TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST"

Transcriptie

1 TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST Katholieke secundaire scholen bisdom Gent januari 2010 Tussentijdse mededelingen Godsdienst zijn bedoeld als actualiserende aanvulling bij de Diocesane Mededelingen die elektronisch doorgestuurd worden naar de scholen. Je kan de Tussentijdse mededelingen ook nalezen op zie secundair onderwijs en vakinfo katholieke scholen. De Diocesane Mededelingen vind je terug op de website van de Diocesane Pedagogische Begeleidingsdienst, via Beste collega, In de voorbije kerstvakantie overleed theoloog Edward Schillebeeckx. Het hedendaagse theologische denken is diepgaand door hem gevormd. De God van de bijbels-christelijke traditie omschreef hij graag als een op menselijkheid bedachte God. Die menselijkheid wens ik je van harte voor 2010! Collegiale groeten, Peter Malfliet Inspectie en begeleiding r.-k. godsdienst s.o , peter.malfliet@scarlet.be BINNENKORT : Woensdagnamiddag 13 januari, maandagnamiddag 18 januari en dinsdagnamiddag 26 januari (Sint-Paulusseminarie, Beekstraat, Mariakerke, telkens van 14.00u-16.30u) : Nascholingsmodule In gesprek met Job (inleider : Prof. Pierre Van Hecke didactische verwerking met medewerking van: Carine Caenepenne, Annelies Moons, Karolien Goethals en Isabelle Desmidt) zie Centrum voor Nascholing Woensdag 20 januari (PEDIC, Coupure Rechts, Gent, 10.00u-17.00u) : Vakoverschrijdende nascholing Wortels van de Europese cultuur (inleiders : Agnes Claeys: Het kritische verlichtingsdenken en onze mostmoderne tijd en Jacky Philips : God wil het? De kruistochten tussen gisteren en vandaag ) info : agnes.claeys@vsko.be inschrijven via PEDIC (PN004/09-10) Woensdag 20 januari (Groenzaal, Sint-Bavo Gent werkwinkels : 18.00u en 21.00u - podiumprogramma: 19.45u) : startavond Broederlijk Delen Woensdagavond 27 januari (Hoger Diocesaan Godsdienstinstituut, Biezekapelstraat, Gent, 19.30u) : Open gespreksavond : opvoeden en onderwijzen vanuit christelijk perspectief (Piet Raes, Bruno Vanobbergen, Wim Verbaal) zie flyer in bijlage of Woensdag 3 februari, tweede dag voor beginnende leraren, voormiddag : communicatie in de klas, in de namiddag : sessie voor godsdienstleraren met de inspectie-begeleiding. Beginnende godsdienstleraren worden verwacht. Inschrijven gebeurt via de school. Woensdagnamiddag 24 februari (DOB, Marialand 31, Gent, 14.00u-16.30u) : ondersteuningsbijeenkomst voor godsdienstleraren Se-n-se en 7 BSO Woensdag 3 maart (Sint-Paulusseminarie, Beekstraat, Mariakerke, 9.00u 16.00u) : Nascholing: Wie zeg jij dat Ik ben? Over de uitdaging van de Christusbelijdenis (inleider: Dieter Van belle) zie Centrum voor Nascholing Vrijdag 12 maart : Interdiocesane studiedag Het vak godsdienst in HBO 5 verpleegkunde (vroeger: 4 de graad) KAHO Sint-Lieven, Campus Waas.

2 Tussentijds OPEN GESPREKSAVOND Op woensdagavond 27 januari (19.30u Biezekapelsraat 2 in Gent naast kathedraal) organiseert het Hoger Diocesaan Godsdienstinstituut een open gespreksavond over opvoeden en onderwijzen in christelijk perspectief. Gesprekspartners zijn : CCV-medewerker Piet RAES (voormalig identiteitsmedewerker VSKO), kinderrechtencommissaris Bruno VANOBBERGEN en classicus Wim VERBAAL (Universiteit Gent). Ze gaan met elkaar in gesprek over drie opvoedkundige thema s. Piet Raes bespreekt de zinvolheid van een religieuze opvoeding. Is christelijk en uitsluitend christelijk opvoeden van kinderen geen beperking van hun vrijheid? Bieden we hen niet beter verschillende opties aan? Bruno Vanobbergen buigt zich over de rechten en plichten van het kind. Beperken grenzen die je stelt aan kinderen hun vrijheid? Of leer je hen zo hun verantwoordelijkheid opnemen? Wim Verbaal ten slotte behandelt de spanning,,liefde voor het vak of liefde voor het kind. Richt goed onderwijs zich naar de leerling of naar het vak? Start ervaringsgericht onderwijs noodzakelijk bij de leefwereld van de leerling? Alle info vind je in de flyer in bijlage of op (waar je ook kan inschrijven). 2. CENTRUM VOOR NASCHOLING (hdgi@kerknet.be) Terugblik oktober-module Geboden en mensenrechten De inleidingen van Prof. Jo De Tavernier en de didactische verwerkingssuggesties, kan je terugvinden in de open community Geboden en mensenrechten nascholing op THOMAS. Wegbeschrijving naar de community : 1. Klik op de homepage van THOMAS ( in de grijze linkerkolom op het woord communities. 2. Nu moet je je registreren. Klik hiervoor op zich hier registreren. Je vult alles in en registreert je. Dit moet je maar één keer doen. 3. Het systeem vraagt een gebruikersnaam en een paswoord. Via Log in kom je dan bij de communities. 4. Vul als zoekterm geboden en mensenrechten in en klik op het pijltje (of druk op Enter ). Je kan deze open community bezoeken. 5. Bij Bestandsuitwisseling kan je de documenten van de nascholing consulteren en downloaden. Van volgende collega s die meewerkten aan de verwerkingsnamiddag vind je de didactische suggesties op de community : - Sven RAMAN (Sint-Franciscusinstituut, Melle) Mensenrechten en de tien woorden (uitgewerkt voor 5TSO) - Jos VRANKEN (VISO-campus Gent) lessuggesties voor de 1 ste graad (o.m. terrein lichaam/aarde of in BVL: Natuur/lichamelijkheid ) - Frédéric CAULIER (Sint-Jozef-Klein-Seminarie, Sint-Niklaas) De decaloog volgens Kieslowski : van moraal naar ethiek (lesproject voor 5 ASO) - Vanessa GELDHOF (IVV, Gent) Antropocentrisme/ecocentrisme? (uitgewerkt voor 5TSO)

