Onderzoek naar asbest in bodem, grond en (puin)granulaat.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Onderzoek naar asbest in bodem, grond en (puin)granulaat."

Transcriptie

1 ECO 1 Nieuwsbrief van Econsultancy bv / Jaargang 1 / Nummer 1 / september 2003 Onderzoek naar asbest in bodem, grond en (puin)granulaat. Sinds 1970 worden de gevaren van asbest voor de volksgezondheid meer en meer erkend. In 1985 zijn derhalve de asbestsoorten chrysotiel, crocidoliet en amosiet op een "zwarte lijst" geplaatst. Dit betekent dat de emissies van deze stoffen naar het milieu zo veel mogelijk moeten worden voorkomen. Tot midden jaren '90 zijn echter grote hoeveelheden asbesthoudende materialen geproduceerd en gebruikt. Op veel plaatsen in Nederland zijn asbesthoudende materialen op en in de bodem terechtgekomen. Belangrijke oorzaken hiervan zijn: Ongecontroleerde stort van asbesthoudend puin en afval. Ongecontroleerd onderhoud, puinbreken of sloop. Calamiteiten (brand, explosie, natuurgeweld). Toepassen van asbesthoudend puin als wegverharding of -fundering ("asbestwegen"). Ophoging van de bodem met asbesthoudend materiaal. Aanleidingen voor de uitvoering van een onderzoek naar asbest in bodem kunnen zijn: Aan- en verkoop van een terrein. Verbouwings-/uitbreidingsplannen. Calamiteiten. In verzekering nemen. Waardebepaling/taxatie. Vermoeden van de aanwezigheid van asbest.

2 (vervolg van pag 1) Onderzoek naar asbest in bodem, grond en (puin)granulaat. Bij het onderzoek naar asbest in bodem wordt duidelijk onderscheid gemaakt tussen grond en puin. Hiertoe zijn twee onderzoeksprotocollen opgesteld: NEN 5707: 2003 "Bodem-Inspectie, monsterneming en analyse van asbest in bodem en partijen grond". o-nen 5897: 1999 "Monsterneming en analyse van asbest in bouw- en sloopafval en puingranulaat". De bovengenoemde onderzoeksprotocollen (met name de NEN 5707) zijn zodanig opgesteld, dat het onderzoek naar asbest in bodem goed gecombineerd kan worden met regulier bodemonderzoek conform de NEN Vooronderzoek in het kader van onderzoek naar asbest in bodem wordt uitgevoerd conform het bestaande protocol NVN Het onderzoek naar asbest in bodem bestaat onder meer uit: nderzoek Vooronderzoek. Visuele inspectie van het maaiveld van het terrein. Verzamelen van asbestverdachte materialen. (Machinaal) graven van proefsleuven en/of gaten. Nemen van grondmonsters. Analyseren van grond(meng)- monsters en/of materiaalmonsters. Rapportage en advies. Tijdens de uitvoering van een asbestonderzoek zal het maaiveld en het opgeboorde materiaal visueel geïnspecteerd worden op de aanwezigheid van asbestverdacht materiaal. Een betrouwbare visuele inspectie is van belang voor het geven van een betrouwbaar advies. Derhalve hebben alle medewerkers van Econsultancy, zowel projectleiders als projectmedewerkers, minimaal een cursus "asbestherkenning" gevolgd. Daarnaast beschikt Econsultancy tevens over ervaren D.T.A.-ers. De analyses ten behoeve van het onderzoek worden uitbesteed aan een laboratorium dat is erkend door de Stichting Raad voor Accreditatie (STERLAB). Na de interpretatie van de onderzoeksresultaten wordt advies op maat verstrekt. Belangrijke aandachtspunten bij het advies zijn: Wat is het huidig en (beoogd) toekomstig gebruik van het terrein? Is de grond geschikt voor hergebruik? Wat zijn, op basis van aard en omvang van de verontreiniging, de saneringsmogelijkheden? Hiervoor wordt vanzelfsprekend rekening gehouden met de meest recente wet- en regelgeving.

3 Bodemsanering van oplosmiddelen steeds vaker aan de orde. odemsanering Onlangs heeft Econsultancy de milieukundige begeleiding uitgevoerd van de bodemsanering ter plaatse van een voormalige chemische wasserette in de Achterhoek. Deze wasserette was reeds aan het begin van de vorige eeuw actief. In de loop der jaren is de grond en het grondwater dermate verontreinigd geraakt, met de chemische reinigingsmiddelen tetrachlooretheen ("Per") en trichlooretheen ("Tri"), dat een bodemsanering noodzakelijk bleek. Een eigenschap van Per en Tri is dat deze stoffen zwaarder zijn dan water en diep in de bodem kunnen dringen. Dit bemoeilijkt de sanering en zal dus vaak leiden tot meer innovatieve saneringsmethoden. Voor de grondsanering van het project in de Achterhoek is gekozen voor het tot 4 meter onder het maaiveld ontgraven van de kern van de verontreiniging. De grondwaterverontreiniging, welke een veel groter en perceelsgrensoverschrijdend gebied beslaat, wordt gesaneerd middels het, met behulp van drie "deepwells", onttrekken van grondwater in de kern van de verontreiniging. Het (met een laag debiet) opgepompte water wordt gezuiverd en geloosd op het riool. De randen van de kern en de pluim van de grondwaterverontreiniging wordt momenteel gemonitoord ten aanzien van de milieuhygiënische gevolgen van de grondwateronttrekking, de verspreiding en potenties van het grondwater op natuurlijke afbraakmogelijkheden. Onder gunstige omstandigheden kunnen gechloreerde oplosmiddelen (Per/Tri) afbreken tot onschadelijke stoffen zoals ethaan en etheen. Indien de omstandigheden niet optimaal zijn kunnen bijvoorbeeld nutriënten en/of bacteriën toegediend worden. Voor deze sanering bleek het creëren van betere omstandigheden vooralsnog niet nodig. Deze saneringsvariant, genaamd "Natuurlijke Afbraak" wordt meer en meer als saneringsoplossing toegepast teneinde een zogenaamde "stabiele eindsituatie" te bereiken. Voor Per en Tri geldt dat deze stoffenverontreiniging, maar ook de afbraakproducten Cis 1,2-dichlooretheen (Cis) en Vinylchloride (VC), anaëroob afbreekbaar zijn onder voldoende geschikte omstandigheden. Per is niet aëroob afbreekbaar en Tri en Cis zijn uitsluitend via co-metabolisme (aanwezigheid van ander substraat) aëroob afbreekbaar. Indien de condities anaëroob zijn, kunnen de kansen voor het optreden van natuurlijke afbraak worden bepaald aan de hand van drie parameters: Dechloreringsgraad. Redox-condities. Gehalte opgelost organisch koolstof. Onderzoek naar deze parameters kan derhalve noodzakelijk zijn. Ook kan dit onderzoek plaatsvinden in het kader van het saneringsonderzoek. Voor de beoordeling en interpretatie hanteert Econsultancy de NOBIS-strategie (BOS-NA). Op het terrein van de voormalige wasserij is Econsultancy momenteel een onderzoek gestart naar de natuurlijke afbraak van de grondwaterverontreiniging.

