Groen Neerland. stedelijke ontmoetingsplek in een natuurlijke omgeving

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Groen Neerland. stedelijke ontmoetingsplek in een natuurlijke omgeving"

Transcriptie

1 Groen Neerland stedelijke ontmoetingsplek in een natuurlijke omgeving Thuis in de Stad prijs 2013

2 Thuis in de Stad -prijs Pagina 2 van 20 Thuis in de Stad prijs 2013 Inschrijvingsformulier Digitaal opsturen naar info@thuisindestad.be U krijgt een ontvangstmelding. Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier dingt u mee naar de Thuis in de Stad prijs 2013, U kunt per stad één, twee of drie projecten indienen. Gebruik voor ieder ingediend stadsproject een nieuw formulier. Aan wie bezorgt u dit formulier? Verstuur dit formulier ten laatste op 10 september 2013 om uur online naar info@thuisindestad.be Waar vindt u meer informatie? U vindt meer informatie op onze website thuisindestad.be. Gegevens van de stad die het project indient 1 Vul hieronder de naam in van de stad die het project indient en het bankrekeningnummer Stad Antwerpen, Autonoom Gemeentebedrijf Stadsplanning Antwerpen, IBAN: BE BIC: GKCCBEBB Gegevens van de contactpersoon van het project 2 Vul hieronder de gegevens in van de contactpersoon van het project. voornaam en achternaam Griet Geerinck functie Algemeen directeur straat en nummer Postadres: Grote markt 1 postnummer en gemeente 2000 Antwerpen telefoon faxnummer e mailadres griet.geerinck@stadsplanning.antwerpen.be

3 Thuis in de Stad -prijs Pagina 3 van 20 Gegevens van het project 3 Vul hieronder de gegevens in van het project. naam Groen Neerland, stedelijke ontmoetingsplek in een natuurlijke omgeving startdatum dag 1 0 maand 0 2 jaar einddatum dag 2 5 maand 0 5 jaar naam van de partners Ag Stadsplanning Antwerpen, Stad Antwerpen/Jeugddienst, AG Vespa, District Wilrijk, vzw Natuurpunt Zuidrand, vzw volkstuinders Wilrijk, Chiro Jowen, Aquafin nv, Agentschap Wegen en Verkeer, Grontmij nv + Fris in het Landschap + vzw Kind & Samenleving (ontwerpteam) naam van de coördinator Nicolas Cleeremans, AG Stadsplanning Antwerpen budget 2.3 miljoen Euro Het openruimtegebied Neerland voor de heraanleg zicht op de anti tankgrachten.

4 Thuis in de Stad -prijs Pagina 4 van 20 4 Geef hieronder een korte beschrijving van het project. s RSA_ Neerland als inzet van Zuiderpark en de zachte ruggengraat Het openruimtegebied Neerland is een watergevoelig gebied in het zuiden van het Antwerpse district Wilrijk. Het is onderdeel van het Zuiderpark. Samen met het Scheldepark, het Schijnvalleipark, Noorderpark en Havenpark vormt het Zuiderpark een systeem van vijf parken dat in het strategisch Ruimtelijk Structuurplan Antwerpen (s RSA, 2006) de zachte ruggengraat wordt genoemd. Deze structuur verbindt de Schelde via de groene corridor van de Singel en via enkele kleinere corridors doorheen het bouwweefsel, met het Antwerpse hinterland. Dit watergevoelig gebied maakt onderdeel uit van een samenhangend ecologisch systeem. Dit gebied vraagt daarom een specifieke inrichting gekoppeld aan een integraal watermanagement, waarbij o.a. de vallei van de Struisbeek publiek toegankelijk kan gemaakt worden met specifieke regels voor eventuele bebouwing. Masterplan_ zoektocht naar verdichtingsmogelijkheden De nood aan meer woningen, de aanwezige natuurwaarden en ook de nood aan open ruimte maakten Neerland tot een interessante maar complexe opgave. De doelstelling was het verdichtingsvraagstuk op te lossen door specifieke stedelijke morfologie deel te laten uitmaken van deze stedelijke parkstructuur. Nieuwbouw werd met andere woorden niet gezien als een noodzakelijk kwaad, maar werd gezien als een gelegenheid om de grenzen van het park aan te passen, de toegankelijkheid te bevorderen en zelfs nieuwe woonstijlen te introduceren. Het masterplan van Secchi Viganó voorzag naast een parkzone van 23 hectare ook vier bouwzones van 350 wooneenheden. Deze bouwzones werden aan de randen van het gebied gelokaliseerd om de centrale waardevolle open ruimte maximaal te behouden. De bouwzones werden zodanig ontworpen dat zij zich naar deze open ruimte toe richten en daardoor nieuwe parkfronten vormen. BPA_23 hectare groen en natuur verzekerd De belangrijkste principes van het masterplan werden in een Bijzonder Plan van Aanleg (BPA) vastgelegd: 1) De locatie van de bebouwingszones, waarbij de nadruk ligt op een concentratie van de bebouwing in het noordelijk deel van het gebied. 2) De evenwichtige spreiding van de soorten bebouwing: een mix van een en meergezinswoningen in een respectievelijke verhouding 1/3 en 2/3, over de verschillende bouwzones. 3) De volumetrie van de bebouwing, zoals deze in het masterplan indicatief werd uitgewerkt, vormt de basis voor een aantal afstandsregels en bebouwingscoëfficiënten. 4) Het type open ruimte naar gebruik en invulling, waarbij de in het masterplan voorgestelde locaties van functies en wegenis door middel vaneen gradatie vastgelegd worden. Deze gradatie is een vertaling van de waardering van de open ruimte wat potentieel gebruik en invulling betreft.

5 Thuis in de Stad -prijs Pagina 5 van 20 Stadsproject Neerland_ een realisatie in drie stappen / deelprojecten A. De parkboulevard_ rits tussen oud en nieuw Om de ontwikkeling van de bouwzones in het plan mogelijk te maken, werd eerst de Krijgslaan heringericht als parkboulevard. Deze functioneert als wijkverzamelweg, waardoor de nadruk meer ligt op het creëren van een aangename plek om te wonen en minder op de rol die de straat speelt voor doorgaand verkeer. Er werden onder meer toegangswegen voor de woonzones en extra parkeergelegenheid voorzien en de verkeerscirculatie werd geoptimaliseerd. Bij het ontwerp van de Krijgslaan ging de aandacht in de eerste plaats naar de zwakke weggebruikers, de voetgangers en de fietsers, en pas daarna komt het openbaar vervoer en het particulier autoverkeer aan bod. Om de Krijgslaan veiliger te maken, werden een aantal kruispunten aangepast. Vooral de verbindingen met de woonwijk aan de over zijde van de straat werden zoveel mogelijk afgebouwd door middel van invoering van eenrichtingsverkeer. Ook voor de nieuwe bouwzones A, B, C en D werd het aantal aansluitingen beperkt tot één ontsluitingsweg per bouwzone aan de Krijgslaan. Aan de zuidelijke zijde van de Krijgslaan werd een groene parkstrook met bomen, gras en zitmuurtjes aangelegd. Doorheen deze strook loopt een informeel traject voor zwakke weggebruikers met verbindingen naar de nieuwe woonwijk. Bestaande waardevolle bomen werden in de parkstrook geïntegreerd en er werden heel wat nieuwe bomen aangeplant. Ter hoogte van de bouwzone B werd in de parkboulevard ruimte voorzien voor de inrichting van een centraal toegangsplein dat de nieuwe woonontwikkeling verankert in het bestaande weefsel. Dit plein zal samen met de bouwzones B en D aangelegd worden. B. Park van Eden _ verzoener van water en natuur Het openruimtegebied Neerland ligt tussen twee bovenlokale groene ruimten die vanuit het buitengebied de stad binnendringen. Het zijn landschappen die samengesteld zijn uit landbouwgebieden, natuurgebieden en bossen. Anderzijds zijn er in de omgeving enkele typische buurtparkjes. Deze hebben dan weer duidelijk een kleinere korrel en een louter lokaal belang. Het zijn kleine parken in de klassieke betekenis.

6 antitankgrachten. Thuis in de Stad -prijs Pagina 6 van 20 Het openruimtegebied Neerland is een parklandschap en situeert zich qua schaal tussen beide categorieën in. Er wordt zowel gewoond als gerecreëerd in een natuurlijk landschappelijk geheel binnen een stedelijke context. Kleinschalige stedelijke elementen (woningen, recreatieve activiteiten,...) worden er geïntegreerd in een landschappelijke canvas. De gebruiks en belevingswaarde van de omwonenden (lokaal) en de inwoners van de stad (bovenlokaal) staat hierbij centraal. Cruciaal uitgangspunt was de integratie van zowel de natuurwaarden als van historisch waardevolle zaken, zoals de Ook de aanwezigheid van water maakt dit gebied karakteristiek en waardevol. Het water als de gemene deler van bijvoorbeeld de antitankgrachten en het aanwezige kwelwater waren ingrediënten die in het ontwerp dienden geïntegreerd te worden. Want neem je het water weg of stop je de waterstromen, dan neem je ook de natuurwaarde weg. Vandaar dat het respecteren van het aanwezige watersysteem gaandeweg gezorgd heeft dat het projectgebied dat uitging van behoud van de antitankgrachten en een klein gebiedje daarrond, serieus werd uitgebreid tot een gebied van 25 hectare, waarvan 14 hectare park, 9 hectare natuurreservaat en 2 hectare woonuitbreiding. De stad organiseerde in 2006 een ontwerpwedstrijd voor het ontwerp en de uitvoering van het park, die werd gewonnen door het bureau Fris in het Landschap in samenwerking met Grontmij nv. Het het parklandschap dat ze ontwierpen is een antwoord op de evenwichtsoefening tussen park en landschap, lokaal en bovenlokaal, kleinschalig en grootschalig. Het park is opgesplitst in twee grote delen: een semi toegankelijk natuurgebied van 9 hectare dat beheerd wordt door vzw Natuurpunt, en een parkzone van 14 hectare met verschillende onderdelen. De inrichting van de parkzone is gericht op water en spelen in de natuur. Zo zijn er drie grote speelvalleien met water en heuvels, waar kinderen kunnen spelen in en met de natuur. Dit is een type park waar kampen gebouwd kunnen worden en waar kinderen vrij kunnen spelen en dingen ontdekken. Daarnaast zal de educatieve zone kinderen aanzetten tot het bestuderen van de natuur en tips geven over wat we in onze eigen tuin kunnen doen om bij te dragen aan een grotere biodiversiteit. Het park heeft ook 43 ecologische volkstuinen waar mensen die geen tuin hebben, zelf hun groenten kunnen kweken. Het aanpalende Chiroterrein is mee geïntegreerd in het park. C. De parkwoningen_ sluitstuk van een geïntegreerd project De derde stap is de verkoop onder voorwaarden van de verschillende bouwzones. Het opzet is om de verschillende woonzones op de markt te brengen mits richtinggevende en bindende randvoorwaarden. Op basis van prijs en ruimtelijke kwaliteitscriteria wordt de verkoopsprocedure gestuurd. Bouwzone A voor de private woningen werd onlangs via een ontwikkelaarswedstrijd toegewezen aan een private ontwikkelaar met AWG als architectenbureau. De gebouwen worden daarbij helder ingepast in het stedenbouwkundig plan van Secchi Viganó. Het plan zoekt tevens een evenwicht tussen grondgebonden en appartementen, hoog en laag, doorzicht en massa. Ondertussen werd via de stadsbouwmeester een oproep tot kandidatuurstelling gepubliceerd voor de volgende fase van de woonontwikkeling. SBK Arro Antwerpen schrijft een architectuuropdracht uit voor

7 Thuis in de Stad -prijs Pagina 7 van 20 een 40 tal sociale koopappartementen in bebouwingszone C. Het bouwvolume met maximaal vijf bouwlagen markeert het knooppunt van de verschillende functies in Neerland. De bouwzone wordt ontsloten via een nieuw aan te leggen openbare weg die rechtstreeks aansluit op de Krijgslaan.

