Witte zwanen, zwarte zwanen. onzekerheden over klimaatverandering en de nog ontbrekende kennis gemeente. Wat ook in het

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Witte zwanen, zwarte zwanen. onzekerheden over klimaatverandering en de nog ontbrekende kennis gemeente. Wat ook in het"

Transcriptie

1 1 Onderwerp Klimaatbeleid: Mitigatie en Adaptatie Voorgesteld besluit Mitigatie (voorkomen van klimaatveranderingen): 1. Het realiseren van een CO2-neutrale organisatie in 2020; 2. De ambitie uit te spreken om de gehele gemeente in 2040 CO2-neutraal in te richten; 3. Inzetten op het realisatie-principe met als terugvaloptie afkoop; 4. Inzetten op het toepassen van grootschalige windenergie en Biomassa; 5. Onderzoek verrichten naar het opzetten van een energiedienstenbedrijf. Adaptatie (aanpassen aan klimaatveranderingen): Inzetten op het ambitieniveau Integrale duurzame oplossingen: ontwikkeling van een klimaatrobuuste stad. Beoogd resultaat - Een CO2 neutrale organisatie in 2020; - Een CO2 neutrale gemeente in 2040; - Adaptatie is een vast onderdeel in het beleid van de gemeente Hoogeveen; - Minder risico en schade door klimaatveranderingen. Inleiding In de milieuvisie van de gemeente Hoogeveen is als ambitie opgenomen om te komen tot een klimaatneutraal beleid. In het milieujaarprogramma 2009 is vervolgens aangegeven dat er een onderzoek uitgevoerd gaat Witte zwanen, zwarte zwanen worden naar de mogelijkheden om CO2-neutraal te zijn als onzekerheden over klimaatverandering en de nog ontbrekende kennis gemeente. Wat ook in het de toekomst zo ongewis is? Beslissingen van nu kunnen grote invloed milieujaarprogramma staat opgenomen is een onderzoek al voorzien van koelinstallaties? Moeten wegen nu al voorzien worden van naar mogelijkheden voor de gemeente om zich aan te passen daardoor extra kosten? Of schuiven we de problemen door naar volgende generaties? Hoe kunnen we ons voorbereiden op onverwachte aan klimaatveranderingen. Dit laatste onderzoek is mede met de provincie Drenthe uitgevoerd. Met het eerstgenoemde onderzoek wordt een antwoord Het aanpassen aan klimaatverandering is makkelijker gezegd dan gedaan. De daarover spelen ons parten. Want wat moet je nu al wel of nog niet doen als hebben op de lange termijn. Moeten we verzorgingshuizen voor ouderen nu hitte bestendig asfalt? Overdrijven we of reageren we juist te laat en maken gebeurtenissen, de zogenaamde black swans (o.a. down burst). De kunst is om de juiste maatregelen op het juiste moment te nemen, klimaatbestendig, zonder overreactie en kosteneffectief. De uitdaging is dan ook om ondanks alle onzekerheden en risico s van klimaatverandering maatregelen te nemen die passen bij de omstandigheden en kennis van nu, maar die het in zich dragen en zodanig zijn afgewogen dat de generaties na ons daarop kunnen voortbouwen en aanpassingen maken naarmate de kennis over het klimaat en de tijd voortschrijden Dat biedt kansen voor innovaties en het betreden van nog ongebaande paden. ( Witte zwanen, zwarte zwanen : advies over proactieve adaptatie aan klimaatverandering; Raad voor Verkeer en Waterstaat, juni 2009)

2 2 verkregen op de vraag of en hoe de gemeente Hoogeveen klimaatveranderingen kan beperken (zgn. mitigatie) Met het tweedegenoemde onderzoek wordt een antwoord verkregen op de vraag of en hoe de gemeente kan anticiperen op klimaatveranderingen (zgn. adaptatie).

3 3 Om de positie van de gemeente Hoogeveen in het mondiale vraagstuk ten aanzien van klimaat weer te geven, wordt in het volgende figuur de beleidskaders weergegeven. In bijlage 1 is een uitgebreider overzicht gegeven. In voorgaande figuur zijn de twee lijnen in klimaatbeleid te herkennen: Mitigatie(beleid) in de linkerkolom: Het voorkomen van klimaatverandering: beperken uitstoot broeikasgassen Adaptatiebeleid in de rechterkolom: Het aanpassen van de samenleving aan klimaatveranderingen. Het klimaat is aan het veranderen en deze ontwikkeling zal zich ongeacht het mitigatiebeleid nog decennia lang voortzetten. Inzetten op het voorkomen van klimaatveranderingen heeft naast een milieubelang ook een economisch en sociaal belang. De vraag naar fossiele brandstoffen zal mede door de economische ontwikkeling van o.a. China, India en Rusland drastisch gaan toenemen. Het aanbod van olie zal echter niet meer stijgen met als gevolg stijgende energieprijzen. Deze ontwikkeling (inflatie) kan een rem zijn voor economisch herstel. Daarnaast zullen de lasten van huishoudens explosief gaan stijgen met als gevolg dat vooral kwetsbare groepen de energielasten van hun woning niet meer kunnen betalen. De energielasten van vooral de slecht geïsoleerde woningen zullen binnen afzienbare tijd hoger zijn dan de netto huurlast. Huurders kunnen hierdoor in financiële problemen komen. Een positief economisch belang is er in de stimulering van innovatie en er worden nieuwe technieken toegepast. Daarnaast zorgt het ervoor dat de adaptatiekosten niet exponentieel

4 4 stijgen. Ook geldt dat de samenleving minder afhankelijk wordt van de slinkende voorraad fossiele brandstoffen bij het uitvoeren van een goed klimaatbeleid. Adaptatiemaatregelen hebben direct effect op het klimaatvraagstuk en mitigatiemaatregelen uitsluitend wanneer hieraan wereldwijd een bijdrage wordt geleverd. Het is wenselijk dat in het gemeentelijke klimaatbeleid het mitigatie- en adaptatiebeleid beide wordt meegenomen omdat het een niet losstaat van het ander. Argumenten Mitigatie (voorkomen van klimaatverandering) Het realiseren van een CO2 neutrale organisatie in Hiermee neemt de gemeente Hoogeveen haar verantwoordelijkheid waar zij direct invloed heeft; 1.2 De gemeente Hoogeveen wordt een maatschappelijk voorbeeld en laat burgers en bedrijven inzien dat niet alleen om klimaatgronden maar ook om economische redenen de bedrijfsvoering cq. de woning Definitie CO2 neutraal verduurzaamd moet worden; CO2 neutraal betekent dat er niet meer energie 1.3 Het is een haalbare doelstelling op basis van het rapport gebruikt wordt dan dat er vanuit duurzame van Ecofys (zie bijlage 2). De ambitie uit te spreken om de gehele gemeente in 2040 CO2- neutraal in te richten 2.1 Hiermee invulling geven aan het thema aantrekkelijke stad en dorpen; 2.2 Committeren aan de doelstellingen van het rijk en de provincie; 2.3 Het is een haalbare richting op basis van het rapport Ecofys (zie bijlage 2). bronnen aan het systeem wordt toegeleverd. In het geval van de gemeente Hoogeveen is dit systeem de gemeentelijke organisatie respectievelijk haar grondgebied. Inzetten op het realisatie-principe met als terugvaloptie afkoop 3.1 Het kapitaal van de investeringen in energiebesparing en duurzame energievoorzieningen blijft in de gemeente Hoogeveen; 3.2 De opgebouwde kennis blijft in de gemeente; 3.3 De zichtbaarheid voor de burgers kan bewustwording en draagvlak creëren; 3.4 Verminderde afhankelijkheid van fossiele brandstoffen; 3.5 Werkgelegenheid door investeringen (binnen de gemeente); 3.6 Na benutting van alle besparingsmogelijkheden en realisatie de overblijvende CO2uitstoot compenseren. Hierbij ook weer inzetten op duurzame energie; NB: Bij realisatie" dient/zal ook Realisatie en afkoop In het geval van realisatie (ook wel make genoemd) doet de gemeente (en marktpartijen) zelf investeringen in energiebesparing en een duurzame energievoorziening. Bij de optie afkoop (ook wel buy-optie genoemd) wordt groene stroom en groen gas ingekocht. Wanneer overheden in grote meerderheid zouden opteren voor de afkoopoptie zal er onvoldoende duurzame energie beschikbaar zijn om in de behoefte te voorzien. gekeken (te) worden naar de mogelijkheden in de regio te kijken, te anticiperen en evt. participeren.

