Kaartspel De formatieve toetscyclus. NRO-PPO overzichtsstudie dossiernummer Judith Gulikers & Liesbeth Baartman

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kaartspel De formatieve toetscyclus. NRO-PPO overzichtsstudie dossiernummer Judith Gulikers & Liesbeth Baartman"

Transcriptie

1 Kaartspel De formatieve toetscyclus NRO-PPO overzichtsstudie dossiernummer Doelgericht professionaliseren. Formatief toetsen met effect! Wat DOET de docent in de klas? Judith Gulikers & Liesbeth Baartman

2 Hoe doe ik dat?? Wat kan ik leren??

3 Fase 1: Verwachtingen verhelderen Bij het verhelderen van leerdoelen en succescriteria is het belangrijk om studenten actief te betrekken (Gulikers & Baartman, 2017). Geef een concreet voorbeeld van een actieve werkvorm die jij gebruikt om met studenten leerdoelen en succescriteria te benoemen of te bespreken. Vraag je groepsgenoten ook om een voorbeeld. Noteer een voorbeeld van een actieve werkvorm die jij wilt uitproberen.

4 Fase 1: Verwachtingen verhelderen Leerdoelen sturen wat en hoe studenten leren. Hoe zijn jouw leerdoelen geformuleerd? Betrek bij het beantwoorden van deze vraag de volgende twee onderdelen: 1. Gaan de leerdoelen over de KERN van het beroep (en niet over irrelevante zaken)? 2. Zijn de leerdoelen op het juiste NIVEAU geformuleerd? (denk aan: de student weet, herkent, benoemt zijn van een lager niveau dan de student analyseert, evalueert, bekritiseert etc.)

5 Fase 1: Verwachtingen verhelderen Het is belangrijk om leerdoelen en succescriteria op meerdere manieren en op meerdere momenten te communiceren met studenten (ze komen dus steeds terug). Op welke momenten communiceer jij leerdoelen met studenten? Op welke (verschillende) manieren doe je dat? Vraag advies aan de groep: hoe zou je dit nog kunnen verbeteren?

6 Fase 5: Vervolgacties nemen, onderwijs en leren aanpassen De laatste fase van de formatieve toetscyclus is vervolgacties ondernemen. Dat betekent bijvoorbeeld dat je iets in je onderwijs aanpast naar aanleiding van antwoorden / producten van studenten. De bedoeling is dat je dan beter aansluit bij wat de studenten op dit moment weten en kunnen. Noem een concreet voorbeeld van een aanpassing in jouw onderwijs naar aanleiding van studentreacties. Had jouw aanpassing het gewenste effect op studenten?

7 Alle fasen In de formatieve toetscyclus kun je ook rubrics inzetten. In hoeverre gebruik jij rubrics? Zo ja: Vertel eens hoe je dat doet en hoe dit voor jou werkt? Vraag je groepsgenoten te reflecteren op jouw voorbeeld. Denken zij dat jij de rubric hier optimaal gebruikt? Of zou je het nog beter kunnen doen? Zo nee: Hoe en waarvoor zou jij rubrics willen gebruiken? Vraag advies aan je groepsgenoten die hier wel ervaring mee hebben.

8 Alle fasen Bekijk de 5 fasen van de formatieve toetscyclus. Welke fase Welke fase denk jij zelf dat je het minst goed onder de knie hebt? Waarom? Benoem één concreet verbeterpunt in de formatieve toetscyclus. Vraag je groepsleden om een tip om te verbeterpunt concreet aan te pakken.

9 Fase 3: Studentreacties analyseren en interpreteren Fase 5: Vervolgacties nemen: onderwijs en leren aanpassen Bij fase 3 van de formatieve toetscyclus kun je denken aan het analyseren en interpreteren van antwoorden in de klas, toetsresultaten, uitwerkingen van oefenopdrachten, etc. Docenten weten vaak niet goed hoe dit aan te pakken en besteden hier weinig tijd aan (Gulikers & Baartman, 2017). Beantwoord de volgende twee vragen: Besteed jij aandacht aan fase 3? Geef eens een concreet voorbeeld? En gebruik je de uitkomsten van je analyse ook om je onderwijs aan te passen, indien nodig?

10 Fase 4: Communiceren met studenten over resultaten Goede feedback is duidelijk ter herleiden naar de leerdoelen en succescriteria. Hoe geef jij feedback aan studenten? Noem drie voorbeelden van feedback die jij geeft en benoem daarbij hoe in jouw feedback de leerdoelen / succescriteria terugkomen. Laat de anderen reageren: hoe kun je dit nog verbeteren?

11 Fase 4: Communiceren met studenten over resultaten Goede feedback geeft concrete ideeën voor vervolgacties Hoe geef jij feedback aan studenten? Noem drie voorbeelden van feedback die jij geeft waarin een concrete vervolgstap voor een student wordt benoemd. Laat de anderen reageren: hoe kun je dit nog verbeteren?

12 Hoe doen wij dat??

13 Alle fasen Een learning progression (Gulikers & Baartman, 2017) beschrijft hoe studenten zich ontwikkelen in een bepaald vak, en wat veel voorkomende misconcepties of moeilijkheden zijn. Zo n learning progression kan de basis vormen voor de FT-cyclus. Bedenk samen hoe een learning progression er volgens jullie uit kan zien. Zoek samen 5 minuten op Internet naar meer info over learning progressions en bedenk waarom een learning progression handig kan zijn voor formatief toetsen.

14 Alle fasen Formatief toetsen heeft een positief effect op het leren van studenten als zij een actieve rol krijgen in de formatieve toetscyclus (Gulikers & Baartman, 2017). Laat iedereen in de groep een werkwijze bedenken om studenten een actievere rol te geven. In welke fase(n) van de formatieve toetscyclus zitten jullie werkwijzen? Kunnen jullie samen werkwijzen bedenken voor de andere fasen van de formatieve toetscyclus (als die nog niet aan de orde waren)?

15 Fase 3: studentreacties analyseren en interpreteren Bij het analyseren van studentreacties kun je studenten ook een actieve rol geven. Denk bijvoorbeeld aan het vergelijken van elkaar werk, voorbeelden, of het geven van peer feedback. Benoem allemaal een voorbeeld van hoe je studenten betrekt bij fase 3 van de formatieve toetscyclus. Wat zijn de effecten hiervan op studenten? Waar heb je positieve en/of negatieve ervaringen mee?

16 Alle fasen Digitale middelen (bv. Kahoot of Socrative) kun je goed inzetten in de formatieve toetscyclus om bijvoorbeeld studentreacties te ontlokken en te analyseren. Benoem samen welke digitale middelen jullie kennen en/of zelf gebruiken. Wat zijn jullie ervaringen met deze digitale middelen? Wat werkt goed en minder goed?

17 Alle fasen Om de formatieve toetscyclus goed te kunnen inzetten, is het handig om te weten wat belangrijke misconcepties / drempels voor studenten zijn in jouw opleiding (en het beroep waartoe je opleidt). Laat iedereen in de groep een belangrijke misconceptie uit zijn/haar eigen opleiding benoemen. Waar lopen studenten vaak tegenaan? Bespreek jullie voorbeelden. Gebruiken jullie die misconcepties ook in de formatieve toetscyclus?

