Aanmeldingsformulier Project Speciaal 2017 Om mee te kunnen doen aan Project Speciaal is het invullen van alle velden verplicht.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aanmeldingsformulier Project Speciaal 2017 Om mee te kunnen doen aan Project Speciaal is het invullen van alle velden verplicht."

Transcriptie

1 Aanmeldingsformulier Project Speciaal 2017 Om mee te kunnen doen aan Project Speciaal is het invullen van alle velden verplicht. Voornaam Achternaam adres Merel Van der Donk Telefoonnummer Titel van het project/de activiteit/het product Wie heeft het project/de activiteit/het product ontwikkeld? Gemengde opvang voor thuiszitters Martin Schravesande en Merel van der Donk Omschrijving van het project: Een gemengde klas voor thuiszitters, waarin zowel kinderen met gedragsproblemen als kinderen met overgevoeligheid of een stoornis in het autisme-spectrum welkom zijn en waarin alle leerniveaus van VMBO tot VWO door elkaar zitten. Zo worden kinderen in een veilige én sociaal uitdagende context voorbereid op staatsexamen of terugkeer in het reguliere onderwijs. Wat is de doelgroep: Voor kinderen die zijn vastgelopen in het reguliere onderwijs en thuiszitten of dreigen thuis te komen zitten is specialisatie vaak de gekozen oplossing. Kinderen met gedragsproblematiek gaan naar een cluster 4 school (waar ze in een omgeving komen met allemaal andere kinderen met gedragsproblemen), kinderen met een autistische stoornis komen in kleinschalige initiatieven met andere autistische kinderen en hoogbegaafde kinderen zoeken andere hoogbegaafden. Met die specialisatie wordt echter de kans op succesvolle terugkeer in het reguliere onderwijs, waar wel allerlei soorten kinderen door elkaar lopen, of de kans op succes in vervolgonderwijs, waar ze dezelfde problemen zullen tegenkomen waardoor ze eerder zijn uitgevallen niet groter. Wij geloven in een combinatie van een kleine groep met veel sociaal emotionele veiligheid met een gemengde, diverse samenstelling. Kort door de bocht gezegd: ADHD ers leren ordening en beheersing van de autisten en de autisten leren zich uitspreken en voor hun leerbehoeften opkomen van de ADHD ers. Onze rol als leerkracht is daarbij in de eerste plaats het borgen van die sociaal emotionele veiligheid.

2 Hoe is het project geïmplementeerd: Doel van ons initiatief is deze categorie leerlingen blijvend te behoeden voor thuis zitten door ze, met behulp van IVIO-afstandsonderwijs, weer in de routine van een dagelijks leerproces te krijgen en ze sociaal/emotioneel klaar te stomen voor een volgende stap. Daarbij is oriëntatie op de latere beroepspraktijk, om zo een authentieke leermotivatie te versterken, heel belangrijk. We laten de leerlingen daartoe mini-stages lopen bij allerlei midden- en kleinbedrijven. Binnen school hanteren we een extreme vorm van maatwerk. De aanpak om een kind effectief aan het leren te krijgen is bovenal gebaseerd op een individuele analyse van problematiek en de startsituatie van elk kind. Om toch enige structuur aan te brengen onderscheiden we zeven stadia van leerrijpheid : 1. op geen enkele manier, ook niet onder dwang, tot leren te bewegen en ook geen tekenen van nieuwsgierigheid of belangstelling 2. sporen van nieuwsgierigheid of belangstelling maar niet tot leren te bewegen 3. zichtbare motivatie tot leren, bijvoorbeeld in pogingen om ergens aan te beginnen, maar leren stokt direct 4. gemotiveerd tot leren, doet ook iets, maar houdt concentratie nooit langer dan 20 minuten vast en is opgeteld niet tot meer dan 90 minuten cognitief leren per dag in staat, van plannen is nog geen sprake en lijkt ook zinloos 5. leert, boekt vorderingen maar motivatie en concentratie wisselen en moeten steeds door de leerkracht gevoed en onderhouden worden, plannen gaat niet zonder intensieve ondersteuning 6. leert met een redelijke concentratie en motivatie maar heeft wel frequent toezicht nodig van een leerkracht om die motivatie en concentratie vast te houden. Plannen heeft wel wat begeleiding nodig. 7. leert en plant zelfstandig met begeleiding op afstand. De leerkracht op school is er slechts voor noodgevallen en om de sociale inbedding in de groep te bewaken Bij die stadia horen de volgende didactische invalshoeken: 1. Thuis voelen. Negatieve associatie met school kwijtraken 2. Snuffelen aan lesstof en leren 3. Eigen leerniveau verkennen 4. Zelf proberen te plannen

3 5. Planningen evalueren en bijstellen 6. Feitelijke inzet meten en belastbaarheid bespreken 7. Planning naar doelstelling (diploma of overgang) en vermogen En deze pedagogische invalshoeken: 1. Gezien en erkend worden zoals je nu bent 2. Vertrouwd raken met de vanzelfsprekendheid van leren en ontwikkelen 3. Identiteit versterken vanuit het gevoel 4. Ambitie versterken vanuit de wil 5. Aan realistisch zelfbeeld werken vanuit het denken (zelfreflectie) 6. Identiteit herijken en bijstellen vanuit gevoel en denken 7. Ambitie herijken en bijstellen vanuit gevoel en wil Wat zijn de resultaten: We begonnen het jaar met als doel: een prettige plek om te zijn, om te leren en (pas in de laatste plaats) om te presteren. Dat eerste is voor de meeste leerlingen gelukt en inmiddels kunnen we ook vaststellen dat er flink geleerd wordt en dat zelfs de leerprestaties er mogen zijn. Maar er is nog meer bereikt. Er wordt gespeeld, gesport, gekleid, gevlochten, gekookt, geruzied, gelachen, voorgelezen, geknutseld en gepraat. We leren over elkaars beperkingen en over onze eigen. Ook leren we van en over onze medeleerlingen in andere klassen op de Lans. Ouders, leerkrachten en medeleerlingen zien het allemaal: in de VOLans-klas veranderen kinderen. Waarin veranderen ze dan? In zichzelf! Op welke manier draagt het project bij aan de onderwijskwaliteit: Waren dit voorheen leerlingen die, ongelukkig en gestagneerd in hun leerproces thuis zaten met weinig tot geen toekomst/onderwijs perspectief, werken ze nu gemotiveerd en individueel aan hun eigen traject wat leidt naar een VBMO- VWO staatsexamen. Op welke manier draagt het project bij aan het toekomstperspectief van leerlingen: In de zin van het woord: die is er weer! Een beeld, een perspectief vanuit hun eigen wil. Voordat de VOLans klas gestart was, waren dit kinderen die vastzaten en geen enkel beeld meer hadden van (hun) toekomstperspectief. Nu groeit dit voorzichtig en werken ze toe naar hun staatsexamen. Bovendien biedt de VOLans-klas hoop aan leerlingen die anders het risico lopen helemaal van het onderwijs te vervreemden. Op welke manier wordt samengewerkt door diverse groepen:

4 Door deze klas neer te zetten in een school voor speciaal onderwijs gebruiken we de expertise uit het (vrijeschool) speciaal onderwijs om thuiszitters zorg op maat te bieden. Tegelijkertijd bieden we de VSO-klassen hulp om hun cognitief meer begaafde leerlingen passend onderwijs te bieden. Zijn werkwijze en resultaten overdraagbaar naar andere scholen/instellingen/ ab-diensten? En zo ja, onder welke condities: Het is (nog) een pilot en dus een experiment. We zijn volop in ontwikkeling en proberen, laten los of stellen bij in onze aanpak. Daarbij zijn wij de enige Vrijeschool voor speciaal onderwijs in de regio dus is ook daardoor onze werkwijze uniek, maar in de toekomst zeker uit te wisselen en/of over te dragen. Thuiszitters zijn tegenwoordig een veelbesproken thema in de media en de politiek. Er blijken veel kinderen te zijn met normale cognitieve vermogens die toch niet mee komen in het reguliere onderwijs. Vrijeschool de Lans biedt sinds augustus 2016 deze kinderen de kans om weer gemotiveerd te raken om te leren. Na de zomervakantie gaan we verder met 16 leerlingen met een breed scala aan stoornissen, gedragsproblemen, angsten en trauma s. Andere scholen voor speciaal onderwijs met plannen om iets te doen voor thuiszitters te gaan doen, kunnen bij ons kennis en ervaring komen halen. Waarom bent u van mening dat dit project in aanmerking moet komen voor de prijs voor Project Speciaal 2017: Omdat wij succes genereren met onze aanpak en dit zichtbaar is in het welbevinden van onze voorheen gestagneerde, niet geziene en soms zelfs destructieve leerlingen. We zien en ook de leerresultaten wijzen uit dat ze zich ontwikkelen, zowel op sociaal gebied als cognitief. Er is weer motivatie en toekomstperspectief voor deze leerlingen die langere tijd uit het sociale en lerende proces waren. Evt. opmerkingen en aanvullingen: Wij zijn begonnen met Film PVO (praktijkvormendonderwijs) en hebben hier een trailer voor gemaakt met behulp van een echte cameraman en regisseuse ( beiden via via én vrijwillig). Ook leerlingen die wilden, mochten stukjes regisseren en filmen. Het eindresultaat mag er wezen en hier zijn we dan ook allen heel erg trots op! De titel van de film is Aan de Lans geregen en het verhaal is zo in elkaar gezet dat het leerlingen uitdaagt tot reflectie op de verhouding tussen tucht en discipline én vrijheid en motivatie. Door als acteur in verschillende rollen te kruipen, worden ze gestimuleerd om hier over na te denken. Zie bijlage 1 voor de trailer.

5 Bijlage: Foto 1 (bijlage 2) Keramiek. Op dinsdag zijn we bezig met klei, om uit ons hoofd met onze handen te werken. Nu het jaar bijna om is, zijn we bezig met een prachtige tentoonstelling voor ons zomerfeest op 4 juli. Helaas zit alles nadat het net geglazuurd is in de oven dus daar kan ik geen foto van toevoegen, maar wel deze collage waarbij o.a. gewerkt wordt aan een heuse soundpot van.. KeramiekJ Foto 2 (bijlage 3) De VOLans-wandeldag. Op donderdag voor de meivakantie was voor het eerst de landelijke VOLans-wandeldag. Omdat er maar één Volans-klas is in Nederland slaat dat landelijke natuurlijk helemaal nergens op, maar die dag sloeg wel ergens op. Want stuur maar eens een groep pubers die verslaafd zijn aan beeld, geluid en veel snelle en heftige prikkels op een wandeling van 15 a 20 kilometer door de natuur! Geheel tegen onze verwachtingen in haalden bijna alle leerlingen de 15 kilometer en C. zelfs 20 kilometer. Er werd wel wat geklaagd dat ze nogal overprikkeld raakten door de herrie van al die zingende vogels en dat er zo weinig oplaadpunten voor je telefoon zijn, maar al met al wat het een mooie ervaring! Foto 3 (bijlage 4) Ook werken we met textiel en waren we de afgelopen maanden bezig met handwerken. Door middel van t-shirts ( kringloop) die we aan repen knippen weven leerlingen hun eigen kleedje in elkaar. Het eind resultaat wordt een kleed voor in de klas.

Aanmeldingsformulier Project Speciaal 2017 Om mee te kunnen doen aan Project Speciaal is het invullen van alle velden verplicht.

Aanmeldingsformulier Project Speciaal 2017 Om mee te kunnen doen aan Project Speciaal is het invullen van alle velden verplicht. Aanmeldingsformulier Project Speciaal 2017 Om mee te kunnen doen aan Project Speciaal is het invullen van alle velden verplicht. Voornaam Achternaam Emailadres Elske De Kanter e.de.kanter@altra.nl Telefoonnummer

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier Project Speciaal 2017 Om mee te kunnen doen aan Project Speciaal is het invullen van alle velden verplicht. Voornaam Achternaam Emailadres Matthijs & Stefke Jongepier & de Wit m.jongepier@dekleineprins.nl

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier Project Speciaal 2017 Om mee te kunnen doen aan Project Speciaal is het invullen van alle velden verplicht.

Aanmeldingsformulier Project Speciaal 2017 Om mee te kunnen doen aan Project Speciaal is het invullen van alle velden verplicht. Aanmeldingsformulier Project Speciaal 2017 Om mee te kunnen doen aan Project Speciaal is het invullen van alle velden verplicht. Voornaam Achternaam Emailadres Mare Van der Velden m.van.der.velden@altra.nl

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier Project Speciaal 2017 Om mee te kunnen doen aan Project Speciaal is het invullen van alle velden verplicht.

Aanmeldingsformulier Project Speciaal 2017 Om mee te kunnen doen aan Project Speciaal is het invullen van alle velden verplicht. Aanmeldingsformulier Project Speciaal 2017 Om mee te kunnen doen aan Project Speciaal is het invullen van alle velden verplicht. Voornaam Breda College Achternaam Emailadres Ton Metselaar, directeur ton.metselaar@inos.nl

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier Project Speciaal 2017 Om mee te kunnen doen aan Project Speciaal is het invullen van alle velden verplicht.

