AUDITPLAN KWALITEITSCRITERIA EXTERNE VEILIGHEID

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "AUDITPLAN KWALITEITSCRITERIA EXTERNE VEILIGHEID"

Transcriptie

1 AUDITPLAN KWALITEITSCRITERIA EXTERNE VEILIGHEID

2 AUDITPLAN KWALITEITSCRITERIA EXTERNE VEILIGHEID Doel van de Audit Criteria Aandachtsgebieden Opzet van de audit

3 o o o o o o o o o Uitvoering audit Opmerking: De eerste keer dat een audit wordt uitgevoerd omvat deze alle aspecten. Bij een meerjaren auditcyclus hoeven niet alle aspecten jaarlijks aan bod te komen, maar kunnen een of meerdere aspecten diepgaand worden beoordeeld. Documenten Het auditteam wil tijdens de audit een aantal documenten inzien. Wij verzoeken u daarom deze documenten tijdens de audit paraat te hebben of voorafgaand aan de audit aan ons toe te zenden. Het betreft de volgende documenten:

4 Betrokkenen Close out en rapportage

5 Bijlagen

6 Bijlage 1 Bijlage 1 Flowchart uitvoering audit

7 Bijlage 2 Bijlage 2 Format intern onderzoek Vooronderzoek kwaliteitscriteria ten behoeve van de kruisaudit kwaliteitscriteria

8 Bijlage 2 Opzet onderzoek

9 Bijlage 2 Strategisch beleid Er is beleid vastgesteld beleid waarin de visie, ambities en acties op het gebied van externe veiligheid zijn opgenomen. Het beleidskader is vertaald naar de structuurvisie ruimtelijke ordening en de belangen op het thema externe veiligheid zijn hierin vertaald.

10 Bijlage 2 Operationeel beleid Er is beleid vastgesteld op de uitvoering van EVtaken. Hierin zijn de visie, ambities en acties meegenomen. In dit beleid zijn in ieder geval de volgende EVtaken opgenomen: 1. Beheer van de risicoinformatie van stationaire risicobronnen, transportroutes en vliegbewegingen bij luchthavens, waarvoor de registratieverplichting geldt conform weten regelgeving. 2. Beoordeling van het aspect externe veiligheid in omgevingsvergunningen. 3. Handhaving en toezicht op het aspect externe veiligheid. 4. Beoordeling van het aspect externe veiligheid in bestemmingsplannen. 5. Verantwoording van het groepsrisico (inclusief bestuurlijke afweging). 6. Oplossen van (latente) saneringssituaties. 7. Uitvoering van risicocommunicatie waarbij externe veiligheid een onderdeel vormt. Het aspect externe veiligheid is verankerd in overig uitvoeringsbeleid (zoals verkeersbeleid, beleid openbare orde en veiligheid, bedrijventerreinenbeleid, economische beleid, ruimtelijke ordeningsbeleid, milieubeleid, etc.).

11 Bijlage 2 De veiligheidsregio s beschikken over een vastgesteld vierjarenbeleidsplan, crisisplan en rampenbestrijdingsplannen. Externe veiligheid vormt een onderdeel van deze plannen. De veiligheidsregio s beschikken over een vastgesteld risicocommunicatieplan. Externe veiligheid vormt een onderdeel van dit plan. De provincie ontwikkelt interbestuurlijk toezicht waarin externe veiligheid is opgenomen zodra dit formeel is geregeld.

12 Bijlage 2 Planning en control De noodzakelijke capaciteit en financiële middelen zijn geborgd om de EVtaken te kunnen uitvoeren en de gestelde ambities te kunnen bereiken door het uitvoeren van de opgenomen acties. De expertise op het vlak van EV voldoet aan de kwaliteitscriteria EV zoals opgenomen in de notitie Uitvoering met Ambitie kwaliteitscriteria 2.1 voor vergunningverlening, toezicht en handhaving krachtens de Wabo. Voor externe veiligheid zijn 6 taken opgenomen in de maatlat. Het betreft: 1. Inbrengen aspecten externe, en procesveiligheid in het kader van vergunningverlening, toezicht en handhaving en het nemen van een afwijkingsbesluit (inclusief toepassing PGS richtlijnen). 2. Het bijhouden van de EVsituatie (risicokaart). 3. Vaststellen EVsituatie op basis van de Risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen (relatie kunnen leggen tussen risicobronnen en ruimtelijke situatie en ontwikkelingen). 4. Toetsen ontvankelijkheid kwantitatieve risicoanalyse (QRA) en het inhoudelijk beoordelen van het resultaat van een QRA. 5. Maken van QRA's in het kader van Bevi (Besluit externe veiligheid inrichtingen), RNVGS (Risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen, Buisleidingen). Advisering ten aanzien van verantwoorden groepsrisico (inclusief beheersmaatregelen).

13 Bijlage 2 Er is een EV of milieuadviseur aanwezig die als verbindende schakel fungeert tussen de taakvelden en EVspecialisten. De (basis)kennis is aanwezig om de relevantie van EV in een dossier te kunnen bepalen en de implicaties van een EVadvies volwaardig mee te kunnen nemen in de afweging.

14 Bijlage 2 De aanwezige EVdeskundigen, die bestuurlijk of ambtelijk adviseren, beschikken over de juiste competenties, waaronder inlevingsvermogen, integraal denken en werken, en oplossingsgerichtheid. Voorbereiden Het aspect EV is geborgd in de werkprocessen. Dit betekent dat de uitvoering van de EVtaken en de samenwerking tussen alle benodigde interne vakdisciplines betrokken bij het aspect EV zijn geborgd.

15 Bijlage 2 Er is een heldere rolverdeling in verantwoordelijkheden en taken van proceseigenaren en EVdeskundigen. Er is geborgd dat er voldoende expertise beschikbaar is in de diverse werkprocessen.

16 Bijlage 2 De EVspecialisten kunnen onafhankelijk toetsen, ofwel een zuiver risicobeeld schetsen. Dat wil zeggen niet bij voorbaat al ingeperkt of ingekleurd door politieke preferenties of financiële afwegingen. Binnen de organisatie is EVdeskundigheid op de locatie beschikbaar om basiskennis en ervaringsopbouw te ontwikkelen. Afstemming ten aanzien van externe veiligheid is geborgd

17 Bijlage 2 Uitvoering Uitvoering wordt gegeven aan de volgende EVtaken: Monitoring De kwaliteitscriteria zoals genoemd in het Programma Brabant Veiliger worden gemonitord.

18 Bijlage 2 Rapportage, evaluatie en bijsturing Jaarlijks wordt aan de hand van de monitoring beoordeeld in hoeverre binnen de eigen organisatie voldaan wordt aan de kwaliteitscriteria en in hoeverre bijsturen binnen de organisatie noodzakelijk is. Nieuwe of gewijzigde wet en regelgeving op EVgebied wordt en borgt deze in eigen beleid en uitvoering. Strategisch beleid wordt bijgesteld indien uit de monitoring blijkt dat dit noodzakelijk is of wanneer actualisatie wettelijk gezien noodzakelijk is. De provincie rapporteert jaarlijks de Brabantse voortgang op de kwaliteitscriteria zoals genoemd in het Programma Brabant Veiliger

19 Bijlage 3 Bijlage 3 Vragen per onderwerp A. Strategisch beleidskader: B. Uitleg over beleid ev: C. Taken en bevoegdheden D. Personeel E. Toezicht en handhavingsplan F. EV bij omgevingsdienst

20 Bijlage 3 G. Risicocommunicatie H. PDCA yclus Beoordelingsaspecten:

21 Bijlage 4 Bijlage 4 Agenda audit o o o o o o o o o o

22 Bijlage 5 Bijlage 5 checklist audit (bevindingen) Nr. criterium ja nee Opmerkingen Verantwoordelijke/ Organisatieonderdeel 1. Strategisch beleid De organisatie heeft een strategisch beleidskader vastgesteld waarin de visie, ambities en acties op het gebied van externe veiligheid (EV) zijn opgenomen. Dit beleidskader is vertaald naar concrete doelen op het gebied van externe veiligheid Nr. criterium ja nee Opmerkingen Verantwoordelijke/ Organisatieonderdeel 2. Operationeel beleid Planning realisatie/ Reden niet realiseren Planning realisatie/ Reden niet realiseren Beheer van de risicoinformatie van stationaire risicobronnen waarvoor de registratieverplichting geldt conform weten regelgeving Beoordeling van het aspect externe veiligheid in omgevingsvergunningen Handhaving en toezicht op het aspect externe veiligheid Beoordeling van het aspect externe veiligheid in bestemmingsplannen Verantwoording van het groepsrisico Oplossen van (latente) saneringssituaties Uitvoeren van risicocommunicatie waarbij EV een onderdeel Beoordelen van het aspect externe veiligheid in de Structuurvisie Ruimtelijke Ordening (RO).