3 Tussentijds Januari-module : IN GESPREK MET JOB Woensdag 13 januari, maandag 18 januari en dinsdag 26 januari telkens van 14u tot 16.30u in het Sint-Paulusseminarie, Beekstraat, Mariakerke (wegbeschrijving, zie in linker menu onder : bereikbaarheid ) De vrienden van Job Waarom lopen de dingen niet steeds zoals we dat zouden willen? En waarom gaat het, ondanks alle goede bedoelingen, soms toch helemaal en onherroepelijk fout? Deze vragen stelt ieder, van kind tot bejaarde, zich regelmatig. Met deze vragen leren omgaan is dan ook een van de belangrijke opdrachten voor een mens. Ze krijgen dus terecht hun plaats in het godsdienstonderwijs. In deze nascholing gaan we het gesprek aan met het boek Job, het bijbelboek waarin deze vragen het meest expliciet aan bod komen. Centraal stellen we hierbij de vraag hoe er nog kan gesproken worden wanneer het lijden toeslaat. Welke woorden neemt Job in de mond getroffen als hij is door zeer groot onheil. Hoe spreken Job en de vrienden die hem komen troosten over zijn lijden? Hoe komt bij dit alles God ter sprake? En ten slotte: wat heeft God zelf hierbij te zeggen? Het antwoord op deze vragen kan leerlingen een aanzet geven om hun eigen antwoorden te verhelderen binnen een expliciet godsdienstige context. De dialoog met het boek Job geeft godsdienstleerkrachten immers een aantal sleutels in handen om over God te spreken wanneer hun leerlingen met lijden worden geconfronteerd. Inleider is Pierre VAN HECKE ( Gent, 1970), verbonden aan de Faculteiten Godgeleerdheid (Bijbelwetenschappen) en Letteren (Nabije Oosten Studies) van de K.U.Leuven en secretaris-generaal van de Europese Vereniging voor Katholieke Theologie. Voor de didactische verwerking op de derde namiddag zorgen de collega s: Carine CAENEPENNE (MS Deinze), Karolien GOETHALS (Sint-Maartenbovenschool, Beveren), Isabelle DESMIDT (Sint- Franciscusinstituut, Evergem) en Annelies MOONS (Instituut Onze- Lieve-Vrouw en Pius X-instituut, Zele). Inschrijven via (zie in linkermenu : Centrum voor Nascholing of via hdgi@kerknet.be) Woensdag 3 maart : Wie zeg jij dat Ik ben? 9.00u 16.00u, Sint-Paulusseminarie - Mariakerke Voor het eerst organiseert het Centrum voor Nascholing een nascholingsmodule in een dagformule met een eigen doelstelling en invulling. Het gaat uitdrukkelijk om vorming en verdieping die ingaat op de vragen die Jezus aan zijn leerlingen voorlegt: Wie zeggen de mensen dat Ik ben? Wie zeggen jullie dat Ik ben? (vgl. Mc 8, 27.29). De belijdenis van Petrus dat Jezus de Messias is blijkt op het ogenblik dat ze wordt uitgesproken al problematisch. Tot op vandaag roept ze verbazing en bewondering, maar ook ongeloof, verbijstering en zelfs woede op.

4 Tussentijds Hoe gaan godsdienstleerkrachten om met de weerbarstige aanspraak van het evangelie dat in deze concrete mens van vlees en bloed, in dit dunne schijfje geschiedenis, genaamd Jezus van Nazaret (Mc Grath), God Zich helemaal zou uitspreken? Hoe helpen de Schriften ons om uit te klaren wat het betekent om Jezus de Christus te noemen? Hoe is Hij Zoon van God? Heeft Jezus zich wel gepresenteerd als van Godswege? En houden we het vandaag, in het bijzonder in een onderwijscontext, niet beter bij een horizontale lezing van zijn leven, waarbij we Hem ontdekken als een profeet of als een inspirerend leefmodel? Wat staat op het spel? Hoe vinden we een taal om de belijdenis van Petrus zelf uit te spreken en te verantwoorden? Deze vragen leggen als vanzelf enkele belangrijke knooppunten bloot die oproepen tot verheldering. Doorheen de godsdienstlessen voelen leerkrachten én leerlingen immers hoezeer geloof en cultuur met elkaar in spanning staan. Deze dag wil dus allereerst inspelen op de behoefte aan geloofsverdieping en -verheldering in de vorm van meer fundamentele vorming. Daarover willen we als godsdienstleraren en dus lotgenoten met elkaar reflecteren. De studiedag start met een probleemstelling die geënt is op de leerplannen en die uitloopt in twee uiteenzettingen. Ook is er ruimte voor persoonlijke overweging. Na het middagmaal is er in aparte gespreksgroepen (Ba.O. en S.O.) gesprek over de inhoud van de beide inleidingen. We ronden gezamenlijk af met enkele didactische aanzetten voor de beide onderwijsniveaus zonder te willen focussen op uitgebreide didactische verwerking. De dag wordt begeleid door Dieter VAN BELLE, vormingswerker bij het CCV in het bisdom Gent en docent christologie aan het Hoger Diocesaan Godsdienstinstituut. Inschrijven via (zie in linkermenu : Centrum voor Nascholing of via hdgi@kerknet.be) 3. ONDERSTEUNINGSBIJEENKOMST 7 BSO en Se-n-se Godsdienstleraren die les geven in 7 BSO of in Se-n-se (voorheen : 7 TSO) zijn uitgenodigd op woensdagnamiddag 24 februari, 14.00u-16.30u in het Diocesaan Onderwijsbureau, Marialand 31 in Gent. Wil je aanwezigheid bevestigen via peter.malfliet@scarlet.be. Je ontvangt later een agenda.

5 Tussentijds A MAN OF ANSWERS? De internationaal gerenommeerde Gentse kunstenaar Graba stelt naar aanleiding van de viering van 450 jaar Bisdom Gent in de kooromgang van de Sint-Baafskathedraal een cyclus schilderijen voor, met als titel: a Man of answers? In deze schilderijencyclus stelt Graba hedendaagse levensvragen aan Jezus van Nazareth. De in de cyclus gestelde vragen situeren zich rond een aantal thema s, waaronder de angst, het lijden, de twijfel, de kerk en de vrouw, de dood, de macht en de vervreemding. Hoe kan je aan een historische Joodse Jezus, sprekend in een context van Galilea, deze hedendaagse en prangende vragen stellen zonder een schok te ervaren? Zijn de vragen die de moderne christen zich stelt om te zetten in antwoorden? Misschien enkel in beelden en symbolen zonder expliciete tekst en inhoudsvermelding? De tentoonstelling is gratis te bezichtigen in de Sint-Baafskathedraal tot en met Pasen. Openingsuren: Maandag tot zaterdag: uur. Op zondag en feestdagen: 13.00u tot uur. Rondleidingen voor leerlingen zijn mogelijk. Directies en leerkrachten ontvangen vooraf beeld- en tekstmateriaal per mail. Info : info@graba.org MEEGEDEELD / OPGEMERKT 1. Op woensdag 20 januari vindt in het Diocesaan Onderwijsbureau (Marialand 31, Gent) de derde studiedag plaats in de reeks Wortels van Europa. In de voormiddag behandelt Agnes Claeys (pedagogisch begeleider geschiedenis en esthetica) het kritisch verlichtingsdenken en onze postmoderne tijd. In de namiddag geeft Jacky Philips (leraar godsdienst en geschiedenis) een uiteenzetting over de (actualiteit van de) kruistochten. Meer info via agnes.claeys@vsko.be inschrijven via PEDIC, pedic@vsko.be - codenummer PN004/ In het oktobernummer van Catechetische Service verscheen een lessenreeks voor 5 ASO Ethiek in mensentaal van collega Carine WILLE (Sint Bavo, Gent). In hetzelfde nummer vind je voor 5TSO een lessenreeks Goed mens zijn. Ethische problemen in het spoor van Decaloog en Bergrede, gemaakt door Renaat JONCKHEERE in het kader van een paper in het HDGI. ( 3. Nieuwigheden op THOMAS kan je altijd exploreren via de maandelijkse nieuwsbrief (waarvoor je je ook kan inschrijven :

