5. Belasting over de toegevoegde waarde

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "5. Belasting over de toegevoegde waarde"

Transcriptie

1 5. Belasting over de toegevoegde waarde Van de toegevoegde waarde die door ondernemingen wordt gecreëerd, wil de overheid (fiscus) haar graantje meepikken. Vandaar dat er hierop een belasting wordt geheven, de belasting over de toegevoegde waarde of de BTW. Het BTW% is meestal 21%, maar er bestaan ook andere BTW-tarieven zoals 6% en 12% (afhankelijk over welk soort goederen het gaat). Onder een bedrijfskolom verstaan we een schema met daarin alle schakels (ondernemingen) die ervoor zorgen dat een product tot stand komt. Basisvoorbeeld: Chocolade wordt gefabriceerd met cacaogranen afkomstig uit de vrucht van de cacaoboom. Na de oogst worden de granen eerst gedroogd in de zon door de cacaoboeren en daarna naar de chocoladefabrieken gestuurd. Een cacaoboer heeft geen aankoopkosten en verkoopt een hoeveelheid granen aan een chocoladefabriek voor 100 EUR. Daar worden de granen geroosterd en gemalen tot cacaopoeder of geperst om cacaoboter te maken. De chocoladefabriek verkoopt op zijn beurt dit cacaopoeder aan een chocolatier voor 250 EUR. Deze chocolatier zoek de beste cacao en de fijnste ingrediënten zorgvuldig uit voor de voorbereiding van het vulsel van zijn pralines. De jarenlange ervaring en handigheid van de chocolatier bezorgt de praline haar beroemde kwaliteit waardoor ze als luxeproduct wordt erkend. De chocolatier verkoopt zijn pralines voor 450 EUR aan een delicatessezaak, waar de consumenten voor deze hoeveelheid pralines 600 EUR moeten neertellen. OPDRACHT: b. Wat verstaan we onder BTW op aankopen? c. Wat verstaan we onder BTW op verkopen?

2 Bedrijfskolom Aankopen Verkopen (Bruto) BTW BTW op BTW op Door te toegevoegde (21%) aankopen verkopen storten waarde aan de fiscus Cacaoboer Chocoladefabriek Chocolatier Delicatessezaak Consument Totaal In ons voorbeeld heb je een bedrijfskolom gegeven van pralines. Via de cacaoboer, de chocoladefabriek, de chocolatier en de delicatessezaak komen de pralines uiteindelijk bij de consument terecht. Deze consument zal het goed consumeren of verbruiken en dus niet meer doorverkopen. Indien we de aan- en verkoopwaarde kennen, kunnen de (bruto) toegevoegde waarde berekenen van iedere schakel of onderneming van de bedrijfskolom. De som van alle bruto toegevoegde waarden gecreëerd door alle producenten samen bedraagt. EUR. Dit is uiteraard het bedrag dat de consument moet betalen wanneer hij deze (grote) hoeveelheid pralines koopt bij de delicatessezaak. De fiscus wil 21% van deze. EUR, nl. EUR. Hoe int de fiscus de belasting over de toegevoegde waarde (BTW)? Omdat het vaak moeilijk is de (bruto) toegevoegde waarde te bepalen van elke schakel in de bedrijfskolom en dus de BTW te berekenen, heeft de fiscus volgende regeling ingevoerd om de BTW te ontvangen.

3 1. Een handelaar betaalt BTW op het aankoopbedrag aan zijn leveranciers. 2. Hij ontvangt BTW op het verkoopbedrag van zijn klanten. 3. Het saldo stort hij door (indien BTW op verkopen 1 > BTW op aankopen) aan de fiscus of krijgt hij terug (indien BTW op aankopen > BTW op verkopen) van de fiscus. Voor de handelaars is deze belasting een nuloperatie. Ze betalen wel BTW aan hun leveranciers, maar kunnen dit terug vorderen van de fiscus, vandaar Terug te vorderen BTW. Van hun klanten ontvangen ze BTW bovenop het verkoopbedrag, maar dit is niet voor hen en moeten ze doorstorten naar de fiscus, vandaar Te betalen BTW. De chocoladefabriek betaalt EUR BTW aan de cacaoboer, maar kan dit recupereren bij de fiscus. De chocoladefabriek ontvangt EUR aan BTW van de chocolatier, maar dit is niet voor hen, maar hij moet dit doorstorten naar de fiscus. Wel mag de chocoladefabriek het bedrag aan BTW dat het zelf heeft betaald aan de cacaoboer in mindering brengen van zijn door te storten bedrag. De chocoladefabriek zal dus slechts het verschil doorstorten, nl... =. EUR. Dit bedrag komt dus niet uit eigen zak, want deze handelaar stort enkel door wat hij meer heeft ontvangen aan BTW dan hij zelf heeft moeten betalen aan BTW. Voor een handelaar is de BTW-regeling een nuloperatie. Het is de consument (verbruiker) of eindgebruiker die opdraait voor de BTW. Vandaar dat BTW ook wel een wordt genoemd. De handelaars worden de belastingbetalers genoemd (storten door aan de fiscus); de consument is de belastingdrager (draagt de last van deze belasting). De consument die in de delicatessezaak de pralines koopt om te consumeren, betaalt daar inclusief.. BTW, maar dit bedrag komt terecht bij de fiscus via de handelaars ( ). 1 BTW op verkopen = Te betalen BTW en BTW op aankopen = Terug te vorderen BTW.

4 BTW is een indirecte 2 belasting omdat de belastinggelden indirect of onrechtstreeks bij de fiscus terecht komen. De klant (belastingdrager) betaalt aan de laatste schakel en dus niet rechtstreeks aan de fiscus. Het is via alle ondernemingen uit de bedrijfskolom dat de fiscus (indirect) het BTW zal ontvangen. Opmerking: De kolom bij BTW is steeds identiek aan de kolom Door te storten aan de fiscus. 2 Voorbeelden van directe belastingen: personenbelasting (bedrijfsvoorheffing), vennootschapsbelasting (= belasting op de winst van ondernemingen), erfenisrechten. Deze worden rechtstreeks geheven op de belastingplichtige persoon of onderneming.

