Partijprogramma Apeldoorn

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Partijprogramma Apeldoorn"

Transcriptie

1 Partijprogramma Apeldoorn Pagina 1! van 6!

2 1. Natuur beschermen Recent onderzoek laat zien dat 75% van de vliegende insecten is afgenomen. Insecten zijn enorm belangrijk voor het leven op aarde. Het zijn de bestuivers van bloemen en zij vormen de voornaamste voedselbron van vogels en van veel zoogdieren. Vandaar dat Vrede & Recht wil dat er meer insect vriendelijk gemaaid moet worden in de gemeente, dode stammen en takken niet te snel ruimen uit parken. Daarnaast moet de gemeente promoten dat er geen gif meer gestrooid of gespoten wordt in de tuinen van de burgers en hen aanmoedigen planten in de tuin te zetten die juist vlinders, bijen en andere insecten aantrekken. 2. Natuur Vrede & Recht wil zich richten op het opnieuw bereiken van de eerste plaats voor de meest toeristische groene stad van Nederland. Grote sport en cultuur evenementen zoals de Giro en Serious request zijn afleiders van deze doelstelling en hier mag dus geen gemeente geld aan besteed worden. De burgers en het MKB van Apeldoorn hebben het meeste voordeel in het bereik van levensvreugde en locale economisch voordeel als Apeldoorn de groenste gemeente van Nederland temidden van de prachtige bosrijke Veluwe is. 3. Vrijwilligerswerk en betaalde banen / oneerlijke concurrentie MKB Stoppen met het verplichte vrijwilligerswerk voor uitkeringsgerechtigden, omdat a. Mensen een dubbele prestatie moeten leveren, zij hebben namelijk al voor hun uitkering betaald via belastingen en premies en moeten dit met een tegenprestatie nog een keer extra doen. b. Betaalde banen worden verdrongen door vrijwilligerswerk, doordat uitkeringsgerechtigden verplicht zijn om vrijwilligerswerk te doen. Dit zijn meestal banen die normaal gesproken een salaris kunnen opleveren waardoor het werkloosheidsprobleem zou kunnen worden aangepakt. c. Bedrijven kunnen niet concurreren met bedrijven die gratis uitkeringsgerechtigden inschakelen. De gemeente Apeldoorn ontkent dat er sprake is van de verplichte tegenprestatie, zij suggereren dat ieder die geen werk heeft vrijwillig als vrijwilliger aan het werk gaat. Op dit moment hebben met name persoons vervoersbedrijven het moeilijk. Als zij niet werken met uitkeringsgerechtigden, die het werk gratis doen, dan kunnen zij de concurrentie niet aan met bedrijven die met gratis uitkeringsgerechtigden werken. Vrede & Recht heeft geen enkel bezwaar tegen vrijwillig vrijwilligerswerk, maar is fel tegen de hiervoor genoemde praktijken onder de naam participatie. Pagina 2! van 6!

3 4. Steun het MKB door invoering van lokale munt, de Erica Invoering van de lokale munt, de Erica. De gemeente moet deze lokale munt naast de Euro invoeren. Hierdoor kan het MKB een krachtige impuls krijgen. De Erica zal namelijk uitsluitend bedoeld zijn als betaalmiddel voor het Apeldoornse MKB. Ook de gemeente zal voor betalingen deze munt als betaalmiddel accepteren. Hierdoor ondersteunt de gemeente het lokale bedrijfsleven door hen aan te moedigen geld uit de Apeldoornse economie binnen Apeldoorn te besteden. Als iemand Erica`s spendeert in een lokale winkel, kan de winkelier dit geld weer gebruiken om voorraden te kopen van andere lokale ondernemers en lokale belastingen betalen. De winkelier kan bijvoorbeeld van een lokale boerderij kaas betrekken. Deze boer kan op zijn beurt een lokale architect betalen om een deel van zijn stallen te renoveren. Als iemand zijn geld uitgeeft in een supermarkt van een supermarkt keten zal meer dan 80% van hun geld Apeldoorn verlaten. De Erica zal niet alleen de economie stimuleren, maar ook de band binnen de Apeldoornse gemeenschap versterken. In het algemeen is het gebruik van een lokale munt een verdedigingsstrategie die de invloed van bijvoorbeeld een nationale economische crisis kan verminderen. Een mooi voorbeeld van een sterke lokale munt is de Bristol Pound in het Verenigd Koninkrijk. 5. Gemeentelijke financiën: over 2016 betaalde burgers te veel gemeentelijke belastingen De gemeente Apeldoorn moet de burger niet meer voorliegen, maar een eerlijke weergave verstrekken van de financiële positie van de gemeente. Apeldoorn moet de burgers volkomen transparant en eerlijk voorlichten in zijn financiële verantwoording terwijl de gemeente dit niet doet! Onderzoek naar de jaarrekening van Apeldoorn door drs. Verhoef geeft aan dat Apeldoorn in 2016 een voordelig saldo van 21,9 miljoen had terwijl de gemeente slechts 5 miljoen als positief saldo verantwoorde. Drs Verhoef verricht al tientallen jaren onderzoek naar de gemeentelijke financiële verslaglegging en toont jaar in en jaar uit aan dat dit aan alle kanten rammelt. (zie website leoverhoef.nl) 6. Openbaar vervoer Maak het openbaar vervoer in de gemeente gratis voor 65plussers, die minder draagkrachtig zijn. Pagina 3! van 6!

