de coördinator-verwezenlijking wordt aangeduid door de general manager van BE Instandhouding Infrastructuur; dit kan dezelfde persoon zijn als de coördinator-ontwerp. 4. In het geval van een bouwplaats voor een middelgroot station : - de opdrachtgever is de NMBS vertegenwoordigd door de general manager van BE Patrimonium; - de bouwdirectie belast met het ontwerp en de controle van de uitvoering is de leider van de zone van BE Patrimonium waarin het te bouwen station zich bevindt; - de coördinator-ontwerp wordt aangeduid door de general manager van BE Patrimonium; - de coördinator-verwezenlijking wordt aangeduid door de general manager van BE Patrimonium; dit kan dezelfde persoon zijn als de coördinator-ontwerp.

4 Blz Beoogde omstandigheden Deze voorschriften zijn van toepassing op bouwplaatsen waar de volgende bouwkundige of civieltechnische werken worden uitgevoerd: - graaf-, grond-, funderings- en verstevigingswerken; - hydraulische werken; - wegenwerken; - plaatsen van leidingen voor nutsvoorzieningen (rioleringen, gasleidingen, elektriciteitskabels, ) en tussenkomsten op deze leidingen, voorafgegaan door andere in deze paragraaf bedoelde werken; - bouw-, verbouwings-, renovatie- en herstelwerkzaamheden; - monteren en demonteren (meer bepaald geprefabriceerde elementen, liggers, kolommen, ); - inrichtings- of uitrustingswerken; - instandhoudings-, onderhouds-, schilder-, reinigings- en saneringswerken; - ontmantelings- of sloopwerk; - afwerking van een of meer van de bovengenoemde werkzaamheden. - werken die betrekking hebben op funeringen, betonnering, op het metselwerk en op dragende structuren tijdens het monteren van installaties Bij de NMBS zijn deze voorschriften dus praktisch op alle bouwplaatsen van toepassing, inclusief de bouwplaatsen voor het aanleggen van sporen, seininrichting en bovenleidingen. In geval van twijfel vraagt de dienst belast met het ontwerp het advies van zijn general manager De maatregelen die moeten worden getroffen zijn verschillend al naargelang voor deze werken een of meerdere aannemers op de bouwplaats aanwezig zijn (gelijktijdig of na elkaar).

5 Blz Bouwplaatsen waarop deze bepalingen betrekking hebben De bepalingen over de coördinatie van het bouwontwerp (zie Hoofdstuk II - sectie B.1) zijn van toepassing op : - werven waarvan het ontwerp werd gestart na ; - werven waarvan de studiefase werd gestart vóór en waarvan de uitvoeringsfase van het ontwerp (ttz. het opstellen van de aanbestedingsdocumenten : bestek, prijsaanvraag, ) werd aangevat na Ze zijn niet van toepassing op werven waarvan de studiefase was gestart vóór en waarvan de uitvoeringsfase van het project angevangen werd vóór De bepalingen over de coördinatie van de uitvoering van het bouwwerk (zie Hoofdstuk II - sectie B.2) zijn van toepassing op alle bouwplaatsen waarvan de uitvoering werd aangevangen na Voor projectien waarvan de nieuwe bepalingen die in dit hoofdstuk beschreven zijn niet toegepast worden, zijn de vroegere beschikkingen inzake coördinatie van de activiteiten zoals voorzien in randnummer 197 van het ARAD 06 van toepassing Verband met de andere voorschriften van de CODEX 955 De voorschriften van titel III betreffende de bouwplaatsen hebben niet tot gevolg dat de verplichtingen van de werkgevers en de preventie-adviseurs wegvallen inzake de aankoop van werkuitrusting. De bepalingen van ARAD 06 III-II-I betreffende de aankoopprocedure van werkuitrustingen (principe van «drie groene lichten) zijn dus van toepassing wanneer het bij de bouwplaats gaat om de aanleg, de inrichting, de verbouwing, van een installatie, een gebouw, (wordt beschouwd als een werkuitrusting) Strafrechtelijke en financiële sancties (art. 86 en 87 van de wet van ) 956 Er zijn sancties voorzien voor andere interveniënten dan de coördinatoren bij een overtreding van de bepalingen van de wet van en de CODEX III-V inzake de coördinatie op tijdelijke of mobiele bouwplaatsen:

6 Blz een gevangenisstraf van 8 dagen tot 1 jaar en/of een boete van 50 tot voor : - inbreuk gepleegd door de opdrachtgever, de bouwdirectie belast met het ontwerp, hun afgevaardigden of aangestelden; - gebrekkige of onvoldoende controle door de opdrachtgever, de bouwdirectie belast met het ontwerp, hun afgevaardigden of aangestelden t.o.v. de coördinatoren-ontwerp; een gevangenisstraf van 8 dagen tot 1 jaar en/of een boete van 50 tot voor : - inbreuk gepleegd door de opdrachtgever, de bouwdirectie belast met de controle van de uitvoering, hun afgevaardigden of aangestelden; - gebrekkige of onvoldoende controle door de opdrachtgever, de bouwdirectie belast met de controle van de uitvoering, hun afgevaardigden of aangestelden t.o.v. de coördinatoren-verwezenlijking; - niet in acht nemen door een werkgever, zijn afgevaardigden of aangestelden van de maatregelen die werden getroffen op basis van de wettelijke bepalingen die worden toegepast op bouwplaatsen gelijkaardige straffen kunnen worden opgelegd aan aannemers (bouwdirectie belast met de uitvoering), ondernemers, onderaannemers, de administratieve boeten die worden voorzien in randnummer 202 van ARAD 06 zijn ook van toepassing.

7 Blz. 7 Sectie B. DE INSTRUMENTEN VAN DE COÖRDINATIE 1. HET VEILIGHEIDS- EN GEZONDHEIDSPLAN (VGP) (art. 25 tot 30 van CODEX III-V) 1.1. Onderwerp 957 Het veiligheids- en gezondheidsplan (VGP) is het document waarin hetvolgende wordt vermeld : - de risicoanalyse; - de preventiemaatregelen voor risico s waaraan de werknemers kunnen worden blootgesteld door : - de uitvoering van het werk; - de interferentie van gelijktijdige activiteiten van verschillende interveniënten; - de opeenvolging van de activiteiten van verschillende interveniënten; - de interferentie van installaties of activiteiten in de buurt van de bouwplaats; - de uitvoering van eventuele werken na het bouwwerk. Het VGP kan deel uitmaken van het globaal preventieplan van de opdrachtgever Wanneer heeft men een VGP nodig? 958 Er is een VGP nodig voor elke bouwplaats. Er kunnen echter 2 types van VGP zijn (volledig of vereenvoudigd) naargelang van de bouwplaats, op basis van de gevaren waarmee men kan worden geconfronteerd of het belang van de bouwplaats.

8 Blz VOLLEDIG VGP a) Op basis van de gevaren waarmee men wordt geconfronteerd Het volledige VGP is vooral verplicht voor de volgende werken : 1) werkzaamheden die de werknemers blootstellen aan gevaren van bedelving, wegzinken of vallen; worden beschouwd als bijzonder erg : - het graven van grachten of putten met een diepte groter dan 1,2m en het werken aan of in deze grachten of putten; - werken in de onmiddellijke omgeving van meterialen zoals drijfzand of slib; - werken met gevaar op vallen van 5 m hoogte of meer. 2) werken met bepaalde chemische of biologische agentia; 3) werken met ioniserende stralingen; 4) werken in de nabijheid van elektrische hoogspanningslijnen of-kabels; 5) werkzaamheden die werknemers blootstellen aan een risico op verdrinking 6) ondergrondse werken en tunnelwerken; 7) werkzaamheden waarbij springstoffen worden gebruikt; 8) werkzaamheden in verband met de montage of demontage van geprefabriceerde elementen. b) Op basis van het belang van de bouwplaats Het volledige VGP is verplicht : 1) indien de vermoedelijke duur van de werken langer dan 30 werkdagen is en waar meer dan twintig werknemers tegelijkertijd aan het werk zijn; 2) indien de vermoedelijke duur langer dan 500 mandagen is VEREENVOUDIGD VGP Verplicht in de andere gevallen.

