Ondersteunde projecten 2015 Regio West-Vlaanderen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ondersteunde projecten 2015 Regio West-Vlaanderen"

Transcriptie

1 Ondersteunde projecten 2015 Regio West-Vlaanderen Campagneprojecten Een toekomst zonder armoede Deze projecten werkten allemaal mee in de voorbereiding van de campagne en hebben heel wat in huis om de campagne een concreet gezicht te geven Kuurne vzw BIK Project: Basisschakelmethodiek in de buurtgerichte kinderopvang Contact Jean-Marie Viaene, directeur Kerkstraat 24, Kuurne T E vzwbik@telenet.be Website hebt dat Vzw Bik is een sociaal tewerkstellingsinitiatief voor mensen uit de kansengroepen. Zij worden o.m. tewerkgesteld binnen de poets-, strijk- en klusjesdienst waar de inwoners uit Kuurne en randgemeenten een beroep op kunnen doen. De twee kinderopvanginitiatieven van vzw Bik, Baloe en de Vlindertjes, willen armoede duurzaam en structureel aanpakken door de ouders (die beroep doen op de opvang) activiteiten en laagdrempelige vormingen aan te bieden die hen helpen integreren. gespreksavond, een interview, tijdens een eucharistieviering; medewerking aan een projectdag; beschikt over een eigen DVD.

2 8500 Kortrijk vzw Katholieke Basisscholen Kortrijk (KBK) basisschool Sint-Jozef Project: Brede school Contact Marleen Dierickx, schooleigen ouderwerker en brugfiguur Beverlaai 75, Kortrijk T E marleen.dierickx@kbkscholen.be Website De basisschool Sint-Jozef wil kwaliteitsvol onderwijs aanbieden in een warme, veelkleurige en brede schoolcontext. Hun onderwijs focust ruimer dan de cognitieve ontwikkeling van de kinderen en ze zetten bewust in op sterke verbindingen met ouders en de schoolomgeving. Ze investeren sterk in zorg- en ouderwerking en bouwen van hieruit verder aan een brede schoolwerking. Ze willen de leefomgeving van hun kinderen en gezinnen in de buurt ondersteunen en versterken door mee te werken aan acties en activiteiten die de sociale ongelijkheid in de wijk mee indijken en de sociale cohesie tussen wijkbewoners bevorderen. gespreksavond, een interview, tijdens een eucharistieviering; medewerking aan een projectdag; beschikt over eigen geschreven publicaties, pedagogische en didactische werkmaterialen Ieper vzw Stuurkracht Trefpunt Project: Duurzaam meubelherstel Contact Fabien Corneillie, coördinator M. Haiglaan 31E, Ieper T E fabien.corneillie@stuurkracht2.be Website Het arbeidszorgcentrum Stuurkracht 2 richt zich tot volwassenen met een psychosociale kwetsbaarheid, die gewone of beschermde tewerkstelling niet (meer) aankunnen en zich eventueel willen voorbereiden op een aangepaste of betaalde job. In het meubelatelier renoveren deze mensen onder begeleiding oude meubelen. Deze gerenoveerde meubelen worden op hun beurt verkocht aan mensen met een laag inkomen. gespreksavond, een interview; medewerking aan een projectdag; beschikt over eigen website, facebook, folders.

3 8370 Blankenberge Dagactiviteitencentrum De Kajuit Project: Uitwerking van werkvormen samen met de cliënten Contact Thea Defruyt, begeleidster DAC Scharebrugstraat 123/125, Blankenberge T E dac.dekajuit@skynet.be DAC De Kajuit beoogt de bevordering van de levenskwaliteit van volwassenen met een chronische psychiatrische problematiek of met psychosociale problemen. Aan de hand van bevragingen van hun cliënten wil men de ervaringen, noden en vragen van deze mensen bundelen. Op basis van deze neerslag zal men zeer toegankelijke werkvormen uitwerken of aansluiten bij bestaand vormingsmateriaal of vorming in de regio organiseren rond deze thema s. Men denkt vb. aan kook- en computertips, het wegwijs maken in o.m. het vrijwilligerswerk, het vrijetijdscircuit en het bezoeken van diensten als de bibliotheek, de kringwinkel Zo kunnen de cliënten via verhoogde zelfredzaamheid hun levenskwaliteit verhogen. gespreksavond, een interview, tijdens een eucharistieviering; medewerking aan een projectdag; beschikt over een folder, educatief materiaal voor presentaties in scholen Oostende Wijkgezondheidscentrum Oostende Project: Opstart van wijkgezondheidscentrum Contact Roos De Venter, voorzitter Zeelaan 67, Oostende T E wgcoostende@gmail.com Het opstartende wijkgezondheidscentrum in Oostende wil voorzien in een kwaliteitsvolle, toegankelijke eerstelijnsgezondheidszorg voor alle inwoners van de wijk Centrum en Westerkwartier in Oostende. Om de toegankelijkheid van de medische zorgen te bevorderen, werkt men met het systeem van de forfaitaire betaling. Dat betekent dat de patiënt niet moet betalen, noch voor de inschrijving in het centrum noch voor de consultaties. Per ingeschreven patiënt ontvangt het centrum van het ziekenfonds een vast bedrag per maand. Het zorgteam geeft aan alle patiënten haar volle aandacht voor het verbeteren van hun lichamelijke, geestelijke en maatschappelijke gezondheid.

4 gespreksavond, een interview, tijdens een eucharistieviering; medewerking aan een projectdag. Startende en vernieuwende projecten 8500 Kortrijk Vzw Jezus Levend Water voor alle Natiën Project: Bouw kamers daklozenopvang Contact: Marie Vandenberghe Sint Denijsestraat 208, Kortrijk T E mieke.vandenberghe@jezuslevendwater.be Website: Deze organisatie geeft geestelijke, morele, fysieke, praktische en juridische ondersteuning aan mensen die daar nood aan hebben via voedsel- en kledijbedeling, opvang van daklozen, verzorgen van maaltijden voor minderbedeelden, vervoerdienst, vrouwendagen, kinder- en jongerenkampen, Voor de daklozenopvang bouwt de organisatie bouwt momenteel nieuwe kamers om 13 personen in nood te kunnen opvangen. Hun aanbod: Getuigenis/voorstelling in de vorm van een interview, medewerking aan een projectdag, groepsbezoek aan de organisatie Oostende Vzw Jakoeboe WZS Vluchtelingen Project: Persoonlijke coaching en begeleiding van nieuwkomers Contact Wilfried Meulemeester, secretaris Dekenijstraat 8, 8400 Oostende T E meulemeesterwilfried@hotmail.com Jakoeboe biedt persoonlijke coaching en begeleiding aan nieuwkomers die verstrikt raken in de administratieve molen en verschillende diensten, zodat ze in orde raken op vlak van huisvesting, werk, ziekteverzekering, Nieuwkomers hebben ook nood aan een vertrouwens- en brugfiguur. Daarom wil Jakoeboe ook een klankbord of coach zijn voor de persoon in kwestie. Hun aanbod: Getuigenis/voorstelling in de vorm van o.m. een warme babbel, tijdens een eucharistieviering; medewerking aan een projectdag; groepsbezoek aan de organisatie.

