Provinciale Staten van Overijssel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Provinciale Staten van Overijssel"

Transcriptie

1 Provinciale Staten van Overijssel Postadres Provincie Overijssel Postbus GB Zwolle Telefoon Telefax Uw kenmerk Uw brief Ons kenmerk Datum MI/2004/ Bijlagen Doorkiesnummer Inlichtingen bij (038) De heer J.Bouwmeester Onderwerp Financieel-technische uitwerking van de autonome ontwikkelingen, beleidsintensiveringen en aanvullende voorstellen zoals opgenomen in de Programmabegroting In de Programmabegroting 2005 is er sprake van een zogenoemde primaire begroting en van autonome ontwikkelingen, beleidsintensiveringen en aanvullende voorstellen. De primaire begroting is de uitwerking van de besluiten die u bij de Perspectiefnota 2005 hebt genomen. Daarmee is deze primaire begroting tevens een gegeven, dat bij onze toezichthouder, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), als bestuurlijk geaccordeerd bekend is. In de Programmabegroting hebben wij daarnaast een aantal autonome ontwikkelingen, beleidsintensiveringen en aanvullende voorstellen geformuleerd. Hiermee hebt u bij de vaststelling van de Programmabegroting op 10 november 2004 ingestemd. De financieel-technische uitwerking voor de Programmabegroting 2005 is opgenomen in bijgevoegde 2 e wijziging van de Programmabegroting Aangezien de feitelijke besluitvorming al op 10 november 2004 heeft plaatsgevonden, wordt de uitwerking u hierbij ter kennisneming voorgelegd. De bijbehorende comptabele wijziging van de Programmabegroting 2005 ligt zoals gebruikelijk voor u ter inzage in de bibliotheek van het Provinciehuis. Gedeputeerde Staten van Overijssel, Voorzitter, Secretaris, ATTENTIE: GEWIJZIGD RABO Zwolle Het provinciehuis is vanaf het NS-station bereikbaar: met stadsbus lijn 1 richting Berkum, halte provinciehuis Bezoekadres Luttenbergstraat 2 Zwolle

2 Bijlage I-1 Financieel-technische uitwerking van de autonome ontwikkelingen, beleidsintensiveringen en aanvullende voorstellen zoals opgenomen in de Programmabegroting Besluit van Provinciale Staten d.d. 10 november 2004, PS/2004/1019 Deze bijlage bevat de financieel-technische uitwerking van de op 10 november 2004 tijdens de begrotingsvergadering 2005 vastgestelde autonome ontwikkelingen, beleidsintensiveringen en aanvullende voorstellen. Overeenkomstig het vaststellingsbesluit worden de financiële ramingen in de Programmabegroting 2005 en bijbehorende meerjarenramingen aangevuld. Hieronder volgt per voorstel de uitwerking. Volgnummer: 1 Programma: Algemene dekkingsmiddelen (20) Productgroep: Algemene uitkering provinciefonds (0.2) Product: Uitkering provinciefonds ( ) Bij de Begroting 2004 hebben wij in het meerjarig perspectief voor de jaren 2005 en verder een buffer van 8,5 miljoen opgenomen om de dalende uitkering van het Provinciefonds op te kunnen vangen. Wanneer we alle gegevens van de junicirculaire (en eerdere circulaires) verwerken, komen we tot de conclusie dat van deze buffer nog 5,5 miljoen resteert als ruimte om tegenvallers op te vangen ( ). Tegelijkertijd zegt het Ministerie van BZK dat de junicirculaire nog geen betrouwbaar beeld geeft van de te verwachten uitkering voor 2005, omdat een aantal aangekondigde bezuinigingen voor 2005 nog niet zijn verwerkt. Dit gebeurt pas in de septembercirculaire, hierbij gaat het om rijksbezuinigingen ter hoogte van 750 miljoen. Daarnaast heeft het IPO sterk de indruk dat het Rijk nog verdere bezuinigingen door zal voeren om in ieder geval aan de EMU-norm te voldoen. Het zou daarbij gaan om extra (rijks)bezuinigingen ter hoogte van 1 miljard. Van beide bezuinigingsposten is nog niet bekend wat de exacte effecten op het Provinciefonds zijn. Uitgaande van volledige doorwerking, zou dit voor de provincie Overijssel een daling van de uitkering betekenen van 2 miljoen. Dit betekent dat de ruimte in de buffer zakt naar 3,5 miljoen voor de jaren Wij vinden het verantwoord om deze 3,5 miljoen niet langer als buffer aan te houden, maar te laten vrijvallen ten gunste van de algemene middelen. De baten van het product Uitkering provinciefonds ( ) worden vanaf het jaar 2005 structureel verhoogd met ,-. Volgnummer: 2 Programma: Algemene dekkingsmiddelen (20) Productgroep: Eigen middelen (0.3) Product: Opcenten motorrijtuigenbelasting ( )

3 Eveneens is de berekening van de opbrengst motorrijtuigenbelasting (MRB) aangescherpt. In IPO-verband is er onderzoek uitgevoerd naar de lokale lastendruk, waaronder ook de provinciale opcenten motorrijtuigenbelasting vallen. Op basis van deze interprovinciale contacten is het berekeningsmodel waarmee de opbrengst wordt berekend aangescherpt. Daarnaast is de verwachte volumegroei (aantal voertuigen en gemiddeld gewicht) neerwaarts aangepast en meer in overeenstemming gebracht met die van andere provincies. De opcenten op de Motorrijtuigenbelasting zijn in 2005 geïndexeerd met 1,5 procent, van 72,0 naar 73,1. Uit de laatste telling van de voertuigen van de belastingdienst blijkt dat er nog steeds sprake is van een stijging van het aantal auto s en het gewicht ervan. Dit komt tot uitdrukking in het opbrengstenstijgingspercentage. Bij onze berekeningen gaan wij uit van de voertuigentelling van 30 juni 2004en een opbrengstenstijgingspercentage van 2,5 procent in respectievelijk 2005 en 2006 en 2 procent in de jaren daarna. De baten van het product Opcenten motorrijtuigenbelasting ( ) worden in het jaar 2005 verhoogd met ,- en respectievelijk ,-, ,- en ,- voor de jaren 2006 tot en met Volgnummer: 3 Programma: Bestuur (1) Productgroep: Gedeputeerde Staten (1.1) Product: Rechtspositie GS/oud-gedeputeerden ( ) De oorspronkelijke raming voor wachtgeld van oud-gedeputeerden was nog niet aangepast aan de situatie van na de verkiezingen. Het aantal oud-gedeputeerden dat wachtgeld ontvangt is de afgelopen periode toegenomen. Door het recht op wachtgeld van oud-gedeputeerden is hier sprake van een autonome lastverzwaring, die ten laste van de algemene middelen komt. Samenhangend met de nieuwe samenstelling van het college van GS, is het noodzakelijke de juiste omvang van de voorziening APPA te laten berekenen. Hiertoe is een opdracht verstrekt. De uitkomsten zullen leiden tot een noodzakelijke aanpassing van de jaarlijkse dotatie aan de voorziening APPA. Hier komen wij bij de Perspectiefnota 2006 (voorjaar 2005) op terug. De lasten van het product Rechtspositie GS/oud-gedeputeerden ( ) worden in het jaar 2005 verhoogd met ,- en respectievelijk ,-, ,- en ,- voor de jaren 2006 tot en met Volgnummer: 4 Programma: Interne producten (30) Productgroep: Middelenbeleid- en beheer, interne eenheden (3.0) Product: Beleidsontwikkeling middelen ( ) In de begroting is jaarlijks een bedrag geraamd voor te ontvangen subsidie wegens scholing personeel. De regeling op grond waarvan de provincie Overijssel deze subsidie kon claimen is per ultimo 2003 ingetrokken. Jaarlijks vervalt door deze autonome ontwikkeling een (externe) baat van ,-, die ten laste komt van de algemene middelen.

4 De baten van het product Beleidsontwikkeling ( ) worden vanaf het jaar 2005 structureel verlaagd met ,-. Volgnummer: 5 Programma: Bestuur (1) Productgroep: Overige zaken betreffende algemeen bestuur (1.6) Product: Journalistieke producties, internetredactie en mediacontacten ( ) Sinds januari 2004 staat de pagina Overijssel.nl provinciedekkend in de huis-aanhuisbladen. De pagina verschijnt tien keer per jaar. Zo zorgen we ervoor dat informatie alle Overijsselse burgers bereikt. Dat is belangrijk, want het provinciebestuur wil zichtbaar maken wat de provincie doet voor haar inwoners. Uit het jaarlijkse imagoonderzoek is bekend, dat de huis-aan-huisbladen een zeer belangrijke informatiebron vormen voor de burger. Met de uitgave (fullcolour) is op jaarbasis een bedrag gemoeid van ongeveer ,-. Voor de structurele dekking daarvan is een aanvullend bedrag van ,- benodigd. De lasten van het product Journalistieke producties, internetredactie en mediacontacten ( ) worden vanaf het jaar 2005 structureel opgehoogd met ,-. Volgnummer: 6 Programma: Bestuur (1) en Interne producten (30) Productgroep: Overige baten en lasten (1.7) en Middelenbeleid- en beheer, interne eenheden (3.0) Product: Gebiedsgericht werken ( ) en Directievoering ( ) Om sneller tot uitvoering van plannen te komen, heeft de provincie Overijssel per 1 mei 2004 Gebiedsgericht Werken geïntroduceerd. Om de nieuwe werkwijze te kunnen uitvoeren is aan de huidige sectorale organisatie een accountstructuur toegevoegd. Hierdoor ontstaat een frontoffice met daarin een bestuurlijk overleg met het gebied, gebiedsteams en een backoffice van de bestaande organisatie. In totaal vergt het GGW 23,5 fte. Door een reorganisatie van bestaande functies wordt 19,5 fte binnen de bestaande formatie ingevuld. Per saldo dient de totale provinciale organisatie structureel met 4 fte s te worden uitgebreid. Deze uitbreiding betreft de functies van programmaleiders. Deze functies vormen de kern van de invoering van het gebiedsgericht werken. Daarnaast zijn aanvullende middelen benodigd voor de communicatie rond het gebiedsgericht werken en voor procesgeld/werkbudget. Wij stellen voor het voor formatie en procesgeld benodigde bedrag structureel te dekken uit het bedrag van 1,9 miljoen dat beschikbaar is voor frictiekosten Takendiscussie en gebiedsgericht werken. De kosten voor communicatie komen dan ten laste van de begroting. De lasten van het product Gebiedsgericht werken ( ) worden vanaf het jaar 2005 structureel opgehoogd met ,- waarvan ,- voor personeel (4 fte.) onder een gelijktijdige structurele verlaging van het product Directievoering ( ) met ,-, waarvan ,- voor personeel (frictiekosten Takendiscussie).

