TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST"

Transcriptie

1 TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST Katholieke secundaire scholen bisdom Gent augustus 2008 Tussentijdse mededelingen Godsdienst zijn bedoeld als actualiserende aanvulling bij de Diocesane Mededelingen die elektronisch doorgestuurd worden naar de scholen. Je kan ze ook raadplegen op de website van de Diocesane Pedagogische Begeleidingsdienst ( Op deze site vind je ook een webpagina voor het vak godsdienst (zie Diocesane Pedagogische Begeleidingsdienst (DPB) - Secundair Onderwijs Vakgebieden ). Een overzicht van de nascholingen vind je op dezelfde site in de rubriek Godsdienstinspectie Secundair Onderwijs. We vragen om de inhoud van de mededelingen te agenderen op de vakvergadering. Beste collega s, In deze eerste tussentijdse mededelingen van het nieuwe schooljaar hebben we traditioneel veel aandacht voor het ruime en gevarieerde aanbod van nascholingen. We verwijzen naar de brochure God ontmoeten in zijn Woord die elke godsdienstleraar ontvangen heeft. In het bijzonder besteden we aandacht aan de jongerenpelgrimage van de gemeenschap van Taizé die dit jaar tijdens de kerstvakantie plaatsvindt in Brussel. Op vinden godsdienstleerkrachten hierover uitgewerkte lessen voor de 3 de graad. In het bijzonder wil ik alle nieuwe collega s welkom heten. Ik wens hen een goede start en ben ervan overtuigd dat ze in hun ervaren collega s goede coaches zullen vinden. Aan jullie allemaal een vruchtbaar schooljaar gewenst! Peter MALFLIET Inspectie en begeleiding godsdienst s.o. Stationsstraat 39, 9220 Hamme, , peter.malfliet@scarlet.be INHOUD tussentijdse mededelingen 28/08/08: 1. God ontmoeten in zijn Woord 2. Taizé-ontmoeting in Brussel 3. Centrum voor Nascholing 4. Godsdienstonderwijscongres UCSIA bisdommen Brugge/Gent 5. Lees/luistertips (Bert EvensMudica / Björn Sortland / TGL) 6. Meegedeeld (bijbelweekend, catechetische studiedag, geloof en wetenschap) 7. Overzicht nascholingen en ondersteuningsbijeenkomsten

2 Tussentijds Binnenkort : Woensdag 24 september (DOB, Marialand 31, Gent, 14.00u-16.30u) : bijeenkomst voor nieuwe godsdienstleerkrachten in het Buitengewoon Secundair Onderwijs. Woensdagnamiddag 1 oktober, dinsdagnamiddag 7 oktober (Sint-Paulusseminarie, Mariakerke,14.00u-16.30u) : Nascholingsmodule Mozes veelzijdig bekeken (Paul Kevers). Informatie en inschrijving via Centrum voor Nascholing (HDGI), Woensdag 8 oktober Dag voor beginnende leraren (met in de namiddag ontmoeting met inspectie-begeleiding godsdienst), Sint-Pietersinstituut, Gent meer informatie en inschrijving via de school Dinsdagnamiddag 21 oktober (DOB, Marialand 31, Gent, 14.00u-16.30u) : bijeenkomst werkgroep godsdienstleraren BuSO-OV1 Woensdagavond 22 oktober (HDGI, Biezekapelstraat 2, Gent, 19.30u-21.30u) : start van de nascholingsmodule Uitgedaagd door de tijd. Cultuur en geloof in verandering (Marc Peersman). Informatie en inschrijving via Centrum voor Nascholing (HDGI), Woensdagnamiddag 5 november (DOB, Marialand 31, Gent, 14.00u-16.30u) : bijeenkomst werkgroep godsdienstleraren BuSO-OV3 Woensdagnamiddag 12 november (Mariahove, Bellem 14.00u-16.45u) : eerste namiddag reeks geloof en wetenschap Vrijdagnamiddag 14 november (Instituut voor Verpleegkunde Aleydis, Waregem) herfstberaad godsdienst in 4 de graad verpleegkunde Woensdagnamiddag 19 november (Sint-Paulusseminarie, Mariakerke, 14.00u-16.30u) : eerste sessie van de nascholingsmodule Oosterse godsdiensten (andere sessies op 25 november en 1 december) - Informatie en inschrijving via Centrum voor Nascholing (HDGI), 1. GOD ONTMOETEN IN ZIJN WOORD Op initiatief van de Belgische Bisschoppenconferentie werd aan alle leerkrachten godsdienst secundair onderwijs de brochure God ontmoeten in zijn Woord toegestuurd. De bisschoppen willen dit thema centraal stellen in het komende pastorale jaar. In hun begeleidende brief plaatsen de bisschoppen de godsdienstleraar in het spoor van Paulus, verkondiger van het Woord over grenzen heen. Ze zijn zich bewust van onze eigen opdracht : De godsdienstleraar brengt Gods woord ter sprake in de context van de school en van de klas. Dat is niet altijd eenvoudig. Hoe kunnen we van het evangelie getuigen in deze tijd? Hoe kan Gods woord een woord ten leven worden voor de jongeren die ons zijn toevertrouwd? Wat betekent het voor onszelf om van dit Woord te leven? De helder geschreven brochure wil allereerst inspiratie aanbieden voor eigen herbronning : Hoe weet ik mij geroepen om als godsdienstleraar van Gods woord te getuigen? Maar ze kan ook besproken worden in samenkomsten met collega s. Na elk deel staan vragen die het gesprek kunnen oriënteren.

3 Tussentijds Een concrete suggestie voor de vakgroep : Deze brochure vormt een goede aanleiding om het onderwerp Bijbel en bijbelgebruik in de vakgroep ter sprake te brengen. De collega s lezen de brochure. Uit de gespreksvragen die je na elk deeltje vindt, worden door de vakverantwoordelijke vooraf enkele vragen geselecteerd die in het gesprek aan bod kunnen komen. In dit gesprek gaat het niet over wat wel en niet bruikbaar is in de klas De brochure is niet geschreven voor leerlingen of specifiek voor godsdienstonderwijs of catechese. Ze is bedoeld als een bezinning voor geïnteresseerde volwassenen. Op de diocesane pagina van vind je ook artikels bij het thema die in het tijdschrift Kerkplein zullen verschijnen. Bij elk artikel worden werkvormen gesuggereerd voor parochies en dekenaten. Hoe kan deze tekst onze praktijk inspireren/oriënteren? We stellen voor in een tweede fase met het overlegdocument jaarraster (verticale leerlijn) het onderwerp Bijbelteksten/-cultuur te bespreken. Je vindt dit document op doorklikken naar : Diocesane Pedagogische Begeleidingsdienst Secundair Onderwijs Vakgebieden Godsdienst. Onder Vakinfo vind je : Didactische werkinstrumenten : jaarraster en minimaal vorderingsplan. Bedoeling is om allereerst de feitelijke praktijk in kaart te brengen : welke bijbelteksten, welke elementen van bijbelcultuur komen in welk jaar aan bod? Deze inventarisatie (niet al te gedetailleerd) die vooraf gebeurt, is natuurlijk alleen maar aanleiding tot overleg : Welke ervaringen hebben we met bijbelgebruik? Welke didactische methodes werken goed? Welke teksten komen wel/niet aan bod? Op welke wijze kan de brochure God ontmoeten in zijn woord onze praktijk inspireren/oriënteren? Warm aanbevolen in dit verband is de nascholing Bijbels geïnspireerd en gestoffeerd godsdienstonderricht Over bijbel als motor van een hermeneutisch-communicatief leerproces in de godsdienstles, die dit schooljaar wordt hernomen. Inleiders zijn : Didier POLLEFEYT en Marie-Ann DE COCKER. Data (onder voorbehoud): maandag 15 december (ganse dag) en woensdagnamiddag 14 januari. Plaats : PEDIC, Coupure Rechts 314, 9000 Gent. Inlichtingen en inschrijven via de website : Secundair Onderwijs Godsdienst - zie 3/08/04. Inschrijven gebeurt elektronisch (met inlogcode van de school.) Heb je de brochure niet ontvangen, stuur dan een mailtje naar peter.malfliet@scarlet.be met vermelding van je adres. Wij sturen een exemplaar op.

4 Tussentijds TAIZE-ONTMOETING IN BRUSSEL Van 29 december 2008 tot 2 januari 2009 vindt de jaarlijkse Pelgrimage van vertrouwen op aarde van de gemeenschap van Taizé plaats in Brussel. Deze Europese jongerenontmoeting is gericht naar jongeren tussen 16 en 30. Ook jongere en oudere mensen kunnen naar het namiddag- en avondprogramma komen. De bijeenkomst wordt georganiseerd vanuit Taizé, maar wordt in Vlaanderen ondersteund door de Interdiocesane Jeugddienst (IJD). Tussen de en jongeren uit heel Europa en zelfs daarbuiten zullen 5 dagen lang naar ons land komen om samen te bidden, elkaar te leren kennen, samen te leven, feest te vieren enz. Ze logeren in gastgezinnen in Brussel, Vlaanderen en Wallonië en komen iedere namiddag naar de Heizel in Brussel voor o.a. gemeenschappelijke gebedsmomenten en workshops. Deze unieke ontmoeting, deze keer dicht bij huis, wordt grondig voorbereid. Voor alle info kan je terecht op Je kan contact nemen met taizebrussel@ijd.be of op het telefoonnummer (contactpersoon : Zr. Lies De Soete). Er zijn verschillende mogelijkheden om dit initiatief als school te promoten en om er rond te werken in de godsdienstles : Affiche : Elke school zal een affiche ontvangen (120 x 160 cm). Op de affiche staat het bijbelvers dat centraal staat in de pelgrimage van vertrouwen : Wees niet ongerust maar vertrouw (Jo 14,1). Een eerste verkenning van de bijeenkomst kan in de klas al gebeuren via de foto s die op de affiche staan. Gebedsmoment : In een viering bij het begin van het schooljaar of in een ander gebedsmoment kan Taizé inspireren via liederen die gemakkelijk te zingen zijn of die beluisterd kunnen worden. Je kan zo n viering ook helemaal opbouwen in de stijl van Taizé. Over het verloop van die viering vind je info op Je zal er ook een uitgewerkt voorstel vinden. DVD : Vanuit Taizé wordt een filmpje gemaakt om de bijeenkomst in Brussel te promoten. Het filmpje is gericht naar jongeren. Er wordt uitleg gegeven over de bijeenkomst en het bevat een aantal getuigenissen. De DVD zal begin september beschikbaar zijn en is bruikbaar in de godsdienstlessen. (Je kan natuurlijk ook leerlingen, leerkrachten of mensen uit de parochie die vertrouwd zijn met Taizé uitnodigen om in de klas te getuigen.) Getuigenis : Vanaf 20 september tot eind januari zijn een aantal broeders, zusters van Saint-André en vrijwilligers (jongeren die ervoor gekozen hebben voor langere tijd mee te leven in Taizé) aanwezig in België. Het is mogelijk hen te vragen om te komen spreken voor één of meerdere klassen. Je kunt hen hiervoor eenvoudig contacteren door een mail te sturen naar info@taizé-bru.be.

