Spreekpunten mw Bijleveld Aanbieding rapport Gevolgen Bevolkingsdaling 31 april 2008

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Spreekpunten mw Bijleveld Aanbieding rapport Gevolgen Bevolkingsdaling 31 april 2008"

Transcriptie

1 Spreekpunten mw Bijleveld Aanbieding rapport Gevolgen Bevolkingsdaling 31 april 2008 De meesten van u, dames en heren, kennen het boek Gullivers Reizen van Jonathan Swift, maar - geef het maar eerlijk toe - weinigen van u hebben het ook gelezen. Vandaar dat u misschien ook niet weet dat het niet alleen gaat over het eiland Lilliput maar ook over het eiland daar vlak tegenover: Blefescu. En dat deze twee eilanden in een permanente oorlog zijn verwikkeld over de vraag of een ei aan de stompe of aan de spitse kant getikt behoort te worden. Volgens sommigen maakte Swift hier een parodie op de strijd tussen de degenen die de doctrine van de consubstantiatie aanhingen tegenover de aanhangers van de transsubstantiatie. Nou ja, ik hoef dat in een intellectueel gezelschap als dit, niet verder uit te leggen. Mijn punt is dat wat blijft hangen van het hele verhaal, is dat klein wel komisch is of leuk, maar dat groter pas echt serieus is. Lilliputters werken in het circus.

2 2 Kleine gemeenschappen hebben een zekere schattigheidswaarde maar moeten zo snel mogelijk opgenomen worden in grotere verbanden. De burgemeester van een dorp heeft minder aanzien dan die van de grote stad. En ga zo maar door. Wat een grote meid is dat al! De groeicijfers zijn indrukwekkend! Het GROOTkruis van verdienste. Dames en heren: groot en groei hebben een vanzelfsprekende connotatie van goed en vooruitgang. Zelfs een rapport over dalende bevolkingscijfers heeft soms een beetje de toon van : dat is helemaal niet erg hoor; het is niemands schuld en het mag niet gezien worden als bestuurlijk falen. Nee natuurlijk niet. Het is een bekende stelling uit de vrouwenbeweging dat size does nót matter. Bovendien, hebt u wel eens op mijn ministerie rondgekeken? Daar staan twee bewindspersonen aan het roer die geen van beide achteraan willen staan bij een optocht, maar die zich ook geen van beide de kaas van brood laten eten.

3 3 Dames en heren, alle gekheid op een stokje: Nederland gaat krimpen en de vraag is wat daarvan de gevolgen zijn. Of beter: wat zijn de gevolgen van ons handelen als we weten dat we geconfronteerd zullen worden met bevolkingskrimp. BZK heeft zich in het bijzonder de vraag gesteld wat de bestuurlijke en financiële consequenties zullen zijn. En we hebben die vraag voorgelegd aan de Raad voor het openbaar bestuur en de Raad voor de financiële verhoudingen. En vandaag ligt er een antwoord. Ik dank u voor het werk dat u verzet hebt. U weet dat ik geen officiële reactie kan geven. We nemen uw werk heel serieus en zullen het dus minutieus bestuderen. Maar dat neemt niet weg dat ik wel een paar eerste reacties durf te geven. Eerst iets over de bestuurlijke consequenties en dan iets over de financiële gevolgen. Het rapport constateert dat de knelpunten meer in het toepassen van de bestaande bestuurlijke arrangementen zitten dan dat de wettelijke kaders tekort schieten.

4 4 Bestuurders zijn nu eenmaal gewend te denken in termen van een groeiende bevolking met evenredig een groeiende behoefte aan woningbouw, bedrijventerreinen e.d. Om dat denken te veranderen hoeven we nu de regels niet aan te passen. Dat wil niet zeggen dat dit ook in de toekomst niet hoeft. Krimp is een nieuw fenomeen, nog niet alle aspecten daarvan zijn nu al bekend. Bestuurders moeten alert blijven op mogelijke wettelijke knelpunten. En we moeten ook niet te bang zijn om wijzigingen aan te brengen in het wettelijke instrumentarium. Maar; opnieuw, op dit moment lijkt het niet nodig. Wat wel moet is dat bestuurders het paradigma van de groei moeten verlaten. Het is aan bestuurders om de krimpprognose te erkennen. Het is een gegeven, en niet een bedreiging. Integendeel: er lijken ook onverwachte voordelen mogelijk te zijn. De verandering in denken binnen het openbaar bestuur vraagt ook een andere instelling bij de maatschappelijke partners en de burgers. Een woningbouwvereniging die blijft denken in termen van groei, komt in de problemen.

5 5 Schoolbesturen die de veranderingen niet zien aankomen komen in de knel. Burgers die niet inzien dat het voorzieningenpakket in de gemeente mogelijkerwijs zal wijzigen, gaan eisen stellen aan hun bestuurders, die deze bestuurders niet kunnen inlossen. Mag ik daarbij zeggen dat bestuurders niet helemaal in hun eentje nieuwe ontwikkelingen hoeven te voorzien. Ga eens samen - kijken in regio s in het buitenland waar sprake is van krimp of waar de bevolkingsdichtheid lager ligt. Hoe is de samenleving daar georganiseerd? Wat kan men daar in Nederland van leren. Dames en heren. BZK heeft het rapport gevraagd, maar betekent dit dat wij alles gaan regelen als het op krimp aankomt? Nee, zeker niet. De raden stellen terecht dat de gemeenten allereerst zelf verantwoordelijk zijn voor het oppakken van de vraagstukken waar bevolkingsdaling hen voor stelt. En ook voor de provincies zien zij een belangrijke regierol weggelegd. Dit is juist.