Aanmeldingsformulier Project Speciaal 2017 Om mee te kunnen doen aan Project Speciaal is het invullen van alle velden verplicht. Aanmeldingsformulier Project Speciaal 2017 Om mee te kunnen doen aan Project Speciaal is het invullen van alle velden verplicht. Voornaam Achternaam Emailadres Natascha Heeroma n.heeroma@xaverius-sittard.nl

Nadere informatie

Brilliant Future Kids

Brilliant Future Kids Brilliant Future Kids is een creatieve werk-en-leer plek voor thuiszitters in de leeftijd van 12 tot 21 jaar in samenwerking met het creatieve bedrijfsleven in Amsterdam. Brilliant Future Kids Brilliant

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier Project Speciaal 2017 Om mee te kunnen doen aan Project Speciaal is het invullen van alle velden verplicht.

Aanmeldingsformulier Project Speciaal 2017 Om mee te kunnen doen aan Project Speciaal is het invullen van alle velden verplicht. Aanmeldingsformulier Project Speciaal 2017 Om mee te kunnen doen aan Project Speciaal is het invullen van alle velden verplicht. Voornaam Achternaam Emailadres Elly Mulder emulder@bernardus.lucasonderwijs.nl

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier Project Speciaal 2017 Om mee te kunnen doen aan Project Speciaal is het invullen van alle velden verplicht.

Aanmeldingsformulier Project Speciaal 2017 Om mee te kunnen doen aan Project Speciaal is het invullen van alle velden verplicht. Aanmeldingsformulier Project Speciaal 2017 Om mee te kunnen doen aan Project Speciaal is het invullen van alle velden verplicht. Voornaam Achternaam Emailadres Karin Schulinck (clustermanager) k.schulinck@heliomare.nl

Nadere informatie

Speciaal Gewoon overstappen van speciaal naar regulier onderwijs. Cees de Wit, Maartje Reitsma Schoolpsychologencongres 2014

Speciaal Gewoon overstappen van speciaal naar regulier onderwijs. Cees de Wit, Maartje Reitsma Schoolpsychologencongres 2014 Speciaal Gewoon overstappen van speciaal naar regulier onderwijs Cees de Wit, Maartje Reitsma Schoolpsychologencongres 2014 Wie zijn jullie? Wie zijn wij? Recht op onderwijs dat is gericht op: - de ontplooiing

Nadere informatie

Schakenbosch in het kort

Schakenbosch in het kort Schakenbosch in het kort 2 Schakenbosch in het kort Schakenbosch is een behandelcentrum JeugdzorgPlus voor jongeren van 12 tot 18 jaar met ernstige gedragsproblemen. Daarnaast hebben de jongeren psychiatrische

Nadere informatie

Onderwijs aan hoogbegaafde leerlingen in Rotterdam Een rapportage van Stichting Ouders010

Onderwijs aan hoogbegaafde leerlingen in Rotterdam Een rapportage van Stichting Ouders010 Onderwijs aan hoogbegaafde leerlingen in Rotterdam Een rapportage van Stichting Ouders010 Inleiding Het primair onderwijs voor hoogbegaafde leerlingen heeft de laatste jaren steeds meer aandacht gekregen

Nadere informatie

Van speciaal naar regulier onderwijs: een hele overstap! Werkconferentie 9 oktober 2013

Van speciaal naar regulier onderwijs: een hele overstap! Werkconferentie 9 oktober 2013 Van speciaal naar regulier onderwijs: een hele overstap! Werkconferentie 9 oktober 2013 Van terugplaatsen naar overstappen! Doelgroep Van cluster 4: regulier: Naar - speciaal onderwijs (so) - basisonderwijs

Nadere informatie

Passend Perspectief. Samenvatting en conclusies. mei 2007

Passend Perspectief. Samenvatting en conclusies. mei 2007 Passend Perspectief een onderzoek naar de toekomstige ontwikkeling van de zorgexpertise van het regulier voortgezet onderwijs in Voorne-Putten/Rozenburg mei 2007 Samenvatting en conclusies In het najaar

Nadere informatie

Rick, een speciale jongen op het reguliere onderwijs. KONOT studiedag 16 oktober 2013

Rick, een speciale jongen op het reguliere onderwijs. KONOT studiedag 16 oktober 2013 Rick, een speciale jongen op het reguliere onderwijs KONOT studiedag 16 oktober 2013 Van terugplaatsen naar overstappen! Doelgroep Van cluster 4: regulier: Naar - speciaal onderwijs (so) - basisonderwijs

Nadere informatie

Doelgroep en toelatingscriteria Plusklassen Samenwerkingsverband Kop van Noord-Holland

Doelgroep en toelatingscriteria Plusklassen Samenwerkingsverband Kop van Noord-Holland Doelgroep en toelatingscriteria Plusklassen Samenwerkingsverband Kop van Noord-Holland Doelgroep De leerlingen binnen de Plusklassen zijn hoogbegaafd. Ze hebben een hoge intelligentie (hoger dan 130) en

Nadere informatie

Stevensbeek Beloning- en ontspanningsmomenten binnen het speciaal onderwijs

Stevensbeek Beloning- en ontspanningsmomenten binnen het speciaal onderwijs Stevensbeek Beloning- en ontspanningsmomenten binnen het speciaal onderwijs VSO De Korenaer Stevensbeek Inhoud: pagina nummer 1) Speciaal Onderwijs 3 a) Visie b) Hoe werkt dit in de praktijk? 2) Beloning-

Nadere informatie

Vastgesteld op [ ] Advies DR [ (1 e bespreking] Looptijd Schoolondersteuningsprofiel versie 1.2

Vastgesteld op [ ] Advies DR [ (1 e bespreking] Looptijd Schoolondersteuningsprofiel versie 1.2 Vastgesteld op [30-08-2016] Advies DR [15-12-2016 (1 e bespreking] Looptijd 2016-2020 Schoolondersteuningsprofiel versie 1.2 Schoolondersteuningsprofiel Wat is een schoolondersteuningsprofiel? Een school

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL versie Algemene gegevens: Schoolnaam

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL versie Algemene gegevens: Schoolnaam SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL versie 20180913 Algemene gegevens: Schoolnaam Kindcentrum Meester Snel Locatie Brinnummer 06QE Bestuursnummer 24844 Adres Kloosterstraat 13 Telefoon 0535383994 e-mail school

Nadere informatie

Bernardusschool. School Ondersteunings Profiel (SOP) SO Bernardusschool Ruijchrocklaan 340 2597 EE s Gravenhage tel. 070-324 15 56

Bernardusschool. School Ondersteunings Profiel (SOP) SO Bernardusschool Ruijchrocklaan 340 2597 EE s Gravenhage tel. 070-324 15 56 VSO SO School Ondersteunings Profiel (SOP) Bernardusschool SO VSO SO Bernardusschool Ruijchrocklaan 340 2597 EE s Gravenhage tel. 070-324 15 56 info@bernardus.lucasonderwijs.nl www.nldata.nl/bernardusschool

Nadere informatie

Traktaties met een educatief tintje

Traktaties met een educatief tintje Aanmeldingsformulier Project Speciaal 2017 Om mee te kunnen doen aan Project Speciaal is het invullen van alle velden verplicht. Traktaties met een educatief tintje Altra College Haarlemmermeer Juni 2017

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel. Koningin Wilhelminaschool

Ondersteuningsprofiel. Koningin Wilhelminaschool Ondersteuningsprofiel Koningin Wilhelminaschool Datum: 22 februari 2012 Aantal leerlingen: 226 Aantal groepen: 8 Aantal leerkrachten: 16 Korte toelichting bij het profiel In dit zorgprofiel vindt u informatie

Nadere informatie

Voor kinderen die vastlopen in hun ontwikkeling, thuis en op school.

