TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST"

Transcriptie

1 TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST Katholieke secundaire scholen bisdom Gent april 2009 Tussentijdse mededelingen Godsdienst zijn bedoeld als actualiserende aanvulling bij de Diocesane Mededelingen die elektronisch doorgestuurd worden naar de scholen. Je kan de Tussentijdse mededelingen ook nalezen op zie secundair onderwijs en vakinfo katholieke scholen. De Diocesane Mededelingen vind je terug op de website van de Diocesane Pedagogische Begeleidingsdienst, via Beste collega, In deze tussentijdse mededelingen bij het begin van het derde trimester, brengen we enkele interessante initiatieven samen. Een aantal initiatieven uit de kalender hieronder kondigden we reeds aan in de vorige tussentijdse mededelingen ( ). Het derde trimester heeft zo zijn eigen drukte met open schooldagen, eindexamens en deliberaties, Een goede start gewenst en collegiale groeten, Peter MALFLIET Inspectie en begeleiding godsdienst s.o , Binnenkort : Woensdagnamiddag 29 april (13.30u-16.30u) en donderdagvoormiddag 7 mei (9.00u-12.00u) (telkens in het Sint-Lievenscollege, Zilverenberg 1, 9000 Gent) : nascholing Multimediaal gevoed godsdienstonderricht VSKO-nascholing met Joost Vandendriessche over ICT in de godsdienstles voor alle info en inschrijvingen, zie : 3/08/03-IND Maandag 4 mei (K.U.Leuven, Universiteitshal Naamse straat en Marie-Theresiacollege, 9-16u) : LOGOS-studiedag De K van kerk. De pluriformiteit van katholiciteit (zie ook tussentijdse mededelingen van ) Woensdagnamiddag 6 mei (PEDIC, Gent, 14.00u-17.00u) : Nascholingsnamiddag van de Diocesane Commissie Schoolpastoraal : Opstaan uit verdriet. Rouwbeleving in verschillende culturen en religies. Alle informatie is te vinden op de affiche van Pedic 2de semester. (Inschrijven via pedic@vsko.be code PN 149/08-09) en via bellinda.staelens@skynet.be (zie ook tussentijdse mededelingen van ) Woensdagnamiddag 6 mei (Sint-Paulusseminarie, Mariakerke, 14.00u-16.30u) : eerste sessie van de nascholingsmodule Geloof in het gezin? Ethiek, opvoeding en gezinnen vandaag inleider : Annemie DILLEN (andere sessie op donderdagnamiddag 14 mei) - Informatie en inschrijving via Centrum voor Nascholing (HDGI), Donderdagavond 7 mei (Sint-Baafskathedraal, Gent) : Stem die ons roept gebedswake voor bewogen christenen, enthousiaste jongeren en religieuzen, levende geloofsgemeenschappen, inspirerende priesters en diakens, voorgegaan door de bisschop (na de wake : ontmoeting en receptie in de Biezekapelstraat) Woensdagnamiddag 13 mei (DOB, Marialand 31, Gent, 14.00u-16.30u) : ondersteuningsbijeenkomst voor godsdienstleraren in BSO (zie verder) Zaterdag 16 mei (HDGI, Biezekapelstraat 2, Gent, 10.00u-12.00u) : Infosessie voor wie een bijkomend diploma voor godsdienst wil behalen zie verder en op : Zaterdag 16 mei (Koninklijk Lyceum in Aalst, 14.00u 17.20u) : Debatnamiddag Emmaüs : Groot gelijk!? Raakpunten tussen gelovigen en andersdenkenden (zie ook tussentijdse mededelingen van )

2 Tussentijds Ondersteuningsbijeenkomst BSO op 13 mei 2. Magazine : Waarom toch? Omgaan met kwetsbaarheid en lijden 3. Godsdienstleraar worden : infosessie 16 mei 4. Nood aan herbronning : School voor Geloofsverdieping 5. Vooruitblik nascholingen Timothy Radcliffe 1. ONDERSTEUNINGSBIJEENKOMST BSO Op woensdagnamiddag 13 mei organiseren we een ondersteuningsbijeenkomst voor godsdienstleraren BSO. Bedoeling is dat collega s lesmateriaal en ervaringen kunnen uitwisselen, ondermeer bij het gebruik van handboeken. Vorig schooljaar verkenden we met auteur Patrick Vanhaelemeesch van Uitgeverij Pelckmans het nieuwe handboek ECHO. Dit jaar verwelkomen we Katrien Ceulemans van Uitgeverij Van In : handboeken GO(E)D GEZIEN. De bijeenkomst vindt plaats in het Diocesaan Onderwijsbureau, Marialand 31, Gent, 14.00u u. Wil je aanwezigheid bevestigen bij peter.malfliet@scarlet.be voor 8 mei. 2. MAGAZINE : OMGAAN MET KWETSBAARHEID EN LIJDEN In de Goede Week verscheen bij uitgeverij Halewijn het magazine Waarom toch? Omgaan met kwetsbaarheid en lijden. Het is een nieuwe uitgave in de reeks Kruispunten waarin eerder verschenen Opnieuw geboren worden, Licht aan de horizon (Christenen en leven na de dood), Samen door het leven (Verliefdheid, liefde en seksualiteit). Deze reeks wil de wijze waarop christenen en de Kerk omgaan met fundamentele menselijke vragen voorstellen aan een breed publiek. Het nieuwe magazine is zeer gevarieerd samengesteld. Actrice Greet Rouffaer en Studio 100-tekenaar Filip Heyninck vertellen over hun eigen lijdenservaringen. Daarnaast zijn er gesprekken over menselijk lijden en de natuur en lees je over omgaan met het lijden in de Schrift en in de Wereldgodsdiensten. Bij het mooi uitgegeven magazine kan ook een DVD besteld worden met fragmenten uit de interviews. In een middenkatern wordt het sacrament van de ziekenzalving toegelicht. We willen dit magazine bijzonder aanbevelen. Verschillende artikels kunnen gebruikt worden in godsdienstlessen bij het uitwerken van terreindoelen rond pijn en lijden. De aankoopprijs is zeer laag : 4 EURO (7 EURO met DVD).