9 Blz Wat bevat een VGP? INHOUD VAN EEN VOLLEDIG VGP Het moet tenminste de volgende elementen bevatten : - de lijst (met naam en adres) van alle interveniënten zodra ze bij de bouwplaats betrokken zijn (bouwheer, bouwmeester, ondernemer, coördinator ontwerp, ); - de beschrijving van het te realiseren bouwwerk vanaf het ontwerp tot de volledige verwezenlijking ervan; - de beschrijving van de resultaten van de risicoanalyse; - de beschrijving van de preventiemaatregelen die hetvolgende omvat : 1. de preventiemaatregelen aangepast aan de bouwplaats overeenkomstig de (niet beperkende) lijst in bijlage. 2. de specifieke maatregelen betreffende de gevaren waarmee men bij de onder genoemde werken kan worden geconfronteerd; 3. de onderrichtingen voor de interveniënten - de raming van de duur : 1. van de verschillende werken; 2. van de werkfasen (die tegelijkertijd of na elkaar plaatsvinden) INHOUD VAN EEN VEREENVOUDIGD VGP Het moet tenminste de volgende elementen bevatten : - de lijst (met naam en adres) van alle interveniënten zodra ze bij de bouwplaats betrokken zijn (bouwheer, bouwmeester, ondernemer, coördinator-ontwerp, coördinator-uitvoering, ); - de preventiemaatregelen tegen risico s die het resultaat zijn van : 1. de uitvoering van het werk; 2. de interferentie van de activiteiten van verschillende interveniënten; 3. de interferentie van installaties of activiteiten op of in de buurt van de bouwplaats;

10 Blz Moet het VGP worden aangepast? 960 Het VGP moet worden aangepast op basis van : - de evolutie van de werken; - de wijzigingen aan het ontwerp of aan de werken; - wijzigingen aan de uitvoeringsmodaliteiten overeengekomen tussen de interveniënten (waarvan de weerslag op het welzijn bij het werk dezelfde waarborgen biedt als de oorspronkelijk in het plan voorzien uitvoeringsmodaliteiten); - eventuele opmerkingen van de interveniënten; - voortdurende evolutie van de risico s; - optreden of vertrek van tussenkomende partijen Waar moet zich het VGP bevinden? 961 Het VGP maakt integrerend deel uit van het bestek (BLK, prijsaanvraag, ). Het moet hierin als een afzonderlijke post worden opgenomen en er aldus vermeld zijn. De inschrijvers moeten bij hun offerten toevoegen : a. een document dat naar het VGP verwijst en waarin zij de wijze beschrijven waarop zij de werken zullen uitvoeren teneinde rekening te houden met deze VGP; b. een afzonderlijke prijsberekening in verband met maatregelen en middelen ter preventie zoals bepaald in het VGP, inbegrepen de bijzondere maatregelen en middelen voor individuele bescherming. Bij de NMBS mag de uitwerking van deze voorschriften gebeuren door in de aanbestedingsdocumenten (BLK, prijsaanvraag, ), ongeacht de wijze van gunnen van de overeenkomst, in het kader van de algemene beschikkingen, een bijzondere titel toe te voegen met als aanhef maatregelen voor de veiligheid en de gezondheid en die opgesteld is als volgt : 1. Overeenkomstig artikel 30 van het KB van 25 januari 2001, zijn de inschrijvers ertoe gehouden om bij hun offerte een document te voegen dat verwijst naa het veiligheids- en gezondheidsplan en waarin zij de wijze beschrijven waarop zij het werk zullen uitvoeren om rekening te houden met dit veiligheids- en gezondheidsplan. Wanneer dit document ontbreekt zal de offerte als onregelmatig worden beschouwd.

11 Blz. 11 Wanneer daartegenover de coördinator-ontwerp meent dat de maatregelen die door de inschrijvers worden angehouden onvoldoende of niet conform zijn aan het veiligheids- en gezondheidsplan, dan betekent hij, overeenkomstig artikel 11,4 van het KB van , deze nonconformiteiten aan de aanbestedende overheid. In dit geval kan deze laatste de offerte als onregelmatig verklaren. 2. De kostprijs van de veiligheids- en gezondheidsmaatregelen die door de inschrijvers worden aangehouden, moet ingepost zijn in de posten van de rekenstaat waarop ze betrekking hebben. Echter, en dit overeenkomstig artikel van het KB van , zijn de inschrijvers ertoe gehouden om bij hun offerte een gescheiden berekening te voegen in verband met de door het veiligheidsen gezondheidsplan bepaalde preventiemaatregelen en middelen bepaald, inbegrepen de buitengewone beschermingsmaatregelen en middelen. Wanneer de inschrijvers dit document niet hebben toegevoegd, behoudt de touwijzende macht zich het recht voor om de offerte als onregelmatig te verklaren. 2. COÖRDINATIEDAGBOEK (art. 31 tot 33 van CODEX III-V) 2.1. Onderwerp 962 Het coördinatiedagboek (CD) is het document dat door de coördinator wordt bijgehouden en dat de gegevens en aantekeningen vermeldt betreffende de coördinatie en gebeurtenissen op de bouwplaats. Het is verplicht op alle bouwplaatsen waar een coördinatie moet worden georganiseerd.

12 Blz Wat vermeldt het coördinatiedagboek? 963 Het moet de volgende informatie bevatten : 1. voor elke interveniënt : - naam en adres; - ogenblik van hun tussenkomst op de bouwplaats; - voorziene aantal op de bouwplaats tewerk te stellen werknemers; - voorziene duur van de werken; 2. de beslissingen, vaststellingen en gebeurtenissen die voor het ontwerp en de verwezenlijking van het bouwwerk van belang zijn; 3. de opmerkingen gemaakt aan de tussenkomende partijen en de gevolgen die ze eraan gegeven hebben; 4. de opmerkingen van de aannemers aangevuld met het visum van de betrokken partijen; 5. de gevolgen gegeven aan de opmerkingen van de tussenkomende partijen en van de werknemersvertegenwoordigers die van belang zijn voor het ontwerp van het project en de verwezenlijking van het bouwwerk; 6. de tekortkomingen van de tussenkomende partijen op het vlak van de veiligheid; 7. de verslagen van de vergaderingen van de coördinatiestructuur bedoeld in randnummer 969; 8. de ongevallen. 3. POSTINTERVENTIEDOSSIER (art. 34 tot 36 van CODEX III-V) 3.1. Onderwerp 964 Het postinterventiedossier (PID) is een dossier : - aangepast aan de kenmerken van het bouwwerk; - dat de voor de veiligheid en de gezondheid nuttige elementen bevat waarmee bij eventuele latere werkzaamheden moet worden rekening gehouden (bv. herstelling, vervanging, demonteren van installaties of bouwelementen, ). Het is verplicht op alle bouwplaatsen waar een coördinatie moet worden georganiseerd.

13 Blz Wat bevat het postinterventiedossier? 965 Dat dossier bevat ten minste: 1. de architecturale, technische en organisatorische elementen in verband met de verwezenlijking, de instandhouding en het onderhoud van het bouwwerk; 2. de rechtvaardigingen van gemaakte keuzen inzake architecturale elementen, materialen, technieken, uitvoeringsmodaliteiten, 3. de informatie voor de uitvoerders van te voorziene latere werkzaamheden. 4. COÖRDINATIESTRUCTUUR (art. 37 tot 40 van CODEX III-V) 4.1. Onderwerp 966 De coördinatiestructuur draagt bij tot de organisatie van de coördinatie op de bouwplaats door meer bepaald : - te zorgen voor de vereenvoudiging van : 1. de informatie en de raadpleging van de verschillende tussenkomende partijen; 2. hun onderlinge communicatie; - te zorgen voor een efficiënt overleg tussen de tussenkomende partijen omtrent de toepassing van de preventiemaatregelen; - te zorgen voor de regeling van elke betwisting of onduidelijkheid inzake de naleving van de preventiemaatregelen; - adviezen inzake veiligheid en gezondheid uit te brengen Wanneer is er een coördinatiestructuur nodig? 967 Deze structuur wordt opgericht wanneer : - het vermoedelijk werkvolume meer dan 5000 mandagen bedraagt en waar tegelijkertijd minimum 3 aannemers werken; - de prijs van de totale werken (d.w.z. het bedrag van de prestaties, de materialen en/of prestaties geleverd door de NMBS niet meegerekend) geschat door de bouwdirectie belast met het ontwerp meer dan zonder BTW bedraagt en tenminste drie aannemers gelijktijdig werken uitvoeren ; - de coördinator-verwezenlijking een gemotiveerd verzoek indient bij de opdrachtgever.

