Nieuwe telecompakket en cookiewet

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwe telecompakket en cookiewet"

Transcriptie

1 Nieuwe telecompakket en cookiewet Privacy bijeenkomst ECP-EPN 8 september 2011 Milica

2 2009 nieuw telecompakket Richtlijn 2009/136/EG van : Wijziging e-privacyrichtlijn (2002/58/EG) Wijziging Richtlijn Universele diensten en eindgebruikersbelangen (2002/22/EG) Wijziging Verordening inzake samenwerking toezichthouders consumentenbescherming (EG nr. 2006/2004), ook wel BEREC.

3 2009 nieuw telecompakket Betere positie consument: Toegang Keuze transparantie Strengere beveiligingseisen: m.n. meldplicht datalekken voor aanbieders openbare telecom netwerken (m.n. access providers, geen banken, webshops, hosting providers) OPTA, meldpunt, nog niet duidelijk welke vorm Cookies

4

5

6 Nieuwe cookiewet 1) Wat is er op 22 juni door de 2 e Kamer aangenomen? 2) Is dat anders dan de Europese Richtlijn? 3) Wat betekent toestemming? 4) Wanneer is de Wet bescherming persoonsgegevens van toepassing? 5) Voor welke technologieën geldt de wet? 6) Wat zijn de uitzonderingen?

7 Nieuwe cookiewet 7) Hoe moet informatie worden gegeven? 8) Hoe moet toestemming worden verkregen? 9) Voor wie geldt de wet? 10)Wat nou als je in het buitenland bent gevestigd? 11)Hoe hebben de andere Europese lidstaten de Richtlijn geïmplementeerd? 12) Wat vindt de Europese Commissie?

8 Nieuwe cookiewet 13) Zijn browsersettings voldoende? 14) Kunnen er nog wel ads worden geserveerd? 15) Hoe zit het met de zelfregulering? 16)Wanneer gaat de wet in? 17)Wie gaat handhaven? 18)Wat zijn de sancties? 19)Is de Nederlandse wet in strijd met het Europese recht? 20)Wat kunnen we er nog aan doen?

9 Gewijzigd art. 5(3) e-privacyrichtlijn Gaat om plaatsen of lezen van een cookie op eindapparatuur (dus ook mobiele telefoon) mag alleen als - vooraf toestemming (opt-in?) - vooraf duidelijk geïnformeerd 2 uitzonderingen

10 Richtlijn: 2 brede uitzonderingen Geen informatie en toestemming nodig als Cookie nodig voor uitvoering communicatie (inloggen bank) Cookie strikt noodzakelijk voor expliciet gevraagde dienst (winkelwagentje) (taalvoorkeuren?)

11 Technologie Plaatsen en uitlezen cookies: opslaan van gegevens op randapparatuur eindgebruiker toegang verkrijgen tot gegevens in randapparatuur eindgebruiker Overig: op andere wijze via elektronisch communicatienetwerk gegevens opslaan toegang verkrijgen

12 Toestemming Vrij Specifiek Geïnformeerd Recht om vergeten te worden Verzamelen, maar ook Third parties? Targeting? Ondubbelzinnig? Expliciet? Browser?

13 Voorstel Telecomwet art. 11.7a Aangenomen door 2e Kamer op 22 juni Conform richtlijn (vooraf informatie + toestemming) Maar amendement PVV en D66

14 Amendement Onverminderd de Wet bescherming persoonsgegevens In geval cookie die tot doel heeft gegevens over het gebruik van verchillende diensten van de informatiemaatschappij door de gebruiker of de abonnee te verzamelen, combineren of analyseren voor commerciële, charitatieve of ideeële doeleinden vermoeden verwerking persoonsgegevens

15 Wbp van toepassing

16 Wbp zwaar regime Meldingsplicht CBP Informatieplicht Inzage- + correctierecht Beveiliging Bewerkersovereenkomst Verbod verwerking bijzondere persoonsgegevens

17 Toelichting amendement Doel: gebruiker volledige controle M.n. in geval third party cookies voor behavioral targeting dient gebruiker expliciete keuze te maken Gebruiker moet ondubbelzinnige toestemming geven Toestemming maar eenmalig geven Kan collectief worden verkregen, aan branche zelf om dit slim te organiseren Gebruiksvriendelijk?

18 Betekenis Geen onderscheid first en third party cookies (Google Analytics) Weerlegbaar vermoeden Toestemming nog steeds onduidelijk: MvT ander standpunt Toelichting amendement klopt niet met wet Praktisch: toestemming voor plaatsen is ook toestemming om uit te lezen Hoe zit het nu met collectief? Zelfregulering?

19 Verantwoordelijke Degene die de cookie plaatst MvT: advertiser Werkelijk: vaak ad network provider Artikel 29 Werkgroep: ad network provider, maar publisher gedeeltelijk verantwoordelijk Lex protectionis: doel gebruikers in NL te beschermen dus van toepassing op iedereen die cookies plaatst op randapparatuur Nederlanders, ongeacht waar deze partij is gevestigd

20 Toezichthouders

21 Beleid?

22 Sancties OPTA Art. 4.1 BUDE: boete (2007, DollarRevenue, spyware) CBP Dwangsommen ( SIOD) Dit jaar wetsvoorstel versterking positie CBP (boetebevoegdheid)

23 En nu? 1 e Kamer (13 september 2011) Verhagen (brief 23 juni 2011) Kroes (speech 22 juni 2011) Beleid OPTA Zelfregulering Samenwerking advertisers, publishers, ad network providers (contracten) Proefproces tegen de Staat?