NASCHOLINGEN / ONDERSTEUNINGSBIJEENKOMSTEN 2009-2010

NASCHOLINGEN / ONDERSTEUNINGSBIJEENKOMSTEN 2009-2010 NASCHOLINGEN / ONDERSTEUNINGSBIJEENKOMSTEN 2009-2010 In de functiebeschrijving van de godsdienstleerkracht lezen we : De taak van de godsdienstleraar vereist permanente vorming op het gebied van spiritualiteit,

Nadere informatie

TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST

TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST Katholieke secundaire scholen bisdom Gent 2008-2009 15 juni 2009 Tussentijdse mededelingen Godsdienst zijn bedoeld als actualiserende aanvulling bij de Diocesane Mededelingen

Nadere informatie

TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST

TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST Katholieke secundaire scholen bisdom Gent 2008-2009 20 april 2009 Tussentijdse mededelingen Godsdienst zijn bedoeld als actualiserende aanvulling bij de Diocesane Mededelingen

Nadere informatie

VAKINFORMATIEDOSSIER R.-K. GODSDIENST

VAKINFORMATIEDOSSIER R.-K. GODSDIENST VAKINFORMATIEDOSSIER R.-K. GODSDIENST NAAM VAN DE SCHOOL : SCHOOLJAAR : 2 VOORAF Het vak godsdienst wordt niet doorgelicht door de gewone onderwijsinspectie. Voor de levensbeschouwelijke vakken is er aparte

Nadere informatie

TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST

TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST Katholieke secundaire scholen bisdom Gent 2009-2010 26 augustus 2009 Tussentijdse mededelingen Godsdienst zijn bedoeld als actualiserende aanvulling bij de Diocesane

Nadere informatie

GODSDIENST. Peter Malfliet. voor alle leraren

GODSDIENST. Peter Malfliet. voor alle leraren GODSDIENST Peter Malfliet voor alle leraren 1 Opvoeden en onderwijzen in christelijk perspectief 2 Heiligverklaring pater Damiaan 3 Centrum voor Nascholing 4 Vakoverstijgende nascholing : geloof en wetenschap

Nadere informatie

OVERZICHT NASCHOLINGEN 2010-2011. CENTRUM VOOR NASCHOLING (Hoger Diocesaan Godsdienstinstituut, Gent) www.hdgi.be

OVERZICHT NASCHOLINGEN 2010-2011. CENTRUM VOOR NASCHOLING (Hoger Diocesaan Godsdienstinstituut, Gent) www.hdgi.be OVERZICHT NASCHOLINGEN 2010-2011 Centrum voor Nascholing (HDGI) Buitengewoon Secundair Onderwijs Vliebergh-Sencie en studiedag LOGOS Vakoverstijgende nascholing : Wortels van de Europese cultuur CENTRUM

Nadere informatie

TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST

TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST Katholieke secundaire scholen bisdom Gent 2008-2009 25 maart 2009 Tussentijdse mededelingen Godsdienst zijn bedoeld als actualiserende aanvulling bij de Diocesane Mededelingen

Nadere informatie

GODSDIENST. Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere. voor alle leraren r.-k. godsdienst

GODSDIENST. Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere. voor alle leraren r.-k. godsdienst GODSDIENST Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere voor alle leraren r.-k. godsdienst 1 Allerheiligen en Allerzielen Litanie van herdenken Voor geliefden ons ontvallen Voor geliefden alleen verder Voor

Nadere informatie

TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST

TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST Katholieke secundaire scholen bisdom Gent 2008-2009 20 januari 2009 Tussentijdse mededelingen Godsdienst zijn bedoeld als actualiserende aanvulling bij de Diocesane

Nadere informatie

De leerkracht als getuige en inspiratiebron. UCSIA godsdienstonderwijscongres. Dinsdag 17 november 2009 Theologisch Pastoraal Centrum Antwerpen

De leerkracht als getuige en inspiratiebron. UCSIA godsdienstonderwijscongres. Dinsdag 17 november 2009 Theologisch Pastoraal Centrum Antwerpen De leerkracht als getuige en inspiratiebron godsdienstonderwijscongres Dinsdag 17 november 2009 Theologisch Pastoraal Centrum Antwerpen THEMA In overleg met de Vlaamse onderwijsvicarissen en het Vlaamse

Nadere informatie

GODSDIENST. Lied van Prediker door Stef Bos. DM februari 2012 Godsdienst pagina 1 www.vicog.be. Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere

GODSDIENST. Lied van Prediker door Stef Bos. DM februari 2012 Godsdienst pagina 1 www.vicog.be. Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere GODSDIENST Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere voor alle leraren r.-k. Godsdienst Lied van Prediker door Stef Bos Ik heb de wereld gezien In het licht van de liefde En in de schaduw van de haat Er

Nadere informatie

Planning gespreksgroepen en netwerken Regio Deinze

Planning gespreksgroepen en netwerken Regio Deinze Planning gespreksgroepen en netwerken 2011-2012 Regio Deinze ALLE gesprekgroepen, netwerken, staan open voor iedereen! Voor verdere afspraken, inschrijvingen en data zie maandelijks Infootje DPB. Je kan

Nadere informatie

TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST

TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST Katholieke secundaire scholen bisdom Gent 2008-2009 3 november 2008 Tussentijdse mededelingen Godsdienst zijn bedoeld als actualiserende aanvulling bij de Diocesane

Nadere informatie

AANTEKENINGEN WAAROM WERD GOD EEN MENS?

AANTEKENINGEN WAAROM WERD GOD EEN MENS? AANTEKENINGEN Alles draait om de visie op Jezus Christus. Door de eeuwen heen is er veel discussie geweest over Jezus. Zeker na de Verlichting werd Hij zeer kritisch bekeken. De vraag is waar je je op

Nadere informatie

Reflectiedag Godsdienstleerkracht: kleur (h)erkennen?

