veiligheid door samenwerken Buurtbemiddeling Van conflict naar communicatie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "veiligheid door samenwerken Buurtbemiddeling Van conflict naar communicatie"

Transcriptie

1 veiligheid door samenwerken Buurtbemiddeling Van conflict naar communicatie

2

3 vrede in eigen buurt begint bij goede afspraken Geluidsoverlast, overhangende takken, pesterijen; veel mensen hebben wel eens last van hun buren of buurtgenoten. Gelukkig komen de meeste buren daar samen wel uit, al kunnen kleine ergernissen soms jarenlang voortslepen. In het ergste geval ontstaat er een ogenschijnlijk onoplosbaar conflict, waardoor een normale omgang niet meer mogelijk is. Ook de buurt heeft te lijden als er onenigheid is tussen bewoners. Vaak gaat het alleen te ver om justitie of politie in te schakelen, en ook andere instanties zoals een gemeente of woningcorporatie kunnen meestal weinig voor de geplaagde buurtbewoners doen. Buurtbemiddeling door onafhankelijke bemiddelaars kan gelukkig uitkomst bieden, en wordt in Nederland als methode al langere tijd met succes toegepast. De methode is speciaal bedoeld voor een vroegtijdige aanpak van problemen. Samen met een bemiddelaar leren buurtgenoten om weer in gesprek met elkaar te komen en afspraken te maken die voor beide partijen aanvaardbaar zijn. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) kan iedere organisatie of georganiseerde groep die meer wil weten over buurtbemiddeling op een actieve wijze steunen en van alle benodigde informatie voorzien. Een veilige samenleving opbouwen doen we uiteindelijk samen.

4 primaire doelen en uitgangspunten Buurtbemiddeling is een methode om buurtgenoten die problemen hebben met elkaar weer met elkaar in gesprek te brengen. De methode werkt het best in een vroeg stadium en bij niet al te ernstige problemen. Goed getrainde vrijwilligers helpen de partijen om het onderlinge contact te herstellen en oplossingen te bedenken voor het conflict. De primaire doelstellingen van buurtbemiddeling zijn: het herstellen van de onderlinge communicatie; het bevorderen van wederzijds respect; het benoemen van gezamenlijke belangen; het toewerken naar afspraken die voor beide partijen aanvaardbaar zijn. 6 gouden regels van buurtbemiddeling 1. Deelname is gratis (en dus laagdrempelig). 2. Mensen zijn zelf verantwoordelijk voor de oplossing van een conflict. 3. Een snelle, vroegtijdige aanpak voorkomt escalatie. 4. Zelf bedachte oplossingen zijn duurzamer dan opgelegde oplossingen. 5. De bemiddelaars stellen zich onpartijdig op en geven geen oordeel. 6. Gesprekken en afspraken zijn strikt vertrouwelijk.

5 hoe weten we dat buurtbemiddeling succesvol is? Uit de benchmark van het CCV blijkt dat twee derde van de bemiddelde conflicten wordt opgelost. Uit onderzoek van het ministerie van Justitie blijkt dat meer dan 90 procent van de lokale betrokkenen - zowel deelnemers als professionals - tevreden tot zeer tevreden is over de methode. Het complete onderzoeksverslag, Het succes van buurtbemiddeling, is te vinden op de website van het CCV. In een onderzoek van het CCV over buurtbemiddeling wordt duidelijk dat de methode goed aanslaat in de praktijk. Het rapport, Buurtbemiddeling in perspectief; een praktijkevaluatie, is terug te vinden op de website van het CCV. Informatie over actuele onderzoeksgegevens is te vinden op de website van het CCV. Kijk hiervoor op: CCV Publicaties buurtbemiddeling voorkomt dat kleine problemen escaleren Annedorien van der Waarde, consulent Woonbedrijf ieder1 (Deventer): Buurtbemiddeling haalt huis- tuin- en keukenproblemen weg bij de woningcorporatie. Dat vermindert niet alleen onze werklast, maar is ook prettiger voor de betrokken buren. Als een corporatie zich mengt in een conflict, zijn mensen snel bang om uit hun huis gezet te worden. Buurtbemiddeling is laagdrempelig, waardoor het voor deelnemers makkelijker is om tot een oplossing te komen. In veel gevallen voorkomt buurtbemiddeling dat kleine problemen escaleren.

6 positieve neveneffecten Buurtbemiddelaars helpen niet alleen de gekwelde buurtbewoners uit de brand, maar hebben door hun inspanningen ook een gunstige uitwerking op de sfeer en leefbaarheid in de buurt. Het effect kan vergeleken worden met een steentje dat in het water gegooid wordt en steeds groter wordende kringen veroorzaakt. Een relatief kleine actie kan zo een heilzame uitwerking hebben op de hele buurt. preventie van criminaliteit Vroegtijdige inzet van buurtbemiddelaars voorkomt escalatie van conflicten. Herstel van de onderlinge communicatie leidt vaak tot een oplossing die voor beide partijen acceptabel is. Hiermee wordt voorkomen dat partijen naar de rechter stappen. vermindering van de werklast van hulpverleners Buurtbemiddeling neemt werk uit handen van instanties als politie en woningcorporaties, die anders op telefoontjes en mails zouden moeten reageren van de klagende buurtbewoners. Ook door te voorkomen dat een conflict escaleert, worden er vele uren tijd en inzet bespaard van hulpverleners! bevorderen van een veilige en leefbare woonomgeving Buurtbemiddelaars investeren veel tijd in een betere communicatie tussen de buurtbewoners en een beter begrip voor elkaars verschillen. Dit heeft een direct en positief effect op de veiligheid en het sociale gedrag in de buurt, ook in omgevingen waar veel verschillende levenswijzen en achtergronden te vinden zijn. zelfredzaamheid van bewoners Buurtbemiddeling leert mensen om beter om te gaan met conflicten. Ze ontdekken hun eigen vaardigheden en beseffen dat ze zelf (mede)verantwoordelijk zijn voor de leefbaarheid in hun buurt.

7 organisatie en uitvoering Voor de organisatie van buurtbemiddeling werken verschillende partijen samen: gemeente, woningcorporaties, welzijnsorganisaties en politie. Een project buurtbemiddeling bestaat uit vier fasen, die van start gaan vanaf het moment dat de intiatiefnemers een projectgroep hebben gevormd. fase 1: initiatief Actie: de initiatiefgroep doet onderzoek en maakt een projectplan De initiatiefnemers voor een project buurtbemiddeling vormen samen een initiatiefgroep. Deze initiatiefgroep gaat na of buurtbemiddeling een waardevolle aanvulling is op bestaande voorzieningen binnen de gemeente. Ook onderzoekt ze of er voldoende financiële middelen beschikbaar zijn om het project voor langere tijd op te zetten. De gemeente en woningcorporaties zijn meestal de financiers van het project. De samenwerkende partijen in de initiatiefgroep stellen een convenant op met duidelijke afspraken en uitgangspunten. Aan het convenant wordt een projectplan gekoppeld. Dit plan vormt de basis voor de verdere voorbereiding en uitvoering van buurtbemiddeling. fase 2: voorbereiding Actie: de stuurgroep laat een plan van aanpak ontwikkelen In de voorbereidingsfase treedt een stuurgroep aan als opvolger van de initiatiefgroep. De stuurgroep geeft opdracht aan een organisatie om buurtbemiddeling verder te ontwikkelen en uit te voeren. In de praktijk is de uitvoerende instantie meestal een lokale welzijnsorganisatie. Resultaat van de voorbereidingsfase is een plan van aanpak, waarin de concrete uitvoering van het project buurtbemiddeling verder is uitgewerkt. Het plan beschrijft onder andere de activiteiten van de coördinator, de registratie- en rapportagewijze en afspraken over doorverwijzingen. Daarnaast bevat het plan concrete ijkpunten op basis waarvan de voortgang van het project (tussentijds) wordt beoordeeld.