3 Tussentijds Suggesties : 1) Magazine en DVD horen (samen met de vorige magazines) zeker thuis in de vakbibliotheek op school. 2) De vraag naar het waarom van het lijden is één van de meest existentiële vragen. Het is hét knooppunt waar mensen, jong en oud, mee worstelen. Het magazine geeft niet hét antwoord, maar zoekt doorheen de vraag naar de wijze waarop mensen met kwetsbaarheid en lijden omgaan. Daarom hoort dit magazine ook thuis in de persoonlijke bibliotheek van de godsdienstleraar. 3) Het magazine is mooi uitgegeven én goedkoop. De school kan bijvoorbeeld een 25- tal exemplaren aankopen die in godsdienstlessen gebruikt kunnen worden of ze kan het te koop aanbieden aan leerlingen (bijvoorbeeld in een 5 de jaar bij terreinen Lijden en hoop / Omgaan met grenzen, of in het 6 de jaar : Communicatie van (zin)vragen, Leven als christen ). Alle praktische info lees je op : (Zie bij Persecho s ook de bruikbare interviews die verschenen in De Standaard van 8 april 2009.) 3. GODSDIENSTLERAAR WORDEN : infosessie 16 mei Op de THOMAS-site staat een nieuw interessant dossier : Godsdienstleerkrachten vandaag. Wie zijn ze, wat doen ze, wat drijft hen?. Zie : - Algemeen - Actualiteit - Dossiers of: Herken je jezelf in wat beschreven wordt? Zie je mensen in je omgeving die ook te verleiden zijn om dit vak te geven? Spreek je erover met laatstejaars of met mensen die reeds een diploma hoger onderwijs hebben? Op zaterdagvoormiddag 16 mei vindt er in het Hoger Diocesaan Godsdienstinstituut een infosessie plaats voor wie interesse heeft om een bijkomende opleiding te volgen voor het godsdienstonderwijs in secundaire scholen. Zowel het HDGI als de mogelijkheden aan de faculteit theologie worden er voorgesteld. Hieronder lees je de volledige aankondiging : Wie beschikt over een diploma hoger onderwijs en een bewijs van pedagogische bekwaamheid behaald heeft of behaalt, kan een bijkomende opleiding volgen om het vak rooms-katholieke godsdienst te geven in het secundair onderwijs. Op de infosessie worden de opleidingen voorgesteld. Je kan er eveneens in gesprek gaan met de inspecteurs-adviseurs die verantwoordelijk zijn voor het godsdienstonderwijs in het bisdom Gent. De leraar rooms-katholieke godsdienst gaat het gesprek aan met jongeren over geloof en leven. Dat is een boeiende en uitdagende opdracht. Je voelt de hartslag van een plurale cultuur. Het godsdienstonderwijs wil jongeren in hun zoektocht naar zin en perspectief in contact en in gesprek brengen met de rijkdom van de Bijbelschristelijke traditie. Een degelijke theologische en vakdidactische scholing is dan ook onmisbaar. In het hart van elke opvoeding staat het getuigenis. Dat is zeker waar voor het godsdienstonderwijs. Doorheen de opleiding krijg je volop de kans om voor jezelf geloof te (her)ontdekken en erin te groeien.

4 Tussentijds Opleidingen In het Hoger Diocesaan Godsdienstinstituut (HDGI) kunnen bachelors (hoger onderwijs korte type) en masters (lange type) een aanvullende opleiding volgen op zaterdagvoormiddagen. Naast een theologische opleiding is er ook een vakdidactische vorming voorzien. Je bekomt een vereist bekwaamheidsbewijs voor het vak rooms-katholieke godsdienst op het niveau van je basisdiploma. Meer informatie vind je ook op Jürgen François, directeur van het HDGI, zal de opleiding toelichten. Masters (licentiaten) kunnen voor een aanvullende opleiding eveneens terecht aan de Faculteit Theologie van de K.U.Leuven. Het certificaat voor het godsdienstonderwijs en de verkorte bachelor geven een vereist bekwaamheidsbewijs. Informatie hierover lees je ook op de THOMAS-website, een digitaal uitwisselingsplatform voor godsdienstonderwijs en schoolpastoraal : zie rubriek : Godsdienst studeren. Annekatrien Depoorter, stafmedewerker onderwijs, geeft toelichting. Wie beschikt over een regentaatsdiploma ( bachelor in het onderwijs : secundair onderwijs ) kan ook uitbreiding van bevoegdheid krijgen voor godsdienst aan de katholieke hogescholen die een lerarenopleiding voor dit vak aanbieden. Contact Om godsdienstles te geven in de secundaire scholen, moet je vooraf contact opnemen met de inspecteurs-adviseurs Marie-Ann De Cocker en Peter Malfliet. Contactgegevens lees je op Tijdens de info-sessie geven ze uitleg over de organisatie van het godsdienstonderwijs en over de visie die geconcretiseerd wordt in de leerplannen. Op zaterdag 16 mei ben je welkom in het HDGI, Biezekapelstraat 2 in Gent (naast de kathedraal). De infosessie begint om 10.00u en eindigt om 12.00u. Wil vooraf een seintje geven aan Peter Malfliet, peter.malfliet@scarlet.be NOOD AAN HERBRONNING : SCHOOL VOOR GELOOFSVERDIEPING Als leraar godsdienst word je voortdurend bevraagd. Waar vind je zelf het nodige voedsel? Waar vind je voor jezelf de tijd om te herbronnen? Hoe kan je in een snel evoluerende cultuur beter de plaats van het christelijke geloof zien en je eigen vragen en die van tijdgenoten beter proberen te verstaan? De School voor Geloofsverdieping, een tweejarige geloofsvorming die in september opnieuw start in Gent en in Sint-Niklaas, biedt je een unieke kans tot herbronning en fundamentele geloofsvorming. Dit initiatief heeft reeds een lange traditie in ons bisdom. Jaren terug heb ik zelf mogen ervaren hoe deze geloofsvorming voor mij een fundamentele herbronning betekende. Dit tweejarige traject (met veertiendaagse samenkomsten) kan ook als nascholing gevolgd worden en door de school vanuit de nascholingsenveloppe worden betaald. Je vindt meer uitleg en alle concrete info op : Je kan ook terecht bij Lieve DE SUTTER, , lieve.desutter@kerknet.be

5 Tussentijds VOORUITBLIK NASCHOLINGEN Het Centrum voor Nascholing van het Hoger Diocesaan Godsdienstinstituut maakte zijn programma klaar voor volgend schooljaar. De Nieuwsbrief wordt in de loop van de maand mei in twee exemplaren opgestuurd naar elke school. Vraag na bij je directie. Je kan alles ook raadplegen op Een overzicht van alle nascholingen en ondersteuningsbijeenkomsten zal je vinden op (Secundair Onderwijs, Vormingsaanbod). Nascholingsmodules : Oktober 2009 (namiddagen 7, 13 en 19) Geboden en mensenrechten (inleider. Prof. Jo De Tavernier) Januari 2010 (namiddagen 13, 18 en 26) In gesprek met Job (inleider : Prof. Pierre Van Hecke) Woensdag 3 maart (dagformule) Wie zeg jij dat Ik ben? Over de uitdaging van de Christusbelijdenis (inleider : Dieter Van Belle) Woensdagavondcursus (8 avonden, start op 30 september) Opvoeden en onderwijzen in christelijk perspectief (Piet Raes) met op woensdag 27 januari 2010 een open gespreksavond over het onderwerp : Piet Raes in gesprek met Bruno Vanobbergen (nieuwe kinderrechtencommissaris) en Wim Verbaal (UG). 6. TIMOTHY RADCLIFFE Op zaterdag 4 april gaf de Engelse dominicaan Timothy Radcliffe een inspirerende catechese op Pelgrim 09 in Brussel. Thema : roeping. De Nederlandse vertaling kan je nalezen op ( secundair onderwijs )

TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST

TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST Katholieke secundaire scholen bisdom Gent 2008-2009 15 juni 2009 Tussentijdse mededelingen Godsdienst zijn bedoeld als actualiserende aanvulling bij de Diocesane Mededelingen

