KNSB Verenigingsdag voor bestuurders. 3 november 2007 Vechtsebanen Utrecht. Hand-outs Workshops

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KNSB Verenigingsdag voor bestuurders. 3 november 2007 Vechtsebanen Utrecht. Hand-outs Workshops"

Transcriptie

1 KNSB Verenigingsdag voor bestuurders 3 november 2007 Vechtsebanen Utrecht Hand-outs Workshops

2 KNSB verenigingsdag voor bestuurders 3 november 2007 Bart Bendel Aansprakelijkheid op het ijs Wouter Vermaas

3 Inhoud workshop Aansprakelijkheid van: Schaatsers Verenigingen Trainers

4 Aansprakelijkheid van schaatsers Iemand letsel toebrengen geldt in bepaalde gevallen als onrechtmatige daad; Zorgvuldigheidsnorm als kapstok.

5 Aansprakelijkheid van schaatsers Criteria die bepalend zijn voor de vereiste zorgvuldigheid: 1. De mate van waarschijnlijkheid waarmee de nietinachtneming van de vereiste oplettendheid en voorzichtigheid kan worden verwacht; 2. De grootte van de kans dat daaruit ongevallen ontstaan; 3. De ernst die de gevolgen daarvan kunnen hebben; 4. De mate van bezwaarlijkheid voor het treffen van maatregelen.

6 Aansprakelijkheid van De Hoge Raad heeft bepaald: schaatsers Indien sprake is van het toebrengen van letsel in een sport- en spelsituatie, wordt een handeling minder snel als onrechtmatig beoordeeld dan wanneer dezelfde gedraging niet in het kader van een sport- en spelsituatie heeft plaatsgevonden. Deelnemers van een sport- en spelsituatie stellen zich tot op zekere hoogte bloot aan de gevaarlijke gedraging waartoe de sport / het spel uitlokt en deze kan over en weer worden verwacht.

7 Aansprakelijkheid van schaatsers Indien een schaatser schade toebrengt aan een andere schaatser, is voor de ontstane schade aansprakelijk: Bij een ongelukkige dan wel onbedoelde actie van de schaatser die schade toebrengt: de schaatser die de schade zelf lijdt; hoofdregel: iedereen draagt zijn eigen schade;

8 Kinderen: Aansprakelijkheid van schaatsers Onrechtmatig handelen van kinderen tot 14 jaar leidt niet tot aansprakelijkheid van het kind zelf. Wel rust er op ouders een risicoaansprakelijkheid; Voor gedragingen van kinderen van 14 tot 16 jaar geldt dat de ouders in beginsel naast het kind aansprakelijk zijn voor diens onrechtmatige gedragingen, tenzij hen niet verweten kan worden dat zij de gedraging van het kind niet hebben belet; Voor gedragingen van kinderen van 16 jaar en ouder zijn de ouders slechts aansprakelijk indien hen iets kan worden verweten.

9 Aansprakelijkheid van schaatsers Praktische voorbeelden uit de rechtspraak: Uitspraak Hoge Raad: Broere / Kegel; Uitspraak Hof Den Bosch

10 Conclusie: Aansprakelijkheid van schaatsers De zorgvuldigheidsnorm is de kapstok waaraan de meeste acties van onrechtmatige daad worden opgehangen; Indien sprake is van het toebrengen van letsel in een sport- en spelsituatie, wordt een handeling minder snel als onrechtmatig beoordeeld dan wanneer dezelfde gedraging niet in het kader van een sport- en spelsituatie heeft plaatsgevonden.

11 Aansprakelijkheid van verenigingen Zorgplicht jegens een ieder die van haar sportaccommodatie gebruik maakt. Voor sporters onderling geldt een andere norm dan voor de vereniging ten opzichte van een sporter: Een vereniging moet zorgdragen voor: 1. Voldoende opgeleid personeel; 2. Deugdelijk en voldoende materiaal; 3. Voldoende vrijwilligers; 4. Beheer van de sportruimte in overeenstemming met de aard/energie van de sportactiviteit;

12 Aansprakelijkheid van verenigingen Een vereniging moet aantonen dat zij ten aanzien van het slachtoffer zorgvuldig heeft gehandeld om aansprakelijkheid te vermijden. Dezelfde criteria als een schaatser gelden voor de vereniging ten aanzien van haar zorgplicht: 1. De mate van waarschijnlijkheid waarmee de niet-inachtneming van de vereiste oplettendheid en voorzichtigheid kan worden verwacht; 2. De grootte van de kans dat daaruit ongevallen ontstaan; 3. De ernst die de gevolgen daarvan kunnen hebben; 4. De mate van bezwaarlijkheid voor het treffen van maatregelen.

13 Aansprakelijkheid van trainers Trainers Schade die aan een derde is toegebracht door een fout van de trainer, is degene in wiens dienst de trainer zijn taak vervult aansprakelijk, indien: 1. de kans op de fout door de opdracht tot het verrichten van deze taak is vergroot; 2. degene in wiens dienst hij stond, uit hoofde van hun desbetreffende rechtsbetrekking zeggenschap had over de gedragingen waarin de fout was gelegen. Indien de trainer en de vereniging beide voor de schade aansprakelijk zijn, behoeft de trainer in hun onderlinge verhouding niet in de schadevergoeding bij te dragen, tenzij opzet of bewuste roekeloosheid.

14 Aansprakelijkheid van verenigingen en trainers Praktische voorbeeld: Skeeler-arrest

15 Conclusie: Aansprakelijkheid van verenigingen en trainers Diverse factoren spelen mee; Doorgaans zal echter de vereniging worden aangesproken uit hoofde van schending van de zorgvuldigheid; Doorschuiving aansprakelijkheid uit hoofde van ondergeschiktheid; Let op de zorgplicht van uw vereniging; Wijs trainers op hun zorgplicht.

16 Aansprakelijkheid op het ijs VRAGEN?

17 Aansprakelijkheid op het ijs DANK VOOR UW AANWEZIGHEID

18 VAN DER WIEL Workshop: van ijsbaan naar combibaan

19 VAN DER WIEL B.V. van ijsbaan naar combibaan

20 VAN DER WIEL B.V. van ijsbaan naar combibaan Waar het allemaal begon

21 VAN DER WIEL B.V. van ijsbaan naar combibaan Transport

22 VAN DER WIEL B.V. van ijsbaan naar combibaan Milieu en Energie compostering reiniging sanering ontgassing

23 VAN DER WIEL B.V. van ijsbaan naar combibaan Infrastructuur

24 VAN DER WIEL B.V. van ijsbaan naar combibaan Uitvoering

25 VAN DER WIEL B.V. van ijsbaan naar combibaan Engineering

26 VAN DER WIEL B.V. van ijsbaan naar combibaan Planvorming

27 VAN DER WIEL B.V. van ijsbaan naar combibaan Criterium

28 VAN DER WIEL B.V. van ijsbaan naar combibaan Baanskeeleren

29 VAN DER WIEL B.V. van ijsbaan naar combibaan Internationaal

30 VAN DER WIEL B.V. van ijsbaan naar combibaan Traditionele 400m1 banen Harlingen

31 VAN DER WIEL B.V. van ijsbaan naar combibaan Skeelerpistes Heerde

32 VAN DER WIEL B.V. van ijsbaan naar combibaan Skeeleren en inline-skaten Skeeleren Inline-skaten Toerskeeleren

33 VAN DER WIEL B.V. van ijsbaan naar combibaan Combibaan Haulerwijk

34 VAN DER WIEL B.V. van ijsbaan naar combibaan Wat is het doel? -Recreatie -Wedstrijd -Combinatie van beide Type baan?

35 VAN DER WIEL B.V. van ijsbaan naar combibaan Type banen -Recreatie -Wedstrijd -Combinatie Baantype vlak (lengte: m1) Baantype piste (lengte: m1) 250m1) 22 in 1 1

36 VAN DER WIEL B.V. van ijsbaan naar combibaan Recreatie: type vlak m1

37 VAN DER WIEL B.V. van ijsbaan naar combibaan Wedstrijd: type piste m1 250m1

38 VAN DER WIEL B.V. van ijsbaan naar combibaan Combinatie: type 22 in 1 1

39 VAN DER WIEL B.V. van ijsbaan naar combibaan Planinvulling -Techniek -Financiën -Organisatie

40 VAN DER WIEL B.V. van ijsbaan naar combibaan Techniek -Huidige situatie -Lay-out / maatvoering -Boringen / sonderingen -Constructiekeuze -Definitieve tekeningen / berekeningen

41 VAN DER WIEL B.V. van ijsbaan naar combibaan Financiën -Begroting van kosten (denk( aan BTW!!) -Exploitatie (afschrijving/inkomsten/rente/etc( afschrijving/inkomsten/rente/etc) -Subsidie (gemeente( / provincie)