8 Thuis in de Stad -prijs Pagina 8 van 20

9 Thuis in de Stad -prijs Pagina 9 van Beschrijf de rol van de stad in de realisatie van het ingediende project? Opmaak beleidskader en juridische verankering Het beleidskader onder meer de opmaak van het strategisch ruimtelijk structuurplan en het verankeren van dit beleid in een bijzonder plan van aanleg werd opgenomen door de bedrijfseenheid Stadsontwikkeling Stad Antwerpen. Om tot een goedgekeurd ontwikkelingsplan te komen, werd in deze fase gewerkt via verschillende interne en externe workshops en bilaterale overlegmomenten. Gebiedsregie van ontwerp tot uitvoering Zodra het BPA van kracht was en het stadsbestuur tijdens de vorige legislatuur middelen had voorzien onder de doelstelling voor elk district een park, kreeg AG Stadsplanning Antwerpen de opdracht om een proces op te zetten om dit BPA projectmatig te vertalen naar een parkboulevard en een parklandschap, ondertussen gekend als het park van Eden. Ook hier werd een open overlegstructuur opgezet waarbij bewoners steeds betrokken waren. Een vertegenwoordiger van elke partij maakte deel uit van de stuurgroep en stond in voor de nodige terugkoppeling. De stuurgroep vergaderde steeds in aanwezigheid van de ontwerpers en het technisch bureau. Op basis van de agenda werden op afroep specifieke experten of doelgroepen uitgenodigd. De communicatiedienst van AG Stadsplanning werkte samen met het Stedelijk Wijkoverleg en in nauw overleg met de ontwerpers en Kind & Samenleving vzw, het communicatie en participatietraject uit. Om de rol als goede bouwheer op te nemen en vermits de bestaande kwaliteiten van de omgeving dienden als kader, besteedde AG Stadsplanning een aantal studies uit : een ecologische studie een historische studie een hydrologische studie dat o.a. toeliet de randvoorwaarden voor de toekomstige bouwontwikkeling vast te leggen een hydronautstudie een archeologisch onderzoek de opmaak van een beheerplan de opmaak van een harmonisch park en groenbeheerplan Vastgoed en verkoop Als vastgoedbedrijf van de stad staat AG VESPA in voor de verkoop van de verschillende bouwzones in het projectgebied. In functie van een goede afstemming tussen park en bebouwing, werden de projectdefinitie en de verkoopbundel in nauwe samenwerking tussen AG Stadsplanning Antwerpen, Stadsontwikkeling Stad Antwerpen en Ag Vespa opgemaakt. 6 Kruis hieronder de twee hoofdaspecten aan waarop het project betrekking heeft. de huisvesting in de stad de stedelijke ruimte de mobiliteit in de stad het leefmilieu in de stad de plaatselijke economie de sociale cohesie in de stad de cultuurbeleving in de stad het democratisch besturen van de stad andere, namelijk: integraal water en natuurbeheer

10 Thuis in de Stad -prijs Pagina 10 van 20 7 Geef kort de karakteristieken weer, indien het project zich uitdrukkelijk richt tot een bepaalde buurt of doelgroep. Natuureducatie in een speelse setting Het bovenlokale parkproject heeft de ambitie om iedereen kennis te laten maken met de natuur. Kinderen kunnen er spelen in en met de natuur, volkstuinders kweken eigen groenten, buurtbewoners bundelen de krachten om de natuur te onderhouden, bewoners bewonderen de natuurwaarden terwijl ze picknicken en fietsers en wandelaars bewegen zich door een natuurlijke setting met een sterk beeldbepalend karakter en een bijzondere aantrekkingskracht. Hedendaags stedelijke ontmoetingsplek in een natuurlijke omgeving Het Park van Eden is exemplarisch voor een open landschap dat bijdraagt tot de diversificatie van groene ruimten in en rondom de stad, een voorziening om ons dagelijks leven te verbeteren. Om de leefkwaliteit te verhogen, moet het stedelijk gebied zijn inwoners immers groene ruimten kunnen aanbieden om elkaar te ontmoeten, te recreëren en te ontspannen. Het mooie is dat deze groene ruimten er niet allemaal hoeven uit te zien als klassieke parken of stadsbossen. Het Park van Eden creëert een stukje leefbare stad met een bespeelbaar en levendig ecologisch park. Maatschappelijke grenzen vervagen: er ontstaan contactzones tussen natuurbehoud, recreatie, spel en educatie, stadslandbouw (volkstuinen), fietsers, joggers, hondeneigenaars, Het park is vormgegeven als ontmoetingsplek die intergenerationeel kan werken. Dit soort ruimtes in de stad bevordert met andere woorden de sociale cohesie, faciliteert vrijwilligerswerk, maakt samenwerken en het bundelen van krachten noodzakelijk om het beheer op te nemen. Van bij de inrichting werd er immers rekening gehouden met het beheeraspect, want enkel op deze manier is het beheer van een park van 23 hectare beheersbaar. Een mooi atypisch park als ecosysteem In deze stedelijke omgeving met veel verzegelde oppervlakten, zijn de ecosysteemdiensten van een dergelijk gebied immers niet te onderschatten: ruimte voor water, voor natuur en afkoeling voor het hitteeilandeffect in de stad. Dit is wat het Park van Eden uniek maakt, en is naast de landschappelijke kwaliteit en de gebruikswaarde zijn belangrijkste meerwaarde.

11 Thuis in de Stad -prijs Pagina 11 van 20 8 Wat zijn de beoogde effecten van het project? Educatie en bewustwording van natuur voor de stadsbewoner Zo moet dit project ervoor zorgen dat mensen terug inzien welke de natuurlijke schoonheid en het belang zijn van een wildere omgeving binnen het stedelijk gebied. Welk het belang is om ruimte te geven aan de natuur en welke bijzondere meerwaarde het voor kinderen is om hen ruimte te geven om te spelen in en met de natuur. Maar ook volwassenen leren zo beter het landschap kennen dat hun leefomgeving is. De neveneffecten zijn de prikkels en de waardering die men krijgt voor de natuur. Park als volwaardig ecosysteem Gezien de regelmatige problemen van wateroverlast in de Neerlandwijk, was de uitdaging om in het park voldoende ruimte voor waterbuffering te voorzien voor de nieuwe woonuitbreiding, de aanpalende KMOzone, het oppervlaktewater, het kwelwater en het oppervlaktewater. Zo niet zou dit rampzalige gevolgen met zich meebrengen. 9 In welke mate zijn de beoogde effecten van het project gerealiseerd? Vandaag kunnen we reeds besluiten dat het park een echte aantrekkingspool is geworden voor de hele buurt. Ook de volkstuinen en het nieuwe lokaal en buitenruimte voor Chiro Jowen werpt zijn vruchten af. Voor de volkstuinen zijn er nu reeds wachtlijsten en Chiro Jowen zag zijn leden aantal verdubbelen na de aanleg van het park, een betere uitvalsbasis voor een jeugdvereniging kan je bijna niet wensen. Een park waar kinderen vrijuit kunnen ravotten, klimmen en met water spelen. Kortom een unieke plek in groot Antwerpen. Educatie en bewustwording van natuur voor de stadsbewoner Door de intensieve participatie en communicatie in combinatie met de samenwerking met vzw Natuurpunt, die het terrein reeds vele jaar opvolgt, is het project er duidelijk in geslaagd de mensen warm te maken voor dit soort van natuurpark. Park als volwaardig ecosysteem Het water wordt op een natuurlijke manier gebufferd. Het wordt vertraagd afgevoerd en gezuiverd binnen de grenzen van het terrein en draagt zo bij tot de unieke natuurwaarden die gekoppeld zijn aan dit water. Door de integratie van wadi s tussen de speelplekken zijn deze plekken met zand en water uitgegroeid tot de leukste speelplekken in het park.

