Rubriek Telecommunicatie Computerrecht 2010/04 Nico van Eijk ( David Stevens ( Europa Nederland België...

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rubriek Telecommunicatie Computerrecht 2010/04 Nico van Eijk (www.ivir.nl), David Stevens (www.icri.be) Europa... 2. Nederland... 4. België..."

Transcriptie

1 Rubriek Telecommunicatie Computerrecht 2010/04 Nico van Eijk ( David Stevens ( Inhoudstafel Europa... 2 Hof van Justitie bevestigt Roamingverordening 2 Advocaat-generaal over Belgische universeledienst 2 Besluit 800 MHz-band 2 ERG wordt BEREC 2 15 de implementatierapport 3 Dataretentie: EU Parlement en experten 3 Onafhankelijkheid toezichthouder 3 Nederland... 4 Einde consultatie implementatie NRK 4 Marktmonitor en jaarverslag OPTA 4 Overheid: 2.6 GHz veiling succes 4 Opschorten en beëindigen communicatiediensten 4 Meer transparante tariefsinformatie 5 Kabelexploitanten mogen analoge televisie afschakelen 5 Waardebepaling voor verlenging commerciële radiovergunningen 5 België... 6 Verandering operator vergemakkelijkt 6 Einde papieren telefoongids? 6 BIPT besluit BROBA Ethernet 6 WACC-besluit BIPT 6 Mobiele toegang tot VAS 7 Besluit BIPT over VDSL 2 17 MHz 7

2 Europa Hof van Justitie bevestigt Roamingverordening In zijn arrest van 8 juni 2010 in zaak C-58/08 bevestigt het Hof van Justitie het toenmalige artikel 95 EG-verdrag als juridische grondslag voor de verordening nr. 717/2007 van het Europees Parlement en de Raad van 27 juni 2007 betreffende roaming op openbare mobiele telefoonnetwerken binnen de Gemeenschap en tot wijziging van richtlijn 2002/21/EG (Pb L afl. 171, 32, zie Computerrecht 2007/4). Na onderzoek komt het Hof tot de conclusie dat geen feiten of omstandigheden zijn gebleken die de geldigheid van de roamingverordening kunnen aantasten. Ook het feit dat door de verordening tariefverplichtingen op retailniveau worden opgelegd, maakt volgens het oordeel van het Hof geen schending uit van het evenredigheidsbeginsel. Advocaat-generaal over Belgische universeledienst In zijn conclusie van 22 juni 2010 in de zaak C-389/08 komt advocaat-generaal Cruz Villalón tot de conclusie dat de kaderrichtlijn en de universeledienstrichtlijn zich verzetten tegen een regeling waarbij de nationale wetgever het bestaan van een onredelijke last vaststelt op basis van de berekening van de kosten van de aanbieder van de universele dienst, aangezien die taken uitdrukkelijk aan de nationale regelgevende instanties zijn opgedragen. Indien de nationale wetgever als nationale regelgevende instantie optreedt, moet de lidstaat voorafgaand aan die taakstelling en de mededeling aan de Commissie, duidelijk vastleggen wat de specifieke bevoegdheden van elke instantie zijn. Besluit 800 MHz-band Op 6 mei jl. keurde de Europese Commissie haar besluit nr. 2010/267/EG goed betreffende de geharmoniseerde technische gebruiksvoorwaarden in de MHzfrequentieband voor terrestrische systemen die elektronische-communicatiediensten kunnen verschaffen in de Europese Unie (Pb. L afl mei 2010, 95). Het besluit verplicht lidstaten die de MHz-spectrumband voor andere diensten dan voor uitzendingen beschikbaar willen stellen, om daarvoor dezelfde geharmoniseerde technische regels toe te passen. Bedoeling van deze technische regels is om ervoor te zorgen dat radiocommunicatieapparatuur, zoals handsets of basisstations, die van de 800 MHz-band gebruik maakt, efficiënt kan worden ingezet voor draadloze breedbandnetwerken, zoals de vierde generatie mobiele technologie (bijv. LTE of Wimax). ERG wordt BEREC In de marge van de effectieve inwerkingtreding van BEREC nam de Europese Commissie bij haar besluit nr. 2010/299/EU aan van 21 mei 2010 tot intrekking van Besluit 2002/627/EG tot oprichting van de Europese Groep van regelgevende instanties voor elektronische communicatienetwerken en diensten (Pb. L. 26 mei 2010, afl. 126, 18). Voortaan zullen de verschillende taken van de ERG door BEREC worden waargenomen.

3 15 de implementatierapport Op 25 mei stelde de Europese Commissie haar 15 de implementatierapport over de elektronische communicatie voor (COM(2010)253 definitief). Daarin komt de Europese Commissie tot de weinig verrassende conclusie dat er op de Europese markten dan wel sprake mag zijn over toegenomen concurrentie, maar dat de interne markt achterwege blijft. De meeste nationale markten zijn wel competitief, maar blijven toch zeer sterk nationaal van karakter. Ander aandachtspunt van de Commissie is de problematiek van de onafhankelijkheid en effectiviteit van toezichthoudende instanties. De nieuwe richtlijnen vereisen immers dat de autonomie van de toezichthouders minstens op het vlak van marktregulering nog verder zou toenemen. Dataretentie: EU Parlement en experten Op 23 juni jl. nam het Europees Parlement een verklaring aan over het opzetten van een Europees alarmsysteem (EAS) tegen pedofielen en plegers van seksueel geweld. Daarin verzoekt het Parlement de lidstaten om een Europees alarmsysteem op te zetten om pedofilie en seksueel geweld tegen te kunnen gaan, alsook de Raad en de Commissie om uitvoering te geven aan Richtlijn 2006/24/EG van het Europees Parlement en de Raad van 15 maart 2006 betreffende de bewaring van gegevens die zijn gegenereerd of verwerkt in verband met het aanbieden van openbaar beschikbare elektronische communicatiediensten of van openbare communicatienetwerken en het toepassingsgebied ervan uit te breiden tot zoekmachines, zodat snel en doeltreffend kan worden opgetreden tegen kinderporno en seksueel geweld online. Intussen werden op de website van het directoraat-generaal Justitie van de Europese Commissie de position papers gepubliceerd van de expertengroep Platform on Electronic Data Retention. Onafhankelijkheid toezichthouder Door middel van haar persbericht IP/10/519 laat de Europese Commissie weten dat zij van oordeel is dat er in Roemenië nog steeds onvoldoende garanties bestaan voor de onafhankelijkheid van de toezichthouder voor de elektronische-communicatiesector. Uit hetzelfde persbericht blijkt dat ook een eerdere inbreukprocedure (over onvoldoende afscheiding tussen regelgevende en operationele belangen) wordt verdergezet.