8 fase 3: uitvoering Actie: de vrijwilligers worden getraind en gaan aan de slag In het begin van de uitvoeringsfase is het vooral belangrijk om een kantoor en gesprekruimtes in te richten, vrijwilligers te werven en te trainen en publiciteit te zoeken. Als de nodige voorbereidingen zijn getroffen, kan het bemiddelen beginnen. Bij de uitvoering van buurtbemiddeling kunnen coördinatoren buurtbemiddeling rekenen op ondersteuning van het CCV. Zij zijn de spil binnen het project buurtbemiddeling die zowel de stuurgroep informeert als de dagelijkse leiding van het project in handen heeft. Het CCV organiseert voor hen regelmatig landelijke en regionale bijeenkomsten. Aan de hand van ervaringen en praktijkvoorbeelden bespreken de deelnemers hun werk. De bijeenkomsten zijn ook bedoeld om de kwaliteit van de methode buurtbemiddeling te bewaken en verder te ontwikkelen. fase 4: evaluatie Actie: de stuurgroep evalueert het project buurtbemiddeling In de voorbereidingsfase van een project buurtbemiddeling heeft de stuurgroep al vastgesteld hoe en wanneer het project wordt geëvalueerd. Voor deze evaluatiemomenten zijn ijkpunten of criteria vastgelegd in het plan van aanpak. Tussentijdse evaluaties zijn nodig om het project tijdig te kunnen bijsturen en ervoor te zorgen dat de gestelde doelen zo veel mogelijk worden gehaald. Bij de meeste projecten vindt de eindevaluatie in de eerste helft van het derde jaar plaats. Op basis van het evaluatieverslag beoordeelt de stuurgroep of het project een toegevoegde waarde heeft en bijdraagt aan een leefbare woonomgeving. Op basis hiervan kan worden besloten om van buurtbemiddeling een structurele voorziening te maken. Meer informatie hierover is te vinden in het handboek Buurtbemiddeling en op de website van het CCV. Kijk hiervoor op: CCV Publicaties

9

10 hoe verloopt de bemiddeling? stap toelichting 1. Aanmelding Een verwijzende instantie (zoals de politie of de woningcorporatie) of een bewoner meldt het conflict aan. 2. Intake coördinator De coördinator beoordeelt of het conflict geschikt is voor bemiddeling. 3. Selectie bemiddelaars De coördinator selecteert geschikte bemiddelaars. 4. Gesprek eerste partij De bemiddelaars hebben een gesprek met de eerste partij. 5. Gesprek tweede partij De bemiddelaars hebben een gesprek met de tweede partij. 6. Bemiddelingsgesprek De bemiddelaars voeren het bemiddelingsgesprek tussen de twee partijen. Bij jongerenbuurtbemiddeling is hier vaak ook de coördinator bij. 7. Nazorg De coördinator of de bemiddelaars bellen met beide partijen om te verifiëren of het conflict inderdaad is opgelost.

11 lessen uit de praktijk Waar lopen mensen die zich voor buurtbemiddeling inspannen in de praktijk tegenaan? In welke gevallen leent de methode zich voor het adequaat kunnen ingrijpen in een burenruzie? Wat gebeurt er als de ruzie toch uit de hand loopt? Waar moeten de bemiddelaars op letten om hun kans op succes te vergroten? Een greep uit de lessen die de betrokkenen in de afgelopen jaren opgedaan hebben. beperkingen en mogelijkheden Buurtbemiddeling kan niet altijd worden ingezet. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de ruzie al te ver geëscaleerd is, of dat er sprake is van personen die psychisch labiel zijn en medische aandacht nodig hebben. In dat geval adviseert buurtbemiddeling waar partijen terecht kunnen voor hulp. Andersom kan het ook voorkomen dat buurtbemiddeling juist méér kan betekenen en de bewoners extra diensten kan leveren. Een voorbeeld hiervan is groepsbemiddeling, wanneer meerdere bewoners overlast ervaren van anderen, en er dus twee (of meer) groepen ontstaan die een conflict of meningsverschil hebben met elkaar. Ook komt het voor dat een (of meer) van de buren na bemiddeling in een vervelende situatie blijft zitten. Hier kan nazorg geboden worden in de vorm van individuele coaching van een bewoner. Deze extra diensten zijn een verdieping in de werkwijze van de bemiddelaars. Jongeren luisteren het best naar mensen van hun eigen leeftijd. Daarom is er een aangepaste vorm van buurtbemiddeling ontwikkeld, waar al zeer goede resultaten mee zijn behaald. Meer hierover verderop in deze brochure. de kracht van vrijwilligheid Vrijwilligheid van zowel deelnemers als bemiddelaars is een noodzakelijke voorwaarde bij buurtbemiddeling. Als de conflictpartijen vrijwillig met elkaar in gesprek gaan, is de kans op slagen veel groter dan wanneer dat onder druk gebeurt. De onbetaalde inzet van de bemiddelaars benadrukt hun belangeloosheid in de bemiddeling. Voor ruziënde buren kan dit ontwapenend werken. Ze realiseren zich dan dat ze ook hun eigen verantwoordelijkheid in een conflict kunnen nemen.

12 gelijkwaardige communicatie De methode die de bemiddelaars gebruiken, werkt drempelverlagend en maakt gelijkwaardige communicatie mogelijk. De bemiddelaars kunnen geen sancties opleggen en hebben een neutrale positie. Er wordt veel aandacht besteed aan herstel van het contact tussen de partijen. In de praktijk blijken de betrokkenen deze ruimte nodig te hebben voor de erkenning van het probleem, de uitwisseling van emoties en de zoektocht naar een oplossing. De tijd en aandacht die hiervoor nodig is, worden ze bij andere hulpverleners zelden gegund. Niet zozeer uit onwil, maar vanwege tijdgebrek. Een wijkagent of medewerker van een woningcoöperatie heeft nu eenmaal wel meer te doen dan urenlang te praten over ergenissen als katten die hun behoefte doen in het rozenperkje van de buren, of de heg, die tijdens de vakantie van de bewoners, wel érg drastisch is gesnoeid. Maar voor de getroffen buurtbewoners kunnen deze irritaties enorme stressklachten geven met alle gevolgen van dien... Vrijwilligers moeten goed getraind zijn om succesvol te kunnen bemiddelen. Een opleiding bij een (erkende) trainingsinstelling blijkt geen overbodige luxe te zijn. Het CCV toetst de kwaliteit van trainingen; instellingen kunnen zich hiervoor opgeven. Een overzicht van trainingsinstellingen staat op de website. Meer informatie hierover is te vinden in het handboek buurtbemiddeling en op de website van het CCV. Kijk hiervoor op: informatie en documenten voor coördinatoren trainingen het voelt goed om mensen te kunnen doorverwijzen Willem Foppen, wijkagent (regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland, Harderwijk): Vroeger bemiddelden we als wijkagenten zelf bij een conflict tussen buren. Tegenwoordig wordt van ons verwacht dat we ons vooral bezig houden met handhaving en opsporing. Bemiddeling past daar minder goed bij. Bovendien is het voor een agent vanuit zijn gezagspositie lastig om op gelijkwaardige basis te bemiddelen. Het voelt dan ook heel goed om mensen met een conflict te kunnen doorverwijzen naar professionele vrijwilligers van buurtbemiddeling.