6 Het lokaal bestuur is het bestuursniveau waarop belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen vorm krijgen. Het is uitdrukkelijk niet het uitvoeringsloket van het rijk. En ook de verhouding tussen provincies en gemeenten is in dit opzicht van belang. 6 De raden stellen ook dat provincies en gemeenten elkaar nodig hebben. Dit vergt van de provincies dat zij de gemeenten de ruimte laten om hun deel van de oplossing te leveren maar het vraagt omgekeerd dat gemeenten de provincies de ruimte laten om invulling te geven aan hun deel van de oplossing. De provincie hebben immers een duidelijke rol in de ruimtelijke ordening en beschikken ook over bevoegdheden daarin. Van de Rijksoverheid verwachten de raden dat zij rekening houdt met de grote verschillen in regionale demografische ontwikkeling. Dat lijkt me een haast overbodige boodschap. Dit kabinet legt de nadruk op lokale verantwoordelijkheden en dat impliceert dat het Rijk accepteert dat er verschillen bestaan of ontstaan. Het is aan de gemeenten om hun agenda kenbaar te maken. BZK heeft een coördinerende rol ook naar de ministeries toe.

7 Als bij gemeenten de behoefte bestaat aan coördinatie tussen departementen, dienen zij aan te kloppen. 7 Als we over geld praten dan voorziet het rapport niet dat krimpgemeenten éxtra lasten te dragen krijgen vergeleken met ongeveer gelijke gemeenten. Als het inwonertal van een gemeente daalt, werkt dit vanwege de kosten-oriëntatie - door in een kleiner aandeel van het gemeentefonds. Minder inwoners betekent op structureel niveau minder kosten. Een krimpgemeente van een bepaalde omvang zal geen hoger voorzieningenniveau moeten willen aanbieden dan een stationaire of groeiende gemeente van gelijke omvang. Dat zit in het stelsel van het fonds en de gemeenten zijn goed in staat om met die financiële consequenties rekening te houden. De raden zien ook mogelijke incidentele effecten. Hierbij gaat het dan om tijdelijke extra kosten als gevolg van het verschil in tempo waarmee de uitgaven kunnen dalen en de inkomsten dalen. Ter geruststelling kan ik zeggen dat, mocht dat nodig zijn, we die problemen kunnen oplossen. Een hardheidsclausule vind ik nu niet nodig.

8 8 In het rapport lees ik ook de aanbeveling om in het periodiek onderhoudsrapport 2009 aandacht te besteden aan krimpgemeenten. Dat periodiek rapport geeft inzicht of er op beleidsterreinen of voor groepen van gemeenten nader onderzoek nodig is om na te gaan of de verdeling van de middelen nog wel aansluit bij de kostenstructuur. Dat advies neem ik in elk geval over. Dames en heren, als we over krimp praten hebben we het voorlopig niet over Lilliput of Madurodam. In Krimpen aan de Lek en in Krimpen aan de IJssel staat het woord Krimpen voor oversteekplaats. Dat wist u vast niet, maar het past wel. Krimpen is een overgang van druk op de ketel naar iets rustiger. Dat is goed voor iedereen; dank voor uw rapport.

9 9

Bevolkingsdaling: gevolgen voor gemeentefinanciën

Bevolkingsdaling: gevolgen voor gemeentefinanciën Verschenen in het tijdschrift Bank en Gemeente, 2008. Bevolkingsdaling: gevolgen voor gemeentefinanciën drs. E.A.M. Goedvolk en prof. dr. A.F.A. Korsten Eva Goedvolk is adviseur van de Raad voor de financiële

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Uw kenmerk 2015Z17139 en 2015Z17325

Nadere informatie

Bijeenkomst voor Tweede Kamerleden over bevolkingskrimp. Den Haag -14 oktober 2010

Bijeenkomst voor Tweede Kamerleden over bevolkingskrimp. Den Haag -14 oktober 2010 Bijeenkomst voor Tweede Kamerleden over bevolkingskrimp Den Haag -14 oktober 2010 Programma 10.30 uur -Welkom voorzitter WWI 10.35 uur -Algemene inleiding door Pim de Bruijne, gedeputeerde Groningen 10.45

Nadere informatie

Bevolkingsdaling vraagt paradigmaverandering

Bevolkingsdaling vraagt paradigmaverandering Verschenen in het tijdschrift Bestuurswetenschappen, 2008. Bevolkingsdaling vraagt paradigmaverandering Arno Korsten en Eva Goedvolk Prof. dr. A.F.A. Korsten is lid van de Raad voor het openbaar bestuur,

Nadere informatie

STELLING 1 De economische crisis verscherpt de financiële gevolgen van bevolkingsdaling.

STELLING 1 De economische crisis verscherpt de financiële gevolgen van bevolkingsdaling. Bestuurdersconferentie Krimp als kans 17 juni 2009 VERSLAG workshop financiële gevolgen Locatie: Van Nelle Ontwerpfabriek Rotterdam Workshop: Financiële gevolgen Bestuurlijk trio: Rijk; Andrée van Es,

Nadere informatie

TRENDS EN ONTWIKKELINGEN

TRENDS EN ONTWIKKELINGEN TRENDS EN ONTWIKKELINGEN 21 22 Trends en ontwikkelingen Alles verandert, behalve het veranderen zelf; dat verandert niet! Het is ontegenzeggelijk waar: de verzuchting dat alles om ons heen zo razendsnel

Nadere informatie

Spreekpunten mw Van Es Dag van de Integriteit 19 november 2009

Spreekpunten mw Van Es Dag van de Integriteit 19 november 2009 Spreekpunten mw Van Es Dag van de Integriteit 19 november 2009 Allereerst, heel hartelijk dank voor dit prachtige boekwerk. Ik heb begrepen dat ook u vandaag dit boek ontvangt. Het is goed om te zien waar

Nadere informatie

Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen

Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen Leefbare en vitale dorpen in Berkelland 5 Doelenboom Wat speelt er? 6 Bewust worden? Veranderingen in Berkelland en de regio Achterhoek door de krimp lijken

Nadere informatie

Krimp in Fryslân. Inwonertal

Krimp in Fryslân. Inwonertal Krimp in Fryslân Bevolkingsdaling, lokaal en regionaal, is een vraagstuk van nu én de komende jaren. Hoewel pas over enkele decennia de bevolking van Fryslân als geheel niet meer zal groeien, is in sommige