4 Nederland Einde consultatie implementatie NRK De consultatie over het voorontwerp ter implementatie van het Nieuw Regelgevend Kader (NRK) is geëindigd. In het voorontwerp zijn voorstellen opgenomen om de gewijzigde richtlijnen in de telecommunicatiewet te verwerken. In het totaal zijn 64 reacties ontvangen. Veel aandacht gaat uit naar netwerkneutraliteit en naar het nieuwe opt-in regime voor cookies dat in de richtlijn privacy en elektronische communicatie is opgenomen. Diverse marktpartijen vinden een opt-in systeem onwerkbaar. In een reactie, heeft de minister van Economische zaken al wel laten weten dat in het uiteindelijk wetsvoorstel niet meer zal worden gesproken van ondubbelzinnige toestemming die door abonnees of gebruikers moet worden gegeven, maar dat het woord ondubbelzinnig zal worden geschrapt. Marktmonitor en jaarverslag OPTA Naast het jaarverslag heeft OPTA ook weer een marktmonitor gepubliceerd met daarin de belangrijkste marktontwikkelingen. Er valt onder meer te lezen dat de totale groei van de breedbandmarkt aan het afvlakken is (7% in 2008, 5% in 2009), maar glasvezel daarbinnen sterk groeit (met 65% in 2009). Wat betreft de televisiemarkt is het aandeel van de kabel gedaald, maar de groei naar digitaal definitief doorgezet (45,1% in 2008, 54,9% in 2009). Bij mobiele telefonie, is vooral data gebruik fors toegenomen. In 2009 was er dataverkeer met een omvang van 1,46 PB (Petabytes). Overheid: 2.6 GHz veiling succes De overheid meent dat de veiling van de 2.6Ghz frequenties wel een succs kan worden genoemd. De veiling die slechts 2.63 miljoen opgebracht is niet te vergelijken met veiling in Duitsland waar meer dan een miljard euro werd betaald voor de frequenties. Bij die veiling werd ook spectrum in de 800 MHz band verdeeld. Dit spectrum is beter geschikt voor landelijke dekking te realiseren met minder opstelpunten. Er volgt echter nog een evaluatie van de veiling. Inmiddels zijn de vergunningen verleend. Kamerstukken II, 2009/10, 24095, 258; Stcrt. 2010, d.d. 14 mei 2009, nrs. 7189, 7191, 7232, 7235, 7237, 7240, , 7251, 7253, en Opschorten en beëindigen communicatiediensten De regels voor het kunnen opschorten of beëindigen van elektronische communicatiediensten worden verder aangescherpt. Daartoe is het Besluit universele dienstverlening en eindgebruikersbelangen gewijzigd. Het is de bedoeling eisen te gaan stellen aan aanbieders met het betrekking tot wanbetaling. Zo zou dienstonderbreking alleen mogelijk moeten zijn bij een geschil over de dienst en niet bij betalingsproblemen met informatiediensten die via de aanbieder worden afgerekend. Ook zouden abonnees naar behoren moeten worden gewaarschuwd en zou een tussenmaatregel eruit kunnen bestaan dat men niet meer kan bellen, maar nog wel gebeld kan worden.

5 Stb. 2010, 174. Meer transparante tariefsinformatie De minister van economische zaken wil dat er betere informatie komt over telefoontarieven. Daarom zullen in ieder geval twee maatregelen worden genomen om de transparantie te verhogen. In de eerste plaats komt er het vereiste dat alle tariefinformatie op één webpagina te vinden moet zijn. Ten tweede moet in de loop van het bestelproces actief aan de consumenten de meest basale tariefsinformatie moeten worden gegeven. Om een en ander te regelen zal de Regeling Universele Dienst en Eindgebruikersbelangen worden aangepast. Kamerstukken II, 2009/10, 27879, nr. 32. Kabelexploitanten mogen analoge televisie afschakelen Kabelexploitanten CAIW en REKAM zijn voornemens om op 10 oktober ( ) te stoppen met de doorgifte van analoge televisiesignalen. Abonnees kunnen dan programma s alleen nog in digitale vorm via een decoder bekijken. In antwoord op Kamervragen heeft de minister van economische zaken laten weten dat er geen wettelijke belemmeringen zijn. De Mediawet bevat geen verplichting om programma s in analoge vorm aan te bieden. Abonnees kunnen eventueel overstappen naar een alternatieve aanbieder. Aanhangsel II, 2009/10, nr Waardebepaling voor verlenging commerciële radiovergunningen Om digitalisering van de Nederlandse etherradio mogelijk te maken worden de (commerciële) vergunningen voor zowel de FM als de AM na 2011 verlengd tot Deze verlenging vertegenwoordigt een bepaalde marktwaarde. Om deze waarde in kaart te brengen is nader onderzoek verricht in opdracht van de minister van Economische Zaken. Uit het onderzoek blijkt dat de waarde van de vergunningen van radiostations als Sky-radio (36,5 mln), Radio 538 (37,5 mln) Veronica (31,1 mln) en Q- music (37,7 mln) rond de 30 mln euro waard zijn. Voor geclausuleerde vergunningen zoals die van BNR (nieuws), SLAMFM (recente bijzondere muziek), 100%NL (Nederlandstalig) en niet-landelijke stations is de marktwaarde veelal gering tot nul. Dit laatste is een gevolg van de veelal beperkte advertentieopbrengsten. Het waardebepalingonderzoek zal worden gebruikt voor de verlengingsregeling die wordt opgesteld en waarover de markt nog zal worden geconsulteerd. Kamerstukken II, 2009/10, 24095, nr. 257

