Donderdag 21 en vrijdag 22 februari 2008 (09:00-16:00) Theologisch Pastoraal Centrum Groenenborgerlaan Antwerpen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Donderdag 21 en vrijdag 22 februari 2008 (09:00-16:00) Theologisch Pastoraal Centrum Groenenborgerlaan Antwerpen"

Transcriptie

1 GODSDIENSTONDERWIJSCONGRES OP ZOEK NAAR EEN KRACHTIGE LEER- EN ONDERWIJSOMGEVING VOOR HET VAK R.-K. GODSDIENST Donderdag 21 en vrijdag 22 februari 2008 (09:00-16:00) Theologisch Pastoraal Centrum Groenenborgerlaan Antwerpen Het Universitair Centrum Sint-Ignatius Antwerpen organiseert, in overleg met de Vlaamse onderwijsvicarissen en het Vlaamse Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs, een symposium voor leerkrachten godsdienst en pedagogische begeleiders van het secundair katholiek onderwijs, voor theologen en kerkverantwoordelijken. In opvolging van vorige thema s, m.n. Het schoolvak godsdienst, Theologiseren met jongeren, De leraar als levensbeschouwelijke pedagoog en Traditie als spanning tussen innerlijkheid en gemeenschapsopbouw, gaat deze vijfde editie op zoek naar een krachtige leeromgeving voor het vak godsdienst. Binnen de pluralistische en ook seculiere samenleving van vandaag is het vaak moeilijk om de algemene opdracht van het vak godsdienst op een krachtige manier aan bod te laten komen. De godsdienstleerkracht staat voor de opdracht om niet alleen ethische en actuele problemen maar ook levensbeschouwelijke vragen te behandelen en bij de leerling het vermogen te helpen ontwikkelen om gebeurtenissen op hun levensbeschouwelijke waarde te schatten. De leerkracht vraagt zich daarbij af hoe hij/zij dit kan verwezenlijken binnen de leerdoelen (de basisdoelen, kern- en terreindoelen) die het leerplan vooropstelt. Het godsdienstonderwijs congres 2008 wil aan de hand van concrete lesfragmenten onderzoeken hoe de leerkracht vanuit het leerplan een krachtige leeromgeving kan ontwikkelen en de verbondenheid en botsing tussen identiteit, pluraliteit en Christelijke traditie onder de aandacht kan brengen.

2 PROGRAMMA Op zoek naar een krachtige leer- en onderwijsomgeving voor het vak R.-K. godsdienst Donderdag 21 februari :00 Registratie en koffie 09:30 Verwelkoming en inleiding 09:45 Film De andere plek 11:15 Koffiepauze De film De andere plek: Op zoek naar een krachtige leer- en onderwijsomgeving volgt enkele leerkrachten van de school Heilig Graf Turnhout in hun dagelijkse lesgeven en in hun betrachting om een krachtige leeromgeving te creëren voor hun leerlingen. In de film gaat de aandacht uit naar de onderwijsstijl en de leermiddelen, maar ook naar de steeds veranderende omstandigheden waarbinnen de leerkracht moet lesgeven (lesruimte, de diverse groep leerlingen ). 11:45 Workshop Een aangepaste methode per graad 13:00 Lunch De workshops worden geleid door een godsdienstpedagoog en een theoloog. Elk vanuit het eigen perspectief geven ze een eerste aanzet voor verdere pedagogische, didactische en theologische reflectie over de godsdienstles. Ze onderzoeken hoe de les kan uitgroeien tot een krachtige leer- en onderwijsomgeving waarbinnen de kerndoelen worden verwezenlijkt en hoe de les kan bijdragen tot de algemene doelstelling van het leerplan, namelijk het aanzetten tot levensbeschouwelijke bedachtzaamheid. 1 ste graad o.l.v. Bart Verbesselt en Marie-Ann De Cocker 2 de graad o.l.v. Mieke De Vlieger en Jos Van Rompay 3 de graad o.l.v. Frederiek Depoortere en Vera Van de Peer 4 de graad o.l.v. Jean Bastiaens en Paul Van Haute 14:00 Lezing De kracht van verhalen Lies Boucquet en Ilse Callaert, Arteveldehogeschool Hoe kunnen verhalen krachtige leerimpulsen worden? Hoe kunnen jongeren via verhalen levensbeschouwelijk bedachtzaam worden? Aan de hand van concrete voorbeelden zoeken we samen naar voorwaarden om verhalenderwijs een krachtige leeromgeving te ontwikkelen.

3 14:45 Vragenmoment 15:15 Koffiepauze 15:45 Filmfragment Het vak godsdienst voorbij het belsignaal Zowel leerlingen, leerkrachten als directies hebben een eigen visie over de wijze waarop het vak godsdienst buiten de les een verdere rol speelt. 16:00 Lezing Het vak godsdienst voorbij het belsignaal Dr. Frederiek Depoortere, systematische theologie, KULeuven Eva Vromman, leerkracht godsdienst De thema s die in de godsdienstles worden behandeld, komen in het dagelijkse leven opnieuw aan bod. Hoe spelen de thema s van het vak onderwijs verder door in de ontwikkeling van de leerlingen? Hoe kan de leerkracht de leerlingen voorbereiden op de steeds weerkerende confronterende verstrengeling van de eigen identiteit, de pluraliteit van de identiteiten rondom en de (christelijke) traditie waarbinnen ze opgroeien? 16:30 Conclusies Einde voorzien omstreeks 17 uur.

4 Op zoek naar een krachtige leer- en onderwijsomgeving voor het vak R.-K. godsdienst De rol van de vakgroep Vrijdag 22 februari 2008 De tweede dag van het godsdienstonderwijs congres focust op de bijdrage van de vakverantwoordelijken en hun rol in de ontwikkeling van een krachtige leer- en onderwijsomgeving. 09:00 Registratie en koffie 09:15 Verwelkoming en inleiding 09:30 Werkwinkel 1 Peter Van Petegem, docent verbonden aan het Instituut voor Onderwijs en Informatiewetenschappen (alg.) van de Universiteit Antwerpen 11:00 Koffiepauze De onderwijskundige consequenties van de basis- en kerndoelen voor het ontwikkelen van een krachtige onderwijs- en leeromgeving worden gecreëerd 11:30 Werkwinkel 2 De onderwijsomgeving van de leerkracht: de school en het vakteam als draagvlak voor de godsdienstleerkracht 13:00 Lunch 14:00 Werkwinkel 3 Fons Vandormael, Katholieke Hogeschool Zuid-West-Vlaanderen (KATHO) De leeromgeving van de leerling: welke omstandigheden/ voorwaarden moeten er worden gecreëerd zodat leerlingen actief levensbeschouwelijk kunnen handelen? 15:30 Besluit Einde voorzien omstreeks 16 uur.