14 Blz Wie maakt deel uit van deze structuur? 968 Maken deel uit van deze coördinatiestructuur : 1. de opdrachtgever of zijn afgevaardigde alsook zijn preventieadviseur, zo nodig; 2. de coördinator-verwezenlijking; 3. de aanwezige aannemers of hun vertegenwoordigers alsook hun preventieadviseurs indien nodig; 4. de bouwdirectie belast met de uitvoering; 5. de bouwdirectie belast met de controle op de uitvoering; 6. een vertegenwoordiger van elk comité PBW (of bij ontstentenis, van elke syndicale afvaardiging) van de op de bouwplaats aanwezige aannemers; 7. twee vertegenwoordigers van het/de betrokken comité(s) PBW van de eenheid PBW waarin zich de bouwplaats bevindt; 8. iedere andere persoon die door de opdrachtgever wordt uitgenodigd Hoe vergadert deze structuur? Deze structuur wordt voorgezeten door de coördinator-verwezenlijking. 2. De structuur wordt samengeroepen : - op zijn initiatief; - op gemotiveerde aanvraag van een lid; - op aanvraag van de ambtenaar die belast is met de controle. 3. Voor de vergaderingen van deze structuur wordt een verslag opgesteld.

1 COÖRDINATIE-INSTRUMENTEN

1 COÖRDINATIE-INSTRUMENTEN 1 COÖRDINATIE-INSTRUMENTEN 1.1 Algemeen veiligheids- en gezondheidsplan Het algemeen veiligheids- en gezondheidsplan wordt opgesteld door de veiligheidscoördinator ontwerp en wordt, voor de aanvang van

Nadere informatie

1 COÖRDINATIE-INSTRUMENTEN

1 COÖRDINATIE-INSTRUMENTEN 1 COÖRDINATIE-INSTRUMENTEN 1.1 Algemeen veiligheids- en gezondheidsplan Het algemeen veiligheids- en gezondheidsplan wordt opgesteld door de veiligheidscoördinator ontwerp en wordt, voor de aanvang van

Nadere informatie

aangevuld en/of gewijzigd met de bepalingen van het KB dd

aangevuld en/of gewijzigd met de bepalingen van het KB dd Koninklijk besluit van 25 januari 2001 betreffende de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen ( B.S. 7.2.2001 ) Omzetting in Belgisch recht van de achtste bijzondere richtlijn 92/57/EEG van de Raad van de Europese

Nadere informatie

De definities die hier gegeven zijn slaan enkel op deze projecten voor niet particuliere doelen

De definities die hier gegeven zijn slaan enkel op deze projecten voor niet particuliere doelen 1.1. de partijen 1.1.1.overzicht In het KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE TIJDELIJKE OF MOBIELE BOUWPLAATSEN worden verschillende tussenkomende partijen vernoemd. Aan elk van deze partijen worden taken en

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 25 januari 2001 betreffende de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen (B.S )

Koninklijk besluit van 25 januari 2001 betreffende de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen (B.S ) Koninklijk besluit van 25 januari 2001 betreffende de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen (B.S. 7.2.2001) Gewijzigd bij: (1) koninklijk besluit van 19 december 2001 tot wijziging, wat de aanvullende vorming

Nadere informatie

STAD ANTWERPEN Stadsontwikkeling Openbaar domein

STAD ANTWERPEN Stadsontwikkeling Openbaar domein STAD ANTWERPEN Stadsontwikkeling Openbaar domein POSTINTERVENTIEDOSSIER RENOVATIE PARKBRUG GELEGEN IN PARK DEN BRANDT - BEUKENLAAN OPDRACHTGEVER: STADSBESTUUR ANTWERPEN HOOFDAANNEMER: Conform De Wet op

Nadere informatie

1 Nieuwe, vereenvoudigde regelgeving TMB

1 Nieuwe, vereenvoudigde regelgeving TMB 1 Nieuwe, vereenvoudigde regelgeving TMB gepland van toepassing? Geen VC vereist Regelgeving VC voor grote bouwwerken houdt werkzaamh. in met verh. gevaar? (3) of ferte(5) verzekert VContwerp(1) offerte

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 25 januari 2001 betreffende de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen ( B.S )

Koninklijk besluit van 25 januari 2001 betreffende de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen ( B.S ) Koninklijk besluit van 25 januari 2001 betreffende de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen ( B.S. 7.2.2001 ) Gewijzigd door : KB van 15-07-2011 BS van 09-08-2011 KB van 17/05/2007 BS van 07/06/2007 KB van

Nadere informatie

De artikels 29 en 30 van het KB Tijdelijke of mobiele bouwplaatsen zijn gewijzigd

De artikels 29 en 30 van het KB Tijdelijke of mobiele bouwplaatsen zijn gewijzigd De artikels 29 en 30 van het KB Tijdelijke of mobiele bouwplaatsen zijn gewijzigd Wijziging van het koninklijk besluit Tijdelijke of mobiele bouwplaatsen In dit koninklijk besluit (25.01.2001) zijn twee

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 25 januari 2001 betreffende de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen (B.S. 7.2.2001)

Koninklijk besluit van 25 januari 2001 betreffende de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen (B.S. 7.2.2001) Koninklijk besluit van 25 januari 2001 betreffende de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen (B.S. 7.2.2001) Gewijzigd bij: (1) koninklijk besluit van 19 december 2001 tot wijziging, wat de aanvullende vorming

Nadere informatie

V&G Bouwproces. Wettelijk en maatschappelijk kader. V&G Bouwproces / d.d

V&G Bouwproces. Wettelijk en maatschappelijk kader. V&G Bouwproces / d.d V&G Bouwproces Wettelijk en maatschappelijk kader 1 Klassiek bouwproces Initiatieffase Haalbaarheids onderzoek Programma van Eisen Ontwerpfase Voorlopig ontwerp Definitief ontwerp Bestek Aanbesteding Bouwfase

Nadere informatie

Veiligheidscoördinator: Rudy Putteman Volgnummer: A Wijze van overdracht: mail post Dactylo-datum: 23/5/2011 RPU

Veiligheidscoördinator: Rudy Putteman Volgnummer: A Wijze van overdracht: mail post Dactylo-datum: 23/5/2011 RPU RAPPORT RF SV 004.COD.02n (05/02/2004) Ing. Meino de Jong IRMM ISM Retieseweg 111 2440 Geel Onze referentie: A20110531-611124-RPU Datum van overdracht: 31/5/2011 Veiligheidscoördinator: Rudy Putteman Volgnummer:

Nadere informatie

Vooraf gemelde examenvragen opleiding VC A en B op TMB

Vooraf gemelde examenvragen opleiding VC A en B op TMB Vooraf gemelde examenvragen opleiding VC A en B op TMB 1. Wat zijn de algemene preventiebeginselen en geef toelichting? Wat bepaalt de werkgever daarbij? R A en B 2. Hoe kan je als coördinator veiligheid

Nadere informatie

Vertegenwoordigd door: Dhr. Kris Eggermont, technisch directeur Hierna de opdrachtgever genoemd,

Vertegenwoordigd door: Dhr. Kris Eggermont, technisch directeur Hierna de opdrachtgever genoemd, Tussen: Identificatie opdrachtgever: BOFAS vzw Straat + nummer: Jules Bordetlaan 166 b1 Gemeente: 1140 Brussel Vertegenwoordigd : Dhr. Kris Eggermont, technisch directeur Hierna de opdrachtgever genoemd,