4 7. Thuiskweken van wiet gedogen Vrede & Recht wil dat thuiskweek voor particulier gebruik van wiet gedoogd wordt in plaats van willekeurige inbeslagnames. Daarnaast willen we het huidige aantal coffeeshops handhaven. Volgens de Opiumwet is het bezit van wiet (hennep of cannabis) verboden. In gemeenten wordt dit soms wel of soms niet toegelaten. Vrede & Recht vindt dat de gemeente niet moet optreden tegen thuiskweek. Veel thuis gekweekte wiet wordt als medicinale wiet gebruikt, dat verdient stimulering in plaats van onderdrukking. 8. Wiet niet langer strafbaar Om criminaliteit te voorkomen moet de hennepteelt worden vrijgegeven. Daarnaast is voorlichting over wietgebruik belangrijk. Nu overheersen vooroordelen en spookverhalen. 9. Uitkeringsgerechtigden ondersteunen Stel bijstandsgerechtigden vrij van gemeentelijke belastingen en help hen zoveel mogelijk via de bijzondere bijstand. Vrede & Recht vindt het bijstandsniveau asociaal laag, De beweging vindt dat deze mensen zoveel mogelijk gesteund moeten worden. 10. Woningbouw beperken Woningbouw mag niet ten koste gaan van het groen dat er nu nog is. Meer hoogbouw wijst Vrede & Recht af. Verbouw in plaats daarvan leegstaande gebouwen tot woonunits. 11. Sociale woningbouw stimuleren Voor zover woningbouw nog mogelijk is, wil Vrede & Recht dit zoveel mogelijk bestemmen voor sociale woningbouw. De landelijke tendens gaat naar steeds minder huurwoningen in de sociale sector, er zijn weliswaar afspraken gemaakt binnen Apeldoorn om meer sociale huurwoningen (minder dan 710 euro huur per maand) te bouwen, maar aandacht blijft geboden, zeker omdat Den Haag het met extra heffingen woningcorporaties moeilijk maakt. 12. Geen gelobby De torenhoge lobby kosten van Apeldoorn om de lokale belangen te bevorderen in Arnhem, Den Haag en Brussel zijn volgens Vrede en Recht niet in het voordeel van onze gemeente. Vrede en Recht komt met name op voor de inwoners van Apeldoorn die dit het meeste nodig hebben, zij die leven onder de druk van de armoede. Dit komt door werkeloosheid, verplichte tegenprestaties, huisuitzettingen en psychologische druk(stress). Pagina 4! van 6!

5 13. Stadhuis Geen geldverslindende luivel voor het stadhuis, maar eerst armoede in de stad aanpakken. Het welzijn van onze burgers is belangrijker dan het imago van de stad. 14. Vrede Vrede & Recht ziet een enorme verruwing in de maatschappij. Ook internationaal gezien overheerst agressie tussen landen in plaats van het streven in vrede naast elkaar te leven. Vrede begint in het hart van ieder mens. Vrede & Recht wil dat er op scholen vredesprogramma s komen die jongeren leren waar vrede vandaan komt en hen helpen om dit eerst bij zichzelf te ontdekken en daarna binnen hun relaties. Vrede & Recht heeft hiervoor een programma ontwikkeld en zal graag aan dit proces een bijdrage leveren. 15. Burgers meer zeggenschap Vrede & Recht wil op gemeentelijk niveau burgers de mogelijkheid geven voor het houden van een bindend referendum. Een bindend referendum betekent dat de gemeente de uitslag van het referendum moet uitvoeren. Dit geeft de burger dan gedurende de vier jaar dat er geen verkiezingen worden gehouden op ieder gewenst moment de mogelijkheid om in te grijpen in het gemeentelijke beleid. Aan de ene kant zal dit de gemeente scherp houden in het blijven luisteren naar burgers en tegelijkertijd betrekt dit de burger meer bij de gemeentelijke politiek. De burger zal nu meer gemotiveerd zijn, omdat hij of zij in staat is om gemeentelijk beleid bij te sturen. 16. Stadspas Vrede & Recht is keihard voor de invoering van een Stadspas voor minderdraagkrachtigen. Wij vinden het noodzakelijk dat iedereen kan deelnemen aan het maatschappelijke leven in de stad. Een bijdrage in of korting op het deelnemen aan culturele, sportieve of recreatieve activiteiten, of in de contributie van een sport- of culturele vereniging is een must voor mensen die armlastig zijn. 17. Bestrijding van armoede in plaats van steunen armoedebeleid In Apeldoornse gezinnen heerst armoede. Kinderen gaan met honger naar school. Zij groeien op in armoedige omstandigheden. Lokale regelingen zoals kwijtscheldingsbeleid en participatiebudgetten bereiken onvoldoende de doelgroep. Er zijn teveel instanties die zich bezighouden met armoede in Apeldoorn. Het geld dat hieraan besteed wordt wil Vrede & Recht rechtstreeks ten gunste laten komen van de mensen die in armoedige situatie leven. De zogenaamde Klijnsmagelden, zijn niets meer en niets minder dan overheidsgelden voor projecten die armoede en schulden bestrijden. Het Pagina 5! van 6!

6 geld is bestemd voor organisaties die mensen in de financiële problemen bijstaan. Vrede & Recht vindt niet dat je daarmee de armoede bestrijdt, je financiert er slechts ondersteunende diensten mee. Mensen in armoede kunnen alleen geholpen worden met meer geld. Dus moet de gemeente zich inspannen om op een creatieve manier hiervoor te zorgen. Via de bijzondere bijstand heeft de gemeente mogelijkheden om mensen in armoede financieel te ondersteunen, Vrede & Recht vindt dat armoede bestreden moet worden in plaats van hulpverleners te financieren. 18. Basisinkomen Op dit moment heeft de regering aan enkele gemeenten toestemming gegeven te experimenteren met het basisinkomen. Ieder weet dat dit slechts een doekje voor het bloeden is. Deze experimenten benaderen niet de praktijk van een echte invoering van het basisinkomen, omdat het altijd op kleine schaal gebeurt voor een beperkte periode. Bij de invoering van een soort basisinkomen, zoals in 1948 met de AOW, is ook nooit vooraf geëxperimenteerd. En achteraf is dit toch de meest succesvolle financiële ondersteuning van de bevolking ooit geweest. Vrede & Recht wil dat er een Basisinkomen wordt ingevoerd en zal lokale initiatieven hiervoor ondersteunen. 19. Huisuitzettingen verbieden Vrede & Recht wil huisuitzettingen in de gemeente Apeldoorn verbieden. Geen mens kan om wat voor reden dan ook op straat gezet worden. Dat moet een principe van de gemeente worden. De gevolgen van huisuitzettingen zijn onmenselijk, zoals de praktijk waarbij familieleden van elkaar gescheiden worden. (Vrede en Recht partij programma afdeling Apeldoorn 2018) Pagina 6! van 6!