42 VAN DER WIEL B.V. van ijsbaan naar combibaan Organisatie -Schaatsen -Skeeleren -Onderhoud en beheer

43 VAN DER WIEL B.V. van ijsbaan naar combibaan

44 VAN DER WIEL B.V. van ijsbaan naar combibaan VRAGEN?

45 VAN DER WIEL Bedankt!

46 Goed Sportbestuur Yvette Vergunst Henriette Kievit NOC*NSF KNSB Verenigingsdag Utrecht, 3 november 2007

47 Waarom Goed Bestuur? Folklore Van Geld den is Herik macht Crisis praat in in judowereld bobsleebond Terpstra bij Zeker voor achttien Buitenstaanders Italiaanse op de NRC Handelsblad, 14 ANP, april oktober 2002 ANP wedstrijden Nederland is verdacht een internationale bestuursfunctie in sport paffers voorzitterstoel Bijna het voltallige struikelden van Bob en armer. Frans Hoogendijk Slee Bond trad Nederland noodgedwongen (BSBN) af zal als op de Jorien van den Herik, voorzitter van Feyenoord, heeft donderdagavond al contact gezocht met Erica Terpstra, voorzitter van NOC*NSF. Van den Eindhovens Dagblad, voorzitter 13 mei snel Leeuwarder Herik uitte Courant, in zijn 25 van 2006 de Europese algemene bij de judofederatie ledenvergadering atletiekunie (EJU). van 'We woensdag 6 nieuwjaarstoespraak harde kritiek op NOC*NSF. Het voetbalschandaal november Van 2004 den begrijpen Herik in Algemeen er Italie hier breidt helemaal november heeft Terpstra Dagblad, zich in niets als gewezen 24 opstappen. een november van. Voorzitter op de 2005 Idema wil volledige tekst van de olievlek Het rookbeleid uit. passage De Marius openbaar waarin van Vizer de De hij aanklager KNAU volgde niet het opneemt vorige kiest in nader Napels zaterdag week ingaan tegen maakte het Frans voor op de NOC*NSF. Hoogendijk de problemen zesde Op maal op binnen de in website als vijftien de van gisteren Friese bekend Feyenoord dambond voorzitter dat vorig zegt is in jaar van hij seizoen tijd te de betreuren Europese een organisatie. bij nieuwe minstens dat judofederatie. voorzitter. de aandacht De Volgens vooral meeste is de gericht op het achttien strijd wedstrijden eerste met Nederlander het gedeelte rookverbod in buitenstaanders van Serie heeft die A De passage. Roemeen vertrekkende uitslag struikelden Volgens is zeker bestuursleden Van in hun den pogingen Herik dollar zien is daarmee de geen de gemanipuleerd. van de essentie KNDB. uitgegeven Hij sprak het behoudende verhaal om na een zich basis gehaald. inval van atletiekunie meer het van De leiderschap op voorzitter politie eens huidige op te van verzekeren. te manier schudden. verder voetbalclub Daarom te Feyenoord in het hoofdkantoor betichtte de van sportkoepel komt de Italiaanse er nu gaan. van voor voetbalbond. Volgens financieel het eerst ingewijden wanbeleid, sinds 1992 is discriminatie weer er een een voorzitter van het profvoetbal in Nederland uit eigen onwerkbare kring. situatie ontstaan tussen bestuur en een kwalijke rol bij de naturalisatieprocedure en de leden. rond spits Kalou.

48 Wat is Goed Sportbestuur? Product van de commissie Loorbach Kwaliteit goed besturen borgen en verbeteren 13 aanbevelingen Transparantie: Pas toe of leg uit 3 elementen Besturen Toezicht houden Verantwoording afleggen

49 Relevant voor u? Wij zijn daarvoor toch te klein? Bij ons loopt alles toch goed? Wij zijn al blij als we bestuursleden vinden! Wij willen minder regels, en niet meer!

50 Code voor verenigingen? Volgt mogelijk op een later moment Overwegingen pro en contra: Pro: dezelfde principes gelden overal Contra: omvang en omzet van sportverenigingen maakt problematiek van andere orde

51 Onderwerpen Eenheid van beleid, organisatie & structuur Financiën Besturingsmodel Functioneren bestuur Algemene Ledenvergadering Statuten & reglementen

52 Financieel statuut Het bestuur zorgt dat zij een goed financieel beleid en een passende administratieve organisatie voert, vastgelegd in een financieel statuut.

53 Relevante aspecten Wie mag financiële verplichtingen aangaan? Wie mag betalingen verrichten? Hoe heilig is de begroting? Heeft u potjes? Hoeveel bankrekeningen heeft u?

54 Besturingsmodel Het bestuur stelt duidelijk vast op welke manier de organisatie bestuurd wordt. Het heroverweegt en actualiseert met regelmaat het gehanteerde besturingsmodel.

55 Relevante aspecten Besturen en uitvoeren zijn twee dingen! Wat is er in uw statuten geregeld, en wat heeft u daarnaast geregeld? Heeft u portefeuilles of aandachtsgebieden? Heeft u commissies en weten die precies wat hun taak en plaats is?

56 Eenheid Het bestuur zorgt voor eenheid binnen de organisatie door eenheid in beleid, organisatie en structuur. Het bestuur straalt dit uit en leeft dit na. Het zorgt hiermee voor maximale transparantie en voorspelbaarheid van de organisatie.

57 Relevante aspecten Hoe gaat u om met eventuele verschillen van inzicht binnen het bestuur? Komt het voor dat een commissie (bijvoorbeeld de wedstrijdcommissie) besluiten neemt die niet stroken met het bestuursbeleid? Zegt u als bestuurslid hetzelfde als u als commissievoorzitter zegt? Weten uw leden hoe de vereniging in elkaar zit?

58 Gedragscode Bestuur Het bestuur stelt een gedragscode vast waaraan bestuursleden zich in hun handelen (moeten) houden en legt deze ter goedkeuring of in ieder geval ter kennisneming voor aan de Algemene Ledenvergadering.

59 Relevante aspecten Minimaal 3% van sportverenigingen wordt geconfronteerd met fraude en verduistering! Is er een declaratieregeling en wordt die ook bewaakt? Sluit de verenigingen overeenkomsten met bedrijven waar bestuursleden actief zijn?

60 Bestuurdersaansprakelijkheid Het bestuur bespreekt de noodzaak of wenselijkheid om zich voor bestuurdersaansprakelijkheid te verzekeren en legt zijn oordeel gemotiveerd aan de Algemene Ledenvergadering voor.

61 Relevante aspecten Heeft u een AVB? Heeft u een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering? Welke beslissingsruimte heeft/neemt u als bestuur? Welke risico s neemt u als bestuur ( de goede huisvader )? Wanneer informeert u uw ALV?

62 Transparantie Het bestuur vergadert volgens een jaarlijks vastgesteld schema en is transparant over de agenda en bestuursbesluiten die de ALV aangaan. Slechts in gemotiveerde uitzonderingsgevallen kunnen er klemmende redenen van privacy of discretie zijn om niet volledig transparant te zijn.

63 Relevante aspecten Heeft u vast vergaderschema, en is dat bekend? Heeft u een agenda en vergaderstukken en hoe openbaar zijn die? Hoe maakt u genomen besluiten bekend? In hoeverre kunt u in voorkomende gevallen discretie garanderen?

64 Aftreden bestuursleden Het bestuur bevordert dat bestuursleden tussentijds aftreden bij: a. Frequente afwezigheid waar ze door medebestuursleden op zijn aangesproken b. Onvoldoende functioneren c. Structurele onenigheid van inzichten d. Onverenigbaarheid van belangen e. Indien dit anderszins door het bestuur geboden wordt geacht.

65 Relevante aspecten Heeft u een rooster van aftreden? Wijkt de werkelijke taakverdeling af van de officiële? Blijven bestuursleden (langer) aan onder het motto Er is niemand anders? Spreekt u elkaar aan op elkaars functioneren of doet de voorzitter dat?

66 Controletaak ALV Het bestuur zorgt ervoor dat de ALV haar controletaak naar behoren kan uitvoeren.

67 Relevante aspecten Heeft u een beleidsplan dat door de ALV is vastgesteld? Legt u alle relevante zaken open en eerlijk aan uw leden voor? Heeft u een kritische en deskundige kascommissie?

68 Statuten & reglementen Het bestuur zorgt ervoor dat de organisatie in ieder geval naast de statuten de volgende reglementen heeft: een tuchtreglement, een regeling tegen seksuele intimidatie, een regeling tegen discriminatie/racisme en een regeling voor klachten.

69 Relevante aspecten Zijn uw statuten actueel? Wat gebeurt er als iemand zich onsportief gedraagt? Wat gebeurt er als er zich een geval van sexuele intimidatie voordoet? Wat gebeurt er als iemand zich discriminerend gedraagt? Wat gebeurt er met klachten van leden?

70

71 KNSB Verenigingsdag Workshop 5 De belangrijke rol van verenigingen binnen de vernieuwde opleidingen van de KNSB

72 Programma Waarom modernisering opleidingen Visie op leren van de KNSB Input topsport en breedtesport Nieuwe taken en rollen Traject cursisten Leren in de praktijk (beeldfragment) De praktijkbegeleider Accreditatie van verenigingen Toekomst

73 Waarom gemoderniseerde opleidingen? Ambities en visie KNSB Functiestructuur VWS en NOC*NSF Veroudering van lesmateriaal

74 Visie op leren van de KNSB Competentiegericht leren waarin de praktijk centraal staat Deelnemer zelf aan de opleiding staat centraal Deelnemer stuurt zijn eigen leerproces, maar wordt daarin wel ondersteund (individuele trajecten) KNSB is verantwoordelijk voor het toekennen van diploma s Expertise centrum op het gebied van schaatsen

75 Input van topsport en breedtesport KNSB visie op schaatsmethodiek (eenduidig) Laatste trends en ontwikkelingen (schoolschaatsen, talentherkenning, masterclasses) Professionaliseren van verenigingen

76 Nieuwe taken en rollen Leercoach Expert PvB-beoordelaar (assessor) Praktijkbegeleider!!!

77 Te doorlopen traject van de cursist Aanmelding bij de KNSB Intakegesprek Workshops Leren in de praktijk d.m.v. opdrachten en PVB s Beoordeling van PVB s

78 Rol van de praktijkbegeleider Zorgt voor een realistische en veilige leeromgeving Begeleidt en ondersteund de cursist bij opdrachten Geeft feedback en vult wanneer gewenst observatieformulieren in. Beoordeelt op niveau 2 PVB 2.1 (Het verzorgen (van een deel) van een training

79 Hoe wordt je een gecertificeerd praktijkbegeleider Trainingsdagen door de KNSB Duur van 1 dag 10 november Heerenveen (gering aantal plaatsen) Trainingsdagen door de KNGU Toekomst ASK voor alle sportbonden Nieuws op -> opleidingen Hulpmiddel : Score je bekwaamheden

80 Wat houdt accreditatie v.d. vereniging in? Erkend leerbedrijf door Calibris Professionalisering van de vereniging Mede verantwoordelijk voor opleidingen Cursist kan binnen de vereniging leerdoelen realiseren Vereniging biedt een goed leerklimaat Vereniging biedt voldoende en deskundig kader

81 De accreditatie vd vereniging door Calibris Invullen van het stageplan Opsturen van stageplan naar KNSB afd. opleidingen Calibris neemt contact op voor het maken van een afspraak Beoordeling door een Calibris consulent Publicatie van geacrediteerde verenigingen op knsb.nl Hulpmiddel:Stageplan

82 Vragen voor de vereniging Willen en kunnen wij als vereniging alle cursisten die in het kader van hun opleiding op zoek zijn naar een stageplaats begeleiden? Welke trainers (SL-2/ST-3) zijn binnen onze vereniging geschikt als praktijkbegeleider? Hoe passen de opdrachten die cursisten mee krijgen (bijvoorbeeld het organiseren van een activiteit) binnen de beleidsplannen van de vereniging.