Nadere informatie

15 jaar KB TMB. Ervaringen van een inspecteur

15 jaar KB TMB. Ervaringen van een inspecteur 15 jaar KB TMB Ervaringen van een inspecteur Studienamiddag Prebes Boom 06.10.2016 Yves De Groeve Sociaal inspecteur TWW Oost-Vlaanderen yves.degroeve@werk.belgie.be 4 foto s - voorbeelden 2016 2 3 15

Nadere informatie

Omzendbrief Overheidsopdrachten Art. 30 TMB

Omzendbrief Overheidsopdrachten Art. 30 TMB Omzendbrief. - Overheidsopdrachten. - Tijdelijke of mobiele bouwplaatsen. - Veiligheids- en gezondheidsplan - Praktische richtlijnen met betrekking tot de documenten die in toepassing van artikel 30, tweede

Nadere informatie

RAPPORT RF SV 004.COD.02n (05/02/2004)

RAPPORT RF SV 004.COD.02n (05/02/2004) RAPPORT RF SV 004.COD.02n (05/02/2004) AQUAFIN nv Ing. Tom Deweirdt Dijkstraat, 8 B-2630 AARTSELAAR Onze referentie: A20151102-76829-01 Datum van overdracht: 2/11/2015 Dactylo-datum: 31/10/2015 RPU Veiligheidscoördinator:

Nadere informatie

V&G Bouwproces. Wettelijk en maatschappelijk kader. V&G Bouwproces / d.d

V&G Bouwproces. Wettelijk en maatschappelijk kader. V&G Bouwproces / d.d V&G Bouwproces Wettelijk en maatschappelijk kader 1 Doelstelling Veiligheidskundigen informeren over de Bouwprocesbepalingen Verduidelijken van de rol vn adviseur van de opdrachtgever. 2 Arbowetgeving

Nadere informatie

Algemene voorwaarden m.b.t. veiligheidscoördinatie

Algemene voorwaarden m.b.t. veiligheidscoördinatie 1/11 Algemene voorwaarden m.b.t. veiligheidscoördinatie Artikel 1. Aard en voorwerp van de opdracht. De opdrachtgever belast de coördinator-ontwerp, die aanvaardt, de coördinatietaak inzake veiligheid

Nadere informatie

DEEL VIER VAN DE BGHM C97/T :

DEEL VIER VAN DE BGHM C97/T : DEEL VIER VAN DE BGHM C97/T : WELZIJN EN VEILIGHEID VAN DE WERKNEMERS WET VAN 04.08.1996 EN KONINKLIJK BESLUIT VAN 25.01.2001 De aannemer schikt zich naar de wettelijke en reglementaire bepalingen betreffende

Nadere informatie

Document werkwijze voorzien in artikel 30,1 van het KB TMB

Document werkwijze voorzien in artikel 30,1 van het KB TMB Bijlage A Document werkwijze voorzien in artikel 30,1 van het KB TMB INVUL FORMULIER VERPLICHT BIJ TE VOEGEN BIJ OFFERTE Art. 30 : De opdrachtgever neemt de nodige maatregelen opdat het veiligheids- en

Nadere informatie

COORDINATIE-DAGBOEK DE MANDATARIS VLAAMSE OVERHEID. Agentschap Facilitair Bedrijf Boudewijngebouw Boudewijnlaan 30 bus Brussel

COORDINATIE-DAGBOEK DE MANDATARIS VLAAMSE OVERHEID. Agentschap Facilitair Bedrijf Boudewijngebouw Boudewijnlaan 30 bus Brussel COORDINATIE-DAGBOEK Voorwerp : Verbouwen 6 de verdieping tot havencoördinatiecentrum FASE 2: Ruwbouwwerken Afwerkingen, sanitair & vast meubilair Hvac Elektriciteit Los meubilair DOSSIERNR: 414.034 BOUWPLAATS

Nadere informatie

KB 25 JANUARI Koninkliik besluit betreffend de tiideliike en mobiele bouwplaatsen. (l)

KB 25 JANUARI Koninkliik besluit betreffend de tiideliike en mobiele bouwplaatsen. (l) KB 25 JANUARI 2001. - Koninkliik besluit betreffend de tiideliike en mobiele bouwplaatsen. (l) ALBERT 11, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet. Gelet op de wet van

Nadere informatie

POST INTERVENTIE DOSSIER. Toepassingsgebied KB Tijdelijke of Mobiele Bouwplaatsen voor bouwkundige werken binnen

POST INTERVENTIE DOSSIER. Toepassingsgebied KB Tijdelijke of Mobiele Bouwplaatsen voor bouwkundige werken binnen Casquo Safety Desselgemseweg 64 B-8790 Waregem Tel. 056/77.11.23 GSM 0494/63.09.68 e-mail info@casquo.be website www.casquo.be POST INTERVENTIE DOSSIER Toepassingsgebied KB Tijdelijke of Mobiele Bouwplaatsen

Nadere informatie

Coördinatie voor de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen - Toelichting over het koninklijk besluit van 19 januari 2005

Coördinatie voor de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen - Toelichting over het koninklijk besluit van 19 januari 2005 Coördinatie voor de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen - Toelichting over het koninklijk besluit van 19 januari 2005 (tekst afkomstig van website Federale Overheid www.meta.fgov.be ) I. Inleiding De regelgeving

Nadere informatie

OVEREENKOMST VOOR DE VEILIGHEIDSCOORDINATIE ONTWERP / VERWEZENLIJING

OVEREENKOMST VOOR DE VEILIGHEIDSCOORDINATIE ONTWERP / VERWEZENLIJING OVEREENKOMST VOOR DE VEILIGHEIDSCOORDINATIE ONTWERP / VERWEZENLIJING Tussen de ondergetekenden, enerzijds de heer / mevrouw.. wonende te of de maatschappij... met maatschappelijke zetel te hier vertegenwoordigd

Nadere informatie

Postinterventiedossier (PID) Bodemsaneringswerken van een verontreinigd terrein van een voormalig tankstation

Postinterventiedossier (PID) Bodemsaneringswerken van een verontreinigd terrein van een voormalig tankstation T8200_: (PID) Conform de Wet op het Welzijn 04/08/96 en de Europese Richtlijn 92/57/EEG en het KB betreffende de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen 25/01/01 Bodemsaneringswerken van een verontreinigd terrein

Nadere informatie

AANBESTEDING Open procedure Procedure no. JRC/GEE/2016/D.1/0006/OC Raamovereenkomst voor diensten betreffende veiligheidscoördinatie

AANBESTEDING Open procedure Procedure no. JRC/GEE/2016/D.1/0006/OC Raamovereenkomst voor diensten betreffende veiligheidscoördinatie EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL GEMEENSCHAPPELIJK CENTRUM VOOR ONDERZOEK Directoraat D - Instituut voor Referentie Materialen en -Metingen Site Management AANBESTEDING Open procedure Procedure

Nadere informatie

Wettelijke voorwaarden om coördinator inzake veiligheid en gezondheid te worden voor tijdelijke of mobiele bouwplaatsen in België

Wettelijke voorwaarden om coördinator inzake veiligheid en gezondheid te worden voor tijdelijke of mobiele bouwplaatsen in België Wettelijke voorwaarden om coördinator inzake gezondheid te worden voor tijdelijke of mobiele bouwplaatsen in België (situatie 01/07/2019) I. Inleiding (pagina 1). II. Verbanden tussen de verscheidene soorten

Nadere informatie

BIJZONDER BESTEK NR. 351

BIJZONDER BESTEK NR. 351 OPENBAAR CENTRUM VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN SINT-GILLIS BIJZONDER BESTEK NR. 351 AFWIJKINGEN Zie A, I, 5. VOORWERP VAN DE OPDRACHT. De opdracht betreft de aanpassing van de elektrische installaties