Amsterdammers over het gemeentelijk armoedebeleid

Amsterdammers over het gemeentelijk armoedebeleid Amsterdammers over het gemeentelijk armoedebeleid Hoe denken Amsterdammers over het gemeentelijk armoedebeleid? Dit is het onderwerp van een peiling van OIS in opdracht van AT onder Amsterdammers. Methode

Nadere informatie

MIDDEN-DRENTHE. Verkiezingsprogramma

MIDDEN-DRENTHE. Verkiezingsprogramma MIDDEN-DRENTHE Verkiezingsprogramma 2018-2022 Midden-Drenthe Duurzaam en Sociaal Dat is waar we naar streven als GroenLinks Midden-Drenthe. In het sociale en duurzame akkoord, van de coalitie waarvan wij

Nadere informatie

Discussienota Naar een socialere bijstand GroenLinks Den Haag November 2015

Discussienota Naar een socialere bijstand GroenLinks Den Haag November 2015 Discussienota Naar een socialere bijstand GroenLinks Den Haag November 2015 Inleiding Er is veel in beweging rond de bijstand. Sommige gemeenten experimenteren met een andere uitvoeringspraktijk, met minder

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! v 1 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te werken aan concrete plannen om samen

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA DUIVEN 2018 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te

Nadere informatie

31 maart 2015. Onderzoek: Drugsbeleid

31 maart 2015. Onderzoek: Drugsbeleid 31 maart 2015 Onderzoek: Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA SPEERPUNTEN 50PLUS ROTTERDAM OMDAT HET OM ROTTERDAMMERS GAAT

VERKIEZINGSPROGRAMMA SPEERPUNTEN 50PLUS ROTTERDAM OMDAT HET OM ROTTERDAMMERS GAAT Voor individuele vrijheid Voor sociale rechtvaardigheid Voor maatschappelijke verantwoordelijkheid SPEERPUNTEN 50PLUS ROTTERDAM OMDAT HET OM ROTTERDAMMERS GAAT Rotterdam is van oudsher een havenstad, een

Nadere informatie

Social Trade Organisation: Het NieuweGeld. symposium Alles zullen we eerlijk delen, 30 november 2013

Social Trade Organisation: Het NieuweGeld. symposium Alles zullen we eerlijk delen, 30 november 2013 Social Trade Organisation: Het NieuweGeld symposium Alles zullen we eerlijk delen, 30 november 2013 Inhoud Social Trade Organisation Crisis huidig geldsysteem Nieuw Geld: vele vormen Nieuw Geld: praktijk

Nadere informatie

Basis Inkomen partij. Verkiezingsprogramma afdeling Deventer Radicaal sociaal!

Basis Inkomen partij. Verkiezingsprogramma afdeling Deventer Radicaal sociaal! Basis Inkomen partij Verkiezingsprogramma afdeling Deventer 2014-2018 Radicaal sociaal! De Basis Inkomen Partij is een landelijke partij die ook lokaal aan de verkiezingen van 2014 deelneemt. Nederland

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA

VERKIEZINGSPROGRAMMA VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022 MIDDEN-DRENTHE Midden-Drenthe Duurzaam en Sociaal Dat is waar we naar streven als GroenLinks Midden-Drenthe. In het sociale en duurzame akkoord, van de coalitie waarvan wij

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma PvdA Feijenoord

Verkiezingsprogramma PvdA Feijenoord Verkiezingsprogramma PvdA Feijenoord Vrijheid, democratie, rechtvaardigheid, duurzaamheid en solidariteit. Dat zijn de idealen van de Partij van de Arbeid. Wij staan voor een spreiding van kennis, macht

Nadere informatie

Toen wij als CDA samen met onze coalitiepartners aan de afgelopen periode begonnen, stonden er voor ons twee zaken voorop:

Toen wij als CDA samen met onze coalitiepartners aan de afgelopen periode begonnen, stonden er voor ons twee zaken voorop: Ruben Mink: Rotterdam staat er na 4 jaar beter voor! De fundamentele vraag die wat betreft het CDA centraal staat is of Rotterdam er BETER voorstaat dan vier jaar geleden. En of het stadsbestuur daaraan

Nadere informatie

Een liberaal lokaal Haarlemmermeer En meedenken is meedoen Natuurlijk samenwerken!

Een liberaal lokaal Haarlemmermeer En meedenken is meedoen Natuurlijk samenwerken! Haarlemmermeer, 2 april 2013 Deze tijd vraagt om een nieuwe manier van denken met een duidelijke visie om de problemen aan te pakken. Ons motto; Een liberaal lokaal Haarlemmermeer En meedenken is meedoen

Nadere informatie

Samenvatting Economie Hoofdstuk 7

Samenvatting Economie Hoofdstuk 7 Samenvatting Economie Hoofdstuk 7 Samenvatting door Wil 902 woorden 6 juli 2014 6,6 29 keer beoordeeld Vak Methode Economie Pincode Overheid: Alle gemeentes, provincies en het rijk in Nederland. Collectieve

Nadere informatie

Samenvatting verkiezingsprogramma

Samenvatting verkiezingsprogramma Westerveld Samen leven samen doen Samenvatting verkiezingsprogramma 2018-2022 De kracht van de samenleving Ik zal eerlijk zeggen dat ik vereerd ben het CDA te mogen vertegenwoordigen bij de aanstaande

Nadere informatie

AMSTERDAMMERS AAN HET WERK. Gemeentelijk werk voor tenminste het minimumloon

AMSTERDAMMERS AAN HET WERK. Gemeentelijk werk voor tenminste het minimumloon AMSTERDAMMERS AAN HET WERK Gemeentelijk werk voor tenminste het minimumloon 1 Samenvatting De weg uit armoede is werk. De vraag hoe mensen weer aan het werk geholpen kunnen worden is actueel. De flinke

Nadere informatie

Banenplan voor Emmen D66

Banenplan voor Emmen D66 Banenplan voor Emmen D66 Voorwoord De wereld bevindt zich inmiddels zes jaar in een financiële crisis. De effecten daarvan zijn overal merkbaar. Vooral ook in Emmen. Mensen verliezen hun baan, maken schulden

Nadere informatie

Wmo-raad gemeente Oss - Postbus 5-5340 BA Oss - telefoon 06-44524496 - email: wmoraad@oss.nl

Wmo-raad gemeente Oss - Postbus 5-5340 BA Oss - telefoon 06-44524496 - email: wmoraad@oss.nl Wmo-raad gemeente Oss - Postbus 5-5340 BA Oss - telefoon 06-44524496 - email: wmoraad@oss.nl Datum 9 december 2014 Kenmerk 14015aWMOR / AvO Aan het college van B en W van de Gemeente Oss Betreft Advies

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma Lokaal Sociaal! Verkiezingsprogramma PvdA Heerhugowaard

Verkiezingsprogramma Lokaal Sociaal! Verkiezingsprogramma PvdA Heerhugowaard Verkiezingsprogramma 2018-2022 Lokaal Sociaal! PvdA Heerhugowaard: Lokaal en sociaal! Democratie, rechtvaardigheid, duurzaamheid, vrijheid en solidariteit. Dat zijn de idealen van de sociaal-democraten.