5 PROFIELEN GASTSPREKERS Donderdag 21 februari 2008: Workshops Dr. Jean Bastiaens, bijbelexegeet/theoloog, vicariaal verantwoordelijke voor de vorming in Vlaams-Brabant & Mechelen (Aartsbisdom) en permanent diaken Marie-Ann De Cocker, halftijds inspecteur-adviseur RKG in het bisdom Gent voor SO en BuSO, (benevole) docent vakdidactiek aan het Hoger Diocesaan Godsdienstinstituut Gent (HDGI) en (halftijds) lector godsdienst aan de Arteveldehogeschool in de lerarenopleiding Godsdienst SO Dr. Frederiek Depoortere, postdoctoraal onderzoeker, afdeling systematische theologie, KULeuven Dra. Mieke De Vlieger, lector aan de KATHO - lerarenopleiding RENO Torhout Vera Van de Peer, diocesaan inspecteur-adjutor RKG Antwerpen, Secundair Onderwijs Paul Van Haute, congregationeel inspecteur-adjutor RKG Salesianen, Secundair Onderwijs Jos Van Rompay, nascholingsmedewerker en inspecteur-adviseur RKG Mechelen-Brussel, Basisonderwijs en Secundair Onderwijs Dr. Bart Verbesselt, lector Godsdienst SO aan het departement lerarenopleiding van de Katholieke Hogeschool Leuven, praktijklector academische lerarenopleiding Godgeleerdheid van de KULeuven, docent sociale ethiek HIGW Antwerpen. Lezing Het belang van het narratieve in de godsdienstles Lies Boucquet en Ilse Callaert, Arteveldehogeschool en lector in de lerarenopleiding godsdienst Lezing Het vak godsdienst voorbij het belsignaal Dr. Frederiek Depoortere, postdoctoraal onderzoeker, afdeling systematische theologie, KULeuven Eva Vromman, leerkracht godsdienst, derde graad, Barnum, Roeselare Vrijdag 22 februari 2008: Werkwinkel 1 De onderwijskundige consequenties van basis- en kerndoelen Prof. dr. Peter Van Petegem, docent verbonden aan het Instituut voor Onderwijs en Informatiewetenschappen (alg.) van de Universiteit Antwerpen Werkwinkel 2 Onderwijsomgeving van de leerkracht / Werkwinkel 3 Leeromgeving van de leerling Fons Vandormael, Katholieke Hogeschool Zuid-West-Vlanderen (KATHO)

6 INSCHRIJVINGSMODALITEITEN U kan inschrijven door bijgaand formulier ingevuld terug te sturen of te faxen naar: Marijke Celis, UCSIA, Prinsstraat 14, 2000 Antwerpen, fax: 03/ Het inschrijvingsgeld (deelname aan het symposium, broodjesmaaltijd en koffie) bedraagt 15,00 voor één dag of 25 voor de twee dagen. Het inschrijvingsgeld wordt betaald door storting op rekeningnummer , Symposium godsdienstonderwijs, UCSIA, Prinsstraat 14, 2000 Antwerpen. Studenten die ingeschreven zijn in een lerarenopleiding, zijn vrijgesteld van het inschrijvingsgeld. Gelieve dit duidelijk te vermelden op het inschrijvingsformulier. Indien de deelnemer niet zelf betaalt, dient in de mededeling zijn/haar naam vermeld te worden. Scholen kunnen een beroep doen op de hen ter beschikking gestelde enveloppe voor nascholing op initiatief van de scholen (art. 45 t/m 48 van het decreet betreffende de lerarenopleiding en de nascholing van ). Wie inschrijft voor het congres kan uitzonderlijk het boek De leerkracht als levensbeschouwelijke pedagoog tegen 10 aankopen (kleinhandelsprijs: 15 ). Het boek zal in primeur verschijnen naar aanleiding van het congres en het bevat de neerslag van het UCSIA godsdienstcongres met dezelfde naam in Het is geredigeerd door Luc Braeckmans en bevat bijdragen, van Maurice van Stiphout, Ulrich Libbrecht, Hans van Crombrugge, Joke Maex, Annemie Dillen en Jacques Haers sj. Uiterste datum voor inschrijving: vrijdag 15 februari 2008 Organisatie: Universitair Centrum Sint-Ignatius Antwerpen (UCSIA), Prinsstraat 14, 2000 Antwerpen. Inlichtingen: Marijke Celis (tel: 03/ ) en Sara Mels (tel: 03/ )

De leerkracht als getuige en inspiratiebron. UCSIA godsdienstonderwijscongres. Dinsdag 17 november 2009 Theologisch Pastoraal Centrum Antwerpen

De leerkracht als getuige en inspiratiebron. UCSIA godsdienstonderwijscongres. Dinsdag 17 november 2009 Theologisch Pastoraal Centrum Antwerpen De leerkracht als getuige en inspiratiebron godsdienstonderwijscongres Dinsdag 17 november 2009 Theologisch Pastoraal Centrum Antwerpen THEMA In overleg met de Vlaamse onderwijsvicarissen en het Vlaamse

Nadere informatie

Reflectiedag Godsdienstleerkracht: kleur (h)erkennen?

Reflectiedag Godsdienstleerkracht: kleur (h)erkennen? V L A A M S V E R B O N D V A N K A T H O L I E K E H O G E S C H O L E N Sainte-Adresseplein 12, B-1070 Anderlecht Tel. 02 529 04 29 Fax 02 529 04 93 vvkho@vsko.be ond.vsko.be Reflectiedag Godsdienstleerkracht:

Nadere informatie

STUDIEDAG π donderdag 17 februari 2011 π Hof van Liere π Stadscampus Universiteit Antwerpen

STUDIEDAG π donderdag 17 februari 2011 π Hof van Liere π Stadscampus Universiteit Antwerpen STUDIEDAG π donderdag 17 februari 2011 π Hof van Liere π Stadscampus Universiteit Antwerpen Pastorale Dienst Pastorale zorg situeert zich binnen de context van gezondheids- en welzijnsvoorzieningen. De

Nadere informatie

Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen

Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen aartsbisdom mechelen-brussel Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen programmabrochure 2012-2013 kandidaat-leraars en kandidaat-leraressen rooms-katholieke godsdienst, zowel voor het lager onderwijs

Nadere informatie

In samenwerking met de Federatie oudleerlingenbonden Vlaamse jezuïetencolleges & de Vlaamse koepel van jezuïetencolleges

In samenwerking met de Federatie oudleerlingenbonden Vlaamse jezuïetencolleges & de Vlaamse koepel van jezuïetencolleges In samenwerking met de Federatie oudleerlingenbonden Vlaamse jezuïetencolleges & de Vlaamse koepel van jezuïetencolleges CONGRES π Zaterdag 20 november 2010 π Universiteit Antwerpen Stadscampus π Aula

Nadere informatie

GODSDIENST. Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere. voor alle leraren r.-k. godsdienst

GODSDIENST. Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere. voor alle leraren r.-k. godsdienst GODSDIENST Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere voor alle leraren r.-k. godsdienst 1 Allerheiligen en Allerzielen Litanie van herdenken Voor geliefden ons ontvallen Voor geliefden alleen verder Voor

Nadere informatie

Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen

Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen aartsbisdom mechelen-brussel Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen PROGRAMMABROCHURE 2019-2020 2190311 HIGW brochure BIN 2019.indd 1 27/03/19 07:52 kandidaat-leraars en kandidaat-leraressen rooms-katholieke

