Gratis lesmateriaal over groente voor peuterspeelzalen en kinderdagverblijven

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gratis lesmateriaal over groente voor peuterspeelzalen en kinderdagverblijven"

Transcriptie

1 Gratis lesmateriaal over groente voor peuterspeelzalen en kinderdagverblijven

2 CAMPAGNE Snoepgroente kinderdagverblijven en peuterspeelzalen Zijn de kinderen al snoepgroente fan? Snoepgroente is een gezond en puur natuurlijke tussendoortje zonder suiker en calorieën. Een goed alternatief voor de koekjes of de snoepjes. Hierin zit veel suiker. Snoepgroente zijn dorstlessend, honger stillend en super gezond! De activiteiten in deze toolkit helpen je om snoepgroente een week lang spelenderwijs in de spotlight te zetten. De activiteiten maken het eten van snoepgroente leuk en gemakkelijk. Het voedingscentrum adviseert voor de dreumes en peuters ook de schijf van vijf aan te houden. Een koekje, sapje of snoepje; het is al snel allemaal te veel. Bovendien heeft je kind minder trek bij de volgende maaltijd als zijn buikje al gevuld is met iets ander. Snoepgroente is een super gezond tussendoortje. Een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang kan helpen om snoepgroente te eten door dagelijks een vast groentemoment in te voeren. Dan worden er geen crackers gegeten maar gewoon lekker veel snoepgroente! Inhoud toolkit De toolkit is ontwikkeld door Jongeren Op Gezond Gewicht Putten, Het pakket bestaat onder andere uit materialen die elders in het land zijn ontwikkeld en door veel kinderdagverblijven met plezier worden ingezet om kinderen meer groente te laten eten. 1. Ouderbetrokkenheid Brief voor de ouders 2. Promotiemateriaal Posters en flyers 3. Spelletjes Diverse spelletjes waarbij het thema groente centraal staat. 4. Creatief Diverse kleurplaten, plakplaten en prikplaten. 5. Educatief Snoepgroente ontdekken (Voor) leesboeken over groente Groente recepten

3 WAT VERWACHTEN WE VAN U? Gedurende de campagne periode wordt het thema dagelijks op een leuke en laagdrempelige manier op de kaart gezet. Ook na de campagne blijft er structureel aandacht en focus voor het eten van groente. Zo kunt u het thema groente duurzaam implementeren door het op te nemen in uw beleid & regelgeving. Het gezondheidsbeleid van uw kinderdagverblijf voldoet aan de richtlijnen van het voedingscentrum Groente hapjes in 10 stapjes (tips voor ouders) 1. Houd vol! Probeer steeds weer een andere groente en blijf dat aan je kind geven. Kinderen hebben tijd nodig om te wennen aan de smaak van groenten. 2. Kleuren Kinderen vinden kleuren leuk. Geef daarom rode, gele en groene groenten. Maak een vrolijk gezichtje met schijfjes tomaat, komkommer en radijs op een bord. 3. Groente kan altijd. Groente eten kan natuurlijk bij de warme maaltijd, maar kan ook tijdens de lunch en tussendoor. Geef je kind elke keer een klein beetje, zo komt jouw kind makkelijk aan de aanbevolen hoeveelheid groente. 4. Knapperig extra lekker! Kinderen vinden knapperige groente vaak lekker. Geef bijvoorbeeld een wortel, stukje paprika of een radijs. Ook een frisse komkommer of tomaat op brood valt misschien goed in de smaak. 5. Eetlust. Geef in de middag geen koekjes en snoep dan heeft je kind in de avond meer eetlust 6. Zelf geteeld. Heb je een balkon of tuintje. Laat je kinderen zelf de groente telen. Op die manier raken ze meer betrokken bij wat ze eten, Niets is zo lekker als een zelf gekweekte tomaat. 7. Hoeveel groente. Je kan de aanbevolen hoeveelheid groente voor jouw kind berekenen via de website van voedingscentrum. 8. Gezonde traktaties. Maak van groente een gezonde traktatie voor een verjaardag. Het is leuk, gemakkelijk en gezond. Contact Wilt u meer informatie over de snoepgroente campagne of Jongeren Op Gezond Gewicht? Bekijk dan de website of neem contact met ons op via onderstaande gegevens. Lisette van de Kieft JOGG regisseur Maaike van Vugt JongPutten E: lvdkieft@putten.nl E: mvvugt@putten.nl T: T: Volg ons via social

4 OUDERBETROKKENHEID Als extra bijlage naast dit document is er een brief opgesteld voor de ouders die u voorafgaand aan de themaweken kunt mee geven. Op de voorzijde wordt er toegelicht waarom groente eten belangrijk is, hoe ouders het groente eten leuk en makkelijk kunnen maken én een kort overzicht van de activiteiten die gedaan worden. Op de achterzijde is de SnoepGroenteKaart gedrukt. Overige tips en ideeën. Informeren! Probeer via alle communicatiekanalen het thema aan bod te laten komen. Plaats een item op de website, in de nieuwsbrief en geef aandacht via uw social media kanalen zoals Facebook, Twitter en Instagram. SnoepGroenteKaart. Op de achterzijde van de informatiebrief is een SnoepGroenteKaart gedrukt, waarop ouders en kinderen thuis de snoepgroenten in kunnen kleuren als er weer groente is gegeten. Attendeer de ouders op de kaart en vraag ook naar het resultaat. Thuis aan de slag. Geef de uitleg van de spelletjes die gedaan zijn op het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal ook mee aan de ouders. Zo kunnen ze ook thuis en in het weekend de spelletjes spelen. Ouderavond. Wanneer er een ouderavond wordt georganiseerd denk dan ook eens aan het uitnodigen van een diëtiste of voedingsconsulent. Zij kunnen veel vertellen over de effecten van groente maar ook op een leuke en interactieve manier aan de slag met de ouders. In Putten werkt JOGG samen met voedingsconsulent Appel en Jij én Diëtistenpraktijk Santé Voeding.