Nadere informatie

Helmond, stad van het doen. Programmabegroting gemeente Helmond HELMOND

Helmond, stad van het doen. Programmabegroting gemeente Helmond HELMOND Helmond, stad van het doen Het Helmond dat we voor ogen hebben is aantrekkelijk om te wonen, te leven en te werken. Er is plaats voor iedereen, ook voor hen die minder makkelijk meedoen in een samenleving

Nadere informatie

Minimabeleid Beek, september 2014 Danielle Marting

Minimabeleid Beek, september 2014 Danielle Marting Minimabeleid 2015 Beek, september 2014 Danielle Marting - 2-1. Inleiding In de afgelopen jaren heeft de gemeente Beek een stevig armoedebeleid opgebouwd. Sinds 2006 is Beek actief in het voorkomen en bestrijden

Nadere informatie

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN VERKIEZINGS PROGRAMMA 2018-2022 KAMPEN Mijn naam is Nieke Jansen. Ik zit in de gemeenteraad voor GroenLinks. Dat is een politieke partij. In deze folder leg ik uit wat de gemeenteraad is. Ik vertel ook

Nadere informatie

Partijprogramma. SP Roermond 2010-2014

Partijprogramma. SP Roermond 2010-2014 Partijprogramma SP Roermond 2010-2014 Partijprogramma SP Roermond 2010-2014 Na jaren is er de laatste 4 jaar een echt sociaal geluid in Roermond te horen: Dat van de SP Om ook in de toekomst te zorgen

Nadere informatie

Wmo-Menukaart. Mede mogelijk gemaakt door:

Wmo-Menukaart. Mede mogelijk gemaakt door: Wmo-Menukaart Mede mogelijk gemaakt door: Keuzemenu, onze specialiteit Onder het motto Ieder z n kracht wil Abrona werken aan een sterke samenleving, die mensen ondersteunt die het echt nodig hebben. Daardoor

Nadere informatie

Een vitale economie. Economie, werk, inkomen en schulden

Een vitale economie. Economie, werk, inkomen en schulden Een vitale economie Economie, werk, inkomen en schulden 5 Een vitale economie We leven in één van de rijkste landen ter wereld met een zeer sterke economie. Dat is iets om dankbaar voor te zijn, maar niet

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT 3. Doetinchem, 10 december 2008. Beleidsplan Re-integratiebeleid 2009-2011

Aan de raad AGENDAPUNT 3. Doetinchem, 10 december 2008. Beleidsplan Re-integratiebeleid 2009-2011 Aan de raad AGENDAPUNT 3 Beleidsplan Re-integratiebeleid 2009-2011 Voorstel: 1. De kaders uit het beleidsplan 'Werken werkt!' vaststellen, zijnde: a. als doelstellingen: - het bevorderen van de mogelijkheden

Nadere informatie

De gemeenteraadsverkiezingen van 2014 komen er aan. Uw fractie zal zich in de komende tijd

De gemeenteraadsverkiezingen van 2014 komen er aan. Uw fractie zal zich in de komende tijd Aan de fractievoorzitter van.. Postbus 6099 6077 ZH SINT ODILIENBERG Ons kenmerk: 2013/np/gve/gemeenteraadsverkiezingen 130909 Uw kenmerk: Bijlage(n): Onderwerp: Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Heerlen/Posterholt,

Nadere informatie

VVD- Best. Verkiezingsprogramma Best in Balans

VVD- Best. Verkiezingsprogramma Best in Balans VVD- Best Verkiezingsprogramma 2014-2018 Best in Balans 20 oktober 2013 Best in Balans Voor u ligt het verkiezingsprogramma 2014-2018 genaamd Best in Balans. Met dit verkiezingsprogramma willen we u laten

Nadere informatie

Ons uitgangspunt is dat we streven naar een: veilig, sociaal, welvarend, modern, gastvrij Tiel

Ons uitgangspunt is dat we streven naar een: veilig, sociaal, welvarend, modern, gastvrij Tiel Krachtig Tiel is een nieuwe politieke partij in Tiel, die is ontstaan uit onvrede over het gevoerde beleid met betrekking tot ouderen. We zijn enige tijd in overleg geweest met de 50-Plus partij om een

Nadere informatie

VNG ledenbrief Experimenten met het gedoogd telen van wiet 10 november 2017

VNG ledenbrief Experimenten met het gedoogd telen van wiet 10 november 2017 Van: VNG Aan: Stadhuis Onderwerp: Lbr. 17/066 - Experimenten met het gedoogd telen van wiet Datum: vrijdag 13:45:17 Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser B VNG ledenbrief Experimenten met het gedoogd telen

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma in gewone taal. Middelburg

Verkiezingsprogramma in gewone taal. Middelburg Verkiezingsprogramma 2018 in gewone taal Middelburg Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Op 21 maart 2018 zijn er in bijna heel Nederland verkiezingen. Deze verkiezingen gaan over het bestuur van de gemeenten.

Nadere informatie

Heumen. Verkiezingsprogramma Gemeenteraadsverkiezingen 21 maart Het CDA is er voor iedereen

Heumen. Verkiezingsprogramma Gemeenteraadsverkiezingen 21 maart Het CDA is er voor iedereen Verkiezingsprogramma 2018 2022 Gemeenteraadsverkiezingen 21 maart 2018 Het CDA is er voor iedereen INLEIDING Het CDA in onze gemeente is een volkspartij die gezamenlijk met onze inwoners wil werken aan

Nadere informatie

Divosa Benchmark Armoede & Schulden Rapportage 2017 module armoedebeleid

Divosa Benchmark Armoede & Schulden Rapportage 2017 module armoedebeleid Divosa Benchmark Armoede & Schulden Rapportage 2017 module armoedebeleid Inzicht in de prestaties van het armoedebeleid Loppersum Pagina 1 / 24 - Benchmarkrapportage 2017 - Divosa Benchmark Armoede en