13 jongerenbuurtbemiddeling Bij irritaties in de buurt komt het natuurlijk ook voor dat er jongere buurtbewoners in het spel zijn. Denk aan problemen als: muziek te hard zetten of rommel achterlaten op de hangplek. Om goed hierin te bemiddelen is de aanpak jongerenbuurtbemiddeling ontwikkeld. gouden greep voor overlast in openbare ruimte In principe kan jongerenbuurtbemiddeling zowel bij een conflict tussen oudere en jongere buurtbewoners ingezet worden als tussen jonge buurtbewoners onderling. In de praktijk gaat het voornamelijk om conflicten in de openbare ruimte, zoals geluidsoverlast, vernieling, naroepen of overlast door spel. bemiddelaars van de eigen generatie Het belangrijkste onderscheid is dat de bemiddelaars jongeren zijn. Het gebruikmaken van jongeren als bemiddelaar vergroot de kans dat een bemiddeling succesvol is. Jongeren nemen nu eenmaal eerder iets aan van hun leeftijdgenoten dan van een volwassene! andere pluspunten De coördinator bij jongerenbuurtbemiddeling loopt vaak mee met de bemiddelaars en is dus extra goed op de hoogte van de praktijk. Jongerenbuurtbemiddeling kan makkelijk aansluiten bij een bestaande voorziening voor buurtbemiddeling. Door gebruik te maken van de bestaande infrastructuur, netwerken, kennis en ervaring kan veel tijd worden bespaard. Meer informatie hierover is te vinden in het stappenplan jongerenbuurtbemiddeling op de website van het CCV. Kijk hiervoor op:

14 wat doet het ccv voor buurtbemiddeling? Het CCV is het landelijk aanspreekpunt voor (jongeren)buurtbemiddeling en biedt ondersteuning en informatie in elke fase van het proces. Projectcoördinatoren worden voorzien van zo veel mogelijk informatie en praktische zaken, waar in veel gevallen kostenloos gebruik van gemaakt kan worden. Op regionale en landelijke bijeenkomsten kan de kennis en ervaring weer uitgewisseld worden. welke gratis producten en diensten zijn er zoal beschikbaar? een registratieprogramma waarin een coördinator alle bemiddelingen kan vastleggen en de eigen resultaten kan vergelijken met andere projecten een benchmark dat het CCV maakt met gegevens van alle projecten buurtbemiddeling in Nederland het officiële logo (jongeren)buurtbemiddeling voor projecten die willen meeliften op landelijke naamsbekendheid een standaardfolder, waarin ruimte is voor lokale informatie over buurtbemiddeling beoordeling van basistrainingen (jongeren)buurtbemiddeling op kwaliteitscriteria een stappenplan voor jongerenbuurtbemiddeling via meer informatie over buurtbemiddeling? Kijk op de website van het CCV via Hier staat uitgebreide informatie over de organisatie en methode van buurtbemiddeling. Kijk voor alle zaken rondom jongerenbuurtbemiddeling op Hier zijn onder andere een stappenplan en een introductiefilm te vinden. Vraag publicaties op over buurtbemiddeling via en onder het tabblad Publicaties. Zo is er een brochure met de highlights uit het evaluatieonderzoek en een Handboek Buurtbemiddeling dat een leidraad biedt aan iedere organisatie die een project buurtbemiddeling wil opzetten. Raadpleeg het CCV voor alle vragen over buurtbemiddeling die niet terug te vinden zijn op de website of in het handboek. Het mailadres is

15 centrum voor criminaliteitspreventie en veiligheid Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) draagt bij aan de maatschappelijke veiligheid door met partners integrale aanpakken te ontwikkelen en een brede implementatie van deze aanpakken te bevorderen. Het CCV zorgt voor ondersteuning en afstemming op maat, gericht op de lokale praktijk. Het CCV heeft onder andere de volgende instrumenten in beheer: het Politiekeurmerk Veilig Wonen, de Tafel van Elf ( en Leerlingbemiddeling. meer informatie Hebt u na het lezen van deze brochure nog vragen over (jongeren)buurtbemiddeling, neemt u dan contact op met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid Jaarbeursplein 17, 3521 AN Utrecht Postbus 14069, 3508 SC Utrecht

16 Stichting Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) draagt bij aan de maatschappelijke veiligheid door het stimuleren van publiek-private samenwerking, actieve kennisdeling van de veiligheidspraktijk en kwaliteitsontwikkeling van instrumenten en regelingen. Eindredactie: Roses Unlimited (Naarden). Vormgeving: VormVijf (Den Haag). Druk: Artoos Communicatiegroep bv (Rijswijk). Fotografie: Inge van Mill (Den Haag). Het CCV, december Oplage: 1500 exemplaren.

VEILIGHEID DOOR SAMENWERKEN BUURT BEMIDDELING. Van conflict naar communicatie

VEILIGHEID DOOR SAMENWERKEN BUURT BEMIDDELING. Van conflict naar communicatie VEILIGHEID DOOR SAMENWERKEN BUURT BEMIDDELING Van conflict naar communicatie vrede in eigen buurt begint bij goede afspraken Geluidsoverlast, achterstallig tuinonderhoud, pesterijen mensen ondervinden

Nadere informatie

Buurtbemiddeling: eerste hulp bij burenproblemen. Voor meer woonplezier

Buurtbemiddeling: eerste hulp bij burenproblemen. Voor meer woonplezier Buurtbemiddeling: eerste hulp bij burenproblemen Voor meer woonplezier Buurtbemiddeling: eerste hulp bij burenproblemen Voor meer woonplezier Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid Utrecht,

Nadere informatie

Wat is buurtbemiddeling?

Wat is buurtbemiddeling? 24-10-2017 Wat is buurtbemiddeling? Buren helpen buren. Bewoners bemiddelen bij burenruzies Waarom buurtbemiddeling? Buurtbemiddeling draagt bij aan burgerparticipatie. Burgers hebben plichten en rechten

Nadere informatie

VEILIGHEID DOOR SAMENWERKING BUURTBEMIDDELING. Buren helpen buren

VEILIGHEID DOOR SAMENWERKING BUURTBEMIDDELING. Buren helpen buren VEILIGHEID DOOR SAMENWERKING BUURTBEMIDDELING Buren helpen buren buurtbemiddeling Misschien maakt u een minder prettige situatie mee in uw woonbuurt: u ergert zich aan harde geluiden van buren, pesterijen,

Nadere informatie

veiligheid door samenwerking buurtbemiddeling in gesprek met de buren

veiligheid door samenwerking buurtbemiddeling in gesprek met de buren veiligheid door samenwerking buurtbemiddeling in gesprek met de buren buurtbemiddeling Misschien maakt u een minder prettige situatie mee in de buurt waar u woont: u ergert zich aan harde geluiden van

Nadere informatie

veiligheid door samenwerking GEDRAGSCODES Werken aan binding met de buurt

veiligheid door samenwerking GEDRAGSCODES Werken aan binding met de buurt veiligheid door samenwerking GEDRAGSCODES Werken aan binding met de buurt gedragscodes Steeds meer buurten in Nederland hebben te maken met vervelende situaties als vandalisme, agressie, geluidsoverlast

Nadere informatie

Jaaroverzicht Buurtbemiddeling. Nunspeet-Elburg-Oldebroek. Nunspeet Elburg Oldebroek BUURTBEMIDDELING

Jaaroverzicht Buurtbemiddeling. Nunspeet-Elburg-Oldebroek. Nunspeet Elburg Oldebroek BUURTBEMIDDELING Jaaroverzicht 2017 Buurtbemiddeling Nunspeet-Elburg- BUURTBEMIDDELING Nunspeet Elburg Organisatie Buurtbemiddeling is al 9 jaar verankerd in de Nunspeetse, Elburgse en se samenleving en dat is alleen mogelijk

Nadere informatie

HARDERWIJK JAARVERSLAG

HARDERWIJK JAARVERSLAG HARDERWIJK JAARVERSLAG 2010 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1 Doel van Buurtbemiddeling 1.2 Werkwijze 1.3 Over dit jaarverslag 2. Resultaten Buurtbemiddeling in cijfers 2.1 Aantal meldingen 2.2 Oorsprong

Nadere informatie

Buurtbemiddeling helpt!