4 Nieuwe subsidiemogelijkheden voor bodemsanering! ubsidie Voor de aanpak van ernstige bodemverontreiniging op bedrijfsterreinen kan subsidie worden gegeven. Dat kan op grond van zogenaamd interimbeleid, in de wandelgangen bekend als de "Bedrijvenregeling bodemsanering". Het interimbeleid is nog niet wettelijk op rijksniveau verankerd, maar wordt uitgevoerd op grond van een subsidieverordening van de gemeente of provincie. Daarin staat de uitwerking van afspraken die VROM, het ministerie van Economische Zaken, de provincies en gemeenten hebben gemaakt met de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. Die afspraken zijn vastgelegd in het convenant "Bodemsanering in gebruik zijnde en blijvende bedrijfsterreinen". Op grond van een subsidieverordening kunnen eigenaren of erfpachters van bedrijfsterreinen vooruitlopend op de wettelijke regeling al subsidie aanvragen voor het saneren van ernstig verontreinigde bodem. De regeling is bestemd voor bedrijven met een ernstig verontreinigd bedrijfsterrein waarvan de sanering urgent is. De regeling laat verder toe dat bij bouwactiviteiten een beroep op subsidie kan worden gedaan.de voorwaarden waaraan de bedrijven moeten voldoen om voor subsidie in aanmerking te komen zijn echter nogal ingewikkeld. De belangrijkste voorwaarden zijn: 80% van het geval van ernstige verontreiniging moet zijn veroorzaakt vóór Hiervoor is een aparte methode ontwikkeld om dit vast te stellen. De eigenaar of erfpachter dient ondernemer te zijn in de zin van de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. De aanvrager moet eigenaar zijn van de grond, dus iemand die slechts veroorzaker is (maar geen eigenaar) kan niet in aanmerking komen voor de Bedrijvenregeling. De aanvrager dient te saneren overeenkomstig een saneringsplan, welke door de provincie is beschikt. Het bedrijfsterrein dient nog in gebruik te zijn en na de sanering in gebruik te blijven als bedrijfsterrein. Het bedrijfsterrein moet voor 1 januari 1995 verworven zijn. Achtergrond hiervan is dat degene die een vervuild perceel na 1 januari 1995, de dag waarop de Wet bodembescherming is uitgebreid met een bodemsaneringshoofdstuk, heeft gekocht, had kunnen weten van de bodemverontreiniging. Door toch te kopen heeft hij zoveel risico's aanvaard dat het niet redelijk is dat er subsidiegelden aan worden besteed; De subsidie moet van tevoren worden aangevraagd. Gedeputeerde Staten moeten kunnen instemmen met de begroting van de kosten. Subsidie is enkel mogelijk voor de saneringskosten, niet voor onderzoekskosten.

5 KWALIBO... kwaliteit "hot item" in milieuwereld. ubsidie (vervolg subsidiemogelijkheden) De hoogte van de subsidie wordt uitgedrukt in percentages van de saneringskosten. Deze variëren over het algemeen van 20% tot 70%, afhankelijk van het jaar van verwerving van de locatie. Hoe langer het is geleden dat men kocht, hoe hoger de subsidie. Hierachter ligt de gedachte dat hoe langer het is geleden dat men kocht, hoe minder men redelijkerwijs kon weten van de kans op bodemverontreiniging. De subsidie is eenmalig en de regelingen creëren geen recht op extra subsidie, indien tijdens de sanering blijkt dat de kosten meer dan 15% tegenvallen. De Bedrijvenregeling lijkt een financieel aantrekkelijke regeling, maar kent veel mitsen en maren. Econsultancy kan u bijstaan in het gehele traject voor het aanvragen van subsidie. Naar aanleiding van twijfel bij de landelijke overheid over de kwaliteit van milieuadviesbureaus is met name de kwaliteit van de dienstverlening op het gebied van milieuonderzoek ter discussie gesteld. Milieuadviesbureaus dienen de kwaliteit van onder meer bodemonderzoek en bodemsanering te waarborgen. Het waarborgen van de kwaliteit wordt middels certificeringen bewerkstelligd. Zo heeft Econsultancy met goed gevolg reeds een aantal certificeringprocedures doorlopen. Tevens is het dienstenpakket uitgebreid met keuringen in het kader van het Bouwstoffenbesluit. Volgens Econsultancy is het, om aan de groeiende vraag van bedrijven, overheden en particulieren te kunnen voldoen om kwaliteit van milieuonderzoek te waarborgen, zeer belangrijk een ISO certificaat in huis te hebben. Met het ISO certificaat zijn alle werkwijzen en procedures binnen het bedrijf vastgelegd en controleerbaar gemaakt. Het werken volgens vaste werkwijzen en procedures geeft de klant zekerheid omtrent de kwaliteit van de te leveren dienst. Daarnaast worden de medewerkers continue bijgeschoold om een hoge mate van vakbekwaamheid te garanderen. Kwaliteit blijft de komende jaren een "hot item" in de milieuwereld. De landelijke overheid heeft bepaald dat in de toekomst de kwaliteit van bodemonderzoek, bodemsanering en advisering nog eenduidiger zal moeten worden vastgelegd middels het project "Kwaliteitsborging bij bodem-intermediairs".

6 Bodem-intermediairs zijn onder meer adviesbureau's, laboratoria, aannemers, grondbanken en bedrijven die grond en baggerspecie reinigen of verwerken. Kwalibo maakt deel uit van een kwaliteitsimpuls voor de bodemsector in Nederland. colofon COLOFON Uitgave: Econsultancy bv waliteit In de beleidsnota "Bodembeheer op goede gronden" wordt er onder andere voor gepleit, dat Intermediairs per activiteit worden erkend op basis van kwaliteitseisen en integriteit. Voor enkele functies in het bodembeheer worden personen erkend (zoals bijvoorbeeld de monsterneming in het kader van het Bouwstoffenbesluit). Het bevoegd gezag zal dan geen beschikkingen meer mogen nemen of meldingen accepteren van niet-erkende intermediairs en personen. Ook Econsultancy zal mee gaan met deze ontwikkelingen en blijven investeren in kwaliteit. Deze kwaliteitsborging geldt als een belangrijk onderdeel van het bedrijfsbeleid naast het beleid als onafhankelijk intermediair op te treden. Verschijning: 4 x per jaar Oplage: 2000 ex. Vestiging Swalmen Rijksweg Noord KS Swalmen Tel Fax Mail Swalmen@Econsultancy.nl Vestiging Doetinchem Havenstraat AG Doetinchem Tel Fax Mail Doetinchem@Econsultancy.nl Redactie: Edwin Witter Edwin Geraeds S.v.p. artikelen en reacties op de artikelen sturen naar: nieuwsbrief@econsultancy.nl Vormgeving en realisatie: Reclame-adviesbureau JE/ES Winterswijk -

Grondzuiger redt bomen!

Grondzuiger redt bomen! CO Nieuwsbrief van Econsultancy bv / Nummer 6 / augustus 2005 6 Grondzuiger redt bomen! Bij een bodemsanering ter plaatse van de nieuw in te richten woonwijk Krekelveld in Venlo kwam Econsultancy voor

Nadere informatie

Overheid betaalt mee aan verplichte bodemsanering

Overheid betaalt mee aan verplichte bodemsanering Overheid betaalt mee aan verplichte bodemsanering Informatieblad voor bedrijven In juni 2001 hebben overheid en bedrijfsleven afspraken gemaakt over een nieuwe regeling voor bodemsaneringen op bedrijfsterreinen.