Nadere informatie

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen Gezondheidsachterstanden Gelijke kansen voor iedereen Goede gezondheid: niet voor iedereen Een goede gezondheid is een groot goed, voor de individuele burger én voor de samenleving als geheel. We worden

Nadere informatie

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal 2018-2022 De SP bestuurde voor het eerst in Gorinchem mee. De SP heeft met onze wethouder veel dingen bereikt. We vertellen

Nadere informatie

November 2014 PLAN VAN DE ARBEID VOORNE PUTTEN

November 2014 PLAN VAN DE ARBEID VOORNE PUTTEN November 2014 PVDA PLAN VAN DE ARBEID VOORNE PUTTEN Een plan van De Partij van de Arbeid Voorne putten Werkgroep Economie & Werk Voorne Putten PvdA Nissewaard Gert-Jan Alberts Kim van de Kant PvdA Hellevoetsluis

Nadere informatie

Sittard-Geleen Essenties Samen Duurzaam voor de vijf inhoudelijke opgaven.

Sittard-Geleen Essenties Samen Duurzaam voor de vijf inhoudelijke opgaven. 1 Sittard-Geleen Voorop lopen naar een duurzame toekomst. De gemeente heeft als stip op de horizon een energie- en klimaatneutrale gemeente in 2040 (of zoveel eerder als mogelijk). Belangrijke sleutel

Nadere informatie

Stelling: Standpunt: Toelichting: Thema: Het aantal coffeeshops in Arnhem moet neutraal Uitleg: Dat is oneerlijk voor de coffeeshops die moeten

Stelling: Standpunt: Toelichting: Thema: Het aantal coffeeshops in Arnhem moet neutraal Uitleg: Dat is oneerlijk voor de coffeeshops die moeten Het aantal coffeeshops in Arnhem moet neutraal Uitleg: Dat is oneerlijk voor de coffeeshops die moeten worden verminderd verdwijnen waardoor anderen juist meer winst maken. Geen In Arnhem moet gereguleerde

Nadere informatie

Rapportage TiP Mook & Middelaar Raadpleging 1. 5 juli Inhoudsopgave. Armoedebestrijding 2 Toponderzoek 5

Rapportage TiP Mook & Middelaar Raadpleging 1. 5 juli Inhoudsopgave. Armoedebestrijding 2 Toponderzoek 5 Rapportage TiP Mook & Middelaar Raadpleging 1 5 juli 2018 Inhoudsopgave Armoedebestrijding 2 Toponderzoek 5 1 Let op! Laag aantal respondenten! Deze rapportage bevat onderzoeksresultaten gebaseerd op een

Nadere informatie

ChristenUnie Vlissingen. Verkiezingsprogramma 2014

ChristenUnie Vlissingen. Verkiezingsprogramma 2014 ChristenUnie Vlissingen Verkiezingsprogramma 2014 gezinnen vrijwilligers werknemers ondernemers verslaafden HART voor VLISSINGEN ouderen jongeren zorgverleners werkzoekenden Mensen met een beperking Verkiezingsprogramma

Nadere informatie

De gemeenteraad aan zet Wat wilt u weten over de jongeren met een beperking in uw regio?

De gemeenteraad aan zet Wat wilt u weten over de jongeren met een beperking in uw regio? De gemeenteraad aan zet Wat wilt u weten over de jongeren met een beperking in uw regio? Transities sociale domein Gemeenten staan zoals bekend aan de vooravond van drie grote transities: de decentralisatie

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 26 augustus 2016 Beantwoording Kamervragen 2016Z12883

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 26 augustus 2016 Beantwoording Kamervragen 2016Z12883 > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA SPEERPUNTEN 50PLUS ROTTERDAM ROTTERDAM OMDAT HET OM ROTTERDAMMERS GAAT

VERKIEZINGSPROGRAMMA SPEERPUNTEN 50PLUS ROTTERDAM ROTTERDAM OMDAT HET OM ROTTERDAMMERS GAAT Voor individuele vrijheid Voor sociale rechtvaardigheid Voor maatschappelijke verantwoordelijkheid OMDAT HET OM ROTTERDAMMERS GAAT Rotterdam is van oudsher een havenstad, een werkstad waar mensen van vele

Nadere informatie

2. Een evenement als Dance Valley moet mogelijk zijn in recreatiegebieden.

2. Een evenement als Dance Valley moet mogelijk zijn in recreatiegebieden. Provinciale Stellingen Stellingen 2007-2008 1. Landbouw en woningen moeten wijken voor waterberging. 2. Een evenement als Dance Valley moet mogelijk zijn in recreatiegebieden. 3. Overheid moet bedrijven

Nadere informatie

Advies d.d. 10 april 2018 Onderwerp Conceptnota Bestaanszekerheid en Inkomensondersteuning

Advies d.d. 10 april 2018 Onderwerp Conceptnota Bestaanszekerheid en Inkomensondersteuning Advies 2018-01 d.d. 10 april 2018 Onderwerp Conceptnota Bestaanszekerheid en Inkomensondersteuning Geachte College, Op 7 maart ontvingen wij ter advisering uw conceptnota Bestaanszekerheid en Inkomensondersteuning.

Nadere informatie

Inleiding. Tegenbegroting 2015 PvdA Utrecht pagina 2

Inleiding. Tegenbegroting 2015 PvdA Utrecht pagina 2 Tegenbegroting 2015 Inleiding Vrijheid, democratie, rechtvaardigheid, duurzaamheid en solidariteit. Dat zijn de idealen van de sociaal-democratie. In deze tegenbegroting 2015 vertaalt de PvdA Utrecht deze

Nadere informatie

Social Trade Organisation: Het Nieuwe Geld

Social Trade Organisation: Het Nieuwe Geld Social Trade Organisation: Het Nieuwe Geld Lezing voor studiestichting Alias, 25 februari 2013 Inhoud Social Trade Organisation Crisis huidig geldsysteem Nieuw Geld: vele vormen Nieuw Geld: praktijk Meer

Nadere informatie

Visie op participatie

Visie op participatie 1. Inleiding De VVD vindt dat ieder individu een zelfstandig en zelfredzaam bestaan moet kunnen hebben. Volledige zelfontplooiing is een basisrecht dat daarbij hoort. De overheid dient daar waar nodig

Nadere informatie

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016 Subsidieplafonds Subsidieplafonds 1 0360_15 Subsidieplafonds V1 Subsidieplafonds 2 Subsidieplafonds Beoogd Maatschappelijk Effect stelling Bedrag Jaarlijkse subsidie Samenredzaamheid 1. Ambitie Bewoners

Nadere informatie

Kinderen van de rekening. Voorstellen om de armoede onder kinderen te bestrijden in Zwolle

Kinderen van de rekening. Voorstellen om de armoede onder kinderen te bestrijden in Zwolle Kinderen van de rekening Voorstellen om de armoede onder kinderen te bestrijden in Zwolle SP-fractie Zwolle december 2012 Inleiding De crisis heeft zich diep genesteld. De berichten worden alsmaar somberder.