5 GROENTE SPELLETJES Naam spel: Vies en Lekker Spelmateriaal Stoepkrijt ( Vies & Lekker aan te geven), 1 lintje Aantal spelers: minimaal 5 kinderen, maximaal 20 kinderen. Spelregels: er worden 2 grote vakken gemaakt (ong. 10 meter uit elkaar). Begeleider noemt een groente. Vind je de groente lekker, ren je naar het vak lekker. Vind het vies ren je naar het vak vies. Extra; Vraag aan de kinderen waarom ze de groente vies en/ of lekker vinden. Als het goed gaat kan je er voor kiezen om het spel met een tikker te spelen. Naam spel: Groente Parcours Spelmateriaal Afbeeldingen van de verschillende groenten ( zie creatief, maak kennis met.), pionnen, hoepels, kruiptunnel en 2 mandjes om de groenten in te doen. Aantal spelers: Minimaal 4 kinderen, maximaal 8 kinderen Spelregels: Zet een parcours 2x uit met de pionnen, hoepels en kruiptunnel. Onderweg leg je de verschillende groenten neer. Begeleider zegt; klaar voor de start, af. De eerste mag met het mandje het parcours gaan lopen, onderweg mag er een groente in het mandje gestopt worden. Loop het parcours helemaal af en geef het mandje door aan de volgende enz. Zijn alle groenten op? Is het spel afgelopen. Extra; Laat de kinderen vertellen welke groenten ze in het mandje hebben. Het parcours kan ook afgelegd worden met een driewieler, loopfiets o.i.d. Naam spel: Groente Memory Spelmateriaal Print de verschillende groenten (zie creatief, maak kennis met ) 2 keer uit. Leg ze door elkaar op de kop, laat de kinderen om de beurt 2 kaartjes omdraaien. Zijn de het twee dezelfde groenten mag het kind de kaartjes bij zich houden. Spel is afgelopen als alle kaartjes op zijn. Aantal spelers: Minimaal 2 kinderen, maximaal 6 kinderen Extra; Plastificeer de groenten, dan kan je ze vaker gebruiken.

6 Naam spel: Gezonde Twister Spelmateriaal Spel Twister en afkijkblad (welke groente, welke kleur) Aantal spelers: Minimaal 2 kinderen, maximaal 4 kinderen Spelregels: Begeleider noemt een groente met daarbij voet of hand. De kleur van de groente geeft aan op welke kleur ze moeten gaan staan. Bijvoorbeeld een voet op tomaat. Tomaat is rood dus er gaat een voet op het rode rondje enz. Paprika= Geel, Groen= Komkommer & Blauw= Water Extra; Maak een afkijkblad als kinderen moeite hebben met de groente en de daar bij behorende kleur. Naam spel: Ren zo snel mogelijk naar.. Spelmateriaal Pionnen en afbeeldingen van groenten. Aantal spelers: Minimaal 2 kinderen, maximaal 8 kinderen Spelregels: Plak op elke pion een groente. Verdeel de pionnen over het speel vak. Begeleider roept een groente, bijvoorbeeld Paprika. Kinderen rennen dan zo snel mogelijk naar de pion met de paprika erop.

7 CREATIEF Platen om te kleuren, versieren of prikken

8

9

10

11

12 Maak kennis met... Ali Aubergine Bas Broccoli Billie Boon Brian Biet

13 Bobby Bloemkool Kelvin Knolselderij Koen Komkommer Maaike Mais

14 Piet Paprika Pim Pompoen Renske Radijs Tom Tomaat

15 Wendy Wortel

16 EDUCATIEF SnoepGroenteKaart Bij ieder snoepgroente moment mogen de kinderen bij de snoepgroente die ze opeten een sticker of vakje inkleuren. Welke snoepgroente wordt het meest gegeten?

17 Welke groente zie jij op tafel liggen?

18 (voorlees) Boeken Groente 1. Lieshout, Ted van Boer Boris gaat naar de markt 2. Geis, Patricia Lekker gezond 3. MacKenzie, Emily Broccoli in mijn ijs 4. Amant, Kathleen Anna en haar groentetuintje 5. Morshuis, Marloes Koken voor de keizer Ontdek groente Laat de kinderen aan de groenten ruiken, voelen en proeven. Wat kennen ze wel en wat is een onbekende groente voor ze? Groente Recepten Maak het groente eten aantrekkelijk voor kinderen met deze leuke en lekkere recepten Maak van groente eten een feestje!! Groente Frietjes Snijd wortels, komkommer en paprika in dunnen reepjes en stop dit in een puntzak friet. Kinderen hebben een gezond frietje! Groente Smoothie Banaan-spinazie smoothie Ingrediënten voor 1 smoothie 1 erg rijpe banaan 1 kopje melk Verse/gewassen bladspinazie (2 handen vol) Tip; maak de smoothie samen met de peuters en vertel wat er in gaat.

19 Maak het leuk! Snijd groente in plakjes, sliertjes of stukjes en laat de kinderen hun eigen boterham versieren!

Gratis lesmateriaal over groente voor peuterspeelzalen en kinderdagverblijven 1

Gratis lesmateriaal over groente voor peuterspeelzalen en kinderdagverblijven 1 Gratis lesmateriaal over groente voor peuterspeelzalen en kinderdagverblijven 1 CAMPAGNE Snoepgroente kinderdagverblijven en peuterspeelzalen Zijn de kinderen al snoepgroente fan? Snoepgroente is een gezond

Nadere informatie

Duik in het DrinkWater

Duik in het DrinkWater Duik in het DrinkWater Gratis lesmateriaal over drinkwater voor peuterspeelzalen en kinderdagverblijven CAMPAGNE DRINKWATER kinderdagverblijven en peuterspeelzalen Zijn de kinderen al drinkwater fan? Water

Nadere informatie

Voedingsbeleid kdv & bso SKBNM

Voedingsbeleid kdv & bso SKBNM Voedingsbeleid kdv & bso SKBNM Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Uitgangspunten 4 1.1 Pedagogische uitgangspunten 4 1.2 Voedingsaanbod 5 Bijlage 1: Aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voor kinderen Bijlage 2:

Nadere informatie

Fruit- en groentetips! Lekker gemakkelijk, groente en fruit op school en thuis.

Fruit- en groentetips! Lekker gemakkelijk, groente en fruit op school en thuis. a Mam r o Vo a! en Pap Fruit- en groentetips! Lekker gemakkelijk, groente en fruit op school en thuis. Mijn dochter at laatst een tomaatje, dat doet ze anders nooit. Maar ja, als je klasgenootjes het ook

Nadere informatie

Doe-boek aan de slag met: Groente

Doe-boek aan de slag met: Groente Doe-boek aan de slag met: Groente Stimuleer groente eten met deze gezonde groente-ideetjes! Groente zet je tanden erin is een initiatief van Organiseer jij... Een Teambijeenkomst of inloop uur voor ouders?

Nadere informatie

Wat eten we van vandaag? tafelklets! Kies een pagina. Lees, proef, kruis aan, vertel, kies, lach, eet en klets!