5 Samenwerking 8800 Roeselare T Hope vzw Project: Armoede uitsluiten, een kwestie van een solidaire samenleving Contact Steven Decuypere, coördinator Gitsestraat 53, Roeselare T E thope@telenet.be Website t Hope is een erkende Welzijnsschakel en Vereniging waar armen het woord nemen. Met dit project wil t Hope een werk/actiegroep opstarten die bestaat uit mensen met en zonder armoede-ervaring. Doel van het project is dubbel: intern bewerkstelligen dat mensen in armoede op een oprechte manier meer kunnen participeren en extern een positieve brede beweging in Roeselare uitbouwen om meer solidariteit binnen de samenleving te creëren via sensibiliserende acties. gespreksavond, een warme babbel, tijdens een eucharistieviering, tijdens een interview; medewerking aan een projectdag; groepsbezoek aan de organisatie Mesen ScHulp vzw Project: Solidariteit onder ondernemers en vrijwilligerswerk bevorderen Contact Dirk Verschoore, voorzitter Armentierssteenweg 11 bus 2, Mesen T E info@schulp.be - Dirk.verschoore@schulp.be ScHulp is de opvolger van Efrem vzw en doet aan schuldhulpverlening bij handelaars. Met dit project wil ScHulp een tweeledig doel bereiken. Gedurende de tweede helft van 2015 voert men een uitgebreide solidariteitscampagne naar ondernemers en bedrijven om de schuldenproblematiek bij ondernemers bespreekbaar te maken. Daarnaast zal ScHulp haar vrijwilligerswerk weer opbouwen en hierbij focussen op haar nieuwe opdracht. gespreksavond, een warme babbel, tijdens een eucharistieviering, tijdens een interview; beschikt over folders en affiches.

6 8550 Zwevegem Beweging.net Zwevegem Project: Armoede is geen spel Contact Dirk Desmet Hinnestraat 19 G, Zwevegem T E dds@hemmis.be Beweging.net Zwevegem werkt samen met ACV en CM aan een project over armoede in Groot-Zwevegem. Bedoeling is de inwoners van Zwevegem te sensibiliseren en te informeren over armoede: in 2015 vooral sensibiliseren en infomeren, in 2016 actiegericht werken. Het bestaat uit verschillende deelprojecten: een infoavond, het armoede labyrint, inzameling speelgoed, Hiervoor wordt ook een armoedenetwerk opgericht met verschillende partners uit Groot-Zwevegem. Hun aanbod: Getuigenis/voorstelling tijdens een interview. Andere opties zijn bespreekbaar Brugge Mensen van de weg Project: Cursus rijbewijs C Contact Pierre Deleu Lisseweegse steenweg 73, 8380 Brugge T E mensenvandeweg@hotmail.com Website Mensen van de weg schept ontmoetingsplaatsen en organiseert verscheidene activiteiten om de zelfwaardering en het zelfrespect van de eigenheid van Voyageurs, Manoesjen en Roms te behartigen en hun onderlinge contacten te verhogen. Met dit project bieden zij een aangepaste theoretische cursus rijbewijs C aan, in samenwerking met Open School. Zo kunnen zij de kansen van woonwagenbewoners op de arbeidsmarkt verhogen. gespreksavond, tijdens een interview; groepsbezoek aan de organisatie; beschikt over het tijdschrift Ons boekske en twee panelen i.k.v. erfgoeddag Oostende vzw Samen DiVers Project: (t)huis in de stad Contact Els Plovie, coördinator Sint-Catharinapolderstraat 18, Oostende T

7 E - Website Met dit project wil Samen DiVers inzetten op het verenigen van mensen in armoede. Door het opzetten van een gevarieerd aanbod van groepsactiviteiten krijgen mensen de kans om op een ontspannende manier samen te zijn en een sociaal netwerk uit te bouwen. Tijdens de toeleiding besteedt men veel aandacht aan het persoonlijk aanspreken van mensen: participatie aan socio-culturele activiteiten, 2 keer per jaar een ontmoetingsdag organiseren; de open computerklas uitbouwen als een ontmoetingsplaats, samen koken met voedselpakketten, gespreksavond, een Warme Babbel; medewerking aan een projectdag; groepsbezoek aan de organisatie; beschikt over een DVD (in opmaak) Roeselare t Huis-Werk vzw Project: Aankoop nieuwe woning Contact Luc Wouters Gitsestraat 287, Roeselare T E Luc.fino@skynet.be Website t Huis-Werk biedt een aantal kwalitatief goede woningen aan tegen een betaalbare prijs waardoor bewoners hun financiële situatie kunnen stabiliseren of aanzuiveren. De vzw prefereert gezinswoningen aan te kopen en in eigen beheer te renoveren en te verhuren. Zij kopen in 2015 een nieuwe woning aan, die centraal gelegen is in Roeselare. Omwille van de huidige goede staat van de woning, willen ze extra inzetten op de opvolging van de bewoners, om onnodige herstelkosten te vermijden. gespreksavond, een warme babbel, tijdens een eucharistieviering, een interview Roeselare CAW Centraal-West-Vlaanderen Project: vrijwilligers als wooncoach Contact Inge Ramboer Nijverheidsstraat 11, Roeselare T E directie@cawcentraalwestvlaanderen.be Website

8 CAW Centraal-West-Vlaanderen wil in dit project vrijwilligers inzetten als wooncoach, specifiek voor de begeleiding van meer dan 75 personen die jaarlijks in het mannen- en vrouwenopvangcentrum omwille van dak-of thuisloosheid verblijven. Het doel van deze opvang is de doorstroming naar een reguliere vorm van huisvesting. Om een aantal praktische drempels weg te nemen zet men vrijwilligers in voor de praktische ondersteuning. gespreksavond, een Warme Babbel, een interview; medewerking aan een projectdag Roeselare vzw Elim, Steunpunt Vluchtelingen regio Roeselare Project: Uitbreiding van de vrouwenwerking Xenia Contact Marc Dehem, voorzitter Gasstraat 19, Roeselare T E elim.steunpunt@gmail.com Het Steunpunt Vluchtelingen, gevestigd in huis Elim, ondersteunt, begeleidt en vormt vluchtelingen, asielzoekers en mensen met en zonder wettig verblijf op diverse vlakken van hun leven. Men organiseert praatgroepen Nederlands, computerinitiatie, een vrouwenwerking Xenia, huiswerkklassen voor de kinderen uit de basisscholen, studieondersteuning examens voor leerlingen eerste graad en bezoeken van groepen en getuigen in scholen. Daarnaast wil Elim een gastvrij en multicultureel samenleven in de regio bevorderen. gespreksavond, een Warme Babbel, een interview, tijdens een eucharistieviering; medewerking aan een projectdag; heeft een nieuwsbrief en een PowerPointpresentatie ter beschikking Brugge Welzijnsschakel Integraal vzw Project: Nederlands voor anderstalige volwassenen Contact Noël Ramon, voorzitter Rozendal 5, Brugge T E integraal@telenet.be Website Welzijnsschakel INTEGRAAL vzw biedt kansen aan (kans)arme autochtone en anderstalige kinderen, jongeren en volwassenen, met als doel hen eigenwaarde te geven, hen zelfstandig

9 te maken en de kans op het bekomen van een diploma optimaal te houden. De belangrijkste werkingen zijn: o Huiswerk- en studiebegeleiding van (kans)arme autochtone en anderstalige kinderen, jongeren en volwassenen. o De zomerschool: een twee weken durend taalbad Nederlands of Frans. o Volwassen anderstaligen oefenen de Nederlandse taal in wekelijkse praatgroepen en in opleidingen ter voorbereiding op en ter ondersteuning van het volgen van reguliere cursussen Nederlands. Hun aanbod: Getuigenis/voorstelling voor groep in de vorm van o.m. een gespreksavond, een warme babbel, een interview, tijdens een eucharistieviering; medewerking aan een projectdag; heeft folders, getuigenissen rond ICT-gebruik, foto s en een PowerPointpresentatie ter beschikking Roeselare VOC (Vrijetijdsondersteuningscentrum) Opstap vzw Project: Vrije tijd voor iedereen! Contact Benjamin Schatteman, coördinator Bollenstraat 25, Roeselare T E coordinator@vocopstap.be Website VOC Opstap biedt een laagdrempelig en speels vrijetijdsaanbod op maat voor mensen met een beperking aan. Concreet is er het jeugdatelier, de tiener- en jongerenwerking, vakantiewerking Babbeloe, kampen, reisaanbod, losse activiteiten, ontmoeting in den Engel Men werkt aan een nauwere samenwerking met inloophuis de Kom-af. Om de sociale contacten van de cliënten te verbeteren, wil men dat mensen met of zonder beperking en mensen in en buiten armoede elkaar ontmoeten en samen aan activiteiten deelnemen. Daarnaast wil men het bestaande jeugdaanbod uitbreiden met activiteiten die afgestemd zijn op meer eigen inbreng van die jeugdige deelnemers zelf. gespreksavond, een warme babbel, een interview, medewerking aan een projectdag; heeft een DVD met rekruteringsfilmpje voor vrijwilligers, een kennismakings- en een informatief spel ter beschikking Brugge Wieder vzw Project: Stempelhelden Contact Pascale Cockhuyt, coördinator Rozendal 3, Brugge