24 Vragen? Milica

DE COOKIEWET EN AFFILIATE MARKETING

DE COOKIEWET EN AFFILIATE MARKETING DE COOKIEWET EN AFFILIATE MARKETING VOORWOORD Op 5 juni 2012 is de wetswijziging artikel 11.7a van de Telecommunicatiewet, ook wel de cookiewet genoemd, van kracht geworden. zanox-m4n wil affiliates en

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over de nieuwe cookieregels

Veelgestelde vragen over de nieuwe cookieregels Vragen over de wet Q: Hoe luidt de nieuwe bepaling die het zogenaamde cookieverbod vormt? De nieuwe bepaling is op 5 juni 2012 in werking getreden en luidt als volgt: Artikel 11.7a Telecommunicatiewet

Nadere informatie

RONDE TAFEL SESSIE COOKIEWETGEVING

RONDE TAFEL SESSIE COOKIEWETGEVING RONDE TAFEL SESSIE COOKIEWETGEVING WELKOM! Copyright 2012, iprospect, Inc. All rights reserved. PROGRAMMA 10.00-10.15 Voorstelrondje & individuele verwachtingen 10.15-11.00 De cookiewet in de praktijk

Nadere informatie

object van regelgeving

object van regelgeving object van regelgeving gebruik van elektronische communicatie voor opslag van informatie of voor verkrijgen van toegang tot informatie die reeds is opgeslagen in eindapparatuur van een abonnee of gebruiker

Nadere informatie

De drie valkuilen van e-mailmarketing. Jitty van Doodewaerd Compliance officer -DDMA

De drie valkuilen van e-mailmarketing. Jitty van Doodewaerd Compliance officer -DDMA De drie valkuilen van e-mailmarketing Jitty van Doodewaerd Compliance officer -DDMA 19-06-2013 Vragen top 3 1. Toestemming 2. Co-registratie/ lead generation 3. Klantrelatie 4. Gebruik van tracking pixels

Nadere informatie

Datalekken & cookies. PAO Telecommunicatierecht 14 april 2011. Remy Chavannes

Datalekken & cookies. PAO Telecommunicatierecht 14 april 2011. Remy Chavannes Datalekken & cookies PAO Telecommunicatierecht 14 april 2011 Remy Chavannes Datalekken Algemene meldplicht datalekken Aangekondigd in regeerakkoord Uitwerking in wetsvoorstel (wijziging Wbp) beloofd voor

Nadere informatie

Event: Training Stichting Reclame Code Thema: Cookies, Online Behavioral Advertising Spreker: Jitty van Doodewaerd (DDMA) Datum: 25 januari 2011

Event: Training Stichting Reclame Code Thema: Cookies, Online Behavioral Advertising Spreker: Jitty van Doodewaerd (DDMA) Datum: 25 januari 2011 Event: Training Stichting Reclame Code Thema: Cookies, Online Behavioral Advertising Spreker: Jitty van Doodewaerd (DDMA) Datum: 25 januari 2011 www.ddma.nl Online Behavioral Advertising Werkwijze & regulering

Nadere informatie

Cookie Compliance U PDATE J U N I 2014

Cookie Compliance U PDATE J U N I 2014 Cookie Compliance U PDATE J U N I 2014 Hoofdstuk Pagina 1 Inleiding 3 2 Wat zegt het CBP nu eigenlijk? 4 3 Wat staat er in de voorgestelde wetswijziging? 5 3.1 Nieuwe uitzonderingen 6 3.2 Tracking cookies

Nadere informatie

OPTA Postbus 90420 2509 LK Den Haag. Geachte heer/mevrouw,

OPTA Postbus 90420 2509 LK Den Haag. Geachte heer/mevrouw, OPTA Postbus 90420 2509 LK Den Haag Geachte heer/mevrouw, Platform Internet Bureaus Nederland (hierna PIBN ) is de branchevereniging van internetbureaus. PIBN heeft met interesse kennis genomen van de

Nadere informatie

privacy anoniem bellen en gebeld worden vertrouwelijkheid en beveiliging privacy, aftappen, spam, telemarketing en cookies en dergelijke

privacy anoniem bellen en gebeld worden vertrouwelijkheid en beveiliging privacy, aftappen, spam, telemarketing en cookies en dergelijke ELAW KEUZEVAK TELECOMRECHT privacy, aftappen, spam, telemarketing en cookies en dergelijke privacy Gerrit-Jan Zwenne 7 mei 2013 vertrouwelijkheid en beveiliging anoniem bellen en gebeld worden bescherming

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over de nieuwe cookieregels

Veelgestelde vragen over de nieuwe cookieregels Vragen over de wet Q: Hoe luidt de nieuwe bepaling die het zogenaamde cookieverbod vormt? De nieuwe bepaling is op 5 juni 2012 in werking getreden en luidt als volgt: Artikel 11.7a Telecommunicatiewet

Nadere informatie

COOKIEWETGEVING EN DE GEVOLGEN. UNIT4 Internet Solutions 10 07 2012

COOKIEWETGEVING EN DE GEVOLGEN. UNIT4 Internet Solutions 10 07 2012 COOKIEWETGEVING EN DE GEVOLGEN UNIT4 Internet Solutions AGENDA 1. Cookies 2. Wetgeving 3. Informatieplicht 4. Toestemmingsplicht 5. Google Analytics 6. Bewijs 7. Stappenplan 8. Manieren van informeren

Nadere informatie

Is uw onderneming privacy proof?