83 Toekomst Leren in de praktijk alleen bij gecertificeerde praktijkbegeleiders Erkende leerverenigingen (accreditatie door Calibris, voorheen OVDB) Praktijkleren alleen bij een erkende leervereniging

84 Vragen??

85 De NSA i.s.m. de KNSB Sportsponsoring

86 Stappenplan sponsoring Vergaren van kennis Analyseren eigen verenigingssituatie Omschrijven aanbod Selecteren van potentiële sponsors Benaderen van sponsors en aanbod doen Uitvoeren contract Evalueren contract

87 Vergaren van kennis Zorg dat u weet wat u kunt bieden Zorg dat u weet wat sponsors te bieden hebben (meer dan geld alleen)

88 Analyse eigen vereniging Ledenbestand (potentiële sponsors) Materialen Leveranciers Ligging accommodatie Productanalyse (welke zijn te sponsoren)

89 Processen Is de continuïteit gewaarborgd? Worden alle functies verricht? Is er voldoende kader? Welke functies lopen (niet) goed? Wie heeft affiniteit met sponsoring? Blijft de identiteit hetzelfde? Liggen de doelstellingen vast? Is er voldoende draagvlak?

90 Omschrijven van het aanbod Maak een verkoopmap Werk met sponsorpakketten

91 Selecteren van sponsors Analyseren van ledenbestand Analyseren van verenigingsfamilie Analyseren van huidige sponsors Analyseren van oude sponsors Analyseren van leveranciers

92 Selecteren van sponsors Welke bedrijven staan bekend? Wie levert producten en/of diensten aan de club? Wie levert aan doelgroepen die deel uitmaken van de vereniging? Met welke bedrijven is er reeds een relatie?

93 Doen van een aanbod Persoonlijk Telefonisch Schriftelijk

94 Telefonisch Zoek naar bekenden binnen de vereniging Zorg dat u weet bij wie u moet zijn Weet wat u vraagt en te bieden hebt Telefonisch benaderen is niet gemakkelijk Zorg dat u een afspraak regelt

95 Schriftelijk Introductie van een halve pagina Zorg dat uw aanbod er gelikt uitziet Schrijf foutloos Ga niet in op details

96 Schriftelijk Sponsoring van de vereniging Beschrijf het aanbod Beschrijf de tegenprestatie Beschrijf de evaluatiemomenten Maak vervolgafspraken

97 Uitvoeren en evalueren contract Kom uw afspraken na Houd contact Informeer regelmatig Vergeet attenties niet Verzamel gegevens (kranten-, clubblad- en websiteartikelen) Schrijf in het personeelsblad van de sponsor Zorg voor effectgegevens Ontwikkel die samen met uw sponsor

98 Meer informatie Voor meer ondersteuning op het gebied van sponsoring of andere thema s kunt u terecht bij: KNSB Breedtesport breedtesport@knsb.nl

99 Hartelijk dank voor uw belangstelling!

100 Wie is Meeùs? Ontstaan uit een aantal grote landelijk werkende verzekeringsmakelaars Landelijke organisatie verdeeld in aantal regio s in Nederland en 1 regio België

101 Meeùs organisatie 125 vestigingen Ruim 2500 medewerkers

102 Kernactiviteiten Meeùs - Verzekeringen - Hypotheken - Makelaardij O.G. Activiteiten zowel particulier als zakelijk

103 Financiële Dienstverlening Verzekeringen Pensioenen Hypotheken Financieringen Vermogensbeheer

104 Onroerend Goed Woningmakelaardij Bedrijfshuisvesting Rentmeesters Taxaties Vastgoedmanagement

105 Meeùs op internet

106 Meeùs en Partnership in verzekeringen

107 Meeùs en ondersteuning bij implementatie van beleid op gebied van verzekeringen!

108 Meeùs en Voor Bond, Gewesten èn Verenigingen

109 Meeùs en Verzekeringen voor de Verenigingen/Stichtingen - Bestuurders aansprakelijkheid - Aansprakelijkheid (AVB) - Werkmaterieel - Ongevallen

110 Meeùs en Aansprakelijkheidsverzekering bestuur - bescherming van het privévermogen van bestuurder - elk bestuurslid kan privé aangesproken worden ook al is enkel bestuurslid nalatig geweest

111 Meeùs en Aansprakelijkheidsverzekering bestuur Voorbeeld: Voorzitter geeft opdracht tot bouw nieuw clubgebouw. Vereniging heeft te weinig geld in kas. Aannemer lijdt financiele schade en stelt voorzitter èn overige bestuursleden in hun privé vermogen aansprakelijk

112 Meeùs en Aansprakelijkheidsverzekering voor bestuur Verzekerde bedragen voor Verenigingen ,-- per claim en per verzekeringsjaar (inclusief kosten van verweer) Maximum ,-- voor alle verenigingen en stichtingen tezamen

113 Meeùs en Aansprakelijkheidsverzekering (AVB) - Voor bond, gewesten, verenigingen en stichtingen - mits: bevorderen, begeleiden en promoten van de schaatssport

114 Meeùs en Aansprakelijkheidsverzekering (AVB) - voor zaakschade en letselschade - verzekerd bedrag maximaal ,--

115 Meeùs en Ook verzekerd onder de AVB - vrijwilligers (BGV) - leden tijdens BGV activiteiten (secundair) - aansprakelijkheid voor schade aan zaken onder opzicht (niet vaar-, vlieg-, motorvoertuigen) - skatetoertochten cf basisdraaiboek KNSB dringend advies: knie- polsbeschermers en valhelmen

116 Meeùs en Werkmaterieel Veegmachines - voor auto s en werkmaterieel die omgebouwd zijn tot vegers Mits - in gebruik bij de aangesloten verenigingen - gedurende de tijd naar, van en op de natuurijsbanen

117 Meeùs en Werkmaterieel Ook verzekerd zijn: - personenauto s en motoren in gebruik t.b.v de juryleden en EHBO diensten tijdens de schaatsevenementen op natuurijs (eigen verzekering gaat voor) - Werkmaterieel tijdens onderhoudswerkzaamheden aan terreinen van de aangesloten verenigingen

118 Meeùs en Werkmaterieel Dekking - Aansprakelijkheid ,-- - Casco (ex. eigen gebrek) ,--

119 Meeùs en Ongevallenverzekering Voor leden van verenigingen/stichtingen Mits: geldige contributiekaart waarop staat dat men deelnemer aan de verzekering is.

120 Meeùs en Ongevallenverzekering Voor niet-leden als deelnemer aan schaats-/skatetoertochten Mits: de premie door de betreffende deelnemer is betaalt

121 Meeùs en Ongevallenverzekering Wat is een ongeval: - plotselinge, onvoorziene gebeurtenis - direct inwerkend op het lichaam van verzekerde

122 Meeùs en Ongevallenverzekering Van kracht tijdens: - door vereniging georganiseerde en uitgevoerde activiteiten zo als wedstrijden, trainingen, vergaderingen e.d. - Onderweg (via de kortste weg)

123 Meeùs en Ongevallenverzekering Verzekerde bedragen: - Overlijden door een ongeval ,-- - Algehele blijvende invaliditeit ,--

124 Meeùs en Zijn er (nog) vragen? Na vandaag te stellen via de KNSB

125 De NSA i.s.m. de KNSB Vrijwilligersbeleid

126 Programma Opening Vrijwilligerswerk Ervaringen uit de praktijk Motieven voor vrijwilligerswerk Werven Behouden Vragen

127 Vrijwilligers Vrijwilliger Iemand die zich uit vrije wil, onbetaald en in georganiseerd verband voor anderen inzet Vrijwilligerswerk Vrijwilligerswerk is werken als vrijetijdsbesteding

128 Kenmerken van vrijwilligerswerk Vrijwillig, onverplicht, er is geen dienstverband, maar het is niet vrijblijvend Onbetaald, onkostenvergoeding is wel mogelijk In georganiseerd verband, afspraken zijn nodig Werk voor anderen of de samenleving Vrijwilligerswerk is voor de sportvereniging onmisbaar en van levensbelang Vrijwilligerswerk vereist specifieke vaardigheden Schatting J. Heinsius, schrijver van diverse uitgaven over vrijwilligerswerk: 10 miljoen uur per week

129 Ervaringen uit de praktijk Opdracht: Wat zijn de grootste knelpunten op het gebied van vrijwilligersbeleid bij uw vereniging?

130 Knelpunten Top 10 Te weinig inzetbare vrijwilligers Overbelasting van de actieve vrijwilligers Ad hoc wervingsactiviteiten Groot verloop onder de vrijwilligers Weinig doorstroming Te weinig deskundigheid

131 Knelpunten Top 10 Toename complexiteit van randvoorwaarden (accommodatie, privatisering, horecawet, etc.) Alleen korte termijn denken en geen tijd voor beleid (visie en lange termijn denken) Niet genoeg vrijwilligers voor zwaardere functies Er blijft veel werk liggen 78% van de sportverenigingen ervaart vrijwilligersbeleid als groot knelpunt

132 Motieven voor vrijwilligerswerk Opdracht: Noem een aantal motieven voor het verrichten van vrijwilligerswerk Wie van u doet vrijwilligerswerk? Wat zijn uw motieven?

133 Motieven voor vrijwilligerswerk Management van motivatie: aandacht besteden aan vrijwilligers en interesse hebben voor hun werkzaamheden Zoveel mensen, zoveel motieven! En motieven kunnen veranderen.

