Bij het aanvullend akoestisch onderzoek is gebruik gemaakt van de volgende stukken, te weten:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bij het aanvullend akoestisch onderzoek is gebruik gemaakt van de volgende stukken, te weten:"

Transcriptie

1 Gemeente Teylingen T.a.v. mevrouw J.A.C. Braam Postbus ZJ VOORHOUT datum: 11 mei 2015 adviseur: Corien de Jongh Gemeentewerf Van den Woudestraat in Warmond betreft: Resultaten aanvullend akoestisch onderzoek geluidbelasting vanwege railverkeer en activiteiten brandweer kenmerk: 2215 ZJ (Van den Woudestraat) WO V2.1 1 Inleiding In opdracht van de gemeente Teylingen is een akoestisch onderzoek verricht naar de mogelijkheden van te ontwikkelen woningbouw op het terrein van de gemeentewerf aan de Van den Woudestraat in Warmond. De locatie ondervindt een relevante geluidbelasting zowel vanwege het railverkeer op het spoor tussen Leiden - Haarlem en het spoor tussen Leiden - Schiphol als vanwege de activiteiten van de op het terrein aanwezige brandweerkazerne. De uitgangspunten en resultaten van dit akoestisch onderzoek zijn beschreven in het rapport ek naar de geluidbelasting vanwege railverkeer en industrielawaai op de met kenmerk 2215 ZJ (Van den Woude) WO CV1.1, d.d.16 april Op verzoek van de gemeente Teylingen is nu een aanvullend onderzoek uitgevoerd voor een mogelijke planopzet op deze locatie. Doel van het onderzoek is om al in een vroeg stadium inzicht te geven in de (on)mogelijkheden van deze planopzet. Bij het aanvullend akoestisch onderzoek is gebruik gemaakt van de volgende stukken, te weten: Verkavelingsstudie model 1, d.d. september 2014, zoals opgesteld door STOL Architecten uit Sassenheim met aanpassingen zoals opgegeven door de gemeente Teylingen. In deze notitie worden de berekende geluidbelastingen ter plaatse van de geprojecteerde woningen grafisch weergegeven.

2 2 Stedenbouwkundige situatie In figuur 1 is de verkavelingsstudie model 1 inclusief de aanpassingen opgenomen. blok 3 blok 2 blok 1 Figuur 1 Verkavelingsstudie model 1 met aanpassingen In figuur 2 is een 3D weergave van het rekenmodel opgenomen. Figuur 2 3D weergave rekenmodel

3 3 Resultaten geluidbelasting Railverkeer De geluidbelasting vanwege het railverkeer is berekend voor de toekomstige situatie waarbij is uitgegaan van de brongegevens zoals opgenomen in het landelijk geluidregister. De berekeningen zijn uitgevoerd zowel voor de situatie waarbij alle nieuw te realiseren woningen een maximale nokhoogte hebben van 10 meter als voor de situatie waarbij alle nieuw te realiseren woningen een maximale nokhoogte hebben van 9 meter. In het rekenmodel is voor de hoogte van de nieuw te realiseren woningen uitgegaan van de maximale goothoogte + 2/3 * het verschil tussen de maximale nokhoogte en de maximale goothoogte. Dit komt overeen met een hoogte van (volgens opgave) 6,00 + 2/3 * (10,00-6,00) = 8,67 meter respectievelijk een hoogte van (volgens opgave) 6,00 + 2/3 * (9,00-6,00) = 8,00 meter. Volgens opgave van de gemeente is het nog niet exact bekend of bouwlaag 3 aangeduid zal worden als onbenoemde ruimte (berging) of als verblijfsruimte (slaapkamer). Dat zal mede afhangen van de uitkomsten van dit akoestisch onderzoek. In de berekeningen is voor de beide varianten de geluidbelasting bepaald zowel voor de 1 e en 2 e bouwlaag (begane grond en 1 e verdieping) als voor de 3 e bouwlaag (2 e verdieping). Voor een grafische weergave van de berekende geluidbelastingen wordt verwezen naar de figuren in bijlage A van deze notitie. Voor een totaaloverzicht van de berekende geluidbelastingen wordt verwezen naar de tabel in bijlage B van deze notitie. Woningen blok 1 Uit de resultaten volgt dat de geluidbelasting vanwege het railverkeer op de noord-, zuid- en westgevel in bijna alle gevallen meer dan 55 db bedraagt, waarmee niet voldaan kan worden aan de voorkeursgrenswaarde. Dit geldt zowel voor de situatie met een nokhoogte van 10 meter als voor de situatie met een nokhoogte van 9 meter. Het verschil in resultaten tussen de beide situaties is te verwaarlozen. De voorkeursgrenswaarde van 55 db wordt overschreden ter plaatse van de volgende rekenpunten (bouwlagen): rekenpunt # W1_01 tot en met # W1_05 (bouwlaag 2 en 3) rekenpunt # W1_06 tot en met # W1_11 (bouwlaag 1, 2 en 3) rekenpunt # W1_12 tot en met # W1_14 (bouwlaag 2 en 3) De geluidbelasting bedraagt ten hoogste 64 db ter plaatse van rekenpunt # W1_02 tot en met # W1_09, waarmee de maximale grenswaarde van 63 db (zoals gesteld door de Omgevingsdienst West-Holland) wordt overschreden.

4 Voor alle woningen gelegen binnen blok 1 zal een verzoek om een hogere grenswaarde ingediend moeten worden. Dit geldt zowel voor de situatie met een nokhoogte van 10 meter als voor de situatie met een nokhoogte van 9 meter. Voor die woningen waar sprake is van een overschrijding van de maximale grenswaarde van 63 db wordt geadviseerd te kiezen voor een indeling waarbij op bouwlaag 3 geen geluidgevoelige ruimte wordt gesitueerd aan de westgevel (zijde van het spoor). Woningen blok 2 en 3 Nokhoogte 10 meter Uit de resultaten volgt dat de geluidbelasting vanwege het railverkeer in de meeste gevallen minder dan 55 db bedraagt, waarmee voldaan kan worden aan de voorkeursgrenswaarde. De voorkeursgrenswaarde van 55 db wordt alleen overschreden ter plaatse van de volgende rekenpunten (bouwlagen): rekenpunt # W2_02 (bouwlaag 3) rekenpunt # W3_02 tot en met # W3_09 (bouwlaag 3) De geluidbelasting bedraagt ten hoogste 58 db ter hoogte van rekenpunt # W3_02 tot en met rekenpunt # W3_06. De maximale grenswaarde van 63 db wordt nergens overschreden. Voor 1 woning gelegen binnen blok 2 en alle woningen gelegen binnen blok 3 zal een verzoek om een hogere grenswaarde ingediend moeten worden. Nokhoogte 9 meter Uit de resultaten volgt dat de geluidbelasting vanwege het railverkeer in de meeste gevallen minder dan 55 db bedraagt, waarmee voldaan kan worden aan de voorkeursgrenswaarde. De voorkeursgrenswaarde van 55 db wordt alleen overschreden ter plaatse van de volgende rekenpunten (bouwlagen): rekenpunt # W2_01 tot en met # W2_05 (bouwlaag 3) rekenpunt # W3_01 (bouwlaag 3) rekenpunt # W3_02 en # W3_03 (bouwlaag 2 en 3) rekenpunt # W3_04 tot en met # W3_09 (bouwlaag 3) De geluidbelasting bedraagt ten hoogste 59 db ter hoogte van rekenpunt # W3_02 tot en met rekenpunt # W3_05. De maximale grenswaarde van 63 db wordt nergens overschreden. Voor alle woningen gelegen binnen blok 2 en blok 3 zal een verzoek om een hogere grenswaarde ingediend moeten worden.

5 Brandweerkazerne De geluidbelasting vanwege de activiteiten van de brandweerkazerne is berekend voor de situatie waarbij alleen het uitrukken van de brandweerwagens, al dan niet met sirenes, is meegenomen. Uitgangspunt is dat de vrijwilligers van de brandweer hun auto buiten het terrein parkeren. Dit geldt in het bijzonder bij aankomst en/of vertrek in de nachtperiode. De berekeningen zijn uitgevoerd zowel voor de situatie waarbij alle nieuw te realiseren woningen een maximale nokhoogte hebben van 10 meter als voor de situatie waarbij alle nieuw te realiseren woningen een maximale nokhoogte hebben van 9 meter. Voor een grafische weergave van de berekende geluidbelastingen wordt verwezen naar de figuren in bijlage A van deze notitie. Langtijdgemiddelde beoordelingsniveau L Ar, LT Uit de resultaten volgt dat het langtijdgemiddelde beoordelingsniveau zowel in de dagperiode als in de avond- en de nachtperiode kan voldoen aan de grenswaarden uit het Activiteitenbesluit. Dit geldt zowel voor de situatie met een nokhoogte van 10 meter als voor de situatie met een nokhoogte van 9 meter. Maximaal geluidniveau L Amax Uit de resultaten volgt dat het maximale geluidniveau in zowel de dagperiode als in de avond- en de nachtperiode niet kan voldoen aan de grenswaarden uit het Activiteitenbesluit. Er kunnen pieken optreden van ten hoogste 65 db(a). Dit geldt zowel voor de situatie met een nokhoogte van 10 meter als voor de situatie met een nokhoogte van 9 meter. Het verschil in resultaten tussen de beide situaties is te verwaarlozen. Het effect van het plaatsen van een geluidscherm in het verlengde van de noord- dan wel de zuidgevel van de brandweerkazerne op het reduceren van de piekgeluiden is te verwaarlozen. Het lijkt daarmee onvermijdelijk dat ten gevolge van het uitrukken van de brandweer pieken kunnen optreden die de grenswaarden uit het Activiteitenbesluit overschrijden. In overleg met de brandweer kan wellicht vastgelegd worden dat bij uitrukken de sirenes niet direct worden aangezet maar pas op het moment dat de brandweerwagen het terrein heeft verlaten. Er kan ook voor worden gekozen om in de uitwerking van het ontwerp van woningblok 1 een geluidscherm te realiseren in het verlengde van de zuidgevel. Door de zuidgevel over de volledige bouwhoogte door te trekken, kan ter plaatse van de voorgevel worden voldaan aan de grenswaarden uit het Activiteitenbesluit. Door de zuidgevel van woningblok 1 uit te voeren als blinde dan wel dove gevel, hoeft het maximale geluidniveau ter plaatse van deze gevel niet getoetst te worden aan de grenswaarden uit het Activiteitenbesluit.