Reflectiedag Godsdienstleerkracht: kleur (h)erkennen? V L A A M S V E R B O N D V A N K A T H O L I E K E H O G E S C H O L E N Sainte-Adresseplein 12, B-1070 Anderlecht Tel. 02 529 04 29 Fax 02 529 04 93 vvkho@vsko.be ond.vsko.be Reflectiedag Godsdienstleerkracht:

Nadere informatie

Getuigen. Onderwijzen Ontdekken. Verstaan. Inleiden. Openbaren

Getuigen. Onderwijzen Ontdekken. Verstaan. Inleiden. Openbaren Getuigen Verstaan Onderwijzen Ontdekken Inleiden Openbaren Hoe wordt iemand christen vandaag? Wat betekent het als christen te leven in deze cultuur? Waarom in God geloven en leven vanuit Zijn Geest? Hoe

Nadere informatie

Dag van de esthetica, muzikale opvoeding en plastische opvoeding

Dag van de esthetica, muzikale opvoeding en plastische opvoeding Vormingsinitiatief voor alle leraren Esthetica, Muzikale Opvoeding & Plastische Opvoeding. Een initiatief van PEDIC in samenwerking met de pedagogische begeleidingsdienst Oost- Vlaanderen. OPZET Op donderdag

Nadere informatie

Abdijweekend met Erik Borgman

Abdijweekend met Erik Borgman Abdijweekend met Erik Borgman vrijdag 19 oktober 2006 zondag 21 oktober 2007 Norbertijnerabdij Postel, Abdijlaan 16, 2400 Mol Abdijweekend te Postel: Lectuur en verdieping van Metamorfosen. Over religie

Nadere informatie

PERSONENZORG. Ingrid Molein, Eef Rombaut en Tine Van Severen. voor directies en leraren studiegebied Personenzorg UITNODIGING

PERSONENZORG. Ingrid Molein, Eef Rombaut en Tine Van Severen. voor directies en leraren studiegebied Personenzorg UITNODIGING REGIO OOST-VLAANDEREN Marialand 31 9000 GENT +32 9 223 11 25 www.katholiek PERSONENZORG Ingrid Molein, Eef Rombaut en Tine Van Severen voor directies en leraren studiegebied Personenzorg UITNODIGING Inspiratiedag

Nadere informatie

LICHAMELIJKE OPVOEDING

LICHAMELIJKE OPVOEDING LICHAMELIJKE OPVOEDING Dirk De Bock voor directies en leraren 1 Algemene didactische en pedagogische berichten De overheidsreglementering in verband met documenten bij de lesvoorbereiding is beperkt: de

Nadere informatie

Nascholingen en netwerking van de Pedagogische Begeleidingsdienst SDB schooljaar 2015-2016

Nascholingen en netwerking van de Pedagogische Begeleidingsdienst SDB schooljaar 2015-2016 Nascholingen en netwerking van de Pedagogische Begeleidingsdienst SDB schooljaar 2015-2016 A Basisonderwijs 1 Pastorale Animatiegroep Op 11 september nemen we deel aan de pastorale impulsdag in de de lokalen

Nadere informatie

TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST

TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST Katholieke secundaire scholen bisdom Gent 2008-2009 28 augustus 2008 Tussentijdse mededelingen Godsdienst zijn bedoeld als actualiserende aanvulling bij de Diocesane

Nadere informatie

Lokaliseren situeren van plaatsen op een landkaart (in een beperkt of ruim kader).

Lokaliseren situeren van plaatsen op een landkaart (in een beperkt of ruim kader). De volgende vakken komen aan bod Aardrijkskunde Maatschappelijke vorming (MAVO) Nederlands Godsdienst Niet-conventionele zedenleer LEERDOELSTELLINGEN LESFICHE C Door aan de slag te gaan met lesfiche C

Nadere informatie

Nascholingen en netwerking van de Pedagogische Begeleidingsdienst SDB schooljaar

Nascholingen en netwerking van de Pedagogische Begeleidingsdienst SDB schooljaar Nascholingen en netwerking van de Pedagogische Begeleidingsdienst SDB schooljaar 2014-2015 A Basisonderwijs 1 Pastorale Animatiegroep (samen met DBV&A) 2 Informatie, ondersteuning, trajectbegeleiding op

Nadere informatie

ORDENINGSKADER PERMANENTE PRIORITEITEN. 6 kernteams

ORDENINGSKADER PERMANENTE PRIORITEITEN. 6 kernteams ORDENINGSKADER PERMANENTE PRIORITEITEN 6 kernteams Evalueren van leerlingen Vakgroepwerking Actief leren Talita kumi Taalbeleid en GOK Digitale didactiek 1. EVALUATIE EEN GENUANCEERD VERHAAL Pad: www.vicog.be

Nadere informatie

PERSONENZORG. Ingrid Molein, Eef Rombaut en Tine Van Severen. voor directies en leraren studiegebied Personenzorg

PERSONENZORG. Ingrid Molein, Eef Rombaut en Tine Van Severen. voor directies en leraren studiegebied Personenzorg REGIO OOST-VLAANDEREN Marialand 31 9000 GENT +32 9 223 11 25 www.katholiek PERSONENZORG Ingrid Molein, Eef Rombaut en Tine Van Severen voor directies en studiegebied Personenzorg Werking van het PZ-team

Nadere informatie

Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen

Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen aartsbisdom mechelen-brussel Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen programmabrochure 2012-2013 kandidaat-leraars en kandidaat-leraressen rooms-katholieke godsdienst, zowel voor het lager onderwijs

Nadere informatie

Donderdag 21 en vrijdag 22 februari 2008 (09:00-16:00) Theologisch Pastoraal Centrum Groenenborgerlaan Antwerpen

Donderdag 21 en vrijdag 22 februari 2008 (09:00-16:00) Theologisch Pastoraal Centrum Groenenborgerlaan Antwerpen GODSDIENSTONDERWIJSCONGRES OP ZOEK NAAR EEN KRACHTIGE LEER- EN ONDERWIJSOMGEVING VOOR HET VAK R.-K. GODSDIENST Donderdag 21 en vrijdag 22 februari 2008 (09:00-16:00) Theologisch Pastoraal Centrum Groenenborgerlaan

Nadere informatie

leerplandoelen derde cyclus 1 Dit overzicht lijst alle leerplandoelen van de derde cyclus op.

leerplandoelen derde cyclus 1 Dit overzicht lijst alle leerplandoelen van de derde cyclus op. Dit overzicht lijst alle leerplandoelen van de derde cyclus op. Je kan dit overzicht gebruiken om je jaarplan godsdienst op te bouwen. Op de bijhorende gele blaadjes van het leerplan lees je concreet welke

Nadere informatie

Visie Jokri begeleiders 2.0

Visie Jokri begeleiders 2.0 Visie Jokri begeleiders 2.0 Jokri is dé vereniging van jonge christenen tussen 12 en 18 jaar in het bisdom Gent. Ze is ontstaan uit Jonge Kerk en uit de Kringwerkingen. Vandaag behoort ze tot de familie

Nadere informatie

Inspectie RK Godsdienst Griet Liebens 0486/724946 griet.liebens@telenet.be

Inspectie RK Godsdienst Griet Liebens 0486/724946 griet.liebens@telenet.be 1 inspectie-begeleiding RK godsdienst basisonderwijs Tulpinstraat 75 3500 Kiewit-Hasselt 011 264408 godsdienstbao@dodhasselt.be Collegiale consultatie Godsdienst Lager onderwijs Rijkhoven Kleine Spouwen

Nadere informatie

informatieavond voor ouders Op stap naar het secundair

informatieavond voor ouders Op stap naar het secundair informatieavond voor ouders Op stap naar het secundair Walburg, Hamont-Achel Dommelhof, Neerpelt Palethe, Overpelt Infoavond Basisonderwijs scholen of campussen WICO campus Salvator Hamont-Achel WICO campus