23 Bijlage 5 Nr. criterium ja nee Opmerkingen Verantwoordelijke/ 3. Planning & control De organisatie heeft alle noodzakelijke capaciteit en financiële middelen geborgd om de EVtaken te kunnen uitvoeren en de gestelde ambities te kunnen bereiken door het uitvoeren van de opgenomen acties. De expertise op het vlak van EV bij de organisatie voldoet aan de kwaliteitscriteria EV zoals opgenomen in de maatlat externe veiligheid en de eindrapportage ontwikkeling kwaliteitscriteria transitieprogramma (KPMG). Criteria zoals opgenomen in Maatlat EV Inbrengen aspecten externe, en procesveiligheid in het kader van vergunningverlening, toezicht en handhaving en het nemen van een afwijkingsbesluit (inclusief toepassing PGS richtlijnen). Het bijhouden van de EVsituatie (risicokaart). Vaststellen EVsituatie op basis van de Risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen (relatie kunnen leggen tussen risicobronnen en ruimtelijke situatie en ontwikkelingen). Toetsen ontvankelijkheid kwantitatieve risicoanalyse (QRA) en het inhoudelijk beoordelen van het resultaat van een QRA. Maken van QRA's in het kader van Bevi, Bevb, Bevt (RNVGS) Advisering ten aanzien van verantwoorden groepsrisico (inclusief beheersmaatregelen). Organisatieonderdeel Planning realisatie/ Reden niet realiseren

24 Bijlage 5 Nr. criterium ja nee Opmerkingen Verantwoordelijke/ Organisatieonderdeel 3. Planning & control Bij de organisatie is een EV of milieuadviseur aanwezig die als verbindende schakel fungeert tussen de taakvelden en EVspecialisten. Bij de organisatie is de (basis)kennis aanwezig om de relevantie van EV in een dossier te kunnen bepalen en de implicaties van een EVadvies volwaardig mee te kunnen nemen in de afweging. De aanwezige EVdeskundigen die bestuurlijk of ambtelijk adviseren bij de organisatie, beschikken over de juiste competenties, waaronder inlevingsvermogen, integraal denken en werken, en oplossingsgerichtheid. Nr. criterium ja nee Opmerkingen Verantwoordelijke/ Organisatieonderdeel 4. Voorbereiden De organisatie heeft het aspect EV geborgd in de werkprocessen. Dit betekent dat de uitvoering van de EVtaken en de samenwerking tussen alle benodigde interne vakdisciplines betrokken bij het aspect EV zijn geborgd. Binnen de organisatie is een heldere rolverdeling in verantwoordelijkheden en taken van proceseigenaren en EVdeskundigen. De organisatie heeft geborgd dat er voldoende expertise beschikbaar is in de diverse werkprocessen. Planning realisatie/ Reden niet realiseren Planning realisatie/ Reden niet realiseren

25 Bijlage 5 Nr. criterium ja nee Opmerkingen Verantwoordelijke/ Organisatieonderdeel 4. Voorbereiden De EVspecialisten kunnen onafhankelijk toetsen, ofwel een zuiver risicobeeld schetsen. Dat wil zeggen niet bij voorbaat al ingeperkt of ingekleurd door politieke preferenties of financiële afwegingen. Bij de organisatie is EVdeskundigheid op de locatie beschikbaar om basiskennis en ervaringsopbouw te ontwikkelen. Afstemming ten aanzien van externe veiligheid is geborgd. Planning realisatie/ Reden niet realiseren

26 Bijlage 5 Nr. criterium ja nee Opmerkingen Verantwoordelijke/ 5. Uitvoering De organisatie geeft uitvoering aan de EVtaken: Organisatieonderdeel Planning realisatie/ Reden niet realiseren In omgevingsvergunningen is het aspect externe veiligheid meegenomen. De omgevingsvergunningen worden gehandhaafd op het aspect externe veiligheid. Deze taak wordt sedert 2013 uitgevoerd door de omgevingsdienst. In de opdrachtverlening wordt geborgd dat het aspect externe veiligheid wordt meegenomen in de omgevingsvergunningen. In verkeersbesluiten wordt het aspect externe veiligheid meegenomen. Bij evenementen wordt het aspect externe veiligheid meegenomen. Het aspect externe veiligheid wordt meegenomen bij planontwikkeling en bestemmingsplannen. Verantwoording van het groepsrisico in die gevallen dat dat vereist is. Bij elke verantwoording van het groepsrisico vindt een bewuste bestuurlijke afweging en besluitvorming plaats van risico s in de relatie tot de omvang van rampen.

27 Bijlage 5 Nr. criterium ja nee Opmerkingen Verantwoordelijke/ 5. Uitvoering Organisatieonderdeel Planning realisatie/ Reden niet realiseren Nr. criterium ja nee Opmerkingen Verantwoordelijke/ 6. Monitoring Organisatieonderdeel Planning realisatie/ Reden niet realiseren Nr. criterium ja nee Opmerkingen Verantwoordelijke/ 7. Evaluatie en bijsturing Organisatieonderdeel Planning realisatie/ Reden niet realiseren

28 Bijlage 6 Bijlage 6 Presentatie close out Close out Toets kwaliteitscriteria Toetsing kwaliteitscriteria Doel: 1. Vaststellen of voldaan wordt aan de kwaliteitscriteria voor externe veiligheid 2. Wederzijdse opbouw en uitwisseling van kennis Opzet audit 1. Audit team afkomstig van Gemeente.. Provincie.. Omgevingsdienst. Begeleider 2. Planning toets en maken afspraken 3. Toetsing per onderdeel Big 8 door: Interviews Beoordeling documenten Elementen Big 8 1. Strategisch beleidskader 2. Operationeel beleidskader 3. Planning en control 4. Voorbereiding 5. Uitvoering 6. Monitoring 7. Evaluatie en raoortage Constateringen/bevindingen: Strategisch beleidskader Positieve constateringen Aandachtspunten Tekortkomingen

29 Bijlage 6 Constateringen/bevindingen: Operationeel beleidskader Positieve constateringen Aandachtspunten Tekortkomingen Constateringen/bevindingen: Planning & controle Positieve constateringen Aandachtspunten Tekortkomingen Constateringen/bevindingen: Voorbereiding Positieve constateringen Aandachtspunten Tekortkomingen Constateringen/bevindingen: Uitvoering Positieve constateringen Aandachtspunten Tekortkomingen Constateringen/bevindingen: Monitoring Positieve constateringen Aandachtspunten Tekortkomingen

30 Bijlage 6 Constateringen/bevindingen: Evaluatie & rapportage Positieve constateringen Aandachtspunten Tekortkomingen Opvolging Plan van aanpak Interne audit Opmerkingen Vragen?

