Sociaal-Economisch Programma

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sociaal-Economisch Programma 2010-2012"

Transcriptie

1 sociaal programma :45 Pagina 1 Sociaal-Economisch Programma Ladders voor sociale stijging Het sociaal-economisch programma gaat uit van de 4 ladders voor sociale stijging. Deze ladders worden benoemd in het rapport van de VROM-Raad: Wonen Werken Leren Vrije tijd Daarnaast zijn er een aantal activiteiten/projecten. Deze activiteiten dienen als randvoorwaarden om mensen te bereiken en betrekken, of om bewoners de basisvoorzieningen te bieden die nodig zijn om te kunnen deelnemen aan het maatschappelijke verkeer. Deze activiteiten/projecten zijn: Wielwijk betrokken en positief in beeld Achter de voordeur Schoon, heel en veilig Wielwijk heeft twee buurten die de komende tijd bijzondere aandacht verdienen. Dit zijn de Zeehavenbuurt en Wielwijk Noord. Verder zal de bouwstroom in de komende jaren toenemen, waardoor er een instroom van nieuwe bewoners te verwachten is. Deze onderwerpen worden apart aangegeven, maar vormen geen extra speerpunten. Wielwijk betrokken en positief in beeld Het doel van deze activiteit voor de komende jaren is het vergroten van de betrokkenheid van bewoners bij de herstructurering, het bevorderen van deelname aan het maatschappelijke verkeer in de wijk (buren die elkaar kennen en spreken) en verbeteren van het imago van Wielwijk als aangename wijk om in te wonen. Binnen het sociaal-economisch programma zijn de afgelopen jaren heel veel activiteiten georganiseerd, bijvoorbeeld op het vlak van Schoon, heel en veilig, Sport, Ontmoeting, Kunst en Cultuur. Zowel de activiteiten zelf als de communicatie erover, hebben ervoor gezorgd dat Wielwijk vaak en positief in beeld is gekomen in kranten, op de televisie en via de wijk website. Dit heeft gezorgd voor een enorme positieve verandering ten opzichte van de situatie van enkele jaren geleden.

2 sociaal programma :45 Pagina 2 Uit de branding die in de afgelopen periode is uitgevoerd kwamen voor Wielwijk de volgende kernbegrippen naar voren: weerbaar, divers, eigen, anders en zelfstandig. Er zal nu worden bepaald hoe deze kernbegrippen in de communicatie verder worden vormgegeven. Bij de visieontwikkeling heeft het betrekken en informeren van bewoners veel aandacht gekregen. Dit wordt de komende jaren voortgezet, omdat succes alleen gegarandeerd is als er verschillende partijen betrokken zijn. De komende jaren worden er veel nieuwe woningen opgeleverd in Wielwijk. Dit betekent dat er een goed communicatie- en marketingplan moet worden opgesteld om potentiële nieuwe bewoners aan te trekken. De overige activiteiten uit het sociaal-economisch programma moeten hierop aansluiten. Output Een goed functionerende klankbordgroep Wielwijk; Een nader af te spreken aantal werkgroepen bij de fysieke ingrepen; Participatie van bewoners aan het sociaal-economisch programma, bijvoorbeeld via deelname aan werkgroepen of activiteiten; Een uitgevoerd jaarplan met participatieactiviteiten; Een jaarlijks communicatieplan met uitvoering van een website, een nieuwsbrief en inloop-/bewonersavonden; Uitvoering van een onderzoek naar het imago van Wielwijk; Een communicatie- en marketingplan voor op te leveren woningen/nieuwe bewoners. Outcome/indicatoren Het Zomerfeest en Winterfeest laten zien dat Wielwijk bruist! 'Het aandeel van de bevolking dat zich het afgelopen jaar actief heeft ingezet om de eigen buurt te verbeteren' is gegroeid van 22% in 2009 naar 25% in 2013; Het percentage bewoners dat denkt dat het volgende jaar beter gaat, is toegenomen van 38% in 2009 naar 40% in Achter de Voordeur Het doel van het project Achter de Voordeur is: Problemen van huishoudens opsporen en oplossen; De onderlinge betrokkenheid van bewoners in de wijk bevorderen; Talenten en capaciteiten van bewoners benutten; Inzicht krijgen in de mate van tevredenheid van bewoners over hun woonsituatie en woonomgeving en eventueel in hun woonwensen (in de sloopgebieden). Bij dit project wordt in elke buurt in Wielwijk een gesprek aangegaan met alle bewoners uit die buurt. Daarbij is de aanpak niet alleen gericht op hulpverlening, maar wordt er ook ingespeeld op de mogelijkheden en talenten van de bewoners. Bij eenvoudige vragen of problemen kan de huisbezoeker de bewoners zelf helpen. Mocht het probleem groter zijn, dan wordt een financieel case manager ingeschakeld om de problemen op te lossen.

3 sociaal programma :45 Pagina 3 Inmiddels zijn ruim 1300 huishoudens bezocht, ongeveer de helft van de huishoudens in Wielwijk. Behalve dat in de komende periode de nog overgebleven huishoudens worden bezocht, zal ook aandacht worden besteed aan nieuwe bewoners van de wijk. Daarnaast wordt bij de al bezochte huishoudens de vinger aan de pols gehouden om te zien of de zaken nog op orde staan of dat opnieuw hulp nodig is. In de afgelopen periode is het project uitgegroeid tot een goed doordachte en uitgebalanceerde aanpak. Een aanpak die inmiddels in andere wijken en steden (zoals Zwijndrecht) is overgenomen. Veel bewoners in de wijk hebben moeite met het organiseren van hun administratie en financiën. Dit komt vaker voor bij mensen die moeite hebben met de taal of met lezen en rekenen. Het team speelt hierop in door actief door te verwijzen naar inburgering, maar ook door alert te zijn op laaggeletterdheid. Daarnaast is een project in ontwikkeling voor het opleiden van vrijwilligers die mensen kunnen helpen met hun administratie. Komend jaar zullen ook cursussen worden aangeboden op het vlak van taal, administratie en financiën. Met woningcorporatie Woonbron wordt een aanpak ontwikkeld voor bewoners met een beginnende huurschuld. Daarnaast wordt in het verlengde van Achter de voordeur een weggeefproject opgezet. Output Alle huishoudens in Wielwijk zijn bezocht; Er is een compleet beeld van de talenten en problemen van de bezochte bewoners; Voor zowel de problemen als talenten is een duidelijk traject met de bewoner uitgewerkt dan wel in gang gezet; Met Woonbron wordt een preventieve aanpak ontwikkeld bij beginnende huurschuld; Er is m.b.v. vrijwilligers een mappen- en formulierenservice opgezet; Er is een weggeefproject opgezet; Er worden minimaal 4 cursussen per jaar gegeven op het vlak van administratie, taal en financiën. Outcome/indicatoren Leren Administreren is een geweldig project van Achter de voordeur 'Score sociale samenhang' stijgt van 5,4 in 2009 naar 5,5 in 2011; 'Aandeel van de bevolking dat zich het afgelopen jaar actief heeft ingezet om de eigen buurt te verbeteren' groeit van 22% in 2009 naar 25% in 2013; Afname van het aantal probleemgezinnen. Schoon, heel en veilig! Het doel van dit project is het verhogen van de aantrekkelijkheid en bruikbaarheid van de leefomgeving in Wielwijk. Het resultaat is toename van de leefbaarheid. Het groene karakter van de leefomgeving wordt gekoesterd, maar de anonieme inrichting zorgt ervoor dat bewoners het niet meer ervaren als een eigen en bruikbare plek. Juist voor een wijk waar al jaren verbouwd wordt en die ook de komende jaren flink op de schop gaat, is aandacht voor de leefbaarheid van groot belang. We moeten ervoor zorgen dat Wielwijk schoon, heel en veilig is. In deze opsomming staat veilig niet voor niets onderstreept; juist dit aspect vinden bewoners heel belangrijk.