12 Thuis in de Stad -prijs Pagina 12 van 20

13 Thuis in de Stad -prijs Pagina 13 van Op welke manier werden diverse beleidsdomeinen in het project geïntegreerd? Een vast stedelijk projectteam met vertegenwoordiging van collega s van Stads en buurtonderhoud, Stadsontwikkeling / ontwerp en uitvoering openbaar domein, stadsbouwmeester en Jeugddienst zorgde stond garant voor de afstemming en verwerking van de input van alle geconsulteerde actoren. Zo werd de projectdefinitie opgemaakt, met input van bewoners, Natuurpunt en andere gebruikers. Na de wedstrijd en gunning van de opdracht werd dit vaste projectteam uitgebreid met de ontwerpers ( Fris in t landschap) en het aangestelde technisch bureau ( Grontmij). Afstemming met en input van talrijke publieke partners en ook bevoorrechte getuigen waren nodig en gewenst in dit specifiek project. Vandaar dat frequent thematische werkgroepen werden georganiseerd rond water, wonen, natuur, spelen, integrale toegankelijkheid, ecologie.. Afhankelijk van het thema en hangende sleutelkwesties werden specifieke experten, doelgroepen of publieke partners uitgenodigd. Uniek was dat werd gekozen voor een open overlegstructuur waarbij naast overheden ook bewoners en Natuurpunt steeds betrokken werden. Voor de brede communicatie en participatie werkte de communicatie experten van AG Stadsplanning Antwerpen samen met het Stedelijk wijkoverleg en werden de ontwerpers en Kind en Samenleving ingeschakeld. 11 In welke mate is het project innoverend en draagt het bij tot stedelijkheid? Kinderparticipatie Naast de communicatie en participatie voor volwassen werd zeer specifiek ingezet op het horen en betrekken van kinderen. In het kader van dit project werd er samen met Kind & Samenleving vzw een uitgebreid participatietraject georganiseerd met het 5de en 6de leerjaar van twee Wilrijkse scholen. Park als conditie voor de woonontwikkeling Niet de bebouwing legt de normen en waarden op voor het toekomstige park, maar de aanwezige natuur bepaalt wat mogelijk is. Dit is een moedige mentaliteitswijziging die rekening houdt met de draagkracht van een gebied. Het effect hiervan is een evenwicht tussen natuur en in dit geval een woonontwikkeling. Cruciaal in de ontwerpopgave was een evenwichtige en aanvaardbare integratie van de nieuwe woonzone in het natuurpark. Het project is inspirerend en exemplarisch aangezien het park gerealiseerd werd vóór de bouwontwikkeling. Dit heeft als voordeel dat vanuit het park randvoorwaarden werden geformuleerd voor de integratie van de bouwontwikkeling, en niet omgekeerd. Het regenwater dat afkomstig is van daken van de nieuwe woonontwikkeling en het kwelwater blijven in het park gescheiden. Ook werden er vanuit het park randvoorwaarden opgelegd voor het materiaalgebruik van de bouwontwikkeling, daar waar dit meestal omgekeerd het geval is. Natuurpunt als volwaardige partner Natuurpunt vzw beheerde reeds het gebied rond de antitankgrachten en de bestaande vijver. De rest was bewerkte landbouwgrond in eigendom van OCMW Antwerpen, evenwel zonder echte natuurwaarde. Het was van in het begin duidelijk dat Natuurpunt een belangrijke partner zou zijn in heel het project. Zij kenden het gebied zeer goed en ze waren voor de stad een heel belangrijke bron van informatie. Daarnaast zijn zij in heel het proces nauw betrokken geweest om de buurt mee te informeren.

14 Thuis in de Stad -prijs Pagina 14 van 20 Er waren een aantal buurtbewoners actief op het terrein en Natuurpunt liet hen niet alleen met het project kennismaken maar ook met de natuurwaarde van het gebied. Zij hebben steeds wandelingen door het natuurgebied georganiseerd, zowel vóór start van de werken als tijdens de werf. Zij hebben tijdens het ontwerp ook altijd deel uitgemaakt van het kernteam om inspraak te hebben in het ontwerp, de keuze van beplanting, de materiaalkeuze enz. Dit was een heel constructieve samenwerking. Duurzaamheid als sturend ontwerpprincipe Het project zet hoog in op duurzaamheid. Dat wordt o.a. concreet in het duurzaam materiaalgebruik. Bomen die elders geveld werden in de stad wegens ziekte, kennen hier een tweede leven als zit en speelelement in de speelvallei. Het materiaal dat afkomstig is van de afbraak van een autofabriek in de haven werd hier gebruikt als nieuw verhardingsmateriaal voor de paden. Er is gewerkt met een gesloten grondbalans en er werden bij voorkeur duurzame materialen en inheemse beplanting gebruikt (zie speelelementen in Robiniahout en gerecycleerd betonpuin afkomstig van een voormalige autofabriek in Antwerpen als verhardingsmateriaal). Het water wordt zoveel mogelijk gebufferd, geïnfiltreerd en vertraagd afgevoerd. Enkel FSC hout werd verwerkt op het terrein, van de banken tot en met de gedeelde tuinhuizen van de volkstuinen. Daarnaast is het een voorbeeld voor andere grote projecten in de manier waarop er is omgegaan met waterbeheersing. Het water afkomstig van de KMO zone, het oppervlaktewater, het water dat afkomstig is van de nieuwe bouwontwikkeling en het kwelwater worden op een natuurlijke manier gebufferd. Het wordt vertraagd afgevoerd en gezuiverd binnen de grenzen van het terrein en draagt zo bij tot de unieke natuurwaarden die gekoppeld zijn aan dit water. Door het kwelwater dat ter hoogte van het park aan de oppervlakte komt, is het projectgebied zeer kwetsbaar. Dit zuivere bronwater is het uitgangspunt geweest voor het ontwerpplan aangezien dit de basis is voor een bijzondere fauna en flora. Het ontwerp heeft hiermee rekening gehouden door ervoor te zorgen dat regenwater afkomstig van gebouwen, de toekomstige ontwikkeling of verharde oppervlakten niet vermengd wordt met het kwelwater in het park. Natuurontwikkeling en biodiversiteit vormen dus sleutelbegrippen voor de toekomstige inrichting. De volkstuinen worden insecticiden en pesticidenvrij beheerd, evenals het park dat volledig volgens de principes van harmonisch park en groenbeheer zal onderhouden worden. Om de biodiversiteit te versterken werd er enkel inheemse beplanting toegepast. Inheemse kruidenmengsels werden ingezaaid op vergraven gronden met een afdeklaag van minerale bodem. Bloemrijke kruidenmengsels werden op deze schaal in Vlaanderen nog niet toegepast. Bestaande beplanting en kleine landschapselementen werden bewaard. 12 Beschrijf waarom en op welke wijze dit project inspirerend kan zijn voor andere projecten? Een intergenerationeel park met een uitnodigend karakter Het Park Van Eden park is 23 hectare natuur en plezier voor jong en oud. De aanwezige natuur spreekt voor zich en laat de wisseling van de seizoenen zien in geuren en kleuren. Het park werkt intergenerationeel, schenkt aandacht aan de verschillende gebruikersgroepen binnen het park en laat activiteiten toe die stadsmensen vandaag verleerd zijn. Verblijfsplekken voor gezinnen met jonge kinderen, zeer toegankelijke korte wandelcircuits voor oudere bewoners van het rusthuis, zichtassen doorheen het park voor de snelle fietser op de Gallaitlaan, beschutte speelplekken tussen de speelheuvels, verkoeling in de oude boomgaard, samen confituur maken in de nieuwe boomgaard, picknicken of barbecueën met de buurt, kuieren op de toegankelijke zitplateaus voor rolstoelgebruikers, rustig op een bankje genieten van het spel van anderen, de hond uitlaten op een grote hondenloopweide, en bloemen plukken: het mag allemaal! Binnen het park is er gezocht naar een dialoog tussen wilde natuur en sterke architecturale elementen, zoals de schuine wanden in cortenstaal die refereren naar het militair verleden en de overgang vormen naar de architecturale sokkel met de nieuwe bouwvolumes. Zo ook de verblijfsplekken met schanskorven gevuld met afgekeurde bakstenen die verwijzen naar de kleiput en de kleiontginning in het gebied. De zeer avontuurlijke speelvalleien weten de fantasie te prikkelen door de aanwezigheid van water, de hoogteverschillen, de verschillende bodemmaterialen, de speelconstructies en wilgenhutten. Deze sluiten helemaal aan bij de fantasiewereld van kinderen, maar zonder opvallende speeltoestellen en met natuurlijke materialen zoals zand, grind, keien en takken, zodat gespeeld kan worden in en met de natuur: kortom vrij spel voor natuur en kinderen.

15 Eerst park, dan wonen Thuis in de Stad -prijs Pagina 15 van 20 Het project toont aan dat stadsuitbreiding op een andere manier aangepakt kan worden. Vanuit de draagkracht en de aanwezige kwaliteiten en waarden wordt de mate en de wijze waarop er kan ontwikkeld worden bepaald. Dit moet een voorbeeld zijn voor toekomstige ontwikkelingen. Een eerder commercieel argument is dat het vermarkten van de nieuwe woningen wellicht vlotter verloopt omdat het park uiteraard de verleider is voor de potentiële bewoner/koper. 25 euro per vierkante meter als stimulans voor creativiteit Een strikte financiering heeft in dit geval geleid tot creatieve oplossingen. Tussen het voorontwerp en het definitief ontwerp moest er een besparing doorgevoerd worden van meer dan één miljoen euro. Het uitgangspunt van deze oefening was dat er inhoudelijk en kwalitatief aan het plan niets mocht wijzigen. De besparingen werden gevonden in andere uitvoeringsmethoden, in het hergebruik van materialen die ter plaatse waren, in een kleine versmalling van de paden, in het gebruik van recyclagemateriaal en in het niet aanplanten van bepaalde zones maar deze spontaan te laten ontwikkelen en beheren tot het gewenste resultaat. Het Park van Eden kreeg voor de speelvallei euro van de stedelijke jeugddienst. Aquafin nv was een belangrijke partner voor 1.9 miljoen euro. Aquafin stond open om de waterbuffering op een natuurlijke manier te realiseren in de geest van Neerland. Het park werd uiteindelijk gerealiseerd voor 25 euro per vierkante meter, terwijl de gangbare eenheidsprijzen voor de aanleg van een park eerder 50 / m² is.

16 Thuis in de Stad -prijs Pagina 16 van Op welke wijze werd de bevolking betrokken bij de voorbereiding en de realisatie van het project? De communicatie en participatiestrategie gaan hier sterk hand in hand. In de opmaak was het van belang om de juiste info te verzamelen zodat de ontwerpers hiermee aan de slag konden om dit te verwerken in hun ontwerp. Er werd steeds voor een actieve deelname geopteerd met ruimte voor gesprek, suggesties en bijsturingen in plaats van informatieverstrekking in één richting. De communicatie moest engagement losweken bij bewoners en gebruikers om niet enkel de nodige info te verkrijgen maar vooral ook om draagvlak en betrokkenheid te creëren. Dit engagement en ambassadeurschap is immers ook cruciaal om later het beheer en zelfs de verder uitbouw van het park mogelijk te maken. Ook de jongeren, scholen en jeugdverenigingen uit de buurt zijn nauw betrokken bij dit traject. Het slagen van dit type van landschapspark staat of valt met een degelijk beheerplan, nazorg en betrokkenheid van de buurt. Participatie en informatie aan de buurt Vanaf 2007 organiseerde het communicatieteam (stedelijk wijkoverleg in samenwerking met de projectleider van stadsontwikkeling (Karina Rooman), AG Stadsplanning, de ontwerper (Pieter Jan Bruynseels) jaarlijks een infomarkt met evenementiëel karakter. Dit infomoment was telkens toegespitst op één nieuw hoofdaspect dat gekaderd werd binnen het volledige verhaal van de ontwikkeling (heraanleg Krijgslaan, aanleg natuurpark en de ontwikkeling van een nieuwe woonwijk). Aanvullend op deze momenten werd er een infobrochure huis aan huis verspreid. Op elk infomoment was er een eye catcher, het eerste jaar konden de mensen een wandeling maken in een gesloten deel van het projectgebied, het tweede jaar konden de aanwezigen op een stelling het hele projectgebied overzien, of er werd een grote picknick georganiseerd in de toekomstige boomgaard, het bouwen van wilgenhutten in de toekomstige speelzone,. Of de aanplant van bomen met de school, dit zijn maar een paar voorbeelden van de interactie die er was tussen de gebruikers, de ontwerpers en de stad. Ook Natuurpunt communiceerde actief mee door begeleide wandelingen op regelmatig tijdstip te organiseren om bezoekers bewust te maken van de natuurwaarden en historische relicten van deze site. Overzicht participatie en informatiemomenten met de buurt: Augustus 2006: start inspraaktraject Oktober 2007: infomarkt + brochure 1 (ideeën voor een park) April 2008: hoorzitting + nieuwsbrief Krijgslaan wordt parkboulevard Oktober 2008: brochure 2 (een groengebied in ontwikkeling) September 2009: infomarkt + brochure 3 (een nieuwe wijk komt tot leven natuurgebied en Krijgslaan) November 2009: infobrief Krijgslaan (werfcommunicatie) Januari, april, juli en oktober 2010: infobrieven Krijgslaan (werfcommunicatie) Juni 2010: infomarkt + brochure 4 (presentatie voorontwerp) Mei 2011: infomarkt voorstel plannen Februari 2012: startvergadering aanleg park Februari 2012: nieuwsbrief start werken September 2012: open werfdag in het park Mei 2013: opening park Tijdens de aanleg van het park waren de wekelijkse werfvergaderingen open. Buurtbewoners op werden uitgenodigd om zo een specifiek probleem op te lossen.