Nadere informatie

Reacties op bevolkingsdaling

Reacties op bevolkingsdaling Reacties op bevolkingsdaling Wim Derks Kenniscentrum voor Bevolkingsdaling en Beleid, Universiteit Maastricht en Etil www.bevolkingsdaling.nl w.derks@beoz.unimaas.nl 1 Inhoud 1996-2006 Structurele bevolkingsdaling

Nadere informatie

Concept spreekpunten mw Bijleveld Opening congres Kwaliteitshandvesten 23 april 2008

Concept spreekpunten mw Bijleveld Opening congres Kwaliteitshandvesten 23 april 2008 Concept spreekpunten mw Bijleveld Opening congres Kwaliteitshandvesten 23 april 2008 Jonge padvinders, dames en heren, worden welpen genoemd, en bij de welpen worden sinds jaar en dag allerlei gebruiken

Nadere informatie

Stein Onderwerp: krimpgelden. Aan de raad van de gemeente Stein.

Stein Onderwerp: krimpgelden. Aan de raad van de gemeente Stein. Stein 3-10-2015 Onderwerp: krimpgelden Aan de raad van de gemeente Stein. De gemeente heeft de afgelopen jaren via het gemeentefonds, de algemene uitkering, gelden ontvangen voor de krimp van onze bevolking.

Nadere informatie

Krimp en Onderwijs in Drenthe

Krimp en Onderwijs in Drenthe Krimp en Onderwijs in Drenthe Demografische ontwikkelingen, gevolgen en kansen voor het basisonderwijs Roosje van Leer, projectleider Onderwijs en Krimp STAMM Assen, 7 december 2012 Krimp? Krimp? - Krimp

Nadere informatie

Het bestuur. Thema 5 Emancipatie. Les 5.1 Op wie stem jij?(nodig woordenboeken) WOORDVELD : het bestuur.

Het bestuur. Thema 5 Emancipatie. Les 5.1 Op wie stem jij?(nodig woordenboeken) WOORDVELD : het bestuur. Les 5.1 Op wie stem jij?(nodig woordenboeken) WOORDVELD : het bestuur. 1.Stemmen( stemde heeft gestemd): een stem uitbrengen op de persoon die jij het beste vindt. 12. Het gezag: het gezag heeft de macht,

Nadere informatie

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties dr. R.H.A. Plasterk Postbus EA Den Haag

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties dr. R.H.A. Plasterk Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties dr. R.H.A. Plasterk Postbus 20011 2500 EA Den Haag Raad voor de financiële verhoudingen Korte Voorhout

Nadere informatie

Speech minister Donner Aanbieding Agenda Maatschappelijk Vastgoed Uitgesproken op 8 november 2011

Speech minister Donner Aanbieding Agenda Maatschappelijk Vastgoed Uitgesproken op 8 november 2011 Speech minister Donner Aanbieding Agenda Maatschappelijk Vastgoed Uitgesproken op 8 november 2011 In het nieuwe boek van Bill Bryson: At Home - in het Nederlands: Een Huis Vol - kijkt hij rond in zijn

Nadere informatie

Nieuwe verdeelmodel provinciefonds

Nieuwe verdeelmodel provinciefonds Nieuwe verdeelmodel provinciefonds vertaling ijkpunten naar inclusief actualisering Eindrapport Cebeon, 24 mei 2011 I Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Bestuur... 4 3 Verkeer en vervoer... 6 4 Water en

Nadere informatie

Grote gemeenten goed voor driekwart van bevolkingsgroei tot 2025

Grote gemeenten goed voor driekwart van bevolkingsgroei tot 2025 Persbericht PB13 062 1 oktober 2013 9:30 uur Grote gemeenten goed voor driekwart van bevolkingsgroei tot 2025 Tussen 2012 en 2025 groeit de bevolking van Nederland met rond 650 duizend tot 17,4 miljoen

Nadere informatie

[zelf op te maken en in te vullen > denk hierbij aan het tonen van een foto en/of logo van de bank, je naam etc.

[zelf op te maken en in te vullen > denk hierbij aan het tonen van een foto en/of logo van de bank, je naam etc. Beschrijving Deze gastles gaat over inzicht krijgen in je inkomen en uitgaven. Jongeren moeten zorgen dat ze inkomen hebben. Anders is het lastig om een eigen leven in te vullen. Zakgeld, kleedgeld, baantje,

Nadere informatie

STAND VAN EDUCATIEF NEDERLAND

STAND VAN EDUCATIEF NEDERLAND STAND VAN EDUCATIEF NEDERLAND Onderwijsraad TRNDR-resultaten Hilversum, 20 februari 2019 1 TRNDR-RESULTATEN (14-12-2018 T/M 15-02-2019) 2 1. TOP 10 TRENDS Onderwijsraad - TRNDR resultaten 3 TOP 10 TRENDS

Nadere informatie

Waarom zou je ergens aan gaan morrelen als het goed loopt?

Waarom zou je ergens aan gaan morrelen als het goed loopt? Openingswoord CdK drs. Ank Bijleveld-Schouten bij de bijeenkomst over Profiel Provincies op 20 maart in New Babylon, Den Haag. Beste collega s van de 12 provincies, Waarom zou je ergens aan gaan morrelen

Nadere informatie

De begroting van de provincie Utrecht voor Een samenvatting

De begroting van de provincie Utrecht voor Een samenvatting De begroting van de provincie Utrecht voor 2012 Een samenvatting Hoeveel gaat de provincie Utrecht in 2012 uitgeven? Waaraan en waarom? Dat leest u in deze samenvatting. U zult zien dat wij voor 2012 duidelijke

Nadere informatie

Compendium voor de Leefomgeving

Compendium voor de Leefomgeving Compendium voor de Leefomgeving Ook voor provincies en gemeenten? 19 april 2011 Johan van der Schuit, Laurens Brandes 1 Inhoud Doelstelling Doelgroepen Schaalniveau Voorbeelden Discussie 19 april 2011

Nadere informatie

De stelling die vandaag voorligt is: Het pensioen van de toekomst vergt meer dan een stelselherziening.