5 Volgnummer: 7 Programma: Interne producten (30) Productgroep: Middelenbeleid- en beheer, interne eenheden (3.0) Product: Logistieke services en vervoer ( ) en Directievoering ( ) Het vervoer van Gedeputeerde Staten leidde de afgelopen jaren tot een tekort bij de jaarrekening, zonder dat dit tot budgetaanpassing heeft geleid. Daarnaast leidt de uit het Onderhandelingsakkoord voortvloeiende toegenomen externe gerichtheid van het College tot extra druk op het budget. In de Perspectiefnota is het budget voor 2004 incidenteel verhoogd, waarbij is aangegeven dat in de begroting 2005 teruggekomen zou worden op de financiële consequenties voor de volgende jaren. Met de vermelde bedragen is de behoefte aan vervoersfaciliteiten afgedekt. Nu wordt nog gebruik gemaakt van tijdelijke krachten. In plaats daarvan komen de chauffeurs in dienst van de provincie. De lasten van het product Logistieke services en vervoer ( ) ) worden vanaf het jaar 2005 opgehoogd met ,-, in 2006 met ,- en vanaf 2007 met structureel ,- waarvan structureel ,- betrekking heeft op personeel (2 fte.). Tevens worden de lasten van het product Directievoering ( ) vanaf het jaar 2005 structureel opgehoogd met jaarlijks ,-. Volgnummer: 8 Programma: Bestuur (1) en Interne producten (30) Productgroep: Overige baten en lasten (1.7) en Middelenbeleid- en beheer, interne eenheden (3.0) Product: De Andere Provincie ( ) en Directievoering ( ) De Andere Provincie (PAP) is de paraplu en de motor voor projecten gericht op het verbeteren van het functioneren van de provincie. Een provincie die selectiever is, anders stuurt en beter presteert. Het programma is ambitieus en biedt goede aanknopingspunten om het functioneren van de provincie te verbeteren, veelal in samenwerking met andere overheden (ketenbenadering). De andere provincie krijgt gestalte in het project stroomlijning vergunningverlening en handhaving, de herijking van financiële relaties, projecten op het gebied van toezicht, E-provincies, benchmarking en in het (nieuwe) project deregulering en ontbureaucratisering. Ook is er een duidelijke relatie met gebiedsgericht werken. De personele lasten die worden opgevoerd hebben primair betrekking op het project deregulering/ontbureaucratisering en op samenwerking met gemeenten en het (door) ontwikkelen van initiatieven die daaruit voortkomen. Hetzelfde geldt voor de programmakosten. Een substantieel deel is bestemd voor het stimuleren van interbestuurlijke projecten of lokale projecten met een voorbeeldfunctie naar andere gemeenten in Overijssel. Ook kunnen eventuele externe opdrachten hieruit worden gefinancierd. In de kosten van de andere genoemde projecten is elders in de begroting voorzien. Wel is in de opgevoerde bedragen rekening gehouden met mogelijke verbreding van die projecten als gevolg van samenwerking met andere overheden. De lasten van het product De Andere Provincie ( ) worden in de jaren 2005 tot en met 2007 opgehoogd met jaarlijks ,-, waarvan ,- betrekking heeft op personeel (2,5 fte.). Tevens worden de lasten van het product Directievoering ( ) in de jaren 2005 tot en met 2007 opgehoogd met jaarlijks ,-.

6 Volgnummer: 9 Programma: Bestuur (1) Productgroep: Bestuurlijke organisatie (1.3) Product: Internationalisering ( ) De groei van de Europese Unie in zowel geografisch als inhoudelijk opzicht vraagt om een versterkte provinciale oriëntatie op de Europese ontwikkelingen. In 2005 gaan we dit als volgt doen: Pro-actief invulling geven aan het voorzitterschap van de Nederlandse delegatie naar het Comité van de Regio s en aanvullend aandacht besteden aan netwerkvorming; zorgen voor een betere afstemming tussen de inzet van beschikbare Europese fondsen en de ambities zoals verwoord in het Onderhandelingsakkoord; Intensiveren van de samenwerking met Nord-Rhein Westfalen, onder andere door het vaststellen van een gezamenlijke grensoverschrijdende agenda tussen NRW en de Oost-Nederlandse provincies; De mogelijkheden benutten die ontstaan door de toetreding van nieuwe EU-lidstaten. We zetten in op samenwerking met een Poolse regio (nieuw lid) voor economische samenwerking en uitwisseling van best practices en kennis, en streven naar een goede samenwerking op watergebied met het Roemeense Teleorman, om ondersteuning in het toetredingsproces te bieden; Bijzondere aandacht gaat uit naar de ontwikkeling van het grensoverschrijdende gebied rondom Twente, waarvoor versterkte internationale oriëntatie van belang is. Begin 2005 is een brede conferentie over dit onderwerp voorzien, waarna de resultaten nader worden uitgewerkt. Uit het aanvullende budget kunnen worden bekostigd de organisatiekosten voor de conferentie rondom Twente in internationaal perspectief en de benodigde follow-up (ontwikkeling strategische visie Twente), de aanloopkosten voor een samenwerkingsrelatie met nieuwe regio s in Polen respectievelijk Roemenië (werkbezoeken, projecten) en de kosten voor vergroting van de kennis van het provinciaal apparaat van Europese ontwikkelingen. De lasten van het product Internationalisering ( ) worden in het jaar 2005 incidenteel opgehoogd met ,-. Volgnummer: 10 Programma: Bestuur (1) Productgroep: Bestuurlijke organisatie (1.3) Product: Internationalisering ( ) De huidige Europese ontwikkelingen vragen om een versterkte internationale oriëntatie van de provincie Overijssel. Het is van belang dat wij onze provinciale belangen beter in Brussel voor het voetlicht weten te brengen en in een vroeger stadium invloed uitoefenen op de beleid- en besluitvorming. In de Nota internationalisering is hierop uitgebreid ingegaan. Een van de voorstellen daarin is om de potentie van het Comité van de Regio s beter te benutten. De Commissaris heeft hiertoe voor een periode van vier jaar het voorzitterschap op zich genomen. Een goede ondersteuning van hem in deze rol is van wezenlijke betekenis voor het succes van zijn voorzitterschap. Het gaat om een nieuwe extra taak. In de hierbij gemoeide kosten en formatie is met dit voorstel voorzien.

7 De lasten van het product Internationalisering ( ) worden in de jaren 2005 tot en met 2007 jaarlijks opgehoogd met ,- betreffende personeel (0,44 fte.). Volgnummer: 11 Programma: Economie en innovatie (2) Productgroep: Bevordering economische activiteiten (7.1) Product: Stimulering werkgelegenheid ( ) Het betreft hier een Regionaal Innovatieplatform, gericht op het profileren van Twente als Toptechnologische regio, bindend voor de regionale initiatieven, als krachtig middel in de lobby naar Den Haag en Brussel. Deze is opgericht naar aanleiding van vragen uit de regio. Het vinden van de dekking in de algemene middelen buiten het reguliere budget Economische Structuurversterking (ESV) houdt verband met het feit dat het doel van het platform is breder dan de innovatiedoelstelling die aan de ESV middelen gekoppeld is. De verhouding tussen beschikbare middelen voor innovatiedoelstellingen en de dekking van de kosten voor het platform lopen uit de pas. De middelen die binnen de ESV gereserveerd zijn voor Innovatie zouden onder andere ingezet moeten worden om initiatieven die ontstaan door de dynamiek van het platform te ondersteunen. Het voorstel komt niet in aanmerking voor een bijdrage uit het actiefonds, omdat het niet voldoet aan de criteria die voor dit fonds zijn opgesteld. Technology Valley is een eenmalige impuls. We gaan ervan uit dat het initiatief een looptijd van 3 jaar heeft, het gevraagde budget is voor de jaren 2005, 2006 en De lasten van het product Stimulering werkgelegenheid ( ) worden in de jaren 2005 tot en met 2007 jaarlijks opgehoogd met ,-. Volgnummer: 12 Programma: Economie en innovatie (2) Productgroep: Overige baten en lasten (1.7) Product: Programma informatie- en communicatietechnologie ( ) Doel is het realiseren van een breedbandinfrastructuur op basis van een open architectuur (ontkoppelen van diensten en gebruik infrastructuur). Het gaat om een koppelvlak voor internet, vergelijkbaar met het koppelvlak in Enschede. Een mogelijkheid is om het koppelvlak in het provinciehuis te plaatsen. Dit levert de provincie een zeer snelle toegang tot (breedband) internet. De omgeving profiteert door het beschikbaar hebben van een openbare infrastructuur, waarvan gebruik kan worden gemaakt zonder dat diensten van de beheerder dienen te worden afgenomen. Dit is tevens een impuls voor het versneld realiseren van een Overijsselse glasvezelring, volgen het open infrastructuurconcept. De lasten van het product Programma informatie- en communicatietechnologie ( ) worden in het jaar 2005 incidenteel opgehoogd met ,-. Volgnummer: 13 Programma: Water (3) Productgroep: Waterkeringen (4.2) Product: Muskusrattenbestrijding ( )