6 België Verandering operator vergemakkelijkt Door de wet van 6 april 2010 tot wijziging van de wet van 13 juni 2005 betreffende de elektronische communicatie wat betreft de verandering van operator (BS 16 juni 2010) worden in de WEC een aantal aanpassingen doorgevoerd waardoor klanten nog minder hinder zouden moeten ervaren bij de verandering van operator. Zo verplicht een nieuw ingevoegd artikel 121/1 alle aanbieders van een internettoegangsdienst om binnen de vier maanden een gedragscode voor te leggen aan het BIPT waarin regels worden bepaald over de mogelijkheid om in bepaalde gevallen van verandering van operator e- mailadressen of URL s nog tot zes maanden na de beëindiging van zijn contract gratis te kunnen blijven gebruiken. Het BIPT wordt door artikel 121/2 verplicht om in te staan voor het beoordelen van de mate waarin de gedragscode aan de gestelde eisen voldoet. Einde papieren telefoongids? In een poging om het verzoek voor het niet-ontvangen van een papieren versie van de universele telefoongids te vereenvoudigen, nam de minister van ondernemen en vereenvoudigen op 7 april 2010 een besluit waarbij overeenkomstig artikel 30 van de bijlage bij de wet van 13 juni 2005 betreffende de elektronische communicatie een afwijking wordt toegestaan op de jaarlijkse bedeling van de universele telefoongids (BS 6 mei 2010). Dat besluit heeft de bedoeling om het principe dat de gebruiker de gids automatisch ontvangt om te keren. Het uitdrukkelijke verzoek om een papieren gids te ontvangen zou dan drie jaar geldig blijven. BIPT besluit BROBA Ethernet Op 4 mei nam de Raad van het BIPT op grond van artikel 59 Wet Elektronische Communicatie (WEC) een besluit betreffende BROBA-ethernet, waarin het addendum aan het BROBA-bitstreamreferentieaanbod van Belgacom wordt overwogen. In dat addendum stelde Belgacom Ethernet voor als transporttechnologie in het core-netwerk voor zijn bestaande BROBA-wholesaleproducten (ADSL, ADSL2+, ReADSL, SDSL). Aangezien ook het eerdere bitstreamreferentieaanbod WBA VDSL2 Ethernet als transporttechnologie in het core-netwerk gebruikt, zijn er veel gelijkenissen tussen de voorgestelde aanpassingen in het BROBA-addendum en wat reeds in het WBA-aanbod werd vastgelegd. Wel worden in dit BROBA Ethernet besluit enkele potentiële knelpunten specifiek geregeld, zoals onder meer VLANs, OLO access line, de transparantie omtrent de migratiepaden en de mogelijkheden om de end-to-end connectiviteit te checken. WACC-besluit BIPT In zijn besluit van 4 mei 2010 legt de Raad van het BIPT op grond van artikel 62 ( 1 en 2) van de WEC de kapitaalkost vast aan de hand waarvan de tarieven van de operatoren met een sterke positie op de vaste (i.c. Belgacom) of mobiele (i.c. Belgacom, Mobistar en KPN Group Belgium) markt worden vastgesteld. Voor de verschillende referentieaanbiedingen van Belgacom op de vaste markt (nl. BRIO, BRUO, BROBA, WBA VDSL 2 et BROTSoLL) bedraagt de WACC voor de periode ,61%, terwijl hij voor de operatoren op de mobiele markt tot 10,05% oploopt. In zijn beslissing

7 behoudt het BIPT zich wel het recht voor om de vastgestelde WACC s te wijzigen wanneer de omstandigheden dit zouden rechtvaardigen. Mobiele toegang tot VAS In de mededeling van de Raad van het BIPT van 4 mei 2010 betreffende oproepen naar diensten met toegevoegde waarde vanuit mobiele netwerken geeft het BIPT verdere duiding over zijn aanpak van de onenigheden tussen mobiele en vaste operatoren in verband met het delen van de inkomsten uit oproepen naar diensten met toegevoegde waarde (070, 090X) vanuit mobiele netwerken. Aangezien het KB van 27 april 2007 betreffende het beheer van de nationale nummeringsruimte en de toekenning en intrekking van gebruiksrechten voor nummers op korte termijn allicht niet meer kan worden gewijzigd, stelt het BIPT nu toch voor om een marktanalyse van de betrokken markt te verrichten. Op 14 april nam het BIPT, onder meer op grond van artikel 51 1 en 2 WEC en in afwachting van een eventuele beslechting van het geschil door de Raad voor de Mededinging, al een besluit aan met voorlopige maatregelen om de toegankelijkheid van de diensten met toegevoegde waarde van op het BASE-netwerk te garanderen. Besluit BIPT over VDSL 2 17 MHz Op 4 mei nam de Raad van het BIPT zijn besluit betreffende de invoering van de technologie VDSL 17MHz. Daarin worden de spectrumregels vastgelegd voor het gebruik van de 17MHz VDSL2-technologie in het Belgacom netwerk. Het gebruik van deze hogere frequenties maakt eindgebruikersproducten met hogere upload- en downloadsnelheden mogelijk. Het besluit is een aanvulling op het besluit van 30 januari 2008 (zie o.m. Computerrecht 2009/06), dat het gebruik van VDSL2-technologie in het Belgacom netwerk al toelaat voor frequenties tot 12MHz. Het BIPT gaat akkoord om het gebruik van de VDSL2-technologie op basis van plan 998ADE17 toe te staan, zodat het BRUO-addendum op grond waarvan dit besluit werd opgesteld door Belgacom kan worden geïntegreerd in het bestaande BRUO-referentieaanbod. Wel formuleert het BIPT enkele opmerkingen en bedenkingen, zoals onder meer in verband met de noodzaak om een aan de alternatieve operatoren ook de mogelijkheid aan te bieden om een symmetrisch profiel in de markt te zetten

Rubriek Telecommunicatie Computerrecht 2010/05 Nico van Eijk (www.ivir.nl), David Stevens (www.icri.be)

Rubriek Telecommunicatie Computerrecht 2010/05 Nico van Eijk (www.ivir.nl), David Stevens (www.icri.be) Rubriek Telecommunicatie Computerrecht 2010/05 Nico van Eijk (www.ivir.nl), David Stevens (www.icri.be) Inhoudstafel Europa 1 Aanbeveling NGA-netwerken 1 Radiospectrum korteafstandsapparatuur 2 Hof van

Nadere informatie

Rubriek Telecommunicatie Computerrecht 2011/01 Nico van Eijk (www.ivir.nl), David Stevens (www.icri.be)

Rubriek Telecommunicatie Computerrecht 2011/01 Nico van Eijk (www.ivir.nl), David Stevens (www.icri.be) Rubriek Telecommunicatie Computerrecht 2011/01 Nico van Eijk (www.ivir.nl), David Stevens (www.icri.be) Inhoudstafel Europa 2 Digitale agenda en netneutraliteit 2 Onafhankelijkheid toezichthouders in Litouwen

Nadere informatie

Rubriek Telecommunicatie Computerrecht 2008/02 Nico van Eijk (www.ivir.nl), David Stevens (www.icri.be)

Rubriek Telecommunicatie Computerrecht 2008/02 Nico van Eijk (www.ivir.nl), David Stevens (www.icri.be) Rubriek Telecommunicatie Computerrecht 2008/02 Nico van Eijk (www.ivir.nl), David Stevens (www.icri.be) Inhoudstafel Europa 2 Overgangsbepalingen elektronische communicatie 2 Toekenningsprocedures voor

Nadere informatie

Rubriek Telecommunicatie Computerrecht 2011/03 Nico van Eijk (www.ivir.nl), David Stevens (www.icri.be)

Rubriek Telecommunicatie Computerrecht 2011/03 Nico van Eijk (www.ivir.nl), David Stevens (www.icri.be) Rubriek Telecommunicatie Computerrecht 2011/03 Nico van Eijk (www.ivir.nl), David Stevens (www.icri.be) Inhoudstafel Europa 2 Hof van Justitie over Brusselse must-carry 2 Commissie treedt op tegen telecom-belastingen

Nadere informatie

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE MEDEDELING VAN DE RAAD VAN HET BIPT VAN 11 SEPTEMBER 2013 MET BETREKKING TOT HET ADVIES VAN DE RAAD VAN HET BIPT VAN 31 JANUARI 2013 MET BETREKKING