Is uw onderneming privacy proof? Is uw onderneming privacy proof? Seminar Privacy 6 november 2014 Floor de Roos Advocaat handelsrecht 1 De Wet bescherming persoonsgegevens in vogelvlucht 2 1. Is sprake van persoonsgegevens? Ruim begrip:

Nadere informatie

Cookies: een nieuw recept

Cookies: een nieuw recept Cookies: een nieuw recept U kijkt even op wehkamp.nl voor een nieuwe fotocamera of kleren voor uw kinderen. Wie doet dit tegenwoordig niet, lekker rondkijken zonder de deur uit te moeten! Na het rondkijken

Nadere informatie

Datum Betreft consultatie cookiebepaling en de beantwoording van een tweetal vragen

Datum Betreft consultatie cookiebepaling en de beantwoording van een tweetal vragen > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag

Nadere informatie

object van regelgeving De nieuwe regels voor cookies consent & browsersettings de nieuwe cookiebepaling

object van regelgeving De nieuwe regels voor cookies consent & browsersettings de nieuwe cookiebepaling object van regelgeving IT-LUNCH De nieuwe regels voor cookies Den Haag 21 juni 2012 gebruik van elektronische communicatienetwerken voor opslag van informatie of voor verkrijgen van toegang tot informatie

Nadere informatie

5p@m! telemarketing en cookies en dergelijke

5p@m! telemarketing en cookies en dergelijke PRAKTIJKCURSUS Wet bescherming persoonsgegevens en andere privacywetgeving twitter #WBP2012 5p@m! telemarketing en cookies en dergelijke Gerrit-Jan Zwenne 16 februari 201 You You have have the the power

Nadere informatie

De nieuwe Cookiewet: Wat gaat er veranderen? Wat houdt de Cookiewet nu precies in? Waarom zijn cookies juist zo nuttig?

De nieuwe Cookiewet: Wat gaat er veranderen? Wat houdt de Cookiewet nu precies in? Waarom zijn cookies juist zo nuttig? De nieuwe Cookiewet: Wat gaat er veranderen? Misschien heeft u er al iets over gehoord of gelezen, vanaf 5 juni 2012 heeft de nieuwe cookiewet zijn intrede gedaan. Hierbij wil Invest Online u informeren

Nadere informatie

BESLISBOOM COOKIEWETGEVING

BESLISBOOM COOKIEWETGEVING BESLISBOOM COOKIEWETGEVING De nieuwe cookieregels: beslis wat u moet doen! 2 BESLISBOOM COOKIEWETGEVING 4 BESLISBOOM - Meer informatie 5 Overige informatie 20 De nieuwe cookieregels: beslis wat u moet

Nadere informatie

Cookies en passieve datacollectie

Cookies en passieve datacollectie Cookies en passieve datacollectie 1 november 2012 Wim van Slooten Directeur MOA Wie is/was de MOA?! De MOA was tot twee jaar geleden Branche en beroepsvereniging voor de marketing Intelligence secor. vroeger

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2011 2012 32 549 Wijziging van de Telecommunicatiewet ter implementatie van de herziene telecommunicatierichtlijnen 32 403 Wijziging van de Wegenverkeerswet

Nadere informatie

Dilemma s bij de implementatie van de Cookiewet in Nederland

Dilemma s bij de implementatie van de Cookiewet in Nederland TNO-rapport Rap nr 35473 A bite too big: TNO Brassersplein 2 Postbus 5050 2600 GB Delft Nederland www.tno.nl T +31 88 867000 F +31 88 867382 info-ict@tno.nl Dilemma s bij de implementatie van de Cookiewet

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over de cookieregels

Veelgestelde vragen over de cookieregels Vragen over de wet Hoe luidt de bepaling die het zogenaamde cookieverbod vormt? De cookiebepaling, opgenomen in de Telecommunicatiewet (hierna: Tw), is op 5 juni 2012 in werking getreden en luidt als volgt:

Nadere informatie

eindgebruikersbelangen en privacy

eindgebruikersbelangen en privacy TELECOM SOCIETY wat verandert er per 25 mei 2011..? eindgebruikersbelangen en privacy 28 oktober 2010 Gerrit-Jan Zwenne Richtlijn 2009/136/EG 25 25 november 2009 2009 concept wetsvoorstel 15 15 april april

Nadere informatie

Concept wetsvoorstel ten behoeve van internetconsultatie

Concept wetsvoorstel ten behoeve van internetconsultatie Concept wetsvoorstel ten behoeve van internetconsultatie Wijziging van de Telecommunicatiewet (wijziging artikel 11.7a) VOORSTEL VAN WET Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden,

Nadere informatie

Actualiteiten Privacy. NGB Extra

Actualiteiten Privacy. NGB Extra Actualiteiten Privacy NGB Extra April 2015 Wat heeft het wetsvoorstel meldplicht datalekken en uitbreiding bestuurlijke boetebevoegdheid CBP voor implicaties voor de praktijk? Wat is er recent veranderd

Nadere informatie

Event: Dialogue Challenge 2012 Thema: Wet- en regelgeving Dialogue Marketing Spreker: Jitty van Doodewaerd Datum: januari 2012. www.ddma.

Event: Dialogue Challenge 2012 Thema: Wet- en regelgeving Dialogue Marketing Spreker: Jitty van Doodewaerd Datum: januari 2012. www.ddma. Event: Dialogue Challenge 2012 Thema: Wet- en regelgeving Dialogue Marketing Spreker: Jitty van Doodewaerd Datum: januari 2012 www.ddma.nl Dialogue Challenge - Wet- en regelgeving DM - waarom relevant?