Nadere informatie

stamcelonderzoek eiceldonatie van tot Een ethische reflectie over de vermarkting van het vrouwelijke lichaam congres

stamcelonderzoek eiceldonatie van tot Een ethische reflectie over de vermarkting van het vrouwelijke lichaam congres van stamcelonderzoek tot eiceldonatie Een ethische reflectie over de vermarkting van het vrouwelijke lichaam congres Zaterdag 8 december 2007 Hof van Liere Stadscampus Universiteit Antwerpen Op zaterdag

Nadere informatie

CONGRES Woensdag 12 maart :00 17:30

CONGRES Woensdag 12 maart :00 17:30 CONGRES Woensdag 12 maart 2008 14:00 17:30 Universiteit Antwerpen Hof van Liere In het kader van een internationale workshop die het Universitair Centrum Sint-Ignatius Antwerpen organiseert in samenwerking

Nadere informatie

VAKINFORMATIEDOSSIER R.-K. GODSDIENST

VAKINFORMATIEDOSSIER R.-K. GODSDIENST VAKINFORMATIEDOSSIER R.-K. GODSDIENST NAAM VAN DE SCHOOL : SCHOOLJAAR : 2 VOORAF Het vak godsdienst wordt niet doorgelicht door de gewone onderwijsinspectie. Voor de levensbeschouwelijke vakken is er aparte

Nadere informatie

GODSDIENST. Lied van Prediker door Stef Bos. DM februari 2012 Godsdienst pagina 1 www.vicog.be. Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere

GODSDIENST. Lied van Prediker door Stef Bos. DM februari 2012 Godsdienst pagina 1 www.vicog.be. Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere GODSDIENST Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere voor alle leraren r.-k. Godsdienst Lied van Prediker door Stef Bos Ik heb de wereld gezien In het licht van de liefde En in de schaduw van de haat Er

Nadere informatie

Nascholingen en netwerking van de Pedagogische Begeleidingsdienst SDB schooljaar 2015-2016

Nascholingen en netwerking van de Pedagogische Begeleidingsdienst SDB schooljaar 2015-2016 Nascholingen en netwerking van de Pedagogische Begeleidingsdienst SDB schooljaar 2015-2016 A Basisonderwijs 1 Pastorale Animatiegroep Op 11 september nemen we deel aan de pastorale impulsdag in de de lokalen

Nadere informatie

LEZING (in het Nederlands en in het Engels) π Donderdag 18 maart 2010 π Universiteit Antwerpen π Hof van Liere

LEZING (in het Nederlands en in het Engels) π Donderdag 18 maart 2010 π Universiteit Antwerpen π Hof van Liere Als westerlingen en christenen voelen we ons soms sterk aangetrokken tot het mysterieuze Oosten. Wat trekt ons daar zo aan, waarom, en wat zijn de consequenties voor ons eigen geloof en cultuur? LEZING

Nadere informatie

NASCHOLINGEN / ONDERSTEUNINGSBIJEENKOMSTEN 2009-2010

NASCHOLINGEN / ONDERSTEUNINGSBIJEENKOMSTEN 2009-2010 NASCHOLINGEN / ONDERSTEUNINGSBIJEENKOMSTEN 2009-2010 In de functiebeschrijving van de godsdienstleerkracht lezen we : De taak van de godsdienstleraar vereist permanente vorming op het gebied van spiritualiteit,

Nadere informatie

De hervorming van het hoger onderwijs in Vlaanderen.

De hervorming van het hoger onderwijs in Vlaanderen. De hervorming van het hoger onderwijs in Vlaanderen. Associaties, bama-structuur en flexibilisering Frank Baert Jaarlijkse Algemene vergadering van het Wit-Gele Kruis van Vlaanderen 25 juni 2004 Europese

Nadere informatie

Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen

Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen aartsbisdom mechelen-brussel Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen PROGRAMMABROCHURE 2015-2016 brochure-higw.indd 1 26/02/15 08:32 kandidaat-leraars en kandidaat-leraressen rooms-katholieke godsdienst,

Nadere informatie

Buitengewoon onderwijs - Bijkomende of gespecialiseerde opleidingen voor leerkrachten

Buitengewoon onderwijs - Bijkomende of gespecialiseerde opleidingen voor leerkrachten SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 163 van KATHLEEN HELSEN datum: 21 januari 2016 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Buitengewoon onderwijs - Bijkomende

Nadere informatie

De bijdrage van praktijkgerichte literatuurstudies onderwijsonderzoek (PGO-project Vlaamse Onderwijsraad)

De bijdrage van praktijkgerichte literatuurstudies onderwijsonderzoek (PGO-project Vlaamse Onderwijsraad) DIA 1 Vakdidactische STEM-competenties van schoolteams, docenten en lerarenopleiders versterken De bijdrage van praktijkgerichte literatuurstudies onderwijsonderzoek (PGO-project Vlaamse Onderwijsraad)

Nadere informatie

PUBLIEKE LEZINGEN (in het Engels) π Dinsdag 25 augustus en donderdag 27 augustus 2015 π Universiteit Antwerpen π Hof van Liere π Prinsstraat 13 2000

PUBLIEKE LEZINGEN (in het Engels) π Dinsdag 25 augustus en donderdag 27 augustus 2015 π Universiteit Antwerpen π Hof van Liere π Prinsstraat 13 2000 2015 PUBLIEKE LEZINGEN (in het Engels) π Dinsdag 25 augustus en donderdag 27 augustus 2015 π Universiteit Antwerpen π Hof van Liere π Prinsstraat 13 2000 Antwerpen In augustus 2015 vindt de negende editie

Nadere informatie

7/05/2009. Belgische grondwet onderschrijft een strikte scheiding kerk en staat. Dit geldt ook voor de toepassing in het Onderwijs.

7/05/2009. Belgische grondwet onderschrijft een strikte scheiding kerk en staat. Dit geldt ook voor de toepassing in het Onderwijs. juridisch kader 1 bemerking vooraf: benadering van het juridisch kader vanuit de praktijk er zijn duidelijke diocesane verschillen scheiding kerk-staat werken vanuit een dubbel spoor zowel voor de opdracht

Nadere informatie

BIJLAGE I. Bekwaamheidsbewijzen en weddeschalen voor de leermeesters godsdienst en voor de godsdienstleraars

BIJLAGE I. Bekwaamheidsbewijzen en weddeschalen voor de leermeesters godsdienst en voor de godsdienstleraars BIJLAGE I Bekwaamheidsbewijzen en weddeschalen voor de leermeesters godsdienst en voor de godsdienstleraars Periode: van 01/09/1990 tot en met 31/08/2006 Islamitische godsdienst Vereiste Code dd. 4 GVSO-groep

Nadere informatie

Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs

Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs Mededelingen Economie SEI december 2011 Aan de leraars Economie-SEI Inhoud: 1 Nascholingen 1.1 Studiedag

Nadere informatie

Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen

Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen aartsbisdom mechelen-brussel Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen PROGRAMMABROCHURE 2016-2017 kandidaat-leraars en kandidaat-leraressen rooms-katholieke godsdienst, zowel voor het lager onderwijs