Wat eten we van vandaag? tafelklets! Kies een pagina. Lees, proef, kruis aan, vertel, kies, lach, eet en klets! Op je billen zitten! Wat eten we van vandaag? Wie heeft de tafel gedekt? Ik mis een vork. En ik heb twee messen! Zo werkt tafelklets! Kies een pagina. Lees, proef, kruis aan, vertel, kies, lach, eet en

Nadere informatie

Gezond eten en drinken voor kinderen in de basisschoolleeftijd

Gezond eten en drinken voor kinderen in de basisschoolleeftijd Gezond eten en drinken voor kinderen in de basisschoolleeftijd Je kind speelt, leert en groeit. Door goed te eten en te drinken, krijgt je kind de energie die hij daarvoor nodig heeft. Van ontbijt tot

Nadere informatie

Lesideeën Groente & fruit voor kleuters

Lesideeën Groente & fruit voor kleuters Lesideeën Groente & fruit voor kleuters Lesideeën groente & fruit voor kleuters In deze handleiding vind je ideeën om met het thema groente en fruit eten in de klas aan de slag te gaan. Het doel van de

Nadere informatie

Stimuleer gezond eten met gezonde tips

Stimuleer gezond eten met gezonde tips Aan de slag met: groenten Stimuleer gezond eten met gezonde tips GROENTEN DOE-BOEK Inleiding Wat je moet weten over groenten... Werk je als professional (onderwijs, welzijn, zorg) met ouders/opvoeders

Nadere informatie

Gezond eten en drinken voor kinderen in de basisschoolleeftijd

Gezond eten en drinken voor kinderen in de basisschoolleeftijd Gezond eten en drinken voor kinderen in de basisschoolleeftijd Je kind speelt, leert en groeit. Door goed te eten en te drinken, krijgt je kind de energie die hij daarvoor nodig heeft. Van ontbijt tot

Nadere informatie

Gezond eten en drinken voor je kind van 9 tot 12 jaar

Gezond eten en drinken voor je kind van 9 tot 12 jaar Gezond eten en drinken voor je kind van 9 tot 12 jaar Je kind groeit hard en wordt steeds zelfstandiger. Hij wil steeds meer zelf beslissen wat hij eet en drinkt. Hoe ga je daarmee om? En hoe geef je je

Nadere informatie

Gezond eten en drinken. voor je kind van 9 tot 12 jaar

Gezond eten en drinken. voor je kind van 9 tot 12 jaar Gezond eten en drinken voor je kind van 9 tot 12 jaar Je kind groeit hard en wordt steeds zelfstandiger. Hij wil steeds meer zelf beslissen wat hij eet en drinkt. Hoe ga je daarmee om? En hoe geef je je

Nadere informatie

Leesboekje eten en drinken

Leesboekje eten en drinken Leesboekje eten en drinken Leesboekje Eten en Drinken Pagina 1 Dit is de groente Dit is het fruit. Dit is de sinaasappel. Dit is de banaan. Dit is de tomaat. Dit is de appel. Dit zijn de druiven. Dit is

Nadere informatie

Gezond eten en drinken voor je kind van 4 tot 8 jaar

Gezond eten en drinken voor je kind van 4 tot 8 jaar Gezond eten en drinken voor je kind van 4 tot 8 jaar Je kind speelt, leert en groeit. Door goed te eten en te drinken, krijgt je kind de energie die hij daarvoor nodig heeft. Van ontbijt tot lunch, tussendoortjes

Nadere informatie

Handleiding Groente- en fruitles

Handleiding Groente- en fruitles Groep 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8 Handleiding Groente- en fruitles Groente- en fruitles voor groep 3 t/m 8 In de Groente- en fruitles leren kinderen spelenderwijs dat groente en fruit eten belangrijk is om te

Nadere informatie

Voedingsbeleid SKBNM

Voedingsbeleid SKBNM Voedingsbeleid SKBNM Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Uitgangspunten 4 1.1 Pedagogische uitgangspunten 4 1.2 Voedingsaanbod 5 Bijlage 1: Aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voor kinderen Bijlage 2: Voorbeelden

Nadere informatie

Kids Lodge wil bijdragen aan de gezonde ontwikkeling.

Kids Lodge wil bijdragen aan de gezonde ontwikkeling. Voedingsbeleid Kids Lodge wil bijdragen aan de gezonde ontwikkeling. Voedingsbeleid Kids Lodge wil bijdragen aan de gezonde ontwikkeling van het kind en stimuleert een gezond en gevarieerd eetpatroon.

Nadere informatie

Gezondheidsbeleid. Ingaand per: 31 oktober 2016

Gezondheidsbeleid. Ingaand per: 31 oktober 2016 Gezondheidsbeleid Ingaand per: 31 oktober 2016 Introductie Dit gezondheidsbeleid is in samenwerking met kinderen, ouders en leerkrachten van basisschool Breedeweg opgesteld. Op onze school dragen we samen

Nadere informatie

De Nationale. Smaaktest t/m 4. Beste Smaakprins of Smaakprinses, Veel plezier met de Nationale Smaaktest!

De Nationale. Smaaktest t/m 4. Beste Smaakprins of Smaakprinses, Veel plezier met de Nationale Smaaktest! De Nationale Smaaktest 2009 Beste Smaakprins of Smaakprinses, Mag ik me even voorstellen? Ik ben kok Pierre Wind. Die kale, die drukke. Misschien ken je me wel van de televisie of de smaaktest van andere

Nadere informatie

Voedingsbeleid basisschool Pius X

Voedingsbeleid basisschool Pius X Voedingsbeleid basisschool Pius X Introductie We willen gezond eten op basisschool Pius X voor iedereen makkelijk maken, om zo bij te dragen aan een goede ontwikkeling van de kinderen. Samen met ouders

Nadere informatie

Goede voeding voor je kind. Uitleg over basisvoeding en een dagmenu

Goede voeding voor je kind. Uitleg over basisvoeding en een dagmenu Goede voeding voor je kind Uitleg over basisvoeding en een dagmenu Goede voeding Wat is goede voeding voor kinderen? Door alle beschikbare informatie is het soms lastig te weten wat goed is. Wat heeft

Nadere informatie

Aan tafel! over opvoeden gesproken - Tips voor ouders

Aan tafel! over opvoeden gesproken - Tips voor ouders Aan tafel! over opvoeden gesproken - Tips voor ouders Aan tafel! Ouders maken zich al wel eens zorgen over het eetgedrag van hun kinderen. Eten ze niet teveel of te weinig? Het is zo druk aan tafel. Lusten

Nadere informatie

Bobbie is net vier geworden, o, wat is hij alweer groot. Hij mag nu naar de basisschool. met schooltas, fruit en brood.