Nadere informatie

TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST

TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST Katholieke secundaire scholen bisdom Gent 2008-2009 25 maart 2009 Tussentijdse mededelingen Godsdienst zijn bedoeld als actualiserende aanvulling bij de Diocesane Mededelingen

Nadere informatie

TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST

TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST Katholieke secundaire scholen bisdom Gent 2009-2010 4 januari 2010 Tussentijdse mededelingen Godsdienst zijn bedoeld als actualiserende aanvulling bij de Diocesane

Nadere informatie

NASCHOLINGEN / ONDERSTEUNINGSBIJEENKOMSTEN 2009-2010

NASCHOLINGEN / ONDERSTEUNINGSBIJEENKOMSTEN 2009-2010 NASCHOLINGEN / ONDERSTEUNINGSBIJEENKOMSTEN 2009-2010 In de functiebeschrijving van de godsdienstleerkracht lezen we : De taak van de godsdienstleraar vereist permanente vorming op het gebied van spiritualiteit,

Nadere informatie

VAKINFORMATIEDOSSIER R.-K. GODSDIENST

VAKINFORMATIEDOSSIER R.-K. GODSDIENST VAKINFORMATIEDOSSIER R.-K. GODSDIENST NAAM VAN DE SCHOOL : SCHOOLJAAR : 2 VOORAF Het vak godsdienst wordt niet doorgelicht door de gewone onderwijsinspectie. Voor de levensbeschouwelijke vakken is er aparte

Nadere informatie

TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST

TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST Katholieke secundaire scholen bisdom Gent 2009-2010 26 augustus 2009 Tussentijdse mededelingen Godsdienst zijn bedoeld als actualiserende aanvulling bij de Diocesane

Nadere informatie

TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST

TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST Katholieke secundaire scholen bisdom Gent 2008-2009 3 november 2008 Tussentijdse mededelingen Godsdienst zijn bedoeld als actualiserende aanvulling bij de Diocesane

Nadere informatie

OVERZICHT NASCHOLINGEN 2010-2011. CENTRUM VOOR NASCHOLING (Hoger Diocesaan Godsdienstinstituut, Gent) www.hdgi.be

OVERZICHT NASCHOLINGEN 2010-2011. CENTRUM VOOR NASCHOLING (Hoger Diocesaan Godsdienstinstituut, Gent) www.hdgi.be OVERZICHT NASCHOLINGEN 2010-2011 Centrum voor Nascholing (HDGI) Buitengewoon Secundair Onderwijs Vliebergh-Sencie en studiedag LOGOS Vakoverstijgende nascholing : Wortels van de Europese cultuur CENTRUM

Nadere informatie

GODSDIENST. Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere. voor alle leraren r.-k. godsdienst

GODSDIENST. Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere. voor alle leraren r.-k. godsdienst GODSDIENST Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere voor alle leraren r.-k. godsdienst 1 Allerheiligen en Allerzielen Litanie van herdenken Voor geliefden ons ontvallen Voor geliefden alleen verder Voor

Nadere informatie

GRADUAATSOPLEIDING Leerkracht ROOMS-KATHOLIEKE GODSDIENST SECUNDAIR ONDERWIJS

GRADUAATSOPLEIDING Leerkracht ROOMS-KATHOLIEKE GODSDIENST SECUNDAIR ONDERWIJS GRADUAATSOPLEIDING Leerkracht ROOMS-KATHOLIEKE GODSDIENST SECUNDAIR ONDERWIJS De leraar rooms-katholieke godsdienst gaat het gesprek aan met jongeren over geloof en leven. Dat is een boeiende en uitdagende

Nadere informatie

Reflectiedag Godsdienstleerkracht: kleur (h)erkennen?

Reflectiedag Godsdienstleerkracht: kleur (h)erkennen? V L A A M S V E R B O N D V A N K A T H O L I E K E H O G E S C H O L E N Sainte-Adresseplein 12, B-1070 Anderlecht Tel. 02 529 04 29 Fax 02 529 04 93 vvkho@vsko.be ond.vsko.be Reflectiedag Godsdienstleerkracht:

Nadere informatie

TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST

TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST Katholieke secundaire scholen bisdom Gent 2008-2009 20 januari 2009 Tussentijdse mededelingen Godsdienst zijn bedoeld als actualiserende aanvulling bij de Diocesane

Nadere informatie

BISDOM AANVRAAG VAN HET KERKELIJK MANDAAT VOOR HET GEVEN VAN ROOMS-KATHOLIEKE GODSDIENST

BISDOM AANVRAAG VAN HET KERKELIJK MANDAAT VOOR HET GEVEN VAN ROOMS-KATHOLIEKE GODSDIENST EXEMPLAAR BISDOM 1 van 2 BISDOM AANVRAAG VAN HET KERKELIJK MANDAAT VOOR HET GEVEN VAN ROOMS-KATHOLIEKE GODSDIENST Naam : Geboorteplaats en datum :, Adres Telefoon / Fax : / Ik verlang rooms-katholiek godsdienstonderricht

Nadere informatie

GODSDIENST. Peter Malfliet. voor alle leraren

GODSDIENST. Peter Malfliet. voor alle leraren GODSDIENST Peter Malfliet voor alle leraren 1 Opvoeden en onderwijzen in christelijk perspectief 2 Heiligverklaring pater Damiaan 3 Centrum voor Nascholing 4 Vakoverstijgende nascholing : geloof en wetenschap

Nadere informatie

ORDENINGSKADER PERMANENTE PRIORITEITEN. 6 kernteams

ORDENINGSKADER PERMANENTE PRIORITEITEN. 6 kernteams ORDENINGSKADER PERMANENTE PRIORITEITEN 6 kernteams Evalueren van leerlingen Vakgroepwerking Actief leren Talita kumi Taalbeleid en GOK Digitale didactiek 1. EVALUATIE EEN GENUANCEERD VERHAAL Pad: www.vicog.be

Nadere informatie

Getuigen. Onderwijzen Ontdekken. Verstaan. Inleiden. Openbaren

Getuigen. Onderwijzen Ontdekken. Verstaan. Inleiden. Openbaren Getuigen Verstaan Onderwijzen Ontdekken Inleiden Openbaren Hoe wordt iemand christen vandaag? Wat betekent het als christen te leven in deze cultuur? Waarom in God geloven en leven vanuit Zijn Geest? Hoe

Nadere informatie

TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST

TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST TUSSENTIJDSE MEDEDELINGEN GODSDIENST Katholieke secundaire scholen bisdom Gent 2008-2009 28 augustus 2008 Tussentijdse mededelingen Godsdienst zijn bedoeld als actualiserende aanvulling bij de Diocesane

Nadere informatie

GODSDIENST. Lied van Prediker door Stef Bos. DM februari 2012 Godsdienst pagina 1 www.vicog.be. Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere

GODSDIENST. Lied van Prediker door Stef Bos. DM februari 2012 Godsdienst pagina 1 www.vicog.be. Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere GODSDIENST Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere voor alle leraren r.-k. Godsdienst Lied van Prediker door Stef Bos Ik heb de wereld gezien In het licht van de liefde En in de schaduw van de haat Er