5 5 Inzetten op het toepassen van grootschalige windenergie 4.1 Windenergie is het financieel meest rendabel naast biomassa. Op biomassa wordt al ingezet door de gemeente door participatie in het project van NLTO en DOC; 4.2 Met windenergie is een grote CO2-reductie te behalen; 4.3 Het is noodzakelijk om actief de mogelijkheid naar windenergie te onderzoeken om de doelstelling onder nr. 2 te kunnen behalen. Onderzoek verrichten naar het opzetten van een energiedienstenbedrijf 5.1 Met een energiedienstenbedrijf kan er een betere inbedding en uitvoering plaatsvinden van de nu nog losse klimaatprojecten. Ook binnen een dergelijke opzet heeft de gemeente nog steeds de leiding over de projecten; 5.2 Door de winstgevende en (nu nog) minder rendabele technieken onder een financieel/juridisch dak te plaatsen, ontstaat er een financieel regime waarin de rendementen en risico s gespreid kunnen worden; 5.3 De bundeling van kennis en ervaring zorgt ervoor dat het wiel niet steeds opnieuw wordt uitgevonden wat leidt tot efficiëntere realisatieprocessen; 5.4 Het bijeenbrengen van partijen onder een (lokale) organisatie leidt tot het verminderen van risico s voor individuele partijen; 5.5 Geconstateerd is dat de klassieke overheidsinstrumenten (communicatie/subsidie) onvoldoende resultaat hebben om de (noodzakelijke) klimaatdoelstellingen te realiseren. Het samenwerken van de gemeente met lokale marktpartijen eventueel aangevuld met bovenlokale partijen in een energiedienstenbedrijf kan de transitie versnellen. Adaptatie (aanpassen aan klimaatverandering) Inzetten op het ambitieniveau Integrale duurzame oplossingen: ontwikkeling van een klimaatrobuuste stad 1. Benutten van kansen die klimaatverandering met zich meebrengt; 2. Vermindering van risico s en schade als gevolg van klimaatverandering; 3. Geen extra budget nodig, de oplossingen zijn inpasbaar in de huidige werkzaamheden van de gemeente; Bijvoorbeeld: natuurlijke koeling door groen, waterbuffering (zgn. no-regret maatregelen). Kanttekeningen Het realiseren van een CO2-neutrale organisatie is eenvoudiger te realiseren dan de gemeente in zijn geheel omdat de invloed op het eigen handelen vele malen groter is dan het handelen van de diverse doelgroepen. Op adaptatiegebied is het ook mogelijk om een andere keuze te maken als ambitie. Zie hiervoor het rapport van Builddesk pag. 8 en 9 (bijlage 3) Tien molens kunnen alle burgers van de gemeente voorzien van groene stroom. Ter vergelijk: wanneer we huishoudens d.m.v. zonnepanelen van elektriciteit willen voorzien zal hiervoor een oppervlak van ongeveer 120 voetbalvelden beschikbaar moeten zijn.

6 6

7 7 Aanpak Mitigatie (voorkomen van klimaatverandering) Om de route naar CO2-neutraliteit te bepalen zal er duidelijkheid moeten komen over hoe dit te realiseren. Voor de gemeentelijke organisatie kan de route er als volgt uitzien: Besparen: Duurzame energie: Compenseren: Openbare verlichting Energiedienstenbedrijf Inkoop groen stroom continueren Onderkomen organisatie (b.v.10 molens 3 MW) totdat in eigen behoefte is voorzien. Zwembad of biomassa buitenv) Eventueel groengas inkopen. Scholen Sport binnen Pompen en gemalen (maatregelen met een terugverdientijd < dan 5 jaar invoeren) Co2-neutraal renoveren Bij nieuwbouw op zijn minst CO2-neutraal bouwen Verduurzamen wagenpark, woon-, werkverkeer. Voorbeeldfunctie (uitstraling): Zonnepanelen plaatsen op gemeentelijke gebouwen Kleine windmolens plaatsen op gemeentelijke gebouwen Communicatiestrategie opzetten (aansluiten bij Drenthe bespaart) Voor de gemeente Hoogeveen als grondgebied kan het er als volgt uitzien. Hierbij dient opgemerkt te worden dat dit voor deze lange periode lastiger concreet is te maken op dit moment en dat de doelstelling meer richtinggevend is dan harde afspraak. - De gemeentebrede werkzaamheden zijn er op gericht aan te sluiten bij het rijks- en provinciaalbeleid (zie bijlage 1). - De gemeentelijke projecten waarvoor subsidie is ontvangen (SLOK) en de provinciale projecten in het Voorstel kader B&W: van Mitigatie het en Adaptatie woningenplan en het voertuigenplan. - Inzetten op de doelgroep Industrie. - In Hoogeveen is deze doelgroep verantwoordelijk voor 50% van de CO2 uitstoot. Het is van belang dat

8 8 Adaptatie (aanpassen aan klimaatverandering) Bij het gekozen ambitieniveau wordt adaptatie als vanzelfsprekend onderdeel meegenomen in het beleid: ruimtelijke ordening en inrichting, natuur, nieuw- en verbouwopgaven, gezondheidsbeleid, economie, toerisme, enz. Dit betekent ondermeer: - Water, warmte en koude oogsten (benutten) en hergebruiken wanneer nodig. - Waterberging altijd meenemen in herinrichting, bouwplannen, groenvoorziening, herstructurering ed. - Voorkomen van hitteoverlast meenemen in stedenbouwkundige keuzes, extra eisen aan gebouwen. Natuurlijke of duurzame koeling realiseren. - Ecologisch robuuste natuur en watersystemen realiseren en rekening houden met de veranderingen die optreden in soortensamenstelling. In Hoofdstuk 5 van het rapport van Builddesk (zie bijlage 3) wordt een stapsgewijze aanpak voorgesteld. Geadviseerd wordt deze strategie te volgen. Eerst zal er een actieplan opgesteld worden om te bepalen hoe het ambitieniveau te realiseren en wat er benodigd is aan menskracht en budget.