Nadere informatie

GODSDIENST. Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere. voor alle leraren RK-godsdienst

GODSDIENST. Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere. voor alle leraren RK-godsdienst GODSDIENST Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere voor alle leraren RK-godsdienst Wij wensen alle godsdienstleraren een goed schooljaar en hopen dat het begeleiden van jongeren in de vorming van hun

Nadere informatie

de Preekstoel de Bakker Helsen Didier Vanderslycke Katlijn Malfliet Bruno Aerts Bob Timmermans 26/7 02/8 09/8 16/8 23/8 30/8 Ilse Dupont

de Preekstoel de Bakker Helsen Didier Vanderslycke Katlijn Malfliet Bruno Aerts Bob Timmermans 26/7 02/8 09/8 16/8 23/8 30/8 Ilse Dupont de Preekstoel Marleen Gebruers 05/7 Hanne Jacobs 12/7 Marcel en Hild. 19/7 de Bakker Helsen Didier Vanderslycke Katlijn Malfliet Bruno Aerts Bob Timmermans Jacques Maes Ilse Dupont 26/7 02/8 09/8 16/8

Nadere informatie

opleidingsinstituut voor geloofsverdieping, catechese en pastoraal

opleidingsinstituut voor geloofsverdieping, catechese en pastoraal opleidingsinstituut voor geloofsverdieping, catechese en pastoraal Allemaal zoeken we naar een zinvol leven. Gelovigen hebben in die zoektocht eigen ankerpunten om met die grote en kleine vragen die het

Nadere informatie

NAAR SCHOOL IN VLAANDEREN

NAAR SCHOOL IN VLAANDEREN NAAR SCHOOL IN VLAANDEREN Je leest een tekst over de organisatie en de structuur van het onderwijs in Vlaanderen. Wat moet je doen? 1. Kijk naar de woordenlijst op blad 1 (deze pagina) 2. Lees eerst de

Nadere informatie

HUMANE WETENSCHAPPEN

HUMANE WETENSCHAPPEN REGIO OOST-VLAANDEREN Marialand 31 9000 GENT +32 9 223 11 25 www.katholiek HUMANE WETENSCHAPPEN Eef Rombaut directies en leraren Humane Wetenschappen Na een deugddoende en welverdiende vakantie zijn we

Nadere informatie

Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen

Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen aartsbisdom mechelen-brussel Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen PROGRAMMABROCHURE 2015-2016 brochure-higw.indd 1 26/02/15 08:32 kandidaat-leraars en kandidaat-leraressen rooms-katholieke godsdienst,

Nadere informatie

GESCHIEDENIS. Agnes Claeys. voor alle leraren

GESCHIEDENIS. Agnes Claeys. voor alle leraren GESCHIEDENIS Agnes Claeys voor alle leraren Elke tijd en elke historicus heeft zijn eigen historische waarheid ( ). Dat neemt niet weg dat het idee van een algemene objectieve buiten ons gelegen waarheid

Nadere informatie

GRADUAATSOPLEIDING Leerkracht ROOMS-KATHOLIEKE GODSDIENST SECUNDAIR ONDERWIJS

GRADUAATSOPLEIDING Leerkracht ROOMS-KATHOLIEKE GODSDIENST SECUNDAIR ONDERWIJS GRADUAATSOPLEIDING Leerkracht ROOMS-KATHOLIEKE GODSDIENST SECUNDAIR ONDERWIJS De leraar rooms-katholieke godsdienst gaat het gesprek aan met jongeren over geloof en leven. Dat is een boeiende en uitdagende

Nadere informatie

Gids voor de leraar rooms-katholieke godsdienst

Gids voor de leraar rooms-katholieke godsdienst Gids voor de leraar rooms-katholieke godsdienst 1 1 Waarom heet dit vak Rooms-katholieke Godsdienst? Niet neutraal Specifiek mensbeeld Stevige vorming vereist Kennis van de Spreken vanuit eigen levensbeschouwing,

Nadere informatie

opleiding KAIROS-opleiding: Omdat we samen de kerkgemeenschap dragen

opleiding KAIROS-opleiding: Omdat we samen de kerkgemeenschap dragen opleiding KAIROS-opleiding: Omdat we samen de kerkgemeenschap dragen Wijzelf zoeken naar zin en betekenis, net als onze samenleving. Als gelovigen willen we met onze en hun vragen aan de slag gaan. Dit

Nadere informatie

Begeleidingsteam Inspecteur-adviseur r.k. godsdienst: Begeleider kleuteronderwijs:

Begeleidingsteam Inspecteur-adviseur r.k. godsdienst: Begeleider kleuteronderwijs: Planning gespreksgroepen en netwerken 2012-2013 Regio Oudenaarde /Ronse /Heuvelland ALLE gesprekgroepen, netwerken, staan open voor iedereen! Voor verdere afspraken, inschrijvingen en data zie maandelijks

Nadere informatie

kinderen/jongeren en de relatie met geloof en kerk

kinderen/jongeren en de relatie met geloof en kerk kinderen/jongeren en de relatie met geloof en kerk enquête binnen het PEGO de populatie Totaal: 837 PEGO Enquête Jongeren, geloof en kerk L.O.: 416 S.O.: 380 1 ste graad: 2 de graad: 3 de graad: 1 ste

Nadere informatie

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Deze lijst is het onderzoekresultaat van een PWO-traject binnen de lerarenopleidingen van de KAHO Sint-Lieven,

Nadere informatie

Stap je mee? Hij stapt met ons mee, luister Jaarthema

Stap je mee? Hij stapt met ons mee, luister Jaarthema Stap je mee? Hij stapt met ons mee, luister Jaarthema 2018-2019 Op weg van Jeruzalem naar Emmaüs De leerlingen van Emmaüs reisverhaal ontmoetingsverhaal paasverhaal verschijningsverhaal verrijzenisgeloof...

Nadere informatie

Nieuwsbrief voor de schoolbesturen Mei 2015 Godsdienst in het basisonderwijs. Inspectie-begeleiding godsdienst basisonderwijs bisdom Antwerpen

Nieuwsbrief voor de schoolbesturen Mei 2015 Godsdienst in het basisonderwijs. Inspectie-begeleiding godsdienst basisonderwijs bisdom Antwerpen Nieuwsbrief voor de schoolbesturen Mei 2015 Godsdienst in het basisonderwijs Inspectie-begeleiding godsdienst basisonderwijs bisdom Antwerpen Geacht lid van het schoolbestuur, Wellicht hoorde u van de

Nadere informatie

AARDRIJKSKUNDE. Leen Van Hecke. voor alle leraren

AARDRIJKSKUNDE. Leen Van Hecke. voor alle leraren AARDRIJKSKUNDE Leen Van Hecke voor alle leraren Wetenschappen-wiskundedag op woensdag 26 mei Op woensdagnamiddag 26 mei 2010 organiseren de pedagogische begeleiders van de exacte wetenschappen (incl. aardrijkskunde!)

