Waarom doen dividendaandelen het toch zo veel beter dan de brede aandelenmarkt?

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Waarom doen dividendaandelen het toch zo veel beter dan de brede aandelenmarkt?"

Transcriptie

1 We kunnen het iedereen aanraden: begin met beleggen in dividendaandelen. Natuurlijk is het leuk om te speculeren op de beurs en af en toe een gokje te wagen met een aandeel dat de nieuwe Apple of Google kan worden. Maar met meer dan publiekelijk verhandelbare bedrijven op de wereld, is het wel héél erg uitdagend om daar consistent de volgende succesverhalen uit te pikken. Het kan dan ook heel anders; met dividendaandelen. Volgens Ned Davis Research, een groot onderzoeksbureau in Amerika, doen dividendaandelen het gemiddeld 7,2 procent beter dan aandelen die geen dividend betalen. Tussen 1972 en 2010, stegen dividendaandelen gemiddeld met 8,6 procent per jaar, versus 1,4 procent voor bedrijven die geen winst uitkeren aan aandeelhouders. Met een portefeuille van euro, is dat een winst van 2,4 miljoen euro of euro. Het verschil tussen een financieel onafhankelijke toekomst, of een redelijk comfortabel vakantiehuisje. En de crisisjaren dan? Ned Davis heeft ook laten zien dat tijdens periodes van marktdalingen (bijvoorbeeld in 1970 en 2000) dividendaandelen het nog steeds een stuk beter doen. Waarom doen dividendaandelen het toch zo veel beter dan de brede aandelenmarkt? Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Bedrijven die dividend uitkeren weten hoe belangrijk cash is. Dividend wordt altijd in cash betaald, en om cash uit te kunnen keren moet het wel eerst verdiend worden. Een goed businessmodel is daarom belangrijk waarbij er vooral focus moet liggen op een continue kasstroom en omzet. Daardoor zijn veel dividendaandelen vaak aandelen die het niet alleen beter doen dan de brede markt, maar ook veiliger zijn dan veel bedrijven die geen dividend uitkeren. Einstein en de beurs Als bedrijven eenmaal beginnen met het uitkeren van dividend, is er bijna geen weg meer terug. Het dividend schrappen leidt vaak tot een koersval, en dat wil geen enkel bedrijf. Bedrijven besluiten daarom vaak alleen maar om dividend uit te keren, als ze er zeker van zijn dat ze het beleid de komende jaren kunnen voortzetten. En juist dat gegeven is goed nieuws voor beleggers. Want door dividend te herinvesteren krijgt de portefeuille een forse turbo. Einstein noemde het rente-op-rente-effect niets voor niets het achtste wereldwonder. Begin in 2014 met dividendaandelen Een goed voornemen voor 2014? Begin dan vooral met het investeren in dividendaandelen. De voordelen zijn legio. Statistisch gezien heb je niet alleen de meeste kans om de brede markt te outperformen, je hebt daarnaast een portefeuille die: Een extra inkomen creëert door het dividend; Een portefeuille die jaarlijks in waarde groeit; Het geld voor je laat werken, in plaats van andersom; Veilige en stabiele aandelen met omzet- en winstgroei. Maar dat is niet alles, want het grootste voordeel van een dividendportefeuille is het rente-op-rente-effect. In het Amerikaans wordt dit ook wel heel mooi compounding genoemd. Voor een dividendportefeuille betekent dit dat het uitgekeerde dividend, wordt

2 geherinvesteerd. Zo groeit het aandelenkapitaal door, en ontvang je ook meer dividend. Een echte win-win situatie dus. Vaak dringt het belang van herinvesteren niet goed door bij beleggers. Maar om eens te laten zien hoe belangrijk het is, kijken we naar een investering van 100 dollar, over een periode van 81 jaar : $100 investering Als je 100 dollar had geïnvesteerd in de S&P 500, en daar vervolgens nooit wat mee deed, dan groeide het geld in de tussentijd naar dollar. Op zich een aardig rendement, maar het kan veel beter. Als je diezelfde dollar in 0 dividendaandelen had gestopt, en het Zonder herinvestering Met herinvestering dividend constant had geherinvesteerd door nieuwe aandelen te kopen, kon je in 2010 aankijken tegen een bedrag van dollar. Dat is op een bedrag van 100 dollar nog eens een fors rendement procent van die winst, kan worden toegeschreven aan het herinvesteren van het dividend. Het is dus heel belangrijk om dividend gewoon opnieuw in aandelen te investeren. In ieder geval in de eerste paar jaar. Appeltje voor de dorst Het mooie is dat je als belegger geen 81 jaar hoeft te wachten voordat de portefeuille lekker rendeert. Binnen een periode van vijf jaar is al veel mogelijk. En denk er maar over na: een appeltje voor de dorst? Dan kom je al snel uit bij een spaarrekening, of een indexfonds. Maar waarom zou je dat appeltje niet investeren in een veilig dividendaandeel met een gezonde balans, weinig schulden en een goed businessmodel? Zeker als je kijkt naar de cijfers: dividendaandelen stijgen gemiddeld 8,6 procent per jaar en met het rente-op-rente-effect creëer je bovendien een portefeuille die alleen maar meer waard wordt (ook al doet de beurs niets). Bij Beursplein6.nl managen we de dividendportefeuille. In deze portefeuille streven we naar een portefeuille die: Op jaarbasis 4 procent dividendrendement uitkeert; Dividendaandelen die een dividendgroei kennen van minimaal 8 procent voor de komende jaren. Vanzelfsprekend kijken we daarbij vooral naar bedrijven met een gezonde balans, mooie groeivooruitzichten en een goede kasstroom. Ook willen we er zeker van zijn dat er voldoende ruimte is voor verdere dividendverhogingen, dus kijken we ook naar de pay out-ratio.

3 Goed voornemen Ook wij hebben in 2014 een goed voornemen, en dat is er eentje die we gaan waarmaken: bezoekers van Beursplein6.nl blijven voorzien van aandeleninformatie die écht waardevol is. En we kijken natuurlijk naar de beste aandelen voor in de winstgevende dividendportefeuille. Voor de dividendportefeuille, hebben we voor 2014 al veel kandidaten op het oog. Negen van deze kandidaten hebben we in dit rapport beschreven. Als de prijs juist is, willen wij in deze aandelen stappen. Het zijn voor ons kandidaten die het in 2014 beter kunnen doen dan de brede markt. En ook niet onbelangrijk: het zijn allemaal dividendbetalers met een mooi dividendrendement en prima vooruitzichten.

4 Intel Leden van Beursplein6 weten het al langer: wij hebben Intel in de portefeuille. En dat hebben we niets voor niets. Intel is een producent van computer-, smartphone- en tablet-chips en is daarin de absolute marktleider. Het bedrijf bevindt zich op dit moment in een transitiefase en focust zich nu meer op smartphone- en tabletchips. Dat is gezien de bredere ontwikkelingen op de elektronicamarkt, een goed idee. Er zijn een paar redenen om Intel in de portefeuille te hebben. Als eerst speelt er een megatrend mee. De samenleving digitaliseert en het aantal chips dat nodig is voor apparatuur in ons dagelijks leven, stijgt alleen maar door. Intel heeft daardoor een hele belangrijke positie in de markt en kan met zijn chips (die op veel vlakken een stuk beter zijn dan sectorgenoten) dan ook het marktaandeel in de komende jaren vasthouden. Zeker met de nieuwe focus op smartphone- en tabletchips ontstaat er een flinke kans voor Intel. Het bedrijf heeft nu al waarde, en het is voor ons een aandeel dat binnen 5 jaar in waarde kan verdubbelen. Het mooie van Intel is dat aandeelhouders die nu instappen, voor het wachten worden beloond met een heel mooi dividendrendement. Op het moment van schrijven staat de yield op zo n 3,7 procent. Omdat Intel bij ons al wat langer in de portefeuille zit, en wij iets goedkoper hebben kunnen inkopen, staat de yield bij ons net iets boven de 4 procent. Toch zijn ook wij nog niet klaar met Intel. Als het aandeel in 2014 nog wat inzakt, en er weer mooie koopmomenten ontstaan (bijvoorbeeld als de yield weer boven de 4.0 procent uitkomt), willen we graag Intel bijkopen voor de portefeuille.