De stelling die vandaag voorligt is: Het pensioen van de toekomst vergt meer dan een stelselherziening. Speech Bert Boertje, divisiedirecteur Toezicht pensioenfondsen bij De Nederlandsche Bank, bij de Pensioenlezing van het Competence Centre for Pension Research op 9 december 2016 Dames en heren, Hartelijk

Nadere informatie

Samen werken aan goed openbaar bestuur

Samen werken aan goed openbaar bestuur Samen werken aan goed openbaar bestuur SAMEN WERKEN AAN GOED OPENBAAR BESTUUR Gemeenten, provincies, waterschappen, het Rijk, de EU en hun samenwerkingsverbanden vormen samen het openbaar bestuur in ons

Nadere informatie

KABINETSSTANDPUNT ROB/RFV-ADVIES BEVOLKINGSDALING. Inleiding. Een onderwerp met lange adem op de politieke agenda

KABINETSSTANDPUNT ROB/RFV-ADVIES BEVOLKINGSDALING. Inleiding. Een onderwerp met lange adem op de politieke agenda KABINETSSTANDPUNT ROB/RFV-ADVIES BEVOLKINGSDALING Inleiding Een onderwerp met lange adem op de politieke agenda Het voorliggende advies van de ROB en de RFV over bevolkingsdaling is naar de mening van

Nadere informatie

Samen werken aan succesvol beleid. Rijksbeleid met gevolgen voor decentrale overheden

Samen werken aan succesvol beleid. Rijksbeleid met gevolgen voor decentrale overheden Samen werken aan succesvol beleid Rijksbeleid met gevolgen voor decentrale overheden 2 Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Samen werken aan succesvol beleid Rijksbeleid met gevolgen

Nadere informatie

3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT

3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT 3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT Thea van Bodegraven-Boonstra Maart 2016 Voorwoord Wat kun je verwachten in dit e-book? Als er iemand in jouw gezin last

Nadere informatie

2015 BEtrokken Noord-Beveland. juli BEetrokken Noord-Beveland. Pagina: 1

2015 BEtrokken Noord-Beveland. juli BEetrokken Noord-Beveland. Pagina: 1 juli -2015 BEetrokken Noord-Beveland Pagina: 1 Toekomstvisie voor Noord-Beveland BEN is bezig met de ontwikkeling van een lange(re)termijnvisie voor Noord-Beveland. Daarbij maken wij o.a. gebruik van de

Nadere informatie

Bevolkingsdaling. Gevolgen voor bestuur en financiën

Bevolkingsdaling. Gevolgen voor bestuur en financiën Bevolkingsdaling Gevolgen voor bestuur en financiën Raad voor het openbaar bestuur Raad voor de financiële verhoudingen maart 2008 /2/ Inhoud /3/ Voorwoord 5 Samenvatting 9 Leeswijzer 19 1. Inleiding 21

Nadere informatie

Bevolkingsdaling: geen paniek

Bevolkingsdaling: geen paniek Bevolkingsdaling: geen paniek De komende decennia daalt de bevolking van meer dan de helft van de gemeenten. Bij velen bestaat de vrees dat krimpgemeenten in financiële problemen komen. Dat was echter

Nadere informatie

B&W Vergadering. 1. kennisgenomen van de (geannoteerde) agenda voor de Algemene Ledenvergadering van de VNG op 14 juni 2017;

B&W Vergadering. 1. kennisgenomen van de (geannoteerde) agenda voor de Algemene Ledenvergadering van de VNG op 14 juni 2017; 2.1.3 Algemene Ledenvergadering VNG 2017 1 Dossier 1812 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 1812 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 6 juni 2017 Agendapunt 2.1.3 Omschrijving Algemene Ledenvergadering

Nadere informatie

Uw kenmerk

Uw kenmerk De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties drs. A. Th. Bijleveld-Schouten Postbus 20011 2500 EA DEN HAAG Datum 22 april 2010 Inlichtingen bij G.A. van Nijendaal Uw kenmerk 2010-0000173198

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 15 februari 2018 U Lbr. 18/004. Stand van zaken Interbestuurlijk Programma.

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 15 februari 2018 U Lbr. 18/004. Stand van zaken Interbestuurlijk Programma. Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 15 februari 2018 Ons kenmerk COS/U201800112 Lbr. 18/004 Telefoon 070 373 83 93 Bijlage(n) 1 Onderwerp Stand van zaken Interbestuurlijk Programma Samenvatting

Nadere informatie

Wim Derks Kenniscentrum voor Bevolkingsdaling en Beleid, Universiteit Maastricht en Etil

Wim Derks Kenniscentrum voor Bevolkingsdaling en Beleid, Universiteit Maastricht en Etil Bevolkingsontwikkeling: Lichte groei, stabilisatie of lichte daling? Worden we daar beter of slechter van? Wim Derks Kenniscentrum voor Bevolkingsdaling en Beleid, Universiteit Maastricht en Etil www.bevolkingsdaling.nl

Nadere informatie

Verslag regionale bijeenkomst Zeeland (Goes, 10 februari 15) De Zeeuwse agenda

Verslag regionale bijeenkomst Zeeland (Goes, 10 februari 15) De Zeeuwse agenda Verslag regionale bijeenkomst Zeeland (Goes, 10 februari 15) De Zeeuwse agenda De VNG gaat de komende maanden de provincies in om samen met de leden de meerjarige strategische agenda de Gemeente 2020 op

Nadere informatie

Coördinatie binnen de GDI

Coördinatie binnen de GDI Coördinatie binnen de GDI Glenn Vancauwenberghe K.U.Leuven Instituut voor de Overheid Derde Staten Generaal Vlaanderen Geoland 1 december 2011 Coördinatie, een probleem? Verschillende organisaties zijn