31 Bijlage 7 Bijlage 7 Format auditrapport Verslag audit Auditonderwerp: Kwaliteitscriteria externe veiligheid Datum verslag:

32 Samenvatting: In opdracht van de [opdrachtgever] is door een auditteam bestaande uit medewerkers van [organisatie waaruit mederwerkers afkomstig zijn] een audit uitgevoerd. Doel van de audit is te beoordelen in hoeverre [opdrachtgever] voldoet aan de kwaliteitseisen voor de uitvoering van de taken op het gebied van externe veiligheid. De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd in hoofdstuk 4 van het Programma Brabant Veiliger Uitvoeringsprogramma Door [opdrachtgever] is ddmmjjjj een verklaring afgegeven dat voldaan wordt aan de genoemde kwaliteitscriteria. Het auditteam heeft een goed beeld kunnen krijgen van de mate waarin wordt voldaan aan de kwaliteitscriteria. De audit heeft in een goede en open sfeer plaatsgevonden. Het beeld is [algemeen beeld auditteam]. De kwaliteitscriteria volgen uit het big 8 model. Binnen dit model moet de cyclus plan do check act worden doorlopen. [beoordeling plandocheckact]. Verbeteractie worden aanbevolen voor de volgende onderwerpen: [verbeteracties opsommen] 32

33 Inhoudsopgave 1. Gegevens audit blz. 2. Auditprogramma blz. 3. Bevindingen blz. 4. Resultaten blz. 5. Conclusie blz. 33

34 1. Gegevens audit Auditdag(en): ddmmjjjj Closeout: ddmmjjjj Auditors: naam 1 (organisatie 1), naam 2 (organisatie 2), naam n (organisatie n) Begeleider audit vanuit [opdrachtgever]: naam. Doel van de audit is te beoordelen in hoeverre de [opdrachtgever] voldoet aan de kwaliteitseisen voor de uitvoering van de taken op het gebied van externe veiligheid. De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd in hoofdstuk 4 van het Programma Brabant Veiliger Uitvoeringsprogramma s Door de [opdrachtgever is op ddmmjjjj] een verklaring afgegeven dat voldaan wordt aan de genoemde kwaliteitscriteria. 2. Auditprogramma In onderstaande tabel wordt een overzicht gegeven van uitgevoerde interviews. 1 e auditdag ddmmjjjj auditors: tijdstip geïnterviewde functie onderwerp 2 e auditdag ddmmjjjj auditors: tijdstip geïnterviewde functie onderwerp 34

35 3. Bevindingen In dit hoofdstuk zijn de bevindingen per interview weergegeven. Bij elke bevinding is aangegeven op welk onderdeel van de kwaliteitscriteria de bevinding betrekking heeft. Per bevinding zijn de beoordeling en geadviseerde actie vermeld. De beoordeling is weergegeven als: + : in orde/geregeld, /+ : niet in orde, maar actie is reeds ingezet, +/ : geregeld, maar geadviseerd wordt situatie nader te beschouwen, : niet in orde, verbeteractie is nodig. Bij elke actie is vermeld of deze betrekking heeft op: documentatie (D), geschiktheid (S) of implementatie (I). Geïnterviewde: Onderwerp bevinding Beoordeling/actie Geïnterviewde: Onderwerp bevinding Beoordeling/actie 35

36 Geïnterviewde: Onderwerp bevinding Beoordeling/actie Geïnterviewde: Onderwerp bevinding Beoordeling/actie Geinterviewde Onderwerp bevinding Beoordeling/actie 36

37 4. Resultaten In dit hoofdstuk zijn de resultaten van dit audit vermeld gerelateerd aan de kwaliteitscriteria zoals die zijn vastgelegd in hoofdstuk 4 van het Programma Brabant Veiliger Uitvoeringsprogramma De criteria zijn ontleend aan de zogenaamde big 8 model. Dit model omvat 7 stappen: strategisch beleidskader, operationeel beleidskader, planning en control, voorbereiding, uitvoering, monitoring en evaluatie en rapportage. Iedere stap doorloopt een plan do check act cyclus. Door het herhaald doorlopen van de cyclus wordt een continue verbetering van de prestaties gerealiseerd. De cyclus moet daarvoor wel gesloten zijn. Per stap is aangegeven wat goed is geregeld (plus) en welke aandachtspunten er zijn. Per aandachtspunt zijn aanbevelingen vermeld. 1. Strategisch beleidskader plus aandachtspunt aanbeveling 2. Operationeel beleidskader plus aandachtspunt aanbeveling 37

38 3. Planning en control plus aandachtspunt aanbeveling 4. Voorbereiding plus aandachtspunt aanbeveling 5. Uitvoering plus aandachtspunt aanbeveling 38

39 6. Monitoring plus aandachtspunt aanbeveling plus 7. Evaluatie en rapportage aandachtspunt aanbeveling 5. Conclusie Het auditteam heeft een goed beeld kunnen krijgen van de mate waarin wordt voldaan aan de kwaliteitscriteria. De audit heeft in een goede en open sfeer plaatsgevonden. Het beeld is [algemeen beeld auditteam]. De kwaliteitscriteria volgen uit het big 8 model. Binnen dit model moet de cyclus plan do check act worden doorlopen. [beoordeling plandocheckact]. Verbeteractie worden aanbevolen voor de volgende onderwerpen: [verbeteracties opsommen] 39

40 40

Opstellen plan voor Brabantse samenwerking EV na 2010

Opstellen plan voor Brabantse samenwerking EV na 2010 Opstellen plan voor Brabantse samenwerking EV na 2010 Georganiseerde veiligheid contouren voor het borgen van externe veiligheid in beleid en uitvoering van gemeenten in Noord-Brabant Petra de Paauw projectleider

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Notitie bestuurlijke verklaring kwaliteitscriteria Externe Veiligheid gemeente Eindhoven

gemeente Eindhoven Notitie bestuurlijke verklaring kwaliteitscriteria Externe Veiligheid gemeente Eindhoven gemeente Eindhoven Notitie bestuurlijke verklaring kwaliteitscriteria Externe Veiligheid gemeente Eindhoven Voor het opstellen van de bestuurlijke verklaring Externe Veiligheid is gebruik gemaakt van de

Nadere informatie

BELEIDSKADER EXTERNE VEILIGHEID GEMEENTE HILVARENBEEK

BELEIDSKADER EXTERNE VEILIGHEID GEMEENTE HILVARENBEEK BELEIDSKADER EXTERNE VEILIGHEID GEMEENTE HILVARENBEEK 2013-2014 Beleidsdocument Afdeling Beleid en Projecten Opgesteld door Greet Mertens Advies Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant Datum Juli 2013

Nadere informatie

VERBETERPLANNEN KWALITEITS- CRITERIA 2.1

VERBETERPLANNEN KWALITEITS- CRITERIA 2.1 JAARCONGRES VBWTN 2013 VERBETERPLANNEN KWALITEITS- CRITERIA 2.1 Robert Forkink, Oranjewoud Han van den Broeke, Yacht 24 oktober 2013 EVEN VOORSTELLEN Han van den Broeke Yacht Robert Forkink Oranjewoud

Nadere informatie

Externe Veiligheid Document: Afdeling: Team: Opgesteld door: Verantwoordelijk Afdelingshoofd Portefeuillehouder: Datum:

Externe Veiligheid Document: Afdeling: Team: Opgesteld door: Verantwoordelijk Afdelingshoofd Portefeuillehouder: Datum: Externe Veiligheid Document: Jaarverslag 2012 en Jaarplan 2013 Afdeling: Maatschappelijke Ontwikkeling Team: Team Veiligheid en Brandweer Opgesteld door: Martijn Verstappen, trainee Integrale Veiligheid

Nadere informatie

Programma Brabant Veiliger

Programma Brabant Veiliger Programma Brabant Veiliger 2011-2014 Voorwoord De afgelopen 6 jaar hebben wij ons gericht op een kwaliteitsimpuls en een blijvende verbetering van beleid en uitvoering op het gebied van externe veiligheid

Nadere informatie

Provincie Noord-Brabant. 3 oktober Contactpersoon. N. van Rooij. Beleidsmedewerkster EV. Cluster. Natuur en Milieu. .

Provincie Noord-Brabant. 3 oktober Contactpersoon. N. van Rooij. Beleidsmedewerkster EV. Cluster. Natuur en Milieu.  . Provincie Noord-Brabant Inspectierapport EV-RO project interbestuurlijk toezicht omgevingsrecht Taakuitvoering van de gemeente Asten > Onderzoek borging EV in gemeentelijke bestemmingsplannen Contactpersoon

Nadere informatie

Nulmeting regionale brandweer Zuidoost-Brabant taakinhoudelijk deel (taakvervulling volgens PVPP)

Nulmeting regionale brandweer Zuidoost-Brabant taakinhoudelijk deel (taakvervulling volgens PVPP) Nulmeting regionale brandweer Zuidoost-Brabant taakinhoudelijk deel (taakvervulling volgens PVPP) versie november 2002 Gemeente: Ingevuld 1 door + functie: Telefoon: email: Definitie pro-actie: Pro-actie

Nadere informatie

Actualisatie beleidsvisie externe veiligheid gemeente Neerijnen

Actualisatie beleidsvisie externe veiligheid gemeente Neerijnen Actualisatie beleidsvisie externe veiligheid gemeente Neerijnen Boudewijn de Hoop Henk Tomassen Inhoud presentatie 1. Waar gaat het over bij Externe Veiligheid (EV)? 2. Toetsingskaders EV 3. Risicoprofiel