5 Amercian Express American Express is een bedrijf dat wereldwijd verschillende financiële diensten verleent en een sterke merknaam heeft. Het is bijvoorbeeld een grote speler op het gebied van creditcardbetalingen en diensten gerelateerd aan reizen. Het bedrijf richt zich met haar diensten zowel op consumenten als op bedrijven. De winsten die American Express in het derde kwartaal behaalde, hebben onze verwachtingen overtroffen. De goede cijfers waren vooral te danken aan de hogere uitgaven van cardhouders en beter dan verwachte resultaten vanuit de Verenigde Staten. Hoewel we denken dat er in de toekomst minder uitgaven gedaan zullen worden met creditcards, zien we genoeg verbeterende trends op het gebied van kredieten, nieuwe initiatieven en stabiele cijfers die kunnen zorgen voor groei op lange termijn. Dit zien we terug in de consistente dividendgroei en toenemende inkoop van eigen aandelen. American Express keert op dit moment een kwartaaldividend uit van 0,23 dollar, nadat in april van 2013 het dividend met 15 procent werd verhoogd. In maart 2012 werd het dividend al verhoogd met 11 procent vanaf 18 cent. Deze 0,18 dollar is American Express ook tijdens de recessie blijven uitkeren. Verder heeft het bedrijf een gezonde kapitaalpositie en wij denken dat de markt waarin het bedrijf opereert, stabieler zal worden dan deze de afgelopen jaren geweest is. Het huidige dividendrendement is ruim 1 procent en dat is vrij mager. Wij voorzien een flinke dividendgroei in de komende jaren, net als een kapitaalgroei bij American Express. De koers van het aandeel is op dit moment redelijk en de waardering voor het creditcardbedrijf is nu niet duur. Voor pure dividendspelers is dit op dit moment niet het meest aantrekkelijke aandeel (al keert American Express wel stabiel dividend uit, zie grafiek), maar het is er zeker een om in de gaten te houden.

6 Apple Ook Apple wist onze verwachtingen te overtreffen met de laatste kwartaalcijfers. Appel meldde toen een winst van 8,26 dollar per aandeel. Desondanks daalde de verkopen met een kleine 5 procent ten opzichte van een jaar eerder, dankzij het inkrimpen van de marge. Ten opzichte van een kwartaal eerder, steeg de winst juist met ruim 10 procent dankzij onder andere lagere bedrijfskosten. Op de korte termijn verwachten we dat Apple het wat moeilijker zal hebben dankzij een lagere omzetgroei vanuit de Verenigde Staten, afnemende marges en toenemende competitie. Tegelijkertijd rapporteerde Apple sterke cijfers over de winstgroei vanuit China. En hoewel we denken dat Apple in China last zal krijgen van de concurrenten als Samsung en HTC, denken we dat het partnership dat Apple is aangegaan met China Mobile, in de toekomst een flinke boost kan geven aan het groeitraject van Apple in China. Zo is Apple in China flink gepasseerd door concurrent Samsung die inmiddels een marktaandeel heeft van 21 procent. Apple zelf heeft nu een marktaandeel van 6 procent in China en moet dus nog behoorlijk wat iphones verkopen om het marktaandeel op te krikken. De deal met China Mobile is daarom meer dan welkom. China Mobile heeft namelijk 700 miljoen klanten, waarmee het bedrijf zeven keer groter is dan de marktleider in de Verenigde Staten. De deal bevestigt overigens wat wij al lange tijd vinden: Apple kan in China een grote slag slaan en voegt met de deal dan ook waarde toe aan het bedrijf. De winst en omzet kunnen omhoog, wat ons inziens kan zorgen dat dividendverhogingen in de toekomst steeds gebruikelijker worden. Verder zal de frequente vernieuwing van producten zorgen voor meer omzetgroei op de korte termijn. Groeiaandeel? waardeaandeel. Hoewel iedereen een mening heeft over Apple, is een ding zeker: het bedrijf groeit niet meer zo hard als voorheen. En daar is de waardering van het aandeel op dit moment ook naar. Apple wordt niet meer gewaardeerd als een groeiaandeel, maar als een Zoals bovenstaande grafiek weergeeft, zakt de omzet en de winst per aandeel in. Dat is op zich niet erg, omdat Apple zelfs met een inzakkende omzet nog steeds heel veel geld verdient. Het geeft wel aan dat Apple weer een nieuwe producten mag creëren om de omzet een boost te geven. Al moeten beleggers daar ook niet te zwaar aan tillen. Want de meest recente kwartaalcijfers laten zien dat er nog steeds recordaantallen iphones worden verkocht. Apple is in onze ogen dan ook een bedrijf dat een sterke kasstroom heeft en dagelijks miljoenen klanten aan zich weet te binden. De groei is er misschien voor het grootste gedeelte uit, maar wat er overblijft is een bedrijf dat elk kwartaal weer heel veel cash weet binnen te halen. Als je over een geldmachine spreekt, dan moet je wel aan Apple denken. Vergeet tot slot niet de positieve behandeling die het management geeft aan aandeelhouders zoals het verhogen van het dividend en het uitgebreide

7 aandeleninkoopprogramma. Het huidige dividend is 12,20 dollar, wat goed is voor een dividendrendement van ruim 2,1 procent, waarvan wij verwachten dat het in de toekomst zeker verder kan stijgen. Beleggers moeten overigens ook niet vergeten, dat Apple twee keer meer dividendrendement uitkeert dan de gemiddelde sectorgenoot.

8 PepsiCo In Nederland is PepsiCo vooral bekend dankzij het drankje Pepsi Cola. Toch is PepsiCo veel meer dan alleen een colafabrikant met merken als zoals Quaker, Tropicana en Lay s. Ten onrechte wordt PepsiCo in Nederland vaak met Coca-Cola vergeleken, terwijl PepsiCo een veel breder productportfolio heeft dan Coca-Cola. De prijs is dit jaar al flink opgelopen, maar de rek is er nog niet uit. PepsiCo heeft namelijk sterke merken en behoort in Noord-Amerika tot de grootste producenten van voedsel en drankjes. Wereldwijd is het bedrijf zelfs de op één na grootste producent. Met een nummer 2-positie in de drankenmarkt wereldwijd, een marktleider op het gebied van hartige snacks en zelfs marktleidende merken voor sporters (Quaker, Gatorade), kunnen we met gemak stellen dat het bedrijf een portefeuille heeft waar je simpelweg niet omheen kan. Daarnaast heeft het bedrijf een sterk concurrentievoordeel: het verkoopt zowel dranken als snacks en met de ontbijtgranen zijn er veel producten die consumenten dagelijks kunnen gebruiken. Dat resulteert niet alleen in een mooie omzet, maar zorgt er ook voor dat de effectiviteit qua productie en kostenreductie kan worden verbeterd. PepsiCo keert daarnaast ook regelmatig waarde uit aan aandeelhouders. De combinatie van eigen aandelen inkoop en dividenduitkering zorgde in 2012 voor een totaalbedrag van 6,5 miljard dollar. Dit was een stijging van 16 procent ten opzichte van de niveaus van Het bedrijf keert ongeveer 2,8 procent dividendrendement uit. Wij zien dit bedrijf dan ook als een echte dividendgroeier en het is een van de kandidaten die wij zeker thuis vinden horen in een dividendportefeuille. Als er in 2014 een mooie koopkans ontstaat, is dit zeker een aandeel dat moet worden aangeschaft!

9 Nestlé Nestlé heeft als s werelds grootste voedingsmiddelenconcern zo n beetje de beste vooruitzichten van de sector. Dit is te danken aan een grote blootstelling aan ontwikkelingslanden. Het Zwitserse bedrijf streeft naar een gemiddelde jaarlijkse omzetgroei van 5 à 6 procent. En het ziet ernaar uit dat het bedrijf in de buurt zal komen van dit doel. Analisten voorzien dat Nestlé dit jaar in staat is om hoge (enkelcijferige) groei op de winst per aandeel te behalen. De op de Amerikaanse beurs genoteerde aandelen van Nestlé staan zo rond de 72 dollar. Dit is zo n 17 keer de verwachte winst voor Dit maakt Nesté niet goedkoop, maar een aandeel als dit is zelden een koopje. Het bedrijf heeft namelijk wereldwijd een sterk portfolio dat onder andere snoep, koffie, flesjes water, ijs, babyvoeding en voeding voor huisdieren bevat. Nestlé is bekend van merken zoals Nescafé, Maggi, Purina dierenvoeding, Nestlé babyvoeding, KitKat, Rolo, Smarties en Lion. Daarnaast bezit het bedrijf ook nog eens bijna 30 procent van het cosmeticaconcern L Oréal (een belang van bijna 30 miljard dollar). Nestlé handelt volgens ons dan ook maar tegen een kleine premie vergeleken met voedingsmiddelenconcerns zoals Gerenal Mills en Kellogg. Het dividendrendement van Nestlé ligt momenteel boven de 3 procent. Voor ons is dit dan ook geen goedkope en ondergewaardeerde koopkans. Maar, dat is geen enkel bedrijf in de sector. Voor veiligheid en zekerheid betaal je een prijs, en dat is een prijs die wij best willen betalen. Zeker voor Nestlé. Natuurlijk denken veel Nederlandse beleggers bij Nestlé meteen aan sectorgenoot Unilever. De keuze voor Nestlé en niet voor het Nederlandse voedingsmiddelenconcern, ligt vooral bij de strategie. Nestlé is namelijk een bedrijf dat zich uitsluitend richt op voedingsmiddelen, terwijl Unilever zich ook nog richt op andere takken van consumentenproducten, zoals persoonlijke verzorging. Focus is in de consumentensector in onze optiek alleen maar heel erg goed. Ook Unilever wil focus aanbrengen, en lijkt daarbij steeds meer in te zetten op persoonlijke verzorgingsproducten en stoot dan ook steeds meer producten af. Nestlé heeft dus al een heel gefocuste productportefeuille en met 29 merken die allemaal meer dan 1 miljard per merk aan omzet genereren, zien wij Nestlé als een meer verstandige keuze.

