Automating Complex Workflows using Processing Modeler

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Automating Complex Workflows using Processing Modeler"

Transcriptie

1 Automating Complex Workflows using Processing Modeler QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

2 Complexe werkstromen automatiseren met behulp van Grafische modellen bouwen Werkstromen in GIS omvatten gewoonlijk vele stappen - waarin elke stap een tussenliggend resultaat genereert die wordt gebruikt in de volgende stap. Als u de invoergegevens wijzigt of een parameter aan wilt passen, zult u opnieuw handmatig het gehele proces moeten uitvoeren. Gelukkig heeft QGIS Grafische modellen bouwen ingebouwd dat u kan helpen uw werkstroom te definiëren en die uit te voeren met één enkele druk op de knop. U kunt deze werkstromen ook als batch uitvoeren over een groot aantal invoeren. Overzicht van de taak Deze handleiding laat zien hoe een model te bouwen om gebieden uit te nemen met een bepaalde klasse uit een geclassificeerd raster voor landgebruik. De gegevens ophalen We zullen de Global Mosaics of the standard MODIS land cover type data product from Global Land Cover Facility als een voorbeeld gebruiken. Download de 0.5 Degree resolution GeoTIFFs voor 2001 en Voor het gemak kunt u direct een kopie van beide gegevenssets downloaden vanaf de links hieronder: LC_hd_global_2001.tif.gz LC_hd_global_2012.tif.gz Gegevensbron [GLCF_MODIS] Procedure Onze werkstroom voor deze oefening zal de volgende stappen bevatten. Een algoritme Majority Filter toepassen op het invoerraster voor landgebruik. Dit zal de ruis in onze uitvoer verminderen door het elimineren van geïsoleerde pixels. Het resulterende raster converteren naar een polygoonlaag. Query naar een waarde voor een klasse uit de attributentabel van de polygoonlaag en een laag voor die klasse maken. De volgende stappen geven een overzicht van het proces om het bovenstaande proces naar een model te coderen en dat uit te voeren op de gedownloade gegevenssets. 1. Start QGIS en ga naar Processing Grafische modellen bouwen...

3 2. Het dialoogvenster Processing - Grafische modellen bouwen bevat een paneel aan de linkerkant en een hoofdvenster. Selecteer de tab Invoer in het linkerpaneel en sleep + Raster layer in het hoofdvenster.

4 3. Een dialoogvenster Parameterdefinitie zal openen. Voer Invoer in als de Parameternaam en markeer Vereist als``ja``. Klik op OK. 4. U zult in het kaartvenster een vak zien met de naam Invoer. Dit vertegenwoordigt het raster voor landgebruik dat we zullen gebruiken als invoer. De volgende stap is om een algoritme Majority filter toe te passen. Schakel naar de tab Algoritmen in de linker benedenhoek. Zoek naar het algoritme en u zult het zien vermeld onder de provider SAGA. Sleep het naar het kaartvenster. Note Indien u dit algoritme of een van de volgende in deze handleiding genoemde algoritmen niet ziet, zou u mogelijk de Simplified Interface van de Processing Toolbox gebruiken. Schakel over naar de Advanced Interface met behulp van de keuzelijst onderaan de Processing Toolbox in het hoofdvenster van QGIS.

5 5. Een dialoogvenster voor configuratie van Majority Filter zal openen. Laat de waarden op hun standaarden staan en klik op OK.

6 6. Het zal u opvallen dat er een nieuw vak, genaamd Majority Filter, in het hoofdvenster staat en dat dat is verbonden met het vak Invoer. Dit omdat het algoritme Majority Filter het raster Invoer gebruikt als zijn invoer. De volgende stap in onze werkstroom is om de uitvoer van het Majority filter te converteren naar een vector. Zoek naar het algoritme Polygonize (raster to vector) en sleep het in het hoofdvenster. Note De vakken kunnen worden verplaatst en geschikt door er op te klikken en te slepen terwijl de linker muisknop ingedrukt wordt gehouden. U kunt ook het scroll-wiel gebruiken om in- en uit te zoomen in het venster voor het model.

7 7. Selecteer 'Filtered Grid' uit het algoritme 'Majority Filter' als de waarde voor Input layer. Klik op OK.

8 8. De laatste stap in de werkstroom is voor een query naar een waarde van een klasse en een laag te maken uit de overeenkomende objecten. Zoek naar het algoritme Extract by attribute en sleep het in het hoofdvenster.

9 9. Selecteer 'Vectorized' uit het algoritme 'Polygonize (raster to vector) als de Input Layer. We willen de pixels uitnemen die Croplands vertegenwoordigen. De overeenkomstige pixelwaarde voor deze klasse zal 12 zijn. (bekijk Code Values). Voer DN als het Selection attribute en 12 als de value. Omdat de uitvoer van deze bewerking het uiteindelijke resultaat zal zijn, moeten we de uitvoer eên naam geven. Voer vectorized class in als de Output.

10 10. Voer als Modelnaam in vectorize en bij Group name raster. Klik op de knop Opslaan.

11 11. Noem het model vectorize en klik op Opslaan.

12 12. Nu is het tijd om ons model te testen. Sluit Grafische modellen bouwen en schakel over naar het hoofdvenster van QGIS. Ga naar Kaartlagen Laag toevoegen Rasterlaag toevoegen Blader naar het gedownloade bestand LC_hd_global_2001.tif.gz en klik op Open. Ga, als het raster eenmaal is geladen, naar Processing Toolbox.