Nadere informatie

WERKEN MET DERDEN. Ondertitel of verduidelijking

WERKEN MET DERDEN. Ondertitel of verduidelijking WERKEN MET DERDEN Ondertitel of verduidelijking 2 ALGEMEEN In bijna iedere school worden regelmatig werknemers van andere bedrijven, de zogenaamde derden tewerkgesteld. Men spreekt dan mogelijk van: Tewerkstelling

Nadere informatie

DEEL F: Indeling offertedossier

DEEL F: Indeling offertedossier DEEL F: Indeling offertedossier Inhoudsopgave U1: Een volledig ingevuld en ondertekend offerteformulier ingeval van tijdelijke vereniging: ondertekening door alle leden deel uitmakende van de tijdelijke

Nadere informatie

VC-CS : Voor wetswijzigingen Koninklijk Besluit betreffende de Tijdelijke of Mobiele bouwplaatsen

VC-CS : Voor wetswijzigingen Koninklijk Besluit betreffende de Tijdelijke of Mobiele bouwplaatsen VC-CS : Voor wetswijzigingen Koninklijk Besluit betreffende de Tijdelijke of Mobiele bouwplaatsen Voorstellen tot wijziging van KB TMB 1. Afschaffing van de 500 m² grens De oppervlakte van een project

Nadere informatie

WIJZIGINGEN AAN TE BRENGEN AAN ARAD 06 DEEL I EN II

WIJZIGINGEN AAN TE BRENGEN AAN ARAD 06 DEEL I EN II NMBS-Holding Brussel, 16. Directie Strategie & Coördination VEILIGHEID EN MILIEU Bureau: H-VM.02 Sectie: 26/2 Tel.: 911/52062 Distributie: Typelijst: T17.010 Reserve: 20 Bericht 4 H-VM 2012 WIJZIGINGEN

Nadere informatie

Deel II Organisatie PBW. Het betreft de documenten bepaald in : - titel I hoofdstuk III van de CODEX; - titel II hoofdstuk I van de CODEX.

Deel II Organisatie PBW. Het betreft de documenten bepaald in : - titel I hoofdstuk III van de CODEX; - titel II hoofdstuk I van de CODEX. ARAD 06 Deel II Organisatie PBW Titel III Opstellen en bijhouden van documenten Hoofdstuk I Op het niveau van het hoofd van dienst PBW 151 1. WETTELIJKE VOORSCHRIFTEN Onder de documentatie PBW vermeld

Nadere informatie

8 "postinterventiedossier" : dossier waarvan de inhoud beantwoordt aan de bijlage I, deel C, en dat de voor de veiligheid en de gezondheid nuttige

8 postinterventiedossier : dossier waarvan de inhoud beantwoordt aan de bijlage I, deel C, en dat de voor de veiligheid en de gezondheid nuttige 19 JANUARI 2005. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 25 januari 2001 betreffende de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen (1) ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn

Nadere informatie

De coördinatie van tijdelijke of mobiele bouwprojecten Vereenvoudigd regime voor kleinere bouwwerken

De coördinatie van tijdelijke of mobiele bouwprojecten Vereenvoudigd regime voor kleinere bouwwerken De coördinatie van tijdelijke of mobiele Vereenvoudigd regime voor kleinere bouwwerken De totstandkoming van de reglementering Tijdelijke of mobiele bouwplaatsen heeft een langdurig en moeilijk verloop

Nadere informatie

Deel III Voorkomingsbeleid. Titel I De betrokkenen bij dat beleid en hun verplichtingen. Hoofdstuk II Verplichtingen van de de werkgever

Deel III Voorkomingsbeleid. Titel I De betrokkenen bij dat beleid en hun verplichtingen. Hoofdstuk II Verplichtingen van de de werkgever ARAD 06 Deel III Voorkomingsbeleid Titel I De betrokkenen bij dat beleid en hun verplichtingen Hoofdstuk II Verplichtingen van de de werkgever SECTIE A VERPLICHTINGEN VAN DE WERKGEVER TEGENOVER ZIJN WERKNEMERS

Nadere informatie

Vreemde talen op de bouwplaats

Vreemde talen op de bouwplaats . 09/10/2012 ir. Tom Vermeersch FOD WASO, TWW RD Oost-Vlaanderen Vaststellingen tijdens inspectiebezoeken i.v.m. buitenlandse bouwvakkers: Objectief: Gebrekkige talenkennis Tekort aan veiligheids-en gezondheidsopleiding

Nadere informatie

Werkvoorbereiding & uitvoering Arbo

Werkvoorbereiding & uitvoering Arbo Werkvoorbereiding & uitvoering Arbo ARBO WET Arbeidsomstandighedenbesluit Afdeling bouwplaatsen Aspecten: Uitvloeisel Uitvloeiselvan vaneuropese Europeserichtlijn richtlijn De Debouwsector bouwsectorisiseen

Nadere informatie

WERKEN MET DERDEN. Ondertitel of verduidelijking

WERKEN MET DERDEN. Ondertitel of verduidelijking WERKEN MET DERDEN Ondertitel of verduidelijking 2 ALGEMEEN In bijna iedere school worden regelmatig werknemers van andere bedrijven, de zogenaamde derden tewerkgesteld, vooral als het gaat over werkzaamheden

Nadere informatie

Codex over het welzijn op het werk. Boek IX.- Collectieve bescherming en individuele uitrusting. Titel 1. Collectieve beschermingsmiddelen

Codex over het welzijn op het werk. Boek IX.- Collectieve bescherming en individuele uitrusting. Titel 1. Collectieve beschermingsmiddelen Codex over het welzijn op het werk Boek IX.- Collectieve bescherming en individuele uitrusting Titel 1. Collectieve beschermingsmiddelen Hoofdstuk I.- Algemene bepalingen betreffende de collectieve beschermingsmiddelen

Nadere informatie

BIJZONDER VEILIGHEIDS- & GEZONDHEIDSPLAN ONTWERP

BIJZONDER VEILIGHEIDS- & GEZONDHEIDSPLAN ONTWERP BIJZONDER VEILIGHEIDS- & GEZONDHEIDSPLAN ONTWERP AG VESPA VERBOUWING DISTRICTHUIS DEURNE ONTMOETINGSRUIMTE MAURICE DEQUEECKERPLEIN 1, 2100 DEURNE B-VGP-O_AG Vespa - Verbouwing Districthuis Deurne 1 / 16

Nadere informatie

Bescherming van stagiairs

Bescherming van stagiairs 21 SEPTEMBER 2004. - Koninklijk besluit betreffende de bescherming van stagiairs (1) Belgisch Staatsblad 4 oktober 2004 Gewijzigd door : KB van 30/09/05 BS van 13/10/05 KB van 02/06/06 BS van 17/07/06

Nadere informatie

Codex over het welzijn op het werk. Boek I.- Algemene beginselen. Titel 2. Algemene beginselen betreffende het welzijnsbeleid

Codex over het welzijn op het werk. Boek I.- Algemene beginselen. Titel 2. Algemene beginselen betreffende het welzijnsbeleid Codex over het welzijn op het werk Boek I.- Algemene beginselen Titel 2. Algemene beginselen betreffende het welzijnsbeleid Omzetting in Belgisch recht van de Europese richtlijn 89/391/EEG van de Raad

Nadere informatie

33ste bijvoegsel - Bericht 4H-VM/2012

33ste bijvoegsel - Bericht 4H-VM/2012 ARAD 06 Deel II Organisatie PBW 33ste bijvoegsel - Bericht 4H-VM/2012 Titel III Opstellen en bijhouden van documenten Hoofdstuk III Op het niveau van het comité PBW of subcomité PBW 1. UITNODIGINGEN 171

Nadere informatie

Deze reglementering legt sinds 1 mei 2001 drie categorieën van nieuwe verplichtingen op inzake veiligheid op de bouwplaatsen:

Deze reglementering legt sinds 1 mei 2001 drie categorieën van nieuwe verplichtingen op inzake veiligheid op de bouwplaatsen: VEILIGHEIDSCOORDINATIE REGLEMENTERING OP DE TIJDELIJKE OF MOBIELE BOUWPLAATSEN Het koninklijk besluit van 25 januari 2001, verschenen in het Belgisch Staatsblad van 7 februari 2001, heeft de veiligheidsvoorschriften

Nadere informatie

UW DAK, UW EN ONZE VEILIGHEID! LIMBURG DAKWERKERS

UW DAK, UW EN ONZE VEILIGHEID! LIMBURG DAKWERKERS UW DAK, UW EN ONZE VEILIGHEID! LIMBURG Veiligheidscoördinatie Vanaf het ogenblik dat er bij de uitvoering van werken op een bouwplaats twee of meer aannemers tegelijkertijd of achtereenvolgens activiteiten

Nadere informatie

Veiligheid- en gezondheidsplan ontwerp

Veiligheid- en gezondheidsplan ontwerp Veiligheid- en gezondheidsplan ontwerp HASSELT Huisvesting Vlaanderen Regio Oost Inrichting Hasselt Provinciehuis blok D2 Inrichting Hasselt provinciehuis blok D2 1 / 16 INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 3

Nadere informatie

Trimestriële nieuwsbrief van verzekeringsmaatschappij Protect EDITORIAAL. ceerde veiligheidscoördinatoren.