5 Tussentijds Lessenpakket : Voor de 3 de graad secundair onderwijs werd, aansluitend bij het leerplan, een lessenpakket uitgewerkt. Het is mogelijk twee uur les te geven rond de Taizégemeenschap en christelijke gemeenschapsvorming in het algemeen. Daarnaast werd ook een les uitgewerkt rond vertrouwen en verzoening. Een mogelijk vierde en vijfde uur gaan over oecumene. Je deze lessen integraal gebruiken of een deel daarvan integreren in een ander lesgeheel. Deze lessen kan je downloaden op (zie Taizé in Brussel - Onderwijs). Reis naar Taizé in de herfstvakantie : IJD doet een aanbod voor jongeren om naar Taizé te gaan. Vertrek op donderdag 30 oktober en terugkeren op zondag 2 november. Kostprijs : 95 EURO. Op zondag 9 november (18.30u) is er een Taizé-avond met de broeders in de Sint- Baafskathedraal in Gent. Podcast : Wie wil meeleven en meebidden met de Taizé-gemeenschap, kan wekelijks een gebedsmoment podcasten zie 3. CENTRUM VOOR NASCHOLING Het Hoger Diocesaan Godsdienstinstituut (HDGI) heeft een lange traditie van opleiding van godsdienstleerkrachten en van theologische vorming. Aan het HDGI is het Centrum voor Nascholing verbonden. Dat centrum bestaat nu tien jaar. In juni ontvingen alle scholen enkele exemplaren van de Nascholingsnieuwsbrief en een affiche. Het HDGI heeft een nieuw logo en een nieuwe website : Via de website kan je nu ook gemakkelijk online inschrijven voor de modules van de nascholing. Een volledig overzicht van de nascholingsmodules lees je verderop in deze mededelingen. BELANGRIJK! Datumwijziging. De module Geloof in het gezin? Ethiek, opvoeding en gezinnen vandaag inleider Annemie DILLEN, wordt verplaatst naar woensdagnamiddag 6 mei en donderdagnamiddag 14 mei. In het eerste trimester komen aan bod (telkens in het Sint-Paulusseminarie, Beekstraat 1, 9030 Mariakerke van 14.00u tot 16.30u) : MOZES VEELZIJDIG BEKEKEN Inleider : Paul KEVERS Woensdagnamiddag 1 oktober en dinsdagnamiddag 7 oktober Tijdens de eerste samenkomst behandelen we het leven van Mozes zoals dat beschreven wordt in de Tora. We lezen en bespreken enkele belangrijke teksten, zoals de geboorte en de roeping van Mozes, Mozes op de berg Sinaï, zijn dood. We besteden ook aandacht aan de uiteenlopende portretten die in de verschillende tradities van het Oude Testament naar voren komen: de bescheidenste van alle mensen op aarde, de profeet, de mens die met God sprak van aangezicht tot aangezicht, de wonderdoener enz.

6 Tussentijds Tijdens de tweede bijeenkomst zullen we nader ingaan op de doorwerking van de Mozestraditie in het jodendom, het christendom, en de islam. Hoe komt Mozes ter sprake in de midrasj en talmoed, in het jodendom van Jezus tijd, in het Nieuwe Testament? Welke rol speelt hij in de Koran en de moslimtradities? Indien mogelijk zullen we de uiteenzetting illustreren met enkele afbeeldingen van Mozes uit de kunstgeschiedenis. Paul KEVERS, die deze namiddagen begeleidt, is behalve docent Oud Testament aan het Hoger Diocesaan Godsdienstinstituut ook secretaris van de Vlaamse Bijbelstichting. Hij gaf aan ons Centrum voor Nascholing in 2006 een degelijke nascholing rond Elia en het profetisme. Voor het secundair onderwijs is geen aparte didactische verwerkingsnamiddag voorzien. De leerkrachten uit het secundair onderwijs ontvangen op het einde van de tweede namiddag een oplijsting van terreinen en terreindoelen die rond - en vanuit de inhoud van deze nascholing kunnen worden uitgewerkt. OOSTERSE GODSDIENSTEN Inleider : Bert BROECKAERT Woensdagnamiddag 19 november, dinsdagnamiddag 25 november en maandagnamiddag 1 december Grote godsdiensten blijven zelfs in onze geseculariseerde samenleving een bijzondere aantrekkingskracht uitoefenen. Dit geldt zeker voor de oosterse godsdiensten, waarover heel wat lectuur beschikbaar is in al dan niet populaire of afgezwakte vorm. Heel wat therapeutische methodes en meditatieoefeningen voor de genezing en bevrijding van het zelf inspireren zich direct of indirect, nu eens degelijk dan weer ongenuanceerd, op oosterse godsdienstige tradities, vaak ook vermengd met (pseudo-)wetenschappelijke inzichten. Jongeren vormen geen uitzondering op deze algemene belangstelling. Juist daarom is het van belang in de godsdienstlessen bij de behandeling bij het behandelen van onderwerpen en terreinen die betrekking hebben op gods-, mens-, en wereldbeelden een goede kennis te bezitten over de oorsprong en centrale visies binnen de grote oosterse godsdiensten? Hoe staat men tegenover de kosmos, de natuur? Welke waarde kent men aan het lichaam, aan de dood, aan het leven na de dood toe?hoe gaat men om met het lijden? Welke betekenis heeft de ander? Professor Bert BROECKAERT, verbonden aan het Interdisciplinair Centrum Religiestudie & Interlevensbeschouwelijke Dialoog Faculteit Godgeleerdheid- KULeuven, zal op deze vragen ingaan: de eerste namiddag vanuit het boeddhisme, de tweede namiddag vanuit het hindoeisme. De didactische verwerking op de derde namiddag gebeurt door collega s godsdienstleerkrachten die een master behaalden in oosterse culturen en talen en die het Hoger Diocesaan Godsdienstinstituut volgden : Saskia COTTENIER (licentiate sinologie en docente chinees), Iris VERFAILLIE (licentiate japanologie en docente japans) en Elmire BORREMANS (indologe). Andere modules in dit schooljaar zijn : Werken met (kort)film in de godsdienstles dinsdag 10 maart en woensdag 18 maart Geloof in het gezin (datumwijziging!) woensdag 6 mei en donderdag 14 mei De theologische cursus Uitgedaagd door de tijd. Cultuur en geloof in verandering (docent: Marc PEERSMAN) die gegeven wordt op woensdagavonden (22 oktober, 12 en 26 november, 10 december, 14 en 28 januari, 11 februari, 11 maart) wordt eveneens als nascholingsmodule aangeboden. (Telkens van 19.30u tot 21.30u in het HDGI, Biezekapelstraat 2, Gent) Tijden veranderen. Veranderingen dagen uit en roepen nieuwe vragen op. Deze cursus beoogt een beknopte cultuurfilosofie als achtergrond bij actuele ontwikkelingen en vraagstukken in de samenleving, ethiek, Kerk en pastoraal. We onderzoeken de breuklijnen tussen de tradi-

7 Tussentijds tionele, moderne en postmoderne cultuur. Welke verschuivingen in mens-, wereld- en godsbeeld doen zich voor? Waar laten die verschuivingen zich zien in architectuur, film, politiek, gezondheidszorg, lichaamscultuur en omgang met de natuur? Welke impact hebben ze op de theologie en de ontwikkelingen in Kerk en pastoraal? Al deze evoluties bevragen de toekomst van het christelijk geloof in een postmoderne tijd. Kan dit geloof overleven in een context van pluralisme en multiculturaliteit? Vindt het aansluiting bij de heropbloei van de religiositeit, of wordt het, samen met de hoofddoek, uit de publieke ruimte verbannen? Heeft het christendom in het Westen zijn tijd gehad, of is het vandaag een uitermate gunstige tijd voor het evangelie. We worden door de tijd uitgedaagd spannende tijden zijn het in elk geval. Marc PEERSMAN is theoloog en educatief medewerker bij het CCV in het bisdom Gent, lector in KaHo Sint-Lieven en docent aan het Hoger Diocesaan Godsdienstinstituut. Hij gaf aan ons Nascholingscentrum in 2007, samen met collega Dieter Van Belle, de module : God, wie ben je?. 4. GODSDIENSTONDERWIJSCONGRES (UCSIA bisdommen Brugge/Gent) In februari 2008 vond in Antwerpen (TPC) een druk bijgewoond godsdienstonderwijscongres plaats. De organisatie was in handen van UCSIA. Heel wat belangstellende godsdienstleerkrachten schreven laat in en konden niet meer deelnemen. Daarom wordt voor de bisdommen Brugge/Gent (in aangepaste vorm) dit congres hernomen. UCSIA organiseert in samenwerking met de inspectie-begeleiding van Brugge en Gent. De eerste dag is bedoeld voor alle belangstellenden (en valt samen met de Dag voor de godsdienstleerkracht in het bisdom Brugge). De tweede dag is voor de vakverantwoordelijken en de regio-verantwoordelijken. Het Godsdienstonderwijscongres vindt plaats op woensdag 18 februari (plaats : KHBO- Brugge) en voor de vakverantwoordelijken op donderdag 19 februari (plaats : Oude Abdij, Drongen). Meer info wordt later meegedeeld. 5. LEES/LUISTERTIPS Bert EVENS / MUDICA Jij bent mij & Ik ben jou Liederen en muziek geïnspireerd door het onderricht van Thich Nhat Hanh (muziek die een brug wil vormen tussen de christelijke en de boeddhistische traditie) Het onderricht van de Vietnamese zenleraar en vredesactivist Thich Nhat Hanh, inspireerde collega Bert Evens (VLIO-Oudenaarde) tot het schrijven van meditatieve liederen. Het ensemble Mudita (met o.m. collega Geert Van Malderen) verzorgde de opname van deze nummers. Bert en Geert verzorgden twee jaar terug een nascholing over christelijke meditatie. In het boek wordt de inhoud van elk lied uitgediept en worden ook de louter instrumentale nummers van praktische duiding voorzien. De liederen willen ons een taal aanreiken die, over