9 9 Rol gemeente Hoogeveen De rol van de gemeente Hoogeveen is tweeledig in het geheel van mitigatie en adaptatie. De rollen zijn in de uitvoering soms overlappend en niet altijd eenduidig: - Voorbeeldfunctie: Het treffen van maatregelen in de eigen organisatie en burgers en bedrijven laten inzien dat niet alleen om klimaatgronden maar ook om economische redenen de bedrijfsvoering cq. de woning verduurzaamd moet worden. Deze rol komt tot uiting bij resultaatverplichtingen en actieplannen (mitigatie, besluit 1, 4 en 5) - Regiefunctie: Het stimuleren van derden om maatregelen te nemen, verleiden en verbinden. Deze rol komt tot uiting bij de inspanningsverplichting met streefdoelen (mitigatie, besluit 2, 4 en 5 en adaptatie) Kosten, baten en dekking (kostensoort en kostenplaats) Personele kosten: Het klimaat- en energievraagstuk dient binnen de gemeentelijke organisatie te worden verankerd. Voor deze implementatie is tijdelijk (2 jaar) aanvullende capaciteit noodzakelijk. Zodra binnen de gemeentelijke organisatie het klimaat- en energievraagstuk onderdeel uit maakt van de reguliere werkzaamheden is structureel geen extra formatie noodzakelijk. Getracht wordt de kosten voor inhuur binnen de bestaande financiële middelen op te vangen. Kosten projecten: De komende jaren worden diverse (vervolg)onderzoeken en projecten opgestart. Het gaat hierbij onder andere om de 2 e fase van het adaptatieonderzoek, onderzoek naar het opzetten van energiedienstenbedrijf, het opzetten van energiebeheer, ontwikkelen beleid op het gebied van duurzaam bouwen, diverse energievisies voor het ontwikkelen van duurzame energiesystemen in uit- of inbreidingslocaties binnen de stad en dorpen van Hoogeveen. Deze projecten kunnen worden bekostigd uit de daarvoor beschikbaar zijnde exploitatiebudgetten. Daarnaast is een SLOK subsidie toegekend (looptijd t/m 2012) voor diverse door de gemeente te initiëren energieprojecten. Voor deze projecten zijn financiële middelen beschikbaar. Monitoring en evaluatie Mitigatie (het voorkomen van klimaatverandering)

10 10 Er is een daadkrachtige aansturing noodzakelijk om de doelen te realiseren. Aangezien het om lange termijn doelstellingen gaat met veranderende randvoorwaarden (veranderende prijzen, nieuwe technologische ontwikkelingen) is het van belang om een actieve periodieke beheerscyclus van 2 tot 3 jaar op te zetten. Met deze werkwijze van het beoordelen van projecten kan de voortgang en de verwachtingen planmatig worden bijgesteld. In de provincie wordt momenteel aan een monitoringssysteem gewerkt; mogelijk kan daar bij worden aangesloten. Wanneer dit niet mogelijk is zal een monitoringssyteem moeten worden opgezet. Adaptatie (het aanpassen aan klimaatveranderingen) Voorgesteld wordt een twee jaarlijkse externe evaluatie uit te voeren op het bestaande beleid en de uitvoering/realisatie van het beleid evenals toetsing van het nieuw geformuleerde beleid Communicatie De communicatie van zowel adaptatie- en mitigatiebeleid zal gestructureerd moeten plaatsvinden en verdient daarom een eigen communicatiestrategie. Communicatie zal vooralsnog op de gebruikelijke wijze via eigen communicatiemiddelen plaatsvinden. Bijlagen 1. Beleidskader; 2. Rapport Ecofys, Gemeente Hoogeveen CO2neutraal, juli 2009; 3. Rapport Builddesk, Adaptatiescan Hoogeveen, april 2009; 4. Handout presentatie.

: Mitigatie en Adaptatie

: Mitigatie en Adaptatie Datum raadsavond : 26 november 2009 Programma Onderwerp : Leeft : Mitigatie en Adaptatie Samenvatting Het voorliggende voorstel geeft u als raad inzicht in hoe we als gemeente klimaatverandering kunnen

Nadere informatie

CONCEPT FACTSHEETS KLIMAATCONTRACT PROVINCIE DRENTHE GEMEENTE HOOGEVEEN Datum: Blad 1 van 5

CONCEPT FACTSHEETS KLIMAATCONTRACT PROVINCIE DRENTHE GEMEENTE HOOGEVEEN Datum: Blad 1 van 5 Blad 1 van 5 Hoogeveen deelprogramma Diep Onder Drenthe 1. WKO installatie BVG/CH/Raadhuis 2. WKO installatie 1. Een WKO installatie in het BVG/CH/Raadhuis. 2. Duidelijkheid over de haalbaarheid van een

Nadere informatie

GEMEENTE HOOGEVEEN. Voorstel voor burgemeester en wethouders. Onderwerp Beleidsplan Openbare verlichting (planperiode 10 jaar).

GEMEENTE HOOGEVEEN. Voorstel voor burgemeester en wethouders. Onderwerp Beleidsplan Openbare verlichting (planperiode 10 jaar). Onderwerp Beleidsplan Openbare verlichting (planperiode 10 jaar). Voorgesteld besluit 1. Instemmen met het ontwerp beleidsplan openbare verlichting met de onder punt 3 voorgestelde gewijzigde aanpak voor

Nadere informatie

Energieneutraal keten sluisdeur Goese Sas

Energieneutraal keten sluisdeur Goese Sas Energieneutraal keten sluisdeur Goese Sas Door de vastgestelde energie- en klimaatdoelstelling binnen Europa om in 2050 energieneutraal te zijn, is het voor de hele samenleving maar met name voor bedrijven

Nadere informatie

Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden. Hans Haring, wethouder duurzaamheid Woerden

Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden. Hans Haring, wethouder duurzaamheid Woerden Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden Hans Haring, wethouder duurzaamheid Woerden Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden - Woerden: duurzaamheid tot in de haarvaten van de samenleving - Het klimaatakkoord

Nadere informatie

Raadscommissievoorstel

Raadscommissievoorstel Raadscommissievoorstel Status: Voorbereidend besluitvormend Agendapunt: 7 Onderwerp: Meerjarenprogramma Duurzaamheid 2014-2015 Datum: 12 november 2013 Portefeuillehouder: dhr. N.L. Agricola Decosnummer:

Nadere informatie

VNG Raadsledencampagne

VNG Raadsledencampagne Duurzaam Drimmelen VNG Raadsledencampagne Klimaat niet zonder de Raad Invloed raadsleden Borging beleid Collegiaal bestuur Collegeakkoord 2010-2014 Duurzame ontwikkeling: Een ontwikkeling die kan voorzien

Nadere informatie

DUURZAAMHEID, KLIMAATVISIE EN REGIONALE ENERGIE STRATEGIE. Bijeenkomst gemeenteraad 5 februari 2019

DUURZAAMHEID, KLIMAATVISIE EN REGIONALE ENERGIE STRATEGIE. Bijeenkomst gemeenteraad 5 februari 2019 DUURZAAMHEID, KLIMAATVISIE EN REGIONALE ENERGIE STRATEGIE Bijeenkomst gemeenteraad 5 februari 2019 PROGRAMMA 1. Inleiding (Daan Russchen) 2. Startnotitie Klimaatvisie (Jur Marringa/Roland Roijackers) 3.

Nadere informatie

Klimaat- en energiebeleid Gemeente Nijmegen

Klimaat- en energiebeleid Gemeente Nijmegen Klimaat- en energiebeleid Gemeente Nijmegen Fons Claessen sr.adviseur klimaat, energie & duurzaamheid Gemeente Nijmegen Waarom moeten we iets doen?? 1: Klimaatverandering 2: Energie en grondstoffen 3.