4 sociaal programma :45 Pagina 4 Naast schoon, heel en veilig zijn ook bruikbaar en aantrekkelijk van belang; daarom worden waar mogelijk maatregelen getroffen om de leefomgeving mooier en bruikbaarder te maken. Er zal een breed scala aan extra activiteiten uitgevoerd gaan worden om dit alles te bereiken. Het is daarbij belangrijk dat bewoners zo veel mogelijk betrokken zijn bij de ideeën, de plannen, de uitvoering en het beheer van de activiteiten. Communicatie, participatie en maatwerk zijn hierbij sleutelwoorden. Afgelopen jaren is een werkwijze ontwikkeld om uitvoering te geven aan het project schoon, heel en veilig (SHV). De organisatie en de uitvoering van het project is zowel effectief als succesvol gebleken. In het projectteam zitten de projectleider SHV, de opzichter van de gemeente en de wijkmeester van Woonbron (samen het uitvoeringsteam SHV), de participatiemedewerker, de opbouwwerker, politie, de toezichthouder, de communicatiemedewerker en bewoners. Output De bloembakken in de wijk maken het straatbeeld mooi Schoon Activiteiten gericht op een goed gebruik van wijkcontainers; Activiteiten om zwerfvuil tegen te gaan; Schouwrondes; Handhaving schoonhouden portieken; Schoonhouden winkelcentrum (zwerfvuil en kauwgom). Heel Bevorderen van het gebruik van de wijklijn en klachtenmeldingen; Schouwrondes; Kwaliteit toevoegen aan de buitenruimte. Veilig Activiteiten en maatregelen om de verkeersveiligheid te verbeteren; Waar nodig verbeteren van de verlichting; Uitvoeren projecten inbraakpreventie; Activiteiten om de slooplocaties zo goed mogelijk te beheren; Aanpak van overlastgevend gedrag. Bruikbaar Aanpassen speelplekken; Banken, ontmoetingsplekken; Aanpassen groenstroken. Aantrekkelijk Toevoegen bloemen en bloeiende planten; Toevoegen van kunst en kleur, zowel in de buitenruimte als binnen (portieken); Feest- en kerstverlichting. Outcome In de afgelopen jaren zijn de meeste indicatoren voor leefbaarheid en veiligheid in Wielwijk omhoog gegaan. De komende jaren gaan diverse buurten in de wijk op de schop. In andere buurten wordt voorlopig niet geïnvesteerd, en de meest in het oog lopende verbeteringen op het vlak van schoon, heel en veilig zijn de afgelopen tijd al uitgevoerd. Het is daarom niet reëel om te verwachten dat de scores komende periode weer zullen stijgen. Het wordt al een enorme klus om de situatie op het huidige niveau (2009) te houden:

5 sociaal programma :45 Pagina 5 Rapportcijfer algemeen oordeel over de buurt blijft gehandhaafd op 6,6; Rapportcijfer leefbaarheid blijft 6,5; Leefbaarheidscore blijft ook gelijk 6,4; Rapportcijfer woonomgeving blijft gelijk 6,5; Rapportcijfer veiligheid in de buurt blijft gelijk op 6,3; Aandeel van de bevolking dat zich het afgelopen jaar actief heeft ingezet om de eigen buurt te verbeteren stijgt van 22% in 2009 naar 25% in Wonen De zogenoemde ladder Wonen wordt voor een groot deel ingevuld via het programma vastgoed. Het houdt in dat er nieuwe aantrekkelijke woningen voor verschillende doelgroepen komen. De nadruk ligt daarbij op het realiseren van (eengezins)woningen in de koopsector, om zo een evenwichtiger aanbod in de wijk te krijgen, en om bewoners de mogelijkheid te geven een wooncarrière te maken in de eigen wijk. Wielwijk is prachtig, en wordt nog mooier door de nieuwbouw in de wijk In de Reddersbuurt wordt gewerkt aan een renovatie- en isolatieplan voor de bestaande eengezinswoningen. De woningen moeten hierdoor erg energiezuinig worden. In hoeverre dit doel bereikt wordt hangt mede af van het gebruik en het gedrag van de bewoners. Momenteel ontwikkelt Center Novem een voorlichtingsplan om bij bewoners energie in de woning te besparen. Het plan is afgestemd op de geplande maatregelen in de woningen. Dit programma wordt uitgevoerd in In Wielwijk-Noord wordt de komende jaren niet fysiek ingegrepen. In het kader van intensief beheer van deze buurt zal de komende jaren aandacht worden besteed aan de doorstroming in deze wijk. Tot welke maatregelen dit gaat leiden is nu nog niet duidelijk. Voor nieuwkomers in de wijk wordt het project 'Wielwijk zegt Hallo' ingezet. Daarnaast wordt binnen de ladder Leren aandacht besteed aan wonen-gerelateerde onderwerpen als energiebesparing, klussen en budgetteren. In het kader van Schoon, heel en veilig wordt aandacht besteed aan de woonomgeving. Ook lopen in de wijk initiatieven waar zowel de huidige als toekomstig bewoners gebruik van kunnen maken, zoals de klussendienst en de weggeefwinkel (hergebruik van meubels e.d.). Via het project Betrokken en positief in beeld wordt ingezet op het versterken van contacten tussen buren en het opzetten van bewonerscomités.

6 sociaal programma :45 Pagina 6 Werken Het doel van de ladder Werken is om het aandeel werklozen in Wielwijk verder omlaag te brengen. Wielwijk hoort namelijk nog steeds tot de wijken met het hoogste percentage mensen zonder betaalde baan. De komende jaren wordt er dan ook veel op de ladder Werken ingezet. Via de werkmakelaar, kansenmakelaar, CWI-consulent en anderen worden bewoners via individuele begeleiding aan werk (in elke vorm dan ook) geholpen. Daarnaast ontwikkelen de werkmakelaar en de kansenmakelaar initiatieven en projecten op het terrein van werk, training en scholing. Stageplaatsen voor jongeren is een punt dat we gaan uitbreiden Daarnaast worden in nauwe samenwerking met de ladder Leren scholings- en opleidingstrajecten aangeboden, zoals sollicitatietrainingen, training financiën, hulp bij het starten van een eigen bedrijf en cursussen voor zzp-ers. Ook wordt samen met de ladder Leren een programma ontwikkeld om kinderen in de laatste jaren van de basisschool kennis te laten maken met verschillende sectoren. Daarbij komt de nadruk te liggen op die sectoren waar in de toekomst de kans op werk het grootst is. Vanuit de ladder Werken worden ook activiteiten ondernomen om een goed netwerk van bestaande en nieuwe ondernemers (in en rond de wijk) op te bouwen. De winkeliersvereniging Admiraalsplein heeft een herstart gemaakt; dit kan eerste stap zijn in de vorming van zo'n netwerk. Bewoners die om wat voor reden dan ook niet in aanmerking komen voor bemiddeling naar een betaalde baan, krijgen andere vormen van zinvolle dagbesteding aangeboden, zoals vrijwilligerswerk. Meedoen en participatie zijn hierbij de belangrijkste doelen. Hiervoor wordt nauw samengewerkt met de ladders leren en vrije tijd. Output De werkmakelaar staat klaar voor werkzoekenden Per jaar worden 20 mensen aan een betaalde baan geholpen; Per jaar worden 20 mensen aan een leer/werkplek geholpen; Per jaar worden 20 mensen aan een dagbesteding geholpen; Per jaar worden i.s.m. de pijler leren minimaal 4 cursussen op het vlak van werk aangeboden; Er is een goed functionerende kansenflat; Er is een goed functionerend Ondernemersnetwerk; Uitbouwen van bestaande initiatieven en eventueel opstarten van nieuwe initiatieven/kansen; Uitvoeren van onderzoek naar jongeren en werk, opstellen en uitvoeren van een plan van aanpak. Outcome De variatie in de wijk neemt toe door meer bedrijvigheid. Winkeliersvereniging Wielwijk is een feit!

7 sociaal programma :46 Pagina 7 Leren Een leven lang leren is een term die vaak gebruikt wordt. Hiermee wordt bedoeld dat het halen van een diploma op school niet meer voldoende is om te kunnen meekomen in de maatschappij. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van pc's en internet: veel mensen hebben op school niet geleerd hiermee om te gaan omdat computers in die tijd nog niet bestonden. In de ladder Leren worden activiteiten aangeboden, die mensen helpen beter om te gaan met de snel veranderende wereld om ons heen. Kinderen Via de scholen wordt het zogenaamde sis-programma (school in de samenleving) aangeboden. Dit is een programma na de reguliere schooltijd dat als doel heeft om naast ontspanning, sport en spel, extra vaardigheden aan te leren. Voorbeelden hiervan zijn theater- en toneellessen, leren samen spelen (via Binnen spelen Buiten spelen), sportieve vaardigheden, muziek en dans. Het sociaal-economisch programma draagt hieraan bij. Naast de activiteiten via het sis-programma wordt vanuit het project Wielwijk Fietst via School op Seef geïnvesteerd in fietsvaardigheden (lessen veiligheid in het verkeer, fietsreparatie en leren fietsen). Aan het thema gezond eten en bewegen wordt onder meer aandacht besteed via Sport op school en het Kinderrestaurant, dat inmiddels is uitgegroeid tot een dagelijkse gezonde lunch op de Albatros. In overleg met de scholen wordt komend jaar bekeken of er mogelijkheden zijn om in Wielwijk het project Weekendschool verder uit te bouwen. Jongeren In het jongerencentrum de Boei zijn er activiteiten voor de jongeren. Onderdeel van deze activiteiten is het verbeteren van de kennis en vaardigheden van jongeren op het vlak van gezonde voeding (samen een gezonde maaltijd bedenken, inkopen, klaarmaken en opeten), en omgaan met geld. Verder worden extra activiteiten georganiseerd op het vlak van muziek en dans (rappen, brassband, etc.). Daarnaast wordt een scala aan sportactiviteiten aangeboden vanuit sportstimulering. Volwassenen Leren fietsen in Wielwijk doe je bij Wielwijk Fietst! In de digitale ruimte van de SSF (Short Stay Facility) worden cursussen computer- en internetgebruik gegeven. Het Da Vinci college verzorgt (buiten de wijk) inburgeringcursussen en taallessen. En in samenwerking met de SDD (Sociale Dienst Drechtsteden) worden cursussen aangeboden op het gebied van budgettering. De DWO verzorgt op diverse locaties cursussen gericht op vrijetijdsbesteding (bloemschikken, schilderen, etc.). Vanuit de opvoedingsondersteuning worden er cursussen gegeven over opvoeden. De computerlessen zijn top! Er wordt in samenwerking met de bibliotheek en het sociaal-economisch programma Crabbehof gewerkt aan de oprichting van de 'wijkuniversiteit'. Een deel van de bibliotheek zal daarvoor worden ingericht als cursusruimte. Doel is het ontwikkelen van een samenhangend aanbod van cursussen en trainingen op het vlak van internet- en pc-gebruik, taal, rekenen, administratie, solliciteren, etc. Voor de organisatie van de cursussen en het werven van deelnemers wordt nauw samengewerkt met Achter de voordeur, de buurthuizen, de werkmakelaars en de scholen.