Voor kinderen die vastlopen in hun ontwikkeling, thuis en op school. Voor kinderen die vastlopen in hun ontwikkeling, thuis en op school. Waarom RIOzorg? Complete zorg: onderzoek en behandeling Wetenschappelijk effectief bewezen behandelmethodes Een zo kort mogelijke wachtlijst

Nadere informatie

Onderzoek naar het cluster 4 onderwijs: kinderen en hulpverlening. Drs. R. Stoutjesdijk & Prof. Dr. E.M. Scholte M.m.v. drs. H.

Onderzoek naar het cluster 4 onderwijs: kinderen en hulpverlening. Drs. R. Stoutjesdijk & Prof. Dr. E.M. Scholte M.m.v. drs. H. Onderzoek naar het cluster 4 onderwijs: kinderen en hulpverlening Drs. R. Stoutjesdijk & Prof. Dr. E.M. Scholte M.m.v. drs. H. Leloux-Opmeer Voorwoord Inhoudsopgave Een tijd geleden hebben Stichting Horizon

Nadere informatie

Passend onderwijs voor hoogbegaafde kinderen

Passend onderwijs voor hoogbegaafde kinderen Passend onderwijs voor hoogbegaafde kinderen NoorderBasis is een gereformeerde vereniging met 20 scholen in Groningen, Friesland en Drenthe. Onze visie is elk kind passend onderwijs te geven, ook hoogbegaafde

Nadere informatie

ONDERWIJSONTWIKKELING - ACTIVERENDE DIDACTIEK

ONDERWIJSONTWIKKELING - ACTIVERENDE DIDACTIEK ONDERWIJSONTWIKKELING - ACTIVERENDE DIDACTIEK Iedereen heeft er de mond van vol: Het beste uit de leerling halen Recht doen aan verschillen van leerlingen Naast kennis en vaardigheden, aandacht voor het

Nadere informatie

EEN NIEUW BEGIN OP EEN SPECIALE SCHOOL

EEN NIEUW BEGIN OP EEN SPECIALE SCHOOL speciaal onderwijs speciaal onderwijs EEN NIEUW BEGIN OP EEN SPECIALE SCHOOL Speciaal Onderwijs Entréa Een nieuw begin op een speciale school De meeste kinderen beginnen hun schoolcarrière op de basisschool.

Nadere informatie

Basisdocument Wereldbol. A. Waar staat de Wereldbol voor

Basisdocument Wereldbol. A. Waar staat de Wereldbol voor Basisdocument Wereldbol A. Waar staat de Wereldbol voor Inleiding: Dit document dient als basis voor de inrichting van de onderwijs-zorgsetting op de Wereldbol. Realisering vindt plaats door een intensieve

Nadere informatie

ONDERSTEUNINGSPROFIEL MONTESSORI LYCEUM 2016-2017. www.passendonderwijsgroningen.nl staat aangegeven:

ONDERSTEUNINGSPROFIEL MONTESSORI LYCEUM 2016-2017. www.passendonderwijsgroningen.nl staat aangegeven: ONDERSTEUNINGSPROFIEL MONTESSORI LYCEUM 2016-2017 INLEIDING Onze school maakt deel uit van het samenwerkingsverband VO 20.01. Samen met alle scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs in de gemeenten

Nadere informatie

Welke brugklas hoort bij jou?

Welke brugklas hoort bij jou? INFO Voel je thuis, je hoort erbij op het Strabrecht: een kleinschalige, duurzame school in het groen. Wij bieden veel maatwerk. We hebben een voorsprong in gepersonaliseerd onderwijs. Keuzes en doelen

Nadere informatie

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling.

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. Functieprofiel Leraar op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. April 2018 Specifieke competenties teamlid OBS Het Toverkruid

Nadere informatie

BELEIDSPLAN PLUSKLAS

BELEIDSPLAN PLUSKLAS BELEIDSPLAN PLUSKLAS Voor leerlingen die meer kunnen ontdekken OBS HET GROENE HART Januari 2012 BELEIDSPLAN PLUSKLAS Voor leerlingen die meer kunnen ontdekken Inleiding Gedurende de hele basisschool leggen

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL versie Algemene gegevens: De Wielerbaan 22NW. Femmy Sassen

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL versie Algemene gegevens: De Wielerbaan 22NW. Femmy Sassen SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL versie 20180718 Algemene gegevens: Schoolnaam De Wielerbaan Locatie Brinnummer Bestuursnummer 22NW Adres Batshoek 5 Telefoon 0534768761 e-mail school Naam directeur e-mail directeur

Nadere informatie

Naam school. Datum [DOORSTROOMDOSSIER (NAAM LEERLING)]

Naam school. Datum [DOORSTROOMDOSSIER (NAAM LEERLING)] Naam school Datum [DOORSTROOMDOSSIER (NAAM LEERLING)] DEEL A IN TE VULLEN DOOR DE CONTACTPERSOON VANUIT SCHOOL Gegevens leerling Achternaam Tussenvoegsels Voornamen Roepnaam Onderwijsnummer BSN-nummer

Nadere informatie

1 Wie zijn we en welk onderwijsaanbod is er op onze school?

1 Wie zijn we en welk onderwijsaanbod is er op onze school? Ondersteuningsprofiel 2015-2016 Stadslyceum (lyceum, atheneum, havo) Inleiding Onze school maakt deel uit van het Samenwerkingsverband VO 20.01. Samen met alle scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs

Nadere informatie

Visie basisschool De Grasspriet

Visie basisschool De Grasspriet Visie basisschool De Grasspriet Kernwaarden? Welbevinden en relatie Ontwikkelen van talenten Zelfstandigheid autonomie Uitdagingen Samen leren en werken Betrokkenheid Welbevinden en relatie Ik ben uniek

Nadere informatie

Gedrag Expertise Maatwerk Samenwerking

Gedrag Expertise Maatwerk Samenwerking Gedrag Expertise Maatwerk Samenwerking GEMS wil bijdragen aan Passend Onderwijs door haar kennis en expertise te delen met collega s uit het regulier voortgezet onderwijs. Uitgangspunten hierbij zijn:

Nadere informatie

Acadin voor talenten in uw klas!