10 Aegon Aegon is een aandeel dat de afgelopen tijd veel heeft bewogen. Zowel omhoog als omlaag. Dit komt voornamelijk door de Fed. Aegon is namelijk een van de grootste verzekeraars ter wereld en haalt bovendien een groot gedeelte van de omzet uit Amerika. Daardoor is Aegon een bedrijf dat goed kan profiteren van de mogelijke tapering van de Fed. Op de beurs heb je namelijk sterk negatief-rentegevoelige aandelen en positiefrentegevoelige aandelen. Aandelen die negatief reageren op een stijgende rente zijn vastgoedbedrijven, zoals Unibail (dat ook een achterblijver is binnen de AEX-index). Dan zijn er ook nog aandelen die positief reageren op de stijgende rente, zoals Aegon. Dit komt, omdat een stijgende rentepercentage het voor Aegon veel makkelijker maakt om ook met langetermijnrentes geld te verdienen. Maar dan moet de tapering natuurlijk wel komen. En hoewel de meeste analisten verwachten dat de tapering volgend jaar zal beginnen, bestaat er natuurlijk een kans dat de Fed toch moet besluiten om het afbouwen nog even uit te stellen. Ook dan ziet de toekomst er niet slecht uit voor Aegon, want zelfs zonder tapering kan Aegon groeien. Bijvoorbeeld in Amerika. De Verenigde Staten zijn een echte groeimotor voor het bedrijf: de omzet steeg in Amerika in het tweede kwartaal 12 procent in de divisie leven tegenover een daling van 4 procent in het eerste halfjaar. Ook was er in Amerika sprake van een grote instroom aan netto deposito s (3,6 miljard en dat komt neer op een stijging van ruim 50 procent). De variabele polissen stegen vooral. In de grafiek is de verdeling van Aegon per regio zichtbaar en daaruit blijkt de grote blootstelling in Amerika. Dat werkt soms wat nadelig, maar op dit moment is dit juist een sterke pré voor Aegon. Dit grote belang in Amerika zorgt ook voor een groter aandeel van de onderliggende winst in het eerste halfjaar. Dit komt door de hogere rentabiliteit. Toch is niet alles positief bij Aegon. Een negatief punt is op dit moment de hedgestrategie van Aegon. De verzekeraar heeft besloten om bestaande posities af te dekken (hedgen). Het doel hiervan is kapitaalbescherming, maar de beurzen zijn zo goed door gestegen dat dit nu juist zorgt voor verlies. Het rendement op het eigen vermogen is hierdoor gedaald van 6,8 procent naar 6,7 procent. Aegon heeft een doelstelling van 10 tot 12 procent rendement op het eigen vermogen in Op korte termijn levert deze strategie dus wat verlies op, maar daardoor ontstaat nu wel een aantrekkelijk instapmoment bij Aegon. De koers van het aandeel is namelijk wat onder druk komen te staan, terwijl Aegon zich wel in de aantrekkelijke positie bevindt om te profiteren van de stijgende rente.

11 Dividend Het dividendrendement van Aegon staat nu op 3,5 procent. In 2012 is het dividend fors verhoogd en voor de schattingen die analisten nu hebben voor 2014 komt het dividendrendement zelfs nog iets hoger uit. Aegon keert nu 20 cent uit per aandeel. Wij denken dat dit aandeel op korte termijn kan profiteren van de stijgende rente in Amerika en later ook van groei in de rest van de wereld.

12 Ten Cate Nederlandse pareltjes, die vinden we vaak niet meer in de AEX-index. Maar in de midcap en smallcap-indices van Euronext Amsterdam, zijn ze nog wel te vinden. Een zo n parel is het Nederlandse Ten Cate. Veel voetballers zijn wel bekend met dit bedrijf, want Ten Cate is een van de marktleiders op het gebied van kunstgras. Daarnaast maakt Ten Cate ook nog beschermingsmateriaal voor de ruimte- en luchtvaart en is het gespecialiseerd in beschermingsmateriaal voor de defensie. Dat zijn drie redelijk verschillende sectoren, en bij Ten Cate is het dan ook zo dat de omzet per divisie goed van elkaar kan verschillen. Een gediversifieerd portfolio is helemaal niet erg, en vaak kan zwakte in een sector worden opgevangen door kracht bij een andere divisie van Ten Cate. Door de expertise van Ten Caten en het brede productportfolio, is het bedrijf ook bij veel analisten een favoriet. En wat opvalt is dat veel analisten net iets te mooie verwachtingen hebben bij het bedrijf: de laatste drie jaren is de gerapporteerde winst steeds lager geweest dan door de markt werd verwacht. Die slechtere cijfers worden vooral veroorzaakt door uitdagende marktomstandigheden. Zo heeft Ten Cate in sommige gebieden last van de economische crisis, en nu het Amerikaanse leger zich voor een gedeelte terugtrekt uit Amerika, drukt dat ook op de resultaten. Ten Cate grijpt hier overigens goed op in, door banen te schrappen en te bezuinigen. Daarnaast is het zo dat de orderintake nog wel positief is, en er met het verdere herstel van de wereldeconomie mag worden verwacht dat ook Ten Cate hier goed van kan profiteren. Fundamenteel gezien staan dus nog niet alle signalen op groen. Wij wachten ook graag de vierdekwartaalcijfers van 2013 af, om te kijken of de omzetdaling wat stabiliseert. Het ligt bij ons wel in de lijn der verwachtingen dat Ten Cate weer kan aantrekken, en dat 2013 mag worden gezien als een stabilisatiejaar om in 2014 verder te stijgen. Kortom, hoewel er zijn aandelen zijn waar wij zekerder van zijn, zien wij zeker potentie in Ten Cate. Mochten de vierde kwartaalcijfers net als het die van het derde kwartaal weer rooskleuriger zijn, dan is dat mogelijk een mooie indicatie dat Ten Cate een moeilijkere periode achter zich laat. Wij verwachten dat Ten Cate naar de 26 euro kan en zien daar het liefst een stabiel dividend bij met een mooie groei. De pay out-ratio laat er in ieder geval voldoende ruimte voor en schommelt de afgelopen tien jaar om en nabij een zeer acceptabele 40 procent.

13 Centrotec Als er een sector is die in Europa maar heel matig aantrekt, dan is het wel de bouwsector. Zeker in Nederland zijn er nog veel uitdagingen. Maar als de economie blijft aantrekken, zoals algemeen wordt aangenomen door economen, dan kan de bouwsector in 2014 ook gaan herstellen. De keuze voor een échte bouwer lijkt dan logisch. Een BAM of Heijmans kunnen dan ook goede zaken doen. Toch gaan wij liever niet direct voor een bouwer. Zoals BAM en Heijmans hebben laten zien, zit er bij veel bouwers een zeker projectrisico: projecten worden aangenomen en blijken dan achteraf veel meer te kosten dan is begroot. Dat risico is dan voor de bouwer zelf, die soms dus geld moet inleveren op een opdracht. Die projectrisico s zijn natuurlijk een onderdeel van de branche, en zijn in goede economische tijden ook te overzien. Maar, de tijden zijn niet zo goed en veel bouwbedrijven hebben niet veel cash op de balans staan. Een project dat niet helemaal lekker loopt, tikt dan flink aan. Wij kiezen daarom liever voor een ingenieursbedrijf, of een bedrijf dat levert aan de bouwsector. Zo n bedrijf kan dan wel profiteren als de economie aantrekt en bouwbedrijven veel meer opdrachten krijgen, en kan ook nog profiteren als de bouwsector wat minder aantrekt, zonder daarbij veel projectrisico te lopen. Centrotec is een toeleverancier aan de bouwsector. Dit Duitse bedrijf is een midkapper die gespecialiseerd is in energieefficiëntie bij gebouwen. Het zuiniger maken van gebouwen, door bijvoorbeeld slimme CV-ketels te plaatsen of climate control en zelfs volledig geïntegreerde energiesystemen te plaatsen. In Duitsland zijn al veel CVketels aan vervanging toe, en alleen al het vervangen val al die ketels kan voor goede zaken zorgen bij Centrotec. En als de bouw echt aantrekt, dan staat dit bedrijf in de beste positie om daar goed van te profiteren. Op dit moment is het niet de beste dividendbetaler, met een dividendrendement van maar 0,83 procent. Maar zoals bij wel meerdere midkappers geldt is dit een bedrijf dat nog de ruimte moet krijgen om te groeien, het dividend komt dan vanzelf wel. Maar voordat we kunnen spreken van een echt respectabel dividendrendement, zijn we waarschijnlijk wel een jaar of vijf verder. Bij Centrotec moeten beleggers het in 2014 ook niet hebben van het dividend, maar vooral van de voorziene koersstijging als gevolg van aantrekkende fundamentals en een winststijging.