Trimestriële nieuwsbrief van verzekeringsmaatschappij Protect EDITORIAAL. ceerde veiligheidscoördinatoren. PROTECT BULLETIN Trimestriële nieuwsbrief van verzekeringsmaatschappij Protect JAARGANG 3 NUMMER 11 1999 11 EDITORIAAL De uitvoeringsbesluiten aangaande de tijdelijke en mobiele bouwplaatsen doen heel

Nadere informatie

De veiligheidscoördinatie op tijdelijke of mobiele bouwplaatsen Juni 2009

De veiligheidscoördinatie op tijdelijke of mobiele bouwplaatsen Juni 2009 De veiligheidscoördinatie op tijdelijke of mobiele bouwplaatsen Juni 2009 Algemene Directie Humanisering van de Arbeid Deze brochure werd opgesteld in samenwerking met de Bouwunie (Unie van het KMO- Bouwbedrijf)

Nadere informatie

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk ------ Advies nr. 16 van 16 oktober 1998 met betrekking tot een ontwerp van koninklijk besluit betreffende

Nadere informatie

Deel F: Indeling offertedossier

Deel F: Indeling offertedossier Deel F: Indeling offertedossier Inhoudsopgave U1: Een volledig ingevuld en ondertekend offerteformulier - ingeval van tijdelijke handelsvennootschap: ondertekening door alle leden deel uitmakende van de

Nadere informatie

!!!!!! Het veiligheid+ en gezondheidsplan

!!!!!! Het veiligheid+ en gezondheidsplan Pagina1 Het veiligheid+ en gezondheidsplan ConformhetKB25/01/2001 Dewetophetwelzijn04/08/1996 endeeuropeserichtlijn92/57eeg Dit Veiligheid/ en Gezondheids Plan werd opgesteld door TELENET N.V., dat er

Nadere informatie

Werken met derden - Wettelijk Kader

Werken met derden - Wettelijk Kader Programma Werken met derden - Wettelijk Kader Wet welzijn: hoofdstuk 4 afdeling 1 [HOOFDSTUK IV. - Bijzondere bepalingen betreffende werkzaamheden uitgevoerd door ondernemingen van buitenaf of door uitzendkrachten

Nadere informatie

RAPPORT RF SV 004.PID.03n (31/07/2004)

RAPPORT RF SV 004.PID.03n (31/07/2004) RAPPORT RF SV 004.PID.03n (31/07/2004) AQUAFIN nv Ing. Tom Deweirdt Dijkstraat, 8 B-2630 AARTSELAAR Onze referentie: A20151102-76829-01 Datum van overdracht: 2/11/2015 Dactylo-datum: 31/10/2015 RPU Veiligheidscoördinator:

Nadere informatie

Samenwerken met onderaannemers. ir. Tom Vermeersch Sociaal inspecteur TWW RD Oost-Vlaanderen

Samenwerken met onderaannemers. ir. Tom Vermeersch Sociaal inspecteur TWW RD Oost-Vlaanderen Samenwerken met onderaannemers ir. Tom Vermeersch Sociaal inspecteur TWW RD Oost-Vlaanderen Hoofdstuk IV, Afdeling 1: werken met derden Hoofdstuk V: tijdelijke of mobiele bouwplaatsen KB tijdelijke of

Nadere informatie

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. ------ Advies nr. 60 van 25 oktober 2002 over een ontwerp van koninklijk besluit tot vaststelling van

Nadere informatie

BIJZONDER BESTEK VOOR DE AANBESTEDINGEN VAN WERKEN BGHM / B 97 w ( Ed.15.05.1997 )

BIJZONDER BESTEK VOOR DE AANBESTEDINGEN VAN WERKEN BGHM / B 97 w ( Ed.15.05.1997 ) BB nr. 2700/2010/02/01 1 BRUSSELSE GEWESTELIJKE HUISVESTINGSMAATSCHAPPIJ BIJZONDER BESTEK VOOR DE AANBESTEDINGEN VAN WERKEN BGHM / B 97 w ( Ed.15.05.1997 ) DEEL EEN - A - Lijst van afwijkingen Lijst der

Nadere informatie

Hoofdstuk I. - Bepalingen betreffende de collectieve beschermingsmiddelen. Afdeling 1. - Toepassingsgebied en definities

Hoofdstuk I. - Bepalingen betreffende de collectieve beschermingsmiddelen. Afdeling 1. - Toepassingsgebied en definities Koninklijk besluit van 30 augustus 2013 tot vaststelling van algemene bepalingen betreffende de keuze, de aankoop en het gebruik van collectieve beschermingsmiddelen (B.S. 7.10.2013) Hoofdstuk I. - Bepalingen

Nadere informatie

Dienst belast met medisch Niet noodzakelijk C., T.IV, H.VII, art. 27

Dienst belast met medisch Niet noodzakelijk C., T.IV, H.VII, art. 27 Onderwerp Persoonsgebonden documenten Blootstelling- en ontsmettingstabel per individuele blootgesteld aan ioniserende straling Verantwoordelijk voor bewaring Bewaartermijn W* Reglementering (C: Codex

Nadere informatie

1. BEGRIPPEN WERKGEVER, WERKNEMER, HIËRARCHISCHE LIJN EN WELZIJN

1. BEGRIPPEN WERKGEVER, WERKNEMER, HIËRARCHISCHE LIJN EN WELZIJN ARAD 06 Deel I Titel I Hoofdstuk II Structuur PBW Algemeenheden Toepassing bij de NMBS 1. BEGRIPPEN WERKGEVER, WERKNEMER, HIËRARCHISCHE LIJN EN WELZIJN 17 1.1. Begrip werkgever De term "werkgever" gebruikt

Nadere informatie

Coördinatie op tijdelijke en mobiele bouwplaatsen

Coördinatie op tijdelijke en mobiele bouwplaatsen Coördinatie op tijdelijke en mobiele bouwplaatsen Regelgeving m.b.t. taken en verantwoordelijkheden van de coördinator op tijdelijke en mobiele bouwplaatsen 9 maart 2017 ing. Bart Vandevenne sociaal inspecteur

Nadere informatie

MEMO. Interpretatie Arbeidsomstandighedenwet V&G-verantwoordelijkheden opdrachtgever en opdrachtnemer

MEMO. Interpretatie Arbeidsomstandighedenwet V&G-verantwoordelijkheden opdrachtgever en opdrachtnemer MEMO Interpretatie Arbeidsomstandighedenwet V&G-verantwoordelijkheden opdrachtgever en opdrachtnemer Stichting Arbeidsomstandigheden en Spoorwegveiligheid Inleiding: Binnen de Arbeidsomstandighedenwet

Nadere informatie

TECHNISCH FORUM. Niets is zo dringend dat het onveilig uitgevoerd mag worden Bart Herreman W17