8 Tussentijds de grenzen van levensbeschouwelijke verscheidenheid heen, tot meer begrip kan leiden. Vanuit zijn ervaring als jongerenbegeleider en godsdienstleraar diept de auteur verschillende vormen van taal uit die ons dichter bij onszelf en de ander kunnen voeren: de taal van de stilte, de taal van de muziek, de taal van de innerlijkheid. De verhelderende inzichten die geschetst worden bij elk lied, willen een aanzet zijn om te beoefenen wat er gezongen wordt. Bert is gefascineerd door de interreligieuze dialoog tussen boeddhisten en christenen, en wil met zijn muziek een brug vormen tussen mensen van uitéénlopende tradities. Het ensemble Mudita is een groep van jonge gedreven muzikanten geworteld in de wereld van folk, kleinkunst, klassieke en wereldmuziek. De unieke combinatie van Keltische harp, basklarinet, tenorblokfluit, gitaar, viool, spleettrom, djembé en de warmte van heldere stemmen, nodigt uit tot kalmte, gelijkmoedigheid en vreugde. Boek en CD zijn o.m. te koop in De Standaard en Fnac. Meer info en een voorsmaakje op (warm aanbevolen!) Björn SORTLAND, Eén minuut eerlijkheid, uitgeverij Leminiscaat (Rotterdam), 2007 ISBN Met dank aan collega Isabelle Desmidt (Sint-Franciscusinstituut, Evergem) : Wanneer de zeventienjarige Frida te horen krijgt dat ze blind zal worden, neemt ze een besluit: ze vertrekt naar Italië om zoveel mogelijk moois te zien voor alles zwart wordt. In Florence ontmoet ze Jakob en Frida is op slag verliefd op deze eigenaardige Noorse jongen, die alles weet van de schilderkunst en vloeiend Italiaans spreekt. Hij neemt haar mee op zijn tocht langs schilderijen in San Gimignano, Venetië en Parijs. Hij maakt namelijk een studie over de afbeelding van de kruisiging van Jezus in de kunst. Terwijl Frida's zicht met de dag verslechtert, wijdt Jakob haar in in de wereld van grote meesters als Giotto, Michelangelo en Da Vinci. In Jakobs boeiende en grappige verhalen komen deze kunstenaars en hun schilderijen gaandeweg tot leven voor Frida, die nooit had verwacht dat de wereld van de kunst zo meeslepend zou zijn. De keuze van de kunstwerken rond de kruisiging van deze Noorse auteur is echt wel goed en het verhaal is erg meeslepend. Ik vind het boek zeker ook bruikbaar in de godsdienstles. Je kan bijvoorbeeld met de kunstwerken een powerpoint-voorstelling gemaakt rond de kruisiging. In 5BSO gebruikte ik die bij het thema lijden en hoop. Ik werkte rond de symboliek van het kruisteken en benadrukte dat het kruisteken twee dimensies heeft: een negatieve (kwaad, onrecht, schandaligste dood die denkbaar is), maar ook een positieve (de verrijzenis: de dood heeft niet het laatste woord; er zullen ook altijd mensen zijn die protesteren tegen het kwade en de dood/het kwade het laatste woord niet gunnen). Leerlingen zoeken hoe de kunstenaar omgaat met die twee dimensies : benadrukt hij vooral de negatieve of de positieve kant? TGL Het juli-augustusnummer van TGL (Tijdschrift voor Geestelijk Leven) heeft als thema : Dood als gezel. Besef van eindigheid. Collega Bellinda Staelens (pedagogisch begeleider schoolpastoraal en opvoedingsproject) schreef twee interessante artikels vanuit de schoolpraktijk : Rouwzorg midden in het schoolleven en Hoe een school afscheid nam van een overleden leerlinge. Het nieuwe nummer dat begin september verschijnt heeft als thema : kunst en spiritualiteit. Bestellen kan via of info@licap.be

9 Tussentijds MEEGEDEELD Bijbelweekend en tentoonstelling in de Abdij in Male 4 en 5 oktober Luc MAES en Nico TER LINDEN Op 4 oktober begint het twintigste jaar LEERHUIS in Male. Dat wordt passend gevierd met een bijbelweekend en een tentoonstelling. Het leerhuis is een gesprek bij een verhaal of een tekst uit de bijbel vanuit de vraag : Wat zegt die tekst mij? Wat zegt God mij door die tekst? Inleiders op het weekend van 4 en 5 oktober zijn : Luc Maes (coördinator van de godsdienstinspectie van het basisonderwijs in ons bisdom) en Nico ter Linden (de bekende Nederlandse predikant van de Westerkerk in Amsterdam en auteur van o.m. Het verhaal gaat). De activiteiten van het weekend kunnen ook apart gevolgd worden. Tegelijkertijd lopen er een tentoonstelling van bijbelse kunstwerken van Georges Herregods en Louis Van Overloop en een boekenbeurs. Meer info en inschrijven via abdijmale@skynet.be THEOLOGISCH-CATECHETISCHE STUDIEDAG Maandag 10 november Grote Aula Maria-Theresiacollege, Leuven Dit werkjaar sluit het bisdom Gent voor de theologische studiedag aan bij de interdiocesane dag Missionair Kerk worden naar levende catechetische gemeenschappen in Leuven. In de voormiddag komen meer fundamentele beschouwingen aan bod over de vernieuwing van de catechese in een nieuwe gestalte van kerk zijn. Het hoofdreferaat wordt gegeven door Prof. Reimund Bieringer. In de namiddag komen de diverse domeinen van het pastorale handelen aan bod. Meer info vind je op Inschrijven kan ook via vorming.gent@ccv.be ( ). Een overzicht van alle vormingsactiviteiten van het bisdom Gent vind je op (regio Gent). MET of ZONDER GOD? Geloof en wetenschap Woensdagnamiddagen in Mariahove, Bellem Uit het programma van het centrum Mariahove in Bellem presenteren we de interessante serie over geloof en wetenschap op woensdagnamiddagen (14.00u u) : 12 november Ontstaan en achtergronden van intelligent ontwerp Jürgen François 10 december Heeft het scheppingsverhaal een intelligent ontwerp(er) nodig? J. François 21 januari Heeft de wetenschap intelligent ontwerp nodig? Christoffel Waelkens 11 maart Darwin en de evolutietheorie Johan Braeckman 8 april Gods handelen en het natuurwetenschappelijk wereldbeeld T. Smedes 6 mei Geloof en wetenschap? Peter Schmidt Deelname in de onkosten : 8 Euro per namiddag of 45 Euro voor de reeks van 6 Info en inschrijven : mariahove@skynet.be Mariahovelaan 2, 9881 Bellem

10 Tussentijds NASCHOLINGEN EN ONDERSTEUNINGSBIJEENKOMSTEN IN OVERZICHT Dit is een aangepaste en uitgebreide versie van de lijst die verscheen in de Diocesane Mededelingen van juni Overzicht Centrum voor Nascholing (HDGI) Godsdienstonderwijscongres (UCSIA bisdommen Brugge/Gent) Nascholingen vanuit VSKO Ondersteuningsbijeenkomsten voor bijzondere doelgroepen : 4 de graad verpleegkunde, 7 de jaren, Godsdienst in BSO Werkgroepen Buitengewoon Secundair Onderwijs Dagen voor beginnende leraren (DPB) Studiedag LOGOS Vakoverstijgende nascholing : Wortels van Europa CENTRUM VOOR NASCHOLING (Hoger Diocesaan Godsdienstinstituut, Gent) Beknopt overzicht van de modules die aangeboden worden op namiddagen, telkens van 14.00u tot 16.30u, in het Sint-Paulusseminarie, Beekstraat 1, Gent-Mariakerke : MOZES VEELZIJDIG BEKEKEN (Paul KEVERS, oudtestamenticus, VBS en docent HDGI) - woensdag 1 oktober en dinsdag 7 oktober (Op dinsdag 14 oktober is er een didactische verwerkingsnamiddag enkel voor het basisonderwijs. Voor het s.o. worden op het einde van de 2 de namiddag didactische suggesties meegegeven.) OOSTERSE GODSDIENSTEN (Bert BROECKAERT, Interdisciplinair Centrum Religiestudie & Interlevensbeschouwelijke Dialoog Faculteit Godgeleerdheid- KULeuven) - 19 november, dinsdag 25 november en maandag 1 december. De eerste twee namiddagen komen achtereenvolgens Hindoeïsme en Boeddhisme aan bod. De derde namiddag volgt de didactische verwerking. Voor het secundair onderwijs gebeurt de verwerking door twee godsdienstleerkrachten die een master behaalden in oosterse culturen en het Hoger Diocesaan Godsdienstinstituut volgden : Saskia COTTENIER (licentiate sinologie en docente chinees) en Iris VERFAILLIE (licentiate japanologie). WERKEN MET (KORT)FILM IN DE GODSDIENSTLES dinsdag 10 maart en woensdag 18 maart. De nascholing gebeurt onder de coördinatie van godsdienstinspecteurs en docenten vakdidactiek van het HDGI : Marie-Ann DE COCKER, Peter MALFLIET en Paul VAN HAUTE en in samenwerking met collega s godsdienstleerkrachten die op dit vlak expertise hebben opgebouwd: Bernard DE RYCKE (Sint-Paulusinstituut), Koen DEKORTE (KHBO-Brugge) en Bea CAECKEBEKE (Sint-Janscollege en Sint- Lievenscollege). GELOOF IN HET GEZIN? Ethiek, opvoeding en gezinnen vandaag (Annemie DIL- LEN, docent pastoraaltheologie Faculteit Godgeleerdheid K.U.Leuven en voorzitter Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal) woensdag 6 mei en donderdag 14 mei (opgelet nieuwe data!)