14 Nokian Tyres Wij zijn al langere tijd fan van Scandinavische aandelen en hebben bijvoorbeeld een Noordse bank in onze dividendportefeuille. Waarom wij fan zijn van aandelen uit het Noorden is simpel: het zijn vaak bedrijven met hele gezonde balansen die kunnen profiteren van de sterke economieën uit het thuisland en een stevige basis hebben voor expansie buiten het Noorden en Europa. Succesverhalen zoals H&M, Swedbank en Volvo zijn bij veel beleggers wel bekend, maar een bedrijf zoals Nokian Tyres meestal niet. En dat is zonde, want het is een prachtige dividendparel! Nokian Tyres is een bedrijf uit Finland, dat actief is in de autosector en zich heeft toegelegd op de productie van autobanden. In het bijzonder winterbanden. Het bedrijf heeft vier divisies: banden voor personenauto s, de afdeling heavy tires (met banden voor het zwaardere werk), de divisie Vianor en een handjevol andere operaties. Dit bedrijf is zeer winstgevend en dat komt vooral omdat het heel veel winterbanden maakt, waar de marges hoger zijn en er minder concurrentie is. Het bedrijf heeft verschillende afzetmarkten in Finland, Zweden, Noorwegen, Rusland, Oost-Europa, Midden-Europa en Noord-Amerika. Op dit moment heeft Nokian Tyres een fors dividend en staat het dividendrendement op zo n 4,3 procent. Dat is mooi en wij verwachten dat de rek er qua dividendgroei nog lang niet uit is. Zeker gelet op de winstgevendheid en acceptabele pay out-ratio zien wij hier nog groei in. Bovendien is het bedrijf, gelet op andere sectorgenoten, redelijk gewaardeerd op basis van de koerswinst-verhouding. En als wordt gekeken naar de balans ten opzichte van andere bandenmakers, kunnen we zelfs stellen dat Nokian Tyres iets wordt ondergewaardeerd.

15 Arseus Arseus groeit flink door en die groei lijkt voorlopig nog niet te stoppen. Ook de koersbeweging is dit jaar lijnrecht omhoog gegaan, en ook daar voorzien wij een verder stijging. Arseus is een internationale groep van bedrijven die producten en diensten levert in de gezondheidszorg. Het bedrijf is actief in 28 landen in Europa, Noord-Amerika, Zuid- Amerika, Azië en Australië. Het heeft meer dan 2500 werknemers. Klanten zijn apothekers, chirurgen, cardiologen, oogartsen, dierenartsen en verpleegkundigen. Het hoofdkantoor zit in Rotterdam. Het bedrijf bestaat uit vier divisies: Fagron Fagron, het bedrijf dat Ger van Jeveren in 1990 begon, is gespecialiseerd in de magistrale bereiding van medicijnen in de apotheek (dat is handwerk, dus niet de voorverpakte middelen van de fabrikant). Het houdt rekening met bijvoorbeeld allergieën van de individuele patiënt, en is dus maatwerk. Het is het sterkst presterende onderdeel van het concern. Corilus Levert software applicaties voor medische dossiers, medische testen en andere informatietechnologie in de gezondheidszorg. Voor medisch specialisten in Nederland, België en Frankrijk. Healthcare Solutions Levert klinische en therapeutische oplossingen voor specialisten in bejaardenhuizen en woonzorgcentra in België en Nederland. Healthcare Specialties Levert camera s, röntgenapparaten (beeldvormingsapparatuur) en praktijkinrichting aan tandartsen en laboratoria in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Binnen deze tak zijn er nog een paar subdivisies: Tandtechnische laboratoria, Technologische activiteiten in Zwitserland en Chirurgische oplossingen van Duo-Med. Autonome groei De medische toeleverancier groeit al tijden autonoom erg goed. Waar beleggers spreken van een buy and hold-strategie, werkt Arseus met een buy and build-strategie: via overnames groei realiseren én inzetten op autonome groei. Het is een strategie die tot nu toe zijn vruchten afwerpt en wij verwachten dat het ook in de toekomst nog goed kan doorgroeien. Voor wat betreft het dividendbeleid kunnen we nu rekenen op een lage pay out-ratio, en is er zeker ruimte voor verdere verhogingen. In de afgelopen vijf jaar is het dividend al fors gegroeid. Arseus is zo n aandeel dat op de Amsterdamse beurs een van de weinige is die echt blootstelling heeft aan de gezondheidszorg. In een goede portefeuille hoort er minimaal één aandeel uit deze sector thuis. Vooral omdat het een weinig cyclische sector is die niet heel gevoelig is voor conjuncturele schommelingen. Op basis van de huidige waarderingen is Arseus niet te duur. Voor beleggers die hoogtevrees hebben en dit aandeel wel wat te fors vinden opgelopen hebben we maar een tip: hoop op een daling en koop dan fors in. Wij zitten er al in, en zijn van plan om daar minimaal 5 jaar in te blijven!

16 Bonus: Grontmij We hebben in dit rapport al een aandeel besproken dat kan profiteren van de herstellende bouwmarkt. Maar er is ook een Nederlands aandeel dat hier van kan profiteren, en daarnaast een kanshebber is voor een overname. Grontmij kan in onze ogen nog wel eens de verrassing van 2014 worden. Grontmij heeft een bewogen jaar achter de rug. Het bedrijf werd geplaagd door een zwakke balans en een grote afhankelijkheid van de Nederlandse markt. En hoewel de grote afhankelijkheid nog steeds een zorgpuntje is, maakt Grontmij wel stappen bij het versterken van de balans. Door een emissie, een stevige kostenbesparing door te voeren en een Frans onderdeel af te stoten, heeft Grontmij een mooie basis gecreëerd om verder te groeien met een gezonde balans. Ook is er een nieuw management aangetreden, dat tot nu toe positieve resultaten boekt. Al zijn de resultaten nog niet zo goed dat er echt kan worden gesproken van een fantastisch winstgevend bedrijf. Daarvoor moeten beleggers nog even geduld hebben, maar Grontmij heeft in ieder geval het verlies genomen en kan nu de weg naar herstel met een aardige financiële positie inslaan. De positieve ontwikkelingen zijn ook bij beleggers niet onopgemerkt gebleven: de aandelenkoers van Grontmij is dit jaar al flink opgelopen. Wij verwachten dat het hier niet bij blijft, en dat Grontmij verder kan knallen. Zeker als het herstel in Nederland doorzet. Ook is Grontmij wat ons betreft een kandidaat die hoog op het lijstje staat om overgenomen te worden. Het is niet het meest gunstige scenario, want Grontmij kan ook prima zelfstandig verder en winstgevend worden (en zo meer waarde creëren voor aandeelhouders), maar het is wel een scenario om rekening mee te houden. Grontmij is een aandeel dat Peter Berger, van Beursplein6.nl, al eerder heeft getipt bij het programma Kopen of Verkopen van Belegger.nl. Dat was al wat eerder in 2013, maar de tip staat nog steeds en wat ons betreft kan Grontmij dé verrassing van 2014 worden. Voor dividendbeleggers overigens wat minder goed nieuws: Grontmij keert niets uit aan aandeelhouders. Wij denken dat de de voorzichtige positieve signalen vanuit Grontmij door zullen zetten en denken dat de koers van het aandeel ook goed kan stijgen. Het is alleen wel een aandeel waarbij je als belegger enig geduld moet hebben. Op de huidige aandelenkoers ontstaat een mooi instapmoment, maar voor echt mooie koerswinsten moeten we toch wel minimaal 2 tot 5 jaar blijven zitten waarschijnlijk. Tenzij Grontmij eerder wordt overgenomen natuurlijk.

Spirit AeroSystems Holdings Inc.

Spirit AeroSystems Holdings Inc. TIP 3: Spirit AeroSystems Holdings Inc. Beurs Land Ticker Symbol ISIN Code Sector New York Stock Exchange Verenigde Staten SPR US8485741099 Industrial Goods - Aerospace/Defense Products & Services Spirit

Nadere informatie

Technology Semiconductor Integrated Circuits

Technology Semiconductor Integrated Circuits TIP 1: Amkor Technology Beurs Land Ticker Symbol ISIN Code Sector Nasdaq Verenigde Staten AMKR US0316521006 Technology Semiconductor Integrated Circuits Amkor Technology (AMKR) is het op één na grootste

Nadere informatie

Advanced Battery Tech Inc.

Advanced Battery Tech Inc. TIP 1: Advanced Battery Tech Inc. Beurs Land Ticker Symbol ISIN Code Sector Nasdaq Verenigde Staten ABAT US00752H1023 Industrial Electrical Equipment Advanced Batteries (ABAT) ontwikkelt, fabriceert en

Nadere informatie

Blijvende onrust op de beurs: hoe nu verder?

Blijvende onrust op de beurs: hoe nu verder? Blijvende onrust op de beurs: hoe nu verder? Zoals u waarschijnlijk weet, is de beurs nog steeds bijzonder nerveus en vooral negatief. De directe aanleiding is de tegenvallende groei in China waar wij

Nadere informatie

Ezcorp Inc. TIP 2: Verenigde Staten. Ticker Symbol. Credit Services

Ezcorp Inc. TIP 2: Verenigde Staten. Ticker Symbol. Credit Services TIP 2: Ezcorp Inc. Beurs Land Ticker Symbol ISIN Code Sector Nasdaq Verenigde Staten EZPW US3023011063 Credit Services Ezcorp (EZPW) is een bedrijf dat leningen verstrekt en daarnaast tweedehands spullen

Nadere informatie

Trade van de Week. Traden, BAM, cashen!