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. Kies voor de ander. Gewoon oog voor elkaar

Verkiezingsprogramma. Kies voor de ander. Gewoon oog voor elkaar Verkiezingsprogramma Kies voor de ander Gewoon oog voor elkaar VERKIEZINGSPROGRAMMA IN GEWONE TAAL 2018 2022 Gewoon oog voor elkaar VOORWOORD In november 2018 gaan we stemmen. We kiezen een nieuwe gemeenteraad.

Nadere informatie

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in OPEN 21 punten voor Nijkerk in 2014-2018 We staan open voor vernieuwing en verandering van top-down handelen naar open staan voor verbinden met andere overheden, instellingen en bedrijven van denken in

Nadere informatie

Verordening financiële bijdrageregelingen maatschappelijke participatie gemeente Hellendoorn 2018

Verordening financiële bijdrageregelingen maatschappelijke participatie gemeente Hellendoorn 2018 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Hellendoorn Nr. 28488 9 februari 2018 Verordening financiële bijdrageregelingen maatschappelijke participatie gemeente Hellendoorn 2018 Nijverdal, 6 februari

Nadere informatie

Jaarlijks onderzoek onder gasten 2015

Jaarlijks onderzoek onder gasten 2015 Jaarlijks onderzoek onder gasten 2015 Elk jaar voert Resto VanHarte een impact- en tevredenheidsmeting uit onder haar gasten. Deze is in 2015 verspreid in 32 vestigingen van Resto VanHarte, in 20 steden/gemeenten.

Nadere informatie

Aanpak statushouders Hilversum

Aanpak statushouders Hilversum Aanpak statushouders Hilversum Intensieve samenwerking De Gemeente Hilversum heeft samen met statushouders en partners een nieuwe aanpak voor statushouders opgezet. De samenwerkingspartners zijn: COA;

Nadere informatie

Blijvend in gesprek. De raad bijeen op 7, 9 en 10 november 2016, de Begroting besprekende;

Blijvend in gesprek. De raad bijeen op 7, 9 en 10 november 2016, de Begroting besprekende; Blijvend in gesprek Door het Poortmodel mensen die langer in de bijstand zitten weinig aandacht krijgen; Daarom in 2016 en 2017 met alle klanten van de sociale dienst gesprekken worden gevoerd; voor 2017

Nadere informatie

Geschiedenis Participatiewet

Geschiedenis Participatiewet De Participatiewet Welkom 1 Opening 2 Inhoud van de Participatiewet 3 De Participatiewet, lucht, last of lust voor ondernemers 4 Praktijkervaringen 5 Paneldiscussie met de zaal over belemmeringen, kansen

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker Samen Sterker Samenleven > niet gelijk, maar gelijkwaardig > aantrekkelijke, ecologische woonstad > iedereen een eerlijke kans op de arbeidsmarkt Samenleven Mensen zijn niet allemaal gelijk, maar wel gelijkwaardig.

Nadere informatie

Vragen en antwoorden vanuit de Stemwijzer

Vragen en antwoorden vanuit de Stemwijzer Vragen en antwoorden vanuit de Stemwijzer 1. Samengaan gemeente De gemeente Smallingerland mag in de toekomst samengaan met een andere gemeente. Om te beginnen zou het al goed zijn om al de samenwerking

Nadere informatie

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Maassluis. Geacht college van Burgemeester en Wethouders,

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Maassluis. Geacht college van Burgemeester en Wethouders, Aan het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Maassluis Postbus 55 3140 AB Maassluis T 010 5919243 E info@adviesraadsamenlevingszakenmaassluis.nl I www.adviesraadsamenlevingszakenmaassluis.nl

Nadere informatie

BuildDesk kennisdocument

BuildDesk kennisdocument BuildDesk kennisdocument Groot economisch en maatschappelijk voordeel van energieneutraal renoveren Woningverbetering naar energieneutraal in de sociale huursector is economisch en maatschappelijk zeer

Nadere informatie

Dit nieuwe verkiezingsjaar volgt op het bijzondere politieke jaar 2017.

Dit nieuwe verkiezingsjaar volgt op het bijzondere politieke jaar 2017. Speech Sybrand Buma nieuwjaarsbijeenkomst CDA Almere Stadhuis van Almere Wat goed om hier weer met zoveel CDA ers bij elkaar te zijn. We wensen elkaar bij het start van het nieuwe jaar altijd alle goeds

Nadere informatie

Sponsorbeleidsplan. TV "De Peppelieren"

Sponsorbeleidsplan. TV De Peppelieren Sponsorbeleidsplan TV "De Peppelieren" Inhoudsopgave: 1. Verenigingsbeleid... 3 2. Sterk en Zwakke Punten... 4 3. Kansen en bedreigingen... 4 3.1 Kansen... 4 3.2 Bedreigingen... 4 4. Doelen... 4 5. Doelgroepen...