6 Dit geldt ook voor het hellend dak van de woningen gelegen nabij rekenpunt # W3_03 tot en met # W3_05 (bouwlaag 3). Ook hier kan niet worden voldaan aan de grenswaarden uit het Activiteitenbesluit. Het verdient aanbeveling om hier bij de uitwerking van het ontwerp rekening te houden met het toepassen van een onbenoemde ruimte. 4 Beperken geluidbelasting Om inzicht te krijgen welke maatregelen het meest effectief zijn om de geluidbelasting vanwege het railverkeer (bij voorkeur) te beperken tot ten hoogste de voorkeursgrenswaarde van 55 db, zijn voor de beide situaties de volgende varianten beschouwd, te weten: De toekomstige situatie met de invloed van een geluidscherm met een hoogte van 1,2 meter (ophogen bestaand scherm met 0,1 meter) waarmee zowel in alle gevallen voldaan kan worden aan de maximale grenswaarde van 63 db als ter plaatse van de begane grond aan de voorkeursgrenswaarde van 55 db De toekomstige situatie met de invloed van een geluidscherm met een hoogte van 2 meter De toekomstige situatie met de invloed van een geluidscherm met een hoogte van 3 meter De situaties zoals hierboven beschreven met de invloed van raildempers waarmee het geluid met maximaal 3 db wordt gereduceerd. Opgemerkt wordt dat ter hoogte van de locatie reeds diverse geluidschermen zijn opgenomen met een hoogte variërend van 1,1 meter tot 1,7 meter. In figuur 3 is het (bestaande) geluidscherm (met een hoogte van 1,1 meter) dat opgehoogd dient te worden om de geluidbelasting vanwege het railverkeer te kunnen beperken door middel van een groene lijn weergegeven. Figuur 3 Maatregelen in de overdracht: op te hogen geluidscherm

7 Raildempers Woningen blok 1 Uit de resultaten volgt dat de geluidbelasting vanwege het railverkeer is te beperken tot ten hoogste de maximale grenswaarde door het toepassen van raildempers. De voorkeursgrenswaarde wordt echter nog steeds overschreden. Dit geldt zowel voor de situatie met een nokhoogte van 10 meter als voor de situatie met een nokhoogte van 9 meter. Omdat raildempers ter plaatse van alle sporen aangebracht dienen te worden om een reductie van 3 db te kunnen realiseren, zal deze maatregel vanuit kostentechnisch oogpunt naar verwachting geen optie zijn. Woningen blok 2 en 3 Uit de resultaten volgt dat voor de situatie dat de woningen een nokhoogte van 10 meter hebben, de geluidbelasting vanwege het railverkeer is te beperken tot ten hoogste de voorkeursgrenswaarde van 55 db. Voor de situatie dat de woningen een nokhoogte van 9 meter hebben, volgt uit de resultaten dat de geluidbelasting in enkele gevallen meer dan 55 db bedraagt. Ophogen scherm Woningen blok 1 Uit de resultaten volgt dat met het ophogen van het geluidscherm alleen de geluidbelasting vanwege het railverkeer is te beperken tot ten hoogste de maximale grenswaarde. De voorkeursgrenswaarde wordt echter nog steeds overschreden. Dit geldt zowel voor de situatie met een nokhoogte van 10 meter als voor de situatie met een nokhoogte van 9 meter. Verder ophoging van het geluidscherm zal vanuit kostentechnisch en constructief oogpunt naar verwachting geen optie zijn. De geluidbelasting vanwege het railverkeer is alleen te beperken tot ten hoogste de voorkeursgrenswaarde door het toepassen van raildempers in combinatie met het ophogen van het geluidscherm tot 3 meter. Woningen blok 2 en 3 Uit de resultaten volgt dat met het ophogen van het geluidscherm tot 3 meter alleen de geluidbelasting vanwege het railverkeer is te beperken tot ten hoogste de voorkeursgrenswaarde. Dit geldt zowel voor de situatie met een nokhoogte van 10 meter als voor de situatie met een nokhoogte van 9 meter.

8 5 Doelmatigheid maatregelen Om te kunnen beoordelen of een bepaalde geluidmaatregel, zoals bijvoorbeeld het toepassen van raildempers of het ophogen van een geluidscherm, financieel doelmatig is, is het doelmatigheidscriterium toegepast. Het toepassen van het doelmatigheidscriterium - dat in het kader van SWUNG is ontwikkeld - is in deze situatie niet verplicht maar kan vrijwillig toegepast worden. Voor de woningen gelegen zowel binnen blok 1 als binnen blok 2 en 3 is eerst het aantal reductiepunten bepaald op basis van de berekende toekomstige geluidbelasting voor de situatie zonder maatregelen. De bepaling van het aantal reductiepunten is afhankelijk van de hoogte van de geluidbelasting eling doelmatigheid Tabel 1 Bepaling reductiepunten per woning Toekomstige geluidbelasting op een woning vanwege een weg [db] Toekomstige geluidbelasting op een woning vanwege een spoorweg [db] Reductiepunten per woning

9 Beschikbaar budget Voor de situatie met een nokhoogte van 10 meter bedraagt het totale aantal reductiepunten (het beschikbare budget) - zie ook de tabel in bijlage B van deze notitie reductiepunten. Voor de situatie met een nokhoogte van 9 meter bedraagt het totale aantal reductiepunten reductiepunten, uitgaande van de situatie zonder maatregelen. Raildempers Met het toepassen van raildempers neemt het totale aantal reductiepunten af met = reductiepunten voor de situatie met een nokhoogte van 10 meter respectievelijk met = reductiepunten voor de situatie met een nokhoogte van 9 meter. Het toepassen van raildempers kost 29 maatregelpunten per strekkende meter enkel spoor. Uitgaande van de beschikbare budgetten kunnen voor de situatie met een nokhoogte van 10 meter over een lengte van circa / 29 = 810 strekkende meter enkel spoor raildempers toegepast worden en voor de situatie met een nokhoogte van 9 meter kunnen over een lengte van circa / 29 = 860 strekkende meter enkel spoor raildempers toegepast worden. De raildempers moeten bij 4 sporen over een lengte van ten minste 650 meter toegepast worden, waarmee de totale lengte ten minste gelijk is aan meter. Het toepassen van raildempers is daarmee niet doelmatig. Ophogen scherm Met het toepassen van een schermtop neemt het totale aantal reductiepunten af met = reductiepunten voor de situatie met een nokhoogte van 10 meter respectievelijk met = reductiepunten voor de situatie met een nokhoogte van 9 meter. Het ophogen van het bestaande scherm door het toepassen van een schermtop kost 44 maatregelpunten per strekkende meter scherm. Uitgaande van de beschikbare budgetten kan voor de situatie met een nokhoogte van 10 meter over een lengte van circa / 44 = 100 strekkende meter een schermtop toegepast worden en voor de situatie met een nokhoogte van 9 meter kan over een lengte van circa / 44 = 80 strekkende meter een schermtop toegepast worden. De schermtop moet over een lengte van ten minste 330 meter toegepast worden. Het toepassen van een schermtop is daarmee niet doelmatig. Het ophogen dan wel het vervangen van het bestaande scherm tot een scherm met een hoogte van 2 dan wel 3 meter kost respectievelijk 92 dan wel 122 maatregelpunten per strekkende meter scherm en zijn daarmee aanzienlijk duurder dan het toepassen van een schermtop. Het ophogen dan wel het vervangen van het bestaande scherm tot een scherm met een hoogte van 2 dan wel 3 meter is daarmee ook niet doelmatig.