18 Fase 2: studentreacties ontlokken en verzamelen Klasdiscussies zijn een handige manier om studentreacties te ontlokken in de formatieve toetscyclus. Vraag 2 groepsgenoten om te vertellen over hun ervaringen met klasdiscussies. Identificeer met elkaar wanneer een klasdiscussie wel/niet goed werkt (de succescriteria dus).

19 Alle fasen Rubrics kunnen je helpen om de fasen van de formatieve toetscyclus beter vorm te geven. Benoem met elkaar minimaal 5 voorbeelden hoe je rubrics kunt inzetten in de formatieve toetscyclus. Bespreek met elkaar bij welke fasen van de formatieve toetscyclus jullie voorbeelden passen.

20 Fase 2: studentreacties ontlokken en verzamelen Doe een kort rollenspel met 3 personen. De andere personen zijn de observatoren. Jij bent de docent Kies 2 groepsgenoten die je studenten spelen Opdracht 1: Voer 3 minuten een groepsdiscussie waarbij jij als docent boven tafel probeert te krijgen wat je studenten begrijpen van de formatieve toetscylus. Opdracht 2: De observatoren benoemen minimaal 1 sterk en 1 verbeterpunt uit jouw manier van vragen stellen in de discussie.

21 Alle fasen Je kunt verschillende doelen hebben met de formatieve toetscyclus. Eén van de doelen kan zijn dat je wilt dat studenten leren om verantwoordelijkheid voor hun eigen leren te nemen. Vraag alle groepsleden naar een geslaagde of minder geslaagde ervaring om studenten meer verantwoordelijkheid te laten nemen. Bespreek jullie voorbeelden. Waarom werkten jullie ervaringen wel of niet (dus wat voor succescriteria kun je daaruit halen)?

22 Alle fasen In de formatieve toetscyclus gaat het niet alleen om het identificeren van studenten die extra ondersteuning nodig hebben, maar ook om talenten van sterkere studenten. Noem allemaal een voorbeeld hoe je de formatieve toetscyclus kunt gebruiken om sterke studenten te identificeren. Noem allemaal een voorbeeld hoe je sterke studenten vervolgens kunt stimuleren het beste uit zichzelf te halen.

23 Fase 1: Verwachtingen verhelderen Leerdoelen en succescriteria zijn het belangrijke startpunt van formatief toetsen. Het is best lastig om heldere leerdoelen en succescriteria te formuleren. Vraag wie van de groepsleden een (goed) voorbeeld heeft van succescriteria (bijvoorbeeld bij een product dat studenten moet maken / laten zien). Laat deze persoon dit zo concreet mogelijk vertellen. Bespreek samen het voorbeeld. Laat iedereen benoemen wat hij/zij meeneemt uit dit voorbeeld voor het eigen onderwijs.

24 Fase 1: Verwachtingen verhelderen Formatief toetsen wordt vaak ingezet om zelfregulerende vaardigheden te ontwikkelen, studenten meer verantwoordelijk te maken voor hun eigen leerproces, of autonomie van de student te vergroten. Als je dit wilt bereiken, is het belangrijk om hier ook leerdoelen over op te stellen (Gulikers & Baartman, 2017). Pijl de meningen van de groepsleden: Zouden jullie leerdoelen opstellen over zelfregulerende vaardigheden, verantwoordelijkheid van studenten en/of autonomie? Waarom wel of niet?

25 Fase 2: studentreacties ontlokken en verzamelen Bekijk onderstaande tabel waarin een onderscheid wordt gemaakt tussen formeel en informeel formatief toetsen. Bespreek samen of jullie vooral of formele of informele manieren informatie verzamelen over studenten.

26 Voorbeelden en ideeën van anderen

27 Fase 1: Verwachtingen verhelderen Een concreet voorbeeld van hoe docenten op verschillende manieren leerdoelen communiceren, is beschreven door Kang en collega s (2016). In deze studie gebruiken docenten woordenlijstjes met belangrijke begrippen, rubrics met kwalitatieve beschrijvingen van hoe een goed antwoord eruit ziet, en startzinnen die aangeven wat er wordt verwacht bij een antwoord (bijvoorbeeld een model of een analyse). Wat vinden jullie van deze manieren om verwachtingen te verhelderen? Waarom zijn deze manieren wel/niet geschikt voor jullie eigen onderwijs?

28 Fase 1: Verwachtingen verhelderen Lorente en Kirk (2013) beschrijven hoe ze de verwachtingen van studenten over toetsing bespreken. Lees het vertaalde citaat uit hun artikel hieronder en bespreek wat jullie doen om de opvattingen van studenten over toetsing naar boven te halen en hier rekening mee te houden. Aan het begin van de lessenserie bediscussieer ik met studenten de verschillende opvatting over toetsing, gericht op hun ervaringen in hun schoolcarrière en de problemen met toetsing. Met specifieke focus op hun ervaringen bij lichamelijke opvoeding. Daarna voeren de studenten een discussie over de manier van toetsen in mijn lessenserie aan de hand van de volgend vraag: hoe kunnen we eerder ervaren problemen met toetsing voorkomen?. In groepjes van 3 of 4 doen studenten een voorstel en dit bespreken we met de hele klas. Ze mogen allerlei voorstellen doen, met als enige voorwaarde dat de leerdoelen van de lessenserie terugkomen.

29 Fase 3: Studentreacties analyseren en interpreteren Fase 4: Communiceren met studenten over resultaten Peer-assessment kan een belangrijk onderdeel zijn van de formatieve toetscyclus. Je zou dit kunnen doen door studenten na afloop van een toets bij elkaar te zetten en te zeggen: ga de toets met elkaar nabespreken Wat vinden jullie van deze opdracht? Doe een stemming. Wie vind dit een goede / geen goede opdracht? Geef je eigen mening. Vraag aan minimaal 2 mensen uit je groep wat hun mening is.

30 Fase 2: Studentreacties ontlokken en verzamelen Stelling: een summatieve toets kun je heel goed formatief gebruiken! Opdracht: Identificeer de voor- en tegenstanders in de groep. Bespreek jullie argumenten.

31 Alle fasen Verschillende studies laten zien dat docenten veel kennis nodig hebben van hun vak en het beroep waartoe ze opleiden om de formatieve toetscyclus goed in te zetten (Forbes et al., 2015; Furtak & Heredia, 2014; Herman et al., 2015). Ben je het hier hiermee eens? Bekijk de formatieve toetscyclus. Benoem per fase waarom kennis van het beroep in deze fase cruciaal is en maak zo concreet mogelijk voor welke activiteiten dit dan belangrijk is.