Nadere informatie

BIJLAGE 1: Overzicht economische activiteiten AFWEGINGEN / GEVOLG. ACTIVITEIT BETREFT GEBRUIKERS BEOORDELING Wet Markt en Overheid Exploitatie

BIJLAGE 1: Overzicht economische activiteiten AFWEGINGEN / GEVOLG. ACTIVITEIT BETREFT GEBRUIKERS BEOORDELING Wet Markt en Overheid Exploitatie BIJLAGE 1: Overzicht economische activiteiten Exploitatie Sportverenigingen sportaccommodaties en particulieren Verhuur en in gebruik geven van sporthal en -zalen en een zwembad Dit zijn economische Kosten:

Nadere informatie

Deze brochure is een uitgave van: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Postbus EA Den Haag

Deze brochure is een uitgave van: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Postbus EA Den Haag Deze brochure is een uitgave van: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Postbus 20011 2500 EA Den Haag www.rijksoverheid.nl Maart 2019 Publicatie-nr. 120128 120128_Brochure_SVHBV2.indd

Nadere informatie

www.liberaalhardenberg.com Verkiezingsprogramma "Naar een transparante en eerlijke toekomst"

www.liberaalhardenberg.com Verkiezingsprogramma Naar een transparante en eerlijke toekomst Verkiezingsprogramma 2014 2018 "Naar een transparante en eerlijke toekomst" Inleiding De afgelopen vier jaar heeft Liberaal Hardenberg als eenmansfractie steeds de strijd aangebonden met gevestigde opvattingen

Nadere informatie

26 augustus Onderzoek: Leefbaarheid en veiligheid in uw buurt en plannen Rotterdam

26 augustus Onderzoek: Leefbaarheid en veiligheid in uw buurt en plannen Rotterdam 26 augustus 2017 Onderzoek: Leefbaarheid en veiligheid in uw buurt en plannen Rotterdam Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten

Nadere informatie

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Inleiding Uit onze gemeentelijke armoedemonitor 1 blijkt dat Leeuwarden een stad is met een relatief groot armoedeprobleem. Een probleem dat nog steeds

Nadere informatie

Zetten 2025 Levendig, verbonden en duurzaam

Zetten 2025 Levendig, verbonden en duurzaam Zetten 2025 Levendig, verbonden en duurzaam Zicht op Zetten Wij zijn Zicht op Zetten, een burgerinitiatief waarvoor circa twintig Zettenaren zich vrijwillig inzetten. We zijn gestart met de wens om vanuit

Nadere informatie

Samen Sterk Voor Uw Belang

Samen Sterk Voor Uw Belang Samen Sterk Voor Uw Belang Verkiezingsprogramma GemeenteBelangen 2014 2018 Speerpunten www.gemeentebelangen-aalten.nl Samen sterk voor uw belang Verkiezingsprogramma 2014 2018 GemeenteBelangen werkt actief

Nadere informatie

Onderzoek woonplannen VVD

Onderzoek woonplannen VVD Onderzoek woonplannen VVD Een eigen plek. Een thuis. De plek waar je je vrienden en familie ontvangt. Is er iets belangrijkers? Maar veel jonge mensen kunnen in de stad waar ze zijn opgegroeid geen huis

Nadere informatie

Gemeente Stichtse Vecht

Gemeente Stichtse Vecht LIJST 11 Programma 2018 Gemeente Stichtse Vecht 1 VOORWOORD Op 21 maart 2018 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats in gemeente Stichtse Vecht. Voor het eerst stelt LP zich verkiesbaar in onze gemeente

Nadere informatie

Stichting Marokkaanse Moslims in Breda. Antiloopstraat LB Breda. Tel/Fax Kvk nr:

Stichting Marokkaanse Moslims in Breda. Antiloopstraat LB Breda. Tel/Fax Kvk nr: Stichting Marokkaanse Moslims in Breda Antiloopstraat 51 4817 LB Breda Tel/Fax +3176 514 74 96 E-mail: sij.breda@hotmail.com Kvk nr: 41105317 BELEIDSPLAN (Meerjarenplan) Stichting Marokkaanse Moslims in

Nadere informatie

Samenwerken aan een toekomstbestendig Noord-Beveland

Samenwerken aan een toekomstbestendig Noord-Beveland Samenwerken aan een toekomstbestendig Noord-Beveland Dit is de laatste keer deze raadsperiode dat we onze beschouwingen uit mogen spreken over de politieke gang van zaken en de daarmee samenhangende begroting.

Nadere informatie

Jaarlijks onderzoek onder gasten 2016

Jaarlijks onderzoek onder gasten 2016 Jaarlijks onderzoek onder gasten 2016 Elk jaar voert Resto VanHarte een impact- en tevredenheidsmeting uit onder haar gasten. Deze is in 2016 verspreid in 40 vestigingen van Resto VanHarte, in 29 steden/gemeenten.

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 27 oktober Steller Documentnummer Afdeling. J.A.R. de Haas z Samenleving

Burgemeester en Wethouders 27 oktober Steller Documentnummer Afdeling. J.A.R. de Haas z Samenleving Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling z16006959 Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 5229536 Nee G.J. Gorter Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht

Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht 1 Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma van de Partij voor de

Nadere informatie

G e m e e n t e D e v e n t e r O k t o b e r BURGEMEESTERSPEILING EINDRAPPORTAGE

G e m e e n t e D e v e n t e r O k t o b e r BURGEMEESTERSPEILING EINDRAPPORTAGE G e m e e n t e D e v e n t e r O k t o b e r 2 0 1 8 BURGEMEESTERSPEILING EINDRAPPORTAGE INLEIDING & METHODE De gemeente Deventer is op zoek naar een nieuwe burgemeester. Wat voor kwaliteiten en eigenschappen

Nadere informatie

Beleidsregel handhaving wet Damocles gemeente Beverwijk 2018

Beleidsregel handhaving wet Damocles gemeente Beverwijk 2018 Beleidsregel handhaving wet Damocles gemeente Beverwijk 2018 Artikel 1 Algemeen Binnen gemeentegrenzen is sprake van drugshandel. Drugshandel wordt binnen gemeenten alleen gedoogd vanuit een coffeeshop.

Nadere informatie

Namens de CDA fractie wil ik u graag het herziene initiatiefvoorstel Jeugdlintjes aanbieden.

Namens de CDA fractie wil ik u graag het herziene initiatiefvoorstel Jeugdlintjes aanbieden. s-hertogenbosch, 20 december 2013 Aan de voorzitter van de gemeenteraad, Namens de CDA fractie wil ik u graag het herziene initiatiefvoorstel Jeugdlintjes aanbieden. Marianne van der Sloot 1 Jeugdlintjes

Nadere informatie

Fairtrade Gemeente Weert

Fairtrade Gemeente Weert Fairtrade Gemeente Weert Hans Kreutzer, Trijnie Helfferich, Henrieke Graven 17 april 2013 Fairtrade Gemeente Fairtrade Gemeente is een eretitel die aangeeft dat de gemeente bijzonder veel aandacht heeft

Nadere informatie

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze?