134 Motieven voor vrijwilligerswerk Resultaten van motivatie-management: Gemotiveerde vrijwilligers Grotere betrokkenheid bij de vereniging Minder verloop De vrijwilligers kunnen hun werkzaamheden beter uitvoeren Geen zin betekent: niet leuk genoeg Geen tijd betekent: geen prioriteit

135 Werven van Vrijwilligers Diversiteit: Vissen in meerdere vijvers Flexibiliteit: Creatief omgaan met vraag en aanbod

136 Werven van vrijwilligers Drie succesvolle ontwikkelingen: Bronmethodiek: M.b.v. persoonlijke gesprekken inventariseren van kennis/kunde en dit matchen met een vacature Methode Berkum: Leden bellen leden met als resultaat 300 vrijwilligers op een ledenbestand van 700 Maatschappelijke stages: Inzet van scholieren, die (verplicht) kennis maken met vrijwilligerswerk

137 Werven van vrijwilligers Voorwaarden voor succesvol werven: Werven moet een onderdeel zijn van een totaalplan Vrijwilligersbeleid Werven is zoeken in het aanbod De vereniging moet de vrijwilliger iets te bieden hebben dat aansluit bij zijn of haar behoeften Vrijwilligerswerk is leuk als de vereniging leuk is Kies voor een structurele en planmatige aanpak

138 Stappenplan (1) Voor het werven van vrijwilligers: Formeer een werkgroep voor de wervingscampagne Bepaal het doel van de wervingscampagne - Inventariseer welke functies er zijn - Inventariseer het aantal vacatures Bepaal de startdatum én de einddatum Maak taak- en functieomschrijvingen Inventariseer de tijd die de taken c.q. de functie in beslag nemen (per week, per maand, piekbelasting)

139 Stappenplan (2) Voor het werven van vrijwilligers: Bepaal hoelang de nieuwe vrijwilliger geacht wordt te blijven Bepaal de doelgroepen waarvoor je gaat werven Stel een profielschets op: - Welke kennis moet de vrijwilliger bezitten? - Vraagt de functie speciale vaardigheden? Inventariseer wat u de nieuwe vrijwilliger kunt bieden op het persoonlijke en materiële vlak

140 Stappenplan (3) Voor het werven van vrijwilligers: Inventariseer de te gebruiken wervingsmethoden en middelen en bepaal de strategie van de campagne Overleg wie de wervingsactie financiert en stel een begroting op Schep duidelijkheid rondom: - introductie, inwerken en begeleiding - deskundigheidsbevordering en/of scholing

141 Wervingsmethoden (1) Persoonlijke benadering Via-via werven Schriftelijk, via de kabelkrant of door stageplaatsen aan te bieden Laat commissieleden elk een vrijwilliger benaderen Vraag na afloop van thema- of ouderavonden wie er bereid is vrijwilligerstaken te verrichten Maak een databank van de leden en hun kwaliteiten en gebruik die om gericht mensen te vragen

142 Wervingsmethoden (2) Nodig een aspirant vrijwilliger uit voor een leuke vrijwilligersavond Organiseer een vrijwilligers kaart- of spelavond, waarbij elke vrijwilliger gevraagd wordt een lid te introduceren

143 Behouden van vrijwilligers Behouden bestaat uit: Plaatsen en verplaatsen Begeleiden Deskundigheidsbevordering Waarderen & Belonen Ook hier geldt: Pas op voor het draaideureffect, anders blijf je werven!

144 Vrijwilligerscoördinator Opdracht: Waar denkt u aan als u deze functie hoort?

145 Vrijwilligerscoördinator Taken van deze personeelsfunctionaris : Huidige vrijwilligers motiveren en stimuleren Opzetten en invoeren van het vrijwilligersbeleid Coördineren en uitvoeren van het wervingsplan Coördineren en uitvoeren van activiteiten t.b.v. het behouden van vrijwilligers Zitting nemen in het bestuur? Eén persoon, duo of commissie? Vrijwilligersbeleid + een coördinator = ideale combinatie!

146 Ondersteuning Voor meer ondersteuning op het gebied van vrijwilligersbeleid of andere thema s kunt u terecht bij: KNSB Breedtesport breedtesport@knsb.nl

147 Vragen Als u nog vragen hebt, stel ze dan nu!

148 Hartelijk dank voor uw belangstelling!

149 Levenslang lid van een schaatsvereniging Casper Dirks, manager Breedtesport KNSB 03/11/2007

150 Inhoud 1. Inleiding 2. Visie, missie en strategie KNSB 3. Doelgroepen 4. Veranderende maatschappij 5. Een leven lang sporten 6. Betekenis voor verenigingen? 7. Stellingen

151 1. Inleiding Manager Breedtesport KNSB Verenigingssporter, atletiek Verschillende rollen binnen vereniging: - Jeugdatleet - Recreatieve atleet - Topatleet - Vrijwilliger

152 2. Visie, missie en strategie KNSB Aanleiding: terugloop leden We signaleren: Nederland houdt van schaatsen Mensen willen sporten onder hun voorwaarden Schaatsen is niet vanzelfsprekend meer Visie KNSB: Schaatsen is weer vanzelfsprekend, daarom moet de sport weer makkelijk toegankelijk worden

153 Missie KNSB: Heel Nederland Schaatst! Doel: De KNSB maakt schaatssport voor zo veel mogelijk mensen toegankelijk Prioriteit: Toegang tot ijs (natuur-, kunst- of synthetisch ijs of asfalt) Beter aanbod op het ijs

154 Strategie KNSB: Visie en missie uitdragen Voorwaarden stellen en scheppen Innovaties stimuleren Expertise Succesvolle topsporters Zichtbaar actief op elk schaatsterrein Moet leiden tot: Aantrekkelijk, concurrerend, doelgroepgericht aanbod

155 3. Doelgroepen Nederlanders sporters schaatsers lid vereniging lid KNSB

156 Nederlanders Nederlanders sporters schaatsers lid vereniging lid KNSB 17 miljoen Nederlanders

157 Sporters in Nederland Nederlanders sporters schaatsers lid vereniging lid KNSB 10 miljoen sporters

158 Schaatsers in Nederland Nederlanders sporters schaatsers lid vereniging lid KNSB 5 miljoen actieve en passieve schaatsliefhebbers 1,3 miljoen actieve schaatsers 1,6 miljoen skaters

159 Schaatsverenigingsleden in Nederland Nederlanders sporters schaatsers lid vereniging lid KNSB schaatsverenigingsleden

160 Leden KNSB Nederlanders sporters schaatsers lid vereniging lid KNSB leden KNSB wedstrijdschaatsers

161 Verschillende doelgroepen KNSB Plezier spelend leren recreëren Prestatie de beste Beter dan jij Beter dan eerst Gezondheid Lichaam & geest

162 4. Veranderende maatschappij - Aanbod (concurrentie) sport en vrijetijdsbesteding neemt toe - Trends: genieten, gezondheid, tijdsdruk, individueel maar niet alleen - Meer eisen aan verenigingen door sporters en overheid - Aantal sporters neemt toe; vooral individueel en ongeorganiseerd en vooral in de groep jaar - Terugval in sport vooral in de leeftijdscategorie jaar

163 5. Een leven lang sporten - 25% van Nederlanders heeft levenslange relatie met sportvereniging - Jeugd heeft met 74% het grootste marktaandeel binnen sportverenigingen, daarna een dramatische terugval - Verschillende rollen tijdens sportleven Bron: NOC*NSF

164 Verschillende rollen tijdens schaatsleven - Jeugdschaatser - Wedstrijdschaatser - Topschaatser - Recreatieve schaatser - Trainer/coach - Vrijwilliger: hulp divers, jury en bestuurder

165 6. Betekenis voor verenigingen? - Passend en breed schaatsaanbod per levensfase - Vasthouden van jeugd als die volwassen wordt - Specifieke doelgroepbenadering - Voldoende ruimte en uitdagende accommodaties - Beschikbaar en goed kader - Oog hebben voor veranderende maatschappij

166 Veel variatie in verenigingen - Exclusieve IJsclubs - Actieve IJsclubs - Schaatsverenigingen - Combinaties Kunnen die allemaal een leven lang schaatsplezier bieden? JA! maar hoe?

167 7. Stellingen Stelling 1: Elke vereniging moet een breed schaatsaanbod hebben!

168 Stellingen Stelling 2: IJsclubs en schaatsverenigingen moeten meer samenwerken! A) Met elkaar B) Met anderen

169 Stellingen Stelling 3: Een actieve houding is noodzakelijk voor ledengroei en -behoud!

170 Dank voor jullie aandacht!

Goed Sportbestuur. Yvette Vergunst Henriette Kievit NOC*NSF

Goed Sportbestuur. Yvette Vergunst Henriette Kievit NOC*NSF Goed Sportbestuur Yvette Vergunst Henriette Kievit NOC*NSF KNSB Verenigingsdag Utrecht, 3 november 2007 Waarom Goed Bestuur? Folklore Van Geld den is Herik macht Crisis praat in in judowereld bobsleebond

Nadere informatie

De NSA i.s.m. de KNSB. Vrijwilligersbeleid

De NSA i.s.m. de KNSB. Vrijwilligersbeleid De NSA i.s.m. de KNSB Vrijwilligersbeleid Programma Opening Vrijwilligerswerk Ervaringen uit de praktijk Motieven voor vrijwilligerswerk Werven Behouden Vragen Vrijwilligers Vrijwilliger Iemand die zich

Nadere informatie

Aansprakelijkheid op het ijs

Aansprakelijkheid op het ijs Aansprakelijkheid op het ijs KNSB verenigingsdag voor bestuurders 3 november 2007 Bart Bendel Wouter Vermaas Inhoud workshop Aansprakelijkheid van: Schaatsers Verenigingen Trainers Aansprakelijkheid van

Nadere informatie

Werven & Behouden. Programma. Kennismaken. Vrijwilligers 7/22/2013

Werven & Behouden. Programma. Kennismaken. Vrijwilligers 7/22/2013 Programma SportService Zwolle & Vrijwilligerscentrale Zwolle Peter van Diermen Werven & Behouden Opening & Kennismaking Vrijwilligers Ervaringen uit de praktijk Vrijwilligersbeleid Pauze Motivatiemanagement

Nadere informatie

Kortom: Een schaatsvereniging is er dóór leden en vóór leden. De vereniging is intern gericht, waarbij de leden bepalen wat er gebeurt.