13 14. Zoek het nieuw gemaakte model op onder Modellen raster vectorize. Dubbelklik om het model te starten.

14 15. Selecteer LC_hd_global_2001 als de Input en klik op Run.

15 16. U zult zien dat alle stappen worden uitgevoerd zonder enige invoer van de gebruiker. Als de processing eenmaal is voltooid, zal een nieuwe laag vectorized_class worden toegevoegd aan QGIS. Laten we het model enigszins verbeteren. Klik met rechts op het model vectorize en selecteer Model bewerken.

16 17. In stap 12 hebben we de waarde 12 hard gecodeerd als de waarde voor de klasse. In plaats daarvan kunnen we die specificeren als een parameter voor invoer die de gebruiker kan wijzigen. Schakel, om dit toe te voegen, naar de tab Invoer en sleep + String in het model.

17 18. Voer als Parameternaam in Class. Voer 12 in als de Standaardwaarde. 19. We zullen nu het algoritme Extract by attribute wijzigen om deze invoer te gebruiken in plaats van de waarde die hard gecodeerd is. Klik op de knop Bewerken naast het vak Extract by attribute.

18 20. Klik op de pijl naar beneden voor Value en selecteer Class. Klik op OK.

19 21. U zult in het diagram van het model nu zien dat het algoritme Extract by attribute nu 2 invoeren gebruikt. Grafische modellen bouwen heeft een sneltoets om het model te starten en te testen. Klik op de knop Start model van de werkbalk.

20 22. Onthoud dat het dialoogvenster van het model een nieuw veld heeft dat te bewerken is, genaamd Class. Voer 16 in als de waarde voor Class en klik op Run.

21 23. Als de verwerking is voltooid, zult u zien dat we met slechts één druk op de knop we in staat waren een complexe werkstroom uit te voeren en het gebied voor de klasse 16 uit te nemen.

22 24. Nu ons model gereed is, kunnen we het net zo gemakkelijk uitvoeren op een nieuwe rasterlaag. Laad het bestand LC_hd_global_2012.tif.gz door te gaan naar Kaartlagen Laag toevoegen Rasterlaag toevoegen... Klik op het model vectorize` in het paneel Processing Toolbox.

23 25. Kies de laag LC_hd_global_2012 als de Input en klik op Run.

24 26. Als de nieuwe uitvoer eenmaal is geladen kunt u de wijzigingen in de Croplands vergelijken tussen 2001 tot en met Het is altijd een goed idee om documentatie ana uw model toe te voegen. Grafische modellen bouwen heeft een ingebouwde Help editor die het u mogelijk maakt Help direct in te bedden in het model. Klik met rechts op het model vectorize en selecteer Model bewerken.

25 28. Klik op de knop Help model bewerken op de werkbalk.

26 29. Selecteer, in het dialoogvenster Help editor, een element uit het paneel Selecteer element om te bewerken en voer de tekst voor de Help in bij Element beschrijving. Klik op OK. Deze Help zal beschikbaar zijn op de tab Help wanneer u het model start om uit te voeren.

27 Modellen kunnen veel tijd besparen en maken het mogelijk uw eigen werkstroom eenmaal te beschrijven en die dan meerdere keren uit te voeren. U kunt zelfs uw model delen met andere gebruikers. De bestanden voor het model worden opgeslagen in de map.qgis2. U kunt het bestand.model naar een andere gebruiker sturen die het naar de toepasselijke map op zijn computer kan kopiëren en het zal verschijnen in de Processing Toolbox. D locatie van de map met modellen is, afhankelijke van het platform, als volgt: (Vervang username door uw gebruikersnaam) Windows c:\users\username\.qgis2\processing\models\ Mac /Users/username/.qgis2/processing/models/ Linux /home/username/.qgis2/processing/models/

Working with Terrain Data

Working with Terrain Data Working with Terrain Data QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International

Nadere informatie

Creating Heatmaps. QGIS Tutorials and Tips. Author. Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi. Translations by. Dick Groskamp

Creating Heatmaps. QGIS Tutorials and Tips. Author. Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi. Translations by. Dick Groskamp Creating Heatmaps QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International

Nadere informatie

Using the QGIS Browser

Using the QGIS Browser Using the QGIS Browser QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International

Nadere informatie

Automating Map Creation with Print Composer Atlas

Automating Map Creation with Print Composer Atlas Automating Map Creation with Print Composer Atlas QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons

Nadere informatie

Searching and Downloading OpenStreetMap Data

Searching and Downloading OpenStreetMap Data Searching and Downloading OpenStreetMap Data QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons Attribution

Nadere informatie

Sampling Raster Data using Points or Polygons

Sampling Raster Data using Points or Polygons Sampling Raster Data using Points or Polygons QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons Attribution

Nadere informatie

Leaflet Web Maps with qgis2leaf

Leaflet Web Maps with qgis2leaf Leaflet Web Maps with qgis2leaf QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0

Nadere informatie

Using Google Maps Engine Connector for QGIS

Using Google Maps Engine Connector for QGIS Using Google Maps Engine Connector for QGIS QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons Attribution

Nadere informatie

Getting Started with Python Programming

Getting Started with Python Programming Getting Started with Python Programming QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons Attribution

Nadere informatie

Making A Map. QGIS Tutorials and Tips. Author. Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi. Translations by. Dick Groskamp

Making A Map. QGIS Tutorials and Tips. Author. Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi. Translations by. Dick Groskamp Making A Map QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Nadere informatie

Georeferencing Aerial Imagery

Georeferencing Aerial Imagery Georeferencing Aerial Imagery QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International