Nadere informatie

Voortgangsrapportage demografische ontwikkelingen

Voortgangsrapportage demografische ontwikkelingen Voortgangsrapportage demografische ontwikkelingen Inleiding In deze voortgangsrapportage staat een actualisatie van de demografische gegevens over inwoners en huishoudens. Ook zijn een aantal algemene

Nadere informatie

Koepel Adviesraden Sociaal Domein Zalmsteek 23, 3192 MC Hoogvliet-Rt T

Koepel Adviesraden Sociaal Domein Zalmsteek 23, 3192 MC Hoogvliet-Rt T Gemeente & adviesraad: 1 + 1 = 3? Waar wordt samengewerkt ontstaan successen, maar helaas ook wel eens teleurstellingen. Bij de samenwerking tussen gemeente en adviesraad is dat niet anders, zo is mijn

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. In 2025 fors meer huishoudens in de Randstad

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. In 2025 fors meer huishoudens in de Randstad Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB08-049 8 juli 2008 9.30 uur In 2025 fors meer huishoudens in de Randstad Sterkste groei aan noordoostzijde Randstad Ook meer huishoudens in Noord-Brabant

Nadere informatie

Verkondiging Maartenskerk zondag 26 juni 2016 Mattheus 25, en Jona 3 Teun Kruijswijk Jansen I Juni is de detective-maand : in de boekhandel met

Verkondiging Maartenskerk zondag 26 juni 2016 Mattheus 25, en Jona 3 Teun Kruijswijk Jansen I Juni is de detective-maand : in de boekhandel met Verkondiging Maartenskerk zondag 26 juni 2016 Mattheus 25, 14-30 en Jona 3 Teun Kruijswijk Jansen I Juni is de detective-maand : in de boekhandel met mooie aanbiedingen, en op TV,voor wie niet van voetbal

Nadere informatie

Krimpen met perspec,ef

Krimpen met perspec,ef Krimpen met perspec,ef Demografische ontwikkelingen, gevolgen en kansen voor het basisonderwijs Krimpcafé XL Leeuwarden 21 maart 2013 Agenda Krimp in het basisonderwijs: de cijfers Traject Krimpen met

Nadere informatie

Aan de slag met krimp Hoe doe je dat? Roosje van Leer 26 april 2012

Aan de slag met krimp Hoe doe je dat? Roosje van Leer 26 april 2012 Aan de slag met krimp Hoe doe je dat? Roosje van Leer 26 april 2012 Programma Aan de slag met krimp 1. Waarom aan de slag? 2. Wie moet er aan de slag? 3. Waarmee moet je aan de slag? 4. Hoe doe je dat?

Nadere informatie

8 februari Begrotingswijziging

8 februari Begrotingswijziging Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 8 februari 2018 Onderwerp: Begrotingswijziging Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren. Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Demografische krimp in Gelderland

Demografische krimp in Gelderland Demografische krimp in Gelderland Factsheet Opgesteld door Dirk Vreugdenhil Demografische krimp in Gelderland In de nabije toekomst zal het inwoneraantal en het aantal huishoudens in grote delen van Gelderland

Nadere informatie

Stelling 1. Gemeenten in een krimpgebied moeten gezamenlijk bepalen of, waar en wat voor woningen er gebouwd worden.

Stelling 1. Gemeenten in een krimpgebied moeten gezamenlijk bepalen of, waar en wat voor woningen er gebouwd worden. Bestuurdersconferentie Krimp als Kans 17 juni 2009 Locatie: Van Nelle Ontwerpfabriek Rotterdam Workshop: Wonen en Woonomgeving Bestuurlijk trio: minister (VROM/WWI), de heer Pim de Bruijne (gedeputeerde

Nadere informatie

Bestuurdersconferentie Krimp in beweging!

Bestuurdersconferentie Krimp in beweging! Bestuurdersconferentie Krimp in beweging! Den Haag, 2 december 2010 Wim Deetman, Jan Mans en Pieter Zevenbergen Adviescommissie-Deetman Opdracht van provincie Limburg Strategisch meerjarenperspectief voor

Nadere informatie

Statengriffie. Floortje van Aken <Aken@vnoncw-mkbnoord.nl> Verzonden: dinsdag 9 juni 2015 15:32 Aan: Ria Veenstra Onderwerp:

Statengriffie. Floortje van Aken <Aken@vnoncw-mkbnoord.nl> Verzonden: dinsdag 9 juni 2015 15:32 Aan: Ria Veenstra Onderwerp: Statengriffie Van: Floortje van Aken Verzonden: dinsdag 9 juni 2015 15:32 Aan: Ria Veenstra Onderwerp: Inspraakreactie MKB-Noord Bijlagen: BRF_151903_Retail Agenda.pdf; Inspraakreactie

Nadere informatie

NOTITIE VAN ZIENSWIJZEN EN AMBTSHALVE AANPASSINGEN BESTEMMINGSPLAN MEPPEN, TOENAKKERS

NOTITIE VAN ZIENSWIJZEN EN AMBTSHALVE AANPASSINGEN BESTEMMINGSPLAN MEPPEN, TOENAKKERS NOTITIE VAN ZIENSWIJZEN EN AMBTSHALVE AANPASSINGEN BESTEMMINGSPLAN MEPPEN, TOENAKKERS ------------------------------------------------------------------------ Inleiding Het ontwerpbestemmingsplan lag

Nadere informatie

* *

* * INFORMATIENOTITIE AAN B&W Onderwerp en inhoud Informatienotitie B&W Brief VNG 15-2-2018 inzake Interbestuurlijk Programma Postregistratienummer *18.0002616* 18.0002616 Vertrouwelijk Sector Afdeling Medewerk(st)er

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 33 576 Natuurbeleid Nr. 165 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Uitslagen enquête onder raadsleden Provincie Noord- Brabant

Uitslagen enquête onder raadsleden Provincie Noord- Brabant Uitslagen enquête onder raadsleden Provincie Noord- Brabant Februari 2015 Inleiding Stichting Politieke Academie deed in opdracht van Nederland Lokaal onderzoek naar de mening van gemeenteraadsleden. Aan

Nadere informatie

Onderwerp Meicirculaire 2009 Gemeentefonds en aanpassingen begroting 2009

Onderwerp Meicirculaire 2009 Gemeentefonds en aanpassingen begroting 2009 Gemeente Appingedam Raadsvoorstel Raadsagenda d.d.: 17 september 2009 Voorstel nummer : 9 Behandelend ambtenaar : A. Schuur Telefoonnummer : 0596 691241 E-mailadres : a.schuur@appingedam.nl Portefeuillehouder

Nadere informatie

Namens het college van GS wens ik jullie een gelukkig en gezond 2011 toe! Ik vind het geweldig om jullie als provinciecollega s te ontmoeten.