11 Tussentijds Woensdagavondcursus van het Hoger Diocesaan Godsdienstinstituut die als nascholingsmodule aangeboden wordt (telkens van 19.30u tot 21.30u in de Biezekapelstraat 2 in Gent) : UITGEDAAGD DOOR DE TIJD. Geloof en cultuur in verandering (Marc PEERS- MAN, educatief medewerker CCV-Dienst Vorming en docent HDGI) op woensdagen 22 oktober, 12 en 26 november, 10 december, 14 en 28 januari, 11 februari, 11 maart Een uitgebreide Nieuwsbrief met inschrijvingsformulier is beschikbaar en werd begin juni toegestuurd aan de scholen samen met een overzichtsaffiche. Je vindt alle info ook op zie Centrum voor Nascholing. Daar kan je ook on line inschrijven. In de Nieuwsbrief zelf vind je ook een inschrijvingsformulier. Contactadres: Jürgen François, directeur, Biezekapelstraat 2, 9000 Gent, tel/fax , GSM , hdgi@kerknet.be De theologische cursussen die in de opleiding in het HDGI gegeven worden op zaterdagvoormiddag (telkens 8 zaterdagvoormiddagen, gedurende 2 lesuren), kunnen ook door vrije studenten gevolgd worden. Volgende vakken komen in het academiejaar aan bod : Evangeliën (Peter Schmidt), Godsleer (Lode Aerts), Filosofische en religieuze stromingen (Luc Anckaert), Figuren uit de kerkgeschiedenis (Dirk Smet), Fundamentele moraal (Frans Hitchinson), Eucharistie en verzoening (Joris Polfliet). Alle info op GODSDIENSTONDERWIJSCONGRES (UCSIA bisdommen Brugge/Gent) In februari 2007 vond in Antwerpen (TPC) een druk bijgewoond godsdienstonderwijscongres plaats. De organisatie was in handen van UCSIA. Heel wat belangstellende godsdienstleerkrachten schreven laat in en konden niet meer deelnemen. Daarom wordt het congres hernomen (in aangepaste vorm) voor de bisdommen Brugge/Gent. UCSIA organiseert in samenwerking met de inspectie-begeleiding van Brugge en Gent. De eerste dag is bedoeld voor alle belangstellenden (en valt samen met de Dag voor de godsdienstleerkracht in het bisdom Brugge). De tweede dag is voor de vakverantwoordelijken en de regionale verantwoordelijken (officieel onderwijs). Het Godsdienstonderwijscongres vindt plaats op woensdag 18 februari (plaats : KHBO- Brugge) en voor de vakverantwoordelijken op donderdag 19 februari (plaats : Oude Abdij, Drongen). Meer info wordt later meegedeeld. NASCHOLINGEN vanuit het VSKO (gewoon S.O.) Bijbels geïnspireerd en gestoffeerd godsdienstonderricht Over bijbel als motor van een hermeneutisch-communicatief leerproces in de godsdienstles. (Deze nascholing is een gedeeltelijke hernemening van de nascholing die ook in werd georganiseerd.) Inleiders zijn : Didier POLLEFEYT en Marie-Ann DE COCKER. Data (onder voorbehoud): Maandag 15 december (VM en NM u-16.00u) Woensdagnamiddag 14 januari (13.30u-16.30u)

12 Tussentijds Plaats : PEDIC, Coupure Rechts 314, 9000 Gent Inlichtingen en inschrijven via de website : Secundair Onderwijs Godsdienst - zie 3/08/04. Inschrijven gebeurt elektronisch (met inlogcode van de school.) Mocht je moeilijkheden ondervinden bij het elektronisch inschrijven via de website je te allen tijde contact nemen met de telefonische helpdesk. De helpdesk van de dienst nascholing van het VSKO (DNI) is bemand tijdens de kantooruren op Godsdienstonderricht multimediaal gevoed HET VSKO doet dit schooljaar opnieuw een dubbel aanbod om de multimediale mogelijkheden voor het godsdienstonderwijs te ontdekken (o.m. grondige kennismaking met THOMAS-website en aanleren van belangrijke vaardigheden om beeldmaterial via internet in de godsdienstles te integreren). Verschillende collega s volgden deze nascholing o.l.v. godsdienstleraar en nascholer Joost Vandendriessche in Gent, Aalst of Sint-Niklaas of via hun scholengemeenschap. 1) TEAMGERICHT : De nascholing kan opnieuw in verkorte vorm en op maat gesneden ter plaatste gegeven worden. Drie of twee sessies worden voorzien voor maximaal 15 deelnemers. De nascholing kan georganiseerd worden voor een team verbonden aan één of meerdere scholen, of voor een aantal godsdienstleraren van een scholengemeenschap. Plaats en data van de sessies worden afgesproken met de deelnemende groep. De groep kan ook kiezen uit verschillende items. Voor alle informatie kan je terecht bij nascholer Joost Vandendriessche : joost.vandendriessche@telenet.be. Je vindt de info ook op via - Secundair Onderwijs Godsdienst - zie 3/08/03-TEAM. 2) INDIVIDUGERICHT : Het programma wordt ook eenmaal centraal georganiseerd op woensdagnamiddag 29 april (13.30u-16.30u) en op donderdagvoormiddag 7 mei, (9.00u 12.00u) in het Sint-Lievenscollege, Zilverberg 1 in Gent (zie op de webpagina 3/08/03-IND). Inschrijven gebeurt elektronisch (met inlogcode van de school.) Mocht je moeilijkheden ondervinden bij het elektronisch inschrijven via de website je te allen tijde contact nemen met de telefonische helpdesk. De helpdesk van de dienst nascholing van het VSKO (DNI) is bemand tijdens de kantooruren op ONDERSTEUNINGSBIJEENKOMSTEN voor bijzondere doelgroepen 4 de graad verpleegkunde (bisdommen Gent en Brugge) : herfstsessie op vrijdagnamiddag 14 november, lentesessie op vrijdagnamiddag 20 maart, telkens in Huize Aleydis, Vijfseweg 2, Waregem (14.00u-16.30u). 7 de jaren : woensdagnamiddag 4 februari, Diocesaan Onderwijsbureau, Marialand 31, Gent, 14.00u-17.00u Godsdienstleerkrachten B-stroom en BSO : woensdagnamiddag 13 mei, Diocesaan Onderwijsbureau, Marialand 31, Gent, 14.00u-16.30u

13 Tussentijds WERKGROEPEN BUTENGEWOON SECUNDAIR ONDERWIJS De voorbije schooljaren werd in de verschillende werkgroepen per opleidingsvorm vruchtbaar werk geleverd. We proberen aan de hand van concreet lesmateriaal het raamplan te implementeren en verkennen digitale uitwisselingsmogelijkheden via de BuO-pagina op de website THOMAS. De werkgroepen OV2 en OV3 hebben het voorbije schooljaar meegewerkt aan de realisatie van een dossier over relationele en seksuele vorming in de godsdienstles op de Buo-pagina van THOMAS. Nieuwe godsdienstleerkrachten in BuSO (alle opleidingsvormen) worden verwacht op woensdagnamiddag 24 september 2008 (14.00u-16.30u, Diocesaan Bureau Onderwijs, Marialand 31, Gent). Op deze bijeenkomst introduceren we het raamplan en brengen we hen op de hoogte van de werkzaamheden in de verschillende groepen zodat ze gemakkelijk kunnen aansluiten. Opleidingsvorm 1 Dinsdag 21 oktober 2008 Woensdag 6 mei 2009 (telkens 14.00u-16.30u in het Diocesaan Bureau voor Onderwijs, Marialand 31, Gent) Opleidingsvorm 2 Woensdag 26 november 2008 Dinsdag 27 januari 2009 (telkens 14.00u-16.30u in het Diocesaan Bureau voor Onderwijs, Marialand 31, Gent) Opleidingsvorm 3 Woensdag 5 november 2008 Dinsdag 3 maart 2009 (telkens 14.00u-16.30u in het Diocesaan Bureau voor Onderwijs, Marialand 31, Gent) DAGEN VOOR BEGINNENDE LERAREN (Diocesane Pedagogische Begeleidingsdienst - DPB) Beginnende godsdienstleraren worden verwacht op deze dagen die georganiseerd worden door de DPB van het bisdom Gent. Voor de eerste dag worden de godsdienstleraren verwacht op woensdag 8 oktober in het Sint-Pietersinstituut in Gent (bij het station). In de namiddag is er contact en kennismaking met de inspectie-begeleiding. Inschrijvingen gebeuren via de school.

14 Tussentijds STUDIEDAG LOGOS (K.U.Leuven) LOGOS, de Leuvens ontmoetingen rond Geloof, Openbaring en Spiritualiteit, zijn een jaarlijkse vormingsdag georganiseerd door de onderzoekseenheid Systematische Theologie van de Faculteit Godgeleerdheid (K.U.Leuven), in samenwerking met de Interdiocesane Dienst voor het Katholiek Godsdienstonderwijs en de Interdiocesane Dienst voor de Catechese. Anders dan een academische discussie voor specialisten beoogt LOGOS vooral vormend te zijn en het publiek vanuit de stand van zaken in de actuele theologie en praktijk te introduceren in de belangrijke thema s die vandaag in de geloofsgemeenschap en actuele cultuur moeilijk te geloven en te begrijpen zijn, en waarover men eerder geneigd is te zwijgen dan te spreken. Volgend jaar is het thema het geloof in de ene, heilige, katholieke en apostolische kerk. De aandacht wordt gevestigd op de vijf kernwoorden van deze geloofsuitspraak als bron voor een krachtig en bemoedigend spreken over de kerk vandaag. Coördinator is Prof. Dr. Peter De Mey. De studiedag vindt plaats op maandag 4 mei 2009 in Leuven. (Contactadres : logos@theo.kuleuven.be) Bij de vorige LOGOS-dagen werd telkens een didactische In de Kijker ontwikkeld op de THOMAS-Website : Wanneer de schepping kreunt in barensweeën (2008 nr. 64) Wat mogen we hopen? (2007 nr. 55) 1+1+1=1? Van binaire logica naar trinitair geloof (2006 nr. 43) VAKOVERSTIJGENDE NASCHOLING : Wortels van Europa Doelgroep: leraren geschiedenis, godsdienst, esthetica, fysica, talen, cultuurwetenschappen, vrije ruimte en alle geïnteresseerden van de 2de en 3de graad (ASO en TSO) Doelen en inhoudelijke omschrijving: Wat maakt Europa tot Europa? In 6 sessies op 3 dagen gaan we op zoek naar de historische achtergronden van de dynamiek en de spanningsvelden die de Europese cultuur tot in onze dagen kenmerkt: de Griekse rationaliteit en filosofie, het christendom, de kritische reflectie, het wetenschappelijke en technologische denken, het vooruitgangsgeloof, en de ideologieën met haar uitwassen van totalitarisme. Na Brussel, Sint-Niklaas, Mechelen en Antwerpen gaat deze vakoverschrijdende reeks nu door in Gent, gespreid over 2 schooljaren. In januari 2009 onderzoekt André De Laet de consequenties van de Griekse en joodschristelijke erfenis. Kritisch staan en verzet plegen t.a.v. strakke ideologische systemen is een logisch gevolg hiervan. Gefascineerd door dit handelen verwerkten enkele kunstenaars

15 Tussentijds dit gegeven in muziek ( die Weise Rose U. Zimmerman, 1986) en film (die Weisse Rose M.Verhoeven, 1982, en Sophie Scholl M.Rothemund, 2005). Vertrekkend vanuit de pamfletten verkent Carla De Brandt hun interpretaties is ook het jaar van Darwins 200ste geboortejaar, wat de gelegenheid biedt om het maatschappelijke debat over creationisme, intelligent design en het wetenschappelijke denken meer diepgang te verlenen. In oktober 2009 zal de Nederlandse theoloog Taede Smedes de aloude controverse geloof en wetenschap behandelen, terwijl Wim Peeters vanuit de fysica het wetenschappelijke denken en de technologische component concreet uitwerkt. Dat kritiek (en zelfkritiek) de Europese cultuur kenmerkt lijkt tot de common sense te behoren. In januari 2010 ontwikkelt Agnes Claeys het kritische verlichtingsdenken tot in onze postmoderne tijd, terwijl Jacky Philips dit denken toetst aan de casus van de Kruistochten. Verder uitleg zal verschijnen op een flyer en in de Diocesane Mededelingen. Hoewel de reeks een samenhangend geheel vormt, kan je ook inschrijven per sessie of per dag. Lesgevers: André de Laet, Carla de Brandt, Taede Smedes, Wim Peeters, Agnes Claeys, Jacky Philips in afspraak met Agnes Claeys, pedagogisch begeleider geschiedenis Data en plaats: 23 januari 2009, nog te bepalen: oktober 2009, januari 2010 (zie Diocesane Mededelingen)