Nadere informatie

Planning regiowerking Regio Sofie Talpe: SG KBaO Vlaamse Ardennen, SG Oudenaarde en SG Ronse. Begeleidingsteam WEST

Planning regiowerking Regio Sofie Talpe: SG KBaO Vlaamse Ardennen, SG Oudenaarde en SG Ronse. Begeleidingsteam WEST Planning regiowerking 2013-2014 Regio : SG KBaO Vlaamse Ardennen, SG Oudenaarde en SG Ronse ALLE regiowerkingen staan open voor iedereen! Voor verdere afspraken, inschrijvingen en data zie maandelijks

Nadere informatie

Geachte redacties, beste mensen,

Geachte redacties, beste mensen, Geachte redacties, beste mensen, Bijgesloten de Bisdom Berichten verzonden op 9 oktober 2018. U vindt hierin de column van de bisschop, uitnodiging Martinusdag en Vormselweekend, uitnodiging Jongerenweekend

Nadere informatie

Dag van de godsdienstleerkracht in het officieel secundair onderwijs

Dag van de godsdienstleerkracht in het officieel secundair onderwijs Vormingsinitiatief voor alle leraren godsdienst in het. Een initiatief van de inspectie-begeleiding r.-k. godsdienst in samenwerking met PEDIC. PROGRAMMA 08.45 uur: Onthaal met koffie en thee 09.30 uur:

Nadere informatie

Buitengewoon Onderwijs. BEGELEIDINGSAANBOD buitengewoon onderwijs

Buitengewoon Onderwijs. BEGELEIDINGSAANBOD buitengewoon onderwijs Buitengewoon Onderwijs BEGELEIDINGSAANBOD buitengewoon onderwijs SCHOOLJAAR 2012-2013 VOORWOORD Beste directeur Beste medewerker Voor de diocesane pedagogische begeleidingsdienst is het een voortdurende

Nadere informatie

MARIS STELLA INSTITUUT OOSTMALLE MARIS STELLA INSTITUUT OOSTMALLE

MARIS STELLA INSTITUUT OOSTMALLE MARIS STELLA INSTITUUT OOSTMALLE BASISSCHOLEN INTERNAAT KINDHEID JESU SCHOTEN SINT-MICHIELSCOLLEGE SCHOTEN SINT-MICHIELSCOLLEGE BRASSCHAAT SINT-LUDGARDISSCHOOL MERKSEM SINT-LUDGARDISSCHOOL ANTWERPEN MARIS STELLA INSTITUUT OOSTMALLE MARIS

Nadere informatie

BASIS THEOLOGIE: GOD WOORD

BASIS THEOLOGIE: GOD WOORD Algemene Bijbelstudie Seizoen 2017-2018 BASIS THEOLOGIE: GOD WOORD Inleiding Op de 9 Algemene Bijbelstudieavonden (van oktober tot en met juni) zullen naar plan de volgende Basis Theologie onderwerpen

Nadere informatie

INTRO. Laat je door de Heer helpen om van Hem te houden en om net zo vast te houden aan het geloof als Christus. (2 Tessalonicenzen 3:5)

INTRO. Laat je door de Heer helpen om van Hem te houden en om net zo vast te houden aan het geloof als Christus. (2 Tessalonicenzen 3:5) WEEK 2 INTRO Welkom bij week 2 van de Focus 21 days Challenge. We deelden het vorige week al, maar we zeggen het nogmaals: we leven in een tijd waarin afleiding één van de grootste obstakels is in het

Nadere informatie

P.E. & Catechese. kansen & mogelijkheden

P.E. & Catechese. kansen & mogelijkheden P.E. & Catechese kansen & mogelijkheden Leidraad: pastorale brief Vragen en uitdagingen hebben te maken met de zin zelf van ons bestaan als kerk. Hoe kunnen we vandaag het evangelie ontdekken als een woord

Nadere informatie

de Preekstoel elke dinsdagavond van juli en augustus 20:00 uur - Sint Waldetrudiskerk Herentals 03/7 10/7 17/7 24/7 31/7 07/8 14/8 21/8 28/8

de Preekstoel elke dinsdagavond van juli en augustus 20:00 uur - Sint Waldetrudiskerk Herentals 03/7 10/7 17/7 24/7 31/7 07/8 14/8 21/8 28/8 de Preekstoel Mark Tijsmans Saskia van den Kieboom Mieke Van Hecke Lisbet Lenaers Lucia Janssen Zuster Jeanne Devos Martin Otten Dorien Janssens Jürgen Mettepenningen 03/7 10/7 17/7 24/7 31/7 07/8 14/8

Nadere informatie

I N F O R M A T I E B R O C H U R E

I N F O R M A T I E B R O C H U R E I N F O R M A T I E B R O C H U R E BESTE OUDERS Het is de droom van ieder van ons dat onze kinderen en jongeren zich ontplooien tot fijne mensen die in staat zijn later hun eigen weg te gaan. Daarbij

Nadere informatie

1 Voorstelling nieuw leerplan Nederlands 3de graad Se-n-Se

1 Voorstelling nieuw leerplan Nederlands 3de graad Se-n-Se Beste directeur Beste collega MEDEDELINGEN NEDERLANDS SECUNDAIR ONDERWIJS 27 mei 2016 Met deze mededelingen sluiten we de reeks activiteiten van dit schooljaar af. Toch willen we hier al vooruitblikken

Nadere informatie

20/09/2016. Kring 12. Info-avond vormsel Algemene informatie

20/09/2016. Kring 12. Info-avond vormsel Algemene informatie Kring 12 Info-avond vormsel 2017 1 Algemene informatie 2 1 De W(eet)-vragen Waarom? Wanneer? Waar? Wat? Wie? 3 Wat? Vormsel is één van de 7 sacramenten Maakt deel uit van de initiatiesacramenten (samen

Nadere informatie

www.deandereverbeeld.wordpress.com

www.deandereverbeeld.wordpress.com Tentoonstelling 24/04/2014 22/05/2014 BERINGEN www.deandereverbeeld.wordpress.com 1. Wie is KMS? Kerkwerk Multicultureel Samenleven (KMS) is een open socioculturele organisatie met als opdracht te sensibiliseren,

Nadere informatie

Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen

Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen aartsbisdom mechelen-brussel Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen PROGRAMMABROCHURE 2019-2020 2190311 HIGW brochure BIN 2019.indd 1 27/03/19 07:52 kandidaat-leraars en kandidaat-leraressen rooms-katholieke

Nadere informatie

DAG VAN MAVO EN PAV op ZATERDAGVOORMIDDAG 28 FEBRUARI 2015

DAG VAN MAVO EN PAV op ZATERDAGVOORMIDDAG 28 FEBRUARI 2015 DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE jan.bonne@vsko.be SECUNDAIR ONDERWIJS VAKBEGELEIDING PAV Brugge, 30-01-2015 Ter kennisgeving aan alle directies van scholen met PAV Gelieve een kopie

Nadere informatie

Gesprek met Bruno Vanobbergen

Gesprek met Bruno Vanobbergen Gesprek met Bruno Vanobbergen Gesprek met Bruno Vanobbergen Het regent in Brussel. Ik sta aan het gebouw van het Vlaams Parlement. Een wirwar van rode stokken vormt een overkapping van de straat voor het