Nadere informatie

Verbeterplan implementatie VTH-kwaliteitscriteria Gemeente Ridderkerk

Verbeterplan implementatie VTH-kwaliteitscriteria Gemeente Ridderkerk Verbeterplan implementatie VTH-kwaliteitscriteria Gemeente Ridderkerk 1 Inleiding Voor een goede uitvoering van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) zijn door VNG, IPO en het Rijk (I&M) landelijke

Nadere informatie

Gelet op artikel 1, derde lid, van de Algemene Subsidieverordening Noord-Holland 2009;

Gelet op artikel 1, derde lid, van de Algemene Subsidieverordening Noord-Holland 2009; CVDR Officiële uitgave van Noord-Holland. Nr. CVDR111947_3 22 november 2016 Uitvoeringsregeling externe veiligheid2012 Gedeputeerde Staten van Noord-Holland; Overwegende dat het gelet op het Provinciaal

Nadere informatie

GEMEENTE WERKENDAM Uitvoeringsbeleid externe veiligheid

GEMEENTE WERKENDAM Uitvoeringsbeleid externe veiligheid Auteur P. Verstraten Datum 22 maart 2012 GEMEENTE WERKENDAM Uitvoeringsbeleid externe veiligheid Pagina 2 van 47 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 5 1.1. Stand van zaken 2010 5 1.2 Huidige stand van zaken 5 1.3.

Nadere informatie

Uitgangspunten procescriteria: waar dienen ze wel en waar dienen ze niet toe? Methode: hoe zijn de criteria opgebouwd en hoe zijn we daartoe gekomen?

Uitgangspunten procescriteria: waar dienen ze wel en waar dienen ze niet toe? Methode: hoe zijn de criteria opgebouwd en hoe zijn we daartoe gekomen? 5 Procescriteria In dit hoofdstuk komen achtereenvolgens aan de orde: Uitgangspunten procescriteria: waar dienen ze wel en waar dienen ze niet toe? Methode: hoe zijn de criteria opgebouwd en hoe zijn we

Nadere informatie

Zelfevaluatie VTH kwaliteitscriteria 2.1

Zelfevaluatie VTH kwaliteitscriteria 2.1 Zelfevaluatie VTH kwaliteitscriteria 2.1 en het verbeterplan. Alblasserdam, 4 februari 2014 Ronald Visser, directeur Omgevingsdienst (OZHZ) Uitvoeringsorganisatie Vergunningverlening, toezicht, handhaving

Nadere informatie

KWALITEITSIMPULS OMGEVINGSVEILIGHEID ZUIDOOST-BRABANT 2016

KWALITEITSIMPULS OMGEVINGSVEILIGHEID ZUIDOOST-BRABANT 2016 KWALITEITSIMPULS OMGEVINGSVEILIGHEID ZUIDOOSTBRABANT 2016 2 van 12 3 van 12 4 van 12 1 Het Brabantse UPIOV 2016 is te downloaden van: https://www.omgevingsdienst.nl/mijn+kennisnet/brabantnet/impuls+omgevingsveiligheid+iov+brabant/zuid

Nadere informatie

Bijlage II - Het spoorboekje kwaliteit: De BIG-8 stap voor stap. Inleiding

Bijlage II - Het spoorboekje kwaliteit: De BIG-8 stap voor stap. Inleiding Bijlage II - Het spoorboekje kwaliteit: De BIG-8 stap voor stap Inleiding In het omgevingsrecht worden regels gesteld waar de overheden zich aan moeten houden bij het uitvoeren van vergunningverlening,

Nadere informatie

PROVI NCI E :: UTRECHT

PROVI NCI E :: UTRECHT PROVI NCI E :: UTRECHT De gemeenteraad van de gemeente Bunnik Postbus 5 3980 CA BUNNIK DATUM NUMMER UW BRIEF VAN UW NUMMER BIJLAGE 31 oktober 2018 81DF225F TEAM REFERENTIE DOORKIESNUMMER E-MAILADRES 1

Nadere informatie

Regiodagen 2014. Kwaliteitscriteria 2.1 en Wet VTH

Regiodagen 2014. Kwaliteitscriteria 2.1 en Wet VTH Regiodagen 2014 Kwaliteitscriteria 2.1 en Wet VTH Inleiding Kwaliteitscriteria 2.1 Wet VTH Kwaliteitscriteria 2.1 De uitvoering van VTH-taken door de gemeenten en provincies in het omgevingsrecht te professionaliseren

Nadere informatie

Externe veiligheid en ruimtelijke ordening Rolverdeling overheden. Yde Hamstra Coördinator externe veiligheid provincie Zuid-Holland

Externe veiligheid en ruimtelijke ordening Rolverdeling overheden. Yde Hamstra Coördinator externe veiligheid provincie Zuid-Holland Externe veiligheid en ruimtelijke ordening Rolverdeling overheden Yde Hamstra Coördinator externe veiligheid provincie Zuid-Holland Inhoud Aanleiding, resultaat, projectteam Aanpak De nieuwe Wro Ontwikkelingen

Nadere informatie

ADVIESNOTA AAN B&W. Postregistratienummer. Onderwerp en inhoud Adviesnota B&W Vaststellen Uitvoeringsstrategieën omgevingsrecht VTH 15.

ADVIESNOTA AAN B&W. Postregistratienummer. Onderwerp en inhoud Adviesnota B&W Vaststellen Uitvoeringsstrategieën omgevingsrecht VTH 15. ADVIESNOTA AAN B&W Onderwerp en inhoud Adviesnota B&W Vaststellen Uitvoeringsstrategieën omgevingsrecht VTH Postregistratienummer 15.0014435 Vertrouwelijk Nee Sector Grondgebiedzaken Afdeling BWTM Medewerk(st)erZtel

Nadere informatie

Verbeterplan Implementatie Kwaliteitscriteria 2.1

Verbeterplan Implementatie Kwaliteitscriteria 2.1 Verbeterplan Implementatie Kwaliteitscriteria 2.1 voor vergunningverlening, toezicht en handhaving krachtens de Wabo Datum: 15-12-2013 ODMH/BWT gemeente Gouda Inleiding Voor een goede uitvoering van vergunningverlening,

Nadere informatie

Assetmanagement. Resultaten maturityscan. 14 januari 2015

Assetmanagement. Resultaten maturityscan. 14 januari 2015 Assetmanagement Resultaten maturityscan 14 januari 2015 De 7 bouwstenen van Assetmanagement 2 22.Afwijkingen en herstelacties 23. Preventieve acties 24. Verbetermanagement 5.Leiderschap en betrokkenheid

Nadere informatie

Datum : 24 januari : Frederik Stouten. : Marcel Scherrenburg. Betreft : Paragraaf externe veiligheid BP Valburg Zuid.

Datum : 24 januari : Frederik Stouten. : Marcel Scherrenburg. Betreft : Paragraaf externe veiligheid BP Valburg Zuid. Datum : 24 januari 2018 Aan Van : Frederik Stouten : Marcel Scherrenburg Betreft : Paragraaf externe veiligheid BP Valburg Zuid. Inleiding Het beleid voor externe veiligheid is gericht op het beperken

Nadere informatie

Externe veiligheid in bestemmingsplannen Vroegtijdig samen aan de slag

Externe veiligheid in bestemmingsplannen Vroegtijdig samen aan de slag Externe veiligheid in bestemmingsplannen Vroegtijdig samen aan de slag Inhoud Samenvatting 3 1 Inleiding 5 1.1 Aanleiding 5 1.2 Doel 5 1.3 Achtergrond 5 1.4 Leeswijzer 6 2 Werkwijze 7 2.1 Inleiding 7 2.2

Nadere informatie

Totaalbeeld Interbestuurlijk toezicht Hof van Twente Totaalbeeld Hof van Twente: Groen

Totaalbeeld Interbestuurlijk toezicht Hof van Twente Totaalbeeld Hof van Twente: Groen Totaalbeeld Interbestuurlijk toezicht Hof van Twente 2019 Totaalbeeld Hof van Twente: Groen Financiën Wabo Wro Archief Huisvesting statushouders Oranje Groen Groen Groen Groen Motivering totaalbeeld Algemeen

Nadere informatie

Uitvoeringsregel. Lezen U wilt graag voor subsidie in aanmerking komen. Leest u daarom eerst op de website www.noord-holland.nl:

Uitvoeringsregel. Lezen U wilt graag voor subsidie in aanmerking komen. Leest u daarom eerst op de website www.noord-holland.nl: Aanvraagformulier Uitvoeringsregel itvoeringsregeling ing Externe Veiligheid 2013 nr.12.0012711 Toelichting Lezen U wilt graag voor subsidie in aanmerking komen. Leest u daarom eerst op de website www.noord-holland.nl:

Nadere informatie

Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht gemeente Berg en Dal

Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht gemeente Berg en Dal GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Berg en Dal. Nr. 103855 28 juli 2016 Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht gemeente Berg en Dal De raad van de gemeente

Nadere informatie

Checklist Externe Veiligheid

Checklist Externe Veiligheid Checklist Externe Veiligheid Versie 1.0, januari 2011 Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland Prins Bernhardplein 112 1508 XB ZAANDAM INLEIDING Met de checklist Externe Veiligheid beoogt de Regio Zaanstreek-Waterland

Nadere informatie

1 DOELSTELLING GEMEENTELIJK EV-BELEID.

1 DOELSTELLING GEMEENTELIJK EV-BELEID. 1 DOELSTELLING GEMEENTELIJK EV-BELEID. Het doel van het project gemeentelijk extern veiligheidsbeleid is dat de Overijsselse gemeenten een beleidskader vaststellen voor het omgaan met externe veiligheidsproblematiek.

Nadere informatie

: RUD Utrecht. Externe Veiligheid Omgevingsplan Laak 2B en Velden1F. : Gemeente Amersfoort, mevrouw C. Heezen. : de heer R. Polman

: RUD Utrecht. Externe Veiligheid Omgevingsplan Laak 2B en Velden1F. : Gemeente Amersfoort, mevrouw C. Heezen. : de heer R. Polman Externe Veiligheid Omgevingsplan Laak 2B en Velden1F Opdrachtgever : Gemeente Amersfoort, mevrouw C. Heezen Adviseur : Auteur : de heer R. Polman Projectnummer : Z-AD-2017-0411 Aantal pagina s : 9 exclusief

Nadere informatie

Paraaf Provin. Onderwerp Uitgangspunten visie en strategie vergunningen, toezicht en handhaving

Paraaf Provin. Onderwerp Uitgangspunten visie en strategie vergunningen, toezicht en handhaving 5 -minuten versie voor Provinciale Staten ZUID Directie DRM Afdeling Mobiliteit en Milieu Registratienummer PZH-2013-428224893 (DOS-2013-0007486) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim

Nadere informatie

Verantwoording groepsrisico

Verantwoording groepsrisico Verantwoording groepsrisico Bestemmingsplan Weijpoort 21 en 21a-c Status: Definitief Datum: 4 juli 2017 Kenmerk Omgevingsdienst Midden-Holland: 2017112780 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1 Aanleiding...

Nadere informatie

Raadsavond Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving

Raadsavond Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving Raadsavond Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving Gemeente De Bilt Donderdag 9 mei 2019 Stellingen: De gemeente moet op alle meldingen en constateringen handhaven. De gemeente moet er alles aan doen

Nadere informatie

Bijeenkomst IJmondcommissie Verordening VTH. 18 april 2017

Bijeenkomst IJmondcommissie Verordening VTH. 18 april 2017 Bijeenkomst IJmondcommissie Verordening VTH 18 april 2017 Historie Kwaliteitscriteria zijn niet nieuw Implementatietraject vanaf 2013 Wet VTH onderdeel Omgevingswet Vaststellen verordening met een kwaliteitsniveau

Nadere informatie

Reflectief Practicum

Reflectief Practicum Reflectief Practicum Het reflectief practicum VVE! Een nieuw onderdeel van het intern kwaliteitszorgsysteem 1. Interne VVE-audits; de koppelpartners kijken bij elkaar in de keuken. 2. Externe VVE-audits;

Nadere informatie

Inhoud presentatie: Wat is handhaving? Wat is gedogen? Welke handhavingstaken heeft de gemeente? Waarom een project integrale handhaving?

Inhoud presentatie: Wat is handhaving? Wat is gedogen? Welke handhavingstaken heeft de gemeente? Waarom een project integrale handhaving? 16 april 2009 Inhoud presentatie: Wat is handhaving? Wat is gedogen? Welke handhavingstaken heeft de gemeente? Waarom een project integrale handhaving? Welke eisen worden aan de gemeente gesteld? Wat gaan

Nadere informatie

Voldoet de gemeente aan de landelijke kwaliteitscriteria voor haar taken op gebied van VTH

Voldoet de gemeente aan de landelijke kwaliteitscriteria voor haar taken op gebied van VTH Voldoet de gemeente aan de landelijke kwaliteitscriteria voor haar taken op gebied van VTH Door Nol van Drunen Rekenkamer 19 mei 2015 Introductie Verantwoording van het onderzoek De Rekenkamer heeft dit

Nadere informatie

Programma Brabant Veiliger 2011-2014 Uitvoeringsprogramma 2012

Programma Brabant Veiliger 2011-2014 Uitvoeringsprogramma 2012 Programma Brabant Veiliger 2011-2014 Uitvoeringsprogramma 2012 Voorwoord Bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen, moeten daar veilig mee omgaan. En de overheid die toeziet of dat goed gebeurt, mag

Nadere informatie

Onderwerp : Gemeenschappelijke beleidsvisie externe veiligheid

Onderwerp : Gemeenschappelijke beleidsvisie externe veiligheid Zaaknummer : 155718 Raadsvergaderin : 12 januari 2016 agendapunt : g Commissie : Bestuur en Ruimte Onderwerp : Gemeenschappelijke beleidsvisie externe veiligheid Collegevergadering : 23 november 2015 agendapunt

Nadere informatie

Notitie. Onderzoek externe veiligheid Lelystad bestemmingsplan Stadsrandgebied. 1 Inleiding

Notitie. Onderzoek externe veiligheid Lelystad bestemmingsplan Stadsrandgebied. 1 Inleiding Notitie Contactpersoon Dennis Ruumpol Datum 25 april 2012 Onderzoek externe veiligheid Lelystad bestemmingsplan Stadsrandgebied 1 Inleiding In 2009 heeft Tauw voor drie afzonderlijke bestemmingsplannen

Nadere informatie

Regionale Uitvoeringsdiensten. Professionalisering Uitvoering VROM-taken

Regionale Uitvoeringsdiensten. Professionalisering Uitvoering VROM-taken Regionale Uitvoeringsdiensten Professionalisering Uitvoering VROM-taken Waarom RUD s? Schoner milieu Veiliger Betere naleving Vermindering regeldruk Verbetering dienstverlening Vermindering bestuurlijke

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Beverwijk

Rekenkamercommissie Beverwijk Rekenkamercommissie Beverwijk Gemeente Beverwijk t.a.v. de leden van de gemeenteraad datum 25 maart 2014 ons kenmerk onderwerp Rekenkamerbrief Collegeprogramma bijlagen Methode voor gestructureerde opzet

Nadere informatie

Externe veiligheidsparagraaf. Bestemmingsplan Skoatterwald

Externe veiligheidsparagraaf. Bestemmingsplan Skoatterwald Externe veiligheidsparagraaf Bestemmingsplan Skoatterwald Toetsingskader Externe veiligheid gaat om het beperken van de kans op en het effect van een ernstig ongeval voor de omgeving door: - het gebruik,

Nadere informatie

Externe Veiligheidsvisie

Externe Veiligheidsvisie Externe Veiligheidsvisie 1 december 2008 Presentatie Peter in t Veld, Beleidsmedewerker milieu Gemeente Spijkenisse Dinsdag 2 december 2008 2 Waarom deze presentatie? Meerdere gemeenten aan de slag met

Nadere informatie

Provincie Noord-Brobont Brabantlaan (073) systematisch toezicht (algemeen, hetzelfde voor alle gemeenten en

Provincie Noord-Brobont Brabantlaan (073) systematisch toezicht (algemeen, hetzelfde voor alle gemeenten en Provincie Noord-Brobont Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC 's-hertogenbosch Telefoon (073) 681 28 12 Fox (073) 614 11 15 info@brabont.nl wvw.brabant.nl Bank ING 67.45.60.043 Het college van burgemeester

Nadere informatie

Externe Veiligheid: de Basis Beginselen. Ir. D.J. de Boer

Externe Veiligheid: de Basis Beginselen. Ir. D.J. de Boer Externe Veiligheid: de Basis Beginselen Ir. D.J. de Boer d.j.deboer@saxion.nl EV de Basis Beginselen: vooruitblik 1. Gericht op (het voorkomen) van dodelijke slachtoffers (niet zijnde werknemers) als gevolg