10 T E vzwwieder@hotmail.com Website Wieder is een vereniging waar mensen in armoede en mensen niet in armoede elkaar ontmoeten. Van de vele activiteiten vermelden we de wekelijkse ontmoetingsnamiddag, een kerstfeestje, een filmavond, de gespreksgroep en de themagroep. Wieder organiseert een fotoproject met vormingsinstrument Stempelhelden. Dit fotoproject wil aantonen dat mensen in armoede veel meer zijn dan Stempels, maar echte Helden die er dagdagelijks alles aan doen om te leven en te overleven. Stempelhelden neemt de toeschouwer mee in het verhaal van beeldvorming van de maatschappij t.o.v. mensen in armoede en anderzijds het verhaal van de krachten en kansen die deze mensen hebben. gespreksavond, een warme babbel, een interview, tijdens een eucharistieviering; medewerking aan een projectdag; heeft DVD s, publicaties en een tentoonstelling ter beschikking.

Ondersteunde projecten 2014 Regio West-Vlaanderen

Ondersteunde projecten 2014 Regio West-Vlaanderen Ondersteunde projecten 2014 Regio West-Vlaanderen Campagneprojecten Iedereen beschermd tegen armoede? Alle campagneprojecten hebben hun specifieke redenen om het thema onderbescherming aan te pakken. KAAP

Nadere informatie

Welzijnsschakel INTEGRAAL vzw Rozendal 5 8000 Brugge Beste wensen voor een gelukkig, gezond en voorspoedig jaar 2015

Welzijnsschakel INTEGRAAL vzw Rozendal 5 8000 Brugge Beste wensen voor een gelukkig, gezond en voorspoedig jaar 2015 Welzijnsschakel INTEGRAAL vzw Rozendal 5 8000 Brugge Beste wensen voor een gelukkig, gezond en voorspoedig jaar 2015 Kansen bieden aan (kans)arme personen: - tot ontmoeting en het verwerven van eigenwaarde

Nadere informatie

Ondersteunde projecten 2013 Regio West-Vlaanderen. Campagneprojecten Armoede (op den) buiten

Ondersteunde projecten 2013 Regio West-Vlaanderen. Campagneprojecten Armoede (op den) buiten Ondersteunde projecten 2013 Regio West-Vlaanderen Campagneprojecten Armoede (op den) buiten 8610 Vzw t Schoederkloptje Project: Armoede in niet-stedelijke gebieden Contact: Evelyn Catteceur, groepswerker

Nadere informatie

vzw beschut wonen DE OVERWEG ONZEOPDRACHT

vzw beschut wonen DE OVERWEG ONZEOPDRACHT vzw beschut wonen DE OVERWEG ONZEOPDRACHT vzw beschut wonen DE OVERWEG bewoners De vzw Beschut Wonen De Overweg richt zich tot volwassenen die omwille van hun psychiatrische problematiek en/of psychosociale

Nadere informatie

Welzijnszorg VZW Projecten 2011 Regio West-Vlaanderen

Welzijnszorg VZW Projecten 2011 Regio West-Vlaanderen Welzijnszorg VZW Projecten 2011 Regio West-Vlaanderen 8000 Brugge WELZIJNSSCHAKEL INTEGRAAL VZW Noël Ramon, Noëlla Lapon Rozendal 5 8000 Brugge T. 050/67 55 80 E. integraal@pandora.be W. users.telenet.be/integraal

Nadere informatie

Laagdrempelige verenigingen: omgaan met mensen uit kansengroepen. Workshop Roeselare stadhuis donderdag 10 september

Laagdrempelige verenigingen: omgaan met mensen uit kansengroepen. Workshop Roeselare stadhuis donderdag 10 september Laagdrempelige verenigingen: omgaan met mensen uit kansengroepen Workshop Roeselare stadhuis donderdag 10 september www.demos.be Tatjana van Driessche Stafmedewerker lokale netwerken en sport Ondersteuning

Nadere informatie

Basisschakelmethodiek, een opstap in de armoedebestrijding

Basisschakelmethodiek, een opstap in de armoedebestrijding 1 Basisschakelmethodiek, een opstap in de armoedebestrijding Herman Baert Annelies Droogmans Lieve Polfliet 2 Bij het geheel of gedeeltelijk gebruik van deze power point, dienen de auteursrechten op de

Nadere informatie

VVSG studiedag toegankelijkheid dd. 12/10/2010. Integreren van kwetsbare groepen vanuit lokaal sociaal beleid

VVSG studiedag toegankelijkheid dd. 12/10/2010. Integreren van kwetsbare groepen vanuit lokaal sociaal beleid VVSG studiedag toegankelijkheid dd. 12/10/2010 Integreren van kwetsbare groepen vanuit lokaal sociaal beleid Beleidsplan lokaal sociaal beleid als uitgangspunt In de krachtlijnen die thema-overstijgend

Nadere informatie

REFUGEE UNITE IC VZW

REFUGEE UNITE IC VZW REFUGEE UNITE IC VZW Project/Projet Organisatie/organisation Het Internationaal Comité vzw (IC) is een zelfstandige, democratisch georganiseerde, multiculturele federatie. Het IC wil zel forganisaties

Nadere informatie

Huizen van het Kind. Gezinnen ondersteunen in hun kracht Stand van zaken 19 mei 2015

Huizen van het Kind. Gezinnen ondersteunen in hun kracht Stand van zaken 19 mei 2015 Huizen van het Kind Gezinnen ondersteunen in hun kracht Stand van zaken 19 mei 2015 Waar staan we vandaag? Regelgeving Praktijk 2011 Voorbereiding 2013/11 Decreet 2014/3 Def. BVR 2015/1 erk/subs 2011 Al

Nadere informatie

/ voorwoord. te bevorderen aan de hand van socio-culturele. Martine Matthys schepen voor diversiteit

/ voorwoord. te bevorderen aan de hand van socio-culturele. Martine Matthys schepen voor diversiteit / voorwoord Heb je al eens Nepalees Nieuwjaar gevierd? Heb je al een bezoek gebracht aan de moskee of een Afrikaans feest bijgewoond? Onze maatschappij wordt steeds diverser. Personen met verschillende

Nadere informatie

KRUISPUNT HULPVERLENING-VRIJWILLIGERSWERK Lerende samenwerking tussen welzijnsschakels en ocmw s op vlak van gezinsondersteuning

KRUISPUNT HULPVERLENING-VRIJWILLIGERSWERK Lerende samenwerking tussen welzijnsschakels en ocmw s op vlak van gezinsondersteuning KRUISPUNT HULPVERLENING-VRIJWILLIGERSWERK Lerende samenwerking tussen welzijnsschakels en ocmw s op vlak van gezinsondersteuning 10 december 2015 8 ste Jaarcongres EXPOO Brussel Opbouw 1. Welzijnsschakels

Nadere informatie

Samenwerken aan integratie. Titeltekst

Samenwerken aan integratie. Titeltekst Samenwerken aan integratie Titeltekst Samenwerken aan integratie 1. W13 2. Vluchtelingen en wonen 3. Vluchtelingen en werk 4. Vluchtelingen en scholing 5. Vluchtelingen en sociale participatie W13 W13