5 Oefening 1: Een PC-producent verkoopt een PC aan een computergroothandel voor een bedrag van 1100 EUR. De aankoopprijs voor de PC-producent bedraagt 0 EUR. De computergroothandel verkoopt op zijn beurt deze PC voor 1300 EUR aan computershop P. Debok. Ivan De Baets koopt deze computer voor 1600 EUR bij de computershop. Het BTW-percentage dat aangerekend wordt bij aan- en verkopen bedraagt 21%. b. Hoeveel EUR aan BTW moet de computershop uit eigen zak aan de fiscus betalen? Leg kort uit. c. Formuleer nauwkeurig de regeling die de fiscus heeft voorzien voor de inning van de belasting over de toegevoegde waarde. d. Toon aan de hand van je bedrijfskolom aan dat deze regeling overeenkomt met een rechtstreekse BTW-heffing op de toegevoegde waarde. e. Hoeveel ontvangt de fiscus op de verhandeling van deze computer? Oefening 2: Een veefokkerij produceert runderen. De runderen worden in eigen bedrijf gefokt. Het bedrijf heeft voor een rund geen aankoopkosten. De veefokkerij verkoopt een rund aan een veekoopman voor 1400 EUR. Na slachting wordt het rund verkocht aan een slager voor 1800 EUR. De slager versnijdt het rund en verkoopt het vlees voor 2800 EUR aan de consumenten. Het BTW% op aan- en verkopen bedraagt 21%. b. De BTW wordt ook een verbruiksbelasting genoemd? Verklaar bondig Oefening 3: Een fietsenproducent verkoopt gedurende het ganse jaar 1000 fietsen. Hij verkoopt een fiets voor 400 EUR per fiets. Om deze fietsen te vervaardigen moet hij grond- en hulpstoffen aankopen voor EUR. Het BTW% op aan- en verkopen bedraagt 21%. a. Zal de fietsenproducent BTW moeten doorstorten aan de fiscus of zal hij geld terugkrijgen van de fiscus? Verklaar je antwoord en bereken het bedrag dat hij moet doorstorten of terugkrijgt. b. BTW op verkopen is het BTW-bedrag dat de producent zal kunnen terugvorderen van de fiscus. Het wordt dan ook Terug te vorderen BTW genoemd. Ben je het hiermee eens? Leg uit waarom wel of waarom niet.

6 Oefening 4: Een melkveebedrijf verkoopt voor 1000 EUR producten aan bij een zuivelbedrijf. De aankoopkosten voor het melkveebedrijf bedragen 0 EUR. Het zuivelbedrijf bewerkt de melk en verkoopt dit door aan een supermarktketen voor 2000 EUR. De supermarktketen verkoopt de melk voor 4000 EUR aan de uiteindelijke consument. Het BTW-percentage dat bij elke aankoop en verkoop moet betaald worden bedraagt 6%. b. Het zuivelbedrijf moet de BTW doorstorten aan de fiscus. Een BTW-percentage van 6% is dan ook voordeliger voor het zuivelbedrijf dan een BTW-percentage van 21%. Ben je het hiermee eens? Leg kort uit. c. Wie draait op voor de BTW? Waarom? d. Leg uit waarom te betalen BTW ook BTW op verkopen wordt genoemd. Oefening 5: Een houthakker heeft zelf geen aankoopkosten, maar verkoopt het hout voor 200 EUR aan een houtzagerij. Die maakt het hout in alle mogelijke formaten en verkoopt het door aan een meubelfabrikant voor een bedrag van 400 EUR. De meubelfabrikant maakt er een eetkamer van en verkoopt deze eetkamer aan een meubelwinkel voor 700 EUR. De meubelwinkel verkoopt de eetkamer voor EUR aan de familie Devos. (Respecteer de gemaakte afspraken!) b. BTW op verkopen wordt ook Te betalen BTW genoemd. De reden hiervoor is dat de klant ons niet alleen het verkoopbedrag, maar ook de BTW moet betalen Ben je het met bovenstaande redenering eens? Leg uit. c. Toon aan de hand van de cijfers uit je bedrijfskolom aan dat de regeling voorzien door de fiscus met betrekking tot de BTW-inning overeenkomt met een rechtstreekse BTWheffing op de toegevoegde waarde. d. Hoeveel EUR moet de houtzagerij uit eigen zak doorstorten naar de fiscus? Leg kort uit. e. Hoeveel EUR ontvangt de fiscus op de verkoop van deze eetkamer? Van wie ontvangt het dit bedrag (deze bedragen)? f. De consument is de rechtstreekse belastingbetaler, hij is immers de verbruiker van de producten. De handelaars of producenten zijn de belastingsdragers, daar ze enkel de (bruto) toegevoegde waarde creëren. Ben je het hiermee eens? Leg uit. g. Stel dat het BTW-percentage verhoogd wordt. Wie ondervindt hiervan de meeste last: familie Devos of de meubelwinkel? Leg uit.

38.1.BELASTING OP DE TOEGEVOEGDE WAARDE ( B.T.W.)

38.1.BELASTING OP DE TOEGEVOEGDE WAARDE ( B.T.W.) 38 -MECHANISME 38.1.BELASTING OP DE TOEGEVOEGDE WAARDE ( B.T.W.) 38.1.1. principe wil zeggen belasting op de toegevoegde waarde en betekent dat er belasting moet betaald worden op elk stukje waarde dat

Nadere informatie

ECONOMIE 3 de jaar Brussel S. Vangoetsenhoven

ECONOMIE 3 de jaar Brussel S. Vangoetsenhoven ECONOMIE 3 de jaar 2016-2017 Jan-van-Ruusbroeckollege R. De Wever Forumlaan 4 C. De Smet 1020 Brussel S. Vangoetsenhoven THEMA 1: DE KERN VAN HET ONDERNEMEN Hoofdstuk 1: Welke activiteiten vinden in een

Nadere informatie

ECONOMIE 3 de jaar Jan-van-Ruusbroeckollege Brussel

ECONOMIE 3 de jaar Jan-van-Ruusbroeckollege Brussel ECONOMIE 3 de jaar 2012-2013 Jan-van-Ruusbroeckollege Forumlaan 4 1020 Brussel R. De Wever THEMA 1: DE KERN VAN HET ONDERNEMEN Hoofdstuk 1: Welke activiteiten vinden in een onderneming plaats? 1. Behoeften

Nadere informatie

ECONOMIE 3 de jaar Jan-van-Ruusbroeckollege Brussel

ECONOMIE 3 de jaar Jan-van-Ruusbroeckollege Brussel ECONOMIE 3 de jaar 2012-2013 Jan-van-Ruusbroeckollege Forumlaan 4 1020 Brussel R. De Wever THEMA 1: DE KERN VAN HET ONDERNEMEN Hoofdstuk 1: Welke activiteiten vinden in een onderneming plaats? 1. Behoeften

Nadere informatie

ECONOMIE 3 de jaar Jan-van-Ruusbroeckollege Brussel S. Vangoetsenhoven

ECONOMIE 3 de jaar Jan-van-Ruusbroeckollege Brussel S. Vangoetsenhoven ECONOMIE 3 de jaar 2013-2014 Jan-van-Ruusbroeckollege Forumlaan 4 R. De Wever 1020 Brussel S. Vangoetsenhoven THEMA 1: DE KERN VAN HET ONDERNEMEN Hoofdstuk 1: Welke activiteiten vinden in een onderneming