Buurtbemiddeling helpt! helpt! als effectief middel voor meer leefbaarheid helpt! Waar in een buurt een conflict ontstaat, kan een instantie ongetwijfeld een schuldige aanwijzen en sancties opleggen. Dat lijkt op een oplossing,

Nadere informatie

Projectplan buurtbemiddeling Midden-Limburg

Projectplan buurtbemiddeling Midden-Limburg Projectplan buurtbemiddeling Midden-Limburg Midden-Limburg, 27 april 2009 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 3 1.1 Aanleiding 3 1.2 Besluitvorming 3 1.3 Van start 3 2. HET PROJECT BUURTBEMIDDELING 4 2.1 Wat is

Nadere informatie

1. Inleiding 1.1 Doel van Buurtbemiddeling 1.2 Werkwijze 1.3 Over dit jaarverslag. 4. Public Relations. 5. Extra activiteit

1. Inleiding 1.1 Doel van Buurtbemiddeling 1.2 Werkwijze 1.3 Over dit jaarverslag. 4. Public Relations. 5. Extra activiteit JAARVERSLAG 2008 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1 Doel van Buurtbemiddeling 1.2 Werkwijze 1.3 Over dit jaarverslag 2. Resultaten Buurtbemiddeling in cijfers 2.1 Aantal meldingen 2.2 Aard van het conflict

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 3 Doelen 3 Resultaten en cijfers 3 Conclusie 7 Speerpunten

Inhoudsopgave. Inleiding 3 Doelen 3 Resultaten en cijfers 3 Conclusie 7 Speerpunten Jaarverslag 2018 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 3 Resultaten en cijfers 3 Conclusie 7 Speerpunten 2019 7 2 Inleiding Sinds april 2014 voert Social Work Breda het project Buurtbemiddeling uit voor de

Nadere informatie

Jaarverslag Buurtbemiddeling Papendrecht 6 september 2016

Jaarverslag Buurtbemiddeling Papendrecht 6 september 2016 Jaarverslag 2015 Buurtbemiddeling Papendrecht 6 september 2016 1 Inhoudsopgave Inleiding..3 1. Opzet buurtbemiddeling... 4 1.1 Fases buurtbemiddeling... 4 1.2 Doelstellingen... 4 1.3 Zes gouden regels

Nadere informatie

Handboek buurtbemiddeling

Handboek buurtbemiddeling handboek buurtbemiddeling 1 veiligheid door samenwerking Handboek buurtbemiddeling Het instrument in de praktijk 2 handboek buurtbemiddeling HANDBOEK buurtbemiddelng Handboek buurtbemiddeling centrum

Nadere informatie

Wat is buurtbemiddeling

Wat is buurtbemiddeling ZANDVOORT 2009-2012 Georganiseerd door woningstichting De Key, Gemeente Zandvoort en Basisteam Zandvoort Politie Kennemerland in samenwerking met MeerWaarde buurtbemiddeling. Plan van aanpak Buurtbemiddeling

Nadere informatie

Evaluatie buurtbemiddeling Olst-Wijhe

Evaluatie buurtbemiddeling Olst-Wijhe Evaluatie buurtbemiddeling Olst-Wijhe Olst-Wijhe, 15 november 2013 doc. nr.: 13.027028 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 Doel 3 Wat is buurtbemiddeling? 3 Werkwijze evaluatie 3 Opbouw evaluatienota 3 2. Buurtbemiddeling

Nadere informatie

Postbus AD ZEIST. Ellen van Tilburg, Coördinator Buurtbemiddeling Bunnik

Postbus AD ZEIST. Ellen van Tilburg, Coördinator Buurtbemiddeling Bunnik Postbus 153 3700 AD ZEIST Ellen van Tilburg, Coördinator Buurtbemiddeling Bunnik telefoon email internet : 030 2677787 (maandag, dinsdag en donderdag) : buurtbemiddeling@meanderomnium.nl : www.meanderomnium.nl/buurtbemiddeling

Nadere informatie

De rol van Mercatus bij een overlastsituatie

De rol van Mercatus bij een overlastsituatie De rol van Mercatus bij een overlastsituatie Mercatus heeft een inspanningsverplichting bij overlast. Mercatus vindt het belangrijk dat de bewoners eerst actie ondernemen, dit om de sfeer in de buurt goed

Nadere informatie

jaarverslag 2014 Buurtbemiddeling Tilburg in 2014 Verloop bemiddelingen Colofon

jaarverslag 2014 Buurtbemiddeling Tilburg in 2014 Verloop bemiddelingen Colofon Buurtbemiddeling is ook in 2014 mogelijk gemaakt voor alle bewoners van Tilburg, Udenhout en Berkel Enschot. Opdrachtgevers zijn TBV Wonen, WonenBreburg, Tiwos, t Heem en de Gemeente Tilburg. Buurtbemiddeling

Nadere informatie

Wonen & leefbaarheid. Deel met ons je ideeën, vragen of zorgen!

Wonen & leefbaarheid. Deel met ons je ideeën, vragen of zorgen! Wonen & leefbaarheid Deel met ons je ideeën, vragen of zorgen! 1 Buurtbemiddeling: als je er samen met je buren niet uitkomt Blaffende honden, rommel, onenigheid over parkeerplekken, overhangende takken

Nadere informatie

Buurtbemiddeling. Tussenevaluatie Buurtbemiddeling Houten over de periode van 1 januari 2014 tot 30 april 2015.

Buurtbemiddeling. Tussenevaluatie Buurtbemiddeling Houten over de periode van 1 januari 2014 tot 30 april 2015. Buurtbemiddeling Tussenevaluatie Buurtbemiddeling Houten over de periode van 1 januari 2014 tot 30 april 2015. 1. Inleiding De betrokken partijen Buurtbemiddeling Houten is een gezamenlijk project van

Nadere informatie

Samen komen we er wel uit. Alles over burenoverlast

Samen komen we er wel uit. Alles over burenoverlast Samen komen we er wel uit Alles over burenoverlast 1 2 Samen komen we er wel uit Alles over burenoverlast 3 Alles over burenoverlast Beter een goede buur dan een verre vriend is een spreekwoord dat we

Nadere informatie

De Kracht van de Aanpak Extreme Woonoverlast. Positionering Aanpak Extreme Woonoverlast binnen het Utrechtse Model

De Kracht van de Aanpak Extreme Woonoverlast. Positionering Aanpak Extreme Woonoverlast binnen het Utrechtse Model De Kracht van de Aanpak Extreme Woonoverlast Positionering Aanpak Extreme Woonoverlast binnen het Utrechtse Model De Piramide van Overlast in Utrecht Buurtbemiddeling in het kort De belangrijkste doelstellingen

Nadere informatie

Wonen & leefbaarheid. Deel met ons je ideeën, vragen of zorgen!

Wonen & leefbaarheid. Deel met ons je ideeën, vragen of zorgen! Wonen & leefbaarheid Deel met ons je ideeën, vragen of zorgen! 1 2 Buurtbemiddeling: als je er samen met je buren niet uitkomt Volwassenen Blaffende honden, rommel, onenigheid over parkeerplekken, overhangende

Nadere informatie

Mogelijke functiebenaming. Vrijwilliger buurtbemiddeling, buurtbemiddelaar. Context/werkzaamheden

Mogelijke functiebenaming. Vrijwilliger buurtbemiddeling, buurtbemiddelaar. Context/werkzaamheden 1 KWALIFICATIEDOSSIER VRIJWILLIGER BUURTBEMIDDELING Beroepsbeschrijving Mogelijke functiebenaming Contet/werkzaamheden Rol en verantwoordelijkheden Vrijwilliger buurtbemiddeling, buurtbemiddelaar De vrijwilliger

Nadere informatie

Nieuwsbrief Wijkplatform Zuid-II. december 2007

Nieuwsbrief Wijkplatform Zuid-II. december 2007 Nieuwsbrief Wijkplatform Zuid-II december 2007 Inhoudsopgave: Uitbreiding en afwisseling van de wacht... 3 Wanneer vergadert het wijkplatform... 3 Nog meer verbeteringen voor de Valkhof... 4 Skatebaan...