Trade van de Week. Traden, BAM, cashen! Trade van de Week Traden, BAM, cashen! De titel doet het wellicht al vermoeden. Ik sprak vandaag een klant die een mooie winst behaalde door het handelen in BAM. Een trade die met recht Trade van de Week

Nadere informatie

Studie: verklaart de groei en de waardering van de vrije kasstroom waarom smallcaps en midcaps beter presteren dan blue chips op de lange termijn?

Studie: verklaart de groei en de waardering van de vrije kasstroom waarom smallcaps en midcaps beter presteren dan blue chips op de lange termijn? Studie: verklaart de groei en de waardering van de vrije kasstroom waarom smallcaps en midcaps beter presteren dan blue chips op de lange termijn? In deze uiteenzetting gaan we op zoek naar een verklaring

Nadere informatie

Wederom onrust op de beurs: hoe nu verder?

Wederom onrust op de beurs: hoe nu verder? Wederom onrust op de beurs: hoe nu verder? Net als we vorig jaar meerdere keren hebben gezien, zijn de beurzen wederom bijzonder nerveus en vooral negatief. Op het moment van schrijven noteert de AEX 393

Nadere informatie

Meer Rendement met Dividend

Meer Rendement met Dividend Meer Rendement met Dividend Veel beleggers onderschatten het belang van een stabiele dividenduitkering voor hun portefeuille. Koerswinst lijkt soms de Alfa en Omega van beleggen, maar op langere termijn

Nadere informatie

Callon Petroleum Co. TIP 2:

Callon Petroleum Co. TIP 2: TIP 2: Callon Petroleum Co. Beurs New York Stock Exchange Land Verenigde Staten Ticker Symbol CPE ISIN Code US13123X1028 Sector Energy Independent Oil & Gas Callon Petroleum (CPE) is een Amerikaans bedrijf

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief voor Q2 2014

In deze nieuwsbrief voor Q2 2014 In deze nieuwsbrief voor Q2 2014 Werkloosheid Verenigde Staten - Fed blijft op toneel Rusland eist rol op, p.1. - Aandelen meest kansrijk in 2014, p.2. - Obligaties winnen in Q1 - weinig potentie, p.2.

Nadere informatie

Sterke toename van beleggingen in Duits en Frans schuldpapier. Grafiek 1 - Nederlandse aankopen buitenlandse effecten

Sterke toename van beleggingen in Duits en Frans schuldpapier. Grafiek 1 - Nederlandse aankopen buitenlandse effecten Sterke toename van beleggingen in Duits en Frans schuldpapier Nederlandse beleggers hebben in 21 per saldo voor bijna EUR 12 miljard buitenlandse effecten verkocht. Voor EUR 1 miljard betrof dit buitenlands

Nadere informatie

Wijnimport Nederland naar regio

Wijnimport Nederland naar regio DO RESEARCH Wijnimport Nederland naar regio Sterke opmars wijn uit Chili Jeroen den Ouden 1-10-2011 Inleiding en inhoudsopgave Pagina I De invoer van wijn in Nederland 1 II De invoer van wijn naar herkomst

Nadere informatie

De favoriete aandelen van Bart Sebrechts

De favoriete aandelen van Bart Sebrechts De favoriete aandelen van Bart Sebrechts 08/08/2016 om 09:16 door Bart Sebrechts Bart Sebrechts, hoofd beleggingen van Merit Capital, geeft in zijn aandelenselectie geven de voorkeur aan marktleiders met

Nadere informatie

LYNX Beleggersdebat 2016

LYNX Beleggersdebat 2016 LYNX Beleggersdebat 2016 BELEGGERSDEBAT 2016 V.l.n.r.: Jim Tehupuring, Willem Middelkoop, Janneke Willemse, André Brouwers en Corné van Zeijl BELEGGERSDEBAT 2016 Tip 1 Jim Tehupuring BELEGGERSDEBAT 2016

Nadere informatie

Nettowinst gestegen met 53%, sterke prestaties in met name Duitsland en Nederland

Nettowinst gestegen met 53%, sterke prestaties in met name Duitsland en Nederland Nettowinst gestegen met 53%, sterke prestaties in met name Duitsland en Nederland Kernpunten tweede kwartaal 2005 Stijging met 52% van de verwaterde winst per gewoon aandeel (WPA) in Q2 tot 0,47 (Q2 2004:

Nadere informatie

Hoe indrukwekkend de prestaties van een bedrijf ook zijn, uiteindelijk bepaalt de instapkoers de waardering het grootste deel van het rendement.

Hoe indrukwekkend de prestaties van een bedrijf ook zijn, uiteindelijk bepaalt de instapkoers de waardering het grootste deel van het rendement. Waardecreatie Op de lange termijn heeft een bedrijf alleen bestaansrecht als een rendement op vermogen wordt gerealiseerd dat ten minste gelijk is aan de rendementseis van investeerders aandeelhouders,

Nadere informatie

Iridium Communications

Iridium Communications TIP 3: Iridium Communications Beurs Land Ticker Symbol ISIN Code Sector American Stock Exchange Verenigde Staten IRDM US46269C1027 Technology - Diversified Communication Services Iridium Communications

Nadere informatie

Rentenieren op het dividend Geld en Kapitaalmarkt

Rentenieren op het dividend Geld en Kapitaalmarkt Rentenieren op het dividend Geld en Kapitaalmarkt 2010-2011 Erik Corluy en Yannick Stoffelen 2FiVe INHOUDSOPGAVE Inleiding... 3 Algemeen... 3 Bedrijven die dividenden uitkeren... 4 Enkele voorbeelden/onze

Nadere informatie

Duurzaam Dividend Simon van Veen ProBeleggen Symposium 23 juni 2017

Duurzaam Dividend Simon van Veen ProBeleggen Symposium 23 juni 2017 Duurzaam Dividend Simon van Veen ProBeleggen Symposium 23 juni 2017 Even voorstellen: 20 jaar ervaring met aandelen Beleggingsadviseur Portfolio Manager @ BNP Trader en Portfolio Manager Pro @ Probeleggen!

Nadere informatie

RAPPORT: AGEAS. Risico belegging (op 6 sterren)

RAPPORT: AGEAS. Risico belegging (op 6 sterren) Risico belegging (op 6 sterren) Hamish Maertens www.succesvolen-veiligbeleggen.com Succesvol én veilig beleggen RAPPORT: AGEAS Het aandeel Ageas is hét aandeel dat je moet hebben volgens velen, maar is

Nadere informatie

Hoogtepunten van deze week

Hoogtepunten van deze week Hoogtepunten van deze week Een wekelijkse samenvatting van onze lijst van tips en ontwikkelingen binnen ons gecoverde universum. Morningstar tipt Capital One als waardevolle aanvulling op uw beleggingsportefeuille

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Een van de slechtste kwartalen in 50 jaar. Obligaties en vastgoed geven positief rendement

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Een van de slechtste kwartalen in 50 jaar. Obligaties en vastgoed geven positief rendement Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB02-135 2 juli 2002 9.30 uur Aandelen hard onderuit in tweede kwartaal De koersen van Nederlandse aandelen zijn hard onderuit gegaan in het tweede kwartaal

Nadere informatie

Interpolis Obligaties 4e kwartaal 2013

Interpolis Obligaties 4e kwartaal 2013 Interpolis Obligaties 4e kwartaal 2013 Gedurende het slotkwartaal van 2013 heeft de ECB ervoor gekozen om het monetaire beleid verder te verruimen. De reden hiervoor was onder meer een verrassend lage

Nadere informatie

Toerisme in perspectief. NBTC Holland Marketing Afdeling Onderzoek

Toerisme in perspectief. NBTC Holland Marketing Afdeling Onderzoek Toerisme in perspectief NBTC Holland Marketing Afdeling Onderzoek Inleiding In dit rapport wordt op hoofdlijnen een beeld geschetst van trends en ontwikkelingen in het (internationaal) toerisme en de factoren

Nadere informatie

Workshop Sparen of beleggen? Karel Mercx en Hildo Laman Redacteuren Beleggers Belangen

Workshop Sparen of beleggen? Karel Mercx en Hildo Laman Redacteuren Beleggers Belangen Workshop Sparen of beleggen? Karel Mercx en Hildo Laman Redacteuren Beleggers Belangen Voorstellen Karel Mercx Hildo Laman Begonnen in de internetzeepbel Begonnen in de optiehandel Programma Voor & nadelen

Nadere informatie

Oktober 2015. Macro & Markten. 1. Rente en conjunctuur :

Oktober 2015. Macro & Markten. 1. Rente en conjunctuur : Oktober 2015 Macro & Markten 1. Rente en conjunctuur : VS Zoals al aangegeven in ons vorig bulletin heeft de Amerikaanse centrale bank FED de beleidsrente niet verhoogd. Maar goed ook, want naderhand werden

Nadere informatie

Randstad resultaten eerste kwartaal 2006: 29% omzetgroei, nettowinst gestegen met 74%