Nadere informatie

3. Boeken op rekeningen (grootboek) We gaan uit van volgende beginbalans: Actief Beginbalans Passief

3. Boeken op rekeningen (grootboek) We gaan uit van volgende beginbalans: Actief Beginbalans Passief 3. Boeken op rekeningen (grootboek) We gaan uit van volgende beginbalans: Actief Beginbalans Passief Gebouwen 250.000 Rollend materieel 100.000 Handelsgoederen 40.000 Bank 30.000 Kapitaal 300.000 Lening

Nadere informatie

Extra uitleg bij berekeningen budgettering

Extra uitleg bij berekeningen budgettering Extra uitleg bij berekeningen budgettering A. Algemene opmerkingen Bij het budgetteren komen zeer veel berekeningen voor, wat dus een grote kans op rekenfouten met zich meebrengt. Bovendien bestaat de

Nadere informatie

Handleiding budgettering

Handleiding budgettering Handleiding budgettering A. Algemene opmerkingen Bij het budgetteren komen zeer veel berekeningen voor, wat dus een grote kans op rekenfouten met zich meebrengt. Bovendien bestaat de kans dat die rekenfouten

Nadere informatie

3 Consumentenprijs, BTW en inkoopwaarde van de omzet

3 Consumentenprijs, BTW en inkoopwaarde van de omzet 3 Consumentenprijs, BTW en inkoopwaarde van de omzet 3.1 Inleiding De overheid profiteert mee van elke aankoop die wordt gedaan. Want iedere ondernemer is verplicht aan de fiscus omzetbelasting (btw) af

Nadere informatie

Voorbeeld 1 In een klas van 29 leerlingen hebben 3 leerlingen een onvoldoende behaald voor een toets.

Voorbeeld 1 In een klas van 29 leerlingen hebben 3 leerlingen een onvoldoende behaald voor een toets. 1. Het berekenen van een percentage Voorbeeld 1 In een klas van 29 leerlingen hebben 3 leerlingen een onvoldoende behaald voor een toets. Bereken (in 1 decimaal nauwkeurig) hoeveel procent van de leerlingen

Nadere informatie

MODULE 3: Het eigen adviesbureau De eigen winkel (vaardigheidstoets voor de opleidingen Modestyling en Interieuradviseur) Inhoud:

MODULE 3: Het eigen adviesbureau De eigen winkel (vaardigheidstoets voor de opleidingen Modestyling en Interieuradviseur) Inhoud: Het eigen adviesbureau De eigen winkel (vaardigheidstoets voor de opleidingen Modestyling en Interieuradviseur) MODULE 3: BTW Inhoud: Consumentenprijs Verkoopprijs Te betalen btw Verschuldigde btw Af te

Nadere informatie

4. Bruto/netto toegevoegde waarde en resultaat

4. Bruto/netto toegevoegde waarde en resultaat 4. Bruto/netto toegevoegde waarde en resultaat Wanneer een beeldhouwer van een blok marmer een kunstwerk maakt, creëert hij toegevoegde waarde door middel van zijn arbeid en creativiteit. Veronderstel

Nadere informatie

Welke BTW tarieven zijn er? 21% luxe goederen 6% primaire levensbehoefte 0% vrijgesteld (export, overheidsdiensten)

Welke BTW tarieven zijn er? 21% luxe goederen 6% primaire levensbehoefte 0% vrijgesteld (export, overheidsdiensten) www.jooplengkeek.nl Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) Omzet belasting (BTW) Toegevoegde waarde: de waarde die het bedrijf toevoegt aan een al bestaande waarde. Welke BTW tarieven zijn er? 21% luxe goederen

Nadere informatie

Een zelfstandige valt onder dezelfde tarieven van personenbelasting dan een loontrekkende.

Een zelfstandige valt onder dezelfde tarieven van personenbelasting dan een loontrekkende. 40. Voorafbetalingen zelfstandige 40.7 Zelfstandige Een zelfstandige valt onder dezelfde tarieven van personenbelasting dan een loontrekkende. De zelfstandige is echter niet verplicht bedrijfsvoorheffing

Nadere informatie

De meerwaarden. Met meerwaarden bedoelt men het positieve verschil tussen de verkoopprijs van een goed en de aankoopprijs ervan (inclusief kosten).

De meerwaarden. Met meerwaarden bedoelt men het positieve verschil tussen de verkoopprijs van een goed en de aankoopprijs ervan (inclusief kosten). De meerwaarden Met meerwaarden bedoelt men het positieve verschil tussen de verkoopprijs van een goed en de aankoopprijs ervan (inclusief kosten). Als het onroerend goed voor beroepsactiviteiten wordt

Nadere informatie

Cursus financieel management

Cursus financieel management Cursus financieel management Toelichting op de cursus De Investeringsbegroting BTW Santana Joop Lengkeek Kamer H0.012 Email: Lengkeek.J@NHTV.nl www.jooplengkeek.nl Cursus Financieel Management Even voorstellen:

Nadere informatie

Marcus wil eindelijk zijn droom realiseren en zet een nv op waarbinnen hij stoelen op maat zal maken en verkopen.

Marcus wil eindelijk zijn droom realiseren en zet een nv op waarbinnen hij stoelen op maat zal maken en verkopen. Marcus wil eindelijk zijn droom realiseren en zet een nv op waarbinnen hij stoelen op maat zal maken en verkopen. Beginsituatie: Marcus start na wijs beraad een zaak op, Marcus bvba. Marcus bezit 700.000e,

Nadere informatie

Oefeningen: Break-even analyse

Oefeningen: Break-even analyse Oefeningen: Break-even analyse Oefening 1: Een onderneming produceert een bepaald product dat verkocht wordt tegen een prijs van 50 EUR per stuk. Per eenheid dat gemaakt wordt, kost het de onderneming

Nadere informatie

BREAK EVEN PUNT. Kostprijsberekening Hendrik Claessens

BREAK EVEN PUNT. Kostprijsberekening Hendrik Claessens BREAK EVEN PUNT Vraag 1 Hoe groot zal het BEP zijn indien ik weet dat Vaste kost 25 522 de verkoopsprijs 10 variabele kost 8,5 resultaat naar boven af te ronden tot 0 cijfers na de komma Vraag 2 Hoe groot

Nadere informatie

De Fairness Tax: nieuwe minimumbelasting voor grote vennootschappen?