Acadin voor talenten in uw klas! Acadin voor talenten in uw klas! Dé digitale leeromgeving met uitdagend onderwijsaanbod voor talentvolle leerlingen. Acadin voor talenten in uw klas! In het Bestuursakkoord primair onderwijs (2014) staat

Nadere informatie

Werk voor jongeren. De winst van maatwerk: Je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn

Werk voor jongeren. De winst van maatwerk: Je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn Werk voor jongeren Meer aandacht voor participatie Sommige werkgevers zijn sowieso geïnteresseerd in een jongere met een vlekje. Maar vaak gaat het er toch vooral om dat ze hun werk goed doen. Debby Kamstra,

Nadere informatie

Piter Jelles Strategisch Perspectief

Piter Jelles Strategisch Perspectief Piter Jelles Strategisch Perspectief Strategisch Perspectief Inhoudsopgave Vooraf 05 Piter Jelles Onze missie 07 Onze ambities 07 Kernthema s Verbinden 09 Verbeteren 15 Vernieuwen 19 Ten slotte 23 02 03

Nadere informatie

Op weg naar Passend Onderwijs in Zuidwest Friesland

Op weg naar Passend Onderwijs in Zuidwest Friesland Passend Onderwijs Op weg naar Passend Onderwijs in Zuidwest Friesland Pyt Nauta, OOP-dag 7 november 2017 Waarom deze ontwikkeling? Ouders manifesteren zich Maatschappelijk perspectief Jarenlange pogingen

Nadere informatie

Leren met zelfvertrouwen PIOS Studiebegeleiding. leren kun je leren

Leren met zelfvertrouwen PIOS Studiebegeleiding. leren kun je leren Leren met zelfvertrouwen PIOS Studiebegeleiding 1 leren kun je leren Zelfvertrouwen brengt elk kind verder... Bij PIOS geloven we in de leerkracht van kinderen. Om optimaal te kunnen leren, heeft een kind

Nadere informatie

ONDERSTEUNINGSPROFIEL CSG HET NOORDIK VESTIGING VROOMSHOOP

ONDERSTEUNINGSPROFIEL CSG HET NOORDIK VESTIGING VROOMSHOOP STAFBUREAU ONDERSTEUNINGSPROFIEL CSG HET NOORDIK VESTIGING VROOMSHOOP Kenmerk: SB/SGI/KCH/2018000449 Door het bestuur vastgesteld na een positief advies van de MR d.d. 2018-07-02 1. Inleiding In dit ondersteuningsprofiel

Nadere informatie

Hoogbegaafdheid info. Cijfers 3. Welk percentage van de hoogbegaafde leerlingen krijgt een VWO advies? Antwoord: Slechts 64% (Guldemont, 2003)

Hoogbegaafdheid info. Cijfers 3. Welk percentage van de hoogbegaafde leerlingen krijgt een VWO advies? Antwoord: Slechts 64% (Guldemont, 2003) Cijfers 1 Hoeveel hoogbegaafde leerlingen zijn er statistisch gezien in jouw klas? 2,5% (Vele bronnen) Cijfers 2 Hoeveel A-leerlingen zijn er statistisch gezien in jouw klas? 25% (Cito) Cijfers 3 Welk

Nadere informatie

zorgmakelaar. AB wordt geboden door Dienstencentrum. Dienstencentrum legt contact met de school. Arrangementen AB medischlichamelijk

zorgmakelaar. AB wordt geboden door Dienstencentrum. Dienstencentrum legt contact met de school. Arrangementen AB medischlichamelijk WERKWIJZE AANVRAGEN ARRANGEMENT ALGEMENE INFORMATIE In onderstaand overzicht wordt aangegeven op welke gebieden er een arrangement kan worden aangevraagd, welke rol het Loket heeft en hoe de communicatie

Nadere informatie

Hieronder geven wij antwoord op een aantal vragen, die van belang kunnen zijn bij het kiezen van een school voor uw kind(eren).

Hieronder geven wij antwoord op een aantal vragen, die van belang kunnen zijn bij het kiezen van een school voor uw kind(eren). Waarom kiezen voor onze school? Het is geen gemakkelijke opgave, een goede basisschool te kiezen voor uw kind(eren). De basisschool vervult immers een belangrijke rol in de opvoeding en ontwikkeling van

Nadere informatie

Van speciaal naar regulier onderwijs: een hele overstap! Het Congres 29 november 2013

Van speciaal naar regulier onderwijs: een hele overstap! Het Congres 29 november 2013 Van speciaal naar regulier onderwijs: een hele overstap! Het Congres 29 november 2013 #speciaalgewoon Wie bent u? Wie zijn wij? Aleid Schipper Maartje Reitsma Jos Vinders en Kees Verweij Van terugplaatsen

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel voor ouders Praedinius Gymnasium september 2018

Ondersteuningsprofiel voor ouders Praedinius Gymnasium september 2018 Ondersteuningsprofiel voor ouders Praedinius Gymnasium september 2018 Inleiding Onze school maakt deel uit van het samenwerkingsverband VO 20.01. Samen met alle scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs

Nadere informatie

ONDERSTEUNINGSPROFIEL CSG HET NOORDIK. Vestiging Noordikslaan

ONDERSTEUNINGSPROFIEL CSG HET NOORDIK. Vestiging Noordikslaan STAFBUREAU ONDERSTEUNINGSPROFIEL CSG HET NOORDIK Vestiging Noordikslaan Kenmerk: SB/SGI/KCH/2018000449 Door het bestuur vastgesteld na een positief advies van de MR d.d. 2018-07-02 1. Inleiding In onderstaand

Nadere informatie

Ondersteuningsplan

Ondersteuningsplan Ondersteuningsplan 2018-2022 Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Friesland Publieksversie Alle leerlingen gaan succesvol naar school dat is onze opdracht en daar werken alle scholen voor primair onderwijs

Nadere informatie

Verantwoording 1.1 Keuze van de titel

Verantwoording 1.1 Keuze van de titel 1 13 Verantwoording 1.1 Keuze van de titel Voor je ligt het handboek Training sociale vaardigheden. Dit boek is geschreven voor iedereen die te maken heeft met kinderen tussen de tien en vijftien jaar

Nadere informatie

Elementa. Uitvoerend partner: School of Understanding Amstelveen

Elementa. Uitvoerend partner: School of Understanding Amstelveen Elementa Een samenwerking tussen: Samenwerkingsverband Amstelronde Passend Onderwijs, de gemeenten: Amstelveen, Ouderkerk aan de Amstel, Uithoorn en Aalsmeer Uitvoerend partner: School of Understanding