32 Alle fasen Conway (2011) bespreekt in zijn studie de stoplichtmethode. Lees het vertaalde citaat hieronder en bespreek met elkaar: Welke fasen uit de formatieve toetscyclus komen hier naar voren? Wie zou deze stoplichtmethode in het eigen onderwijs willen inzetten? Waarom wel of niet? Elke les besteden we tenminste 10 minuten aan evaluatie, waarbij we vier vragen stellen. De eerste is wat hebben we geleerd. Aan de muur van mijn klas hangt een grote geprinte lijst met de leerdoelen van het hele blok, gegroepeerd per les. Elke student heeft hier ook een kopie van. Aan het einde van de les gebruiken de studenten hun eigen kopie om te stoplichten. Studenten die een vraag groen hebben gemarkeerd leggen hun ideeën uit aan de studenten die een vraag oranje of rood hebben gemarkeerd. Aan het einde van de les bespreken we met zijn allen welke leerdoelen we hebben behaald, en dat geven we aan op onze lijst op de muur

33 Alle fasen Fluckiger et al (2010) beschrijven de drie-kleuren quiz. Positieve effecten zijn dat studenten actief op zoek gaan naar informatie, de diepgang van klasdiscussies toeneemt en eindproducten van hogere kwaliteit zijn. Lees de (vertaalde) werkwijze van de drie-kleuren quiz hieronder en bespreek samen welke fasen van de FT-cyclus hier worden aangesproken. De drie-kleuren quiz (Flucker et al., 2010) Studenten krijgen vragen voorgelegd en doorlopen vervolgens de volgende stappen: 1. Individueel beantwoorden: iedere student schrijft zelf op wat hij/zij weet (zwarte pen). 2. Groepsantwoord: studenten bespreken in groepen van 4 de vragen en hun antwoorden en vullen hun eigen antwoorden aan met kennis van de groepsleden (groene pen). 3. Opzoeken: studenten zoeken informatie op (boeken/internet) over de vragen die ze nog niet goed hebben kunnen beantwoorden (blauwe pen).

34 Fase 1: Verwachtingen verhelderen Hawe en Dixon (2014) beschrijven in hun studie hoe ze samen met studenten succescriteria ontwikkelen. Lees het onderstaande vertaalde citaat en bespreek met elkaar hoe je zoiets in jouw onderwijs / vakgebied zou kunnen doen. Voor we begonnen aan deze lessenserie over schrijven, hadden de studenten al een range aan verschillende cartoon en komische strips voorbij zien komen. Eerst gingen de studenten brainstormen over de verschillende kenmerken van de cartoons en strips, en hoe de makers hun boodschap daarmee overbrachten. Deze kenmerken werden steeds preciezer en de docent schreef ze op het whiteboard waar ze steeds bleven staan tijdens de lessenserie. Als een soort zichtbaar overzicht ( living record ). De docent gaf de studenten ook een rubric, die grotendeels overeenkwam met de kenmerken die studenten zelf hadden ontwikkeld. Hawe & Dixon, 2014, P.73

35 Alle fasen Er zijn verschillende redenen om formatief toetsen in te zetten in het onderwijs. Een paar voorbeelden zijn: A. Het aantal summatieve toetsen verminderen B. De motivatie van studenten verhogen C. Hogere toetsresultaten bereiken Opdracht Laat iedereen kiezen voor 1 van de drie antwoordopties. Bespreek met elkaar welke activiteiten je inzet in de formatieve toetscyclus om dit doel te bereiken. Bespreek met elkaar welke verschillen jullie (eventueel) constateren.

36 Alle fasen Ook uit een summatieve toets kun je informatie halen om je onderwijs te verbeteren. Hiervoor kun je gebruik maken van de toetsresultaten en analyseren wat studenten goed en minder goed beheersen. Hieronder zie je een voorbeeld hiervan. Brainstorm (max 5 min) met elkaar hoe zo n analyse van toetsresultaten formatief kunt gebruiken.

37

Kaartspel De FE-cyclus. Doelgericht professionaliseren. Formatief toetsen met effect! Wat DOET de docent in de klas? Leernetwerk Formatief evalueren

Kaartspel De FE-cyclus. Doelgericht professionaliseren. Formatief toetsen met effect! Wat DOET de docent in de klas? Leernetwerk Formatief evalueren Kaartspel De FE-cyclus Doelgericht professionaliseren. Formatief toetsen met effect! Wat DOET de docent in de klas? Leernetwerk Formatief evalueren Werkvorm kaartspel FE-cylus Doelgroep: vaksecties, werkgroepen

Nadere informatie

Tool scan formatieve toetscyclus

Tool scan formatieve toetscyclus Tool scan formatieve toetscyclus Lees de beschrijvingen van docentactiviteiten in de formatieve toetscyclus hieronder. Geef steeds aan in hoeverre jij dit momenteel doet in je eigen onderwijs. Score 1

Nadere informatie

Scan: docentactiviteiten in de FE-cyclus

Scan: docentactiviteiten in de FE-cyclus Scan: docentactiviteiten in de FE-cyclus Lees de beschrijvingen van docentactiviteiten in de FE-cyclus hieronder. Geef steeds aan in hoeverre jij dit momenteel doet in je eigen lessen. 1 punt betekent

Nadere informatie

Formatieve toetscompetenties: een systematische analyse van formatieve toetspraktijken in de klas

Formatieve toetscompetenties: een systematische analyse van formatieve toetspraktijken in de klas Formatieve toetscompetenties: een systematische analyse van formatieve toetspraktijken in de klas 14-09-2017 Judith Gulikers & Liesbeth Baartman NRO-PPO 405-15-722 Eindrapport Waarom weer een review over

Nadere informatie

Formatief evalueren: het leren van de leerling centraal. Landelijke dag Zorg en Welzijn 2018 Nynke Jansma

Formatief evalueren: het leren van de leerling centraal. Landelijke dag Zorg en Welzijn 2018 Nynke Jansma Formatief evalueren: het leren van de leerling centraal Landelijke dag Zorg en Welzijn 2018 Nynke Jansma Formatief evalueren Welkom! Kennismaking: waar herkent u zich in? Waar herkent u zich in? Eigenlijk

Nadere informatie

Effectieve formatieve toetspraktijken in de klas: wat DOET de docent? Welkom op onze kennisdeeldag

Effectieve formatieve toetspraktijken in de klas: wat DOET de docent? Welkom op onze kennisdeeldag Effectieve formatieve toetspraktijken in de klas: wat DOET de docent? Welkom op onze kennisdeeldag Judith Gulikers & Liesbeth Baartman NRO-PPO, dossiernummer 405-15-722 Take home message Onze studie laat

Nadere informatie

Hoe gebruik je het schoolexamen in het leerproces?

Hoe gebruik je het schoolexamen in het leerproces? Hoe gebruik je het schoolexamen in het leerproces? Formatief evalueren 12 juni 2017, vmbo examenfestival Judith Gulikers, educatie en competentiestudent, Wageningen universiteit Take home messages In een

Nadere informatie

Opdracht. Voorkennis Basale kennis van het proces van formatief evalueren.

Opdracht. Voorkennis Basale kennis van het proces van formatief evalueren. Opdracht In deze workshop ga je aan de slag met het inbouwen van verschillende feedbackmomenten in je lessen. In deze workshop leer je het verschil tussen docentgestuurde feedback, peer-feedback en self-assessment.

Nadere informatie

Hoe gebruik je het schoolexamen in het leerproces?