Nadere informatie

STRATEGIE DUURZAME ENERGIETRANSITIE GEMEENTE BREDA

STRATEGIE DUURZAME ENERGIETRANSITIE GEMEENTE BREDA STRATEGIE DUURZAME ENERGIETRANSITIE GEMEENTE BREDA UPDATE 2016 SAMENVATTING STRATEGIE DUURZAME ENERGIETRANSITIE GEMEENTE BREDA Opdrachtgever Gemeente Breda Afdeling Mobiliteit en Milieu Opdrachtnemer Evert

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder

Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 10 juli 2017 9 n.v.t. wethouder M. Blind Kenmerk 17.003559 *17.003559* Datum B&W-besluit

Nadere informatie

Biomassa. Pilaar in de energietransitie. Uitgangspunt voor de biobased economie

Biomassa. Pilaar in de energietransitie. Uitgangspunt voor de biobased economie Biomassa Pilaar in de energietransitie en Uitgangspunt voor de biobased economie Klimaatverandering: onze uitdaging Onze opdracht om er snel en écht iets aan te gaan doen Overeenstemming: er moet wat gebeuren!

Nadere informatie

Startnotitie Energietransitie. November 2018

Startnotitie Energietransitie. November 2018 Startnotitie Energietransitie November 2018 Startnotitie Energietransitie Een klimaatneutrale stad. Dat is wat Rotterdam wil zijn. Een groene en gezonde stad met schone lucht voor iedereen. Met een economie

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT 3. Doetinchem, 15 april 2009 ALDUS BESLOTEN 23 APRIL Klimaatplan Doetinchem

Aan de raad AGENDAPUNT 3. Doetinchem, 15 april 2009 ALDUS BESLOTEN 23 APRIL Klimaatplan Doetinchem Aan de raad AGENDAPUNT 3 Doetinchem, 15 april 2009 ALDUS BESLOTEN 23 APRIL 2009 Klimaatplan Doetinchem 2009-2012 Voorstel: 1. het beleidskader klimaat vaststellen, wat inhoudt dat de gemeente inzet op

Nadere informatie

Helmonds Energieconvenant

Helmonds Energieconvenant Helmonds Energieconvenant Helmondse bedrijven slaan de handen ineen voor een duurzame en betrouwbare energievoorziening. Waarom een energieconvenant? Energie is de drijvende kracht Energie is de drijvende

Nadere informatie

Groen? Het is te doen! Audit.Tax.Consulting.Financial Advisory.

Groen? Het is te doen! Audit.Tax.Consulting.Financial Advisory. Groen? Het is te doen! Audit.Tax.Consulting.Financial Advisory. Een uitdagend klimaat 20 20 2020 In 2020 moet de uitstoot van CO 2 in de EU met 20% zijn teruggebracht ten opzichte van het 1990 niveau.

Nadere informatie

Er zijn meerdere Green Deals afgesloten, waarvan we er een aantal in het oog springende nader willen benoemen.

Er zijn meerdere Green Deals afgesloten, waarvan we er een aantal in het oog springende nader willen benoemen. Programma 8. Groen Drenthe: Klimaat en Energie Energy Challenges, slim met energie op school. Missie Het thema energie is voor ons van grote economische betekenis. Wij leveren een bijdrage om minder afhankelijk

Nadere informatie

~1:t...~ Gemeente. ill. ~~/~Emmen ~ Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. Onderwerp: I Energienota jaar. stuknr. Raad

~1:t...~ Gemeente. ill. ~~/~Emmen ~ Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. Onderwerp: I Energienota jaar. stuknr. Raad Raadsvoorstel jaar Raad 2017 RAl7.0055 B 1 categorie agendanr. Stuknr. B.enW. 17/448 ill ~1:t...~ Gemeente ~~/~Emmen ~ Onderwerp: I Energienota 2017-2020 Portefeuillehouder: R. van der Weide Afdeling:

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering : 22 januari 2013 Agendanummer : 15 Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : H.J.M. Schrijver : Beleid en Projecten : Schutten Voorstel aan de raad Onderwerp : Nota Langedijk

Nadere informatie

Duurzame ontwikkeling:

Duurzame ontwikkeling: Duurzaam Tynaarlo Duurzame ontwikkeling: Een ontwikkeling die kan voorzien in de behoeften van de huidige generaties zonder die van de toekomstige generaties in gevaar te brengen. (Our common future 1987)

Nadere informatie

Workshop J De kracht van een klimaatfonds. 05 april 2011

Workshop J De kracht van een klimaatfonds. 05 april 2011 Workshop J De kracht van een klimaatfonds 05 april 2011 Presentatie Ad Phernambucq Zeeuws Klimaatfonds: Klimaatneutraal met Zeeuwse Projecten Nationaal Energie- en klimaatbeleid Doelstelling: Duurzame

Nadere informatie

Ja. Ja. D66 wil dat Groningen in 2040 al CO 2- neutraal is en wil dat de provincie een ambitieuze regionale energiestrategie opstelt.

Ja. Ja. D66 wil dat Groningen in 2040 al CO 2- neutraal is en wil dat de provincie een ambitieuze regionale energiestrategie opstelt. CDA - Wij zijn voor kleinschalige windenergie rond boerderijen. Onduidelijk. ChristenUnie 2035: 60% 2045: 100% 2050: 100% klimaatneutraal Ja. Net als zonnedaken en windmolens op zee, zijn windmolens op

Nadere informatie

BuildDesk kennisdocument

BuildDesk kennisdocument BuildDesk kennisdocument Groot economisch en maatschappelijk voordeel van energieneutraal renoveren Woningverbetering naar energieneutraal in de sociale huursector is economisch en maatschappelijk zeer

Nadere informatie

Duurzaamheidsonderzoek en subsidiescan Combibad De Vliet te Leiden. 11 februari 2016

Duurzaamheidsonderzoek en subsidiescan Combibad De Vliet te Leiden. 11 februari 2016 Duurzaamheidsonderzoek en subsidiescan Combibad De Vliet te Leiden 11 februari 2016 1 Managementsamenvatting Inleiding De gemeente Leiden heeft in haar duurzaamheidsambitie doelen gesteld voor de korte

Nadere informatie

Wat wordt de energiestrategie van de gemeente?

Wat wordt de energiestrategie van de gemeente? Wat wordt de energiestrategie van de gemeente? Programma raadsrotonde 17 mei 2010 Opening avond door rotondevoorzitter. Inleiding; (door Conny Huijskes; 10 minuten) - Uitleg opzet avond /in het begin toelichten

Nadere informatie

Duurzaamheidsmonitor 2017 Voorbeeld

Duurzaamheidsmonitor 2017 Voorbeeld Duurzaamheidsmonitor 2017 Voorbeeld Duurzaamheidsmonitor 2017 De duurzaamheidsmonitor is vernieuwd. De hoeveelheid data is flink gecondenseerd en meer beeldend vormgegeven ten behoeve van de leesbaarheid.