Nadere informatie

Donderdag 21 en vrijdag 22 februari 2008 (09:00-16:00) Theologisch Pastoraal Centrum Groenenborgerlaan Antwerpen

Donderdag 21 en vrijdag 22 februari 2008 (09:00-16:00) Theologisch Pastoraal Centrum Groenenborgerlaan Antwerpen GODSDIENSTONDERWIJSCONGRES OP ZOEK NAAR EEN KRACHTIGE LEER- EN ONDERWIJSOMGEVING VOOR HET VAK R.-K. GODSDIENST Donderdag 21 en vrijdag 22 februari 2008 (09:00-16:00) Theologisch Pastoraal Centrum Groenenborgerlaan

Nadere informatie

Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen

Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen aartsbisdom mechelen-brussel Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen programmabrochure 2012-2013 kandidaat-leraars en kandidaat-leraressen rooms-katholieke godsdienst, zowel voor het lager onderwijs

Nadere informatie

BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS. leraar islamitische godsdienst

BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS. leraar islamitische godsdienst BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS leraar islamitische godsdienst 2018 2019 HET ISLAMONDERWIJS VORMT STUDENTEN DIE OPEN-MINDED ZIJN EN DE DIVERSITEIT IN DE MAATSCHAPPIJ ALS EEN VERRIJKING BESCHOUWEN Malik Al

Nadere informatie

GODSDIENST. Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere. voor alle leraren RK-godsdienst

GODSDIENST. Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere. voor alle leraren RK-godsdienst GODSDIENST Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere voor alle leraren RK-godsdienst Wij wensen alle godsdienstleraren een goed schooljaar en hopen dat het begeleiden van jongeren in de vorming van hun

Nadere informatie

EDUCATIEVE BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS. leraar islamitische godsdienst

EDUCATIEVE BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS. leraar islamitische godsdienst EDUCATIEVE BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS leraar islamitische godsdienst 2019 2020 HET ISLAMONDERWIJS VORMT STUDENTEN DIE OPEN-MINDED ZIJN EN DE DIVERSITEIT IN DE MAATSCHAPPIJ ALS EEN VERRIJKING BESCHOUWEN

Nadere informatie

Over de liefde, het huwelijk, mogelijke huwelijksperikelen, de duurzame trouw,. tussen :

Over de liefde, het huwelijk, mogelijke huwelijksperikelen, de duurzame trouw,. tussen : Over de liefde, het huwelijk, mogelijke huwelijksperikelen, de duurzame trouw,. tussen : SCHOOLPASTORAAL & HET VAK GODSDIENST Drongen, 19 februari 2009 Peter Malfliet VISIES IN GROEI Bisdom Brugge : overleg

Nadere informatie

BIJLAGE I. Bekwaamheidsbewijzen en weddeschalen voor de leermeesters godsdienst en voor de godsdienstleraars

BIJLAGE I. Bekwaamheidsbewijzen en weddeschalen voor de leermeesters godsdienst en voor de godsdienstleraars BIJLAGE I Bekwaamheidsbewijzen en weddeschalen voor de leermeesters godsdienst en voor de godsdienstleraars Periode: van 01/09/1990 tot en met 31/08/2006 Islamitische godsdienst Vereiste Code dd. 4 GVSO-groep

Nadere informatie

VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN ERKEND TRAJECT NAAR WERK DOOR VDAB. boekhouden en informatica WWW.VOORBEREIDINGSJAAR.

VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN ERKEND TRAJECT NAAR WERK DOOR VDAB. boekhouden en informatica WWW.VOORBEREIDINGSJAAR. ERKEND TRAJECT NAAR WERK DOOR VDAB VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN boekhouden en informatica IN ÉÉN SCHOOLJAAR KLAAR OM TE STUDEREN IN HET NEDERLANDS WWW.VOORBEREIDINGSJAAR.BE Ik

Nadere informatie

VADEMECUM GODSDIENSTDIDACTISCH SEMINARIE

VADEMECUM GODSDIENSTDIDACTISCH SEMINARIE VADEMECUM GODSDIENSTDIDACTISCH SEMINARIE Praktische informatie en afspraken m.b.t. het godsdienstdidactisch seminarie 1 e en 2 e jaar, de praktijkopdrachten en de stage binnen de graduaatsopleiding aan

Nadere informatie

Nascholingen en netwerking van de Pedagogische Begeleidingsdienst SDB schooljaar

Nascholingen en netwerking van de Pedagogische Begeleidingsdienst SDB schooljaar Nascholingen en netwerking van de Pedagogische Begeleidingsdienst SDB schooljaar 2014-2015 A Basisonderwijs 1 Pastorale Animatiegroep (samen met DBV&A) 2 Informatie, ondersteuning, trajectbegeleiding op

Nadere informatie

Nascholingen en netwerking van de Pedagogische Begeleidingsdienst SDB schooljaar 2015-2016

Nascholingen en netwerking van de Pedagogische Begeleidingsdienst SDB schooljaar 2015-2016 Nascholingen en netwerking van de Pedagogische Begeleidingsdienst SDB schooljaar 2015-2016 A Basisonderwijs 1 Pastorale Animatiegroep Op 11 september nemen we deel aan de pastorale impulsdag in de de lokalen

Nadere informatie

VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN. Erkend traject naar werk door VDAB. Boekhouden of informatica SCHOOLJAAR 2014-2015

VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN. Erkend traject naar werk door VDAB. Boekhouden of informatica SCHOOLJAAR 2014-2015 Erkend traject naar werk door VDAB VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN Boekhouden of informatica SCHOOLJAAR 2014-2015 In één schooljaar klaar om te studeren in het Nederlands WWW.VOORBEREIDINGSJAAR.BE

Nadere informatie

Begeleiding en nascholing voor ervaren en beginnende leraren

Begeleiding en nascholing voor ervaren en beginnende leraren Begeleidingsdienst Regio Antwerpen Noorderlaan 108 2030 Antwerpen 03 543 97 05 www.dsko.be www.katholiekonderwijs.vlaanderen Informatieve mededeling Bestemd voor Leraren Duits Informatief voor Directie

Nadere informatie

VAKINFORMATIEDOSSIER R.-K. GODSDIENST SECUNDAIR ONDERWIJS IN ALLE NETTEN

VAKINFORMATIEDOSSIER R.-K. GODSDIENST SECUNDAIR ONDERWIJS IN ALLE NETTEN INSPECTIE EN BEGELEIDING LEVENSBESCHOUWELIJKE VAKKEN Rooms-katholieke godsdienst VAKINFORMATIEDOSSIER R.-K. GODSDIENST SECUNDAIR ONDERWIJS IN ALLE NETTEN INLEIDING Het vakinformatiedossier (VID) is een

Nadere informatie

Tekst voor de Diocesane Mededelingen

Tekst voor de Diocesane Mededelingen Pg. 1/5 Tekst voor de Diocesane Mededelingen Rubriek: Godsdienst Auteur: Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere Doelgroep: alle leraren godsdienst Titel: 1 Nascholing Bouwstenen van christelijk geloof.