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Vandaag beginnen we aan iets nieuws. Een nieuwe kerkenraad, een andere structuur, een andere organisatie. Kleiner en vooralsnog zonder voorzitter. Dat

Nadere informatie

Gezinsviering voor Missiezondag 21 oktober e zondag doorheen het jaar B

Gezinsviering voor Missiezondag 21 oktober e zondag doorheen het jaar B Gezinsviering voor Missiezondag 29 e zondag doorheen het jaar B Alle Bijbelteksten werden genomen uit de Bijbel in Gewone Taal. Met dank aan Marie-Louise Hulstaert, lid van de groep voor missieanimatie

Nadere informatie

Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 1 e jaar BSO

Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 1 e jaar BSO Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 1 e jaar BSO Bij 1 BSO worden sommige benadering door elkaar verweven. Het leven van Jezus uit de bijbelse benadering wordt geïntegreerd in het onderdeel

Nadere informatie

Aangenaam: Guido. Informatie over kennismaken met Guido. gelooft

Aangenaam: Guido. Informatie over kennismaken met Guido. gelooft Aangenaam: Guido Informatie over kennismaken met Guido gelooft Welkom op Guido Als u deze brochure leest dan heeft u uw zoon of dochter aangemeld voor GSG Guido. Guido is een gereformeerde school voor

Nadere informatie

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige?

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige? Overweging in de Oecumenische viering 24 januari 2010: Lezing uit Lucas 24 (stemmenspel) Geliefde zusters en broeders, getuigen van onze Heer, Jij bent mijn getuige. Je zult maar zo n opdracht krijgen,

Nadere informatie

OVERIGE METHODEN ETHIEK EN LEVENSBESCHOUWING MBO

OVERIGE METHODEN ETHIEK EN LEVENSBESCHOUWING MBO OVERIGE METHODEN ETHIEK EN LEVENSBESCHOUWING MBO Behalve de methoden, die elders in dit nummer worden gepresenteerd, is voor het mbo nog een aantal andere methoden beschikbaar. Deels gaat het hierbij om

Nadere informatie

Woord vooraf. Moge deze werkmap inspiratie bieden om verder te groeien als catechumenale gemeenschap.

Woord vooraf. Moge deze werkmap inspiratie bieden om verder te groeien als catechumenale gemeenschap. Colofon De werkmap Catechese op zondag werd gerealiseerd door CCV in het bisdom Gent. Contactadres: Nederpolder 24, 9000 Gent, 09 235 78 65, vorming.gent@ccv.be Samenstellers: Han Koole en Katie Velghe

Nadere informatie

Visie pastoraal in Monsheide

Visie pastoraal in Monsheide Visietekst pastoraal in Monsheide I. Inleiding Onze christelijke levensbeschouwing, ontleend aan de stichtende Congregatie Sint-Vincentius à Paulo, trachten wij een eigentijdse invulling te geven. Vanuit

Nadere informatie

Vormingen en activiteiten CCV in het bisdom Brugge

Vormingen en activiteiten CCV in het bisdom Brugge Vormingen en activiteiten CCV in het bisdom 2017-2018 In deze kalender vindt u de vormingsinitiatieven voor het werkjaar 2017-2018. U kunt meer informatie bekomen over deze initiatieven via telefoon: 050

Nadere informatie

THEMA 3: EEN BIJBELSE MENSVISIE

THEMA 3: EEN BIJBELSE MENSVISIE THEMA 3: EEN BIJBELSE MENSVISIE TEKST 1 In een bijbels perspectief verschijnt de mens als faiblesse et promesse. Mensen zijn tezelfdertijd eindig onvolkomen en oneindig beloftevol. Beperkt, kwetsbaar,

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Afgelopen vrijdagavond verscheen ineens een bericht op mijn telefoon. Zo n alert-melding, bij een belangrijke gebeurtenis. Coup-poging in Turkije Ik

Nadere informatie

Vormgeving christelijke identiteit binnen PricoH

Vormgeving christelijke identiteit binnen PricoH Stoekeplein 8a 7902 HM Hoogeveen tel.: 0528-234494 info@pricoh.nl www.pricoh.nl PricoH heeft acht christelijke basisscholen onder haar beheer. Binnen deze acht scholen werken ruim 200 medewerkers, in diverse

Nadere informatie

Letterenhuis. Inspiratie OVERAL! MET ISH AIT HAMOU ALS AMBASSADEUR INSPIRATIE. Workshop voor 3de graad TSO/BSO. Info voor de leerkracht

Letterenhuis. Inspiratie OVERAL! MET ISH AIT HAMOU ALS AMBASSADEUR INSPIRATIE. Workshop voor 3de graad TSO/BSO. Info voor de leerkracht Letterenhuis Inspiratie OVERAL! MET ISH AIT HAMOU ALS AMBASSADEUR INSPIRATIE Workshop voor 3de graad TSO/BSO Info voor de leerkracht Het Letterenhuis Het Letterenhuis bewaart de archieven van schrijvers

Nadere informatie

Over de liefde, het huwelijk, mogelijke huwelijksperikelen, de duurzame trouw,. tussen :

Over de liefde, het huwelijk, mogelijke huwelijksperikelen, de duurzame trouw,. tussen : Over de liefde, het huwelijk, mogelijke huwelijksperikelen, de duurzame trouw,. tussen : SCHOOLPASTORAAL & HET VAK GODSDIENST Drongen, 19 februari 2009 Peter Malfliet VISIES IN GROEI Bisdom Brugge : overleg

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Weet je wel hoeveel God van je houdt? Het evangelie, het optreden van Jezus, laat ons dat steeds weer opnieuw zien. Een paar weken geleden zijn we begonnen

Nadere informatie

Is een Europese islam mogelijk?

Is een Europese islam mogelijk? Brahim Laytouss Imam, islam theoloog Is een Europese islam mogelijk? De islam is steeds prominenter aanwezig in de Europese samenlevingen, zoveel is duidelijk. Maar islamitisch extremisme en religieus

Nadere informatie

Catechese 1 ste leerjaar (Tuin van Heden.nu)

Catechese 1 ste leerjaar (Tuin van Heden.nu) Catechese 1 ste leerjaar (Tuin van Heden.nu) Mag ik zijn wie ik ben? De leerlingen uit welke thuis, cultuur of geloofsovertuiging ze ook komen voelen zich benaderd, aanvaard, uitgedaagd en bemind als iemand

Nadere informatie

GODSDIENST. Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere. voor alle leraren r.-k. godsdienst

GODSDIENST. Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere. voor alle leraren r.-k. godsdienst GODSDIENST Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere voor alle leraren r.-k. godsdienst 1 Vormingsaanbod HDGI - centrum voor nascholing Uitgaand van vragen van godsdienstleraren of tegemoetkomend aan noden

Nadere informatie

Godsdienstonderwijs vandaag

Godsdienstonderwijs vandaag Godsdienstonderwijs vandaag Vragen stellen is belangrijker dan antwoorden geven Sabien Lagrain eigen biografie godsdienst in het vrij/officieel onderwijs symbool van de hoop inkijk in het kleuteronderwijs