Nadere informatie

Wijk bij Duurstede, 16 september 2013. Betreft: Plan van aanpak duurzaamheid. Memo. Van: Wethouder Robbert Peek. Aan: Gemeenteraad Wijk bij Duurstede

Wijk bij Duurstede, 16 september 2013. Betreft: Plan van aanpak duurzaamheid. Memo. Van: Wethouder Robbert Peek. Aan: Gemeenteraad Wijk bij Duurstede Wijk bij Duurstede, 16 september 2013 Betreft: Plan van aanpak duurzaamheid. Memo Van: Wethouder Robbert Peek Aan: Gemeenteraad Wijk bij Duurstede behandeld door Jelger Takken toestelnummer 609 bijlagen

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Klimaatbeleid Vaals 2012-2015

Uitvoeringsprogramma Klimaatbeleid Vaals 2012-2015 Uitvoeringsprogramma Klimaatbeleid Vaals 2012-2015 Projectcode GEMEENTE 1 Energiebesparing gemeentelijke gebouwen Doelstelling Het verbeteren van de energieprestatie van gemeentelijke gebouwen door 3%

Nadere informatie

Notitie energiebesparing en duurzame energie

Notitie energiebesparing en duurzame energie Notitie energiebesparing en duurzame energie Zaltbommel, 5 juni 2012 Gemeente Zaltbommel Notitie energiebesparing en duurzame energie 1 1. Inleiding Gelet op de ambities in het milieuprogramma 2012-2015

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Nummer: wethouder openbare ruimte en wijkvernieuwing. Programma onderdeel:

Voorstel aan de raad. Nummer: wethouder openbare ruimte en wijkvernieuwing. Programma onderdeel: Voorstel aan de raad Nummer: 131026465 Portefeuille: Programma: Programma onderdeel: Steller: Afdeling: Telefoon: E-mail: wethouder openbare ruimte en wijkvernieuwing 2.3 Leefbare stad W.J. Stinissen /

Nadere informatie

Klimaatakkoord Rijk en UvW

Klimaatakkoord Rijk en UvW Klimaatakkoord Rijk en UvW Politieke en beleidsmatige context (klimaatbeleid) Rafaël Lazaroms 25 mei 2010 1 Inhoud presentatie Voorstellen Internationaal en nationaal klimaatbeleid Positie waterschappen

Nadere informatie

Energieconvenant bedrijfsleven Veenendaal en gemeente Veenendaal

Energieconvenant bedrijfsleven Veenendaal en gemeente Veenendaal Energieconvenant bedrijfsleven Veenendaal en gemeente Veenendaal 1 Intentie Bedrijvenkring Veenendaal, de coöperatieve verenigingen van Ondernemend Veenendaal, de deelnemende bedrijven en de gemeente Veenendaal

Nadere informatie

Rabin Baldewsingh. 27 juni SBR congres

Rabin Baldewsingh. 27 juni SBR congres Samen op weg naar een klimaatneutraal Den Haag Rabin Baldewsingh wethouder duurzaamheid gemeente Den Haag 27 juni SBR congres Den Haag Ambitie Den Haag klimaatneutraal in 2040 CO 2 -emissie reduceren door:

Nadere informatie

Provincie Vlaams Brabant

Provincie Vlaams Brabant 170 Provincie Vlaams Brabant ENERGIE Energie is een relatief nieuw thema. De opgave om klimaatneutraal te worden, vraagt dat we vandaag nadenken over hoe we in de toekomst onze energiebehoefte gaan invullen.

Nadere informatie

Klimaatbestendige steden

Klimaatbestendige steden Klimaatbestendige steden Klimaatbeleid en praktijk in Nederland Inspiratie voor Amersfoort Michaël Meijer Introductie Michaël Meijer Tuin- en Landschapsinrichting @ IAH Larenstein Planologie @ Radboud

Nadere informatie

Fotoverslag Gesprek 1 Stadsgesprek Duurzame energie Rijnenburg

Fotoverslag Gesprek 1 Stadsgesprek Duurzame energie Rijnenburg Fotoverslag Gesprek 1 Stadsgesprek Duurzame energie Rijnenburg In dit document geven we de foto s weer van gesprek 1, in de volgorde zoals die zijn opgehangen. De tekst die er bij staat is een weergave

Nadere informatie

Partij voor de Dieren Gouda Tav Corina Kerkmans

Partij voor de Dieren Gouda Tav Corina Kerkmans Partij voor de Dieren Gouda Tav Corina Kerkmans directie/afdeling RO/afdeling RBA contactpersoon E. ten Cate telefoon 0182-588976 uw kenmerk onderwerp reactie op uw vragen over klimaatdoelstellingen Gouda

Nadere informatie

klik hier voor de reactie dd. 27 februari 2007 van het college van B&W

klik hier voor de reactie dd. 27 februari 2007 van het college van B&W klik hier voor de reactie dd. 27 februari 2007 van het college van B&W initiatiefvoorstel Datum raadsvergadering/ Nummer raadsvoorstel 14 maart 2007 / 62/2007 Naar een klimaatplan...een goed klimaat voor

Nadere informatie

Groeiplan voor warmte. een initiatief van provincies, gemeenten en sector

Groeiplan voor warmte. een initiatief van provincies, gemeenten en sector Groeiplan voor warmte een initiatief van provincies, gemeenten en sector 27 november 2015 De Provincies Gelderland, Zuid-Holland, Noord-Holland, en Limburg, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, de Gemeenten

Nadere informatie

Lijst Lammers. Papendrecht 21 januari 2013

Lijst Lammers. Papendrecht 21 januari 2013 Lijst Lammers Papendrecht 21 januari 2013 Aan de voorzitter van de gemeenteraad van de gemeente Papendrecht, de heer C.J.M. de Bruin Markt 22 3351 PB Papendrecht Betreft: gemeente Papendrecht aansluiten

Nadere informatie

Overijssel maakt werk van nieuwe energie!

Overijssel maakt werk van nieuwe energie! Overijssel maakt werk van nieuwe energie! U wilt met uw onderneming of woningcorporatie werk maken van nieuwe energie of energiebesparing. Maar u krijgt de financiering niet (volledig) rond via een bancaire

Nadere informatie

*Z7348DBDA7D* raadsvoorstel. Onderwerp. Uitgangspunten windenergie. Voorstel

*Z7348DBDA7D* raadsvoorstel. Onderwerp. Uitgangspunten windenergie. Voorstel *Z7348DBDA7D* raadsvoorstel Vergadering Gemeenteraad van 20-07-2016 Afdeling Naam opsteller voorstel Portefeuillehouder : Ruimtelijk Beleid : Roij, Maaike van; Arts, Marian : G.J.W. (Geert) Gabriëls Raadsvoorstel:

Nadere informatie

Lijst Lammers. KORTE SAMENVATTING Papendrecht, 22januari 2013. Persbericht. Wordt Papendrecht de derde stadin Nederland met een zonatlas?

Lijst Lammers. KORTE SAMENVATTING Papendrecht, 22januari 2013. Persbericht. Wordt Papendrecht de derde stadin Nederland met een zonatlas? Lijst Lammers KORTE SAMENVATTING Papendrecht, 22januari 2013 Persbericht Wordt Papendrecht de derde stadin Nederland met een zonatlas? Fractie Lijst Lammers pleit voor de Zonatlas in Papendrecht en vraagt

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2018 2019 34 534 Voorstel van wet van de leden Klaver, Asscher, Beckerman, Jetten, Dik-Faber, Yesilgöz-Zegerius, Agnes Mulder en Geleijnse houdende een kader

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Voorloper. Startnotitie Duurzaam Druten. Datum collegebesluit 9 januari 2018 Datum presidium 8 januari 2018

Raadsvoorstel. Voorloper. Startnotitie Duurzaam Druten. Datum collegebesluit 9 januari 2018 Datum presidium 8 januari 2018 Voorloper Onderwerp Startnotitie Duurzaam Druten Datum collegebesluit 9 januari 2018 Datum presidium 8 januari 2018 Portefeuillehouder A. Springveld Behandelend team Team strategie en beleid Behandelend

Nadere informatie

Op weg naar een duurzame energievoorziening in Mark Dierikx Directeur Generaal Energie, Telecom en Mededinging

Op weg naar een duurzame energievoorziening in Mark Dierikx Directeur Generaal Energie, Telecom en Mededinging Op weg naar een duurzame energievoorziening in 2050 Mark Dierikx Directeur Generaal Energie, Telecom en Mededinging Inhoudsopgave I. Mondiale ontwikkelingen II. Europese kaders III. Nationale inzet 2 I.