De Fairness Tax: nieuwe minimumbelasting voor grote vennootschappen? De Fairness Tax: nieuwe minimumbelasting voor grote vennootschappen? Op 30 juli 2013 werd de wet houdende diverse bepalingen omtrent de nieuwe fiscale maatregelen in het kader van de begrotingscontrole

Nadere informatie

de boekhoudkundige verwerking van een economische cyclus: van start, via aan- en verkoop naar het einde van het jaar door Hendrik Claessens

de boekhoudkundige verwerking van een economische cyclus: van start, via aan- en verkoop naar het einde van het jaar door Hendrik Claessens de boekhoudkundige verwerking van een economische cyclus: van start, via aan- en verkoop naar het einde van het jaar door Hendrik laessens Opgave We starten met een onderneming gespecialiseerd in computermateriaal.

Nadere informatie

... 1% = 1/100 = 0,01 = 1 van de % = 2/10 = 0,2 = 20 van de % = 1/4 = 0,25 = 25 van de % = 1/2 = 0,5 = 50 van de 100

... 1% = 1/100 = 0,01 = 1 van de % = 2/10 = 0,2 = 20 van de % = 1/4 = 0,25 = 25 van de % = 1/2 = 0,5 = 50 van de 100 3.4 Procenten Procenten worden in de retail veel gebruikt, bijvoorbeeld om btw of kortingen te berekenen. Procenten geven een verhouding aan tussen het geheel (100%) en een deel hiervan (bijvoorbeeld 10%

Nadere informatie

Nederland belastingparadijs voor uw 2 e en 1 e woning

Nederland belastingparadijs voor uw 2 e en 1 e woning Nederland belastingparadijs voor uw 2 e en 1 e woning Second Home juni 2015 - Antwerpen Maurice De Clercq - Niek Op den Kamp - Harjit Singh ESJ Accountants & Belastingadviseurs Agenda 1. Een tweede woning

Nadere informatie

VLAAMS GEWEST REGISTRATIERECHTEN BIJ ONDERHANDSE AANKOOP

VLAAMS GEWEST REGISTRATIERECHTEN BIJ ONDERHANDSE AANKOOP VLAAMS GEWEST REGISTRATIERECHTEN BIJ ONDERHANDSE AANKOOP 1. ALGEMEEN Bij het kopen van een onroerend goed moet rekening gehouden worden met de beschrijfkosten die bovenop de aankoopsom komen. De beschrijfkosten

Nadere informatie

De winkelier ontvangt dus meer btw dan dat hij betaald. Het verschil van 29,40 21,- = 8,40 draagt de winkelier af aan de belastingdienst.

De winkelier ontvangt dus meer btw dan dat hij betaald. Het verschil van 29,40 21,- = 8,40 draagt de winkelier af aan de belastingdienst. Hoofdstuk 3 Paragraaf 1 Belastingen op aankopen Geld voor de overheid Berekening btw Btw = belasting toegevoegde waarde. De consument betaalt aan de winkelier het verkoopbedrag + de btw. Dit noemt men

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 5. 1 Winkel 8. 2 De overheid Inkomsten en uitgaven 134. Trefwoordenlijst 189 INHOUD 7

Inhoud. Inleiding 5. 1 Winkel 8. 2 De overheid Inkomsten en uitgaven 134. Trefwoordenlijst 189 INHOUD 7 Inhoud Inleiding 5 1 Winkel 8 2 De overheid 90 3 Inkomsten en uitgaven 134 Trefwoordenlijst 189 INHOUD 7 1 Winkel 1.1 Opdracht 1.1 In de handel Doel Na deze opdracht kun je de handelsstappen van goederen

Nadere informatie

Betekenis vakken BTW-aangifte KADER II : UITGAANDE HANDELINGEN

Betekenis vakken BTW-aangifte KADER II : UITGAANDE HANDELINGEN Betekenis vakken BTW-aangifte KADER II : UITGAANDE HANDELINGEN Rooster 00 - Verkoop van goederen tegen 0-tarief: dagbladen, tijdschriften, pre-paid telefoonkaarten, recuperatiestoffen, tabaksfabrikaten.

Nadere informatie

2. VILLAVENNOOTSCHAP: TEGENVOORBEELD TRENDS

2. VILLAVENNOOTSCHAP: TEGENVOORBEELD TRENDS 2. VILLAVENNOOTSCHAP: TEGENVOORBEELD TRENDS BESCHRIJVING Het is een heel eenvoudig voorbeeld waarbij de aankoop van een huis en een beperkt aantal kosten in verband hiermee worden bekeken. De kostprijs

Nadere informatie

BREAK EVEN PUNT. Oefeningen Kostprijsberekening: Het Break Even Punt

BREAK EVEN PUNT. Oefeningen Kostprijsberekening: Het Break Even Punt BREAK EVEN PUNT Vraag 1 Hoe groot zal het BEP zijn indien ik weet dat Vaste kost 25 522 de verkoopsprijs 10 variabele kost 8,5 resultaat naar boven af te ronden tot 0 cijfers na de komma Vraag 2 Hoe groot

Nadere informatie

UITWERKINGEN OPGAVEN

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 4 Opgave 1 Jansen heeft aan Pietersen een lading pindanoten geleverd met een bruto gewicht van 820 kilogram. De prijs die voor de pinda s is overeengekomen is 0,75 per 0,5 kilogram. De pinda

Nadere informatie

Procenten. Een percentage van iets nemen. Handige percentages. Het percentage vinden

Procenten. Een percentage van iets nemen. Handige percentages. Het percentage vinden Procenten Een percentage van iets nemen 1% Percentages kom je overal tegen: Deze stof is % katoen. Dat is 99% zeker. Op deze bankrekening krijg je 4% rente. Wat is 1%? 1% (één procent) betekent 1 per.

Nadere informatie

Eindexamen vmbo gl/tl economie 2011 - II

Eindexamen vmbo gl/tl economie 2011 - II Beoordelingsmodel Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 scorepunt toegekend. MINpunten 1 maximumscore 1 2 / 6 x 100 % = 33,3% 2 maximumscore 1 Voorbeeld van een juiste reden: Klantenbinding:

Nadere informatie

Een product begint als grondstof en daarna word het verwerkt tot een eindproduct.