NASCHOLINGEN / ONDERSTEUNINGSBIJEENKOMSTEN 2009-2010

NASCHOLINGEN / ONDERSTEUNINGSBIJEENKOMSTEN 2009-2010 NASCHOLINGEN / ONDERSTEUNINGSBIJEENKOMSTEN 2009-2010 In de functiebeschrijving van de godsdienstleerkracht lezen we : De taak van de godsdienstleraar vereist permanente vorming op het gebied van spiritualiteit,

Nadere informatie

TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST

TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST Katholieke secundaire scholen bisdom Gent 2008-2009 3 november 2008 Tussentijdse mededelingen Godsdienst zijn bedoeld als actualiserende aanvulling bij de Diocesane

Nadere informatie

TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST

TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST Katholieke secundaire scholen bisdom Gent 2008-2009 15 juni 2009 Tussentijdse mededelingen Godsdienst zijn bedoeld als actualiserende aanvulling bij de Diocesane Mededelingen

Nadere informatie

GODSDIENST. Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere. voor alle leraren r.-k. godsdienst

GODSDIENST. Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere. voor alle leraren r.-k. godsdienst GODSDIENST Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere voor alle leraren r.-k. godsdienst 1 Allerheiligen en Allerzielen Litanie van herdenken Voor geliefden ons ontvallen Voor geliefden alleen verder Voor

Nadere informatie

TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST

TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST Katholieke secundaire scholen bisdom Gent 2008-2009 20 april 2009 Tussentijdse mededelingen Godsdienst zijn bedoeld als actualiserende aanvulling bij de Diocesane Mededelingen

Nadere informatie

TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST

TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST Katholieke secundaire scholen bisdom Gent 2008-2009 25 maart 2009 Tussentijdse mededelingen Godsdienst zijn bedoeld als actualiserende aanvulling bij de Diocesane Mededelingen

Nadere informatie

TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST

TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST Katholieke secundaire scholen bisdom Gent 2008-2009 20 januari 2009 Tussentijdse mededelingen Godsdienst zijn bedoeld als actualiserende aanvulling bij de Diocesane

Nadere informatie

VAKINFORMATIEDOSSIER R.-K. GODSDIENST

VAKINFORMATIEDOSSIER R.-K. GODSDIENST VAKINFORMATIEDOSSIER R.-K. GODSDIENST NAAM VAN DE SCHOOL : SCHOOLJAAR : 2 VOORAF Het vak godsdienst wordt niet doorgelicht door de gewone onderwijsinspectie. Voor de levensbeschouwelijke vakken is er aparte

Nadere informatie

OVERZICHT NASCHOLINGEN 2010-2011. CENTRUM VOOR NASCHOLING (Hoger Diocesaan Godsdienstinstituut, Gent) www.hdgi.be

OVERZICHT NASCHOLINGEN 2010-2011. CENTRUM VOOR NASCHOLING (Hoger Diocesaan Godsdienstinstituut, Gent) www.hdgi.be OVERZICHT NASCHOLINGEN 2010-2011 Centrum voor Nascholing (HDGI) Buitengewoon Secundair Onderwijs Vliebergh-Sencie en studiedag LOGOS Vakoverstijgende nascholing : Wortels van de Europese cultuur CENTRUM

Nadere informatie

TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST

TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST Katholieke secundaire scholen bisdom Gent 2009-2010 4 januari 2010 Tussentijdse mededelingen Godsdienst zijn bedoeld als actualiserende aanvulling bij de Diocesane

Nadere informatie

De leerkracht als getuige en inspiratiebron. UCSIA godsdienstonderwijscongres. Dinsdag 17 november 2009 Theologisch Pastoraal Centrum Antwerpen

De leerkracht als getuige en inspiratiebron. UCSIA godsdienstonderwijscongres. Dinsdag 17 november 2009 Theologisch Pastoraal Centrum Antwerpen De leerkracht als getuige en inspiratiebron godsdienstonderwijscongres Dinsdag 17 november 2009 Theologisch Pastoraal Centrum Antwerpen THEMA In overleg met de Vlaamse onderwijsvicarissen en het Vlaamse

Nadere informatie

Getuigen. Onderwijzen Ontdekken. Verstaan. Inleiden. Openbaren

Getuigen. Onderwijzen Ontdekken. Verstaan. Inleiden. Openbaren Getuigen Verstaan Onderwijzen Ontdekken Inleiden Openbaren Hoe wordt iemand christen vandaag? Wat betekent het als christen te leven in deze cultuur? Waarom in God geloven en leven vanuit Zijn Geest? Hoe

Nadere informatie

GODSDIENST. Lied van Prediker door Stef Bos. DM februari 2012 Godsdienst pagina 1 www.vicog.be. Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere

GODSDIENST. Lied van Prediker door Stef Bos. DM februari 2012 Godsdienst pagina 1 www.vicog.be. Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere GODSDIENST Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere voor alle leraren r.-k. Godsdienst Lied van Prediker door Stef Bos Ik heb de wereld gezien In het licht van de liefde En in de schaduw van de haat Er

Nadere informatie

Nascholingen en netwerking van de Pedagogische Begeleidingsdienst SDB schooljaar 2015-2016

Nascholingen en netwerking van de Pedagogische Begeleidingsdienst SDB schooljaar 2015-2016 Nascholingen en netwerking van de Pedagogische Begeleidingsdienst SDB schooljaar 2015-2016 A Basisonderwijs 1 Pastorale Animatiegroep Op 11 september nemen we deel aan de pastorale impulsdag in de de lokalen

Nadere informatie

Over de liefde, het huwelijk, mogelijke huwelijksperikelen, de duurzame trouw,. tussen :

Over de liefde, het huwelijk, mogelijke huwelijksperikelen, de duurzame trouw,. tussen : Over de liefde, het huwelijk, mogelijke huwelijksperikelen, de duurzame trouw,. tussen : SCHOOLPASTORAAL & HET VAK GODSDIENST Drongen, 19 februari 2009 Peter Malfliet VISIES IN GROEI Bisdom Brugge : overleg

Nadere informatie

Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen

Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen aartsbisdom mechelen-brussel Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen PROGRAMMABROCHURE 2019-2020 2190311 HIGW brochure BIN 2019.indd 1 27/03/19 07:52 kandidaat-leraars en kandidaat-leraressen rooms-katholieke

Nadere informatie

Donderdag 21 en vrijdag 22 februari 2008 (09:00-16:00) Theologisch Pastoraal Centrum Groenenborgerlaan Antwerpen

Donderdag 21 en vrijdag 22 februari 2008 (09:00-16:00) Theologisch Pastoraal Centrum Groenenborgerlaan Antwerpen GODSDIENSTONDERWIJSCONGRES OP ZOEK NAAR EEN KRACHTIGE LEER- EN ONDERWIJSOMGEVING VOOR HET VAK R.-K. GODSDIENST Donderdag 21 en vrijdag 22 februari 2008 (09:00-16:00) Theologisch Pastoraal Centrum Groenenborgerlaan

Nadere informatie

Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen

Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen aartsbisdom mechelen-brussel Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen programmabrochure 2012-2013 kandidaat-leraars en kandidaat-leraressen rooms-katholieke godsdienst, zowel voor het lager onderwijs

Nadere informatie

DAG VAN MAVO EN PAV op ZATERDAGVOORMIDDAG 28 FEBRUARI 2015

DAG VAN MAVO EN PAV op ZATERDAGVOORMIDDAG 28 FEBRUARI 2015 DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE jan.bonne@vsko.be SECUNDAIR ONDERWIJS VAKBEGELEIDING PAV Brugge, 30-01-2015 Ter kennisgeving aan alle directies van scholen met PAV Gelieve een kopie

Nadere informatie

Junior College EEN INITIATIEF VAN

Junior College EEN INITIATIEF VAN Junior College EEN INITIATIEF VAN Junior College is een initiatief van de KU Leuven en KU Leuven Kulak om wetenschap op hoog niveau tot in de klas te brengen. Modules rond wiskunde, geschiedenis en taal

Nadere informatie

Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen

Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen aartsbisdom mechelen-brussel Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen PROGRAMMABROCHURE 2016-2017 kandidaat-leraars en kandidaat-leraressen rooms-katholieke godsdienst, zowel voor het lager onderwijs

Nadere informatie

Nascholingen en netwerking van de Pedagogische Begeleidingsdienst SDB schooljaar

Nascholingen en netwerking van de Pedagogische Begeleidingsdienst SDB schooljaar Nascholingen en netwerking van de Pedagogische Begeleidingsdienst SDB schooljaar 2014-2015 A Basisonderwijs 1 Pastorale Animatiegroep (samen met DBV&A) 2 Informatie, ondersteuning, trajectbegeleiding op

Nadere informatie

GESCHIEDENIS. Agnes Claeys. voor alle leraren

GESCHIEDENIS. Agnes Claeys. voor alle leraren GESCHIEDENIS Agnes Claeys voor alle leraren Elke tijd en elke historicus heeft zijn eigen historische waarheid ( ). Dat neemt niet weg dat het idee van een algemene objectieve buiten ons gelegen waarheid

Nadere informatie

Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen

Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen aartsbisdom mechelen-brussel Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen PROGRAMMABROCHURE 2015-2016 brochure-higw.indd 1 26/02/15 08:32 kandidaat-leraars en kandidaat-leraressen rooms-katholieke godsdienst,

Nadere informatie

DE COMPETENTIES VAN DE PREDIKANT EN DE GEESTELIJK VERZORGER

DE COMPETENTIES VAN DE PREDIKANT EN DE GEESTELIJK VERZORGER DE COMPETENTIES VAN DE PREDIKANT EN DE GEESTELIJK VERZORGER De PThU kent twee competentieprofielen, die voor de gemeentepredikant en die voor de geestelijk verzorger. Ze verschillen in onderdelen, maar

Nadere informatie

Tekst voor de Diocesane Mededelingen

Tekst voor de Diocesane Mededelingen Pg. 1/5 Tekst voor de Diocesane Mededelingen Rubriek: Godsdienst Auteur: Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere Doelgroep: alle leraren godsdienst Titel: 1 Nascholing Bouwstenen van christelijk geloof.

