De beslagen worden in de wet als volgt geregeld:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De beslagen worden in de wet als volgt geregeld:"

Transcriptie

1 Wettelijk systeem 3 1 Wettelijk systeem De beslagen worden in de wet als volgt geregeld: executoriaal conservatoir Algemene bepalingen b a Beslag onder de schuldenaar op roerende zaken op order- of toonderrechten 474a-474ba op overige rechten (vangnetbepaling) 474bb op aandelen op naam in NV/BV 474c-474i tot afgifte of levering roerende zaak op onroerende zaken a op schepen 562a b op luchtvaartuigen 584a-584r e op bewijsmiddelen intellectuele eigendom 1019b-1019i Beslag onder derden algemeen a, 475g-479a op periodieke uitkering 475b-475f tot verhaal van alimentatievorderingen 479b-479g op rechten uit sommenverzekering 479ka-479r 724a Beslag onder de schuldeiser (eigenbeslag) 479h-479k 724 Overige Deelgenoten beslag 733 Paulianabeslag 737 Vreemdelingenbeslag Maritaal beslag c De executoriale beslagen staan in het wettelijk systeem voorop. Conservatoire beslagen worden gelegd met overeenkomstige toepassing van de voor executoriaal beslag geldende voorschriften (art. 702). Met elk executoriaal beslag correspondeert een conservatoire vorm, maar het omgekeerde geldt niet. Er zijn een aantal conservatoire beslagen die geen executoriaal pendant kennen, namelijk: vreemdelingenbeslag (art ), zie 31; beslag tot levering (d.w.z. levering-met-akte), zie 40; paulianabeslag (art. 737), zie 47; deelgenotenbeslag (art. 733), zie 48; maritaal beslag (art c), zie 49; bewijsbeslag in IE-zaken en niet-ie zaken, zie 49A. Opvallend is, dat de wet geen duidelijke scheiding maakt tussen verhaalsbeslagen en reële beslagen (d.w.z. beslagen tot afgifte of

2 4 Verhaalsbeslag levering). Reële beslagen worden gelegd met overeenkomstige toepassing van de voorschriften geldende voor conservatoir verhaalsbeslag (art. 734 lid 1). 2 Functie van beslag Beslag is geen executiemiddel, maar dient ter voorbereiding van sommige niet alle vormen van executie. Verhaalsexecutie zonder verplichting tot inleidend beslag, doet zich voor bij parate executie (zie 33). Reële executie die niet door beslag kan worden verzekerd, doet zich voor bij gedwongen ontruiming en rechterlijke machtiging (zie 42 en 43). In geval van maritaal beslag ontbreekt het verband met het executierecht (zie 49). De functie van beslag in het executierecht is drieledig: Het aanwijzen van het verhaalsobject bij alle verhaalsbeslagen. De schuldenaar is met al zijn goederen voor zijn verbintenissen aansprakelijk (art. 3:276 BW). Al die goederen zijn dus potentiële verhaalsobjecten. Voordat tot uitwinning kan worden overgegaan, moet de schuldeiser een keuze doen uit de in beginsel aansprakelijke goederen van de schuldenaar. Die keuze heet: beslag. Het blokkeren van de beschikkingsmacht van de beslagschuldenaar: bij alle beslagen, onverschillig of zij tot verhaal strekken dan wel reëel zijn (zie 58). Het delen in de opbrengst van het beslagen goed in geval van executie. De beslagleggers en andere gerechtigden tot het beslagen goed worden bij voorrang voor de overige schuldeisers voldaan uit de opbrengst bij executie, naar hun onderlinge rang. 3 Beslagcategorieën Het beslagrecht maakt een verwarrende indruk, maar wordt doorzichtiger, wanneer men de beslagen ordent: Naar de STREKKING: tegenover de verhaalsbeslagen (beslagen tot verhaal van een geldvordering) staan de reële beslagen (tot afgifte en levering). Deze verdeling correspondeert met die tussen verhaalsexecutie en reële executie. Zie 50.

3 Beslagfasen 5 Naar de TITEL: tegenover de executoriale staan de conservatoire beslagen, naargelang de beslaglegger over een executoriale titel beschikt of bij gebreke daarvan slechts over een voorlopige beslagtitel (verlof van de voorzieningenrechter). De tegenstelling tussen executoriale en conservatoire beslagen is geen principiële, maar een graduele. Zie 77. Naar het OBJECT, zoals: roerende zaken (eigenlijk: roerende zaken niet zijnde registergoederen), onroerende zaken (ruimer: registergoederen) of vorderingen (eigenlijk: tegen een of meer bepaalde personen uit te oefenen rechten). De aard van het beslagobject bepaalt de per beslagobject verschillende wettelijke regels. Roerende zaken, onroerende zaken en vorderingen zijn de voornaamste beslagobjecten, maar niet de enige die in de wet worden geregeld. Zie 15, 26 en 27 voor andere beslagobjecten. Naar de PERSOON onder wie beslag wordt gelegd. Dat kan zijn de beslagschuldenaar (degene ten laste van wiens vermogen beslag gelegd wordt), maar ook een derdebeslagene (degene die gelden of goederen aan de beslagschuldenaar verschuldigd is) of de beslaglegger zelf (namelijk indien de beslaglegger gelden of goederen aan de beslagschuldenaar verschuldigd is). Beslag onder een derde leidt tot derdenbeslag. Die aanduiding wordt door mij zo veel mogelijk vermeden. Zie 19. De combinatie van strekking, titel, object en persoon maakt een exacte bepaling van de toepasselijke wetsvoorschriften mogelijk. Een conservatoir verhaalsbeslag op roerende zaken onder de schuldenaar is aan andere bepalingen onderworpen, dan bijvoorbeeld een executoriaal beslag tot afgifte van roerende zaken onder een derde of een conservatoir verhaalsbeslag op een vordering. 4 Beslagfasen Het beslagrecht maakt ook een verwarrende indruk door de voorgeschreven formaliteiten en termijnen. In werkelijkheid zijn echter bij alle beslagen een aantal fasen te onderscheiden, die in redelijk verband op elkaar aansluiten, namelijk: I Betekening (van de executoriale titel), c.q. indiening van het verlofrekest (bij voornemen tot conservatoir beslag). II Constitutie van het beslag bij deurwaardersakte (exploot of proces-verbaal) ter vervulling van de voor een geldig beslag vereiste constitutieve formaliteiten.

4 6 Verhaalsbeslag VII III Overbetekening van het beslag om bepaalde, in de wet aangewezen personen zoals de beslagschuldenaar in geval van beslag onder een derde of de hypotheekhouder in geval van executoriaal beslag op onroerende zaken in kennis te stellen van het beslag. IV Instellen van de eis in de hoofdzaak om bij conservatoir beslag de voorlopige beslaglegitimatie zo spoedig mogelijk ten gronde te laten toetsen. V Overbetekening van de eis in de hoofdzaak, aan de derdebeslagene; uitsluitend in geval van conservatoir beslag onder een derde. VI Betekening van de uitspraak (in de hoofdzaak) aan de beslagschuldenaar en eventuele derdebeslagenen. Verklaring: in geval van beslag onder een derde moet deze derde opgave doen van hetgeen hij van of voor de beslagschuldenaar onder zich heeft. VIII Executie van het beslagobject, doordat de verhaalsexecutant het beslagobject uitwint, c.q. de reële executant de hem toekomende prestatie ontvangt. Deze acht fasen komen niet bij alle beslagen voor. De aard van het beslag bepaalt, welke beslagfasen vereist zijn. De wet schrijft niet meer beslagformaliteiten voor dan nodig zijn voor een behoorlijke afwikkeling van het betreffende beslag. Fase I gaat aan het beslag vooraf en wordt slechts volledigheidshalve maar strikt genomen ten onrechte vermeld. Omdat fase I activiteiten omvat die bij alle executoriale, c.q. conservatoire beslagen verricht moeten worden, worden die activiteiten in 5 en 6 vooraf besproken. 5 Betekening, bevel tot voldoening, domiciliekeuze Voor een rechtsgeldig executoriaal beslag is naast een executoriale titel (waarover nader in 52) drieërlei vereist: voorafgaande betekening (art. 430 lid 3) van de titel aan de schuldenaar; bevel tot voldoening (bijv. art. 439, 503, 432); domiciliekeuze ten kantore van een bevoegde deurwaarder (bijv. art. 439, 502, 475). Betekening en bevel kunnen in één exploot gecombineerd worden, maar dat is niet noodzakelijk. Bevel tot voldoening kan ook bij een later exploot worden gedaan. Bij executie van onroerende zaken is het bevel tot voldoening aan een maximale geldigheidsduur van één jaar gebonden (art. 503).

5 Beslagrekest 7 Tussen het bevel tot voldoening en de constitutie van het beslag moet een minimumtermijn in acht worden genomen. Die termijn kan door de voorzieningenrechter (als verzoekschriftrechter) meestal worden verkort. Bij (roerende of onroerende) zaken is de minimumtermijn twee dagen, behoudens verkorting door de voorzieningenrechter (art. 439 en 502). Bij vorderingen geldt een andere regeling. Zie art. 433 (waarover nader in 20). Domiciliekeuze ten kantore van een bevoegde deurwaarder is bij alle beslagen imperatief voorgeschreven. De facultatieve domiciliekeuze (ten kantore van een advocaat) kan die imperatieve domiciliekeuze niet vervangen. 6 Beslagrekest Alle conservatoire beslagen vereisen verlof van de voorzieningenrechter van de rechtbank (als verzoekschriftrechter): art. 700 lid 1. De enige uitzondering: een in een ander EG-land verkregen executoriale titel kan zonder voorafgaand verlof in Nederland door conservatoir beslag hangende de exequaturprocedure verzekerd worden (art. 47 EEX-Vo, HvJ EG 3 oktober 85, NJ 1987, 118, m.nt. JCS, Capelloni en Aquilini/Pelkmans). Dit verlof is een beschikking, gegeven op verzoekschrift. Op deze verzoekschriftprocedure zijn art. 261 e.v. Rv toepasselijk en het Procesreglement verzoekschriftprocedures rechtbanken sector civiel/ voorzieningenrechter, te raadplegen op rechtspraak.nl. Uit art. 700 en art volgen de volgende vereisten voor de inhoud van het verlofrekest. a. Bevoegd is de voorzieningenrechter van het arrondissement waar (art. 700 lid 1): zaken zich bevinden (bij beslag op zaken); hetzij de beslagschuldenaar, hetzij de derdebeslagene woont (bij beslag op vorderingen). Art. 700 lid 1 houdt geen rekening met gecombineerd verlof (tot beslag op zaken en op vorderingen). Uit Hof Amsterdam 23 januari 2003, JBPr 2003, 29, m.nt. A.W. Jongbloed, De Moel/L Invité volgt dat de voorzieningenrechter bevoegdheid toekomt als zich één der in beslag te nemen zaken in zijn arrondissement bevindt of als de schuldenaar of derdebeslagene daar woont of gevestigd is. Zie nader 77.