Een product begint als grondstof en daarna word het verwerkt tot een eindproduct. Samenvatting door G. 1151 woorden 21 januari 2015 7,2 5 keer beoordeeld Vak Methode Economie Economie voor jou Paragraaf 3: 3.1: Produceren: is het maken van goederen of het leveren van diensten. Een product

Nadere informatie

FISCALE VERPLICHTINGEN. 16 februari 2013

FISCALE VERPLICHTINGEN. 16 februari 2013 FISCALE VERPLICHTINGEN IN PORTUGAL 16 februari 2013 Fiscaal resident U heeft een Portugees fiscaal nummer (NIF of Número de Contribuinte) U woont in Portugal U bent uitgeschreven uit het Nederlandse bevolkingsregister

Nadere informatie

EENMANSZAAK DEEL 1. Periode 3 Hoofdstuk 2

EENMANSZAAK DEEL 1. Periode 3 Hoofdstuk 2 EENMANSZAAK DEEL 1 Periode 3 Hoofdstuk 2 Opgaven 35 t/m 58 HOOFDSTUK 2 Maak opgaven 35 t/m 40 STARTEN VAN EEN ONDERNEMING Onderzoek welke vergunningen je nodig hebt & welke wetgeving op jouw onderneming

Nadere informatie

nationale arbeidsraad

nationale arbeidsraad nationale arbeidsraad A D V I E S Nr. 1.347 ------------------------------ Zitting van dinsdag 15 mei 2001 Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van artikel 19 van het koninklijk besluit van 28

Nadere informatie

10 De verwerking van de creditnota's in de btw-aangifte

10 De verwerking van de creditnota's in de btw-aangifte 10 De verwerking van de creditnota's in de btw-aangifte Oefening 1 De ontvangst van een creditnota voor 100 EUR i.v.m. een reclamedienst verricht door een Nederlands reclamebureau. De dienst werd echter

Nadere informatie

Utrecht 21 april 2015

Utrecht 21 april 2015 Utrecht 21 april 2015 ONDERWERPEN Algemene inleiding BTW verschuldigd over subsidies? Invloed van subsidies op de aftrek van BTW KARAKTER VAN DE BTW Belast het verbruik door consument / eindverbruiker

Nadere informatie

Voorbeeldexamen Management Controle

Voorbeeldexamen Management Controle Voorbeeldexamen Management Controle VRAAG 1 Verklaar volgende termen (maximaal 3 regels per term) - Doelcongruentie - Productclassificatie - MBO - Profit sharing - Indirecte CF statement VRAAG 2 Leg uit

Nadere informatie

UIT accijns en btw

UIT accijns en btw Kostprijsverhogende belastingen. Zowel accijnzen als BTW zijn kostprijsverhogende belastingen. Zowel accijnzen als de BTW zijn indirecte belastingen. Ze worden via de tussenhandel geheven en niet direct

Nadere informatie

BIJLAGE 1. Training, gesloten-economie-experiment en betalingsprocedure

BIJLAGE 1. Training, gesloten-economie-experiment en betalingsprocedure 85 BIJLAGEN BIJLAGE 1 86 Training, gesloten-economie-experiment en betalingsprocedure Zoals in 2.5 werd opgemerkt, hebben alle proefpersonen voorafgaand aan het (open-economie) experiment deelgenomen aan

Nadere informatie

Inhoudstafel. Vo o r wo o r d... 1

Inhoudstafel. Vo o r wo o r d... 1 Vo o r wo o r d................................................................................ 1 Deel 1 Bezoldiging Ho o f d s t u k 1: Be g r i p... 4 Wat wordt er bedoeld met bezoldiging?... 4 Hoe neemt

Nadere informatie

Thema 1 Pizzeria. Deel 1 Consumptie

Thema 1 Pizzeria. Deel 1 Consumptie 1 Thema 1 Pizzeria Deel 1 Consumptie 1. Ieder mens probeert zo veel mogelijk wensen te vervullen. Iedereen begint daarbij met de belangrijkste behoeften: eten, drinken, kleding en een dak boven je hoofd.

Nadere informatie

LESDOSSIER: KOSTPRIJSBEREKENING

LESDOSSIER: KOSTPRIJSBEREKENING LESDOSSIER: KOSTPRIJSBEREKENING Situatie Wanneer men als handelaar een product verkoopt of een dienstverlening verleent, dient men een prijs te bepalen om te verkopen. Hoe gaat men tewerk? Met wat dient

Nadere informatie

Informatie over verkopen aan Vidomes. Zo koopt Vidomes de woning weer van u terug

Informatie over verkopen aan Vidomes. Zo koopt Vidomes de woning weer van u terug Informatie over verkopen aan Vidomes Uw Koopgarantwoning verkopen? Zo koopt Vidomes de woning weer van u terug Uw Koopgarant-woning verkopen? Zo koopt Vidomes de woning weer van u terug Heeft u een Koopgarant-woning

Nadere informatie

Basis Dubbel Boekhouden Oefeningenreeks 1

Basis Dubbel Boekhouden Oefeningenreeks 1 Basis Dubbel Boekhouden Oefeningenreeks 1 Afkortingen die we gebruiken: AF = aankoopfactuur VF = verkoopfactuur BA = bankafschrift: dit wil zeggen dat de klant op die datum betaald heeft (debet) of wanneer

Nadere informatie

INLEIDING: Het BBP als welvaartsindicator van een land

INLEIDING: Het BBP als welvaartsindicator van een land INLEIDING: Het BBP als welvaartsindicator van een land A. Inleidende begrippen 1. Het begrip BBP Het BBP is de som van alle bruto toegevoegde waarden geproduceerd door alle ondernemingen in 1 land in een

Nadere informatie

Belastingen en de boekhouding

Belastingen en de boekhouding BAD1.1 les 7 programma Belastingen en de boekhouding Drie groepen belastingen Ondernemer als onbezoldigd ontvanger Loonbelasting Omzetbelasting Belastingen Drie groepen zakelijke belastingen waterschapslasten,

Nadere informatie

Bedrijfsadministratie Deel I

Bedrijfsadministratie Deel I Bedrijfsadministratie Deel I BTW in de boekhouding BAARHVILLE STUDIEHULP August 3, 2016 Opgesteld door: Deborah Baarh 1 Bedrijfsadministratie Deel I Thema Les DE BALANS SKIT-MODEL Startfase Duur fase:

Nadere informatie

De JetStar bestaat uit een reeks onderdelen die in de onderneming JetFun bvba worden geproduceerd.

De JetStar bestaat uit een reeks onderdelen die in de onderneming JetFun bvba worden geproduceerd. De onderneming JetFun bvba produceert één type jetski, de JetStar. De JetStar bestaat uit een motor die de jetski aandrijft. De motor is een Kawasaki 23 pk die wordt aangekocht. De JetStar bestaat uit

Nadere informatie

HOOFDSTUK 2. Vorderingen op ten hoogste één jaar

HOOFDSTUK 2. Vorderingen op ten hoogste één jaar HOOFSTUK 2 Vorderingen op ten hoogste één jaar Blz. 393 tot 403 ATIVA BALANS per --/--/-- PASSIVA I. OPRIHTINGSKOSTEN 20 I. KAPITAAL 10 II. IMMATERIËLE VASTE ATIVA 21 A. Geplaatst kapitaal 100 III. MATERIËLE

Nadere informatie

Je koopt iets dat pas later hoeft te worden betaald. De afnemer ontvangt het leverancierskrediet

Je koopt iets dat pas later hoeft te worden betaald. De afnemer ontvangt het leverancierskrediet www.jooplengkeek.nl Vreemd vermogen op korte termijn Leverancierskrediet Je koopt iets dat pas later hoeft te worden betaald. Leverancierskrediet is dus krediet dat de leverancier verleent aan de afnemer

Nadere informatie

De omzetbelasting. 1. Inleiding

De omzetbelasting. 1. Inleiding De omzetbelasting 1. Inleiding De omzetbelasting is een algemene verbruiksbelasting die de overheid heft op de verkoop van diensten en producten. De belasting, ook wel btw genoemd (Belasting over de toegevoegde

Nadere informatie

ANTWOORDEN HOOFDSTUK 4

ANTWOORDEN HOOFDSTUK 4 ANTWOORDEN HOOFDSTUK 4 Opgave 1 Jansen heeft aan Pietersen een lading pindanoten geleverd met een bruto gewicht van 820 kilogram. De prijs die voor de pinda s is overeengekomen is 0,75 per 0,5 kilogram.