Nadere informatie

Energiemanagement Actieplan

Energiemanagement Actieplan 1 van 8 Energiemanagement Actieplan Datum 18 04 2013 Rapportnr Opgesteld door Gedistribueerd aan A. van de Wetering & H. Buuts 1x Directie 1x KAM Coördinator 1x Handboek CO₂ Prestatieladder 1 2 van 8 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Beleidsregel kwaliteitseisen vergunningverlening, toezicht en handhaving Den Haag 2017

Beleidsregel kwaliteitseisen vergunningverlening, toezicht en handhaving Den Haag 2017 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente 's-gravenhage Nr. 45697 22 maart 2017 Beleidsregel kwaliteitseisen vergunningverlening, toezicht en handhaving Den Haag 2017 Het college van burgemeester

Nadere informatie

Besluit van Provinciale Staten

Besluit van Provinciale Staten Besluit van Provinciale Staten Vergaderdatum Maart 2015 Nummer 6773 Onderwerp Beleidsregel groepsrisicoverantwoording in inpassingsplannen 1 Besluit Provinciale Staten van Zuid-Holland, Gelet op artikel

Nadere informatie

PZH dd Artikel 2.2 van de Wet ruimtelijke ordening

PZH dd Artikel 2.2 van de Wet ruimtelijke ordening BESLUIT VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZUID-HOLLAND VAN 16 DECEMBER 2014, PZH- PZH- 2014-485413763, HOUDENDE EEN BELEIDSREGEL WAARIN INVULLING WORDT GEGEVEN AAN HET INZETTEN VAN BEVOEGDHEDEN OP BASIS VAN

Nadere informatie

Vergadering Algemeen Bestuur d.d.: 29 juni Agendapunt : 4.e. Vertrouwelijk. Aan het Algemeen Bestuur,

Vergadering Algemeen Bestuur d.d.: 29 juni Agendapunt : 4.e. Vertrouwelijk. Aan het Algemeen Bestuur, Voorstel : Vergadering Algemeen Bestuur d.d.: 29 juni 2017 Agendapunt : 4.e Vertrouwelijk : Nee Aan het Algemeen Bestuur, Rapportage december 2016 In december 2016 zijn het DB en het OGP geïnformeerd in

Nadere informatie

Inherent veiliger werken. Inherent veiliger werken

Inherent veiliger werken. Inherent veiliger werken Inherent veiliger werken Inhoud presentatie: Inherent veiliger werken Provincie Zeeland: Provinciaal veiligheid beleid: Inherent veiligheid beleid als onderdeel van de milieuvergunning Inherent veiligheid

Nadere informatie

Procedure # 02 Audits

Procedure # 02 Audits Procedure # 02 Audits Versie 4 Datum: 1 november 2017 Goedgekeurd door Bestuursvoorzitter CKZ: 1. DOEL Handtekening Het beschrijven van de wijze waarop, wanneer en door wie er audits worden uitgevoerd

Nadere informatie

655070 rapportage Toezichtinformatie 2014

655070 rapportage Toezichtinformatie 2014 Heemstede De raad van de gemeente Heemstede Postbus 352 2100 AJ HEEMSTEDE Verzenddatum Bijlage Ons kenmerk Betreft 1 4 JULI 2015 655070 rapportage Toezichtinformatie 2014 Geachte raad, Op 1 oktober 2012

Nadere informatie

Managementrapportag e Zelfevaluatietool Kwaliteitscriteria 2.1. MasterMeester. Gemeente Boxtel

Managementrapportag e Zelfevaluatietool Kwaliteitscriteria 2.1. MasterMeester. Gemeente Boxtel 2013 Managementrapportag e Zelfevaluatietool Kwaliteitscriteria 2.1 MasterMeester Gemeente Boxtel 0 Managementrapportage zelfevaluatietool gemeente Boxtel Voor u ligt een managementrapportage van de individuele

Nadere informatie

1 Artikel 2.2 van de Wet ruimtelijke ordening

1 Artikel 2.2 van de Wet ruimtelijke ordening BESLUIT VAN PROVINCIALE STATEN VAN ZUID-HOLLAND VAN 28 JANUARI 2014, PZH-2014-485413763, HOUDENDE EEN BELEIDSREGEL OVER DE WIJZE VAN INVULLING VAN DE GROEPSRISICOVERANTWOORDING IN EXTERNE VEILIGHEID WETGEVING

Nadere informatie

Informatie bijeenkomst raads- en statenleden 14 maart 2016

Informatie bijeenkomst raads- en statenleden 14 maart 2016 Informatie bijeenkomst raads- en statenleden 14 maart 2016 19.15 Welkom door Maurice Hoogeveen Ontwikkelingen RUD Drenthe door Johan Vogelaar GR; invloed en rol van de raads- en statenleden Omgevingswet

Nadere informatie

Definitief toetsdocument met bevindingen toets zelfevaluatie kwaliteitscriteria 2.1

Definitief toetsdocument met bevindingen toets zelfevaluatie kwaliteitscriteria 2.1 Omgevingsdienst Zuid Holland Zuid Definitief toetsdocument met bevindingen toets zelfevaluatie kwaliteitscriteria 2.1 Dit rapport heeft 25 pagina s 2013 KPMG Advisory N.V., een Nederlandse naamloze vennootschap,

Nadere informatie

Energie management Actieplan

Energie management Actieplan Energie management Actieplan Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 2.2 Auteur: Mariëlle de Gans - Hekman Datum: 30 september 2015 Versie: 1.0 Status: Concept Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Doelstellingen...

Nadere informatie

Toolbox beleidsvisie externe veiligheid

Toolbox beleidsvisie externe veiligheid Toolbox beleidsvisie externe veiligheid Introductie 1 september 010 > 1.1 Wat is de voorbereiding? 1. Waarom is de voorbereiding belangrijk? 1. Hoe voer ik de voorbereiding uit? - bepaal hoe uitgebreid

Nadere informatie

Projectteam Overnachtingshaven Lobith. Uitgangspuntennotitie effectstudies MIRT 3 Overnachtingshaven Lobith. externe veiligheid

Projectteam Overnachtingshaven Lobith. Uitgangspuntennotitie effectstudies MIRT 3 Overnachtingshaven Lobith. externe veiligheid Projectteam Overnachtingshaven Lobith Uitgangspuntennotitie effectstudies MIRT 3 Overnachtingshaven Lobith externe veiligheid INHOUDSOPGAVE blz. 1. KADERS 1 1.1. Wettelijk kader 1 1.2. Beleidskader

Nadere informatie

Memo externe veiligheid

Memo externe veiligheid Memo externe veiligheid Aan : Tiny van Hoek Organisatie : Gemeente Midden Drenthe Van : Henk Zwiers Team : Advies Betreft : Omgevingsvergunning in strijd handelen met bestemmingsplan Datum : 27 juli 2016

Nadere informatie

Integrale Handhaving. Opzet Quick Scan. Inhoudsopgave. 1. Achtergrond en aanleiding

Integrale Handhaving. Opzet Quick Scan. Inhoudsopgave. 1. Achtergrond en aanleiding Integrale Handhaving Opzet Quick Scan Rekenkamer Weert Oktober 2008 Inhoudsopgave 1. Achtergrond en aanleiding 2. Centrale vraagstelling 3. Deelvragen 4. Aanpak en resultaat 5. Organisatie en planning

Nadere informatie

Onderzoeksopzet Muskusrattenbestrijding

Onderzoeksopzet Muskusrattenbestrijding Secretariaat: Postbus 4142 7320 AC Apeldoorn Tel. (055) 527 24 01 secretariaat.smo@veluwe.nl Onderzoeksopzet Muskusrattenbestrijding Datum 17 augustus 2010 Opgemaakt door Waterschap Veluwe Beheers- en

Nadere informatie

Internal Audit Charter

Internal Audit Charter Interne Audit Dienst Versie 3.0 (vervangt bij vaststelling door RvB vorige versie 2.0) Pagina 1 van 5 Artikel 1 Het doel, de bevoegdheden en verantwoordelijkheden van de internal auditfunctie zijn in dit