Kortom: Een schaatsvereniging is er dóór leden en vóór leden. De vereniging is intern gericht, waarbij de leden bepalen wat er gebeurt. Vrijwilligersbeleid binnen de schaatsvereniging Van beleid tot uitvoering in de praktijk Schaatsverenigingen en de vrijwilligersproblematiek De doorsnee schaatsvereniging in Nederland is een vrijwilligersorganisatie:

Nadere informatie

Dit aanbod bestaat uit de onderstaande drie collectieve verzekeringen: 1. Aansprakelijkheid. 2. Ongevallen. 3. Bestuurdersaansprakelijkheid.

Dit aanbod bestaat uit de onderstaande drie collectieve verzekeringen: 1. Aansprakelijkheid. 2. Ongevallen. 3. Bestuurdersaansprakelijkheid. KNSB VERZEKERINGEN 2015-2016 Inleiding De KNSB heeft ervoor gekozen om voor haar individuele leden, vereniging/stichtingen, en gewesten kwalitatief hoogwaardig en voordelige verzekeringen aan te bieden.

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid. Workshop tijdens 3 e KNBSB-congres 19 november 2016 Roy Vink. Manager Breedtesport & Competitiezaken

Vrijwilligersbeleid. Workshop tijdens 3 e KNBSB-congres 19 november 2016 Roy Vink. Manager Breedtesport & Competitiezaken Vrijwilligersbeleid Workshop tijdens 3 e KNBSB-congres 19 november 2016 Roy Vink Manager Breedtesport & Competitiezaken Herkenbaar? Herkenbaar? Herkenbaar? Herkenbaar? Wat is een vrijwilliger? Een vrijwilliger

Nadere informatie

Module 2: Vrijwilligersbeleid binnen de sportvereniging Van beleid tot uitvoering in de praktijk

Module 2: Vrijwilligersbeleid binnen de sportvereniging Van beleid tot uitvoering in de praktijk Module 2: Vrijwilligersbeleid binnen de Van beleid tot uitvoering in de praktijk 2.1. Sportverenigingen en de vrijwilligersproblematiek De doorsnee in Nederland is een vrijwilligersorganisatie; Vrijwilligers

Nadere informatie

Stand van zaken naleving Aanbevelingen Goed Sportbestuur binnen de Atletiekunie (check najaar 2018; versiedatum 31 okt 2018).

Stand van zaken naleving Aanbevelingen Goed Sportbestuur binnen de Atletiekunie (check najaar 2018; versiedatum 31 okt 2018). Stand van zaken naleving Aanbevelingen Goed Sportbestuur binnen de Atletiekunie (check najaar 2018; versiedatum 31 okt 2018). De Atletiekunie onderschrijft de aanbevelingen Goed Sportbestuur. Om te toetsen

Nadere informatie

RING PASS DELFT Het Vrijwilligersbeleid

RING PASS DELFT Het Vrijwilligersbeleid RING PASS DELFT Het Vrijwilligersbeleid 2016-2020 Ring Pass Delft, Vrijwilligersbeleid 2016-2020, versie 2016-01-26 blz. 1 van 6 Inhoudsopgave 1. Inleiding...2 2. Doelstellingen van het vrijwilligersbeleid...3

Nadere informatie

KNSB Opleidingen. De juiste trainer voor de groep.

KNSB Opleidingen. De juiste trainer voor de groep. KNSB Opleidingen Programma Voorstelronde Opleidingen KNSB Beantwoorden van vragen De juiste trainer voor de groep Verenigingen STV Lekstreek IJsclub Otweg AIJC NSSSV Lacustris SKY NSV IJsclub Leiden SSC

Nadere informatie

De VNG Vrijwilligersverzekering.

De VNG Vrijwilligersverzekering. Even over vrijwilligers. De VNG Vrijwilligersverzekering. Alle vrijwilligers binnen uw gemeente goed verzekerd De VNG Vrijwilligersverzekering. Alle vrijwilligers binnen uw gemeente goed verzekerd De voordelen

Nadere informatie

Aansprakelijkheid binnen sportverenigingen

Aansprakelijkheid binnen sportverenigingen Aansprakelijkheid binnen sportverenigingen mr. Harold de Boer mr. Stephan de Vries 12 januari 2015 Sport Fryslân De Haan Advocaten & Notarissen PROGRAMMA 1. Inleiding 2. Bestuur en Taak - interne aansprakelijkheid

Nadere informatie

(Bestuurders)aansprakelijkheid bij Sportverenigingen. Michiel van Dijk michiel.vandijk@cms-dsb.com 12 december 2009

(Bestuurders)aansprakelijkheid bij Sportverenigingen. Michiel van Dijk michiel.vandijk@cms-dsb.com 12 december 2009 (Bestuurders)aansprakelijkheid bij Sportverenigingen Michiel van Dijk michiel.vandijk@cms-dsb.com 12 december 2009 Bestuur en taak Interne aansprakelijkheid Externe aansprakelijkheid Aansprakelijkheid

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid MVV 29 per januari 2013

Vrijwilligersbeleid MVV 29 per januari 2013 Vrijwilligersbeleid MVV 29 per januari 2013 1. Inleiding Voetbalvereniging MVV 29 bestaat dankzij vrijwilligers. De ene vrijwilliger besteedt meer tijd aan MVV 29 dan een ander, maar dat geeft niet. Iedere

Nadere informatie

De Vrijwilligersverzekering. Gemeente Tytsjerksteradiel

De Vrijwilligersverzekering. Gemeente Tytsjerksteradiel De Vrijwilligersverzekering Gemeente Tytsjerksteradiel Algemeen...3 Pakket 1 De Vrijwilliger...4 Pakket 2 De Organisatie...7 Pakket 3 Rechtsbijstandverzekering...12 Vragen...13 Schade...14 Algemeen Definitie

Nadere informatie

Welkom Algemene ledenvergadering 5 oktober 2010

Welkom Algemene ledenvergadering 5 oktober 2010 Welkom Algemene ledenvergadering 5 oktober 2010 Missie IJCT IJCT wil een breedtesportvereniging zijn voor sport en bewegen en in het bijzonder een schaats hardrijvereniging met een trainingsaanbod dat

Nadere informatie

Hoe begeleid ik een cursist van een KNSB Opleiding. Handvat voor praktijkbegeleiders

Hoe begeleid ik een cursist van een KNSB Opleiding. Handvat voor praktijkbegeleiders Hoe begeleid ik een cursist van een KNSB Opleiding Handvat voor praktijkbegeleiders Beste praktijkbegeleider, Binnen de opleidingen van de KNSB neemt het leren in de praktijk een belangrijke rol in. U

Nadere informatie

SCHAATSEN VOOR IEDEREEN

SCHAATSEN VOOR IEDEREEN Informatie voor sponsoren SCHAATSEN VOOR IEDEREEN WWW.HIJC.NL Langebaanschaatsen, marathonschaatsen, jeugdschaatsen, g-schaatsen en skeeleren Zodra het water bevriest begint het te kriebelen. We willen

Nadere informatie

Beleidsplan S.T.G. Elburg 2013-2018

Beleidsplan S.T.G. Elburg 2013-2018 Beleidsplan S.T.G. Elburg 2013-2018 Beleidsplan S.T.G. Elburg 2013-2018 1 Voorwoord Beste leden, Voor jullie ligt het beleidsplan 2013-2018; een leidraad waarmee we de komende jaren aan de slag gaan. De

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst KNSB Opleidingen 2010-2011. Welkom

Informatiebijeenkomst KNSB Opleidingen 2010-2011. Welkom Informatiebijeenkomst KNSB Opleidingen 2010-2011 Welkom Programma Algemene informatie KNSB opleidingen Trainers opleidingen Organisatorische opleidingen Vragen KNSB opleidingen: algemeen Kernvisie opleidingen

Nadere informatie

Beleidsplan. IJsclub Zoeterwoude

Beleidsplan. IJsclub Zoeterwoude Beleidsplan IJsclub Zoeterwoude 2018-2021 1 juni 2018 BLADWIJZER 01 bladwijzer - - - blz 2 02 visie blz 3 03 missie - - - blz 4 04 algemene doelstellingen blz 5 05 hoe bereiken we dit? - - - blz 7 06 tijdsplanning

Nadere informatie

Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge artikel 5.5. van de statuten van Stichting Vocallis.

Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge artikel 5.5. van de statuten van Stichting Vocallis. BESTUURSREGLEMENT Vastgesteld door het bestuur op 6 mei 2015. Hoofdstuk I. Algemeen. Artikel 1. Begrippen en terminologie. Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge artikel 5.5. van de statuten

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst vrijwilligersorganisaties. Albert Meijer, Accountmanager Overheid

Informatiebijeenkomst vrijwilligersorganisaties. Albert Meijer, Accountmanager Overheid Informatiebijeenkomst vrijwilligersorganisaties Albert Meijer, Accountmanager Overheid De VNG Vrijwilligersverzekering Gerechtshof (12 april 2017): Gemeente is eigenaar civielrechtelijk aansprakelijk (r.o.

Nadere informatie

Nederlandse Culturele Sportbond

Nederlandse Culturele Sportbond Bestuursprofielen Type bestuur De NCS heeft een collegiaal bestuur. Alle bestuursleden zijn gelijk verantwoordelijk voor het totale beleid. Binnen het bestuur is er een portefeuilleverdeling, waarbij de

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleidsplan

Vrijwilligersbeleidsplan Vrijwilligersbeleidsplan Nieuw-Buinen, juli 2012 Voorwoord Een vereniging staat of valt met de hulp die een vereniging krijgt van vrijwilligers. Heel kort; zonder vrijwilligers geen v.v. Nieuw Buinen.

Nadere informatie

De VNG Vrijwilligersverzekering.