Nadere informatie

Stichting Sint Paulus Instituut. Plan. De Lepelaar MT, Dronten KvK:

Stichting Sint Paulus Instituut. Plan. De Lepelaar MT, Dronten KvK: Stichting Sint Paulus Instituut Plan De Lepelaar 8 8251 MT, Dronten KvK: 65263820 Inhoudsopgave Algemene gegevens 3 Inleiding 3 Aanleiding en belang 3 Missie 4 Doelgroepen 4 Rechtsvorm 5 Projecten 5 2

Nadere informatie

NASCHOLINGSPROJECT NIEUW LEERPLAN MUZIKALE OPVOEDING

NASCHOLINGSPROJECT NIEUW LEERPLAN MUZIKALE OPVOEDING Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel De vzw Nascholing in het katholiek onderwijs en het VVKSO werven aan voor het NASCHOLINGSPROJECT NIEUW LEERPLAN MUZIKALE

Nadere informatie

Leerkracht AN Leerkracht KO Leerkracht LO Zorgco. Leerkracht AN Leerkracht KO Leerkracht LO Zorgco

Leerkracht AN Leerkracht KO Leerkracht LO Zorgco. Leerkracht AN Leerkracht KO Leerkracht LO Zorgco Aanbod DPB 2015-2016 Voor de scholen regio Gent (schoolbegeleider Ellen Bauwens) Regio Onderwerp Omschrijving Doelgroep Datum Tijdstip Locatie Contactpersoon PDB AN in de klas (1) Op dit netwerk worden

Nadere informatie

Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen

Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen aartsbisdom mechelen-brussel Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen PROGRAMMABROCHURE 2019-2020 2190311 HIGW brochure BIN 2019.indd 1 27/03/19 07:52 kandidaat-leraars en kandidaat-leraressen rooms-katholieke

Nadere informatie

Diocesaan Vormingscentrum `s-hertogenbosch

Diocesaan Vormingscentrum `s-hertogenbosch Cursusaanbod Diocesaan Vormingscentrum `s-hertogenbosch Studiejaar 2012-2013 CURSUS GROEIEN IN GELOOF In september 2012 opnieuw van start Wil jij Jezus Christus als leidraad van je leven? Vind je het moeilijk

Nadere informatie

om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4

om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4 ZONDAG 4 NOVEMBER om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4 Ik hoop dat u vandaag een kerkdienst kon bezoeken. Zag u er ook naar uit om broeders en zusters te ontmoeten; of vindt u dat niet

Nadere informatie

G odsdienst O nderwijs - A lle L eerkrachten

G odsdienst O nderwijs - A lle L eerkrachten GO-AL G odsdienst O nderwijs - A lle L eerkrachten juni 2013, nr. 38 In het begin De laatste examens zijn voorbij. Het is een drukke periode geweest. Hopelijk kan je met een zekere genoegdoening terug

Nadere informatie

EDUCATIEVE BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS. leraar gezondheidsopvoeding

EDUCATIEVE BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS. leraar gezondheidsopvoeding 2019 2020 EDUCATIEVE BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS leraar gezondheidsopvoeding EEN GEZONDE GEEST IN EEN GEZOND LICHAAM IS EEN KORTE DOCH VOLLEDIGE BESCHRIJVING VAN EEN GELUKKIGE TOESTAND IN DEZE WERELD

Nadere informatie

Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen

Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen aartsbisdom mechelen-brussel Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen PROGRAMMABROCHURE 2015-2016 brochure-higw.indd 1 26/02/15 08:32 kandidaat-leraars en kandidaat-leraressen rooms-katholieke godsdienst,

Nadere informatie

VADEMECUM. BISDOM GENT Onderwijsvicariaat. BISDOM BRUGGE Onderwijsvicariaat

VADEMECUM. BISDOM GENT Onderwijsvicariaat. BISDOM BRUGGE Onderwijsvicariaat BISDOM BRUGGE Onderwijsvicariaat BISDOM GENT Onderwijsvicariaat VADEMECUM VOOR KANDIDAAT-GODSDIENSTLERAREN in het gewoon en buitengewoon SECUNDAIR ONDERWIJS IN DE BISDOMMEN BRUGGE EN GENT 2014-2015 Vademecum

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Rouw en verlies Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 8-12 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Rouw en verlies Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 8-12 jaar DOELSTELLINGEN De deelnemers worden zich bewust van hun eigen omgang met rouw en verlies en de rol die hun geloof of levensoriëntatie hierbij heeft. De deelnemers weten dat ieder op een eigen manier rouwt

Nadere informatie

Nieuwsbrief voor de schoolbesturen Mei 2015 Godsdienst in het basisonderwijs. Inspectie-begeleiding godsdienst basisonderwijs bisdom Antwerpen

Nieuwsbrief voor de schoolbesturen Mei 2015 Godsdienst in het basisonderwijs. Inspectie-begeleiding godsdienst basisonderwijs bisdom Antwerpen Nieuwsbrief voor de schoolbesturen Mei 2015 Godsdienst in het basisonderwijs Inspectie-begeleiding godsdienst basisonderwijs bisdom Antwerpen Geacht lid van het schoolbestuur, Wellicht hoorde u van de

Nadere informatie

Gids voor de leraar rooms-katholieke godsdienst

Gids voor de leraar rooms-katholieke godsdienst Gids voor de leraar rooms-katholieke godsdienst 1 1 Waarom heet dit vak Rooms-katholieke Godsdienst? Niet neutraal Specifiek mensbeeld Stevige vorming vereist Kennis van de Spreken vanuit eigen levensbeschouwing,

Nadere informatie

VERKORTE TRAJECTEN extra ONDERWIJSVAK (SECUNDAIR ONDERWIJS)

VERKORTE TRAJECTEN extra ONDERWIJSVAK (SECUNDAIR ONDERWIJS) VERKORTE TRAJECTEN extra ONDERWIJSVAK (SECUNDAIR ONDERWIJS) Voor wie? Je bent al leraar, maar je wil je onderwijsbevoegdheid uitbreiden? Dan ben je bij AP aan het juiste adres! De verkorte trajecten voor

Nadere informatie

1 Voorstelling nieuw leerplan Nederlands 3de graad Se-n-Se

1 Voorstelling nieuw leerplan Nederlands 3de graad Se-n-Se Beste directeur Beste collega MEDEDELINGEN NEDERLANDS SECUNDAIR ONDERWIJS 27 mei 2016 Met deze mededelingen sluiten we de reeks activiteiten van dit schooljaar af. Toch willen we hier al vooruitblikken

Nadere informatie

stiltewandeling rond het Emmaüsverhaal

stiltewandeling rond het Emmaüsverhaal Pagina1 Het hart van de mens zoekt zijn weg - maar het is Jahwe die hem de kracht van het stappen geeft. spreuken 16,9 Pagina2 inleidende gedachte Emmaüspastoraal begint met op weg gaan met mensen en met

Nadere informatie

opleidingsinstituut voor geloofsverdieping, catechese en pastoraal

opleidingsinstituut voor geloofsverdieping, catechese en pastoraal opleidingsinstituut voor geloofsverdieping, catechese en pastoraal Allemaal zoeken we naar een zinvol leven. Gelovigen hebben in die zoektocht eigen ankerpunten om met die grote en kleine vragen die het

Nadere informatie

Verkort bachelorprogramma Certificaat voor het godsdienstonderwijs

Verkort bachelorprogramma Certificaat voor het godsdienstonderwijs FACULTEIT THEOLOGIE EN RELIGIEWETENSCHAPPEN Godgeleerdheid en godsdienstwetenschappen Verkort bachelorprogramma Certificaat voor het godsdienstonderwijs Ben je geboeid door religie en spiritualiteit?