17 Participatie met kinderen en jongeren uit de buurt Thuis in de Stad -prijs Pagina 17 van 20 Van in het begin werd een intensief participatietraject opgestart voor het park met naburige scholen, verenigingen en omwonenden jongeren. Zo werd bijvoorbeeld aan de kinderen gevraagd om op het terrein maquettes te maken met natuurlijke materialen van hun ideaal park.kind en samenleving werd betrokken om het participatietraject met de scholen, kinderen en jeugd te begeleiden, en hen ook tevens kennis te laten maken met het terrein door terreinbezoeken. Deze input heeft mede de inrichting van het park vormgegeven van het park, hoe het park er moest gaan uitzien en welke de ingrediënten zouden worden. Aangezien de realisatie van het project enkel jaren heeft gevraagd werd er ook tussentijds en regelmatig gecommuniceerd om iedereen warm te houden voor het project. De plannen werden voorgelegd en bijgestuurd en wilgenhutten werden gebouwd op de plekken waar de speelzone zou komen. Zo kreeg men ook al een beeld van welk soort park dit zou worden en wat er op welke plaats zou komen. Inspraak invulling Skatepark 1 juli 2008: samen nieuw skatepark uittekenen (= start traject tussen ontwerpen sw en skaters/jd om samen tot een nieuw skatepark te komen. Inspraak invulling natuurpark (ism Kind en Samenleving) Januari 2010: inspraak Chiro Jowen Januari 2010: stedelijke school De Zonnebloem Januari 2010 Neerlandschool

18 Thuis in de Stad -prijs Pagina 18 van Wie waren de betrokken partners en wat was hun rol en aandeel in het project? Horizontaal In het project Neerland waren de partners enerzijds de verenigingen en mensen die reeds gebruik maakten van het terrein zoals de jeugdbeweging Chiro, buurtverenigingen, vzw Natuurpunt en de volkstuinders, die als belangrijke betrokkenen en bevoorrechte getuigen als klankbord fungeerden tijdens de opmaak van het ontwerp. Verticaal Stedelijke lokale partners waren AG Stadsplanning Antwerpen ( regie park van Eden), AG Vespa ( vastgoed en verkoop bouwgronden), Stads Antwerpen Stadsontwikkeling / Ruimte en Beleid ( s RSA en BPA), Archeologie en Stads en buurtonderhoud ( beheer), Stad Antwerpen / jeugddienst ( medefinanciering en kinderparticipatie), Woonhaven ( sociale woningen in woonzones), Samenleven / Stedelijk Wijkoverleg ( informatie en participatie). Andere overheden waren i dit proces het Agentschap Wegen en Verkeer ( kruispunt Krijgslaan Doornstraat), het Agentschap voor Natuur en Bos ( natuurbeheer), Aquafin nv (een belangrijke inhoudelijke en financiële partner in het kader van de waterproblematiek en de toekomstige ontwikkeling), Ruimte Vlaanderen ( Vergunningen), en de Provincie in het kader van de waterbeheersing. 15 Hoe werd het project bekendgemaakt? Door een uitgebreid communicatie en participatietraject, beschreven onder punt 13, zijn alle betrokkenen (de buurt, de huidige en toekomstige gebruikers, verenigingen, scholen, omwonende, ) zeer nauw betrokken geweest van bij de start van dit project. Er is duidelijk gestreefd naar een actieve en geëngageerde deelname in het project om er zo een gedragen natuurpark van te maken. Het engagement dat we ook nodig hebben om later het beheer en zelfs de verder uitbouw van het park mogelijk te maken. De realisatie van dit soort park stopt immers niet bij de aanlegwerken. Iedere betrokken partij of vereniging die actief is op het terrein heeft actief meegewerkt aan de bekendmaking van het project. Kind en samenleving werd ingeschakeld om mee de participatie te voeren met de scholen en de jeugd. Aangezien dit een natuurpark is en geen stadspark was het belangrijk om de omwonenden en toekomstige gebruikers een beeld te geven van hoe het park er achteraf zou uitzien. Kort gemaaide gazons moet men hier niet verwachten, dit is een bewuste keuze, ten voordele van de natuur maar bewoners weten nu waarom we dit bewust doen. Naast de vele participatie en informatiemomenten voor de betrokkenen zijn er ook doorheen de opmaak van het plan een viertal brochures uitgegeven. Deze werden huis aan huis bedeeld in de buurt van het park. Bij de start van de werken is er een nieuwsbrief bedeeld met nogmaals de opzet en plan van het park, een timing van de werken en de contactgegevens van het stedelijk wijkoverleg. Dit was het eerste aanspreekpunt voor bewoners die vragen of opmerkingen hadden rond de werken. Aangezien er enkele jaren liggen tussen ontwerp en realisatie werd er ook tussentijds gecommuniceerd om iedereen wakker te houden voor het project. De plannen werden voorgelegd en bijgestuurd en wilgenhutten werden gebouwd op de plekken waar de speelzone zou komen. Zo kreeg men ook al een beeld van welk soort park dit zou worden en wat er op welke plaats zou komen. Ook Natuurpunt communiceerde actief mee door begeleide wandelingen op regelmatige tijdstippen te organiseren om bezoekers bewust te wijzen op de natuurwaarden en historische relicten van het terrein. Kanalen voor informatie over het project: Website stad Antwerpen en district Wilrijk Bewonersvergaderingen Scholen en verenigingen via Kind & Samenleving vzw Publicaties, artikels, tijdschriften, brochures, Geleide wandelingen vzw Natuurpunt Openingsfeest Digitale nieuwsbrief stadsbouwmeester

19 Thuis in de Stad -prijs Pagina 19 van Vermeld hieronder eventuele andere elementen die uw kandidatuur kunnen ondersteunen, bijvoorbeeld een onafhankelijke evaluatie van het project. Persaandacht tijdens de werken Vooral tijdens de werken aan het park is het project regelmatig aan bod gekomen in de verschillende media, een selectie van de krantenknipsels kan u terugvinden in de bijlage. Persaandacht na de werken Sinds het park gerealiseerd is, is het reeds enkele malen als case study aangehaald in een aantal toonaangevende publicaties; waaronder in het magazine Publieke Ruimte, in de publicatie Kind en Ruimte uitgegeven door Kind en Samenleving; in de digitale nieuwsbrief van de Antwerpse Stadsbouwmeester (zie stukken in bijlage). Wandelingen Natuurpunt Op geregelde tijdstippen organiseert vzw Natuurpunt geleide wandelingen doorheen het afgesloten natuurgebied voor scholen, bewoners, verenigingen en geïnteresseerden. Ook voor hen is dit een positief leefproject geweest. 17 Omschrijf hieronder waarvoor u de geldprijs eventueel zult gebruiken. De geldprijs geeft ons de kans het concept en de ideeën van de educatieve zone verder uit te bouwen met de buurt, beheerders en scholen, alsook het nodige educatief materiaal aan te kopen. De educatieve zone geeft niet alleen inzicht over het gebied zelf, maar moet vooral op een speelse en toegankelijke manier tips geven en voorbeelden laten zien van hoe mensen in hun eigen tuin kunnen bijdragen tot meer biodiversiteit. Het mag geen statisch, schools voorbeeld zijn dat belerend overkomt, maar moet spontaan aanzetten tot creativiteit. Zo krijgt het park als het ware de kans om verder te groeien buiten de grenzen van het eigenlijke project. De geldprijs zou ons ook toelaten om de het plan van aanpak en de geest van het park verder uit te dragen over de ganse stad en hopelijk daarbuiten. In oppervlakte kan het park niet meer groeien, maar we kunnen het park wel bovenlokaal inzetten. Dit kan bijvoorbeeld door kleine initiatieven als plantacties organiseren, geveltuintjes in de omgeving faciliteren, plantadvies geven, of graslanden in de omgeving inrichten. Maar ook op een grotere schaal willen we dit project uitdragen en koesteren we stiekem de ambitie om in ieder park in de omgeving een percentage van het park in te richten als grasland om net zoals in het Park van Eden de stadsbewoner te wijzen op het belang van natuur in de stad. 18 Bijlagen. Projectdefinitie project Park van Eden (vroeger gekend als Neerlandpark) Brochure en nieuwsbrieven verschenen tussen 2007 en Krantenknipsels, selectie uit 2011, 2012, 2013 Beeldmateriaal: verslag over het verloop van de info en participatiemomenten naar de aanloop van de werken, en een beeld van het park vandaag. Publicaties; vermeldingen in magazines en publicaties Filmmateriaal: een filmpje gedraaid tijdens de opening van het park door een enthousiaste buurtbewoner: 4i4Fu9Hk

20 Thuis in de Stad -prijs Pagina 20 van 20

Neerlandpark. Fris in het Landschap en Grontmij

Neerlandpark. Fris in het Landschap en Grontmij Neerlandpark en Grontmij Neerland is een gebied in het zuidelijk deel van het Antwerpse district Wilrijk. In 2005 heeft de stad voor de open ruimte een masterplan laten opmaken door Secchi & Viganò, die

Nadere informatie

Thuis in de Stad -prijs 2013 Inschrijvingsformulier. Digitaal opsturen naar U krijgt een ontvangstmelding.