Namens het college van GS wens ik jullie een gelukkig en gezond 2011 toe! Ik vind het geweldig om jullie als provinciecollega s te ontmoeten. Toespraak CdK Ank Bijleveld voor de interne nieuwjaarsbijeenkomst van de provincie Overijssel op maandag 3 januari 2011. Beste collega s, Namens het college van GS wens ik jullie een gelukkig en gezond

Nadere informatie

Uitkomsten 2e fase groot onderhoud gemeentefonds

Uitkomsten 2e fase groot onderhoud gemeentefonds Vereniging van Nederlandse Gemeenten en Raad voor de Financiële verhoudingen DGBK BDF/OFI Contactpersoon Onno IJsselsteijn/Hans Nieuwland T 06 52809237 Uitkomsten 2e fase groot onderhoud gemeentefonds

Nadere informatie

Openingsspeech VNG voorzitter Annemarie Jorritsma, BALV 17nov2014

Openingsspeech VNG voorzitter Annemarie Jorritsma, BALV 17nov2014 Openingsspeech VNG voorzitter Annemarie Jorritsma, BALV 17nov2014 Alleen het gesproken woord geldt Dames en heren, Welkom op de bestuurdersdag en de buitengewone ALV, eentje die met recht buitengewoon

Nadere informatie

Bevolkingsgroei,

Bevolkingsgroei, Indicator 17 december 2013 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. In de afgelopen vijf jaar (periode

Nadere informatie

Sociale steun. 1 Conclusies. 2 Kracht van het netwerk. Hoe stimuleren we het beroep op het eigen netwerk?

Sociale steun. 1 Conclusies. 2 Kracht van het netwerk. Hoe stimuleren we het beroep op het eigen netwerk? Sociale steun Hoe stimuleren we het beroep op het eigen netwerk? Inhoud: 1. Conclusies 2. Kracht van het netwerk 3. Belemmeringen bij vragen om hulp 4. Bereidheid om hulp te bieden Via deze factsheet informeren

Nadere informatie

Uitslagen enquête onder raadsleden Provincie Gelderland

Uitslagen enquête onder raadsleden Provincie Gelderland Uitslagen enquête onder raadsleden Provincie Gelderland Februari 2015 Inleiding Stichting Politieke Academie deed in opdracht van Nederland Lokaal onderzoek naar de mening van gemeenteraadsleden. Aan hen

Nadere informatie

Demografische (wijk-) analyse van de woningbouwplannen Deventer 2015

Demografische (wijk-) analyse van de woningbouwplannen Deventer 2015 Demografische (wijk-) analyse van de woningbouwplannen Deventer 2015 Uitgave : team Kennis en Verkenning Naam : John Stam Telefoonnummer : 3298 Mail : gj.stam@deventer.nl 1 Inhoudsopgave pagina 1 Inleiding:

Nadere informatie

VERLIEZEN: De waarde van geven in een wereld van ontvangen

VERLIEZEN: De waarde van geven in een wereld van ontvangen VERLIEZEN: De waarde van geven in een wereld van ontvangen Wees niet bang, al vormen jullie maar een klein groepje. Want jullie Vader is zo goed geweest Zijn koninkrijk voor je open te stellen. Verkoop

Nadere informatie

Sociaal Rapport en de Jeugdmonitor Provincie Groningen

Sociaal Rapport en de Jeugdmonitor Provincie Groningen Groningen, 1 maart 2011 Persbericht nr. 34 Sociaal Rapport en de Jeugdmonitor Provincie Groningen SPECIALE AANDACHT VOOR KRIMPGEBIEDEN EN VOOR JEUGD De Groninger bevolking groeit nog door tot 2020, en

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Leden Provinciale Staten

Gedeputeerde Staten. Leden Provinciale Staten Gedeputeerde Staten Contact ir. A.J. Logtenberg T 070-441 74 64 aj.logtenberg@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Leden Provinciale Staten

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2007 2008 31 327 Wijziging van de Financiële-verhoudingswet en enkele andere wetten in verband met het stellen van nadere regels over uitkeringen uit de

Nadere informatie

Bloeiende gemeenschappen in krimpende kernen. Notitie. Jan Jacob van Dijk Jan de Vries Bas Jan van Bochove

Bloeiende gemeenschappen in krimpende kernen. Notitie. Jan Jacob van Dijk Jan de Vries Bas Jan van Bochove Bloeiende gemeenschappen in krimpende kernen Notitie Jan Jacob van Dijk Jan de Vries Bas Jan van Bochove Februari 2010 Samenvatting In de afgelopen jaren heeft het CDA herhaaldelijk aandacht gevraagd voor

Nadere informatie

In deze vraag wordt om je eigen mening en ervaring gevraagd. Op het antwoord krijg je dan ook geen feedback.