Nadere informatie

WATER- SCHAPPEN & ENERGIE

WATER- SCHAPPEN & ENERGIE WATER- SCHAPPEN & ENERGIE Resultaten Klimaatmonitor Waterschappen 2014 Waterschappen willen een bijdrage leveren aan een duurzame economie en samenleving. Hiervoor hebben zij zichzelf hoge ambities gesteld

Nadere informatie

Beeldvormende Bijeenkomst

Beeldvormende Bijeenkomst Beeldvormende Bijeenkomst Verduurzamen gemeentelijke vastgoedvoorraad (op basis EPA-U maatwerkadviezen) 22 maart 2016 Inleiding / doel van deze presentatie Uw raad te informeren en meenemen in de systematiek

Nadere informatie

Nationale Energieverkenning 2014

Nationale Energieverkenning 2014 Nationale Energieverkenning 2014 Remko Ybema en Pieter Boot Den Haag 7 oktober 2014 www.ecn.nl Inhoud Opzet van de Nationale Energieverkenning (NEV) Omgevingsfactoren Resultaten Energieverbruik Hernieuwbare

Nadere informatie

Energiezorgplan Van Dorp Installaties bv 2011 2015. Versie 2.0 (summary)

Energiezorgplan Van Dorp Installaties bv 2011 2015. Versie 2.0 (summary) Energiezorgplan Van Dorp Installaties bv 2011 2015 Versie 2.0 (summary) Auteurs: Van Dorp Dienstencentrum Datum: Februari 2012 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Energiebeleid... 3 2.1 Continue verbetering...

Nadere informatie

Voorstel raad. Onderwerp. Voorstel. Klimaatneutraal 2040: Transitieplan Elektriciteit

Voorstel raad. Onderwerp. Voorstel. Klimaatneutraal 2040: Transitieplan Elektriciteit Voorstel raad AAN de gemeenteraad REGISTRATIENUMMER AGENDAPUNT 015/18 TER INZAGE NUMMER BIJLAGE(N) Transitieontwerp Elektriciteit Gemeente De Ronde Venen RAADSVERGADERING 22 februari 2018 COMMISSIE ORGANISATIEONDERDEEL

Nadere informatie

Themacafé Energietransitie 22 februari 2016

Themacafé Energietransitie 22 februari 2016 Themacafé Energietransitie 22 februari 2016 19.15 ontvangst 19.30 opening en korte presentatie door Tseard Hoekstra over de Regionale Energietransitie 19.45 Mogelijkheden voor warmte uit oppervlaktewater

Nadere informatie

Beleid dat warmte uitstraalt. Van warmteopties voor klimaatverbetering naar klimaatverbetering voor warmteopties

Beleid dat warmte uitstraalt. Van warmteopties voor klimaatverbetering naar klimaatverbetering voor warmteopties Beleid dat warmte uitstraalt Van warmteopties voor klimaatverbetering naar klimaatverbetering voor warmteopties Doelen rijksoverheid voor 2020 Tempo energiebesparing 2 % per jaar Aandeel duurzaam in totale

Nadere informatie

reating ENERGY PROGRESS

reating ENERGY PROGRESS reating ENERGY PROGRESS 2012 ENERGIE EN MILIEU: Opwarming van de aarde: Drastische vermindering CO 2 -uitstoot Energie: De energiekosten fluctueren sterk en zullen alleen maar stijgen Behoud van het milieu

Nadere informatie

Onderwerp Routekaart Energieneutraal Nieuwegein Datum 08 augustus 2017

Onderwerp Routekaart Energieneutraal Nieuwegein Datum 08 augustus 2017 Gemeenteraad 2017-272 Onderwerp Routekaart Energieneutraal Nieuwegein 2040 Datum 08 augustus 2017 Raadsvoorstel Afdeling Ruimtelijk Domein Portefeuillehouder mr. ing Peter W.M. Snoeren Onderwerp Routekaart

Nadere informatie

Provinciaal klimaat- en energiebeleid: doelen, emissies, maatregelen. Robert Koelemeijer - PBL

Provinciaal klimaat- en energiebeleid: doelen, emissies, maatregelen. Robert Koelemeijer - PBL Provinciaal klimaat- en energiebeleid: doelen, emissies, maatregelen. Robert Koelemeijer - PBL Doelstellingen - Mondiaal Parijs-akkoord: Well below 2 degrees. Mondiaal circa 50% emissiereductie nodig in

Nadere informatie

Raadsvoorstel Plan van Aanpak Circulaire Economie

Raadsvoorstel Plan van Aanpak Circulaire Economie gemeente Eindhoven Inboeknummer 17bst01739 Dossiernummer 17.51.351 Beslisdatum B&W 19 december 2017 Raadsvoorstel Plan van Aanpak Circulaire Economie Inleiding In het Klimaatplan 2016-2020 is vastgelegd

Nadere informatie

Onderwerp: Kaders voor windenergie

Onderwerp: Kaders voor windenergie Aan het Algemeen Bestuur Datum: 02-10-2013 Onderwerp: Kaders voor windenergie Voorstel 1. Vaststellen van beleidskaders voor windenergie-initiatieven; 2. Kennis te nemen van het initiatief voor een windmolenpark

Nadere informatie

Regionale Energie Strategie

Regionale Energie Strategie Regionale Energie Strategie Regionaal samenwerken voor realisatie van de Klimaatopgave Een historische opgave Om de opwarming van de aarde te beteugelen, zijn drastische maatregelen nodig. Dit jaar wordt

Nadere informatie

Bijlage 2: context, achtergrond en beleidsafwegingen energiebeleid 2012

Bijlage 2: context, achtergrond en beleidsafwegingen energiebeleid 2012 Bijlage 2: context, achtergrond en beleidsafwegingen energiebeleid 2012 Inhoud 1 Huidig energiebeleid... 1 2 Nieuwe ontwikkelingen: Energiedoelstellingen Klimaatakkoord... 2 3 Afwegingen beleidskeuzes

Nadere informatie

Regionale Energie Strategie

Regionale Energie Strategie Regionale Energie Strategie Regionaal samenwerken voor realisatie van de Klimaatopgave Een historische opgave Om de opwarming van de aarde te beteugelen, zijn drastische maatregelen nodig. Dit jaar wordt

Nadere informatie

PROJECTPLAN METERS MAKEN IN DE ESHOF

PROJECTPLAN METERS MAKEN IN DE ESHOF PROJECTPLAN METERS MAKEN IN DE ESHOF De Eshof op weg naar energie neutraal! = woningen Eshof naar nul op de meter = Inhoud 1. Ambitie: naar meest duurzame wijk van Elst? 2. Meten is weten: per wijk per

Nadere informatie

Resultaten Klimaatbarometer van de Nederlandse Klimaatcoalitie

Resultaten Klimaatbarometer van de Nederlandse Klimaatcoalitie Resultaten Klimaatbarometer van de Nederlandse Klimaatcoalitie November 2016 Samenvatting De ruim 700 deelnemers aan de Nederlandse Klimaatcoalitie (NKC) werken actief aan een klimaatneutrale samenleving.