Hoe gebruik je het schoolexamen in het leerproces? Hoe gebruik je het schoolexamen in het leerproces? Formatief evalueren 22 maart 2018 Judith Gulikers, education and learning sciences, Wageningen universiteit Take home messages In een (SE-)toets zit een

Nadere informatie

ONTWERP JE EIGEN FORMATIEVE WERKVORM

ONTWERP JE EIGEN FORMATIEVE WERKVORM ONTWERP JE EIGEN FORMATIEVE WERKVORM BESCHRIJVING OPDRACHT In deze opdracht ga je aan de slag met het ontwikkelen van en die je meteen de volgende dag in kunt zetten. Aan de hand van concrete voorbeelden

Nadere informatie

VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT

VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT EEN FEEDBACK INSTRUMENT VOOR DOCENTEN EEN FEEDBACK INSTRUMENT VOOR DOCENTEN CHRISTEL WOLTERINCK C.H.D.WOLTERINCK@UTWENTE.NL CHRISTEL C.H.D.WOLTERINCK@UTWENTE.NL

Nadere informatie

Christel Wolterinck (Marianum en Universiteit Twente), Kim Schildkamp (Universiteit Twente), Wilma Kippers (Universiteit Twente)

Christel Wolterinck (Marianum en Universiteit Twente), Kim Schildkamp (Universiteit Twente), Wilma Kippers (Universiteit Twente) Vragenlijst formatief toetsen - Docent Deze vragenlijst is ontwikkeld door de Universiteit Twente op basis van bestaande vragenlijsten* en heeft als doel te onderzoeken in welke mate de docenten en leerlingen

Nadere informatie

Opdracht Feedback Feed up Feed forward

Opdracht Feedback Feed up Feed forward Opdracht Feedback Feed up Feed forward In deze workshop ga je aan de slag met het inbouwen van verschillende feedbackmomenten in je les. In deze workshop leer je het verschil tussen: - feedback, feed up

Nadere informatie

Formatief Evalueren. Donderdag 6 december Een introductie

Formatief Evalueren. Donderdag 6 december Een introductie Formatief Evalueren Donderdag 6 december 2018 Een introductie Even voorstellen.. Wessel Peeters Docent Maatschappijleer Loopbaanbegeleider Master Leren en Innoveren Bezig met onderwijs(trends) Vernieuwenderwijs.nl

Nadere informatie

IN DEZE WORKSHOP 11/26/2018

IN DEZE WORKSHOP 11/26/2018 Formatief toetsen in de lerarenopleiding Dr. Kim Schildkamp k.schildkamp@utwente.nl IN DEZE WORKSHOP Basiscollege formatief toetsen lerarenopleiding: http://curriculumvandetoekomst.slo.nl/toolkit Theorie

Nadere informatie

Het verhaal achter het cijfer Annemarie Travaille. OMO-ICTOdag

Het verhaal achter het cijfer Annemarie Travaille. OMO-ICTOdag Het verhaal achter het cijfer Annemarie Travaille OMO-ICTOdag Heb je iemand gevonden die dezelfde 7 had? 7 = 7? Achter elk cijfer zit een ander verhaal 7 7 Achter elke leerling zit een ander verhaal De

Nadere informatie

Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren

Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren 1. Inleiding Een mobiele telefoon; niet meer weg te denken uit de broekzak van elke scholier. In deze opdracht kijken de leerlingen naar een

Nadere informatie

Opdracht Inleiding Doel Benodigdheden Voorkennis Stappenplan Een les voorbereiden en achterhalen waar je leerlingen staan Voorbeeld Doel Resultaat

Opdracht Inleiding Doel Benodigdheden Voorkennis Stappenplan Een les voorbereiden en achterhalen waar je leerlingen staan Voorbeeld Doel Resultaat Opdracht Formatief evalueren met digitale tools Inleiding Niet alleen de resultaten tellen, het leerproces zelf is minstens zo belangrijk. Bij formatief evalueren willen alle betrokkenen bij het leerproces

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID Beleid is alleen nodig als je iets gaat veranderen. INLEIDING Het beleid van een organisatie bepaalt hoe je moet werken en wat de bestuurders belangrijk vinden. Dat beleid

Nadere informatie

Formatief Evalueren. Donderdag 12 oktober Een introductie

Formatief Evalueren. Donderdag 12 oktober Een introductie Formatief Evalueren Donderdag 12 oktober 2017 Een introductie Even voorstellen.. Wessel Peeters Docent Maatschappijleer Loopbaanbegeleider Master Leren en Innoveren Bezig met onderwijs(trends) Vernieuwenderwijs.nl

Nadere informatie

Wat Doel Voorbereiding TL overleg Actie / gedrag tijdens overleg Afronding

Wat Doel Voorbereiding TL overleg Actie / gedrag tijdens overleg Afronding Week 1 Vorig 1 Reflectie / evaluatie lln 1 Huidig Terugkoppelen van leerlingevaluatie aan experts. Door middel van reflectie lln evalueren. Terugkoppeling opbrengsten evaluatie. Je kunt iets vertellen

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Opbrengstgericht werken bij andere vakken Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Doel Leerkrachten kunnen een les tekenen of geschiedenis ontwerpen volgens de uitgangspunten van OGW die ze direct

Nadere informatie

Hoe rijk is een GP ervaring? Proeven en Opbrengst Gericht Werken: Hoe zit dat?

Hoe rijk is een GP ervaring? Proeven en Opbrengst Gericht Werken: Hoe zit dat? Hoe rijk is een GP ervaring? Proeven en Opbrengst Gericht Werken: Hoe zit dat? GP goes OGW Met OGW willen we de ontwikkeling van leerlingen zo goed mogelijk stimuleren. Dat vraagt van de docent én school

Nadere informatie

Formatieve evaluatie en de DTT bij Nederlands

Formatieve evaluatie en de DTT bij Nederlands Formatieve evaluatie en de DTT bij Nederlands Janneke Sleenhof & Larissa Rutten, St-Joriscollege Formatief evalueren: wat is dat? 1 Met dank aan VSO Mariëndael uit Arnhem Een cijfer om het leren te beoordelen...

Nadere informatie

Rubrics vaardigheden

Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden In het leerlab 2020 hebben 7 vernieuwingsscholen vier rubrics ontwikkeld om de persoonlijke groei van leerlingen in kaart te brengen. Deze rubrics zijn vaardigheden

Nadere informatie

Rubrics vaardigheden

Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden In het leerlab 2020 hebben 7 vernieuwingsscholen vier rubrics ontwikkeld om de persoonlijke groei van leerlingen in kaart te brengen. Deze rubrics zijn vaardigheden

Nadere informatie

De complexe vaardigheid van formatief toetsen in de praktijk

De complexe vaardigheid van formatief toetsen in de praktijk De complexe vaardigheid van formatief toetsen in de praktijk Cindy Poortman, c.l.poortman@utwente.nl Project InformED, m.m.v. Kim Schildkamp, Christel Wolterinck, Jitske de Vries, Adrie Visscher (UT),

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 9 FEEDBACK

OPDRACHTEN BIJ THEMA 9 FEEDBACK OPDRACHTEN BIJ THEMA 9 FEEDBACK Van positieve feedback leer ik niets. INLEIDING Feedback geven en ontvangen moet je eerst oefenen en dan toepassen. In de opdrachten hieronder ga je ermee aan de slag. Doelstellingen

Nadere informatie

OPDRACHT FORMATIEF EVALUEREN: VAN CONTROLEREN NAAR INFORMEREN

OPDRACHT FORMATIEF EVALUEREN: VAN CONTROLEREN NAAR INFORMEREN OPDRACHT FORMATIEF EVALUEREN: VAN CONTROLEREN NAAR INFORMEREN BESCHRIJVING OPDRACHT In deze opdracht leer je hoe je door meer en beter formatief te evalueren toetsen onderdeel van het leerproces kan maken,

Nadere informatie

21e-eeuwse vaardigheden

21e-eeuwse vaardigheden Even voorstellen Eugenie Zwanenburg Dumoulin Docent Biologie en ANW Coördinator talentstroom Science Onderwijsvernieuwing Ontwikkelteam DG curriculum.nu www.teacherstories.nl www.lesseninvaardigheden.nl

Nadere informatie

Formatief Toetsen in de klas, van theorie naar praktijk.