Randstad resultaten eerste kwartaal 2006: 29% omzetgroei, nettowinst gestegen met 74% Randstad resultaten eerste kwartaal 2006: 29% omzetgroei, nettowinst gestegen met 74% Kernpunten eerste kwartaal 2006 Verwaterde nettowinst per gewoon aandeel* in Q1 met 83% gestegen tot 0,44 (vóór aan

Nadere informatie

SCHULD EN BOETE IN HET WESTEN. Jaap van Duijn Grip op je Vermogen 5 oktober 2012

SCHULD EN BOETE IN HET WESTEN. Jaap van Duijn Grip op je Vermogen 5 oktober 2012 SCHULD EN BOETE IN HET WESTEN Jaap van Duijn Grip op je Vermogen 5 oktober 2012 1 Wie zijn de schuldenaren? Bedrijven zij lenen om te investeren Gezinnen zij lenen om een huis te kopen (of om de aankoop

Nadere informatie

Euronext.liffe. Inleiding Optiestrategieën

Euronext.liffe. Inleiding Optiestrategieën Euronext.liffe Inleiding Optiestrategieën Vooraf De inhoud van dit document is uitsluitend educatief van karakter. Voor advies dient u contact op te nemen met uw bank of broker. Het is verstandig alvorens

Nadere informatie

Macro-economische Ontwikkelingen

Macro-economische Ontwikkelingen Macro-economische Ontwikkelingen e kwartaal 1 Bijlage II Onderdeel Economische groei Inflatie Producentenvertrouwen Consumptie Omzet detailhandel Consumentenvertrouwen Hypotheken Hypotheek- en kapitaalmarktrente

Nadere informatie

HUNTER DOUGLAS RESULTATEN EERSTE HALFJAAR 2015

HUNTER DOUGLAS RESULTATEN EERSTE HALFJAAR 2015 Voor publicatie: 5 augustus 2015 08.00 uur HUNTER DOUGLAS RESULTATEN EERSTE HALFJAAR 2015 Rotterdam, 5 augustus 2015 - Hunter Douglas, wereldmarktleider in raambekleding (Luxaflex ) en een vooraanstaand

Nadere informatie

Varian: marktleider in een interessante niche in de medische technologie

Varian: marktleider in een interessante niche in de medische technologie Varian: marktleider in een interessante niche in de medische technologie De index voor Amerikaanse aandelen in biotech- en medische systemen is sinds zijn hoogtepunt afgelopen februari ruim 12% gezakt.

Nadere informatie

Update juli 2014 Beleggen

Update juli 2014 Beleggen Update juli 2014 Beleggen Waar is de Europese Centrale Bank (ECB) mee bezig? Op 5 juni heeft de Europese Centrale Bank (vanaf nu afgekort naar ECB) opnieuw drastische maatregelen aangekondigd. De rente

Nadere informatie

RAPPORT: GILEAD SCIENCES

RAPPORT: GILEAD SCIENCES Risico belegging (op 6 sterren) Hamish Maertens www.succesvolen-veiligbeleggen.com Succesvol én veilig beleggen RAPPORT: GILEAD SCIENCES Het aandeel Gilead is hét aandeel dat je moet hebben volgens velen,

Nadere informatie

Gewone Algemene Vergadering 2014 SGS

Gewone Algemene Vergadering 2014 SGS Gewone Algemene Vergadering 2014 SGS 1 Executive summary Executive summary Verwerving van 15% van SGS voor 2 miljard Investering sluit aan bij de strategie van GBL en voldoet aan haar strategische en financiële

Nadere informatie

Veranderingen in de internationale positie van Nederlandse banken

Veranderingen in de internationale positie van Nederlandse banken Veranderingen in de internationale positie van Nederlandse banken De Nederlandse bancaire vorderingen 1 op het buitenland zijn onder invloed van de economische crisis en het uiteenvallen van ABN AMRO tussen

Nadere informatie

Resultaten Randstad tweede kwartaal: winst per aandeel (vóór afschrijvingen goodwill) verdrievoudigd tot 0,31, autonome* omzetgroei 11%

Resultaten Randstad tweede kwartaal: winst per aandeel (vóór afschrijvingen goodwill) verdrievoudigd tot 0,31, autonome* omzetgroei 11% Resultaten Randstad tweede kwartaal: winst per aandeel (vóór afschrijvingen goodwill) verdrievoudigd tot 0,31, autonome* omzetgroei 11% Kernpunten tweede kwartaal 2004 Autonome groeistrategie levert resultaat

Nadere informatie

PERSBERICHT. Uden, 31 oktober 2003 BETER BED VERWACHT POSITIEF NETTORESULTAAT OVER 2003

PERSBERICHT. Uden, 31 oktober 2003 BETER BED VERWACHT POSITIEF NETTORESULTAAT OVER 2003 PERSBERICHT Uden, 31 oktober 2003 BETER BED VERWACHT POSITIEF NETTORESULTAAT OVER 2003 Beter Bed Holding N.V. heeft in het derde kwartaal een nettoresultaat gerealiseerd van EUR - 0,5 miljoen. De resultaatontwikkeling

Nadere informatie

Netflix: overwaardering biedt kansen voor actieve beleggers

Netflix: overwaardering biedt kansen voor actieve beleggers Netflix: overwaardering biedt kansen voor actieve beleggers Beleggers kunnen niet alleen geld verdienen als aandelen stijgen, maar ook als aandelen dalen. Dat kan met zogeheten short-posities. In feite

Nadere informatie

Persbericht Aantal pagina s: 4

Persbericht Aantal pagina s: 4 Persbericht Aantal pagina s: 4 Brunel: sterke groei omzet en winst Kernpunten verslagjaar 2004 Omzet 313 miljoen; 27% groei EBIT 11,0 miljoen; toename van 8,1 miljoen Nettowinst 7,3 miljoen; toename van

Nadere informatie

Premium Special Report

Premium Special Report The Leading Authority on Value Research 15 Juni 2009 Bedrijfsomschrijving: Berkshire Hathaway De kredietcrisis heeft een schokgolf verzoorzaakt van verkopen op de effectenbeurzen die slechts zelden gebeurt.

Nadere informatie

Beursdagboek 10 September 2013.

Beursdagboek 10 September 2013. Beursdagboek 10 September 2013. Morgen is het al weer 12 jaar geleden. Gisterenavond Tijd 20:16 uur. Op het moment van sluiten van onze beurs gisteren stond de Dow op +86 punten. Op dit moment zien we

Nadere informatie

Flashinfo 24/09/2012

Flashinfo 24/09/2012 Flashinfo 24/09/2012 Flashinfo 20120924.doc 1/5 ASIAN CITRUS (4,45 HKD) Vrijdag publiceerde Asian Citrus de resultaten voor het boekjaar 2011/2012. De omzet steeg met 25,7% tot 1,78 miljard RMB. De gerapporteerde

Nadere informatie

Programma. Introductie Werkwijze Marktvisie 3 actuele posities Q&A

Programma. Introductie Werkwijze Marktvisie 3 actuele posities Q&A Programma Introductie Werkwijze Marktvisie 3 actuele posities Q&A Jim Tehupuring Aandelen & Opties NL Jim Tehupuring (1981) Bedrijfskunde vd Financiële Sector (VU) Alex.nl / BinckBank (Manager Academy)

Nadere informatie

Halfjaarbericht Interim report 2003. Retail

Halfjaarbericht Interim report 2003. Retail Halfjaarbericht Interim report 2003 Retail Profiel VastNed Groep De VastNed Groep bestaat uit twee gespecialiseerde onroerendgoedbeleggingsmaatschappijen met veranderlijk kapitaal: VastNed Retail N.V.

Nadere informatie

Trade van de Week. Meeliften. op het succes. van BESI

Trade van de Week. Meeliften. op het succes. van BESI Trade van de Week Meeliften op het succes van BESI Wanneer we de in Nederland genoteerde aandelen bekijken sinds de start van 2009, dan komen we toch wel tot de conclusie dat BE Semiconductor N.V. (BESI)

Nadere informatie

T T A M. Vandaag lijken aandelen volgens TreeTop Asset Management absoluut en relatief goedkoop.

T T A M. Vandaag lijken aandelen volgens TreeTop Asset Management absoluut en relatief goedkoop. T T A M Een vermogen 249 keer verhogen sinds 1900 Ondanks twee wereldconflicten en de grote crisis van de jaren dertig, verhoogde de reële waarde (na inflatie) van een globale aandelenportefeuille 249

Nadere informatie

Aanwezig: - Wilgenhaege Fondsen Management B.V. vertegenwoordigd door de heer R.G.A. Steenvoorden en de heer R.L. Voskamp.