Nadere informatie

werksessie: verborgen ISB- congres 20 maart 2013

werksessie: verborgen ISB- congres 20 maart 2013 werksessie: verborgen armoede ISB- congres 20 maart 2013 Typ hier Wat de titel Samenlevingsopbouw Oost- Vlaanderen Grondrechtenboom Meetjesland Cultuur, sport en vrije tijd Drempels Aanpak in 3 plattelandsgemeenten

Nadere informatie

20. Dienstverlening houdt dorpen en wijken leefbaar. Jan Vermeulen, De Lovie Joke Roels, Ilse Emmaneel, Silke Vanhoecke, stad Oostende

20. Dienstverlening houdt dorpen en wijken leefbaar. Jan Vermeulen, De Lovie Joke Roels, Ilse Emmaneel, Silke Vanhoecke, stad Oostende 20. Dienstverlening houdt dorpen en wijken leefbaar Jan Vermeulen, De Lovie Joke Roels, Ilse Emmaneel, Silke Vanhoecke, stad Oostende 29-05-2018 BUURTWELZIJNSWERK OOSTENDE 1. INLEIDING 3 WIJKGRENZEN OC

Nadere informatie

organisaties instellingen lokale overheden diversiteit

organisaties instellingen lokale overheden diversiteit organisaties instellingen lokale overheden diversiteit Vlaanderen is divers. Van alle vormen van diversiteit is etnisch-culturele diversiteit wellicht het meest zichtbaar en het meest besproken. Diversiteit

Nadere informatie

25 Integratie OCMWgemeente: aan vertrouwen en een sterker beleid

25 Integratie OCMWgemeente: aan vertrouwen en een sterker beleid 25 Integratie OCMWgemeente: bouwen aan vertrouwen en een sterker beleid Ellen Dierckx Coördinator dienstencentrum tewerkstelling den travoo OCMW Balen Achtergrond Aanleiding: KHK-onderzoek 2007 leefomstandigheden

Nadere informatie

Integraal werken rond wonen, zorg en welzijn. Provincie West-Vlaanderen. Overzicht

Integraal werken rond wonen, zorg en welzijn. Provincie West-Vlaanderen. Overzicht Integraal werken rond wonen, zorg en welzijn Provincie West-Vlaanderen Overzicht Provinciale woonzorgvisie Woonzorgdoelstellingen Provinciale rol: 3 sporen Overzicht lopende projecten 1 1. Provinciale

Nadere informatie

Huizen van het Kind. Gezinnen ondersteunen in hun kracht

Huizen van het Kind. Gezinnen ondersteunen in hun kracht Huizen van het Kind Gezinnen ondersteunen in hun kracht Een noodzakelijke, natuurlijke evolutie ondersteund door een nieuwe regelgeving www.huizenvanhetkind.be Doelstelling Hoe Regels Doelstelling Hoe

Nadere informatie

Project Wegwijzer: planning 22 december 2017

Project Wegwijzer: planning 22 december 2017 Wegwijzer: Algemeen overzicht WEGWIJZER - Strategische doelstelling 1: Professionaliseren en uitdragen van het project Wegwijzer naar de burgers en naar het beleid Operationele doelstelling 1.1 Professionaliseren

Nadere informatie

De lat hoog voor iedereen! Referentiekader voor een Brede School

De lat hoog voor iedereen! Referentiekader voor een Brede School De lat hoog voor iedereen! Referentiekader voor een Brede School Opdracht Steunpunt Gok Ontwikkelen visietekst Opvolgen proefprojecten Formuleren beleidsaanbevelingen Brede School? Verkenning van enkele

Nadere informatie

Verslag Praktijktafel Oh nee, vakantie : Samenwerking met onderwijs in Gent Praktijktafel 31 maart 2017

Verslag Praktijktafel Oh nee, vakantie : Samenwerking met onderwijs in Gent Praktijktafel 31 maart 2017 Verslag Praktijktafel Oh nee, vakantie : Samenwerking met onderwijs in Gent Praktijktafel 31 maart 2017 Omschrijving praktijk: Brugfiguren in Gent zorgen voor een goede communicatie op school, tussen leerkrachten,

Nadere informatie

Participatie van kinderen uit kwetsbare gezinnen in een samenwerking tussen de sportdienst en sociale partners. Houthalen-Helchteren

Participatie van kinderen uit kwetsbare gezinnen in een samenwerking tussen de sportdienst en sociale partners. Houthalen-Helchteren Participatie van kinderen uit kwetsbare gezinnen in een samenwerking tussen de sportdienst en sociale partners Houthalen-Helchteren De achtergrond De gemeente Houthalen-Helchteren wenst een sportaanbod

Nadere informatie

VVSG Trefdag Samen tegen Armoede wij ook 13/12/2010

VVSG Trefdag Samen tegen Armoede wij ook 13/12/2010 VVSG Trefdag Samen tegen Armoede wij ook 13/12/2010 Koen Clijsters Algemeen diensthoofd OCMW Heusden-Zolder Tel. 011/45.61.50 koen.clijsters@ocmwheusdenzolder.be Heusden- Zolder Provincie Limburg 31.500

Nadere informatie

Wanneer? Wie? Contactpersoon

Wanneer? Wie? Contactpersoon Doelstellingen armoedeforum Het biedt een overlegplatform aan partners die werken rond armoede. Het coördineert de verschillende verenigingen en diensten die aan armoedebestrijding werken. Het vormt een

Nadere informatie

Voor de coördinatie en verdere uitbouw van het groepswerk zijn we op zoek naar een enthousiaste medewerker

Voor de coördinatie en verdere uitbouw van het groepswerk zijn we op zoek naar een enthousiaste medewerker BZN Filet Divers is een door Bond zonder Naam ondersteunde, erkende vereniging waarin armen het woord nemen. Filet Divers is ook een verbindend en versterkend kansencentrum en een sociale kruidenier. Voor

Nadere informatie

standpunt noodhulp 18 augustus 2009

standpunt noodhulp 18 augustus 2009 Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen vzw Aromagebouw / Vooruitgangstraat 323 bus 6 (3 de verdieping) / 1030 Brussel / tel. 02-204 06 50 / fax : 02-204 06 59 info@vlaams-netwerk-armoede.be

Nadere informatie

Lokale besturen kunnen werken aan toegankelijkheid van zorg en preventie. Veerle Cortebeeck, stafmedewerker lokaal gezondheidsbeleid VVSG

Lokale besturen kunnen werken aan toegankelijkheid van zorg en preventie. Veerle Cortebeeck, stafmedewerker lokaal gezondheidsbeleid VVSG Lokale besturen kunnen werken aan toegankelijkheid van zorg en preventie Veerle Cortebeeck, stafmedewerker lokaal gezondheidsbeleid VVSG Overzicht 1. Toegankelijkheid: 7 B s 2. Toepassing 7 B s lokale

Nadere informatie

Vrouwencentrum. 20 jaar vrouwencentrum

Vrouwencentrum. 20 jaar vrouwencentrum Vrouwencentrum 20 jaar vrouwencentrum Opstart 1991vanuit sociale dienst alleenstaande, gescheiden vrouwen beperkt budget, soms schulden Vragen over opvoeding van hun kinderen, hoederecht, onderhoudsgeld,

Nadere informatie

Aanbod suïcidepreventiewerking voor scholen vanuit Cgg Largo

Aanbod suïcidepreventiewerking voor scholen vanuit Cgg Largo Inleiding Geconfronteerd worden met geestelijke gezondheidsproblemen is niet gemakkelijk. Erover praten is vaak al even moeilijk. Het taboe dat rust op psychische aandoeningen is nog lang de wereld niet

Nadere informatie

Brugfiguren in een landelijke omgeving

Brugfiguren in een landelijke omgeving Brugfiguren in een landelijke omgeving Elise Vertriest Brugfiguur Wingene Anje Huysentruyt Samenlevingsopbouw W-Vl Brugfiguur Meulebeke Brugfiguur Houthulst Kenmerken gemeente Wingene Landbouwgemeente

Nadere informatie

Op-Stap Een oriëntatie- en activeringsmodule voor personen met een psychische kwetsbaarheid

Op-Stap Een oriëntatie- en activeringsmodule voor personen met een psychische kwetsbaarheid Op-Stap Een oriëntatie- en activeringsmodule voor personen met een psychische kwetsbaarheid Ontstaan Doorheen de jaren een stijging van het aantal aanmeldingen van personen met een psychische kwetsbaarheid.