Nadere informatie

Running and Scheduling QGIS Processing Jobs

Running and Scheduling QGIS Processing Jobs Running and Scheduling QGIS Processing Jobs QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons Attribution

Nadere informatie

Find Neighbor Polygons in a Layer

Find Neighbor Polygons in a Layer Find Neighbor Polygons in a Layer QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0

Nadere informatie

Printomgeving - kaartopmaak

Printomgeving - kaartopmaak QGIS heeft een krachtig gereedschap, genaamd Printomgeving dat je instaat stelt de GIS-lagen te nemen en ze te verpakken als kaarten. Deze handleiding laat zien hoe een kaart kan worden gemaakt met standaard

Nadere informatie

LearnOSM. Onderzoek met behulp van veldformulieren. Overzicht van veldformulieren

LearnOSM. Onderzoek met behulp van veldformulieren. Overzicht van veldformulieren LearnOSM Onderzoek met behulp van veldformulieren Bijgewerkt op 2015-08-22 In dit hoofdstuk zullen we zien hoe we de coördinaten van plaatsen kunnen opnemen zonder een GPS. We zullen gereedschap gebruiken,

Nadere informatie

Inleidende gids. Hoofdstuk 14. Werken met de Galerij. OpenOffice.org

Inleidende gids. Hoofdstuk 14. Werken met de Galerij. OpenOffice.org Inleidende gids Hoofdstuk 14 Werken met de Galerij OpenOffice.org Auteursrecht Op dit document is auteursrecht 2006 van toepassing. De medewerkers aan dit document staan vermeld in de hieronder weergegeven

Nadere informatie

LearnOSM. PostgreSQL & PostGIS. PostgreSQL en PostGIS installeren. Bijgewerkt

LearnOSM. PostgreSQL & PostGIS. PostgreSQL en PostGIS installeren. Bijgewerkt PostgreSQL & PostGIS Bijgewerkt 10-09-2016 LearnOSM In dit hoofdstuk zullen we laten zien hoe PostgreSQL in te stellen op Windows en hoe een database te maken waarin u geografische gegevens kunt opslaan.

Nadere informatie

///Opsplitsen testbestand Gebouwenregister (QGIS)

///Opsplitsen testbestand Gebouwenregister (QGIS) /// Memo ///Opsplitsen testbestand Gebouwenregister (QGIS) Inhoud 1 QGIS downloaden en installeren... 2 1.1 Homepagina QGIS... 2 1.2 Downloadpagina QGIS... 2 1.3 Installatiehandleiding QGIS... 2 2 GRB-basiskaart

Nadere informatie

WERKEN MET GOOGLE ADMINISTRATIEF WERK MAART 2017

WERKEN MET GOOGLE ADMINISTRATIEF WERK MAART 2017 WERKEN MET GOOGLE ADMINISTRATIEF WERK MAART 2017 Agenda My Drive en Gedeeld met mij Favoriete mappen en bestanden - Met ster Kleur van een map wijzigen Kopie maken van een bestand in Google Drive Bestanden

Nadere informatie

HANDLEIDING CAMERASYSTEEM. Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur

HANDLEIDING CAMERASYSTEEM. Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur HANDLEIDING CAMERASYSTEEM Korte inhoud: 1. Java Installeren 2. Software Installeren. 3. Software gebruik 1. Java Installeren: Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur firefox of internet explorer

Nadere informatie

Afbeeldingen Module 11

Afbeeldingen Module 11 11. Afbeeldingen Er zijn veel manieren waarop u een afbeelding in kunt voegen in een tekst. U kunt bijvoorbeeld plaatjes die met een ander programma zijn gemaakt in uw documenten opnemen. Zo kunt u met

Nadere informatie

Zonder deze toestemming krijg je meldingen zoals in de volgende plaatjes wanneer je bijvoorbeeld de tekstverwerker probeert op te starten.

Zonder deze toestemming krijg je meldingen zoals in de volgende plaatjes wanneer je bijvoorbeeld de tekstverwerker probeert op te starten. Inhoud Java beveiliging... 1 Beveiligingscertificaat downloaden... 3 Java beveiliging instellen... 4 Beveiligingscertifcaat installeren... 10 Applets de eerste keer opstarten... 13 Java beveiliging Enkele

Nadere informatie

Door velen wordt Photoshop beschouwd als de industriestandaard voor zowel drukwerk en DTP als voor het web wat betreft digitale beeldbewerking.

Door velen wordt Photoshop beschouwd als de industriestandaard voor zowel drukwerk en DTP als voor het web wat betreft digitale beeldbewerking. Adobe Photoshop Adobe Photoshop is een grafisch programma voor het bewerken digitale beelden via de computer. Photoshop is beschikbaar voor Mac OS X en Windows. Tot en met versie 4 bestond er ook een UNIX-variant.