Aanwezig: - Wilgenhaege Fondsen Management B.V. vertegenwoordigd door de heer R.G.A. Steenvoorden en de heer R.L. Voskamp. NOTULEN van de jaarlijkse algemene vergadering van Participanten van Steady Growth Fund, gevestigd en kantoorhoudende te Polarisavenue 97, 2132 JH Hoofddorp (de vennootschap) gehouden te Hoofddorp op 28

Nadere informatie

Amsterdam Commodities profiteert van volatiele prijzen Stijging nettowinst 2009 met 20% tot 10,5 miljoen

Amsterdam Commodities profiteert van volatiele prijzen Stijging nettowinst 2009 met 20% tot 10,5 miljoen PERSBERICHT Rotterdam, 20 april 2010 Amsterdam Commodities profiteert van volatiele prijzen Stijging nettowinst 2009 met 20% tot 10,5 miljoen Nettowinst 10,5 miljoen (2008: 8,7 miljoen) Voorstel slotdividend

Nadere informatie

Nooit meer verliezen is een op/e

Nooit meer verliezen is een op/e Nooit meer verliezen is een op/e 12 december 2014 André Brouwers beleggingsinstituut.nl André Brouwers Educa6e en Informa6e Start 2011 15.000 beleggers getrained Training, coaching en beleggersinforma6e

Nadere informatie

Examen HAVO. Economie 1

Examen HAVO. Economie 1 Economie 1 Examen HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 2 Woensdag 21 juni 13.30 16.00 uur 20 00 Dit examen bestaat uit 31 vragen. Voor elk vraagnummer is aangegeven hoeveel punten met een goed

Nadere informatie

Robeco Emerging Conservative Equities

Robeco Emerging Conservative Equities INVESTMENT OPPORTUNITY oktober 2013 Voor professionals INTERVIEW MET PORTFOLIO MANAGER PIM VAN VLIET Robeco Emerging Conservative Equities Beleggen in opkomende markten met een lagere kans op grote koersdalingen.

Nadere informatie

AANDELEN RESEARCH SEPTEMBER

AANDELEN RESEARCH SEPTEMBER AANDELEN RESEARCH SEPTEMBER De financiele markten laten een zijwaarts patroon zien in een nauwe bandbreedte. Ondanks het feit dat de maand september als behoorlijk turbulent bekend staat de afgelopen dertig

Nadere informatie

Marktwaarde van de pensioenverplichtingen in het derde kwartaal gestegen van 16.893 miljoen naar 17.810 miljoen ( 15.008 miljoen ultimo Q4 2013).

Marktwaarde van de pensioenverplichtingen in het derde kwartaal gestegen van 16.893 miljoen naar 17.810 miljoen ( 15.008 miljoen ultimo Q4 2013). Kwartaalbericht 2014 Samenvatting Marktwaardedekkingsgraad per 30 september 2014 130,4%, een toename van 0,9%-punt ten opzichte van 30 juni 2014. Over de eerste negen maanden steeg de marktwaardedekkingsgraad

Nadere informatie

MIDLIN NV Halfjaarbericht

MIDLIN NV Halfjaarbericht MIDLIN NV Halfjaarbericht Geachte aandeelhouder Na een moeilijke start van het boekjaar is de intrinsieke waarde van Midlin in de eerste helft van het boekjaar 2014/2015 van 133,70 naar 140,59 gestegen.

Nadere informatie

Hét Europese Warren Buffett aandeel

Hét Europese Warren Buffett aandeel WARRENBUFFETT.NL Hét Europese Warren Buffett aandeel Waarmee s werelds beste belegger in 2006 ruim 40% rendement mee realiseerde Hendrik Oude Nijhuis WarrenBuffett.nl Januari 09 I NHOUD Hét Europese Warren

Nadere informatie

COMMERCIËLE RESULTATEN 1 e HALFJAAR 2015

COMMERCIËLE RESULTATEN 1 e HALFJAAR 2015 PERSBERICHT 07/07/2015 COMMERCIËLE RESULTATEN 1 e HALFJAAR 2015 Renault wint terrein in Europa en consolideert zijn positie In het eerste halfjaar was er een lichte stijging van het aantal inschrijvingen

Nadere informatie

Henkel levert goede prestaties in het tweede kwartaal

Henkel levert goede prestaties in het tweede kwartaal Persbericht 12 augustus 2014 Vooruitzichten voor 2014 bevestigd Henkel levert goede prestaties in het tweede kwartaal Solide organische omzetgroei: + 3,3% Omzet, beïnvloed door valuta-effecten: 4.137 miljoen

Nadere informatie

Jaarlijks gemiddeld Cumulatief vanaf 1970 2008 Q2 2008 Q1 2008 Q4 2007 Q3 2007 Q2 2007 Dekkingsgraad (kwartaalultimo) 143% 137% 148% 153% 153%

Jaarlijks gemiddeld Cumulatief vanaf 1970 2008 Q2 2008 Q1 2008 Q4 2007 Q3 2007 Q2 2007 Dekkingsgraad (kwartaalultimo) 143% 137% 148% 153% 153% Kwartaalbericht 2e kwartaal 2008 Dekkingsgraad op 143% Rendement 0,2% in tweede kwartaal Belegd vermogen 86,3 miljard Klein positief resultaat in moeilijke markt In het tweede kwartaal is een totaalrendement

Nadere informatie

Mutatie ( miljoen) Mutatie 2009* in %

Mutatie ( miljoen) Mutatie 2009* in % Tweede kwartaal/eerste halfjaar 2010 26 augustus 2010 Halfjaarbericht Hoofdpunten Omzet met 10,8% gestegen naar 7,1 miljard (stijging van 4,4% tegen constante wisselkoersen) Bedrijfsresultaat met 17,6%

Nadere informatie

Omzet bereikt recordhoogte van 2,5 miljard en stevige prestaties in 2013

Omzet bereikt recordhoogte van 2,5 miljard en stevige prestaties in 2013 PERSBERICHT Omzet bereikt recordhoogte van 2,5 miljard en stevige prestaties in 2013 Jaarresultaten 2013 Aliaxis N.V. Brussel, 5 april 2014 Aliaxis, een wereldleider op het vlak van de productie en distributie

Nadere informatie

KWARTAALMONITOR OKTOBER 2015. Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland

KWARTAALMONITOR OKTOBER 2015. Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland KWARTAALMONITOR OKTOBER 2015 Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland Inhoud 3 ONDERNEMERS, LAAT ZIEN DAT FLEXWERKERS WAARDEVOL ZIJN 4 OMZET FREELANCERS EN FLEXWERKERS DAALT DOOR TOENEMENDE

Nadere informatie

QUEST FOR GROWTH. PRIVAK, Openbare Instelling voor Collectieve Beleggingen met vast kapitaal naar Belgisch recht

QUEST FOR GROWTH. PRIVAK, Openbare Instelling voor Collectieve Beleggingen met vast kapitaal naar Belgisch recht QUEST FOR GROWTH PRIVAK, Openbare Instelling voor Collectieve Beleggingen met vast kapitaal naar Belgisch recht VFB Happening 25 maart 2017 1 Agenda Structuur Niet-genoteerde ondernemingen en durfkapitaalfondsen

Nadere informatie

AEGON Equity Fund. vierde kwartaal 2006

AEGON Equity Fund. vierde kwartaal 2006 Profiel Het AEGON Equity Fund is een besloten fonds voor gemene rekening, waarin verzekeringsrelaties van AEGON kunnen participeren. Het AEGON Equity Fund belegt wereldwijd in aandelen met de nadruk op

Nadere informatie

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM. Derde kwartaal juli 2013 t/m 30 september 2013

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM. Derde kwartaal juli 2013 t/m 30 september 2013 Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Derde kwartaal 2013-1 juli 2013 t/m 30 september 2013 Nominale dekkingsgraad is gestegen van 113,3% naar 120,3% Beleggingsrendement is 1,8% Het belegd vermogen

Nadere informatie

Beursdagboek 12 September 2013.

Beursdagboek 12 September 2013. Beursdagboek 12 September 2013. De Amerikanen lieten tijdens de herdenking van 9-11 de markten voor de derde achtereenvolgende dag fors stijgen. Gisterenavond Tijd 22:10 uur. Zoals ik al schreef in mijn

Nadere informatie

ONTWIKKELINGEN VOOR ONZE VERMOGENSVERSCHAFFERS

ONTWIKKELINGEN VOOR ONZE VERMOGENSVERSCHAFFERS JAARVERSLAG 2015 FORWARD-LOOKING STATEMENT In dit jaarverslag worden bepaalde toekomstverwachtingen weergegeven met betrekking tot de financiële situatie en de resultaten van USG People N.V. alsook een

Nadere informatie

Persbericht. 2001 slechtste beursjaar sinds oliecrisis. Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht. 2001 slechtste beursjaar sinds oliecrisis. Centraal Bureau voor de Statistiek Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB02-001 3 januari 2002 9.30 uur 2001 slechtste beursjaar sinds oliecrisis Het afgelopen jaar is het op een na slechtste beursjaar geweest in de naoorlogse

Nadere informatie

Persbericht ABP, eerste halfjaar 2008

Persbericht ABP, eerste halfjaar 2008 Persbericht ABP, eerste halfjaar 2008 Hoofdpunten Rendement over eerste helft 2008 is 5,1%. De dekkingsgraad is medio 2008 uitgekomen op 132%. De kredietcrisis eist zijn tol. Vooral aandelen en onroerend