8 De beverrat brengt met zijn gravende activiteiten veel schade toe aan oevers en dijken en moet daarom bestreden worden. Daar de beverrat niet van oorsprong in Nederland thuishoort, is zelfs besloten tot het uitroeien van de beverrat. Een te geringe inzet van menskracht en middelen kan daarbij leiden tot een situatie waarin de populatie beverratten in Nederland nagenoeg gelijk blijft of zelfs in omvang toeneemt. En zou het kunnen zijn dat er op termijn een veel groter budget nodig is om de beverrat in Nederland uit te roeien. Door nu tijdelijk in te zetten op een verdubbeling van de vangcapaciteit, is het wellicht mogelijk de gestelde doelen op tijd te bereiken. De hiermee gepaard gaande kosten zijn landelijk begroot op 1,5 miljoen per jaar. Daar draagt de provincie tot en met ,- aan bij. Voorgesteld wordt nu dit bedrag op te hogen met ,- per jaar in 2005 en De lasten van het product Muskusrattenbestrijding ( ) worden in de jaren 2005 en 2006 jaarlijks opgehoogd met ,-. Volgnummer: 14 Programma: Water (3) Productgroep: Kwantitatief beheer oppervlaktewater (4.3) Product: Oppervlaktewaterbeheer ( ) In de Planologische Kernbeslissing Ruimte voor de Rivier presenteert het kabinet een pakket van maatregelen dat zij in de periode tot en met 2015 wil uitvoeren om een groot deel van het Nederlandse rivierengebied blijvend te kunnen beschermen tegen overstromingen. Tegelijkertijd moet de ruimtelijke kwaliteit van het rivierengebied verbeterd worden. Het project Ruimte voor de Rivier bevindt zich in een cruciale fase. Deel 1 van de Planologische Kernbeslissing wordt naar verwachting in oktober/november 2004 vastgesteld. De regio brengt een zwaarwegend advies uit, dat een hoge ambitie kent. De verantwoordelijkheid voor kansrijke projecten (ontwikkelkrachtprojecten) ligt bij de regio. De regio krijgt het initiatief om een aantal voor de regio kansrijke maatregelen verder uit te werken c.q. nader te onderzoeken. Om het beleid in dit kader te intensiveren zijn extra middelen benodigd. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan een plan van aanpak voor het project Bypass Kampen (haalbaarheidsstudie). Bovendien is de bypass drager van het project Pilot IJsseldelta, een voorbeeldproject van ontwikkelingsplanologie voorkomend uit de Planologische Kernbeslissing. De lasten van het product Oppervlaktewaterbeheer ( ) worden in het jaar 2005 incidenteel opgehoogd met ,-. Volgnummer: 15 Programma: Ruimte (4) Productgroep: Volkshuisvesting (9.2) en Middelenbeleid- en beheer, interne eenheden (3.0) Product: Ontwikkeling en realisatie beleid wonen ( ) en Directievoering ( ) In het Onderhandelingsakkoord zijn voor wonen twee afrekenbare doelen opgenomen. Het gaat om de provinciale bijdragen aan

9 Versnellen van de uitvoering van de stedelijke woningbouwprogramma s Realiseren van voldoende woningen voor ouderen en starters in de plattelandsgemeenten. Zoals uitgewerkt in de startnotitie Wonen stuurt de provincie daarom niet langer op woningbouwcontingenten, maar op kwaliteit en zet de provincie in op het stimuleren van de woningbouwproductie. Om de opgelopen achterstand in de woningbouw (globaal woningen tekort in 2003) terug te dringen, voert de provincie in samenwerking met VROM het pilotproject Stimuleren woningbouwproductie uit. Samen met de betrokken partners (Rijk, gemeenten, corporaties, marktpartijen) wordt daarin gewerkt aan een afname van dit tekort met een kwart in 2010, onder meer door dereguleren en ontbureaucratiseren van het woningbouwbeleid en procedures bij provincie, Rijk en gemeenten. De uitvoering van dit pilotproject vormt onderdeel van een beleidsintensivering voor Wonen. De lasten van het product Ontwikkeling en realisatie beleid wonen ( ) worden in de jaren 2005 en 2006 opgehoogd met jaarlijks ,-, waarvan ,- betrekking heeft op personeel (3 fte.) en in het jaar 2007 met in totaal ,-,-, waarvan ,- betrekking heeft op personeel (2 fte.). Tevens worden de lasten van het product Directievoering ( ) in de jaren 2005 en 2006 jaarlijks opgehoogd met ,- en in 2007 met ,-. Volgnummer: 16 Programma: Landelijk gebied (6) Productgroep: Natuur (6.2) Product: Landschapsbeheer ( ) De horizonfinanciering voor Landschap Overijssel van ,- per jaar wordt vanaf 2005 niet opnieuw toegekend. In de Perspectiefnota en de begroting 2004 is al aangekondigd, dat deze horizonfinanciering in 2005 niet zou worden voortgezet, tenzij de gevolgen daarvan niet aanvaardbaar zijn. Wij hebben de horizonfinanciering aan Landschap Overijssel getoetst in het licht van de rijksregeling Programma Beheer. Wij hebben ook geconstateerd dat de gevolgen van het niet voortzetten van de horizonfinanciering niet onaanvaardbaar zijn en daarom besloten deze financiering met ingang van 2005 niet voort te zetten. De lasten van het product Landschapsbeheer ( ) worden in de jaren 2005 tot en met 2007 verlaagd met jaarlijks ,-. Volgnummer: 17 Programma: Zorg (7) Productgroep: Jeugdhulpverlening (8.8) Product: Jeugdzorg ( ) Op 6 april 2004 heeft de Eerste Kamer de Wet op de Jeugdzorg (WJZ) aangenomen, als gevolg waarvan de taken en verantwoordelijkheden van de provincie met ingang van 2005 toenemen. De Eerste Kamer heeft daarbij ook een motie aangenomen, waarin de regering wordt verzocht binnen twee jaar te rapporteren over de door de provincies bereikte voortgang in de organisatie en stroomlijning van de jeugdzorg. Minister Donner en staatssecretaris Ross hebben deze motie omarmd, omdat het gaat om verbeteringen die in het belang zijn van een betere jeugdzorg voor de cliënt. Dit betekent dat we, naast de extra werkzaamheden die voorvloeien uit de Wet op de Jeugdzorg, als provincie de

10 komende jaren ook een extra inspanning zullen moeten leveren om een aantoonbare verbeterslag te maken. Voor 2003 en 2004 heeft VWS de provincies een incidentele bijdrage verleend (voor Overijssel ,- per jaar) ten behoeve van de voorbereiding van de implementatie van de WJZ. Dit bedrag is vanuit de doeluitkering (de programmakosten) overgeheveld naar het personeelsbudget ZC ten behoeve van tijdelijke extra personele inzet. Op basis van de WJZ en de aangenomen motie is het noodzakelijk om deze ambtelijke inspanningen in 2005 voort te zetten. De lasten van het product Jeugdzorg ( ) worden vanaf het jaar 2005 structureel opgehoogd met jaarlijks ,- betreffende personeel (1,8 fte.). Volgnummer: 18 Programma: Cultuur en welzijn (8) Productgroep: Kunst en oudheidkunde (8.3) Product: Cultureel erfgoed ( ) De verzelfstandigde Hannema de Stuers Fundatie moet als vernieuwd museum haar vaste collectie kunnen aanvullen en vernieuwen, zodat er stevige basis blijft van eigen kunstwerken. Het museum, dat verder gaat onder de naam 'de Fundatie', zal ook werken met tijdelijke exposities, vooral van collectioneurs. We willen een jaarlijkse bijdrage beschikbaar stellen ten behoeve van het aankoopbudget van het museum HSF voor kunst (dit bedrag is ten onrechte niet meegenomen in de begroting doordat een tijdelijke ombuiging ten onrechte structureel is gemaakt). Voorstel is om het budget weer op te voeren onder het product Kunst en Cultuur. Naast de provinciale middelen zal het museum ook langs andere wegen, bijvoorbeeld via bijdragen uit legaten en sponsoring, haar aankoopbudget proberen te vergroten. De lasten van het product Cultureel erfgoed ( ) worden vanaf het jaar 2005 structureel opgehoogd met jaarlijks ,-. Volgnummer: 19 Programma: Bereikbaarheid (10) Productgroep: Landwegen (3.1) Product: Beheer en onderhoud wegen ( ) In 2005 zal de nieuw aangelegde rondweg rondom Deventer, de N348, worden opengesteld voor het verkeer. In 2004 zijn er tussen de provincie Overijssel en de gemeente Deventer onderhandelingen gevoerd over het toekomstige beheer en onderhoud van de nieuwe weg. Deze onderhandelingen hebben er niet toe geleid dat een deel van het tracé in beheer en onderhoud aan de gemeente Deventer kan worden overgedragen. Dientengevolge blijft het gehele tracé in beheer en onderhoud bij de provincie. De structurele kosten voor beheer en onderhoud zijn voorlopig berekend op maximaal ,- per jaar. In het jaar van ingebruikname (2005) zal 50 procent ( ,-) van dit budget benodigd zijn, vanaf 2006 moet er structureel een bedrag van ,- worden toegevoegd aan het product beheer en onderhoud wegen. De lasten van het product Beheer en onderhoud wegen ( ) worden in het jaar 2005 opgehoogd met ,- en vanaf het jaar 2006 met structureel ,-.

11 Volgnummer: 20 Programma: Bereikbaarheid (10) Productgroep: Verkeer en vervoer, algemeen (3.0) Product: Bijdragen aan infrastructuur andere overheden ( ) De ruim 40 kilometer lange Rijksweg 15 (RW15/A18/N18) Varsseveld-Enschede vormt de verbinding tussen het knooppunt Arnhem Nijmegen en de regio Twente door de Achterhoek. De weg maakt onderdeel uit van het hoofdwegennet en is in beheer bij Rijkswaterstaat. Al jaren is er met betrekking tot deze verbinding sprake van een verkeersveiligheid-, leefbaarheids- en bereikbaarheidsprobleem. Gelderland heeft 85 miljoen gereserveerd voor de omlegging Eibergen, eventueel ook in te zetten voor de aanleg van een nieuwe N18 tussen Varsseveld en Enschede. Overijssel heeft nog geen geld gereserveerd voor dit project maar PS heeft GS tot een positieve grondhouding opgeroepen bij de behandeling van de begroting In de conceptbegroting 2005 wordt prioriteit gelegd bij versterking rijks/gemeentelijke infrastructuur. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft, mede vanwege de substantiële bijdrage uit de regio, vanuit het MIT 50 miljoen voor de Rijksweg RW15/N18 vrijgemaakt. Er wordt inmiddels een convenant voorbereid voor de planstudie, conform de Tracéwet, voor de N18 Varsseveld-Enschede tussen Rijkswaterstaat, Regio Twente, Overijssel en Gelderland. In het convenant, waarover de provincie voor 1 oktober moet besluiten, is ook de financiering van de planstudiekosten geregeld, in totaal 4 miljoen. De bijdrage vanuit Overijssel voor de periode is gesteld op ,- waarvan ,- nog gedekt moet worden. Voor een eventuele bijdrage aan de realisatiefase zal een nieuw voorstel worden ingediend als dat aan de orde is. De lasten van het product Bijdragen aan infrastructuur andere overheden ( ) worden in de jaren 2005 en 2006 jaarlijks opgehoogd met ,- en in de jaren 2007 en 2008 met jaarlijks ,-. Volgnummer: 21 Programma: Bereikbaarheid (10) Productgroep: Verkeer en vervoer, algemeen (3.0) Product: Bijdragen aan infrastructuur andere overheden ( ) Dit jaar worden op de A28 ter hoogte van Zwolle benuttingmaatregelen uitgevoerd. Dit is fase 1 van de verbetering van het gehele traject Zwolle-Meppel. In fase 2 zullen de overige maatregelen worden uitgevoerd (algehele verbreding en aansluiting A28 en A32 bij Meppel). Voor fase 2 moet een planstudie worden uitgevoerd. Met het Rijk is afgesproken dat de provincie hier een trekkende rol in zal spelen. Enerzijds door procesmatig en inhoudelijk sterk betrokken te zijn, anderzijds door een deel van de kosten van de planstudie bij te dragen. De totale kosten van de planstudie bedragen ,-. Het voorstel van het Rijk is dat het Rijk daarvan de ene helft voor zijn rekening zal nemen en de provincies Overijssel, Drenthe, Groningen en Friesland gezamenlijk de andere helft. De lasten van het product Bijdragen aan infrastructuur andere overheden ( ) worden in het jaar 2005 incidenteel opgehoogd met ,-. Volgnummer: 22 Programma: Veiligheid (11)

12 Productgroep: Openbare orde en veiligheid, algemeen (2.0) Product: Openbare orde en veiligheid ( ) Met de veiligheidsnota Overijssel op Veilig is ingestemd met het opzetten van een uitvoeringsprogramma Jeugd en Veiligheid ter aanvulling en ondersteuning op wettelijke en geprioriteerde provinciale doelstellingen. Dit betekent dat naast de inzet vanuit onder andere de jeugdzorg, welzijn, Grotestedenbeleid en veiligheid, de provincie een extra impuls wil geven aan het voorkomen en bestrijden van jeugdcriminaliteit. We zetten in op een sluitende veiligheidsketen voor de jeugd. Projecten worden gevonden op het snijvlak van de jeugdzorg (provincie) met preventief jeugdbeleid (gemeente) en het strafrecht (openbaar ministerie /justitie). Het gaat hier bijvoorbeeld om de aanpak van jeugdige veelplegers en het ondersteunen van een bredere toepassing en implementatie van succesvolle projecten zoals EchtRecht-conferenties en de Veilige School. De lasten van het product Openbare orde en veiligheid ( ) worden in de jaren 2005 tot en met 2007 jaarlijks opgehoogd met ,-. Volgnummer: 23 Programma: Veiligheid (11) Productgroep: Openbare orde en veiligheid, algemeen (2.0) Product: Openbare orde en veiligheid ( ) Rampen en zware ongevallen houden niet op te bestaan bij landsgrenzen. Daarom hebben wij in december 2003 het 'actieprogramma grensoverschrijdende samenwerking bij rampenbestrijding' vastgesteld. In juni 2004 is een eerste grensoverschrijdende papieren rampenoefening georganiseerd. Aan deze oefening namen de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Limburg en de Bezirken Wester-Ems, Münster, Köln en Düsseldorf deel. Op landelijk niveau is deelgenomen door het Nationaal coördinatiecentrum (NCC) en de deelstaten Niedersachsen en Nordrhein-Westfalen. Hoewel deze oefening veel informatie heeft opgeleverd, vinden wij het - om structureel en daadwerkelijk een impuls te kunnen geven aan de grensoverschrijdende samenwerking bij rampenbestrijding noodzakelijk om een grootschalige bestuurlijke rampenoefening op te organiseren. Deze zal worden ondersteund door de betrokken regionale hulpdiensten en gemeenten (van beide landen). Om een dergelijke grootschalige oefening met succes te kunnen organiseren, om betrokkenen te informeren en draagvlak te creëren stellen wij voor om een conferentie te organiseren. Hulp van externen en deskundigen is hierbij noodzakelijk (zoals NIBRA en COT). Het aanvullende budget is bedoeld ten behoeve van de organisatie van voornoemde conferentie en voor het opzetten, begeleiden en evalueren van de bestuurlijke oefening. De lasten van het product Openbare orde en veiligheid ( ) worden in het jaar 2005 incidenteel opgehoogd met ,-. 2 Tot slot De financiële gevolgen van de hierboven genoemde uitwerking van autonome ontwikkelingen, beleidsintensiveringen en aanvullende voorstellen zoals opgenomen in de Programmabegroting 2005 zijn verwerkt in het overzicht budgettaire gevolgen van de 2 e wijziging van de Programmabegroting 2005, zoals deze in bijlage VII is bijgevoegd.

13 Zwolle, 10 november 2004.

14 Bijlage I-2: overzicht budgettaire gevolgen van de 2e wijziging van de Programmabegroting 2005 Verwerking autonome ontwikkelingen, beleidsintensiveringen en aanvullende voorstellen in de ramingen 2005 e.v.j. (bedragen x 1.000) Volg- Pro- Product- Product- Product- Omschrijving: nummergramma groep nummer nr. KVD Lasten Baten Saldo Lasten Baten Saldo Lasten Baten Saldo Lasten Baten Saldo Autonome ontwikkelingen vrijval restant buffer bezuinigingen Provinciefonds Uitkering provinciefonds - programma actualisering opbrengsten motorrijtuigenbelasting Opcenten motorrijtuigenbelasting - programma wachtgeld oud-gedeputeerden Rechtspositie GS/oud-gedeputeerden - programma verlaging scholingssubsidie Beleidsontwikkeling middelen - programma Beleidsintensiveringen / aanvullende voorstellen communicatie; huis-aan-huis bladen Journalistieke producties, internetredactie en mediacontacten programma gebiedsgericht werken Gebiedsgericht werken - programma personeel Directievoering - programma personeel (frictiekosten) vervoer GS Logistieke services en vervoer - programma personeel Directievoering - programma de andere provincie De Andere Provincie - programma personeel Directievoering - programma versterking internationale oriëntatie Internationalisering

15 Bijlage I-2: overzicht budgettaire gevolgen van de 2e wijziging van de Programmabegroting 2005 Verwerking autonome ontwikkelingen, beleidsintensiveringen en aanvullende voorstellen in de ramingen 2005 e.v.j. (bedragen x 1.000) Volg- Pro- Product- Product- Product- Omschrijving: nummergramma groep nummer nr. KVD Lasten Baten Saldo Lasten Baten Saldo Lasten Baten Saldo Lasten Baten Saldo - programma internationalisering; extra ondersteuning CdK Internationalisering - personeel Technology valley Stimulering werkgelegenheid - programma NDIX Programma informatie- en communicatietechnologie - programma intensivering beverrattenbestrijding Muskusrattenbestrijding - programma ruimte voor de rivier Oppervlaktewaterbeheer - programma bouwen aan wonen Ontwikkeling en realisatie beleid wonen - programma personeel Directievoering - programma horizonfinanciering Landschap Overijssel Landschapsbeheer - programma jeugdzorg Jeugdzorg - personeel HSF aankoopbudget Cultureel erfgoed - programma overeenkomst Deventer N348 en De Knoop Beheer en onderhoud wegen - programma planstudie RW15/N18 Enschede-Varsseveld Bijdragen aan infrastructuur andere overheden - programma

16 Bijlage I-2: overzicht budgettaire gevolgen van de 2e wijziging van de Programmabegroting 2005 Verwerking autonome ontwikkelingen, beleidsintensiveringen en aanvullende voorstellen in de ramingen 2005 e.v.j. (bedragen x 1.000) Volg- Pro- Product- Product- Product- Omschrijving: nummergramma groep nummer nr. KVD Lasten Baten Saldo Lasten Baten Saldo Lasten Baten Saldo Lasten Baten Saldo planstudie A Bijdragen aan infrastructuur andere overheden - programma veiligheidsnota " Openbare orde en veiligheid - programma rampenbestrijding Openbare orde en veiligheid programma LEGENDA Lasten: - = verlaging van de lasten Baten: - = verlaging van de baten Saldo: - = financiële ruimte neemt af + = verhoging van de lasten + = verhoging van de baten + = financiële ruimte neemt toe nr. programma 1 Bestuur 2 Economie en innovatie 3 Water 4 Ruimte 5 Wervende steden 6 Landelijk gebied 7 Zorg 8 Cultuur en welzijn

17 Bijlage I-2: overzicht budgettaire gevolgen van de 2e wijziging van de Programmabegroting 2005 Verwerking autonome ontwikkelingen, beleidsintensiveringen en aanvullende voorstellen in de ramingen 2005 e.v.j. (bedragen x 1.000) Volg- Pro- Product- Product- Product- Omschrijving: nummergramma groep nummer nr. KVD Lasten Baten Saldo Lasten Baten Saldo Lasten Baten Saldo Lasten Baten Saldo 9 Milieu 10 Bereikbaarheid 11 Veiligheid geen programma's, wel gegroepeerd 20 Algemene dekkingsmiddelen 30 Interne producten

18 Bijlage I-3 FORMATIEMUTATIES 2e wijziging van de Programmabegroting 2005 Gevolgen voor de formatie (in fte) Formatie Primitieve Programmabegroting ,00 882,01 875,79 871,77 mutaties 2e wijziging 2005 Gebiedsgericht werken 4,00 4,00 4,00 4,00 Vervoer GS 2,00 2,00 2,00 2,00 De Andere Provincie 2,50 2,50 2,50 Internationalisering 0,44 0,44 0,44 Bouwen aan wonen 3,00 3,00 2,00 Jeugdzorg 1,80 1,80 1,80 1,80 Totaal fte-mutaties in deze wijziging 13,74 13,74 12,74 7,80 Totaal formatie t/m 2e wijziging ,74 895,75 888,53 879,57 Effect Takendiscussie -50,00-50,00 Totaal toegestane formatie 907,74 895,75 838,53 829,57

Provinciale Staten van Overijssel

Provinciale Staten van Overijssel www.prv-overijssel.nl Provinciale Staten van Overijssel Postadres Provincie Overijssel Postbus 10078 8000 GB Zwolle Telefoon 038 425 25 25 Telefax 038 425 48 20 Uw kenmerk Uw brief Ons kenmerk Datum MI/2004/1381

Nadere informatie

Bijlagen. Met kracht op koers. oktober 2014

Bijlagen. Met kracht op koers. oktober 2014 2015 Bijlagen Met kracht op koers oktober 2014 Kerntakenbegroting 2015 provincie Overijssel Bijlagen en meerjarenramingen 2015-2018 Met kracht op koers september 2014 Colofon Datum: september 2014 Provincie

Nadere informatie

Bijlagen en meerjarenramingen

Bijlagen en meerjarenramingen Begroting 2016 provincie Overijssel Bijlagen en meerjarenramingen 2016-2019 Verbinden, versterken en vernieuwen Inhoudsopgave Productenraming 2016 2 Recapitulatie meerjarenramingen exploitatie 2016-2019

Nadere informatie

Statenvoorstel nr. PS/2007/558

Statenvoorstel nr. PS/2007/558 Statenvoorstel nr. PS/2007/558 Derde diversepostenwijziging 2007 Jaargang Datum Ons kenmerk Inlichtingen bij 2007-32 21 augustus 2007 2007/0502298 de heer S.P.W. van der Hoeven, telefoon 038 499 89 09,

Nadere informatie

Onderwerp: De 10e wijziging van de begroting 2006 van de provincie Flevoland en de beschikbaarstelling

Onderwerp: De 10e wijziging van de begroting 2006 van de provincie Flevoland en de beschikbaarstelling Statenvoorstel P r o v i n c i e F l e v o l a n d Statenvoorstel *450788* Aan: Provinciale Staten Onderwerp: De 10e wijziging van de begroting 2006 van de provincie Flevoland en de beschikbaarstelling

Nadere informatie

Provinciale Staten van Overijssel,

Provinciale Staten van Overijssel, Besluit PS/2016/400 Provinciale Staten van Overijssel, gelezen het voorstel van Gedeputeerde Staten d.d. 24 mei 2016 - kenmerk 2016/0164733 en zoals door Provinciale Staten bij amendement gewijzigd op

Nadere informatie

Provinciale Staten van Overijssel

Provinciale Staten van Overijssel www.prv-overijssel.nl Provinciale Staten van Overijssel Postadres Provincie Overijssel Postbus 10078 8000 GB Zwolle Telefoon 038 425 25 25 Telefax 038 425 75 02 Uw kenmerk Uw brief Ons kenmerk Datum EMT/2005/1830

Nadere informatie

Aan Provinciale Staten

Aan Provinciale Staten www.prv-overijssel.nl Aan Provinciale Staten Postadres Provincie Overijssel Postbus 10078 8000 GB Zwolle Telefoon 038 425 25 25 Telefax 038 425 26 85 Uw kenmerk Uw brief Ons kenmerk Datum PS/2003/872 d.d.

Nadere informatie

GESPREKSNOTITIE VOORJAARSGESPREK 23 JUNI 2017 VS

GESPREKSNOTITIE VOORJAARSGESPREK 23 JUNI 2017 VS GESPREKSNOTITIE VOORJAARSGESPREK 23 JUNI 2017 VS 20170512 1. INLEIDING In 2016 hebben we met u en met de samenleving intensief gesproken over de toekomst van Zutphen. Gezamenlijk hebben we vastgesteld

Nadere informatie

Najaarsnota 2017 Beleidsmatige en financiële actualisatie Provincie Gelderland

Najaarsnota 2017 Beleidsmatige en financiële actualisatie Provincie Gelderland Najaarsnota 2017 Beleidsmatige en financiële actualisatie Provincie Gelderland vrijdag 29 september 2017 19:16 Bezoekadres: Markt 11, 6811 CG ARNHEM Postadres: Postbus 9090, 6800 GX ARNHEM Telefoon: (026)

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) 575 521 Agendapunt: 8 ONDERWERP

Doorkiesnummer : (0495) 575 521 Agendapunt: 8 ONDERWERP Wijnen, Peter FIN S3 RAD: RAD131106 2013-11-06T00:00:00+01:00 BW: BW131001 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 6 november 2013 Portefeuillehouder : J.M. Cardinaal Behandelend ambtenaar

Nadere informatie

Aan Provinciale Staten

Aan Provinciale Staten www.prv-overijssel.nl Aan Provinciale Staten Postadres Provincie Overijssel Postbus 10078 8000 GB Zwolle Telefoon 038 425 25 25 Telefax 038 425 26 51 Uw kenmerk Uw brief Ons kenmerk Datum BA/2004/548 3

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel. Ontwerp-besluit pag. 4. Toelichting: pag. 5

College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel. Ontwerp-besluit pag. 4. Toelichting: pag. 5 2017MME151 College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel DATUM 26 september 2017 NUMMER PS AFDELING Managementondersteuning COMMISSIE Alle STELLER Alex van der Weij DOORKIESNUMMER 3992 DOCUMENTUMNUMMER

Nadere informatie

Voor het evenementenbeleid stellen wij voor ,-- beschikbaar te stellen.

Voor het evenementenbeleid stellen wij voor ,-- beschikbaar te stellen. Staten voorstel nr. PS/2016/380 Investeringsvoorstel Evenementenbeleid 2017-2019 Datum GS-kenmerk Inlichtingen bij 31.05.2016 2016/0180465 mw. H.AJ. Meelissen, telefoon 038 499 74 88 e-mail H.Meelissen@overijssel.nl

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Provincie Flevoland (FL) t.a.v. de Provinciale Staten Postbus 55 8200 AB LELYSTAD DGBK/Bestuur, Democratie

Nadere informatie

PROVINCIALE STATEN VAN OVERIJSSEL Reg.nr. P& / 20 J W / Ob 0 7 JAN 2G14. Dat. ontv.: Routing

PROVINCIALE STATEN VAN OVERIJSSEL Reg.nr. P& / 20 J W / Ob 0 7 JAN 2G14. Dat. ontv.: Routing Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Provinciale Staten van Overijssel Postbus 10078 8000 GB ZWOLLE PROVINCIALE STATEN VAN OVERIJSSEL Reg.nr.

Nadere informatie

^Zeeland. llll lllllll lllll lllll llll llll 30 MEI viva Provincie. Gedeputeerde Staten

^Zeeland. llll lllllll lllll lllll llll llll 30 MEI viva Provincie. Gedeputeerde Staten Gedeputeerde Staten 180 ' 3428 viva Provincie ^Zeeland Voorzitter Provinciale Staten van Zeeland t.a.v. de statengriffier onderwerp Voorjaarsnota 2018, gewijzigd meerjarenperspectief en begrotingwijziging

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 489473 Datum : 10 oktober 2017 Programma : Alle Blad : 1 van 6 Commissie : Bestuur Portefeuillehouder: mr. P.J.M. van Domburg

Nadere informatie

Financiële begroting 2015 samengevat

Financiële begroting 2015 samengevat Financiële begroting 2015 samengevat Begrotingscyclus Het beleid en de financiën van de provincie komen op een aantal momenten in het jaar provinciebreed aan de orde. Dit wordt ook wel de begrotings- of

Nadere informatie

Provinciale Staten VOORBLAD

Provinciale Staten VOORBLAD Provinciale Staten VOORBLAD Onderwerp SIS-nummer Agendering (advies griffie) Behandelwijze Overlegpunten/ beslispunten Context Agendaverzoek GS: Gelders Provinciaal Ambitie Statement leren voor Duurzame

Nadere informatie

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw mr. M.C. van der Laan

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw mr. M.C. van der Laan Cultuurconvenant 2005 2008 OCW, provincie Overijssel, provincie Gelderland, gemeente Zwolle, gemeente Enschede, gemeente Hengelo, gemeente Apeldoorn, gemeente Arnhem, gemeente Nijmegen De Staatssecretaris

Nadere informatie

Wij stellen u voor te besluiten overeenkomstig bijgevoegd ontwerpbesluit.

Wij stellen u voor te besluiten overeenkomstig bijgevoegd ontwerpbesluit. Alle commissies m.u.v. Cie Economie Gedeputeerde belast met behandeling: D.J.P. Bruinooge vergadering PS: 5 februari 1999 nr: FEZ-723 agenda nr: Middelburg, 8 december 1998 Onderwerp: nr: 984421/26 2e

Nadere informatie

Agenda vergadering Provinciale Staten op 14 november 2012

Agenda vergadering Provinciale Staten op 14 november 2012 Agenda vergadering Provinciale Staten op 14 november 2012 Hierbij wordt u uitgenodigd voor de openbare vergadering van de Provinciale Staten Datum: woensdag 14 november 2012 Aanvang: 10:00 uur (de vergadering

Nadere informatie

Introductie provinciale financiën. Provincie Groningen

Introductie provinciale financiën. Provincie Groningen Introductie provinciale financiën Provincie Groningen 08.04.2015 1 Wie zijn wij? Afdeling Financiën & Control Fred Hassert (afdelingshoofd) Harmen Boeijenk (clustercoördinator beleid en advies) Johan Oosterling

Nadere informatie

19 mei 2015 Corr.nr , FC Nummer 36/2015 Zaaknr

19 mei 2015 Corr.nr , FC Nummer 36/2015 Zaaknr 19 mei 2015 Corr.nr. 2015-20.867, FC Nummer 36/2015 Zaaknr. 574002 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen ter vaststelling van de Voorjaarsnota 2015 en de daarin opgenomen

Nadere informatie

*1518441* Statenvoorstel

*1518441* Statenvoorstel Statenvoorstel ** Aan Provinciale Staten Onderwerp Zomernota 2013 Besluitvormingsronde Statendag 25 september 2013 (ov) / 16 oktober 2013 Agendapunt 1. Beslispunten 1. De Zomernota 2013 vast te stellen;

Nadere informatie

e^verijssei N35 Samenvatting van het voorgestelde provincie Aan Provinciale Staten

e^verijssei N35 Samenvatting van het voorgestelde provincie Aan Provinciale Staten Statenvoorstel nr. PS/2014/691 N35 Datum GS-kenmerk Inlichtingen bij 26.08.2014 2014/0232126 dhr. M. Oving, telefoon 06 46037666 e-mail M.Oving@overijssel.nl Aan Provinciale Staten Onderwerp Investeringsvoorstel

Nadere informatie

Bijlagen 1 Voorjaarsnota

Bijlagen 1 Voorjaarsnota Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Voorjaarsnota 2012 Datum voorstel 10 april 2012 Datum raadsvergadering 15 mei 2012 Bijlagen 1 Voorjaarsnota Ter inzage Aan de gemeenteraad, 0. Samenvatting De voorjaarsnota

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Aanbieding 3. Programma 1. Burger en Bestuur 4. Programma 2. Openbare orde en Veiligheid 5. Programma 6. Sport recreatie en landschap 6

Inhoudsopgave. Aanbieding 3. Programma 1. Burger en Bestuur 4. Programma 2. Openbare orde en Veiligheid 5. Programma 6. Sport recreatie en landschap 6 Inhoudsopgave Aanbieding 3 Programma 1. Burger en Bestuur 4 Programma 2. Openbare orde en Veiligheid 5 Programma 6. Sport recreatie en landschap 6 Programma 7. Maatschappelijke ondersteuning 7 Programma

Nadere informatie

Openbare besluitenlijst Gedeputeerde Staten 8 januari 2019

Openbare besluitenlijst Gedeputeerde Staten 8 januari 2019 Openbare besluitenlijst Gedeputeerde Staten 8 januari 2019 1 Onderwerp: Gemandateerde begrotingswijziging van de programmabegroting 2018 ten behoeve van Duurzaam Door en Jong Leren Eten. Fackeldey, J.A.

Nadere informatie

Bij correspondentie graag ons kenmerk vermelden. RABO Zwolle

Bij correspondentie graag ons kenmerk vermelden. RABO Zwolle www.overijssel.nl Provinciale Staten van Overijssel Postadres Provincie Overijssel Postbus 10078 8000 GB Zwolle Telefoon 038 499 88 99 Telefax 038 425 48 32 Uw kenmerk Uw brief Ons kenmerk Datum 2007/0020510

Nadere informatie

Voorjaarsnota 2018 Uitgangspunten begroting 2019 en meerjarig kader Provincie Gelderland

Voorjaarsnota 2018 Uitgangspunten begroting 2019 en meerjarig kader Provincie Gelderland Voorjaarsnota 2018 Uitgangspunten begroting 2019 en meerjarig kader Provincie Gelderland 12:16 Bezoekadres: Markt 11, 6811 CG ARNHEM Postadres: Postbus 9090, 6800 GX ARNHEM Telefoon: (026) 3599480 E-mail:

Nadere informatie

Betreft vergadering Provinciale Staten 14 november Commissiegriffier Margreeth Trimpe

Betreft vergadering Provinciale Staten 14 november Commissiegriffier Margreeth Trimpe Griffier van de Staten Geleidebrief Kaderstellend Naam voorstel Statenvoorstel 11 e wijziging begroting 2014 Nummer SERV174 Commissie Bestuur, Financiën en Welzijn 17 oktober 2014 Betreft vergadering Provinciale

Nadere informatie

: Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007

: Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007 Nummer Onderwerp : B-2.14.2006 : Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007 Korte inhoud : Voor de voorjaarsnota moet de begrote algemene uitkering worden verhoogd met 144.637 en de

Nadere informatie

Bijlagen zijn op te vragen via e-mail statenstukken@prv-overijssel.nl (ook indien deze niet beschikbaar zijn via het SIS).

Bijlagen zijn op te vragen via e-mail statenstukken@prv-overijssel.nl (ook indien deze niet beschikbaar zijn via het SIS). De leden en plaatsvervangende leden van de Adviescommissie Meedoen aan de Samenleving www.overijssel.nl Postadres Provincie Overijssel Postbus 10078 8000 GB Zwolle Telefoon 038 425 25 25 Telefax 038 425

Nadere informatie

Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030

Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030 Gemeente Bussum Vaststellen Perspectiefnota 2015 Brinklaan 35 Postbus 6000 1400 HA Bussum Aan de gemeenteraad.

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: 8 ONDERWERP AANLEIDING EN DOELSTELLING PROBLEEMSTELLING OPLOSSINGSRICHTINGEN

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: 8 ONDERWERP AANLEIDING EN DOELSTELLING PROBLEEMSTELLING OPLOSSINGSRICHTINGEN Wijnen, Peter FIN S3 RAD: RAD121107 2012-11-07T00:00:00+01:00 BW: BW121002 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 7 november 2012 Portefeuillehouder : J.M. Cardinaal Behandelend ambtenaar

Nadere informatie

Prestatie I/S Omschrijving Lasten Baten Saldo Lasten Baten Saldo Lasten Baten Saldo Lasten Baten Saldo Lasten Baten

Prestatie I/S Omschrijving Lasten Baten Saldo Lasten Baten Saldo Lasten Baten Saldo Lasten Baten Saldo Lasten Baten Actualisering bestedingen ten laste van de Reserve uitvoering Kwaliteit van Overijssel 1 Leefbaarheid kleine kernen 1 1.1 Zorgvuldige afweging van de ruimtelijke belangen 1.1.2 I - programmakosten 300-300

Nadere informatie

1.10 Programma 10 Algemene dekkingsmiddelen en onvoorzien

1.10 Programma 10 Algemene dekkingsmiddelen en onvoorzien 1.10 Programma 10 Algemene dekkingsmiddelen en onvoorzien Portefeuillehouder: mevrouw J.A. de Vries Baten en lasten Bedragen x 1.000 Realisatie 2011 2012 2013 2014 2015 2016 - Baten 10.1 Provinciefonds

Nadere informatie

Onderwerp Vragen ex artikel 39 van het Reglement van Orde betreffende zorginstellingen.

Onderwerp Vragen ex artikel 39 van het Reglement van Orde betreffende zorginstellingen. www.prv-overijssel.nl Leden van Provinciale Staten Postadres Provincie Overijssel Postbus 10078 8000 GB Zwolle Telefoon 038 425 25 25 Telefax 038 425 26 80 Uw kenmerk Uw brief Ons kenmerk Datum ZC/2004/52

Nadere informatie

Datum : 6 september 2005 Nummer : PS2005BEM41 Dienst/sector : CS Commissies : Alle. Inhoudsopgave Samenvatting pag. 1. Ontwerpbesluit I pag.

Datum : 6 september 2005 Nummer : PS2005BEM41 Dienst/sector : CS Commissies : Alle. Inhoudsopgave Samenvatting pag. 1. Ontwerpbesluit I pag. STATENVOORSTEL Datum : 6 september 2005 Nummer : PS2005BEM41 Dienst/sector : CS Commissies : Alle Registratienummer : 2005cgc000636i Rapporteur : J.G.P. van Bergen Titel : Programmabegroting 2006 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Haarlem, 23 augustus 2011. Onderwerp: Begroting 2012. Bijlagen: ontwerpbesluit, begroting

Haarlem, 23 augustus 2011. Onderwerp: Begroting 2012. Bijlagen: ontwerpbesluit, begroting Haarlem, 23 augustus 2011 2011 77 Onderwerp: Begroting 2012 Bijlagen: ontwerpbesluit, begroting 1 Inleiding De voor u liggende begroting 2012-2015 is de eerste begroting van het nieuwe college na de verkiezingen

Nadere informatie

Oplegnotitie Begroting 2013, 2014 en meerjarenbegroting RUD Zuid Limburg Registratiekenmerk Gemeenteblad nr. 61

Oplegnotitie Begroting 2013, 2014 en meerjarenbegroting RUD Zuid Limburg Registratiekenmerk Gemeenteblad nr. 61 Oplegnotitie Begroting 2013, 2014 en meerjarenbegroting 2015-2017 RUD Zuid Limburg Registratiekenmerk 437126 Gemeenteblad nr. 61 Rol van de raad De raad krijgt dit raadsvoorstel voorgelegd omdat de raad

Nadere informatie

BIJDRAGE CONCERN AAN DEEL 3 BELEIDSBEGROTING 2002. d.d. 11-07-2001

BIJDRAGE CONCERN AAN DEEL 3 BELEIDSBEGROTING 2002. d.d. 11-07-2001 BIJDRAGE CONCERN AAN DEEL 3 BELEIDSBEGROTING 2002 d.d. 11-07-2001 1. Productgroepnummer: 0001 3. Productgroepnaam: Financieringsmiddelen Het betreft een verzameling van mogelijke financieringsmiddelen,

Nadere informatie

Collegevoorstel Onderwerp Programma / Programmanummer BW-nummer Openbare besluitenlijst 18 december 2007 Col egevergadering no 47 Portefe

Collegevoorstel Onderwerp Programma / Programmanummer BW-nummer Openbare besluitenlijst 18 december 2007 Col egevergadering no 47 Portefe Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Schriftelijke vragen Perspectiefnota 2013 Programma / Programmanummer Bestuur & Middelen / 1042 BW-nummer Portefeuillehouder B. Jeene Samenvatting Van de Raad zijn nog

Nadere informatie

INFORMATIENOTITIE. College van Burgemeester en Wethouders. Informatienotitie ontwikkelingen Wmo-Jeugd budget

INFORMATIENOTITIE. College van Burgemeester en Wethouders. Informatienotitie ontwikkelingen Wmo-Jeugd budget INFORMATIENOTITIE AAN VAN ONDERWERP De leden van de Gemeenteraad College van Burgemeester en Wethouders Informatienotitie ontwikkelingen Wmo-Jeugd budget DATUM 7 maart 2019 BIJLAGE - REGISTRATIENUMMER

Nadere informatie

Statenvoorstel 2 e wijziging begroting provincie Zeeland Betreft vergadering Commissie Bestuur, Financiën en Welzijn 29 november 2013

Statenvoorstel 2 e wijziging begroting provincie Zeeland Betreft vergadering Commissie Bestuur, Financiën en Welzijn 29 november 2013 Griffier van de Staten Geleidebrief Kaderstellend Naam voorstel Nummer FIN-120 Statenvoorstel 2 e wijziging begroting provincie Zeeland 2014 Betreft vergadering Commissie Bestuur, Financiën en Welzijn

Nadere informatie

Provinciale Staten. Gedeputeerde Staten van Overijssel, Voorzitter, Secretaris. www.prv-overijssel.nl

Provinciale Staten. Gedeputeerde Staten van Overijssel, Voorzitter, Secretaris. www.prv-overijssel.nl www.prv-overijssel.nl Provinciale Staten Postadres Provincie Overijssel Postbus 10078 8000 GB Zwolle Telefoon 038 425 25 25 Telefax 038 425 48 20 Uw kenmerk Uw brief Ons kenmerk Datum MI/2004/1395 25 11

Nadere informatie

Algemene uitkering

Algemene uitkering Onderwerp Decembercirculaire 2010 van het Gemeentefonds. Beslispunten 1. De Decembercirculaire 2010 voor kennisgeving aan te nemen; 2. Op basis van de uitkomsten van de Decembercirculaire 2010 de begroting

Nadere informatie

23 juni 2015 Financiële gevolgen meicirculaire 2015 gemeentefonds M.A. Bouter

23 juni 2015 Financiële gevolgen meicirculaire 2015 gemeentefonds M.A. Bouter Aan Gemeenteraad Datum Betreft Contactpersoon 23 juni 2015 Financiële gevolgen meicirculaire 2015 gemeentefonds M.A. Bouter Doorkiesnummer Email Bijlage(n) Ons kenmerk Uw kenmerk CC 1 592113 Hofhoek 5

Nadere informatie

De begroting van de provincie Utrecht voor Een samenvatting

De begroting van de provincie Utrecht voor Een samenvatting De begroting van de provincie Utrecht voor 2012 Een samenvatting Hoeveel gaat de provincie Utrecht in 2012 uitgeven? Waaraan en waarom? Dat leest u in deze samenvatting. U zult zien dat wij voor 2012 duidelijke

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties 'Uil Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Provinciale Staten van Flevoland Postbus 55 8200 AB LELYSTAD Datum 20 december 2013 Betreft financieel

Nadere informatie

Gezien het voorstel van Gedeputeerde Staten betreffende de vaststelling van de Begroting 2014 en de Robuuste Investeringsimpuls;

Gezien het voorstel van Gedeputeerde Staten betreffende de vaststelling van de Begroting 2014 en de Robuuste Investeringsimpuls; Vergadering d.d. Besluit nr. PROVINCIALE STATEN VAN GELDERLAND Gezien het voorstel van Gedeputeerde Staten betreffende de vaststelling van de Begroting 2014 en de Robuuste Investeringsimpuls; Gelet op

Nadere informatie

Concept-Convenant verlaging caseload gezinsvoogdij. Convenant. 1. De Minister voor Integratie, Jeugdbescherming, Preventie en Reclassering

Concept-Convenant verlaging caseload gezinsvoogdij. Convenant. 1. De Minister voor Integratie, Jeugdbescherming, Preventie en Reclassering Concept-Convenant verlaging caseload gezinsvoogdij De ondergetekenden: Convenant 1. De Minister voor Integratie, Jeugdbescherming, Preventie en Reclassering en 2. De provincies en de grootstedelijke regio

Nadere informatie

Convenant Gesubsidieerde Arbeid 2003

Convenant Gesubsidieerde Arbeid 2003 Convenant Gesubsidieerde Arbeid 2003 1. Preambule Het kabinet, sociale partners en de VNG zetten zich in om met een tijdelijke impuls de doorstroom van werknemers in gesubsidieerde arbeid naar reguliere

Nadere informatie

6e wijziging begroting 2018 Provincie Zeeland VOORSTEL

6e wijziging begroting 2018 Provincie Zeeland VOORSTEL Provinciale Staten Financiële consequenties externe inhuur: Kostensoort: Bedrag:,00 Financiële consequenties opdracht / uitbesteding: Kostensoort: Bedrag:,00 Gedeputeerde Vergadering PS: 29 juni 2018 belast

Nadere informatie

Openbare besluitenlijst Gedeputeerde Staten 10 juli 2017

Openbare besluitenlijst Gedeputeerde Staten 10 juli 2017 Openbare besluitenlijst Gedeputeerde Staten 10 juli 2017 1 Onderwerp: Antwoorden statenvragen CU landschapskunst Rijsberman, M.A. 1. De antwoorden vast te stellen op de schriftelijke statenvragen van de

Nadere informatie

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten Aan De minister van Financiën van Sint Maarten Adres kantoor Curaçao De Rouvilleweg 39 Willemstad, Curaçao Telefoon (+5999)4619081 Telefaxk (+5999) 4619088

Nadere informatie

Onderwerp: 1e begrotingswijziging 2019, begroting 2020 en jaarverslag 2018 Veiligheidsregio Rotterdam- Rijnmond (VRR)

Onderwerp: 1e begrotingswijziging 2019, begroting 2020 en jaarverslag 2018 Veiligheidsregio Rotterdam- Rijnmond (VRR) Sector/stafafdeling: Portefeuillehouder: BZM/BOA Burgemeester Ter behandeling in de vergadering van: de commissie BZM d.d. 14 mei de Raad d.d. 28 mei 2018 Onderwerp: 1e begrotingswijziging 2019, begroting

Nadere informatie

OCW, provincie Zuid-Holland, provincie Noord-Holland, gemeente Leiden, gemeente Haarlem

OCW, provincie Zuid-Holland, provincie Noord-Holland, gemeente Leiden, gemeente Haarlem Cultuurconvenant 2005 2008 OCW, provincie Zuid-Holland, provincie Noord-Holland, gemeente Leiden, gemeente Haarlem De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw mr. M.C. van der Laan

Nadere informatie

OXT.?W III III MUI MUI INI II 13.017609. Advies B&W. Beslissing. Bespreken. Burgemeester Gelok. Registratienummer

OXT.?W III III MUI MUI INI II 13.017609. Advies B&W. Beslissing. Bespreken. Burgemeester Gelok. Registratienummer Advies B&W B&W Registratienummer 2 2 OXT.?W Beslissing Burgemeester Gelok Raadsinformatiebijeenkomst 7 november 203 Secretaris Van den Berge Gemeenteraadsbijeenkomst n.v.t. Wethouder Schenk T Bespreken

Nadere informatie

Informatienota KENNISNEMEN VAN: Neerijnen

Informatienota KENNISNEMEN VAN: Neerijnen Datum : 16 december 2013 Van : College Bijlagen : Onderwerp : Financiën Kulturhus Haaften Zaak- / Docnummer : 06/09892 KENNISNEMEN VAN: Financiële tussenstand Kulturhus Haaften Inleiding Op 11 februari

Nadere informatie

C. Taakmutaties voor domeinen D. Doeluitkeringen voor domeinen E. Decentralisaties sociaal

C. Taakmutaties voor domeinen D. Doeluitkeringen voor domeinen E. Decentralisaties sociaal Collegebesluit Onderwerp: Decembercirculaire 2016 Gemeentefonds BBV nr: 2017/16809 1. Inleiding De decembercirculaire is de derde circulaire van het jaar over het gemeentefonds. Het karakter van de circulaire

Nadere informatie

Portefeuillehouder : W.C. Luijendijk Datum collegebesluit : 1 november 2016 Corr. nr.:

Portefeuillehouder : W.C. Luijendijk Datum collegebesluit : 1 november 2016 Corr. nr.: Preadvies Portefeuillehouder : W.C. Luijendijk Datum collegebesluit : 1 november 2016 Corr. nr.: 2016.29266 Onderwerp : Voorstel inzake herijkte begroting 2016 regio Hart van Brabant Programma : 2. Welzijn,

Nadere informatie

Aan de raad. Status: ter besluitvorming

Aan de raad. Status: ter besluitvorming No. 18bij00136-l gemeente NOORDOOSTPOLDER Emmeloord, 1 oktober 2018. Onderwerpen Meedoenpakket 2018 en inzet extra rijksmiddelen armoedebestrijding onder kinderen Advies raadscommissie Debatstuk Aan de

Nadere informatie

gemeente roerdalen datum 15 augustus 2013

gemeente roerdalen datum 15 augustus 2013 gemeente roerdalen 111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111 GEMEENTE Roerdalen stuknummer RD/2013-3937 Ontvangstdatum: 15-8-2013 Raadsinformatiebrief uw

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1A 2513 AA s-gravenhage

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1A 2513 AA s-gravenhage Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1A 2513 AA s-gravenhage Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon

Nadere informatie

Betreft : RAADSVOORSTEL - vaststelling jaarrekening 2006

Betreft : RAADSVOORSTEL - vaststelling jaarrekening 2006 Betreft : RAADSVOORSTEL - vaststelling jaarrekening 2006 Datum voorstel : 5 juni 2007 Raadsvergadering d.d. : 5 juli 2007 Volgnummer : 2007R0031, agendanummer 6 Taakveld : Financiën Portefeuillehouder

Nadere informatie

Provinciale Staten van Overijssel

Provinciale Staten van Overijssel www.prv-overijssel.nl Provinciale Staten van Overijssel Postadres Provincie Overijssel Postbus 10078 8000 GB Zwolle Telefoon 038 425 25 25 Telefax 038 425 48 60 Uw kenmerk Uw brief Ons kenmerk Datum PS/2004/1145

Nadere informatie

2 a. Toelichting van de VNG bij de financiële aspecten van het Bestuursakkoord.

2 a. Toelichting van de VNG bij de financiële aspecten van het Bestuursakkoord. 2 a. Toelichting van de VNG bij de financiële aspecten van het Bestuursakkoord. Tijdens de ledenconsultaties die in juni over het Bestuursakkoord en het rapport De eerste overheid hebben plaatsgevonden

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief llllllllllllllll llll! llllllllllllllllllll illllillllillllllii

Raadsinformatiebrief llllllllllllllll llll! llllllllllllllllllll illllillllillllllii eeme ^Echt-Susteren Raadsinformatiebrief llllllllllllllll llll! llllllllllllllllllll illllillllillllllii Kenmerk Z19/010306 / D - 18943 Datum B&W-vergadering Portefeuillehouder(s) G.H.C. Frische Onderwerp

Nadere informatie

B&W Vergadering. B&W Vergadering 22 november 2016

B&W Vergadering. B&W Vergadering 22 november 2016 2.1.8 Financiële verwerking Moties & Amendementen Begroting 2017 1 Dossier 1056 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 1056 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 22 november 2016 Agendapunt 2.1.8 Omschrijving

Nadere informatie

Onderwerp Meicirculaire 2009 Gemeentefonds en aanpassingen begroting 2009

Onderwerp Meicirculaire 2009 Gemeentefonds en aanpassingen begroting 2009 Gemeente Appingedam Raadsvoorstel Raadsagenda d.d.: 17 september 2009 Voorstel nummer : 9 Behandelend ambtenaar : A. Schuur Telefoonnummer : 0596 691241 E-mailadres : a.schuur@appingedam.nl Portefeuillehouder

Nadere informatie

Rekenkamerbrief betreffende vertaling coalitieakkoord 2007-2011 Vertrouwen verbinden versnellen in programmabegroting 2008

Rekenkamerbrief betreffende vertaling coalitieakkoord 2007-2011 Vertrouwen verbinden versnellen in programmabegroting 2008 Provincie Overijssel Luttenbergstraat 2 8012 EE Zwolle Aan: Provinciale Staten van Overijssel In kopie aan: Commissaris van de Koningin, dhr. G. Jansen Gedeputeerde Staten van Gelderland Betreft: Rekenkamerbrief

Nadere informatie

AAN DE AGENDACOMMISSIE

AAN DE AGENDACOMMISSIE AAN DE AGENDACOMMISSIE Agenda: 01-02-2018 Franeker, 10-1-2018 Onderwerp Herziene begroting 2018 Dienst SoZaWe Portefeuillehouder Wethouder B. Tol Steller T. Osinga-van der Zee, t.osinga@waadhoeke.nl Beoogd

Nadere informatie

003. Beleidsnota "Internationale Samenwerking", schakelen naar een hogere versnelling

003. Beleidsnota Internationale Samenwerking, schakelen naar een hogere versnelling 003. Beleidsnota "Internationale Samenwerking", schakelen naar een hogere versnelling Inhoudsopgave 003. Beleidsnota "Internationale Samenwerking", schakelen naar een hogere versnelling... 2 Raadsvoorstel

Nadere informatie

Statenvoorstel nr. PS/2005/1211

Statenvoorstel nr. PS/2005/1211 Statenvoorstel nr. PS/2005/1211 Noodplan Autistisch Spectrum Stoornis (ASS) Jaargang Datum Ons kenmerk Inlichtingen bij 2005-41 8 november 2005 ZC/2005/4000 de heer H. Rijkhoek, telefoon 038 425 12 21

Nadere informatie

provinsje fryslân provincie fryslân

provinsje fryslân provincie fryslân Heerenveen provinsje fryslân provincie fryslân Provinciale Staten van Fryslân postbus 20120 8900 hm leeuwarden tweebaksmarkt 52 telefoon: (058) 292 59 25 telefax: (058) 292 5125 ;vvsv.fryslan.ni provincie@fryslan.nl

Nadere informatie

P r o v i n c i e F l e v o l a n d

P r o v i n c i e F l e v o l a n d P r o v i n c i e F l e v o l a n d S t a t e n v o o r s t e l Aan: Provinciale Staten Onderwerp: Herziening begroting technische bijstand Statenvergadering 7 september 2000 Agendapunt 6 1. Wij stellen

Nadere informatie

Totaal

Totaal Raadsvoorstel Onderwerp: Perspectiefnota 2015 Datum collegevergadering 10 mei 2016 Ambtenaar Registratienummer Telefoon Portefeuillehouder(s) A. Verkaik E-mailadres Voorgesteld raadsbesluit Kennis te nemen

Nadere informatie

Vragen van de heer A.E. van Liere MA, MSc. (Partij voor de Dieren) en de heer A. Hietbrink (GroenLinks) over verlaging storting reserve groen

Vragen van de heer A.E. van Liere MA, MSc. (Partij voor de Dieren) en de heer A. Hietbrink (GroenLinks) over verlaging storting reserve groen Aan de leden van Provinciale Staten van Noord-Holland Haarlem, 22 september 2015 Vragen nr. 87 Vragen van de heer A.E. van Liere MA, MSc. (Partij voor de Dieren) en de heer A. Hietbrink (GroenLinks) over

Nadere informatie

Checklist/format t.b.v. het verlenen van incidentele subsidies.

Checklist/format t.b.v. het verlenen van incidentele subsidies. Bijlage 1 Checklist/format t.b.v. het verlenen van incidentele subsidies. Het verlenen van incidentele subsidies dient op een adequate, transparante en uniforme wijze te geschieden. Dit is sinds de invoering

Nadere informatie

WGDO: Good practice controle taakvelden BBV

WGDO: Good practice controle taakvelden BBV WGDO: Good practice controle taakvelden BBV Datum: 10-jan-2018 Betreft: Taakvelden (van/voor WGDO) 1. Inleiding Met ingang van het begrotingsjaar 2017 dient de gemeente of provincie in de financiële begroting

Nadere informatie

Datum : 29 oktober 03 Nummer PS :PS2003WEM22 Dienst/sector : WEM Commissie :WEM. Bijlage(n): pag. 7

Datum : 29 oktober 03 Nummer PS :PS2003WEM22 Dienst/sector : WEM Commissie :WEM. Bijlage(n): pag. 7 6 7 $ 7 ( 1 9 2 2 5 6 7 ( / Datum : 29 oktober 03 Nummer PS :PS2003WEM22 Dienst/sector : WEM Commissie :WEM Registratienummer : 2003WEM004725i Portefeuillehouder :J.Binnekamp 7LWHO Aanwending middelen

Nadere informatie

Simpelveld. Advies aan burgemeester en wethouders. Onderwerp: jaarstukken 2014. gemeente. Behandelend ambtenaar:

Simpelveld. Advies aan burgemeester en wethouders. Onderwerp: jaarstukken 2014. gemeente. Behandelend ambtenaar: Advies aan burgemeester en wethouders gemeente Simpelveld Datum advies: 6 mei 2015 Financiële consequenties: Afdeling: Bedrijfsvoering Zaakkenmerk: 47584 Openbare besluitenlijst: ja Behandelend ambtenaar:

Nadere informatie

Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 4. Bijlage(n): Najaarsrapportage 2016

Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 4. Bijlage(n): Najaarsrapportage 2016 College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel DATUM 13-9-2016 NUMMER PS PS2016PS17 AFDELING MAO COMMISSIE BEM STELLER Leo Donker DOORKIESNUMMER 0646994683 DOCUMENTUMNUMMER 818ACAEO PORTEFEUILLEHOUDER

Nadere informatie

Samenleving, Bestuur en Ruimte

Samenleving, Bestuur en Ruimte Agendapunt 6 Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer: 2010/31770 Datum: 21 september 2010 programma: Blad: 1 van 5 cluster: Samenleving, Bestuur en Ruimte portefeuillehouder: R.G. de Vries

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 8942 14 juni 2010 Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 7 juni 2010, nr. R&P/RA/2010/11430,

Nadere informatie

[^Zeeland. - 1 NAlW Provincie. I Z AK >4r;. ICLASS. Gedeputeerde Staten. de voorzitter van de Provinciale Staten p/a Statengriffie

[^Zeeland. - 1 NAlW Provincie. I Z AK >4r;. ICLASS. Gedeputeerde Staten. de voorzitter van de Provinciale Staten p/a Statengriffie 18005139 Provincie [^Zeeland Gedeputeerde Staten de voorzitter van de Provinciale Staten p/a Statengriffie Onderwerp kenmerk Provinciale opcenten in relatie tot commissie 18005867 Jansen behandeld door

Nadere informatie

I Planning commissie Zorg & cultuur

I Planning commissie Zorg & cultuur Planning commissie Zorg & cultuur d.d..18-5-06 Hieronder treft u een - voor zover mogelijk - geactualiseerde planning aan voor de vergaderingen van de statencommissie Zorg en cultuur. Deze planning (oader

Nadere informatie

1 e HERZIENING BEGROTING Omgevingsdienst Brabant Noord

1 e HERZIENING BEGROTING Omgevingsdienst Brabant Noord 1 e HERZIENING BEGROTING 2017 Omgevingsdienst Brabant Noord 1. ALGEMEEN 1.1 Algemene uitgangspunten Op basis van de meest actuele ontwikkelingen is de op een aantal onderdelen bijgesteld. Bij de herziening

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWER UIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWER UIT RAADSVOORSTEL EN ONTWER UIT Registratienummer raad: 1131511 Datum: 15 juli 2014 Behandeld door: Mark Jan Prins Afdeling/Team: Maatschappelijke Ontwikkeling/Team Beleidsontwikkeling Onderwerp: Raadsvoorstel

Nadere informatie

.., Algemene Rekenkamer. BEZORGEN De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Gen era a Binnenhof 4 2513 AA Den Haag

.., Algemene Rekenkamer. BEZORGEN De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Gen era a Binnenhof 4 2513 AA Den Haag Algemene Rekenkamer.., BEZORGEN De Voorzitter van de Tweede Kamer der StatenGen era a Binnenhof 4 2513 AA Den Haag Lange Voorhout 8 Postbus 20015 2500 EA Den Haag T 070 3424344 070 3424130 voorlichting@rekenkamer.nl

Nadere informatie

Geschreven door OVL donderdag 12 november :00 - Laatst aangepast donderdag 12 november :01

Geschreven door OVL donderdag 12 november :00 - Laatst aangepast donderdag 12 november :01 Algemeen Op 21 december 2011 heeft de gemeenteraad van de gemeente Leek ingestemd met een breed gedragen initiatief voor de oprichting van een ondernemersfonds ter behartiging van collectieve belangen

Nadere informatie

Datum uw brief n.v.t.

Datum uw brief n.v.t. Ingekomen stuk D29 (PA 28 januari 2009) Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 00 Telefax (024) 329 29 81 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus

Nadere informatie

Brief Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 16 december 2015 over financieel toezicht: vorm en bevindingen 2016

Brief Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 16 december 2015 over financieel toezicht: vorm en bevindingen 2016 Griffier van de Staten Geleidebrief informatief gja Provincie /ÿzeeland Naam voorstel 15018308 Brief Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van over financieel toezicht: vorm en bevindingen

Nadere informatie

a a o~co zo1~ provincie HOLLAND ZUID Gedeputeerde Staten 11 DECEMBER 2014 Directie Leefomgeving en Bestuur Afdeling Bestuur Gemeente Molenwaard

a a o~co zo1~ provincie HOLLAND ZUID Gedeputeerde Staten 11 DECEMBER 2014 Directie Leefomgeving en Bestuur Afdeling Bestuur Gemeente Molenwaard 11 DECEMBER 2014 De raad van de gemeente MOLENWAARD Postbus 5 2970 AA BLESKENSGRAAF Gemeente Molenwaard N OW N Gedeputeerde Staten Directie Leefomgeving en Bestuur Afdeling Bestuur Contact A. van den Berg

Nadere informatie

1ste BEGROTINGSWIJZIGING 2015. 1ste Wijziging van de Begroting 2015

1ste BEGROTINGSWIJZIGING 2015. 1ste Wijziging van de Begroting 2015 1ste BEGROTINGSWIJZIGING 2015 1ste Wijziging van de Begroting 2015 1 ste Begrotingswijziging 2015 1 ste Wijziging van de Begroting 2015 Datum: 18 maart 2015 24 juni 2015 Status: Vastgesteld Omgevingsdienst

Nadere informatie

Memo Reg.nr.: O-FIN/2013/16 / RIS

Memo Reg.nr.: O-FIN/2013/16 / RIS Memo Reg.nr.: O-FIN/2013/16 / RIS 2013-37 Aan : Raadsleden gemeente Boxmeer Van : College van Burgemeester en Wethouders Kopie : Datum : 23 januari 2013 Onderwerp : Decembercirculaire 2012 Bijlage(n) :

Nadere informatie