De VNG Vrijwilligersverzekering. De VNG Vrijwilligersverzekering. Alle vrijwilligers binnen uw gemeente goed verzekerd Albert Meijer Accountmanager Overheid Even over vrijwilligers. De VNG Vrijwilligersverzekering. Alle vrijwilligers

Nadere informatie

Ambitie door samenwerking

Ambitie door samenwerking Ferieningsdei Gewest Fryslân Op zaterdag 29 november 2014 wordt op Thialf te Heerenveen een gewestelijke Ferieningsdei georganiseerd met als thema: Ambitie door samenwerking Deze ferieningsdei, waar geen

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid NCFS

Vrijwilligersbeleid NCFS Vrijwilligersbeleid NCFS DECEMBER 200 9 C OPYRIGHT NCFS Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze dan ook

Nadere informatie

SVHA VRIJWILLIGERSBELEID

SVHA VRIJWILLIGERSBELEID SVHA VRIJWILLIGERSBELEID V1.2 DEFINITIEF, 9 JULI 2018 Sportvereniging Herveld-Andelst, de Zandakkers 43, 6674 DH Herveld 0488-452909 info@svha.nl www.svha.nl Inhoud 1 Inleiding... 2 1.1 Visie en missie...

Nadere informatie

VNG VRIJWILLIGERSPOLIS

VNG VRIJWILLIGERSPOLIS 1 VNG VRIJWILLIGERSPOLIS Aanleiding Vrijwilligers onmisbaar in samenleving Wet maatschappelijke ondersteuning Vrijwilligerswerk is niet zonder risico Risico s niet altijd goed afgedekt 2 Arie Slob Zonder

Nadere informatie

De VNG Vrijwilligerspolis Een andere benadering van het verzekeren van vrijwilligers

De VNG Vrijwilligerspolis Een andere benadering van het verzekeren van vrijwilligers De VNG Vrijwilligerspolis Een andere benadering van het verzekeren van vrijwilligers John van der Voordt, VNG Verzekeringen Aanleiding Wet maatschappelijke ondersteuning Vrijwilligers onmisbaar in samenleving

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid. Vrijwilligerswerk is werk dat onverplicht en onbetaald, en in georganiseerd verband wordt verricht ten behoeve van de vereniging.

Vrijwilligersbeleid. Vrijwilligerswerk is werk dat onverplicht en onbetaald, en in georganiseerd verband wordt verricht ten behoeve van de vereniging. Vrijwilligersbeleid Rcc Bekaro is een vereniging die zonder professionele krachten werkt en dus volledig is aangewezen op de inzet van vrijwilligers. Zonder vrijwilligers zou de vereniging simpelweg niet

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid vereniging X

Vrijwilligersbeleid vereniging X Vrijwilligersbeleid vereniging X Visie t.a.v. Vrijwilligers: Vrijwilligers zijn het kapitaal van onze vereniging: Vrijwilligers zijn een onmisbare schakel binnen onze vereniging Vanuit deze visie willen

Nadere informatie

13-05- 14. Programma van vandaag. Aansprakelijkheid van (brede) scholen

13-05- 14. Programma van vandaag. Aansprakelijkheid van (brede) scholen 13 mei 2014 Netwerk sport bewegen en gezonde leefstijl Brechtje Paijmans Doelen Advocatuur & Universiteit Utrecht paijmans@doelenadvocatuur.nl Programma van vandaag ongevallen Aspecten van verzekering

Nadere informatie

Bestuursreglement voor de Nederlandse Uitdaging

Bestuursreglement voor de Nederlandse Uitdaging Bestuursreglement voor de Nederlandse Uitdaging Vastgesteld door het bestuur op: 30 december 2014 HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over Vrijwilligersverzekering. mei 2013

Veel gestelde vragen over Vrijwilligersverzekering. mei 2013 Veel gestelde vragen over Vrijwilligersverzekering mei 2013 Veel gestelde vragen over Vrijwilligersverzekering Hoe moet ik mij aanmelden voor de verzekering? Aanmelding voor de verzekering is niet nodig.

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement judoclub De Bres

Huishoudelijk reglement judoclub De Bres Huishoudelijk reglement judoclub De Bres Hoofdstuk 1: Algemeen Art.1: Benaming en zetel vereniging De vereniging draagt de naam Judoclub De Bres en is opgericht in 1964 Haar zetel is gevestigd op volgend

Nadere informatie

Als vereniging aan de slag met Inline Skaten. Dick Nap Docent opleidingen KNSB

Als vereniging aan de slag met Inline Skaten. Dick Nap Docent opleidingen KNSB Als vereniging aan de slag met Inline Skaten Dick Nap Docent opleidingen KNSB Inline skaten Een toegevoegde waarde voor uw vereniging Als vereniging aan de slag met inline skaten Integreren van het inline

Nadere informatie

De VNG Vrijwilligerspolis Een andere benadering van het verzekeren van vrijwilligers

De VNG Vrijwilligerspolis Een andere benadering van het verzekeren van vrijwilligers De VNG Vrijwilligerspolis Een andere benadering van het verzekeren van vrijwilligers John van der Voordt, VNG Verzekeringen Aanleiding Wet maatschappelijke ondersteuning Vrijwilligers onmisbaar in samenleving

Nadere informatie

Voorzitter JC. De voorzitter TCJ (Technische Commissie Jeugd) heeft structureel een eigen commissie en neemt zitting in de Jeugdcommissie.

Voorzitter JC. De voorzitter TCJ (Technische Commissie Jeugd) heeft structureel een eigen commissie en neemt zitting in de Jeugdcommissie. Samenstelling, werkwijze en taken Jeugdcommissie 1) Algemeen De Jeugdcommissie is eindverantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het gehele jeugdvoetbal van de vereniging. De Jeugdcommissie moet vooral

Nadere informatie

De Vrijwilligersverzekering. Gemeente Eindhoven

De Vrijwilligersverzekering. Gemeente Eindhoven De Vrijwilligersverzekering Gemeente Eindhoven ALGEMEEN... 3 PAKKET 1 DE VRIJWILLIGER... 4 PAKKET 2 DE ORGANISATIE... 6 PAKKET 3 RECHTSBIJSTANDVERZEKERING... 9 VRAGEN... 10 SCHADE... 10 Algemeen Definitie

Nadere informatie

Best Practice-bepalingen 0.1 Met enige regelmaat wordt een zorgvuldige analyse gemaakt van het gewenste besturingsmodel.

Best Practice-bepalingen 0.1 Met enige regelmaat wordt een zorgvuldige analyse gemaakt van het gewenste besturingsmodel. Bijlage Code Cultural Goverance: Principes en uitwerkingen Nummer Principe De organen van de culturele instelling zijn verantwoordelijk voor de keuze van het besturingsmodel en de naleving van deze code.

Nadere informatie

De VNG Vrijwilligerspolis Een andere benadering van het verzekeren van vrijwilligers

De VNG Vrijwilligerspolis Een andere benadering van het verzekeren van vrijwilligers De VNG Vrijwilligerspolis Een andere benadering van het verzekeren van vrijwilligers John van der Voordt, VNG Verzekeringen Aanleiding Wet maatschappelijke ondersteuning Vrijwilligers onmisbaar in samenleving

Nadere informatie

Schaatsen en Inline skaten, het jaar rond. KNSB Verenigingsdag 2012

Schaatsen en Inline skaten, het jaar rond. KNSB Verenigingsdag 2012 Schaatsen en Inline skaten, het jaar rond KNSB Verenigingsdag 2012 Even voorstellen Eelco van der Werf Voorzitter Schaats en Inline skate Vereniging Zeist Lid Baancommissie Utrecht Lid RTC inline skate

Nadere informatie

Verslag van de informatieavond Thema: vrijwilligersverzekeringen 11 november 2013 Spreker: John van der Voordt, NVG

Verslag van de informatieavond Thema: vrijwilligersverzekeringen 11 november 2013 Spreker: John van der Voordt, NVG Verslag van de informatieavond Thema: vrijwilligersverzekeringen 11 november 2013 Spreker: John van der Voordt, NVG Aanleiding Deze avond werd op initiatief van Galant vrijwilligersnetwerk georganiseerd.

Nadere informatie

Start een opleiding bij de KNSB. Leren en opleiden bij de KNSB

Start een opleiding bij de KNSB. Leren en opleiden bij de KNSB Start een opleiding bij de KNSB Leren en opleiden bij de KNSB Inhoud Trainersopleidingen..................................................................... 03 1. Het opleidingstraject..................................................................

Nadere informatie

Onderzoek naar de nieuwe vrijwilliger in de sport in Ommen en Hardenberg. Rapportage 31 mei 2017

Onderzoek naar de nieuwe vrijwilliger in de sport in Ommen en Hardenberg. Rapportage 31 mei 2017 Onderzoek naar de nieuwe vrijwilliger in de sport in Ommen en Hardenberg Rapportage 31 mei 2017 Waarom dit onderzoek? Vrijwilligers onmisbaar in de sport Onderwerp staat sinds jaar en dag op de agenda

Nadere informatie

STICHTING KINDERVAKANTIEWERK TILBURG. Verzekering

STICHTING KINDERVAKANTIEWERK TILBURG. Verzekering Toelichting op de via de stichting Kindervakantiewerk Tilburg en de Gemeente Tilburg afgesloten verzekeringen t.b.v. bestuur, leiding en deelnemers. publicatie: 04-05 uitgave: 4 datum: mei 2018 bestand:

Nadere informatie

Verzekeren? Verzekeringen

Verzekeren? Verzekeringen Verzekeren? Verzekeringen Risico afdekken Welke risico s lopen vrijwilligers en organisa6e? Pas als u weet welke risico s er zijn, kunt u beoordelen welke verzekeringen zinvol zijn om af te sluiten. Soms

Nadere informatie

VLAAMSE JUDOFEDERATIE vzw WEGWIJS IN DE ONGEVALLENPOLIS VJF. Bart Hannes september 2013

VLAAMSE JUDOFEDERATIE vzw WEGWIJS IN DE ONGEVALLENPOLIS VJF. Bart Hannes september 2013 VLAAMSE JUDOFEDERATIE vzw WEGWIJS IN DE ONGEVALLENPOLIS VJF Bart Hannes september 2013 1 Sport beoefenen Sportactiviteiten organiseren = Risico s nemen. Beschermen tegen risico s = Preventie Verzekeren

Nadere informatie

Huishoudelijk regelement

Huishoudelijk regelement Bestuursstructuur van de fusie vereniging Er is een bestuur dat verantwoordelijk is voor het beleid en besturing van de vereniging. Het bestuur wordt in de uitvoering van het besturen van de club geholpen

Nadere informatie

Vrijwilligersonderzoek 2011. Een onderzoek naar vrijwilligersorganisaties in de gemeente Groningen Meting 2 Samenvatting

Vrijwilligersonderzoek 2011. Een onderzoek naar vrijwilligersorganisaties in de gemeente Groningen Meting 2 Samenvatting Vrijwilligersonderzoek 2011 Een onderzoek naar vrijwilligersorganisaties in de gemeente Groningen Meting 2 Samenvatting Vrijwilligersonderzoek 2011 Een onderzoek naar vrijwilligersorganisaties in de gemeente

Nadere informatie

4. Bij voorkeur zal de raad van toezicht van Stichting P60 bij de werving van nieuwe toezichthouders buiten het eigen netwerk zoeken.