Nadere informatie

1. Leergebiedoverstijgende kerndoelen voor het vso

1. Leergebiedoverstijgende kerndoelen voor het vso 1. Leergebiedoverstijgende kerndoelen voor het vso 1.1 Karakteristiek De leergebiedoverstijgende kerndoelen in het voortgezet speciaal onderwijs richten zich op het functioneren van jongeren op de gebieden

Nadere informatie

Externe benchmark Aantal scholen: 692 Benchmark cijfer scholen Hoogste cijfer scholen Laagste cijfer scholen Cijfers Ouders Mariaschool 2016

Externe benchmark Aantal scholen: 692 Benchmark cijfer scholen Hoogste cijfer scholen Laagste cijfer scholen Cijfers Ouders Mariaschool 2016 Externe benchmark Aantal scholen: 692 Benchmark cijfer scholen Hoogste cijfer scholen Laagste cijfer scholen Cijfers Ouders Mariaschool 2016 Verschil met benchmark cijfer scholen Vensters PO Schoolklimaat

Nadere informatie

2. Definitie. Inhoud. 1. Visie op het kind 2. Definitie 3. Doelgroep 4. Selectie&voortgang 5. Verantwoordelijkheid&communicatie

2. Definitie. Inhoud. 1. Visie op het kind 2. Definitie 3. Doelgroep 4. Selectie&voortgang 5. Verantwoordelijkheid&communicatie Beleidsprotocol Plusklas Dit protocol beschrijft kort en bondig onze visie op hoogbegaafdheid, de mogelijkheden die wij kunnen bieden aan de doelgroep en de vertaling naar de dagelijkse praktijk in school.

Nadere informatie

Protocol hoogbegaafdheid Protocol Hoogbegaafdheid

Protocol hoogbegaafdheid Protocol Hoogbegaafdheid Protocol hoogbegaafdheid 21-04-2016 Protocol Hoogbegaafdheid Inhoudsopgave 1. Inleiding... blz. 3 2. Onze doelgroep... blz. 4 3. Procedure... blz. 5 4. Signalering en diagnostiek... blz. 6 5. Begeleiding...

Nadere informatie

Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Drechtsteden. Arrangementen extra ondersteuning SWV Passend Onderwijs Drechtsteden

Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Drechtsteden. Arrangementen extra ondersteuning SWV Passend Onderwijs Drechtsteden Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Arrangementen extra ondersteuning SWV Passend Onderwijs Speciaal basisonderwijs In zijn algemeenheid kan gesteld worden dat leerlingen in aanmerking kunnen komen

Nadere informatie

ONDERWIJSONDERSTEUNINGSPROFIEL SWV VO

ONDERWIJSONDERSTEUNINGSPROFIEL SWV VO ONDERWIJSONDERSTEUNINGSPROFIEL SWV VO 2.03 2012 WERKMANCOLLEGE HAVO/VWO (SPRINT) MELISSEWEG 2 GRONINGEN ONDERWIJSZORGAANBOD IN DE HUIDIGE ONDERWIJSSITUATIE HUIDIGE ZORGSTRUCTUUR De doelgroep op deze locatie

Nadere informatie

Maak kennis met Nieuwmarke

Maak kennis met Nieuwmarke Maak kennis met Nieuwmarke 1 LSG-Rentray alle zorg voor jeugdzorg Perspectief voor jongeren en samenleving LSG-Rentray alle zorg voor jeugdzorg Welkom bij Nieuwmarke Iedere jongere is uniek in zijn ontwikkeling.

Nadere informatie

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Primair Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

Nadere informatie

DE PLUSBUS. Informatiebrochure voor ouders

DE PLUSBUS. Informatiebrochure voor ouders Informatiebrochure voor ouders DE PLUSBUS In deze brochure vindt u algemene & praktische informatie over de plusklas De Plusbus. De Plusbus is onderdeel van Stichting Palludara. Inhoud Hoogbegaafd, nou

Nadere informatie

ONDERSTEUNINGSPROFIEL MONTESSORI LYCEUM

ONDERSTEUNINGSPROFIEL MONTESSORI LYCEUM ONDERSTEUNINGSPROFIEL MONTESSORI LYCEUM 2018-2019 INLEIDING Onze school maakt deel uit van het samenwerkingsverband VO 20.01. Samen met alle scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs in de gemeenten

Nadere informatie

Protocol doubleren en versnellen

Protocol doubleren en versnellen CBS Merula email: info@merula.nl, website: www.merula.nl Bloemendaele 4, 3218 XA Heenvliet tel.: 0181-662551 fax.: 0181-665617 Protocol doubleren en versnellen CBS Merula is één van de scholen van www.vcodekring.nl

Nadere informatie

Basisschool de Drijfveer

Basisschool de Drijfveer Basisschool de Drijfveer Schooljaarverslag 2017-2018 De volgende items willen we in het verslag verder toelichten Een goed pedagogisch klimaat (5) Kinderen vinden het fijn op school, accepteren en respecteren

Nadere informatie

Oudertevredenheidsonderzoek maart 2015

Oudertevredenheidsonderzoek maart 2015 Analyse aantoonbaar beter onderwijs voor de Rossenberg Oudertevredenheidsonderzoek maart 015 Maeyke Wiggers, locatiedirecteur Rossenberg november 015 Inhoudsopgave Algemeen... 3 Ambities... 3 Resultaten...

Nadere informatie

In rood de vragen die we bij de tweede meeting niet meer hebben gesteld. GPL = gepersonaliseerd leren. Vragenlijst docententeam gepersonaliseerd leren

In rood de vragen die we bij de tweede meeting niet meer hebben gesteld. GPL = gepersonaliseerd leren. Vragenlijst docententeam gepersonaliseerd leren Vragenlijst docententeam gepersonaliseerd leren In rood de vragen die we bij de tweede meeting niet meer hebben gesteld. GPL = gepersonaliseerd leren 5 punts Likertschaal 1. Ik ben een goede GPL docent

Nadere informatie

expertise in het regulier onderwijs jeugdhulp met onderwijs observatie/diagnostiek training/therapie leertrajecten 2013 ONDERSTEUNINGSPROFIEL

expertise in het regulier onderwijs jeugdhulp met onderwijs observatie/diagnostiek training/therapie leertrajecten 2013 ONDERSTEUNINGSPROFIEL jeugdhulp met expertise in het regulier leertrajecten observatie/diagnostiek training/therapie 2013 ONDERSTEUNINGSPROFIEL Eduvier groep t en begeleidt kinderen en jongeren met een (tijdelijke) ernstige

Nadere informatie

zorgmakelaar. AB wordt geboden door Dienstencentrum. Dienstencentrum legt contact met de school. Arrangementen AB medischlichamelijk

zorgmakelaar. AB wordt geboden door Dienstencentrum. Dienstencentrum legt contact met de school. Arrangementen AB medischlichamelijk WERKWIJZE AANVRAGEN ARRANGEMENT ALGEMENE INFORMATIE In onderstaand overzicht wordt aangegeven op welke gebieden er een arrangement kan worden aangevraagd, welke rol het Loket heeft en hoe de communicatie