6 8 Verhaalsbeslag b. Gegevens beslagpartijen (verzoeker, verweerder, mogelijke derden). Art. 278 schrijft weliswaar slechts gegevens ten aanzien van de verzoeker voor, maar vermelding van die gegevens met betrekking tot de overige betrokkenen is raadzaam. De voorzieningenrechter beslist na summier onderzoek hetgeen betekent, dat hij slechts marginaal toetst of het ingeroepen vorderingsrecht en alle overige omstandigheden van het geval het leggen van beslag op het in het verzoekschrift genoemde beslagobject rechtvaardigen. Hij is slechts in geval van beslag op een periodieke uitkering of bij een verzoek tot bewaring verplicht de beslagschuldenaar voor verhoor op te roepen. Ook indien hij daartoe niet verplicht is, is hij bevoegd de beslagschuldenaar voor verhoor op te roepen. Van die bevoegdheid wordt doorgaans gebruik gemaakt in geval van beslag op handelsvoorraad. c. Aard van het te leggen beslag, te bepalen aan de hand van strekking, titel, object en persoon. d. Omschrijving van het vorderingsrecht (welke prestatie heeft de verzoeker uit welken hoofde te vorderen?). Daartoe behoort ook: of de prestatie onder voorwaarde of tijdsbepaling verschuldigd is (art. 3:296 lid 2 BW); bij geldvorderingen: de begroting van het bedrag der vordering door de voorzieningenrechter (art. 700 lid 2). e. Omschrijving van het beslagobject (zo duidelijk dat misverstanden worden voorkomen). Voor die omschrijving bestaan imperatieve voorschriften ten aanzien van: onroerende zaken (art. 725); de rechten van art. 474bb (art. 711); de vorderingen van art. 475a lid 3 (art. 720); beslag op periodieke uitkeringen (art. 720). f. Vrees voor verduistering, voor zover wettelijk voorgeschreven. Onder gegronde vrees voor verduistering is te verstaan: de gemotiveerde vrees dat executie op het vermogen van de schuldenaar bij toewijzing van de door de schuldeiser gepretendeerde vordering in gevaar kan komen door handelingen ten aanzien van mogelijke verhaalsobjecten, waardoor reeds thans conservatoir beslag noodzakelijk is te achten, zie HR 2 april 1936, NJ 1936, 758, Fox/Dominium II. Het niet (gemotiveerd) vermelden dat sprake is van vrees voor verduistering kan reden zijn voor opheffing van het beslag, zie Hof s-hertogenbosch 14 september 2006, NJF 2006, 534.

7 Beslagrekest 9 Vrees voor verduistering is vereist voor: verhaalsbeslag op roerende zaken en registergoederen (art. 711 en 725); verhaalsbeslag op aandelen op naam in NV/BV (art. 714); maritaal beslag (art. 825f lid 3). Dus niet voor reëel beslag en beslag onder derden. Indien vrees voor verduistering is gesteld ook als dat overbodig is zal dat summier getoetst worden. Op grond van HvJ EG 10 februari 1994, NJ 1994, 385, Mund/Hatrex wordt aangenomen dat in voorkomend geval ook ten aanzien van EU-onderdanen vrees voor verduistering moet worden gesteld ook al bepaalt art. 765 anders. g. Aanhangigheid, c.q. termijnbepaling voor het instellen van de eis in de hoofdzaak (art. 700 lid 3). Zie 77. Als eis in de hoofdzaak moet worden beschouwd iedere procedure die leidt tot arbitrale of rechterlijke toetsing van de aan het beslag ten grondslag gelegde pretenties (zie HR 3 oktober 2003, NJ 2004, 557, m.nt. HJS; JBPr 2004, 11, m.nt. A.W. Jongbloed, Ontvanger/Heemhorst) waardoor een voor tenuitvoerlegging vatbare titel kan worden verkregen tot voldoening van de vordering ter verzekering waarvan het conservatoire beslag is gelegd. h. Gerechtelijke bewaring (art. 709). Zie 67. i. Uitvoerbaarverklaring op in executoriale vorm afgegeven beschikking (art. 290 lid 3 Rv). j. Uitvoerbaarverklaring op alle dagen en uren omdat anders de deurwaarder niet op pad mag tussen 20:00 uur en 07:00 uur of op een zondag of algemeen erkende feestdag (art. 64 en 700 lid 2). Dit verzoek dient te worden gemotiveerd, bij gebreke waarvan het risico bestaat dat het wordt afgewezen. k. Uitvoerbaarverklaring bij voorraad (art. 288). Tegen toewijzing van een verzoek tot het leggen van beslag staat geen hogere voorziening open (art. 700 lid 2), tenzij aanleiding bestaat tot doorbreking van het rechtsmiddelenverbod (HR 25 september 2009, NJ 2009, 640, Hagemeyer/Bekkers q.q. zie ook HR 18 november 1992, NJ 1993, 174, Schermerts/Limmen-Heiloo). Tegen een beslissing waarbij het verzoek geheel of gedeeltelijk is afgewezen staat hoger beroep open.

8 10 Verhaalsbeslag 7 Agenda van verhaalsbeslag op roerende zaken onder de schuldenaar Executoriaal Conservatoir I Betekening en bevel Verlofrekest II Constitutie van beslag Constitutie van beslag III n.v.t. n.v.t. IV n.v.t. BINNEN TERMIJN: eis in de hoofdzaak V n.v.t. n.v.t. VI n.v.t. Betekening uitspraak hoofdzaak VII n.v.t. n.v.t. VIII Executie Executie 8 Constitutie van beslag Beslag wordt geconstitueerd door omschrijving van de beslagen zaken in het beslagexploot. Art. 45 en 440 vermelden de op straffe van nietigheid voorgeschreven inhoud van het exploot. Het gelegde beslag moet, om zijn werking te behouden, tijdig bekend worden gemaakt aan de beslagschuldenaar. Daarom schrijft art. 443 voor hoe verder moet worden gehandeld: nauwkeurige omschrijving van de beslagen zaken in proces-verbaal; betekening van een afschrift van het exploot aan de beslagschuldenaar. Bij de beslaglegging kan nieuwe domiciliekeuze noodzakelijk zijn. Zie art. 440 lid 1 sub c. Bij de beslaglegging kunnen zich verwikkelingen voordoen. Zie in het bijzonder: art. 444 gesloten deuren; art. 444a en b beslagobject in gehuurde ruimte; art. 445 bewaring van chartaal geld; art. 446 inbewaringstelling van andere zaken door de deurwaarder, maar slechts indien dit voor het behoud van deze zaken redelijkerwijze noodzakelijk is ; art. 451 agrarisch beslag; zie 46; art. 457 het beslagobject is reeds beslagen; zie 74;

9 Drie wijzen van verhaalsbeslag op roerende zaken 11 art. 461a-c het beslagobject is vuistloos verpand; zie 76; art. 455 / 455a omvang van het beslag; art. 455 is ook bij conservatoir beslag toepasselijk, art. 455a niet (art. 712); zie 79; art. 456, art. 458 lid 2 rechten van derden op het beslagobject; bij conservatoir beslag zijn deze artikelen niet van toepassing (art. 712); zie Executie door uitwinning Het doel van elk verhaalsbeslag is uitwinning, d.w.z. verkoop en overdracht van het beslagobject om uit de opbrengst de beslaglegger(s) te bevredigen. Art. 462 en volgende regelen de wijze van verkoop. Wettelijk uitgangspunt is openbare verkoop ten overstaan van de deurwaarder (art. 462 lid 1), maar afwijkende wijzen van verkoop zijn mogelijk (art. 463 lid 2 en 3). Vgl. de regeling van de pandexecutie in art. 3:250 en 3:251 BW Zie 35. Uit de wettelijke regeling blijkt, dat de deurwaarder veilconditiën moet opstellen. Bezwaren daartegen worden door de voorzieningenrechter, als verzoekschriftrechter (art. 463a), beoordeeld. De verkoop moet worden aangekondigd (art. 449, ). De in art. 469 en 470 slechts zeer gebrekkig tot uitdrukking gebrachte bedoeling van de wetgever is deze: de executiekoper verkrijgt de rechten op het beslagobject, doordat de deurwaarder als remplaçant van de beslagschuldenaar de beslagen zaak aan hem afgeeft en aldus levert (zie art. 3:297 BW). Die afgifte mag niet plaatsvinden voordat de executiekoper de prijs de executieopbrengst heeft voldaan aan de deurwaarder. Hoe de deurwaarder met de executieopbrengst moet handelen, wordt in art. 480 en volgende geregeld. De wet bevat daarnaast voorzieningen ten aanzien van de executiebevoegdheid: in geval van cumulatief beslag (art. 458 en 459); zie 73 en 74; in geval van overneming van de executie door een pandhouder (art. 461a en b); zie Drie wijzen van verhaalsbeslag op roerende zaken Verhaalsbeslag op roerende zaken is op drieërlei wijze mogelijk: Onder de schuldenaar. Dat is de hiervoor in 7-9 beschreven wijze van beslag.