Formatief Toetsen in de klas, van theorie naar praktijk. Formatief Toetsen in de klas, van theorie naar praktijk. 23 januari 2019 Christel Wolterinck, c.h.d.wolterinck@utwente.nl Kim Schildkamp, k.schildkamp@utwente.nl LEERDOELEN De deelnemers: Hebben inzicht

Nadere informatie

Werken vanuit gezamenlijk inzicht

Werken vanuit gezamenlijk inzicht werkvorm 1 Doel Elkaar feedback geven. Onderlinge samenwerking bevorderen. Respect voor onderlinge verschillen bevorderen. Ieder in eigen kwaliteiten inzetten en daarmee werkdruk verminderen. Er is werkdruk

Nadere informatie

1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent.

1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Opdrachtformulier Feedback geven

Nadere informatie

VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT

VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT EEN FEEDBACK INSTRUMENT VOOR LEERLINGEN EEN FEEDBACK INSTRUMENT VOOR DOCENTEN CHRISTEL WOLTERINCK C.H.D.WOLTERINCK@UTWENTE.NL CHRISTEL

Nadere informatie

Module 9 Kennis delen en coachen

Module 9 Kennis delen en coachen OPDRACHTEN Verzorgende IG Maatschappelijke Zorg Module 9 Kennis delen en coachen Inhoudsopgave Leeropdrachten 3 Leren 5 A Hoe leer ik? 5 B Bevorderende en belemmerende factoren 7 C Plan van aanpak bij

Nadere informatie

9. Schrijfopdrachten

9. Schrijfopdrachten 9.1 Poëzie doel Creatief schrijven activeren voorkennis toepassen kennis wanneer n.v.t. groepssamenstelling individueel duur 20 minuten De leerkracht geeft leerlingen een begrip, apparaat, mening, enzovoort.

Nadere informatie

docent-leerling* vaksectie school tevredenheid over de DTT

docent-leerling* vaksectie school tevredenheid over de DTT Modelbeschrijving Interventies DTT implementatie gericht op: docent-leerling* vaksectie school levert: bekendheid met de DTT * van toepassing op deze interventie 1 Naam interventie: tevredenheid over de

Nadere informatie

Bijvoorbeeld: ik wil dat mijn leerlingen in de derde klas de werkwoorden op de juiste manier kunnen vervoegen.

Bijvoorbeeld: ik wil dat mijn leerlingen in de derde klas de werkwoorden op de juiste manier kunnen vervoegen. Opdracht Formatief evalueren met leerdoelen Inleiding Het doel is om de eerste stappen te zetten in het werken met formatieve evaluatie. Hiervoor stel je leerdoelen en bijbehorende criteria op, vervolgens

Nadere informatie

Communiceren is teamwork

Communiceren is teamwork Communiceren is teamwork Je werkt vaak zelfstandig, maar blijft altijd onderdeel van je team. Samen met je collega s zorg je zo goed mogelijk voor jullie cliënten. Samenwerken vereist veel communicatie.

Nadere informatie

Samen met leerlingen elke dag een beetje beter. Jonas Voorzanger & Celia van der Does

Samen met leerlingen elke dag een beetje beter. Jonas Voorzanger & Celia van der Does Samen met leerlingen elke dag een beetje beter Jonas Voorzanger & Celia van der Does Bedankt! Drie stellingen Ik weet wat het effect is van feedback Drie stellingen Ik weet wat het effect is van feedback

Nadere informatie

Formatief toetsen. Hoor- en werkcolleges voor in de lerarenopleidingen eerste- en tweedegraads

Formatief toetsen. Hoor- en werkcolleges voor in de lerarenopleidingen eerste- en tweedegraads Formatief toetsen Hoor- en werkcolleges voor in de lerarenopleidingen eerste- en tweedegraads Formatief toetsen Achtergrond: doel, doelgroep, aantal colleges en accenten in colleges In deze colleges Deel

Nadere informatie

Formatief evalueren HET GEVEN VAN FEEDBACK

Formatief evalueren HET GEVEN VAN FEEDBACK Formatief evalueren HET GEVEN VAN FEEDBACK Verwachtingen voor vandaag Wat kom je halen? Denken individueel Delen in duo s Uitwisselen post-it s Feedback Feedback: het geven van informatie over het leren,

Nadere informatie

De Leren Zichtbaar Maken Impact cyclus, (Ervaringen met de aanpak van John Hattie) Lunteren, 2016

De Leren Zichtbaar Maken Impact cyclus, (Ervaringen met de aanpak van John Hattie) Lunteren, 2016 De Leren Zichtbaar Maken Impact cyclus, (Ervaringen met de aanpak van John Hattie) Lunteren, 2016 Petra Meirink-Chatah, RKBS Beekbrug Pieter de Kool, Onderwijsadvies p.dekool@onderwijsadvies.nl Take away

Nadere informatie

Voorwaarden voor effectieve formatieve toetsing

Voorwaarden voor effectieve formatieve toetsing Voorwaarden voor effectieve formatieve toetsing Kim Schildkamp, Bernard Veldkamp, Maaike Heitink, Fabienne van der Kleij, Anne Dijkstra, Inge Hoogland, Wilma Kippers Het gebruik van toetsresultaten Review

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 7 PROFESSIONELE GESPREKKEN

OPDRACHTEN BIJ THEMA 7 PROFESSIONELE GESPREKKEN OPDRACHTEN BIJ THEMA 7 PROFESSIONELE GESPREKKEN Een professioneel gesprek moet je altijd voorbereiden! INLEIDING Je voert dagelijks gesprekken. En dat doe je vaak op de automatische piloot. Professionele

Nadere informatie

Formatieve assessment in het HBO

Formatieve assessment in het HBO Formatieve assessment in het HBO Astrid de Blecourt, Niké Groot & Stephanie Kruiper Diana van Leeuwen Programma 1. Startvraag 2. Vijf sleutelstrategieën van formatieve assessment (Black, & Wiliam, 2009)

Nadere informatie

Woordenschat: Je gebruikt eenvoudige woordenschat om over jezelf en wat je meemaakt te vertellen, eventueel met behulp van een online vertaalsite.

Woordenschat: Je gebruikt eenvoudige woordenschat om over jezelf en wat je meemaakt te vertellen, eventueel met behulp van een online vertaalsite. Time Capsule Algemeen Product: tekst voor time capsule Leerjaar: 2 tl Aantal lessen: 2 x 50 minuten Bron: SLO Tip 1: De schrijfopdracht wint aan betekenis als er ook werkelijk een time capsule gemaakt

Nadere informatie

De rol van formatief toetsen binnen taalonderwijs. Joanneke Prenger CPS 13 oktober Welkom aan boord!