10 6 Aandachtspunten uitwerking ontwerp woningen Voor de woningen zal een verzoek om een hogere grenswaarde ingediend moeten worden. Hierbij dienen de mogelijkheden om compenserende maatregelen toe te passen te worden opgenomen. Dit kunnen zowel akoestische als niet-akoestische compensatiemaatregelen zijn. Bij akoestische compensatie wordt het nadeel van een te hoge geluidbelasting gecompenseerd met maatregelen die ook in de akoestische sfeer liggen. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de volgende maatregelen, te weten: voor de woningen wordt voorzien in ten minste één geluidluwe gevel de indeling van woningen is zodanig dat zoveel mogelijk ruimten aan de geluidluwe zijde zijn gesitueerd voor de woningen wordt voorzien in een geluidluwe buitenruimte voor de woningen wordt voorzien in een betere geluidisolatie tussen de woningen onderling voor de woningen wordt voorzien in een betere geluidwering van de gevel Bij niet-akoestische compensatie hebben de maatregelen niets te maken met geluid, maar worden deze wel als positief element gezien in een omgeving. Hierbij kan gedacht worden aan meer groen, goed openbaar vervoer of een speelplaats voor kinderen. Geluidluwe gevel Eén van de mogelijk te treffen akoestische compensatiemaatregelen is het voor de woningen voorzien in een geluidluwe gevel. Dit is een gevel waar door geen enkele in de Wet geluidhinder genormeerde bron een hogere geluidbelasting dan de voorkeursgrenswaarde optreedt. Voor de woningen gelegen binnen blok 1 is sprake van een geluidluwe oostgevel. Door het toepassen van een schermtop kan ook sprake zijn van een ter plaatse van de begane grond geluidluwe westgevel. Het toepassen van een schermtop is echter niet doelmatig. Voor alle woningen gelegen binnen blok 2 en 3 is sprake van een geluidluwe oostgevel en ter plaatse van de begane grond en 1 e verdieping geluidluwe westgevel. Indeling woningen Geadviseerd wordt om bij de verdere uitwerking van het ontwerp de woningen zodanig in te delen dat zoveel mogelijk geluidgevoelige ruimten (woon- en slaapkamers) worden gesitueerd aan de geluidluwe oostgevels en de niet-geluidgevoelige ruimten (badkamer, toilet, berging) worden gesitueerd aan de geluidbelaste westgevels. Dit is met name relevant voor de woningen gelegen binnen blok 1 die een hogere geluidbelasting ondervinden dan de woningen gelegen binnen blok 2 en 3. Het verdient aanbeveling ten minste één slaapkamer te situeren aan de geluidluwe zijde. De toekomstige bewoners hebben dan de keuze om aan de geluidluwe zijde van de woning te verblijven.

11 Ook verdient het aanbeveling om het zitgedeelte van de woonkamer te situeren aan de geluidluwe zijde. De keuken zal in dat geval aan de geluidbelaste zijde gesitueerd moeten worden. Omdat men in het algemeen minder tijd doorbrengt in een keuken dan in een woonkamer, achten wij een hogere geluidbelasting meer acceptabel voor de keuken dan voor de woonkamer. Wanneer het wenselijk is dat de woonkamer toch aan de geluidbelaste zijde gesitueerd gaat worden - want met uitzicht op de tuin - wordt in overweging gegeven aan deze zijde een serre te onkamer. Geluidluwe buitenruimte Eén van de mogelijk te treffen akoestische compensatiemaatregelen is het voor de woningen voorzien in een geluidluwe buitenruimte. Door voor de woningen gelegen binnen blok 1 naast de buitenruimte aan de westzijde ook een buitenruimte aan de geluidluwe oostzijde te realiseren, kan voor deze woningen sprake zijn van een geluidluwe buitenruimte. Door het toepassen van een schermtop kan ook sprake zijn van een geluidluwe buitenruimte aan de westzijde. Zoals eerder aangegeven is het toepassen van een schermtop echter niet doelmatig. Voor alle woningen gelegen binnen blok 2 en 3 is sprake van een geluidluwe buitenruimte aan de oost- en westzijde van de woningen. Geluidisolatie onderling Voor de nieuw te realiseren woningen moet worden voldaan aan de eisen uit het Bouwbesluit 2012 ten aanzien van de interne geluidisolatie. Het verdient aanbeveling om als akoestische compensatiemaatregel voor de woningen te streven naar een ten minste 5 db betere geluidisolatie dan op grond van het Bouwbesluit 2012 benodigd is (comfort-eis). Geluidwering gevel woningen Voor die woningen waar de voorkeursgrenswaarde wordt overschreden, zal aangetoond moeten worden dat voldaan kan worden aan de eisen zoals gesteld in het Bouwbesluit 2012 ten aanzien van de karakteristieke geluidwering van de gevels. Als akoestische compensatiemaatregel kan ervoor gekozen worden om voor de woningen te streven naar een ten minste 5 db betere geluidwering van de gevel dan op grond van het Bouwbesluit 2012 nodig is (comfort-eis). Voor de woningen gelegen binnen blok 1 zal naar verwachting rekening moeten worden gehouden met een akoestisch zwaardere beglazing in combinatie met geluidgedempte ventilatievoorzieningen (suskasten) in de gevels en zwaardere geluidwerende dakelementen.

12 Om het akoestisch leefklimaat binnen in de woningen gelegen binnen blok 1 te verbeteren, wordt in overweging gegeven om geen natuurlijke luchttoevoer door middel van suskasten toe te passen, maar uit te gaan van een mechanisch gebalanceerd ventilatiesysteem. Voor de woningen gelegen binnen blok 2 en 3 zal naar verwachting rekening moeten worden in combinatie met ongedempte ventilatievoorzieningen (ventilatieroosters) dan wel licht geluidgedempte geluidwerende dakelementen. Corien de Jongh adviseur

13 Bijlage A

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39 Bijlage B

40

De uitgangspunten en resultaten van dit akoestisch onderzoek zijn beschreven in het rapport

De uitgangspunten en resultaten van dit akoestisch onderzoek zijn beschreven in het rapport VOC bv De heer A. Drent Postbus 359 8160 AJ EPE datum: 16 januari 2017 adviseur: Corien de Jongh Akoestisch onderzoek voor bewoning geschikt te maken pand aan de betreft: Stationsweg 45 in Zwijndrecht

Nadere informatie

Notitie geluid. Datum: 7 november Ons kenmerk: Zaaknummer: Bijlage(n) --

Notitie geluid. Datum: 7 november Ons kenmerk: Zaaknummer: Bijlage(n) -- Datum: 7 november 2014 Ons kenmerk: Zaaknummer: Notitie geluid 2016070957 Bijlage(n) -- Aan: Gemeente Teylingen - Niels Olthof Van: Guido Distelbrink Project: BP Van den Woudestraat 1A Warmond - Uitrukken

Nadere informatie

Datum: 17 december 2010 Project: Woning Arnhemseweg 107 Ons kenmerk: V070980aaA0.jd Locatie: Leusden Uw kenmerk: - Betreft: Akoestisch onderzoek

Datum: 17 december 2010 Project: Woning Arnhemseweg 107 Ons kenmerk: V070980aaA0.jd Locatie: Leusden Uw kenmerk: - Betreft: Akoestisch onderzoek Notitie Datum: 17 december 2010 Project: Woning Arnhemseweg 107 Ons kenmerk: V070980aaA0.jd Locatie: Leusden Uw kenmerk: - Betreft: Akoestisch onderzoek Inleiding Aan de Arnhemseweg 107 te Leusden is de

Nadere informatie

- Akoestisch onderzoek railverkeerslawaai - Bestemmingsplan Van den Woudestraat 1A Warmond, gemeente Teylingen

- Akoestisch onderzoek railverkeerslawaai - Bestemmingsplan Van den Woudestraat 1A Warmond, gemeente Teylingen - Akoestisch onderzoek railverkeerslawaai - Bestemmingsplan Van den Woudestraat 1A Warmond, gemeente Teylingen 7 november 2016 kenmerk: 2016118878 Omgevingsdienst West-Holland Akoestisch onderzoek railverkeerslawaai

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek railverkeerslawaai Esse Zoom Laag 27 juli 2015 F. Oldeman 2015100690

Akoestisch onderzoek railverkeerslawaai Esse Zoom Laag 27 juli 2015 F. Oldeman 2015100690 Pagina 1 Onderwerp Datum Uitgevoerd door Kenmerk railverkeerslawaai Esse Zoom Laag 27 juli 2015 F. Oldeman 2015100690 Inleiding In opdracht van het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente

Nadere informatie

Notitie Akoestisch onderzoek uitwerkingsplan 'De Hoef Zuid' te Rosmalen Varianten afscherming geluidemissie tennisvereniging Rosmalen

Notitie Akoestisch onderzoek uitwerkingsplan 'De Hoef Zuid' te Rosmalen Varianten afscherming geluidemissie tennisvereniging Rosmalen Notitie 20090207-16 Akoestisch onderzoek uitwerkingsplan 'De Hoef Zuid' te Rosmalen Varianten afscherming geluidemissie tennisvereniging Rosmalen Datum Referentie Behandeld door 14 oktober 2013 20090207-16

Nadere informatie

ONTWERPBESLUIT HOGERE WAARDE VOOR DE TEN HOOGSTE TOELAATBARE GELUIDSBELASTING WET GELUIDHINDER

ONTWERPBESLUIT HOGERE WAARDE VOOR DE TEN HOOGSTE TOELAATBARE GELUIDSBELASTING WET GELUIDHINDER ONTWERPBESLUIT HOGERE WAARDE VOOR DE TEN HOOGSTE TOELAATBARE GELUIDSBELASTING WET GELUIDHINDER 1 Ambtshalve besluit Voor het plangebied Dorst-West (verder: plangebied) is gelijktijdig met dit ontwerpbesluit

Nadere informatie

Vervangende nieuwbouw wijk Buitenlust. Rob Rensen, Adviseur milieukwaliteit (geluid)

Vervangende nieuwbouw wijk Buitenlust. Rob Rensen, Adviseur milieukwaliteit (geluid) Advies geluid Project Vervangende nieuwbouw wijk Buitenlust Gemeente Oegstgeest Datum vraag juli 2014 Datum advies 24 oktober 2014 Contactpersoon gemeente Niels Jongeling Contactpersoon ODWH Rob Rensen,

Nadere informatie

Notitie 20092240-03 Bouwplan ringspoorlijn blok 5 te Amsterdam. Toetsingskader en bouwkundige randvoorwaarden m.b.t. omgevingslawaai.