Nadere informatie

Buurtbemiddeling helpt buren die overlast van elkaar ervaren om er samen uit te komen. In zeven gemeenten (Gouda, Woerden, Stichtse

Buurtbemiddeling helpt buren die overlast van elkaar ervaren om er samen uit te komen. In zeven gemeenten (Gouda, Woerden, Stichtse Buurtbemiddeling Een burenruzie die onschuldig begint met een kleine ergernis en steeds hoger oploopt. Buurtbemiddeling kan dergelijke problemen in de kiem smoren. Het is een methode die in Nederland al

Nadere informatie

veiligheid door samenwerken woonoverlast Aan de slag met de aanpak van woonoverlast

veiligheid door samenwerken woonoverlast Aan de slag met de aanpak van woonoverlast veiligheid door samenwerken woonoverlast Aan de slag met de aanpak van woonoverlast www.hetccv.nl/woonoverlast Woonoverlast komt in heel Nederland voor. Denk aan geluidsoverlast, overlast door huisdieren,

Nadere informatie

Buurtbemiddeling helpt buren die overlast van elkaar ervaren om er samen uit te komen. In zeven gemeenten (Gouda, Woerden, Stichtse

Buurtbemiddeling helpt buren die overlast van elkaar ervaren om er samen uit te komen. In zeven gemeenten (Gouda, Woerden, Stichtse Buurtbemiddeling Een burenruzie die onschuldig begint met een kleine ergernis en steeds hoger oploopt. Buurtbemiddeling kan dergelijke problemen in de kiem smoren. Het is een methode die in Nederland al

Nadere informatie

KWALITEITSTOETS BASISTRAINING VRIJWILLIGERS BUURTBEMIDDELING Toelichting

KWALITEITSTOETS BASISTRAINING VRIJWILLIGERS BUURTBEMIDDELING Toelichting BASISTRAINING VRIJWILLIGERS Toelichting Door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) versie 2.2 Utrecht, april 2015 VEILIGHEID DOOR SAMENWERKING INHOUDSOPGAVE KWALITEITSTOETS pagina

Nadere informatie

Jaarverslag 2009 project Buurtbemiddeling Hellevoetsluis

Jaarverslag 2009 project Buurtbemiddeling Hellevoetsluis Jaarverslag 2009 project Buurtbemiddeling Hellevoetsluis Foto Leo Blok Door projectleider Buurtbemiddeling SWS Welzijn Lowie Reinders Inleiding Blz 1 1 Kenmerken Buurtbemiddeling Hellevoetsluis Blz 2 1.1

Nadere informatie

Stichting MeanderOmnium Postbus AD ZEIST. Ellen van Tilburg, Coördinator Buurtbemiddeling Zeist

Stichting MeanderOmnium Postbus AD ZEIST. Ellen van Tilburg, Coördinator Buurtbemiddeling Zeist 1 januari 2015 31 december 2015 Stichting MeanderOmnium Postbus 153 3700 AD ZEIST Ellen van Tilburg, Coördinator Buurtbemiddeling Zeist telefoon email internet : 030 2677787 (maandag, dinsdag en donderdag)

Nadere informatie

veiligheid door samenwerken POLITIEKEURMERK VEILIG WONEN EN DE GEMEENTE Voorkom woninginbraken, overlast en verloedering in vijf stappen

veiligheid door samenwerken POLITIEKEURMERK VEILIG WONEN EN DE GEMEENTE Voorkom woninginbraken, overlast en verloedering in vijf stappen veiligheid door samenwerken POLITIEKEURMERK VEILIG WONEN EN DE GEMEENTE Voorkom woninginbraken, overlast en verloedering in vijf stappen wonen en sociale veiligheid Elke gemeente wil dat haar inwoners

Nadere informatie

Buurtbemiddeling helpt buren die overlast van elkaar ervaren om er samen uit te komen. In zeven gemeenten (Gouda, Woerden, Stichtse

Buurtbemiddeling helpt buren die overlast van elkaar ervaren om er samen uit te komen. In zeven gemeenten (Gouda, Woerden, Stichtse Buurtbemiddeling Een burenruzie die onschuldig begint met een kleine ergernis en steeds hoger oploopt. Buurtbemiddeling kan dergelijke problemen in de kiem smoren. Het is een methode die in Nederland al

Nadere informatie

Jaarrapportage Buurtbemiddeling Land van Cuijk 2017

Jaarrapportage Buurtbemiddeling Land van Cuijk 2017 Jaarrapportage Buurtbemiddeling Land van Cuijk 2017 Auteur: coördinator Buurtbemiddeling Froukje Drent Maart 2018 Inhoudsopgave Bladzijde Inleiding 3 Hoofdstuk 1 Werkwijze 3 Hoofdstuk 2 Vrijwillige buurtbemiddelaars

Nadere informatie

Buurtbemiddeling. 1. Wijkagenten/vredegerecht 2. Conflictbemiddeling 3. Buurtbemiddeling. 1. Inleiding 2. Bemiddeling

Buurtbemiddeling. 1. Wijkagenten/vredegerecht 2. Conflictbemiddeling 3. Buurtbemiddeling. 1. Inleiding 2. Bemiddeling Buurtbemiddeling 1. Inleiding 2. Bemiddeling 1. Wijkagenten/vredegerecht 2. Conflictbemiddeling 3. Buurtbemiddeling 3. Functieprofiel bemiddelaar 4. Rol Bemiddelaar 5. Vrijwillige bemiddelaar 1 Voorstelling

Nadere informatie

veiligheid door samenwerken keurmerk veilig ondernemen In 4 stappen naar KVO

veiligheid door samenwerken keurmerk veilig ondernemen In 4 stappen naar KVO veiligheid door samenwerken keurmerk veilig ondernemen In 4 stappen naar KVO veilig ondernemen Iedere ondernemer is wel eens geconfronteerd met vandalisme, agressie of diefstal. De schade kan flink oplopen

Nadere informatie

Hein Roethofprijs 2007. veiligheid door samenwerking

Hein Roethofprijs 2007. veiligheid door samenwerking Hein Roethofprijs 2007 veiligheid door samenwerking omslag: Stadsmarinierschap uit Rotterdam wint Hein Roethofprijs 2006 Het project Stadsmarinierschap is een van de maatregelen die Rotterdam neemt om

Nadere informatie

MODEL. veiligheid door samenwerking

MODEL. veiligheid door samenwerking MODEL Integrale Brandveiligheid Bouwwerken veiligheid door samenwerking Brandveiligheid Rookmelders, sprinklersystemen en brandtrappen; brandveiligheidsmaatregelen vullen elkaar aan en zijn vaak onlosmakelijk

Nadere informatie

Meerjarenevaluatie Buurtbemiddeling

Meerjarenevaluatie Buurtbemiddeling Meerjarenevaluatie Buurtbemiddeling September 2009-September 2014 Ingrid Peters Coördinator Buurtbemiddeling Beuningen, Druten, West Maas en Waal Inhoud Blz. Voorwoord 3 1. Buurtbemiddeling 4 2. Terugblik

Nadere informatie

Postbus AD ZEIST. Antoinette Kooyman, Coördinator Buurtbemiddeling Zeist/Bunnik

Postbus AD ZEIST. Antoinette Kooyman, Coördinator Buurtbemiddeling Zeist/Bunnik Postbus 153 3700 AD ZEIST Antoinette Kooyman, Coördinator Buurtbemiddeling Zeist/Bunnik telefoon email internet : 030 2677787 (maandag, dinsdag en donderdag) : buurtbemiddeling@meanderomnium.nl : www.meanderomnium.nl/buurtbemiddeling

Nadere informatie

Prettig samenleven met uw buren

Prettig samenleven met uw buren Prettig samenleven met uw buren Rekening houden met de buren: heel gewoon Voorkom overlast, maak afspraken, zoek oplossingen Prettig samenleven met uw buren We wonen in Nederland vaak dicht op elkaar.

Nadere informatie

jaarverslag 2013 Buurtbemiddeling Tilburg in 2013 Verloop bemiddelingen

jaarverslag 2013 Buurtbemiddeling Tilburg in 2013 Verloop bemiddelingen Buurtbemiddeling Tilburg heeft zijn 12e jaargang met succes afgesloten. De kracht van BBM is de preventieve aanpak en de inzet van de vrijwillige bemiddelaars. Buurtbemiddeling Tilburg in 2013 Verloop

Nadere informatie

Baston Wonen. informatie. U wilt graag prettig wonen in een buurt waar de sfeer goed is. Wat kunt u doen bij overlast van anderen?