De rol van formatief toetsen binnen taalonderwijs. Joanneke Prenger CPS 13 oktober Welkom aan boord! De rol van formatief toetsen binnen taalonderwijs Joanneke Prenger CPS 13 oktober 2016 Welkom aan boord! 1 Inleiding Veel aandacht voor het curriculum, leren, toetsing en toezicht Veel aandacht voor toetsing

Nadere informatie

Studiemiddag Formatief evalueren in de lerarenopleiding

Studiemiddag Formatief evalueren in de lerarenopleiding Studiemiddag Formatief evalueren in de lerarenopleiding Welkom Formatief toetsen Toetsen om van te leren Formatieve assessment Formatieve evaluatie Formatief lesgeven 1 Werken aan groei Formatief toetsen

Nadere informatie

Formatief evalueren: succescriteria, het ontwikkelen van een neus voor kwaliteit. Bas Trimbos Gerdineke van Silfhout

Formatief evalueren: succescriteria, het ontwikkelen van een neus voor kwaliteit. Bas Trimbos Gerdineke van Silfhout Formatief evalueren: succescriteria, het ontwikkelen van een neus voor kwaliteit Bas Trimbos Gerdineke van Silfhout Stand van zaken Formatief evalueren vanuit SLO Ontzettend veel aandacht FE (facebook,

Nadere informatie

Formatief evalueren in het primair onderwijs

Formatief evalueren in het primair onderwijs Formatief evalueren in het primair onderwijs SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Studiedag Sardes, Nijkerk 10 oktober 2018 Contact? a.noteboom@slo.nl Ik ontvang graag ervaringen en voorbeelden

Nadere informatie

Assessment as learning. Van lesgeven naar leren. Over leren, ontwikkelen en vormen. Over aanleren en toepassen. Hoe doe ik dat in mijn school?

Assessment as learning. Van lesgeven naar leren. Over leren, ontwikkelen en vormen. Over aanleren en toepassen. Hoe doe ik dat in mijn school? Assessment as learning Van lesgeven naar leren. Over leren, ontwikkelen en vormen. Over aanleren en toepassen. Hoe doe ik dat in mijn school? Formatieve assessment, waarom zou je dat gebruiken? In John

Nadere informatie

Christel Wolterinck (Marianum en Universiteit Twente), Kim Schildkamp (Universiteit Twente), Wilma Kippers (Universiteit Twente)

Christel Wolterinck (Marianum en Universiteit Twente), Kim Schildkamp (Universiteit Twente), Wilma Kippers (Universiteit Twente) Vragenlijst formatief toetsen - Leerlingen Deze vragenlijst is ontwikkeld door de Universiteit Twente op basis van bestaande vragenlijsten* en heeft als doel te onderzoeken in welke mate de docenten en

Nadere informatie

Het geven van effectieve feedback bij formatief evalueren WORKSHOP WERKCONFERENTIE SCHOOLINFO RIANNE NEERING

Het geven van effectieve feedback bij formatief evalueren WORKSHOP WERKCONFERENTIE SCHOOLINFO RIANNE NEERING Het geven van effectieve feedback bij formatief evalueren WORKSHOP WERKCONFERENTIE SCHOOLINFO 15-03-2018 RIANNE NEERING Opzet van de workshop Leerdoelen en verwachtingen wat wil je van deze workshop mee

Nadere informatie

Schrijf je leerwensen voor deze training op. Laat je hierbij inspireren door je standpunten bij de uitspraken die de trainer net gedaan heeft.

Schrijf je leerwensen voor deze training op. Laat je hierbij inspireren door je standpunten bij de uitspraken die de trainer net gedaan heeft. DAG 1 OPDRACHT BESCHIKBARE HULPMIDDELEN TIJD LEEROPBRENGSTEN 1.1. Schrijf je leerwensen op Post-it en flip-over met als titel: Leerwensen 5-10 minuten Bewust bezig zijn met je eigen ontwikkeling als begeleider

Nadere informatie

Zelfgestuurd leren met Acadin

Zelfgestuurd leren met Acadin Zelfgestuurd leren met Acadin 1. Wat is zelfgestuurd leren? Zelfgestuurd leren wordt opgevat als leren waarbij men zelfstandig en met zin voor verantwoordelijkheid de sturing voor de eigen leerprocessen

Nadere informatie

Procentberekeningen met een verhoudingstabel

Procentberekeningen met een verhoudingstabel Procentberekeningen met een verhoudingstabel Algemeen Leerjaar: Aantal lessen: Toelichting: 2 havo/vwo 2 x 50 minuten Deze lessen gaan over een onderwerp dat leerlingen eerder al is aangeboden. Leerdoelen

Nadere informatie

Doelen. Na afloop is de deelnemer in staat om:

Doelen. Na afloop is de deelnemer in staat om: Onderwijs door aios Anne Weterings-Amsterdam UMC-locatie VUMC Jolijn van der Maas-Radboud UMC Nicole Petrus- Amsterdam UMC-locatie AMC Iris van der Poel-Amsterdam UMC-locatie AMC Bernadette Snijders Blok-Amsterdam

Nadere informatie

Rubrics voor de algemene vaardigheden - invulblad. 1. Zelfstandig leren Het kunnen sturen van het leerproces en daarop reflecteren.

Rubrics voor de algemene vaardigheden - invulblad. 1. Zelfstandig leren Het kunnen sturen van het leerproces en daarop reflecteren. ingevuld door :. Zelfstandig leren Het kunnen sturen van het leerproces en daarop reflecteren Aanpak kiezen en planning maken Ik verdiep me in een opdracht zodat ik overzicht heb. Ik kan een passende aanpak

Nadere informatie

UNIVERSITY OF TWENTS MEESTERSCHAP 1/25/2017 FORMATIEF TOETSEN IN DE KLAS: TIPS VOOR IN DE LES

UNIVERSITY OF TWENTS MEESTERSCHAP 1/25/2017 FORMATIEF TOETSEN IN DE KLAS: TIPS VOOR IN DE LES UNIVERSITY OF TWENTS MEESTERSCHAP FORMATIEF TOETSEN IN DE KLAS: TIPS VOOR IN DE LES Kim Schildkamp Wilma Kippers Christel Wolterinck Fer Coenders 1 IN DEZE WORKSHOP: 1. 2. 3. 4. 5. LEERDOELEN THEORIE VRAGENLIJST

Nadere informatie

Werkvorm groepsgesprek professionals

Werkvorm groepsgesprek professionals Werkvorm groepsgesprek professionals Creëren van een stimulerende werkomgeving en het vergroten van professionele autonomie Deze werkvorm kan worden gebruikt om met medewerkers van Justitiële Jeugdinrichtingen

Nadere informatie

Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden.

Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden. Het Kindgesprek. Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden. 1 Inleiding. Door gesprekken met kinderen te voeren willen we de betrokkenheid

Nadere informatie

Handleiding Voor de Personeelscyclus!