8 sociaal programma :46 Pagina 8 Vrije tijd Wat hebben we weer genoten van het straatterras! Mensen krijgen meer kennis en vaardigheden door hun vrijetijdsbesteding. Daardoor ontwikkelen zij meer (economische) zelfredzaamheid. Kinderen Eerder is al genoemd het sis-aanbod, Binnen spelen Buiten spelen en het aanbod aan sportactiviteiten dat voor kinderen wordt georganiseerd. Dit aanbod wordt doorgezet en waar nodig per jaar aangepast aan de behoeften. Naast dit aanbod voor doordeweeks, worden er regelmatig specifieke activiteiten in het weekend en tijdens de vakanties georganiseerd. Jongeren Voor jongeren is er het activiteitenaanbod in de Boei en het sportaanbod op diverse locaties binnen en buiten de wijk. Ook zijn er specifieke activiteiten voor in het bijzonder allochtone meiden ontwikkeld, een groep die voorheen weinig deelnam aan de jongerensportactiviteiten. Het jongerenwerk geeft vanaf dit jaar meer aandacht aan meiden, er wordt nu een meidenclub opgezet. De Marokkaanse gemeenschap geeft aan dat de Marokkaanse jongeren niet of weinig gebruik maken van jongerenactiviteiten. In overleg met de vadergroep, jongeren en jongerenwerk wordt hiervoor een oplossing gezocht. In 2010 wordt het nieuwe wijkcentrum opgeleverd, dit betekent dat de activiteiten vanuit de Boei zullen worden overgedragen. Of het in de praktijk ook zo werkt is de vraag, de Boei biedt veel meer mogelijkheden voor jongerenactiviteiten dan het nieuwe wijkcentrum. Volwassenen Zowel in het wijkcentrum als in het Waterwiel worden tal van activiteiten voor volwassenen en ouderen georganiseerd. Veel van deze activiteiten worden goed bezocht. Begin 2010 wordt een onderzoek uitgevoerd naar de behoeften van deze groep. Dit wordt verwerkt in een activiteitenaanbod. Via Wielwijk fietst worden mensen aangespoord deel te nemen aan de wandel- en/of fietsclub. Talentontwikkeling/vrijwilligerswerk Onder andere via Achter de voordeur, de werkmakelaar en de kansenmakelaar worden mensen aangespoord om hun talenten te ontwikkelen en waar mogelijk in te zetten voor de wijk. Dit kan bijvoorbeeld zijn door het verrichten van vrijwilligerswerk (onderhoud wijkpark, vrijwilliger bij kinderwerk, schoolouder), door deelname aan verschillende projecten (sleutelwerkplaats, klussendienst, mappenservice), of door het delen van kennis en vaardigheden via bijvoorbeeld de schilderclub. Komende jaren wordt hierin extra geïnvesteerd. Evenementen Vanuit het sociaal-economisch programma wordt, in samenwerking met een groot aantal wijkorganisaties, een scala aan activiteiten georganiseerd: straatgesprekken, buurt- en wijkfeesten, winterfeesten. Maar ook tentoonstellingen, themabijeenkomsten en wijktheater staan voor de komende jaren op het programma. Daarnaast kunnen wijkpartijen zelf activiteiten organiseren in bijvoorbeeld de Markt.

9 sociaal programma :46 Pagina 9 In komende periode zal de Markt als plek voor ontmoeting en activiteiten met een accent op kunst en cultuur verder worden ontwikkeld. Hiervoor wordt een jaarplanning ontwikkeld. Al lange tijd wordt vanuit verschillende hoeken regelmatig gevraagd naar de mogelijkheden voor een markt in Wielwijk. In het eerste kwartaal van 2010 worden de mogelijkheden hiervoor onderzocht. Het doel is om regelmatig een markt of een bazaarachtige activiteit te organiseren op of rond het Admiraalsplein. Buurten Zeehavenbuurt De Zeehavenbuurt is de afgelopen jaren ingrijpend veranderd: veel van de woningen zijn gesloopt en vervangen door nieuwbouw, straten zijn opnieuw ingericht. De nieuwe woningen zijn voor een groot deel weer betrokken door terugkeerders, voor een klein deel hebben zich hier nieuwe bewoners gevestigd. In fysiek opzicht is de buurt klaar, maar de vraag is of dit in sociaal opzicht ook zo is. Voor het noorden van de Zeehavenbuurt, het sportgebied, is een plan opgesteld om het sportgebied in fasen aantrekkelijker te maken. Zo komt er een sportschool en wordt er een stuk openbare ruimte voor sport en spel gecreëerd. In 2010 wordt het nieuwe buurtcentrum opgeleverd, naar verwachting een jaar later de nieuwe scholen op het Admiraalsplein. Hierdoor kunnen activiteiten van de Boei overgedragen worden naar het Admiraalsplein. Voor komende tijd zijn vanuit Achter de voordeur huisbezoeken gepland in de Zeehavenbuurt. Hierdoor zal meer inzicht ontstaan in de woon- en leefsituatie van zowel de terugkeerders als van de nieuwe bewoners van deze buurt. Daarnaast wordt via gesprekken geïnventariseerd wat de behoeften zijn aan voorzieningen en activiteiten en in welke mate mensen gebruik maken van de voorzieningen rond het Admiraalsplein. Doelgroepen daarbij zijn met name jongeren, ouderen en jonge (éénouder) gezinnen. Ook de toekomst van de Boei, de speeltuin en de ontwikkelingen rond het sportpark krijgen daarbij de nodige aandacht. Output Huisbezoeken Zeehavenbuurt; Plan Zeehavenbuurt sociaal; Plan voorzieningenstructuur Zeehavenbuurt.

10 sociaal programma :46 Pagina 10 Wielwijk Noord Wielwijk Noord is in de planning voor het fysieke programma in de tijd naar achter geschoven. Dit betekent dat er dus voorlopig geen herstructurering zal plaatsvinden. De bebouwing van Wielwijk Noord bestaat uit flatwoningen en eengezinswoningen. Twee flatgebouwen worden gebruikt voor de huisvesting van tijdelijke bewoners, tot voor kort arbeiders uit Oost- Europa. Ook ligt in de buurt een wooncomplex van Philadelphia; hier wonen onder begeleiding mensen met een handicap. Wielwijk Noord is een gebied met relatief weinig georganiseerde bewoners. Zo geven de bewoners van verschillende complexen aan elkaar niet te kennen. Ook wordt er in dit gebied nogal wat verhuisd, met als gevolg een constante instroom van nieuwe bewoners. De nieuwe bewoners worden benaderd via het project 'Wielwijk zegt Hallo'. Vaak behoren de nieuwe bewoners tot kwetsbare groepen. Begin 2010 wordt de nieuwbouw aan de Callenburgstraat opgeleverd. Via het welkomstproject zullen de nieuwe bewoners van deze woningen benaderd worden. De portieken in de Van Almondestraat zijn erg mooi opgeknapt In 2007 was Wielwijk Noord het pilot-gebied voor huisbezoeken in het kader van Achter de voordeur. Vergeleken met de andere buurten in Wielwijk kwamen er hier veel problemen aan het licht. In de afgelopen jaren is met het organiseren van straat- en buurtterrassen flink ingezet op het bevorderen van contacten tussen bewoners onderling. Uit deze bijeenkomsten is een aantal projecten ter verbetering van de woonomgeving voortgekomen. Deze projecten zijn uitgevoerd, onder andere met de aanleg van een speelplek. In de komende periode wordt extra geïnvesteerd in deze buurt. Er is al een begin gemaakt met een herhaling van Achter de Voordeur. Daarbij worden ook nieuwe bewoners via Achter de Voordeur benaderd. Daarnaast wordt de komende jaren ook stevig ingezet op het organiseren van kleinschalige buurten straatactiviteiten. Verder gaan we aan de slag met het opzetten van een goed functionerende buurtgroep, die als vertegenwoordiger van de buurt kan optreden en kan meedenken over de activiteiten in de buurt. Vanuit Schoon, heel en veilig wordt als eerste voor deze buurt een totaalplan van aanpak worden opgesteld en uitgevoerd. De aanbevelingen uit de visie met betrekking tot groen en buitenruimte worden voor zover mogelijk hierin meegenomen. Uiteraard worden bewoners betrokken bij dit plan en uitvoering van de maatregelen.