Nadere informatie

St.A.M. Vlaanderen. Workshops St.A.M.-Congres dinsdag 29 april 2008. Inhoud

St.A.M. Vlaanderen. Workshops St.A.M.-Congres dinsdag 29 april 2008. Inhoud St.A.M. Vlaanderen Studiegroep Authentieke Middenscholen Workshops St.A.M.-Congres dinsdag 29 april 2008 werkgroep 1 ontwikkelingspsychologie Annelies Somers Centrum voor Schoolpsychologie Katholieke Universiteit

Nadere informatie

PUBLIEKE LEZING (in het Engels) π Woensdag 7 december 2011 π Universiteit Antwerpen π Hof van Liere VOLUNTEERING

PUBLIEKE LEZING (in het Engels) π Woensdag 7 december 2011 π Universiteit Antwerpen π Hof van Liere VOLUNTEERING PUBLIEKE LEZING (in het Engels) π Woensdag 7 december 2011 π Universiteit Antwerpen π Hof van Liere VOLUNTEERING Het Universitair Centrum Sint-Ignatius Antwerpen (ucsia) organiseert in samenwerking met

Nadere informatie

Death. Migrant. and the AFSCHEID EN INTERCULTURELE DIVERSITEIT

Death. Migrant. and the AFSCHEID EN INTERCULTURELE DIVERSITEIT Het Universitair Centrum Sint-Ignatius Antwerpen en het Kenniscentrum voor levensbeschouwing en geestelijke volksgezondheid (ksgv) nodigen u op 23 april 2018 van harte uit op de studiedag Death AFSCHEID

Nadere informatie

LAND- en TUINBOUW. Erik De Bou. voor leraren (Labo) biotechniek. Netwerk leraren biotechniek 3de graad: ( )

LAND- en TUINBOUW. Erik De Bou. voor leraren (Labo) biotechniek. Netwerk leraren biotechniek 3de graad: ( ) LAND- en TUINBOUW voor leraren (Labo) biotechniek Netwerk Leraren Biotechniek Netwerk leraren biotechniek 3de graad: (2010-2011) Doelstellingen Vormen van leraren biotechniek 3de graad. Uitwisselen van

Nadere informatie

G odsdienst O nderwijs - A lle L eerkrachten

G odsdienst O nderwijs - A lle L eerkrachten GO-AL G odsdienst O nderwijs - A lle L eerkrachten juni 2013, nr. 38 In het begin De laatste examens zijn voorbij. Het is een drukke periode geweest. Hopelijk kan je met een zekere genoegdoening terug

Nadere informatie

Goede Zorg bij Etnisch-Culturele Diversiteit

Goede Zorg bij Etnisch-Culturele Diversiteit Zorgnet Vlaanderen - Studiedag Goede Zorg bij Etnisch-Culturele Diversiteit Vrijdag 14 oktober 2011, 8u30-17u00 Provinciehuis Leuven Opzet en achtergrond Hoe kunnen we ethisch goede zorg verlenen wanneer

Nadere informatie

School of Education: Bruggen bouwen en onderhouden

School of Education: Bruggen bouwen en onderhouden School of Education: Bruggen bouwen en onderhouden Ter inleiding - Algemeen kader van projectwerking - Onderscheid kern vs competitieve projecten - Vragensessie met aandacht voor zowel competieve projecten

Nadere informatie

PUBLIEKE LEZING π maandag 25 maart 2013 π Universiteit Antwerpen Stadscampus Hof van Liere

PUBLIEKE LEZING π maandag 25 maart 2013 π Universiteit Antwerpen Stadscampus Hof van Liere PUBLIEKE LEZING π maandag 25 maart 2013 π Universiteit Antwerpen Stadscampus Hof van Liere Het Universitair Centrum Sint-Ignatius Antwerpen (ucsia) heeft de eer u uit te nodigen op een ontmoeting met Donal

Nadere informatie

Themamiddag. Vergeving na seksueel misbruik: mag, kan, moet dat?!

Themamiddag. Vergeving na seksueel misbruik: mag, kan, moet dat?! Themamiddag Vergeving na seksueel misbruik: mag, kan, moet dat?! De Protestantse Theologische Universiteit (PThU), Stichting VPSG- advies en ondersteuning bij vragen rond seksueel geweld en zingeving en

Nadere informatie

pedago Inhoudstafel aflevering 125 21 maart 2005 nieuwsbrief van de pedagogische begeleidingsdienst

pedago Inhoudstafel aflevering 125 21 maart 2005 nieuwsbrief van de pedagogische begeleidingsdienst nieuwsbrief van de pedagogische begeleidingsdienst pedago aflevering 125 21 maart 2005 Inhoudstafel Inhoudstafel... 1 Nieuws van het pedagogisch front... 2 Studiedag Begeleid Zelfgestuurd Leren... 2 Studiedag

Nadere informatie

Professionals van de eerste lijn: expertise versterken en elkaar aanvullen. Zaterdag 22 september Leuven

Professionals van de eerste lijn: expertise versterken en elkaar aanvullen. Zaterdag 22 september Leuven Professionals van de eerste lijn: expertise versterken en elkaar aanvullen Zaterdag 22 september 2007 - Leuven Folder ELS 2007.indd 1 09-07-2007 12:39:32 Professionals van de eerste lijn: expertise versterken

Nadere informatie

Eindstudiedag. Vlaams Lerend Netwerk STEM SO 25/10/2017

Eindstudiedag. Vlaams Lerend Netwerk STEM SO 25/10/2017 Eindstudiedag Vlaams Lerend Netwerk STEM SO 25/10/2017 Programma 09:40-09:45 Welkom dr. Job De Meyere, UCLL Groep Lerarenopleiding 09:45-10:00 Waarom een Vlaams Lerend Netwerk STEM S.O.? Christel Op de

Nadere informatie

1. Samenstellen van een leerlingencursus voor AutoCAD Mode- CAD

1. Samenstellen van een leerlingencursus voor AutoCAD Mode- CAD Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs Mededelingen Mode november 2010 Aan de leraars Mode 1. Samenstellen van een leerlingencursus voor

Nadere informatie

Over de liefde, het huwelijk, mogelijke huwelijksperikelen, de duurzame trouw,. tussen :

Over de liefde, het huwelijk, mogelijke huwelijksperikelen, de duurzame trouw,. tussen : Over de liefde, het huwelijk, mogelijke huwelijksperikelen, de duurzame trouw,. tussen : SCHOOLPASTORAAL & HET VAK GODSDIENST Drongen, 19 februari 2009 Peter Malfliet VISIES IN GROEI Bisdom Brugge : overleg

Nadere informatie

5 jaar Ouders voor inclusie INCLUSIEDAG. Zaterdag 18 maart KaHo Sint-Lieven Campus Waas Sint-Niklaas

5 jaar Ouders voor inclusie INCLUSIEDAG. Zaterdag 18 maart KaHo Sint-Lieven Campus Waas Sint-Niklaas 5 jaar Ouders voor inclusie INCLUSIEDAG Zaterdag 18 maart 2006 KaHo Sint-Lieven Campus Waas Sint-Niklaas Programma Ter gelegenheid van ons 5 jarig bestaan bieden wij u een uitgebreid feestprogramma aan.