Thuis in de Stad -prijs 2013 Inschrijvingsformulier. Digitaal opsturen naar U krijgt een ontvangstmelding. Thuis in de Stad -prijs 2013 Inschrijvingsformulier Digitaal opsturen naar info@thuisindestad.be U krijgt een ontvangstmelding. Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier dingt u mee naar de Thuis

Nadere informatie

Infobundel Project Ruggeveld-Boterlaar-Silsburg 23 juni 2009

Infobundel Project Ruggeveld-Boterlaar-Silsburg 23 juni 2009 Infobundel Project Ruggeveld-Boterlaar-Silsburg 23 juni 2009 1 INHOUD 1. Project Ruggeveld Boterlaar-Silsburg Situering Voorgeschiedenis Bijzonder plan van aanleg Ruimtelijk uitvoeringsplan Ambitie voor

Nadere informatie

Deze vragen kunnen je helpen en inspireren bij het concretiseren van je project. Je bent uiteraard vrij om extra informatie toe te voegen.

Deze vragen kunnen je helpen en inspireren bij het concretiseren van je project. Je bent uiteraard vrij om extra informatie toe te voegen. Deze vragen kunnen je helpen en inspireren bij het concretiseren van je project. Je bent uiteraard vrij om extra informatie toe te voegen. Als je je project op de website www.burgerbudget.gent aanpast,

Nadere informatie

Thuis in de Stad -prijs 2011. Inschrijvingsformulier. Digitaal opsturen naar info@thuisindestad.be U krijgt een ontvangstmelding

Thuis in de Stad -prijs 2011. Inschrijvingsformulier. Digitaal opsturen naar info@thuisindestad.be U krijgt een ontvangstmelding Thuis in de Stad -prijs 2011 20060623-1 Inschrijvingsformulier Digitaal opsturen naar info@thuisindestad.be U krijgt een ontvangstmelding Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier dingt u mee naar

Nadere informatie

Masterplan Slachthuissite - Noordschippersdok PARTICIPATIEMOMENT PROJECTDEFINITIE

Masterplan Slachthuissite - Noordschippersdok PARTICIPATIEMOMENT PROJECTDEFINITIE Masterplan Slachthuissite - Noordschippersdok 04.06.2014 PARTICIPATIEMOMENT PROJECTDEFINITIE Agenda Waarom een masterplan? Waar staan we nu? Wat is een projectdefinitie? Wat staat er in de projectdefinitie?

Nadere informatie

Provincie Vlaams Brabant

Provincie Vlaams Brabant 156 Provincie Vlaams Brabant OPEN RUIMTE Open ruimte is de zuurstof van onze ruimte. Het is dus een kostbaar goed, dat we moeten beschermen. Voor de Visienota Ruimte betekent dit dat we de verdere inname

Nadere informatie

GROEN NEERLAND. Ideeën voor een park

GROEN NEERLAND. Ideeën voor een park GROEN NEERLAND Ideeën voor een park Tot nu toe BPA Neerland Er zijn voor dit gebied al flink wat plannen van aanleg getekend. Na het BPA 30 in de jaren 60 en het BPA 30bis in de jaren 90 werd in 2004

Nadere informatie

Neerland woonzone A Vlaamse Poort en Dela Building NV awg architecten

Neerland woonzone A Vlaamse Poort en Dela Building NV awg architecten Neerland woonzone A Vlaamse Poort en Dela Building NV awg architecten Neerland is een gebied in het zuidelijk deel van het Antwerpse district Wilrijk. Het Neerland park, omgedoopt tot park van Eden, is

Nadere informatie

Kindvriendelijke publieke ruimte in Turnhout. Kind & Samenlevings vzw & Fris in het landschap

Kindvriendelijke publieke ruimte in Turnhout. Kind & Samenlevings vzw & Fris in het landschap Kindvriendelijke publieke ruimte in Turnhout Kind & Samenlevings vzw & Fris in het landschap Waar moet het naartoe met de publieke ruimte voor kinderen en jongeren? Kind & Samenlevings vzw & Fris in het

Nadere informatie

1 Vul hieronder de naam in van de stad die het project indient en het bankrekeningnummer Stad Turnhout Dienst Welzijn Reknr:

1 Vul hieronder de naam in van de stad die het project indient en het bankrekeningnummer Stad Turnhout Dienst Welzijn Reknr: Thuis in de Stad-prijs 2012 Inschrijvingsformulier Digitaal opsturen naar info@thuisindestad.be U krijgt een ontvangstmelding Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier dingt u mee naar de Thuis in

Nadere informatie

Nieuw Zurenborg informatievergadering

Nieuw Zurenborg informatievergadering Nieuw Zurenborg informatievergadering 15.06.07 NZB situering grenzen spoorwegberm Singel - Ring Pretoriastraat projectgebied percelen spoorwegen parking particuliere woningen busstelplaats gassite transformator

Nadere informatie

Stadsproject Ragheno

Stadsproject Ragheno Stadsproject Ragheno Historisch overzicht Verlaten industrie Algemene ambitie Een kwalitatieve mix van wonen en werken Werken met een grensverleggende stadsplanning De unieke ligging achter het station

Nadere informatie

Malpertuus Gent: omgevingswerken

Malpertuus Gent: omgevingswerken Malpertuus Gent: omgevingswerken ism bureau Cnockaert & Architettura 2001-2007 ontwerp 2004 uitvoering fase 1 (voetpad Brugsesteenweg) 2007-2013 uitvoering fase 2 (wegenis, wijkplein, buurttuin, natuurrijk

Nadere informatie

Stadsvernieuwingsproject Ledeberg leeft

Stadsvernieuwingsproject Ledeberg leeft Stadsvernieuwingsproject Ledeberg leeft Participatief Beleid VVBB 24 september 2010 Uitgangspunt Het stadsbestuur hecht veel belang aan de betrokkenheid van de Gentenaar bij de ontwikkeling van de stad

Nadere informatie

Thuis in de Stad -prijs 2013 Inschrijvingsformulier

Thuis in de Stad -prijs 2013 Inschrijvingsformulier Thuis in de Stad -prijs 2013 Inschrijvingsformulier Digitaal opsturen naar info@thuisindestad.be U krijgt een ontvangstmelding. Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier dingt u mee naar de Thuis

Nadere informatie

Nieuw Zurenborg Klankbordgroep 2 09 l 02 l 10

Nieuw Zurenborg Klankbordgroep 2 09 l 02 l 10 Nieuw Zurenborg Klankbordgroep 2 09 l 02 l 10 groene singel - Plan van de Vlaamse overheid - Doelstelling: duurzame oplossing voor de Antwerpse verkeersproblematiek - bestaat uit 16 projecten Drie doelstellingen:

Nadere informatie

Nog niet opgestart Selectie lopend In uitvoering Gerealiseerd Geannuleerd

Nog niet opgestart Selectie lopend In uitvoering Gerealiseerd Geannuleerd APW0301 Rijwoningen Zuid-West Vlaanderen Status project: Nog niet opgestart Selectie lopend In uitvoering Gerealiseerd Geannuleerd 1 Initiatiefnemers INTERCOMMUNALE LEIEDAL Deze architectenpool voor rijwoningen

Nadere informatie

Thuis in de Stad -prijs Inschrijvingsformulier. Digitaal opsturen naar U krijgt een ontvangstmelding

Thuis in de Stad -prijs Inschrijvingsformulier. Digitaal opsturen naar U krijgt een ontvangstmelding Thuis in de Stad -prijs 2011 20060623-1 Inschrijvingsformulier Digitaal opsturen naar info@thuisindestad.be U krijgt een ontvangstmelding Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier dingt u mee naar

Nadere informatie

Neerlandweg. Wilrijk UITVOERING

Neerlandweg. Wilrijk UITVOERING Neerlandweg Wilrijk UITVOERING Inhoud Inleiding Situering Waarom Proces Ambitie Definitief ontwerp Straatzijde Serrecomplex Groen Fasering Timing Minder Hinder Vragenronde Inleiding Inleiding ǀ situering

Nadere informatie

Landschap en ruimtelijke ontwikkeling

Landschap en ruimtelijke ontwikkeling WINVORM 19 mei 2015 MAARTEN HOREMANS ruimtelijk planner stedenbouwkundig ambtenaar Landschap en ruimtelijke ontwikkeling een noodzakelijk duo voor een kernversterkend beleid Situering Situering Situering

Nadere informatie

Oranjepark Score Waarden Identiteit 4 15 Gastvrij en Bruikbaar 4 37 Gezond 4 16 Duurzaam 3 18

Oranjepark Score Waarden Identiteit 4 15 Gastvrij en Bruikbaar 4 37 Gezond 4 16 Duurzaam 3 18 zichtbaar: afgekoppeld water, natuurlijke inrichtingselementen. Wat minder zichtbaar is hoe de waarde van het park samen met gebruikers in stand wordt gehouden. Oranjepark Score Waarden 4 15 4 37 4 16

Nadere informatie

vzw Kempens Landschap

vzw Kempens Landschap vzw Kempens Landschap Een unieke en exemplarische landschapsvereniging vzw Kempens Landschap Een unieke en exemplarische landschapsvereniging In 1997 werd vzw Kempens Landschap opgericht om landschap en

Nadere informatie

Thuis in de Stad -prijs Inschrijvingsformulier. Digitaal opsturen naar U krijgt een ontvangstmelding

Thuis in de Stad -prijs Inschrijvingsformulier. Digitaal opsturen naar U krijgt een ontvangstmelding Thuis in de Stad -prijs 2011 20060623-1 Inschrijvingsformulier Digitaal opsturen naar info@thuisindestad.be U krijgt een ontvangstmelding Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier dingt u mee naar

Nadere informatie

College van 25 september 2015

College van 25 september 2015 College van 25 september 2015 Stad keurt projectdefinitie voor heraanleg openbaar domein Gedempte Zuiderdokken goed (AG VESPA A93 nr. 07896)... 2 Groep stad Antwerpen zet maximaal in op digitale synergie

Nadere informatie

Infovergadering 16 april 2014

Infovergadering 16 april 2014 Infovergadering 16 april 2014 Agenda 1. Kortrijk Spreekt 2. 3. Specifieke deelaspecten 4. Timing 5. Vragen Kortrijk Spreekt Kortrijk Spreekt Inspraaktraject over het openbaar domein Timing voortraject:

Nadere informatie

TRAGE WEGEN IN ZWIJNDRECHT EN BURCHT VRAGENLIJST

TRAGE WEGEN IN ZWIJNDRECHT EN BURCHT VRAGENLIJST TRAGE WEGEN IN ZWIJNDRECHT EN BURCHT VRAGENLIJST JOUW GEGEVENS Naam:.. Adres:.. Telefoon:.. E-mail:. Ik vertegenwoordig volgende organisatie: Deze vragenlijst graag terugbezorgen vóór 1 februari 2019 Aan

Nadere informatie

Keizerpoort terug op de kaart

Keizerpoort terug op de kaart Keizerpoort terug op de kaart Toegangspoort tot de Gentse stadskern Tussen Brusselsesteenweg en De Keizerpoort of Brusselsepoort is de verdwenen stadspoort die de zuidoostelijke toegang tot de stadskern

Nadere informatie

Overeenkomst treedt in werking na start realisatie LAR-Zuid en operationalisering Groenfonds

Overeenkomst treedt in werking na start realisatie LAR-Zuid en operationalisering Groenfonds PLANNEN VAN AANPAK dinsdag 19 januari 2016 AANLEIDING Samenwerkingsovereenkomst met Natuurpunt (8 december 2014) Drie projectgebieden ter compensatie van LAR-Zuid Groenfonds Relatie tussen de plannen van

Nadere informatie

PV-velden: kwantiteit met oog voor ruimtelijke kwaliteit

PV-velden: kwantiteit met oog voor ruimtelijke kwaliteit PV-velden: kwantiteit met oog voor ruimtelijke kwaliteit Erik Mol Duurzaamheidscoördinator gemeente Bronckhorst Solarpark De Kwekerij te Hengelo Gld. 18 november 2015 Solarpark De Kwekerij Aanleiding/randvoorwaarden:

Nadere informatie

Thematische stadsvernieuwingsprojecten. Infomoment stadsvernieuwing 12 maart 2018

Thematische stadsvernieuwingsprojecten. Infomoment stadsvernieuwing 12 maart 2018 Thematische stadsvernieuwingsprojecten Infomoment stadsvernieuwing 12 maart 2018 Thematische stadsvernieuwingsprojecten Historiek Wat? Oproep 2017 Oproep 2018 Historiek Thematische stadsvernieuwingsprojecten

Nadere informatie

Vergunning met voorwaarden voor Ecowijk Gantoise

Vergunning met voorwaarden voor Ecowijk Gantoise Vergunning met voorwaarden voor Ecowijk Gantoise Op 13 juli 2017 heeft het Gentse college van burgemeester en schepenen een verkavelingsvergunning verleend aan Ecowijk Gantoise, de nieuwe kindvriendelijke

Nadere informatie

Luc Bosmans, D+A Consult. Vlierbeekveld,

Luc Bosmans, D+A Consult. Vlierbeekveld, Wonen aan het water geeft de bewoners een extra natuurbelevenis. Luc Bosmans, D+A Consult Vlierbeekveld, Leuven Technische fiche Locatie: Laurent Benoit Dewezlaan, Leuven, provincie Vlaams-Brabant Uitvoeringstermijn

Nadere informatie

NATUURPUNT MALDEGEM-KNESSELARE nominatie Groene Pluim 2014

NATUURPUNT MALDEGEM-KNESSELARE nominatie Groene Pluim 2014 NATUURPUNT MALDEGEM-KNESSELARE nominatie Groene Pluim 2014 NATUURPUNT vzw Een onafhankelijke organisatie gedragen door vrijwilligers grootste natuurbeschermingsorganisate in Vlaanderen eind 2001 opgericht

Nadere informatie

Tijdelijke invulling gezocht voor het zuidelijk deel van de Loodswezensite. tijdelijke invulling

Tijdelijke invulling gezocht voor het zuidelijk deel van de Loodswezensite. tijdelijke invulling tijdelijke invulling Tijdelijke invulling gezocht voor het zuidelijk deel van de Loodswezensite In afwachting van een definitieve bestemming en gebiedsontwikkeling voor de Loodswezensite zoekt AG VESPA

Nadere informatie

Workshop participatie in wijkplanning: is een. Stadscongres de stad in de wijk 29 september, Antwerpen

Workshop participatie in wijkplanning: is een. Stadscongres de stad in de wijk 29 september, Antwerpen Workshop participatie in wijkplanning: is een breder bereik mogelijk? Stadscongres de stad in de wijk 29 september, Antwerpen Inhoudstafel Inhoud 1. Centrale stellingen over participatie 2. Case: park

Nadere informatie

PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE OVERHEID 7 november 2012 VLAAMSE REGERING KIEST VOOR BREED OVERLEG BIJ UITVOERING PLANNEN HAVEN VAN ANTWERPEN

PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE OVERHEID 7 november 2012 VLAAMSE REGERING KIEST VOOR BREED OVERLEG BIJ UITVOERING PLANNEN HAVEN VAN ANTWERPEN PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE OVERHEID 7 november 2012 VLAAMSE REGERING KIEST VOOR BREED OVERLEG BIJ UITVOERING PLANNEN HAVEN VAN ANTWERPEN Centraal Netwerk geïnstalleerd Vandaag werd in Antwerpen het

Nadere informatie

Ruggeveldlaan Park Groot Schijn district Deurne aanleg speelbos

Ruggeveldlaan Park Groot Schijn district Deurne aanleg speelbos Ruggeveldlaan Park Groot Schijn district Deurne aanleg speelbos BESCHRIJVENDE NOTA BIJ DE AANVRAAG TOT BOUWVERGUNNING 1/Voorwerp van de aanneming Het gaat om de aanleg van een speelbos in het Park Groot

Nadere informatie

Naar een masterplan voor. stationsomgeving Berchem infomoment 28 juni 2012.

Naar een masterplan voor. stationsomgeving Berchem infomoment 28 juni 2012. Naar een masterplan voor stationsomgeving Berchem infomoment 28 juni 2012. Naar een masterplan voor stationsomgeving Berchem infomoment 28 juni 2012. Inleiding Güler Turan, schepen voor stedelijk wijkoverleg

Nadere informatie

Vragen en antwoorden infomoment 14 november 2017

Vragen en antwoorden infomoment 14 november 2017 Vragen en antwoorden infomoment 14 november 2017 1. Heeft de buurt inspraak in het projectprogramma of informeert het AGSO de buurt enkel over de beslissingen en het verloop van het project? Het AG Stedelijk

Nadere informatie

Thuis in de Stad -prijs 2014 Inschrijvingsformulier

Thuis in de Stad -prijs 2014 Inschrijvingsformulier Thuis in de Stad -prijs 2014 Inschrijvingsformulier Digitaal opsturen naar info@thuisindestad.be U krijgt een ontvangstmelding. Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier dingt u mee naar de Thuis

Nadere informatie

PLEIDOOI DOORONTWIKKELING HUIS VAN EEMNES TEN BEHOEVE VAN BEHOUD, VERSTERKEN EN VERBETERING VAN VOORZIENINGEN EN LEEFBAARHEID VOOR DE GEMEENSCHAP VAN

PLEIDOOI DOORONTWIKKELING HUIS VAN EEMNES TEN BEHOEVE VAN BEHOUD, VERSTERKEN EN VERBETERING VAN VOORZIENINGEN EN LEEFBAARHEID VOOR DE GEMEENSCHAP VAN Eemnes, 28 maart 2018. Onderwerp: Pleidooi Stichting Huis van Eemnes/St. De Hilt & Bibliotheek Gooi en meer in het kader van de noodzakelijke doorontwikkeling van het Huis van Eemnes als gemeenschapshuis

Nadere informatie

provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan

provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan LEEMSTRAAT Hoogstraten Stedenbouwkundige voorschriften Ruimtelijke planner: Peter Peeters Dienst Ruimtelijke Planning Gezien en definitief vastgesteld door de provincieraad

Nadere informatie

Complexe Projecten. Decreet: Toepassingsgebied (25 april 2014)

Complexe Projecten. Decreet: Toepassingsgebied (25 april 2014) Complexe Projecten Naar een kwaliteitsvolle en snelle aanpak van projectgedreven processen David Stevens Team Complexe Projecten Decreet: Toepassingsgebied (25 april 2014) Complexe projecten: - Groot maatschappelijk

Nadere informatie

NATUUR OP SCHOOL CAMPUS KOMPAS (WETTEREN)

NATUUR OP SCHOOL CAMPUS KOMPAS (WETTEREN) NATUUR OP SCHOOL CAMPUS KOMPAS (WETTEREN) participatietraject Elke leeftijdscategorie gebruikt de speelplaats op een andere manier. Daarom hebben we bij de participatieen inspraakmomenten hiermee rekening

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER PIMP JE SPEELPLAATS 3.0

AANVRAAGFORMULIER PIMP JE SPEELPLAATS 3.0 AANVRAAGFORMULIER PIMP JE SPEELPLAATS 3.0 Cera, GoodPlanet, KBC, ANB en MOS geven ondersteuning aan scholen om via een doordachte visie de speelplaats boeiender en natuurrijker te maken. Vorm, verfijn,

Nadere informatie

Thuis in de Stad -prijs 2014 Inschrijvingsformulier

Thuis in de Stad -prijs 2014 Inschrijvingsformulier Thuis in de Stad -prijs 2014 Inschrijvingsformulier Digitaal opsturen naar info@thuisindestad.be U krijgt een ontvangstmelding. Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier dingt u mee naar de Thuis

Nadere informatie

Een Wonderwoudje in jouw Gemeente

Een Wonderwoudje in jouw Gemeente Een Wonderwoudje in jouw Gemeente De natuurvoordelen die bomen ons bieden zijn talrijk en divers. Zij reguleren onze temperatuur, zorgen voor zuiverder lucht en een betere waterkwaliteit. Ze bevorderen

Nadere informatie

Stad Kortrijk. RUP Campus West

Stad Kortrijk. RUP Campus West Stad Kortrijk RUP Campus West Procesnota, versie startnota 14 mei 2018 RUIMTELIJK UITVOERINGSPLAN CAMPUS WEST PROCESNOTA Versie 14.05.2018, Startnota HERBESTEMMING Het stadsbestuur bereidt voor het gebied

Nadere informatie

RUP. Katwilgweg TOELICHTINGSNOTA BIJLAGEN

RUP. Katwilgweg TOELICHTINGSNOTA BIJLAGEN RUP Katwilgweg TOELICHTINGSNOTA BIJLAGEN December 2010 COLOFON Projectleider Maud Coppenrath Ontwerper Arcadis Belgium Programmaleider Katlijn Van der Veken Planologisch ambtenaar Frank de Bruyne Secretariaat

Nadere informatie

REPORTAGE: SPEELTERREIN JOEPLA (LOCHRISTI)