Nadere informatie

Rubriek Telecommunicatie Computerrecht 2007/04

Rubriek Telecommunicatie Computerrecht 2007/04 Rubriek Telecommunicatie Computerrecht 2007/04 Inhoudstafel Europa 2 Verordening internationale roaming 2 Richtlijn audiovisuele mediadiensten 2 Nederland 3 Consultatie nieuwe frequentiebeleid 3 Groei

Nadere informatie

Rubriek Telecommunicatie Computerrecht 2009/03 Nico van Eijk (www.ivir.nl), David Stevens (www.icri.be)

Rubriek Telecommunicatie Computerrecht 2009/03 Nico van Eijk (www.ivir.nl), David Stevens (www.icri.be) Rubriek Telecommunicatie Computerrecht 2009/03 Nico van Eijk (www.ivir.nl), David Stevens (www.icri.be) Inhoudstafel Europa 2 Hof van Justitie bevestigt Wanadoo-vonnis 2 Hof van Justitie over staatssteun

Nadere informatie

Rubriek Telecommunicatie Computerrecht 2011/02 Nico van Eijk (www.ivir.nl), David Stevens (www.icri.be)

Rubriek Telecommunicatie Computerrecht 2011/02 Nico van Eijk (www.ivir.nl), David Stevens (www.icri.be) Rubriek Telecommunicatie Computerrecht 2011/02 Nico van Eijk (www.ivir.nl), David Stevens (www.icri.be) Inhoudstafel Europa 2 Record staatssteun voor breedband 2 Samenwerking Telefónica en Portugal Telecom

Nadere informatie

Rubriek Telecommunicatie Computerrecht 2008/06 Nico van Eijk (www.ivir.nl), David Stevens (www.icri.be)

Rubriek Telecommunicatie Computerrecht 2008/06 Nico van Eijk (www.ivir.nl), David Stevens (www.icri.be) Rubriek Telecommunicatie Computerrecht 2008/06 Nico van Eijk (www.ivir.nl), David Stevens (www.icri.be) Inhoudstafel Europa 2 Richtlijn mededinging eindapparatuur 2 Aanbeveling consultatieprocedure artikel

Nadere informatie

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE RAADPLEGING OP VRAAG VAN DE RAAD VAN HET BIPT. van 17 april 2007

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE RAADPLEGING OP VRAAG VAN DE RAAD VAN HET BIPT. van 17 april 2007 BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE Kenmerk : raadpleging MSS RAADPLEGING OP VRAAG VAN DE RAAD VAN HET BIPT van 17 april 2007 met betrekking tot de selectie- en toewijzingsprocedure

Nadere informatie

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE ADVIES VAN DE RAAD VAN HET BIPT VAN 31 JANUARI 2013 MET BETREKKING TOT HET ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE RADIOTOEGANG IN DE FREQUENTIEBAND

Nadere informatie

ONTWERPBESLUIT VAN DE RAAD VAN HET BIPT VAN DD MM 2011 BETREFFENDE DE VERDELING VAN HET SPECTRUM IN DE 900MHz-, 1800MHz- EN 2GHz-BAND

ONTWERPBESLUIT VAN DE RAAD VAN HET BIPT VAN DD MM 2011 BETREFFENDE DE VERDELING VAN HET SPECTRUM IN DE 900MHz-, 1800MHz- EN 2GHz-BAND BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE ONTWERPBESLUIT VAN DE RAAD VAN HET BIPT VAN DD MM 2011 BETREFFENDE DE VERDELING VAN HET SPECTRUM IN DE 900MHz-, 1800MHz- EN 2GHz-BAND Werkwijze

Nadere informatie

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE MEDEDELING VAN DE RAAD VAN HET BIPT VAN 7 DECEMBER 2010 BETREFFENDE DE MEETCAMPAGNE OM DE DEGRADATIE TE BEPALEN VAN DE RADARWERKING IN DE BAND 2700-2900

Nadere informatie

Rubriek Telecommunicatie Computerrecht 2007/05

Rubriek Telecommunicatie Computerrecht 2007/05 Rubriek Telecommunicatie Computerrecht 2007/05 Inhoudstafel Europa 2 Misbruik van machtpositie Telefónica 2 Belastingvrijstellingen digitale televisie-apparatuur 2 Tweede mededeling marktanalyses 2 Nederland

Nadere informatie

Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie

Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie 18 maart 2003 Conformiteitsattest voor de Belgacom-tarieven voor spraaktelefonie voor het jaar 1999 BIPT - Astrotoren - Sterrenkundelaan 14, bus

Nadere informatie

Rubriek Telecommunicatie Computerrecht 2007/06 Nico van Eijk (www.ivir.nl), David Stevens (www.icri.be)

Rubriek Telecommunicatie Computerrecht 2007/06 Nico van Eijk (www.ivir.nl), David Stevens (www.icri.be) Rubriek Telecommunicatie Computerrecht 2007/06 Nico van Eijk (www.ivir.nl), David Stevens (www.icri.be) Inhoudstafel Europa 2 Herziening kader elektronische communicatie 2 Gids telecommunicatie-rechtspraak

Nadere informatie

Rubriek Telecommunicatie Computerrecht 2008/05 Nico van Eijk (www.ivir.nl), David Stevens (www.icri.be)

Rubriek Telecommunicatie Computerrecht 2008/05 Nico van Eijk (www.ivir.nl), David Stevens (www.icri.be) Rubriek Telecommunicatie Computerrecht 2008/05 Nico van Eijk (www.ivir.nl), David Stevens (www.icri.be) Inhoudstafel Europa 2 Hof van Justitie - Sony-BMG merger 2 Groep gegevensbescherming artikel 29 over

Nadere informatie

eindgebruikersbelangen en privacy

eindgebruikersbelangen en privacy TELECOM SOCIETY wat verandert er per 25 mei 2011..? eindgebruikersbelangen en privacy 28 oktober 2010 Gerrit-Jan Zwenne Richtlijn 2009/136/EG 25 25 november 2009 2009 concept wetsvoorstel 15 15 april april

Nadere informatie

Aanspreekpunt: Michaël Vandroogenbroek ( )

Aanspreekpunt: Michaël Vandroogenbroek ( ) BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE ONTWERP VAN BESLUIT VAN DE RAAD VAN HET BIPT BETREFFENDE DE TECHNISCHE EN OPERATIONELE VOORWAARDEN NODIG OM SCHADELIJKE STORINGEN IN DE GEPAARDE

Nadere informatie

Aanpassing Regeling universele dienstverlening en eindgebruikersbelangen; duidelijkheid beltarieven

Aanpassing Regeling universele dienstverlening en eindgebruikersbelangen; duidelijkheid beltarieven Regelingen en voorzieningen CODE 5.1.5.23 Aanpassing Regeling universele dienstverlening en eindgebruikersbelangen; duidelijkheid beltarieven bronnen Nieuwsbericht ministerie van Economische Zaken, 20.5.2010

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 34 799 Wijziging van de Telecommunicatiewet en van de Mediawet 2008 (gebruiksbeperking frequentieruimte en digitale radio-omroep) Nr. 3 MEMORIE