Nadere informatie

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Postbus BJ DEN HAAG

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Postbus BJ DEN HAAG POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 INTERNET www.cbpweb.nl www.mijnprivacy.nl AAN De staatssecretaris van Onderwijs,

Nadere informatie

Hoofdpunten van het advies Hieronder volgen de hoofdpunten van het wetgevingsadvies.

Hoofdpunten van het advies Hieronder volgen de hoofdpunten van het wetgevingsadvies. POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 E-MAIL info@cbpweb.nl INTERNET www.cbpweb.nl AAN De Minister van Economische Zaken

Nadere informatie

Dilemma s bij de implementatie van de Cookiewet in Nederland

Dilemma s bij de implementatie van de Cookiewet in Nederland TNO-rapport Rap nr 35473 A bite too big: TNO Brassersplein 2 Postbus 5050 2600 GB Delft Nederland www.tno.nl T +31 88 867000 F +31 88 867382 info-ict@tno.nl Dilemma s bij de implementatie van de Cookiewet

Nadere informatie

01. Cookiewet en mobiele apps

01. Cookiewet en mobiele apps WHITEPAPER IN 5 MINUTEN J U L I 2 0 1 2 01. Cookiewet en mobiele apps Op 5 juni 2012 trad in Nederland de nieuwe Telecommunicatiewet in gang. Artikel 11.7a uit deze wet is in de volksmond vooral Telecommunicatiewet

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 9236 31 maart 2014 Advies Raad van State, betreffende Wijziging van de Telecommunicatiewet (wijziging artikel 11.7a) (ontwerp-wetsvoorstel

Nadere informatie

Behavioral Targeting & Cookies

Behavioral Targeting & Cookies Fall 11 Behavioral Targeting & Cookies Bianca Hoogkamer (0454206) Masterscriptie Informatierecht INHOUDSOPGAVE INLEIDING 3 BEHAVIORAL TARGETING 5 BEHAVIORAL TARGETING 5 ANDERE VORMEN VAN GERICHT ADVERTEREN

Nadere informatie

Medische gegevens zijn geclassificeerd als bijzondere persoonsgegevens en vragen extra aandacht!

Medische gegevens zijn geclassificeerd als bijzondere persoonsgegevens en vragen extra aandacht! Privacy is het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer. Privacy van informatie is de afwezigheid van informatie over onszelf bij anderen en bovendien het verbod aan anderen om zonder onze

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 33 902 Wijziging van de Telecommunicatiewet (wijziging artikel 11.7a) Nr. 3 MEMORIE VAN TOELICHTING 1. Inleiding In juni 2012 is artikel 11.7a

Nadere informatie

Veranderende regelgeving in de branche

Veranderende regelgeving in de branche Veranderende regelgeving in de branche mr Alexander J.J.T. Singewald Singewald Consultants Group BV Aalsmeer www.privacy.nl Agenda Historie Uw commerciele communicatie & verkoop Cookiewet Toestemming e-mail

Nadere informatie

Cloud computing Helena Verhagen & Gert-Jan Kroese

Cloud computing Helena Verhagen & Gert-Jan Kroese Cloud computing Helena Verhagen & Gert-Jan Kroese Privacy Better business through better privacy Juridisch kader cloud computing Meldplicht datalekken Tips & Tricks Vragen? 2 Privacy https://www.youtube.com/watch?v=xyzthipktqg

Nadere informatie

2.1. De gegevens die je ons meedeelt bij je bestelling of registratie

2.1. De gegevens die je ons meedeelt bij je bestelling of registratie Privacy & Cookie Policy Make Your Own Spirit 1. Vennootschap De vennootschap Make Your Own Spirit BVBA, met maatschappelijke zetel te Oudburgweg 56, 9830 Sint-Martens-Latem, België (hierna MYOS ), is verantwoordelijk

Nadere informatie

Reactie in het kader van internetconsultatie concept wetsvoorstel wijziging artikel 11.7a Telecommunicatiewet

Reactie in het kader van internetconsultatie concept wetsvoorstel wijziging artikel 11.7a Telecommunicatiewet 1 (5) Ministerie van Economische Zaken T.a.v. de Minister van Economische Zaken De heer H.G.J. Kamp Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC DEN HAAG Hoofddorp, 30 juni 2013 Onderwerp: Reactie in het kader van internetconsultatie

Nadere informatie

PRIVACYSTATEMENT LIVELYLIVES

PRIVACYSTATEMENT LIVELYLIVES PRIVACYSTATEMENT LIVELYLIVES 1. Algemeen De website www.livelylives.com en alle daaraan gerelateerde websites, applicaties, diensten en tools (hierna te noemen: de Website ) behoren toe aan LivelyLives

Nadere informatie

Privacy & Cookie. Voor de. webshop van De Kimpe NV

Privacy & Cookie. Voor de. webshop van De Kimpe NV Privacy & Cookie Voor de webshop van De Kimpe NV 1. Algemeen De Kimpe NV, met maatschappelijke zetel te Kruishoutemsesteenweg 46, 9750 Zingem, in de Belgische Kruispuntbank der Ondernemingen i n g e s

Nadere informatie

Randvoorwaarden Privacy & Security

Randvoorwaarden Privacy & Security Randvoorwaarden Privacy & Security Iris Koetsenruijter 17 juni 2015 Wet bescherming persoonsgegevens 2 Wat is een persoonsgegeven? Artikel 1 sub a Wbp: persoonsgegeven: elk gegeven betreffende een geïdentificeerde

Nadere informatie

Digitale Infrastructuur Nederland

Digitale Infrastructuur Nederland Digitale Infrastructuur Nederland ?? Thema s Voorlichting Uitleg en duiding van thema s naar politiek, overheid, bedrijfsleven en publiek. Versterken van de positie van Nederland als vestigingsplaats voor