Nadere informatie

DAG VAN MAVO EN PAV op ZATERDAGVOORMIDDAG 28 FEBRUARI 2015

DAG VAN MAVO EN PAV op ZATERDAGVOORMIDDAG 28 FEBRUARI 2015 DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE jan.bonne@vsko.be SECUNDAIR ONDERWIJS VAKBEGELEIDING PAV Brugge, 30-01-2015 Ter kennisgeving aan alle directies van scholen met PAV Gelieve een kopie

Nadere informatie

Bob Dylan. Uit uw hemel zonder grenzen komt gij tastend aan het licht Met een naam en een gezicht, even weerloos als wij mensen.

Bob Dylan. Uit uw hemel zonder grenzen komt gij tastend aan het licht Met een naam en een gezicht, even weerloos als wij mensen. A A R T S B I S D O M M E C H E L E N - B R U S S E L Vicariaat Onderwijs 2800 Mechelen, Fr. de Merodestraat 18 tel. 015 29 84 02 fax 015 29 84 03 Inspectie begeleiding godsdienst Maandberichten Godsdienst

Nadere informatie

ZINERGIE. een impulsdag over zin geven binnen organisaties

ZINERGIE. een impulsdag over zin geven binnen organisaties een impulsdag over zin geven binnen organisaties IMPULSDAG π Donderdag 9 juni 2016 π Universiteit Antwerpen π Hof van Liere π Prinsstraat 13 2000 Antwerpen Zin is datgene wat ons met elkaar verbindt, wat

Nadere informatie

Inhoudstafel. aflevering december nieuwsbrief van de pedagogische begeleidingsdienst

Inhoudstafel. aflevering december nieuwsbrief van de pedagogische begeleidingsdienst nieuwsbrief van de pedagogische begeleidingsdienst pedago aflevering 120 6 december 2004 Inhoudstafel Inhoudstafel... 1 Personeelsnieuws van de PBD... 2 Dilys Vyncke afwezig tot 21 maart 2005... 2 Nieuws

Nadere informatie

Zijn dromen bedrog? Onderwijs anno 2025

Zijn dromen bedrog? Onderwijs anno 2025 Zijn dromen bedrog? Onderwijs anno 2025 Cross-Over 26 januari 2016 Inleiding Onderwijs anno 2025 Waar willen we dan staan? Wat moeten we vandaag aanpakken? Dromen bedrog Grote dossiers Kernvraag: welk

Nadere informatie

Competent in zorg voor personen met dementie. Ook jouw zorg?

Competent in zorg voor personen met dementie. Ook jouw zorg? expertisecentrum d mentie Competent in zorg voor personen met dementie. Ook jouw zorg? DINSDAG 21 APRIL 2009 VLAAMS PARLEMENT/BRUSSEL Vlaanderen Competent in zorg voor personen met dementie De zorg voor

Nadere informatie

LESONDERWERP IN CONTEXT

LESONDERWERP IN CONTEXT CENTRUM VOOR ACADEMISCHE LERARENOPLEIDING Faculteit der Godgeleerdheid St.-Michielsstraat 4 3000 Leuven Tel. : 016/32.38.82 Fax : 016/32.37.98 E-mail : Didier.Pollefeyt@theo.kuleuven.be Katholieke Universiteit

Nadere informatie

Update Acute Intoxicaties Meet the Experts

Update Acute Intoxicaties Meet the Experts Update Acute Intoxicaties Meet the Experts 2de Lage Landen Symposium Intoxicaties Vrijdag 13 september 2013 Het Pand, Onderbergen 1, 9000 Gent Gesponsord door: Heymans Stichting Organisatie onder auspiciën

Nadere informatie

Het onderwijs in evolutie:

Het onderwijs in evolutie: Katholieke Hogeschool Mechelen, K.U.Leuven, CLB Het Kompas, de Scholengemeenschap KSO regio Mechelen en de Scholengemeenschap KSO Ter Nethe nodigen u uit op de achtste ontmoetingsnamiddag donderdag 9 december

Nadere informatie

Hoofd-halskanker multidisciplinair bekeken

Hoofd-halskanker multidisciplinair bekeken Congres Vlaamse Werkgroep Hoofd Hals Tumoren Paramedici 1 ste editie Hoofd-halskanker multidisciplinair bekeken Keynote speaker Dr. Alexander Verstaen- psycholoog Wat te doen als er niets meer aan te doen

Nadere informatie

H O G E R O N D E R W I J S in beeld

H O G E R O N D E R W I J S in beeld 2008-2009 H O G E R O N D E R W I J S in beeld S T U D E N T E N HOGESCHOLENONDERWIJS aantal inschrijvingen (bachelor- en masteropleidingen, en basisopleidingen en initiële lerarenopleidingen (afbouw))

Nadere informatie

BASISONDERWIJS Leerlingen. HOGER ONDERWIJS Studenten. A Hoger beroepsonderwijs. B Hogescholen/universiteiten

BASISONDERWIJS Leerlingen. HOGER ONDERWIJS Studenten. A Hoger beroepsonderwijs. B Hogescholen/universiteiten HOGER ONDERWIJS Studenten A Hoger beroepsonderwijs 1 cursisten HBO5 verpleegkunde (1) 3 inschrijvingen in de specifieke lerarenopleiding (1) 1 inschrijvingen naar finaliteit (1)(2) go vgo ogo Totaal cursisten

Nadere informatie

Annette Raemdonck / Diane Van Hove.

Annette Raemdonck / Diane Van Hove. Begeleidingsdienst Katholiek Onderwijs Vlaanderen Regio Antwerpen Noorderlaan 108 2030 Antwerpen 03 543 97 05 www.dsko.be www.katholiekonderwijs.vlaanderen Informatieve mededeling Bestemd voor LERAREN

Nadere informatie

Ik bekijk dit thema door drie verschillende brillen:

Ik bekijk dit thema door drie verschillende brillen: Don Bosco Onderwijscentrum Oud-Heverlee Godsdienstcongressen 2009 1. Korte situering Ik bekijk dit thema door drie verschillende brillen: Vanuit mijn vak- en schoolervaringen Vanuit de pedagogische begeleiding

Nadere informatie

MEDEDELINGEN SECUNDAIR ONDERWIJS

MEDEDELINGEN SECUNDAIR ONDERWIJS MEDEDELINGEN SECUNDAIR ONDERWIJS REGIO WEST-VLAANDEREN Baron Ruzettelaan 435, 8310 Brugge-Assebroek 050 37 26 75 www.kobrugge.be www.katholiekonderwijs.vlaanderen Geachte directeur Beste collega Volgende

Nadere informatie

Update Accute Intoxicaties Meet the Experts 3de Lage Landen Symposium Intoxicatiess

Update Accute Intoxicaties Meet the Experts 3de Lage Landen Symposium Intoxicatiess Update Acute Intoxicaties Meett the Experts 3 de Lage Landen Symposium Intoxicatiess Vrijdag 26 juni 2015 Het Pand, Onderbergen 1, 9000 Gent G Gesponsord door: Heymans Stichtingg Organisatie onder auspiciën