Nadere informatie

Workshop Van vlakgerichte BGT en BRK uit PDOK naar een lijngericht CAD-bestand in MicroStation

Workshop Van vlakgerichte BGT en BRK uit PDOK naar een lijngericht CAD-bestand in MicroStation Workshop Van vlakgerichte BGT en BRK uit PDOK naar een lijngericht CAD-bestand in MicroStation Rico van Driel Rico@giskit.nl Downloaden van BGT bestand van PDOK BGT bestanden van heel Nederland kunnen

Nadere informatie

1. Laad de software voor de camera van op het menu

1. Laad de software voor de camera van  op het menu 1. Laad de software voor de camera van www.overmax.eu. op het menu producten, selecteer RTV, dan IP camera s en uw camera model. Dan subpagina Product selecteer de [HELP] - klik op de grijze pijl symbool

Nadere informatie

STAP 1- Foto s in het schoolalbum zetten

STAP 1- Foto s in het schoolalbum zetten STAP 1- Foto s in het schoolalbum zetten Open de internet pagina www.google.be Klik vervolgens in de zwarte balk op de optie MEER en kies dan de optie foto s Nu moet je aanmelden met volgende gebruiker:

Nadere informatie

Aan de slag Uren registreren met WorkTimer (voor medewerkers)

Aan de slag Uren registreren met WorkTimer (voor medewerkers) Aan de slag Uren registreren met WorkTimer (voor medewerkers) Over dit document Binnen uw organisatie is gekozen om WorkTimer te gebruiken voor tijdregistratie. WorkTimer is een programma waarmee u eenvoudig

Nadere informatie

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren Inleiding Voor u ziet u de handleiding van TYPO3 van Wijngaarden AutomatiseringsGroep. De handleiding geeft u antwoord geeft op de meest voorkomende vragen. U krijgt inzicht in het toevoegen van pagina

Nadere informatie

TaskCentre Web Service Connector: Creëren van requests in Synergy Enterprise

TaskCentre Web Service Connector: Creëren van requests in Synergy Enterprise TaskCentre Web Service Connector: Creëren van requests in Synergy Enterprise Inhoudsopgave 1. Voorbereiding... 4 2. Web Service Connector tool configuratie... 5 3. TaskCentre taak voor het aanmaken van

Nadere informatie

Hoofdstuk 21 Writer aanpassen

Hoofdstuk 21 Writer aanpassen Handleiding voor Writer 5.4 Hoofdstuk 21 Writer aanpassen Documentatie voor LibreOffice is beschikbaar op www.nl.libreoffice.org/ondersteuning/documentatie/ en www.odfauthors.org/libreoffice/nederlands

Nadere informatie

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print AAN DE SLAG INSTALLATIE In deze handleiding worden de stappen besproken die doorlopen worden bij het installeren van de volledige versie Communicate In Print LET OP! WANNEER U EERDER EEN VERSIE VAN IN

Nadere informatie

Gebruik van raadpleeg- en downloadservices in GIS desktop software

Gebruik van raadpleeg- en downloadservices in GIS desktop software Gebruik van raadpleeg- en downloadservices in GIS desktop software Inhoud ArcGIS... 2 Gebruik WMS in ArcGIS... 2 GetFeatureInfo request... 6 Gebruik WFS in ArcGIS... 7 WFS service toevoegen... 7 Enkel

Nadere informatie

handleiding voor systeem het Management Drives Management Drives systeem Handleiding

handleiding voor systeem het Management Drives Management Drives systeem Handleiding handleiding voor het Management Drives systeem Management Drives systeem Handleiding Met het Management Drives systeem kunt u onder andere Management Drives vragenlijsten versturen, ontvangen en deze zowel

Nadere informatie

QGIS HANDLEIDING. Het aanmaken van een printvormgeving-sjabloon en het genereren van een atlas

QGIS HANDLEIDING. Het aanmaken van een printvormgeving-sjabloon en het genereren van een atlas ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// QGIS HANDLEIDING Het aanmaken van een printvormgeving-sjabloon

Nadere informatie

1. Kennismaken met Impress

1. Kennismaken met Impress 1. Kennismaken met Impress In deze module leert u: 1 Wat Impress is; 2 Impress starten; 3 Een nieuwe presentatie maken; 4 Instellingen van Impress wijzigen; 5 Opslaan en openen. 1 Wat is Impress? OpenOffice.org

Nadere informatie

Hoofdstuk 7 Configuratie Bestanden

Hoofdstuk 7 Configuratie Bestanden Hoofdstuk 7 Configuratie Bestanden Alle ZoomText instellingen kunnen opgeslagen en weer hersteld worden met gebruik van de configuratie bestanden. Configuratie bestanden controleren alle ZoomText functies;

Nadere informatie

Foto s verkleinen en Foto s in elkaar over laten lopen

Foto s verkleinen en Foto s in elkaar over laten lopen Foto s verkleinen en Foto s in elkaar over laten lopen Een foto, ergens op uw computer Open een de map van bestanden voor de website, of maak deze eerst aan. Open de te gebruiken foto met het volgende

Nadere informatie

TRAINERSSITE.NL VOETBALCLUB2000.NL HANDLEIDING TRAININGEN

TRAINERSSITE.NL VOETBALCLUB2000.NL HANDLEIDING TRAININGEN TRAINERSSITE.NL VOETBALCLUB2000.NL HANDLEIDING TRAININGEN Versie Het maken en wijzigen van trainingen Laatste update: 28 december 2012 Welkom Via onze website kunt u zeer eenvoudig oefenvormen en trainingen

Nadere informatie

Snel aan de slag met Cisco Unity Connection Postvak IN Web (versie 9.x)

Snel aan de slag met Cisco Unity Connection Postvak IN Web (versie 9.x) Snel aan de slag Snel aan de slag met Cisco Unity Connection Postvak IN Web (versie 9.x) Cisco Unity Connection Postvak IN Web (versie 9.x) 2 Cisco Unity Connection Postvak IN Web 2 Opties in Postvak IN