Nadere informatie

DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID

DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID Functie 1 Activiteiten op het vlak van preventie; geestelijke gezondheidszorgpromotie; vroegdetectie, -interventie en -diagnosestelling

Nadere informatie

Lokaal Loket Kinderopvang in Brussel Expoo-congres 7 december 2017

Lokaal Loket Kinderopvang in Brussel Expoo-congres 7 december 2017 Lokaal Loket Kinderopvang in Brussel Expoo-congres 7 december 2017 Greet Poelvoorde lokaal loket Silke De Ridder Nasci vzw Contact: helpdesk@kinderopvang 0488/79 09 77 Opdracht van het Lokaal Loket Kinderopvang

Nadere informatie

Arbeid biedt een maatschappelijke meerwaarde ten opzichte van inactiviteit. 3

Arbeid biedt een maatschappelijke meerwaarde ten opzichte van inactiviteit. 3 17 SOCIALE ECONOMIE 18 Sociale economie Iedereen heeft recht op een job, ook de mensen die steeds weer door de mazen van het net vallen. De groep werkzoekenden die vaak om persoonlijke en/of maatschappelijke

Nadere informatie

geef elke wijk een sociale groepspraktijk

geef elke wijk een sociale groepspraktijk geef elke wijk een sociale groepspraktijk stad op mensenmaat mechelen.pvda.be 1 STADSPROGRAMMA mechelen 2018 3. Gezonde stad Standpunt Geen sector steunt méér op mensenwerk dan de gezondheidszorg. Elke

Nadere informatie

Federaal Plan Armoedebestrijding. Reactie van BAPN vzw. Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012

Federaal Plan Armoedebestrijding. Reactie van BAPN vzw. Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012 Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012 Federaal Plan Armoedebestrijding Reactie van BAPN vzw BAPN vzw Belgisch Netwerk Armoedebestrijding Vooruitgangstraat 333/6 1030

Nadere informatie

Verslag werkgroep kinderarmoede: vrijetijd: 9 mei 2014.

Verslag werkgroep kinderarmoede: vrijetijd: 9 mei 2014. Verslag werkgroep kinderarmoede: vrijetijd: 9 mei 2014. Aanwezig: Eddy Beuten (Rap op stap), Odette Geelen (TAO Limburg), Willy Stöcker (sportraad), Gie Vranken (cultuur), Pierre Nelissen (schepen van

Nadere informatie

HUIS VAN HET KIND EEKLO

HUIS VAN HET KIND EEKLO HUIS VAN HET KIND EEKLO Indicatoren Kinderarmoedebestrijding 18,00% 16,00% 14,00% 12,00% 10,00% 8,00% 8,02% 10,64% 8,03% 8,61% 16,11% 10,45% 12,66% 11,90% 9,47% 6,00% 4,00% 2,00% 0,87% 0,78% 2,10% 1,40%

Nadere informatie

Peuterspeelpunten Turnhout

Peuterspeelpunten Turnhout Peuterspeelpunten Turnhout Een plaats voor ontmoeting Bruggen bouwen naar maatschappelijke deelname Open en laagdrempelig aanbod voor ouders en opvoeders en jongste kinderen Samen spelen kan je leren Algemene

Nadere informatie

DIVERSITEIT IN de gemeente

DIVERSITEIT IN de gemeente DIVERSITEIT IN de gemeente Ondersteuning op maat van lokale besturen Diversiteit in Vlaanderen Een diversiteitsvriendelijk Vlaanderen Vlaanderen is divers, ook etnisch-cultureel. De aanwezigheid van mensen

Nadere informatie

Music Pièce Het Entrepot vzw begeleidt een jonge kunstenaar bij het maken van een voorstelling.

Music Pièce Het Entrepot vzw begeleidt een jonge kunstenaar bij het maken van een voorstelling. Overzicht van de geerde projecten in de provincie West-Vlaanderen 1. Artistieke projecten en producten door en voor jongeren Geerde vereniging of jongere Naam en omschrijving project of product 1 2 Het

Nadere informatie

Beleidsnota Sociale Economie 08/01/2015

Beleidsnota Sociale Economie 08/01/2015 Beleidsnota Sociale Economie 08/01/2015 1 Omgevingsanalyse 1. Werkzaamheid 2. Werkloosheid 3. Werkvormen in de sociale economie 4. Uitstroom Inhoud Strategische en operationele doelstellingen 1. SD1: Iedereen

Nadere informatie

ZORGNETWERKEN : wat wie hoe voor wie?

ZORGNETWERKEN : wat wie hoe voor wie? ZORGNETWERKEN : wat wie hoe voor wie? Inspiratiemoment zorgnetwerken 14.03.2014 1 Wie we zijn Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen Het leven is geen spelletje. GEEF ARMOEDE GEEN KANS! Maatschappelijk kwetsbare

Nadere informatie

Uit één mond Praktijktafel over samenwerking en dialoog met armoedepartners. Vrijdag 16 december 2016 Antwerpen

Uit één mond Praktijktafel over samenwerking en dialoog met armoedepartners. Vrijdag 16 december 2016 Antwerpen Uit één mond Praktijktafel over samenwerking en dialoog met armoedepartners Vrijdag 16 december 2016 Antwerpen 1 Demos Dēmos vzw is kenniscentrum voor participatie en democratie participatie van kansengroepen

Nadere informatie

Welzijn Heemstede van de toekomst. Prettiger leven: meer welzijn, minder zorgen

Welzijn Heemstede van de toekomst. Prettiger leven: meer welzijn, minder zorgen Welzijn Heemstede van de toekomst Prettiger leven: meer welzijn, minder zorgen Juni 2015 Deze brochure is een samenvatting van het plan: Welzijn Heemstede van de toekomst Transformatieplan Welzijn Heemstede

Nadere informatie

Functieprofiel Professionele medewerker D Filet Divers vzw Deelproject : Onthaal- en ontmoetingsruimte en kookproject (versie 3/7/2015)

Functieprofiel Professionele medewerker D Filet Divers vzw Deelproject : Onthaal- en ontmoetingsruimte en kookproject (versie 3/7/2015) Functieprofiel Professionele medewerker D Deelproject : Onthaal- en ontmoetingsruimte en kookproject (versie 3/7/2015) Beschrijving/kernopdracht van de functie De professionele medewerker van werkt vanuit

Nadere informatie

15. AANBOD GERICHT OP DOORSTROOM NAAR EEN DUURZAME(RE) WOONOPLOSSING 15.1 VOOR GEDETINEERDEN

15. AANBOD GERICHT OP DOORSTROOM NAAR EEN DUURZAME(RE) WOONOPLOSSING 15.1 VOOR GEDETINEERDEN 15. AANBOD GERICHT OP DOORSTROOM NAAR EEN DUURZAME(RE) WOONOPLOSSING 15.1 VOOR GEDETINEERDEN Afbakening van de doelgroep 15.1.1 IMPULSPROJECT RE-ENTRY Gedetineerden die zich in de tijdsvoorwaarden voor

Nadere informatie

Kenningsmakingsdag SV-CIBO 20 december 2014. Jaarplan 2015. Vluchtelingen en nieuwkomers de weg wijzen in de Belgische samenleving

Kenningsmakingsdag SV-CIBO 20 december 2014. Jaarplan 2015. Vluchtelingen en nieuwkomers de weg wijzen in de Belgische samenleving Jaarplan 2015 Vluchtelingen en nieuwkomers de weg wijzen in de Belgische samenleving Inhoudsopgave Inleiding Wie? Wat? Waarom? Programma 2015 Welke activiteiten plannen we volgend jaar? Sport en cultuur

Nadere informatie

KINDERARMOEDE. 21 mei 2014 OCMW LANAKEN

KINDERARMOEDE. 21 mei 2014 OCMW LANAKEN KINDERARMOEDE 21 mei 2014 SALK 13 meest getroffen gemeenten (waaronder Lanaken) 50.000 /jaarbasis: kinderarmoedebeleid 2014-2017 (4 jaren) Geen Vlaamse middelen op basis van de kinderarmoedebarometer.