Bobbie is net vier geworden, o, wat is hij alweer groot. Hij mag nu naar de basisschool. met schooltas, fruit en brood. Bobbie is net vier geworden, o, wat is hij alweer groot. Hij mag nu naar de basisschool met schooltas, fruit en brood. Zijn ontbijtje staat al klaar: een boterham of bordje pap, met daarbij een glaasje

Nadere informatie

Een gezond ontbijt. Waarom is ontbijten zo belangrijk? Ontbijt tips. Receptenboekje. Diëtistenpraktijk HRC

Een gezond ontbijt. Waarom is ontbijten zo belangrijk? Ontbijt tips. Receptenboekje. Diëtistenpraktijk HRC Een gezond ontbijt Lekkere recepten voor een gezonde start van de dag! Receptenboekje. Diëtistenpraktijk HRC Ontbijt tips Heb je soms niet genoeg 1 tijd om te ontbijten? Zet je wekker dan een kwartiertje

Nadere informatie

Voedingsbeleid. brede zorgschool de Cambier. Versie oktober 2016

Voedingsbeleid. brede zorgschool de Cambier. Versie oktober 2016 Voedingsbeleid brede zorgschool de Cambier 2016 Versie oktober 2016 2 van 6 1. Inleiding/aanleiding Op brede zorgschool de Cambier vinden we het belangrijk dat onze leerlingen en personeel een gezonde

Nadere informatie

Tussendoortjes om je vingers van af te likken

Tussendoortjes om je vingers van af te likken Deel 3 Tussendoortjes om je vingers van af te likken Auteur: Natasha Rose Sinds 2010 begeleidt Natasha meer dan 150 vrouwen naar een gezonder, slanker lichaam met de succesvolle Ayurvedisch Afslanken Methode,

Nadere informatie

Kids Lodge wil bijdragen aan de gezonde ontwikkeling.

Kids Lodge wil bijdragen aan de gezonde ontwikkeling. Voedingsbeleid Kids Lodge wil bijdragen aan de gezonde ontwikkeling. Voedingsbeleid Kids Lodge wil bijdragen aan de gezonde ontwikkeling van het kind en stimuleert een gezond en gevarieerd eetpatroon.

Nadere informatie

Naam: GEZOND ETEN. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf van Vijf.In het midden staan de 5 regels hoe je gezond kan eten:

Naam: GEZOND ETEN. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf van Vijf.In het midden staan de 5 regels hoe je gezond kan eten: Naam: GEZOND ETEN Gezonde voeding zorgt voor een gezond lichaam. Als je daarbij genoeg beweegt blijf je op een gezond gewicht. Daardoor word je minder snel ziek. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf

Nadere informatie

Lekker stel + + Kleur & vorm. Schaapje Slaaaaa

Lekker stel + + Kleur & vorm. Schaapje Slaaaaa Over de Tong Bekijk voordat je begint deel 1 van de film. Op heel veel scholen ga ik smaakproeven doen. Ook op jullie school! En jullie kunnen me daarbij helpen door aan mijn experimenten mee te doen.

Nadere informatie

Voedingsbeleid Sterrekinderopvang Leijpark

Voedingsbeleid Sterrekinderopvang Leijpark Voedingsbeleid Sterrekinderopvang Leijpark Inleiding Goede voeding is een essentiële factor bij de ontwikkeling en het welzijn van het kind, daarom vindt Kinderopvang Leijpark het belangrijk de beschikking

Nadere informatie

Voedingsbeleid. Niels Donders De Sportanen

Voedingsbeleid. Niels Donders De Sportanen 2019 Voedingsbeleid Niels Donders De Sportanen 1-1-2019 INLEIDING 2 1.1 Waarom een voedingsplan 2 1.2 Gezond voedingsaanbod 2 1.2.1 Gezond eten met de schijf van vijf 3 1.2.2 Vaste en rustige eetmomenten

Nadere informatie

PROEFPAS > kleef hier een foto of tekening van jezelf!

PROEFPAS > kleef hier een foto of tekening van jezelf! PROEFPAS > kleef hier een foto of tekening van jezelf! Proeven zuur zuur stempel stempel bitter zout zout stempel stempel zuur voelen zoet zoet ruiken zout stempel stempel Dag mama, dag papa, Vandaag kreeg

Nadere informatie

Stimuleer gezond snacken met gezonde tips

Stimuleer gezond snacken met gezonde tips Aan de slag met: tussendoortjes Stimuleer gezond snacken met gezonde tips TUSSENDOORTJES DOE-BOEK Inleiding Wat je moet weten over tussendoortjes... Werk je als professional (onderwijs, welzijn, zorg)

Nadere informatie

5 Daags Afvalprogramma

5 Daags Afvalprogramma 5 Daags Afvalprogramma Dag 1 Dieetsnel.nl De eerste dag van mijn dieet is aangebroken, het zal je vast meevallen wat er vandaag op het menu staat! s Morgens 2 crackers met melk, s middags 2 boterhammen

Nadere informatie

Lesbrief les 2 groep 1 en 2 Voed je lijf met de Schijf van Vijf

Lesbrief les 2 groep 1 en 2 Voed je lijf met de Schijf van Vijf Lesbrief les 2 groep 1 en 2 Voed je lijf met de Schijf van Vijf Lesdoelen De kinderen kennen de Schijf van Vijf. De kinderen weten dat gezond eten belangrijk is. De kinderen weten dat bewegen gezond is.

Nadere informatie

december 2014 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Lekker en gezond

december 2014 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Lekker en gezond december 2014 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Lekker en gezond Lekker en gezond 1 Kom, dan gaan we in de kring. Pak je trommel op je schoot. Laat maar zien, wat zit erin? Appel,

Nadere informatie

HET GOEDE VOORBEELD GEVEN

HET GOEDE VOORBEELD GEVEN HET GOEDE VOORBEELD GEVEN 11 adviezen voor een gezonde opvoeding Aan ouders van kinderen tussen de 4-12 jaar ter preventie van overgewicht en obesitas WAAROM Je kind leert door jou na te doen. Geef daarom

Nadere informatie

Lesbrief les 2 groep 3 en 4 Voed je lijf met de Schijf van Vijf

Lesbrief les 2 groep 3 en 4 Voed je lijf met de Schijf van Vijf Lesbrief les 2 groep 3 en 4 Voed je lijf met de Schijf van Vijf Lesdoelen De kinderen kennen de Schijf van Vijf. De kinderen weten dat gezond eten belangrijk is. De kinderen weten dat bewegen gezond is.