Nadere informatie

2013 in het kort SAMENVATTING VAN HET JAARVERSLAG

2013 in het kort SAMENVATTING VAN HET JAARVERSLAG 2013 in het kort SAMENVATTING VAN HET JAARVERSLAG 1 Toelichting op het jaarverslag In het Jaarverslag 2013 legt het pensioenfonds uitgebreid verantwoording af over de ontwikkelingen, besluiten en gebeurtenissen

Nadere informatie

Persbericht. CSM: TRADING UPDATE Q3 2009 Diemen, 28 oktober 2009

Persbericht. CSM: TRADING UPDATE Q3 2009 Diemen, 28 oktober 2009 CSM nv Corporate Communications Postbus 349 1000 AH Amsterdam Nienoord 13 1112 XE Diemen T +31 (0)20 590 62 16 F +31 (0)20 590 62 17 E communications@csm.nl Persbericht CSM: TRADING UPDATE Q3 2009 Diemen,

Nadere informatie

Huishoudens bouwen hun effectenportefeuille af

Huishoudens bouwen hun effectenportefeuille af Huishoudens bouwen hun effectenportefeuille af Inleiding Door de opkomst van moderne informatie- en communicatietechnologieën is het voor huishoudens eenvoudiger en goedkoper geworden om de vrije besparingen,

Nadere informatie

Goede tijden, slechte tijden. Soms zit het mee, soms zit het tegen

Goede tijden, slechte tijden. Soms zit het mee, soms zit het tegen Slides en video s op www.jooplengkeek.nl Goede tijden, slechte tijden Soms zit het mee, soms zit het tegen 1 De toegevoegde waarde De toegevoegde waarde is de verkoopprijs van een product min de ingekochte

Nadere informatie

Examen HAVO - Compex. economie 1

Examen HAVO - Compex. economie 1 economie 1 Examen HAVO - Compex Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 1 Maandag 23 mei totale examentijd 2,5 uur 20 05 Vragen 1 tot en met 19 In dit deel staan de vragen waarbij de computer niet

Nadere informatie

HUNTER DOUGLAS N.V., Piekstraat 2, 3071 EL Rotterdam, Nederland, Tel. 010 4869911, Telefax 010-4850355 HUNTER DOUGLAS RESULTATEN 2011

HUNTER DOUGLAS N.V., Piekstraat 2, 3071 EL Rotterdam, Nederland, Tel. 010 4869911, Telefax 010-4850355 HUNTER DOUGLAS RESULTATEN 2011 Voor publicatie: 14 maart 2012 08.00 uur HUNTER DOUGLAS RESULTATEN 2011 Rotterdam, 14 maart 2012 - Hunter Douglas, wereldmarktleider in raambekleding (Luxaflex ) en een vooraanstaand producent van bouwproducten,

Nadere informatie

Willem de Vocht Undervalued Opportunities

Willem de Vocht Undervalued Opportunities Willem de Vocht Undervalued Opportunities Focus aandelen Verenigde Staten Introductie Economie gestudeerd aan Maastricht University, New York University en Erasmus University Chartered Financial Analyst

Nadere informatie

Winstgroei en buffers ondersteunen investerings herstel

Winstgroei en buffers ondersteunen investerings herstel Na de snelle daling van de bedrijfswinsten door de kredietcrisis, is er recentelijk weer sprake van winstherstel. De crisis heeft echter geen gat geslagen in de grote financiële buffers van bedrijven.

Nadere informatie

Toerisme in perspectief

Toerisme in perspectief Toerisme in perspectief NBTC afdeling Research Leidschendam 10-7-2012 Inleiding In dit rapport wordt op hoofdlijnen een beeld geschetst van trends en ontwikkelingen in het (internationaal) toerisme en

Nadere informatie

De dip duurt niet eeuwig

De dip duurt niet eeuwig De dip duurt niet eeuwig Remko Nods (Elsevier) redactie.emedia@reedbusiness.nl De dip duurt niet eeuwig De Nederlandse bouw is in crisis door bezuinigingen van overheden en de problemen op de woningmarkt.

Nadere informatie

Biedt de revival kansen of is het een hype? Dag van de Belegger, 26 november 2011

Biedt de revival kansen of is het een hype? Dag van de Belegger, 26 november 2011 Technologieaandelen Biedt de revival kansen of is het een hype? Dag van de Belegger, 26 november 2011 Pieter Bailleul Product & Marketing Manager Benelux 2011 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Van sparen naar beleggen

Van sparen naar beleggen Beginnen met deel 1: Wanneer u dit e-boek leest is de kans groot dat u al een vermogen heeft of van plan bent om een vermogen te gaan creëren. Voor de strekking van het verhaal maakt het in principe niet

Nadere informatie

Verslag over het derde kwartaal 2009

Verslag over het derde kwartaal 2009 Verslag over het derde kwartaal 2009 Verslag over het derde kwartaal 2009 Rendement Juno Selection Fund Het derde kwartaal, dat eindigde op 30 september 2009, hebben we afgesloten met een koers van 113,09

Nadere informatie

Rabobank Food & Agri. Druk op varkensvleesmarkt blijft. Kwartaalbericht Varkens Q2 2015

Rabobank Food & Agri. Druk op varkensvleesmarkt blijft. Kwartaalbericht Varkens Q2 2015 Rabobank Food & Agri Kwartaalbericht Varkens Q2 2015 Druk op varkensvleesmarkt blijft De vooruitzichten voor de Nederlandse varkenshouderij voor het tweede kwartaal 2015 blijven mager. Ondanks de seizoensmatige

Nadere informatie

Top speler in Europa. BNP Paribas L1 Equity Best Selection Euro

Top speler in Europa. BNP Paribas L1 Equity Best Selection Euro Top speler in Europa BNP Paribas L1 Equity Best Selection Euro 1 Wij denken dat dit een goed moment is om in Europese ondernemingen te beleggen en wel om de volgende redenen: Ze zijn momenteel sterk: ondanks

Nadere informatie

Beursdagboek 18 September 2013.

Beursdagboek 18 September 2013. Beursdagboek 18 September 2013. Volgens Zero Hedge is de consensus 9 miljard tapering. Tijd 08:50 uur. De Bloomberg consensus voor vanavond ziet er zo uit. De markt verwacht dat de Fed haar maandelijkse

Nadere informatie

Jaarresultaten Hogere winst exclusief joint venture Airolux met lagere Ebitda

Jaarresultaten Hogere winst exclusief joint venture Airolux met lagere Ebitda Jaarresultaten 2012 Opgesteld door gedelegeerd bestuurders Dirk De Cuyper en Peter De Cuyper. Wetteren, België 18 maart 2013. Hogere winst exclusief joint venture Airolux met lagere Ebitda Kerncijfers

Nadere informatie

DOUBLEDIVIDEND OUTLOOK 2015 KWALITEIT ONAFHANKELIJK BETROKKEN

DOUBLEDIVIDEND OUTLOOK 2015 KWALITEIT ONAFHANKELIJK BETROKKEN DOUBLEDIVIDEND OUTLOOK 2015 KWALITEIT ONAFHANKELIJK BETROKKEN DECEMBER 2014 1. Economie VS blijg anker Het IMF verwacht een wereldwijde economische groei van 3,8% in 2015 Met een verwachte economische

Nadere informatie

Toerisme in perspectief. NBTC Holland Marketing Afdeling Research

Toerisme in perspectief. NBTC Holland Marketing Afdeling Research Toerisme in perspectief NBTC Holland Marketing Afdeling Research Inleiding In dit rapport wordt op hoofdlijnen een beeld geschetst van trends en ontwikkelingen in het (internationaal) toerisme en de factoren

Nadere informatie

Gemiddelde hypotheekrentes in 2012 met NHG

Gemiddelde hypotheekrentes in 2012 met NHG rente rente Datum: 2 januari 2013 Terugblik renteontwikkeling 2012: de hypotheekmarkt is dood 2012 was een heel saai jaar. Er waren maar heel weinig wijzigingen in de hypotheekrentes. Je kunt wel zeggen

Nadere informatie

Hof Hoorneman China Value Fund

Hof Hoorneman China Value Fund Hof Hoorneman China Value Fund UW VERMOGEN IS HET WAARD 1 China is en blijft de groeimotor van de wereld. Waarom beleggen in China? De Chinese economie groeit met ruim 7%. Dit groeipercentage is aanzienlijk

Nadere informatie

Aandelenopties in woord en beeld

Aandelenopties in woord en beeld Aandelenopties in woord en beeld 2 Aandelenopties in woord en beeld 1 In deze brochure gaan we het hebben over aandelenopties zoals die worden verhandeld op de optiebeurs van Euronext. Maar wat zijn dat

Nadere informatie

Kwartaalbericht. 2e kwartaal 2015 Den Haag, 14 juli 2015. Samenvatting cijfers per 30 juni 2015

Kwartaalbericht. 2e kwartaal 2015 Den Haag, 14 juli 2015. Samenvatting cijfers per 30 juni 2015 Kwartaalbericht 2e kwartaal 2015 Den Haag, 14 juli 2015 Samenvatting cijfers per 30 juni 2015 Dekkingsgraad (UFR): 108,3% Beleidsdekkingsgraad: 110,0% Belegd vermogen: 19,6 miljard Rendement 2015 1 e halfjaar:

Nadere informatie