11 sociaal programma :46 Pagina 11 Organisatie van het programma Projectorganisatie Wielwijk Het sociaal-economisch programma Wielwijk biedt perspectief wordt uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van de projectdirecteur Wielwijk. Het programma wordt geleid door de projectmanager sociaal. Daarnaast zijn er in Wielwijk projectmanagers voor fysieke infrastructuur, voor vastgoed, en voor voorzieningen. De projectmanagers en de programmadirecteur vormen het MT Wielwijk. Hier vindt afstemming tussen de verschillende onderdelen plaats en worden afspraken gemaakt over onderlinge samenwerking. Het functioneren van de projectorganisatie Wielwijk (overlegstructuren, verantwoording, P&C etc.) is verder uitgewerkt in het handboek projectorganisatie Wielwijk en in de Samenwerkingsovereenkomst Wielwijk. Huisvesting De projectorganisatie Wielwijk werkt vanuit een kantoor aan het Admiraalsplein. Hiermee is het project zichtbaar en bereikbaar voor zowel bewoners als professionals. Samenwerking Vanuit het sociaal-economisch programma wordt zoveel mogelijk samengewerkt met partijen binnen en buiten de wijk. Waar mogelijk wordt voortgeborduurd op al bestaande activiteiten en samenwerkingsverbanden. Hierdoor kan iets extra's worden geboden bovenop de al bestaande activiteiten in de wijk. Binnen de verschillende ladders en speerpunten worden werkgroepen ingesteld, waarbij de meest belanghebbende organisaties betrokken zullen worden. Daarnaast zullen er ook bewoners bij worden betrokken. Doel is om zo binnen de verschillende speerpunten tot een zo goed mogelijke samenwerking en afstemming te komen. Projectbureau Wielwijk ligt centraal aan het Admiraalsplein in Wielwijk Evaluatie en Monitoring Het sociaal-economisch programma wordt per jaar geëvalueerd net als in de afgelopen jaren is gebeurd. De resultaten van deze evaluaties worden aangeboden aan de stuurgroep, de gemeente(raad) en Woonbron. Daarnaast worden deze evaluaties gebruikt worden om met betrokkenen in de wijk (bewoners en professionals) stil te staan bij het sociaal-economisch programma en eventueel veranderingen door te voeren. Verder zal Arcadis worden ingeschakeld om, in vervolg op de voorbereiding van dit sociaal-economisch programma, de effecten op financieel vlak (kosten en opbrengsten) in beeld te brengen. Omdat Wielwijk een Krachtwijk is, wordt ook jaarlijks gerapporteerd aan WWI. In het handboek Wielwijk is voorzien in een halfjaarlijkse rapportage over het totale programma (dus ook het sociaal-economisch programma) aan de stuurgroep.

12 sociaal programma :46 Pagina 12 De investering Het sociaal-economisch programma wordt voor de periode gefinancierd door Woonbron. Woonbron investeert over deze periode in totaal , -. Voor de komende 3 jaar blijft de financiële inzet ongeveer gelijk aan de afgelopen periode; 1,4 miljoen per jaar.

Sociaal programma Wielwijk

Sociaal programma Wielwijk Bijlage 1 Sociaal programma Wielwijk 1 De uitdaging Wielwijk is een mooi voorbeeld van een wijk waar signalen zijn aan te wijzen die duiden op verbeteringen die stand houden. Het begon allemaal in 2007

Nadere informatie

JAARVERSLAG IN BEELD WIELWIJK 2010

JAARVERSLAG IN BEELD WIELWIJK 2010 JAARVERSLAG IN BEELD WIELWIJK 2010 Colofon Januari 2011 Samenstelling Beeldmateriaal Vormgeving en productie Informatie Communicatie Wielwijk biedt perspectief Communicatie Wielwijk biedt perspectief Jan

Nadere informatie

Algemene terugblik

Algemene terugblik speerpunten tabbladen 2007-2009 25-02-2010 11:02 Pagina 1 Algemene terugblik 2007-2009 Herstructurering Dordrecht West Bij de start van de herstructurering van Dordrecht West stelde de stuurgroep Dordrecht

Nadere informatie

Jaarverslag in beeld Wielwijk 2012

Jaarverslag in beeld Wielwijk 2012 Jaarverslag in beeld Wielwijk 2012 Inhoud Projecten Middelen Evenementen PROJECTEN WijkInformatiePunt Bij het WijkInformatiePunt kunnen bewoners en professionals met al hun vragen over de wijk terecht.

Nadere informatie

WIELWIJK IN VOGELVLUCHT Schets van Wielwijk, Dordrecht

WIELWIJK IN VOGELVLUCHT Schets van Wielwijk, Dordrecht WIELWIJK IN VOGELVLUCHT Schets van Wielwijk, Dordrecht Stedelijk kader Wielwijk is één van de wijken van Dordrecht West. De woningvoorraad in Dordrecht West bevat relatief aanmerkelijk meer sociale huurwoningen

Nadere informatie

CVD Aanbod Dagbesteding

CVD Aanbod Dagbesteding CVD Aanbod Dagbesteding Waar kunnen we u mee van dienst zijn? Centrum Voor Dienstverlening / www.cvd.nl Voor veel mensen is werk een belangrijk onderdeel in het leven. Wie zich prettig voelt in zijn werk

Nadere informatie

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente.

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 1. Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 2. De overheid moet niet achter de voordeur van mensen willen treden. Dat is privégebied en de eigen

Nadere informatie

Blaarthem. Activiteit/project Wat gaan we doen Wat willen we bereiken Wanneer Wie. Thema: EEN SCHONE EN HELE WIJK

Blaarthem. Activiteit/project Wat gaan we doen Wat willen we bereiken Wanneer Wie. Thema: EEN SCHONE EN HELE WIJK Thema: EEN SCHONE EN HELE WIJK Activiteit/project Wat gaan we doen Wat willen we bereiken Wanneer Wie Opschoondag Offenbachlaan Inzet buurtconciërges bij beheer openbare ruimte Verbeteren van de beeldkwaliteit

Nadere informatie

Beleidregels Sociaal Cultureel Werk 2005 (en verder)

Beleidregels Sociaal Cultureel Werk 2005 (en verder) Beleidregels Sociaal Cultureel Werk 2005 (en verder) 1. Beleidsterrein Beleidstaak: Sociaal Cultureel Werk Beheerstaak: Samenlevingsopbouwwerk, functienummer 630.00 Dit beleidsterrein omvat kinderwerk,

Nadere informatie

Wijkperspectief Vinkhuizen voor elkaar!

Wijkperspectief Vinkhuizen voor elkaar! Wijkperspectief Vinkhuizen voor elkaar! Vinkhuizen voor elkaar! VINKHUIZEN hoofdstructuur Legenda Hoofdgroenstructuur Hoofdwaterstructuur Spoorbaan Centrum VOORWOORD Voor u ligt het wijkperspectief. Hierin

Nadere informatie

Stadskanaal Noord Projectenagenda

Stadskanaal Noord Projectenagenda Stadskanaal Noord Projectenagenda 2016-2017 Projectenagenda Stadskanaal Noord Dit stuk beschrijft de visie vanuit de gemeente Stadskanaal en de projecten van Stadskanaal Noord in 2016 en 2017. De projectenagenda

Nadere informatie

Afdeling Sociaal Beleid Participatie en Onderwijs. Aan de leden van de gemeenteraad. Onderwerp: Afronding project economische crisis

Afdeling Sociaal Beleid Participatie en Onderwijs. Aan de leden van de gemeenteraad. Onderwerp: Afronding project economische crisis Aan de leden van de gemeenteraad ambtenaar : Hr. Jan Willem Steeman uw brief d.d. : doorkiesnr : 0180 451 362 uw kenmerk : fax : ons kenmerk : RU11/00946/SPO/jws email : J.W.Steeman@ridderkerk.nl bijlage(n)

Nadere informatie

Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst!

Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst! Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst! Taal doet meer In Utrecht wonen meer dan 15.000 volwassenen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Samen Sterk in de Wijk

Nieuwsbrief Samen Sterk in de Wijk Nieuwsbrief Samen Sterk in de Wijk September 2015 Nieuwsbrief De eerste interne nieuwsbrief Samen Sterk in de Wijk Vught. Deze brief verschijnt periodiek. Samenwerkende organisaties Samen Sterk in de Wijk

Nadere informatie

Sociaal makelaar De vraag is leidend Organiserend vermogen. Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen

Sociaal makelaar De vraag is leidend Organiserend vermogen. Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen Jaarverslag 2017 Sociaal makelaar De vraag is leidend Effecten Organiserend vermogen Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen Samenwerking Burgerinitiatief Integratie

Nadere informatie

Resultaten Plaswijck bewonersenquête 2012

Resultaten Plaswijck bewonersenquête 2012 Resultaten Plaswijck bewonersenquête 2012 Een samenvatting van de uitkomsten van de tweejaarlijkse bewoners-enquête door Wijkteam Plaswijck, gehouden onder ons netwerk en bewoners van de wijk. Gouda, maart

Nadere informatie

Sociaal-economisch programma Wielwijk

Sociaal-economisch programma Wielwijk Sociaal-economisch programma Wielwijk 2007-2009 1.1 Korte schets van de wijk Wielwijk, vroeger de "karbonade-wijk" genoemd, is een naoorlogse wijk die zich kenmerkt door portiekflatwoningen. Er wonen ongeveer

Nadere informatie

Kort Ambacht Monitoring Wijkprogramma s

Kort Ambacht Monitoring Wijkprogramma s Kort Ambacht Monitoring Wijkprogramma s Inhoud: 1. Herinrichting Karel Doormanlaan en Admiraal de Ruyterweg 2. Renovatie Kapiteinflats 3. MFA 4. Jaarlijkse Wijkschouw 5. Speelvoorzieningen 6. Wijkplatform

Nadere informatie

Empel. Wijk- en buurtmonitor 2018

Empel. Wijk- en buurtmonitor 2018 Wijk- en buurtmonitor 2018 Empel Empel ligt ten noordoosten van s-hertogenbosch. De wijk bestaat uit een ouder en een nieuwer gedeelte. De eerste woningen zijn in 1946 gebouwd. Deze oorspronkelijke kern

Nadere informatie

Huis van Renkum. Doelen waaraan wordt bijgedragen

Huis van Renkum. Doelen waaraan wordt bijgedragen Huis van Renkum Doelen waaraan wordt bijgedragen Het Huis van Renkum draagt in de meest brede zin bij aan het hoofddoel van de gemeente Renkum: het vergroten van de zelfredzaamheid, het sociaal functioneren

Nadere informatie

Stadsagenda Vlaardingen

Stadsagenda Vlaardingen Stadsagenda Vlaardingen In Vlaardingen is het prettig wonen Percentage dat het (zeer) eens is met de volgende stellingen: 51% stad voor jonge gezinnen Wat voor stad is Vlaardingen? groene stad 80% 60%

Nadere informatie

Voel je thuis op straat!

Voel je thuis op straat! Voel je thuis op straat! 0-meting onder kinderen, jongeren en volwassenen in Bergen op Zoom Centrum Ron van Wonderen Nanne Boonstra Utrecht, september 2007 Verwey- Jonker Instituut 1 Samenvatting en conclusies

Nadere informatie

Wijkplan 2016 Veenendaal Noordoost

Wijkplan 2016 Veenendaal Noordoost Wijkplan 2016 Veenendaal Noordoost Pagina 0 Inhoud Inleiding 2 Aandachtspunten Wijkster 3 Speerpunten 2016 5 Doelen 2016 6 Pagina 1 Inleiding Voor u ligt het Wijkplan van Veenendaal Noordoost voor het

Nadere informatie

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen Gezondheidsachterstanden Gelijke kansen voor iedereen Goede gezondheid: niet voor iedereen Een goede gezondheid is een groot goed, voor de individuele burger én voor de samenleving als geheel. We worden

Nadere informatie

SOCIAAL PERSPECTIEF. sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020

SOCIAAL PERSPECTIEF. sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 SOCIAAL PERSPECTIEF sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 SOCIAAL PERSPECTIEF sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 De sociale ambitie: Zaanstad manifesteert zich binnen de metropoolregio Amsterdam

Nadere informatie

ORO ziet kansen. Zorg in de regio voor mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand

ORO ziet kansen. Zorg in de regio voor mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand ORO ziet kansen Zorg in de regio voor mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand ORO is er voor alle mensen met een verstandelijke beperking in de regio Zuidoost

Nadere informatie

Musselkanaal Projectenagenda 2014-2015

Musselkanaal Projectenagenda 2014-2015 Musselkanaal Projectenagenda 2014-2015 Programma Projectenagenda Musselkanaal Dit stuk beschrijft het programma en de projectenagenda van Musselkanaal. Het programma vloeit voort uit de dorpsvisie van

Nadere informatie

Alleen samen maken we Nijkerk mooier

Alleen samen maken we Nijkerk mooier Woningstichting Nijkerk De klant staat centraal. Je kunt geen ondernemingsplan openslaan, of je stuit op deze missie. Zet je de klant centraal door in zijn schoenen te gaan staan? Dat is een goed begin,

Nadere informatie

Uitgevoerd door Dimensus Monitor Sociale Kracht Houten 2016

Uitgevoerd door Dimensus Monitor Sociale Kracht Houten 2016 Uitgevoerd door Dimensus Monitor Sociale Kracht 2016 De Monitor Sociale Kracht: 7 pijlers Participatie De Monitor Sociale Kracht gaat uit van de beredeneerde veronderstelling dat de sociale kracht van

Nadere informatie

Welzijn Heemstede van de toekomst. Prettiger leven: meer welzijn, minder zorgen

Welzijn Heemstede van de toekomst. Prettiger leven: meer welzijn, minder zorgen Welzijn Heemstede van de toekomst Prettiger leven: meer welzijn, minder zorgen Juni 2015 Deze brochure is een samenvatting van het plan: Welzijn Heemstede van de toekomst Transformatieplan Welzijn Heemstede

Nadere informatie

SOCIALE KRACHT BUNNIK 2017

SOCIALE KRACHT BUNNIK 2017 SOCIALE KRACHT BUNNIK 2017 Wat is de Monitor Sociale Kracht? Brede burgerpeiling over o.a. sociaal domein, leefbaarheid, veiligheid Belevingsonderzoek, naast cijferbronnen Gericht op: benutten wat er al

Nadere informatie

Beter leven voor minder mensen

Beter leven voor minder mensen 1 Beter leven voor minder mensen Het verbeteren van de leefbaarheid in de regio Eemsdelta is het centrale uitgangspunt van het Woon- en Leefbaarheidplan Eemsdelta. Om te kijken hoe de regio zich ontwikkelt

Nadere informatie

Samen zetten we niemand buitenspel! Sportvisie gemeente Hilvarenbeek. Tim Haans

Samen zetten we niemand buitenspel! Sportvisie gemeente Hilvarenbeek. Tim Haans Samen zetten we niemand buitenspel! Sportvisie gemeente Hilvarenbeek Tim Haans 123304 Sportvisie gemeente Hilvarenbeek INHOUDSOPGAVE INLEIDING 2 SPORT- EN BEWEEGSTIMULERING 5 MAATSCHAPPELIJKE ROL 7 ACCOMMODATIES

Nadere informatie

Buurtprofiel: Wittevrouwenveld hoofdstuk 3

Buurtprofiel: Wittevrouwenveld hoofdstuk 3 Buurtprofiel: hoofdstuk. Inleiding In dit hoofdstuk worden de kenmerken van het buurtprofiel voor gepresenteerd. Over de jaren, en worden de ontwikkelingen weergegeven en tevens wordt de leefbaarheid in

Nadere informatie

Kansen en kracht creëren we samen. RMC Radius 1

Kansen en kracht creëren we samen. RMC Radius 1 RMC radius verbindt Kansen en kracht creëren we samen RMC Radius 1 We staan dicht bij de mensen, wijk en leefomgeving. Jeroen Rovers Directeur bestuurder RMC Radius verbindt - RMC Radius staat voor de

Nadere informatie

Meedoen in Kinderdijk

Meedoen in Kinderdijk Meedoen in Kinderdijk Belangstelling voor activiteiten en diensten Inhoud: 1. Conclusies 2. Belangstelling in beeld Sinds 2011 heeft Kinderdijk een eigen wijkcentrum, het Multifunctioneel Centrum (MFC)

Nadere informatie

Breda s Toetsingskader

Breda s Toetsingskader Breda s Toetsingskader Inleiding De organisaties die samenwerken in Zorg voor elkaar Breda delen het uitgangspunt dat welzijn en zorg in de eerste plaats van mensen zelf zijn. Zij hebben als doel dat kwetsbare