REPORTAGE: SPEELTERREIN JOEPLA (LOCHRISTI) NOTA REPORTAGE: SPEELTERREIN JOEPLA (LOCHRISTI) Datum: 1 augustus 2007 REPORTAGE: SPEELTERREIN JOEPLA (LOCHRISTI) 1 augustus 2007 pagina 1 > 5 1 Speelterrein Joepla (Lochristi) 1.1 KORT In t kort Ligging/adres

Nadere informatie

PLAATSNAAM. Duurzaam landschappelijk raamwerk leidt tot zeer groen Slogan profiel

PLAATSNAAM. Duurzaam landschappelijk raamwerk leidt tot zeer groen Slogan profiel gaardenhage, PROJECTTITEL de maten PLAATSNAAM arnhem Duurzaam landschappelijk raamwerk leidt tot zeer groen Slogan profiel Gaarden en...... Hagen Gaardenhage, De Maten Duurzaam landschappelijk raamwerk

Nadere informatie

DUURZAAM WIJKCONTRACT MAALBEEK

DUURZAAM WIJKCONTRACT MAALBEEK Gemeente Elsene Brussels Hoofdstedelijk Gewest DUURZAAM WIJKCONTRACT MAALBEEK Projectoproep voor bewoners «Mijn Plant-aardige Wijk» 0% asfalt 100% groen vergroening van de wijk groen- blauw netwerk duurzame

Nadere informatie

IHOUDSTAFEL. Voorschriften BPA Rode Kruislaan. Stad Antwerpen

IHOUDSTAFEL. Voorschriften BPA Rode Kruislaan. Stad Antwerpen IHOUDSTAFEL IHOUDSTAFEL... 1 ALGEMEENHEDEN...1 ARTIKEL 1 ALGEMENE BEPALINGEN... 1 ARTIKEL 2 - GEBRUIK VAN MATERIALEN... 1 BESTEMMINGSVOORSCHRIFTEN... 2 ARTIKEL 3 - ZONE VOOR OPENBARE WEGENIS... 2 ARTIKEL

Nadere informatie

Workshop Kenniscentrum Vlaamse steden. De overheid als actieve stedenbouwer: interne organisatie versus positionering ten opzichte van externen

Workshop Kenniscentrum Vlaamse steden. De overheid als actieve stedenbouwer: interne organisatie versus positionering ten opzichte van externen Workshop Kenniscentrum Vlaamse steden De overheid als actieve stedenbouwer: interne organisatie versus positionering ten opzichte van externen Katrien Embrechts _ Team Stadsbouwmeester 27 april 2015 Evolutie

Nadere informatie

ZORGCAMPUS WAREGEM - RUSTOORD DE MEERS

ZORGCAMPUS WAREGEM - RUSTOORD DE MEERS Bouwheer OCMW Waregem - Dexia bank NV - Service Flats Invest Schakelstraat 41, 8790 Waregem Secretaris : Dhr. B. De Backer Tel. 056/62.98.65 Project Vernieuwing Zorgcampus Woonzorgcentrum De Meers Serviceflats

Nadere informatie

PARK EMMEN BIRD-EYE VIEW: ZICHT VANUIT HET ZUIDOOSTEN RICHTING HET PARK EMMEN EMMEN In samenwerking met: Urban Xchange

PARK EMMEN BIRD-EYE VIEW: ZICHT VANUIT HET ZUIDOOSTEN RICHTING HET PARK EMMEN EMMEN In samenwerking met: Urban Xchange PARK EMMEN BIRD-EYE VIEW: ZICHT VANUIT HET ZUIDOOSTEN RICHTING HET PARK EMMEN Uniek erfgoed Zo bijzonder als het Noorder Dierenpark was, zo bijzonder is ook haar ruimtelijke erfenis. Misschien nog wel

Nadere informatie

WIM VOOGT, OKRA LANDSCHAPSARCHITECTEN BV

WIM VOOGT, OKRA LANDSCHAPSARCHITECTEN BV 1 WIM VOOGT, OKRA LANDSCHAPSARCHITECTEN BV WETTEREN AAN DE SCHELDE, WETTEREN Wesley Poelman TECHNISCHE FICHE OMGEVINGSAANLEG Locatie: Rode Heuvel, Wetteren, Oost-Vlaanderen Jaar van realisatie: 2016-2018

Nadere informatie

natuurlijke speelruimte in het Meetjesland

natuurlijke speelruimte in het Meetjesland presentatie 10 mei 2012, Zottegem natuurlijke speelruimte in het Meetjesland Jonathan Vercruysse, Projectmedewerker natuurlijke speelterreinen 1. Ontstaan en verloop van het project Ontstaan van het project

Nadere informatie

Ontwerpteam voor de herbestemming van de Heilig Hartkerk en het Heilig-Hartplein in Sint- Amandsberg is gekend

Ontwerpteam voor de herbestemming van de Heilig Hartkerk en het Heilig-Hartplein in Sint- Amandsberg is gekend Ontwerpteam voor de herbestemming van de Heilig Hartkerk en het Heilig-Hartplein in Sint- Amandsberg is gekend Eind vorig jaar ging sogent - het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf - op zoek naar een ontwerpteam

Nadere informatie

Participatiemoment 1 Keistraat, Laarne

Participatiemoment 1 Keistraat, Laarne Participatiemoment 1 Keistraat, Laarne 1. Achtergrond 2. Participatiemomenten (+ voorbeeldformulier) 3. Speeldag 1 A. Verloop B. Neerland C. SWOT D. Picto Play 1. ACHTERGROND Hoe kan het speelpleintje

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen Zitting van 16 september 2011

college van burgemeester en schepenen Zitting van 16 september 2011 beraadslaging/proces verbaal Kopie college van burgemeester en schepenen Zitting van 16 september 2011 Besluit GOEDGEKEURD A-punten stadsontwikkeling Samenstelling De heer Patrick Janssens, burgemeester

Nadere informatie

Het Ruimtelijk Masterplan voor de Bijlokesite

Het Ruimtelijk Masterplan voor de Bijlokesite 09 september 2019, 19:00 (CEST) Het Ruimtelijk Masterplan voor de Bijlokesite Het Ruimtelijk Masterplan Bijlokesite, opgemaakt door studiebureau PLUSOFFICE, is het richtinggevend kader voor de ontwikkeling

Nadere informatie

MASTERPLAN LO Workshop

MASTERPLAN LO Workshop MASTERPLAN LO 2020 Workshop 3 04.02.2009 Verloop van de avond Welkom Informatie Terugkoppeling workshop 2 Stand van zaken ontwerp Waar gaat er nu aan gewerkt worden? Bespreking Goed wonen Goede woonomgeving

Nadere informatie

Site in de wijk. Site

Site in de wijk. Site Situering 1 Site in de wijk Site 2 Erfgoed Gebouwen militair hospitaal 3 Gebouwen arsenaal Werkgroep: Leden van het wijkcomité Buurtbewoners Specialisten, deskundigen Taken: Bescherming van de gebouwen

Nadere informatie

Cuijk - De Valuwe. Openbare ruimte De Valuwe

Cuijk - De Valuwe. Openbare ruimte De Valuwe Openbare ruimte De Valuwe Openbare ruimte De Valuwe is de eerste naoorlogse uitbreidingswijk van Cuijk, een dorp aan de Maas. De wijk vormt de noordoostzijde van het huidige dorp, op de grens met het buitengebied.

Nadere informatie

Vallei van de Benedenvliet/Grote Struisbeek tussen E19 en A12

Vallei van de Benedenvliet/Grote Struisbeek tussen E19 en A12 Vallei van de Benedenvliet/Grote Struisbeek tussen E19 en A12 gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan procesnota 1 Procesnota 1 van 7 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Overlegstructuur... 4 2.1 Planteam...

Nadere informatie

GEMEENTEBESTUUR ZEMST RUP NR 09 RECREATIEZONE OSSEBEEMDEN. Ontwerp definitieve vaststelling. Stedenbouwkundige voorschriften

GEMEENTEBESTUUR ZEMST RUP NR 09 RECREATIEZONE OSSEBEEMDEN. Ontwerp definitieve vaststelling. Stedenbouwkundige voorschriften GEMEENTEBESTUUR ZEMST RUP NR 09 RECREATIEZONE OSSEBEEMDEN Ontwerp definitieve vaststelling Stedenbouwkundige voorschriften 184446\RAP\ZEMST_04_ontwerp_voorschriften_d Gemeente Zemst De Griet 1 1980 Zemst

Nadere informatie

Zondag 22 mei 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Opening Speelbos Roeselare

Zondag 22 mei 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Opening Speelbos Roeselare Zondag 22 mei 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Opening Speelbos Roeselare Geachte gedeputeerde Decorte, Geachte burgemeester Martens, schepenen, mandatarissen,

Nadere informatie

Nieuwbouwproject Wijdbosch in Geel

Nieuwbouwproject Wijdbosch in Geel Nieuwbouwproject Wijdbosch in Geel Wijdbosch = het binnengebied begrensd door Diestseweg, Gasthuisstraat, Laar en Eikenvelden. Hetis een open gebied dat gekenmerkt wordt door het aanwezige groen, de watertoren

Nadere informatie

Mensen met een beperking in contact brengen met de natuur

Mensen met een beperking in contact brengen met de natuur Mensen met een beperking in contact brengen met de natuur Met dit project willen we natuurbeleving binnen het bereik brengen van mensen met een beperking door de openstelling van het natuurgebied Thaborberg,

Nadere informatie

Dijkpark elzenhagen-zuid

Dijkpark elzenhagen-zuid Dijkpark elzenhagen-zuid amsterdam Hoogstedelijk wonen in een wollige groene wereld Sequentie van parken tussen IJ en Waterland Park Elzenhagen : een park in een park Beplantingsprincipe Park Elzenhagen

Nadere informatie

HERTOGENSITE, LEUVEN een nieuwe start voor herontwikkeling ziekenhuissite

HERTOGENSITE, LEUVEN een nieuwe start voor herontwikkeling ziekenhuissite HERTOGENSITE, LEUVEN een nieuwe start voor herontwikkeling ziekenhuissite TRANSITIEARENA DUURZAME WIJKEN 27 mei 2014 _situering _situering _situering _situering 5. Erfgoed _bestaande toestand _bestaande

Nadere informatie

GruunRant. memorandum gemeenteraadsverkiezingen Schoten

GruunRant. memorandum gemeenteraadsverkiezingen Schoten GruunRant memorandum gemeenteraadsverkiezingen 2018 Schoten WAAROM GRUUNRANT? Rode draad: behouden versterken - verbinden GruunRant begint stilaan een begrip te worden als het gaat over de versterking

Nadere informatie

HET POORTJE; Toelichting stedenbouwkundige inpassing Datum:

HET POORTJE; Toelichting stedenbouwkundige inpassing Datum: HET POORTJE; Toelichting stedenbouwkundige inpassing Datum: 14-4-2009 Huidige situatie De locatie maakt deel uit van het ontwikkelingsgebied Heerenveen Noordoost; een langgerekt gebied tussen grofweg de

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 26 april 2018 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 2/1 Nota Ruimte. Ontwerp Nota Ruimte. Goedkeuring.