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over de cookiebepaling

Veelgestelde vragen over de cookiebepaling Vragen over de wet Hoe luidt de bepaling die het zogenaamde cookieverbod vormt? De cookiebepaling, opgenomen in de Telecommunicatiewet (hierna: Tw), is op 11 maart 2015 in werking getreden en luidt als

Nadere informatie

Privacybeleid & Cookie notice Wijzorg.nl

Privacybeleid & Cookie notice Wijzorg.nl Privacybeleid & Cookie notice Wijzorg.nl In dit privacybeleid wordt beschreven hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens. Wij verzamelen, gebruiken en delen persoonsgegevens om de website van Wijzorg, te

Nadere informatie

Klantdata & Privacy Nationale en Europese ontwikkelingen. mr Alexander J.J.T. Singewald www.privacy.nl scglaw. Inhoud

Klantdata & Privacy Nationale en Europese ontwikkelingen. mr Alexander J.J.T. Singewald www.privacy.nl scglaw. Inhoud Klantdata & Privacy Nationale en Europese ontwikkelingen mr Alexander J.J.T. Singewald www.privacy.nl scglaw Inhoud Telecommunicatiewet Cookie regelgeving Wet bescherming persoonsgegevens Social media

Nadere informatie

MARKETING EN INTERNET

MARKETING EN INTERNET MARKETING EN INTERNET Adonna Alkema 19-11-2014 Onderwerpen Ongevraagde communicatie Tell-a-friend en social media Cookies Verkoop op afstand (webshops) Regelgeving e-privacyrichtlijn (2002/58/EG) Wet

Nadere informatie

Case 4 Consultancy. 28 April 2015. F.J.H. Bastiaansen. D.A.J. van Boeckholtz. Minor Online Marketing

Case 4 Consultancy. 28 April 2015. F.J.H. Bastiaansen. D.A.J. van Boeckholtz. Minor Online Marketing Case 4 Consultancy 28 April 2015 Auteurs L.A. van Aart F.J.H. Bastiaansen D.A.J. van Boeckholtz Opleiding Minor Online Marketing Beoordelend docent Arlon Biemans Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Remarketing...

Nadere informatie

telemarketing, cookies en spyware

telemarketing, cookies en spyware PRAKTIJKCURSUS twitter twitter #PCWBP2011 #PCWBP2011 Wet bescherming persoonsgegevens en andere privacywetgeving 5p@m! telemarketing, cookies en spyware Gerrit-JanZwenne 18 augustus 2011 You Youhave havethe

Nadere informatie

Voordekunst heeft de verwerking van de persoonsgegevens aangemeld bij het College Bescherming Persoonsgegevens.

Voordekunst heeft de verwerking van de persoonsgegevens aangemeld bij het College Bescherming Persoonsgegevens. De diensten onder de naam voordekunst worden aangeboden door Stichting voordekunst (hierna: voordekunst ). De bepalingen in dit gelden voor de gebruikers (onder wie Projectmakers en Donateurs) van de diensten

Nadere informatie

Privacy in de afvalbranche

Privacy in de afvalbranche Privacy in de afvalbranche Regelgeving en risico s Monique Hennekens 14 februari 2017 Inhoud Privacy in de afvalbranche Privacyregelgeving Persoonsgegeven en verwerking Algemene Verordening Gegevensbescherming

Nadere informatie

Besluit Openbaar. Ons kenmerk: OPTA/IPB/2007/ Zaaknummer: Datum

Besluit Openbaar. Ons kenmerk: OPTA/IPB/2007/ Zaaknummer: Datum Ons kenmerk: OPTA/IPB/2007/202118 Zaaknummer: 07.0137.22 Datum 17-10-2007 Besluit van het college van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit op de aanvraag van het De Telefoongids B.V. tot

Nadere informatie

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Advies wetsvoorstel gebruik camerabeelden en meldplicht datalekken.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Advies wetsvoorstel gebruik camerabeelden en meldplicht datalekken. POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 INTERNET www.cbpweb.nl www.mijnprivacy.nl AAN De Staatssecretaris van Veiligheid

Nadere informatie

PRIVACY STATEMENT WHAPPBOOK

PRIVACY STATEMENT WHAPPBOOK PRIVACY STATEMENT WHAPPBOOK Whappbook neemt jouw privacy zeer serieus en zal informatie over jou op een veilige manier verwerken en gebruiken. Om jouw privacy te waarborgen, handelt Whappbook altijd in

Nadere informatie

NGB Extra: Actualiteit privacy

NGB Extra: Actualiteit privacy NGB Extra: Actualiteit privacy Hester de Vries Nicole Wolters Ruckert Maarten Goudsmit Donderdag 9 april 2015 Agenda Wetsvoorstel meldplicht datalekken Wetsvoorstel uitbreiding boetebevoegdheid CBP Veranderende

Nadere informatie

De verantwoordelijke voor het verzamelen van persoonsgegevens via deze website (www.timo.nl) is:

De verantwoordelijke voor het verzamelen van persoonsgegevens via deze website (www.timo.nl) is: PRIVACY STATEMENT en COOKIE POLICY Verantwoordelijke De verantwoordelijke voor het verzamelen van persoonsgegevens via deze website (www.timo.nl) is: CRH Bouwmaterialenhandel Nederland B.V. Stationsweg