Nadere informatie

PROACTIEF EN GEZINSONDERSTEUNEND WERKEN MET KANSARME GEZINNEN MET JONGE KINDEREN

PROACTIEF EN GEZINSONDERSTEUNEND WERKEN MET KANSARME GEZINNEN MET JONGE KINDEREN PROACTIEF EN GEZINSONDERSTEUNEND WERKEN MET KANSARME GEZINNEN MET JONGE KINDEREN POPERINGE 11.933 HA (IN TOP 5 W-VL) - 19.894 INW KANSARME BUURTEN Kansarmoedeatlas Provincie West-Vlaanderen (Steunpunt

Nadere informatie

DIVERSITEITSPLANNEN IN HET ONDERWIJS

DIVERSITEITSPLANNEN IN HET ONDERWIJS DIVERSITEITSPLANNEN IN HET ONDERWIJS Een school die een efficiënt diversiteitsbeleid voert heeft oog voor de capaciteiten en de verscheidenheid van elk personeelslid/leerling. Nu zijn er heel wat scholen

Nadere informatie

Ondersteunde projecten 2015 Regio Antwerpen

Ondersteunde projecten 2015 Regio Antwerpen Ondersteunde projecten 2015 Regio Antwerpen Campagneprojecten Een toekomst zonder armoede 2060 Antwerpen Protestants Sociaal Centrum Antwerpen vzw Project: Toekomstoriëntatie Wie ben je morgen? Contact:

Nadere informatie

ACTIVERING SAS (Sociaal - Actief - Samenwerken)

ACTIVERING SAS (Sociaal - Actief - Samenwerken) ACTIVERING SAS (Sociaal - Actief - Samenwerken) Psychiatrisch Centrum Bethanië Andreas Vesaliuslaan 39 2980 Zoersel Tel. 03 380 30 11 pcbethanie@emmaus.be www.pcbethanie.be Binnen en buiten met aandacht

Nadere informatie

WIJKLEERBEDRIJF ALKMAAR ZUID

WIJKLEERBEDRIJF ALKMAAR ZUID WIJKLEERBEDRIJF ALKMAAR ZUID WAT IS EEN WIJKLEERBEDRIJF? WIJKLEERBEDRIJF Fysieke plek in de wijk Informele zorg wijkbewoners Studenten met afstand tot arbeidsmarkt Werken/leren (Helpende niveau 2) 200

Nadere informatie

Intentieverklaring Brede School Boechorst te Noordwijk

Intentieverklaring Brede School Boechorst te Noordwijk Intentieverklaring Brede School Boechorst te Noordwijk Door het ondertekenen van deze intentieverklaring verklaren de hierna genoemde besturen mee te werken aan de inhoudelijke realisatie van Brede School

Nadere informatie

Aanvraag van onder de grens naar boven de grens

Aanvraag van onder de grens naar boven de grens Aanvraag van onder de grens naar boven de grens Een participatieproject voor de wijk met de hoogste armoedecijfers van Nederland Cursus mantelzorg vrouwen Tweebosbuurt april 2017 (kwaliteitenspel) Inleiding

Nadere informatie

Suggesties en tips voor gebruik in gesprek met de KINDEROPVANG

Suggesties en tips voor gebruik in gesprek met de KINDEROPVANG De film Childcare Stories als discussiemateriaal Suggesties en tips voor gebruik in gesprek met de KINDEROPVANG Enkele voorbeelden: - Vormings- of begeleidingstraject voor medewerkers en verantwoordelijke(n)

Nadere informatie

Ervaringen van een taalcoach en zijn cliënt. Probus Heerlen 1 Khaldoun Salim en Wiel Regtop

Ervaringen van een taalcoach en zijn cliënt. Probus Heerlen 1 Khaldoun Salim en Wiel Regtop Ervaringen van een taalcoach en zijn cliënt. Presentatie 20/1/16 Hoe is het zo gekomen? Enige ervaringen. Interview De Drie Ringen, 19/1/2015 Het wil een onafhankelijke en breed samengestelde organisatie

Nadere informatie

Opdracht van het OCMW bestuur: project ontwikkelen om kinderarmoede te voorkomen/bestrijden

Opdracht van het OCMW bestuur: project ontwikkelen om kinderarmoede te voorkomen/bestrijden Studiedag VVSG Kinderopvang en Gezinsbeleid Mechelen 26 maart 2013 2010: Europees Jaar ter bestrijding van armoede en sociale uitsluiting: strijd tegen kinderarmoede is topprioriteit voor de Vlaamse regering

Nadere informatie

ocu e g Noo Hieronder volgt een overzicht van onze focus voor 2019 per programma op basis van de wijkanalyse. Bewonersinitiatieven

ocu e g Noo Hieronder volgt een overzicht van onze focus voor 2019 per programma op basis van de wijkanalyse. Bewonersinitiatieven ocu e g Noo Hieronder volgt een overzicht van onze focus voor 2019 per programma op basis van de wijkanalyse. Bewonersinitiatieven Naast het blijvend ondersteunen van initiatieven van bewoners, trekken

Nadere informatie

Dementievriendelijke gemeente/stad. Ilse Masselis Expertisecentrum dementie Sophia

Dementievriendelijke gemeente/stad. Ilse Masselis Expertisecentrum dementie Sophia Dementievriendelijke gemeente/stad Ilse Masselis Expertisecentrum dementie Sophia WAAROM? Belang van een dementievriendelijke gemeente Door de ogen van personen met dementie Door de ogen van personen met

Nadere informatie

Strategische nota meerjarenplanning

Strategische nota meerjarenplanning Strategische nota meerjarenplanning Planningsrapport: Meerjarenplan 2014-2019 (BP2014_2019-0) Periode: vanaf 2014 Laatste dagboeknrs: Exploitatie: 5331 Investering: 265 Andere: 36 Gemeente Aartselaar (NIS

Nadere informatie

Partners in gelijke onderwijskansen. Lokaal Overleg Platform Diest

Partners in gelijke onderwijskansen. Lokaal Overleg Platform Diest Partners in gelijke onderwijskansen Lokaal Overleg Platform Diest Algemeen C A W Het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) helpt je bij al je welzijnsvragen: persoonlijke problemen, moeilijke relaties, familiaal

Nadere informatie

Vanuit Dakant ontstond de vzw ArmenTeKort. Door toeleiding van kwetsbare mensen naar het buddyschap kan Dakant nu ook structureler werken.

Vanuit Dakant ontstond de vzw ArmenTeKort. Door toeleiding van kwetsbare mensen naar het buddyschap kan Dakant nu ook structureler werken. vzw Daklozenhulp Antwerpen (Dakant) Wekelijkse soep- en voedselbedeling - project structurele en duurzame oplossingen Gevolgd door Donorinfo sinds: 2010 Project info Doelstelling Bieden van concrete hulp

Nadere informatie

Jaarverslag EXPOO 2014

Jaarverslag EXPOO 2014 Jaarverslag EXPOO 2014 EXPOO, het Expertisecentrum Opvoedingsondersteuning van de Vlaamse overheid, bouwt mee aan een positieve leefomgeving waar het voor kinderen en jongeren goed is om op te groeien.

Nadere informatie

Inleiding. Het bestuur van de Stichting Vrienden voor Roemenië,

Inleiding. Het bestuur van de Stichting Vrienden voor Roemenië, Inleiding Voor u ligt het beleidsplan van de Stichting Vrienden voor Roemenië. Het plan omvat een overzicht van de doelstellingen, activiteiten en geeft inzicht in de werving en het beheer van de fondsen.