Nadere informatie

: RUD Utrecht. Externe Veiligheid Bestemmingsplan Verdistraat 53 Amersfoort. : Gemeente Amersfoort, mevrouw N. Ludeking

: RUD Utrecht. Externe Veiligheid Bestemmingsplan Verdistraat 53 Amersfoort. : Gemeente Amersfoort, mevrouw N. Ludeking Externe Veiligheid Bestemmingsplan Verdistraat 53 Amersfoort Opdrachtgever : Gemeente Amersfoort, mevrouw N. Ludeking Adviseur : Auteur : de heer R. Polman Projectnummer : POLR/8154A312 Aantal pagina s

Nadere informatie

ROC FRIESE POORT. Kernwaarden van ROC Friese Poort. Hoe de kernwaarden te meten? Kwaliteitszorg 21-9-2010

ROC FRIESE POORT. Kernwaarden van ROC Friese Poort. Hoe de kernwaarden te meten? Kwaliteitszorg 21-9-2010 ROC FRIESE POORT Kernwaarden van ROC Friese Poort Hoe de kernwaarden te meten? Kwaliteitszorg 21-9-2010 Inhoud Inleiding... 3 1. Wat zijn kernwaarden van ROC Friese Poort?... 3 2. Meten is weten: Hoe kan

Nadere informatie

Externe Veiligheid. Bestemmingsplan Aldi Zwaanplein

Externe Veiligheid. Bestemmingsplan Aldi Zwaanplein Externe Veiligheid Bestemmingsplan Aldi Zwaanplein Opdrachtgever: Aldi Roermond BV Dhr. O. Lebon Postbus 1335 6040 KH Roermond Betreft: Projectnummer: Externe veiligheid Bestemmingsplan Aldi Zwaanplein

Nadere informatie

Datum Documentnummer Project Auteur 25 mei L.C. Luijendijk

Datum Documentnummer Project Auteur 25 mei L.C. Luijendijk Notitie Aan Gemeente Schiedam, t.a.v. Bas Hovens Kopie aan Datum Documentnummer Project Auteur 25 mei 2015 21933243 L.C. Luijendijk Onderwerp Externe veiligheid Harga Midden Inleiding De gemeente Schiedam

Nadere informatie

Aantoonbaar in control op informatiebeveiliging

Aantoonbaar in control op informatiebeveiliging Aantoonbaar in control op informatiebeveiliging Agenda 1. Introductie key2control 2. Integrale interne beheersing 3. Informatiebeveiliging 4. Baseline Informatiebeveiliging Gemeenten 5. Demonstratie ISMS

Nadere informatie

BELEIDSREGEL KWALITEITSEISEN VERGUNNINGVERLENING, TOEZICHT EN HANDHAVING DEN HAAG 2017

BELEIDSREGEL KWALITEITSEISEN VERGUNNINGVERLENING, TOEZICHT EN HANDHAVING DEN HAAG 2017 RIS296472 BELEIDSREGEL KWALITEITSEISEN VERGUNNINGVERLENING, TOEZICHT EN HANDHAVING DEN HAAG 2017 Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag, de burgemeester van Den Haag, ieder voor zover

Nadere informatie

Externe Veiligheid Stationskwartier, deelgebied C

Externe Veiligheid Stationskwartier, deelgebied C Memo Ter attentie van Volker Wessels Vastgoed Datum 21 mei 2012 Distributie Projectnummer 12.0305 Onderwerp Externe Veiligheid Stationskwartier, deelgebied C VolkerWessels is voornemens ongeveer 140 woningen

Nadere informatie

Rapportage Interne Audit - Toetsingskader Veilig Thuis 2015-23 februari 2016

Rapportage Interne Audit - Toetsingskader Veilig Thuis 2015-23 februari 2016 Auditgegevens Organisatie Jeugdbescherming Noord/ Het Kopland Datum 23 februari 2016 Afdeling Veilig Thuis Groningen Onderwerp Toetsingskader Veilig Thuis 2015 Auditor 1 T. Sikkema Document(en) Auditor

Nadere informatie

Omgevingsveiligheid en - sensitiviteit

Omgevingsveiligheid en - sensitiviteit Omgevingsveiligheid en - sensitiviteit Nils Rosmuller Lector Transportveiligheid IFV 24 januari 2017 IFV kennisdag Omgevingswet Omgevingsveiligheid Omgevingssensitiviteit Omgevingswet (voorjaar 2019) De

Nadere informatie

GEMEENTELIJKE TELECOMMUNICATIE MOBIELE COMMUNICATIE. Bijlage 04 Kwaliteitsborging en auditing

GEMEENTELIJKE TELECOMMUNICATIE MOBIELE COMMUNICATIE. Bijlage 04 Kwaliteitsborging en auditing GEMEENTELIJKE TELECOMMUNICATIE MOBIELE COMMUNICATIE Bijlage 04 Kwaliteitsborging en auditing Inhoud 1 Inleiding 3 2 Aantonen kwaliteitsborging van de dienstverlening 4 3 Auditing 5 3.1 Wanneer toepassen

Nadere informatie

Handleiding Kwaliteitszorg Medische Vervolgopleidingen

Handleiding Kwaliteitszorg Medische Vervolgopleidingen Handleiding Kwaliteitszorg Medische Vervolgopleidingen Martini Ziekenhuis Groningen/Van Swieten Instituut Ziekenhuisgroep Twente locatie Almelo en Hengelo/ZGT Academie 2013 1 Inleiding Ter bewaking van

Nadere informatie

Bijlage bij Uitvoeringsovereenkomst Provincie Utrecht 2017

Bijlage bij Uitvoeringsovereenkomst Provincie Utrecht 2017 Bijlage bij Uitvoeringsovereenkomst Provincie Utrecht 2017 1. Inleiding De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (Opdrachtnemer) staat voor de bewaking en bevordering van de veiligheid en kwaliteit van

Nadere informatie

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST EXTERNE VEILIGHEID FRYSLÂN 2011-2014

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST EXTERNE VEILIGHEID FRYSLÂN 2011-2014 SAMENWERKINGSOVEREENKOMST EXTERNE VEILIGHEID FRYSLÂN 2011-2014 Programmabureau Externe Veiligheid Fryslân mei 2011 Document vastgesteld door het College van Gedeputeerde Staten van Fryslân op 30 augustus

Nadere informatie

Resultaatsverslag. N.a.v. inspectiebezoek van Zorgcentrum Herema State in Heerenveen. op 14 februari 2017

Resultaatsverslag. N.a.v. inspectiebezoek van Zorgcentrum Herema State in Heerenveen. op 14 februari 2017 Resultaatsverslag N.a.v. inspectiebezoek van Zorgcentrum Herema State in Heerenveen op 14 februari 2017 Heerenveen, 31 juli 2017 Inleiding Op 14 februari heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (hierna:

Nadere informatie

Notitie. : Ruimtelijke onderbouwing, Kantoor Containerterminal Prinses Amaliahaven Beschouwing externe veiligheid. Inleiding

Notitie. : Ruimtelijke onderbouwing, Kantoor Containerterminal Prinses Amaliahaven Beschouwing externe veiligheid. Inleiding Notitie Aan : J. Jannink (Royal Haskoning) Van : L. Rombouts (Royal Haskoning) Datum : 1 juni 2011 Kopie : - Onze referentie : 9W7876.01/N0001_EV/versie 0/Nijm Betreft : Ruimtelijke onderbouwing, Kantoor

Nadere informatie

Quickscan Externe Veiligheid uitbreiding recreatieterrein d'olde Kamp te Ansen

Quickscan Externe Veiligheid uitbreiding recreatieterrein d'olde Kamp te Ansen Quickscan Externe Veiligheid uitbreiding recreatieterrein d'olde Kamp te Ansen projectnr. 169666 revisie 01 24 februari 2010 Auteur: A.S. Veger MSc. Opdrachtgever d' Olde Kamp Fam. Van Zanten Dwingelerweg

Nadere informatie

Toelichting op de maatlat Externe Veiligheid versie 3 januari Opgesteld door IPO, VNG en VROM

Toelichting op de maatlat Externe Veiligheid versie 3 januari Opgesteld door IPO, VNG en VROM Toelichting op de maatlat Externe Veiligheid Opgesteld door IPO, VNG en VROM Inhoudsopgave 1 Inleiding 1 1.1 Aanleiding 1 1.2 Het doel van de maatlat 1 2 Werkwijze bij het opstellen van de maatlat 1 2.1

Nadere informatie

Notitie beoordeling externe veiligheid ten behoeve van bestemmingsplan Zuidelijke Stadsrand

Notitie beoordeling externe veiligheid ten behoeve van bestemmingsplan Zuidelijke Stadsrand Notitie beoordeling externe veiligheid ten behoeve van bestemmingsplan Zuidelijke Stadsrand Inleiding Gemeente Harderwijk heeft de Omgevingsdienst Noord Veluwe (ODNV) gevraagd om advies op het gebied van

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma 2016 Brabantse omgevingsdiensten

Uitvoeringsprogramma 2016 Brabantse omgevingsdiensten Uitvoeringsprogramma 2016 Brabantse omgevingsdiensten 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 4 1.1 Impuls omgevingsveiligheid (IOV)... 4 1.2 Samenwerking en organisatie... 5 1.3 Bestuurlijke component... 6 2.