Nadere informatie

MET TWEE BENEN IN DE WERELD

MET TWEE BENEN IN DE WERELD 62 MET TWEE BENEN IN DE WERELD 63 VRAGEN AAN EEN CHRISTELIJKE LERAAR OP EEN NIET-CHRISTELIJKE SCHOOL Marloes Hoencamp 64 Wie ben je? En waar geef je les? Mijn naam is Marco van der Spek, 26 jaar, en ik

Nadere informatie

Aangenaam: Guido. Informatie over kennismaken met Guido. gelooft

Aangenaam: Guido. Informatie over kennismaken met Guido. gelooft Aangenaam: Guido Informatie over kennismaken met Guido gelooft Welkom op Guido Als u deze brochure leest dan heeft u uw zoon of dochter aangemeld voor GSG Guido. Guido is een school voor christenen in

Nadere informatie

Vormingen en activiteiten CCV in het bisdom Brugge

Vormingen en activiteiten CCV in het bisdom Brugge Vormingen en activiteiten CCV in het bisdom 2017-2018 In deze kalender vindt u de vormingsinitiatieven voor het werkjaar 2017-2018. U kunt meer informatie bekomen over deze initiatieven via telefoon: 050

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE EXAMENCOMMISSIE BASISONDERWIJS. Centrale Examenschool Sint-Lievencollege

INFORMATIEBROCHURE EXAMENCOMMISSIE BASISONDERWIJS. Centrale Examenschool Sint-Lievencollege INFORMATIEBROCHURE EXAMENCOMMISSIE BASISONDERWIJS Centrale Examenschool Sint-Lievencollege INDEX 1. Algemeen wettelijk luik 3-4 1.1 Voorwoord 3 1.2 Procedure tot het behalen van het getuigschrift Basisonderwijs

Nadere informatie

7/05/2009. Belgische grondwet onderschrijft een strikte scheiding kerk en staat. Dit geldt ook voor de toepassing in het Onderwijs.

7/05/2009. Belgische grondwet onderschrijft een strikte scheiding kerk en staat. Dit geldt ook voor de toepassing in het Onderwijs. juridisch kader 1 bemerking vooraf: benadering van het juridisch kader vanuit de praktijk er zijn duidelijke diocesane verschillen scheiding kerk-staat werken vanuit een dubbel spoor zowel voor de opdracht

Nadere informatie

VR DOC.0178/1

VR DOC.0178/1 VR 2019 1502 DOC.0178/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de

Nadere informatie

Infobrochure SLO SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING

Infobrochure SLO SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING Infobrochure SLO SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING INHOUD Voor wie? Waar staan wij voor? Opleidingsstructuur en diploma Inhoud van de modules Studiepunten Studieduur en modeltraject Flexibiliteit Waar en wanneer

Nadere informatie

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Deze lijst is het onderzoekresultaat van een PWO-traject binnen de lerarenopleidingen van de KAHO Sint-Lieven,

Nadere informatie

NASCHOLINGSPROJECT NIEUW LEERPLAN INFORMATICABEHEER

NASCHOLINGSPROJECT NIEUW LEERPLAN INFORMATICABEHEER Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel De vzw Nascholing in het katholiek onderwijs en het VVKSO werven aan voor het NASCHOLINGSPROJECT NIEUW LEERPLAN INFORMATICABEHEER

Nadere informatie

Buitengewoon onderwijs - Bijkomende of gespecialiseerde opleidingen voor leerkrachten

Buitengewoon onderwijs - Bijkomende of gespecialiseerde opleidingen voor leerkrachten SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 163 van KATHLEEN HELSEN datum: 21 januari 2016 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Buitengewoon onderwijs - Bijkomende

Nadere informatie

AARDRIJKSKUNDE. Leen Van Hecke. voor alle leraren

AARDRIJKSKUNDE. Leen Van Hecke. voor alle leraren AARDRIJKSKUNDE Leen Van Hecke voor alle leraren Wetenschappen-wiskundedag op woensdag 26 mei Op woensdagnamiddag 26 mei 2010 organiseren de pedagogische begeleiders van de exacte wetenschappen (incl. aardrijkskunde!)

Nadere informatie

Visie Jokri begeleiders 2.0

Visie Jokri begeleiders 2.0 Visie Jokri begeleiders 2.0 Jokri is dé vereniging van jonge christenen tussen 12 en 18 jaar in het bisdom Gent. Ze is ontstaan uit Jonge Kerk en uit de Kringwerkingen. Vandaag behoort ze tot de familie

Nadere informatie

de Preekstoel de Bakker Helsen Didier Vanderslycke Katlijn Malfliet Bruno Aerts Bob Timmermans 26/7 02/8 09/8 16/8 23/8 30/8 Ilse Dupont

de Preekstoel de Bakker Helsen Didier Vanderslycke Katlijn Malfliet Bruno Aerts Bob Timmermans 26/7 02/8 09/8 16/8 23/8 30/8 Ilse Dupont de Preekstoel Marleen Gebruers 05/7 Hanne Jacobs 12/7 Marcel en Hild. 19/7 de Bakker Helsen Didier Vanderslycke Katlijn Malfliet Bruno Aerts Bob Timmermans Jacques Maes Ilse Dupont 26/7 02/8 09/8 16/8

Nadere informatie

P.E. & Catechese. kansen & mogelijkheden

P.E. & Catechese. kansen & mogelijkheden P.E. & Catechese kansen & mogelijkheden Leidraad: pastorale brief Vragen en uitdagingen hebben te maken met de zin zelf van ons bestaan als kerk. Hoe kunnen we vandaag het evangelie ontdekken als een woord

Nadere informatie

Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL. Deel 1 Opvoedingsproject

Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL. Deel 1 Opvoedingsproject Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL Deel 1 Opvoedingsproject 1 ONS OPVOEDINGSPROJECT Wij verwachten van alle ouders dat ze loyaal achter de identiteit en het opvoedingsproject

Nadere informatie

PEILPROEVEN WISKUNDE TWEEDE GRAAD ASO. 1 De resultaten

PEILPROEVEN WISKUNDE TWEEDE GRAAD ASO. 1 De resultaten PEILPROEVEN WISKUNDE TWEEDE GRAAD ASO 1 De resultaten Op 9 mei 2012 werden door de overheid de resultaten meegedeeld van de peilproeven over (een deel van) de eindtermen wiskunde van de tweede graad aso

Nadere informatie

Sint Franciscuscentrum Programmaoverzicht voorjaar 2016 (versie november 2015)

Sint Franciscuscentrum Programmaoverzicht voorjaar 2016 (versie november 2015) Sint Franciscuscentrum Programmaoverzicht voorjaar 2016 (versie november 2015) Voor informatie en opgave E opgave@sintfranciscuscentrum.nl of T 076 5223444 (alleen ochtenden) Beste lezer, VOORWOORD Voor

Nadere informatie

onthaalbrochure

onthaalbrochure morgen begint vandaag onthaalbrochure 2017-2018 Hoe werkt onze school? iedereen telt mee EERSTE GRAAD In de eerste graad neem je een gemeenschappelijke start. Hier ontdek je waarvoor je aanleg en interesse

Nadere informatie

YES YOUCAT HANDLE IT!