Nadere informatie

Raadsakkoord energietransitie. April 2019

Raadsakkoord energietransitie. April 2019 Raadsakkoord energietransitie April 2019 Inhoudsopgave De energietransitie in Rotterdam 1 De energietransitie als kans 1 Tegengaan energiearmoede 1 Klimaatakkoord van Parijs 2 Rotterdamse klimaatambitie

Nadere informatie

Raadsakkoord energietransitie. Februari 2019

Raadsakkoord energietransitie. Februari 2019 Raadsakkoord energietransitie Februari 2019 De energietransitie in Rotterdam Een klimaatneutraal en duurzaam Rotterdam. Dat is waar we naar toe willen. Een groene en gezonde stad met schone lucht, waarin

Nadere informatie

Actieplan Burgemeestersconvenant

Actieplan Burgemeestersconvenant Actieplan Burgemeestersconvenant Wat is het burgemeestersconvenant? Engagement van 6735 steden en gemeenten Om minimum 20 % CO 2 te gaan besparen tegen 2020 20 % CO 2 over het volledige grondgebied Opmaak

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Hierin wil GroenLinks in ieder geval de volgende vragen beantwoord hebben.

gemeente Eindhoven Hierin wil GroenLinks in ieder geval de volgende vragen beantwoord hebben. gemeente Eindhoven Inboeknummer 15bst00959 Beslisdatum B&W 14 juli 2015 Dossiernummer 15.29.103 (2.3.1) Raadsvragen Van het raadslid dhr. R. Thijs (GroenLinks) over klimaatambities Eindhoven na gerechtelijke

Nadere informatie

Rondweg-Oost N233 Maatregelen treden 3 Um 5 Ladder van Verdaas

Rondweg-Oost N233 Maatregelen treden 3 Um 5 Ladder van Verdaas provincie :: Utrecht Plan van aanpak Rondweg-Oost N233 Maatregelen treden 3 Um 5 Ladder van Verdaas In samenwerking tussen Veenendaal: 23 oktober 2017 Versie: 0.1 Opgesteld door: Maurice Kassing Gemeente

Nadere informatie

Schriftelijke vragen van de CDA-fractie aan het college van B&W. Datum: 16 juni 2015. Geacht college,

Schriftelijke vragen van de CDA-fractie aan het college van B&W. Datum: 16 juni 2015. Geacht college, Schriftelijke vragen van de CDA-fractie aan het college van B&W Datum: 16 juni 2015 Betreft: duurzaamheidslening Geacht college, Op 30 oktober 2014 is tijdens de programmabegroting 2015 een motie van het

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Samenvatting

Raadsvoorstel. Samenvatting \--/7 Raadsvoorstel '5C7 (j) Agendapuntnummer : Documentnummer : Raadsvergadering d.d. : Raadscommissie Commissie d.d. Programma Onderwerp Portefeuillehouder Bijlagen 6 ir.n.rr 18 oo 000 25-01-2018 Commissie

Nadere informatie

ROUTEKAART DUURZAAM OSS

ROUTEKAART DUURZAAM OSS ROUTEKAART DUURZAAM OSS 2025-2030 Duurzaam Oss Alle gemeentelijke gebouwen energieneutraal of energieleverend in 2025 Bestaande woningen en gebouwen energiezuiniger maken Verduurzamen verkeer en vervoer

Nadere informatie

De Lokale Duurzame Energie Coöperatie. EnergieCoöperatieBoxtel WWW.ECBOXTEL.NL. Betaalbaar, duurzaam, eigen en onafhankelijk

De Lokale Duurzame Energie Coöperatie. EnergieCoöperatieBoxtel WWW.ECBOXTEL.NL. Betaalbaar, duurzaam, eigen en onafhankelijk De Lokale Duurzame Energie Coöperatie EnergieCoöperatieBoxtel Betaalbaar, duurzaam, eigen en onafhankelijk WWW.ECBOXTEL.NL LDEC: Waarom en waartoe leidt het Samen met leden realiseren van betaalbare, duurzame,

Nadere informatie

Overijssel maakt werk van nieuwe energie!

Overijssel maakt werk van nieuwe energie! Overijssel maakt werk van nieuwe energie! U wilt met uw onderneming of woningcorporatie werk maken van nieuwe energie of energiebesparing. Maar u krijgt de financiering niet (volledig) rond via een bancaire

Nadere informatie

Bio energiecentrales Eindhoven

Bio energiecentrales Eindhoven Bio energiecentrales Eindhoven Frans Kastelijn Projectmanager Gemeente Eindhoven Maart 2009 Inhoudsopgave 1. Duurzame energie op lokaal niveau 2 Activiteiten op lokaal niveau 3. Bio energiecentrales in

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 21 501-33 Raad voor Vervoer, Telecommunicatie en Energie Nr. 538 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer

Nadere informatie

Regio-overleg milieu. HERNIEUWBARE ENERGIE EN KLIMAAT Inleiding. Ingelmunster 14 maart 2013. Dominiek Vandewiele

Regio-overleg milieu. HERNIEUWBARE ENERGIE EN KLIMAAT Inleiding. Ingelmunster 14 maart 2013. Dominiek Vandewiele Regio-overleg milieu HERNIEUWBARE ENERGIE EN KLIMAAT Inleiding Ingelmunster 14 maart 2013 Dominiek Vandewiele agenda 8:30 onthaal en inleiding 8:45 Inleiding: Europese, Vlaamse en lokale beleidsprioriteiten

Nadere informatie

Verduurzaming gemeentelijk vastgoed

Verduurzaming gemeentelijk vastgoed Verduurzaming gemeentelijk vastgoed Toelichting op de aanpak van de gemeente Breda Marcel van Embden (projectleider afdeling Vastgoedbeheer) Inhoud Klimaatnota gemeente Breda Wat is de insteek bij het

Nadere informatie

Halfjaarlijkse CO 2 rapportage 2015

Halfjaarlijkse CO 2 rapportage 2015 Halfjaarlijkse CO 2 rapportage 2015 Status: Definitief Datum van uitgifte: 16-08-2015 Datum van ingang: 07-09-2015 Versienummer: 1.0 Inhoud 1. INLEIDING... 3 2. CO 2 EMISSIES 1E HALFJAAR 2015... 4 2.1

Nadere informatie

http://enquete.groenepeiler.nl/admin/statistics.aspx?inquiry=47 1 van 13 5-7-2011 17:03

http://enquete.groenepeiler.nl/admin/statistics.aspx?inquiry=47 1 van 13 5-7-2011 17:03 1 van 13 5-7-2011 17:03 Enquête Enquête beheer Ingelogd als: aqpfadmin Uitloggen Enquête sta s eken Enquête beheer > De Klimaat Enquête van het Noorden > Statistieken Algemene statistieken: Aantal respondenten

Nadere informatie

Memo in hoeverre zijn de doelstellingen in het uitvoeringsplan BMV in lijn met de uitkomsten van de bijeenkomst met betrokkenen?