4. Bij voorkeur zal de raad van toezicht van Stichting P60 bij de werving van nieuwe toezichthouders buiten het eigen netwerk zoeken. REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT Opgesteld door de voorzitter op 25.03.2013 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 27.05.2013 te Amstelveen HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit

Nadere informatie

De Vrijwilligersverzekering

De Vrijwilligersverzekering De Vrijwilligersverzekering Uitgebreide dekking ALGEMEEN... 3 PAKKET 1 DE VRIJWILLIGER... 4 SCHADEVERZEKERING VRIJWILLIGERS... 4 AANSPRAKELIJKHEIDSVERZEKERING PARTICULIEREN... 5 ONGEVALLEN INZITTENDENVERZEKERING...

Nadere informatie

KNLTB Stappenplan. beleidsplan tennisvereniging X

KNLTB Stappenplan. beleidsplan tennisvereniging X KNLTB Stappenplan beleidsplan tennisvereniging X Inleiding Iedere verenigingsbestuurder weet in het achterhoofd dat het belangrijk is om beleidsmatig en doelgericht te werken. Toch komen de meeste verenigingsbestuurders

Nadere informatie

De Vrijwilligersverzekering

De Vrijwilligersverzekering De Vrijwilligersverzekering Uitgebreide dekking Gemeente Tytsjerksteradiel ALGEMEEN... 3 PAKKET 1 DE VRIJWILLIGER... 4 SCHADEVERZEKERING VRIJWILLIGERS... 4 AANSPRAKELIJKHEIDSVERZEKERING PARTICULIEREN...

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid Fusievereniging 2010

Vrijwilligersbeleid Fusievereniging 2010 Vrijwilligersbeleid Fusievereniging 2010 Inleiding Vrijwilligers houden de vereniging niet alleen sportief maar ook organisatorisch en recreatief draaiend. Denk aan leiders, trainers, bestuursleden, commissieleden,

Nadere informatie

De VNG Vrijwilligersverzekering. Alle vrijwilligers binnen uw gemeente goed verzekerd

De VNG Vrijwilligersverzekering. Alle vrijwilligers binnen uw gemeente goed verzekerd De VNG Vrijwilligersverzekering Alle vrijwilligers binnen uw gemeente goed verzekerd De VNG Vrijwilligersverzekering Albert Meijer, Accountmanager Overheid De VNG Vrijwilligersverzekering De voordelen

Nadere informatie

STICHTING KINDERVAKANTIEWERK TILBURG. Verzekering

STICHTING KINDERVAKANTIEWERK TILBURG. Verzekering Toelichting op de via de stichting Kindervakantiewerk Tilburg en de Gemeente Tilburg afgesloten verzekeringen t.b.v. bestuur, leiding en deelnemers. publicatie: 04-05 uitgave: 3 datum: 20 april 2017 bestand:

Nadere informatie

Uw vereniging. Wie heeft een tekort aan vrijwilligers?

Uw vereniging. Wie heeft een tekort aan vrijwilligers? Hubert Habers (30) Opleiding Sportmanagement en Marketing (HBO) Gewerkt op de Jaap Eden IJsbanen 10 jaar werkzaam bij Sportservice Noord-Holland 7 jaar bestuurslid vrijwilligers / communicatie bij Topklasse

Nadere informatie

Een groeiende vereniging, dat houden we samen sterk.

Een groeiende vereniging, dat houden we samen sterk. Een groeiende vereniging, dat houden we samen sterk. 1 Contents Openstaande vacatures binnen MHC Uitgeest We hebben een gezonde, groeiende vereniging. Met het groter worden van de vereniging, hebben we

Nadere informatie

Trias Shorttrack Leeuwarden

Trias Shorttrack Leeuwarden HUISHOUDELIJK REGLEMENT Trias Shorttrack Leeuwarden Art. 1 Definities Vereniging - Vereniging Trias Shorttrack Leeuwarden, opgericht d.d. 20 december 1996 (voorheen Stichting Verenigde Leeuwarder IJsclubs

Nadere informatie

De vereniging en haar vrijwilligers

De vereniging en haar vrijwilligers De vereniging en haar vrijwilligers Wat verwacht de vereniging van haar vrijwilligers? Regels en richtlijnen De (naam lidorganisatie) streeft ernaar om ruimte te geven aan ideeën en initiatieven. Regels

Nadere informatie

Maar wij hebben alles goed geregeld. juridische zaken waar Stichtingen Present mee te maken kunnen krijgen

Maar wij hebben alles goed geregeld. juridische zaken waar Stichtingen Present mee te maken kunnen krijgen Maar wij hebben alles goed geregeld toch? juridische zaken waar Stichtingen Present mee te maken kunnen krijgen Achtergrond Jurist (privaatrecht en strafrecht) Register-Expert Nostimos Letselschadedeskundigen

Nadere informatie

NHV (Nederlands Handbal Verbond)

NHV (Nederlands Handbal Verbond) NHV (Nederlands Handbal Verbond) Verzekeringnemer Nederlands Handbal Verbond. Verzekerden Verzekeringnemer, alsmede de verzekerden als opgenomen in clausule AV100-004 Verzekerden NHV. Hoedanigheid Sportbond

Nadere informatie

Combibaan SVO. Waarin een klein plaatsje groot kan zijn. 8 november 2008 KNSB Verenigingsdag Utrecht

Combibaan SVO. Waarin een klein plaatsje groot kan zijn. 8 november 2008 KNSB Verenigingsdag Utrecht Combibaan SVO Waarin een klein plaatsje groot kan zijn 8 november 2008 KNSB Verenigingsdag Utrecht 24 april: opening skeelerbaan Waar gaan we het over hebben SVO Voorgeschiedenis skeeleren De weg naar

Nadere informatie

Werkboek. In 7 stappen aan de slag met maatschappelijke stage. Maatschappelijke stage in en rond de kerk. In 7 stappen

Werkboek. In 7 stappen aan de slag met maatschappelijke stage. Maatschappelijke stage in en rond de kerk. In 7 stappen kerk en stage Maatschappelijke stage in en rond de kerk In 7 stappen Werkboek In 7 stappen aan de slag met maatschappelijke stage Inhoudsopgave In zeven stappen aan de slag met maatschappelijke stage 4

Nadere informatie

De Vrijwilligersverzekering

De Vrijwilligersverzekering De Vrijwilligersverzekering Onderdeel van Collectiviteit Vrijwilligersverzekering Servicepunt71 Gemeente Zoeterwoude 1 ALGEMEEN... 3 PAKKET 1 DE VRIJWILLIGER... 4 PAKKET 2 DE ORGANISATIE... 6 PAKKET 3

Nadere informatie

VNG VRIJWILLIGERSPOLIS

VNG VRIJWILLIGERSPOLIS VNG VRIJWILLIGERSPOLIS Albert Meijer accountmanager overheid 1 Aanleiding Vrijwilligers onmisbaar in samenleving Wet maatschappelijke ondersteuning Vrijwilligerswerk is niet zonder risico Risico s niet

Nadere informatie

VLAAMSE ROEILIGA vzw VERZEKERINGEN. Bart Hannes 23 oktober 2013

VLAAMSE ROEILIGA vzw VERZEKERINGEN. Bart Hannes 23 oktober 2013 VLAAMSE ROEILIGA vzw VERZEKERINGEN Bart Hannes 23 oktober 2013 1 Sport beoefenen Sportactiviteiten organiseren = Risico s nemen. Beschermen tegen risico s = Preventie Verzekeren Verzekeringen I. Burgerlijke

Nadere informatie

Beknopt overzicht NOV Verzekeringspakket

Beknopt overzicht NOV Verzekeringspakket ALGEMEEN De verzekeringen kunnen gesloten worden door organisaties welke zich richten op vrijwilligerswerk. Premievervaldatum: De jaarlijkse premievervaldatum is 1 oktober. Eens per 3 jaar zal ter berekening

Nadere informatie

Bijlage 1 Operationele Doelstellingen. Accommodatiebeleid

Bijlage 1 Operationele Doelstellingen. Accommodatiebeleid Bezinnen Bijlage 1 Operationele Doelstellingen Doen Denken Beslissen 1. Accommodatiebeleid Accommodatiebeleid a. De vereniging AV Fortuna zal gedurende de beleidsperiode zorgen voor optimale trainings-

Nadere informatie

CLUSTERBIJEENKOMST VRIJWILLIGERS

CLUSTERBIJEENKOMST VRIJWILLIGERS CLUSTERBIJEENKOMST VRIJWILLIGERS Maart 2014 Agenda Welkom en inleiding Voorstelronde Mededelingen - G-honkbal op Menukaart Sportimpuls - NK Little League 14-15 juni Vrijwilligers Pauze KNBSB Structuur

Nadere informatie

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven Het Katwijkse Sportweetje Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven digitale nieuwsbrief voor het verenigingsleven editie 2015.1 klik en lees het artikel van uw interesse volg

Nadere informatie

Reglement raad van toezicht Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011

Reglement raad van toezicht Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011 Reglement raad van toezicht Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011 HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit Reglement is opgesteld ingevolge artikel 14 en 15 van de

Nadere informatie

1.1 Inleiding 2. 1.2 Definitie en afbakening van vrijwilligersbeleid 2. 1.3 Criteria voor werving en selectie van vrijwilligers 2

1.1 Inleiding 2. 1.2 Definitie en afbakening van vrijwilligersbeleid 2. 1.3 Criteria voor werving en selectie van vrijwilligers 2 VRIJWILLIGERSBELEID STICHTING WELZIJN MIDDELSEE Pyter Jurjensstrjitte 17 9051 BR Stiens Tel: 058-2575220 Email: psz@welzijnmiddelsee.nl Inhoudsopgave 1.1 Inleiding 2 1.2 Definitie en afbakening van vrijwilligersbeleid

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Pole Position 2016-2020

Beleidsplan Stichting Pole Position 2016-2020 Beleidsplan Stichting Pole Position 2016-2020 Voorwoord Voor u ligt het beleidsplan van stichting Pole Position. De stichting is opgericht op 2 augustus 2013. Inmiddels hebben 70 mensen mogen genieten

Nadere informatie

Hoe denken we? 8 + 4 = 12 9 + 5 = 13 4 + 4 = 8 3 x 2 = 6

Hoe denken we? 8 + 4 = 12 9 + 5 = 13 4 + 4 = 8 3 x 2 = 6 Hoe denken we? 8 + 4 = 12 9 + 5 = 13 4 + 4 = 8 3 x 2 = 6 Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd Een tekort aan vrijwilligers staat al 25 jaar in de top drie van door de sportverenigingen genoemde knelpunten.