Nadere informatie

Privacyverklaring ThePerfectWedding

Privacyverklaring ThePerfectWedding Privacyverklaring ThePerfectWedding Voor ons van ThePerfectWedding, onderdeel van WebLab.nl B.V., is een zorgvuldige omgang met persoonsgegevens van groot belang. De persoonlijke gegevens waar wij de beschikking

Nadere informatie

Privacy Statement Snippit

Privacy Statement Snippit Privacy Statement Snippit Imagine IC neemt jouw privacy zeer serieus en zal informatie over jou op een veilige manier verwerken en gebruiken. Om jouw privacy te waarborgen, handelt Imagine IC altijd in

Nadere informatie

privacy en bescherming persoonsgegevens (incl. spam, telemarketing en cookies)

privacy en bescherming persoonsgegevens (incl. spam, telemarketing en cookies) ELAW KEUZEVAK TELECOMRECHT privacy en bescherming persoonsgegevens (incl. spam, telemarketing en cookies) Gerrit-Jan Zwenne 8 mei 2015 roadmap vertrouwelijkheid en beveiliging (incl. meldplicht) anoniem

Nadere informatie

Privacy & Cookie. Laatste wijziging op 26 februari 2017

Privacy & Cookie. Laatste wijziging op 26 februari 2017 Privacy & Cookie Laatste wijziging op 26 februari 2017 1. Algemeen Midweeks.net bvba, met maatschappelijke zetel te rue des champs, 28A, 6800 Libramont- Chevigny, in de Belgische Kruispuntbank der Ondernemingen

Nadere informatie

NEE NEE. spam. spam, telemarketing en cookies en dergelijke. regels voor ongevraagde commerciële elektronische communicatie. waar gaat het over?

NEE NEE. spam. spam, telemarketing en cookies en dergelijke. regels voor ongevraagde commerciële elektronische communicatie. waar gaat het over? ELAW PRAKTIJKCURSUS Wet bescherming persoonsgegevens en andere privacywetgeving spam, telemarketing en cookies en dergelijke Géén ongevraagde commerciële elektronische communicatie Art. 11.7-11.8 Telecomwet

Nadere informatie

Samenwerkingsprotocol CBP-OPTA

Samenwerkingsprotocol CBP-OPTA Samenwerkingsprotocol CBP-OPTA Afspraken tussen het College bescherming persoonsgegevens en het college van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit over de wijze van samenwerking bij het

Nadere informatie

Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) en de Wet meldplicht datalekken

Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) en de Wet meldplicht datalekken Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) en de Wet meldplicht datalekken De Wbp is al sinds 1 september 2001 van kracht en bevat bepalingen omtrent het rechtmatig omgaan met persoonsgegevens. Op 1 januari

Nadere informatie

LWV Masterclass 2 Cybercrime Roermond 2 februari 2016. Rens Jan Kramer

LWV Masterclass 2 Cybercrime Roermond 2 februari 2016. Rens Jan Kramer LWV Masterclass 2 Cybercrime Roermond 2 februari 2016 Rens Jan Kramer 1 Wet bescherming persoonsgegevens Wet meldplicht datalekken 2 Centrale begrippen in privacyrecht a. Persoonsgegevens b. Betrokkene

Nadere informatie

privacy en bescherming persoonsgegevens (incl. spam, telemarketing en cookies)

privacy en bescherming persoonsgegevens (incl. spam, telemarketing en cookies) ELAW KEUZEVAK TELECOMRECHT privacy en bescherming persoonsgegevens (incl. spam, telemarketing en cookies) Gerrit-Jan Zwenne 29 april 2016 roadmap vertrouwelijkheid en beveiliging anoniem bellen en gebeld

Nadere informatie

d) EUR-Lex

d) EUR-Lex Fiche 2: Vervanging van de eprivacyrichtlijn door een eprivacyverordening 1. Algemene gegevens a) Titel voorstel Voorstel voor een Verordening concerning the respect for private life and the protection

Nadere informatie

MI5: 'Privacy opofferen om terreur te kunnen stoppen'

MI5: 'Privacy opofferen om terreur te kunnen stoppen' Privacy 21-04-2015 CBP onderzoekt nieuwe privacyvoorwaarden Facebook Persbericht/16 december 2014 Categorie: Internet en telecom Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft besloten om het door

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2010 2011 32 549 Wijziging van de Telecommunicatiewet ter implementatie van de herziene telecommunicatierichtlijnen Nr. 4 ADVIES RAAD VAN STATE EN NADER

Nadere informatie

Privacy: Commercieel gebruik van persoonsgegevens & Inzagerecht

Privacy: Commercieel gebruik van persoonsgegevens & Inzagerecht Privacy: Commercieel gebruik van persoonsgegevens & Inzagerecht Richard van Schaik Senior Associate Intellectuele Eigendom & Technologie Patrick van Eecke Partner Intellectuele Eigendom & Technologie -

Nadere informatie

The Right to be Forgotten

The Right to be Forgotten The Right to be Forgotten Een fundamenteel recht of fictie? 27-10-2014 Boukje Stoelinga ING Bank Data Protection Officer Agenda 1. Context: heden versus toekomst 2. De Google case 3. Verwijderen of vergeten;

Nadere informatie

Makelaar in Grond gebruikt deze persoonsgegevens uitsluitend voor de navolgende doeleinden:

Makelaar in Grond gebruikt deze persoonsgegevens uitsluitend voor de navolgende doeleinden: Privacybeleid I. Algemeen Op deze pagina treft u als gebruiker van de website www.makelaaringrond.nl het privacybeleid aan van Makelaar in Grond respectievelijk Grond Registratie Services. Makelaar in