Nadere informatie

Kenningsmakingsdag SV-CIBO 20 december 2014. Jaarplan 2015. Vluchtelingen en nieuwkomers de weg wijzen in de Belgische samenleving

Kenningsmakingsdag SV-CIBO 20 december 2014. Jaarplan 2015. Vluchtelingen en nieuwkomers de weg wijzen in de Belgische samenleving Jaarplan 2015 Vluchtelingen en nieuwkomers de weg wijzen in de Belgische samenleving Inhoudsopgave Inleiding Wie? Wat? Waarom? Programma 2015 Welke activiteiten plannen we volgend jaar? Sport en cultuur

Nadere informatie

Buurtprofiel: Nazareth hoofdstuk 5

Buurtprofiel: Nazareth hoofdstuk 5 Buurtprofiel: hoofdstuk. Inleiding In dit hoofdstuk worden de kenmerken van het buurtprofiel voor gepresenteerd. Over de jaren, en worden de ontwikkelingen weergegeven en tevens wordt de leefbaarheid in

Nadere informatie

Informatie voor doorverwijzers. Aanbod ISKB taalcoaching

Informatie voor doorverwijzers. Aanbod ISKB taalcoaching Informatie voor doorverwijzers Aanbod ISKB taalcoaching 25 jaar ISKB Taal en meer In 2011 vierde de ISKB met vrijwilligers, cursisten en leerlingen haar 25 jarig bestaan. We hebben een niet meer weg te

Nadere informatie

Opening, voorstellen. Introductie op de proeftuin. Aanpak en resultaten. Werkwijze. Film aanpak. Micro-analyses. Praktijk voorbeeld

Opening, voorstellen. Introductie op de proeftuin. Aanpak en resultaten. Werkwijze. Film aanpak. Micro-analyses. Praktijk voorbeeld Programma Opening, voorstellen Introductie op de proeftuin Aanpak en resultaten Werkwijze Film aanpak Micro-analyses Praktijk voorbeeld Vragen en discussie Waarom? Wat is Proeftuin Ruwaard? Een vitale

Nadere informatie

Opening, voorstellen. Introductie op de proeftuin. Aanpak en resultaten. Werkwijze. Film aanpak. Micro-analyses. Praktijk voorbeeld

Opening, voorstellen. Introductie op de proeftuin. Aanpak en resultaten. Werkwijze. Film aanpak. Micro-analyses. Praktijk voorbeeld Programma Opening, voorstellen Introductie op de proeftuin Aanpak en resultaten Werkwijze Film aanpak Micro-analyses Praktijk voorbeeld Vragen en discussie Waarom? Wat is Proeftuin Ruwaard? Een vitale

Nadere informatie

In dit verslag blikken wij als Stichting Open Arms terug op het jaar 2012 en kijken wij vooruit naar het jaar 2013.

In dit verslag blikken wij als Stichting Open Arms terug op het jaar 2012 en kijken wij vooruit naar het jaar 2013. In dit verslag blikken wij als Stichting Open Arms terug op het jaar 2012 en kijken wij vooruit naar het jaar 2013. Het jaar 2012 stond in het teken van het wisselen van de wacht. Grethe Kruizinga vond

Nadere informatie

In gesprek met organisaties uit de wijk

In gesprek met organisaties uit de wijk Kom ook naar de Dialoog Dag van de 13:00-15:00 uur 6 september Admiraalsplein Schrijf u in voor een plek aan 1 van de tafels! In gesprek met organisaties uit de wijk Stel uw vragen! Op zaterdag 6 september

Nadere informatie

Enquête leefbaarheid in uw buurt

Enquête leefbaarheid in uw buurt Enquête leefbaarheid in uw buurt Met deze vragenlijst stellen wij u een aantal vragen over de leefbaarheid in uw buurt. U kunt steeds een rapportcijfer geven tussen de 1 (zeer negatief) en de 10 (zeer

Nadere informatie

WijkWijzer De tien Utrechtse wijken in cijfers.

WijkWijzer De tien Utrechtse wijken in cijfers. WijkWijzer 2011 De tien Utrechtse wijken in cijfers www.onderzoek.utrecht.nl Inleiding Voor u ligt de WijkWijzer 2011; een bron aan informatie over de tien Utrechtse wijken. Aan de hand van vijf belangrijke

Nadere informatie

Bijdrage van woningcorporaties aan leefbare buurten in Amsterdam

Bijdrage van woningcorporaties aan leefbare buurten in Amsterdam Pagina 1 / 6 Bijdrage van woningcorporaties aan leefbare buurten in Amsterdam Veel gehoord en gelezen is dat inzet op leefbaarheid geen verantwoordelijkheid en kerntaak meer is van woningcorporaties. Handen

Nadere informatie

Vitaal Vogelenzang: een tussenstand. Dorpsbijeenkomst Vogelenzang 14 maart 2017

Vitaal Vogelenzang: een tussenstand. Dorpsbijeenkomst Vogelenzang 14 maart 2017 Vitaal Vogelenzang: een tussenstand Dorpsbijeenkomst Vogelenzang 14 maart 2017 Agenda Leefbaarheid en vitaliteit Mogelijke maatregelen Openbare ruimte en groen Welzijn en zorg Leren en spelen Wonen Sport

Nadere informatie

Engelen. Wijk- en buurtmonitor 2018

Engelen. Wijk- en buurtmonitor 2018 Wijk- en buurtmonitor 2018 Engelen Engelen ligt ten noordwesten van s-hertogenbosch. De wijk bestaat uit de dorpen Engelen en Bokhoven. Ook staat de wijk bekend om de kastelen. Engelen heeft zich in de

Nadere informatie

Speerpunten Veenscentrale in 2015 :

Speerpunten Veenscentrale in 2015 : Speerpunten centrale in 2015 : Ondersteuning mantelzorgers via ontmoeting, informatie en advies Opstart en uitvoering mantelzorgwaardering: groepsgerichte bijeenkomsten en Twinkelingen. Vrijwilligers College:

Nadere informatie

Wijkprogramma De Laar/Elden 2019

Wijkprogramma De Laar/Elden 2019 Wijkprogramma De Laar/Elden 2019 Bijlage MJPB Team Leefomgeving De Laar/Elden Inleiding De ambitie van het college is dat Arnhem een stad is waarin voor iedereen ruimte is om mee te denken, mee te doen

Nadere informatie

Kennisdag HAN Sociaal 2013

Kennisdag HAN Sociaal 2013 Kennisdag HAN Sociaal 2013 Praktijkkennis in de aanbieding! Martha van Biene Marion van Hattum 1 HAN Sociaal Bevorderen participatie door, voor en met kwetsbare burgers in de samenleving Meedenken, meedoen,

Nadere informatie

De sociale top 2018 in Utrecht. 25 juni 2018

De sociale top 2018 in Utrecht. 25 juni 2018 De sociale top 2018 in Utrecht. 25 juni 2018 De sociale top 2018 in Utrecht. Op 11 juni 2018 kwamen 650 betrokken professionals, vrijwilligers en creatieve denkers bij elkaar in Utrecht. In kleine groepen

Nadere informatie

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de STEM VOOR TIJD VOOR VERANDERING HET VERKIEZINGSPROGRAMMA IN 5 MINUTEN GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Wij kiezen ervoor om de

Nadere informatie

Unal College. Professionele zorg, aandacht voor culturele achtergrond

Unal College. Professionele zorg, aandacht voor culturele achtergrond Unal College Trainingen en werkbegeleiding aan (jong) volwassenen met een verstandelijke beperking Unal College Professionele ondersteuning en training met aandacht voor culturele achtergrond voor (jong)

Nadere informatie

Sociale kracht in Houten Burgerpeiling 2014

Sociale kracht in Houten Burgerpeiling 2014 in Houten Burgerpeiling 2014 Onderzoek uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Houten Projectnummer 598 / 2015 Samenvatting Goede score voor Sociale Kracht in Houten Houten scoort over het algemeen goed als

Nadere informatie

WIJKACCOMMODATIES: BREDER EN BETER Groeiend nut en noodzaak van het netwerk van wijkaccommodaties in de stad Groningen

WIJKACCOMMODATIES: BREDER EN BETER Groeiend nut en noodzaak van het netwerk van wijkaccommodaties in de stad Groningen STRATEGISCHE VISIE BBOG zomer 2010 WIJKACCOMMODATIES: BREDER EN BETER Groeiend nut en noodzaak van het netwerk van wijkaccommodaties in de stad Groningen 1. BBOG Het BBOG staat voor Buurtcentra Besturen

Nadere informatie

Werken, leren en activiteiten

Werken, leren en activiteiten Werken, leren en activiteiten Het beste uit het leven halen Meedoen in de samenleving. Voor sommige mensen is dat niet vanzelfsprekend. Ze hebben door psychische of psychosociale problematiek bijvoorbeeld