TECHNISCH FORUM. Niets is zo dringend dat het onveilig uitgevoerd mag worden Bart Herreman W17 TECHNISCH FORUM Niets is zo dringend dat het onveilig uitgevoerd mag worden Bart Herreman W17 Introductie : veiligheidsfilm Shanks Welkom Doelstelling 2 (Sax) Basisveiligheid : WAT IS PREVENTIE? Preventie

Nadere informatie

Aangiften van werken in onroerende staat en/of gevaarlijke werken (AVW) en aanwezigheidsregistraties (CAW)

Aangiften van werken in onroerende staat en/of gevaarlijke werken (AVW) en aanwezigheidsregistraties (CAW) Aangiften van werken in onroerende staat en/of gevaarlijke werken (AVW) en aanwezigheidsregistraties (CAW) Event Agoria 26 maart 2015 1 Agenda Wettelijke basis Artikel 30bis van de wet van 27 juni 1969

Nadere informatie

Wettelijke voorwaarden om coördinator inzake veiligheid en gezondheid te worden voor tijdelijke of mobiele bouwplaatsen in België

Wettelijke voorwaarden om coördinator inzake veiligheid en gezondheid te worden voor tijdelijke of mobiele bouwplaatsen in België Wettelijke voorwaarn om coördinator gezondheid te worn voor tijlijke of mobiele bouwplaatsen in België (situatie 15/12/2017) I. Inleiding (pagina 1). II. Verbann tussen verscheine soorten bouwplaatsen,

Nadere informatie

RISICO-INVENTARISATIE VEILIGHEID en GEZONDHEID ONTWERPFASE

RISICO-INVENTARISATIE VEILIGHEID en GEZONDHEID ONTWERPFASE 255 RISICO-INVENTARISATIE VEILIGHEID en GEZONDHEID ONTWERPFASE 7543-Onderhoud schermdijk Delfzijl Versie: 1.40 Bestandsnaam 255_Risicoinventarisatie_VGplan_ontwerpfase Kenmerk 01769 Aantal pagina s 12

Nadere informatie

Wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk

Wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk Wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk (Belgisch Staatsblad, 18 september 1996) Artikel 1 Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel

Nadere informatie

Wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk (B.S )

Wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk (B.S ) Wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk (B.S. 18.9.1996) Gewijzigd bij: (1) wet van 13 februari 1998 houdende bepalingen tot bevordering van de

Nadere informatie

p r o v i n c i e Limburg

p r o v i n c i e Limburg p r o v i n c i e Limburg D i r e c t i e Omgeving D i e n s t Wegen en Routestructuren Belangrijk aandachtspunt om te vermijden dat offertes reeds voor de openingszitting zouden geopend worden! Indien

Nadere informatie

Veiligheid- en gezondheidsplan fase ontwerp

Veiligheid- en gezondheidsplan fase ontwerp Veiligheidscoördinatie - energierapportering blowerdoor & thermografie EPB verslaggeving AMIB b.v.b.a. Handelsregister Gent: 173.786 BTW n BE 453.010.784 Rekeningnummer: BE 48 850-8173734-27 Veiligheid-

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/14/070 BERAADSLAGING NR. 14/031 VAN 6 MEI 2014 INZAKE DE TOEGANG TOT DE GEGEVENSBANK AANWEZIGHEIDSREGISTRATIE

Nadere informatie

KB van 28 maart 2014 Brandpreventie op de arbeidsplaatsen

KB van 28 maart 2014 Brandpreventie op de arbeidsplaatsen KB van 28 maart 2014 Brandpreventie op de arbeidsplaatsen Situering Het koninklijk besluit (KB) van 28 maart 2014 betreffende de brandpreventie op de arbeidsplaatsen vervangt en verruimt artikel 52 van

Nadere informatie

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. ------ Advies nr. 37 van 12 oktober 2001 met betrekking tot de modellen van jaarverslag van de externe

Nadere informatie

LICHTE ONGEVALLEN Nota over de wetgeving

LICHTE ONGEVALLEN Nota over de wetgeving VL/NB Brussel, woensdag 23 april 2014 LICHTE ONGEVALLEN Nota over de wetgeving Twee nieuwe KB's bepalen de toepassingsmodaliteiten van het concept 'licht ongeval' in de reglementering betreffende arbeidsongevallen,

Nadere informatie

De hoofdelijke aansprakelijkheid voor de sociale schulden. Historiek van het principe van de hoofdelijke aansprakelijkheid

De hoofdelijke aansprakelijkheid voor de sociale schulden. Historiek van het principe van de hoofdelijke aansprakelijkheid De hoofdelijke aansprakelijkheid voor de sociale 1 oktober 2013 Agenda Historiek van het principe van de hoofdelijke aansprakelijkheid 2 verplichtingen (art. 30bis van de wet van 27 juni 1969) Melding

Nadere informatie

Welzijn en opleidingen

Welzijn en opleidingen Welzijn en opleidingen De wetgeving over het welzijn op het werk verplicht werkgevers de nodige maatregelen te nemen om het welzijn van de werknemers te bevorderen tijdens de uitvoering van hun werk. Een

Nadere informatie

Het kader van het Welzijn op het Werk Toelichting bij de wet van 4 augustus 1996

Het kader van het Welzijn op het Werk Toelichting bij de wet van 4 augustus 1996 Het kader van het Welzijn op het Werk Toelichting bij de wet van 4 augustus 1996 Welzijnsdag 12 november 2012 1 Inhoudsopgave Korte schets wetgeving De risicoanalyse Preventiemaatregelen Rolverdeling in

Nadere informatie

Veiligheids- & Gezondheidsplan Renovatie hangardeuren Hangar 12 KLM Schiphol Oost

Veiligheids- & Gezondheidsplan Renovatie hangardeuren Hangar 12 KLM Schiphol Oost Veiligheids- & Gezondheidsplan Renovatie hangardeuren Hangar 12 KLM Schiphol Oost IOB Documentnummer VG01 20 juli 2015 Koninklijke Luchtvaartmaatschappij N.V. Koninklijke Luchtvaartmaatschappij N.V. Postbus

Nadere informatie

ARBEIDSVEILIGHEID EN AANSPRAKELIJKHEID

ARBEIDSVEILIGHEID EN AANSPRAKELIJKHEID ARBEIDSVEILIGHEID EN AANSPRAKELIJKHEID Gouverneur Roppesingel 15 bus 1.2 (B) 3500 Hasselt T +32 11 36 09 71 F +32 11 36 08 15 steven.renette@mploy.be ERNSTIG ARBEIDSONGEVAL 1. ERNSTIG ARBEIDSONGEVAL Arbeidsongeval:

Nadere informatie

WET VAN 4 AUGUSTUS 1996 BETREFFENDE HET WELZIJN VAN DE WERKNEMERS BIJ DE UITVOERING VAN HUN WERK (B.S )

WET VAN 4 AUGUSTUS 1996 BETREFFENDE HET WELZIJN VAN DE WERKNEMERS BIJ DE UITVOERING VAN HUN WERK (B.S ) WET VAN 4 AUGUSTUS 1996 BETREFFENDE HET WELZIJN VAN DE WERKNEMERS BIJ DE UITVOERING VAN HUN WERK (B.S.18.9.1996) Gewijzigd bij: ()wet van 13 februari 1998 houdende bepalingen tot bevordering van de tewerkstelling

Nadere informatie

WERKEN MET DERDEN. WELZIJNSWET 4/08/1996 Hoofdstuk 4 Afdeling 1. ir.ph.durand

WERKEN MET DERDEN. WELZIJNSWET 4/08/1996 Hoofdstuk 4 Afdeling 1. ir.ph.durand WERKEN MET DERDEN WELZIJNSWET 4/08/1996 Hoofdstuk 4 Afdeling 1 ir.ph.durand philippe.durand@werk.belgie.be 1 Historiek -> Kaderrichtlijn 89/391/EG - 12/06/89 Veiligheid en gezondheid op het werk -> Op

Nadere informatie

1 Inleiding. Infofiche J009 09/2015. Verantwoordelijkheid van de opdrachtgever als werkgever en gebruiker van een steiger 1/5