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage. Datum 22 november 2010

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage. Datum 22 november 2010 > Retouradres Postbus 20101 2500 EC Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal voor Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 30 2594 AV Den

Nadere informatie

MEDEDELING VAN DE RAAD VAN HET BIPT VAN 28 APRIL 2014 MET BETREKKING TOT DE CONSULTATIE AANGAANDE HET HAMSTEREN VAN SPECTRUM

MEDEDELING VAN DE RAAD VAN HET BIPT VAN 28 APRIL 2014 MET BETREKKING TOT DE CONSULTATIE AANGAANDE HET HAMSTEREN VAN SPECTRUM BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE MEDEDELING VAN DE RAAD VAN HET BIPT VAN 28 APRIL 2014 MET BETREKKING TOT DE CONSULTATIE AANGAANDE HET HAMSTEREN VAN SPECTRUM Belgisch Instituut

Nadere informatie

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE Kenmerk : raadpleging ontwerpbesluit tot de toekenning van gebruiksrechten in de frequentiebanden die gebruikt worden voor draadloze CT1+-telefoons

Nadere informatie

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE BESLUIT VAN DE RAAD VAN HET BIPT VAN 3 JUNI 20 MET BETREKKING TOT RADIO-INTERFACES B0-03-E EN F, B0-04 TOT B0-06, B0-0 EN B0-0-A, B0-2-A EN B, B0-3,

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE. Brussel, C(2017) 3463 final. Autoriteit Consument & Markt (ACM) Zurichtoren Muzenstraat WB Den Haag Nederland

EUROPESE COMMISSIE. Brussel, C(2017) 3463 final. Autoriteit Consument & Markt (ACM) Zurichtoren Muzenstraat WB Den Haag Nederland EUROPESE COMMISSIE Brussel, 16.5.2017 C(2017) 3463 final Autoriteit Consument & Markt (ACM) Zurichtoren Muzenstraat 41 2511 WB Den Haag Nederland Ter attentie van De heer Henk Don Vicevoorzitter Geachte

Nadere informatie

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE ADVIES VAN DE RAAD VAN HET BIPT VAN 12 FEBRUARI 2014 MET BETREKKING TOT HET ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT TOT WIJZIGING VAN HET KONINKLIJK BESLUIT

Nadere informatie

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE Kenmerk: RAADPLEGING VAN DE RAAD VAN HET BIPT OP HET VERZOEK VAN HET KABINET VAN DE MINISTER VOOR ONDERNEMEN EN VEREENVOUDIGEN VAN 18 NOVEMBER 2009

Nadere informatie

NOTA VAN TOELICHTING I. ALGEMEEN

NOTA VAN TOELICHTING I. ALGEMEEN Besluit van. tot wijziging van het Besluit universele dienstverlening en eindgebruikersbelangen in verband met in verband met de wijziging van artikel 12.1 Telecommunicatiewet NOTA VAN TOELICHTING I. ALGEMEEN

Nadere informatie

Commissie regionale ontwikkeling. Europese interne markt voor elektronische communicatie

Commissie regionale ontwikkeling. Europese interne markt voor elektronische communicatie EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Commissie regionale ontwikkeling 20.12.2013 2013/0309(COD) AMENDEMENTEN 9-25 Ontwerpadvies François Alfonsi (PE524.757v01-00) Europese interne markt voor elektronische communicatie

Nadere informatie

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE BESLUIT VAN DE RAAD VAN HET BIPT VAN 3 DECEMBER 2018 BETREFFENDE HET GEBRUIK VAN DE INTERNET DER DINGEN -TECHNOLOGIEËN IN DE FREQUENTIEBANDEN DIE

Nadere informatie

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE BESLUIT VAN DE RAAD VAN HET BIPT VAN 16 NOVEMBER 2011 BETREFFENDE DE VERDELING VAN HET SPECTRUM IN DE 900MHz-, 1800MHz- EN 2GHz-BAND Belgisch Instituut

Nadere informatie

32 549 Wijziging van de Telecommunicatiewet ter implementatie van de herziene telecommunicatierichtlijnen

32 549 Wijziging van de Telecommunicatiewet ter implementatie van de herziene telecommunicatierichtlijnen T W E E D E K A M E R D E R S T A T E N - G E N E R A A L 2 Vergaderjaar 2010-2011 32 549 Wijziging van de Telecommunicatiewet ter implementatie van de herziene telecommunicatierichtlijnen Nr. 11 AMENDEMENT

Nadere informatie

Evaluatie Publieke consultatie aangaande MBWA (Mobile Broadband Wireless Access) in de band MHz

Evaluatie Publieke consultatie aangaande MBWA (Mobile Broadband Wireless Access) in de band MHz BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE Kenmerk : 06/FRE/38275-1BWM/MOB/100/DIV Evaluatie Publieke consultatie aangaande MBWA (Mobile Broadband Wireless Access) in de band 1785-1805 MHz

Nadere informatie

Betreft: AMvB ter uitvoering van het NRF, versie 22 maart 2011

Betreft: AMvB ter uitvoering van het NRF, versie 22 maart 2011 Ministerie van Economische Zaken Directoraat-generaal voor Energie, Telecom en Markten T.a.v. de heer mr. J.W. Dijkman Bezuidenhoutseweg 30 2594 AV DEN HAAG Amsterdam, 21 april 2011 Betreft: AMvB ter uitvoering

Nadere informatie

Contactpersoon Ons kenmerk Uw kenmerk Doorkiesnummer. Reactie OPTA consultatiedocument nummeridentificatie

Contactpersoon Ons kenmerk Uw kenmerk Doorkiesnummer. Reactie OPTA consultatiedocument nummeridentificatie OPENBARE VERSIE College Bescherming Persoonsgegevens Contactpersoon Ons kenmerk Uw kenmerk Doorkiesnummer OPTA/EGM/2005/200257 z2003-0091 Datum Onderwerp Bijlage(n) Reactie OPTA consultatiedocument nummeridentificatie

Nadere informatie

Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken. van de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken

Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken. van de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken 10.12.2013 2013/0309(COD) ONTWERPADVIES van de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken

Nadere informatie

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE BESLUIT VAN DE RAAD VAN HET BIPT VAN XX XX 20 MET BETREKKING TOT RADIO-INTERFACES B0-03-E EN F, B0-04 TOT B0-06, B0-0 EN B0-0-A, B0-2-A EN B, B0-3,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2004 2005 26 643 Informatie- en communicatietechnologie (ICT) Nr. 60 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der

Nadere informatie

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE MEDEDELING VAN DE RAAD VAN HET BIPT VAN 16 MAART 2012 MET BETREKKING TOT DE DRAADLOZE MI CROFOONS EN ANDERE PMSEAPPARATUUR IN DE BAND 470862 MHZ

Nadere informatie

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE 1 Onderhavig ontwerp van mededeling van de Raad van het BIPT met betrekking tot de de praktische toepassing van de regels met betrekking tot het