Handleiding Voor de Personeelscyclus! Handleiding Voor de Personeelscyclus! Om goede professionele kinderopvang te blijven bieden moeten we ons blijven ontwikkelen. In deze handleiding lees je hoe we dat doen. We doorlopen elke twee jaar een

Nadere informatie

Tijd: 8:30. Klas: 3HVc 9:10. Beginsituatie Leerlingen hebben week hiervoor toets seksualiteit gehad (zie paper 1)

Tijd: 8:30. Klas: 3HVc 9:10. Beginsituatie Leerlingen hebben week hiervoor toets seksualiteit gehad (zie paper 1) Lesplan les 1 Seksualiteit: Grenzen en Wensen Tijd: 8:30 Klas: 3HVc Aantal lln: 15 Introductie van de lessenserie: grenzen en wensen Beginsituatie Leerlingen hebben week hiervoor toets seksualiteit gehad

Nadere informatie

Cursus. Evalueren begeleiding van activiteiten

Cursus. Evalueren begeleiding van activiteiten Cursus Evalueren begeleiding van activiteiten Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Nienke Koopman Inhoudelijke redactie: Napona Smid Titel: Cursus

Nadere informatie

Hoe aardgasvrij woon jij?

Hoe aardgasvrij woon jij? JOUW GASTLES Gastles Hoe aardgasvrij woon jij? Je gaat een gastles verzorgen voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. Daarin laat je zien hoe je in je werk dagelijks bezig bent met het thema aardgasvrij

Nadere informatie

Bijlage 8.7: Voorbeeldopdrachten bij de uitgangspunten van HGW

Bijlage 8.7: Voorbeeldopdrachten bij de uitgangspunten van HGW Bijlage 8.7: Voorbeeldopdrachten bij de uitgangspunten van HGW Deze bijlage bevat voorbeelden van opdrachten bij de zeven uitgangspunten van HGW. Bij elke opdracht staat aangegeven welke informatie uit

Nadere informatie

Formatief toetsen: Randvoorwaarden & concrete handvaten voor in de klas

Formatief toetsen: Randvoorwaarden & concrete handvaten voor in de klas Formatief toetsen: Randvoorwaarden & concrete handvaten voor in de klas Kim Schildkamp Contact: k.schildkamp@utwente.nl Programma Formatief toetsen Voorwaarden voor formatief toetsen Voorbeelden van technieken

Nadere informatie

EFFECTIEF LEREN DOOR FORMATIEVE INSTRUCTIE EN EVALUATIE STRATEGIEEN DR. KELLY MEUSEN-BEEKMAN

EFFECTIEF LEREN DOOR FORMATIEVE INSTRUCTIE EN EVALUATIE STRATEGIEEN DR. KELLY MEUSEN-BEEKMAN EFFECTIEF LEREN DOOR FORMATIEVE INSTRUCTIE EN EVALUATIE STRATEGIEEN DR. KELLY MEUSEN-BEEKMAN HET DOEL VAN DEZE LEZING - Wat is formatief toetsen - De relatie tot bijvoorbeeld SRL en motivatie - Introduceren

Nadere informatie

Het voeren van een evaluatiegesprek

Het voeren van een evaluatiegesprek OPDRACHTFORMULIER Het voeren van een evaluatiegesprek Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met een medestudent of je docent.

Nadere informatie

GASTLES ONDERNEMERSCHAP. Handreiking. voor ondernemers. Ondernemerschap in de klas

GASTLES ONDERNEMERSCHAP. Handreiking. voor ondernemers. Ondernemerschap in de klas GASTLES ONDERNEMERSCHAP Handreiking voor ondernemers Ondernemerschap in de klas Ondernemerschap in de klas WAAROM ALS GASTDOCENT VOOR DE KLAS Er zijn allerlei redenen te noemen waarom praktijkmensen als

Nadere informatie

Stap 1 Doelen vaststellen

Stap 1 Doelen vaststellen Stap 1 Doelen vaststellen! Lesdoelen staan altijd in relatie tot langere termijn doelen. Zorg dat je de leerlijn of opbouw van doelen op schoolniveau helder hebt! Groepsdoelen staan altijd in relatie tot

Nadere informatie

Observeren en interpreteren

Observeren en interpreteren 1 1 1 1 1 0 1 0 1 Opdrachtformulier Observeren en interpreteren Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten

Nadere informatie

HANDLEIDING TALENTENQUIZ

HANDLEIDING TALENTENQUIZ HANDLEIDING TALENTENQUIZ STAPPENPLAN TALENTENQUIZ 1. Download alle nodige bestanden van de talentenquiz kleur bekennen met kinderen op de studentenpagina bij de pagina voor de coördinator bedenk & doe

Nadere informatie

Hoe aardgasvrij woon jij?

Hoe aardgasvrij woon jij? JOUW GASTLES Gastles Hoe aardgasvrij woon jij? Je gaat een gastles verzorgen voor leerlingen in het voortgezet onderwijs waarin je laat zien hoe je in je werk dagelijks bezig bent met het thema aardgasvrij

Nadere informatie

Formatief Evalueren. Donderdag 14 juni Werken met rubrics

Formatief Evalueren. Donderdag 14 juni Werken met rubrics Formatief Evalueren Donderdag 14 juni 2018 Werken met rubrics Even voorstellen.. Wessel Peeters Docent Maatschappijleer Loopbaanbegeleider Master Leren en Innoveren Bezig met onderwijs(trends) Vernieuwenderwijs.nl

Nadere informatie

Leerjaar 4: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A

Leerjaar 4: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Leerjaar 4: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Thema 12: Het vinden van werk c: Kiezen en solliciteren naar passende stageplek Thema 1 Introles De leerling oriënteert zich op

Nadere informatie

OEFENBOEK In verbinding feedback geven en ontvangen

OEFENBOEK In verbinding feedback geven en ontvangen www.nvcfeedbackbox.com OEFENBOEK In verbinding feedback geven en ontvangen OEFENBOEK NCV FEEDBACKBOX 2010 KOOTSJ AI-Opener, Tilburg, Nederland Eerste druk, november 2010 Dit oefenboek hoort bij de NVC

Nadere informatie

Opbrengstgericht omgaan met verschillen. Bijeenkomst 1 Oriëntatie opbrengstgericht differentiëren en stellen van doelen

Opbrengstgericht omgaan met verschillen. Bijeenkomst 1 Oriëntatie opbrengstgericht differentiëren en stellen van doelen Opbrengstgericht omgaan met verschillen Bijeenkomst 1 Oriëntatie opbrengstgericht differentiëren en stellen van doelen Hoe gaan we met elkaar om? Maak contact Vertrouwelijkheid Niets is gek Zorg goed voor

Nadere informatie

Key strategies of formative assessment

Key strategies of formative assessment Key strategies of formative assessment Deze technieken zijn verzameld door Liesbeth Pennewaard en Gerdineke van Silfhout (SLO) in dit document in opbouw. Meer informatie: G.vanSilfhout@slo.nl 1 Inhoud

Nadere informatie

Cursus werkbegeleiding

Cursus werkbegeleiding Cursus werkbegeleiding Naam: Joyce Stuijt Studentnr: 500635116 Klas: 3IKZ1 Opleiding: 3 e jaar HBO-V Studiedeelnummer: 3512TRWBOP Studieonderdeel: Cursus werkbegeleiding Aantal woorden: 1800 Docent: Y.