Nadere informatie

BISDOM AANVRAAG VAN HET KERKELIJK MANDAAT VOOR HET GEVEN VAN ROOMS-KATHOLIEKE GODSDIENST

BISDOM AANVRAAG VAN HET KERKELIJK MANDAAT VOOR HET GEVEN VAN ROOMS-KATHOLIEKE GODSDIENST EXEMPLAAR BISDOM 1 van 2 BISDOM AANVRAAG VAN HET KERKELIJK MANDAAT VOOR HET GEVEN VAN ROOMS-KATHOLIEKE GODSDIENST Naam : Geboorteplaats en datum :, Adres Telefoon / Fax : / Ik verlang rooms-katholiek godsdienstonderricht

Nadere informatie

Fedactio Federatie van Actieve Verenigingen van België

Fedactio Federatie van Actieve Verenigingen van België Over Fedactio Koepelorganisatie 54 Verenigingen actief in verschillende domeinen in Brussel, Vlaanderen en Wallonië gemeenschappelijke doel : actieve bijdrage leveren aan de sociale cohesie www.fedactio.be

Nadere informatie

Werkzoekendencijfers april 2012

Werkzoekendencijfers april 2012 Werkzoekendencijfers 2012 Niet-werkende werkzoekenden () 2012 % verschil Jaar op jaar maart 2012 191.395 187.827 +1,9% +1,7% 144.827 143.888 +0,7% +0,9% Beroepsinschakelingstijd 11.845 10.074 +17,6% +12,3%

Nadere informatie

Verankeren van een Geïntegreerd Meersporencurriculum in katholieke lerarenopleidingen: kleuter, lager en secundair

Verankeren van een Geïntegreerd Meersporencurriculum in katholieke lerarenopleidingen: kleuter, lager en secundair Verankeren van een Geïntegreerd Meersporencurriculum in katholieke lerarenopleidingen: kleuter, lager en secundair VSKO, VVKHO Kerngroep GMC Reflectienota VELON 26 februari 2015 INLEIDING AANLEIDING EN

Nadere informatie

kennismaken! Diploma Type Studiepunten Info Lessen Duur Coördinatie Kostprijs Locatie en contact

kennismaken! Diploma Type Studiepunten Info Lessen Duur Coördinatie Kostprijs Locatie en contact Antwerpen E19 Kom kennismaken! Willebroek Antwerpen Dijle Hoogstraat Ijzerenleen O.-L.- Vrouwestraat Duffel F. De Mero Bruul destraat Keiz Lange Ridderstraat Dijle erstraat Speecqvest Zandpoortvest Station

Nadere informatie

Nascholingsaanbod voor de secundaire scholen van het Don Bosco Onderwijscentrum

Nascholingsaanbod voor de secundaire scholen van het Don Bosco Onderwijscentrum Nascholingsaanbod 2013-2014 voor de secundaire scholen van het Don Bosco Onderwijscentrum Oud-Heverlee, juni 2013 Dit nascholingsaanbod werd samengesteld na overleg tussen het Don Bosco Onderwijscentrum,

Nadere informatie

TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST

TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST Katholieke secundaire scholen bisdom Gent 2008-2009 20 januari 2009 Tussentijdse mededelingen Godsdienst zijn bedoeld als actualiserende aanvulling bij de Diocesane

Nadere informatie

Nascholingen en netwerking van de Pedagogische Begeleidingsdienst SDB schooljaar

Nascholingen en netwerking van de Pedagogische Begeleidingsdienst SDB schooljaar Nascholingen en netwerking van de Pedagogische Begeleidingsdienst SDB schooljaar 2014-2015 A Basisonderwijs 1 Pastorale Animatiegroep (samen met DBV&A) 2 Informatie, ondersteuning, trajectbegeleiding op

Nadere informatie

WEEK VAN DE FRANSE FILM

WEEK VAN DE FRANSE FILM WEEK VAN DE FRANSE FILM 14 e editie 2010-2011 Antwerpen Brugge Geel Gent Koksijde Kortrijk Leuven Oostende http://www.weekvandefransefilm.org http://www.filmfrancaisenflandre.org Filmprogrammatie 2010-2011

Nadere informatie

Tolken voor Europa. Postgraduaat Conferentietolken

Tolken voor Europa. Postgraduaat Conferentietolken KU Leuven Campus Antwerpen Faculteit Letteren Sint-Andriesstraat 2 2000 Antwerpen tel. 03 206 04 91 fax 03 206 04 99 inge.dergent@kuleuven.be www.arts.kuleuven.be/antwerpen Tolken voor Europa Postgraduaat

Nadere informatie

Vragenlijst deelnemers Vlaams Lerend Netwerk STEM SO

Vragenlijst deelnemers Vlaams Lerend Netwerk STEM SO Vragenlijst deelnemers Vlaams Lerend Netwerk STEM SO 1. Persoonlijke gegevens Naam school:.. Provincie school: o Antwerpen o Limburg o Oost- Vlaanderen o Vlaams- Brabant o West- Vlaanderen Wat is je functie?

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.1 - Oktober 2009-465-

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.1 - Oktober 2009-465- Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.1 - Oktober 2009-465- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 6 van 19 augustus

Nadere informatie

Vraag nr. 219 van 14 januari 2013 van ANN BRUSSEEL

Vraag nr. 219 van 14 januari 2013 van ANN BRUSSEEL VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 219 van 14 januari 2013 van ANN BRUSSEEL Geïntegreerde lerarenopleiding Aandacht

Nadere informatie

Levensbeschouwelijke competenties voor dialoog en samenwerking. september2013

Levensbeschouwelijke competenties voor dialoog en samenwerking. september2013 Levensbeschouwelijke competenties voor dialoog en samenwerking. september2013 Samenwerking LBV Inspectie-begeleiding LBV Commissie levensbeschouwelijke vakken vanaf 1994 vzw Nascholingsinstituut levensbeschouwelijke

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Specifieke lerarenopleiding Maatschappelijk en beroepsgericht handelen in de onderwijspraktijk

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Specifieke lerarenopleiding Maatschappelijk en beroepsgericht handelen in de onderwijspraktijk ECTS-fiche Opzet van de ECTS-fiche is om een uitgebreid overzicht te krijgen van de invulling en opbouw van de module. Er bestaat slechts één ECTS-fiche voor elke module. 1. Identificatie Opleiding Specifieke

Nadere informatie

Het is dan ook belangrijk dat jongeren bewust kiezen voor STEM-opleidingen.

Het is dan ook belangrijk dat jongeren bewust kiezen voor STEM-opleidingen. VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 219 van 14 januari 2013 van ANN BRUSSEEL Geïntegreerde lerarenopleiding Aandacht

Nadere informatie

Actuele evidentie voor uw praktijk!

Actuele evidentie voor uw praktijk! 16 april 2016 kinesitherapiecongres wvvk Campus Middelheim Middelheimlaan 1-2020 Antwerpen - GEBOUW G Actuele evidentie voor uw praktijk! Lezingen en workshops door de 5 Vlaamse universiteiten Actuele

Nadere informatie

OVERZICHT. Inleiding... 4 Organisatie van het hoger onderwijs in Vlaanderen... 5 Tabel 1: Aantal inschrijvingen in het hoger onderwijs...