Nadere informatie

NVBI. Proposal General Data Protection Regulation. Eva N.M. Visser. IT Advocaat Bestuurslid Vereniging Privacy Recht

NVBI. Proposal General Data Protection Regulation. Eva N.M. Visser. IT Advocaat Bestuurslid Vereniging Privacy Recht Studiebijeenkomst 18 december 2012 NVBI Proposal General Data Protection Regulation Eva N.M. Visser IT Advocaat Bestuurslid Vereniging Privacy Recht Inhoud 1. Huidig juridisch kader 2. Doelstellingen

Nadere informatie

Informatiebeveiliging: de juridische aspecten. Anton Ekker juridisch adviseur Nictiz

Informatiebeveiliging: de juridische aspecten. Anton Ekker juridisch adviseur Nictiz Informatiebeveiliging: de juridische aspecten Anton Ekker juridisch adviseur Nictiz 20 september 2012 Onderwerpen beveiligingsplicht Wbp aandachtspunten implementatie IAM en BYOD wat te doen bij een datalek?

Nadere informatie

Help, een datalek, en nu? IKT-College 16 februari 2016. Mirjam Elferink Advocaat IE, ICT en privacy

Help, een datalek, en nu? IKT-College 16 februari 2016. Mirjam Elferink Advocaat IE, ICT en privacy Help, een datalek, en nu? IKT-College 16 februari 2016 Mirjam Elferink Advocaat IE, ICT en privacy Inleiding Voorbeelden recente datalekken - Medische gegevens online door fout scanbedrijf (Bron: R. van

Nadere informatie

Mevrouw M. van der Hoeven Ministerie van Economische Zaken. Amsterdam, 26 mei 2010. Betreft: Reactie brancheconsultatie implementatie NRF

Mevrouw M. van der Hoeven Ministerie van Economische Zaken. Amsterdam, 26 mei 2010. Betreft: Reactie brancheconsultatie implementatie NRF Mevrouw M. van der Hoeven Ministerie van Economische Zaken Amsterdam, 26 mei 2010 Betreft: Reactie brancheconsultatie implementatie NRF Geachte mevrouw Van der Hoeven, Graag geven wij u de reactie van

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 21 501-33 Raad voor Vervoer, Telecommunicatie en Energie Nr. 670 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 26 oktober 2017 De vaste commissie

Nadere informatie

Privacy- en cookieverklaring Zaampjes B.V.

Privacy- en cookieverklaring Zaampjes B.V. Privacy- en cookieverklaring Zaampjes B.V. Zaampjes B.V. (hierna: Zaampjes) verwerkt privacygevoelige gegevens oftewel persoonsgegevens van bezoekers aan de website www.samapp.nl en de applicatie (app)

Nadere informatie

Welke typen gegevens verzamelen wij en voor welke doeleinden?

Welke typen gegevens verzamelen wij en voor welke doeleinden? Privacy Statement Dit Privacy Statement betreft de verwerking van persoonsgegevens (hierna Gegevens ) via www.mundipharma.nl (hierna Website ), het verwerken van gegevens van klanten van Mundipharma Pharmaceuticals

Nadere informatie

Informatie over privacywetgeving en het omgaan met persoonsgegevens

Informatie over privacywetgeving en het omgaan met persoonsgegevens Informatie over privacywetgeving en het omgaan met persoonsgegevens Inleiding Op 1 september 2001 is de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) in werking getreden. Hiermee werd de Europese Richtlijn over

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres

Nadere informatie

NIEUWE REGELS INZAKE E-MARKETING & TELEMARKETING. Juni 2009

NIEUWE REGELS INZAKE E-MARKETING & TELEMARKETING. Juni 2009 NIEUWE REGELS INZAKE E-MARKETING & TELEMARKETING Juni 2009 INLEIDING Door een aanpassing van de Telecommunicatiewet worden per 1 oktober 2009 nieuwe regels van kracht met betrekking tot elektronische marketing

Nadere informatie

DEALS VOOR JOU Privacybeleid

DEALS VOOR JOU Privacybeleid DEALS VOOR JOU Privacybeleid In dit privacybeleid wordt beschreven hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens. Wij verzamelen, gebruiken en delen persoonsgegevens om de DEALS VOOR JOU Website te laten werken

Nadere informatie

Informatie over privacywetgeving en het omgaan met persoonsgegevens

Informatie over privacywetgeving en het omgaan met persoonsgegevens Informatie over privacywetgeving en het omgaan met persoonsgegevens Inleiding Op 1 september 2001 is de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) in werking getreden. Hiermee werd de Europese Richtlijn over

Nadere informatie

Fitnessscout verwerkt persoonsgegevens (zoals naam, adres, woonplaats, adres, afgenomen diensten) voor de volgende doeleinden:

Fitnessscout verwerkt persoonsgegevens (zoals naam, adres, woonplaats,  adres, afgenomen diensten) voor de volgende doeleinden: Privacy Statement Uiteraard hecht u grote waarde aan uw privacy. Daarom vindt de verwerking van uw persoonsgegevens plaats volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Verwerking en gebruik van persoonsgegevens

Nadere informatie

Privacy Reglement Domijn

Privacy Reglement Domijn Privacy Reglement Domijn Uw privacy De bescherming van uw privacy is belangrijk voor ons. Persoonlijke gegevens behandelen en beveiligen we dan ook met de grootst mogelijke zorgvuldigheid. Dit geldt als