Nadere informatie

De Groente Proef Quiz

De Groente Proef Quiz De Groente Proef Quiz Vraag 1 Welke groente ligt er op je bordje bij cijfer 1? A. sla B. andijvie C. spinazie Vraag 1 het goede antwoord is: Welke groente ligt er op je bordje bij cijfer 1? A. sla B. andijvie

Nadere informatie

RECEPTEN BOEK. Healthy Ageing. Met dank aan:

RECEPTEN BOEK. Healthy Ageing. Met dank aan: RECEPTEN BOEK Healthy Ageing Met dank aan: WIJS Albert Heijn Paddepoel Voeding en diëtiek studente: Jitske Dijkstra Toegepaste psychologie student: Niels van Doorn ZOMERSE WRAP BEREIDINGSTIJD: 30-40 MINUTEN

Nadere informatie

Voedingsbeleid De Wereldweide. In dit beleidsplan maken we duidelijk waar we voor staan en wat we willen bereiken.

Voedingsbeleid De Wereldweide. In dit beleidsplan maken we duidelijk waar we voor staan en wat we willen bereiken. Voedingsbeleid De Wereldweide In dit beleidsplan maken we duidelijk waar we voor staan en wat we willen bereiken. Introductie Ons uitgangspunt is dat we met ouders en verzorgers in gesprek zijn over de

Nadere informatie

Proeven doe je met je tong. Op je tong zitten allemaal smaakpapillen. Je herkent daardoor dat banaan zoet smaakt en citroen zuur.

Proeven doe je met je tong. Op je tong zitten allemaal smaakpapillen. Je herkent daardoor dat banaan zoet smaakt en citroen zuur. Over de Tong Op heel veel scholen ga ik smaakproeven doen. Ook op jullie school! En jullie kunnen me daarbij helpen door aan mijn experimenten mee te doen. Als goede proefpersonen willen jullie je natuurlijk

Nadere informatie

Vers fruit als ijsje. Vlinder

Vers fruit als ijsje. Vlinder Vers fruit als ijsje Benodigdheden: ijshoorntje, vers (zomer)fruit en eventueel wat slagroom. Zorg ervoor dat je fruit niet te nat is anders worden de hoorntjes snel slap! Deze traktatie is een combinatie

Nadere informatie

Kinderen en een gezond gewicht

Kinderen en een gezond gewicht Kinderen en een gezond gewicht Gezond eten en bewegen Met de tips in deze folder werk je aan een gezond gewicht voor je kind. Onze adviezen richten zich op gezond eten en drinken, de juiste (eet)opvoeding

Nadere informatie

VOEDINGSBELEID. Kinderopvang De Klompjes. Gezond Samenzijn. Opgesteld door: Nienke van den Bekerom, Diëtistenpraktijk Beter in Balans

VOEDINGSBELEID. Kinderopvang De Klompjes. Gezond Samenzijn. Opgesteld door: Nienke van den Bekerom, Diëtistenpraktijk Beter in Balans VOEDINGSBELEID Kinderopvang De Klompjes Gezond Samenzijn 2015 Opgesteld door: Nienke van den Bekerom, Diëtistenpraktijk Beter in Balans Bianca Klomp, Kinderopvang De Klompjes Inhoud voorwoord Algemeen

Nadere informatie

Eetgewoonten van schoolkinderen Vragenlijst voor kinderen

Eetgewoonten van schoolkinderen Vragenlijst voor kinderen september 2003 Eetgewoonten van schoolkinderen Vragenlijst voor kinderen 630101 Hoe vul je de vragenlijst in? Beste leerling, Deze vragenlijst gaat over voeding. We willen graag weten hoe je daarover denkt.

Nadere informatie

Voedingsbeleid Villa Petit Paradis 2013

Voedingsbeleid Villa Petit Paradis 2013 Voedingsbeleid Villa Petit Paradis Inleiding Het voedingsbeleid van Villa Petit Paradis is er op gericht dat ieder kind voldoende gezonde en verantwoorde voedingsmiddelen krijgt. Dit voedingsbeleid is

Nadere informatie

LOW CALORIE DIET DAGEN LANG VERLIES 2 MAALTIJD- VERVANGERS PER DAG VOOR GEWICHTS-

LOW CALORIE DIET DAGEN LANG VERLIES 2 MAALTIJD- VERVANGERS PER DAG VOOR GEWICHTS- 10 DAGEN LANG 2 MAALTIJD- VERVANGERS PER DAG VOOR GEWICHTS- VERLIES LOW CALORIE DIET GROENE SMOOTHIE WIL JE AFSLANKEN? OF JE CALORIEËN CONTROLEREN EN TOCH DE AANBEVOLEN VITAMINES, VOEDINGS- EN BOUWSTOFFEN

Nadere informatie

Eet smakelijk. ( 5 januari t/m 31 januari)

Eet smakelijk. ( 5 januari t/m 31 januari) Eet smakelijk ( 5 januari t/m 31 januari) In dit thema staat eten centraal. De kinderen gaan fruit/groente proeven en ontdekken al spelenderwijs wat vies is en wat lekker is. Ook gaan we koekjes die ze

Nadere informatie

Inspiratie voor gezonde en feestelijke traktaties

Inspiratie voor gezonde en feestelijke traktaties Inspiratie voor gezonde en feestelijke traktaties Groentefrietjes Vrolijke bekertjes Rode paprika s Komkommers Waspenen 1. Schrijf de naam en leeftijd van de jarige op de bekertjes. 2. Was de paprika

Nadere informatie

Lunchles groep 3 t/m 5 G R O E P

Lunchles groep 3 t/m 5 G R O E P G R O E P 3 4 5 1 Over de les In de Groente- en fruitles leren kinderen spelenderwijs wat er wel en niet in een gezonde lunchtrommel thuishoort. Ook gaan ze aan de slag met een werkblad waarop zij hun

Nadere informatie

Voedingsbeleid. S. Lalić Kindercentrum UniKidz Buitenschoolse Opvang UniKidz informatie@unikidz.nl

Voedingsbeleid. S. Lalić Kindercentrum UniKidz Buitenschoolse Opvang UniKidz informatie@unikidz.nl Voedingsbeleid S. Lalić Kindercentrum UniKidz Buitenschoolse Opvang UniKidz informatie@unikidz.nl Voedingsbeleid 1 Inhoudsopgave Gezonde leefstijl... 2 Beleid eten en drinken... 3 Biologisch voedingsbeleid...