Nadere informatie

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE ONTWERPBESLUIT VAN DE RAAD VAN HET BIPT IN ZIJN HOEDANIGHEID VAN BEHEERDER VAN HET FONDS VOOR DE UNIVERSELE DIENST INZAKE SOCIALE TARIEVEN VAN 16

Nadere informatie

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE Kenmerk: JVN/2012/m2m/01 RAADPLEGING BETREFFENDE HET ONTWERPBESLUIT VAN DE RAAD VAN HET BIPT VAN 19 JUNI 2012 MET BETREKKING TOT DE WIJZIGING VAN

Nadere informatie

Roaming-prijzen: naar huis bellen wordt opnieuw goedkoper - maar internationaal sms en (nog) niet

Roaming-prijzen: naar huis bellen wordt opnieuw goedkoper - maar internationaal sms en (nog) niet IP/08/1276 Brussel, 28 augustus 2008 Roaming-prijzen: naar huis bellen wordt opnieuw goedkoper - maar internationaal sms en (nog) niet Op 30 augustus wordt bellen op reis in de EU goedkoper. Het prijsplafond

Nadere informatie

ONTWERPBESLUIT VAN DE RAAD VAN HET BIPT VAN DD MM 2011 BETREFFENDE HET GEBRUIK VAN DE UMTS- EN DE LTE-TECHNOLOGIE IN DE 900MHz-, 1800MHz- EN 2GHz-BAND

ONTWERPBESLUIT VAN DE RAAD VAN HET BIPT VAN DD MM 2011 BETREFFENDE HET GEBRUIK VAN DE UMTS- EN DE LTE-TECHNOLOGIE IN DE 900MHz-, 1800MHz- EN 2GHz-BAND BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE ONTWERPBESLUIT VAN DE RAAD VAN HET BIPT VAN DD MM 2011 BETREFFENDE HET GEBRUIK VAN DE UMTS- EN DE LTE-TECHNOLOGIE IN DE 900MHz-, 1800MHz- EN 2GHz-BAND

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 29/06/2017

Datum van inontvangstneming : 29/06/2017 Datum van inontvangstneming : 29/06/2017 Vertaling C-298/17-1 Zaak C-298/17 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 23 mei 2017 Verwijzende rechter: Conseil d État (Frankrijk) Datum

Nadere informatie

Het Besluit universele dienstverlening en eindgebruikersbelangen wordt als volgt gewijzigd:

Het Besluit universele dienstverlening en eindgebruikersbelangen wordt als volgt gewijzigd: Besluit van 17 juli 2012 tot wijziging van het Besluit universele dienstverlening en eindgebruikersbelangen ter implementatie van de herziene universeledienstrichtlijn in verband met diensten voor eindgebruikers

Nadere informatie

mw. mr. Mei Po Man OPTA/IPB/2006/ (070) augustus 2006 consultatiedocument wijziging Regeling universele 1 dienstverlening

mw. mr. Mei Po Man OPTA/IPB/2006/ (070) augustus 2006 consultatiedocument wijziging Regeling universele 1 dienstverlening Contactpersoon Ons kenmerk Uw kenmerk Doorkiesnummer mw. mr. Mei Po Man OPTA/IPB/2006/202425 (070) 315 35 12 Datum Onderwerp Bijlage(n) 10 augustus 2006 consultatiedocument wijziging Regeling universele

Nadere informatie

Breedbandinternet voor alle Europeanen: de Commissie geeft het startsein voor een debat over de toekomst van universele diensten

Breedbandinternet voor alle Europeanen: de Commissie geeft het startsein voor een debat over de toekomst van universele diensten IP/08/1397 Brussel, 25 september 2008 Breedbandinternet voor alle Europeanen: de Commissie geeft het startsein voor een debat over de toekomst van universele diensten Hoe kan de EU bereiken dat alle Europeanen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2008 2009 22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie Nr. 724 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN BUITENLANDSE

Nadere informatie

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE Advies van het B.I.P.T. van 18 februari 2009 betreffende de bepaling en de voorwaarden voor het beschikbaar stellen van de basisidentificatiegegevens

Nadere informatie

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje- Nassau, enz. enz. enz.

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje- Nassau, enz. enz. enz. Besluit van tot wijziging van het Besluit Interoperabiliteit, het Besluit randapparaten en radioapparaten 2007, het Besluit universele dienstverlening en eindgebruikersbelangen, het Besluit vergoedingen

Nadere informatie

Besluit Openbaar. Ons kenmerk: OPTA/IPB/2007/ Zaaknummer: Datum

Besluit Openbaar. Ons kenmerk: OPTA/IPB/2007/ Zaaknummer: Datum Ons kenmerk: OPTA/IPB/2007/202118 Zaaknummer: 07.0137.22 Datum 17-10-2007 Besluit van het college van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit op de aanvraag van het De Telefoongids B.V. tot

Nadere informatie

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE BESLUIT VAN DE RAAD VAN HET BIPT VAN 20/11/2012 BETREFFENDE DE LIJST VAN BOVENGRENZEN DIE DE OPERATOREN AAN HUN KLANTEN MOETEN AANBIEDEN ZOALS BEPAALD

Nadere informatie

Besluit van de Commissie met betrekking tot Zaak NL/2011/1267: retailmarkt voor tv-diensten

Besluit van de Commissie met betrekking tot Zaak NL/2011/1267: retailmarkt voor tv-diensten EUROPESE COMMISSIE Brussel, 12/12/2011 C(2011) 9494 SG-Greffe (2011) D/23077 Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) Zurichtoren - Muzenstraat 41 2511 WB Den Haag Nederland Ter attentie

Nadere informatie

Samenwerkingsprotocol CBP-OPTA

Samenwerkingsprotocol CBP-OPTA Samenwerkingsprotocol CBP-OPTA Afspraken tussen het College bescherming persoonsgegevens en het college van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit over de wijze van samenwerking bij het

Nadere informatie

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE RAADPLEGING OP VRAAG VAN DE RAAD VAN HET BIPT MET BETREKKING TOT BESLUIT VAN DE RAAD VAN HET BIPT BETREFFENDE DE INFORMATIE DIE OPERATOREN AAN CONSUMENTEN

Nadere informatie

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE RAADPLEGING DOOR DE RAAD VAN HET BIPT BETREFFENDE HET ONTWERP VAN BESLUIT VAN DE RAAD VAN HET BIPT BETREFFENDE HET GEBRUIK VAN DE INTERNET DER DINGEN

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 11/10/2013

Datum van inontvangstneming : 11/10/2013 Datum van inontvangstneming : 11/10/2013 Vertaling C-454/13-1 Zaak C-454/13 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 13 augustus 2013 Verwijzende rechter: Rechtbank van eerste aanleg

Nadere informatie

Nieuwe telecompakket en cookiewet

Nieuwe telecompakket en cookiewet Nieuwe telecompakket en cookiewet Privacy bijeenkomst ECP-EPN 8 september 2011 Milica Antic antic@solv.nl @milica_antic 2009 nieuw telecompakket Richtlijn 2009/136/EG van 25-11-2009: Wijziging e-privacyrichtlijn