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Korte omschrijving workshop In deze workshop ontdekken de deelnemers

Nadere informatie

Stemadvies gemeenteraadsverkiezingen 21 maart 2018 LEEFBAAR

Stemadvies gemeenteraadsverkiezingen 21 maart 2018 LEEFBAAR Stemadvies gemeenteraadsverkiezingen 21 maart 2018 LEEFBAAR DIEMEN diemen.mijnstem.nl Leefbaar Diemen - Stemadvies - 1 - Ja veel meer Cameratoezicht. Niet dat misdaden onder de camera s zullen plaatsvinden

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. Liberaal

Verkiezingsprogramma. Liberaal Verkiezingsprogramma Liberaal053 2014 2018 - Liberaal053 is nieuw, fris en oprecht betrokken bij de maatschappij. Met deze uitspraak gaat Liberaal053 de gemeenteraadverkiezingen van 2014-2018 in. Liberaal053

Nadere informatie

Kadernota Participatie en Inkomen. Raadsinformatieavond 14 januari 2014

Kadernota Participatie en Inkomen. Raadsinformatieavond 14 januari 2014 Kadernota Participatie en Inkomen Raadsinformatieavond 14 januari 2014 Opbouw 1. Urgentie/aanleiding 2. Gekozen insteek en proces 3. Drieledige veranderstrategie a. Versterken bedrijvigheid en stimuleren

Nadere informatie

PEILING DUURZAAMHEID JULI 2019

PEILING DUURZAAMHEID JULI 2019 PEILING DUURZAAMHEID JULI 2019 Onderzoek Respons Het aantal uitgenodigde digipanel leden is 1186. Het aantal respondenten is 687. De responsratio komt hiermee op 58%. Verdeling: Geslacht Man Vrouw % digipanel

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Voorwoord / V. Voorwoord bij de tweede druk / VII

INHOUDSOPGAVE. Voorwoord / V. Voorwoord bij de tweede druk / VII INHOUDSOPGAVE Voorwoord / V Voorwoord bij de tweede druk / VII HOOFDSTUK 1 Historische kaders / 1 1.1 Strafrechtelijke handhaving tot de zestiger jaren: van legaal tot semilegaal tot illegaal handelen

Nadere informatie

Stellingen voor de bijeenkomst van 8 maart 2018

Stellingen voor de bijeenkomst van 8 maart 2018 Stellingen voor de bijeenkomst van 8 maart 2018 Stelling 1: Voor de economische ontwikkeling van Ouder-Amstel is het beter wanneer Duivendrecht bij Diemen (of Amsterdam) wordt ondergebracht en Ouderkerk

Nadere informatie

Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0!

Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0! Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0! Algemene en Financiële beschouwingen: Voorjaarsrapportage 2014 Inleiding De raad geeft vandaag bij de algemene beschouwingen haar visie op de eerste voorjaarsrapportage

Nadere informatie

Factsheet. Inleiding. Thema Werkgelegenheid

Factsheet. Inleiding. Thema Werkgelegenheid Factsheet Thema Werkgelegenheid Inleiding Rotterdam wil dromers, denkers en doeners ondersteunen bij het realiseren van ideeën en initiatieven waarmee maatschappelijke vraagstukken in de stad worden aangepakt.

Nadere informatie

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West 2030 Station Nieuwe Meer is niet alleen een nieuwe metrostation verbonden met Schiphol, Hoofddorp, Zuidas en de Amsterdamse

Nadere informatie

Lokaal geld vermenigvuldigt zichzelf.

Lokaal geld vermenigvuldigt zichzelf. Lokaal geld vermenigvuldigt zichzelf. Edgar Kampers (Qoin): edgar.kampers@qoin.com Expert community currencies. Betrokken bij o.a. SamenDoen, WeHelpen, Brixton en Bristol Pound, Makkie, SoNantes, etc.

Nadere informatie

Uit vrije wil. Actieplan vrijwilligerswerk

Uit vrije wil. Actieplan vrijwilligerswerk Uit vrije wil Actieplan vrijwilligerswerk ChristenUnie Algemene Politieke Beschouwingen 2008 Inleiding Onbetaalde arbeid en vrijwilligerswerk zijn de smeerolie van de samenleving. Ze verdienen erkenning

Nadere informatie

Beleidsplan Unie van Betrokken Ouders

Beleidsplan Unie van Betrokken Ouders Beleidsplan 2015-2020 Unie van Betrokken Ouders Plaats: Apeldoorn Datum: 18-11-2014 Inhoudsopgave INLEIDING 1 UVBO- SCHEMA 2 ORGANISATIEBESCHRIJVING 3 MISSIE 3 VISIE 3 SPEERPUNTEN 4 KRITISCHE SUCCESFACTOREN

Nadere informatie

2015 BEtrokken Noord-Beveland. juli BEetrokken Noord-Beveland. Pagina: 1

2015 BEtrokken Noord-Beveland. juli BEetrokken Noord-Beveland. Pagina: 1 juli -2015 BEetrokken Noord-Beveland Pagina: 1 Toekomstvisie voor Noord-Beveland BEN is bezig met de ontwikkeling van een lange(re)termijnvisie voor Noord-Beveland. Daarbij maken wij o.a. gebruik van de

Nadere informatie

JAARVERSLAG December Spoorstraat 15 Postbus ED Bodegraven 2410 AD RSIN

JAARVERSLAG December Spoorstraat 15 Postbus ED Bodegraven 2410 AD RSIN JAARVERSLAG 2012 December 2013 Spoorstraat 15 Postbus 165 2411 ED Bodegraven 2410 AD RSIN 823081175 1 Inhoudsopgave Bestuur en organisatie... 3 Activiteiten... 3 Beleidsplan... 4 Inleiding... 4 Geschiedenis,

Nadere informatie

Met vriendelijke groet, Mark Molenaar Communicatie

Met vriendelijke groet, Mark Molenaar Communicatie From: Mark Molenaar Sent: donderdag 29 juni 2017 14:05:56 To: OW-Info Cc: Subject: De participatiesamenleving onder druk? Attachments: Alstublieft; voor een krachtige gemeenschap.pdf

Nadere informatie

Woonvisie in t kort 10

Woonvisie in t kort 10 10 Woonvisie in t kort Utrecht is een aantrekkelijke stad om te wonen en te werken. Daarom is de druk op de woningmarkt groot. Deze druk zal de komende jaren blijven waardoor veel doelgroepen niet de woning

Nadere informatie