Nadere informatie

Convenant tussen OCMW Lier en Efrem (conefrem1416ejo)

Convenant tussen OCMW Lier en Efrem (conefrem1416ejo) Convenant 2014-2016 tussen OCMW Lier en Efrem (conefrem1416ejo) Tussen de stad Lier vertegenwoordigd door de OCMW-raad, voor wie optreden Marleen Vanderpoorten, voorzitter en Katleen Janssens, secretaris,

Nadere informatie

Terugkoppeling van de workshops. Chris De Nijs (VRT)

Terugkoppeling van de workshops. Chris De Nijs (VRT) Terugkoppeling van de workshops Chris De Nijs (VRT) Vaardig genoeg voor de 21 ste eeuw? Samen aan de slag met de Vlaamse PIAAC resultaten Brussel - 20 maart 2014 Workshop 1: Basisvaardigheden voor de arbeidsmarkt

Nadere informatie

Stakeholdersforum Samen-net-werken

Stakeholdersforum Samen-net-werken Stakeholdersforum Samen-net-werken Verloop van de dag 9u30 11u 11u30 12u30 13u15 14u30 15u30 16u Evaluatie en vernieuwd (kinder)armoedebeleidsplan Feedback onderzoek Dorien Van Haute Voorstelling nieuwe

Nadere informatie

Inspiratiedag Van opvang naar samenleven. Koen Clijsters, algemeen diensthoofd OCMW Heusden-Zolder

Inspiratiedag Van opvang naar samenleven. Koen Clijsters, algemeen diensthoofd OCMW Heusden-Zolder Inspiratiedag Van opvang naar samenleven Koen Clijsters, algemeen diensthoofd OCMW Heusden-Zolder Heusden-Zolder: iedereen welkom! Biografie Heusden-Zolder - Ex-mijngemeente in Limburg - Bevolking Heusden-Zolder:

Nadere informatie

Onderwijs en OCMW: pleidooi voor meer samenwerking! Lege brooddozen op school symposium 14 oktober 2014

Onderwijs en OCMW: pleidooi voor meer samenwerking! Lege brooddozen op school symposium 14 oktober 2014 Onderwijs en OCMW: pleidooi voor meer samenwerking! Lege brooddozen op school symposium 14 oktober 2014 Programma armoedebestrijding cijfers Armoede in Kortrijk In Kortrijk leven in 2011 11.227 inwoners

Nadere informatie

Maatschappelijke uitdagingen voor brede scholen

Maatschappelijke uitdagingen voor brede scholen Maatschappelijke uitdagingen voor brede scholen Inspiratiedag Brede School - 29 april 2014 - BRONKS Programma armoedebestrijding cijfers Armoede in Kortrijk In Kortrijk leven in 2011 11.227 inwoners in

Nadere informatie

Armoede SAMENLEVING: Opgroeien en opvoeden in armoede

Armoede SAMENLEVING: Opgroeien en opvoeden in armoede Armoede SAMENLEVING: Opgroeien en opvoeden in armoede Een zaak van iedereen! Wat is armoede? Geen centen Opboksen Schaamte Schrik, bang zijn Isolement Vreet energie Gebrek aan kansen Verlies van zelfvertrouwen

Nadere informatie

Kwaliteitsplanning 2014

Kwaliteitsplanning 2014 Kwaliteitsplanning 2014 Lokaal dienstencentrum De Stille Meers OCMW Middelkerke Sluisvaartstraat 17 8430 Middelkerke Voorzitter: Dirk Gilliaert Secretaris: Pierre Ryckewaert 1 Inhoudstafel 1. Evaluatie

Nadere informatie

vzw Daklozenhulp Antwerpen (Dakant) Doelstelling Activiteiten Concrete noden Materiële hulp Informatieve ondersteuning

vzw Daklozenhulp Antwerpen (Dakant) Doelstelling Activiteiten Concrete noden Materiële hulp Informatieve ondersteuning Wekelijkse soep- en voedselbedeling - project structurele en duurzame oplossingen Gevolgd door Donorinfo sinds: 2010 Lange Van Ruusbroecstraat 86 (bedeling Minkelersstraat) (+32) 0494 387640 dakant@telenet.be

Nadere informatie

Contactgegevens: Wendy Valijs, of

Contactgegevens: Wendy Valijs, of Algemeen Gemeente: Maasmechelen Provincie: Limburg Naam van het lokaal loket: Lokaal Loket Kinderopvang Maasmechelen Contactgegevens: Wendy Valijs, wendy.valijs@maasmechelen.be of loketkinderopvang@maasmechelen.be,

Nadere informatie

Kinderopvang = instrument in strijd tegen kinderarmoede

Kinderopvang = instrument in strijd tegen kinderarmoede Kinderopvang = instrument in strijd tegen kinderarmoede Kinderopvang heeft verschillende functies: een economische functie, een pedagogische en een sociale functie. Kwalitatieve kinderopvang weet deze

Nadere informatie

DIALOOGNETWERKEN WELZIJNSSCHAKELS Samen sociale grondrechten realiseren

DIALOOGNETWERKEN WELZIJNSSCHAKELS Samen sociale grondrechten realiseren DIALOOGNETWERKEN WELZIJNSSCHAKELS Samen sociale grondrechten realiseren Netwerkdag DEMOS - Lokale Netwerken VT-participatie 5 juni 2015, Oostende Carlos Ceyssens en Jozefien Godemont Welzijnsschakels?

Nadere informatie

verbreding netwerk Aanbod Bereik doelgroep Huis van het Kind inspraak doelgroep 'stem geven aan de doelgroep'

verbreding netwerk Aanbod Bereik doelgroep Huis van het Kind inspraak doelgroep 'stem geven aan de doelgroep' Vrije Tijd Sessie 1 moderator: Marleen Lombaert Gezinsbond: bereik zeer moeilijk, aanbod naar alle gezinnen 's spoor: begeleiden van moeilijke geinnen (kwetsbare gezinnen) K&G: begeleiden van kansarme

Nadere informatie

Kinderrechten- en ontwikkelingseducatie voor uw toekomstige leerkrachten!

Kinderrechten- en ontwikkelingseducatie voor uw toekomstige leerkrachten! Kinderrechten- en ontwikkelingseducatie voor uw toekomstige leerkrachten! samen voor kinderen 2 2 Waarom is het belangrijk om leerlingen en leerkrachten te sensibiliseren over de Rechten van het Kind?

Nadere informatie

Preventief werken rond middelenmisbruik met hoge risicogroepen: kinderen, jongeren, jongvolwassenen en hun ouders. Regio Roeselare

Preventief werken rond middelenmisbruik met hoge risicogroepen: kinderen, jongeren, jongvolwassenen en hun ouders. Regio Roeselare Preventief werken rond middelenmisbruik met hoge risicogroepen: kinderen, jongeren, jongvolwassenen en hun ouders Regio Roeselare Motivatie tot het project Frequent contact met risicogroep Geen aangepast

Nadere informatie

Akindo vzw. Doelstelling. Activiteiten. Concrete noden Vakanties. Diversiteit/ervaringsleer. 'Weer Stralen'

Akindo vzw. Doelstelling. Activiteiten. Concrete noden Vakanties. Diversiteit/ervaringsleer. 'Weer Stralen' Akindo staat voor Actie voor KINDeren met Ongelijke kansen. Vzw AKINDO organiseert vakanties en andere voor maatschappelijk kwetsbare kinderen, jongeren en gezinnen en dit vanuit een unieke mensenvisie

Nadere informatie

Functiebeschrijving DESKUNDIGE KINDEREN EN JONGEREN B1-B3

Functiebeschrijving DESKUNDIGE KINDEREN EN JONGEREN B1-B3 Beschrijving doel en visie Binnen de eengemaakte organisatie, stad en OCMW, staat de burger centraal. Om dit te realiseren zijn er 3 klantgerichte sectoren: dienstverlening, samenleving en stadsontwikkeling

Nadere informatie

Intergenerationeel wonen

Intergenerationeel wonen Intergenerationeel wonen Een Sociaal Verhuurkantoor verhuurt betaalbare en kwaliteitsvolle woningen aan gezinnen met een laag inkomen. Behalve het inkomen zijn er nog een aantal andere hindernissen die

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang. Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang Lekstroom. Uitgave nr.