10 12 Verhaalsbeslag Onder derden, want art. 475 laat beslag toe op hem (de beslagschuldenaar) toebehorende roerende zaken die onder derden mochten berusten. Een dergelijk beslag is een van de beide vormen van derdenbeslag. Het is geen beslag op de vordering tot afgifte van de betreffende roerende zaken, maar op die roerende zaken zelf. De aldus beslagen zaken worden verkocht op de wijze van art. 462 en volgende; uit de executieopbrengst worden de beslagleggers voldaan. Oneigenlijk onder derden: d.w.z. onder derden, maar op de wijze van beslag onder de schuldenaar. Aldus art. 461d (ter codificatie van HR 4 mei 1951, NJ 1951, 525, Oelen/Te Pas). Oneigenlijk beslag onder derden verschilt van derdenbeslag, doordat geen verklaringsformulier wordt betekend en de derde geen verklaring behoeft te doen. Dit beslag is slechts mogelijk, wanneer de derde zich niet verzet tegen het beslag. Oneigenlijk derdenbeslag kan alsnog in beslag onder de derde worden omgezet, mits binnen drie dagen na het beslag aan de derde een verklaringsformulier wordt betekend. Dat voorschrift geldt op straffe van nietigheid! In geval van twijfel is oneigenlijk derdenbeslag wegens deze sanctie te ontraden. De roerende zaken van de schuldenaar kunnen dus worden beslagen, onverschillig in wiens macht zij zich bevinden. Berusten zij onder de schuldenaar, dan is art. 439 en volgende van toepassing; zijn zij in handen van derden, dan kunnen zij volgens art. 475 desnoods volgens art. 461d in beslag worden genomen. Zijn zij onder berusting van de schuldeiser, dan kan deze eigenbeslag leggen (art. 479h, 724); zie Agenda van verhaalsbeslag op onroerende zaken Executoriaal Conservatoir I Betekening en bevel Verlofrekest II Constitutie van beslag Constitutie van beslag III Binnen VIER DAGEN: n.v.t. Overbetekening aan hypotheekhouders IV n.v.t. Binnen TERMIJN: eis in de hoofdzaak V n.v.t. n.v.t. VI n.v.t. Betekening uitspraak in hoofdzaak + Binnen VIER DAGEN: Overbetekening aan hypotheekhouders VII n.v.t. n.v.t. VIII Executie Executie

11 Constitutie van beslag Constitutie van beslag De constitutieve eisen bestaan in: proces-verbaal van bevoegde deurwaarder, dat voldoet aan voorschriften van art. 504; inschrijving (van het proces-verbaal) in de openbare registers van art. 3:16 BW (art. 505 lid 1); betekening (van afschrift van het proces-verbaal) aan de beslagschuldenaar binnen DRIE DAGEN na de registerinschrijving (art. 505 lid 1). Indien aan een van deze eisen niet is voldaan, is de beslaglegging niet rechtsgeldig. Blokkering van de beschikkingsmacht van de beslagschuldenaar treedt dan niet in. Bij de beslaglegging kan nieuwe domiciliekeuze noodzakelijk zijn. Zie art. 504 lid 1 sub d. De registerinschrijving geschiedt overeenkomstig art. 32 KW. Op doorhaling van een inschrijving is art. 513a toepasselijk. De registerinschrijving staat centraal bij het beslag op onroerende zaken, want zij bepaalt het aanvangstijdstip van twee termijnen: tot betekening aan de beslagschuldenaar (binnen drie dagen; constitutief vereiste); tot overbetekening aan de hypotheekhouders (binnen vier dagen; geen constitutief vereiste). De overbetekening aan de hypotheekhouders denk aan het meervoud! is wel bij executoriaal beslag voorgeschreven, niet bij conservatoir beslag. Bij conservatoir beslag gaat de vierdagentermijn van art. 508 eerst in bij betekening van de uitspraak in de hoofdzaak (art. 726 lid 2). Het tijdstip van de registerinschrijving bepaalt voorts welke rechten van derden aan de beslaglegger kunnen worden tegengeworpen; zie 13. Bij de beslaglegging kunnen zich verwikkelingen voordoen. Zie in het bijzonder: art. 506 art. 507, 507a art. 513 art vrees voor verwaarlozing van het beslagobject kan aanstelling van een gerechtelijke bewaarder rechtvaardigen. omvang van het beslag; art. 507 geldt uitsluitend bij executoriaal beslag, art. 507a ook bij conservatoir beslag (art. 726 lid 1). het beslagobject is reeds beslagen; het artikel is niet toepasselijk bij conservatoir beslag (art. 726 lid 1). rechten van derden ten aanzien van het beslagobject.

12 14 Verhaalsbeslag 13 Ingangstijdstip blokkerende werking Een vervreemding, bezwaring, onderbewindstelling, verhuring of verpachting tot stand gekomen na de inschrijving van het proces-verbaal, kan niet tegen de beslaglegger worden ingeroepen (art. 505 lid 2). Daarbij moet worden onderscheiden: a. Een vervreemding of bezwaring kan aan de beslaglegger niet worden tegengeworpen, indien zij bij de inschrijving van het beslag nog niet in de openbare registers gepubliceerd is (art. 3:21). Daarop bestaat de uitzondering van art. 505 lid 3. Indien de akte tot vervreemding of bezwaring vóór het uur van beslag is verleden en uiterlijk op de dag volgende op de inschrijving van het beslag, in de openbare registers wordt ingeschreven, kan die vervreemding of bezwaring wel aan de beslaglegger worden tegengeworpen. De uitzondering van art. 505 lid 3 geldt uitsluitend bij (executoriaal of conservatoir) verhaalsbeslag, maar niet bij beslag tot levering (art. 734 lid 1) en evenmin bij maritaal beslag (art. 808 f). DUS (V.Z.V. ART. 503 LID 3 TOEPASSELIJK IS): DE BLOKKERENDE WERKING GAAT IN AAN HET EINDE VAN DE DAG VOLGENDE OP DIE VAN INSCHRIJVING VAN HET BESLAG. b. Een onderbewindstelling kan aan de beslaglegger niet worden tegengeworpen, indien zij bij de inschrijving van het beslag nog niet in de openbare registers gepubliceerd is (art. 3:21 BW). De uitzondering van art. 505 lid 3 is beperkt tot vervreemding en bezwaring en geldt dus niet ten aanzien van onderbewindstelling. Dus: de blokkerende werking gaat in op het UUR VAN IN- SCHRIJVING VAN HET BESLAG. c. Een verhuring of verpachting kan aan de beslaglegger niet worden tegengeworpen, tenzij de overeenkomst is aangegaan vóór de dag van inschrijving van het beslag. Dus: de blokkerende werking gaat in bij de AANVANG VAN DE DAG VAN INSCHRIJVING VAN HET BESLAG. Krachtens art. 505 lid 2 tweede zin kan echter verhuur van woonruimte (art. 7: BW) wel aan de beslaglegger worden tegengeworpen, tenzij de huurovereenkomst paulianeus is of is aangegaan na het aanslaan van de biljetten. Met betrekking tot pachtovereenkomsten geldt geen beperking.

13 Executie door uitwinning 15 d. Een kwalitatieve verbintenis kan aan de beslaglegger niet worden tegengeworpen, tenzij de akte tot vestiging vóór het uur van inschrijving van het beslag in de openbare registers gepubliceerd is (art. 6:253 lid 3 BW). Dus: de blokkerende werking gaat in op het UUR VAN IN- SCHRIJVING VAN HET BESLAG. e. Een kettingbeding kan aan de beslaglegger nooit worden tegengeworpen, ongeacht of het vóór of na het uur van inschrijving van het beslag is aangegaan. Beslissend voor het ingangstijdstip van de blokkerende werking is telkens: uur, c.q. dag van inschrijving (van het proces-verbaal van beslag) in de openbare registers, dus niet het tijdstip van de betekening aan de beslagschuldenaar. De mogelijkheid bestaat dus, dat de beslagschuldenaar beschikkingshandelingen verricht, zonder met het beslag bekend te zijn. Ook dergelijke beschikkingshandelingen vallen onder de sanctie van art. 505 lid 2. Hetzelfde systeem geldt bij beslag onder een derde: de blokkerende werking gaat in op het tijdstip van het beslag onder de derde (art. 475h), niet op dat van de overbetekening aan de beslagschuldenaar. Zo ook bij beslag op TBS-schepen (art. 566). Maar bij beslag op niet-tbs-schepen gaat de blokkerende werking eerst in op het tijdstip van betekening aan de beslagschuldenaar (art. 567). 14 Executie door uitwinning Beslagen onroerende zaken worden door openbare verkoop ten overstaan van een notaris (executieveiling) geliquideerd (art. 514). In geval van hypothecaire uitwinning maar niet in geval van uitwinning door een beslaglegger is onderhandse verkoop mogelijk (art. 3:268 BW, art. 548). De formaliteiten van de openbare verkoop worden in art geregeld: art. 514 art. 515 aanwijzing van de notaris (v.z.v. deze nog niet heeft plaats gevonden) en domiciliekeuze; vaststelling (door notaris) van dag, uur en plaats van de verkoop; schriftelijke mededeling aan belanghebbenden;

14 16 Verhaalsbeslag art. 516 art. 517 lid 1 art. 517 lid 2 art. 518 art. 519 art. 520 art. 521 art. 522 art. 523 art. 524 openbare aankondigingen door biljetten en dagbladadvertenties; minimumtermijn tussen aankondiging en dag van verkoop; vaststelling van veilconditiën (door notaris); schriftelijke mededeling aan belanghebbenden; terinzagelegging ten notariskantore; vermelding dat de zaak wordt verkocht vrij van daarop rustende rechten of beperkingen, die niet tegen het recht van deze belanghebbenden kunnen worden ingeroepen, op verlangen van belanghebbenden; berechting van geschillen over veilconditiën door voorzieningenrechter (als verzoekschriftrechter); openbare verkoop, achtereenvolgens bij opbod en afmijning; verkoop van onroerende zaken in verschillende arrondissementen; verkoop van hypothecair onderpand gaat voor verkoop van beslagobject; staking van executie (in geval van verkoop van verscheidene beslagobjecten) zodra opbrengst toereikend is; verplichting tot mededeling van gehouden verkoop; verplichting van de executiekoper tot storting van de koopprijs onder de notaris. De executiekoper verkrijgt de eigendom van de uitgewonnen zaak door (art. 525) inschrijving van het proces-verbaal van toewijzing in de openbare registers, waarbij moeten worden overgelegd: notariële verklaring betreffende storting van koopprijs; en (eventueel) schriftelijke terbeschikkingstelling van art. 477b lid 2 (zie 24). Het proces-verbaal van toewijzing is ontruimingstitel tegen de beslagschuldenaar (art. 525 lid 2). Voor ontruiming door huurders, pachters en andere derden met een persoonlijk gebruiksrecht heeft de executiekoper een afzonderlijke titel nodig. Hoe de notaris met de executieopbrengst moet handelen, wordt in art. 551 en volgende geregeld.