Nadere informatie

Gezonde school: Gezond leven

Gezonde school: Gezond leven Gezonde school: Gezond leven Introductie Onze leerlingen leren voor het leven. Naast rekenen, taal, schrijven en het aanleren van allerlei vaardigheden die onze leerlingen helpen om Vaardig de wereld in

Nadere informatie

Voedingsbeleid Starrebos

Voedingsbeleid Starrebos Voedingsbeleid Starrebos Uitgangspunten Gezonde voeding en beweging zijn belangrijk voor de goede ontwikkeling van het jonge kind. Gezond eten is samen met bewegen de basis voor een gezond gewicht en verkleind

Nadere informatie

! " # **$,-./012"3$ 4'120,50/6.7. 8"' 9. Handleiding traktatie- en tussendoortjesbeleid basisscholen september 2012

!  # **$,-./0123$ 4'120,50/6.7. 8' 9. Handleiding traktatie- en tussendoortjesbeleid basisscholen september 2012 ! " #!$ %& ' ()( *+ **$-./012"3$ 4'12050/6.7. 8"' 9 -' -' :' 1 !" #$#... 1!"... 2 %"... 3 &'!("# #)#*!"... 4 &'& "... 5 &'+ " "... 9 +' #!-!" "#.""%" $ (%...11 +'& %"... 11 2.2 STAPPENPLAN TRAKTATIES-

Nadere informatie

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 7 Les 1

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 7 Les 1 Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 7 Les 1 de maaltijd Het is eten. Het kan warm of koud zijn. de vis Het is een dier dat zwemt in het water. Er zijn veel soorten vissen. sommige soorten kun je eten.

Nadere informatie

Ik ben Peter Peer en ik groei aan een boom. Wat groeit er nog meer aan een boom? Hoeveel dingen kun je bedenken?

Ik ben Peter Peer en ik groei aan een boom. Wat groeit er nog meer aan een boom? Hoeveel dingen kun je bedenken? Ik ben Peter Peer. Mijn smaak is lekker zoet. Wie heeft ook een peer bij zich? Kijk eens in de bakjes van de kinderen. Wat smaakt nog meer zoet? Zet deze bakjes eens bij elkaar. Hoe heet het andere fruit

Nadere informatie

Over de Tong. Doelstellingen. foto kok berry happend in groente

Over de Tong. Doelstellingen. foto kok berry happend in groente Over de Tong Met Over de Tong ontdekken uw leerlingen van alles over de vijf smaken zoet, zuur, bitter, zout en umami. Met elkaar doen ze smaaktesten en proeven de producten die bij het lesprogramma horen.

Nadere informatie

= een witte groente in de vorm van een bol. = een rode, gele of groene vrucht die je kunt eten. Aan de binnenkant zie je rijen met witte zaadjes.

= een witte groente in de vorm van een bol. = een rode, gele of groene vrucht die je kunt eten. Aan de binnenkant zie je rijen met witte zaadjes. Woordenschat blok 7 Les 1 i = een witte steel die je kunt eten. Het smaakt een beetje als ui. De banaan = een lange, beetje kromme gele vrucht. Om een banaan zit een schil. De bloemkool De paprika De prei

Nadere informatie

Aan tafel. Eten. Hoe ouder je kind wordt, hoe meer het zoals jou zal gaan eten.

Aan tafel. Eten. Hoe ouder je kind wordt, hoe meer het zoals jou zal gaan eten. Antwerpen Aan tafel Aan tafel Ouders maken zich geregeld zorgen over het eetgedrag van hun kinderen: Eten ze niet teveel of te weinig? Wat met de sfeer aan tafel? Lusten ze wel voldoende? In deze folder

Nadere informatie

Gezond gewicht: BOFT. Gezonde eet- en beweegadviezen. voor ouders van kinderen van 4 tot 12 jaar

Gezond gewicht: BOFT. Gezonde eet- en beweegadviezen. voor ouders van kinderen van 4 tot 12 jaar Gezond gewicht: BOFT Gezonde eet- en beweegadviezen voor ouders van kinderen van 4 tot 12 jaar Van gezond eten blijf je fit en van bewegen word je vrolijk Kinderen moeten goed eten om te groeien, leren,

Nadere informatie

+!, - -! './. ' , 3'(45617-56484()3)3 9 9. Docentenhandleiding tussendoortjes- en traktatiebeleid Pagina 1 September 2008

+!, - -! './. ' , 3'(45617-56484()3)3 9 9. Docentenhandleiding tussendoortjes- en traktatiebeleid Pagina 1 September 2008 ! "##$% '())) *#$ +!,! './. ' 12', 3'(45617 56484()3)3 9 9 Docentenhandleiding tussendoortjes en traktatiebeleid Pagina 1 ,! ':' ' ' ;

Nadere informatie

VC Groot Dilbeek Denkcel opleidingen

VC Groot Dilbeek Denkcel opleidingen Gezond eten Opleiding Lekker en gezond eten met kinderen tips and tricks VC Groot Dilbeek Denkcel opleidingen Lifestyle bij VC Groot Dilbeek gezond eten We willen als club ons steentje bijdragen om de

Nadere informatie

Moeilijke eters 800398 / augustus 2012 Ikazia Ziekenhuis

Moeilijke eters 800398 / augustus 2012 Ikazia Ziekenhuis 1 Eetproblemen bij kinderen Sommige kinderen zijn zeer moeilijke eters. Voor ouders en kind kan dit heel lastig zijn. Ouders proberen van alles. Ouders zijn angstig dat hun kind niet genoeg binnen krijgt

Nadere informatie

Voedingsbeleid. Taal Ontwikkeling Milieubewust Activiteiten Zorg

Voedingsbeleid. Taal Ontwikkeling Milieubewust Activiteiten Zorg Voedingsbeleid Taal Ontwikkeling Milieubewust Activiteiten Zorg Inleiding Een gezonde voeding is van groot belang voor de groei van het kind. Goed en gezond eten geeft kinderen energie om zich te ontwikkelen,

Nadere informatie

Gezond eten en drinken voor je kind van 1 tot 3 jaar

Gezond eten en drinken voor je kind van 1 tot 3 jaar Gezond eten en drinken voor je kind van 1 tot 3 jaar Kinderen vanaf twaalf maanden eten volledig met de pot mee. En ze drinken dan een stuk minder melk. Net als de rest van het gezin dus: drie maaltijden

Nadere informatie

Voedingsbeleid basisschool. Fontanus- Harderwijk

Voedingsbeleid basisschool. Fontanus- Harderwijk Voedingsbeleid basisschool Fontanus- Harderwijk Introductie We hebben op onze school gekozen voor de Gezonde school-aanpak. Dat betekent dat we aandacht hebben voor sport en bewegen. Daarnaast willen we

Nadere informatie

Gezond voedingsaanbod

Gezond voedingsaanbod Gezond voedingsaanbod Binnen Ska Kinderopvang bieden we gezonde en gevarieerde voeding aan op vaste tijden. Ons voedingsbeleid is gebaseerd op de richtlijnen van het Voedingscentrum. Wij vinden het belangrijk

Nadere informatie

Voorbeeld. ETEn. over gezond eten, traktaties en woorden uitleggen. Oefenmateriaal voor ouders met kinderen van 2-5 jaar

Voorbeeld. ETEn. over gezond eten, traktaties en woorden uitleggen. Oefenmateriaal voor ouders met kinderen van 2-5 jaar ETEn Oefenmateriaal voor ouders met kinderen van 2-5 jaar over gezond eten, traktaties en woorden uitleggen Hoe gaat het met lezen? Het oefenmateriaal van Taal voor Thuis is een uitgave van Stichting Lezen

Nadere informatie

Tip: koop seizoensgroente en -fruit.