Baston Wonen. informatie. U wilt graag prettig wonen in een buurt waar de sfeer goed is. Wat kunt u doen bij overlast van anderen? Baston Wonen informatie U wilt graag prettig wonen in een buurt waar de sfeer goed is. Wat kunt u doen bij overlast van anderen? Overlast Beter een goede buur... U wilt graag prettig wonen in een buurt

Nadere informatie

Buurtbemiddeling helpt buren die overlast van elkaar ervaren om er samen uit te komen. In zeven gemeenten (Gouda, Woerden, Stichtse

Buurtbemiddeling helpt buren die overlast van elkaar ervaren om er samen uit te komen. In zeven gemeenten (Gouda, Woerden, Stichtse Buurtbemiddeling Een burenruzie die onschuldig begint met een kleine ergernis en steeds hoger oploopt. Buurtbemiddeling kan dergelijke problemen in de kiem smoren. Het is een methode die in Nederland al

Nadere informatie

Evaluatie project Buurtbemiddeling 2015/2016:

Evaluatie project Buurtbemiddeling 2015/2016: Evaluatie project Buurtbemiddeling 2015/2016: 1. Inleiding Buurtbemiddeling in wijken of buurten kan worden ingezet bij conflicten in die gevallen waar er van een strafbaar feit nog geen sprake is. De

Nadere informatie

jongerenbuurtbemiddelaar. gesprek eerste partij x* x gesprek tweede x* x partij bemiddelingsgesprek x* x beide partijen verslaglegging t.b.v.

jongerenbuurtbemiddelaar. gesprek eerste partij x* x gesprek tweede x* x partij bemiddelingsgesprek x* x beide partijen verslaglegging t.b.v. BIJLAGE 1 Profiel vrijwilliger jongerenbuurtbemiddeling Beroepsbeschrijving Mogelijke functiebenamingen Contet/ werkzaamheden Rol en verantwoordelijkheden Vrijwilliger jongerenbuurtbemiddeling, jongerenbuurtbemiddelaar.

Nadere informatie

BUURTNIEUWS Nr.2 December 2007

BUURTNIEUWS Nr.2 December 2007 BUURTNIEUWS Nr.2 December 2007 Hierbij ontvangt u Buurtnieuws nr. 2 van dit jaar, het informatieorgaan van de wijk Neerijnen. Wijziging bestuursvergaderingen Het bestuur heeft besloten om de frequentie

Nadere informatie

Project Buurtbemiddeling Maarssen Jaarrapportage 2009

Project Buurtbemiddeling Maarssen Jaarrapportage 2009 Project Buurtbemiddeling Maarssen Jaarrapportage 2009 Jaarrapportage 2009 Project Buurtbemiddeling Maarssen 1 Inleiding Geachte lezer, In deze jaarrapportage is de voortgang van het project Buurtbemiddeling

Nadere informatie

Besluit college van Burgemeester en Wethouders

Besluit college van Burgemeester en Wethouders Registratienr: 2013/4471 Registratiedatum: 27-11-2013 Afdeling: BOV Agendapunt: 49-B-02 Openbaar: Ja Nee Reden niet openbaar: Onderwerp: Buurtbemiddeling Besluit: Opdracht verstrekken aan Synthese voor

Nadere informatie

Buurtbemiddeling helpt buren die overlast van elkaar ervaren om er samen uit te komen. In zeven gemeenten (Gouda, Woerden, Stichtse

Buurtbemiddeling helpt buren die overlast van elkaar ervaren om er samen uit te komen. In zeven gemeenten (Gouda, Woerden, Stichtse Buurtbemiddeling Een burenruzie die onschuldig begint met een kleine ergernis en steeds hoger oploopt. Buurtbemiddeling kan dergelijke problemen in de kiem smoren. Het is een methode die in Nederland al

Nadere informatie

Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen SAMEN TEGEN CRIMINALITEIT EN ONVEILIGHEID

Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen SAMEN TEGEN CRIMINALITEIT EN ONVEILIGHEID Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen SAMEN TEGEN CRIMINALITEIT EN ONVEILIGHEID CRIMINALITEIT EN ONVEILIGHEID Het bedrijfsleven in Nederland is sinds jaar en dag slachtoffer van criminaliteit.

Nadere informatie

Buurtbemiddeling helpt buren die overlast van elkaar ervaren om er samen uit te komen. In zeven gemeenten (Gouda, Woerden, Stichtse

Buurtbemiddeling helpt buren die overlast van elkaar ervaren om er samen uit te komen. In zeven gemeenten (Gouda, Woerden, Stichtse Buurtbemiddeling Een burenruzie die onschuldig begint met een kleine ergernis en steeds hoger oploopt. Buurtbemiddeling kan dergelijke problemen in de kiem smoren. Het is een methode die in Nederland al

Nadere informatie

Keurmerk Veilig Ondernemen. Samenwerken aan de veiligheid van winkelgebieden en bedrijventerreinen

Keurmerk Veilig Ondernemen. Samenwerken aan de veiligheid van winkelgebieden en bedrijventerreinen Keurmerk Veilig Ondernemen Samenwerken aan de veiligheid van winkelgebieden en bedrijventerreinen centrum voor criminaliteitspreventie en veiligheid keurmerk veilig ondernemen Iedere ondernemer is wel

Nadere informatie

veiligheid door samenwerking veilig In 4 stappen naar kvo

veiligheid door samenwerking veilig In 4 stappen naar kvo veiligheid door samenwerking KEUrmerk veilig ondernemen In 4 stappen naar kvo veilig ondernemen iedere ondernemer is wel eens geconfronteerd met vandalisme, agressie of diefstal. de schade kan flink oplopen

Nadere informatie

Tussenevaluatie

Tussenevaluatie Tussenevaluatie 2017 1 Inhoud Inleiding... 4 Korte samenvatting... 5 Doelstelling en cijfers tot augustus 2017; aantal en soort aanmeldingen; complexe zaken... 6 Bemiddelingsgesprekken en Afgesloten zaken;

Nadere informatie

VEILIGHEID DOOR SAMENWERKEN JONGEREN- BUURTBEMIDDELING. Stappenplan voor het opzetten van een project jongerenbuurtbemiddeling

VEILIGHEID DOOR SAMENWERKEN JONGEREN- BUURTBEMIDDELING. Stappenplan voor het opzetten van een project jongerenbuurtbemiddeling VEILIGHEID DOOR SAMENWERKEN JONGEREN- BUURTBEMIDDELING Stappenplan voor het opzetten van een project jongerenbuurtbemiddeling JONGERENBUURTBEMIDDELING Stappenplan voor het opzetten van een project jongerenbuurtbemiddeling

Nadere informatie

Ergernissen buiten de deur houden

Ergernissen buiten de deur houden Overlast aanpakken Ergernissen buiten de deur houden Thuis is een huis van Servatius Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Als u na het lezen nog vragen of opmerkingen heeft, kunt u terecht

Nadere informatie

Handreiking voor veilige vakantieparken Het instrument in de praktijk

Handreiking voor veilige vakantieparken Het instrument in de praktijk HANDREIKING VOOR VEILIGE VAKANTIEPARKEN Handreiking voor veilige vakantieparken Het instrument in de praktijk 1 HANDREIKING VOOR VEILIGE VAKANTIEPARKEN 2 Handreiking voor veilige vakantieparken Het instrument

Nadere informatie

Meerjarenstrategie

Meerjarenstrategie Meerjarenstrategie 2016-2019 Prettig Wonen Doe Je Samen 2 INHOUD Een zelfredzame en leefbare samenleving 4 Onze visie en missie 4 Onze waarden 5 Onze kernkwaliteiten 6 Onze doelstelling voor de komende

Nadere informatie

Buurtbemiddeling De Bilt

Buurtbemiddeling De Bilt Jaarverslag 1 januari 2014 31 december 2014 Stichting MeanderOmnium Postbus 153 3700 AD ZEIST Helmi Kaskens Coördinator Telefoon : 030-267 77 88 Email : buurtbemiddeling.debilt@meanderomnium.nl Internet

Nadere informatie

Oefentekst voor het Staatsexamen

Oefentekst voor het Staatsexamen Oefentekst voor het Staatsexamen Staatsexamen NT2, programma I, onderdeel lezen bij Hoofdstuk 3 van Taaltalent NT2-leergang voor midden- en hoogopgeleide anderstaligen Katja Verbruggen Henny Taks Eefke

Nadere informatie

Buurtbemiddeling Assen Jaarverslag

Buurtbemiddeling Assen Jaarverslag 2012 Buurtbemiddeling Assen Jaarverslag Gemeente Assen Maart 2013 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Inleiding Blz. 2 Hoofdstuk 2: Werkwijze Blz. 4 Hoofdstuk 3: Organisatie Blz. 6 Projectgroep buurtbemiddeling

Nadere informatie

Rapportage Buurtbemiddeling

Rapportage Buurtbemiddeling Hengelo 2018 Evaluatie inzet Buurtbemiddeling in de gemeente Hengelo 1 januari 2018 tot 31 december 2018. Doelstellingen 2019 voor Buurtbemiddeling en ketenpartners. Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Inleiding

Nadere informatie

U bent niet tevreden... laat het ons weten! Hoe geeft u een klacht aan ons door?