In deze vraag wordt om je eigen mening en ervaring gevraagd. Op het antwoord krijg je dan ook geen feedback. Feedbackvragen Leercasus Efficiency Vraag 1 Bekijk de Leerdoelen die bij deze casus horen. Beantwoord daarna de vraag. Geef per doel aan of je dit al beheerst, waarbij N = nee, O = om verder te ontwikkelen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2000 2001 27 813 EU Structuurfondsen Nr. 1 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN DE MINISTERS VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER EN VISSERIJ, VAN

Nadere informatie

Kleine scholen en leefbaarheid

Kleine scholen en leefbaarheid Kleine scholen en leefbaarheid Een samenvatting van de resultaten van een praktijkonderzoek onder scholen en gemeenten in Overijssel over de toekomst van kleine scholen in relatie tot leefbaarheid Inleiding

Nadere informatie

van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Jet Bussemaker, tijdens de 4 e Nationale Mantelzorglezing 2009 Rotterdam, 11 juni 2009

van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Jet Bussemaker, tijdens de 4 e Nationale Mantelzorglezing 2009 Rotterdam, 11 juni 2009 Directie Voorlichting en Communicatie Parnassusplein 5 Postbus 20350 2500 EJ Den Haag T 070 340 79 11 T 070 340 60 00 F 070 340 62 92 Hebt u 's avonds of in het weekend dringend een voorlichter nodig,

Nadere informatie

Neimed Krimpbericht. Buitenlandse migratie vertraagt bevolkingskrimp JUNI 2015

Neimed Krimpbericht. Buitenlandse migratie vertraagt bevolkingskrimp JUNI 2015 JUNI 2015 Neimed Krimpbericht Buitenlandse migratie vertraagt bevolkingskrimp Het aantal inwoners daalt in de meeste Limburgse gemeenten, omdat er weinig kinderen geboren worden. De daling wordt versterkt

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders

Burgemeester en Wethouders Burgemeester en Wethouders B en W nummer 12.0027. ; besluit d.d. 24-10-2012 Onderwerp Beantwoording brief over de herverdeling van het gemeentefonds en besteding op het Cluster Educatie. Besluiten:Behoudens

Nadere informatie

Bestuurslagen in Nederland rijksoverheid provinciale overheid gemeentelijke overheid

Bestuurslagen in Nederland rijksoverheid provinciale overheid gemeentelijke overheid Vak Maatschappijwetenschappen Thema Politieke besluitvorming (katern) Klas Havo 5 Datum november 2012 Hoofdstuk 4 Het landsbestuur (regering en parlement) Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit vier

Nadere informatie

drenthe rapportage september 2016 leefbaarheid

drenthe rapportage september 2016 leefbaarheid kennis. onderzoek. advies drenthe rapportage september 2016 Hoe tevreden is het Drents panel over leven in Drenthe en hoe ervaren zij de gevolgen van bevolkingskrimp op de? vooraf Drenthe heeft te maken

Nadere informatie

Lokale democratie onder / december 2017

Lokale democratie onder / december 2017 Lokale democratie onder druk @Ostaaijen / december 2017 Spoorboekje Wat is er aan de hand met de lokale democratie? - afhakende inwoners - aanhakende inwoners Rol gemeenteraad in de lokale democratie -

Nadere informatie

Preek De vrouw die Jezus beslissing veranderde. Lieve gemeente,

Preek De vrouw die Jezus beslissing veranderde. Lieve gemeente, Lieve gemeente, We zien het niet vaak in de Bijbel, maar in het verhaal dat we vandaag gelezen hebben is Jezus toch ronduit bot te noemen en buitengewoon onvriendelijk op het onbeschofte af, tegen een

Nadere informatie

Minder, ouder, bonter in de Eems Dollard Regio

Minder, ouder, bonter in de Eems Dollard Regio HANZEHOGESCHOOL GRONINGEN Algemene informatie In 2008 viert de Hanzehogeschool Groningen haar 210-jarig bestaan! Keuze uit meer dan 70 opleidingen; het grootste hbo-onderwijsaanbod in Noord-Nederland 19

Nadere informatie

Kinder Woord Dienst van Oase. Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel!

Kinder Woord Dienst van Oase. Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Lucas 9 11b -17 Geven jullie hen maar te eten Omdat Jezus zulke mooie verhalen over

Nadere informatie

Ruim een op de drie gemeenten is sinds 2010 gekrompen

Ruim een op de drie gemeenten is sinds 2010 gekrompen Bevolkingstrends Ruim een op de drie gemeenten is sinds 2010 gekrompen 2015 16 Niels Kooiman CBS Bevolkingstrends december 2015 16 1 Hoewel de bevolking van Nederland in de afgelopen twintig jaar gegroeid

Nadere informatie

Proeftuin regio Eindhoven

Proeftuin regio Eindhoven Proeftuin regio Eindhoven Financiële arrangementen voor een aantrekkelijk stedelijk voorzieningenniveau Werksessie denktank experts, Utrecht, 18 januari 2017 Wat gaan we vanmiddag doen? 14:00 Welkom door

Nadere informatie

Krimp en de gevolgen voor het basisonderwijs in de provincie Groningen (update)

Krimp en de gevolgen voor het basisonderwijs in de provincie Groningen (update) Krimp en de gevolgen voor het basisonderwijs in de provincie Groningen (update) Krimp. Wat zijn de gevolgen voor het basisonderwijs in de provincie Groningen? Hoeveel leerlingen en scholen zijn er nog?

Nadere informatie

LANGEDIJK EN HEERHUGOWAARD GAAN SAMEN!

LANGEDIJK EN HEERHUGOWAARD GAAN SAMEN! LANGEDIJK EN HEERHUGOWAARD GAAN SAMEN! Hogere kwaliteit dienstverlening Uitbreiding van voorzieningen Dorpen en kernen blijven bestaan Samenwerking in de regio Praat mee over uw nieuwe gemeente! Wat betekent

Nadere informatie

Notulen vergadering Ondersteunings Plan Raad 2 juni 2015

Notulen vergadering Ondersteunings Plan Raad 2 juni 2015 Notulen vergadering 2 juni 2015 Locatie Dick Bruna school te Waddinxveen 1. Opening vergadering Voorzitter opent de vergadering. Eerst worden de geplande vergaderdata besproken. Een OPR-lid kan niet op

Nadere informatie

VNG-Bureaunotitie Bedragen voor lokale omroepen in gemeentefonds, stand van zaken juli 2018

VNG-Bureaunotitie Bedragen voor lokale omroepen in gemeentefonds, stand van zaken juli 2018 VNG-Bureaunotitie Bedragen voor lokale omroepen in gemeentefonds, stand van zaken juli 2018 Inleiding Er is per 2002 een bedrag voor lokale omroep structureel in het gemeentefonds gestort. Tot 2015 Tot

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Integraal huisvestingsplan Registratienummer: 513472 Op voorstel van het college d.d.: 17 december 2013 Datum vergadering: 28 januari 2014 Portefeuillehouder: J.P.