Nadere informatie

Wijziging van de Telecommunicatiewet en van de Mediawet 2008 (gebruiksbeperking FM en digitale radio-omroep)

Wijziging van de Telecommunicatiewet en van de Mediawet 2008 (gebruiksbeperking FM en digitale radio-omroep) Wijziging van de Telecommunicatiewet en van de Mediawet 2008 (gebruiksbeperking FM en digitale radio-omroep) VOORSTEL VAN WET (18-05-2016) Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden,

Nadere informatie

5G en de toezichthouder

5G en de toezichthouder 5G en de toezichthouder 19 februari 2019 Dennis Brouwer en Onno Mantel 1 De Autoriteit Consument en Markt De ACM ziet er op toe dat bedrijven eerlijk concurreren en beschermt consumentenbelangen Mededingingstoezicht

Nadere informatie

International Roaming Verordening

International Roaming Verordening International Roaming Verordening Informatiebijeenkomst 18 juni 2009 Johan Keetelaar Evelien Sauren Roel van Kessel Agenda Inleiding Verordening Wholesaleverplichtingen Retailverplichtingen Interpretatie

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering houdende diverse uitvoeringsbepalingen over radio-omroep en houdende wijziging van diverse besluiten over radio-omroep

Besluit van de Vlaamse Regering houdende diverse uitvoeringsbepalingen over radio-omroep en houdende wijziging van diverse besluiten over radio-omroep VR 2016 2312 DOC.1503/3BIS Besluit van de Vlaamse Regering houdende diverse uitvoeringsbepalingen over radio-omroep en houdende wijziging van diverse besluiten over radio-omroep Verslag aan de regering

Nadere informatie

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE BESLUIT VAN DE RAAD VAN HET BIPT VAN 28 MEI 2018 BETREFFENDE DE TECHNISCHE EN OPERATIONELE VOORWAARDEN DIE NODIG ZIJN OM SCHADELIJKE STORINGEN TE

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag

Nadere informatie

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE RAADPLEGING MET BETREKKING TOT ONTWERPBESLUIT VAN DE RAAD VAN HET BIPT BETREFFENDE DE PUBLICATIE DOOR OPERATOREN VAN DE INFORMATIE OVER PRODUCTEN

Nadere informatie

Rubriek Telecommunicatie Computerrecht 2009/02 Nico van Eijk (www.ivir.nl), David Stevens (www.icri.be)

Rubriek Telecommunicatie Computerrecht 2009/02 Nico van Eijk (www.ivir.nl), David Stevens (www.icri.be) Rubriek Telecommunicatie Computerrecht 2009/02 Nico van Eijk (www.ivir.nl), David Stevens (www.icri.be) Inhoudstafel Europa 2 Hof van Justitie houdt dataretentierichtlijn overeind 2 Hof van Justitie over

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2010 2011 32 549 Wijziging van de Telecommunicatiewet ter implementatie van de herziene telecommunicatierichtlijnen Nr. 29 AMENDEMENT VAN HET LID VERHOEVEN

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 24 095 Frequentiebeleid Nr. 394 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2010 2011 32 549 Wijziging van de Telecommunicatiewet ter implementatie van de herziene telecommunicatierichtlijnen Nr. 4 ADVIES RAAD VAN STATE EN NADER

Nadere informatie

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE BESLUIT VAN DE RAAD VAN HET BIPT VAN 19 AUGUSTUS 2015 BETREFFENDE DE TECHNISCHE EN OPERATIONELE VOORWAARDEN NODIG OM SCHADELIJKE STORINGEN IN DE

Nadere informatie

Verbeteractie 1: Alle geldende tarieven op genoegzame wijze bekend maken

Verbeteractie 1: Alle geldende tarieven op genoegzame wijze bekend maken Bijlage 1 Verbeteractie 1: Alle geldende tarieven op genoegzame wijze bekend maken Doel van verbeteractie 1 Alle relevante tariefinformatie is op eenvoudige wijze beschikbaar. Het gaat bij deze verbeteractie

Nadere informatie

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE BESLUIT VAN DE RAAD VAN HET BIPT IN ZIJN HOEDANIGHEID VAN BEHEERDER VAN HET FONDS VOOR DE UNIVERSELE DIENST INZAKE SOCIALE TARIEVEN VAN 20 JUNI

Nadere informatie

BESLUIT VAN DE RAAD VAN HET BIPT VAN 06 OKTOBER 2010 BETREFFENDE DE TOEKENNING AAN B.V.B.A. SECURITY MONITORING CENTRE

BESLUIT VAN DE RAAD VAN HET BIPT VAN 06 OKTOBER 2010 BETREFFENDE DE TOEKENNING AAN B.V.B.A. SECURITY MONITORING CENTRE BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE Kenmerk: Besluit 06/10/2010 BESLUIT VAN DE RAAD VAN HET BIPT VAN 06 OKTOBER 2010 BETREFFENDE DE TOEKENNING AAN B.V.B.A. SECURITY MONITORING CENTRE

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 24 095 Frequentiebeleid Nr. 393 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 21 501-33 Raad voor Vervoer, Telecommunicatie en Energie Nr. 357 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE Aan de Voorzitter

Nadere informatie

Bewaarplicht verkeersgegevens

Bewaarplicht verkeersgegevens Onderzoeksplan Masterscriptie Bewaarplicht verkeersgegevens Student: Joost Herregodts Studentnr: 0716987 Versie: 1.1 1 Inhoudsopgage PROBLEEMSTELLING 3 VERANTWOORDING 4 THEORETISCH KADER 5 SCOPE 5 REGEL-

Nadere informatie

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE BESLUIT VAN DE RAAD VAN HET BIPT van 26 november 2008 met betrekking tot de toekenning van gebruiksrechten in de frequentiebanden die gebruikt worden

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 33 282 Wijziging van de Telecommunicatiewet en de Wet Onafhankelijke post- en telecommunicatieautoriteit ter uitvoering van de derde roamingverordening

Nadere informatie

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE ONTWERPBESLUIT VAN DE RAAD VAN HET BIPT VAN 17 APRIL 2007 MET BETREKKING TOT DE FINANCIELE ASPECTEN VAN HET BROBA ADDENDUM FULL VP Hoe kunt u reageren

Nadere informatie

Citation for published version (APA): van Eijk, N., & Stevens, D. (2013). Telecommunicatie. Computerrecht, 2013(5),

Citation for published version (APA): van Eijk, N., & Stevens, D. (2013). Telecommunicatie. Computerrecht, 2013(5), UvA-DARE (Digital Academic Repository) van Eijk, N.A.N.M.; Stevens, D. Published in: Link to publication Citation for published version (APA): van Eijk, N., & Stevens, D. (2013).., 2013(5), 269-272. General