15 Verhaalsbeslag op tbs-schepen Andere registergoederen Naast onroerende zaken zijn in het wettelijk systeem sommige schepen en luchtvaartuigen registergoederen. Schepen kunnen registergoederen zijn, maar zijn het niet noodzakelijkerwijze; tegenover TBS-schepen (teboekstaande schepen, d.w.z. schepen die teboekstaan in het register van zeeschepen van art. 8:193 BW, c.q. in het register van binnenschepen van art. 8:783 BW) staan niet-tbs-schepen, d.w.z. schepen die te klein zijn om voor verplichte registratie in Nederland in aanmerking te komen (zie art. 8:783 lid 2 sub a BW). Verhaalsbeslag op en executie van deze andere registergoederen vindt in beginsel op soortgelijke wijze plaats als beslag en executie van onroerende zaken. Die analogie is echter niet volledig. Bovendien wordt verwarrenderwijze het regime voor TBS-schepen (registergoederen) en niet-tbs-schepen (roerende zaken die geen registergoederen zijn) in de wet gezamenlijk geregeld. Daarom wordt in 16 het verhaalsbeslag op TBS-schepen besproken en worden in 17 enkele specifieke eigenaardigheden van het verhaalsbeslag op niet-tbs-schepen vermeld. De regelingen met betrekking tot verhaal en executie van schepen zijn van toepassing op alle vaartuigen, ongeacht de aard van het schip (dus ook een woonark, zie HR 8 juni 1956, NJ 1957, 67, m.nt. HB, Boonstra/Heemskerk q.q.) en ongeacht de grootte (Pres. Rotterdam 23 juni 1998, KG 1998, 252, Kooren/ Strijbos), dus ook een surfplank (HR 4 maart 1980, NJ 1980, 350, m.nt. Th.W.v.V.). Ten aanzien van luchtvaartuigen wordt de analogische toepassing van de voor onroerende zaken geldende voorschriften belemmerd door internationale regelingen, waarbij Nederland partij is. De voornaamste bijzonderheid is, dat de executoriale verkoop van beslagen luchtvaartuigen eerst kan plaatsvinden, nadat een uitdelingslijst is opgemaakt (art. 584f-584l). Ik verwijs naar de wettelijke bepalingen. 16 Verhaalsbeslag op tbs-schepen Executoriaal Conservatoir I Betekening en bevel Verlofrekest II Constitutie van beslag Constitutie van beslag III BINNEN 4 DAGEN: overbetekening aan hypotheekhouders n.v.t.

16 18 Verhaalsbeslag Executoriaal Conservatoir IV n.v.t. BINNEN TERMIJN: eis in de hoofdzaak V n.v.t. n.v.t. VI n.v.t. Betekening uitspraak hoofdzaak + BIN- NEN 4 DAGEN: overbetekening aan hypotheekhouders VII n.v.t. n.v.t. VIII Executie Executie Betekening en bevel. Zie art De mobiliteit van schepen brengt mee, dat meestal dispensatie van de minimumtermijn van 24 uur tussen bevel en beslag wordt gevraagd en verleend. Verlofrekest. Als verlofrechter is mede bevoegd de voorzieningenrechter van het arrondissement waar het schip wordt verwacht (art. 728 lid 1), het is daarbij niet relevant binnen welke termijn het schip in dat arrondissement verwacht wordt, zie HR 11 september 1998, NJ 1999, 363, Meybama/Binnenvaart Kredietmaatschappij. Vrees voor verduistering is niet vereist (art. 728 lid 1). Constitutie van beslag. Vereist zijn: proces-verbaal van een deurwaarder (art. 565 lid 1); die zich aan scheepsboord begeeft (art. 564 lid 1) en bevoegd is de nodige maatregelen te nemen om vertrek van het schip te voorkomen (art. 564 lid 3); De nodige maatregelen worden gewoonlijk aan de ketting leggen genoemd, maar kunnen ook uit andere handelingen bestaan zoals het verwijderen van een essentieel machineonderdeel en/of een verzoek aan de havenautoriteiten om de deurwaarder te waarschuwen voor het geval van voorgenomen vertrek van het schip. het proces-verbaal wordt in de openbare registers ingeschreven (art. 566 lid 1); BINNEN ACHT DAGEN na die inschrijving doch niet later dan acht dagen na het opmaken van het proces-verbaal wordt het beslag aan de eigenaar betekend (art. 566 lid 3 jo. art. 565 lid 3). Art. 565 lid 1 vermeldt de gegevens die het proces-verbaal van beslag moet bevatten. Art. 565 lid 2 stelt eisen aan de domiciliekeuze. Die eisen houden verband met de wijze van executoriale verkoop, waarover hieronder nader. De blokkering van de beschikkingsmacht van de beslagschuldenaar gaat in op het tijdstip van de registerinschrijving (art. 566 lid 3).

17 Verhaalsbeslag op tbs-schepen 19 Art. 566 lid 2 omschrijft de handelingen, die onder de blokkering vallen, op een aan het maritieme verkeer aangepaste wijze. Art. 505 lid 3 is niet van toepassing bij scheepsbeslag. Overbetekening aan hypotheekhouders. Art. 508 en 509 gelden ook bij beslag op TBS-schepen. De overbetekening aan hypotheekhouders moet dus bij executoriaal beslag plaatsvinden binnen VIER DAGEN na de inschrijving van het proces-verbaal van beslag in de openbare registers (art. 568). In geval van conservatoir beslag is die overbetekening eerst voorgeschreven, nadat in de hoofdzaak een voor tenuitvoerlegging vatbare executoriale titel is verkregen (art. 728a lid 2). Eis in de hoofdzaak. Art. 700 is ook in geval van conservatoir beslag op TBS-schepen toepasselijk, dus ook lid 3 ervan. Indien die eis niet tijdig wordt ingesteld, is de beslaglegger verplicht de inschrijving van het beslag in de openbare registers te doen doorhalen (art. 728b). Executie. De executie vindt steeds plaats door openbare verkoop, maar de wet kent drie verschillende mogelijkheden van verkoop: ten overstaan van een notaris (art. 570); steeds mogelijk, ongeacht of de verkoop een TBS-schip, een niet-tbs-schip, c.q. een buitenlands zeeschip betreft (art ); ter openbare terechtzitting (art. 575); uitsluitend mogelijk indien de verkoop een buitenlands zeeschip betreft; ten overstaan van een deurwaarder (art. 576); uitsluitend mogelijk in geval van executie van een niet-tbs-schip. De verkoop ter openbare terechtzitting is bij de invoering van het nieuwe wetboek van rechtsvordering in 1992 gehandhaafd om de kans te vergroten dat het vonnis van verkoop en toewijzing in het buitenland wordt erkend. Art bevatten nadere voorschriften over toepasselijke bepalingen (uit de titel betreffende executie van onroerende zaken), c.q. over afwijkingen daarvan. In geval van hypothecaire executie is uitsluitend openbare verkoop mogelijk; art. 548 wordt in art. 579 niet van overeenkomstige toepassing verklaard. De domiciliekeuze (art. 565 lid 2) moet worden afgestemd op de wijze van executie. De executiekoper verkrijgt de eigendom van niet-tbs-schepen door levering als voor roerende zaken is voorgeschreven (art. 574); van TBS-schepen op dezelfde wijze als in art. 525 voor onroerende zaken is voorgeschreven (art. 570 lid 2). In geval van executie ter openbare zitting legitimeert het vonnis van toewijzing de executiekoper als eigenaar.

18 20 Verhaalsbeslag Art. 577 regelt, dat de koopprijs voldaan wordt. Op de verdeling van de executieopbrengst zijn art , c.q. art a, 490c en 490d van toepassing (art. 580). Zuivering. Art. 578 regelt dat het geëxecuteerde schip wordt bevrijd van alle in dat artikel genoemde lasten. 17 Verhaalsbeslag op niet-tbs-schepen Indien het beslagobject een niet-tbs-schip is, zijn de volgende bijzonderheden van belang. Blokkerende werking van beslag. De beschikkingsmacht van de eigenaar wordt geblokkeerd door de betekening van het beslag (art. 567), dus niet reeds door het opmaken van het proces-verbaal van beslag. Executie. De executoriale verkoop kan ter keuze van de executant plaatsvinden ten overstaan van een notaris of van een deurwaarder, mits het beslagen schip behoort tot de in art. 576 genoemde categorieën. De wet bevat geen regeling van de executie van niet-tbs-schepen door een pandhouder. Aangenomen moet worden, dat de pandexecutie van dergelijke objecten overeenkomstig het in 35 uiteengezette stelsel plaatsvindt. 18 Agenda van verhaalsbeslag op vorderingen Executoriaal Conservatoir I Betekening en bevel Verlofrekest II Constitutie van beslag Constitutie van beslag III BINNEN 8 DAGEN: overbetekening aan BINNEN 8 DAGEN: overbetekening aan beslagschuldenaar beslagschuldenaar IV n.v.t. BINNEN TERMIJN: eis hoofdzaak V n.v.t. BINNEN 8 DAGEN: overbetekening eis hoofdzaak aan derdebeslagene VI n.v.t. Betekening uitspraak hoofdzaak aan beslagschuldenaar + BINNEN 1 MAAND: overbetekening aan derdebeslagene VII NA 4 WEKEN (na fase II): verklaring door derdebeslagene NA 4 WEKEN (na fase II): verklaring door derdebeslagene VIII Executie Executie

Prof. mr. A.W. Jongbloed. Executierecht. Kluwer a Wotters Kluwer business. Kluwer - Deventer 20t I

Prof. mr. A.W. Jongbloed. Executierecht. Kluwer a Wotters Kluwer business. Kluwer - Deventer 20t I Prof. mr. A.W. Jongbloed Executierecht Kluwer a Wotters Kluwer business Kluwer - Deventer 20t I INHOUD Voorwoord / V 1 Inleiding. Executoriale titels. Enkele algemene regels van executierecht /1 1.1 Inleiding

Nadere informatie

Sjoerd Warringa. Donderdag 20 januari 2011

Sjoerd Warringa. Donderdag 20 januari 2011 PRESENTATIE BESLAGRECHT Goed beslagen of door het ijs? Sjoerd Warringa De Oranje Loper Donderdag 20 januari 2011 Plan van behandeling algemene inleiding soorten beslag hoe effectief f beslag te leggen?

Nadere informatie

Prof. mr. A.W. Jongbloed WAAROM ER NAUWELIJKS RECHTSPRAAK IS OVER BESLAGEN OP LEVENSVERZEKERINGEN

Prof. mr. A.W. Jongbloed WAAROM ER NAUWELIJKS RECHTSPRAAK IS OVER BESLAGEN OP LEVENSVERZEKERINGEN Prof. mr. A.W. Jongbloed WAAROM ER NAUWELIJKS RECHTSPRAAK IS OVER BESLAGEN OP LEVENSVERZEKERINGEN Plaats in het systeem van de wet Boek 2, titel 2 (gerechtelijke tenuitvoerlegging op goederen die geen

Nadere informatie

1 Algemeen. 1.1 Inleiding

1 Algemeen. 1.1 Inleiding 1 Algemeen 1.1 Inleiding De basis van het executierecht vormt art. 3:296 BW. In dit artikel wordt de schuldeiser het recht gegeven om in rechte de nakoming van zijn verbintenis te vorderen. Deze gedwongen

Nadere informatie

Voorlopige en bewarende maatregelen in Nederland

Voorlopige en bewarende maatregelen in Nederland Voorlopige en bewarende maatregelen in Nederland 1. Welke verschillende soorten maatregelen zijn er? Bewarende maatregelen zijn maatregelen die tot doel hebben waar mogelijk zeker te stellen dat de schuldenaar

Nadere informatie

:36:00. Artikel Omschrijving m.i.v. 1 januari m.i.v. 1 januari m.i.v. 1 januari 2018

:36:00. Artikel Omschrijving m.i.v. 1 januari m.i.v. 1 januari m.i.v. 1 januari 2018 17-02-2018 20:36:00 Artikel Omschrijving m.i.v. 1 januari 2017 m.i.v. 1 januari 2017 m.i.v. 1 januari 2018 m.i.v. 1 januari 2018 incl. 21 % btw ex. btw incl. 21 % btw ex. btw 2 a oproeping in een vorderingsprocedure,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Invoeringswet Boeken 3-6 Nieuw B.W. eerste gedeelte, bevattende wijziging van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering, de Wet op de rechterlijke organisatie en de

Nadere informatie

Derde cursusdag. I. Beslag Kort geding

Derde cursusdag. I. Beslag Kort geding Derde cursusdag II. I. Beslag Kort geding I. Beslag Factoren die vooraf een rol spelen bij het leggen van beslag: - De aard en de kracht van de vordering - De aanwezigheid van verhaalsobjecten - De gegoedheid

Nadere informatie

Beslag- en Executierecht in de (dagelijkse) praktijk

Beslag- en Executierecht in de (dagelijkse) praktijk Beslag- en Executierecht in de (dagelijkse) praktijk Beslag- en Executierecht In de (dagelijkse) praktijk Mr. H.A. Stein H.A. Stein Breda Brave New Books Rotterdam 2013 H.A. Stein Beslag- en Executierecht

Nadere informatie

Volgens het overgangrecht blijven de huidige regels gelden als voor de datum van inwerkingtreding de executie is aangezegd

Volgens het overgangrecht blijven de huidige regels gelden als voor de datum van inwerkingtreding de executie is aangezegd Wetsvoorstel 33484 inzake executieveilingen goedgekeurd De Eerste Kamer heeft recentelijk ingestemd met het wetsvoorstel 33484 tot verbetering van de executieveilingen van onroerende zaken. Hierdoor zullen

Nadere informatie

ECLI:NL:RBHAA:2009:BI7758

ECLI:NL:RBHAA:2009:BI7758 ECLI:NL:RBHAA:2009:BI7758 Instantie Rechtbank Haarlem Datum uitspraak 12-05-2009 Datum publicatie 12-06-2009 Zaaknummer 156351 - KG ZA 09-197 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Civiel

Nadere informatie

Behalve de vermeldingen in artikel 43 voorgeschreven, bevat het beslagexploot op straffe van nietigheid:

Behalve de vermeldingen in artikel 43 voorgeschreven, bevat het beslagexploot op straffe van nietigheid: Uittreksel Gerechtelijk Wetboek-beslag Art. 1386 Vonnissen en akten kunnen alleen ten uitvoer worden gelegd op overlegging van de uitgifte of van de minuut, voorzien van het formulier van tenuitvoerlegging

Nadere informatie

AH Z Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar , nr Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar , nr.

AH Z Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar , nr Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar , nr. AH 1471 2018Z24098 Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2018-2019, nr. 1202 Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2018-2019, nr. 1360 1 Kent u het bericht Bedrijven lamleggen met beslag

Nadere informatie

Cumulatief beslag op aandelen op naam: tot welk moment?

Cumulatief beslag op aandelen op naam: tot welk moment? Cumulatief beslag op aandelen op naam: tot welk moment? Mr. C.H.M. Fiévez * 1. Inleiding De vraag tot welk moment cumulatief beslag op aandelen nog mogelijk is veronderstelt dat elk beslagobject, en dus

Nadere informatie

Explootboekje. Zuyd Gerechtsdeurwaarders

Explootboekje. Zuyd Gerechtsdeurwaarders Explootboekje Zuyd Gerechtsdeurwaarders 2 E x p l o o t b o e k j e EXPLOOT ex ploot /ɛksplot/ zelfstandig naamwoord het exploten 1482 uitvoering, aanzegging van een dagvaarding < Frans exploit 1 aanzegging

Nadere informatie

1. Inleiding Hieronder volgen de belangrijkste wijzigingen van de wet 33484. Wijziging artikel 516 lid 1 Burgerlijke Rechtsvordering (Rv)

1. Inleiding Hieronder volgen de belangrijkste wijzigingen van de wet 33484. Wijziging artikel 516 lid 1 Burgerlijke Rechtsvordering (Rv) - 1 - NOTITIE Van : mr P.T.A. Benedek Aan : afdeling veiling Onderwerp : wetsvoorstel 33484 Datum : oktober 2014 1. Inleiding Hieronder volgen de belangrijkste wijzigingen van de wet 33484 Wijziging artikel

Nadere informatie

Wijziging van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering en enige andere wetten in verband met de herziening van het beslag- en executierecht

Wijziging van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering en enige andere wetten in verband met de herziening van het beslag- en executierecht Wijziging van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering en enige andere wetten in verband met de herziening van het beslag- en executierecht Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden,

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Enige afkortingen Lijst van verkort aangehaalde werken

INHOUDSOPGAVE. Enige afkortingen Lijst van verkort aangehaalde werken nr. INHOUDSOPGAVE Enige afkortingen Lijst van verkort aangehaalde werken Hoofdstuk 1 Inleiding /1 1. Introductie / 1 2. Hoofdregels verhaal; gehele vermogen van de schuldenaar en gelijkheid van schuldeisers

Nadere informatie

DE BESLAGSYLLABUS 6 e aangevulde versie, mei 2007

DE BESLAGSYLLABUS 6 e aangevulde versie, mei 2007 DE BESLAGSYLLABUS 6 e aangevulde versie, mei 2007 Verantw oording De beslagsyllabus is in de eerste plaats bedoeld om door de rechtbanken te worden gebruikt als handleiding bij de beoordeling van beslagrekesten.

Nadere informatie

Artikel I Het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering wordt als volgt gewijzigd:

Artikel I Het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering wordt als volgt gewijzigd: Wijziging van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering en het Burgerlijk Wetboek in verband met het transparanter en voor een breder publiek toegankelijk maken van de executoriale verkoop van onroerende

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2010 509 Beschikking van de Minister van Justitie van 14 september 2010 tot plaatsing in het Staatsblad van de tekst van de Overgangswet nieuw Burgerlijk

Nadere informatie

Beoordeling. h2>klacht

Beoordeling. h2>klacht Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt erover dat gerechtsdeurwaarder X het vonnis van de kantonrechter d.d. 18 december 2007 heeft betekend, terwijl hij verzoeker niet eerst heeft uitgenodigd dan wel heeft

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR DE KOOPOVEREENKOMST GROND VOOR EENGEZINSHUIZEN, VERSIE

ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR DE KOOPOVEREENKOMST GROND VOOR EENGEZINSHUIZEN, VERSIE ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR DE KOOPOVEREENKOMST GROND VOOR EENGEZINSHUIZEN, VERSIE 1-1-2010 Bij deze algemene voorwaarden horen: - Koopovereenkomst Grond voor eengezinshuizen, versie 1-1-2010 Definities

Nadere informatie

LANDSVERORDENING van de 15de maart 2001 houdende het overgangsrecht ter zake van de wijzigingen die in de bestaande wetgeving in verban

LANDSVERORDENING van de 15de maart 2001 houdende het overgangsrecht ter zake van de wijzigingen die in de bestaande wetgeving in verban Zoek regelingen op overheid.nl Koninkrijksdeel Curaçao Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl! LANDSVERORDENING van de 15de maart 2001 houdende het overgangsrecht ter

Nadere informatie

Aanbeveling binnentreding woning i.v.m. nutsvoorzieningen

Aanbeveling binnentreding woning i.v.m. nutsvoorzieningen Aanbeveling binnentreding woning i.v.m. nutsvoorzieningen aan LOVCK&T van Expertgroep Burgerlijk procesrecht datum 29 mei 2019 onderwerp Aanbeveling binnentreding woning i.v.m. nutsvoorzieningen / reële

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2013 2014 33 484 Wijziging van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering en het Burgerlijk Wetboek in verband met het transparanter en voor een breder

Nadere informatie

DE BESLAGSYLLABUS 7e versie, januari 2008

DE BESLAGSYLLABUS 7e versie, januari 2008 DE BESLAGSYLLABUS 7e versie, januari 2008 Verantwoording De beslagsyllabus is in de eerste plaats bedoeld om door de rechtbanken te worden gebruikt als handleiding bij de beoordeling van beslagrekesten.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1994±1995 24 212 Vaststelling en invoering van afdeling 7.1.12 (huurkoop onroerende zaken) van het nieuwe Burgerlijk Wetboek Nr. 1 KONINKLIJKE BOODSCHAP

Nadere informatie

I. Algemene aspecten van beslagrecht

I. Algemene aspecten van beslagrecht I. Algemene aspecten van beslagrecht 1.1 Inleiding Aan degene die beslag legt ten laste van een ander kunnen verschillende doelen voor ogen staan. Hij kan verhaal voor een vordering beogen op een deel

Nadere informatie

Monografieen Nieuw BW. Prof. mr. W.H.M. REEHUIS Hoogleraar privaatrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Derde geheel herschreven druk

Monografieen Nieuw BW. Prof. mr. W.H.M. REEHUIS Hoogleraar privaatrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Derde geheel herschreven druk Monografieen Nieuw BW B6b Levering Prof. mr. W.H.M. REEHUIS Hoogleraar privaatrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen Derde geheel herschreven druk Kluwer - Deventer - 2004 Inhoud VOORWOORD IX LUST VAN

Nadere informatie

IN OPDRACHT VAN STRUYCKEN ADVOCATEN. De gerechtsdeurwaarder en de betekening van het proces-verbaal.

IN OPDRACHT VAN STRUYCKEN ADVOCATEN. De gerechtsdeurwaarder en de betekening van het proces-verbaal. IN OPDRACHT VAN STRUYCKEN ADVOCATEN De gerechtsdeurwaarder en de betekening van het proces-verbaal. Geschreven door: Iman Adeel Datum: 5 november 2015 Inhoudsopgave 1. De gerechtsdeurwaarder 1.1 Wat doet

Nadere informatie

14.1 Verhaal en voorrang algemeen Niet voor uitwinning vatbare goederen. Voorrang. Onderlinge rangorde voorrechten.

14.1 Verhaal en voorrang algemeen Niet voor uitwinning vatbare goederen. Voorrang. Onderlinge rangorde voorrechten. 14.1 Verhaal en voorrang algemeen Een schuldeiser wiens vordering niet betaald wordt kan zijn vordering verhalen op de goederen van zijn schuldenaar (artikel 3:276 e.v. BW). Voor verhaal is een geldvordering

Nadere informatie

WOORD VOORAF BIJ DE VIJFDE DRUK

WOORD VOORAF BIJ DE VIJFDE DRUK Woord vooraf bij de vijfde druk WOORD VOORAF BIJ DE VIJFDE DRUK Dit deel van de reeks Monografieën Privaatrecht is gewijd aan de materieelrechtelijke gevolgen van een civielrechtelijk beslag. Aan beslag

Nadere informatie

De formaliteiten voor overdracht verschillen naar gelang het over te dragen goed.

De formaliteiten voor overdracht verschillen naar gelang het over te dragen goed. Korte handleiding bijeenkomst 5. Overdracht van goederen. 3:83 en volgende BW Definitie overdracht: rechtsovergang van het ene rechtssubject naar het andere op basis van een een levering. Overdracht is

Nadere informatie

Beslagformaliteiten 2

Beslagformaliteiten 2 M.J. Borgers 1 Beslagformaliteiten 2 76 Op grond van artikel 94b en 94 Sv dienen bij het leggen van strafvorderlijk conservatoir beslag, al dan niet op straffe van nietigheid of schadeplichtigheid, diverse

Nadere informatie

Beslag- en Executierecht

Beslag- en Executierecht Beslag- en Executierecht in de (dagelijkse) praktijk 2e druk Beslag- en Executierecht In de (dagelijkse) praktijk Mr. H.A. Stein 2e druk H.A. Stein Breda Brave New Books Rotterdam 2014 H.A. Stein Beslag-

Nadere informatie

8. Vormerkung definitie

8. Vormerkung definitie 8. Vormerkung 8.1. definitie Vormerkung houdt in dat de koper van een woning (althans zijn notaris) zijn uit de koopovereenkomst voortvloeiende recht om de woning te kopen, kan laten inschrijven in de

Nadere informatie

GERECHTSHOF TE AMSTERDAM PRESIDENT

GERECHTSHOF TE AMSTERDAM PRESIDENT GERECHTSHOF TE AMSTERDAM PRESIDENT Beslissing ex artikel 28 lid 1 juncto artikel 13 lid 3 Deurwaardersreglement, van 1 november 2000 in de zaak onder nummer 52/00 van : wonende te KLAGER, t e g e n gerechtsdeurwaarder

Nadere informatie

Landsverordening regeling gebruik in deeltijd van onroerende zaken enaanpassing appartementsrecht

Landsverordening regeling gebruik in deeltijd van onroerende zaken enaanpassing appartementsrecht Zoek regelingen op overheid.nl Nederlandse Antillen Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl! LANDSVERORDENING van de 27ste april 2005 tot wijziging van de Boeken 5 en

Nadere informatie

Mei 2013. Mr. H.A. Stein

Mei 2013. Mr. H.A. Stein Mei 2013 Mr. H.A. Stein mr. H.A. Stein, Breda, 2013 NUR 822 c:\users\toon\documents\publicaties\beslag-rapport(pub).rtf - 4 november 2013 -- 2 - I. Individualisering verhaalsobject Blokkeren beschikkingsmacht

Nadere informatie

ECLI:NL:RBROT:2017:5084

ECLI:NL:RBROT:2017:5084 ECLI:NL:RBROT:2017:5084 Instantie Rechtbank Rotterdam Datum uitspraak 24-05-2017 Datum publicatie 03-07-2017 Zaaknummer C/10/511503 HA ZA 16-981 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Civiel

Nadere informatie

KOOPOVEREENKOMST OP GROND VAN ARTIKEL 3:268 LID 2 BURGERLIJK WETBOEK

KOOPOVEREENKOMST OP GROND VAN ARTIKEL 3:268 LID 2 BURGERLIJK WETBOEK CONCEPT Dossiernummer: Mk/kp 16069 KOOPOVEREENKOMST OP GROND VAN ARTIKEL 3:268 LID 2 BURGERLIJK WETBOEK Lloydtoren te Rotterdam De ondergetekenden: 1. FGH Bank N.V., een naamloze vennootschap, gevestigd

Nadere informatie

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen The following full text is a publisher's version. For additional information about this publication click this link. http://hdl.handle.net/2066/93153

Nadere informatie

Artikel 3:40 Een besluit treedt niet in werking voordat het is bekendgemaakt.

Artikel 3:40 Een besluit treedt niet in werking voordat het is bekendgemaakt. Wetgeving Algemene wet bestuursrecht Artikel 1:3 1. Onder besluit wordt verstaan: een schriftelijke beslissing van een bestuursorgaan, inhoudende een publiekrechtelijke rechtshandeling. 2. Onder beschikking

Nadere informatie

Wij Willem Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Willem Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Wijziging van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering in verband met de concentratie van scheepvaartzaken bij de rechtbank Rotterdam Wij Willem Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden,

Nadere informatie

Beslag- en Executierecht in de (dagelijkse) praktijk

Beslag- en Executierecht in de (dagelijkse) praktijk Beslag- en Executierecht in de (dagelijkse) praktijk mr. H.A. Stein Beslag- en Executierecht In de (dagelijkse) praktijk 3e druk H.A. Stein Breda Brave New Books Rotterdam 2016 H.A. Stein Beslag- en Executierecht

Nadere informatie

ECLI:NL:RBARN:2010:BN9752

ECLI:NL:RBARN:2010:BN9752 ECLI:NL:RBARN:2010:BN9752 Instantie Rechtbank Arnhem Datum uitspraak 04-10-2010 Datum publicatie 07-10-2010 Zaaknummer 205064 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Civiel recht Eerste aanleg

Nadere informatie

Eerste Boek. De wijze van procederen voor de rechtbanken, de hoven en de Hoge Raad 45

Eerste Boek. De wijze van procederen voor de rechtbanken, de hoven en de Hoge Raad 45 Inleiding 15 1. Doelstellingen van de wetgever 17 2. Digitaal procederen 18 3. De start van een procedure in eerste aanleg 22 4. Uniforme basisprocedure 24 5. Mondelinge behandeling 27 6. Bewijsrecht 30

Nadere informatie

Drie stellingen. Rotterdam Institute of Private Law Accepted Paper Series. M.L. Tuil. Published in WPNR 2010 (6831), p. 143-145

Drie stellingen. Rotterdam Institute of Private Law Accepted Paper Series. M.L. Tuil. Published in WPNR 2010 (6831), p. 143-145 Rotterdam Institute of Private Law Accepted Paper Series Drie stellingen M.L. Tuil Published in WPNR 2010 (6831), p. 143-145 Postdoc Erasmus Universiteit Rotterdam (tuil@law.eur.nl). 1 Abstract In dit

Nadere informatie

verzoeksters, beide gevestigd te Frankrijk, advocaten: mr. L. Oosting en mr. R.M. van der Velden te Amsterdam,

verzoeksters, beide gevestigd te Frankrijk, advocaten: mr. L. Oosting en mr. R.M. van der Velden te Amsterdam, beschikking RECHTBANK AMSTERDAM Sector civiel recht Zaak- / rekestnummer: 493728 / KG RK 11-2074 Beschikking van in de zaak van verzoeksters, beide gevestigd te Frankrijk, advocaten: mr. L. Oosting en

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 34 447 Wijziging van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering in verband met de concentratie van scheepvaartzaken bij de rechtbank Rotterdam

Nadere informatie

Misbruik van beslagrecht, steeds vaker gebruikt

Misbruik van beslagrecht, steeds vaker gebruikt Misbruik van beslagrecht, steeds vaker gebruikt mr. m.r. van zanten Het civiele recht kent het leerstuk van misbruik van bevoegdheid, hetgeen een onrechtmatige daad oplevert die tot schadevergoeding verplicht

Nadere informatie

ECLI:NL:RBLIM:2017:4418

ECLI:NL:RBLIM:2017:4418 ECLI:NL:RBLIM:2017:4418 Instantie Rechtbank Limburg Datum uitspraak 04052017 Datum publicatie 15052017 Zaaknummer C/03/232895 / KG ZA 17112 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Civiel recht

Nadere informatie

INHOUD. Voorwoord /V. 1 Inleiding. Executoriale titels. Enkele algemene regels van executierecht /1

INHOUD. Voorwoord /V. 1 Inleiding. Executoriale titels. Enkele algemene regels van executierecht /1 VOORWOORD Dit vijfde deel is bedoeld als inleiding in het executie- en beslagrecht. Het begint met een beschrijving van enkele algemene regels van het executierecht en de meest voorkomende executoriale

Nadere informatie

1 Inleiding Uitwinbaarheid en verhaalsbevoegdheid Executoriale titel en verhaalsbeslag 13

1 Inleiding Uitwinbaarheid en verhaalsbevoegdheid Executoriale titel en verhaalsbeslag 13 Inhoud Afkortingen 7 Voorwoord 9 1 Inleiding 11 1.1 Uitwinbaarheid en verhaalsbevoegdheid 11 1.2 Executoriale titel en verhaalsbeslag 13 2 Rangorde 17 2.1 Algemeen 17 2.2 Voorrechten 19 2.3 De andere in

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 35 225 Wijziging van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering en de Faillissementswet in verband met de herziening van het beslag- en executierecht

Nadere informatie

Het bestuur van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG);

Het bestuur van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG); Reglement digitaal beslagregister voor gerechtsdeurwaarders Het bestuur van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG); Overwegende dat het gewenst is nadere regels te stellen met

Nadere informatie

ECLI:NL:RBNHO:2017:3627

ECLI:NL:RBNHO:2017:3627 ECLI:NL:RBNHO:2017:3627 Instantie Datum uitspraak 04-05-2017 Datum publicatie 08-05-2017 Rechtbank Noord-Holland Zaaknummer C/15/258178 / KG ZA 17-309 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie

Nadere informatie

ECLI:NL:RBLIM:2015:4635

ECLI:NL:RBLIM:2015:4635 ECLI:NL:RBLIM:2015:4635 Instantie Rechtbank Limburg Datum uitspraak 01062015 Datum publicatie 03062015 Zaaknummer C03205973 KG ZA 15230 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Civiel recht

Nadere informatie

zaaknummer / rolnummer: 215005 / KG ZA 10-460 Vonnis in kort geding ex artikel 438 lid 4 Rv van 22 juli 2010

zaaknummer / rolnummer: 215005 / KG ZA 10-460 Vonnis in kort geding ex artikel 438 lid 4 Rv van 22 juli 2010 vonnis RECHTBANK 'S-HERTOGENBOSCH Sector civiel recht zaaknummer / rolnummer: 215005 / KG ZA 10-460 Vonnis in kort geding ex artikel 438 lid 4 Rv van in de zaak van I De stichting STICHTING TRUDO, gevestigd

Nadere informatie

Hoor-en werkcolleges burgerlijk procesrecht Collegejaar 2015-2016

Hoor-en werkcolleges burgerlijk procesrecht Collegejaar 2015-2016 Hoorcollege 5; Inhoud: Executie- en conservatierecht 20 Conservatierecht.20 Beslagrecht.20 Executierecht.20 HR: Ritzen/Hoekstra (ontruiming).21 Andere conservatoire maatregelen dan beslag.21 Conservatoir

Nadere informatie

Het leggen van beslag op een goed is vaak een EXECUTIE VAN EEN AANDEEL IN EEN GEMEENSCHAP 1 VERHAAL OP DE HUWELIJKSGEMEENSCHAP VOLGENS HUIDIG RECHT 2

Het leggen van beslag op een goed is vaak een EXECUTIE VAN EEN AANDEEL IN EEN GEMEENSCHAP 1 VERHAAL OP DE HUWELIJKSGEMEENSCHAP VOLGENS HUIDIG RECHT 2 EXECUTIE VAN EEN AANDEEL IN EEN GEMEENSCHAP 1 Dit artikel is geschreven door mr. J.D. (Jan Dirk) van Vlastuin, advocaat en partner bij bvd advocaten. De praktijk van Jan Dirk van Vlastuin is ondernemingsgericht.

Nadere informatie

Actualiteiten bijzonder beheer voor banken

Actualiteiten bijzonder beheer voor banken Actualiteiten bijzonder beheer voor banken Deze presentatie is beschikbaar op legalbusinessday.nl Monique Laenen Ewald Netten Mervyn Odink Kredietopzeggingen De negen factoren van Rabobank / Aarding* Praktijk:

Nadere informatie

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz.

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. Wijziging van het Burgerlijk Wetboek en het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering teneinde de collectieve afwikkeling van massavorderingen verder te vergemakkelijken (Wet tot wijziging van de Wet collectieve

Nadere informatie

Het bestuur van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG);

Het bestuur van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG); Reglement digitaal beslagregister voor gerechtsdeurwaarders Het bestuur van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG); Overwegende dat het gewenst is nadere regels te stellen met

Nadere informatie

Bodem(voor)recht fiscus. De inhoud van artikel 22bis IW 1990

Bodem(voor)recht fiscus. De inhoud van artikel 22bis IW 1990 Bodem(voor)recht fiscus De inhoud van artikel 22bis IW 1990 Bodemvoorrecht art. 21 lid 1 IW 1990: s Rijks schatkist heeft een voorrecht op alle goederen van de belastingschuldige art. 3:279 BW: pand en

Nadere informatie

gewijzigd j/n Koop is de overeenkomst waarbij de een zich verbindt een zaak te geven en de ander om daarvoor een prijs in geld te betalen.

gewijzigd j/n Koop is de overeenkomst waarbij de een zich verbindt een zaak te geven en de ander om daarvoor een prijs in geld te betalen. W oek 7 estaande Tekst na wijziging 28746 jo 31065 t/m NvW 5 Tekst na wijziging 28746 jo 31065 t/m amendementen Tekst na wijziging 32426 (nr. 2) urgerlijk Wetboek oek 7, ijzondere overeenkomsten urgerlijk

Nadere informatie

PARLEMENTAIRE GESCHIEDENIS

PARLEMENTAIRE GESCHIEDENIS PARLEMENTAIRE GESCHIEDENIS HERZIENING VAN HET BURGERLIJK PROCESRECHT VOOR BURGERLIJKE ZAKEN, IN HET BIJZONDER DE WIJZE VAN PROCEDEREN IN EERSTE AANLEG Wetsvoorstel 26 855 en gedeelten uit de wetsvoorstellen

Nadere informatie

zaaknummer / rolnummer: / KG ZA

zaaknummer / rolnummer: / KG ZA vonnis RECHTBANK 'S-GRAVENHAGE Sector civiel recht zaaknummer / rolnummer: Vonnis in kort geding van in de zaak van de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid BECKERS BENELUX B.V., gevestigd

Nadere informatie

W.W.M. (Wilbert) van de Donk, voorzitter KBvG. Afwegingskader executie / beslag roerende zaken

W.W.M. (Wilbert) van de Donk, voorzitter KBvG. Afwegingskader executie / beslag roerende zaken W.W.M. (Wilbert) van de Donk, voorzitter KBvG Afwegingskader executie / beslag roerende zaken 1 Afwegingskader executie roerende zaken Wanneer mag een deurwaarder een inboedel of bijvoorbeeld een auto

Nadere informatie

Voorwoord. Lawbooks Burgerlijk Procesrecht & Bestuursprocesrecht ( ) Beste student(e),

Voorwoord. Lawbooks Burgerlijk Procesrecht & Bestuursprocesrecht ( ) Beste student(e), Hoofdstuk 5 Burgerlijk Procesrecht & Bestuursprocesrecht DEEL A 2016 2017 Voorwoord Beste student(e), Bij dezen ook het ontbrekende hoofdstuk 5 van het boek Compendium, dat voorgeschreven is in week 1

Nadere informatie

A 2011 N 59 PUBLICATIEBLAD

A 2011 N 59 PUBLICATIEBLAD A 2011 N 59 PUBLICATIEBLAD LANDSVERORDENING van de 15 de december 2011 tot aanpassing van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering en het Faillissementsbesluit 1931 aan een aantal aanvullingen van het

Nadere informatie

AKTE VAN VESTIGING HYPOTHEEK EN PANDRECHTEN

AKTE VAN VESTIGING HYPOTHEEK EN PANDRECHTEN 1 AKTE VAN VESTIGING HYPOTHEEK EN PANDRECHTEN Heden, +, verschenen voor mij, mr. Jan Wim Weggemans, notaris in de gemeente Bellingwedde: HYPOTHEEKGEVER 1. de heer KOENO NOMDEN, wonende te 9566 PK Veelerveen,

Nadere informatie

HC 6A, Beslag en executie 1

HC 6A, Beslag en executie 1 HC 6A, 23-05-2019 Beslag en executie 1 Derdenbeslag Het derdenbeslag is waarschijnlijk de meest voorkomende wijze van beslag. Wie is een derde? Dat kan een werkgever zijn. Wie zijn dan de eerste en de

Nadere informatie

Formeel Belastingrecht 2 HC 4 29 september 2011

Formeel Belastingrecht 2 HC 4 29 september 2011 Formeel Belastingrecht 2 HC 4 29 september 2011 Vervolg vorige week: Bestuurdersaansprakelijkheid ex art. 36 Inv. Dit artikel draait in de praktijk voor een belangrijk deel om de mededelingsplicht. Wanner

Nadere informatie

GEDWONGEN TENUITVOERLEGGING

GEDWONGEN TENUITVOERLEGGING Onder welke voorwaarden kunnen uitvoeringsmaatregelen worden genomen tegen een schuldenaar? Voordat maatregelen kunnen worden genomen om een schuldenaar of een partij die in een vonnis is veroordeeld te

Nadere informatie

Wet voorkeursrecht gemeenten

Wet voorkeursrecht gemeenten Behoort bij kennisgeving aan belanghebbenden d.d. 27 januari 2010 omtrent de vestiging van het gemeentelijk voorkeursrecht op grond van de Wet voorkeursrecht gemeenten. Wet voorkeursrecht gemeenten 1.