Nadere informatie

Privacy & Cookie. Laatste wijziging op 9 mei 2014

Privacy & Cookie. Laatste wijziging op 9 mei 2014 Privacy & Cookie Laatste wijziging op 9 mei 2014 1. Algemeen BIBLIOTREK Bvba met maatschappelijke zetel te Roeselare, Juffrouw Lamotestraat 31 in de Belgische Kruispuntbank der Ondernemingen i n g e s

Nadere informatie

Privacy & cookies Feweb on tour 2013

Privacy & cookies Feweb on tour 2013 Privacy & cookies Feweb on tour 2013 Bart Van den Brande Advocaat partner Sirius Legal advocaten www.siriuslegal.be bart@siriuslegal.be @BartVdBrande Korte update over privacy Huidige Situatie Privacy

Nadere informatie

Datalekken: de meldplicht komt eraan

Datalekken: de meldplicht komt eraan Datalekken: de meldplicht komt eraan Datalekken zijn gevallen van verlies, diefstal of misbruik van persoonsgegevens (Regeerakkoord 2010) Inleiding Datalekken halen steeds vaker het nieuws. Grote recente

Nadere informatie

PRIVACY STATEMENT Inspiration 360 B.V.

PRIVACY STATEMENT Inspiration 360 B.V. PRIVACY STATEMENT Inspiration 360 B.V. Dit privacy statement informeert u over de wijze waarop Inspiration 360 B.V. ( hierna: I360 ) uw gegevens verwerkt door middel van uw gebruik van de website www.inspiration360.nl

Nadere informatie

PRIVACY SIDN fonds. Menno Weij. 3 februari 2016

PRIVACY SIDN fonds. Menno Weij. 3 februari 2016 PRIVACY SIDN fonds Menno Weij 3 februari 2016 AGENDA Privacy Privacywetgeving van toepassing Plichten voor bedrijven Rechten betrokkenen Toezichthouder Ruimte voor vragen en discussie TERMINOLOGIE Belangrijkste

Nadere informatie

Dit is de privacy- en cookie policy van Sportaneous B.V. [i.o] ("Sportaneous"). Sportaneous is de

Dit is de privacy- en cookie policy van Sportaneous B.V. [i.o] (Sportaneous). Sportaneous is de Privacybeleid Sportaneous B.V. [i.o] Algemeen Dit is de privacy- en cookie policy van Sportaneous B.V. [i.o] ("Sportaneous"). Sportaneous is de verantwoordelijke voor de verwerking van persoonsgegevens

Nadere informatie

Praktische juridische tips mobile

Praktische juridische tips mobile Praktische juridische tips mobile DDMA september 2013 Voorwoord Mobile is niet meer weg te denken uit de maatschappij. Het is de toekomst en de marketing- en technologiesector speelt hier op in. Dagelijks

Nadere informatie

Knowledge Portal NJB 2012/1415. Aflevering NJB 2012, afl. 25 Publicatiedatum 22-06-2012 Auteur Friederike van der Jagt [1] Titel Iets te melden?

Knowledge Portal NJB 2012/1415. Aflevering NJB 2012, afl. 25 Publicatiedatum 22-06-2012 Auteur Friederike van der Jagt [1] Titel Iets te melden? Knowledge Portal NJB 2012/1415 Aflevering NJB 2012, afl. 25 Publicatiedatum 22-06-2012 Auteur Friederike van der Jagt [1] Titel Iets te melden? De diverse datalekmeldplichten in kaart gebracht Samenvatting

Nadere informatie

Zienswijze ronde tafel wetsvoorstel brede meldplicht. 24 februari Inleiding

Zienswijze ronde tafel wetsvoorstel brede meldplicht. 24 februari Inleiding Zienswijze ronde tafel wetsvoorstel brede meldplicht 24 februari 2012 Inleiding 1. De deelnemers aan de ronde tafel voor consumentenzaken (hierna: Partijen) hebben kennisgenomen van de consultatieversie

Nadere informatie

Wij zorgen steeds voor een goede beveiliging van de opgeslagen gegevens, waaronder verzending van je bankgegevens via een beveiligde verbinding.

Wij zorgen steeds voor een goede beveiliging van de opgeslagen gegevens, waaronder verzending van je bankgegevens via een beveiligde verbinding. Privacy Statement Onze principes zijn openheid, eerlijkheid en transparantie. Dat geldt natuurlijk niet voor jouw persoonsgegevens. De gegevens die wij over jou verwerken en opslaan, gebruiken wij alléén

Nadere informatie

Algemene Verordening Gegevensbescherming

Algemene Verordening Gegevensbescherming Algemene Verordening Gegevensbescherming Stelling De Algemene Verordening Gegevensbescherming wijkt niet sterk af van de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Toestemming Toestemming van betrokkene moet uitdrukkelijk

Nadere informatie

Na de kennismaking betaalt u de normale prijs van 13,95 inclusief administratie- en verzendkosten.

Na de kennismaking betaalt u de normale prijs van 13,95 inclusief administratie- en verzendkosten. VOORWAARDEN Over de adverteerder Ter kennismaking wordt het Kwebbels Boekenpakket gratis aangeboden, u betaalt alleen de administratie- en verzendkosten van 6,95. Na de kennismaking betaalt u de normale

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 58078 3 november 2016 Samenwerkingsprotocol tussen Autoriteit Consument en Markt en Autoriteit Persoonsgegevens, ACM Partijen,

Nadere informatie

introductiecollege telecomrecht (en cookies)

introductiecollege telecomrecht (en cookies) EUR MINOR LAW@WEB introductiecollege telecomrecht (en cookies) Gerrit-Jan Zwenne & Josanne Bessems 27 september 2013 Leiden University. The university to discover. wat is telecomrecht? marktpartijen en

Nadere informatie