Nadere informatie

ONDERSTEUNINGSPROFIEL CSG HET NOORDIK VESTIGING VRIEZENVEEN

ONDERSTEUNINGSPROFIEL CSG HET NOORDIK VESTIGING VRIEZENVEEN STAFBUREAU ONDERSTEUNINGSPROFIEL CSG HET NOORDIK VESTIGING VRIEZENVEEN Kenmerk: SB/SGI/KCH/2018000449 Door het bestuur vastgesteld na een positief advies van de MR d.d. 2018-07-02 1. Inleiding In dit ondersteuningsprofiel

Nadere informatie

ontwikkelingsperspectief

ontwikkelingsperspectief ontwikkelingsperspectief Leerlijnen OPP uitstroombestemming Thema nieuwsbrief schooljaar 2013-2014 IvOO - VSO Diplomastroom 15-11-2013 In oktober is er een ouderavond geweest met als onderwerp het (document)

Nadere informatie

Ontwikkelingsperspectiefplan

Ontwikkelingsperspectiefplan Ontwikkelingsperspectiefplan Blok 1 Algemene gegevens Gegevens leerling Naam leerling Geboortedatum BSN leerling Straat en huisnummer Postcode en woonplaats E-mailadres Gegevens ouders/verzorgers/voogd

Nadere informatie

NOORDERBASIS PLUSKLASGIDS

NOORDERBASIS PLUSKLASGIDS NOORDERBASIS PLUSKLASGIDS 2014-2015 NoorderBasis Plusklasgids - 2014-2015 1 Inhoud 1 De bovenschoolse Plusklas... 3 2 Voor wie is de Plusklas... 3 3 Doelen van de Plusklas... 4 4 Werkwijze in de Plusklas...

Nadere informatie

Nota: de identiteit van het Kleurenorkest

Nota: de identiteit van het Kleurenorkest Nota: de identiteit van het Kleurenorkest Januari 2015 1 INHOUD De identiteit van het Kleurenorkest... 3 Het Didactische uitgangspunt:... 4 Natuurlijk Leren... 4 De Pedagogische PIJLERS:... 6 NLP: taalkracht...

Nadere informatie

Werken met een ontwikkelingsperspectief

Werken met een ontwikkelingsperspectief Werken met een ontwikkelingsperspectief Conferentie SPPOH 12 november 2014 Arjan Clijsen OPP driedimensionaal Hoe nu verder? Wat willen we bereiken? leerkracht Ik kan leermoment het niet bij benen. Help

Nadere informatie

Hoogbegaafde leerlingen gelukkig in mijn klas!

Hoogbegaafde leerlingen gelukkig in mijn klas! Hoogbegaafde leerlingen gelukkig in mijn klas! Een training voor leerkrachten Leer in drie dagen hoogbegaafde kinderen herkennen, begeleiden en onderwijzen Data: 12 oktober, 2 november en 9 november 2016

Nadere informatie

Checklist bij 'Een doorgaande lijn PO - VO voor hoogbegaafde leerlingen'

Checklist bij 'Een doorgaande lijn PO - VO voor hoogbegaafde leerlingen' Checklist bij 'Een doorgaande lijn PO - VO voor hoogbegaafde leerlingen' 3.1 Het management Op managementniveau worden zeven standaarden onderscheiden, die elk een aantal indicatoren omvatten. Na het scoren

Nadere informatie

informatie dagen: AMS: de basis voor succes! jan. Succesvolle leerlingen in een kleurrijke omgeving! HAVO HAVOplus VMBO maandag

informatie dagen: AMS: de basis voor succes! jan. Succesvolle leerlingen in een kleurrijke omgeving! HAVO HAVOplus VMBO maandag AMS: de basis voor succes! informatie dagen: HAVO HAVOplus VMBO. Theoretische leerweg Kaderberoepsgerichte leerweg Basisberoepsgerichte leerweg 23 maandag jan. 24 dinsdag jan. Let op! Start: 19.30 uur

Nadere informatie

In deze folder lees je alles wat je weten moet over ons.

In deze folder lees je alles wat je weten moet over ons. In deze folder lees je alles wat je weten moet over ons. Wie enthousiast is, presteert beter. Dat geldt voor volwassenen, maar natuurlijk ook voor jonge kinderen. Op de Rudolf Steinerschool ervaren wij

Nadere informatie

Arrangement VO-VSO, locatie SGL Informatie voor ouders.

Arrangement VO-VSO, locatie SGL Informatie voor ouders. Arrangement VO-VSO, locatie SGL Informatie voor ouders. Doel van deze brochure is om ouders, leerlingen en overige betrokkenen te informeren over het Arrangement VO-VSO Lelystad. 1 oktober 2016 Inleiding

Nadere informatie

Meer over De Vlinder

Meer over De Vlinder Meer over De Vlinder Regulier waar het kan, speciaal waar nodig! Uw kind komt naar De Vlinder. In deze brochure leest u meer over wie we zijn en wat we doen. De Vlinder is een Cluster 4-school. Dat betekent

Nadere informatie

Visie op ouderbetrokkenheid

Visie op ouderbetrokkenheid Visie op ouderbetrokkenheid Basisschool Lambertus Meestersweg 5 6071 BN Swalmen tel 0475-508144 e-mail: info@lambertusswalmen.nl website: www.lambertusswalmen.nl 1 Maart 2016 Inleiding: Een beleidsnotitie

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel

Ondersteuningsprofiel Ondersteuningsprofiel Voor ouders Praedinius Gymnasium Groningen Oktober 2015 Ondersteuningsprofiel Praedinius Gymnasium voor ouders (oktober 2015) Inleiding Onze school maakt deel uit van het samenwerkingsverband

Nadere informatie

Ontwikkelen met ruime ondersteuning.

Ontwikkelen met ruime ondersteuning. Ontwikkelen met ruime ondersteuning. Speciaal Onderwijs Iedere leerling is uniek. Rust en veiligheid Noorderlicht biedt speciaal onderwijs aan leerlingen van 4 tot 13 jaar. Leerlingen kunnen zich op Noorderlicht

Nadere informatie

Protocol Ontwikkelingsperspectief. 1. Inleiding. 2. Wet en regelgeving. 3. Huidig toezicht- en waarderingskader inspectie

Protocol Ontwikkelingsperspectief. 1. Inleiding. 2. Wet en regelgeving. 3. Huidig toezicht- en waarderingskader inspectie Protocol Ontwikkelingsperspectief 1. Inleiding In het ontwikkelingsperspectief (OPP) beschrijft de school de doelen die een leerling kan halen. Het biedt handvatten waarmee de leraar het onderwijs kan

Nadere informatie

25 belangrijke feiten vooraf - kennisquiz passend onderwijs (hoog)begaafde leerlingen

25 belangrijke feiten vooraf - kennisquiz passend onderwijs (hoog)begaafde leerlingen 25 belangrijke feiten vooraf - kennisquiz passend onderwijs (hoog)begaafde leerlingen Soort spel en inhoudelijk doel Dit spel heeft iets weg van Triviant. Het doel van het spel is om in groepjes van min.