YES YOUCAT HANDLE IT! YES YOUCAT HANDLE IT! 1. VOORGESCHIEDENIS VOORGESCHIEDENIS Catechismus komt van van het Griekse katechesis, onderricht. Volgens Wikipedia gaat het over een opsomming van de leer van een bepaald kerkgenootschap

Nadere informatie

Lesrooster Tweedekansonderwijs (Aanvullende algemene vorming)

Lesrooster Tweedekansonderwijs (Aanvullende algemene vorming) Lesrooster Tweedekansonderwijs (Aanvullende algemene vorming) Er is ook les op: - woensdagnamiddag 3 september 2014: (introductie elektronisch leerplatform) - donderdag 11 en vrijdag 12 juni 2015. Volgende

Nadere informatie

NEEN JOS WOUTERS, directeur basisschool De Horizon in Beringen-Mijn.

NEEN JOS WOUTERS, directeur basisschool De Horizon in Beringen-Mijn. HollandseHoogte DE STANDAARD 14 BINNENLAND DONDERDAG 17 JUNI 2010 Kan De overste van de Broeders van Liefde, broeder René Stockman, pleit in Tertio voor lessen islamitische godsdienst in katholieke scholen

Nadere informatie

Buitengewoon Onderwijs. BEGELEIDINGSAANBOD buitengewoon onderwijs

Buitengewoon Onderwijs. BEGELEIDINGSAANBOD buitengewoon onderwijs Buitengewoon Onderwijs BEGELEIDINGSAANBOD buitengewoon onderwijs SCHOOLJAAR 2012-2013 VOORWOORD Beste directeur Beste medewerker Voor de diocesane pedagogische begeleidingsdienst is het een voortdurende

Nadere informatie

G odsdienst O nderwijs - A lle L eerkrachten

G odsdienst O nderwijs - A lle L eerkrachten GO-AL G odsdienst O nderwijs - A lle L eerkrachten juni 2015, nr. 43 In het begin We bezorgen je net voor de vakantie nog een GOAL-light met enkele aardige ideeën om de vakantie mee in te zetten en met

Nadere informatie

Thomas More Geel Kleinhoefstraat 4 Thomas More Turnhout Campus Blairon 800 Thomas More Vorselaar Lepelstraat 2

Thomas More Geel Kleinhoefstraat 4 Thomas More Turnhout Campus Blairon 800 Thomas More Vorselaar Lepelstraat 2 Thomas More Geel Kleinhoefstraat 4 Thomas More Turnhout Campus Blairon 800 Thomas More Vorselaar Lepelstraat 2 Heb je een diploma Secundair Onderwijs (SO) of HBO5? JA! Zonder lerarendiploma Met lerarendiploma

Nadere informatie

Vooruitblik schooljaar

Vooruitblik schooljaar Vooruitblik schooljaar 2019-2020 Beste ouders De vakantie staat voor de deur, maar op school zijn we al druk bezig met de voorbereidingen van volgend schooljaar. Via deze brief hopen we u alvast op de

Nadere informatie

Christendom. Wat uit dit geloof spreekt je aan?

Christendom. Wat uit dit geloof spreekt je aan? Christendom In Christendom zijn de Bijbel en Jezus het belangrijkste. In de wereld is het de grootste godsdienst, gevolgd door de Islam. In het Christendom geloven de mensen in één God, die uit Drie Personen

Nadere informatie

Katholieke Universiteit Leuven FACULTEIT THEOLOGIE EN RELIGIEWETENSCHAPPEN A07C4A VAKDIDACTISCH SEMINARIE GODSDIENST. Prof. Dr.

Katholieke Universiteit Leuven FACULTEIT THEOLOGIE EN RELIGIEWETENSCHAPPEN A07C4A VAKDIDACTISCH SEMINARIE GODSDIENST. Prof. Dr. 1 Katholieke Universiteit Leuven FACULTEIT THEOLOGIE EN RELIGIEWETENSCHAPPEN A07C4A VAKDIDACTISCH SEMINARIE GODSDIENST Prof. Dr. Didier Pollefeyt 2016 2 VAKDIDACTISCH SEMINARIE GODSDIENST 1. Opleiding:

Nadere informatie

Hieronder krijgen jullie een woordje uitleg bij de clustertoewijzing, de inhoudelijke thema s en de aanspreekpunten.

Hieronder krijgen jullie een woordje uitleg bij de clustertoewijzing, de inhoudelijke thema s en de aanspreekpunten. Vakdidactiek in afstand: een handleiding voor cursisten Beste cursist Vanaf volgend semester volg jij specifieke vakdidactiek in de cluster van jouw vereiste bekwaamheid. Deze specifieke vakdidactiek wordt

Nadere informatie

De leerkracht als getuige en inspiratiebron. UCSIA godsdienstonderwijscongres. Dinsdag 17 november 2009 Theologisch Pastoraal Centrum Antwerpen

De leerkracht als getuige en inspiratiebron. UCSIA godsdienstonderwijscongres. Dinsdag 17 november 2009 Theologisch Pastoraal Centrum Antwerpen De leerkracht als getuige en inspiratiebron godsdienstonderwijscongres Dinsdag 17 november 2009 Theologisch Pastoraal Centrum Antwerpen THEMA In overleg met de Vlaamse onderwijsvicarissen en het Vlaamse

Nadere informatie

Deel 1 Opvoedingsproject

Deel 1 Opvoedingsproject Deel 1 Opvoedingsproject 1 Beste ouders, Welkom aan onze school. U kiest onze school voor het onderwijs en de opvoeding van uw kind. Wij zijn blij en dankbaar voor het vertrouwen in onze school. De directie

Nadere informatie

Aan de ouders van de leerlingen van TSO/KSO/7BSO 2011-11-17

Aan de ouders van de leerlingen van TSO/KSO/7BSO 2011-11-17 Aan de ouders van de leerlingen van TSO/KSO/7BSO 2011-11-17 Beste ouders Beste opvoedingsverantwoordelijke Als ouder bent u nauw betrokken bij de studiekeuze van uw zoon of dochter. Ook de school en het

Nadere informatie

Vraag 4: Draagt u uw overtuiging actief over aan uw kinderen?