Nadere informatie

FYSIEK-ECONOMISCHE DOELSTELLINGEN

FYSIEK-ECONOMISCHE DOELSTELLINGEN FYSIEK-ECONOMISCHE DOELSTELLINGEN 1. BETERE WONINGVOORRAAD DOOR MEER VARIATIE IN WONINGEN 1A RAPPORTCIJFER WONING OUD KRISPIJN meetmomenten: 1x 2 jaar NIEUW KRISPIJN DORDT WEST 7,3 7,4 7,4 7,6 7,2 7,2

Nadere informatie

&Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN

&Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN &Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN & & VOLWASSENEN Ondersteuning voor mensen met een beperking Heb je een beperking of heeft je zoon of dochter een beperking? Dan is wat ondersteuning soms erg welkom. Ons Tweede

Nadere informatie

Transitieplan. 12 september 2013

Transitieplan. 12 september 2013 Transitieplan 12 september 2013 Situatie Oost-Groningen Hoog aantal Wsw-ers (3,5 x landelijk gemiddelde) Hoog aantal Wajongeren (2 x landelijk gemiddelde) Arbeidsparticipatie is laag (61% ten opzichte

Nadere informatie

milieuvoorlichting voor en door bewoners van multiculturele wijken

milieuvoorlichting voor en door bewoners van multiculturele wijken milieuvoorlichting voor en door bewoners van multiculturele wijken Voor informatie en bestellen van de folder over het project Leve Leven!: Projectbureau Aarde-werk Hugo de Grootstraat 8 2518 ED Den Haag

Nadere informatie

Informatie voor doorverwijzers Aanbod taalcoaching

Informatie voor doorverwijzers Aanbod taalcoaching Informatie voor doorverwijzers Aanbod taalcoaching Taal doet meer Taal doet meer heeft een niet meer weg te denken rol in de Utrechtse samenleving op het gebied van integratie en participatie. Door taal

Nadere informatie

Wijk- en buurtmonitor 2018 Muntel/Vliert

Wijk- en buurtmonitor 2018 Muntel/Vliert Wijk- en buurtmonitor 2018 Muntel/Vliert Ten noorden van de Binnenstad ligt de wijk Muntel/Vliert. Deze wijk bestaat uit drie verschillende buurten: de Muntel, de Vliert en Orthenpoort. De wijk telt bijna

Nadere informatie

Met deze gezamenlijke nieuwsbrief informeren wij u graag over de laatste stand van zaken.

Met deze gezamenlijke nieuwsbrief informeren wij u graag over de laatste stand van zaken. Nieuwsbrief Te Werve Februari 2013 Inleiding Vorig jaar hebben wij u voor het laatst geïnformeerd over de ontwikkelingen in de wijk Te Werve. Sinds die tijd zijn wij achter de schermen druk bezig geweest

Nadere informatie

Aanvraag van onder de grens naar boven de grens

Aanvraag van onder de grens naar boven de grens Aanvraag van onder de grens naar boven de grens Een participatieproject voor de wijk met de hoogste armoedecijfers van Nederland Cursus mantelzorg vrouwen Tweebosbuurt april 2017 (kwaliteitenspel) Inleiding

Nadere informatie

Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden

Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden Voor wie is dit onderzoek? 1) Zelfstandig wonende ouderen

Nadere informatie

Wijkjaarplan 2015 Stichting Wijkplatform Oostpolder De Kooy

Wijkjaarplan 2015 Stichting Wijkplatform Oostpolder De Kooy Wijkjaarplan 2015 Stichting Wijkplatform Oostpolder De Kooy Auteurs : Marcel Stevens Status : Definitief Datum : 30-12-2014 1 Wijkjaarplan 2015 Stichting Wijkplatform Oostpolder De Kooy - 30-12-2014 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Uitzicht op een betere wijk

Uitzicht op een betere wijk Uitzicht op een betere wijk Deze visie is tot stand gekomen in bijeenkomsten met verschillende partijen. We danken de deelnemers hartelijk voor hun inzet. Wilt u meer weten? Heeft u na het lezen van deze

Nadere informatie

Evaluatie SamenOud-dagen voorjaar 2014

Evaluatie SamenOud-dagen voorjaar 2014 Evaluatie SamenOud-dagen voorjaar 2014 Een evaluatierapport over de vierde reeks SamenOud-dagen in Stadskanaal (15 april 2014), Veendam (17 april 2014) en Pekela (4 april 2014). De SamenOud-dagen zijn

Nadere informatie

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap De Winckelsteegh voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap Maak kennis met De Winckelsteegh Wil je deze brochure lezen in eenvoudige taal? Zoek de plaatjes van het vergrootglas. Daaronder staan

Nadere informatie

Welzijnsbezoek. Voorbeelden van aanpassingen aan het huis die nodig zijn:

Welzijnsbezoek. Voorbeelden van aanpassingen aan het huis die nodig zijn: Welzijnsbezoek 2014 Inhoud 1. Conclusies 2. Figuren en tabellen MEE Drechtsteden voerde in 2014 welzijnsbezoeken uit onder ouderen van 75, 80 en. Aan de hand van een vragenlijst komen zes onderwerpen aan

Nadere informatie

Samenvatting WijkWijzer 2017

Samenvatting WijkWijzer 2017 Samenvatting WijkWijzer 2017 Bevolking & wonen Inwoners Op 1 januari 2017 telt Utrecht 343.134 inwoners. Met 47.801 inwoners is Vleuten-De Meern de grootste wijk van Utrecht, gevolgd door de wijk Noordwest.

Nadere informatie

De effecten van combifuncties in het onderwijs

De effecten van combifuncties in het onderwijs De effecten van combifuncties in het onderwijs Peter Gramberg Jessica van der Linden 8 december 2011 Waarom een onderzoek naar de effecten? Combifunctionarissen zijn sinds 2008 o.a. aan de slag gegaan

Nadere informatie

Wijkplan 2015 Veenendaal-Oost

Wijkplan 2015 Veenendaal-Oost Wijkplan 2015 Veenendaal-Oost Februari 15 De samenwerking van het Wijkteam Pagina 0 Inhoud Inleiding 2 Aandachtspunten Wijkster 3 Speerpunten 2015 5 Doelen 2015 6 Pagina 1 Inleiding Voor u ligt het Wijkplan

Nadere informatie

1. Inleiding 1.1 Doel van Buurtbemiddeling 1.2 Werkwijze 1.3 Over dit jaarverslag. 4. Public Relations. 5. Extra activiteit

1. Inleiding 1.1 Doel van Buurtbemiddeling 1.2 Werkwijze 1.3 Over dit jaarverslag. 4. Public Relations. 5. Extra activiteit JAARVERSLAG 2008 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1 Doel van Buurtbemiddeling 1.2 Werkwijze 1.3 Over dit jaarverslag 2. Resultaten Buurtbemiddeling in cijfers 2.1 Aantal meldingen 2.2 Aard van het conflict

Nadere informatie

Aanleiding. vragenlijst Erflanden Pagina 2

Aanleiding. vragenlijst Erflanden Pagina 2 Digitale enquête Aanleiding De Smederijen is een samenwerkingsverband van de gemeente Hoogeveen, verenigingen van Plaatselijk Belang, drie woningstichtingen (Actium, Woonconcept, Domesta), SWW Hoogeveen

Nadere informatie

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016 Subsidieplafonds Subsidieplafonds 1 0360_15 Subsidieplafonds V1 Subsidieplafonds 2 Subsidieplafonds Beoogd Maatschappelijk Effect stelling Bedrag Jaarlijkse subsidie Samenredzaamheid 1. Ambitie Bewoners

Nadere informatie

Scholder an Scholder Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0

Scholder an Scholder Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0 Scholder an Scholder 2.0 - Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0 Opdracht Bestuurlijk Overleg Sport; 7 december 2016 Evaluatie van scholder an scholder (1.0) leert

Nadere informatie

Denk mee. over uw eigen buurt! Manifestatie Stadsdeelplan 2012-2015

Denk mee. over uw eigen buurt! Manifestatie Stadsdeelplan 2012-2015 WalBoDuin Wijk: WALDECK, BOHEMEN, KIJKDUIN Verkeerssituatie verbeteren bij International School Betere oversteekplekken op straathoeken voor minder-validen Graffiti verwijderen Aanzien gesloten winkelpinten

Nadere informatie

Rosmalen zuid. Wijk- en buurtmonitor 2018

Rosmalen zuid. Wijk- en buurtmonitor 2018 Wijk- en buurtmonitor 2018 Rosmalen zuid Het stadsdeel Rosmalen ligt ten oosten van de rijksweg A2 en bestaat uit Rosmalen zuid en Rosmalen noord. Het oorspronkelijke zanddorp Rosmalen is vanaf eind jaren