Nadere informatie

Chocolade. De geschiedenis. De cacaoboom. Ik houd mijn spreekbeurt over chocolade. In zuid Amerika groeit de cacaoboom.

Chocolade. De geschiedenis. De cacaoboom. Ik houd mijn spreekbeurt over chocolade. In zuid Amerika groeit de cacaoboom. Chocolade Ik houd mijn spreekbeurt over chocolade. De geschiedenis In zuid Amerika groeit de cacaoboom. Daar wordt al sinds de 17e eeuw door verschillende volken de cacaoboom gekweekt. De Inca's, Maya's

Nadere informatie

5,4. Werkstuk door een scholier 1949 woorden 13 februari keer beoordeeld. Nederlands

5,4. Werkstuk door een scholier 1949 woorden 13 februari keer beoordeeld. Nederlands Werkstuk door een scholier 1949 woorden 13 februari 2002 5,4 211 keer beoordeeld Vak Nederlands De vruchten van de cacaoboom bevatten zaden (cacaobonen) waarvan cacaopoeder wordt gemaakt. Na het oogsten

Nadere informatie

INSTRUCTIE. Wat houdt het btw voordeel in? Besluit overheid

INSTRUCTIE. Wat houdt het btw voordeel in? Besluit overheid INSTRUCTIE BTW VOORDEEL VOOR DE PARTICULIER ALS ONDERNEMER De Belastingdienst maakt het voor zonnepanelen bezitters leuker: Particulieren met zonnepanelen kunnen btw terugvragen In deze instructie leest

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting de Thuiskopie voor MKB Nederland

Nieuwsbrief Stichting de Thuiskopie voor MKB Nederland Nieuwsbrief Stichting de Thuiskopie voor MKB Nederland Per 1 januari 2013 is er vernieuwde thuiskopie wetgeving in werking getreden. Aangezien de hoeveelheid voorwerpen onder de thuiskopieregeling is uitgebreid

Nadere informatie

Remediëringstaak: Vraag en aanbod

Remediëringstaak: Vraag en aanbod Remediëringstaak: Vraag en aanbod 1. Studeer opnieuw de leerstof van vraag en aanbod in. Tracht steeds zeer inzichtelijk te studeren: ga na dat je alle redeneringen die we in de klas / cursus maakten snapt.

Nadere informatie

> Een praktijkvoorbeeld van de openingsbalans staat in de CASE achterin het boek. Rechterkant, passiva, credit Vaste activa. 7.

> Een praktijkvoorbeeld van de openingsbalans staat in de CASE achterin het boek. Rechterkant, passiva, credit Vaste activa. 7. De openingsbalans stap voor stap uitgelegd In het onderstaande schema zie je een voorbeeld van een complete openingsbalans. In de volgende schema s wordt de openingsbalans per onderwerp uitgelegd. C >

Nadere informatie

Thema 1 Pizzeria ANTWOORDEN

Thema 1 Pizzeria ANTWOORDEN 1 Thema 1 Pizzeria ANTWOORDEN Deel 1 Consumptie 1. Ieder mens probeert zo veel mogelijk wensen te vervullen. Iedereen begint daarbij met de belangrijkste behoeften: eten, drinken, kleding en een dak boven

Nadere informatie

Fiscaal memo (aangifte 2017)

Fiscaal memo (aangifte 2017) Fiscaal memo (aangifte 2017) 1. Inleiding AmsterdamGold heeft het genoegen u hierbij een memorandum te verstrekken waarin enkele fiscale aspecten worden behandeld, die bij aanschaf, bezit en verkoop van

Nadere informatie

Fiscale aspecten van uw tweede woning in Nederland en op Bonaire. Second Home september Utrecht. Robert van Beek

Fiscale aspecten van uw tweede woning in Nederland en op Bonaire. Second Home september Utrecht. Robert van Beek Fiscale aspecten van uw tweede woning in Nederland en op Bonaire Second Home september 2016 - Utrecht Robert van Beek Agenda 1. Inwonerschap & belastingplicht 2. Een tweede woning in Nederland 3. Niet-inwonerschap

Nadere informatie

UNIFORM EINDEXAMEN MULO tevens TOELATINGSEXAMEN VWO/HAVO 2010

UNIFORM EINDEXAMEN MULO tevens TOELATINGSEXAMEN VWO/HAVO 2010 MINISTERIE VAN ONDERWIJS EN VOLKSONTWIKKELING EXAMENBUREAU UNIFORM EINDEXAMEN MULO tevens TOELATINGSEXAMEN VWO/HAVO 200 VAK : BEDRIJFSREKENEN DATUM : DINSDAG 06 JULI 200 TIJD : 09.45.25 UUR (MULO-III KANDIDATEN)

Nadere informatie

Hoorcollege 1: Inleiding

Hoorcollege 1: Inleiding Hoorcollege 1: Inleiding Datum: 9 november 2009 Studiestof: hoofdstuk 5 Drs. O.L. Mobach INLEIDING De omzetbelasting is vak dat altijd actueel is. In de Verenigde Staten is er op dit moment bijvoorbeeld

Nadere informatie

Hervorming Sociale Bijdragen 2015

Hervorming Sociale Bijdragen 2015 Hervorming Sociale Bijdragen 2015 De reden van de hervorming van de sociale bijdragen is het gevolg van de bestaande kritiek op de kloof van 3 jaar tussen het behalen van de inkomsten en de inning van

Nadere informatie

Tarieven 2015 Vlaamse gewest Controle van de biologische productiemethode. Producenten

Tarieven 2015 Vlaamse gewest Controle van de biologische productiemethode. Producenten Tarieven 2015 Vlaamse gewest Controle van de biologische productiemethode De tarieven zijn excl. BTW. De verplaatsingskosten & analysekosten zijn inbegrepen en zijn geldig voor het kalender jaar (01/01/2015