U bent niet tevreden... laat het ons weten! Hoe geeft u een klacht aan ons door? U bent niet tevreden... laat het ons weten! Hoe geeft u een klacht aan ons door? U wilt prettig wonen. In een veilige en goed onderhouden woning. Dat begrijpen wij. En daar is onze dienstverlening dan

Nadere informatie

Buurtbemiddeling Olst-Wijhe, Jaarverslag

Buurtbemiddeling Olst-Wijhe, Jaarverslag Buurtbemiddeling Olst-Wijhe, Jaarverslag 212 1 Inhoudsopgave 1. Samenvatting pag. 3 2. Inleiding pag. 4 3. Organisatie pag. 5 4. Bemiddelaars en bemiddelingsproces pag. 5 5. Vergelijking afspraken 212

Nadere informatie

Buurtbemiddeling Assen Jaarverslag

Buurtbemiddeling Assen Jaarverslag 2011 Buurtbemiddeling Assen Jaarverslag Gemeente Assen Februari 2012 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Inleiding Blz. 2 Hoofdstuk 2: Werkwijze Blz. 4 Hoofdstuk 3: Organisatie Blz. 5 Projectgroep buurtbemiddeling

Nadere informatie

MEE Utrecht, Gooi & Vecht. Ondersteuning bij leven met een beperking. Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking.

MEE Utrecht, Gooi & Vecht. Ondersteuning bij leven met een beperking. Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking. MEE Utrecht, Gooi & Vecht Ondersteuning bij leven met een beperking Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking Voor verwijzers Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking Veel

Nadere informatie

veiligheid door samenwerken Boa s in de openbare ruimte Een inleiding www.hetccv.nl/boa

veiligheid door samenwerken Boa s in de openbare ruimte Een inleiding www.hetccv.nl/boa veiligheid door samenwerken Boa s in de openbare ruimte Een inleiding www.hetccv.nl/boa Buitengewoon opsporings ambtenaren (boa s) spelen een steeds belangrijkere rol in de openbare ruimte. Zij dragen

Nadere informatie

Buurtbemiddeling in Maastricht Zo doen wij dat

Buurtbemiddeling in Maastricht Zo doen wij dat Buurtbemiddeling in Maastricht Zo doen wij dat handboek voor de bemiddelaar Buurtbemiddeling Maastricht 2 Buurtbemiddeling is een manier van conflicten oplossen, die kan worden ingezet bij problemen tussen

Nadere informatie

VEILIGHEID DOOR SAMENWERKEN JONGEREN- BUURTBEMIDDELING. Stappenplan voor het opzetten van een project jongerenbuurtbemiddeling

VEILIGHEID DOOR SAMENWERKEN JONGEREN- BUURTBEMIDDELING. Stappenplan voor het opzetten van een project jongerenbuurtbemiddeling VEILIGHEID DOOR SAMENWERKEN JONGEREN- BUURTBEMIDDELING voor het opzetten van een project jongerenbuurtbemiddeling JONGERENBUURTBEMIDDELING STAPPENPLAN VOOR HET OPZETTEN VAN EEN PROJECT JONGERENBUURTBEMIDDELING

Nadere informatie

1 januari 2014 31 december 2014

1 januari 2014 31 december 2014 1 januari 2014 31 december 2014 Stichting Meander Zeist rding Opstapje Driebergen 1-1-2005 t/m 30-6-2006 Postbus 153 3700 AD ZEIST Antoinette Kooyman, Coördinator telefoon email internet : 030 2677787

Nadere informatie

Kaarten voor Leerling-bemiddeling

Kaarten voor Leerling-bemiddeling Math Boesten Communicatie & Conflicthantering Mediation Training Coaching Arno Callemeijn Communicatie & Conflicthantering Mediation Training Coaching Kaarten voor Leerling-bemiddeling Een handzaam hulpmiddel

Nadere informatie

Vervolgovereenkomst Buurtbemiddeling Amsterdam

Vervolgovereenkomst Buurtbemiddeling Amsterdam Vervolgovereenkomst Buurtbemiddeling Amsterdam 2016-2018 Convenant zoals vastgesteld in stuurgroep overleg 6 mei 2015 en na afzonderlijk akkoord burgemeester, directeurenoverleg corporaties 1 juli en politie.

Nadere informatie

POLITIEKEURMERK VEILIG WONEN EN DE GEMEENTE VEILIGHEID DOOR SAMENWERKING

POLITIEKEURMERK VEILIG WONEN EN DE GEMEENTE VEILIGHEID DOOR SAMENWERKING POLITIEKEURMERK VEILIG WONEN EN DE GEMEENTE VEILIGHEID DOOR SAMENWERKING WONEN EN SOCIALE VEILIGHEID Elke gemeente wil een veilige gemeente zijn waarin haar inwoners veilig wonen, werken en recreëren.

Nadere informatie

veilig ondernemen In 4 stappen naar KVO veiligheid door samenwerking

veilig ondernemen In 4 stappen naar KVO veiligheid door samenwerking KEUrmerk veilig ondernemen In 4 stappen naar KVO veiligheid door samenwerking veilig ondernemen Iedere ondernemer is wel eens geconfronteerd met vandalisme, agressie of diefstal. De schade kan flink oplopen

Nadere informatie

HEIN ROETHOFPRIJS 2015

HEIN ROETHOFPRIJS 2015 HEIN ROETHOFPRIJS 2015 HEIN ROETHOFPRIJS 2015 3 HEIN ROETHOFPRIJS 2015 Ieder Nederlands project, initiatief of pakket aan maatregelen dat criminaliteit voorkomt of sociale veiligheid bevordert, kan meedingen

Nadere informatie

Datum: april 2014 Jaarverslag 2013 Buurtbemiddeling Deventer Geschreven door: Yolande Donker Duyvis, projectleider Buurtbemiddeling Deventer Met

Datum: april 2014 Jaarverslag 2013 Buurtbemiddeling Deventer Geschreven door: Yolande Donker Duyvis, projectleider Buurtbemiddeling Deventer Met Datum: april 2014 Titel: Jaarverslag 2013 Buurtbemiddeling Deventer Geschreven door: Yolande Donker Duyvis, projectleider Buurtbemiddeling Deventer Met medewerking van: Fenna Lont In opdracht van: Begeleidingsgroep

Nadere informatie

Burenoverlast Wat u zelf kunt doen om overlast op te lossen

Burenoverlast Wat u zelf kunt doen om overlast op te lossen Burenoverlast Wat u zelf kunt doen om overlast op te lossen en hoe Woonkwartier u kan helpen Samen werken aan prettig wonen Buren hebben we allemaal en in de meeste gevallen kunnen we goed met onze buren

Nadere informatie

Ik sta er niet meer alleen voor!

Ik sta er niet meer alleen voor! Ik sta er niet meer alleen voor! Zelfredzaamheid en eigen kracht zijn centrale begrippen in onze participatiesamenleving. Eén gezin, één plan, één hulpverlener is al uitgangspunt van beleid. Daaraan wordt

Nadere informatie

Begeleide Omgangsregeling (BOR Humanitas) Projectleider Michel Krijnsen. SAMENWERKINGSPROJECT HUMANITAS/ RvdK/Jeugdzorg/Rechtbank/ MW

Begeleide Omgangsregeling (BOR Humanitas) Projectleider Michel Krijnsen. SAMENWERKINGSPROJECT HUMANITAS/ RvdK/Jeugdzorg/Rechtbank/ MW Begeleide Omgangsregeling (BOR Humanitas) Projectleider Michel Krijnsen SAMENWERKINGSPROJECT HUMANITAS/ RvdK/Jeugdzorg/Rechtbank/ MW Scheiding: een groeiend maatschappelijk probleem Meer problemen in ontwikkeling

Nadere informatie

Burenoverlast HOE GA JE DAAR MEE OM?