Tip: koop seizoensgroente en -fruit. Voedingsbeleid Inleiding We willen gezond eten op school voor iedereen gemakkelijk maken, om zo bij te dragen aan een goede ontwikkeling van de kinderen. Samen met de ouders zorgen we voor gezond eten

Nadere informatie

Voedingsbeleid. Kinderopvang Baloe BV Pagina 1 van 6 20-11-14 versie 3

Voedingsbeleid. Kinderopvang Baloe BV Pagina 1 van 6 20-11-14 versie 3 Voedingsbeleid 1. Uitgangspunten Voeding is een belangrijk onderdeel van ons beleid. Zonder goede voeding wordt er immers geen goede basis voor de dag gelegd. Bij het samenstellen van dit voedingsbeleid

Nadere informatie

Aan tafel. Peuters, kleuters en lagere schoolkinderen

Aan tafel. Peuters, kleuters en lagere schoolkinderen Aan tafel! Aan tafel Als ouder heb je een grote invloed op de eetgewoonten van je kind. Kinderen leren in de eerste plaats eten wat ze hun ouders zien eten en doen jouw eetgedrag na. En dat start al bij

Nadere informatie

Een voorstelling over gezond eten en gezond leven van Theater KwadraaT

Een voorstelling over gezond eten en gezond leven van Theater KwadraaT Lesbrief bij: Isabella Frikadella Een voorstelling over gezond eten en gezond leven van Theater KwadraaT Beste docent, Binnenkort gaat u de voorstelling Isabella Frikadella zien. Een educatieve en interactieve

Nadere informatie

Protocol Voedingsbeleid

Protocol Voedingsbeleid Protocol Voedingsbeleid 1 Soort Document: Protocol Code: WL- Gezondheid Titel: Voedingsbeleid Afdeling: KDV en NSO Versie: Status: Datum: Pagina: Aantal bijlagen: 1.0 Vastegesteld Maart 2013 4 Titel Voedingsbeleid

Nadere informatie

Voedingsbeleid Algemene Hindoe Basisschool

Voedingsbeleid Algemene Hindoe Basisschool Voedingsbeleid Algemene Hindoe Basisschool 1 Introductie Op onze school willen we gezond eten en drinken voor iedereen makkelijk maken. Samen met ouders proberen we te zorgen voor gezond eten en drinken

Nadere informatie

Goede voeding voor je kind. Uitleg over basisvoeding en een dagmenu

Goede voeding voor je kind. Uitleg over basisvoeding en een dagmenu Goede voeding voor je kind Uitleg over basisvoeding en een dagmenu Goede voeding Dagmenu kind 1 t/m 3 jaar Wat is goede voeding voor kinderen? Door alle beschikbare informatie is het soms lastige te weten

Nadere informatie

Introductie Ontbijt Eten in de ochtendpauze

Introductie Ontbijt Eten in de ochtendpauze Introductie CBS de Rank wil gezond eten op school voor iedereen makkelijk maken, om zo bij te dragen aan een goede ontwikkeling van de kinderen. Daarnaast vinden wij dat een gezonde voeding bijdraagt aan

Nadere informatie

PROEFPAS. > kleef hier een foto of tekening van jezelf!

PROEFPAS. > kleef hier een foto of tekening van jezelf! PROEFPAS > kleef hier een foto of tekening van jezelf! Proeven Bweikes, da s vies! Nie lekker! Klinkt dit bekend in de oren? Verandert de maaltijd ook wel eens in een ware strijd als er spinazie of spruitjes

Nadere informatie

Beste ouders, Laat de verjaardagen maar komen! Groetjes Juf Lin en juf Marie

Beste ouders, Laat de verjaardagen maar komen! Groetjes Juf Lin en juf Marie Beste ouders, Elk jaar opnieuw is je zoon of dochter jarig. Hieronder vind je uitleg hoe we dit in de wolkjesklas vieren. De kleuters krijgen in onze klas zelf de kans om te kiezen hoe ze hun dagje in

Nadere informatie

Tomatensoep. Eet smakelijk. Muffins. Nodig:

Tomatensoep. Eet smakelijk. Muffins. Nodig: Tomatensoep Nodig: 1 liter water. 1 kilo rijpe tomaten. 2 groentebouillonblokjes. 1 prei of klein zakje soepgroente. Vermicelli. 1. Doe het water in de pan en breng het aan de kook. 2. Was en snij de tomaten

Nadere informatie

Voedingsbeleid Bso 1

Voedingsbeleid Bso 1 Voedingsbeleid Bso 1 Inhoud Algemeen o Gezond voedingsaanbod o Vaste en rustige eetmomenten o Allergieën en individuele afspraken Voedingsaanbod en eetmomenten o Fruit o Drinken o Eten o Broodbeleg Dagindeling

Nadere informatie

de appel het fruit de peer de sinaasappel de banaan

de appel het fruit de peer de sinaasappel de banaan Werkbladen bij thema eten en drinken: dag 1 Naam:................. 1. Lezen en overschrijven: de appel het fruit de peer de sinaasappel. de banaan LOWAN-vo startpakket NT2 Werkbladen thema 4 Pagina 1 2.

Nadere informatie

Kinderen en een gezond gewicht

Kinderen en een gezond gewicht Kinderen en een gezond gewicht Een kind met een gezond gewicht beweegt makkelijker en ontwikkelt zich lichamelijk beter dan een kind met overgewicht. Bovendien betekent nú overgewicht hebben dat je kind

Nadere informatie

Fantasie is... een wortel met armpjes. (Tessa, 3 jaar) Voedingsbeleid. Het Fantaziehuis. Kinderdagverblijf

Fantasie is... een wortel met armpjes. (Tessa, 3 jaar) Voedingsbeleid. Het Fantaziehuis. Kinderdagverblijf Fantasie is... een wortel met armpjes (Tessa, 3 jaar) Voedingsbeleid Het Fantaziehuis Kinderdagverblijf In ons pedagogisch beleidsplan wordt op dit moment voornamelijk benoemd hoe we eten en niet zozeer