Notitie 20092240-03 Bouwplan ringspoorlijn blok 5 te Amsterdam. Toetsingskader en bouwkundige randvoorwaarden m.b.t. omgevingslawaai. Notitie 20092240-03 Bouwplan ringspoorlijn blok 5 te Amsterdam. Toetsingskader en bouwkundige randvoorwaarden m.b.t. omgevingslawaai. Datum Referentie Behandeld door 16 mei 2012 20092240-03 ir. J. Hardlooper/CVr

Nadere informatie

Ontwerpbesluit hogere waarden Wet geluidhinder Bestemmingsplan Hoek van Holland Zuidwest

Ontwerpbesluit hogere waarden Wet geluidhinder Bestemmingsplan Hoek van Holland Zuidwest P/a DCMR Milieudienst Rijnmond Bezoekadres: Parallelweg 1 3112 NA Schiedam Postadres: Postbus 843 3100 AV Schiedam Website: www.dcmr.nl E-mail: info@dcmr.nl Contactpersoon: - Afdeling: Account en Omgeving

Nadere informatie

Besluit Hogere waarde

Besluit Hogere waarde Pagina 1 van 7 Opsteller : Michiel Smits Datum : 8 maart 2017 Doorkiesnr. : 088 0225119 Onderwerp : n procedure ex art 110a Wet geluidhinder; 20 appartementen op perceel Oudelandseweg 44 te Woerden. Procedurekader

Nadere informatie

geluidnotitie Gemeente Oegstgeest T.a.v. de heer B. van der Zande Postbus 1270 2340 BG OEGSTGEEST

geluidnotitie Gemeente Oegstgeest T.a.v. de heer B. van der Zande Postbus 1270 2340 BG OEGSTGEEST Hendrik Figeeweg 1-U 2031 BJ Haarlem tel 088 681 88 20 kvk 33 28 42 41 mail info@geluidburo.nl web www.geluidburo.nl Gemeente Oegstgeest T.a.v. de heer B. van der Zande Postbus 1270 2340 BG OEGSTGEEST

Nadere informatie

AKOESTISCH ONDERZOEK INDUSTRIELAWAAI GROENKWARTIER NOORD

AKOESTISCH ONDERZOEK INDUSTRIELAWAAI GROENKWARTIER NOORD AKOESTISCH ONDERZOEK INDUSTRIELAWAAI GROENKWARTIER NOORD Onderwerp : Akoestisch onderzoek bestemmingsplan Suytkade Groenkwartier Noord Behandeld door : G. Groot Dengerink Datum : 4 december 2009 Opdrachtgever

Nadere informatie

(Ontwerp)besluit tot vaststelling Hogere waarde inzake bestemmingsplan Hoogvenne Armhoef 2007, 3 e herziening, Ringbaan- Oost 180.

(Ontwerp)besluit tot vaststelling Hogere waarde inzake bestemmingsplan Hoogvenne Armhoef 2007, 3 e herziening, Ringbaan- Oost 180. (Ontwerp)besluit tot vaststelling Hogere waarde inzake bestemmingsplan Hoogvenne Armhoef 2007, 3 e herziening, Ringbaan- Oost 180. 1 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Tilburg stellen

Nadere informatie

Onderwerp Balkons en geluid De Zevenster

Onderwerp Balkons en geluid De Zevenster College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Zuidplas T.a.v. de heer P. van der Meer Postbus 100 2910 AC NIEUWERKERK AAN DEN IJSSEL Datum 3 april 2012 Uw kenmerk Afdeling ROM en Duurzaamheid

Nadere informatie

Deze berekeningen en samenvatting van de resultaten zijn aanvullend op de voornoemde rapportage.

Deze berekeningen en samenvatting van de resultaten zijn aanvullend op de voornoemde rapportage. Hendrik Figeeweg 1-U 2031 BJ Haarlem tel 088 681 88 20 kvk 33 28 42 41 mail info@geluidburo.nl web www.geluidburo.nl Gemeente Castricum T.a.v. de heer Wouter Voerman Postbus 1301 1900 BH CASTRICUM datum:

Nadere informatie

2. Juridisch planologische procedure

2. Juridisch planologische procedure 1 Besluit met betrekking tot de woningen gelegen binnen bestemmingsplan Overstad - Woongebied inzake het vaststellen van een hogere waarde vanwege het railverkeer op het spoor tussen Alkmaar en Alkmaar

Nadere informatie

Hogere waarden Wet geluidhinder ONTWERP-BESLUIT

Hogere waarden Wet geluidhinder ONTWERP-BESLUIT Hogere waarden Wet geluidhinder ONTWERP-BESLUIT Datum besluit : Naam project : Bouwlocatie Baanhoek 34 te Sliedrecht Adres project : Baanhoek 34 Bijlagen : Rapport akoestisch onderzoek Bouwlocatie Baanhoek

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek tennisvereniging de Munnik. Uitwerkingsplan de Plantage te Leiderdorp

Akoestisch onderzoek tennisvereniging de Munnik. Uitwerkingsplan de Plantage te Leiderdorp Datum 18 dember 2014 Kenmerk 2014031928 Akoestisch onderzoek tennisvereniging de Munnik Uitwerkingsplan de Plantage te Leiderdorp Akoestisch onderzoek tennisvereniging de Munnik Uitwerkingsplan de Plantage

Nadere informatie

BESLUIT. Hogere waarden Wet geluidhinder Herenstraat (kadastrale gemeente JPS00, sectie B, nummer 8072) HN-locatie

BESLUIT. Hogere waarden Wet geluidhinder Herenstraat (kadastrale gemeente JPS00, sectie B, nummer 8072) HN-locatie Hogere waarden Wet geluidhinder Herenstraat 130-187 (kadastrale gemeente JPS00, sectie B, nummer 8072) HN-locatie Kenmerk: 2018/HW/698558 Datum: 02-07-2018 BESLUIT Burgemeester en wethouders van Nieuwegein;

Nadere informatie

Scanopy Ruimtelijke Ordening en applicatiebeheer T.a.v. de heer V. de Haan Antonius Matthaeuslaan 53 3515 AP Utrecht

Scanopy Ruimtelijke Ordening en applicatiebeheer T.a.v. de heer V. de Haan Antonius Matthaeuslaan 53 3515 AP Utrecht Scanopy Ruimtelijke Ordening en applicatiebeheer T.a.v. de heer V. de Haan Antonius Matthaeuslaan 53 3515 AP Utrecht datum: uw brief van: uw kenmerk: ons kenmerk: ons projectnummer: onderwerp: 21 februari

Nadere informatie

2. Juridisch planologische procedure

2. Juridisch planologische procedure 1 Besluit met betrekking tot de woningen gelegen binnen bestemmingsplan Overstad - Woongebied inzake het vaststellen van een hogere waarde vanwege het wegverkeer op de Koedijkerstraat in de zin van de

Nadere informatie

BESTEMMINGPSLAN. Oude Baan Geffen Ontwerpbesluit hogere waarde

BESTEMMINGPSLAN. Oude Baan Geffen Ontwerpbesluit hogere waarde BESTEMMINGPSLAN Oude Baan 2-4 - Geffen - 2019 Ontwerpbesluit hogere waarde Gemeente Oss Raadhuislaan 2 5341 GM Oss T: 14 0412 F: 0412 642605 www.oss.nl 1 Onderwerp Besluit op grond van de Wet geluidhinder

Nadere informatie

BESLUIT HOGERE WAARDEN WET GELUIDHINDER. Kenmerk Z

BESLUIT HOGERE WAARDEN WET GELUIDHINDER. Kenmerk Z BESLUIT HOGERE WAARDEN WET GELUIDHINDER Kenmerk Z13-48979 Van de gemeente Vught hebben wij op 27 mei 2013 een verzoek om hogere waarden vast te stellen ontvangen. Het verzoek houdt verband met de wens

Nadere informatie

Bij de totstandkoming van de voorliggende notitie is gebruik gemaakt van de bouwkundige tekeningen van de architect d.d

Bij de totstandkoming van de voorliggende notitie is gebruik gemaakt van de bouwkundige tekeningen van de architect d.d Project Gran Partita, Amersfoort Onderwerp Akoestisch advies VO Projectnummer Datum 816153ab 10.08.2017 Opdrachtgever Plané Vastgoedontwikkeling Opbergcode N816153abA2 Architect Klunder architecten Adviseur

Nadere informatie

Ontwerpbesluit vaststelling hogere waarden Wet geluidhinder Bestemmingsplan Zaandijkerkerk en omgeving

Ontwerpbesluit vaststelling hogere waarden Wet geluidhinder Bestemmingsplan Zaandijkerkerk en omgeving Ontwerpbesluit vaststelling hogere waarden Wet geluidhinder Bestemmingsplan Zaandijkerkerk en omgeving Besluit van het college van burgemeester en wethouders van Zaanstad, gelet op artikel 110a van de

Nadere informatie

gelezen de Wet geluidhinder, het Besluit geluidhinder en de Algemene wet bestuursrecht;

gelezen de Wet geluidhinder, het Besluit geluidhinder en de Algemene wet bestuursrecht; Hogere waarden Wet geluidhinder Brinkwal 7 (kadastrale gemeente JPS00, sectie D, nummer 2028) Kenmerk: Datum: 25 juni 2012 ONTWERPBESLUIT Burgemeester en wethouders van Nieuwegein; Overwegende dat; Er

Nadere informatie

Besluit Hogere waarde Wet geluidhinder, artikel 110a

Besluit Hogere waarde Wet geluidhinder, artikel 110a Pagina 1 van 8 Opsteller : Michiel Smits Datum : 8 maart februari 2017 Doorkiesnr. : 088 0225119 Onderwerp : n procedure ex art 110a Wet geluidhinder; bouwplan woning op perceel Rietveld 33A te Woerden.