Burenoverlast HOE GA JE DAAR MEE OM? Burenoverlast HOE GA JE DAAR MEE OM? } { Nederland is een dichtbevolkt land. We hebben allemaal ons eigen levensritme door de verschillen in leeftijd, gezinssamenstelling, cultuur, dagindeling, karakter

Nadere informatie

SCHOOLSMAKER PEER MEDIATION. i.s.m. Basisscholengemeenschap Sint- Pieter en Sint- Guido Anderlecht 10 februari 2015

SCHOOLSMAKER PEER MEDIATION. i.s.m. Basisscholengemeenschap Sint- Pieter en Sint- Guido Anderlecht 10 februari 2015 SCHOOLSMAKER PEER MEDIATION i.s.m. Basisscholengemeenschap Sint- Pieter en Sint- Guido Anderlecht 10 februari 2015 WELKOM Wij willen u graag informeren & inspireren. Hanne Van Waeyenberge Bemiddelaar &

Nadere informatie

Aanpak Woonoverlast en Convenant Zorg & Veiligheid Aanpak Woonoverlast en Convenant Zorg en Veiligheid

Aanpak Woonoverlast en Convenant Zorg & Veiligheid Aanpak Woonoverlast en Convenant Zorg en Veiligheid Aanpak Woonoverlast en Convenant Zorg & Veiligheid 1 12-02-2019 Aanpak Woonoverlast en Convenant Zorg en Veiligheid 2 12-02-2019 Aanpak Woonoverlast en Convenant Zorg en Veiligheid De aanleiding Nieuwe

Nadere informatie

Buurtbemiddeling organiseren. Goede buren, betere buurten

Buurtbemiddeling organiseren. Goede buren, betere buurten Buurtbemiddeling organiseren Goede buren, betere buurten 1. Vooraf Buurtbemiddeling ontstaat door samenwerking tussen bewoners, gemeente, medewerkers van woningcorporaties, politie en lokaal welzijnswerk.

Nadere informatie

Evaluatie Buurtbemiddeling DAS 2009

Evaluatie Buurtbemiddeling DAS 2009 Evaluatie Buurtbemiddeling DAS 2009 Inhoudsopgave Voorwoord...3 1. Inleiding...4 2. Organisatie en Coördinatie...4 3. Resultaten...6 4. Financiën...10 5. Profilering...11 6. Bemiddelaars...11 7. Conclusie

Nadere informatie

Leerstraf TACt. Informatie voor jongeren

Leerstraf TACt. Informatie voor jongeren Leerstraf TACt Informatie voor jongeren Je gaat de leerstraf TACt volgen. Deze brochure legt uit wat de leerstraf is en wat we van jou verwachten. Inhoud 4 > Wat lees je in deze brochure? 4 > Waarom krijg

Nadere informatie

INZETTEN VAN ROLMODELLEN: WAAROM EN HOE?

INZETTEN VAN ROLMODELLEN: WAAROM EN HOE? Aanpak risicojeugd en jeugdgroepen INZETTEN VAN ROLMODELLEN: WAAROM EN HOE? Jongeren staan open voor de inzet van rolmodellen. Volgens hen zijn échte rolmodellen mensen van betekenis, die dichtbij je staan

Nadere informatie

veiligheid door samenwerken aanpak arbeidsuitbuiting Een inleiding

veiligheid door samenwerken aanpak arbeidsuitbuiting Een inleiding veiligheid door samenwerken aanpak arbeidsuitbuiting Een inleiding voorwoord Elke werknemer in Nederland heeft recht op fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden. En iedereen moet zijn werk op een veilige manier

Nadere informatie

Resultaten Vragenlijst Buurtbemiddeling Harderwijk De enquête is in december 2011 verstuurd naar 125 adressen De respons was 26 %

Resultaten Vragenlijst Buurtbemiddeling Harderwijk De enquête is in december 2011 verstuurd naar 125 adressen De respons was 26 % Resultaten Vragenlijst Buurtbemiddeling Harderwijk De enquête is in december 2011 verstuurd naar 125 adressen De respons was 26 % Algemene gegevens 1. Leeftijd Resultaat in procenten 15 24 jaar 3 25 44

Nadere informatie

HANDBOEK BUURT- BEMIDDELING

HANDBOEK BUURT- BEMIDDELING VEILIGHEID DOOR SAMENWERKEN HANDBOEK BUURT- BEMIDDELING Conflicten doeltreffend oplossen handboek buurtbemiddeling conflicten doeltreffend oplossen handboek buurtbemiddeling conflicten doeltreffend oplossen

Nadere informatie

HANDBOEK BUURT- BEMIDDELING

HANDBOEK BUURT- BEMIDDELING VEILIGHEID DOOR SAMENWERKEN HANDBOEK BUURT- BEMIDDELING Conflicten doeltreffend oplossen handboek buurtbemiddeling conflicten doeltreffend oplossen handboek buurtbemiddeling conflicten doeltreffend oplossen

Nadere informatie

Buurtmiddeling Arnhem wordt mogelijk gemaakt door:

Buurtmiddeling Arnhem wordt mogelijk gemaakt door: Verkort jaarverslag Buurtmiddeling Arnhem wordt mogelijk gemaakt door: Problemen Ik heb veel problemen met mijn buren, zegt Henk tegen zijn vriend. Gisteren hebben ze midden in de nacht een half uur op

Nadere informatie

Leidraad vroegsignalering schulden

Leidraad vroegsignalering schulden Leidraad vroegsignalering schulden Laatst bijgewerkt: 27 maart 2019 Vroegsignalering is een goede manier om problematische schulden bij mensen te voorkomen. Deze leidraad beschrijft alle punten die nodig

Nadere informatie

Methodebeschrijving Buurtbemiddeling. Databank Effectieve sociale interventies

Methodebeschrijving Buurtbemiddeling. Databank Effectieve sociale interventies Methodebeschrijving Buurtbemiddeling Databank Effectieve sociale interventies Deze methodebeschrijving is gemaakt door: Renske van der Zwet MOVISIE r.vanderzwet@movisie.nl 030 789 2254 Renske van der Zwet

Nadere informatie

Buurtbemiddeling Assen Jaarverslag. Gemeente Assen februari 2015 0

Buurtbemiddeling Assen Jaarverslag. Gemeente Assen februari 2015 0 2014 Buurtbemiddeling Assen Jaarverslag Gemeente Assen februari 2015 0 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Inleiding Blz. 3 Hoofdstuk 2: Werkwijze en Ontwikkeling Blz. 6 Hoofdstuk 3: Organisatie Blz. 9 Projectgroep

Nadere informatie

Leerstraf TACt Individueel. Informatie voor jongeren

Leerstraf TACt Individueel. Informatie voor jongeren Leerstraf TACt Individueel Informatie voor jongeren Je gaat de leerstraf TACt Individueel volgen. Deze brochure legt uit wat de leerstraf is en wat we van jou verwachten. Inhoud 4 > Wat lees je in deze

Nadere informatie

Iedereen doet mee Dorpen en wijken leefbaar Vrijwilligers aan zet Geluk is

Iedereen doet mee Dorpen en wijken leefbaar Vrijwilligers aan zet Geluk is Iedereen doet mee Dorpen en wijken leefbaar Vrijwilligers aan zet Welzijnsdiensten in Zuidwest-Drenthe en Noordwest-Overijssel Welzijn MensenWerk ondersteunt groepen bewoners en organiseert activiteiten

Nadere informatie

Convenant Buurtpreventie Blaricum

Convenant Buurtpreventie Blaricum Convenant Buurtpreventie Blaricum Partijen zijn: Gemeente, vertegenwoordigd door: burgemeester Politie, vertegenwoordigd door: korpschef Buurtpreventievereniging, vertegenwoordigd door: voorzitter en secretaris.

Nadere informatie

samenwonen WAT TE DOEN BIJ OVERLAST los het samen op!

samenwonen WAT TE DOEN BIJ OVERLAST los het samen op! samenwonen WAT TE DOEN BIJ OVERLAST los het samen op! 29/06-16 Dorpsstraat 58 Postbus 212 5240 AE Rosmalen T. 073 851 00 00 E. info@kleinemeierij.nl I. www.kleinemeierij.nl INHOUD 03 Wat is overlast? 03

Nadere informatie