Nadere informatie

Visie Jokri begeleiders 2.0

Visie Jokri begeleiders 2.0 Visie Jokri begeleiders 2.0 Jokri is dé vereniging van jonge christenen tussen 12 en 18 jaar in het bisdom Gent. Ze is ontstaan uit Jonge Kerk en uit de Kringwerkingen. Vandaag behoort ze tot de familie

Nadere informatie

P.E. & Catechese. kansen & mogelijkheden

P.E. & Catechese. kansen & mogelijkheden P.E. & Catechese kansen & mogelijkheden Leidraad: pastorale brief Vragen en uitdagingen hebben te maken met de zin zelf van ons bestaan als kerk. Hoe kunnen we vandaag het evangelie ontdekken als een woord

Nadere informatie

GODSDIENSTWETENSCHAPPEN

GODSDIENSTWETENSCHAPPEN GODSDIENSTWETENSCHAPPEN Het programma Godsdienstwetenschappen omvat drie onderdelen en is als volgt verdeeld over de jaren 1 en 2: Jaar1: - Nieuwe spiritualiteit grensverkeer tussen Oosterse en Westerse

Nadere informatie

Vormingen en activiteiten CCV in het bisdom Brugge

Vormingen en activiteiten CCV in het bisdom Brugge Vormingen en activiteiten CCV in het bisdom 2017-2018 In deze kalender vindt u de vormingsinitiatieven voor het werkjaar 2017-2018. U kunt meer informatie bekomen over deze initiatieven via telefoon: 050

Nadere informatie

TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST

TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST Katholieke secundaire scholen bisdom Gent 2009-2010 26 augustus 2009 Tussentijdse mededelingen Godsdienst zijn bedoeld als actualiserende aanvulling bij de Diocesane

Nadere informatie

ORDENINGSKADER PERMANENTE PRIORITEITEN. 6 kernteams

ORDENINGSKADER PERMANENTE PRIORITEITEN. 6 kernteams ORDENINGSKADER PERMANENTE PRIORITEITEN 6 kernteams Evalueren van leerlingen Vakgroepwerking Actief leren Talita kumi Taalbeleid en GOK Digitale didactiek 1. EVALUATIE EEN GENUANCEERD VERHAAL Pad: www.vicog.be

Nadere informatie

LEZING (in het Nederlands en in het Engels) π Donderdag 18 maart 2010 π Universiteit Antwerpen π Hof van Liere

LEZING (in het Nederlands en in het Engels) π Donderdag 18 maart 2010 π Universiteit Antwerpen π Hof van Liere Als westerlingen en christenen voelen we ons soms sterk aangetrokken tot het mysterieuze Oosten. Wat trekt ons daar zo aan, waarom, en wat zijn de consequenties voor ons eigen geloof en cultuur? LEZING

Nadere informatie

Gids voor de leraar rooms-katholieke godsdienst

Gids voor de leraar rooms-katholieke godsdienst Gids voor de leraar rooms-katholieke godsdienst 1 1 Waarom heet dit vak Rooms-katholieke Godsdienst? Niet neutraal Specifiek mensbeeld Stevige vorming vereist Kennis van de Spreken vanuit eigen levensbeschouwing,

Nadere informatie

G odsdienst O nderwijs - A lle L eerkrachten

G odsdienst O nderwijs - A lle L eerkrachten GO-AL G odsdienst O nderwijs - A lle L eerkrachten januari 2012, nr. 33 In het begin Het is nog altijd januari... dus we hebben nog steeds tijd om 'nieuwjaarswensen' te delen. Wij wensen jullie allemaal

Nadere informatie

VORMINGSAANBOD VAN DE GODSDIENSTINSPECTIE

VORMINGSAANBOD VAN DE GODSDIENSTINSPECTIE VORMINGSAANBOD VAN DE GODSDIENSTINSPECTIE Pedagogische studiedag godsdienst Vanaf het schooljaar 2011-2012 start een nieuwe ronde van godsdienststudiedagen, die loopt gedurende 3 jaar. Alle scholen organiseren

Nadere informatie

VAKINFORMATIEDOSSIER R.-K. GODSDIENST SECUNDAIR ONDERWIJS IN ALLE NETTEN

VAKINFORMATIEDOSSIER R.-K. GODSDIENST SECUNDAIR ONDERWIJS IN ALLE NETTEN INSPECTIE EN BEGELEIDING LEVENSBESCHOUWELIJKE VAKKEN Rooms-katholieke godsdienst VAKINFORMATIEDOSSIER R.-K. GODSDIENST SECUNDAIR ONDERWIJS IN ALLE NETTEN INLEIDING Het vakinformatiedossier (VID) is een

Nadere informatie

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Deze lijst is het onderzoekresultaat van een PWO-traject binnen de lerarenopleidingen van de KAHO Sint-Lieven,

Nadere informatie

Lesimpuls bij de Blokkenkerk van Sint-Trudo naar aanleiding van het Trudojaar Kerk?

Lesimpuls bij de Blokkenkerk van Sint-Trudo naar aanleiding van het Trudojaar Kerk? Lesimpuls bij de Blokkenkerk van Sint-Trudo naar aanleiding van het Trudojaar 2019-2020 Kerk? 1. Beginsituatie Veel van de middelbare scholieren zijn niet meer erg bekend met wat een kerk is. Ze kennen

Nadere informatie

STUDIEDAG π donderdag 17 februari 2011 π Hof van Liere π Stadscampus Universiteit Antwerpen

STUDIEDAG π donderdag 17 februari 2011 π Hof van Liere π Stadscampus Universiteit Antwerpen STUDIEDAG π donderdag 17 februari 2011 π Hof van Liere π Stadscampus Universiteit Antwerpen Pastorale Dienst Pastorale zorg situeert zich binnen de context van gezondheids- en welzijnsvoorzieningen. De

Nadere informatie

Beste Zusters, Met hartelijke groeten, De leden van het Vicariaat en de Religieuzenraad

Beste Zusters, Met hartelijke groeten, De leden van het Vicariaat en de Religieuzenraad Beste Zusters, Hierbij bieden wij u het vormingsprogramma voor 2016-17 aan. Dit programma wil u helpen om ons religieus leven te steunen, zowel op het vlak van de spiritualiteit, het beleid, het leven

Nadere informatie

Godsdienstonderwijs vandaag

Godsdienstonderwijs vandaag Godsdienstonderwijs vandaag Vragen stellen is belangrijker dan antwoorden geven Sabien Lagrain eigen biografie godsdienst in het vrij/officieel onderwijs symbool van de hoop inkijk in het kleuteronderwijs

Nadere informatie

Stichting Sint Paulus Instituut. Plan. De Lepelaar MT, Dronten KvK:

Stichting Sint Paulus Instituut. Plan. De Lepelaar MT, Dronten KvK: Stichting Sint Paulus Instituut Plan De Lepelaar 8 8251 MT, Dronten KvK: 65263820 Inhoudsopgave Algemene gegevens 3 Inleiding 3 Aanleiding en belang 3 Missie 4 Doelgroepen 4 Rechtsvorm 5 Projecten 5 2

Nadere informatie

Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL. Deel 1 Opvoedingsproject

Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL. Deel 1 Opvoedingsproject Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL Deel 1 Opvoedingsproject 1 ONS OPVOEDINGSPROJECT Wij verwachten van alle ouders dat ze loyaal achter de identiteit en het opvoedingsproject

Nadere informatie

Catalogus UITGEVERIJ LICAP CVBA. basisonderwijs buitengewoon onderwijs. Guimardstraat 1 1040 Brussel www.licap.be

Catalogus UITGEVERIJ LICAP CVBA. basisonderwijs buitengewoon onderwijs. Guimardstraat 1 1040 Brussel www.licap.be Catalogus 2014 2015 basisonderwijs buitengewoon onderwijs Guimardstraat 1 1040 Brussel www.licap.be UITGEVERIJ LICAP CVBA Basis onderwijs Schoolagenda's 'Mijn eerste agenda' is een schoolagenda geschikt

Nadere informatie

EERSTE COMMUNIE 2018

EERSTE COMMUNIE 2018 EERSTE COMMUNIE 2018 Enkele jaren geleden koos je voor het eerste christelijke sacrament, het DOOPSEL = opname in de christengemeenschap Mia Verbanck Mia Verbanck sterke symbolen Het was een vrijwillige

Nadere informatie

Inspectie RK Godsdienst Griet Liebens 0486/724946 griet.liebens@telenet.be

Inspectie RK Godsdienst Griet Liebens 0486/724946 griet.liebens@telenet.be 1 inspectie-begeleiding RK godsdienst basisonderwijs Tulpinstraat 75 3500 Kiewit-Hasselt 011 264408 godsdienstbao@dodhasselt.be Collegiale consultatie Godsdienst Lager onderwijs Rijkhoven Kleine Spouwen

Nadere informatie

GRADUAATSOPLEIDING Leerkracht ROOMS-KATHOLIEKE GODSDIENST SECUNDAIR ONDERWIJS

GRADUAATSOPLEIDING Leerkracht ROOMS-KATHOLIEKE GODSDIENST SECUNDAIR ONDERWIJS GRADUAATSOPLEIDING Leerkracht ROOMS-KATHOLIEKE GODSDIENST SECUNDAIR ONDERWIJS De leraar rooms-katholieke godsdienst gaat het gesprek aan met jongeren over geloof en leven. Dat is een boeiende en uitdagende

Nadere informatie

Planning gespreksgroepen en netwerken Regio Deinze

Planning gespreksgroepen en netwerken Regio Deinze Planning gespreksgroepen en netwerken 2011-2012 Regio Deinze ALLE gesprekgroepen, netwerken, staan open voor iedereen! Voor verdere afspraken, inschrijvingen en data zie maandelijks Infootje DPB. Je kan

Nadere informatie

Handreiking bij een spirituele zoektocht.