Nadere informatie

Fiscale aspecten van uw tweede woning in Nederland en op Bonaire. Second Home maart Utrecht. Robert van Beek

Fiscale aspecten van uw tweede woning in Nederland en op Bonaire. Second Home maart Utrecht. Robert van Beek Fiscale aspecten van uw tweede woning in Nederland en op Bonaire Second Home maart 2017 - Utrecht Robert van Beek Agenda 1. Inwonerschap & belastingplicht 2. Een tweede woning in Nederland 3. Niet-inwonerschap

Nadere informatie

Economie 2011-2012 Klas 3 mavo

Economie 2011-2012 Klas 3 mavo conomie 2011-2012 Klas 3 mavo it werkstuk gaan jullie een product ontwikkelen. Het maakt niet uit welk product maar het moet wel vernieuwend zijn. enk aan een pratende agenda, een robot die je huiswerk

Nadere informatie

KOSTPRIJSVERHOGENDE BELASTINGEN. In de onderstaande getallenvoorbeelden gaan we uit van de aanbodfunctie: Qa = 60P

KOSTPRIJSVERHOGENDE BELASTINGEN. In de onderstaande getallenvoorbeelden gaan we uit van de aanbodfunctie: Qa = 60P pdf06 KOSTPRIJSVERHOGENDE BELASTINGEN In de onderstaande getallenvoorbeelden gaan we uit van de aanbodfunctie:. Door aan producenten opgelegde belastingen (bijvoorbeeld accijnzen, invoerrechten, milieuheffingen

Nadere informatie

Tips / nieuws voor de bedrijfsleider

Tips / nieuws voor de bedrijfsleider Tips / nieuws voor de bedrijfsleider Tip 1: Nieuwe intrestvoeten van de fiscus vanaf 01/01/2018 Er zijn 2 soorten intresten: nalatigheidsintresten: intresten die de fiscus berekent als u belastingen te

Nadere informatie

In deze instructie leest u wat de handelingen zijn om van het BTW voordeel gebruik te maken.

In deze instructie leest u wat de handelingen zijn om van het BTW voordeel gebruik te maken. INSTRUCTIE BTW BTW VOORDEEL VOOR DE PARTICULIER ALS ONDERNEMER In deze instructie leest u wat de handelingen zijn om van het BTW voordeel gebruik te maken. Let op: Ondanks dat we met zorg deze instructie

Nadere informatie

De fiscale moraal van de Belgen Een opinie-onderzoek o.l.v. Prof. Dr. Michel Maus Juni 2019

De fiscale moraal van de Belgen Een opinie-onderzoek o.l.v. Prof. Dr. Michel Maus Juni 2019 De fiscale moraal van de Belgen Een opinie-onderzoek o.l.v. Prof. Dr. Michel Maus Juni 2019 Contents 1 Rechtvaardigheid van het belastingsysteem 5 2 Tarieven 10 3 Belastingsontwijking / -ontduiking 18

Nadere informatie

TARIEVENBLAD jaar vast

TARIEVENBLAD jaar vast TARIEVENBLAD 2017 1 jaar vast energiebelasting (met de ), btw, het vastrecht elektriciteit en/of gas elektriciteit- en/of gasproduct dat Unie aan u levert of gaat leveren. Ook Unie. Daarnaast betaalt u

Nadere informatie

Immateriële vaste activa CASE 1

Immateriële vaste activa CASE 1 5. Cases Immateriële vaste activa CASE 1 Gegeven De BVBA ABC sluit een licentieovereenkomst af met haar buitenlandse moedermaatschappij voor een prijs die als volgt is bepaald: 1.Bij de ondertekening van

Nadere informatie

OEFENBLOK 2 ( )

OEFENBLOK 2 ( ) OEFENBLOK 2 (3.3.3 + 3.3.4 + 3.3.5) 1 Oefeningen bij 3.3.3: Regularisaties i.v.m. aan- en verkopen OEFENING 1 Bij het afsluiten van het boekjaar dienen onderstaande verrichtingen nog geregistreerd te worden

Nadere informatie

Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op de verkoop van producten door ENGELTJEBENGELTJE.

Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op de verkoop van producten door ENGELTJEBENGELTJE. Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op de verkoop van producten door. Het plaatsen van een bestelling op de website van leidt tot de aanvaarding van deze algemene voorwaarden. behoudt zich het

Nadere informatie

INSTRUCTIE De Belastingdienst maakt het voor zonnepanelen bezitters leuker: Particulieren met zonnepanelen kunnen btw terugvragen

INSTRUCTIE De Belastingdienst maakt het voor zonnepanelen bezitters leuker: Particulieren met zonnepanelen kunnen btw terugvragen INSTRUCTIE BTW VOORDEEL VOOR DE PARTICULIER ALS ONDERNEMER De Belastingdienst maakt het voor zonnepanelen bezitters leuker: Particulieren met zonnepanelen kunnen btw terugvragen In deze instructie leest

Nadere informatie

TAAK 7 Boekhouden ALLES DOOR ELKAAR nummer 1 EXAMEN 2014. Beste leerlingen,

TAAK 7 Boekhouden ALLES DOOR ELKAAR nummer 1 EXAMEN 2014. Beste leerlingen, TAAK 7 Boekhouden ALLES DOOR ELKAAR nummer 1 EXAMEN 2014 Beste leerlingen, Een groot deel van je examen bestaat uit BOEKHOUDEN, dat is het moeilijkste onderdeel waar ieder jaar veel leerlingen op zakken.

Nadere informatie

TUINCENTRUM VERKOOP. Rekenen voor vmbo-groen en mbo-groen

TUINCENTRUM VERKOOP. Rekenen voor vmbo-groen en mbo-groen TUINCENTRUM VERKOOP Rekenen voor vmbo-groen en mbo-groen Colofon RekenGroen. Rekenen voor vmbo- groen en mbo- groen Module Tuincentrum - Verkoop Leerlingtekst Versie 1.0. November 2012 Auteurs: Mieke Abels,

Nadere informatie

Dit voorbeeldexamen bestaat uit 24 vragen en geeft een beeld van het examen Basiskennis Boekhouden (BKB ) / Elementair Boekhouden.