Raadsinformatiebrief Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang. Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang Lekstroom. Uitgave nr. Gemeente IJsselstein postadres Postbus 26, 3400 AA IJsselstein De raad van gemeente IJsselstein Postbus 26 3400 AA IJsselstein bezoekadres Overtoom 1 3401 BK IJsselstein t 14 030 f 030 6884350 e info@ijsselstein.nl

Nadere informatie

Het OCMW garandeert het recht op maatschappelijke dienstverlening en op menswaardig leven.

Het OCMW garandeert het recht op maatschappelijke dienstverlening en op menswaardig leven. NET DAT BEETJE MEER Algemeen kader Art 1 van de Organieke Wet Het OCMW garandeert het recht op maatschappelijke dienstverlening en op menswaardig leven. Vangnet Recht op Maatschappelijke Integratie - Wet

Nadere informatie

Participatie van mensen in armoede Hoe heten we ze welkom in ons museum? Brussel, 23 juni 2010 Armoede

Participatie van mensen in armoede Hoe heten we ze welkom in ons museum? Brussel, 23 juni 2010 Armoede Participatie van mensen in armoede Hoe heten we ze welkom in ons museum? Brussel, 23 juni 2010 Armoede? Armoede is een netwerk van sociale uitsluitingen dat zich uitstrekt over meerdere gebieden van het

Nadere informatie

Ambtenaren / managers Ambtenaren die werken met moeilijk bereikbare groepen

Ambtenaren / managers Ambtenaren die werken met moeilijk bereikbare groepen Bijlage Overzicht Doelgroepen Overzicht Doelgroepen participerend in Wmo-werkplaatsen Wmo werkplaats Participerende doelgroepen praktijken Actieve burgers Actieve burgers Actieve buurtbewoners / managers

Nadere informatie

Activering. Dagactiviteitencentrum Kameleon. re-actief. Buurthuis de Honk. Buurthuis/Dagactiviteitencentrum. t SAS SOCIAAL ACTIEF SAMENWERKEN

Activering. Dagactiviteitencentrum Kameleon. re-actief. Buurthuis de Honk. Buurthuis/Dagactiviteitencentrum. t SAS SOCIAAL ACTIEF SAMENWERKEN t SAS SOCIAAL ACTIEF SAMENWERKEN Activering Deze zorgvoorziening maakt deel uit van de vzw Emmaüs. Maatschappelijke zetel: Edgard Tinellaan 1c - 2800 MECHELEN Dagactiviteitencentrum Kameleon re-actief

Nadere informatie

GROEN LICHT, ACV STEUNT DEZE VISIE. PAS OP, GEVAAR VOOR KWALITEITSVOLLE, STOP! STOP! DUIDELIJK GEVAAR VOOR KWALITEITSVOLLE,

GROEN LICHT, ACV STEUNT DEZE VISIE. PAS OP, GEVAAR VOOR KWALITEITSVOLLE, STOP! STOP! DUIDELIJK GEVAAR VOOR KWALITEITSVOLLE, Kinder pvang De Vlaamse Regering presenteerde in juli 2010 haar visie op de nieuwe structuur van de voorschoolse kinderopvang. Deze visie zal tegen 2012 uitgewerkt worden in een kaderdecreet voorschoolse

Nadere informatie

Lokaal Sociaal Beleidsplan

Lokaal Sociaal Beleidsplan Eindevaluatie Lokaal Sociaal Beleidsplan 2008-2013 Eindevaluatie LSB-plan 2008-2013 Tussentijdse evaluatie RMW: 21 april 2011 GR: 28 april 2011 Stuurgroepvergadering n.a.v. opmaak meerjarenplan/ clustervergaderingen

Nadere informatie

De Vlaamse regering heeft op 25 juni 2010 een besluit goedgekeurd betreffende de beleids- en beheerscyclus (BBC)van de provincies, de gemeenten en de

De Vlaamse regering heeft op 25 juni 2010 een besluit goedgekeurd betreffende de beleids- en beheerscyclus (BBC)van de provincies, de gemeenten en de De Vlaamse regering heeft op 25 juni 2010 een besluit goedgekeurd betreffende de beleids- en beheerscyclus (BBC)van de provincies, de gemeenten en de OCMW s met regels voor de financiële aspecten van de

Nadere informatie

Aandachtspunten t.a.v. de PROVINCIES. 2. Mobiliteit Ouderen willen zich overal kunnen verplaatsen, ook bij beperking van de persoonlijke mobiliteit.

Aandachtspunten t.a.v. de PROVINCIES. 2. Mobiliteit Ouderen willen zich overal kunnen verplaatsen, ook bij beperking van de persoonlijke mobiliteit. OOK Vlaams OUDEREN OVERLEG KOMITEE vzw - Vlaamse OUDERENRAAD Aandachtspunten t.a.v. de PROVINCIES 1. Informatie en communicatie Ouderen willen de diensten en taken van de provincie beter kennen. 2. Mobiliteit

Nadere informatie

HET LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG

HET LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG Doe-pakket Kinderopvang voor iedereen Met een lokaal netwerk aan de slag om kinderopvang toegankelijker te maken in je gemeente 1 DE SOCIALE FUNCTIE VAN KINDEROPVANG De laatste jaren wordt meer aandacht

Nadere informatie

Kenniscentrum Persoonsgerichte Bewindvoering

Kenniscentrum Persoonsgerichte Bewindvoering Kenniscentrum Persoonsgerichte Bewindvoering Marianne De Boodt Similes juridisch adviseur Martine De Moor Similes coördinator Persoonsgerichte Bewindvoering Leuven 18 oktober 2014 www.similes.be Kenniscentrum

Nadere informatie

Gezinnen ondersteunen op vlak van gezondheid, ontwikkeling en opvoeding van kind(eren) sociale, informele netwerken rondom gezinnen bevorderen en ondersteunen Preventie: problemen (gezondheid, ontwikkeling,

Nadere informatie

Lokale netwerken vrijetijdsparticipatie MIA. Trefdag Sportparticipatie Lamot 4 december 2014

Lokale netwerken vrijetijdsparticipatie MIA. Trefdag Sportparticipatie Lamot 4 december 2014 Lokale netwerken vrijetijdsparticipatie van MIA Trefdag Sportparticipatie Lamot 4 december 2014 Tatjana Van Driessche Stafmedewerker lokale netwerken en sportparticipatie tatjana@demos.be Inge Van de Walle

Nadere informatie

Foyer vzw werkt via verschillende deelwerkingen rond diversiteit, interculturaliteit en sociale cohesie.

Foyer vzw werkt via verschillende deelwerkingen rond diversiteit, interculturaliteit en sociale cohesie. werkt via verschillende deelwerkingen rond diversiteit, interculturaliteit en sociale cohesie. Gevolgd door Donorinfo sinds: 2016 1080 Sint-Jans-Molenbeek Saint-Jean (+32) 02/411.74.95 ann.trappers@foyer.be

Nadere informatie

BUURTWELZIJNSWERK OOSTENDE

BUURTWELZIJNSWERK OOSTENDE 27.03.19 BUURTWELZIJNSWERK OOSTENDE DIENST 1. BUURTWELZIJNSWERK DIENST 2 FOOTER BUURTWELZIJNSWERK In 2016 opgestart in 2 wijken: Westerkwartier en Oud-Centrum In 2018 de wijk: Vuurtorenwijk Opgestart vanuit

Nadere informatie