1 Inleiding. Infofiche J009 09/2015. Verantwoordelijkheid van de opdrachtgever als werkgever en gebruiker van een steiger 1/5 Infofiche J009 09/2015 Verantwoordelijkheid van de opdrachtgever als werkgever en gebruiker van een steiger 1 Inleiding Deze fiche is bedoeld om op een niet-limitatieve wijze de (wettelijke) opdrachten

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 104 VAN 27 JUNI 2012 OVER DE UITVOERING VAN EEN WERKGELEGENHEIDSPLAN OUDERE WERKNEMERS IN DE ONDERNEMING

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 104 VAN 27 JUNI 2012 OVER DE UITVOERING VAN EEN WERKGELEGENHEIDSPLAN OUDERE WERKNEMERS IN DE ONDERNEMING COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 104 VAN 27 JUNI 2012 OVER DE UITVOERING VAN EEN WERKGELEGENHEIDSPLAN OUDERE WERKNEMERS IN DE ONDERNEMING ----------------- Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende

Nadere informatie

7 Documenten te bezorgen door aannemer bij zijn inschrijving

7 Documenten te bezorgen door aannemer bij zijn inschrijving 7 Documenten te bezorgen door aannemer bij zijn inschrijving 7.1 Toelichting bij de specifieke uitvoeringsmethode Enkele concrete en aandachtspunten mbt specifieke veiligheidsmaatregelen en uitvoeringswijzen

Nadere informatie

1 Beschrijving. Infofiche Nr /2017. Kleedkamers, refters, wastafels en toiletten in de werkplaatsen en burelen 1/5

1 Beschrijving. Infofiche Nr /2017. Kleedkamers, refters, wastafels en toiletten in de werkplaatsen en burelen 1/5 Infofiche Nr. 3015 12/2017 Kleedkamers, refters, wastafels en toiletten in de werkplaatsen en burelen 1 Beschrijving Er moeten sociale voorzieningen (kleedkamers, refters, wastafels, toiletten, rustlokalen,...)

Nadere informatie

JAARVERSLAG VAN DE IDPB DEEL VII Bis : Inlichtingen betreffende de preventie van psychosociale belasting veroorzaakt door het werk.

JAARVERSLAG VAN DE IDPB DEEL VII Bis : Inlichtingen betreffende de preventie van psychosociale belasting veroorzaakt door het werk. JAARVERSLAG VAN DE IDPB DEEL VII Bis : Inlichtingen betreffende de preventie van psychosociale belasting veroorzaakt door het werk. Doel Toelichting Het jaarverslag heeft enerzijds tot doel een samenvatting

Nadere informatie

STANDAARD VEILIGHEIDS- EN GEZONDHEIDSPLAN. voor de wegenbouw

STANDAARD VEILIGHEIDS- EN GEZONDHEIDSPLAN. voor de wegenbouw STANDAARD VEILIGHEIDS- EN GEZONDHEIDSPLAN voor de wegenbouw versie 2/november 2006 1. REGELGEVING 1.1. Kaderrichtlijn 89/391 EEG of richtlijn Veiligheid en Gezondheid op het werk 1.2. Richtlijn Tijdelijke

Nadere informatie

1 Beschrijving. Infofiche Nr /2017. Kleedkamers, refters, wastafels en toiletten in de werkplaatsen en burelen 1/5

1 Beschrijving. Infofiche Nr /2017. Kleedkamers, refters, wastafels en toiletten in de werkplaatsen en burelen 1/5 Infofiche Nr. 3015 09/2017 Kleedkamers, refters, wastafels en toiletten in de werkplaatsen en burelen 1 Beschrijving Er moeten sociale voorzieningen (kleedkamers, refters, wastafels, toiletten, rustlokalen,...)

Nadere informatie

Collectieve beschermingsmiddelen Wetgevende nota

Collectieve beschermingsmiddelen Wetgevende nota VL/NB Brussel, 10 oktober 2013 Collectieve beschermingsmiddelen Wetgevende nota Er is een nieuwe wettekst verschenen. Het gaat over: Koninklijk besluit van 30 augustus 2013 tot vaststelling van algemene

Nadere informatie

BIJZONDER BESTEK NR. 337

BIJZONDER BESTEK NR. 337 OPENBAAR CENTRUM VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN SINT-GILLIS BIJZONDER BESTEK NR. 337 AFWIJKINGEN Zie A, I, 5. VOORWERP VAN DE OPDRACHT. De opdracht heeft betrekking op de levering en indienststelling

Nadere informatie

BIJZONDER BESTEK VM/B 97

BIJZONDER BESTEK VM/B 97 VLAAMSE MAATSCHAPPIJ VOOR SOCIAAL WONEN. KOLONIENSTRAAT 40 1000 BRUSSEL BIJZONDER BESTEK VM/B 97 van toepassing op de overeenkomsten inzake werken afgesloten door de sociale huisvestingsmaatschappijen

Nadere informatie

4 AUGUSTUS Wet betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk. Belgisch Staatsblad 18 september 1996

4 AUGUSTUS Wet betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk. Belgisch Staatsblad 18 september 1996 4 AUGUSTUS 1996. - Wet betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk. Belgisch Staatsblad 18 september 1996 Gewijzigd door : Wet van 06/02/07 BS 06/06/07 Wet van 10/01/07 BS

Nadere informatie

Strafbepalingen Wet Welzijn en Codex Sociaal Strafwetboek 1/4

Strafbepalingen Wet Welzijn en Codex Sociaal Strafwetboek 1/4 Strafbepalingen Wet Welzijn en Codex Sociaal Strafwetboek 1/4 Sociaal Strafwetboek Toepassing op Wet en Codex Welzijn op het werk Strafbepalingen uit de Wet Welzijn van 1996 De artikelen 81 t.e.m. 94 zijn

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 104 VAN 27 JUNI 2012 OVER DE UITVOERING VAN EEN WERKGELEGENHEIDSPLAN OUDERE WERKNEMERS IN DE ONDERNEMING

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 104 VAN 27 JUNI 2012 OVER DE UITVOERING VAN EEN WERKGELEGENHEIDSPLAN OUDERE WERKNEMERS IN DE ONDERNEMING Bijlage 2: Cao 104 1 COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 104 VAN 27 JUNI 2012 OVER DE UITVOERING VAN EEN WERKGELEGENHEIDSPLAN OUDERE WERKNEMERS IN DE ONDERNEMING ----------------- Gelet op de wet van 5

Nadere informatie

I.1 MELDINGSPLICHT VAN DE WERKEN AAN DE RSZ

I.1 MELDINGSPLICHT VAN DE WERKEN AAN DE RSZ I.1 MELDINGSPLICHT VAN DE WERKEN AAN DE RSZ I.1.1 Wat houdt deze meldingsplicht in? In het kader van controle van arbeiders op een bouwwerf wil de RSZ op voorhand weten welk bedrijf wanneer op een werf

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 21 september 2004 betreffende de bescherming van stagiairs (B.S ; erratum: B.S )

Koninklijk besluit van 21 september 2004 betreffende de bescherming van stagiairs (B.S ; erratum: B.S ) Koninklijk besluit van 21 september 2004 betreffende de bescherming van stagiairs (B.S. 4.10.2004; erratum: B.S. 3.1.2005) Gewijzigd bij: (1) koninklijk besluit van 30 september 2005 (B.S. 13.10.2005,

Nadere informatie

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk ------ Advies nr. 12 met betrekking tot een ontwerp van koninklijk besluit betreffende de tijdelijke of

Nadere informatie

OPDRACHT VAN AANNEMING VAN WERKEN. Inrichting stookplaats en aanpassingen i.f.v. legionella-wetgeving. openbare aanbesteding

OPDRACHT VAN AANNEMING VAN WERKEN. Inrichting stookplaats en aanpassingen i.f.v. legionella-wetgeving. openbare aanbesteding departement Logistiek dienst Patrimonium OPDRACHT VAN AANNEMING VAN WERKEN Inrichting stookplaats en aanpassingen i.f.v. legionella-wetgeving openbare aanbesteding Bijzonder bestek nr. L01/2005-0054/t11tp0019/tp

Nadere informatie