Nadere informatie

Voedingsbeleid basisschool De Diamant

Voedingsbeleid basisschool De Diamant Voedingsbeleid basisschool De Diamant Januari 2018 Introductie We willen gezond eten op school voor iedereen makkelijk maken, om zo bij te dragen aan een goede ontwikkeling van de kinderen. Samen met ouders

Nadere informatie

Nieuwsbrief Moederdag

Nieuwsbrief Moederdag Nieuwsbrief Moederdag Het is alweer bijna Moederdag, een belangrijk moment voor de kinderen om hun mama eens extra te verwennen! In deze nieuwsbrief vind u twee activiteiten met leuke ideeën om te knutselen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. 14 november 2016 Nr. 11 INHOUD:

Nieuwsbrief. 14 november 2016 Nr. 11 INHOUD: Nieuwsbrief Het Stroink 60, 7542 GT Enschede T.: 0534766477 Email: regenboog@skoe.nl Website: www.skoe.nl/regenboog 14 november 2016 Nr. 11 Geachte ouders, SINTERLAAS IS WEER IN HET LAND Spannend Sinterklaas

Nadere informatie

Voedingsbeleid B.S. Jeanne d Arc

Voedingsbeleid B.S. Jeanne d Arc Voedingsbeleid B.S. Jeanne d Arc De gezonde school De gezondheid van kinderen is ons allen dierbaar. U als ouder en ons als leerkrachten. Een gezond lijf helpt om goed te functioneren. Gezond voedsel helpt

Nadere informatie

Disclaimer. Copyright. Dit boek is met grote zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen garanties gegeven

Disclaimer. Copyright. Dit boek is met grote zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen garanties gegeven Kinderkokkie Disclaimer Dit boek is met grote zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen garanties gegeven worden met betrekking tot de volledigheid, juistheid of actualiteit van de informatie. Het is niet

Nadere informatie

Lesbrief les 1 groep 5 en 6 Fit zijn is fijn

Lesbrief les 1 groep 5 en 6 Fit zijn is fijn Lesbrief les 1 groep 5 en 6 Fit zijn is fijn Lesdoelen De kinderen zijn zich bewust van het belang van gezond eten. De kinderen ervaren het belang van regelmatig bewegen. De kinderen krijgen inzicht in

Nadere informatie

Voedingsbeleid CBS de Hoeksteen Well

Voedingsbeleid CBS de Hoeksteen Well Voedingsbeleid CBS de Hoeksteen Well Introductie We willen gezond eten op school voor iedereen makkelijk maken, om zo bij te dragen aan een goede ontwikkeling van de kinderen. Samen met ouders zorgen we

Nadere informatie

Les over tussendoortjes

Les over tussendoortjes Les over tussendoortjes Groep 7 en 8 Leerdoel Na de les weten de kinderen: - wat gezonde tussendoortjes zijn. - waarom we beter gezonde tussendoortjes kunnen eten dan de gangbare. - waarvoor tussendoortjes

Nadere informatie

De Nationale. Smaaktest 2009 Docentenhandleiding. Groep 1 t/m 4. Beste leerkracht, Tot culi, tot smaak. Wat is Smaaklessen? Wat is SchoolGruiten?

De Nationale. Smaaktest 2009 Docentenhandleiding. Groep 1 t/m 4. Beste leerkracht, Tot culi, tot smaak. Wat is Smaaklessen? Wat is SchoolGruiten? De Nationale Smaaktest 2009 Beste leerkracht, Wat is Smaaklessen? Eten doen we allemaal en elke dag. Maar wat weten we eigenlijk nog over eten? Smaaklessen is het lesprogramma over eten en smaak voor groep

Nadere informatie

Voeding bij HappyKidzzz Kinderopvang

Voeding bij HappyKidzzz Kinderopvang Voeding bij HappyKidzzz Kinderopvang Inhoud 1 Voeding bij HappyKidzzz Kinderopvang... 1 Uitgangspunten... 3 Voeding bij HappyKidzzz Kinderopvang... 4 Fruit en Groente... 4 Tussendoortjes... 4 Leverworst

Nadere informatie

Weekmenu 8 >>> Groepscursus <<< >>> Individueel afvallen <<< >>> Weekmenu abonnement <<<

Weekmenu 8 >>> Groepscursus <<< >>> Individueel afvallen <<< >>> Weekmenu abonnement <<< Weekmenu 8 Maandag 1 appel 1 brosse eierkoek 1 itliaanse bol met philadelphhia light, 1 handje rauwkost en 25 gram gerookte zalm 200 gram bloemkool 150 gram gekookte aardappelen 100 gram hamlapje 1 juslepel

Nadere informatie

Voedings beleid Voedingsbeleid Basisschool Scharn Schooljaar

Voedings beleid Voedingsbeleid Basisschool Scharn Schooljaar Voedings beleid Voedingsbeleid Basisschool Scharn Schooljaar 2018-2019 Introductie We willen gezond eten op school stimuleren en voor iedereen toegankelijk maken, om zo bij te dragen aan een goede ontwikkeling

Nadere informatie

Voedingsbeleid. Buitenschoolse opvang Zazou

Voedingsbeleid. Buitenschoolse opvang Zazou Voedingsbeleid Buitenschoolse opvang Zazou 1 Inleiding In dit beleid wordt uitleg gegeven over wat er op de buitenschoolse opvang van Zazou wordt gegeten en gedronken en waarom. Zazou hanteert de richtlijnen

Nadere informatie

Over de Tong. Kerndoelen basisonderwijs. Educatief platform Ik eet het beter. Doelstellingen. foto kok berry happend in groente

Over de Tong. Kerndoelen basisonderwijs. Educatief platform Ik eet het beter. Doelstellingen. foto kok berry happend in groente Over de Tong Met Over de Tong ontdekken uw leerlingen van alles over de vijf smaken zoet, zuur, bitter, zout en umami. Met elkaar doen ze smaaktesten en proeven de producten die bij het lesprogramma horen.

Nadere informatie

Voedingsschema. Believe in. 12 sep t/m 18 sep FUNCTIONEEL FIT

Voedingsschema. Believe in. 12 sep t/m 18 sep FUNCTIONEEL FIT Voedingsschema FUNCTIONEEL FIT 12 sep t/m 18 sep Believe in GEZONDE LEVENSSTIJL Je bent nu in je bezit van een gezond voedingsschema. Dit voedingsschema helpt jou om de dagelijkse structuur en planning

Nadere informatie

Opening van het thema op vrijdag 5 november.

Opening van het thema op vrijdag 5 november. Grote Klus Thema : Lekker Fit Als je 5 opdrachten maakt en laat aftekenen, mag je meedoen met een leuke en gezonde activiteit in het restaurant. Als je de grote klus met een groepje maakt, moet je meer

Nadere informatie