OVERZICHT. Inleiding... 4 Organisatie van het hoger onderwijs in Vlaanderen... 5 Tabel 1: Aantal inschrijvingen in het hoger onderwijs... HOGER ONDERWIJS IN CIJFERS - BEKNOPT /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// ACADEMIEJAAR 2016-2017 OVERZICHT Inleiding...

Nadere informatie

Vraag nr. 103 van 6 juni 2002 van mevrouw BRIGITTE GROUWELS. Hogescholen Financiering

Vraag nr. 103 van 6 juni 2002 van mevrouw BRIGITTE GROUWELS. Hogescholen Financiering Vraag nr. 103 van 6 juni 2002 van mevrouw BRIGITTE GROUWELS Hogescholen Financiering Verschillende hogescholen in Vlaanderen en in zijn hoofdstad Brussel hebben het moeilijk om het hoofd boven water te

Nadere informatie

KU Leuven Thomas More Faculteit Letteren Tolken voor Europa

KU Leuven Thomas More Faculteit Letteren Tolken voor Europa KU Leuven Thomas More Faculteit Letteren Sint-Andriesstraat 2 2000 Antwerpen tel. 0 20 04 91 fax 0 20 04 99 inge.dergent@kuleuven.be www. kuleuven.be/atthomasmore Tolken voor Europa Postgraduaat Conferentietolken

Nadere informatie

LEZINGENREEKS SESSIE II π donderdag 6 oktober uur π Universiteit Antwerpen π Stadscampus Grauwzusters

LEZINGENREEKS SESSIE II π donderdag 6 oktober uur π Universiteit Antwerpen π Stadscampus Grauwzusters LEZINGENREEKS SESSIE II π donderdag 6 oktober 2011 17.00 uur π Universiteit Antwerpen π Stadscampus Grauwzusters ucsia vestigt met deze lezingenreeks de aandacht op de noden van groepen en mensen in de

Nadere informatie

Planning gespreksgroepen en netwerken Regio Deinze

Planning gespreksgroepen en netwerken Regio Deinze Planning gespreksgroepen en netwerken 2011-2012 Regio Deinze ALLE gesprekgroepen, netwerken, staan open voor iedereen! Voor verdere afspraken, inschrijvingen en data zie maandelijks Infootje DPB. Je kan

Nadere informatie

Congres. Sprekers Prof. dr. F.A. van der Duyn Schouten Dr. R. Bisschop Drs. L. N. Rottier Dr. A. Huijgen. Het congres wordt gehouden op :

Congres. Sprekers Prof. dr. F.A. van der Duyn Schouten Dr. R. Bisschop Drs. L. N. Rottier Dr. A. Huijgen. Het congres wordt gehouden op : Congres EIGENHEID en LEGITIMITEIT Spanning tussen de (pedagogische) opdracht van de christelijke / reformatorische school en een sturende overheid Aanleiding: De vragen die centraal staan tijdens dit congres

Nadere informatie

VADEMECUM GODSDIENSTDIDACTISCH SEMINARIE

VADEMECUM GODSDIENSTDIDACTISCH SEMINARIE VADEMECUM GODSDIENSTDIDACTISCH SEMINARIE Praktische informatie en afspraken m.b.t. het godsdienstdidactisch seminarie 1 e en 2 e jaar, de praktijkopdrachten en de stage binnen de graduaatsopleiding aan

Nadere informatie

Het begeleiden van studenten in de SLO Gedragswetenschappen.

Het begeleiden van studenten in de SLO Gedragswetenschappen. U bent van harte uitgenodigd op de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Mentorendag Specifieke Lerarenopleiding Gedragswetenschappen Het begeleiden van studenten in de SLO Gedragswetenschappen.

Nadere informatie

Opleiding van leraren in de informaticawetenschappen

Opleiding van leraren in de informaticawetenschappen Opleiding van leraren in de informaticawetenschappen Studienamiddag Informaticawetenschappen in het leerplichtonderwijs Paleis der Academiën, Brussel, 2015-04-29 Bern Martens Lerarenopleiding Sec. Onderwijs

Nadere informatie

PERSONENZORG. Ingrid Molein, Eef Rombaut en Tine Van Severen. voor directies en leraren studiegebied Personenzorg UITNODIGING

PERSONENZORG. Ingrid Molein, Eef Rombaut en Tine Van Severen. voor directies en leraren studiegebied Personenzorg UITNODIGING REGIO OOST-VLAANDEREN Marialand 31 9000 GENT +32 9 223 11 25 www.katholiek PERSONENZORG Ingrid Molein, Eef Rombaut en Tine Van Severen voor directies en leraren studiegebied Personenzorg UITNODIGING Inspiratiedag

Nadere informatie

ACTUALISATIE LEERPLAN 1 SEPTEMBER 2019

ACTUALISATIE LEERPLAN 1 SEPTEMBER 2019 ACTUALISATIE LEERPLAN 1 SEPTEMBER 2019 3 BASISDOELEN Zich bewust worden van en zich levensbeschouwelijk uitgedaagd weten door de pluraliteit van zinaanbod (levensbeschouwingen) in onze hedendaagse leefwereld

Nadere informatie

NASCHOLINGSPROJECT NIEUW LEERPLAN MUZIKALE OPVOEDING

NASCHOLINGSPROJECT NIEUW LEERPLAN MUZIKALE OPVOEDING Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel De vzw Nascholing in het katholiek onderwijs en het VVKSO werven aan voor het NASCHOLINGSPROJECT NIEUW LEERPLAN MUZIKALE

Nadere informatie

Engagementsverklaring

Engagementsverklaring Engagementsverklaring van de erkende instanties en vereniging van de levensbeschouwelijke vakken en de onderwijskoepels van het officieel onderwijs en het GO! met het oog op een versterking van de interlevensbeschouwelijke

Nadere informatie

DOCENTEN LEREN TOL-LEN IN DE LERARENOPLEIDINGEN VAN HUB-KAHO. EEN GOOD PRACTICE OP HET VLAK VAN TAALBELEID

DOCENTEN LEREN TOL-LEN IN DE LERARENOPLEIDINGEN VAN HUB-KAHO. EEN GOOD PRACTICE OP HET VLAK VAN TAALBELEID Leerlingen verdienen excellente leraren Studenten verdienen excellente docenten DOCENTEN LEREN TOL-LEN IN DE LERARENOPLEIDINGEN VAN HUB-KAHO. EEN GOOD PRACTICE OP HET VLAK VAN TAALBELEID An De Moor (taalbeleidcoördinator

Nadere informatie

Planning regiowerking Regio Sofie Talpe: SG KBaO Vlaamse Ardennen, SG Oudenaarde en SG Ronse. Begeleidingsteam WEST

Planning regiowerking Regio Sofie Talpe: SG KBaO Vlaamse Ardennen, SG Oudenaarde en SG Ronse. Begeleidingsteam WEST Planning regiowerking 2013-2014 Regio : SG KBaO Vlaamse Ardennen, SG Oudenaarde en SG Ronse ALLE regiowerkingen staan open voor iedereen! Voor verdere afspraken, inschrijvingen en data zie maandelijks

Nadere informatie

ROOMS-KATHOLIEKE GODSDIENST

ROOMS-KATHOLIEKE GODSDIENST ROOMS-KATHOLIEKE GODSDIENST Back to the point Inleidend De leerplannen r.-k. godsdienst zijn verplicht sinds 2004. Na tien jaar is het misschien wel het moment bij uitstek om terug te kijken en om vooruit

Nadere informatie

Nascholingsaanbod Algemene sessie dinsdag 4 oktober 2016 of dinsdag 9 mei Vraaggestuurd op locatie. Wat is Kickstart?