Handreiking bij een spirituele zoektocht. Handreiking bij een spirituele zoektocht. Deze handreiking hoort bij: Oud- en nieuw- katholiek. De spirituele zoektocht van die andere katholieken. Door Joris Vercammen. Valkhof pers 2011. Het boek is

Nadere informatie

1 Voorstelling nieuw leerplan Nederlands 3de graad Se-n-Se

1 Voorstelling nieuw leerplan Nederlands 3de graad Se-n-Se Beste directeur Beste collega MEDEDELINGEN NEDERLANDS SECUNDAIR ONDERWIJS 27 mei 2016 Met deze mededelingen sluiten we de reeks activiteiten van dit schooljaar af. Toch willen we hier al vooruitblikken

Nadere informatie

Begeleidingsteam Inspecteur-adviseur r.k. godsdienst: Begeleider kleuteronderwijs:

Begeleidingsteam Inspecteur-adviseur r.k. godsdienst: Begeleider kleuteronderwijs: Planning gespreksgroepen en netwerken 2012-2013 Regio Oudenaarde /Ronse /Heuvelland ALLE gesprekgroepen, netwerken, staan open voor iedereen! Voor verdere afspraken, inschrijvingen en data zie maandelijks

Nadere informatie

Motieven 1: Een wereld

Motieven 1: Een wereld Motieven 1: Een wereld Doelstellingen: Doel eerste subthema Een wereld om vrij te zijn De catechisanten leren inzien dat vrijheid in Bijbelse zin bij het leven van mensen hoort en ze vormen een mening

Nadere informatie

Deel 1. Opvoedingsproject

Deel 1. Opvoedingsproject Deel 1 Opvoedingsproject 5 6 1. Opvoedingsproject Wij verwachten van alle ouders dat ze loyaal achter de identiteit en het pedagogisch project van onze school staan en dit ondersteunen. Hieronder vindt

Nadere informatie

INFOBROCHURE 2 e - 3 e GRAAD. secundair onderwijs

INFOBROCHURE 2 e - 3 e GRAAD.   secundair onderwijs INFOBROCHURE e - 3 e GRAAD www.materdeibrasschaat.be secundair onderwijs De jongeren van nu Omdat de jongeren van nu steeds voor ons in de banken zitten evolueren wij al meer dan 180 jaar. De Zusters

Nadere informatie

www.middenschoolbeernem.be Beste ouder, beste zesdeklasser Straks wordt de stap gezet naar de middelbare school. Een belangrijke stap. Je staat niet alleen voor de keuze van een studierichting, maar ook

Nadere informatie

Reflectiedag Godsdienstleerkracht: kleur (h)erkennen?

Reflectiedag Godsdienstleerkracht: kleur (h)erkennen? V L A A M S V E R B O N D V A N K A T H O L I E K E H O G E S C H O L E N Sainte-Adresseplein 12, B-1070 Anderlecht Tel. 02 529 04 29 Fax 02 529 04 93 vvkho@vsko.be ond.vsko.be Reflectiedag Godsdienstleerkracht:

Nadere informatie

MIJN EERSTE AGENDA. kleef hier je foto. 'Mijn eerste agenda' is een schoolagenda geschikt voor de jongste leerlingen van het basisonderwijs.

MIJN EERSTE AGENDA. kleef hier je foto. 'Mijn eerste agenda' is een schoolagenda geschikt voor de jongste leerlingen van het basisonderwijs. Catalogus 2016-2017 Uitgeverij Licap Guimardstraat 1 1040 Brussel Tel. 02 507 05 05 www.licap.be Basisonderwijs Buitengewoon onderwijs agendabasis.licap.be MIJN EERSTE AGENDA 'Mijn eerste agenda' is een

Nadere informatie

pedago Inhoudstafel flevering 3 april 2009 nieuwsbrief van de pedagogische begeleidingsdienst Personeelsnieuws van de Pedagogische begeleidingsdienst

pedago Inhoudstafel flevering 3 april 2009 nieuwsbrief van de pedagogische begeleidingsdienst Personeelsnieuws van de Pedagogische begeleidingsdienst nieuwsbrief van de gische begeleidingsdienst flevering a 246 3 april 2009 Inhoudstafel Personeelsnieuws van de Pedagogische begeleidingsdienst De PBD stelt zijn nieuwe adviseur-coördinator (wnd.) voor

Nadere informatie

kennismaken! Diploma Type Studiepunten Info Lessen Duur Coördinatie Kostprijs Locatie en contact

kennismaken! Diploma Type Studiepunten Info Lessen Duur Coördinatie Kostprijs Locatie en contact Antwerpen E19 Kom kennismaken! Willebroek Antwerpen Dijle Hoogstraat Ijzerenleen O.-L.- Vrouwestraat Duffel F. De Mero Bruul destraat Keiz Lange Ridderstraat Dijle erstraat Speecqvest Zandpoortvest Station

Nadere informatie

Samen Eucharistie vieren

Samen Eucharistie vieren Samen Eucharistie vieren Presentatie 23 november 2017 Methode OPSTAP 1 Situatieschets catechese 2 Omvorming De Kerk die erop uitgaat is de gemeenschap van missionaire leerlingen die initiatief nemen, die

Nadere informatie

INFOBROCHURE 2e - 3e GRAAD. secundair onderwijs

INFOBROCHURE 2e - 3e GRAAD.  secundair onderwijs INFOBROCHURE e - 3e GRAAD www.materdeibrasschaat.be secundair onderwijs 017-018 Welkom in Mater Dei In een aangenaam en gestructureerd schoolklimaat vinden heel wat leerlingen in onze school de gepaste

Nadere informatie

Deel 1 Opvoedingsproject

Deel 1 Opvoedingsproject Deel 1 Opvoedingsproject 1 Beste ouders, Welkom aan onze school. U kiest onze school voor het onderwijs en de opvoeding van uw kind. Wij zijn blij en dankbaar voor het vertrouwen in onze school. De directie

Nadere informatie

Oase veelgestelde vragen:

Oase veelgestelde vragen: Oase veelgestelde vragen: De mensen van Oase krijgen vaak vragen van mensen buiten Oase, met name van katholieken van wie de thuis-kerk gesloten is. In dit artikel proberen we daar antwoord op te geven.

Nadere informatie

Ds. S. Runia Leerjaar 3

Ds. S. Runia Leerjaar 3 Ds. S. Runia Leerjaar 3 Oude Testament 3e jaar Volgens de onderlinge taakverdeling tussen de docenten Oude Testament komt in het laatste cursusjaar de derde reeks boeken van TeNaCH aan de orde, die de

Nadere informatie

Bezoek aan het Bijbelhuis te Zevenkerken en de Magdalenakerk te Brugge.

Bezoek aan het Bijbelhuis te Zevenkerken en de Magdalenakerk te Brugge. Cursusaanbod pastoraal team West Zeeuws Vlaanderen 2009 2010 Geachte lezer, In dit boekje vindt u het cursusaanbod voor het werkjaar 2009 2010. Er is een divers aanbod met activiteiten, gespreksavonden,

Nadere informatie

GODSDIENST. Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere. voor alle leraren RK-godsdienst

GODSDIENST. Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere. voor alle leraren RK-godsdienst GODSDIENST Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere voor alle leraren RK-godsdienst Wij wensen alle godsdienstleraren een goed schooljaar en hopen dat het begeleiden van jongeren in de vorming van hun

Nadere informatie

Opvoedingsproject. A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2. A.1 De christelijke identiteit p. 2. A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3

Opvoedingsproject. A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2. A.1 De christelijke identiteit p. 2. A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3 Opvoedingsproject A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2 A.1 De christelijke identiteit p. 2 A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3 A.3 Zorg voor elk kind = accent op talent p. 4 A.4 Een sterke teamspirit, een

Nadere informatie

LESONDERWERP - LESINHOUD ALGEMENE DOELSTELLINGEN WERKVORMEN MEDIA

LESONDERWERP - LESINHOUD ALGEMENE DOELSTELLINGEN WERKVORMEN MEDIA ORTHODOXE GODSDIENST MINISTERIE VLAAMSE GEMEENSCHAP DEPARTEMENT ONDERWIJS School: Titularis: Klas: 2 Lestijden/week: 2 Studierichting: JAARPLAN Sept. LISEERD LESONDERWERP - LESINHOUD ALGEMENE DOELSTELLINGEN

Nadere informatie

Is een Europese islam mogelijk?

Is een Europese islam mogelijk? Brahim Laytouss Imam, islam theoloog Is een Europese islam mogelijk? De islam is steeds prominenter aanwezig in de Europese samenlevingen, zoveel is duidelijk. Maar islamitisch extremisme en religieus

Nadere informatie

GODSDIENST. Peter Malfliet. voor alle leraren

GODSDIENST. Peter Malfliet. voor alle leraren GODSDIENST Peter Malfliet voor alle leraren 1 Opvoeden en onderwijzen in christelijk perspectief 2 Heiligverklaring pater Damiaan 3 Centrum voor Nascholing 4 Vakoverstijgende nascholing : geloof en wetenschap

Nadere informatie

1 Werken aan de schooleigen christelijke identiteit (opdracht 1)

1 Werken aan de schooleigen christelijke identiteit (opdracht 1) INHOUD Inhoud 1 Vooraf 3 Inleiding 1 Werken aan de schooleigen christelijke identiteit (opdracht 1) 1.1 De reflectie over de visie op mens en wereld 1.2 De doorwerking van de identiteit in de schoolwerkplanning

Nadere informatie

Nieuwsbrief voor de schoolbesturen Mei 2015 Godsdienst in het basisonderwijs. Inspectie-begeleiding godsdienst basisonderwijs bisdom Antwerpen

Nieuwsbrief voor de schoolbesturen Mei 2015 Godsdienst in het basisonderwijs. Inspectie-begeleiding godsdienst basisonderwijs bisdom Antwerpen Nieuwsbrief voor de schoolbesturen Mei 2015 Godsdienst in het basisonderwijs Inspectie-begeleiding godsdienst basisonderwijs bisdom Antwerpen Geacht lid van het schoolbestuur, Wellicht hoorde u van de

Nadere informatie

INFOBROCHURE 2e - 3e GRAAD. secundair onderwijs

INFOBROCHURE 2e - 3e GRAAD.   secundair onderwijs INFOBROCHURE 2e - 3e GRAAD www.materdeibrasschaat.be secundair onderwijs 2018-2019 Welkom in Mater Dei In een aangenaam en gestructureerd schoolklimaat vinden heel wat leerlingen in onze school de gepaste

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Klassieke Talen (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Je leest graag, je wil je taalvaardigheid versterken, en je hebt interesse in cultuur en maatschappij? Een

Nadere informatie

de Preekstoel de Bakker Helsen Didier Vanderslycke Katlijn Malfliet Bruno Aerts Bob Timmermans 26/7 02/8 09/8 16/8 23/8 30/8 Ilse Dupont

de Preekstoel de Bakker Helsen Didier Vanderslycke Katlijn Malfliet Bruno Aerts Bob Timmermans 26/7 02/8 09/8 16/8 23/8 30/8 Ilse Dupont de Preekstoel Marleen Gebruers 05/7 Hanne Jacobs 12/7 Marcel en Hild. 19/7 de Bakker Helsen Didier Vanderslycke Katlijn Malfliet Bruno Aerts Bob Timmermans Jacques Maes Ilse Dupont 26/7 02/8 09/8 16/8

Nadere informatie

Het logo als gespreksopener. Een catechetische handreiking

Het logo als gespreksopener. Een catechetische handreiking Het logo als gespreksopener Een catechetische handreiking 2 Het Jaar van het Geloof Van 11 oktober 2012 (de begindatum van Vaticanum II en de publicatiedatum van de Catechismus van de Katholieke Kerk)