Nadere informatie

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Postbus 8035 5601 KA Eindhoven T: 088 369 03 69 I : www.odzob.nl Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Kenmerk Datum Aan de provincie Noord-Brabant voor de beoordeling van het saneringsverslag

Nadere informatie

BODEMINSPECTIE OP ASBEST aan de Harskamperweg 84 te Harskamp

BODEMINSPECTIE OP ASBEST aan de Harskamperweg 84 te Harskamp BODEMINSPECTIE OP ASBEST aan de Harskamperweg 84 te Harskamp Opdrachtgever : Bart Boon Barneveld BV Adres : Barnseweg 124 Postcode, plaats : 3771 RP Barneveld Contactpersoon : Dhr. H. van Grootheest Telefoonnummer

Nadere informatie

BESLUIT INSTEMMING SANERINGSPLAN VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT INSTEMMING SANERINGSPLAN VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT INSTEMMING SANERINGSPLAN VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Datum besluit : 8 september 2016 Onderwerp : Wet Bodembescherming - zaaknummer 2016-009957 Locatie van verontreiniging : Ugchelseweg

Nadere informatie

KBBL Milieu, John Braam. Biotechnologische technieken voor bodemsanering. meer onderzoek, minder kosten

KBBL Milieu, John Braam. Biotechnologische technieken voor bodemsanering. meer onderzoek, minder kosten KBBL Milieu, John Braam Biotechnologische technieken voor bodemsanering. meer onderzoek, minder kosten Kwaliteit voor mens en milieu inspectie, audit, monsterneming, transport Metingen en Analyses interpretatie,

Nadere informatie

Verklarende woordenlijst

Verklarende woordenlijst Verklarende woordenlijst Locatienaam: Onder dit nummer zijn de onderzoeksrapporten opgeslagen bij de gemeente Eindhoven. Indien aanvullende informatie wordt opgevraagd bij de gemeente, dat dient dit nummer

Nadere informatie

Asbest in de bodem. Beleidsnotitie. September 2004. Pagina 1 van 6. Beleidsnotitie asbest in de bodem

Asbest in de bodem. Beleidsnotitie. September 2004. Pagina 1 van 6. Beleidsnotitie asbest in de bodem Beleidsnotitie Asbest in de bodem September 2004 Pagina 1 van 6 Inhoudsopgave 1. Aanleiding notitie Asbest in de bodem... 3 2. Wat is asbest?... 3 3. Hoe komt asbest in de bodem?... 3 4. Asbest in de bodem,

Nadere informatie

Subsidie voor bodemsanering bedrijfsterreinen

Subsidie voor bodemsanering bedrijfsterreinen Subsidie voor bodemsanering bedrijfsterreinen In 2006 is de nieuwe subsidieregeling ten behoeve van bodemsaneringen op bedrijfsterreinen in werking getreden. De regeling vloeit voort uit de in 2001 gemaakte

Nadere informatie

onderwerp Sanering bodem Keplerstraat annex Sloterweg 239, Badhoevedorp

onderwerp Sanering bodem Keplerstraat annex Sloterweg 239, Badhoevedorp gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Sanering bodem Keplerstraat annex Sloterweg 239, Badhoevedorp Portefeuillehouder J.C.W. Nederstigt Collegevergadering 29 Oktober 2013 inlichtingen Simone

Nadere informatie

BOSATEX. Nieuws & Actualiteiten! augustus 2014. www.bosatex.nl. bodemsanering textielreiniging

BOSATEX. Nieuws & Actualiteiten! augustus 2014. www.bosatex.nl. bodemsanering textielreiniging BOSATEX bodemsanering textielreiniging Nieuws & Actualiteiten! augustus 2014 www.bosatex.nl Bosatex: een hele zorg minder! Najaar 2014 veel onderzoeken en saneringen In het najaar van 2014 staan het afronden

Nadere informatie

ONTWERPBESLUIT VASTSTELLING ERNST EN SPOEDEISENDHEID VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

ONTWERPBESLUIT VASTSTELLING ERNST EN SPOEDEISENDHEID VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND ONTWERPBESLUIT VASTSTELLING ERNST EN SPOEDEISENDHEID VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Datum besluit : 1 mei 2017 Onderwerp : Wet bodembescherming - zaaknummer 2016-013475 Locatie van verontreiniging

Nadere informatie

Grond uit grootschalige projecten voordeliger gekeurd.

Grond uit grootschalige projecten voordeliger gekeurd. ECO 3 N IEUWSBRIEF VAN E CONSULTANCY BV / NUMMER 3 / JUNI 2004 Grond uit grootschalige projecten voordeliger gekeurd. Alweer drie jaar geleden is het eerste grootschalige project in het kader van het Bouwstoffenbesluit

Nadere informatie

Oranje Nassaustraat 4-6 (voormalig Haveman en voormalig Drabbe)

Oranje Nassaustraat 4-6 (voormalig Haveman en voormalig Drabbe) Oranje Nassaustraat 4-6 (voormalig Haveman en voormalig Drabbe) Beantwoording vragen over bodemverontreiniging 3 juli 2013 vragen aangeleverd door Mw. De Boer, voor de info-avond Wat houd de grondsanering

Nadere informatie

2. DOELSTELLING PROTOCOL GRONDVERZET

2. DOELSTELLING PROTOCOL GRONDVERZET Onderdelen van het protocol grondverzet zijn de in de bijlage opgenomen asbeststappenplan (bijlage I), asbestkansenkaart (bijlage II) en checklist vooronderzoek asbest (bijlage III). 2. DOELSTELLING PROTOCOL

Nadere informatie

Informatieavond bodemsanering Dorpsweg Maartensdijk

Informatieavond bodemsanering Dorpsweg Maartensdijk 1 Informatieavond bodemsanering Dorpsweg Maartensdijk Agenda Welkom en opening Toelichting Bosatex-regeling Situatieschets Saneringsaanpak en -doelstelling Te verwachten overlast en maatregelen Planning

Nadere informatie

MELDINGENFORMULIER NADER ONDERZOEK EN/OF SANERINGSPLAN

MELDINGENFORMULIER NADER ONDERZOEK EN/OF SANERINGSPLAN MELDINGENFORMULIER NADER ONDERZOEK EN/OF SANERINGSPLAN Algemeen 1. Gegevens locatie Locatienaam 2. Melding betreft Nader onderzoek (art. 29 in samenhang met art. 37) Saneringsplan (art. 28/39) Deelsaneringsplan

Nadere informatie

M-HH lh TQ t?nm Provincie Zeeland

M-HH lh TQ t?nm Provincie Zeeland M-HH lh TQ t?nm Provincie Zeeland Middelburg: 19 augustus 2003 ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ nummer: 037845/2716 ^m^^^ma^^mm^^^^^ afdeling: milieuhygiëne GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND Inleiding In het kader van

Nadere informatie

advies- en ingenieursbureau RPS 11 april 2013, Den Bosch Peter Moerman Peter Broers rps.nl

advies- en ingenieursbureau RPS 11 april 2013, Den Bosch Peter Moerman Peter Broers rps.nl advies- en ingenieursbureau RPS Peter Moerman Peter Broers 11 april 2013, Den Bosch Kabels, Leidingen en Bodem Introductie Peter Moerman, Peter Broers en RPS Doel van de presentatie Globaal inzicht geven

Nadere informatie

Beschikking Wet bodembescherming Saneringsplan Installatieweg 22 te Dronten

Beschikking Wet bodembescherming Saneringsplan Installatieweg 22 te Dronten 0 8 DEC 2014 OMGEVINGSDIENST FLEVOLAND & GOOI EN VECHTSTREEK Beschikking Wet bodembescherming Saneringsplan Installatieweg 22 te Dronten r III. a,". OMGEVINGSDIENST FLEVOLAND & DOOI EN VECI TTTTTT K Beschikking

Nadere informatie

Grondsanering van giftige chloorverbindingen nu snel en efficiënt

Grondsanering van giftige chloorverbindingen nu snel en efficiënt Grondsanering van giftige chloorverbindingen nu snel en efficiënt Stoffen waarbij uitdamping naar de binnenlucht volgens de modelaannames een grote bijdrage levert aan de blootstelling (in het scenario

Nadere informatie

NADER ASBEST IN GROND-/PUINONDERZOEK. Middelaarseweg 2 Hoevelaken Kenmerk: J. Opdrachtgever: Gemeente Nijkerk. Datum rapport: Status:

NADER ASBEST IN GROND-/PUINONDERZOEK. Middelaarseweg 2 Hoevelaken Kenmerk: J. Opdrachtgever: Gemeente Nijkerk. Datum rapport: Status: NADER ASBEST IN GROND-/PUINONDERZOEK Middelaarseweg 2 Hoevelaken Kenmerk: 1243701J Opdrachtgever: Datum rapport: Status: Uitvoering: Projectleider en rapporteur: Gemeente Nijkerk 6 september 2012 Definitief

Nadere informatie

Nader asbestonderzoek

Nader asbestonderzoek Nader asbestonderzoek Landbouwweggetje bedrijventerrein Enter-Rijssen Asbestonderzoek Witpaard Partners B.V. december 2008 Definitief Nader asbestonderzoek Landbouwweggetje bedrijventerrein Enter-Rijssen

Nadere informatie

Nieuwsbrief B O S A T E X. Bodemsanering een zorg minder.

Nieuwsbrief B O S A T E X. Bodemsanering een zorg minder. Nieuwsbrief 2008-1 B O S A T E X Bodemsanering een zorg minder www.bosatex.nl 1. Bosatex regeling: Ruim 240 aanmeldingen Binnen het kader van de gemaakte afspraken tussen het ministerie van VROM en Netex

Nadere informatie

Wijzigingsblad Vastgesteld door het CCvD BODEMBEHEER

Wijzigingsblad Vastgesteld door het CCvD BODEMBEHEER Wijzigingsblad Vastgesteld door het CCvD BODEMBEHEER Van toepassing op : BRL SIKB 1000, versie 8.2 van 2 oktober 2014 Versie en datum vaststelling : versie 2, 10 maart 2016 Wijziging nummer: 1 Datum vaststelling

Nadere informatie

Rapportage bodemonderzoek Molenwal 1 te Oudewater. Soort onderzoek: Bodemonderzoek asbest. Opdrachtgever : HeijWaal V.O.F.

Rapportage bodemonderzoek Molenwal 1 te Oudewater. Soort onderzoek: Bodemonderzoek asbest. Opdrachtgever : HeijWaal V.O.F. Rapportage bodemonderzoek Molenwal 1 te Oudewater Soort onderzoek: Bodemonderzoek asbest Opdrachtgever Naam : HeijWaal V.O.F. Contactpersoon : De heer ing. R. Uijtewaal Correspondentieadres : Postbus 177

Nadere informatie

Engineering with nature: Constructed Wetlands voor kosteneffectieve en energie-neutrale sanering van pluimen. Frank Pels Nanne Hoekstra

Engineering with nature: Constructed Wetlands voor kosteneffectieve en energie-neutrale sanering van pluimen. Frank Pels Nanne Hoekstra Engineering with nature: Constructed Wetlands voor kosteneffectieve en energie-neutrale sanering van pluimen Frank Pels Nanne Hoekstra Constructed wetlands Een constructed wetland (CW) is een kunstmatig

Nadere informatie

omgevingsdienst HAAGLANDEN

omgevingsdienst HAAGLANDEN Zaaknummer Ons Kenmerk Datum 00470985 ODH-2017-00008862 0 1 FEB. 2017 omgevingsdienst Beschikking Wet bodembescherming - deelsaneringsplan Bezoekadres Zuid-Hollandplein 1 2596 AW Den Haag Postadres Postbus

Nadere informatie

INDICATIEF BODEMONDERZOEK N857 NUISVEEN TE BORGER

INDICATIEF BODEMONDERZOEK N857 NUISVEEN TE BORGER INDICATIEF BODEMONDERZOEK N857 NUISVEEN TE BORGER PROVINCIE DRENTHE 9 juli 2010 074910580:0.1 B02032.000046.0100 INDICATIEF BODEMONDERZOEK N857 NUISVEEN TE BORGER Inhoud 1 Inleiding 3 1.1 Inleiding 3 1.2

Nadere informatie

Melding Wet bodembescherming

Melding Wet bodembescherming Melding Wet bodembescherming Dit formulier opsturen naar: Gemeente Heerlen Afdeling Stadsplanning t.a.v. bureau milieu en duurzaamheid 36040 Postbus 1 6400 AA Heerlen 14 045 +31(0)45 560 50 40 www.heerlen.nl

Nadere informatie

Bodemverontreiniging en grondwaterbeheerssysteem Chemours, Baanhoekweg Dordrecht.

Bodemverontreiniging en grondwaterbeheerssysteem Chemours, Baanhoekweg Dordrecht. Memo Dossier Zaaknummer 200433 Kenmerk D-16-1539473 Datum 17 maart 2016 Onderwerp Bodemverontreiniging en grondwaterbeheerssysteem Chemours, Baanhoekweg Dordrecht. Inleiding In deze memo wordt uitleg gegeven

Nadere informatie

PRESENTATIE PLATFORMDAG VOOR TOEZICHTHOUDERS BODEM EN GROND

PRESENTATIE PLATFORMDAG VOOR TOEZICHTHOUDERS BODEM EN GROND PRESENTATIE PLATFORMDAG VOOR TOEZICHTHOUDERS BODEM EN GROND HOE KOMEN DE MEETWAARDEN VAN ASBEST IN GROND TOT STAND EN HOE BETROUWBAAR ZIJN DEZE MEETWAARDEN? JAAP VAN DER BOM DIRECTEUR/SECRETARIS BRANCHEVERENIGING

Nadere informatie

MELDINGENFORMULIER NADER ONDERZOEK EN/OF SANERINGSPLAN

MELDINGENFORMULIER NADER ONDERZOEK EN/OF SANERINGSPLAN MELDINGENFORMULIER NADER ONDERZOEK EN/OF SANERINGSPLAN Er kan alleen een beschikking op een saneringsplan worden genomen als ernst en spoed zijn vastgesteld in een eerdere beschikking op het nader onderzoek

Nadere informatie

Bijlage 1: certificatie/accreditatie regelingen

Bijlage 1: certificatie/accreditatie regelingen Bijlage 1: certificatie/accreditatie regelingen Het Ministerie van VROM heeft een eerste inventarisatie uitgevoerd van de regelgeving die op basis van het kabinetsstandpunt over het gebruik van certificatie

Nadere informatie

Betreft: Advies over de concept-beleidsnota Grond grondig bekeken

Betreft: Advies over de concept-beleidsnota Grond grondig bekeken Aan de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Postbus 30945 2500 GX Den Haag TCB S37(1998) Den Haag, 21 oktober 1998 Betreft: Advies over de concept-beleidsnota Grond grondig

Nadere informatie

Kwaliteit: zorg of zegen?

Kwaliteit: zorg of zegen? Kwaliteit: zorg of zegen? Toezicht en kwaliteitsborging bij het beheer van de waterbodem Themadag Baggernet op 30 januari 2008 In samenwerking met SIKB (Stichting Infrastructuur Kwaliteitsborging Bodembeheer),

Nadere informatie

Aan: Gemeente Baarn T.a.v. de heer W. Stolp Postbus 1003 3740 BA Baarn. Geachte heer Stolp,

Aan: Gemeente Baarn T.a.v. de heer W. Stolp Postbus 1003 3740 BA Baarn. Geachte heer Stolp, Dienst Water en Milieu Aan: Gemeente Baarn T.a.v. de heer W. Stolp Postbus 13 374 BA Baarn Pythagoraslaan 11 Postbus 83 358 TH Utrecht Tel. 3-2589111 Fax 3-258342 http://www.provincie-utrecht.nl Datum

Nadere informatie

Bewonersbijeenkomst Posthumus Breda

Bewonersbijeenkomst Posthumus Breda 1 Bewonersbijeenkomst Posthumus Breda Welkom en opening Toelichting Bosatex-regeling Onderzoeksresultaten Zonnebloemstraat 3-7 en omgeving Beoogde saneringsaanpak en gevolgen voor omgeving Planning en

Nadere informatie

Verkennend bodemonderzoek asbest Wissinkbrink & Veldmaat te Haaksbergen

Verkennend bodemonderzoek asbest Wissinkbrink & Veldmaat te Haaksbergen Drienerstate, P.C. Hooftlaan 56 7552 HG Hengelo Postbus 233 7550 AE Hengelo Telefoon 074 249 64 96 Fax 074 242 57 2 hengelo@tebodin.nl www.tebodin.com Opdrachtgever: gemeente Haaksbergen Project: & te

Nadere informatie

In bijlage 2 is de ligging van de sterke verontreiniging met vinylchloride.

In bijlage 2 is de ligging van de sterke verontreiniging met vinylchloride. Saneringsplan kavel 19 (Papaverweg vml. 47-51) te Amsterdam-Noord D.d. 24 juli 2017 Inleiding Ten behoeve van het bouwrijp maken van het perceel kavel 19 Buiksloterham (ter hoogte van Papaverweg vml. 47-51)

Nadere informatie

omgevingsdienst HAAGLANDEN

omgevingsdienst HAAGLANDEN Zaaknummer Ons Kenmerk Datum 00533058 ODH-2018-00133543 7NOV 2018 omgevingsdienst Bezoekadres Zuid-Hollandplein 1 2596 AW Den Haag Postadres Postbus 14060 2501 GB Den Haag T (070) 21 899 02 E vergunningen@odh.nl

Nadere informatie

(indien nog niet gestart) melding start saneringsmaatregelen (1 à 2 dagen tevoren) : meldingenformulier start bodemsanering en bestemming grond

(indien nog niet gestart) melding start saneringsmaatregelen (1 à 2 dagen tevoren) : meldingenformulier start bodemsanering en bestemming grond Versie december 2006 Melding verontreiniging of aantasting van de bodem, die veroorzaakt is door handelingen die vallen binnen de reikwijdte van artikel 13, juncto 27 van de Wet bodembescherming (nieuwe

Nadere informatie

NOTITIE Opdrachtgevers vragen om kwaliteit

NOTITIE Opdrachtgevers vragen om kwaliteit NOTITIE Aan : Organisaties die werk uitbesteden in bodembeheer Van : Programmabureau SIKB Datum : 1 januari 2009 Kenmerk : SIKB-Cor_C_08_33373 versie 8 1. Kwaliteit, daar kunt u gewoon om vragen U wilt

Nadere informatie

Bodemverontreiniging bij aankoop en bouw

Bodemverontreiniging bij aankoop en bouw 1 Sprekende Gemeente kopregel Den Haag Dienst Stadsbeheer September 2006 Bodemverontreiniging bij In deze folder leest u meer over bodemverontreiniging en met name over de gevolgen die dat kan hebben voor

Nadere informatie

Bodemrapportage. Dynamisch Rapport - 27-08-2014. Legenda. Bodemlocaties

Bodemrapportage. Dynamisch Rapport - 27-08-2014. Legenda. Bodemlocaties Bodemrapportage Dynamisch Rapport - 27-08-2014 Legenda Geselecteerd gebied 25-meter buffer Bodemonderzoeken Historisch Bodembestand (HBB) Bodemlocaties Coördinaten volgens RDM (Rijksdriehoeksmeting) Middelpunt:

Nadere informatie

INTERPRETATIEDOCUMENT vastgesteld door het CCvD Bodembeheer

INTERPRETATIEDOCUMENT vastgesteld door het CCvD Bodembeheer - 1 - INTERPRETATIEDOCUMENT vastgesteld door het CCvD Bodembeheer Van toepassing op : BRL SIKB 1000, versie 8 van 17 juni 2009 Versie : 3 datum vaststelling : 16 december 2010 Datum in werking treden :

Nadere informatie

Kwalibo Het bodemonderzoek voldoet zowel voor veldwerk als voor de analyses aan hoofdstuk 2 van het Besluit bodemkwaliteit.

Kwalibo Het bodemonderzoek voldoet zowel voor veldwerk als voor de analyses aan hoofdstuk 2 van het Besluit bodemkwaliteit. Retouradres: Postbus 3066, 6802 DB Arnhem Gemeente Lingewaard De heer E.F.A. Bos Postbus 15 6680 AA BEMMEL Onderwerp Aanbieding adviesrapport Geachte heer Bos, Wij hebben uw adviesverzoek d.d. 26 februari

Nadere informatie

Welkom bij de derde nieuwsbrief

Welkom bij de derde nieuwsbrief Welkom bij de derde nieuwsbrief van Nazorg Bodem Juli 2015 In de wereld van de bodemsanering gaat de komende tijd het nodige veranderen. Veel saneringen zijn inmiddels afgerond of onder controle. Dat heeft

Nadere informatie

M E L D I N G S F O R M U L I E R W E T B O D E M B E S C H E R M I N G

M E L D I N G S F O R M U L I E R W E T B O D E M B E S C H E R M I N G Gemeente Maastricht SEB-RMT-Mobiliteit en Milieu Postbus 1992 6201 BZ Maastricht tel. (043) 350 5050 M E L D I N G S F O R M U L I E R W E T B O D E M B E S C H E R M I N G Let op: Alle gevraagde gegevens