Nascholingsaanbod Algemene sessie dinsdag 4 oktober 2016 of dinsdag 9 mei Vraaggestuurd op locatie. Wat is Kickstart? Nascholingsaanbod 2016-2017 Algemene sessie dinsdag 4 oktober 2016 of dinsdag 9 mei 2017 Vraaggestuurd op locatie Wat is Kickstart? Kickstart je toekomst! is een instrument dat een brug slaat tussen onderwijs

Nadere informatie

De onderwijsarbeidsmarkt in Vlaanderen

De onderwijsarbeidsmarkt in Vlaanderen De onderwijsarbeidsmarkt in Vlaanderen Commissie Onderwijs oktober 212 Bruno Lamelyn Hilde Lesage De onderwijsarbeidsmarkt in Vlaanderen Inhoud De onderwijsarbeidsmarkt morgen: een prognose De onderwijsarbeidsmarkt

Nadere informatie

Harmonie in Gedrag De maatschappelijke en pedagogische betekenis van muziek

Harmonie in Gedrag De maatschappelijke en pedagogische betekenis van muziek Conferentie Harmonie in Gedrag De maatschappelijke en pedagogische betekenis van muziek Vrijdag 6 oktober 2006 Haagse Hogeschool Conferentie Harmonie in Gedrag. De maatschappelijke en pedagogische betekenis

Nadere informatie

Inspirator nieuwe functie in het christelijk vo. 19 januari 2011 Congres CNV Onderwijs Identiteit als kwaliteit Taco Visser

Inspirator nieuwe functie in het christelijk vo. 19 januari 2011 Congres CNV Onderwijs Identiteit als kwaliteit Taco Visser Inspirator nieuwe functie in het christelijk vo 19 januari 2011 Congres CNV Onderwijs Identiteit als kwaliteit Taco Visser Motivatie als de kern van het onderwijs Kennismakingsoefening over motivatie Motivatie

Nadere informatie

+ 30 stp theorie. Wanneer kan ik aan de SLO gezondh.wet. beginnen? Infosessie Specifieke Lerarenopleiding Gezondheidswetenschappen (SLO-GZW)

+ 30 stp theorie. Wanneer kan ik aan de SLO gezondh.wet. beginnen? Infosessie Specifieke Lerarenopleiding Gezondheidswetenschappen (SLO-GZW) Infosessie Specifieke Lerarenopleiding Gezondheidswetenschappen (SLO-) FaBer: Revalidatiewetenschappen en kinesitherapie Farmaceutische wetenschappen Geneeskunde: - Biomedische wetenschappen - Familiale

Nadere informatie

Buitengewoon Onderwijs. BEGELEIDINGSAANBOD buitengewoon onderwijs

Buitengewoon Onderwijs. BEGELEIDINGSAANBOD buitengewoon onderwijs Buitengewoon Onderwijs BEGELEIDINGSAANBOD buitengewoon onderwijs SCHOOLJAAR 2012-2013 VOORWOORD Beste directeur Beste medewerker Voor de diocesane pedagogische begeleidingsdienst is het een voortdurende

Nadere informatie

De navorming wordt afgesloten met een muzisch moment van de leerkracht voor de eigen klas, leerlingen. Tot slot volgt er een reflectiemoment.

De navorming wordt afgesloten met een muzisch moment van de leerkracht voor de eigen klas, leerlingen. Tot slot volgt er een reflectiemoment. Muzische Vorming, MuVo Het project Muzische Vorming van de Academie Regio Tienen onderging tijdens het schooljaar 2014-2015 een grondige vernieuwing! Aan het einde van dit schooljaar mogen we ons aan een

Nadere informatie

DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BRUGGE BASISONDERWIJS Baron Ruzettelaan Assebroek. Brief van de hoofdbegeleider mei 2010

DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BRUGGE BASISONDERWIJS Baron Ruzettelaan Assebroek. Brief van de hoofdbegeleider mei 2010 Brief van de hoofdbegeleider mei 00 Brugge, 05 mei 00 Geachte Voorzitter van het Schoolbestuur, Geachte directeur, De gebeurtenissen van de laatste dagen brengen een schokgolf teweeg in ons bisdom, in

Nadere informatie

Update Acute Intoxicaties Meet the Experts

Update Acute Intoxicaties Meet the Experts Update Acute Intoxicaties Meet the Experts 3 de Lage Landen Symposium Intoxicaties Vrijdag 26 juni 2015 Het Pand, Onderbergen 1, 9000 Gent Gesponsord door: Heymans Stichting Organisatie onder auspiciën

Nadere informatie

Efficiënt presenteren Nederlands Vlot presenteren Frans Vlot presenteren Engels

Efficiënt presenteren Nederlands Vlot presenteren Frans Vlot presenteren Engels Efficiënt presenteren Nederlands Vlot presenteren Frans Vlot presenteren Engels Een voordracht geven, een toespraak houden voor collega s, een kritisch publiek overtuigen of een lezing verzorgen voor vakgenoten,

Nadere informatie

Nietconfessionele zedenleer

Nietconfessionele zedenleer NIEUWE CAMPUS Academiejaar 2016/2017 Postgraduaat leraar basisonderwijs Nietconfessionele zedenleer Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Postgraduaat leraar basisonderwijs Niet-confessionele zedenleer

Nadere informatie

Digitale driedimensionele bouwaanvragen ifv een 3D-GRB en vice versa? Naar een geïntegreerd 3D-GIS ifv de optimalisatie van ruimtelijk beleid.

Digitale driedimensionele bouwaanvragen ifv een 3D-GRB en vice versa? Naar een geïntegreerd 3D-GIS ifv de optimalisatie van ruimtelijk beleid. Digitale driedimensionele bouwaanvragen ifv een 3D-GRB en vice versa? Naar een geïntegreerd 3D-GIS ifv de optimalisatie van ruimtelijk beleid. Studiedag Vrijdag 6 november 2009 Het Pand ( Gent ) Situering

Nadere informatie

12:15 12:30 Onthaal Cafetaria De Ark. 12:30-13:00 Broodjeslunch Cafetaria De Ark

12:15 12:30 Onthaal Cafetaria De Ark. 12:30-13:00 Broodjeslunch Cafetaria De Ark Het netwerk wordt ondersteund door de Vlaamse Overheid Departement Onderwijs & Vorming en door UC Leuven-Limburg, Odisee, Hogeschool Gent, Hogeschool Vives en Arteveldehogeschool. Doelgroep: Secundair

Nadere informatie