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 9. 5 Planning 83 5.1 Leerdoelen en persoonlijke doelen 84 5.2 Het ontwerpen van het leerproces 87 5.3 Planning in de tijd 89

Inhoud. Inleiding 9. 5 Planning 83 5.1 Leerdoelen en persoonlijke doelen 84 5.2 Het ontwerpen van het leerproces 87 5.3 Planning in de tijd 89 Inhoud Inleiding 9 1 Zelfsturend leren 13 1.1 Zelfsturing 13 1.2 Leren 16 1.3 Leeractiviteiten 19 1.4 Sturingsactiviteiten 22 1.5 Aspecten van zelfsturing 25 1.6 Leerproces vastleggen 30 2 Oriëntatie op

Nadere informatie

Feedback middels formatief toetsen

Feedback middels formatief toetsen Feedback middels formatief toetsen Studiedag Mbo Taalacademie Kim Schildkamp Contact: k.schildkamp@utwente.nl Formatief toetsen en feedback Waar denkt u aan bij de termen formatief toetsen en feedback?

Nadere informatie

HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit

HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit Tips en trucs: werkplekbegeleider Tips om tot een goede invulling van de Week van de Mobiliteit

Nadere informatie

Formatief evalueren: meer weten, minder toetsen. Nationaal Congres Frans 22 maart 2019

Formatief evalueren: meer weten, minder toetsen. Nationaal Congres Frans 22 maart 2019 Formatief evalueren: meer weten, minder toetsen Nationaal Congres Frans 22 maart 2019 Programma Wat is formatief evalueren? Waarom zou ik FE willen inzetten? Wat zijn de belangrijkste ingrediënten van

Nadere informatie

Feedback op Toetsen. Renske de Kleijn. Onderwijskundig onderzoeker en adviseur Centrum voor Onderwijs en Leren - UU. 5 april 2016

Feedback op Toetsen. Renske de Kleijn. Onderwijskundig onderzoeker en adviseur Centrum voor Onderwijs en Leren - UU. 5 april 2016 Feedback op Toetsen Renske de Kleijn Onderwijskundig onderzoeker en adviseur Centrum voor Onderwijs en Leren - UU 5 april 2016 Overzicht 1. Kies een toets 2. De kracht van feedback 3. Verklaringen voor

Nadere informatie

Kwartet Hofcultuur. Willemien Cuijpers en Marie Thérèse van de Kamp, Interfacultaire Lerarenopleiding, UvA

Kwartet Hofcultuur. Willemien Cuijpers en Marie Thérèse van de Kamp, Interfacultaire Lerarenopleiding, UvA Expertisecentrum Kunsttheorie www.expertisecentrum-kunsttheorie.nl. Kwartet Hofcultuur Middels deze opdracht vatten de leerlingen eerst voor henzelf een aantal belangrijke aspecten omtrent de kunst en

Nadere informatie

Formatief evalueren binnen je praktijkvak

Formatief evalueren binnen je praktijkvak Formatief evalueren binnen je praktijkvak Gerdineke van Silfhout, SLO Liesbeth Baartman, Hogeschool Utrecht 1 Mini programma vandaag Welkom Presentatie formatief evalueren In gesprek met de FE scan Korte

Nadere informatie

Toetsbekwaamheid BKE november 2016

Toetsbekwaamheid BKE november 2016 Toetsbekwaamheid BKE november 2016 De Basiskwalificatie Examinering heeft als doel de hbo-toetspraktijk te versterken. Een belangrijk aspect in die toetspraktijk is het gesprek over toetsing: het vragen/

Nadere informatie

TOOLKIT voor co-creatie. Download Acrobat Reader voor tablet / computer / etc om deze interactieve pdf te gebruiken.

TOOLKIT voor co-creatie. Download Acrobat Reader voor tablet / computer / etc om deze interactieve pdf te gebruiken. Download Acrobat Reader voor tablet / computer / etc om deze interactieve pdf te gebruiken. welkom Binnen een co-creatie ontwikkel je samen met een leerkracht een antwoord op de vraag van de school vanuit

Nadere informatie

Onderwijs op het Cals College Nieuwegein

Onderwijs op het Cals College Nieuwegein Onderwijs op het Cals College Nieuwegein 2017-2020 1 Onze kernwaarden Ambities onderwijsvernieuwing 2017-2020 We hebben vertrouwen in elkaars We streven een sfeer van openheid kunnen en bedoelingen. We

Nadere informatie

Denken om te leren Een praktische aanpak voor leraren om evalueren om te leren te integreren in het dagelijkse onderwijs.

Denken om te leren Een praktische aanpak voor leraren om evalueren om te leren te integreren in het dagelijkse onderwijs. Denken om te leren Een praktische aanpak voor leraren om evalueren om te leren te integreren in het dagelijkse onderwijs. boekjenro.indd 1 19-10-16 09:44 Wat is evalueren om te leren? Evalueren om te leren

Nadere informatie

Programma van toetsing

Programma van toetsing Programma van toetsing Inleiding In samenwerking met onderwijskundige experts hebben we ons programma van toetsing ontworpen. Het programma van toetsing is gevarieerd en bevat naast kennistoetsen en beoordelingen

Nadere informatie

Leer- en Ontwikkelingsspel

Leer- en Ontwikkelingsspel SPEELWIJZE LEER- EN ONTWIKKELINGSSPEL - Bladzijde 1 / 13 SPEELWIJZE Leer- en Ontwikkelingsspel Leren en ontwikkelen spelen een belangrijke rol in onze samenleving. Veranderingen op allerlei gebied volgen

Nadere informatie

Startbijeenkomst ptaak jaar 2. Ontwerpen en innoveren

Startbijeenkomst ptaak jaar 2. Ontwerpen en innoveren Startbijeenkomst ptaak jaar 2 Ontwerpen en innoveren Wat is het doel? Hoe gaan we dat doel bereiken? Met extra aandacht voor Ontwerponderzoek Dataverzamelingsmethoden Interviewen Toetsen van leereffect

Nadere informatie

Een overtuigende tekst schrijven

Een overtuigende tekst schrijven Een overtuigende tekst schrijven Taalhandeling: Betogen Betogen ervaarles Schrijftaak: Je mening geven over een andere manier van herdenken op school instructieles oefenlesles Lesdoel: Leerlingen kennen

Nadere informatie

Welkom! Wat maakt formatief evalueren echt formatief? Handvatten om invulling te geven aan een complex concept. 23 januari

Welkom! Wat maakt formatief evalueren echt formatief? Handvatten om invulling te geven aan een complex concept. 23 januari 23 januari 2019 Welkom! Wat maakt formatief evalueren echt formatief? Handvatten om invulling te geven aan een complex concept Bijdrage studiedag netwerk Formatief evalueren in de lerarenopleiding Dominique

Nadere informatie

Handleiding bij de LOB-scan voor het mbo

Handleiding bij de LOB-scan voor het mbo Handleiding bij de LOB-scan voor het mbo Inleiding Voor u ligt de handleiding bij de LOB-scan voor het mbo. De LOB-scan voor het mbo is in opdracht van MBO Diensten ontwikkeld en is te vinden op www.mbodiensten.nl.

Nadere informatie

DE BAAN OP! Een interessant bedrijf kiezen. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

DE BAAN OP! Een interessant bedrijf kiezen. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS DE BAAN OP! De jongeren organiseren zelf één of meerdere bedrijfsbezoeken. Ze verzamelen informatie over verschillende bedrijven en op basis hiervan kiezen ze met de hele klas het meest interessante bedrijf

Nadere informatie