Nadere informatie

memo Quick scan externe veiligheid Driebergsestraatweg 63 te Doorn

memo Quick scan externe veiligheid Driebergsestraatweg 63 te Doorn memo aan: van: Van Wijnen Projectontwikkeling t.a.v. de heer P. Birkhoff Bas Hermsen c.c.: datum: 16 maart 2016 betreft: Quick scan externe veiligheid Driebergsestraatweg 63 te Doorn 1. Aanleiding In Doorn

Nadere informatie

Wateringse Veld Noord. Locatie Zonnepit-Populier-Steijnhof-Leyhof Quickscan externe veiligheid

Wateringse Veld Noord. Locatie Zonnepit-Populier-Steijnhof-Leyhof Quickscan externe veiligheid Wateringse Veld Noord Locatie Zonnepit-Populier-Steijnhof-Leyhof concept revisie 01 9 november 2015 SEQ Part \r0 \h ColofonInhoud Kop 1 Bijlage Wateringse Veld Noord: Zonnepit-Populier- Steijnhof-Leyhof

Nadere informatie

Plan van aanpak Rekenkameronderzoek naar (be)sturing van Gemeenschappelijke Regelingen

Plan van aanpak Rekenkameronderzoek naar (be)sturing van Gemeenschappelijke Regelingen Plan van aanpak Rekenkameronderzoek naar (be)sturing van Gemeenschappelijke Regelingen Rekenkamercommissies Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Waterland Inleiding In de maanden mei tot en met oktober

Nadere informatie

Beleidsstuk Toepassing Kwaliteitscriteria 2.1.

Beleidsstuk Toepassing Kwaliteitscriteria 2.1. Beleidsstuk Toepassing Kwaliteitscriteria 2.1. Bouwtaken gemeente Zoetermeer Afdeling Veiligheid, Vergunningen en Handhaving Voor technische vragen kunt u zich wenden tot: Naam : Mevrouw I.J.Dassen Telefoonnummer:

Nadere informatie

Meerjarenagenda Algemeen Bestuur ODZOB

Meerjarenagenda Algemeen Bestuur ODZOB Meerjarenagenda Algemeen Bestuur ODZOB 2019-2022 2019 Datum AB Onderwerp /meningsvormend/ Toelichting 27 juni Motie Provinciale Staten aanpassen stemverhoudingen in AB PS heeft aan GS gevraagd om in de

Nadere informatie

Notitie. : Aldi Oosterbroekweg Gronsveld. Datum : 1 juni 2015 : Externe veiligheid. 1 Inleiding

Notitie. : Aldi Oosterbroekweg Gronsveld. Datum : 1 juni 2015 : Externe veiligheid. 1 Inleiding Notitie Project Projectnummer : Aldi Oosterbroekweg Gronsveld : 15-170 EV Betreft : Externe veiligheid Behandeld door : Patricia Coenen 1 Inleiding Plangroep Heggen verzorgd de gedeeltelijke herbestemming

Nadere informatie

Herstructurering Biedermeier Mariaberg te Maastricht Quickscan externe veiligheid. Datum 19 december 2012 Referentie 20122015-04

Herstructurering Biedermeier Mariaberg te Maastricht Quickscan externe veiligheid. Datum 19 december 2012 Referentie 20122015-04 Herstructurering Biedermeier Mariaberg te Maastricht Quickscan externe veiligheid Datum 19 december 2012 Referentie 20122015-04 Referentie 20122015-04 Rapporttitel Herstructurering Biedermeier Mariaberg

Nadere informatie

Nazorg Bevi-sanering Industrie 2014

Nazorg Bevi-sanering Industrie 2014 Nazorg Bevi-sanering Industrie 2014 Colofon Uitgegeven door Inspectie Leefomgeving en Transport ILT/ Risicovolle bedrijven Koningskade 4, Den Haag Postbus 16191, 2500 BD Den Haag 088 489 00 00 www.ilent.nl

Nadere informatie

Jaarverslag vergunningen, toezicht en handhaving 2016 gemeente Veenendaal

Jaarverslag vergunningen, toezicht en handhaving 2016 gemeente Veenendaal Jaarverslag vergunningen, toezicht en handhaving 2016 gemeente Veenendaal juni 2017 Inhoud Inhoud... 2 1 Inleiding... 3 1.1 Wettelijk kader... 3 1.2 Inhoud jaarverslag... 4 2 Vergunningen en meldingen...

Nadere informatie

Onderzoeksplan 2006 Doelmatigheid en rechtmatigheid sector Grondgebiedzaken. Opgesteld door de Rekenkamercommissie van Oostzaan d.d.

Onderzoeksplan 2006 Doelmatigheid en rechtmatigheid sector Grondgebiedzaken. Opgesteld door de Rekenkamercommissie van Oostzaan d.d. Onderzoeksplan 2006 Doelmatigheid en rechtmatigheid sector Grondgebiedzaken Opgesteld door de Rekenkamercommissie van Oostzaan d.d. 12 augustus 2006 Inleiding De Rekenkamercommissie van de gemeente Oostzaan

Nadere informatie

Risicogebaseerd denken De PDCA-cyclus De procesbenadering... 34

Risicogebaseerd denken De PDCA-cyclus De procesbenadering... 34 Inhoud INHOUD NAAR EEN MILIEUMANAGEMENTSYSTEEM GEBASEERD OP HET DRIELAGEN- EN VIERFASENMODEL. BESPRE- KING VAN MILIEUMANAGEMENTSYSTEMEN VOLGENS ISO 14001:2015... 11 HOOFDSTUK 1. INLEIDING... 13 1.1. Naar

Nadere informatie

Energiemanagementprogramma HEVO B.V.

Energiemanagementprogramma HEVO B.V. Energiemanagementprogramma HEVO B.V. Opdrachtgever HEVO B.V. Project CO2 prestatieladder Datum 7 december 2010 Referentie 1000110-0154.3.0 Auteur mevrouw ir. C.D. Koolen Niets uit deze uitgave mag zonder

Nadere informatie

Over denken en doen. Doorvertaling van EV in RO. 7 december december 2010 ARCADIS Imagine the result

Over denken en doen. Doorvertaling van EV in RO. 7 december december 2010 ARCADIS Imagine the result Over denken en doen Doorvertaling van EV in RO 7 december 2010 7 december 2010 ARCADIS 2010 1 Imagine the result Doel Stap van ambitie/ DENKEN naar DOEN gezet? Inzicht in doorvertaling van EV in RO Hoofdvraag:

Nadere informatie

Onderwerp Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht

Onderwerp Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 7 juli 2016 Agendanummer : Datum : 17 mei 2016 Onderwerp Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht Aan de leden van de raad,

Nadere informatie

Ontvangen 2 0 JAN, Gemeente Dongen. Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Dongen Postbus GE DONGEN

Ontvangen 2 0 JAN, Gemeente Dongen. Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Dongen Postbus GE DONGEN Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Dongen Postbus 10153 5100 GE DONGEN Ontvangen 2 0 JAN, 2017 Gemeente Dongen Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC 's-hertogenbosch Telefoon (073) 681

Nadere informatie

Wat zijn de risicomanagement eisen uit IORP II en wat is de bestuurlijke impact?

Wat zijn de risicomanagement eisen uit IORP II en wat is de bestuurlijke impact? Educatiesessie 19 september 2018 Wat zijn de risicomanagement eisen uit IORP II en wat is de bestuurlijke impact? N A T H A L I E H O U W A A R T Programma 1. Wat zegt IORP over risicomanagement? 2. Hoe

Nadere informatie