Nadere informatie

Ontwerpbesluit tot vaststelling Hogere waarde

Ontwerpbesluit tot vaststelling Hogere waarde Ontwerpbesluit tot vaststelling Hogere waarde 1 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Tilburg stellen hogere waarden vast op grond van art. 110a Wet geluidhinder ten behoeve van het

Nadere informatie

AKOESTISCH ONDERZOEK GEVELWERING / GEVELBELASTING WONING PLATIJKWEG 1, 6171 XA STEIN RAPPORTNUMMER 20114015

AKOESTISCH ONDERZOEK GEVELWERING / GEVELBELASTING WONING PLATIJKWEG 1, 6171 XA STEIN RAPPORTNUMMER 20114015 Bureau Geluid NL Sint Gerlach 47 6301 JA Houthem 043 458 41 65 www.bureaugeluid.nl AKOESTISCH ONDERZOEK GEVELWERING / GEVELBELASTING WONING PLATIJKWEG 1, 6171 XA STEIN RAPPORTNUMMER 20114015 rapportnummer:

Nadere informatie

Ontwerp besluit hogere waarden wegverkeerslawaai voor woningbouwproject Duinvallei fase 10, Katwijk aan Zee (v /K2V 11765)

Ontwerp besluit hogere waarden wegverkeerslawaai voor woningbouwproject Duinvallei fase 10, Katwijk aan Zee (v /K2V 11765) Duinvallei fase 10, Katwijk aan Zee (v 1204415/K2V 11765) Aanleiding In de woonwijk Zanderij te Katwijk aan Zee heeft de gemeente Katwijk het plan om het bouwproject Duinvallei fase 10 te realiseren. Het

Nadere informatie

beschikking hogere waarde Wet geluidhinder Burgemeester en wethouders van de gemeente Bergen op Zoom hebben een verzoek ontvangen om vaststelling van hogere waarde krachtens de artikelen 45 en 83 van de

Nadere informatie

Geluidbelasting wegverkeer bestemmingsplan Rhijngeestlaan te Oegstgeest

Geluidbelasting wegverkeer bestemmingsplan Rhijngeestlaan te Oegstgeest Geluidbelasting wegverkeer bestemmingsplan Rhijngeestlaan te Oegstgeest Versie 8 februari 2018 opdrachtnummer 17-116 datum 8 februari 2018 opdrachtgever Buro SRO bv t Goylaan 11 3525 AA Utrecht auteur

Nadere informatie

AKOESTISCH ONDERZOEK GEVELBELASTING / GEVELWERING DEMERTHOF FASE 2 RAPPORTNUMMER 20134092

AKOESTISCH ONDERZOEK GEVELBELASTING / GEVELWERING DEMERTHOF FASE 2 RAPPORTNUMMER 20134092 Bureau Geluid NL Sint Gerlach 47 6301 JA Houthem 043 458 41 65 www.bureaugeluid.nl AKOESTISCH ONDERZOEK GEVELBELASTING / GEVELWERING DEMERTHOF FASE 2 RAPPORTNUMMER 20134092 rapportnummer: 20134092 datum:

Nadere informatie

Onderzoek geluidwerende. voorzieningen woning. Oude Winterswijkseweg 11A. te Vragender

Onderzoek geluidwerende. voorzieningen woning. Oude Winterswijkseweg 11A. te Vragender Onderzoek geluidwerende voorzieningen woning Oude Winterswijkseweg 11A te Vragender versie 25 januari 2016 datum 25 januari 2016 opdrachtgever Gemeente Oost Gelre Postbus 17 7130 AA Lichtenvoorde auteur

Nadere informatie

Rapport akoestisch onderzoek Appartementen Rottewegje, Haarlemmerliede. Gemeente Haarlemmerliede-Spaarnwoude

Rapport akoestisch onderzoek Appartementen Rottewegje, Haarlemmerliede. Gemeente Haarlemmerliede-Spaarnwoude Rapport akoestisch onderzoek Appartementen Rottewegje, Haarlemmerliede Gemeente Haarlemmerliede-Spaarnwoude Rapport akoestisch onderzoek behorende bij het bouwplan Appartementen Rottewegje, Haarlemmerliede

Nadere informatie

Onderzoek geluidwerende. voorzieningen woning. Oude Winterswijkseweg 11. te Vragender

Onderzoek geluidwerende. voorzieningen woning. Oude Winterswijkseweg 11. te Vragender Onderzoek geluidwerende voorzieningen woning Oude Winterswijkseweg 11 te Vragender versie 25 januari 2016 datum 25 januari 2016 opdrachtgever Gemeente Oost Gelre Postbus 17 7130 AA Lichtenvoorde auteur

Nadere informatie

Ontwerpbesluit Hogere waarde Wet geluidhinder

Ontwerpbesluit Hogere waarde Wet geluidhinder Ontwerpbesluit Hogere waarde Wet geluidhinder Project: Nieuwbouw woningen Steekterweg 78 A-C in Alphen aan den Rijn Datum besluit: Milieudienst West-Holland Bezoekadres: Postbus 159 Schipholweg 128 Tel.:

Nadere informatie

W I J Z I GINGSPLAN B U I TE N GEBIED HELMOND

W I J Z I GINGSPLAN B U I TE N GEBIED HELMOND AK OESTISCH ONDERZOEK W I J Z I GINGSPLAN B U I TE N GEBIED HELMOND D E W OLFSPUTTEN 5 Afdeling Ontwikkelen en Ondernemen Team Expertise en Ontwerpen Documentnummer: 33856351 Eigenaar: OO/EO/GGD Revisienummer:

Nadere informatie

Besluit vaststelling hogere waarden Wet geluidhinder. voor bestemmingsplan Sportpark Melkweg

Besluit vaststelling hogere waarden Wet geluidhinder. voor bestemmingsplan Sportpark Melkweg Besluit vaststelling hogere waarden Wet geluidhinder voor bestemmingsplan Sportpark Melkweg Inleiding Aan de oostzijde van het plangebied Sportpark Melkweg, op één van de voormalige sportvelden, is de

Nadere informatie

(Ontwerp) besluit hogere waarden geluid voor 18 woningen in het bestemmingsplan Stadscentrum Oost / Cadenza.

(Ontwerp) besluit hogere waarden geluid voor 18 woningen in het bestemmingsplan Stadscentrum Oost / Cadenza. (Ontwerp) besluit hogere waarden geluid voor 18 woningen in het bestemmingsplan Stadscentrum Oost / Cadenza. I. OVERWEGINGEN 1. De locatie In het kader van planontwikkeling wordt het bestemmingsplan Stadscentrum

Nadere informatie

BESTEMMINGSPLAN STEEGSCHE VELDEN OOST TE BEST DOVE GEVELS EN GELUIDSCHERM A2 EN RINGWEG (80 KM/UUR)

BESTEMMINGSPLAN STEEGSCHE VELDEN OOST TE BEST DOVE GEVELS EN GELUIDSCHERM A2 EN RINGWEG (80 KM/UUR) BESTEMMINGSPLAN STEEGSCHE VELDEN OOST TE BEST DOVE GEVELS EN GELUIDSCHERM A2 EN RINGWEG (80 KM/UUR) GEMEENTE BEST 5 december 2012 076719270:A - Definitief 110501.201503.1030 Bestemmingsplan Steegsche

Nadere informatie

Akoestisch Onderzoek V1.3

Akoestisch Onderzoek V1.3 Akoestisch Onderzoek V1.3 naar de geluidbelasting op de gevels van het voor bewoning geschikt te maken pand aan de Stationsweg 45 3331 LR ZWIJNDRECHT Akoestisch Onderzoek V1.3 naar de geluidbelasting op

Nadere informatie

Hogere Waarden Wet geluidhinder Ontwerpbesluit

Hogere Waarden Wet geluidhinder Ontwerpbesluit Hogere Waarden Wet geluidhinder Ontwerpbesluit Datum besluit: Adres/ locatie: Hart van Domburg, nabij Doortocht te Bodegraven, gemeente Bodegraven Reeuwijk. Ons kenmerk: 2018123162 Bestemmingsplan: Doortocht

Nadere informatie

Memo. Geluidcontouren N233 en spoorlijn Rhenen-Utrecht ter hoogte van Achterberg

Memo. Geluidcontouren N233 en spoorlijn Rhenen-Utrecht ter hoogte van Achterberg Memo aan: van: Gemeente Rhenen SAB/Paul Kerckhoffs datum: 12 oktober 2016 betreft: Geluidcontouren N233 en spoorlijn Rhenen-Utrecht ter hoogte van Achterberg project: 80479.01 INLEIDING Aan de westzijde

Nadere informatie

Bestemmingsplan Stationsgebied

Bestemmingsplan Stationsgebied Ontwerp-Beschikking Hogere grenswaarden geluid Spoorweg Bestemmingsplan Stationsgebied Burgemeester en Wethouders van de gemeente Haren INHOUD 1. AANLEIDING... 3 2. BEOORDELINGSKADER... 4 3. ONDERZOEK...

Nadere informatie

De woningen die in deze rapportage worden onderzocht, bevinden zich in de blokken L, M en N, zoals weergegeven in afbeelding 1.1.

De woningen die in deze rapportage worden onderzocht, bevinden zich in de blokken L, M en N, zoals weergegeven in afbeelding 1.1. Voor woningen waarvoor een hogere waarde wordt vastgesteld, dient aangetoond te worden of het geluid in de woningen (het binnenniveau) niet meer bedraagt dan 33 db. De woningen die in deze rapportage worden

Nadere informatie

Notitie 20100908-10 Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai Hoge Wei te Oosterhout (GLD) Beoordeling buitenruimten

Notitie 20100908-10 Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai Hoge Wei te Oosterhout (GLD) Beoordeling buitenruimten Notitie 20100908-10 Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai Hoge Wei te Oosterhout (GLD) Beoordeling buitenruimten Datum Referentie Behandeld door 1 februari 2011 20100908-10 A. Timmers/LSC 1 Inleiding

Nadere informatie

ROM INTEGRAAL ADVIES. Gemeente Stichtse Vecht. T.a.v. ROM integraal advies Bisonspoor P2 en P3 Maarssen; Integraal adviesverzoek bestemmingsplan

ROM INTEGRAAL ADVIES. Gemeente Stichtse Vecht. T.a.v. ROM integraal advies Bisonspoor P2 en P3 Maarssen; Integraal adviesverzoek bestemmingsplan ROM INTEGRAAL ADVIES Aan T.a.v. Onderwerp Gemeente Stichtse Vecht Adviseur ROM Telefoon 088-022 50 00 Datum 7 juni 2018 ROM integraal advies Bisonspoor P2 en P3 Maarssen; Integraal adviesverzoek bestemmingsplan

Nadere informatie

Akoestisch Onderzoek V1.0

Akoestisch Onderzoek V1.0 Akoestisch Onderzoek V1.0 naar de geluidbelasting op de gevels van de nieuw te realiseren appartementen binnen fase 2 van het plan PARC DRIEËN-HUYSEN IN VLAARDINGEN Akoestisch Onderzoek V1.0 naar de geluidbelasting

Nadere informatie

Datum Referentie Uw referentie Behandeld door 29 januari 2013 20111675-13 - E. Philippens/LSC

Datum Referentie Uw referentie Behandeld door 29 januari 2013 20111675-13 - E. Philippens/LSC Notitie 20111675-13 Nieuwbouwplan Wijbosscheweg te Wijbosch; Basisschool De Regenboog Datum Referentie Uw referentie Behandeld door 29 januari 2013 20111675-13 - E. Philippens/LSC 1 Inleiding In opdracht

Nadere informatie

Per Betreft: Advies geluid Adelborst van Leeuwenlaan 5-15A te Sassenheim

Per   Betreft: Advies geluid Adelborst van Leeuwenlaan 5-15A te Sassenheim Datum: 24 april 2017 Ons kenmerk: 2017049977 Per E-mail: l.vanderklaauw@hltsamen.nl;gemeente@teylingen.nl Gemeente Teylingen Mevrouw L. van der Klaauw Postbus 149 2215 ZJ VOORHOUT Contactpersoon: mevrouw

Nadere informatie

omschrijving voorkeursgrenswaarde maximale ontheffingswaarde maximaal toelaatbaar binnenniveau

omschrijving voorkeursgrenswaarde maximale ontheffingswaarde maximaal toelaatbaar binnenniveau Tabel 2.1. Grenswaarden voor (vervangende) nieuwbouw volgens Wgh woning, nieuwbouw 48 db stedelijk*: 63 db buitenstedelijk**: 53 db omschrijving voorkeursgrenswaarde maximale ontheffingswaarde maximaal

Nadere informatie

omschrijving voorkeursgrenswaarde maximale ontheffingswaarde maximaal toelaatbaar binnenniveau

omschrijving voorkeursgrenswaarde maximale ontheffingswaarde maximaal toelaatbaar binnenniveau Tabel 2.1. Grenswaarden voor (vervangende) nieuwbouw volgens Wgh woning, nieuwbouw 48 db stedelijk*: 63 db buitenstedelijk**: 53 db omschrijving voorkeursgrenswaarde maximale ontheffingswaarde maximaal

Nadere informatie

Besluit Hogere waarde

Besluit Hogere waarde Pagina 1 van 6 Opsteller : Michiel Smits / Olav Lamme Datum : 10 september 2015 Doorkiesnr. : 088 022 50 00 Onderwerp : n procedure ex art 110a Wet geluidhinder Bestemmingsplan Pius X te Woerden. Procedurekader

Nadere informatie

Notitie. Figuur 1 Situatie (bron: Google Maps) - rode cirkel betreft locatie project

Notitie. Figuur 1 Situatie (bron: Google Maps) - rode cirkel betreft locatie project Notitie Datum: 14 juli 2016 Project: Uitbreiding Hulstkampgebouw Uw kenmerk: - Locatie: Rotterdam Ons kenmerk: V026835aa.00002.mvb Betreft: Eerste beoordeling akoestische situatie Versie: 01_001 wegverkeer

Nadere informatie

Team Expertise en Ontwerpen

Team Expertise en Ontwerpen Team Expertise en Ontwerpen Besluit van Burgemeester en Wethouders van Helmond inzake het vaststellen van hogere waarden voor de geluidbelasting als bedoeld in de Wet geluidhinder bij het bestemmingsplan

Nadere informatie

Tabel 2 uit rapport 20093118

Tabel 2 uit rapport 20093118 Bureau Geluid Support Bureau Geluid nl Parallelweg 30 6231 CJ Meerssen tel. 043 458 41 65 fax 043 458 41 66 website meetapparatuur: www.bureaugeluidsupport.nl CSO Adviesbureau voor Milieuonderzoek B.V.

Nadere informatie

Dienst Stedelijke ontwikkeling & Beheer Team Milieu

Dienst Stedelijke ontwikkeling & Beheer Team Milieu AKOESTISCH ONDERZOEK BESTEMMINGSPLAN T HOUT - KOEVELDSESTR AAT 10 Dienst Stedelijke ontwikkeling & Beheer Team Milieu Documentnummer: 2014-01 Eigenaar: SB/Mi/GGD Revisienummer: 1 Status: definitief Datum:

Nadere informatie

geluidno titie Adviesbureau Houtappels T.a.v. de heer Jarl Houtappels Rietwijkerstraat XC Amsterdam

geluidno titie Adviesbureau Houtappels T.a.v. de heer Jarl Houtappels Rietwijkerstraat XC Amsterdam Adviesbureau Houtappels T.a.v. de heer Jarl Houtappels Rietwijkerstraat 76 1059 XC Amsterdam jarl@adviesbureauhoutappels.nl datum: 14 oktober 2013 adviseur: Gislaine Schrijnemaekers betreft: Geluidwering

Nadere informatie

Ford automuseum te Hillegom; actualisering 2009 te Hillegom

Ford automuseum te Hillegom; actualisering 2009 te Hillegom Ford automuseum te Hillegom; actualisering 2009 te Hillegom Actualisering 2009 Opdrachtgever : Gemeente Hillegom Kenmerk : R067526adA0.ac Datum : 11 september 2009 Auteur : dhr. ir. A.H.M. Crone Inhoudsopgave

Nadere informatie

Project. Akoestisch rapport Ruimtelijke Onderbouwing deel geluid. 15 appartementen Dintelstraat DONGEN. Opdrachtgever

Project. Akoestisch rapport Ruimtelijke Onderbouwing deel geluid. 15 appartementen Dintelstraat DONGEN. Opdrachtgever Project Akoestisch rapport Ruimtelijke Onderbouwing deel geluid 15 appartementen Dintelstraat DONGEN Opdrachtgever Vieya Postbus 134 5100 AC DONGEN telefoon (0162) 31 39 95 fax (0162) 31 39 72 Architect

Nadere informatie

Katoenstraat 7 Retouradres: Katoenstraat 7, 7572 CW Oldenzaal Vastbouw Oost BV De heer S. Berns Postbus 240 7460 AE RIJSSEN 7572 CW Oldenzaal telefoon 0541 539 333 telefax 0541 531 860 e-mail info@munsterhuisgeluidsadvies.nl

Nadere informatie

gelezen de Wet geluidhinder, het Besluit geluidhinder en de Algemene wet bestuursrecht;

gelezen de Wet geluidhinder, het Besluit geluidhinder en de Algemene wet bestuursrecht; Hogere waarden Wet geluidhinder Meentwal 2-192 (kadastrale gemeente JPS00, sectie D, 3294) Kenmerk:595738 Datum: 8 september 2016 ONTWERPBESLUIT Burgemeester en wethouders van Nieuwegein; Overwegende dat;

Nadere informatie

2015/28766 Besluit hogere waarden voor Uitwerkingsplan Poort Saendelft woningen west

2015/28766 Besluit hogere waarden voor Uitwerkingsplan Poort Saendelft woningen west 1 Besluit hogere waarden voor Uitwerkingsplan Poort Saendelft woningen west Besluit van het college van burgemeester en wethouders van Zaanstad voor het uitwerkingsplan Poort Saendelft woningen west op

Nadere informatie

Geluidbelasting railverkeer. woningen Houtakkerweg/ Wildekampsweg te Wezep

Geluidbelasting railverkeer. woningen Houtakkerweg/ Wildekampsweg te Wezep Geluidbelasting railverkeer woningen Houtakkerweg/ Wildekampsweg te Wezep versie 18 augustus 29 opdrachtnummer 9-22 datum 18 augustus 29 opdrachtgever OOSTZEEstedenbouw Postbus 9 68 AA Arnhem auteur A.D.

Nadere informatie

Ontwerp besluit hogere waarde Wet geluidhinder. van het. bestemmingsplan Kadoelen- Oostzanerwerf III

Ontwerp besluit hogere waarde Wet geluidhinder. van het. bestemmingsplan Kadoelen- Oostzanerwerf III Ontwerp besluit hogere waarde Wet geluidhinder Bestemmingsplan 1 e partiële herziening van het bestemmingsplan Kadoelen- Oostzanerwerf III Gemeente Amsterdam, d.d. 20 oktober 2015 Inleiding Op 20 juni

Nadere informatie

Ontwerp Besluit Hogere waarden Wet geluidhinder 7 bouwkavels Tiendzone te Papendrecht

Ontwerp Besluit Hogere waarden Wet geluidhinder 7 bouwkavels Tiendzone te Papendrecht 1 Ontwerp Besluit Hogere waarden Wet geluidhinder 7 bouwkavels Tiendzone te Papendrecht 1 Inleiding Voor een nieuwe ruimtelijke ontwikkeling van 7 bouwkavels gelegen ten zuiden van de Zuidkil, Oostkil

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek 1 extra woning Landsweg deelgebied 2 te Brielle Geluidsrapport ten behoeve van vaststellen hogere waarde in het kader van de Wet

Akoestisch onderzoek 1 extra woning Landsweg deelgebied 2 te Brielle Geluidsrapport ten behoeve van vaststellen hogere waarde in het kader van de Wet Akoestisch onderzoek 1 extra woning Landsweg deelgebied 2 te Brielle Geluidsrapport ten behoeve van vaststellen hogere waarde in het kader van de Wet geluidhinder Akoestisch onderzoek 1 extra woning Landsweg

Nadere informatie

Ontsluitingsweg Moerkapelle Oost 21 juni 2012 I. van Opstal

Ontsluitingsweg Moerkapelle Oost 21 juni 2012 I. van Opstal Ontsluitingsweg Moerkapelle Oost 21 juni 2012 I. van Opstal Aanleiding In verband met de ontwikkeling van Moerkapelle Oost wordt er een nieuwe verbindingsweg aangelegd om het toekomstig (woon)gebied te

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai Woningbouwlocatie Zevenhuizen-Zuid fase 2a

Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai Woningbouwlocatie Zevenhuizen-Zuid fase 2a Afdeling Expertise Contact Rob Stoop T 088 54 50 306 rstoop@odmh.nl Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai Woningbouwlocatie Zevenhuizen-Zuid fase 2a Onderwerp Woningbouwplan Zevenhuizen-Zuid fase 2a Datum

Nadere informatie

gezien het akoestisch onderzoek Nieuwbouw Paulus Potterlaan te Helmond, nr , versie D2, d.d. 16 februari 2018 van Econsultancy te Swalmen;

gezien het akoestisch onderzoek Nieuwbouw Paulus Potterlaan te Helmond, nr , versie D2, d.d. 16 februari 2018 van Econsultancy te Swalmen; Team Expertise en Ontwerpen Besluit van Burgemeester en Wethouders van Helmond inzake het vaststellen van hogere waarden voor de geluidbelasting als bedoeld in de Wet geluidhinder bij het bestemmingsplan

Nadere informatie

Geprojecteerde nieuwbouw van woningen naast en boven het Hulstkampgebouw in Rotterdam

Geprojecteerde nieuwbouw van woningen naast en boven het Hulstkampgebouw in Rotterdam Geprojecteerde nieuwbouw van woningen naast en boven het Hulstkampgebouw in Rotterdam Akoestisch onderzoek geluidemissie zalen Hulstkampgebouw Rotterdam Opdrachtgever Hulstkamp Property BV Kenmerk R026835aa.00005.eg

Nadere informatie

Notitie 20091672-04 Akoestisch onderzoek Kuppens aan de Meemortel 59 te Budel Datum Referentie Behandeld door 10 mei 2010 20091672-04 E. Philippens/LSC 1 Inleiding Door Cauberg-Huygen R.I. BV is een akoestisch

Nadere informatie

Geluidwerende voorzieningen. woning Zutphensestraat 240

Geluidwerende voorzieningen. woning Zutphensestraat 240 Geluidwerende voorzieningen woning Zutphensestraat 240 te Apeldoorn versie 1 april 2010 opdrachtnummer 10-081 datum 2 april 2010 opdrachtgever T2 Architecten bv Postbus 47 7255 ZG Hengelo Gld. auteur A.D.

Nadere informatie

Wet geluidhinder besluit

Wet geluidhinder besluit 1 Wet geluidhinder besluit Besluit van het college van burgemeester en wethouders van Zaanstad voor Uitwerkingsplan Poort Saendelft woningen Oost op grond van artikel 110a van de Wet geluidhinder tot vaststelling

Nadere informatie

Hogere waarden Wet geluidhinder Ontwerp-besluit

Hogere waarden Wet geluidhinder Ontwerp-besluit Hogere waarden Wet geluidhinder Ontwerp-besluit Datum besluit : Naam project : Bestemmingsplan Staatsliedenbuurt Adres project : Talmastraat (tussen Talmastraat, Savornin Lohmanlaan,) Zaaknummer : Bijlagen

Nadere informatie

Akoestisch Rapport. Opdrachtgever: Badhoeve Bouw Postbus AA Badhoevedorp

Akoestisch Rapport. Opdrachtgever: Badhoeve Bouw Postbus AA Badhoevedorp KvK 50305824 BTW NL186697478B01 Info@versusbouwadvies.nl Akoestisch Rapport Akoestisch onderzoek naar de geluidwering van de gevels ten gevolge van het wegverkeerslawaai, railverkeerslawaai en luchtvaartlawaai

Nadere informatie

Vaststelling hogere waarden Bestemmingsplan Bloemendalerpolder Weesp, artikel 83 en 110a Wet geluidhinder en artikel 4.10 Besluit geluidhinder

Vaststelling hogere waarden Bestemmingsplan Bloemendalerpolder Weesp, artikel 83 en 110a Wet geluidhinder en artikel 4.10 Besluit geluidhinder ONTWERPBESLUIT WET GELUIDHINDER Vaststelling hogere waarden Bestemmingsplan Weesp, artikel 83 en 110a Wet geluidhinder en artikel 4.10 Besluit geluidhinder Ontwerpbesluit Wet geluidhinder Ontwerpbesluit

Nadere informatie

! 7 7 Z'.:;', ;"q. ! &,.j 1 -.., :-. :. ! ::,,;i:;.:: 1.', :,-',:,, Ì: l...,..,:.''-'<'. -. bijlage(n) uw brief van uw kenmerk

! 7 7 Z'.:;', ;q. ! &,.j 1 -.., :-. :. ! ::,,;i:;.:: 1.', :,-',:,, Ì: l...,..,:.''-'<'. -. bijlage(n) uw brief van uw kenmerk Gemeente Bergen op Zoom T.a.v. mevrouw A.J.W.P. Rampaart Postbus 35 4600 AA Bergen op Zaom ons kenmerk 08/007823/jmi I! 7 7 Z'.:;', ;"q! &,.j 1 -.., :-. :.! ::,,;i:;.:: 2.d~ I 1.', :,-',:,, Ì: l...,..,:.''-'

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek bestemmingsplan. Geluidbelasting ten gevolge van wegverkeer en industrie

Akoestisch onderzoek bestemmingsplan. Geluidbelasting ten gevolge van wegverkeer en industrie Akoestisch onderzoek bestemmingsplan De Haven Geluidbelasting ten gevolge van wegverkeer en industrie Akoestisch onderzoek bestemmingsplan De Haven Geluidbelasting ten gevolge van wegverkeer en industrie

Nadere informatie

Geluidssituatie één woning ten oosten Louis d Orlaan Locatie Uitwerkingsplan Westpolder/Bolwerk 2012, deelplan 7, fase 2

Geluidssituatie één woning ten oosten Louis d Orlaan Locatie Uitwerkingsplan Westpolder/Bolwerk 2012, deelplan 7, fase 2 NOTITIE Betreft Geluidssituatie één woning ten oosten Louis d Orlaan Locatie Uitwerkingsplan Westpolder/Bolwerk 2012, deelplan 7, fase 2 Opdrachtgever Amvest Contactpersoon De heer E. Aaftink Werknummer

Nadere informatie

45 db(a) langtijdgemiddeld beoordelingsniveau;

45 db(a) langtijdgemiddeld beoordelingsniveau; Afdeling Expertise Contact M. Groen T 088 5450 381 mgroen@odmh.nl MEMO Postbus 45 2800 AA Gouda T 088 545 00 00 www.odmh.nl Aan Helen van den Heuvel CC Lilian Fassotte, gemeente Zuidplas Van Maarten Groen

Nadere informatie

Geluid ten gevolge van wegverkeer ter plaatse van ontwikkellocatie DUIN te Almere

Geluid ten gevolge van wegverkeer ter plaatse van ontwikkellocatie DUIN te Almere Geluid ten gevolge van wegverkeer ter plaatse van ontwikkellocatie DUIN te Almere Onderzoek voor de geprojecteerde woningen van Noorderduin vlek 3 en 4 Rapportnummer VB 1092-2-RA d.d. 24 april 2017 Geluid

Nadere informatie

Besluit hogere waarden Wet geluidhinder

Besluit hogere waarden Wet geluidhinder Postbus 45 2800 AA Gouda 088-5450000 www.odmh.nl Besluitdatum 13-9- 2018 Verzenddatum Ons kenmerk 2018123162 Besluit hogere waarden Wet geluidhinder Bijlagen: 3 Behorende bij bestemmingsplan Doortocht

Nadere informatie

Geluidwering gevel. 1 Regelgeving. 1.1 Bestaande bouw. 1.2 Verbouw. 1.3 Nieuwbouw. 1.4 Ambitie

Geluidwering gevel. 1 Regelgeving. 1.1 Bestaande bouw. 1.2 Verbouw. 1.3 Nieuwbouw. 1.4 Ambitie 17 juli 2014 EGM adviseurs B14119.00 004 MR Italiëlaan Zoetermeer Geluidwering gevel 1 Regelgeving 1.1 Bestaande bouw Het Bouwbesluit 2012 kent geen voorschriften voor bescherming tegen geluid van buiten

Nadere informatie

Besluit Hogere waarde Wet geluidhinder, artikel 110a

Besluit Hogere waarde Wet geluidhinder, artikel 110a Pagina 1 van 6 Opsteller : Michiel Smits Datum : 1 juli 2016 Doorkiesnr. : 088 0225119 Onderwerp : n procedure ex art 110a Wet geluidhinder; drie vrijstaande woningen op perceel Geestdorp 30A te Woerden.

Nadere informatie

Bescherming en Geluidwering van de Uitwendige Scheidingsconstructie

Bescherming en Geluidwering van de Uitwendige Scheidingsconstructie Bescherming en Geluidwering van de Uitwendige Scheidingsconstructie Stephan Dirkx ZOETERMEER - MOOK - GRONINGEN - DÜSSELDORF - DORTMUND - BERLIJN - PARIJS - LYON - LEUVEN INGENIEUZE ADVISEURS WWW.PEUTZ.NL

Nadere informatie

Memo. Jennie ten Cate Gerrie Eleveld Advies, RUD Drenthe akoestische onderzoek Vaart 151, Gasselternijveen. Datum

Memo. Jennie ten Cate Gerrie Eleveld Advies, RUD Drenthe akoestische onderzoek Vaart 151, Gasselternijveen. Datum Memo Aan Van Team Betreft Afschrift Aan Jennie ten Cate Gerrie Eleveld Advies, RUD Drenthe akoestische onderzoek Vaart 151, Gasselternijveen Martin van den Berg Datum 02-01-2017 1.Inleiding In opdracht

Nadere informatie

Hemkade 51 in Zaandam

Hemkade 51 in Zaandam 2016/125331 Hemkade 51 in Zaandam Akoestisch onderzoek Wet geluidhinder Rapportnummer: 1613.R01 Datum 11 april 16 Opdrachtgever Gemeente Zaanstad Hemkade 51 in Zaandam Akoestisch onderzoek Wet geluidhinder

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai. Bestemmingsplan Twee woningen Tulpstraat. 22 juni 2015

Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai. Bestemmingsplan Twee woningen Tulpstraat. 22 juni 2015 Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai Bestemmingsplan Twee woningen Tulpstraat 22 juni 2015 Projectgegevens Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai Bestemmingsplan Twee woningen Tulpstraat Moordrecht,

Nadere informatie

Bij dit besluit behoort het rapport: Akoestisch onderzoek weg- en railverkeer Hoog Dalem, herziening winkeleiland, SAB d.d. 5 oktober 2015.

Bij dit besluit behoort het rapport: Akoestisch onderzoek weg- en railverkeer Hoog Dalem, herziening winkeleiland, SAB d.d. 5 oktober 2015. ONTWERPBESLUIT HOGERE GELUIDGRENSWAARDEN datum: XX 2015 BETREFT: Vaststelling hogere waarden voor de ten hoogste toelaatbare geluidsbelasting ingevolge artikel 83 van de Wet geluidhinder, in samenhang

Nadere informatie

Raadgevend ingenieursbureau Metz B.V. A d v i e s b u r e a u v o o r b o u w a k o e s t i e k W o u d r i c h e m

Raadgevend ingenieursbureau Metz B.V. A d v i e s b u r e a u v o o r b o u w a k o e s t i e k W o u d r i c h e m Raadgevend ingenieursbureau Metz B.V. A d v i e s b u r e a u v o o r b o u w a k o e s t i e k W o u d r i c h e m Gemeente Leiden Afdeling realisatie Postbus 9100 2300 PC LEIDEN T.a.v. de heer R.D. Jansen.

Nadere informatie

Notitie. Figuur 1 Toekomstige situatie. Het te vervallen deel van de muur is blauw omkaderd.

Notitie. Figuur 1 Toekomstige situatie. Het te vervallen deel van de muur is blauw omkaderd. Notitie Datum: 6 februari 2014 Project: Kindcentrum Uw kenmerk: - Locatie: Zeeland Ons kenmerk: V074142ab.00001.tdr Betreft: Akoestische effecten verwijderen muur Versie: 02_001 Inleiding In opdracht van

Nadere informatie

AKOESTISCH ONDERZOEK WEGVERKEERSLAWAAI KRUISWEG O.N. MAASBRACHT RAPPORTNUMMER

AKOESTISCH ONDERZOEK WEGVERKEERSLAWAAI KRUISWEG O.N. MAASBRACHT RAPPORTNUMMER Bureau Geluid NL Sint Gerlach 47 6301 JA Houthem 043 458 41 65 www.bureaugeluid.nl AKOESTISCH ONDERZOEK WEGVERKEERSLAWAAI KRUISWEG O.N. MAASBRACHT RAPPORTNUMMER 20104172 rapportnummer: 20104172 datum:

Nadere informatie

Wet geluidhinder Verzoek hogere waarde

Wet geluidhinder Verzoek hogere waarde Wet geluidhinder Verzoek hogere waarde Ingekomen stempel: Gemeente: Moerdijk Datum: 9 mei 2016 Kenmerk: Contactpersoon: R. Raat-Reitsma Besluitstempel: Verzoek om vaststelling hogere waarde Als bedoeld

Nadere informatie

GEMEENTE. Ons kenmerk PRS

GEMEENTE. Ons kenmerk PRS GEMEENTE Besluit Hogere Waarde(n) Wet Geluidhinder Nijmegen Oud West 2015-1 (Rozenbuurt) Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 322 98 88 E-mail gemeente@nijmegen.n1 Postadres

Nadere informatie

Opgesteld door, telefoonnummer Gerrit Frederiks (gemeente Nijmegen, afdeling milieu, bureau Geluid & Lucht)

Opgesteld door, telefoonnummer Gerrit Frederiks (gemeente Nijmegen, afdeling milieu, bureau Geluid & Lucht) Directie Grondgebied Milieu Geluid & Lucht Registratienummer / datum PRS2007494 / 12 augustus 2011 Opgesteld door, telefoonnummer Gerrit Frederiks (gemeente Nijmegen, afdeling milieu, bureau Geluid & Lucht)

Nadere informatie

CREATIEF MET GELUIDHINDER BROCHURE GELUIDSADVIES

CREATIEF MET GELUIDHINDER BROCHURE GELUIDSADVIES CREATIEF MET GELUIDHINDER BROCHURE GELUIDSADVIES In samenwerking met EGM architecten DE OMGEVINGSWET BIEDT MOGELIJKHEDEN VOOR CREATIVITEIT MET GELUIDHINDER. Er is momenteel een grote hoeveelheid (milieu)wetten

Nadere informatie

Datum 21 februari 2018 Referentie Science Park Eindhoven EN SON Postbus AA SON

Datum 21 februari 2018 Referentie Science Park Eindhoven EN SON Postbus AA SON Science Park Eindhoven 5634 5692 EN SON Postbus 26 5690 AA SON T +31 (0)40-3031100 E eindhoven.ch@dpa.nl www.dpa.nl/cauberg-huygen K.v.K 58792562 IBAN NL71 RABO 0112 075584 Akoestisch onderzoek Helvoet

Nadere informatie