Dit voorbeeldexamen bestaat uit 24 vragen en geeft een beeld van het examen Basiskennis Boekhouden (BKB ) / Elementair Boekhouden. Basiskennis Boekhouden (BKB ) / Elementair Boekhouden Examenopgaven voorbeeldexamen Belangrijke informatie Dit voorbeeldexamen bestaat uit 24 vragen en geeft een beeld van het examen Basiskennis Boekhouden

Nadere informatie

Praktijkinstructie Fiscaal administratief beheer 4 (CBA07.4/CREBO:50171)

Praktijkinstructie Fiscaal administratief beheer 4 (CBA07.4/CREBO:50171) instructie Fiscaal administratief beheer 4 (CBA07.4/CREBO:50171) pi.cba07.4.v4 ECABO, 1 september 2003 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen

Nadere informatie

Jaarnota Budget Energie

Jaarnota Budget Energie Jaarnota Budget Energie In dit document ziet u een voorbeeld van een jaarnota van Budget Energie. Bij alle termen en onderdelen die om uitleg vragen staat een cijfer genoteerd. Achterin dit document ziet

Nadere informatie

Jaarnota E.ON. Mocht u meer vragen over de jaarnota hebben dan mag u ons uiteraard bellen op

Jaarnota E.ON. Mocht u meer vragen over de jaarnota hebben dan mag u ons uiteraard bellen op Jaarnota E.ON In dit document ziet u een voorbeeld van een jaarnota van E.ON. Bij alle termen en onderdelen die om uitleg vragen staat een cijfer genoteerd. Achterin dit document ziet u de uitleg van de

Nadere informatie

Jaarnota ENGIE. Mocht u meer vragen over de jaarnota hebben dan mag u ons uiteraard bellen op

Jaarnota ENGIE. Mocht u meer vragen over de jaarnota hebben dan mag u ons uiteraard bellen op Jaarnota ENGIE In dit document ziet u een voorbeeld van een jaarnota van ENGIE. Bij alle termen en onderdelen die om uitleg vragen staat een cijfer genoteerd. Achterin dit document ziet u de uitleg van

Nadere informatie

Naam:... Nr... SPRONG 5. a Kleur het juiste percentage van de figuren en vul in hoeveel percent er overblijft.

Naam:... Nr... SPRONG 5. a Kleur het juiste percentage van de figuren en vul in hoeveel percent er overblijft. Naam:... Nr.... SPRONG 5 G G 1 Percenten T a Kleur het juiste percentage van de figuren en vul in hoeveel percent er overblijft. Kleur 20 % blauw. 25 % maak je geel. 50 % krijgt een groene kleur. Er blijft

Nadere informatie

Wetgeving inzake het Diamant Stelsel (gecoördineerde wettekst)

Wetgeving inzake het Diamant Stelsel (gecoördineerde wettekst) Wetgeving inzake het Diamant Stelsel (gecoördineerde wettekst) In dit verband kan verwezen worden naar de Programmawet van 10 augustus 2015 ( B.S. 18 augustus 2015), alsook naar de Programmawet van 18

Nadere informatie

Jaarnota Delta. Mocht u meer vragen over de jaarnota hebben dan mag u ons uiteraard bellen op

Jaarnota Delta. Mocht u meer vragen over de jaarnota hebben dan mag u ons uiteraard bellen op Jaarnota Delta In dit document ziet u een voorbeeld van een jaarnota van Delta. Bij alle termen en onderdelen die om uitleg vragen staat een cijfer genoteerd. Achterin dit document ziet u de uitleg van

Nadere informatie

Jaarnota Energiedirect.nl

Jaarnota Energiedirect.nl Jaarnota Energiedirect.nl In dit document ziet u een voorbeeld van een jaarnota van Energiedirect.nl. Bij alle termen en onderdelen die om uitleg vragen staat een cijfer genoteerd. Achterin dit document

Nadere informatie

7.7. Samenvatting door een scholier 2041 woorden 26 juni keer beoordeeld

7.7. Samenvatting door een scholier 2041 woorden 26 juni keer beoordeeld Samenvatting door een scholier 2041 woorden 26 juni 2012 7.7 6 keer beoordeeld Vak Economie Hoofdstuk 1 Brutoloon Het brutoloon is het loon dat de werknemer ontvangt van zijn werkgever. Van dit loon worden

Nadere informatie

LOGISTIEK DOORHEEN DE DISTRIBUTIEKOLOM

LOGISTIEK DOORHEEN DE DISTRIBUTIEKOLOM Toegepaste economie/logistiek: LOGISTIEK DOORHEEN DE DISTRIBUTIEKOLOM Werk aan de hand van een voorbeeld. Je krijgt een uitgewerkt voorbeeld van de bedrijfskolom van rundvlees. Links zie je een oranje

Nadere informatie

Kees begint voor zichzelf (of niet)!

Kees begint voor zichzelf (of niet)! Kees begint voor zichzelf (of niet)! Bij de beantwoording van de vragen 10 tot en met 14 moet je soms gebruikmaken van informatiebron 6 in de bijlage. Deze staat helemaal onderaan Kees Baving is ontslagen.

Nadere informatie

BESTEMMING VAN HET RESULTAAT

BESTEMMING VAN HET RESULTAAT BEDRIJFSWETENSCHAPPEN Hoofdstuk 4: BESTEMMING VAN HET RESULTAAT Indeling: 1. Juridische aspecten 2. Boekhoudkundige verwerking 3. Gevolgen voor de financiële structuur van de onderneming Bestemming resultaat

Nadere informatie

Beginner. Beginner. Beginner

Beginner. Beginner. Beginner Beginner Nummer 1 Beginner Nummer 2 Beginner Antwoordmodel Antwoordmodel Antwoordmodel Nummer 3 2014: uitgave 0/kosten 30 Afschrijving De waardevermindering van de auto (een onderdeel van de vaste activa)

Nadere informatie

Break-Even Analyse. Vaste Kosten Variabele Kosten DE EXTRACOMPTABELE KOSTENCALCULATIE

Break-Even Analyse. Vaste Kosten Variabele Kosten DE EXTRACOMPTABELE KOSTENCALCULATIE Vaste Kosten Variabele Kosten f() = f() Directe kosten Indirecte kosten rechtstreeks toewijsbaar niet-rechtstreeks toewijsbaar DE EXTRACOMPTABELE KOSTENCALCULATIE Gedurende de boekingsperiode worden alle

Nadere informatie

Uit er aar d zijn wij

Uit er aar d zijn wij Uiteraard zijn wij Wie kunnen BTW terugvorderen? Alle particulieren die op of na 20 juni 2013 (factuurdatum is geldend) een zonnepaneel installatie hebben aangeschaft kunnen de BTW terugvorderen. Particulieren

Nadere informatie

Wie is aan de belasting onderworpen en waar? Bepaling van het netto-inkomen. Onroerende inkomsten. Het belastbaar bedrag

Wie is aan de belasting onderworpen en waar? Bepaling van het netto-inkomen. Onroerende inkomsten. Het belastbaar bedrag 1.Wanneer bent u belastingplichtig in België? Bepaling belastbaar inkomen in België Wie is aan de belasting onderworpen en waar? Bepaling van het netto-inkomen Onroerende inkomsten Het belastbaar bedrag

Nadere informatie