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2008 70 Wet van 25 februari 2008, houdende regeling van het conflictenrecht betreffende het goederenrechtelijke regime met betrekking tot zaken, vorderingsrechten,

Nadere informatie

WET van 14 april 1978, betreffende huurkoop van onroerend goed (Wet Huurkoop Onroerend Goed) (G.B. 1978 no. 32).

WET van 14 april 1978, betreffende huurkoop van onroerend goed (Wet Huurkoop Onroerend Goed) (G.B. 1978 no. 32). WET van 14 april 1978, betreffende huurkoop van onroerend goed (Wet Huurkoop Onroerend Goed) (G.B. 1978 no. 32). Artikel 1 1. Huurkoop in de zin van deze wet is de koop en verkoop van onroerend goed, waarbij

Nadere informatie

betaald krijg? met beslag op mijn goederen. Kan ik dat voorkomen? beslag op mijn goederen. Kan ik dat voorkomen? Waar kan ik terecht? brengen?

betaald krijg? met beslag op mijn goederen. Kan ik dat voorkomen? beslag op mijn goederen. Kan ik dat voorkomen? Waar kan ik terecht? brengen? - 1. Wat kan ik doen als ik geld heb uitgeleend en ik het niet terug betaald krijg? U kunt contact opnemen met een gerechtsdeurwaarderkantoor om te bespreken op welke manier en tegen welke kosten het kantoor

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2004 2005 30 069 Uitvoering van verordening (EG) Nr. 805/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 21 april 2004 tot invoering van een Europese executoriale

Nadere informatie

ECLI:NL:RBOVE:2014:2411

ECLI:NL:RBOVE:2014:2411 ECLI:NL:RBOVE:2014:2411 Instantie Rechtbank Overijssel Datum uitspraak 18-04-2014 Datum publicatie 07-05-2014 Zaaknummer C/08/154383 / KG-ZA 14-130 Rechtsgebieden Civiel recht Bijzondere kenmerken Kort

Nadere informatie

Actualiteiten over het retentierecht van de aannemer

Actualiteiten over het retentierecht van de aannemer Actualiteiten over het retentierecht van de aannemer 11 februari 2016 Mr. L.A. (Leonie) Dutmer Overzicht retentierecht van de aannemer Elementen retentierecht Feitelijke macht en kenbaarheid Retentierecht

Nadere informatie

Memorie van Toelichting. I. Algemeen. 1. Inleiding

Memorie van Toelichting. I. Algemeen. 1. Inleiding Wijziging van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering teneinde de werking van de inschrijving van de koop van een registergoed in de openbare registers te verbeteren 1 Memorie van Toelichting I. Algemeen

Nadere informatie

Executie van het retentierecht

Executie van het retentierecht Executie van het retentierecht mr. Jacob Henriquez mr. Teije van Dijk AKD Aangeboden door WEKAbouw Kennisbank Contracteren in de bouw www.weka-bouw.nl @2011 Weka Uitgeverij B.V. - 1 - Inleiding Het retentierecht

Nadere informatie

LICHAMELIJKE ROERENDE GOEDEREN

LICHAMELIJKE ROERENDE GOEDEREN Het beslag op roerend goed kan op tweevoudige wijze verder geclassificeerd worden: - het bewarend beslag op roerend goed (voor een algemene bespreking kan verwezen worden naar Fiche 1) en het uitvoerend

Nadere informatie

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje- Nassau, enz. enz. enz.

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje- Nassau, enz. enz. enz. Wijziging van de Faillissementswet en enige andere wetten in verband met het moderniseren van de faillissementsprocedure (Wet modernisering faillissementsprocedure) VOORSTEL VAN WET Wij Willem-Alexander,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2006 2007 30 876 Regeling van het conflictenrecht betreffende het goederenrechtelijke regime met betrekking tot zaken, vorderingsrechten, aandelen en giraal

Nadere informatie

GEDWONGEN TENUITVOERLEGGING

GEDWONGEN TENUITVOERLEGGING Welke maatregelen kan een schuldeiser nemen om een schuldenaar te dwingen tot betaling van zijn schuld? Elk Europees land moet het recht van een schuldeiser waarborgen van toegang tot de rechter. Dit recht

Nadere informatie

Artikelen 81 en 82. Ongewijzigd. Artikel 83

Artikelen 81 en 82. Ongewijzigd. Artikel 83 Doorlopende tekst van de gewijzigde artikelen van de titels 1.6, 1.7 en 1.8 BW (nieuw), alsmede van artikel V (overgangsbepaling), zoals deze luidt volgens Kamerstukken I 2008/09, 28 867, A (gewijzigd

Nadere informatie

ECLI:NL:PHR:2007:AZ6118 Parket bij de Hoge Raad Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer 00636/06

ECLI:NL:PHR:2007:AZ6118 Parket bij de Hoge Raad Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer 00636/06 ECLI:NL:PHR:2007:AZ6118 Instantie Parket bij de Hoge Raad Datum uitspraak 06-03-2007 Datum publicatie 06-03-2007 Zaaknummer 00636/06 Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken - Inhoudsindicatie

Nadere informatie

: Landsverordening uitvoering verdrag betreffende de burgerlijke. Wijzigingen: AB 2012 no. 54; (inwtr. AB 2013 no. 15) Artikel 1

: Landsverordening uitvoering verdrag betreffende de burgerlijke. Wijzigingen: AB 2012 no. 54; (inwtr. AB 2013 no. 15) Artikel 1 Intitulé : Landsverordening uitvoering verdrag betreffende de burgerlijke rechtsvordering Citeertitel: Geen Vindplaats : AB 1991 no. GT 75 Wijzigingen: AB 2012 no. 54; (inwtr. AB 2013 no. 15) Artikel 1

Nadere informatie

De beslagrechtelijke uitwerking van het verhaal op de huwelijksgemeenschap

De beslagrechtelijke uitwerking van het verhaal op de huwelijksgemeenschap Rotterdam Institute of Private Law Accepted Paper Series De beslagrechtelijke uitwerking van het verhaal op de huwelijksgemeenschap M.L. Tuil Published in WPNR 2010 (6859), p. 734-739 Postdoc bij het Rotterdam

Nadere informatie

Compendium van het. burgerlijk procesrecht. Mr. P.A. Stein. door NEGENDE DRUK. Hoogleraar in het burgerlijk recht, handehrecht en

Compendium van het. burgerlijk procesrecht. Mr. P.A. Stein. door NEGENDE DRUK. Hoogleraar in het burgerlijk recht, handehrecht en Compendium van het burgerlijk procesrecht door Mr. P.A. Stein Hoogleraar in het burgerlijk recht, handehrecht en burgerlijk procesrecht aan de Universitet van Amsterdam NEGENDE DRUK KLUWER-DEVENTER-1992

Nadere informatie

Zakelijke zekerheden. Joke Baeck Docent Universiteit Gent

Zakelijke zekerheden. Joke Baeck Docent Universiteit Gent Zakelijke zekerheden Joke Baeck Docent Universiteit Gent Contrast Law Seminar Knipperlichten 2015 Vrijdag 9 mei 2014 Hervorming zekerheidsrecht 1. Wet van 11 juli 2013 Datum inwerkingtreding: nog te bepalen

Nadere informatie

Leidraad inschrijvingen in het octrooiregister. Versie 2.4

Leidraad inschrijvingen in het octrooiregister. Versie 2.4 Leidraad inschrijvingen in het octrooiregister Versie 2.4 Colofon Contact Team Beheer Octrooicentrum Nederland/RvO Postbus 10366 2501 HJ Den Haag octrooicentrum@rvo.nl Pagina 2 van 44 Inhoud Colofon 2

Nadere informatie

Inhoudsopgave 1 INLEIDING 1

Inhoudsopgave 1 INLEIDING 1 Inhoudsopgave WOORD VOORAF VAN DE REDACTIE V 1 INLEIDING 1 1.1 Drie nieuwe procedures in het schuldsaneringsrecht 1 1.2 De wettelijke schuldsaneringsregeling en de rechtersregelingen 5 1.2.1 De wettelijke

Nadere informatie

==================================================================== Artikel 1

==================================================================== Artikel 1 Intitulé : Landsbesluit, houdende algemene maatregelen, van 11 juli 2005 ter uitvoering van artikel 475, tweede lid, en artikel 476b, eerste lid, van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering van Aruba

Nadere informatie

Conservatoir beslag in vogelvlucht Hoe evenwichtig is de Nederlandse regeling?

Conservatoir beslag in vogelvlucht Hoe evenwichtig is de Nederlandse regeling? Conservatoir beslag in vogelvlucht Hoe evenwichtig is de Nederlandse regeling? Françoise Niessen (5752949) 14 januari 2011 T.a.v. dr. H.W. Wiersma Conservatoir beslag in vogelvlucht Hoe evenwichtig is

Nadere informatie