Nadere informatie

Doe het zelf installatiehandleiding

Doe het zelf installatiehandleiding Doe het zelf installatiehandleiding Inleiding Deze handleiding helpt u bij het installeren van KSYOS TeleDermatologie. De installatie duurt maximaal 30 minuten, als u alle onderdelen van het systeem gereed

Nadere informatie

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 30 april 2015 versie 9.1 en hoger

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 30 april 2015 versie 9.1 en hoger Inloggen in AccountView online Welkom bij eserviceware! Deze handleiding begeleidt u bij de stappen die nodig zijn voor het inloggen in AccountView online. Wanneer u gebruik maakt van een Apple computer,

Nadere informatie

In de workshop tijdens de aardrijkskunde nascholing op zullen de volgende stappen worden doorlopen:

In de workshop tijdens de aardrijkskunde nascholing op zullen de volgende stappen worden doorlopen: In de workshop tijdens de aardrijkskunde nascholing op 27-01-2017 zullen de volgende stappen worden doorlopen: - Starten van QGIS - Downloaden van een dataset - Toevoegen van een plugin - Visualiseren

Nadere informatie

Hoofdstuk 12 Werken met sjablonen

Hoofdstuk 12 Werken met sjablonen Inleidende gids Hoofdstuk 12 Werken met sjablonen OpenOffice.org Auteursrecht Op dit document is het auteursrecht 2005 van toepassing. De medewerkers aan dit document staan vermeld in de hieronder weergegeven

Nadere informatie

LearnOSM. Verschuiving van afbeeldingen

LearnOSM. Verschuiving van afbeeldingen LearnOSM Verschuiving van afbeeldingen Bijgewerkt 21-09-2015 Providers van afbeeldingen leveren meestal een goede prestatie bij het plaatsen van geoverwijzingen bij hun afbeeldingen, maar af en toe kunnen

Nadere informatie

Auteur: Eelke Jager Datum: Versie: 1.0. CSV bestand inladen en bewerken. Stap 1

Auteur: Eelke Jager Datum: Versie: 1.0. CSV bestand inladen en bewerken. Stap 1 Stap 1 Om CSV bestanden in te laden klik je op bovenstaand icoon of kies deze in het menu zoals hieronder te zien is: Als deze knop nog niet zichtbaar is, kan je deze aanzetten door onderstaande stappen

Nadere informatie

Compleet Boekhouden PRO

Compleet Boekhouden PRO Compleet Boekhouden PRO Overstappen van Compleet Boekhouden &Factureren naar Compleet Boekhouden PRO Osirius BV Inhoudsopgave 1 VOOR U BEGINT 3 1.1 MAAK EEN BACK-UP IN DE OUDE VERSIE 3 1.2 VERWIJDEREN

Nadere informatie

Handleiding B3P GIS Suite verbeelding maken met Quantum GIS

Handleiding B3P GIS Suite verbeelding maken met Quantum GIS Handleiding B3P GIS Suite verbeelding maken met Quantum GIS Gewijzigd: 10 april 2012 Inhoudsopgave 1. Inleiding...2 1.1 Nog niet ondersteunde verbeeldingen...2 1.2 B3P GIS Suite...2 1.3 Installatie van

Nadere informatie

Deutsche Bank Global Transaction Banking. Internet Bankieren. Beheren. www.deutschebank.nl

Deutsche Bank Global Transaction Banking. Internet Bankieren. Beheren. www.deutschebank.nl Deutsche Bank Global Transaction Banking Internet Bankieren Beheren www.deutschebank.nl Internet Bankieren Beheren 2 Beheren U heeft toegang tot Beheren via het menu links op het scherm. Via Beheren beheert

Nadere informatie

Beschrijvings SW gebruikers handleiding (V1.1) Voor Apple Macintosh computers Voor Macintosh Computer

Beschrijvings SW gebruikers handleiding (V1.1) Voor Apple Macintosh computers Voor Macintosh Computer Annotation SW User s Guide Beschrijvings SW gebruikers handleiding (V1.1) Voor Apple Macintosh computers Voor Macintosh Computer 2011. 5 PenAndFree Co.,Ltd 0 Deze handleiding beschrijft alle functies die

Nadere informatie

Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2007

Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2007 Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2007 1. Raster en hulplijnen Klik met rechter muisknop in een lege dia Klik in het afrolmenu op Raster en hulplijnen en stel onderstaande eigenschappen in 2.

Nadere informatie

5. Werken met afbeeldingen

5. Werken met afbeeldingen 103 5. Werken met afbeeldingen Foto s en tekeningen worden ook wel afbeeldingen genoemd. Afbeeldingen maken een website niet alleen mooier. Ze zijn ook belangrijk om duidelijk te maken wat je precies bedoelt.

Nadere informatie

Handleiding opnieuw initialiseren e-sign. Voor bestaande gebruikers

Handleiding opnieuw initialiseren e-sign. Voor bestaande gebruikers Handleiding opnieuw initialiseren e-sign Voor bestaande gebruikers Voordat u begint met opnieuw initialiseren van e-sign, zult u altijd eerst contact op moeten nemen met de afdeling Betalingsverkeer van

Nadere informatie

Taken automatiseren met Visual Basicmacro's

Taken automatiseren met Visual Basicmacro's Taken automatiseren met Visual Basicmacro's Als u niet bekend bent met macro's, moet u zich niet hierdoor laten afschrikken. Een macro is een opgenomen set toetsaanslagen en instructies waarmee u een taak

Nadere informatie

1 van 8 22-2-2012 20:43

1 van 8 22-2-2012 20:43 1 van 8 22-2-2012 20:43 Garmin Basecamp is een gratis software programma van Garmin. Het vergelijkbaar met mapsource, echter met de nieuwe toestellen (oregon, dakota en gpsmap 62) heeft het een aantal

Nadere informatie

Bijlage bij Getting Started Guide International English Edition

Bijlage bij Getting Started Guide International English Edition Bijlage bij Getting Started Guide International English Edition Chapter 3: Aan de slag met Inspiration, een beginnersles Deze beginnersles is een goed startpunt voor het leren gebruiken van Inspiration.

Nadere informatie

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 23 juni 2017 versie 9.1 en hoger

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 23 juni 2017 versie 9.1 en hoger Inloggen in AccountView online Welkom bij eserviceware! Deze handleiding begeleidt u bij de stappen die nodig zijn voor het inloggen in AccountView online. Wanneer u gebruik maakt van een Apple computer,

Nadere informatie

BrainMask. Snel Start

BrainMask. Snel Start BrainMask Snel Start Segmentatie van de hersenen van drie-dimensionale MR beelden is een cruciale preprocessing stap in morfologische en volumetrische hersen studies. BrainMask software implementeert een

Nadere informatie

3. Mijn Vf Aanpassen schermweergave en downloaden gegevens

3. Mijn Vf Aanpassen schermweergave en downloaden gegevens A.1 Vergroten van de scherminhoud A. Klik op de knop De informatie op de pagina wordt over de hele schermbreedte weergegeven, doordat het menu aan de linkerkant op de pagina niet wordt getoond..2 Verkleinen

Nadere informatie

Economische Kaart in GIS

Economische Kaart in GIS Handleiding Economische Kaart in GIS ter ondersteuning aangeboden door de POM West-Vlaanderen en de Provincie West-Vlaanderen Versie 29/10/2014 Deze handleiding werd opgesteld door de POM West-Vlaanderen

Nadere informatie

Belangrijke Informatie

Belangrijke Informatie Belangrijke Informatie Geachte relatie, Deze Dahua NVR beschikt over de nieuwste generatie firmware. Deze firmware beschikt over vele nieuwe mogelijkheden. Veel van deze nieuwe functionaliteiten worden

Nadere informatie

Aan de slag met de LEDENADMINISTRATIE

Aan de slag met de LEDENADMINISTRATIE Aan de slag met de LEDENADMINISTRATIE Het maken en gebruiken van rapportages 1. Rapportages en Excel Een rapportage gebruikt u om een bestand aan te maken: u wilt bijvoorbeeld etiketten uitdraaien, een

Nadere informatie

6.8 Lijsten: oefeningen

6.8 Lijsten: oefeningen 6.8 Lijsten: oefeningen Opgaven 44.: Records zoeken Open het document "Autokosten". Klik in de lijst. Kies de opdracht 'Data - Formulier' [Data - Form]. Klik de knop 'Criteria' [Criteria]. Vul als zoekcriterium

Nadere informatie

Handleiding Concept Maps - Draw.io

Handleiding Concept Maps - Draw.io Handleiding Concept Maps - Draw.io Draw.io: online tool voor het maken van concept maps, er is dus géén installatie van software nodig op uw computer. U kunt er via Google Apps for Education gebruik van

Nadere informatie

Hoofdstuk 13 Werken met opmaakprofielen:

Hoofdstuk 13 Werken met opmaakprofielen: Inleidende gids Hoofdstuk 13 Werken met opmaakprofielen: Introductie voor opmaakprofielen in OpenOffice.org OpenOffice.org Auteursrecht Op dit document is het auteursrecht 2005 van toepassing. De medewerkers

Nadere informatie

Handleiding Zorgverzekeraar Winmens versie 7.29

Handleiding Zorgverzekeraar Winmens versie 7.29 Handleiding Zorgverzekeraar Winmens versie 7.29 Zorgverzekeraar oproepen Als u een zorgverzekeraar wilt oproepen om de gegevens te bekijken of te bewerken kunt boven in het zorgverzekeraars scherm, op

Nadere informatie

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 30 augustus 2018 versie 9.1 en hoger

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 30 augustus 2018 versie 9.1 en hoger Inloggen in AccountView online Welkom bij eserviceware! Deze handleiding begeleidt u bij de stappen die nodig zijn voor het inloggen in AccountView online. Wanneer u gebruik maakt van een Apple computer,

Nadere informatie

Verkleinen- en uploaden van beelden

Verkleinen- en uploaden van beelden Verkleinen- en uploaden van beelden Deze handleiding is opgebouwd rond eenvoudig te gebruiken programma s die verkrijgbaar zijn in het Nederlands en te installeren zijn onder Windows XP, Vista en Windows

Nadere informatie

Wilt u zelf vector kaarten maken voor uw garmin kijk dan op GPS-info.nl/custom_maps.php.

Wilt u zelf vector kaarten maken voor uw garmin kijk dan op GPS-info.nl/custom_maps.php. SOFTWARE > GARMIN CUSTOM MAPS Met de laatste Firmware van de Garmin Colorado, oregon en dakota kunt uzelf jpg kaarten laden in de gps. De eerste informatie stond al op GPS-info.nl/nieuws, toch heb ik een

Nadere informatie

Hoofdstuk 16 Webpagina's maken

Hoofdstuk 16 Webpagina's maken Inleidende gids Hoofdstuk 16 Webpagina's maken Documenten opslaan als HTML-bestanden OpenOffice.org Auteursrecht Op dit document is het auteursrecht 2005 van toepassing. De medewerkers aan dit document

Nadere informatie

HANDLEIDING DIENSTEN IN GIS DESKTOP

HANDLEIDING DIENSTEN IN GIS DESKTOP //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// ////////////// HANDLEIDING GEBRUIK VAN DIENSTEN IN GIS

Nadere informatie

Stappenplan voor de leerkracht bij: Opdrachten maken in Google Earth

Stappenplan voor de leerkracht bij: Opdrachten maken in Google Earth Stappenplan voor de leerkracht bij: Opdrachten maken in Google Earth Het gebruik van Google Earth krijgt nog veel meer waarde als de leerlingen concrete opdrachten gaan uitvoeren. Deze opdrachten kunnen

Nadere informatie

Mapsource. handleiding Mapsource vs. 6.16.3 2010 www.hansenwebsites.nl

Mapsource. handleiding Mapsource vs. 6.16.3 2010 www.hansenwebsites.nl Mapsource handleiding Mapsource vs. 6.16.3 2010 www.hansenwebsites.nl Inhoud deel 1 Schermindeling Menu s Werkbalken Statusbalk tabbladen Kaartmateriaal Kaartmateriaal selecteren Kaartmateriaal verwijderen

Nadere informatie

Project Winkelstraten

Project Winkelstraten Project Winkelstraten Zes leerlingen uit Utrecht hebben een onderzoek gedaan naar verschillen tussen winkelstraten in hun stad. Elke leerling is naar een winkelstraat gegaan, en heeft daar op zijn of haar

Nadere informatie

Introductie testtooling Wink

Introductie testtooling Wink Introductie testtooling Wink SYSQA B.V. Almere Datum : 10-04-2013 Status : 1.0 Opgesteld door : Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 16 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Opbouw... 3 2 Wink... 4 2.1 Wat

Nadere informatie

Gunbot RT editie V9.5.1

Gunbot RT editie V9.5.1 Installatiehandleiding Voor Windows Gunbot RT editie V9.5.1 Door: Tradingbotshop.nl Downloaden en uitpakken De softwae download je direct van de pagina van de ontwikkelaar van Gunbot, zo ben je altijd

Nadere informatie

Aan de slag Inrichten van WorkTimer (voor de manager)

Aan de slag Inrichten van WorkTimer (voor de manager) Aan de slag Inrichten van WorkTimer (voor de manager) Over dit document Als manager/beheerder bent u verantwoordelijk voor het inrichten van WorkTimer. Deze handleiding beschrijft de stappen die u zult

Nadere informatie

Wijzigen van een acquiring certificaat in ideal Advanced Zo werkt het

Wijzigen van een acquiring certificaat in ideal Advanced Zo werkt het Wijzigen van een acquiring certificaat in ideal Advanced Zo werkt het Wijzigen van ideal Advanced U maakt gebruik van ideal via de ING. In deze handleiding leest u welke software, instellingen en configuraties

Nadere informatie

MS PowerPoint Les 2. Wanneer we niet te veel tijd willen steken in de opmaak van onze presentatie, kunnen we gebruik maken van sjablonen.

MS PowerPoint Les 2. Wanneer we niet te veel tijd willen steken in de opmaak van onze presentatie, kunnen we gebruik maken van sjablonen. MS PowerPoint Les 2 Sjablonen (Templates) Wanneer we niet te veel tijd willen steken in de opmaak van onze presentatie, kunnen we gebruik maken van sjablonen. In PowerPoint beschikken we over honderden

Nadere informatie

HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ

HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ In deze uitgebreide handleiding vindt u instructies om met Reviews in the Cloud aan de slag te gaan. U kunt deze handleiding ook downloaden (PDF). TIP: De navigatie

Nadere informatie

Externe toegang met ESET Secure Authentication. Daxis helpdesk@daxis.nl Versie 2.0

Externe toegang met ESET Secure Authentication. Daxis helpdesk@daxis.nl Versie 2.0 Externe toegang met ESET Secure Authentication Daxis helpdesk@daxis.nl Versie 2.0 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave:... 1 Inleiding:... 2 Stap 1: Download eenmalig Eset Secure Authentication op uw smartphone...

Nadere informatie

Technische nota AbiFire Rapporten maken via ODBC

Technische nota AbiFire Rapporten maken via ODBC Technische nota AbiFire Rapporten maken via ODBC Laatste revisie: 23 januari 2018 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Systeeminstellingen in AbiFire... 3 2.1 Aanmaken extern profiel... 3 2.2 Toewijzing extern

Nadere informatie

mymanualsolarapp - What s Your Solar Power Today?

mymanualsolarapp - What s Your Solar Power Today? mymanualsolarapp - Inleiding De manual versie is speciaal gemaakt voor zonnesysteem eigenaren die hun pc niet de hele dag aan willen laten staan of geen computer gekoppelde inverter systemen hebben. Door

Nadere informatie

Handleiding: CitrixReceiver installeren voor thuisgebruik.

Handleiding: CitrixReceiver installeren voor thuisgebruik. Handleiding: CitrixReceiver installeren voor thuisgebruik. Deze handleiding is gemaakt om een privé pc geschikt te maken om op het netwerk van MEE te kunnen werken. Zodra het met de onderstaande stappen

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR SMARTPHONES EN TABLETS MET HET ios BESTURINGSSYSTEEM GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR SMARTPHONES EN TABLETS MET HET ios BESTURINGSSYSTEEM GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR SMARTPHONES EN TABLETS MET HET ios BESTURINGSSYSTEEM GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie

Nadere informatie

Handleiding toevoegen objecten plexatutrecht.nl

Handleiding toevoegen objecten plexatutrecht.nl Handleiding toevoegen objecten plexatutrecht.nl Handleiding toevoegen objecten plexatutrecht.nl... 1 1. Inleiding... 1 2. Structuur... 2 3. Inloggen... 2 4. Aanmaken bedrijfsverzamelgebouw... 3 5. Aanmaken

Nadere informatie

De gegevens kunt u vervolgens downloaden via de website van UPO. Daarna kunt u de gegevens importeren in Intramed.

De gegevens kunt u vervolgens downloaden via de website van UPO. Daarna kunt u de gegevens importeren in Intramed. Hoofdstuk 1 Uw Praktijk Online gebruiken De website "Uw Praktijk Online" is een initiatief van Pharmeon, internet provider in de gezondheidszorg en Intramed. Via de website van "Uw Praktijk Online" (UPO)

Nadere informatie

Handleiding. Handleiding

Handleiding. Handleiding Handleiding Certificaat installeren Handleiding Certificaat installeren Inhoudsopgave Inleiding 2 1 Installatie op pc s met Windows 2 2 Handmatig installeren 4 2.1 Microsoft Internet Explorer/Google Chrome

Nadere informatie

Installatie handleiding Packs Magento 1.9 extensie

Installatie handleiding Packs Magento 1.9 extensie Installatie handleiding Packs Magento 1.9 extensie Heeft u de extensie tot uw beschikking en weet u niet precies hoe u de extensie moet installeren? Met deze handleiding helpen wij u om de extensie te

Nadere informatie

Medische Beelden Portaal AZ Sint-Lucas

Medische Beelden Portaal AZ Sint-Lucas Medische Beelden Portaal AZ Sint-Lucas Gebruikershandleiding Deze handleiding is van toepassing voor externe artsen en patiënten die aan de hand van referenties in het verslag een bepaald onderzoek willen

Nadere informatie

Aanmaken en wijzigen van een shapefile met QGIS

Aanmaken en wijzigen van een shapefile met QGIS Wat is het verschil tussen een Layer en een Shapefile? De ESRI Shapefile is een veelgebruikt uitwisselingsformaat voor geografische informatie. De door ESRI gepubliceerde specificaties van juli 1998 vermelden

Nadere informatie

Captain Reader. E-captain help E-captain help http://help.e-captain.nl

Captain Reader. E-captain help E-captain help http://help.e-captain.nl 1 / 7 Captain Reader De e-captain reader is een applicatie om een automatische koppeling tussen Microsoft Word en e-captain tot stand te brengen. Zo kunt u op een eenvoudige manier uw gegevens uit e-captain

Nadere informatie

Outlook 2010 tips & trucs

Outlook 2010 tips & trucs Outlook 2010 tips & trucs I N H O U D S O P G A V E 1 Algemeen... 1 1.1 Werkbalk snelle toegang... 1 1.2 Snelle stappen... 1 2 E-mail... 2 2.1 Regels... 2 2.2 CC mail onderscheiden... 2 2.3 Verwijderde

Nadere informatie

NAS 208 WebDAV Een alternatief voor FTP voor het veilig delen van bestanden

NAS 208 WebDAV Een alternatief voor FTP voor het veilig delen van bestanden NAS 208 WebDAV Een alternatief voor FTP voor het veilig delen van bestanden Verbinden met uw NAS via WebDAV A S U S T O R C O L L E G E CURSUSDOELSTELLINGEN Na afronding van deze cursus, moet u in staat

Nadere informatie

Handleiding FileZilla

Handleiding FileZilla Handleiding FileZilla Deze handleiding beschrijft de installatie en configuratie van FileZilla. Met dit programma is het mogelijk om bestanden van uw computer te verplaatsen naar een zogeheten (web)server.

Nadere informatie

Installeren van een invoegtoepassing

Installeren van een invoegtoepassing Voor de fx-9860g serie/ GRAPH 95/75+ E/75+/75/85 D Installeren van een invoegtoepassing Gebruiksaanwijzing Wereldwijde Leerwebsite van CASIO http://edu.casio.com Handleidingen zijn beschikbaar in meerdere

Nadere informatie

Snelstartgids. Inhoud verpakking. De digitale pen

Snelstartgids. Inhoud verpakking. De digitale pen Snelstartgids Waarschuwing Deze Snelstartgids biedt algemene richtlijnen voor de installatie en het gebruik van IRISnotes Executive. Gedetailleerde instructies over het complete functiebereik van IRISnotes

Nadere informatie

www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen.

www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen. www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Aldi printsoftware downloaden en installeren Deel

Nadere informatie

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers PICASA FOTOBEWERKING Een handleiding 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl PICASA C O M P

Nadere informatie

Bijlage bij Kidspiration Getting Started Guide International English Edition Version 3

Bijlage bij Kidspiration Getting Started Guide International English Edition Version 3 Bijlage bij Kidspiration Getting Started Guide International English Edition Version 3 Hoofdstuk 3: Het leren gebruiken van Kidspiration In deze vier Kidspiration lessen leert u het Kidspiration BreinKaart

Nadere informatie

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in KraamZorgCompleet, zijn een aantal instellingen nodig:

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in KraamZorgCompleet, zijn een aantal instellingen nodig: Hoofdstuk 1 ZorgMail instellen en gebruiken Vanuit KraamZorgCompleet is het voortaan mogelijk om via ZorgMail beveiligd te communiceren met andere partijen in de zorg, mits zij ook zijn aangesloten bij

Nadere informatie