Nadere informatie

AANKONDIGING NASCHOLING. 13 maart 2008. Hoogbegaafden: kwetsbare vogels in het secundair onderwijs

AANKONDIGING NASCHOLING. 13 maart 2008. Hoogbegaafden: kwetsbare vogels in het secundair onderwijs AANKONDIGING NASCHOLING 13 maart 2008 Hoogbegaafden: kwetsbare vogels in het secundair onderwijs Doelstellingen Aan het einde van deze dag hebben deelnemers zicht op de behoefte aan zorg van hoogbegaafden

Nadere informatie

Maart e jaargang #3. Van de redactie

Maart e jaargang #3. Van de redactie Van de redactie Op weg naar Pasen is er zoveel te delen dat we nog een vervolg op de vorige nieuwsbrief ontvangt. De inmiddels vaste rubriek uit het domineeslaantje. Uitnodiging avonden over Pasen door

Nadere informatie

Cursussen 2015-2016. Inschrijven. winterwerk 2015-2016. Waarom mee doen? Moet ik lid van de Hervormde gemeente Garderen zijn om mee te mogen doen?

Cursussen 2015-2016. Inschrijven. winterwerk 2015-2016. Waarom mee doen? Moet ik lid van de Hervormde gemeente Garderen zijn om mee te mogen doen? Pagina 1 winterwerk 2015-2016 winterwerk 2015-2016 Waarom mee doen? Paulus schreef in de brief aan de Romeinen: Alles wat vroeger is geschreven, is geschreven om ons te onderwijzen, opdat wij door te volharden

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Kerst Agenda. Jaargang december 2018 nummer 6

Nieuwsbrief. Kerst Agenda. Jaargang december 2018 nummer 6 Jaargang 2018-2019 21 december 2018 nummer 6 Nieuwsbrief Kerst 2018 Het kerstverhaal is ook in 2018 actueel en bij de tijd! We zijn met elkaar op zoek, op reis, op weg Op zoek naar geborgenheid, op reis

Nadere informatie

THEMA 1: MEESTERSCHAP

THEMA 1: MEESTERSCHAP THEMA 1: MEESTERSCHAP TEKST 1: De bijbelse grondstructuur is er één van oproep en antwoord. De God van het jodendom en van het christendom is geen zwijgzame God. Integendeel, de hele bijbelse traditie

Nadere informatie

COLUMN BISSCHOP RON VAN DEN HOUT Kerk als Volk van God

COLUMN BISSCHOP RON VAN DEN HOUT Kerk als Volk van God COLUMN BISSCHOP RON VAN DEN HOUT Kerk als Volk van God Het document over de Kerk van het Tweede Vaticaans Concilie begint met de Kerk als mysterie. Dit sloot aan bij een encycliek van Pius XII uit 1943

Nadere informatie

Homilie Zo. 21 A 2017 Opening studiejaar Ariënsinstituut Maarssen, H. Hartkerk

Homilie Zo. 21 A 2017 Opening studiejaar Ariënsinstituut Maarssen, H. Hartkerk Homilie Zo. 21 A 2017 Opening studiejaar Ariënsinstituut Maarssen, H. Hartkerk Als je zijn of haar foto ziet, zijn of haar stem weer hoort, dan kan het je ziel diep beroeren, je diep raken, zelfs jaren

Nadere informatie

MEDEDELINGEN SECUNDAIR ONDERWIJS

MEDEDELINGEN SECUNDAIR ONDERWIJS MEDEDELINGEN SECUNDAIR ONDERWIJS REGIO WEST-VLAANDEREN Baron Ruzettelaan 435, 8310 Brugge-Assebroek 050 37 26 75 www.kobrugge.be www.katholiekonderwijs.vlaanderen Geachte directeur Beste collega Volgende

Nadere informatie

Dag van het zesde leerjaar PN206BA/1516 reeks 1 Dinsdag 26 januari 2016

Dag van het zesde leerjaar PN206BA/1516 reeks 1 Dinsdag 26 januari 2016 PEDIC Vormingsinitiatief voor leraren van het zesde leerjaar. Een organisatie van PEDIC in samenwerking met de pedagogische begeleidingsdienst regio Oost-Vlaanderen. OPZET Tijdens deze derde editie van

Nadere informatie

Hierbij ontvangt u een proefles van de digitale versie van de cursus De Brief aan de Galaten van Maarten Luther.

Hierbij ontvangt u een proefles van de digitale versie van de cursus De Brief aan de Galaten van Maarten Luther. Beste heer, mevrouw, Hierbij ontvangt u een proefles van de digitale versie van de cursus De Brief aan de Galaten van Maarten Luther. We hopen dat u met het inzien of maken van deze les tot de beslissing

Nadere informatie

pedago Inhoudstafel aflevering 125 21 maart 2005 nieuwsbrief van de pedagogische begeleidingsdienst

pedago Inhoudstafel aflevering 125 21 maart 2005 nieuwsbrief van de pedagogische begeleidingsdienst nieuwsbrief van de pedagogische begeleidingsdienst pedago aflevering 125 21 maart 2005 Inhoudstafel Inhoudstafel... 1 Nieuws van het pedagogisch front... 2 Studiedag Begeleid Zelfgestuurd Leren... 2 Studiedag

Nadere informatie

Info over deze school

Info over deze school Info over deze school een school van don Bosco: opvoeden met don Bosco als GIDS en TOCHTGENOOT 1815-1888 een school van don Bosco: = school = thuis = speelplaats = parochie Don Bosco Zwijnaarde = school

Nadere informatie

21 februari 2012 mochten we samen vieren in de Basiliek van Sint Pieter

21 februari 2012 mochten we samen vieren in de Basiliek van Sint Pieter 3de aanzet Toen Jezus op zekere dag aan zijn leerlingen vroeg maar gij, wie zegt gij dat Ik ben?, was het Petrus die namens allen antwoordde: Gij zijt de Christus, de Zoon van de Levende God. Petrus sprak

Nadere informatie

#Broeders #Breedbeeld De eerste graad in beeld #2

#Broeders #Breedbeeld De eerste graad in beeld #2 #Broeders #Breedbeeld De eerste graad in beeld #2 #Broeders #Breedbeeld De eerste graad in beeld #2 De directie aan het woord Een eerste steen mogen leggen van een gloednieuwe eerstegraadsschool: wat

Nadere informatie

Uw ervaringen na 1 jaar M-decreet

Uw ervaringen na 1 jaar M-decreet Uw ervaringen na 1 jaar M-decreet Heeft u leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften door de invoering van het M-decreet in uw klas of school? Is uw rol als ondersteuner gewijzigd omwille van de invoering

Nadere informatie

GODSDIENST. Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere. voor alle leraren

GODSDIENST. Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere. voor alle leraren GODSDIENST Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere voor alle leraren 1 Het vak godsdienst en de VOET 2 Belang van nascholingen 3 Overzicht centrum voor nascholing HDGI 4 Overzicht ondersteuningsbijeenkomsten

Nadere informatie