Nadere informatie

Neem plaats voor plannen voor plaats en zet je GruunRant-bril op

Neem plaats voor plannen voor plaats en zet je GruunRant-bril op Neem plaats voor plannen voor plaats en zet je GruunRant-bril op GruunRant = 40 km² potentieel samenhangend geheel GruunRant bestaat al! 10x oppervlakte Central Park New York GruunRant is een quasi eiland

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering tot goedkeuring en instelling van het landinrichtingsproject Moervaartvallei

Besluit van de Vlaamse Regering tot goedkeuring en instelling van het landinrichtingsproject Moervaartvallei Besluit van de Vlaamse Regering tot goedkeuring en instelling van het landinrichtingsproject Moervaartvallei DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 28 maart 2014 betreffende de landinrichting, artikel

Nadere informatie

Vlaanderen. is samenwerking COMPLEXE PROJECTEN. Een nieuwe procesaanpak. www.complexeprojecten.be

Vlaanderen. is samenwerking COMPLEXE PROJECTEN. Een nieuwe procesaanpak. www.complexeprojecten.be Vlaanderen is samenwerking COMPLEXE PROJECTEN Een nieuwe procesaanpak www.complexeprojecten.be U heeft het als bestuur of als private initiatiefnemer wellicht reeds meegemaakt. De opstart en uitvoering

Nadere informatie

PLAATSNAAM. Wonen in een collectief landschapspark aan een beekje in Gemert Slogan

PLAATSNAAM. Wonen in een collectief landschapspark aan een beekje in Gemert Slogan woonpark PROJECTTITEL de stroom PLAATSNAAM gemert Wonen in een collectief landschapspark aan een beekje in Gemert Slogan BEEKDAL PRIKK beekdal prikkers BOMEN PLEKK bomen plekken RAND = ROUTE WONE rand-route

Nadere informatie

Beter groen. naar een kwaliteitsimpuls voor recreatiegebieden in Zuid-Holland. provinciaal adviseur ruimtelijke kwaliteit in zuid-holland

Beter groen. naar een kwaliteitsimpuls voor recreatiegebieden in Zuid-Holland. provinciaal adviseur ruimtelijke kwaliteit in zuid-holland Beter groen naar een kwaliteitsimpuls voor recreatiegebieden in Zuid-Holland provinciaal adviseur ruimtelijke kwaliteit in zuid-holland Beter groen. Naar een kwaliteitsimpuls voor recreatiegebieden in

Nadere informatie

Project optimalisatie aanbod speelzones

Project optimalisatie aanbod speelzones Project optimalisatie aanbod speelzones 24/04/2017 Definitie SPEELZONES OF SPEELBOSSEN - stuk bos, natuurreservaat, weide waar kinderen, jongeren en begeleiders vrij kunnen spelen - paden verlaten - kampen

Nadere informatie

Beringen. Stadsontwikkeling, van stedelijkheid naar stad

Beringen. Stadsontwikkeling, van stedelijkheid naar stad Beringen Stadsontwikkeling, van stedelijkheid naar stad Masterplan Beringen centrum In 2009 werd beslist een masterplan op te maken om te komen tot een samenhangende ruimtelijke ontwikkelingsvisie voor

Nadere informatie

Raadpleging startnota en procesnota Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) Groen

Raadpleging startnota en procesnota Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) Groen Raadpleging startnota en procesnota Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) Groen Het Gentse stadsbestuur maakt een thematisch ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) op, het RUP Groen. Dit RUP wil de bestaande groengebieden

Nadere informatie

OW1605 Masterplan Groene Gordel Nieuwpoort

OW1605 Masterplan Groene Gordel Nieuwpoort OW1605 Masterplan Groene Gordel Nieuwpoort Situering plangebied Deelgebied Kreek van Nieuwendamme De Kreek van Nieuwendamme is één van de weinige overblijfselen van de oude Ijzermeanders. De bochtige kreek

Nadere informatie

Herstelplan trage wegen Schellebelle

Herstelplan trage wegen Schellebelle Herstelplan trage wegen Schellebelle Regionaal Landschap Schelde-Durme, Katrijn Loosveldt Sociaal huis te Wichelen, 31 januari 2017 INHOUD RLSD: Wat? Hoe? Trage wegen: Wat? Waar? Waarom? Herstelplan Trage

Nadere informatie

Park van buijsen pijnacker-nootdorp. Een bijzonder groene en waterrijke uitbreiding

Park van buijsen pijnacker-nootdorp. Een bijzonder groene en waterrijke uitbreiding Park van buijsen pijnacker-nootdorp Een bijzonder groene en waterrijke uitbreiding Plan Landschappelijke drager hoofdontsluiting * De van Buijsen De Scheggen wadi Zuidweg De Scheggen Plas van Buijsen waterstraat

Nadere informatie

VERKOOP NEERLAND ONTWIKKELING BOUWZONES B/D. Krijgslaan - Gallaitlaan 2610 Wilrijk

VERKOOP NEERLAND ONTWIKKELING BOUWZONES B/D. Krijgslaan - Gallaitlaan 2610 Wilrijk VERKOOP NEERLAND ONTWIKKELING BOUWZONES B/D Krijgslaan - Gallaitlaan 2610 Wilrijk De stad Antwerpen ambieert voor het ganse open ruimte gebied Neerland een integrale en duurzame ontwikkeling door het creëren

Nadere informatie

in Deurne Welkomstnota tuinders

in Deurne Welkomstnota tuinders in Deurne Welkomstnota tuinders 1. Inleiding De boer op in de stad, van een echte volkse tuin tot stadslandbouw in Deurne is het resultaat van de opwaardering en uitbreiding van de bestaande volkstuin

Nadere informatie

Groene kaart Utrecht. Start Sluiten Vorige Volgende Zoek Print. Informatie

Groene kaart Utrecht. Start Sluiten Vorige Volgende Zoek Print. Informatie - Utrecht is met recht trots op haar parken en groengebieden die de stad omlijsten. Het oude Wilhelminapark of het moderne Maximapark. De hoogste (en oudste) bomen van Nederland vind je op slechts 10 minuten

Nadere informatie

Tuinwijk Jan Verhaegen Een tuinwijk in Flora!

Tuinwijk Jan Verhaegen Een tuinwijk in Flora! Tuinwijk Jan Verhaegen Een tuinwijk in Flora! Situering Flora en Tuinwijk Situering Groenbelevingsplan 1. Afbakening projectgebied 2. Analyse 3. Visie 4. Concreet actieplan 1. Afbakening projectgebied

Nadere informatie

Het (Boxtels) landschap is de leesbare biografie van Boxtel.

Het (Boxtels) landschap is de leesbare biografie van Boxtel. Het (Boxtels) landschap is de leesbare biografie van Boxtel. Erfgoednota gemeente Boxtel COMMUNICATIE Erfgoednota communicatie gemeente Boxtel 1 Inleiding en leeswijzer Boxtel is een prachtige gemeente

Nadere informatie

GROTE POLDER ZOETERWOUDE. Bedrijventerrein zet in op biodiversiteit: bloeiend en boeiend

GROTE POLDER ZOETERWOUDE. Bedrijventerrein zet in op biodiversiteit: bloeiend en boeiend GROTE POLDER ZOETERWOUDE Bedrijventerrein zet in op biodiversiteit: bloeiend en boeiend Inventarisatiekaart van het aanwezige groen op het bedrijventerrein zelf Nassaupad Energieweg Energieweg Industrieweg

Nadere informatie

Watertoets. Waterzorg waarborgen in vergunning

Watertoets. Waterzorg waarborgen in vergunning Watertoets Waterzorg waarborgen in vergunning Evergem 1845, atlas buurtwegen Evergem 2012: Google maps Maatschappelijke evolutie? In de jaren 1960-1970 werd de vallei van de Hindeplas stelselmatig volgebouwd

Nadere informatie

Opstart Buurtwerkgroep

Opstart Buurtwerkgroep Opstart Buurtwerkgroep Maandag 28 november 2016 Agenda 1. Inleiding door Rinkkaai NV Ontstaan van het idee voor een buurtplek Uitgangspunten voor de buurtplek Ruimtelijke randvoorwaarden 2. Toelichting

Nadere informatie

Heraanleg van de Maciebergstraat, Meulemanstraat en Voldersstraat

Heraanleg van de Maciebergstraat, Meulemanstraat en Voldersstraat Heraanleg van de Maciebergstraat, Meulemanstraat en Voldersstraat Oostkamp, 10 maart 2016 Beste bewoner De heraanleg van de Meuleman- en Voldersstraat staat al lang op het programma. Echter tot op vandaag

Nadere informatie

Omgevingsvisie Giessenlanden. Plan van aanpak V1.3. Inleiding

Omgevingsvisie Giessenlanden. Plan van aanpak V1.3. Inleiding Omgevingsvisie Giessenlanden Plan van aanpak V1.3 Inleiding De omgevingsvisie van de gemeente Giessenlanden moet inspireren, ruimte bieden en uitnodigen. Een uitnodiging aan burgers, bedrijven en instellingen

Nadere informatie

Dammen bouwen in Wilrijk - Avontuurlijk spelen met water in het Neerlandpark

Dammen bouwen in Wilrijk - Avontuurlijk spelen met water in het Neerlandpark Dammen bouwen in Wilrijk - Avontuurlijk spelen met water in het Neerlandpark Wouter Vanderstede Het is wat wennen voor de ouders: Blijf op de paadjes en ga niet in de modder. Niet in het water, want dan

Nadere informatie

Globaal plan

Globaal plan Globaal plan Galgenweelpark De opzet voor het Galgenweelpark is een natuurlijk ogend park dat toegankelijk is voor een groot aantal verschillende gebruikers. Een fietspad, een Finse looppiste, verschillende

Nadere informatie

t bouwhuis enschede Masterplan geeft zorgterrein kwaliteiten van landgoed terug

t bouwhuis enschede Masterplan geeft zorgterrein kwaliteiten van landgoed terug t bouwhuis enschede Masterplan geeft zorgterrein kwaliteiten van landgoed terug Masterplan t Bouwhuis Masterplan geeft zorgterrein kwaliteiten van landgoed terug 1. landgoederen Zorgterrein t Bouwhuis

Nadere informatie