Nadere informatie

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus,

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus, Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10:38-42 Gemeente van Christus, Het gaat vanmorgen over Jezus. Dat zal je waarschijnlijk ook niet verrassen. Maar als het gaat over Jezus,

Nadere informatie

solidariteit van jong met oud, of ook omgekeerd?

solidariteit van jong met oud, of ook omgekeerd? Bijdrage prof. dr. Kees Goudswaard / 49 Financiering van de AOW: solidariteit van jong met oud, of ook omgekeerd? Deze vraag staat centraal in de bij drage van bijzonder hoogleraar Sociale zekerheid prof.

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad,

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad, Raadsvoorstel Griffiersnummer: Onderwerp: Vaststelling herindelingsontwerp Datum B&W-vergadering: 17 juli 2012 Datum raadsvergadering: 30 juli 2012 Datum politieke avond: 11 juli 2012 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Les 2 Integratie Leestekst: Begeleid Werken. Introductiefase

Les 2 Integratie Leestekst: Begeleid Werken. Introductiefase Les 2 Integratie Leestekst: Begeleid Werken "Welkom:... " Introductiefase 1. "In de vorige les hebben we weer met een kaart gewerkt. Daarop stonden alle 4 de vragen die we de vorige lessen gebruikt hebben

Nadere informatie

Demografische krimp in. Noord-Nederland

Demografische krimp in. Noord-Nederland HANZEHOGESCHOOL GRONINGEN Algemene informatie Demografische krimp in In 2008 viert de Hanzehogeschool Groningen haar 210-jarig bestaan! Noord-Nederland Keuze uit meer dan 70 opleidingen; het grootste hbo-onderwijsaanbod

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag drs. G de Jong Waarnemend President Algemene Rekenkamer Postbus 20015 2500 EA Den Haag Directie Koninkrijksrelaties

Nadere informatie

SWH laat zich leiden door een heldere visie en een duidelijke strategie. Beiden worden in het visiedocument gepresenteerd.

SWH laat zich leiden door een heldere visie en een duidelijke strategie. Beiden worden in het visiedocument gepresenteerd. Visiedocument Welzijn 2017-2020 Stichting Welzijn Hattem: Dichtbij en in de buurt De missie en visie van Stichting Welzijn Hattem Stichting Welzijn Hattem (SWH) wil de zelfredzaamheid van de inwoners vergroten

Nadere informatie

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000).

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000). Begroting 2015-2018 Begroting 2015-2018 11-11-2014 voor ons ligt de begroting 2014 2018. Voor de PvdA zijn de mensen belangrijk. Mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt die nu buiten spel staan, maar

Nadere informatie

Welke re-integratiemiddelen krijgen gemeenten onder de Participatiewet?

Welke re-integratiemiddelen krijgen gemeenten onder de Participatiewet? Welke re-integratiemiddelen krijgen gemeenten onder de Participatiewet? Gemeenten ontvangen via het re-integratiebudget middelen voor ondersteuning en begeleiding van de doelgroep Participatiewet. Er zijn

Nadere informatie

GEBRUIKSVERORDENING TWEEDE WONINGEN GEMEENTE NOORD-BEVELAND 2015

GEBRUIKSVERORDENING TWEEDE WONINGEN GEMEENTE NOORD-BEVELAND 2015 GEBRUIKSVERORDENING TWEEDE WONINGEN GEMEENTE NOORD-BEVELAND 2015 pagina 1 van 10 Samenvatting De Gebruiksverordening tweede woningen legt de spelregels vast voor het gebruik van woningen voor permanent

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 34 085 C Wijziging van de begrotingsstaat van het provinciefonds voor het jaar (wijziging samenhangende met de Najaarsnota) Nr. 2 MEMORIE VAN TOELICHTING

Nadere informatie

Slecht nieuws goed communiceren

Slecht nieuws goed communiceren Slecht nieuws goed communiceren M A N U K E I R S E F A C U L T E I T G E N E E S K U N D E, K U L E U V E N Waarheid is een van de meest krachtige medicamenten waarover men beschikt, maar men moet nog

Nadere informatie

Europees Stabiliteit en GroeiPact verdrukt

Europees Stabiliteit en GroeiPact verdrukt Europees Stabiliteit en GroeiPact verdrukt Vereniging van Nederlandse Gemeenten investeringen gemeenten Jan van der Lei, 6 december 2016 Nieuwegein EMU-saldo is mutatie financieel Vereniging van Nederlandse

Nadere informatie

Spreekpunten mw. Bijleveld VNG congres Leeuwarden 8 juni 2010

Spreekpunten mw. Bijleveld VNG congres Leeuwarden 8 juni 2010 Spreekpunten mw. Bijleveld VNG congres Leeuwarden 8 juni 2010 Hartelijk dank hier te mogen zijn en voor de gelegenheid iets langer te mogen luisteren en te spreken. Voor al degenen die net gekozen zijn;

Nadere informatie

Transformatiefonds. Technische sessie. 11 april 2019 Rekenkamer Zaanstad

Transformatiefonds. Technische sessie. 11 april 2019 Rekenkamer Zaanstad Transformatiefonds Technische sessie Rekenkamer Zaanstad Onderzoek naar opzet Transformatiefonds 5 aanbevelingen: Zorg voor een heldere onderbouwing van de vuistregel Aanbeveling 1: Ga na of uitgangspunten

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum. Geachte Voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum. Geachte Voorzitter, > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie