Volgende afwijkingen zijn mogelijk: - De invoering van tijdelijke flexibele arbeidsregelingen voor voltijdse werknemers: flexibele systemen zijn:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Volgende afwijkingen zijn mogelijk: - De invoering van tijdelijke flexibele arbeidsregelingen voor voltijdse werknemers: flexibele systemen zijn:"

Transcriptie

1 1 Hasselt, 02/01/2013 Geachte heer, mevrouw, Betreft: Belgische dwingende arbeidsrechtelijke verplichtingen BOUWSECTOR Bij deze willen wij u een samenvatting geven van de belangrijkste Belgische dwingende arbeidsrechtelijke verplichtingen in de bouwsector. Gelieve te noteren dat de hiernavolgende informatie bij tewerkstelling op Belgisch grondgebied STRIKT door uw onderneming moet nageleefd worden. 1. ARBEIDSDUUR 1.1. Algemeen De arbeidsduur binnen de bouwsector = 40 uren per week en 8 uren per dag, verspreid over 5 dagen. Teneinde de nationale wekelijkse arbeidsduur van 38 uren per week te garanderen worden er verplicht 12 inhaalrustdagen per jaar vastgelegd (zie verder). Volgende afwijkingen zijn mogelijk: - De invoering van tijdelijke flexibele arbeidsregelingen voor voltijdse werknemers: flexibele systemen zijn: max. 9 uur per dag wegens intensieve activiteit (max. 180 uren op jaarbasis) max. 9 uur per dag of max. 45 uren per week (flexibele arbeidsweek) max. 10 uur per dag of max. 50 uren per week andere arbeidsregelingen Elke wijziging in de uurregeling en de termijn van de bekendmaking moeten opgenomen worden in het arbeidsreglement. Daarenboven dient de invoering van de wijziging wegens intense activiteit bekend gemaakt te worden aan de voorzitter van het bevoegde Paritair Comité. De invoering van de flexibele arbeidsweek en de regeling van 10 uren per dag of 50 uren per week dient via een bijzondere toetredingsprocedure te gebeuren. Ook gelden er specifieke regels betreffende de uitbetaling van het loon en de inhaalrust voor deze regelingen.

2 2 - de invoering van een bijzondere flexibiliteit: het stelsel van verre verplaatsing: voor alle arbeiders op de werf max. 10 uren per dag, indien de werknemers wegens de afstand niet dagelijks naar huis terug kunnen gaan 4 opeenvolgende dagen per week het stelsel van het voorbereidend en het nawerk: max. 9,5 uren per dag voor de uitvoering van voorbereidend en nawerk dat noodzakelijkerwijze buiten de tijd voor het algemene werk van productie moet uitgevoerd worden de weekgrens van 40 uren mag overschreden worden in dit geval, op voorwaarde dat de arbeidsduur berekend over een kwartaal gemiddeld niet meer bedraagt dan 40 uren per week. - de invoering van een grote flexibiliteit is mogelijk = drieploegenstelsel De invoering van afwijkingen => via een specifieke procedure. - voordeel: flexibiliteit - nadelen: de procedure is praktisch gezien niet altijd toepasbaar voor buitenlandse ondernemingen de invoering van afwijkingen vereist een zeer transparante buitenlandse, evenals Belgische loonadministratie. Indien u wenst gebruik te maken van één van deze afwijkingen, dient dit individueel en in overleg met ons bekeken te worden. Omwille van de strikte regels betreffende de arbeidsduur in België en om de controle op de arbeidsduur door de sociale inspectie mogelijk te maken, dienen de uurroosters die in België van toepassing zullen zijn in het Belgische arbeidsreglement van de werkgever opgenomen te worden. Indien u ressorteert onder de toepassing van de vereenvoudigde administratie zonder het bijhouden van alle sociale documenten en bijgevolg niet beschikt over een arbeidsreglement, zal u voor de invoering van bepaalde arbeidsduurregelingen toch een arbeidsreglement moeten invoeren.

3 Zaterdagwerk Principe = Afwijking = algemeen verbod om te werken op zaterdag de wekelijkse arbeidsduur mag over 6 dagen gespreid worden mits een akkoord tussen de werkgever en de arbeider in volgende gevallen: werken die beïnvloed worden door getijden werken wegens hun aard onderhevig aan onderbrekingen van verschillende duur werken uitgevoerd door gespecialiseerde ploegen voor het onderhoud en de herstelling van bedrijfsmaterieel. Ook mag er uitzonderlijk op zaterdag gewerkt worden (zonder dat u gewoonlijk werkt in een 6 dagen werkweek) gedurende 64 uren per kalenderjaar per arbeider voor: werken die op geen ander ogenblik kunnen uitgevoerd worden werken waarbij de gelijktijdige uitvoering van bouwactiviteiten en andere activiteiten op dezelfde plaats risico s inhoudt voor de veiligheid en/of gezondheid van de werknemers of derden werken die om technische redenen niet combineerbaar zijn met andere activiteiten Om in deze laatste 3 gevallen te kunnen werken op zaterdag is het akkoord van de gewestelijke vakbondssecretarissen vereist en dient een specifieke procedure gevolgd te worden. Daarenboven dienen er ten aanzien van de werknemers bepaalde formaliteiten vervuld te worden. Tot slot mag er op zaterdag gewerkt worden wegens onvoorziene omstandigheden gedurende 130 uren per kalenderjaar (bovenstaande 64 uren worden hierbij meegeteld zie ook overuren). In geval van het uitvoeren van werken op zaterdag, buiten een gewoonlijke 6 dagen werkweek, dient de arbeidsinspectie steeds voorafgaand in kennis gesteld te worden. Omwille van de diverse procedures en de strikte voorwaarden, verzoeken wij u ons voorafgaand te informeren, indien u op zaterdag wenst te werken zodat wij u kunnen assisteren bij de verschillende formaliteiten en deze binnen de gestelde termijnen kunnen naleven.

4 4 1.3 Overuren Overuren = alle uren gepresteerd buiten de in het arbeidsreglement vermelde uurroosters (boven dag- en weekgrens) De grenzen van de arbeidsduur kunnen overschreden worden met 130 uren per kalenderjaar: - gedurende de zomerperiode of een periode van intense activiteit a rato van max. 1 uur per dag (boven 8 u/dag) = bijkomende uren Ogenblik van betaling Loontoeslag Normaal loon Geen inhaalrust 20% 100% Inhaalrust 100% - wegens een onvoorziene noodzakelijkheid, mits de voorafgaande melding aan de bevoegde arbeidsinspectie van de plaats waar de werken worden uitgevoerd (uren boven 9 u/dag) = overuren Ogenblik van betaling Loontoeslag Normaal loon Geen inhaalrust 50% 100% Inhaalrust 50% 100% De periode voor het opnemen van inhaalrust bij overschrijding van de arbeidsduur wegens onvoorziene omstandigheden wordt op 1 jaar gebracht. Binnen de bouwsector is dit jaar vastgesteld van 1 april tot en met 31 maart, behalve voor ondernemingen met als activiteit de installatie van verwarming, luchtverversing en klimaatregeling en het aanleggen van sanitaire installaties, waar de referteperiode wordt vastgesteld van 1 juli t/m 30 juni. Wanneer de werknemer kiest voor geen inhaalrust, dan wordt het loon en de toeslag betaalt op het ogenblik van de betaling van de prestaties. Indien de werknemer inhaalrust kiest, dan wordt het normale loon betaald op het ogenblik van de inhaalrust. Indien deze mogelijkheid tot het presteren van overuren wordt toegepast met de toekenning van inhaalrust moet deze inhaalrust blijken uit de buitenlandse loonadministratie. De arbeidsinspectie mag deze opvragen. Voor het invoeren van deze overurenreglementering dient de volgende procedure strikt te worden nageleefd (hierna in chronologische volgorde):

5 5 1. verzoekschrift naar het bevoegde paritair comité 124 sturen: gebeurt door ons kantoor; 2. na toestemming van dit paritair comité dient het arbeidsreglement vervolledigd/aangepast te worden met de vermeldingen betreffende deze overurenregels; 3. aanpassing arbeidsreglement : voorbereiding gebeurt door ons kantoor; 4. informatieprocedure t.o.v. de werknemers : 15 dagen ter inzage houden van de werknemers teneinde hen toe te laten hun evtl. opmerkingen te verwoorden in het klachtenregister; 5. kopie van de aangepaste versie van dit arbeidsreglement aan de individuele werknemer overhandigen; 6. registratie van A.R. bij de diensten van het bevoegde T.S.W.: gebeurt door ons kantoor; 7. op het einde van de maand stuurt u ons een overzicht van de gepresteerde, de opgenomen en de te recupereren overuren;. 8. op het einde van iedere maand bezorgt u ons een kopie van uw eigen loonadministratie waarop de evtl. gecompenseerde uren duidelijk staan weergegeven. Gelieve ons te contacteren, indien u wenst gebruik te maken van deze overurenregels. Dit om ons toe te laten de betreffende procedure te starten. 2. VERPLICHTE INHAALRUSTDAGEN IN DE BOUW (COMPENSATIEDAGEN) In de bouwnijverheid wordt de arbeidsduurvermindering gerealiseerd via het toekennen van 12 inhaalrustdagen per jaar. Op die manier wordt de effectieve wekelijkse arbeidsduur, die nog steeds 40 uur bedraagt, op jaarbasis teruggebracht tot 38 uur. Inhaalrustdagen 2013 dinsdag 2 april 2013 woensdag 3 april 2013 vrijdag 10 mei 2013 vrijdag 16 augustus 2013 maandag 23 december, dinsdag 24 december, donderdag 26 december, vrijdag 27 december en maandag 30 december en dinsdag 31 december 2013 donderdag 2 januari 2014 en vrijdag 3 januari 2014

6 Onder zeer strikte voorwaarden is het toegelaten om op rustdagen te werken. In dat geval dient u de arbeidsinspectie van de plaats waar de werken worden uitgevoerd voorafgaand in kennis te stellen van deze werken. In geen geval mag op deze dagen gewerkt worden om de uitvoeringstermijn van het contract na te leven. In het geval werknemers op deze dagen hebben gewerkt moeten zij nieuwe inhaalrust krijgen binnen een wettelijk vastgestelde periode. Indien u uw werknemers op deze dagen moet tewerkstellen, gelieve ons eerst te contacteren zodat wij kunnen nagaan of dat deze tewerkstelling gerechtvaardigd is en zodat wij de nodige formaliteiten kunnen vervullen. 3. VERBOD VAN TEWERKSTELLING OP ZON EN FEESTDAGEN In België bestaat er een verbod om te werken op zon- en feestdagen. Enkel in uitzonderlijke gevallen en mits de naleving van een bepaalde procedure is de tewerkstelling op deze dagen mogelijk. Indien dit zich zou voordoen, gelieve ons op voorhand te contacteren. Overzicht van de Belgische wettelijke feestdagen voor het jaar 2013: 6 dinsdag 1 januari 2013 (Nieuwjaar) maandag 1 april 2013 (Paasmaandag) woensdag 1 mei 2013 (Feest van de arbeid) donderdag 9 mei 2013 (O.L.H. Hemelvaart) maandag 20 mei 2013 (Pinkstermaandag) zondag 21 juli 2013 (Nationale feestdag) donderdag 15 augustus 2013 (O.L.V. Hemelvaart) vrijdag 1 november 2013 (Allerheiligen) maandag 11 november 2013 (Wapenstilstand) woensdag 25 december 2013 (Kerstmis) woensdag 1 januari 2014 (Nieuwjaar) De feestdagen die vallen op een dag van normale inactiviteit dienen vervangen te worden door een dag van normale activiteit. Voor de wettelijke 21 juli 2013 (zondag) werd geen vervangingsdag voorzien door de sector. Dit betekent dat deze de normale wettelijke regels volgt en wordt vervangen op de eerstvolgende werkdag, zijnde maandag 22 juli 2013.

7 7 4. MINIMUMLONEN Indien u werknemers op het Belgisch grondgebied tewerkstelt bent u verplicht de Belgische minimumlonen van toepassing binnen de sector na te leven. Het Toezicht op de Sociale Wetten (TSW) heeft de bevoegdheid om bij een eventuele controle uw loonadministratie op te vragen en zal dit bij een controle van uw onderneming ook effectief doen. De minimumlonen van de arbeiders binnen de bouwsector zijn verschillend, afhankelijk van de uitgeoefende functie. Er is een driemaandelijkse aanpassing mogelijk. Deze driemaandelijkse indexatie van de lonen = zowel toe te passen op de minimum uurlonen, evenals op de reële uurlonen Functieclassificaties Om te kunnen bepalen welk minimumloon dient betaald te worden aan een betrokken werknemer, dient deze ingedeeld te worden conform de functieclassificaties die gelden binnen de sector. De indeling in de functieclassificaties gebeurt op basis van de activiteiten die de werknemer uitoefent en rekening houdend met zijn opleiding en ervaring. U als werkgever beslist in welke functieclassificatie u een werknemer onderbrengt, weliswaar volgens redelijke normen. Indien u uw werknemers systematisch in een lagere functieclassificatie gaat indelen, zullen de sociale inspectiediensten hier niet akkoord mee gaan. De functie en de functieclassificatie van elke werknemer is daarenboven een wettelijk verplichte vermelding op de individuele rekening. U dient ons bijgevolg voor elke werknemer mee te delen wat zijn functie is (de functietitel) en zijn functieclassificatie waarin u hem ingedeeld heeft. Gelieve hierbij rekening te houden met het feit dat werknemers evolueren en ervaring opdoen, waardoor zij overgaan naar een hogere functieclassificatie. De sociale inspectiediensten controleren of u dit ook daadwerkelijk toepast. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de arbeiders en de bedienden. Wij geven u hierbij enkel een overzicht van de functieclassificaties van de arbeiders. Categorie I = Ongeschoolde arbeider Onder de ongeschoolde worden verstaan de arbeider die instaat voor de

8 8 uitvoering van zeer eenvoudige werken, zoals de opruiming van de bouwplaats, het reinigen van de gebouwen en van de keet, als mede de uitvoering van de werken waarvoor geen enkele specialisatie vereist is, zoals voor het verplaatsen van materieel en materialen. Tot deze categorie behoort ook de arbeider, die zijn loopbaan begint en die geen bouwdiploma na voltijds onderwijs heeft gehaald. Na 9 maanden vindt een evaluatie plaats waarbij deze werknemer, na een positieve evaluatie, overgaat naar cat. IA. Categorie IA = 1 ste ongeschoolde arbeider Een aantal van de ongeschoolden kunnen op grond van hun meer dan gemiddelde bekwaamheid respectievelijk beschouwd worden als 1 ste ongeschoolden. U oordeelt of de werknemer blijk geeft van bijzondere beroepsbekwaamheid. Deze 1 ste ongeschoolden hebben recht op een loonbijslag gelijk aan 5 % van het loon van respectievelijk de ongeschoolden. Het aantal 1 ste ongeschoolden mag voor elk van deze categorieën de verhouding van één arbeider op tien tewerkgestelde arbeiders niet overtreffen. Tot deze categorie behoren ook de arbeiders, die hun beroepsloopbaan beginnen en die een bouwdiploma na voltijds onderwijs hebben behaald. Na 6 maanden bedraagt hun loon minimum dat van categorie II. Categorie II = geoefende arbeider Onder de geoefende wordt verstaan de arbeider die bij de uitvoering van zijn gewoon werk enige vaardigheid aan de dag legt, doch niet volledig vertrouwd is met één van de beroepen uitgeoefend door een geschoolde van de 1 ste graad of een geschoolde van de 2 de graad. Categorie II A = 1 ste geoefende arbeider Een aantal van de geoefenden kunnen op grond van hun meer dan gemiddelde bekwaamheid respectievelijk beschouwd worden als 1 ste geoefenden. U oordeelt of de werknemer blijk geeft van bijzondere beroepsbekwaamheid. Deze 1 ste geoefenden hebben recht op een loonbijslag gelijk aan 5 % van het loon van respectievelijk de geoefenden. Het aantal 1 ste geoefenden mag voor elk van deze categorieën de verhouding van één arbeider op tien tewerkgestelde arbeiders niet overtreffen.

9 9 Categorie III = Geschoolde arbeider 1 e graad Onder geschoolde 1 ste graad wordt verstaan, de arbeider die zijn vak grondig kent, welke kennis slechts verworven wordt dankzij een ernstige leertijd in de werkplaats, op de bouwplaats of in een vakschool, en dit sedert ten minste drie jaar met een normale vaardigheid en een normaal rendement. Deze drie jaar kan verminderd worden naar het oordeel van de werkgever voor arbeiders in het bezit van een einddiploma, uitgereikt door een vakschool, evenals voor de afbrekers en verwijderaars van asbest of asbesthoudende materialen. Categorie IV = Geschoolde arbeider 2 de graad Onder geschoolde 2 de graad wordt verstaan, de arbeider wier beroepsbekwaamheid kennelijk hoger ligt dan die van de geschoolde arbeiders 1 ste graad. Lager leidinggevend personeel Ploegbaas A = (geschoolde 1 ste graad cat. III) Onder ploegbaas A wordt verstaan, de arbeider die geholpen wordt door verschillende arbeiders en die toezicht houdt op de uit te voeren werken, waarbij hij handenarbeid verricht. Een ploegbaas A heeft de beroepsbekwaamheid van geschoolde 1 ste graad en heeft geen geschoolde 2 de graad in de ploeg. Hij heeft recht op een uurloon dat ten minste 10% hoger ligt dan dat van de geschoolde arbeider 1 ste graad. Ploegbaas B = (geschoolde 2 de gr. cat. IV) Onder ploegbaas B wordt verstaan, de arbeider die geholpen wordt door verschillende arbeiders en die toezicht houdt op de uit te voeren werken, waarbij hij handenarbeid verricht. Een ploegbaas B heeft de beroepsbekwaamheid van geschoolde 2 de graad en/of heeft arbeiders met de categorie geschoolde 2 de graad in de ploeg. Hij heeft recht op een uurloon dat ten minste 10% hoger ligt dan dat van de geschoolde 2 de graad. Meestergast = (geschoolde 2 de gr. cat. IV)

10 10 Onder meestergast wordt verstaan, de arbeider die de technische en praktische kennis heeft, nodig voor het organiseren, het leiden en coordineren van het werk van verschillende arbeidersploegen. Hij neemt de verantwoordelijkheid op zich voor de goede uitvoering van de werken die onder zijn gezag gestelde personeel worden verricht. De meestergast heeft recht op een uurloon dat ten minste 20% hoger ligt dan dat van de geschoolde arbeider 2 de graad Minimumlonen arbeiders De lonen voor arbeiders worden uitgedrukt in uurlonen. Lonen vanaf 1 januari 2013: - Categorie I : ongeschoolde arbeider: 13,169 EUR - Categorie IA : 1 ste ongeschoolde arbeider : 13,826 EUR - Categorie II : geoefende arbeider : 14,039 EUR - Categorie IIA : 1 ste geoefende arbeider : 14,739 EUR - Categorie III : geschoolde arbeider 1 ste graad : 14,930 EUR - Categorie IV : geschoolde arbeider 2 de graad: 15,848 EUR - Ploegbaas A (10% geschoolde 1 ste graad): 16,423 EUR - Ploegbaas B (10% geschoolde 2 de graad) : 17,433 EUR - Meestergast (20% geschoolde 2 de graad) : 19,018 EUR 5. MOBILITIETSVERGOEDING - VERVOERSONKOSTEN De mobiliteitsvergoeding = vergoeding voor de verplaatsingstijd - vergoeding die de werkgever aan de werknemer betaalt voor de totale verplaatsing van de woonplaats naar de effectieve plaats van tewerkstelling (= de werf) - voor de uren dat de werknemer onderweg is en die niet als arbeidstijd worden beschouwd - de vergoeding hangt af van het gebruikte vervoermiddel en het afgelegde traject - het bedrag van de tussenkomst van de werkgever wordt berekend op basis van de werkelijke afstand - voor een totale afstand < 10 km (totale werkelijke afstand) is er geen mobiliteitsvergoeding verschuldigd - voor de chauffeur die met een voertuig van de werkgever het personeel van en naar de werkplaats vervoert geldt een gecorrigeerde mobiliteitsvergoeding van 0,1316 EUR per werkelijk afgelegde kilometer (vanaf de eerste kilometer)

11 11 De vervoersonkosten = vergoeding voor de verplaatsingsafstand - wanneer de werknemer zich op eigen kracht verplaatst van de woonplaats naar de werf - de tussenkomst is afhankelijk van het gebruikte vervoermiddel en de afgelegde afstand (minimale afstand 1 km) - Enkel als de werkgever geen vervoermiddel ter beschikking stelt van de werknemer heeft deze recht op een terugbetaling van de vervoerskosten tussen zijn woonplaats en werf (of ontmoetingspunt). 6. OVERNACHTINGSVERGOEDING Wanneer de arbeider werkzaam is op een werkplaats die zover van zijn woonplaats verwijderd is dat hij onmogelijk dagelijks naar huis kan terugkeren: - werkgever moet hem kost en huisvesting verstrekken. - indien de werkgever dit niet doet dient hij een forfaitaire dagvergoeding toe te kennen. 7. VERGOEDING VOOR WERKKLEDIJ EN BESCHERMINGSKLEDIJ TEGEN REGEN EN KOUDE De werkgevers zijn verplicht werkkledij en beschermingskledij tegen regen en koude ter beschikking te stellen van de arbeiders. 8. FONDS VOOR BESTAANSZEKERHEID VOOR DE WERKLIEDEN UIT HET BOUWBEDRIJF (P.D.O.K.) Elke werkgever, die in België werkzaamheden met arbeiders verricht en onder de bouwsector ressorteert, dient: - aan te sluiten bij het fonds voor bestaanszekerheid van deze sector (P.D.O.K.) - per kwartaal een lijst over te maken van de arbeiders die in België worden tewerkgesteld, eventueel aangevuld met de aan hen uitbetaalde brutolonen - bijdragen te betalen ten bedrage van 9,12% van de brutolonen van de arbeiders betreffende de werkzaamheden in België. Vrijstelling van deze bijdrageplicht is enkel mogelijk indien de buitenlandse onderneming voldoet aan de volgende voorwaarden : in uw normale werkland een gelijkwaardige premie betalen (voor Nederlandse bouwondernemingen wordt de bijdrageplicht aan Cordares als gelijkwaardig beschouwd)

12 12 9. EXTERNE DIENST VOOR PREVENTIE EN BESCHERMING OP HET WERK Elke werkgever die werkzaamheden met personeel uitoefent op het Belgische grondgebied, is verplicht de wetgeving betreffende het welzijn van de werknemers op het werk na te leven. Dit betekent: een welzijnsbeleid voeren preventieve maatregelen nemen inzake welzijn, arbeid en milieu zorgen voor optimale arbeidsomstandigheden instaan voor geneeskundige onderzoeken De werkgever is hiertoe verplicht aan te sluiten bij een Externe dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk in België. mogelijkheid tot vrijstelling van aansluiting voor buitenlandse werkgevers, indien zij in hun land van herkomst reeds aangesloten zijn bij een instantie die gelijkwaardige diensten verzekert. Hopende u hiermee van dienst geweest te zijn en steeds bereid tot verdere toelichting, teken ik, met vriendelijke groet, Lieve Hendriks Van Havermaet Groenweghe

2. Beslissing om het stelsel toe te passen

2. Beslissing om het stelsel toe te passen KB NR. 213 - BIJKOMENDE UREN BOUW Als gevolg van het sluiten van het sectoraal akkoord voor 2009 en 2010 in het PC voor het Bouwbedrijf moesten twee wijzigingen door een wet aangebracht worden in de bepalingen

Nadere informatie

6. Deeltijds werken. Inhoudstafel UW RECHTEN

6. Deeltijds werken. Inhoudstafel UW RECHTEN 6. Deeltijds werken Sinds het einde van de jaren 70 nam deeltijds werken vooral bij vrouwen sterk toe. De wetgeving voorziet in speciale regels om te voorkomen dat deeltijdse werknemers worden benadeeld.

Nadere informatie

Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht Terugwinning van papier

Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht Terugwinning van papier Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht 1420300 Terugwinning van papier Ploegenarbeid... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 31 augustus

Nadere informatie

Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht Terugwinning van papier

Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht Terugwinning van papier Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht 1420300 Terugwinning van papier Premie voor ploegenarbeid... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van

Nadere informatie

Wettelijke feestdagen en vervangende feestdagen in UZ Brussel

Wettelijke feestdagen en vervangende feestdagen in UZ Brussel Wettelijke feestdagen en vervangende feestdagen in UZ Brussel Wettelijke feestdagen en vervangingsdagen Page 1 of 20 Inhoudstabel 1 DOELSTELLING... 4 2 DEFINITIES / BEGRIPPEN ARBEIDSDUUR... 4 2.1 Jobtime...

Nadere informatie

Paritair comité voor de uitzendarbeid en erkende ondernemingen die buurtwerken of diensten leveren

Paritair comité voor de uitzendarbeid en erkende ondernemingen die buurtwerken of diensten leveren Paritair comité voor de uitzendarbeid en erkende ondernemingen die buurtwerken of diensten leveren 3220100 Erkende ondernemingen die buurtwerken of -diensten leveren Eindejaarspremie... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

Paritair Comité voor het bouwbedrijf

Paritair Comité voor het bouwbedrijf 1240000 Paritair Comité voor het bouwbedrijf Getrouwheidszegels... 1 Anciënniteitspremie... 2 Ecocheques... 2 Sectoraal medisch plan... 2 Hospitalisatieverzekering... 2 Aanvullend pensioen... 2 Arbeid

Nadere informatie

Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht Terugwinning van papier

Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht Terugwinning van papier Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht 1420300 Terugwinning van papier Premie voor ploegenarbeid... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van

Nadere informatie

Metaalverwerkingsondernemingen Nationaal

Metaalverwerkingsondernemingen Nationaal Paritair Comité voor de metaal-, machine- en elektrische bouw 1110001 Metaalverwerkingsondernemingen Nationaal Ecocheques, Maaltijdcheques, Hospitalisatieverzekering, Aanvullend pensioen 1 Aanvullend pensioen...

Nadere informatie

1. Fiscaal aantrekkelijke overschrijdingen

1. Fiscaal aantrekkelijke overschrijdingen FISCAAL VOORDEEL VOOR DE OVERUREN EN DE SECTORALE BIJKOMENDE UREN (KB 213) Overuren en sectorale bijkomende uren (KB 213) genieten een gunstig fiscaal regime. Dit specifiek fiscaal regime bestaat erin

Nadere informatie

Paritair Subcomité voor de socioculturele sector van de Vlaamse Gemeenschap Integratiecentra

Paritair Subcomité voor de socioculturele sector van de Vlaamse Gemeenschap Integratiecentra Paritair Subcomité voor de socioculturele sector van de Vlaamse Gemeenschap 3290104 Integratiecentra Overwerk... 1 Nachtarbeid... 2 Arbeid op zon en feestdagen... 3 Eindejaarspremie... 4 Vervoerskosten...

Nadere informatie

Wil je meer weten? Meer uitgebreide informatie kan je vinden in onze Sociale Gids

Wil je meer weten? Meer uitgebreide informatie kan je vinden in onze Sociale Gids JANUARI 2019 Wil je meer weten? Meer uitgebreide informatie kan je vinden in onze Sociale Gids 1 Openbare autobusdiensten 1.1 Uurlonen chauffeurs (Vlaamse privé-exploitanten) Vanaf 01.11.2018) Anciënniteit

Nadere informatie

Paritair Comité voor de houtnijverheid. 1250300 Houthandel

Paritair Comité voor de houtnijverheid. 1250300 Houthandel Paritair Comité voor de houtnijverheid 1250300 Houthandel Anciënniteitspremie... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 22 juni 2009 (94.291)... 2 Eco-cheques... 3 Collectieve arbeidsovereenkomst van 27

Nadere informatie

D e a r b e i d s d u u r r e g e l i n g i n d e g r o e n e s e c t o r e n : e n k e l e b e l a n g r i j k e n i e u w i g h e d e n

D e a r b e i d s d u u r r e g e l i n g i n d e g r o e n e s e c t o r e n : e n k e l e b e l a n g r i j k e n i e u w i g h e d e n D e a r b e i d s d u u r r e g e l i n g i n d e g r o e n e s e c t o r e n : e n k e l e b e l a n g r i j k e n i e u w i g h e d e n SOCIALE WETGEVING C h r i s B o t t e r m a n, h o o f d S o c

Nadere informatie

Paritair Comité voor de bedienden van het kleding- en confectiebedrijf

Paritair Comité voor de bedienden van het kleding- en confectiebedrijf 2150000 Paritair Comité voor de bedienden van het kleding- en confectiebedrijf Premie voor tijdelijke vermeerdering van werk... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 7 november 2006 (81.493)... 2 De maaltijdcheques...

Nadere informatie

Paritair Comité voor de houtnijverheid Houthandel

Paritair Comité voor de houtnijverheid Houthandel Paritair Comité voor de houtnijverheid 1250300 Houthandel Anciënniteitspremie... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 12 april 2007 (82.838)... 2 Drenken van hout... 3 Collectieve arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

1. Toepassingsgebied van de overeenkomst. 2. Regels in verband met de organisatie en de arbeidsduur

1. Toepassingsgebied van de overeenkomst. 2. Regels in verband met de organisatie en de arbeidsduur NIEUWE ARBEIDSREGELINGEN IN DE ONDERNEMINGEN DIE STORTKLAAR BETON PRODUCEREN EN/OF LEVEREN Op 8 oktober 2009 werd een cao gesloten in het Paritair Comité voor het Bouwbedrijf. Zij voert de bepalingen uit

Nadere informatie

D e a r b e i d s d u u r r e g e l i n g i n d e g r o e n e s e c t o r e n i n 1 0 r e g e l s

D e a r b e i d s d u u r r e g e l i n g i n d e g r o e n e s e c t o r e n i n 1 0 r e g e l s D e a r b e i d s d u u r r e g e l i n g i n d e g r o e n e s e c t o r e n i n 1 0 r e g e l s ARBEIDSDUUR C h r i s B o t t e r m a n, h o o f d S o c i a l e z a k e n Vorige vrijdag werd op Belgisch

Nadere informatie

Nr. 209 26 november 2015

Nr. 209 26 november 2015 Nr. 209 26 november 2015 Informatief Uiterste datum inzake betaling van de bedrijfsvoorheffing Wij willen u nogmaals in herinnering brengen dat de bedrijfsvoorheffing die gefactureerd wordt over de periode

Nadere informatie

ARBEIDSDUURVERMINDERING 2012 IN DE BOUW

ARBEIDSDUURVERMINDERING 2012 IN DE BOUW ARBEIDSDUURVERMINDERING 2012 IN DE BOUW 1 ARBEIDERS (P.C. 124) 1.1 REALISATIE VAN DE ARBEIDSDUURVERMINDERING In de bouwnijverheid wordt de arbeidsduurvermindering gerealiseerd via het toekennen van 12

Nadere informatie

Algemeen. Verplaatsingskosten (sociaal abonnement) Mobiliteit. PC Vervoerskosten en mobiliteit 07/2014

Algemeen. Verplaatsingskosten (sociaal abonnement) Mobiliteit. PC Vervoerskosten en mobiliteit 07/2014 PC 124.00 Vervoerskosten en mobiliteit 07/2014 29.10.2007 Rev8. 22.04.2014 Juridische dienst info@salar.be De redactie en uitgever streven naar optimale betrouwbaarheid en volledigheid van de verstrekte

Nadere informatie

Paritair Subcomité voor de socioculturele sector van de Vlaamse Gemeenschap

Paritair Subcomité voor de socioculturele sector van de Vlaamse Gemeenschap Paritair Subcomité voor de socioculturele sector van de Vlaamse Gemeenschap 3290105 Nederlandstalige organisaties voor socio-professionele inschakeling in Brussel Eindejaarspremie... 1 Aanvullend pensioen...

Nadere informatie

Paritair Comité voor de bedienden van de papier- en kartonbewerking. Werkkleding... 2

Paritair Comité voor de bedienden van de papier- en kartonbewerking. Werkkleding... 2 2220000 Paritair Comité voor de bedienden van de papier- en kartonbewerking Werkkleding... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 17 juni 2009 (94.774)... 2 Vervoer van de bedienden... 4 Collectieve arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

SOCIAAL KLEINE FLEXIBILITEIT PSC 149.2

SOCIAAL KLEINE FLEXIBILITEIT PSC 149.2 KLEINE FLEXIBILITEIT PSC 149.2 SOCIAAL Om vooraf gekende piekperioden op te vangen kan de werkgever een beroep doen op de zogenaamde kleine flexibiliteit. Deze piekperioden kunnen in het PSC 149.2 (koetswerk)

Nadere informatie

Paritair comité van het cementbedrijf Vezelcement

Paritair comité van het cementbedrijf Vezelcement Paritair comité van het cementbedrijf 1060300 Vezelcement Ploegenpremies... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 27 oktober 2005 (77.854)... 2 Overuren... 3 Collectieve arbeidsovereenkomst van 6 september

Nadere informatie

De regels van de arbeidsduur anno 2017 Overuren en vrijwillige overuren

De regels van de arbeidsduur anno 2017 Overuren en vrijwillige overuren De regels van de arbeidsduur anno 2017 Overuren en vrijwillige overuren Annelies Mattheus Agenda 1 Inleiding 2 Wettelijke overuren 3 Absolute grenzen 4 toekennen 5 Toeslag berekenen 6 Gesplitste betaling

Nadere informatie

Paritair Comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht. 1420400 Terugwinning van allerlei producten

Paritair Comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht. 1420400 Terugwinning van allerlei producten Paritair Comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht 1420400 Terugwinning van allerlei producten Eindejaarspremie... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

Aanvullend PC voor de werklieden

Aanvullend PC voor de werklieden 1000000 Aanvullend PC voor de werklieden Waarborg van een gemiddeld minimum maandinkomen (GMMI)... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 25 november 2011 (107.545)... 2 Overuren... 5 Collectieve arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

HOOFDSTUK V. LOON

HOOFDSTUK V. LOON - 11 - HOOFDSTUK V. LOON Artikel 26 Het basisuurloon van de vaklui is het minimumuurloon van de dagshift van de vakman buiten categorie. De minimumuurlonen in dagshift van geschoolde vaklui, geoefende

Nadere informatie

Aanvullend PC voor de werklieden

Aanvullend PC voor de werklieden 1000000 Aanvullend PC voor de werklieden Waarborg van een gemiddeld minimum maandinkomen (GMMI)... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 25 november 2011 (107.545)... 2 Overuren... 5 Collectieve arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

Arbeidsovereenkomst - Student

Arbeidsovereenkomst - Student Arbeidsovereenkomst - Student Tussen vertegenwoordigd door... verder genoemd de werkgever, enerzijds, en verder genoemd de student, anderzijds, wordt overeengekomen wat volgt: Artikel 1 - Taakomschrijving

Nadere informatie

hebben op het hierna vermeld raamakkoord voor de haven van Zeebrugge afgesloten.

hebben op het hierna vermeld raamakkoord voor de haven van Zeebrugge afgesloten. PARITAIR SUBCOMITE VOOR DE HAVEN VAN ZEEBRUGGE COLLECTIEVE VAN 06.09.1999 HOUDENDE EEN RAAMAKKOORD VOOR AANVULLENDE EN LOGISTIEKE VOOR DE HAVEN VAN ZEEBRUGGE De vertegenwoordigd in het Paritair Subcomité

Nadere informatie

Houthandel. Anciënniteitspremie... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 22 juni 2009 (94.291)... 2 Eco-cheques... 3

Houthandel. Anciënniteitspremie... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 22 juni 2009 (94.291)... 2 Eco-cheques... 3 Paritair Comité voor de houtnijverheid 1250300 Houthandel Anciënniteitspremie... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 22 juni 2009 (94.291)... 2 Eco-cheques... 3 Collectieve arbeidsovereenkomst van 6

Nadere informatie

SOCIAAL KLEINE FLEXIBILITEIT PC 112

SOCIAAL KLEINE FLEXIBILITEIT PC 112 KLEINE FLEXIBILITEIT PC 112 SOCIAAL Om vooraf gekende piekperioden op te vangen kan de werkgever een beroep doen op de zogenaamde kleine flexibiliteit. Deze piekperioden kunnen zowel seizoens- als marktgebonden

Nadere informatie

Paritair Comité voor de landbouw

Paritair Comité voor de landbouw 1440000 Paritair Comité voor de landbouw Anciënniteitstoeslag... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 29 juli 2005 (76.404)... 2 Eindejaarspremie... 3 Collectieve arbeidsovereenkomst van 16 juni 2000

Nadere informatie

Paritair Comité voor de schoonmaak- en ontsmettingsondernemingen

Paritair Comité voor de schoonmaak- en ontsmettingsondernemingen 1210000 Paritair Comité voor de schoonmaak- en ontsmettingsondernemingen Loon ploegchefs en brigadiers(ters)... 1 Eindejaarspremie... 2 Ecocheques... 2 Aanvullend pensioen... 2 Tussenkomst in de kosten

Nadere informatie

Paritair comité van het cementbedrijf Vezelcement

Paritair comité van het cementbedrijf Vezelcement Paritair comité van het cementbedrijf 1060300 Vezelcement Ploegenpremies... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 27 oktober 2005 (77.854)... 2 Overuren... 3 Collectieve arbeidsovereenkomst van 10 mei

Nadere informatie

Lonen geldig vanaf tot

Lonen geldig vanaf tot Omzendbrief nr.20 10.12.2018 Lonen geldig vanaf 01.01.2019 tot 31.03.2019 De lonen van de bouwvakarbeiders worden op 1 januari 2019 als volgt aangepast: Aanpassing van de lonen aan de evolutie van de afgevlakte

Nadere informatie

Paritair Comité voor de bedienden van de papier- en kartonbewerking. Werkkleding... 2

Paritair Comité voor de bedienden van de papier- en kartonbewerking. Werkkleding... 2 2220000 Paritair Comité voor de bedienden van de papier- en kartonbewerking Werkkleding... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 28 augustus 2007 (85.111)... 2 Vervoerskosten... 4 Collectieve arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

HOOFDSTUK V LOON

HOOFDSTUK V LOON - 11 - HOOFDSTUK V LOON Artikel 26 Het basisuurloon van de vaklui is het minimumuurloon van de dagshift van de vakman buiten categorie. De minimumuurlonen in dagshift van geschoolde vaklui, geoefende vaklui

Nadere informatie

SOCIAAL KLEINE FLEXIBILITEIT PSC 149.4

SOCIAAL KLEINE FLEXIBILITEIT PSC 149.4 KLEINE FLEXIBILITEIT PSC 149.4 SOCIAAL Om vooraf gekende piekperioden op te vangen kan de werkgever een beroep doen op de zogenaamde kleine flexibiliteit. Deze piekperioden kunnen zowel seizoens- als marktgebonden

Nadere informatie

Groententeelt

Groententeelt Paritair Comité voor het tuinbouwbedrijf 1450006 Groententeelt Eindejaarspremie... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 9 oktober 2000 (55.844)... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 2 juli 2007 (85.129)...

Nadere informatie

LONEN GELDIG VANAF 01/01/2014 TOT 31/03/2014

LONEN GELDIG VANAF 01/01/2014 TOT 31/03/2014 LONEN GELDIG VANAF 01/01/2014 TOT 31/03/2014 De lonen van de bouwvakarbeiders worden verhoogd op 1 januari 2014: Toepassing van de regeling van de driemaandelijkse indexering die in de sector geldt. De

Nadere informatie

Zagerijen en aanverwante nijverheden

Zagerijen en aanverwante nijverheden Paritair comité voor de houtnijverheid 1250200 Zagerijen en aanverwante nijverheden Anciënniteitspremie... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 22 juni 2009 (94.284)... 2 Ploegenarbeid... 3 Collectieve

Nadere informatie

Paritair Comité voor de ondernemingen van technische land- en tuinbouwwerken. Anciënniteitstoeslag... 2

Paritair Comité voor de ondernemingen van technische land- en tuinbouwwerken. Anciënniteitstoeslag... 2 1320000 Paritair Comité voor de ondernemingen van technische land- en tuinbouwwerken Anciënniteitstoeslag... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 18 januari 2012 (110.303)... 2 Vergoedingen aan de werknemers

Nadere informatie

LONEN GELDIG VANAF 01/04/2013 TOT 30/06/2013

LONEN GELDIG VANAF 01/04/2013 TOT 30/06/2013 Omzendbrief nr 7 25.03.2013 LONEN GELDIG VANAF 01/04/2013 TOT 30/06/2013 De lonen van de bouwvakarbeiders worden verhoogd op 1 april 2013: Toepassing van de regeling van de driemaandelijkse indexering

Nadere informatie

16 JUNI Koninklijk besluit tot uitvoering van artikel 3ter van de Arbeidswet van 16 maart 1971 (1)

16 JUNI Koninklijk besluit tot uitvoering van artikel 3ter van de Arbeidswet van 16 maart 1971 (1) 16 JUNI 2003. - Koninklijk besluit tot uitvoering van artikel 3ter van de Arbeidswet van 16 maart 1971 (1) BS 30/07/2003 in voege 01/09/2003 Gelet op de Arbeidswet van 16 maart 1971, inzonderheid op artikel

Nadere informatie

Informatiefiche Arbeidsduur in de sector 319.01

Informatiefiche Arbeidsduur in de sector 319.01 Informatiefiche Arbeidsduur in de sector 319.01 1. De wekelijkse arbeidsduur voor voltijdse werknemers De gemiddelde wekelijkse arbeidsduur bedraagt 38 uur per week (zie CAO van 1/07/1998 betreffende veralgemening

Nadere informatie

Externe diensten voor bescherming en preventie op het werk. Voordelen in natura... 2

Externe diensten voor bescherming en preventie op het werk. Voordelen in natura... 2 Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten 3300008 Externe diensten voor bescherming en preventie op het werk Voordelen in natura... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 26 januari 2009

Nadere informatie

12 DECEMBER Wet tot vaststelling van de arbeidsduur. van de geneesheren, de tandartsen, de dierenartsen,

12 DECEMBER Wet tot vaststelling van de arbeidsduur. van de geneesheren, de tandartsen, de dierenartsen, 12 DECEMBER 2010. - Wet tot vaststelling van de arbeidsduur van de geneesheren, de tandartsen, de dierenartsen, kandidaat-geneesheren in opleiding, kandidaat-tandartsen in opleiding en studenten-stagiairs

Nadere informatie

Paritair Comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht Terugwinning van allerlei producten

Paritair Comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht Terugwinning van allerlei producten Paritair Comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht 1420400 Terugwinning van allerlei producten Eindejaarspremie... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

WETSONTWERP BETREFFENDE WERKBAAR EN WENDBAAR WERK

WETSONTWERP BETREFFENDE WERKBAAR EN WENDBAAR WERK WETSONTWERP BETREFFENDE WERKBAAR EN WENDBAAR WERK Wetsontwerp aangenomen in de Commissie Sociale zaken op 02/02/2017 en in de plenaire Kamer op 23/02/2017. Definitief goedgekeurde tekst. Meeste bepalingen

Nadere informatie

Vermindering bedrijfsvoorheffing werken in onroerende staat in ploegen op locatie

Vermindering bedrijfsvoorheffing werken in onroerende staat in ploegen op locatie Vermindering bedrijfsvoorheffing werken in onroerende staat in ploegen op locatie Wet van 26 maart 2018 (BS 30/03/2018) Invoeging nieuw artikel 275,5 5 in Wetboek Inkomstenbelastingen (WIB) Circulaire

Nadere informatie

1250200 Zagerijen en aanverwante nijverheden

1250200 Zagerijen en aanverwante nijverheden Paritair Comité voor de houtnijverheid 1250200 Zagerijen en aanverwante nijverheden Anciënniteitspremie... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 22 juni 2009(94.284)... 2 Ploegenarbeid... 3 Collectieve

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST - DIENSTENCHEQUES

ARBEIDSOVEREENKOMST - DIENSTENCHEQUES ARBEIDSOVEREENKOMST - DIENSTENCHEQUES Artikel 1 T4HR S.A.... straat... nr.... gemeente... postnr.... erkenningsnummer van de werkgever toegekend door de Adviescommissie erkenningen dienstencheques... werft

Nadere informatie

Wettelijk roosteren: de context en de principes Arbeidsduur in het ziekenhuis

Wettelijk roosteren: de context en de principes Arbeidsduur in het ziekenhuis Wettelijk roosteren: de context en de principes Arbeidsduur in het ziekenhuis 29 april 2010 Mr. Peter Roosens Mr. Liesbeth te Rijdt 1 Overzicht I. Waarom is arbeidsduur een actueel thema? II. III. IV.

Nadere informatie

Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht Terugwinning van lompen

Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht Terugwinning van lompen Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht 1420200 Terugwinning van lompen Uurlonen (stukwerk / ploegenpremie / ploegtoeslag voor werk in nachtploeg)...

Nadere informatie

Gebruik van eender welk mechanisch werktuig Collectieve arbeidsovereenkomst van 25 februari 2005 (74.116)... 4

Gebruik van eender welk mechanisch werktuig Collectieve arbeidsovereenkomst van 25 februari 2005 (74.116)... 4 1460000 Paritair Comité voor het bosbouwbedrijf Gebruik van eender welk mechanisch werktuig... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 25 februari 2005 (74.116)... 2 Gevaarlijke of ongezonde werken... 3

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR STUDENTEN

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR STUDENTEN ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR STUDENTEN Tussen. vertegenwoordigd door... hierna genoemd, de werkgever, enerzijds en. geboren te... op... hierna genoemd, de student, anderzijds wordt overeengekomen wat volgt

Nadere informatie

expertise binnen handbereik PC Vervoerskosten en mobiliteit 02/2016 Algemeen Verplaatsingskosten (sociaal abonnement) Mobiliteit

expertise binnen handbereik PC Vervoerskosten en mobiliteit 02/2016 Algemeen Verplaatsingskosten (sociaal abonnement) Mobiliteit PC 124.00 Vervoerskosten en mobiliteit 02/2016 29.10.2007 Rev. 01.03.2016 Juridische Dienst Algemeen Voor de verplaatsingen voor het woon-werkverkeer in de bouwsector (PC 124.00) zijn er 2 soorten tussenkomsten

Nadere informatie

expertise binnen handbereik PC Vervoerskosten en mobiliteit 02/2017 Algemeen Verplaatsingskosten (sociaal abonnement) Mobiliteit

expertise binnen handbereik PC Vervoerskosten en mobiliteit 02/2017 Algemeen Verplaatsingskosten (sociaal abonnement) Mobiliteit PC 124.00 Vervoerskosten en mobiliteit 02/2017 29.10.2007 Rev. 04.08.2017 Juridische Dienst Algemeen Voor de verplaatsingen voor het woon-werkverkeer in de bouwsector (PC 124.00) zijn er 2 soorten tussenkomsten

Nadere informatie

expertise binnen handbereik PC Vervoerskosten en mobiliteit 02/2018 Algemeen Verplaatsingskosten (sociaal abonnement) Mobiliteit

expertise binnen handbereik PC Vervoerskosten en mobiliteit 02/2018 Algemeen Verplaatsingskosten (sociaal abonnement) Mobiliteit PC 124.00 Vervoerskosten en mobiliteit 02/2018 29.10.2007 Rev. 26.03.2018 Juridische Dienst Algemeen Voor de verplaatsingen voor het woon-werkverkeer in de bouwsector (PC 124.00) zijn er 2 soorten tussenkomsten

Nadere informatie

VOORBEELD UURROOSTERS

VOORBEELD UURROOSTERS VOORBEELD UURROOSTERS VOOR HET INVULLEN VAN BIJLAGE III 1. SEIZOENARBEIDERS Gelet op het feit dat er in de regeling seizoensarbeid gewerkt wordt met dagcontracten worden de tussen de werkgever en werknemer

Nadere informatie

Geldigheidsdatum: 01/02/2016 Laatste aanpassing: 24/01/2017. Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid Nationaal

Geldigheidsdatum: 01/02/2016 Laatste aanpassing: 24/01/2017. Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid Nationaal Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid 1160001 Nationaal Eindejaarspremie... 1 Vakantiegeld 4 e vakantieweek... 1 Aanvullend pensioen... 4 Ploegenpremies... 5 Arbeid op zon en feestdag... 5 Overuren...

Nadere informatie

Terugbetaling van kosten - RSZ

Terugbetaling van kosten - RSZ Terugbetaling van kosten - RSZ Uit het loonbegrip zijn uitgesloten de bedragen die een terugbetaling zijn van kosten die ten laste van de werkgever vallen. Het gaat hier uitsluitend om kosten die ten laste

Nadere informatie

De arbeidstijd van kaderpersoneel en leidinggevenden

De arbeidstijd van kaderpersoneel en leidinggevenden De arbeidstijd van kaderpersoneel en leidinggevenden FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 37-41 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369 95 66 E info@forumadvocaten.be W www.forumadvocaten.be 1 Inleiding 24

Nadere informatie

Witzandexploitaties. Ploegenpremies... 2. Collectieve arbeidsovereenkomst van 27 september 2011 (106.467)... 19. Zaterdagwerk... 4

Witzandexploitaties. Ploegenpremies... 2. Collectieve arbeidsovereenkomst van 27 september 2011 (106.467)... 19. Zaterdagwerk... 4 Paritair comité voor het groefbedrijf 1020601 Grind- en zandgroeven welke in openlucht geëxploiteerd worden in de provincies Antwerpen, West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Limburg en Vlaams- Brabant Witzandexploitaties

Nadere informatie

Lonen geldig vanaf tot

Lonen geldig vanaf tot Omzendbrief nr.14 06.09.2018 Lonen geldig vanaf 01.10.2018 tot 31.12.2018 De lonen van de bouwvakarbeiders worden op 1 oktober 2018 als volgt aangepast: Aanpassing van de lonen aan de evolutie van de afgevlakte

Nadere informatie

Nr december 2015

Nr december 2015 Nr. 212 17 december 2015 Belgisch Staatsblad Bedrijfswagens: de referentie-co2-uitstoot voor 2016 is gepubliceerd Wanneer een werkgever een bedrijfswagen ter beschikking stelt aan zijn werknemer die deze

Nadere informatie

De alternatieve uurregelingen zijn van toepassing voor het voltijds personeel dat tewerkgesteld is in de hieronder vermelde diensten:

De alternatieve uurregelingen zijn van toepassing voor het voltijds personeel dat tewerkgesteld is in de hieronder vermelde diensten: Kleine flexibiliteit 4.10.07 Collectieve arbeidsovereenkomst van 4 oktober 2007 betreffende de invoering van de alternatieve uurregelingen en verschoven uurregelingen (kleine flexibiliteit) 1 Afdeling

Nadere informatie

Zet u schrap voor de Wet Werkbaar en Wendbaar Werk

Zet u schrap voor de Wet Werkbaar en Wendbaar Werk Zet u schrap voor de Wet Werkbaar en Wendbaar Werk Mrs. Ann Taghon Advocaat-Vennoot ann.taghon@bellaw.eu Het voorontwerp van wet Werkbaar en Wendbaar Werkvan Minister van Werk, door sommigen de wet-peeters

Nadere informatie

onderbroken dienst (d.i. vanaf 4 uur tussen 2 diensten): + 30%

onderbroken dienst (d.i. vanaf 4 uur tussen 2 diensten): + 30% Verloning en bijkomende voordelen Als medewerker bij het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen kun je rekenen op een competitief loon. Bovendien bieden we je een indrukwekkend voordelenpakket dat niet in het

Nadere informatie

WET WERKBAAR WENDBAAR WERK

WET WERKBAAR WENDBAAR WERK WET WERKBAAR WENDBAAR WERK 07.03.2017 Inleiding 2 achtergrond volgens de minister nood aan maatwerk en flexibiliteit voor werkgever en werknemer want ingrijpende veranderingen in aantal sectoren huidig

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 35 VAN 27 FEBRUARI 1981 BETREFFENDE SOMMIGE BEPALINGEN VAN HET ARBEIDSRECHT TEN AANZIEN VAN DE

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 35 VAN 27 FEBRUARI 1981 BETREFFENDE SOMMIGE BEPALINGEN VAN HET ARBEIDSRECHT TEN AANZIEN VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 35 VAN 27 FEBRUARI 1981 BETREFFENDE SOMMIGE BEPALINGEN VAN HET ARBEIDSRECHT TEN AANZIEN VAN DE DEELTIJDSE ARBEID, GEWIJZIGD DOOR COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR.

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/09/005 BERAADSLAGING NR 09/004 VAN 13 JANUARI 2009 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

Paritair comité voor de sectors die aan de metaal-, machine- en electrische bouw verwant zijn Metaalhandel

Paritair comité voor de sectors die aan de metaal-, machine- en electrische bouw verwant zijn Metaalhandel Paritair comité voor de sectors die aan de metaal-, machine- en electrische bouw verwant zijn 1490400 Metaalhandel Beroepenclassificatie... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 23 maart 1993 (32.419)...

Nadere informatie

expertise binnen handbereik Algemeen Verplaatsingskosten (sociaal abonnement) Mobiliteit Rev Juridische dienst

expertise binnen handbereik Algemeen Verplaatsingskosten (sociaal abonnement) Mobiliteit Rev Juridische dienst 29.10.2007 Rev. 11.12.2015 Juridische dienst info@salar.be PC 124.00 Vervoerskosten en mobiliteit 12/2015 De redactie en uitgever streven naar optimale betrouwbaarheid en volledigheid van de verstrekte

Nadere informatie

Behangpapier. Ploegenpremie Collectieve arbeidsovereenkomst van 18 mei 2011 ( ) Overurentoeslag Jaarlijkse premie...

Behangpapier. Ploegenpremie Collectieve arbeidsovereenkomst van 18 mei 2011 ( ) Overurentoeslag Jaarlijkse premie... Paritair Comité voor de papier- en kartonbewerking 1360003 Behangpapier Ploegenpremie... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 18 mei 2011 (104.451)... 2 Overurentoeslag... 5 Collectieve arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

Witzandexploitaties. Resultaatsgebonden premie Collectieve arbeidsovereenkomst van 23 juni 2008 (88.929) Ploegenpremies...

Witzandexploitaties. Resultaatsgebonden premie Collectieve arbeidsovereenkomst van 23 juni 2008 (88.929) Ploegenpremies... Paritair comité voor het groefbedrijf 1020601 Grind- en zandgroeven welke in openlucht geëxploiteerd worden in de provincies Antwerpen, West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Limburg en Vlaams- Brabant Witzandexploitaties

Nadere informatie

Arbeidsorganisatie en flexibele werktijden: regeling in het PsC elektriciens

Arbeidsorganisatie en flexibele werktijden: regeling in het PsC elektriciens Arbeidsorganisatie en flexibele werktijden: regeling in het PsC 149.01 elektriciens in het Psc 149.01 zijn er drie afzonderlijke cao s die betrekking hebben op arbeidsorganisatie en flexibele werktijden:

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST - ARBEIDER BEPAALDE DUUR DEELTIJDS

ARBEIDSOVEREENKOMST - ARBEIDER BEPAALDE DUUR DEELTIJDS ARBEIDSOVEREENKOMST - ARBEIDER BEPAALDE DUUR DEELTIJDS Tussen de ondertekenden : En, De werkgever Inschrijving in het rijksregister onder het nummer : Nationaliteit : Arbeidskaart : Vrijgesteld Nodig 1

Nadere informatie

DEELTIJDSE ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR WERKLIEDEN VOOR BEPAALDE TIJD

DEELTIJDSE ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR WERKLIEDEN VOOR BEPAALDE TIJD DEELTIJDSE ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR WERKLIEDEN VOOR BEPAALDE TIJD TUSSEN:..., met maatschappelijke zetel te..., ingeschreven in de Kruispuntbank van de Ondernemingen onder het nummer...; hierna genoemd

Nadere informatie

PC Vervoerskosten en mobiliteit 02/2014

PC Vervoerskosten en mobiliteit 02/2014 PC 124.00 Vervoerskosten en mobiliteit 02/2014 29.10.2007 Rev7. 14.02.2014 Juridische dienst info@salar.be De redactie en uitgever streven naar optimale betrouwbaarheid en volledigheid van de verstrekte

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR BEPAALDE DUUR (ARBEIDER / BEDIENDE )

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR BEPAALDE DUUR (ARBEIDER / BEDIENDE ) ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR BEPAALDE DUUR (ARBEIDER / BEDIENDE ) Tussen Mevrouw/Meneer... optredend als gevolmachtigde van de werkgever... straat... nr.... post nr.... plaats... en Mevrouw/Meneer...... straat...

Nadere informatie

Toelichting voor mandatarissen VVSG, 4 december 2008

Toelichting voor mandatarissen VVSG, 4 december 2008 Het nieuwe Rechtspositiebesluit van 7 december 2007 Toelichting voor mandatarissen VVSG, 4 december 2008 Marijke De Lange Stafmedewerker gemeentepersoneel VVSG 1 Aan de slag met de nieuwe rechtspositieregeling

Nadere informatie

Rij- en rusttijden voor het wegvervoer

Rij- en rusttijden voor het wegvervoer Rij- en rusttijden voor het wegvervoer Sedert 11 april 2007 zijn nieuwe regels van toepassing m.b.t. de rij- en rusttijden voor het wegvervoer (Koninklijk besluit van 9 april 2007 houdende uitvoering van

Nadere informatie

Rusthuizen voor bejaarden, Rust- en verzorgingstehuizen, Serviceflats, Dagverzorgingscentra voor bejaarden, Dagcentra voor bejaarden

Rusthuizen voor bejaarden, Rust- en verzorgingstehuizen, Serviceflats, Dagverzorgingscentra voor bejaarden, Dagcentra voor bejaarden Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en-diensten 3300002 Rusthuizen voor bejaarden, Rust- en verzorgingstehuizen, Serviceflats, Dagverzorgingscentra voor bejaarden, Dagcentra voor bejaarden

Nadere informatie

Instelling. Group S. Onderwerp. Werkbaar en wendbaar werk: nieuwe maatregelen inzake arbeidsduur. Datum. 8 december 2016

Instelling. Group S. Onderwerp. Werkbaar en wendbaar werk: nieuwe maatregelen inzake arbeidsduur. Datum. 8 december 2016 Instelling Group S Onderwerp Werkbaar en wendbaar werk: nieuwe maatregelen inzake arbeidsduur Datum 8 december 2016 Copyright and disclaimer De inhoud van dit document kan onderworpen zijn aan rechten

Nadere informatie

ÔÔOpzegging einde contract Wat is de duur van mijn opzeggingsperiode? De regels zijn dezelfde als bij voltijdse medewerkers.

ÔÔOpzegging einde contract Wat is de duur van mijn opzeggingsperiode? De regels zijn dezelfde als bij voltijdse medewerkers. je rechten op zak Deeltijds werken Sinds het einde van de jaren 70 nam deeltijds werken vooral bij vrouwen sterk toe. De wetgeving voorziet in speciale regels om te voorkomen dat deeltijdse werknemers

Nadere informatie

Flexibiliteit in de arbeidsduur: utopie of realiteit?

Flexibiliteit in de arbeidsduur: utopie of realiteit? Flexibiliteit in de arbeidsduur: utopie of realiteit? Dag van de Payroll & HR professional 2016 1 Karen Van den Bergh en Sofie Debie Situering huidige spelregels arbeidsduur dateren uit 1971 gaandeweg

Nadere informatie

Paritair Comité voor de landbouw

Paritair Comité voor de landbouw 1440000 Paritair Comité voor de landbouw Anciënniteitstoeslag... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 1 december 2011 (107.564)... 2 Eindejaarspremie... 3 Collectieve arbeidsovereenkomst van 16 juni 2000

Nadere informatie

Jaarlijkse premie... 1 Eindejaarspremie... 1 Anciënniteit... 2 Ecocheques... 2 Tussenkomst in de vervoerskosten... 2 Werkkledij...

Jaarlijkse premie... 1 Eindejaarspremie... 1 Anciënniteit... 2 Ecocheques... 2 Tussenkomst in de vervoerskosten... 2 Werkkledij... 2000000 Aanvullend Paritair Comité voor de bedienden PC 218 wordt opgeheven vanaf 01/04/2015. De gegevens van PC 218 van vóór 01/04/2015 kunnen evenwel steeds geconsulteerd worden via de historiek van

Nadere informatie

Technische tabel B Indexcijfers van de maand 01/2015. Basis 2013

Technische tabel B Indexcijfers van de maand 01/2015. Basis 2013 Indexcijfers van de maand 01/2015 Basis 2013 Officiële basisindex 2013 99,98 (- 0,11) Gezondheidsindex 2013 100,40 (+ 0,12) Afgevlakte gezondheidsindex 100,26 (+ 0,07) Het indexcijfer van januari zal worden

Nadere informatie

Paritair Comité voor de bedienden van het kleding- en confectiebedrijf

Paritair Comité voor de bedienden van het kleding- en confectiebedrijf 2150000 Paritair Comité voor de bedienden van het kleding- en confectiebedrijf Premie voor tijdelijke vermeerdering van werk... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 7 november 2006 (81.493)... 2 Hospitalisatieverzekering...

Nadere informatie

Paritair comité van het huiden- en lederbedrijf en vervangingsproducten Orthopedische schoeisels. Stukwerk... 2

Paritair comité van het huiden- en lederbedrijf en vervangingsproducten Orthopedische schoeisels. Stukwerk... 2 Paritair comité van het huiden- en lederbedrijf en vervangingsproducten 1280600 Orthopedische schoeisels Stukwerk... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 18 mei 2009 (94250)... 2 Eindejaarspremie... 4

Nadere informatie

JURIDISCHE ACTUA Studentenarbeid 2017 INHOUD. Het sluiten van een studentenovereenkomst. Fiscale aspecten van studentenarbeid

JURIDISCHE ACTUA Studentenarbeid 2017 INHOUD. Het sluiten van een studentenovereenkomst. Fiscale aspecten van studentenarbeid JURIDISCHE ACTUA Studentenarbeid 2017 INHOUD ALGEMENE INFO Het sluiten van een studentenovereenkomst Sociale zekerheid Fiscale aspecten van studentenarbeid Sociale uitkeringen voor een student 1 Studentenovereenkomst

Nadere informatie

Arbeidsduurvermindering 2018 in de bouw

Arbeidsduurvermindering 2018 in de bouw Arbeidsduurvermindering 2018 in de bouw ARBEIDERS (P.C. 124) 1 Realisatie van de arbeidsduurvermindering In de bouwnijverheid wordt de arbeidsduurvermindering gerealiseerd via het toekennen van 12 rustdagen

Nadere informatie

Geldigheidsdatum: 01/01/2011 Laatste aanpassing: 02/05/2016. Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid Nationaal

Geldigheidsdatum: 01/01/2011 Laatste aanpassing: 02/05/2016. Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid Nationaal Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid 1160001 Nationaal Eindejaarspremie... 1 Vakantiegeld 4 e vakantieweek... 1 Aanvullend pensioen... 3 Ploegenpremies... 4 Arbeid op zon en feestdag... 4 Overuren...

Nadere informatie

INHOUD AFDELING 1 SITUERING 9 AFDELING 2 ARBEIDSDUUR 11

INHOUD AFDELING 1 SITUERING 9 AFDELING 2 ARBEIDSDUUR 11 INHOUD AFDELING 1 SITUERING 9 AFDELING 2 ARBEIDSDUUR 11 1. HET BEGRIP ARBEIDSDUUR 11 1.1. Principe 11 1.2. Wettelijke afwijkingen 13 1.3. Reglementaire afwijkingen 13 1.4. Toepassingsgebied 13 2. ARBEIDSDUURVERMINDERING

Nadere informatie