Nadere informatie

Stichting Kunst in het Kerkje Velp/Grave

Stichting Kunst in het Kerkje Velp/Grave Bestuurs- reglement Stichting Kunst in het Kerkje Velp/Grave 1/9 BESTUURSREGLEMENT Stichting Kunst in het Kerkje Velp/Grave Het bestuur van de Stichting Kunst in het Kerkje, gevestigd te Grave, besluit

Nadere informatie

ASV De samenleving verandert, en ASV ( dus) ook. Daarom ASV Wat wil ASV zijn in 2020 zijn?

ASV De samenleving verandert, en ASV ( dus) ook. Daarom ASV Wat wil ASV zijn in 2020 zijn? ASV 2020 De samenleving verandert, en ASV ( dus) ook. In de jaren die voor ons liggen ziet het bestuur de volgende tendensen die voor onze vereniging van groot belang zijn. Van een winter schaatsvereniging

Nadere informatie

VNG VRIJWILLIGERSPOLIS. John van der Voordt VNG Verzekeringen

VNG VRIJWILLIGERSPOLIS. John van der Voordt VNG Verzekeringen VNG VRIJWILLIGERSPOLIS John van der Voordt VNG Verzekeringen 1 Aanleiding Vrijwilligers onmisbaar in samenleving Wet maatschappelijke ondersteuning Vrijwilligerswerk is niet zonder risico Risico s niet

Nadere informatie

Afdeling Sportontwikkeling en beleid Augustus 2016

Afdeling Sportontwikkeling en beleid Augustus 2016 Bijscholingsbeleid Technisch Kader Niveau 2 tot en met 5 Afdeling Sportontwikkeling en beleid Augustus 2016 Inhoud 1. Inleiding... 3 1.1. Introductie... 3 1.2. Begrippenlijst... 3 2. Bijscholingsbeleid

Nadere informatie

Hand-out Maatschappelijke Stage in de sport

Hand-out Maatschappelijke Stage in de sport Hand-out Maatschappelijke Stage in de sport Inleiding Jongeren hebben de toekomst. Met de Maatschappelijke Stage (MaS) wordt een hoop jonge energie aan het vrijwilligerscollectief toegevoegd. In Zwolle

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleidsplan. Achilles 1894 2013-2014

Vrijwilligersbeleidsplan. Achilles 1894 2013-2014 Achilles 1894 2013-2014 Assen, 26 november 2013 Ronald Keen Gonnie Bruining Annette Jassies Pia vd Veen Yvonne Speelman Inhoudsopgave Pag. Voorwoord 3 1. De huidige situatie 4 2. De gewenste situatie 5

Nadere informatie

Vrijwilligersverzekering gemeente Sliedrecht

Vrijwilligersverzekering gemeente Sliedrecht Vrijwilligersverzekering gemeente Sliedrecht Onderwerpen - Historische achtergrond vrijwilligersverzekering - Omschrijving begrip vrijwilliger - Toelichting dekkingsrubrieken - Praktijkvoorbeelden - Vragen

Nadere informatie

VRIJWILLIGERSBELEID. Vrijwilligersbeleid De Boei 2010 1

VRIJWILLIGERSBELEID. Vrijwilligersbeleid De Boei 2010 1 VRIJWILLIGERSBELEID Vrijwilligersbeleid De Boei 2010 1 Voorwoord De Boei, Centrum voor welzijn en hulpverlening, maakt dankbaar gebruik van de inzet van veel vrijwilligers die zich met zeer verschillende

Nadere informatie

Organisatiestructuur. Functiebeschrijvingen. Versie 3.0 1 september 2014

Organisatiestructuur. Functiebeschrijvingen. Versie 3.0 1 september 2014 Organisatiestructuur & Functiebeschrijvingen Versie 3.0 1 september 2014 Organigram GTV Zwieps Algemene Leden Vergadering Kascommissie Algemeen Bestuur Dagelijks Bestuur Voorzitter Penningmeester Secretaris

Nadere informatie

DUPLICAATPOLIS. Gemeente Deventer Postbus 5000 7400 GC DEVENTER

DUPLICAATPOLIS. Gemeente Deventer Postbus 5000 7400 GC DEVENTER MEEÙS Assurantiën BV Verzekeringnemer Gemeente Deventer Postbus 5000 7400 GC DEVENTER Laan van N.O.I. 123 Postbus 93424 2509 AK Den Haag T +31(0)70 302 89 10 F +31(0)70 361 50 81 I www.meeus.com ABN-AMRO

Nadere informatie

Beleid en implementatie aanpak ouderenmishandeling.

Beleid en implementatie aanpak ouderenmishandeling. Beleid en implementatie aanpak ouderenmishandeling. 1. Sociaal beleid in breder verband Ontwikkelen beleid: een complex proces Het ontwikkelen en implementeren van beleid voor preventie en aanpak van grensoverschrijdend

Nadere informatie

doelstelling acties middelen Verantwoordelijke persoon Uitvoeren projectplan 1. Mail, telefonisch contact, netwerk binnen gemeente en Max kinderopvang

doelstelling acties middelen Verantwoordelijke persoon Uitvoeren projectplan 1. Mail, telefonisch contact, netwerk binnen gemeente en Max kinderopvang 1 Werkplan Onderdeel: algemene zaken Opgesteld door: Gabriëlle Kluwen d.d.: 11 mei 09 doelstelling acties middelen Verantwoordelijke evaluatie d.d. 1:samenwerking met BSO wordt definitief Uitvoeren projectplan

Nadere informatie

Erkende sportvereniging: Een sportvereniging, erkend door het gemeentebestuur, volgens de in het erkenningreglement vastgelegde regels.

Erkende sportvereniging: Een sportvereniging, erkend door het gemeentebestuur, volgens de in het erkenningreglement vastgelegde regels. Subsidiereglement sportverenigingen Dit subsidiereglement tracht bij te dragen tot de kwalitatieve verbetering van de begeleiding van de leden van de sportvereniging. De subsidies worden bepaald door de

Nadere informatie

Directiereglement Voorgesteld door de directie op: 14 juni 2011 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011

Directiereglement Voorgesteld door de directie op: 14 juni 2011 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011 Directiereglement Voorgesteld door de directie op: 14 juni 2011 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011 HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit Reglement is opgesteld

Nadere informatie

Functie- en taakomschrijvingen = = = = = Stichting Speel-o-theek t Gooi

Functie- en taakomschrijvingen = = = = = Stichting Speel-o-theek t Gooi Functie- en taakomschrijvingen = = = = = Stichting Speel-o-theek t Gooi INHOUDSOPGAVE: Inleiding...3 Medewerker in de uitleen...4... 4... 4... 4 De vrijwilligerscoördinator...5... 5... 5 Netwerk/contactenpatroon...

Nadere informatie

Welkom. Informatieavond VNG Vrijwilligersverzekering 2 oktober 2017

Welkom. Informatieavond VNG Vrijwilligersverzekering 2 oktober 2017 Welkom Informatieavond VNG Vrijwilligersverzekering 2 oktober 2017 De VNG Vrijwilligersverzekering De voordelen De vrijwilliger staat centraal De gemeente verzekert in 1 keer alle vrijwilligers in de gemeente.

Nadere informatie

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT STICHTING THEATER DAKOTA

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT STICHTING THEATER DAKOTA REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT STICHTING THEATER DAKOTA Cultural Governance in Theater Dakota Vastgesteld door het bestuur van de Stichting Cultuuranker Escamp op: 26 november 2012 HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel

Nadere informatie

VERTROUWENSPERSOON. z.v.v. Blauw Wit 66

VERTROUWENSPERSOON. z.v.v. Blauw Wit 66 VERTROUWENSPERSOON z.v.v. Blauw Wit 66 Februari 2015 1 Inhoud 1. Doel en aanpak pag. 3 2. Regelement vertrouwenspersoon pag. 5 Vastgesteld door het bestuur d.d. 2 februari 2015 - Holten 2 De vertrouwenspersoon

Nadere informatie

Vrijwilligerscollege Roosendaal

Vrijwilligerscollege Roosendaal Vrijwilligerscollege Roosendaal Wie zijn wij? Wat doen wij? Wat kunnen wij voor jou betekenen? Wat is het vrijwilligerscollege? Onze missie en visie Het motto is leren van elkaar. Het vrijwilligerscollege

Nadere informatie

KNWU Opleidingen. Joey Ermens & Geeske van Wijk

KNWU Opleidingen. Joey Ermens & Geeske van Wijk KNWU Opleidingen Joey Ermens & Geeske van Wijk Programma Wie zijn wij Aanwezigen Kwalificaties Kerncompetenties Toetsing Opleidingen Vragen Wie zijn wij Geeske van Wijk Joey Ermens Bachelor of Social Work;

Nadere informatie

Nota vrijwilligersbeleid Milieudefensie

Nota vrijwilligersbeleid Milieudefensie Nota vrijwilligersbeleid Milieudefensie 1 Inleiding Bij Milieudefensie kunnen vrijwilligers op allerlei manieren aan de slag. Werken met vrijwilligers én met betaalde krachten is binnen onze organisatie

Nadere informatie