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel van Bernulphusschool, Oosterbeek Stichting Fluvius

Schoolondersteuningsprofiel van Bernulphusschool, Oosterbeek Stichting Fluvius Schoolondersteuningsprofiel van Bernulphusschool, Oosterbeek Stichting Fluvius Schooljaar 2014-2015 Vragenlijst Schoolondersteuningsprofiel 2014 PassendWijs Pagina 1 UITERSTE INLEVERDATUM 21-3-2014 Met

Nadere informatie

Schoolondersteuning AB Het Spectrum

Schoolondersteuning AB Het Spectrum Per wanneer: Waar: Voor wie: Aanmelden: Start bij tenminste 10 aanmeldingen. Mogelijk van maandag tot en met vrijdag van 15.00-18.00 uur. AB Het Spectrum, Radonweg 24 te Amersfoort Leerlingen met een vorm

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van de Groen van Prinstererschool (versie september 2016)

Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van de Groen van Prinstererschool (versie september 2016) Groen van Prinstererschool school voor prot. chr. basisonderwijs Groen van Prinstererweg 2 3731 HB De Bilt tel: 030-2204652 e-mail: info@groenvanprinstererschool.nl Website : www.groenvanprinstererschool.nl

Nadere informatie

Je voelt je snel thuis op het Sondervick

Je voelt je snel thuis op het Sondervick Je voelt je snel thuis op het Sondervick ik op het Sondervick jij op het Sondervick wij op het Sondervick Voor de toekomstige brugklasser Het Sondervick College Welkom bij het Sondervick College! Misschien

Nadere informatie

De Maatwerkplek van basisschool Schinveld.

De Maatwerkplek van basisschool Schinveld. De Maatwerkplek van basisschool Schinveld. Leren en laten leren Vermunt J. (2006); Het leerproces en leren is ontwikkelen Voorwoord Hoe willen wij dat leerlingen leren? We willen dat ze dingen leren waar

Nadere informatie

FEBRUARI Van de directeur Belangrijke data Audit op Ridderspoor Staking 15 maart

FEBRUARI Van de directeur Belangrijke data Audit op Ridderspoor Staking 15 maart FEBRUARI 2019 Van de directeur Belangrijke data Audit op Ridderspoor Staking 15 maart Zwangerschapsverlof Martine Slagmolen Aanmeldingen op Ridderspoor Richtlijnen verlofaanvragen Vakantierooster 2019-2020

Nadere informatie

Bijlage 8: Definitie basisondersteuning meer- en hoogbegaafdheid

Bijlage 8: Definitie basisondersteuning meer- en hoogbegaafdheid Bijlage 8: Definitie basisondersteuning meer- en hoogbegaafdheid Uitgangspunten In het praten over meer- en hoogbegaafdheid vinden we het van belang om dit aan te laten sluiten bij de uitgangspunten van

Nadere informatie

MISSIE & VISIE. Missie

MISSIE & VISIE. Missie MISSIE & VISIE Missie De Paschalisschool is een veilige plaats waarbinnen de leerlingen hun talenten en capaciteiten optimaal kunnen ontplooien. De school helpt kinderen zich te ontwikkelen tot evenwichtige

Nadere informatie

Plan van aanpak voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong of (hoog)begaafde kinderen

Plan van aanpak voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong of (hoog)begaafde kinderen Plan van aanpak voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong of (hoog)begaafde kinderen Inhoud Doelgroep 3 Signalering en diagnosticering 3 Het vertrekpunt 3 Onderwijskundige maatregelen 4 Verrijken en

Nadere informatie

Leren op een prachtige school

Leren op een prachtige school Meerwerf basisschool Tuindorpschool www.meerwerf.nl Leren op een prachtige school midden in Den Helder R Rust en ruimte In het oude centrum van Den Helder ligt onze prachtige Tuindorpschool. Al generaties

Nadere informatie

Stellingen van het DO Discussie op beleidsochtend Van uitspraak naar afspraak!

Stellingen van het DO Discussie op beleidsochtend Van uitspraak naar afspraak! Stellingen van het DO 25-11-2015 Discussie op beleidsochtend 20-01-2016 Van uitspraak naar afspraak! ZORGKRACHT VAN DE SCHOOL 1 Scheefzitten mag absoluut niet voor komen. a. Als een kind voldoende groeit

Nadere informatie

Het OPDC Rotterdam van LMC. Locatie Noord en Zuid. Informatie voor scholen

Het OPDC Rotterdam van LMC. Locatie Noord en Zuid. Informatie voor scholen Het OPDC Rotterdam van LMC Locatie Noord en Zuid Informatie voor scholen Het Ortho Pedagogisch Didactisch Centrum (OPDC) Het OPDC is bedoeld voor volledig leerplichtige leerlingen van het reguliere voortgezet

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel van

Schoolondersteuningsprofiel van Schoolondersteuningsprofiel van 1. Inleiding De Zwaluw ligt aan de rand van het dorp Nes aan de Amstel. De school telt rond de 100 leerlingen, die zijn verdeeld over 5 groepen. In het gebouw zijn ook een

Nadere informatie

Beeldvorming sociaal emotionele ontwikkeling niveau A Klasgroep: Namen van de kinderen

Beeldvorming sociaal emotionele ontwikkeling niveau A Klasgroep: Namen van de kinderen Beeldvorming sociaal emotionele ontwikkeling niveau A Klasgroep: Namen van de kinderen De leerling heeft zicht op wat hij/zij kan. (1) De leerling gaat op een gepaste manier om met dingen die hij/zij niet

Nadere informatie

Gebruik van het Ontwikkelingsperspectief. 3 december 2014

Gebruik van het Ontwikkelingsperspectief. 3 december 2014 Gebruik van het Ontwikkelingsperspectief 3 december 2014 Inhoud Verwachtingen en doelen Stand van zakenm.b.t. OPP Het kind en de ouders Van perspectief naar doel vooreenleerlingmet gedragsproblematiek?

Nadere informatie

Impulsklas aan de slag met gedrag

Impulsklas aan de slag met gedrag Impulsklas aan de slag met gedrag workshop-aanbod 2014-2015 De Impulsklas workshops voor teams & Lezingencyclus voor ouders en onderwijsprofessionals Het workshop-aanbod van Impuls sluit aan bij het werken

Nadere informatie