Perstekst SCHOLEN DA VINCI. Donderdag p11u. Nora De Caluwe Directeur

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Perstekst SCHOLEN DA VINCI. Donderdag 14.01 p11u. Nora De Caluwe Directeur"

Transcriptie

1 Perstekst SCHOLEN DA VINCI Donderdag p11u Nora De Caluwe Directeur

2

3 INHOUD Naam 05 Forum Da Vinci 06 Villa Da Vinci 08 Logo 09 Waarom? 10 Toekomst 12

4

5 Perstekst SCHOLEN DA VINCI Donderdag p11u NAAM Het Koninklijk Atheneum en onze freinetschool, Villa da Vinci, heten vanaf vandaag SCHOLEN DA VINCI. Nora De Caluwe Directeur Da Vinci vormt de verbinding tussen de beide scholen. Leonardo Da Vinci, architect, uitvinder, ingenieur, filosoof, natuurkundige, scheikundige, beeldhouwer, schilder en componist, was in de eerste plaats een inspirerende, historische figuur, een groot denker en doener, een schoolvoorbeeld van creativiteit, een universeel man. En het is precies door deze aspecten dat de naam Da Vinci zo nauw aansluit bij onze scholen. Want ook wij zijn mondig en creatief, wij denken en doen, wij zijn enthousiast, veelzijdig, we hebben een open geest en daarnaast een ruim opleidingsaanbod. Scholen Da Vinci zijn de enige secundaire scholen van het GO! In de stad. Vandaar ook onze baseline : Samen leren samenleven in Sint-Niklaas Dat is de filosofie van Scholen Da Vinci, vandaag meer dan ooit noodzakelijk.

6 FORUM DA VINCI Vandaag nemen we afscheid van een naam met traditie en geschiedenis: KONINKLIJK ATHENEUM Sint-Niklaas wordt Forum Da Vinci. Een forum is een groep van deskundigen die met het publiek discussiëren over een bepaalde kwestie, een publieke plek waar iedereen met elkaar van gedachten kan wisselen, een digitale discussiegroep ook. Het Forum Romanum was het centrale marktplein: het politiek, juridisch, religieus, commercieel centrum van het oude Rome. Forum is ook een woord dat kwaliteit, traditie, stijl en trots uitademt. Het geeft ook onze waarden mee: - openheid en ruimte voor open geesten - mondigheid: een plaats waar kritische geesten spreken en luisteren naar elkaar in een sfeer van gelijkwaardigheid Een gepaste nieuwe naam met een al even gepaste baseline: Veelkantig secundair onderwijs Veelzijdig onderwijs waarmee je alle kanten uit kunt, ook later.

7 t Forum heeft een grote campus met veel groene ruimte. Maar ook met veel ruimte voor leerlingen om zichzelf te zijn. Daarnaast hebben we een ruim onderwijsaanbod en een breeddenkend team, leerlingen en leerkrachten leven hier respectvol samen, met aandacht voor de achtergrond van alle leerlingen. Forum als vergaarplaats voor kennis, vaardigheden en attitudes, een plek waar leergierige jongeren antwoorden vinden op al hun vragen.

8 VILLA DA VINCI De naam Villa da Vinci wijzigt niet omdat daar de vlag de lading al dekt. Villa da Vinci is de enige secundaire freinetschool in het Waasland en daarbuiten, de enige freinetschool met een 6-jarige structuur in ASO. Net even anders dus, en uniek. Kleinschalig met een hecht lerarenteam, open klassen, ruimdenkend en respectvol, creatief. Leerlingen leren er op eigen ritme en gaan elke dag met plezier naar school omdat ze heel veel verantwoordelijkheid krijgen bij het aansturen van hun eigen leerproces. Ze leren er samenwerken en samenleven. De leerstof vertrekt vanuit hun eigen interesse, leerlingen gaan op ontdekkingstocht onder het motto: wat je zelf ervaart of ontdekt, blijft je altijd bij.

9 LOGO Ook over het logo werd grondig nagedacht. Hoewel ons onderwijsaanbod niet wijzigt, werd het toch tijd om het geheel in een nieuw jasje te stoppen. Tijd voor nieuwe kleuren, weg met oubollige afkortingen en met de gedateerde look. De communicatie bleek, na grondige analyse, noch eenvormig, noch duidelijk. Een driehoek staat voor degelijkheid, betrouwbaarheid, duurzaamheid, kracht.. Villa Da Vinci kreeg één driehoek als logo, in blauw/groen (zacht cyaan). De driehoek als dak op de Villa. t Forum kreeg er 2, in rood (magenta). 2 driehoeken vormen een parallellogram, een grote ruimte, een forum. En de 3 driehoeken samen vormen een trapezium, een podium: een plek om te groeien. 3 driehoeken: eenheid in verscheidenheid. In Scholen da Vinci, door het veelzijdige opleidingsaanbod, ontdekken leerlingen dingen die hen echt boeien.

10 WAAROM Het was nodig om over te gaan naar een nieuwe, eigentijdse huisstijl om op die manier onze sterke punten te promoten en een frisse wind door de communicatie te laten waaien. Tijd dus voor nieuwe brochures, flyers, websites, en publiciteit via de sociale media. We hebben daarbij een beroep gedaan op een professioneel bureau: Ideeweb. Dit communicatiebureau heeft ons communicatiebeleid kritisch onder de loep genomen. Het is de bedoeling dat we via hun suggesties zorgen voor een positieve uitstraling en onze troeven naar buiten brengen om onze wervingskracht te vergroten. We wilden ook de eenheid tussen Forum en Villa benadrukken en ons pedagogisch project benoemen voor de buitenwereld. - PPGO - freinet - differentiëren in de 1ste graad - evaluatiebeleid ( permanente evaluatie in BSO) - vrije ruimte in de 3de graad ( met filosofie, muziek, woord, )

11 - open en brede school - sanctiebeleid ( nascholing: de nieuwe autoriteit) - aandacht voor groen en milieu: vergroeningsproject - aandacht voor cultuur met o.a. cultuur in de spiegel, discussiefora met oud-leerlingen, schooltoneel, muziekavonden, samenwerking WARP, deelname aan filosofie- en andere olympiades - Als we met deze campagne ook ons marktaandeel kunnen vergroten, is dat mooi meegenomen. ( nu: 9%, GO! Vlaanderen is 15%) Want het is natuurlijk in de eerste plaats de bedoeling om onze school in de schijnwerpers te zetten in Sint-Niklaas en omgeving en te zorgen voor een grotere naambekendheid.

12 TOEKOMST We zetten in op personeel en leerlingen als ambassadeurs van onze scholen. En uiteraard betrekken we daarbij onze afdelingen kunst en publiciteit om het concept verder uit te rollen. De open dag van 23 april wordt een eerste testcase van onze vernieuwde communicatieaanpak. Het spreekt voor zich dat ik u hierbij allen uitnodig om uzelf te komen vergewissen van de efficiëntie van onze nieuwe aanpak.

13

14 Parklaan 89 I 9100 Sint-Niklaas Tel: I info@forumdavinci.be

FREINET, NOG NET EVEN ANDERS!

FREINET, NOG NET EVEN ANDERS! FREINET, NOG NET EVEN ANDERS! Ontdek het in Casa Da Vinci INFOGIDS BSO Inhoudstafel Op deze pagina s lees je alles over de verschillende studierichtingen van Casa Da Vinci. Je ontdekt hier ook hoe onze

Nadere informatie

K.A. 2de graad! 1 SCHOOL 2 CAMPUSSEN PARKLAAN 89 TEREKEN

K.A. 2de graad! 1 SCHOOL 2 CAMPUSSEN PARKLAAN 89 TEREKEN K.A. SINT-NIKL A AS de graad! PARKLAAN 89 TEREKEN SCHOOL CAMPUSSEN Nuttige gegevens Koninklijk Atheneum Sint-Niklaas School van de Vlaamse Gemeenschap Parklaan 89 900 Sint-Niklaas Tel: 0 780 79 00 Fax:

Nadere informatie

K.A. 3de graad! 1 SCHOOL 2 CAMPUSSEN PARKLAAN 89 TEREKEN

K.A. 3de graad! 1 SCHOOL 2 CAMPUSSEN PARKLAAN 89 TEREKEN K.A. SINT-NIKL A AS de graad! PARKLAAN 9 TEREKEN SCHOOL CAMPUSSEN Nuttige gegevens Koninklijk Atheneum Sint-Niklaas School van de Vlaamse Gemeenschap Parklaan 9 900 Sint-Niklaas Tel: 0 0 9 00 Fax: 0 0

Nadere informatie

Zelfstandig werken = actief en zelfstandig leren van een leerling. Het kan individueel of in een groep van maximaal 6 leerlingen.

Zelfstandig werken = actief en zelfstandig leren van een leerling. Het kan individueel of in een groep van maximaal 6 leerlingen. Zelfstandig werken Zelfstandig werken = actief en zelfstandig leren van een leerling. Het kan individueel of in een groep van maximaal 6 leerlingen. Visie Leerlinggericht: gericht op de mogelijkheden van

Nadere informatie

Ambassadeur van het Gemeenschapsonderwijs 2005-2006

Ambassadeur van het Gemeenschapsonderwijs 2005-2006 KA1 Centrum Oostende L. Spillaertstraat 31 8400 Oostende Contactpersoon school Berlinda Willaert, directeur Telefoonnummer 059 70 16 92 Ka1oost.directeur@skynet.be Jimi Bauwens KA1 Centrum Oostende L.

Nadere informatie

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom IVV Sint-Vincentius Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom Voor jou is de overgang van de lagere school naar een eerste graad A-stroom heel zeker een grote verandering. Geen paniek,

Nadere informatie

WAT MAAKT DE VRIJESCHOOL UNIEK?

WAT MAAKT DE VRIJESCHOOL UNIEK? WAT MAAKT UNIEK? WAAROM De vrijeschool heeft een geheel eigen kijk op onderwijs, die gebaseerd is op het mensbeeld uit de antroposofie. Daarbinnen heeft iedere vrijeschool in Nederland een grote mate van

Nadere informatie

WAT MAAKT DE VRIJESCHOOL UNIEK?

WAT MAAKT DE VRIJESCHOOL UNIEK? WAT MAAKT DE VRIJESCHOOL UNIEK? WAAROM DE VRIJESCHOOL De vrijeschool heeft een geheel eigen kijk op onderwijs, die gebaseerd is op het mensbeeld uit de antroposofie. Daarbinnen heeft iedere vrijeschool

Nadere informatie

Zelfbewust en sociaal bewust leren, werken en leven DE BRUG NAAR DE TOEKOMST

Zelfbewust en sociaal bewust leren, werken en leven DE BRUG NAAR DE TOEKOMST Zelfbewust en sociaal bewust leren, werken en leven DE BRUG NAAR DE TOEKOMST DE BRUG NAAR DE TOEKOMST Zelfbewust en sociaal bewust leren, werken en leven De basisschool is de brug naar de toekomst. Een

Nadere informatie

aanstekelijk onderwijs

aanstekelijk onderwijs aanstekelijk onderwijs Als coöperatieve school werken leerlingen, hun ouders en het schoolteam democratisch samen. We geven leerlingen inspraak over hun leertraject en betrekken hen bij het hele schoolproject.

Nadere informatie

Leonardo Da Vinci. Doel: Na deze opdracht weet meer over het leven van Leonardo Da Vinci

Leonardo Da Vinci. Doel: Na deze opdracht weet meer over het leven van Leonardo Da Vinci Thema: de boer op Geschiedenis Tijd van Ontdekkers en Hervormers Renaissance Leonardo Da Vinci Moeilijkheid: **** Tijdsduur: **** Juf Carolien Doel: Na deze opdracht weet meer over het leven van Leonardo

Nadere informatie

VISIE PEDAGOGISCH PROJECT

VISIE PEDAGOGISCH PROJECT VISIE PEDAGOGISCH PROJECT van daltonschool De Kleine Icarus Algemene visie De opdracht van daltonschool De Kleine Icarus bevat naast het onderwijskundig eveneens een maatschappelijk aspect Wij brengen

Nadere informatie

Wij gaan met plezier naar school.

Wij gaan met plezier naar school. www.schoolbranst.be Wij gaan met plezier naar school. 3...onze visie Onze school is een landelijk gelegen dorpsschool, een groene school, waar we leven in verbondenheid met de natuur en met elkaar en handelen

Nadere informatie

FREINET, NET EVEN ANDERS!

FREINET, NET EVEN ANDERS! FREINET, NET EVEN ANDERS! Ontdek het in de Villa INFOGIDS 2016-2017 ASO Inhoudstafel Op deze pagina s lees je alles over de verschillende studierichtingen van Villa Da Vinci. Je ontdekt hier ook hoe onze

Nadere informatie

TheMagica The Creations Experience

TheMagica The Creations Experience Graphica s Grafisch Ontwerp Powered by: TheMagica The Creations Experience Ik was op zoek naar een uniek uiterlijk voor mijn product. Dankzij Themagica s grafische diensten heeft Hanisha Design een gezicht

Nadere informatie

12peciale voorlichtingns-eum,

12peciale voorlichtingns-eum, _ M R E T AS S S CLA T RUIM DOND E TALE R O O V ERDA G ARI JANU 12peciale voorlichtingns-eum, S the ver het a avond o ium en gymnas erclass de mast NT! MASTERCLASS IETS VOOR JOU? Ben jij altijd op zoek

Nadere informatie

Overzicht rapportmodule

Overzicht rapportmodule Overzicht rapportmodule zoals steeds: alles is aanpasbaar in de maintenance module. Bepaal zelf Uw vakonderdelen - punten - periodes - maatregelen...enz. Zachte evaluatie: bepaal de leergebieden en vragen,

Nadere informatie

Samen Inspireren Ontdekken. Informatiegids. IKC de Plattenburg.

Samen Inspireren Ontdekken. Informatiegids. IKC de Plattenburg. Samen Inspireren Ontdekken Ontwikkelen Informatiegids IKC de Plattenburg www.deplattenburg.nl Kiezen Het kiezen van een basisschool voor uw kind: een belangrijke stap. Bij de Plattenburg gaat er voor uw

Nadere informatie

Jouw weg naar het hoger onderwijs

Jouw weg naar het hoger onderwijs Jouw weg naar het hoger onderwijs Inspiro_folder_v1.indd 1 INSPIRO COLLEGE.BE Ben je ook zo nieuwsgierig naar je nieuwe school? Hoe je er gaat leren en welke nieuwe vrienden en vriendinnen je gaat krijgen?

Nadere informatie

Ons onderwijs. Basisvaardigheden & ICT. Thuis voelen & sfeer. Verschillende leer- en ontwikkelstijlen. Bewegen

Ons onderwijs. Basisvaardigheden & ICT. Thuis voelen & sfeer. Verschillende leer- en ontwikkelstijlen. Bewegen Volop in beweging Kindcentrum De Terp is een veilige plek waar kinderen zich voor kunnen bereiden op hun toekomst in de samenleving. Hier dagen we hen uit hun talenten te ontplooien, zich te ontwikkelen

Nadere informatie

Alle ruimte. voor jou w groei COGNOSCO

Alle ruimte. voor jou w groei COGNOSCO Alle ruimte voor jou w groei COGNOSCO Cognosco Campus Het Spoor Mol 02 Inleidend woordje Campus Het Spoor biedt naast het traditionele onderwijs ook het succesvolle Cognosco-onderwijs. De leerlingen kiezen

Nadere informatie

Leonardo Da Vinci s brug

Leonardo Da Vinci s brug Leonardo Da Vinci s brug Bedoeling: De leerlingen overlopen in groepjes van 5 enkele opdrachten om dan uiteindelijk een brug te bouwen zoals Leonardo Da Vinci dit deed. Doelen: De leerlingen kunnen de

Nadere informatie

Breek taboe omtrent kansarme

Breek taboe omtrent kansarme ITINERA INSTITUTE FLASH Breek taboe omtrent kansarme versus kansrijke diploma s 03 07 2013 MENSEN WELVAART BESCHERMING De Europese leiders hebben een actieplan tegen jeugdwerkloosheid aangekondigd. Uiteraard

Nadere informatie

HUISSTIJLGIDS mei 2014

HUISSTIJLGIDS mei 2014 HUISSTIJLGIDS HUISSTIJLGIDS mei 2014 Deze huisstijlgids bepaalt de visuele identiteit van de Sint-Lukas Kunstschool. Het is essentieel dat deze richtlijnen consequent worden gevolgd in elke vorm van communicatie.

Nadere informatie

werken voor talent! MET DE IPAD!

werken voor talent! MET DE IPAD! Groene Hart Rijnwoude is kleinschalig met een breed onderwijsaanbod op het gebied van vmbo-b/k, tl en havo. Op onze school staat Leren met uitzicht centraal. We geven onze leerlingen uitzicht op een goede

Nadere informatie

Onze schoolvisie. Onze accenten

Onze schoolvisie. Onze accenten Onze schoolvisie Onze accenten In onze Freinetschool vinden we heel wat waarden belangrijk. Deze waarden zijn niet zomaar een lukrake opsomming. We hebben met ons schoolteam goed nagedacht over waar we

Nadere informatie

zaanlands lyceum Het Zaanlands Lyceum heeft 5 verschillende eerste klassen: 1 havo/vwo 2 atheneum 3 atheneum bèta+ 4 gymnasium 5 gymnasium bèta+

zaanlands lyceum Het Zaanlands Lyceum heeft 5 verschillende eerste klassen: 1 havo/vwo 2 atheneum 3 atheneum bèta+ 4 gymnasium 5 gymnasium bèta+ zaanlands lyceum Het Zaanlands Lyceum heeft 5 verschillende eerste klassen: 1 havo/vwo 2 atheneum 3 atheneum bèta+ 4 gymnasium 5 gymnasium bèta+ klas 1 havo/vwo Deze brugklas is voor leerlingen met een

Nadere informatie

Beleidsplan cultuureducatie OBS de Driepas

Beleidsplan cultuureducatie OBS de Driepas Beleidsplan cultuureducatie OBS de Driepas 1. Algemene doelstelling cultuureducatie 2. Doelen en visie van de school 3. Visie cultuureducatie 4. Beschrijving van de bestaande situatie 5. Beschrijving van

Nadere informatie

Nieuwsbrief December 2013 Nummer 1

Nieuwsbrief December 2013 Nummer 1 Nieuwsbrief December 2013 Nummer 1 Start brede school Steenvoorde Met deze nieuwsbrief informeren wij jou als medewerker van de toekomstige brede school Steenvoorde over de voortgang van onze brede school.

Nadere informatie

Plusklassen atheneum en gymnasium. méér dan vwo

Plusklassen atheneum en gymnasium. méér dan vwo Plusklassen atheneum en gymnasium méér dan vwo Informatie avond 9 november 2017 Hoe leert een pienter kind? Door zoveel mogelijk te lezen en kennis te verzamelen, óf door ervaringen op te doen zonder actief

Nadere informatie

KINDEREN LATEN LEREN Strategisch beleidsplan 2015-2018. SKO Flevoland en Veluwe. Ontwerpers van onderwijs voor de 21ste eeuw

KINDEREN LATEN LEREN Strategisch beleidsplan 2015-2018. SKO Flevoland en Veluwe. Ontwerpers van onderwijs voor de 21ste eeuw SKO Flevoland en Veluwe Ontwerpers van onderwijs voor de 21ste eeuw KINDEREN LATEN LEREN Strategisch beleidsplan 2015-2018 Strategisch beleidsplan SKO Flevoland en Veluwe 1 KINDEREN LATEN LEREN Onze droomschool

Nadere informatie

Burgerschapsonderwijs op school in Europa 2017

Burgerschapsonderwijs op school in Europa 2017 Eurydice studie Burgerschapsonderwijs op school in Europa 2017 VLOR 6 maart 2018 Opzet van de studie Doel: verschillende benaderingen van burgerschapsonderwijs in Europa in kaart brengen Breed conceptueel

Nadere informatie

Inrichting nieuwe werkvloer NCRV

Inrichting nieuwe werkvloer NCRV Inrichting nieuwe werkvloer NCRV Analyse ruimte Veel drukte door koffiehoek Groene planten maken de ruimte fris Donkere ruimte Vergadertafel staat in de weg Achterwand vrijhouden om meer licht te creëren

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 4. Les 1. Introductie filosofie Hebben alle vragen een antwoord? 10. Les 2. Denken Kunnen dieren denken?

Inhoudsopgave. Inleiding 4. Les 1. Introductie filosofie Hebben alle vragen een antwoord? 10. Les 2. Denken Kunnen dieren denken? >> Inhoudsopgave Inleiding 4 Les 1. Introductie filosofie Hebben alle vragen een antwoord? 10 Les 2. Denken Kunnen dieren denken? 14 Les 3. Geluk Wat is het verschil tussen blij zijn en gelukkig zijn?

Nadere informatie

INFOBROCHURE 2e - 3e GRAAD. secundair onderwijs

INFOBROCHURE 2e - 3e GRAAD.   secundair onderwijs INFOBROCHURE 2e - 3e GRAAD www.materdeibrasschaat.be secundair onderwijs 2018-2019 Welkom in Mater Dei In een aangenaam en gestructureerd schoolklimaat vinden heel wat leerlingen in onze school de gepaste

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

Peiling burgerzin en burgerschapseducatie in de derde graad aso, bso, kso en tso + Vergelijking met ICCS 2016

Peiling burgerzin en burgerschapseducatie in de derde graad aso, bso, kso en tso + Vergelijking met ICCS 2016 Peiling burgerzin en burgerschapseducatie in de derde graad aso, bso, kso en tso + Vergelijking met ICCS 2016 Inspiratiedag PAV sessie 5 7 december 2017 Margo Vandenbroeck Overzicht DEEL 1 Peiling burgerzin

Nadere informatie

Informatie voor ouders. schooljaar 2015-2016. Lyceum volgens. Mischa. Hart voor jouw talent! Uitdagend leren

Informatie voor ouders. schooljaar 2015-2016. Lyceum volgens. Mischa. Hart voor jouw talent! Uitdagend leren Informatie voor ouders schooljaar 2015-2016 Lyceum volgens Mischa Hart voor jouw talent! Uitdagend leren Uitdagend leren De leerlingen op het Lyceum volgen een opleiding voor havo, atheneum of gymnasium.

Nadere informatie

Daar krijg je zin in leren. In deze folder lees je alles wat je weten wil over ons.

Daar krijg je zin in leren. In deze folder lees je alles wat je weten wil over ons. Daar krijg je zin in leren. In deze folder lees je alles wat je weten wil over ons. Op onze school krijg je zin in leren. Wie enthousiast is, presteert beter. Dat geldt voor volwassenen, maar natuurlijk

Nadere informatie

waarom kiezen voor het Zaanlands Lyceum?

waarom kiezen voor het Zaanlands Lyceum? zaanlands Het Zaanlands Lyceum heeft 6 verschillende eerste klassen: havo/vwo havo/vwo sportklas atheneum atheneum bèta+ gymnasium gymnasium bèta+ waarom kiezen voor het Zaanlands Lyceum? lyceum Duidelijke

Nadere informatie

Kies wat goed voelt

Kies wat goed voelt + +++++++++++++++++++++++++++++++++ Kies wat goed voelt De ene middelbare school is de andere niet. Er zijn vaak grote verschillen in pedagogische benadering, omvang en sfeer. Het belangrijkste is dat

Nadere informatie

Ambassadeur van het Gemeenschapsonderwijs

Ambassadeur van het Gemeenschapsonderwijs 5 Mechelen-Keerbergen-Heist-op-den-Berg KTA Mechelen Wollemarkt Wollemarkt 36 2800 Mechelen Contactpersoon school Anne Gielen, directeur Telefoonnummer 015 28 62 60 Amal Bohmedi KTA Mechelen Wollemarkt

Nadere informatie

Een open geest start hier GO! atheneum Tienen

Een open geest start hier GO! atheneum Tienen Een open geest start hier GO! atheneum Tienen Wat is STEM? STEM STEM staat voor Science Technology Engineering Mathematics. Wetenschap, techniek en wiskunde zijn binnen STEM geen aparte vakken maar onlosmakelijk

Nadere informatie

Op stap naar. Het secundair onderwijs. Vrij CLB Roeselare Kattenstraat Roeselare

Op stap naar. Het secundair onderwijs. Vrij CLB Roeselare Kattenstraat Roeselare Op stap naar Het secundair onderwijs Onderwijsloopbaanbegeleiding een opdracht van het CLB Proces begeleiding Aanvullend aan de school Op vraag Kiezen roept veel vragen op 1. Vragen naar informatie 2.

Nadere informatie

Volgend schooljaar is het zover! De langverwachte onderwijshervorming begint op 1 september 2019.

Volgend schooljaar is het zover! De langverwachte onderwijshervorming begint op 1 september 2019. Beste, Volgend schooljaar is het zover! De langverwachte onderwijshervorming begint op 1 september 2019. Maar wat verandert er nu precies? De basisvorming (27 uur) blijft voor iedereen hetzelfde. Daarbij

Nadere informatie

oktober Linknieuws Inhoud START BSO DE NIEUWE LINK

oktober Linknieuws Inhoud START BSO DE NIEUWE LINK + oktober Linknieuws 3-10-2014 START BSO DE NIEUWE LINK Op maandag 29 september is Buitenschoolse Opvang de Schaepskooi gestart met naschoolse opvang in het gebouw van De Nieuwe Link. Voortaan heet deze

Nadere informatie

Thema: de K van. Moeilijkheid : *** Samenleving Tijdsduur : ***

Thema: de K van. Moeilijkheid : *** Samenleving Tijdsduur : *** Thema: de K van. Moeilijkheid : *** Samenleving Tijdsduur : *** Nederland juf Yvonne Het land Doel: Na deze opdracht weet je heel wat over bekende en beroemde kunstschilders van vroeger en nu. Uitleg opdracht:

Nadere informatie

Leren op een prachtige school

Leren op een prachtige school Meerwerf basisschool Tuindorpschool www.meerwerf.nl Leren op een prachtige school midden in Den Helder R Rust en ruimte In het oude centrum van Den Helder ligt onze prachtige Tuindorpschool. Al generaties

Nadere informatie

In deze folder lees je alles wat je weten moet over ons. Daar krijg je zin in leren.

In deze folder lees je alles wat je weten moet over ons. Daar krijg je zin in leren. In deze folder lees je alles wat je weten moet over ons. Daar krijg je zin in leren. Op onze school krijg je zin in leren. Wie enthousiast is, presteert beter. Dat geldt voor volwassenen, maar natuurlijk

Nadere informatie

In deze folder lees je alles wat je weten moet over ons. 2015/2016. Daar krijg je zin in leren.

In deze folder lees je alles wat je weten moet over ons. 2015/2016. Daar krijg je zin in leren. In deze folder lees je alles wat je weten moet over ons. 2015/2016 Daar krijg je zin in leren. Op onze school krijg je zin in leren. Wie enthousiast is, presteert beter. Dat geldt voor volwassenen, maar

Nadere informatie

Letterenhuis. Inspiratie OVERAL! MET ISH AIT HAMOU ALS AMBASSADEUR INSPIRATIE. Workshop voor 3de graad TSO/BSO. Info voor de leerkracht

Letterenhuis. Inspiratie OVERAL! MET ISH AIT HAMOU ALS AMBASSADEUR INSPIRATIE. Workshop voor 3de graad TSO/BSO. Info voor de leerkracht Letterenhuis Inspiratie OVERAL! MET ISH AIT HAMOU ALS AMBASSADEUR INSPIRATIE Workshop voor 3de graad TSO/BSO Info voor de leerkracht Het Letterenhuis Het Letterenhuis bewaart de archieven van schrijvers

Nadere informatie

Een blik op kwaliteitsvol onderwijs door de ogen van de leerkracht

Een blik op kwaliteitsvol onderwijs door de ogen van de leerkracht Een blik op kwaliteitsvol onderwijs door de ogen van de leerkracht Evi Geeroms en David Evenepoel Koninklijk Atheneum Etterbeek Wie zijn wij? Leerkrachten Koninklijk Atheneum Etterbeek (Brussel) Nederlandstalige

Nadere informatie

WELKOM IN MUSART Welkom in Musart (voorheen gekend als Muziekhumaniora Kindsheid Jesu Hasselt) - een muziekopleiding die zich richt op jonge talentrijke musici in klassieke muziek, jazz en pop - die is

Nadere informatie

Een werkboek met creatieve ideeën om met kinderen originele portretten en zelfportretten te maken. Voor kinderen van 6 12 jaar

Een werkboek met creatieve ideeën om met kinderen originele portretten en zelfportretten te maken. Voor kinderen van 6 12 jaar Ursula Gareis CREATIEF WERKEN MET PORTRET EN ZELFPORTRET Een werkboek met creatieve ideeën om met kinderen originele portretten en zelfportretten te maken Voor kinderen van 6 12 jaar Elke pagina van dit

Nadere informatie

BIJLAGE 2 RELATIONELE EN SEKSUELE VORMING IN DE LEERPLANNEN. Inleiding. verwijst naar ontwikkelingsaspecten uit het OWP

BIJLAGE 2 RELATIONELE EN SEKSUELE VORMING IN DE LEERPLANNEN. Inleiding. verwijst naar ontwikkelingsaspecten uit het OWP BIJLAGE 2 RELATIONELE EN SEKSUELE VORMING IN DE LEERPLANNEN Inleiding In alle leerplannen en in het Ontwikkelingsplan voor de Katholieke Basisschool zitten aspecten van relationele vorming verwerkt. Soms

Nadere informatie

VISIE. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon.

VISIE. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon. OPVOEDEN en LEREN is gebaseerd op een draagvlak van STEUNEN, STUREN EN STIMULEREN: Om binnen de grenzen

Nadere informatie

Opvoedingsproject. Nieuwen Bosch Humaniora Gent

Opvoedingsproject. Nieuwen Bosch Humaniora Gent Opvoedingsproject Nieuwen Bosch Humaniora Gent Onze school wil aan jongeren kwalitatief hoogstaand onderwijs bieden in een hartelijk klimaat van samenwerken en samenleven stimuleren we de leerlingen vanuit

Nadere informatie

completer is beter Meer weten? = leren + U heeft nu een beeld van onze school, en misschien wilt u daarom nog meer weten.

completer is beter Meer weten? = leren + U heeft nu een beeld van onze school, en misschien wilt u daarom nog meer weten. Meer weten? completer is beter U heeft nu een beeld van onze school, en misschien wilt u daarom nog meer weten. Op onze website www.rscollege.nl vindt u alle informatie. Daarnaast is het natuurlijk mogelijk

Nadere informatie

Geschiedenis en VOET

Geschiedenis en VOET Geschiedenis en VOET Per 1 september 2010 traden de nieuwe vakoverschrijdende eindtermen (VOET) in werking en vanaf 1 september 2011 zal de doorlichting de VOET meenemen in de focus van de scholen. De

Nadere informatie

Alle uitspraken/ antwoorden van ouders op onderwijscafé OPONOA, 26/10. Per vraag in volgorde van belangrijkheid (antwoorden zijn gewogen).

Alle uitspraken/ antwoorden van ouders op onderwijscafé OPONOA, 26/10. Per vraag in volgorde van belangrijkheid (antwoorden zijn gewogen). Bijlage bij verslag oudercafé OPONOA 26 oktober 2016 Aan : CvB, klankbordgroep (verspreiding bepalen in klankbordgroep) Betreft : Impressie en uitkomsten oudercafé 26 oktober 2016 Datum: : 28 oktober 2016

Nadere informatie

Logica brengt je van A naar B Verbeelding brengt je overal (Albert Einstein)

Logica brengt je van A naar B Verbeelding brengt je overal (Albert Einstein) Logica brengt je van A naar B Verbeelding brengt je overal (Albert Einstein) Een presentatie voor iedereen die meer wil weten over denken in beelden. Doelstelling van vandaag: Het proberen weg te nemen

Nadere informatie

Wij stimuleren leergierigheid

Wij stimuleren leergierigheid Wij stimuleren leergierigheid 1 HET KAT: WIJ STIMULEREN LEERGIERIGHEID Een school kiezen voor uw zoon of dochter is heel belangrijk, maar niet gemakkelijk. Het is belangrijk omdat het secundair onderwijs

Nadere informatie

Informatie voor ouders. schooljaar Rijnwoude volgens. Domino. Hart voor jouw talent! Leren met uitzicht

Informatie voor ouders. schooljaar Rijnwoude volgens. Domino. Hart voor jouw talent! Leren met uitzicht Informatie voor ouders schooljaar 2015-2016 Rijnwoude volgens Domino Hart voor jouw talent! Leren met uitzicht Leren met uitzicht Groene Hart Rijnwoude is kleinschalig met een breed onderwijsaanbod op

Nadere informatie

Persdossier ikgeeflevenaanmijnplaneet.indeklas.be 28 september 2010

Persdossier ikgeeflevenaanmijnplaneet.indeklas.be 28 september 2010 Persdossier ikgeeflevenaanmijnplaneet.indeklas.be 28 september 2010 Persbericht Wat vind je in de virtuele edukit? Een dynamische website Activiteiten in detail De algemene campagne ikgeeflevenaanmijnplaneet.be

Nadere informatie

Peiling ouders en school samen. Landelijke ouderraad, september 2016

Peiling ouders en school samen. Landelijke ouderraad, september 2016 Peiling ouders en school samen Landelijke ouderraad, september 2016 Contact ouders en school Voelt u zich welkom op school? 60 op schaal van 100 Helemaal niet welkom een beetje welkom Heel welkom Minuten

Nadere informatie

DOELSTELLINGEN EN VOET BUURTAMBASSADEURS

DOELSTELLINGEN EN VOET BUURTAMBASSADEURS DOELSTELLINGEN EN VOET BUURTAMBASSADEURS 3 DE GRAAD SECUNDAIR ONDERWIJS - BSO - De volgende doelstellingen en VOET kunnen aan bod komen. Dat is steeds afhankelijk van de onderzochte (school)omgeving. Die

Nadere informatie

Webteksten schrijven. Denise van der Burg 0840384 CMD1I

Webteksten schrijven. Denise van der Burg 0840384 CMD1I Webteksten schrijven Denise van der Burg 0840384 CMD1I Inhoud Inleiding... Analyse websites. De bloemist Zoetermeer. Boom bloembinders Breda Norbets bloemkunst en meer. De bloemenhoek. Mijn keuze. Bouwplan

Nadere informatie

Interactieve rondleiding SO

Interactieve rondleiding SO Interactieve rondleiding SO Heilige Plaatsen Tijdens deze interactieve rondleidingen ontdekken jongeren uit het secundair onderwijs de verschillen en gelijkenissen tussen de drie religies. Meer specifiek

Nadere informatie

Duaal leren Een succesverhaal volgens GO! / Commissie Onderwijs 5 maart 2015

Duaal leren Een succesverhaal volgens GO! / Commissie Onderwijs 5 maart 2015 Duaal leren Een succesverhaal volgens GO! koen.bollaert@g-o.be / 0497 45 64 28 Commissie Onderwijs 5 maart 2015 Inhoud PPGO! Inleiding Partnerschap Succesfactoren Visie op onderwijs Deelcertificaten Belang

Nadere informatie

Donderdag 10 november 2011 JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Logo 3- en Groene Vlag-uitreiking - Schaarbeek

Donderdag 10 november 2011 JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Logo 3- en Groene Vlag-uitreiking - Schaarbeek Donderdag 10 november 2011 JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Logo 3- en Groene Vlag-uitreiking - Schaarbeek Geachte leerkrachten en directies, Beste jongens en meisjes,

Nadere informatie

VELON conferentie 8 maart 2010 Ontwikkeling: Els Schellekens (Bureau ELS) Onderzoek: Dorian de Haan Marije de Hoogd

VELON conferentie 8 maart 2010 Ontwikkeling: Els Schellekens (Bureau ELS) Onderzoek: Dorian de Haan Marije de Hoogd VELON conferentie 8 maart 2010 Ontwikkeling: Els Schellekens (Bureau ELS) Onderzoek: Dorian de Haan Marije de Hoogd Subsidie: Bernard van Leer Foundation Inhoud presentatie Onze Klas Mijn Wereld Ontwikkeling:

Nadere informatie

Wij stimuleren leergierigheid

Wij stimuleren leergierigheid Wij stimuleren leergierigheid HET KAT: WIJ STIMULEREN LEERGIERIGHEID Een school kiezen voor uw zoon of dochter is heel belangrijk, maar niet gemakkelijk. Het is een belangrijke keuze omdat het secundair

Nadere informatie

INFOBROCHURE 2e - 3e GRAAD. secundair onderwijs

INFOBROCHURE 2e - 3e GRAAD.  secundair onderwijs INFOBROCHURE e - 3e GRAAD www.materdeibrasschaat.be secundair onderwijs 017-018 Welkom in Mater Dei In een aangenaam en gestructureerd schoolklimaat vinden heel wat leerlingen in onze school de gepaste

Nadere informatie

Samen het beste uit jezelf halen!

Samen het beste uit jezelf halen! Samen het beste uit jezelf halen! Maak kennis met het Gerrit Rietveld College Je gaat binnenkort naar de middelbare school en natuurlijk wil je eerst onderzoeken welke school bij je past. We stellen ons

Nadere informatie

Wat is Highschool? Op de volgende bladzijden hebben we de verschillende programma s uitgewerkt.

Wat is Highschool? Op de volgende bladzijden hebben we de verschillende programma s uitgewerkt. l o o h c s h g i H O V M@ Wat is Highschool? Op school vergroot je je kennis en leer je vaardigheden binnen verschillende vakken als Nederlands, biologie, wiskunde en geschiedenis. Dat programma is voor

Nadere informatie

SPEELHOFLAAN SINT-TRUIDEN tel WEBSITE

SPEELHOFLAAN SINT-TRUIDEN tel WEBSITE SPEELHOFLAAN 9 800 SINT-TRUIDEN tel. 0 68 7 E-MAIL rita.utens@ktasinttruiden.be WEBSITE www.atheneumsinttruiden.be VISIE EN PEDAGOGISCH PROJECT In de eerste graad stond een brede basisvorming centraal,

Nadere informatie

> VERSLAG MAATSCHAPPELIJKE STAGES II Inspraakdag Vlaams Parlement Vrijdag 18 maart 2011 (namiddag)

> VERSLAG MAATSCHAPPELIJKE STAGES II Inspraakdag Vlaams Parlement Vrijdag 18 maart 2011 (namiddag) > VERSLAG MAATSCHAPPELIJKE STAGES II Inspraakdag Vlaams Parlement Vrijdag 18 maart 2011 (namiddag) Aanwezig: 18 leerlingen Vertegenwoordiging: Vrij Technisch Instituut Leuven, Sint-Theresia-instituut Kortrijk,

Nadere informatie

De blijft je hele leven een rol spelen

De blijft je hele leven een rol spelen Laat je zien. In de Theaterklas. Stilletjes zijn we er heel trots op: onze Theaterklas. Omdat we ernstig vermoeden dat geen enkele andere middelbare onderwijsinstelling op dit hoge niveau programma s aanbiedt

Nadere informatie

Freinetonderwijs. Gemeenteschool Appels. Heirstraat Dendermonde 052/

Freinetonderwijs. Gemeenteschool Appels. Heirstraat Dendermonde 052/ Freinetonderwijs emeenteschool Appels emeenteschool Appels Heirstraat 61 9200 Dendermonde 052/21.75.27 Op 1 september 2010 opent de eerste freinetschool in Dendermonde haar poorten. Uitmuntend, stimulerend

Nadere informatie

Welkom ouders van t Zonnewiel

Welkom ouders van t Zonnewiel Welkom ouders van t Zonnewiel Presentatie over: De overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs en de scholen van Het Baken in Almere Onderwijsdoorstroomschema LWOO, wat is dat? LWOO op Stad

Nadere informatie

Kwaliteit en kansen voor elke leerling

Kwaliteit en kansen voor elke leerling Kwaliteit en kansen voor elke leerling Voorstel van de Commissie Monard St.A.M. 21 oktober 2009 Hilde Meysman Vooraf perspectief aanpak 1. Krijtlijnen voor de vernieuwing Het Vlaams secundair onderwijs

Nadere informatie

Algemene info eerste graad

Algemene info eerste graad Algemene info eerste graad Leerlingen die instappen in de eerste graad secundair onderwijs, stappen een andere onderwijswereld binnen. Plots zijn er veel meer vakken, veel meer leerkrachten, andere aandachtspunten,

Nadere informatie

Verslag Leerlingenenquête 2010 2011.

Verslag Leerlingenenquête 2010 2011. Verslag Leerlingenenquête 2010 2011. In het kader van de kwaliteitszorg op de RK Daltonbasisschool St. Plechelmus houden we eenmaal per 4 jaar een leerlingenenquête. In het schooljaar 2010-2011 is deze

Nadere informatie

Wij stimuleren leergierigheid

Wij stimuleren leergierigheid Wij stimuleren leergierigheid HET KAT: WIJ STIMULEREN LEERGIERIGHEID Een school kiezen voor uw zoon of dochter is heel belangrijk, maar niet gemakkelijk. Het is een belangrijke keuze omdat het secundair

Nadere informatie

werken voor talent! MET DE IPAD!

werken voor talent! MET DE IPAD! Op de Groene Hart Topmavo komen leerlingen met een mavo (vmbo-tl) of mavo/havo-advies. We hebben in klas 1 zowel tl-klassen als tl/havoklassen. Bij ons kunnen leerlingen Meer dan leren. Leerlingen doen

Nadere informatie

Create to explore yourself'

Create to explore yourself' Het Openbaar Primair Onderwijs Dordrecht Onlosmakelijk verbonden met de Omgeving de Samenleving Bedrijven en Maatschappelijke organisaties Leren & Samenleving als natuurlijke bondgenoot van leerlingen

Nadere informatie

T ATRIUM VERLEG JE GRENZEN!

T ATRIUM VERLEG JE GRENZEN! T ATRIUM VERLEG JE GRENZEN! WAT MAAKT T ATRIUM ZO BIJZONDER? Het einde van de basisschooltijd komt in zicht. Tijd om te kiezen voor een middelbare school! Maak in deze folder kennis met t Atrium en ontdek

Nadere informatie

JOUW TALENTEN, ONZE ZORG.

JOUW TALENTEN, ONZE ZORG. INFO BROCHURE graad JOUW TALENTEN, ONZE ZORG. Ontdek en ontwikkel jouw talenten en interesses in onze brede eerste graad. nieuwenbosch.be NIEUWEN BOSCH HUMANIORA GENT In onze brede ste graad ontdekken

Nadere informatie

Wegwijs. in het onderwijs

Wegwijs. in het onderwijs Wegwijs in het onderwijs Dienst onderwijs In deze folder vind je de contactgegevens van alle scholen in Geel en heel wat nuttige informatie over onderwijs in het algemeen. Heb je nog vragen over onderwijs,

Nadere informatie

PROJECT 2014 FLL WORLD CLASS SM

PROJECT 2014 FLL WORLD CLASS SM PROJECT 2014 FLL WORLD CLASS SM In het FLL World Class SM Project zal jullie team: Een onderwerp kiezen waar jullie enthousiast over zijn of altijd al meer over hebben willen weten. Een innovatieve oplossing

Nadere informatie

HUMANE WETENSCHAPPEN S I N T - J A N S C O L L E G E. w w w. s j c - g e n t. b e

HUMANE WETENSCHAPPEN S I N T - J A N S C O L L E G E. w w w. s j c - g e n t. b e S I N T - J A N S C O L L E G E w w w. s j c - g e n t. b e Campus Heiveld Heiveldstraat 117 9040 Sint-Amandsberg Tel: 09 228 32 40 heiveld@sjc-gent.be Campus Visitatie Visitatiestraat 5 9040 Sint-Amandsberg

Nadere informatie

SLACHTHUISSTRAAT 68. Klaar. voor het. middelbaar? PARKLAAN 89 K.A. SINT-NIKLAAS 1 SCHOOL 3 CAMPUSSEN TEREKEN

SLACHTHUISSTRAAT 68. Klaar. voor het. middelbaar? PARKLAAN 89 K.A. SINT-NIKLAAS 1 SCHOOL 3 CAMPUSSEN TEREKEN SLACHTHUISSTRAAT 68 Klaar middelbaar? voor het PARKLAAN 89 TEREKEN K.A. SINT-NIKLAAS SCHOOL CAMPUSSEN Nuttige gegevens Koninklijk Atheneum Sint-Niklaas School van de Vlaamse Gemeenschap Parklaan 89 900

Nadere informatie

Uitwerking vacatures:

Uitwerking vacatures: Uitwerking vacatures: Vacature 1: A. Het is een jong bedrijf dus het is niet zo groot. B. Het bedrijf zit in de reclamebranche dus het is een mediabedrijf. C. Een sfeervol bedrijf denk ik, er staan dingen

Nadere informatie

Evaluatierapport Nationale Opleiding MediaCoach 2015

Evaluatierapport Nationale Opleiding MediaCoach 2015 Evaluatierapport Nationale Opleiding MediaCoach 2015 www.nomc.nl De Nationale Opleiding MediaCoach wordt uitstekend en goed beoordeeld, door enthousiaste en kundige docenten, de link met de praktijk, prettig

Nadere informatie

Ambassadeur van het Gemeenschapsonderwijs

Ambassadeur van het Gemeenschapsonderwijs KA Denderleeuw Kouterbaan 20 9470 Denderleeuw Contactpersoon school Michèle Gijsenbergh Telefoonnummer 053 64 59 51 michele.gijsenbergh@kad.skynet.be Gorik Noynaert KA Denderleeuw Kouterbaan 20 9470 Denderleeuw

Nadere informatie

Standpunt rapport in het basisonderwijs PBD Basisonderwijs (september 2015)

Standpunt rapport in het basisonderwijs PBD Basisonderwijs (september 2015) Standpunt rapport in het basisonderwijs PBD Basisonderwijs (september 2015) Pedagogische begeleidingsdienst Huis van het GO! Willebroekkaai 36 1000 Brussel Situering, probleemstelling en uitgangspunten

Nadere informatie

De middenschool is ten einde. Iedereen vertrekt naar een andere school

De middenschool is ten einde. Iedereen vertrekt naar een andere school De middenschool is ten einde Iedereen vertrekt naar een andere school Een stapsgewijs proces Een gezamenlijk proces Leerling Ouders School CLB STAP 1: werken aan keuzerijpheid Wie ben ik? Rapportonderzoek

Nadere informatie

WORKSHOP. NAAM ORGANISATIE Integratiedienst Leuven - Wereldkleur TITEL WORKSHOP Liedjes en dans in Swahili (Oost-Afrika) Type ASO TSO BSO KSO

WORKSHOP. NAAM ORGANISATIE Integratiedienst Leuven - Wereldkleur TITEL WORKSHOP Liedjes en dans in Swahili (Oost-Afrika) Type ASO TSO BSO KSO WORKSHOP NAAM ORGANISATIE Integratiedienst Leuven - Wereldkleur TITEL WORKSHOP Liedjes en dans in Swahili (Oost-Afrika) DOELGROEP Lager Onderwijs 3 e graad Secundair Onderwijs 1 e graad 2 e graad 3 e graad

Nadere informatie

voor een woning-leven-lang Bovinci Naaldhouten Gevelelementen

voor een woning-leven-lang Bovinci Naaldhouten Gevelelementen voor een woning-leven-lang Bovinci Naaldhouten Gevelelementen Waarom de naam Bovinci? De naam Bovinci is gekozen met een knipoog naar Da Vinci vanwege zijn bijzondere talent voor architectuur en schilderkunst.

Nadere informatie