Nadere informatie

RAADPLEGING VAN DE RAAD VAN HET BIPT VAN 14 JANUARI 2014 IN VERBAND MET HET HAMSTEREN VAN SPECTRUM

RAADPLEGING VAN DE RAAD VAN HET BIPT VAN 14 JANUARI 2014 IN VERBAND MET HET HAMSTEREN VAN SPECTRUM BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE RAADPLEGING VAN DE RAAD VAN HET BIPT VAN 14 JANUARI 2014 IN VERBAND MET HET HAMSTEREN VAN SPECTRUM WERKWIJZE OM OP DEZE RAADPLEGING TE ANTWOORDEN

Nadere informatie

consult-2015-c3 Aanspreekpunt: Michaël Vandroogenbroek ( )

consult-2015-c3 Aanspreekpunt: Michaël Vandroogenbroek ( ) BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE ONTWERP VAN BESLUIT VAN DE RAAD VAN HET BIPT BETREFFENDE DE TECHNISCHE EN OPERATIONELE VOORWAARDEN NODIG OM SCHADELIJKE STORINGEN IN DE 3400-3800

Nadere informatie

1. Oprichting van een Europese Autoriteit voor de elektronische communicatiesector

1. Oprichting van een Europese Autoriteit voor de elektronische communicatiesector Aanvulling Nederlands standpunt ten aanzien van de voorstellen van de Commissie voor de herziening van het EU-reguleringskader voor de elektronische communicatiesector. 1. Oprichting van een Europese Autoriteit

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 4.2, 4.3 en 15.1, derde lid, van de Telecommunicatiewet en artikel 4:81, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht,

Gelet op de artikelen 4.2, 4.3 en 15.1, derde lid, van de Telecommunicatiewet en artikel 4:81, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht, Wijziging Uitgiftebeleid mobiele nummers OPTA 2011 De Autoriteit Consument en Markt, Gelet op de artikelen 4.2, 4.3 en 15.1, derde lid, van de Telecommunicatiewet en artikel 4:81, eerste lid, van de Algemene

Nadere informatie

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE RAADPLEGING OP VRAAG VAN DE RAAD VAN HET BIPT VAN 23 MEI 2014 MET BETREKKING TOT ZIJN ONTWERP VAN MEDEDELING BETREFFENDE DE VERPLICHTING TOT MELDING

Nadere informatie

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE BESLUIT VAN DE RAAD VAN HET BIPT VAN 2 MEI 2017 BETREFFENDE DE TECHNISCHE EN OPERATIONELE VOORWAARDEN VOOR MOBIELE- COMMUNICATIEDIENSTEN AAN BOORD

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2011 441 Besluit van 2 september 2011 tot wijziging universele dienstverlening en eindgebruikersbelangen i.v.m. de levering van de openbare telefoondienst

Nadere informatie

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE Kenmerk: JVN/2012/m2m/03 BESLUIT VAN DE RAAD VAN HET BIPT VAN 4 SEPTEMBER 2012 MET BETREKKING TOT DE WIJZIGING VAN HET BESLUIT VAN DE RAAD VAN HET

Nadere informatie

OPENBAAR. drs. F.W. van Berkel OPTA/EGM/2004/202992 (070) 315 35 69. 2 pakketgeschakelde diensten

OPENBAAR. drs. F.W. van Berkel OPTA/EGM/2004/202992 (070) 315 35 69. 2 pakketgeschakelde diensten Marktpartijen Contactpersoon Ons kenmerk Uw kenmerk Doorkiesnummer drs. F.W. van Berkel OPTA/EGM/2004/202992 (070) 315 35 69 Datum Onderwerp Bijlage(n) Generieke eindgebruikersverplichtingen 2 pakketgeschakelde

Nadere informatie

OMZENDBRIEF VAN 6 OKTOBER 2017 MET BETREKKING TOT HET EXTRATERRITORIAAL GEBRUIK VAN BUITENLANDSE NUMMERINGSMIDDELEN IN BELGIË

OMZENDBRIEF VAN 6 OKTOBER 2017 MET BETREKKING TOT HET EXTRATERRITORIAAL GEBRUIK VAN BUITENLANDSE NUMMERINGSMIDDELEN IN BELGIË OMZENDBRIEF VAN 6 OKTOBER 2017 MET BETREKKING TOT HET EXTRATERRITORIAAL GEBRUIK VAN BUITENLANDSE NUMMERINGSMIDDELEN IN BELGIË Toepassing van artikel 8 van het koninklijk besluit van 27 april 2007 betreffende

Nadere informatie

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. 14049984 Wijziging van de Telecommunicatiewet in verband met de versterking van de positie van eindgebruikers bij netwerkstoringen, het wegnemen van overstapdrempels voor kleinzakelijke gebruikers, de

Nadere informatie

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE Kenmerk : RAADPLEGING OP VRAAG VAN DE RAAD VAN HET BIPT VAN 11 OKTOBER 2006 MET BETREKKING TOT DE OPERATOREN DIE NOMADISCHE SPRAAKDIENSTEN AANBIEDEN

Nadere informatie

De zienswijze is op de OPTA website onder thema interconnectie te vinden.

De zienswijze is op de OPTA website  onder thema interconnectie te vinden. Inleiding Bij brief van 17 december 2002, kenmerk OPTA/IBT/2002/202957, heeft het college van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (hierna: het college) de markt op de hoogte gebracht

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN ADVIES VAN DE COMMISSIE

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN ADVIES VAN DE COMMISSIE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 29.7.2009 COM(2009) 420 definitief 2007/0247 (COD) ADVIES VAN DE COMMISSIE overeenkomstig artikel 251, lid 2, derde alinea, onder c), van het EG-Verdrag,

Nadere informatie

Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie

Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie BIPT - Astrotoren - Sterrenkundelaan 14, bus 21-1210 Brussel Tel. : 02 226 88 88 Fax: 02 226 88 77 http://www.bipt.be Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie KPE-vdsl_com_blgc_mpl_df_nl_1.doc

Nadere informatie

RAADPLEGING OP VERZOEK VAN DE MINISTER VOOR ONDERNEMEN EN VEREENVOUDIGEN

RAADPLEGING OP VERZOEK VAN DE MINISTER VOOR ONDERNEMEN EN VEREENVOUDIGEN Kenmerk : RAADPLEGING OP VERZOEK VAN DE MINISTER VOOR ONDERNEMEN EN VEREENVOUDIGEN Deze raadpleging betreft : 1. De wijziging van de wet van 13 juni 2005 betreffende de elektronische communicatie meer

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2006 2007 30 994 Wijziging van de Telecommunicatiewet en de Wet Onafhankelijke post- en telecommunicatieautoriteit ter uitvoering van de roamingverordening

Nadere informatie

Nederlandse Mededingingsautoriteit

Nederlandse Mededingingsautoriteit Nederlandse Mededingingsautoriteit Aan Directeur-generaal Telecommunicatie en Post, plv. T.a.v. dr. G.A.A.M. Broesterhuizen Postbus 20101 2500 EC DEN HAAG Datum Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage(n) 24 mei

Nadere informatie