Nadere informatie

MELDINGENFORMULIER SANERINGSVERSLAG/NAZORGPLAN

MELDINGENFORMULIER SANERINGSVERSLAG/NAZORGPLAN MELDINGENFORMULIER SANERINGSVERSLAG/NAZORGPLAN Dit formulier alleen indienen als de provincie heeft ingestemd met het saneringsplan (Niet van toepassing bij saneringen uitgevoerd in het kader van het Besluit

Nadere informatie

Rapport bodeminformatie

Rapport bodeminformatie Rapport bodeminformatie Rapport bodeminformatie Percelen Perceelnummers Geselecteerd gebied Locatiegegevens Locatienaam Coördinaten volgens RDM (Rijksdriehoeksmeting) middelpunt: x 258014.8 y 492124.2

Nadere informatie

BESCHIKKING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND

BESCHIKKING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND BESCHIKKING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND Aan: Kenmerk: Afdeling: Pazeevla B.V. t.a.v. de heer R. Wessels Postbus 154 4560 AD Hulst B-BSES150007/00109591 Vergunningen (RUD Zeeland) Datum: 21 januari

Nadere informatie

Alles in huis voor een schone bodem

Alles in huis voor een schone bodem BAM Milieu Alles in huis voor een schone bodem BAM Milieu, onderdeel van BAM Wegen, is dé specialist op het gebied van preventie en sanering van bodemverontreiniging. Onze sterke focus op kwaliteit en

Nadere informatie

PLAN VAN AANPAK VERONTREINIGING MET MINERALE OLIE EN ZINK OP HET PERCEEL HOGEWEG / PAGENLAAN TE LIMMEN

PLAN VAN AANPAK VERONTREINIGING MET MINERALE OLIE EN ZINK OP HET PERCEEL HOGEWEG / PAGENLAAN TE LIMMEN PLAN VAN AANPAK VERONTREINIGING MET MINERALE OLIE EN ZINK OP HET PERCEEL HOGEWEG / PAGENLAAN TE LIMMEN In opdracht van: Naam : Gemeente Castricum Postadres : Postbus 3101 Postcode + plaats : 1900 BH Castricum

Nadere informatie

Bodemsanering; locatie Monierweg 4 te Coevorden, gemeente Coevorden, ontwerpbeschikking instemming met het evaluatieverslag

Bodemsanering; locatie Monierweg 4 te Coevorden, gemeente Coevorden, ontwerpbeschikking instemming met het evaluatieverslag (ONTWERP)BESCHIKKING Globiscode Aanvrager Onderwerp Datum Kenmerk DR010900125 ISC Beheer BV Bodemsanering; locatie Monierweg 4 te Coevorden, gemeente Coevorden, ontwerpbeschikking instemming met het evaluatieverslag

Nadere informatie

- beschikking - ernst, urgentie en instemming saneringsplan Choisyweg 18 Zeist. 1. Inleiding

- beschikking - ernst, urgentie en instemming saneringsplan Choisyweg 18 Zeist. 1. Inleiding - beschikking - ernst, urgentie en instemming saneringsplan Choisyweg 18 Zeist datum 23 mei 2005 nummer 2005WEM002123i bijlage kadastrale kaart sector Bodemsanering referentie B.C. Bannink locatiecode

Nadere informatie

www.bosatex.nl BOSATEX bodemsanering textielreiniging

www.bosatex.nl BOSATEX bodemsanering textielreiniging www.bosatex.nl BOSATEX bodemsanering textielreiniging 1. De Bosatex-regeling De Stichting Bosatex draagt zorg voor alle acties, overleg, afspraken en maatregelen van deelnemers om ernstig verontreinigde

Nadere informatie

BESLUIT VASTSTELLING ERNST EN SPOEDEISENDHEID VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT VASTSTELLING ERNST EN SPOEDEISENDHEID VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT VASTSTELLING ERNST EN SPOEDEISENDHEID VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Datum besluit : 11 oktober 2018 Onderwerp : Wet bodembescherming - zaaknummer 2018-010421 Locatie van verontreiniging

Nadere informatie

Beschikking Wet bodembescherming instemming saneringsplan Bouwerskamp 15 te Emmeloord

Beschikking Wet bodembescherming instemming saneringsplan Bouwerskamp 15 te Emmeloord Beschikking Wet bodembescherming instemming saneringsplan Bouwerskamp 15 te Emmeloord Beschikking Wet bodembescherming Beschikking op grond van de Wet bodembescherming op het saneringsplan voor het geval

Nadere informatie

Evaluatie Actieve Fase

Evaluatie Actieve Fase Grondwatersanering Neherlab e.o. Leidschendam Auteur E. van Zanten Verificatie P. Appeldoorn Autorisatie A. Peene Projectnummer: 206212-247101 Bestand uiteindelijke rapport Graafsebaan 67, 5248 JT Rosmalen

Nadere informatie

Aan: Provincie Utrecht Dienst Wegen, Verkeer en Vervoer t.a.v. de heer E. Koevoets. Postbus TH Utrecht. Geachte heer Koevoets,

Aan: Provincie Utrecht Dienst Wegen, Verkeer en Vervoer t.a.v. de heer E. Koevoets. Postbus TH Utrecht. Geachte heer Koevoets, Dienst Water en Milieu Aan: Provincie Utrecht Dienst Wegen, Verkeer en Vervoer t.a.v. de heer E. Koevoets Postbus 80300 3508 TH Utrecht Pythagoraslaan 101 Postbus 80300 3508 TH Utrecht Tel. 030-2589111

Nadere informatie

INFO AVOND MOLENAKKERS/ GRONDWATERSANERING

INFO AVOND MOLENAKKERS/ GRONDWATERSANERING 1 INFO AVOND MOLENAKKERS/ GRONDWATERSANERING 2 INHOUD VANAVOND Wethouder Mathijs Kuijken: Doel: informeren over effect grondwatersanering Molenakkers (ontbreken) gezondheidsrisico s gebruiksbeperkingen

Nadere informatie

Limburgs bevelsbeleid Wet bodembescherming 2010.

Limburgs bevelsbeleid Wet bodembescherming 2010. CVDR Officiële uitgave van Limburg. Nr. CVDR86779_1 29 november 2016 Limburgs bevelsbeleid Wet Bodembescherming 2010 Limburgs bevelsbeleid Wet bodembescherming 2010. Hoofdstuk 1 Algemeen Artikel 1 Begripsbepalingen

Nadere informatie

Welkom bij de eerste nieuwsbrief van Nazorg Bodem

Welkom bij de eerste nieuwsbrief van Nazorg Bodem Welkom bij de eerste nieuwsbrief van Nazorg Bodem September 2013 Met deze Nieuwsbrief willen we u op de hoogte houden van actuele ontwikkelingen op het vlak van nazorg en bodemsanering. We gaan in op de

Nadere informatie

BESLUIT INSTEMMING SANERINGSONDERZOEK EN -PLAN VAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE NIJMEGEN

BESLUIT INSTEMMING SANERINGSONDERZOEK EN -PLAN VAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE NIJMEGEN Direotie Grondgebied Cocatienaam: Stieltjesstraat in NIJIVIEGEN Locatiecode: GE026800132 GEMEENTE Ijmegen BESLUIT INSTEMMING SANERINGSONDERZOEK EN -PLAN VAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN

Nadere informatie

GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND

GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND Directie Ruimte, Milieu en Water Provincie Zeeland Plaats: Datum: Kenmerk: Afdeling: Globiscode: Middelburg 23 augustus 2007 RMW0709706 Milieuhygiene ZL070300211 GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND Aanleiding

Nadere informatie

BESCHIKKING. Globiscode DR 011800247

BESCHIKKING. Globiscode DR 011800247 BESCHIKKING Globiscode DR 011800247 Aanvrager Onderwerp Hofstra Vastgoed BV Bodemsanering; locatie Dr. A. Philipsstraat 12-14 te Hoogeveen, gemeente Hoogeveen, beschikking instemming met het evaluatieverslag

Nadere informatie

Formulier aanvullende gegevens Activiteitenbesluit en alle meldingen voor een bodemsanering buiten een inrichting

Formulier aanvullende gegevens Activiteitenbesluit en alle meldingen voor een bodemsanering buiten een inrichting SANERINGEN Formulier aanvullende gegevens Activiteitenbesluit en alle meldingen voor een bodemsanering buiten een inrichting Let op: dit is een aanvulling op de melding die u tevens bij het digital loket

Nadere informatie

Algemene informatie vooronderzoek

Algemene informatie vooronderzoek HISTORISCH VOORONDERZOEK Projectnummer: 8697.96 Clusternummer: 96 Behandeld door: ing. H. Verheij Datum 12 april 2019 Bijlagen Ligging cluster Algemene informatie vooronderzoek LOCATIEGEGEVENS Situatie

Nadere informatie

BESLUIT VASTSTELLING ERNST EN SPOEDEISENDHEID VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT VASTSTELLING ERNST EN SPOEDEISENDHEID VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT VASTSTELLING ERNST EN SPOEDEISENDHEID VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Datum besluit : 27 november 2015 Onderwerp : Wet bodembescherming - zaaknummer 2015-010677 Locatie van verontreiniging

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 4.1 Niet samenvoegen Samenwerken met certificaathouder, onder de vlag van erkend intermediair 3

Inhoudsopgave. 4.1 Niet samenvoegen Samenwerken met certificaathouder, onder de vlag van erkend intermediair 3 Informatiebrochure Opslag, bewerking en levering grond op eigen terrein Een handreiking die toelicht hoe te voldoen aan de eisen zoals opgenomen in het Besluit bodemkwaliteit Aanleiding Reeds op 1 januari

Nadere informatie

Rapportage Sanscrit.nl

Rapportage Sanscrit.nl Rapportage Sanscrit.nl Instrument ter bepaling van spoedeisendheid van saneren V. Sanscrit 2.5.4 V. rapport 2.16 Algemeen Naam dossier: Waalbanddijk Nijmegen GRONDWATER Code: 20165144 Beoordelaar: buist@bioclear.nl

Nadere informatie

BESCHIKKING. Globiscode DR

BESCHIKKING. Globiscode DR 1 BESCHIKKING Globiscode DR 011800018 Aanvrager Onderwerp Provincie Drenthe Bodemsanering; locatie Evenblij te Hoogeveen, gemeente Hoogeveen, beschikking, wijziging en uitbreiding geval van verontreiniging,

Nadere informatie

BESLUIT VASTSTELLING ERNST EN SPOEDEISENDHEID VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT VASTSTELLING ERNST EN SPOEDEISENDHEID VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT VASTSTELLING ERNST EN SPOEDEISENDHEID VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Datum besluit : 19 januari 2016 Onderwerp : Wet bodembescherming - zaaknummer 2015-017032 Locatie van verontreiniging

Nadere informatie

omgevingsrapportage Thorbeckestraat 84 Omgevingsrapportage

omgevingsrapportage Thorbeckestraat 84 Omgevingsrapportage omgevingsrapportage Thorbeckestraat 84 Omgevingsrapportage Pagina 1 van 11-19-04-2017 Inhoudsopgave Voorblad Inhoudsopgave Inleiding Thorbeckestraat 88 Thorbeckestraat 80-82 Thorbeckestraat 84 Thorbeckestraat

Nadere informatie

Aan: Polynorm Holland B.V. T.a.v. de directie Amersfoortseweg 9 3751 LJ BUNSCHOTEN

Aan: Polynorm Holland B.V. T.a.v. de directie Amersfoortseweg 9 3751 LJ BUNSCHOTEN Dienst Water en Milieu Aan: Polynorm Holland B.V. T.a.v. de directie Amersfoortseweg 9 3751 LJ BUNSCHOTEN Pythagoraslaan 101 Postbus 80300 3508 TH Utrecht Tel. 030-2589111 Fax 030-2583140 http://www.provincie-utrecht.nl

Nadere informatie

MILIEUKUNDIG BODEMONDERZOEK LANGS DE PROVINCIALE WEG N618 BOXTEL - SCHIJNDEL 12 APRIL 2017

MILIEUKUNDIG BODEMONDERZOEK LANGS DE PROVINCIALE WEG N618 BOXTEL - SCHIJNDEL 12 APRIL 2017 MILIEUKUNDIG BODEMONDERZOEK LANGS DE PROVINCIALE WEG N618 BOXTEL - SCHIJNDEL 12 APRIL 2017 Contactpersonen SIMON VAN DEN BOSSE Teamleider Bodem&Ondergrond T +31884261261 M +31627060772 E simon.vandenbosse@arcadis.com

Nadere informatie

omgevingsdienst HAAGLANDEN

omgevingsdienst HAAGLANDEN Zaaknummer Ons Kenmerk Datum 00512001 ODH-2018-00031092 0 9 APR. 2018 Bezoekadres Zuid-Hollandplein 1 2596 AW Den Haag Postadres Postbus 14060 2501 GB Den Haag T (070) 21 899 02 E vergunningen@odh.nl I

Nadere informatie

Rapportage Sanscrit.nl

Rapportage Sanscrit.nl Rapportage Sanscrit.nl Instrument ter bepaling van spoedeisendheid van saneren V. Sanscrit 2.5.4 V. rapport 2.16 Algemeen Naam dossier: Waalbanddijk Nijmegen GROND Code: 20165144 Beoordelaar: buist@bioclear.nl

Nadere informatie

Opdrachtnummer: 090419

Opdrachtnummer: 090419 Verkennend asbestonderzoek in bodem ter plaatse van: Heikantseweg 4 te Wehl Opdrachtnummer: 090419 Opdrachtgever: Contactpersoon: Amer BV Zonnehof 43 3811 ND Amersfoort Dhr. J. Doornbos Datum onderzoek:

Nadere informatie

De locatie is aangegeven op de kadastrale kaart in hoofdstuk 10.

De locatie is aangegeven op de kadastrale kaart in hoofdstuk 10. 1 Afdeling Vergunningverlening Aan: Gemeente De Bilt T.a.v. de heer B. Quaak Postbus 300 3720 AH Bilthoven Pythagoraslaan 101 Postbus 80300 3508 TH Utrecht Tel. 030-2583306 Fax 030-2582990 http://www.provincie-utrecht.nl

Nadere informatie

Verkennend Milieutechnisch Bodemonderzoek januari 2008 (J In bovengrondmonster X18 voor lood (zware metalen) een overschrijding is aangetoond ten opzichte van de interventiewaarde; Cl In bovengrondmonster

Nadere informatie

25 juni 2009 B01034.233900

25 juni 2009 B01034.233900 25 juni 2009 B01034.233900 1 1.1 In opdracht van Vestaal Vastgoed BV heeft ARCADIS Nederland BV, vestiging Apeldoorn, in mei 2009 een verkennend milieuhygiënisch bodemonderzoek conform NEN 5740 en een

Nadere informatie

BESLUIT VASTSTELLING ERNST EN SPOEDEISENDHEID BIJ DEELONDERZOEK VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT VASTSTELLING ERNST EN SPOEDEISENDHEID BIJ DEELONDERZOEK VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT VASTSTELLING ERNST EN SPOEDEISENDHEID BIJ DEELONDERZOEK VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Datum besluit :10 juli 2012 Nummer besluit : 2012-009682 Geval van verontreiniging : voormalige stortplaats

Nadere informatie

Aan: Bébouw Ontwikkelingsmaatschappij B.V. T.a.v. de heer O. Kamerbeek Postbus AH IJSSELSTEIN UT. Geachte heer Kamerbeek,

Aan: Bébouw Ontwikkelingsmaatschappij B.V. T.a.v. de heer O. Kamerbeek Postbus AH IJSSELSTEIN UT. Geachte heer Kamerbeek, Afdeling Vergunningverlening Aan: Bébouw Ontwikkelingsmaatschappij B.V. T.a.v. de heer O. Kamerbeek Postbus 314 34 AH IJSSELSTEIN UT Pythagoraslaan 11 Postbus 83 358 TH Utrecht Tel. 3-2589111 Fax 3-258342

Nadere informatie

De deelsaneringslocatie is aangegeven op de kadastrale kaart in hoofdstuk 10.

De deelsaneringslocatie is aangegeven op de kadastrale kaart in hoofdstuk 10. 1 Afdeling Vergunningverlening Aan: Leo Lagemaat Verhuur BV T.a.v. de heer L. van de Lagemaat Bosmanskamp 5 4191 MS Geldermalsen Pythagoraslaan 101 Postbus 80300 3508 TH Utrecht Tel. 030-2583306 Fax 030-2582990

Nadere informatie

Checklist saneringsplan

Checklist saneringsplan Checklist saneringsplan Tbv dossier Versie januari 2013 Locatienaam: Locatiecode: Beoordeeld door: Gemeente: Datum: + betekent voldoet, ook inhoudelijk -- betekent voldoet niet, toelichting, nadere uitwerking

Nadere informatie

sectorplan Ernstig verontreinigde grond

sectorplan Ernstig verontreinigde grond sectorplan Ernstig verontreinigde grond 1 Achtergrondgegevens 1. Belangrijkste afvalstoffen Ernstig verontreinigde grond 2. Belangrijkste bronnen Gemeenten en aannemers 3. Aanbod in 2000 (in Nederland)

Nadere informatie

Samenwerking tussen toezichthouders in de bodemketen

Samenwerking tussen toezichthouders in de bodemketen Samenwerking tussen toezichthouders in de bodemketen Vanuit brede analyse en prioritering naar concrete inspecties in de bodemketen Francisco Leus Maarten Busstra Platform Toezicht Bodembeheer 11 november

Nadere informatie

GELDERLAND. : Gemeente Wageningen. Nummer van verontreiniging : GE Documentnummer(s) inzagestukken:

GELDERLAND. : Gemeente Wageningen. Nummer van verontreiniging : GE Documentnummer(s) inzagestukken: BESLUIT INSTEMMING DEELSANERINGSPLAN GELDERLAND VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN Datum besluit : 8 maart 2017 Onderwerp : Wet Bodembescherming - zaaknummer 2017-001951 Locatie van verontreiniging : Marijkeweg

Nadere informatie

Convenant Bodem en Bedrijfsleven 2015

Convenant Bodem en Bedrijfsleven 2015 Convenant Bodem en Bedrijfsleven 2015 PARTIJEN 1. De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, mevrouw W.J. Mansveld, handelend als bestuursorgaan, mede namens de Minister van Infrastructuur en Milieu

Nadere informatie

BESLUIT VASTSTELLING ERNST EN SPOEDEISENDHEID VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT VASTSTELLING ERNST EN SPOEDEISENDHEID VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT VASTSTELLING ERNST EN SPOEDEISENDHEID VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Datum besluit : 24 mei 2017 Onderwerp : Wet bodembescherming - zaaknummer 2017-006865 Locatie van verontreiniging :

Nadere informatie

Ketenhandhaving verdiept

Ketenhandhaving verdiept Ketenhandhaving verdiept De waarde van het getal (waardering van het getal, waarden en normen van het getal, opbrengst van het getal, functie van het getal, ) Ad Bonneur, Tauw Inleiding Beslissingen in

Nadere informatie

GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND

GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND Middelburg, 16 juli 2003 Nummer: 036834 Afdeling: milieuhygiene Provincie Zeeland GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND Inleiding Op 29 april 2003 hebben wij een melding in het kader van artikel 29 van de Wet

Nadere informatie

DEEL I : Verzendformulier bodemsanering

DEEL I : Verzendformulier bodemsanering DEEL I : Verzendformulier bodemsanering Dit verzendformulier meesturen met uw verzoek of melding. Deel I altijd meezenden. Vergeet u niet uw handtekening te plaatsen? Dit formulier met onderliggende rapporten

Nadere informatie

Samenvoegen van grond op eigen terrein. Voorlichting Cumela 30 november 2010 Eindhoven. 1 december 2010. Michiel Gadella

Samenvoegen van grond op eigen terrein. Voorlichting Cumela 30 november 2010 Eindhoven. 1 december 2010. Michiel Gadella Samenvoegen van grond op eigen terrein Voorlichting Cumela 30 november 2010 Eindhoven 1 december 2010 Michiel Gadella MENU Kwalibo achtergrond en doelstelling Erkenningsregeling wat betekent dat Werkzaamheid

Nadere informatie

De aanpak van vervuilde bovengrond en van vervuild grondwater

De aanpak van vervuilde bovengrond en van vervuild grondwater De aanpak van vervuilde bovengrond en van vervuild grondwater Indicator 4 september 2009 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens

Nadere informatie

Voorstel van het college van burgemeester en wethouders aan de raad

Voorstel van het college van burgemeester en wethouders aan de raad Aangepast voorstel Voorstel van het college van burgemeester en wethouders aan de raad Raadsvergadering : 23 juli 2009 Agendapunt : 11 Onderwerp : Sanering bodem en grondwater t.h.v. Keizersdijk 12 subsidie

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Schriftelijke vragen inzake Beantwoording schriftelijke vragen op grond van het Reglement van Orde betreffende oude stortplaatsen gemeente Deurne

Nadere informatie

Toelichting bij het Meldingsformulier Bodemverontreiniging

Toelichting bij het Meldingsformulier Bodemverontreiniging Toelichting bij het Meldingsformulier Bodemverontreiniging De gemeente Leiden is sinds 1 januari 2002 bevoegd gezag Wet bodembescherming (Wbb) voor haar eigen grondgebied. Deze taken zijn overgenomen van

Nadere informatie