Vraag 4: Draagt u uw overtuiging actief over aan uw kinderen? Enquête identiteit. Vraag 1: Ik vul deze vragenlijst in: Alleen 30 (85) Samen, ouder/verzorger/kind 55 Vraag 2: Hoeveel kinderen heeft u op Het klinket: totaal 112 kinderen Vraag 3: Wat is uw religie of

Nadere informatie

DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE

DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE Geachte directeur Beste collega DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE SECUNDAIR ONDERWIJS MEDEDELINGEN Met deze mededelingen willen we al even vooruitblikken op de agenda van volgend

Nadere informatie

NIEUWE CAMPUS ACADEMIEJAAR 2017/2018 STUDEREN COMBINEREN BACHELOR KLEUTER- EN LAGER ONDERWIJS FLEXTRAJECTEN ARTESIS PLANTIJN HOGESCHOOL ANTWERPEN

NIEUWE CAMPUS ACADEMIEJAAR 2017/2018 STUDEREN COMBINEREN BACHELOR KLEUTER- EN LAGER ONDERWIJS FLEXTRAJECTEN ARTESIS PLANTIJN HOGESCHOOL ANTWERPEN NIEUWE CAMPUS ACADEMIEJAAR 2017/2018 STUDEREN COMBINEREN BACHELOR KLEUTER- EN LAGER ONDERWIJS FLEXTRAJECTEN ARTESIS PLANTIJN HOGESCHOOL ANTWERPEN BACHELOR KLEUTER- EN LAGER ONDERWIJS FLEXTRAJECTEN Altijd

Nadere informatie

DEZE SCHOOLKRANT EXTRA VERSCHIJNT ENKEL DIGITAAL

DEZE SCHOOLKRANT EXTRA VERSCHIJNT ENKEL DIGITAAL INFO EXTRA 12.06.2016 Beste ouders, Beste sympathisanten, SUCCES MET DE EXAMENS Omwille van de drukke maand juni verschijnt er vandaag een EXTRA-INFO. Mogen we vragen om de belangrijke rubrieken ZEKER

Nadere informatie

opleiding KAIROS-opleiding: Omdat we samen de kerkgemeenschap dragen

opleiding KAIROS-opleiding: Omdat we samen de kerkgemeenschap dragen opleiding KAIROS-opleiding: Omdat we samen de kerkgemeenschap dragen Wijzelf zoeken naar zin en betekenis, net als onze samenleving. Als gelovigen willen we met onze en hun vragen aan de slag gaan. Dit

Nadere informatie

2... S T U D I E W I J Z E R U I T V A A R T M E D E W E R K E R

2... S T U D I E W I J Z E R U I T V A A R T M E D E W E R K E R 2018-2019... versie 122-11-2018 2... S T U D I E W I J Z E R U I T V A A R T M E D E W E R K E R Beste cursist Ben je iemand met een warm hart? Ga je graag zorgvuldig te werk? Hou je van werken in team

Nadere informatie

Handreiking bij een spirituele zoektocht.

Handreiking bij een spirituele zoektocht. Handreiking bij een spirituele zoektocht. Deze handreiking hoort bij: Oud- en nieuw- katholiek. De spirituele zoektocht van die andere katholieken. Door Joris Vercammen. Valkhof pers 2011. Het boek is

Nadere informatie

Een loopbaan als leraar in het GO! infosessie VUB 18 mei 2016

Een loopbaan als leraar in het GO! infosessie VUB 18 mei 2016 Een loopbaan als leraar in het GO! infosessie VUB 18 mei 2016 Wat is het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap? GO! in Vlaanderen: 3 onderwijsnetten GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap Gesubsidieerd

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2018

Nieuwsbrief december 2018 Sint-Gregoriuscollege Nieuwsbrief december 2018 Meld je aan 2019-2020 Belangrijke data meld je aan 4-15 februari inschrijvingen broer - zus 2017 De aanmeldingsperiode voor kinderen geboren in 2017 start

Nadere informatie

VADEMECUM. BISDOM BRUGGE Onderwijsvicariaat. BISDOM GENT Onderwijsvicariaat

VADEMECUM. BISDOM BRUGGE Onderwijsvicariaat. BISDOM GENT Onderwijsvicariaat BISDOM BRUGGE Onderwijsvicariaat BISDOM GENT Onderwijsvicariaat VADEMECUM VOOR KANDIDAAT-GODSDIENSTLERAREN in het gewoon en buitengewoon SECUNDAIR ONDERWIJS Vademecum r.-k. godsdienst / Brugge-Gent 2017-2018

Nadere informatie

Kerkelijk initiatief voor sociale huisvesting in Brussel

Kerkelijk initiatief voor sociale huisvesting in Brussel Kerkelijk initiatief voor sociale huisvesting in Brussel Herman COSIJNS, Adjunct van Mgr De Kesel INLEIDING De problematiek van de sociale huisvesting enerzijds en de wens van de Kerk om mee te werken

Nadere informatie

2... STUDIEWIJZER UITVAARTMEDEWERKER

2... STUDIEWIJZER UITVAARTMEDEWERKER 2019-2020... versie 124-05-2019 2... STUDIEWIJZER UITVAARTMEDEWERKER Beste cursist Ben je iemand met een warm hart? Ga je graag zorgvuldig te werk? Hou je van werken in team en deins je er niet voor terug

Nadere informatie

Gesprek met Bruno Vanobbergen

Gesprek met Bruno Vanobbergen Gesprek met Bruno Vanobbergen Gesprek met Bruno Vanobbergen Het regent in Brussel. Ik sta aan het gebouw van het Vlaams Parlement. Een wirwar van rode stokken vormt een overkapping van de straat voor het

Nadere informatie

Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen

Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen 1 Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen Het Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen (HIGW) van het aartsbisdom Mechelen-Brussel werd in 1962 opgericht en werkt onder de verantwoordelijkheid

Nadere informatie

POSTGRADUAAT NIET-CONFESSIONELE ZEDENLEER VOOR HET BASISONDERWIJS BRUGGE

POSTGRADUAAT NIET-CONFESSIONELE ZEDENLEER VOOR HET BASISONDERWIJS BRUGGE POSTGRADUAAT NIET-CONFESSIONELE ZEDENLEER VOOR HET BASISONDERWIJS BRUGGE PROFIEL OPLEIDING VOOR WIE? Deze opleiding is bedoeld om mensen die reeds een diploma hebben behaald in een geïntegreerde, specifieke

Nadere informatie

1: Van een vernieuwd zelfverstaan van kerk-zijn naar een vernieuwde catechese:

1: Van een vernieuwd zelfverstaan van kerk-zijn naar een vernieuwde catechese: Oriëntatietekst voor de parochiecatechese in de Nederlandse kerkprovincie De oriëntatietekst parochiecatechese als nieuwe impuls voor het catechesebeleid Uitgave: 2009 Voorwoord In het najaar van 2004

Nadere informatie

NIVEAUOVERSCHRIJDENDE NASCHOLINGEN

NIVEAUOVERSCHRIJDENDE NASCHOLINGEN NIVEAUOVERSCHRIJDENDE NASCHOLINGEN Studiedag Op ipad? CURSUSCODE: D14-004 DATUM EN UUR: vrijdag 20 september 2013 van 09.15 u. tot 15.30 u. Conflicten tussen leerkrachten: kaders en handvatten om zelf

Nadere informatie

Cursussenaanbod Grootseminarie Brugge 2014-2015

Cursussenaanbod Grootseminarie Brugge 2014-2015 Cursussenaanbod Grootseminarie Brugge 2014-2015 In het bisdom Brugge is het Grootseminarie het diocesaan huis voor de opleiding en permanente vorming van de bedienaars van de eredienst: diocesane priesters,

Nadere informatie