Nadere informatie

Rapportage Huisbezoek Allochtone Ouderen 60+ 2010-2012

Rapportage Huisbezoek Allochtone Ouderen 60+ 2010-2012 Rapportage Huisbezoek Allochtone Ouderen 60+ 2010-2012 Almelo, juli 2012 Rapportage Huisbezoek Allochtone Ouderen 60+ 2010-2012 In 2006 is Scoop gestart met het bezoeken van 75-plussers in de gemeente

Nadere informatie

Rapportage januari t/m juli Bewonersadviseur IJsselveld-Oost wijst u de weg

Rapportage januari t/m juli Bewonersadviseur IJsselveld-Oost wijst u de weg Rapportage januari t/m juli 2013 Bewonersadviseur IJsselveld-Oost wijst u de weg Inleiding. In januari is de functie van bewonersadviseur overgegaan van de gemeente naar Pulse. De functie is ontstaan vanuit

Nadere informatie

Algemene inleiding 3. Inleiding Ambacht 5. Leefbaarheidsprojecten 2015 Ambacht 7

Algemene inleiding 3. Inleiding Ambacht 5. Leefbaarheidsprojecten 2015 Ambacht 7 2 0 1 5 Algemene inleiding 3 Inleiding Ambacht 5 Leefbaarheidsprojecten 2015 Ambacht 7 2 Inleiding Waarom doen wij aan leefbaarheid? Waterweg Wonen wil actief bewoners betrekken bij hun woon- en leefomgeving.

Nadere informatie

Campagne: Wielwijk fietst. 1 Inleiding. 1.1 Omschrijving. 1.2 Wanneer. Fietsberaad, 18 januari 2010

Campagne: Wielwijk fietst. 1 Inleiding. 1.1 Omschrijving. 1.2 Wanneer. Fietsberaad, 18 januari 2010 Campagne: Wielwijk fietst Fietsberaad, 18 januari 2010 1 Inleiding In deze notitie is een korte beschrijving gegeven van de campagne: Wielwijk fietst!. Aan het eind van dit document staat het campagnemateriaal

Nadere informatie

I. De Mussen Buurtcentrum De Mussen heeft als missie het bieden van kansen aan kinderen, jongeren en hun ouders in de Haagse Schilderswijk.

I. De Mussen Buurtcentrum De Mussen heeft als missie het bieden van kansen aan kinderen, jongeren en hun ouders in de Haagse Schilderswijk. WELZIJNSPROGRAMMA 2014 I. De Mussen Buurtcentrum De Mussen heeft als missie het bieden van kansen aan kinderen, jongeren en hun ouders in de Haagse Schilderswijk. De Mussen is een kleinschalige organisatie

Nadere informatie

Nieuwsbrief 3 10 september 2014

Nieuwsbrief 3 10 september 2014 Nieuwsbrief 3 10 september 2014 Dit is de derde nieuwsbrief over de ontwikkelingen in project Rijsoord. U ontvangt een nieuwsbrief na elke klankbordbijeenkomst. Deze nieuwsbrief wordt bij alle bewoners

Nadere informatie

Buurtprofiel: Heugemerveld hoofdstuk 11

Buurtprofiel: Heugemerveld hoofdstuk 11 Buurtprofiel: hoofdstuk. Inleiding In dit hoofdstuk worden de kenmerken van het buurtprofiel voor gepresenteerd. Over de jaren, en worden de ontwikkelingen weergegeven en tevens wordt de leefbaarheid in

Nadere informatie

Opening WijkInformatiePunt Wielwijk

Opening WijkInformatiePunt Wielwijk Opening WijkInformatiePunt Wielwijk Pamela van der Kruk Interim manager WijkInformatiePunt en Sociaal Wijkteam Wielwijk WIJKINFORMATIEPUNT WIELWIJK: GASTVRIJ WELKOM WIJKINFORMATIEPUNT WIELWIJK 1. Laagdrempelig

Nadere informatie

Stellingenspel actief in de participatiesamenleving

Stellingenspel actief in de participatiesamenleving Stellingenspel actief in de participatiesamenleving Werkvorm Groepsgesprek in minimaal 3 groepen Doelgroep Bestuur, leden en vrijwilligers van een vrijwilligersorganisatie Doel Samen bepalen welke activiteiten

Nadere informatie

Eigen Kracht 2013 2014 van barrière naar carrière

Eigen Kracht 2013 2014 van barrière naar carrière Eigen Kracht 2013 2014 van barrière naar carrière Projectplan Eigen Kracht - Van barrière naar carrière LEVgroep Penningstraat 55 5701 MZ Helmond Projectperiode 2013 2014 1 1 Inleiding Eigen Kracht is

Nadere informatie

Resultaten van het beleid De eerste effecten van het beleid lijken positief. Eind 2005 hopen we de effecten van het beleid in cijfers uit te kunnen dr

Resultaten van het beleid De eerste effecten van het beleid lijken positief. Eind 2005 hopen we de effecten van het beleid in cijfers uit te kunnen dr Probleemcomplexen; aanpak Talis Afgelopen week kwam in de publiciteit dat Talis bij de verhuur van een aantal woningen het hebben van inkomen uit werk verplicht stelt. Hieronder een korte toelichting op

Nadere informatie

Evaluatie Buurtaanpak Koele Nacht

Evaluatie Buurtaanpak Koele Nacht Evaluatie Buurtaanpak Koele Nacht Inhoudsopgave Inleiding:...3 Onderzoeksopzet:...3 Buurt:...3 Werkwijze en responds:...3 Vergelijking eerdere onderzoeken...3 Conclusies Buurtaanpak Koele Nacht...4 Uitkomsten

Nadere informatie

6 september Zomerbloeii.

6 september Zomerbloeii. 6 september Zomerbloeii. Themabijeenkomst: Maatschappelijk Rendement Raeflex Catharijnesingel 56, 3511 GE Utrecht Postbus 8068, 3503 Utrecht (030) 230 31 50 www.raeflex.nl Visitaties van Raeflex Gestart

Nadere informatie

Lefier in samenvatting jaarverslag. Samenvatting jaarverslag

Lefier in samenvatting jaarverslag. Samenvatting jaarverslag Lefier in 2014 samenvatting jaarverslag Samenvatting jaarverslag 2014 1 Lefier in 2014 samenvatting jaarverslag Wij zijn Lefier, een woningcorporatie in Noord-Nederland. Lefier staat midden in de samenleving

Nadere informatie

VRIJETIJDSONDERZOEK ZUIDOOST BRABANT

VRIJETIJDSONDERZOEK ZUIDOOST BRABANT VRIJETIJDSONDERZOEK ZUIDOOST BRABANT Rapport BUR^.AUBUITEN econo nie Si omgeving SAMENVATTING Opzet onderzoek en respons SRE en ANWB zijn gezamenlijk opdrachtgever voor dit onderzoek naar het gebruik

Nadere informatie

Doelgoep: Iedereen, maar in het bijzonder mensen met een beperking, ouderen en chronisch zieken.

Doelgoep: Iedereen, maar in het bijzonder mensen met een beperking, ouderen en chronisch zieken. Goed voorbeeld De Haamen Thema: - Sport- Zorg - Sport en gezondheid - Decentralisaties - Wmo Doelgoep: Iedereen, maar in het bijzonder mensen met een beperking, ouderen en chronisch zieken. Waar: Sportzone

Nadere informatie

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID.

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID. MIDDEN TUSSEN DE MENSEN De uitgangspunten van het CDA Koggenland zijn helder: je wilt werken voor je brood, je ziet om naar elkaar en je laat de wereld knap achter voor je kinderen. Het CDA staat voor

Nadere informatie

rapport WistUdata, Zuid bij de Hand In dit wijkbeeld worden gegevens van de wijk Zuid gepresenteerd over diverse onderwerpen.

rapport WistUdata, Zuid bij de Hand In dit wijkbeeld worden gegevens van de wijk Zuid gepresenteerd over diverse onderwerpen. rapport WistUdata, 11-5-2017 bij de Hand In dit wijkbeeld worden gegevens van de wijk gepresenteerd over diverse onderwerpen. Bevolking Op 1 januari 2017 telt 27.163 inwoners. Ten opzichte van 2004 steeg

Nadere informatie

K. Fiselier BP OA en LIE. Anders, nl: Vaststellen jeugdprogramma Hengelo Zelf doen!, Positief opgroeien en opvoeden in Hengelo.

K. Fiselier BP OA en LIE. Anders, nl: Vaststellen jeugdprogramma Hengelo Zelf doen!, Positief opgroeien en opvoeden in Hengelo. SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 11G201252 436171 / 436171 ONDERWERP Jeugdprogramma Hengelo 2011-2014. K. Fiselier BP OA en LIE AGENDANUMMER BELEIDSPROGRAMMA/BELEIDSLIJN

Nadere informatie