Nadere informatie

Vormingen en activiteiten CCV in het bisdom Brugge

Vormingen en activiteiten CCV in het bisdom Brugge Vormingen en activiteiten CCV in het bisdom 2016-2017 In deze kalender vindt u de vormingsinitiatieven voor het werkjaar 2016-2017. U kunt meer informatie bekomen over deze initiatieven via telefoon: 050

Nadere informatie

DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BRUGGE BASISONDERWIJS Baron Ruzettelaan Assebroek. Brief van de hoofdbegeleider mei 2010

DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BRUGGE BASISONDERWIJS Baron Ruzettelaan Assebroek. Brief van de hoofdbegeleider mei 2010 Brief van de hoofdbegeleider mei 00 Brugge, 05 mei 00 Geachte Voorzitter van het Schoolbestuur, Geachte directeur, De gebeurtenissen van de laatste dagen brengen een schokgolf teweeg in ons bisdom, in

Nadere informatie

Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 1 e jaar BSO

Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 1 e jaar BSO Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 1 e jaar BSO Bij 1 BSO worden sommige benadering door elkaar verweven. Het leven van Jezus uit de bijbelse benadering wordt geïntegreerd in het onderdeel

Nadere informatie

Dag van de esthetica, muzikale opvoeding en plastische opvoeding

Dag van de esthetica, muzikale opvoeding en plastische opvoeding Vormingsinitiatief voor alle leraren Esthetica, Muzikale Opvoeding & Plastische Opvoeding. Een initiatief van PEDIC in samenwerking met de pedagogische begeleidingsdienst Oost- Vlaanderen. OPZET Op donderdag

Nadere informatie

Werkgroep Godsdienst Klerken, 16 mei 2017

Werkgroep Godsdienst Klerken, 16 mei 2017 Werkgroep Godsdienst Klerken, 16 mei 2017 Aanwezig: Elisabeth Hagymasi, BuSO De Rozenkrans ; Karen Degraeve, BuSO De Pinker; Tom Verheecke, BuSO Heuvelzicht; Leen Witdouck, BuSO Kouter ; Brecht Declercq,

Nadere informatie

Perstekst SCHOLEN DA VINCI. Donderdag 14.01 p11u. Nora De Caluwe Directeur

Perstekst SCHOLEN DA VINCI. Donderdag 14.01 p11u. Nora De Caluwe Directeur Perstekst SCHOLEN DA VINCI Donderdag 14.01 p11u Nora De Caluwe Directeur INHOUD Naam 05 Forum Da Vinci 06 Villa Da Vinci 08 Logo 09 Waarom? 10 Toekomst 12 Perstekst SCHOLEN DA VINCI Donderdag 14.01 p11u

Nadere informatie

opleidingsinstituut voor geloofsverdieping, catechese en pastoraal

opleidingsinstituut voor geloofsverdieping, catechese en pastoraal opleidingsinstituut voor geloofsverdieping, catechese en pastoraal Allemaal zoeken we naar een zinvol leven. Gelovigen hebben in die zoektocht eigen ankerpunten om met die grote en kleine vragen die het

Nadere informatie

Planning regiowerking Regio Sofie Talpe: SG KBaO Vlaamse Ardennen, SG Oudenaarde en SG Ronse. Begeleidingsteam WEST

Planning regiowerking Regio Sofie Talpe: SG KBaO Vlaamse Ardennen, SG Oudenaarde en SG Ronse. Begeleidingsteam WEST Planning regiowerking 2013-2014 Regio : SG KBaO Vlaamse Ardennen, SG Oudenaarde en SG Ronse ALLE regiowerkingen staan open voor iedereen! Voor verdere afspraken, inschrijvingen en data zie maandelijks

Nadere informatie

MEDEDELINGEN SECUNDAIR ONDERWIJS

MEDEDELINGEN SECUNDAIR ONDERWIJS MEDEDELINGEN SECUNDAIR ONDERWIJS REGIO WEST-VLAANDEREN Baron Ruzettelaan 435, 8310 Brugge-Assebroek 050 37 26 75 www.kobrugge.be www.katholiekonderwijs.vlaanderen Geachte directeur Beste collega Volgende

Nadere informatie

PERSONENZORG. Ingrid Molein, Eef Rombaut en Tine Van Severen. voor directies en leraren studiegebied Personenzorg

PERSONENZORG. Ingrid Molein, Eef Rombaut en Tine Van Severen. voor directies en leraren studiegebied Personenzorg REGIO OOST-VLAANDEREN Marialand 31 9000 GENT +32 9 223 11 25 www.katholiek PERSONENZORG Ingrid Molein, Eef Rombaut en Tine Van Severen voor directies en studiegebied Personenzorg Werking van het PZ-team

Nadere informatie

G odsdienst O nderwijs - A lle L eerkrachten

G odsdienst O nderwijs - A lle L eerkrachten GO-AL G odsdienst O nderwijs - A lle L eerkrachten juni 2013, nr. 38 In het begin De laatste examens zijn voorbij. Het is een drukke periode geweest. Hopelijk kan je met een zekere genoegdoening terug

Nadere informatie

Studieaanbod Schooljaar 2015-2016

Studieaanbod Schooljaar 2015-2016 Studieaanbod Schooljaar 2015-2016 SINT-LODEWIJKSCOLLEGE Beste leerling Met deze brochure in de hand kun je zien welke studierichtingen in het Sint- Lodewijkscollege aangeboden worden. Het is een waaier

Nadere informatie

SINT-BAAFSHUIS BIBLIOTHEEK BISSCHOPPELIJK SEMINARIE CATECHETISCH DOCUMENTATIECENTRUM. Biezekapelstraat 2, 9000 Gent

SINT-BAAFSHUIS BIBLIOTHEEK BISSCHOPPELIJK SEMINARIE CATECHETISCH DOCUMENTATIECENTRUM. Biezekapelstraat 2, 9000 Gent SINT-BAAFSHUIS BIBLIOTHEEK BISSCHOPPELIJK SEMINARIE CATECHETISCH DOCUMENTATIECENTRUM Biezekapelstraat 2, 9000 Gent Bibliotheek Bisschoppelijk Seminarie Telefoonnummer: 09/235.78.32 E-mail: bib.grootseminarie.gent@kerknet.be

Nadere informatie

NEEN JOS WOUTERS, directeur basisschool De Horizon in Beringen-Mijn.

NEEN JOS WOUTERS, directeur basisschool De Horizon in Beringen-Mijn. HollandseHoogte DE STANDAARD 14 BINNENLAND DONDERDAG 17 JUNI 2010 Kan De overste van de Broeders van Liefde, broeder René Stockman, pleit in Tertio voor lessen islamitische godsdienst in katholieke scholen

Nadere informatie

PEILPROEVEN WISKUNDE TWEEDE GRAAD ASO. 1 De resultaten

PEILPROEVEN WISKUNDE TWEEDE GRAAD ASO. 1 De resultaten PEILPROEVEN WISKUNDE TWEEDE GRAAD ASO 1 De resultaten Op 9 mei 2012 werden door de overheid de resultaten meegedeeld van de peilproeven over (een deel van) de eindtermen wiskunde van de tweede graad aso

Nadere informatie

ZOEK BIJ ONS TE VER! START JE HET NIET STEM SPORT. Latijn MODERNE MIDDELBAAR STEM. Maatschappij en welzijn TECHNIEKEN WETENSCHAPPEN

ZOEK BIJ ONS TE VER! START JE HET NIET STEM SPORT. Latijn MODERNE MIDDELBAAR STEM. Maatschappij en welzijn TECHNIEKEN WETENSCHAPPEN Latijn Maatschappij en welzijn MODERNE STEM TECHNIEKEN SPORT ZOEK HET NIET TE VER! START JE MIDDELBAAR BIJ ONS STEM WETENSCHAPPEN Beste ouder, beste zesdeklasser Straks wordt de stap gezet naar de middelbare

Nadere informatie

Buitengewoon Onderwijs. BEGELEIDINGSAANBOD buitengewoon onderwijs

Buitengewoon Onderwijs. BEGELEIDINGSAANBOD buitengewoon onderwijs Buitengewoon Onderwijs BEGELEIDINGSAANBOD buitengewoon onderwijs SCHOOLJAAR 2012-2013 VOORWOORD Beste directeur Beste medewerker Voor de diocesane pedagogische begeleidingsdienst is het een voortdurende

Nadere informatie

Aangenaam: Guido. Informatie over kennismaken met Guido. gelooft

Aangenaam: Guido. Informatie over kennismaken met Guido. gelooft Aangenaam: Guido Informatie over kennismaken met Guido gelooft Welkom op Guido Als u deze brochure leest dan heeft u uw zoon of dochter aangemeld voor GSG Guido. Guido is een school voor christenen in

Nadere informatie

KUNST KUNST TECHN KU WETENSC

KUNST KUNST TECHN KU WETENSC KUNST KUNST TECHN KU WETENSC OPLEIDINGSAANBOD Kunst: voor leerlingen met een uitgesproken belangstelling voor kunst, architectuur en wooncultuur Wetenschappen: voor leerlingen met een brede interesse die

Nadere informatie

levensbeschouwelijke identiteit van catent Scholen zijn als bomen Leven niet alleen Zonder grond en wortels Leeft geen school, niet één

levensbeschouwelijke identiteit van catent Scholen zijn als bomen Leven niet alleen Zonder grond en wortels Leeft geen school, niet één levensbeschouwelijke identiteit van catent Scholen zijn als bomen Leven niet alleen Zonder grond en wortels Leeft geen school, niet één De scholen van Catent - afzonderlijk en gezamenlijk - zijn als een

Nadere informatie

Cursussenaanbod Grootseminarie Brugge 2014-2015

Cursussenaanbod Grootseminarie Brugge 2014-2015 Cursussenaanbod Grootseminarie Brugge 2014-2015 In het bisdom Brugge is het Grootseminarie het diocesaan huis voor de opleiding en permanente vorming van de bedienaars van de eredienst: diocesane priesters,

Nadere informatie

Begeleiding en nascholing voor ervaren en beginnende leraren

Begeleiding en nascholing voor ervaren en beginnende leraren Begeleidingsdienst Regio Antwerpen Noorderlaan 108 2030 Antwerpen 03 543 97 05 www.dsko.be www.katholiekonderwijs.vlaanderen Informatieve mededeling Bestemd voor Leraren Duits Informatief voor Directie

Nadere informatie

DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE

DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE SECUNDAIR ONDERWIJS MEDEDELINGEN Beste collega, Graag breng ik u nog eens het project Junior College onder de aandacht. Hiermee krijgen 17- en 18-

Nadere informatie