Memo in hoeverre zijn de doelstellingen in het uitvoeringsplan BMV in lijn met de uitkomsten van de bijeenkomst met betrokkenen? Memo in hoeverre zijn de doelstellingen in het uitvoeringsplan BMV in lijn met de uitkomsten van de bijeenkomst met betrokkenen? Bij de behandeling van het uitvoeringsplan Brede Milieuvisie in de Ronde

Nadere informatie

Cluster Bedrijfsvoering rve ICT

Cluster Bedrijfsvoering rve ICT Cluster Bedrijfsvoering rve ICT ACTIEPLAN 2017-2020 Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) 30 juni 2017 Pagina 1 van 10 Inhoud 1 INLEIDING... 3 2 AMBITIE RVE ICT MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD INKOPEN...

Nadere informatie

Raadsvergadering. Opheffing gemeenschappelijke regeling Welstand en Monumenten Midden Nederland 2005 met bijbehorend Liquidatieactieplan.

Raadsvergadering. Opheffing gemeenschappelijke regeling Welstand en Monumenten Midden Nederland 2005 met bijbehorend Liquidatieactieplan. Raadsvergadering Nummer 19 december 2013 13-113 Onderwerp Opheffing gemeenschappelijke regeling Welstand en Monumenten Midden Nederland 2005 met bijbehorend Liquidatieactieplan. Aan de raad, Onderwerp

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van A van Ooijen Woerden B.V. Auteur(s): Mevr. G.A.W. Mielke-van

Nadere informatie

2-7-2014. Energieakkoord voor duurzame groei. Juli 2014 WERK IN UITVOERING. Ed Nijpels. Wie zaten aan tafel tijdens de onderhandelingen?

2-7-2014. Energieakkoord voor duurzame groei. Juli 2014 WERK IN UITVOERING. Ed Nijpels. Wie zaten aan tafel tijdens de onderhandelingen? Energieakkoord voor duurzame groei Juli 2014 WERK IN UITVOERING Ed Nijpels Wie zaten aan tafel tijdens de onderhandelingen? 1 Waarom een Energieakkoord? Perspectief Consistentie Ambitie Realiteit Groei

Nadere informatie

Paragraaf duurzaamheid

Paragraaf duurzaamheid Paragraaf duurzaamheid Paragraaf duurzaamheid Wij hebben als gemeentelijke organisatie een voorbeeldfunctie en zorgen ervoor dat de gemeentelijke organisatie energieneutraal wordt voor 2030. Voor de gemeente

Nadere informatie

en uitdagingen voor de toekomst Pieter Boot, maart 2018

en uitdagingen voor de toekomst Pieter Boot, maart 2018 Energie-infrastructuur: overzicht en uitdagingen voor de toekomst Pieter Boot, maart 2018 Indeling De drie fasen van ordening en regulering infrastructuur Nederland doorvoerland Wat is de opgave? Investeringen

Nadere informatie

Werkgroep Duurzame Energie

Werkgroep Duurzame Energie AANLEIDING Tijdens de raadsvergadering van 7 juni 2011 heeft de gemeenteraad raadsbreed een motie aangenomen, waarin het college wordt opgedragen een raadsconferentie te organiseren over de mogelijkheid

Nadere informatie

Duurzaamheidvisie Gemeente Staphorst

Duurzaamheidvisie Gemeente Staphorst r 2018 Duurzaamheidvisie Gemeente Staphorst Versie: Definitief (inclusief aangenomen amendementen) Duurzaamheidvisie Gemeente Staphorst Pagina 1 van 6 Inhoudsopgave 1. Verrekijker 2018 2. Essentie Duurzaamheidvisie

Nadere informatie

Notitie Duurzame energie per kern in de gemeente Utrechtse Heuvelrug

Notitie Duurzame energie per kern in de gemeente Utrechtse Heuvelrug Notitie Duurzame energie per kern in de gemeente Utrechtse Heuvelrug CONCEPT Omgevingsdienst regio Utrecht Mei 2015 opgesteld door Erwin Mikkers Duurzame energie per Kern in gemeente Utrechtse Heuvelrug

Nadere informatie

Agendapunt 5 Opinienota

Agendapunt 5 Opinienota Agendapunt 5 Opinienota Registratie nr. : 076-2017 Opsteller : Gertjan Leeuw Vergaderdatum: 19 december 2017 Datum voorstel : 31 augustus 2017 Afdeling : Ontwikkeling en Dienstverlening Portefeuillehouder

Nadere informatie

Betrokken partijen Zonnepark Cothen

Betrokken partijen Zonnepark Cothen Betrokken partijen Zonnepark Cothen Sunvest is een projectontwikkelaar gespecialiseerd in de ontwikkeling en exploitatie van zonneenergie systemen. Sunvest ontwikkelt, beheert en onderhoudt een groot aantal

Nadere informatie

Ondersteuning lokale projecten klimaat (proeffase)

Ondersteuning lokale projecten klimaat (proeffase) Ondersteuning lokale projecten klimaat (proeffase) Ondersteuning lokale projecten klimaat: Waarom? In het klimaatbeleidsplan is ingeschreven dat we ook eigen uitstoot van broeikasgassen willen compenseren.

Nadere informatie

Vergisting anno 2010 Rendabele vergister onder SDE 2010. Hans van den Boom 22 april 2010 Sectormanager Duurzame Energie

Vergisting anno 2010 Rendabele vergister onder SDE 2010. Hans van den Boom 22 april 2010 Sectormanager Duurzame Energie Vergisting anno 2010 Rendabele vergister onder SDE 2010 Hans van den Boom 22 april 2010 Sectormanager Duurzame Energie Financieren Duurzame energie binnen Rabobank Groep Maatwerk Sustainability naast Food

Nadere informatie

Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen

Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen 2018-2020 1 Inleiding De gemeenten Aa en Hunze, Assen, Noordenveld en Tynaarlo hebben het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen ondertekend. Met deelname

Nadere informatie

Evaluatie Uitvoeringsprogramma 2009-2012 versie: 29-jan Doelen Doelstelling bereikt? reductie

Evaluatie Uitvoeringsprogramma 2009-2012 versie: 29-jan Doelen Doelstelling bereikt? reductie Evaluatie Uitvoeringsprogramma 2009-2012 versie: 29-jan Doelen Doelstelling bereikt? reductie Project Doelstelling wel deels niet anders ingevuld CO2- uitstoot verlaging woon- /bdrf.lasten creatie nieuw

Nadere informatie

Uitvoeringsmaatregelen Hier zijn als beeldvorming de richtingen aangegeven waar het college verder inhoud aan te geven.

Uitvoeringsmaatregelen Hier zijn als beeldvorming de richtingen aangegeven waar het college verder inhoud aan te geven. 1 Inhoud Inleiding... 3 A. Gemeentelijke gebouwen en maatschappelijk vastgoed... 3 B. Woningen... 4 C. Commerciële dienstverlening (MKB)... 4 D. Industrie en bedrijven... 5 E. Verkeer en Vervoer... 5 F.

Nadere informatie

RAADSCOMMISSIE. Nummer:

RAADSCOMMISSIE. Nummer: RAADSCOMMISSIE Onderwerp: Nummer: Datum vergadering: 4 februari 2014 Locatieonderzoek kleine windmolens op bedrijventerreinen Hooidijk, Groot Verlaat en Dolderkanaal in Steenwijk en Boterberg in Oldemarkt.

Nadere informatie

*Z075167D42B* Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus AA MIDDELHARNIS. Geachte raad,

*Z075167D42B* Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus AA MIDDELHARNIS. Geachte raad, Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus 1 3240 AA MIDDELHARNIS *Z075167D42B* Geachte raad, Registratienummer : Z -16-69161 / 8211 Agendanummer : 11 Portefeuillehouder : Wethouder Van der Vlugt Raadsvergadering

Nadere informatie