Gemeente Enschede. Verkeersafwikkelingsstudie Zuiderval Eindrapport

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gemeente Enschede. Verkeersafwikkelingsstudie Zuiderval Eindrapport"

Transcriptie

1 Gemeente Enschede Verkeersafwikkelingsstudie Zuiderval Eindrapport

2 Gemeente Enschede Verkeersafwikkelingsstudie Zuiderval Eindrapport Datum 28 mei 2009 ESD127/Bsm/1346 Kenmerk Eerste versie

3 Documentatiepagina Opdrachtgever(s) Gemeente Enschede Titel rapport Verkeersafwikkelingsstudie Zuiderval Eindrapport Kenmerk ESD127/Bsm/1346 Datum publicatie 28 mei 2009 Projectteam opdrachtgever(s) de heren R. Loendersloot en A. van der Woerd Projectteam Goudappel Coffeng de heren M.D. van den Bos, R. van der Honing, M.J. Jablonski en W.C. Kinzel Projectomschrijving Verkeersafwikkelingsstudie voor de Zuiderval met betrekking tot de vestiging van het Van der Valk-restaurant. Trefwoorden Enschede, Zuiderval, verkeersafwikkeling, simulatie, VISSIM,

4 Inhoud Pagina 1 Inleiding 1 2 Aanpak studie Gebruikte modellen Analyse 3 3 Uitgangspunten Studiegebied Vormgeving kruispunten Varianten en analyseperioden Intensiteiten 6 4 Resultaten Resultaten kruispuntberekeningen Resultaten VRI-berekeningen Resultaten voorrangskruispunten Resultaten VISSIM-simulaties Kwalitatieve analyse Kwantitatieve analyse 15 5 Conclusies en aanbevelingen Conclusies Aanbevelingen 24

5 Pagina 1 1 Inleiding In Enschede is de bouw van een nieuw Van der Valk-restaurant gepland. Dit restaurant zal samen met een aantal kantoorpanden worden gerealiseerd op het perceel langs de Zuiderval tussen de Wethouder Beversstraat en de aansluiting met de A35. Deze restaurant- annex kantoorlocatie zal worden ontsloten via de Rottumerooglaan op de Zuiderval en via de Texellaan op de Wethouder Beversstraat (zie figuur 1.1). Figuur 1.1: Geplande restaurant-/kantoorlocatie langs de Zuiderval in Enschede Goudappel Coffeng BV heeft in opdracht van de gemeente Enschede een verkeersafwikkelingsstudie uitgevoerd voor de nieuwe met verkeerslichten geregelde T-aansluiting Zuiderval - Rottumerooglaan in relatie met de bestaande VRI s op de Zuiderval.

6 Pagina 2 Het doel van deze studie is om te bepalen of de Zuiderval het extra verkeersaanbod als gevolg van de Van der Valk-vestiging, inclusief kantoorpanden en nieuwe VRI-aansluiting op de Zuiderval, kan verwerken. In dit rapport worden de aanpak en de resultaten van deze afwikkelingsstudie beschreven. In hoofdstuk 2 wordt de aanpak van deze studie toegelicht. Hoofdstuk 3 gaat in op de uitgangspunten van het onderzoek. In hoofdstuk 4 worden de resultaten van de studie behandeld. Ten slotte worden in hoofdstuk 5 de conclusies en aanbevelingen ten aanzien van dit project beschreven.

7 Pagina 3 2 Aanpak studie 2.1 Gebruikte modellen De studie is uitgevoerd met behulp van het verkeerssimulatiemodel VISSIM. In 2007 heeft Goudappel Coffeng aan de gemeente Enschede een VISSIM-model opgeleverd voor de huidige situatie (destijds 2006) en de toekomstsituatie (2020). Dit model is het uitgangspunt voor deze studie. Uit dit bestaande VISSIM-model is een uitsnede van het studiegebied gemaakt, waarmee de afwikkelingsstudie is uitgevoerd. Het verkeersaanbod is afgeleid uit het statische verkeersmodel van de gemeente Enschede. In een eerdere studie van Goudappel Coffeng is met het statische verkeersmodel al gerekend aan de situatie met het Van der Valk-complex in een ochtend- en avondspitsperiode. In deze studie is het model uitgebreid met een zaterdagmiddagperiode. De voertuigafhankelijke regelingen (CCOL) in het dynamische verkeersmodel zijn aangepast voor de situatie in 2020 en voor de situatie met het Van der Valk-restaurant. Hiertoe zijn de kruispunten doorgerekend met het rekenprogramma COCON. Deze afwikkelingsberekeningen zijn uitgevoerd om het fasendiagram en de maximumgroentijden te bepalen ten behoeve van het maken c.q. aanpassen van de voertuigafhankelijke regelingen. Tevens is voor de huidige vormgeving van de ongeregelde kruispunten Wethouder Beversstraat - Texellaan en Wethouder Beversstraat - Spaansland een afwikkelingsanalyse uitgevoerd met behulp van de Slopmethode. Voor het nieuwe kruispunt Zuiderval - Rottumerooglaan is een nieuwe voertuigafhankelijke regeling (CCOL) gemaakt. Tussen deze regeling en de beide aangrenzende regelingen (kruispunt Wethouder Beversstraat- Zuiderval en het noordelijke kruispunt van de aansluiting met de A35) is een vrije koppeling geïntroduceerd. Dit houdt in dat het verkeer zo goed als mogelijk en ongehinderd afgewikkeld wordt in zuidelijke richting (in noordelijke richting heeft het nieuwe kruispunt Zuiderval Rottumerooglaan een vrije afwikkeling). 2.2 Analyse De simulaties zijn uitgevoerd voor de volgende vier varianten: 1. huidig verkeersaanbod zonder v/d-valk-complex (2009); 2. huidig verkeersaanbod met v/d-valk-complex (2009); 3. toekomstig verkeersaanbod zonder v/d-valk-complex (2020); 4. toekomstig verkeersaanbod met v/d-valk-complex (2020).

8 Pagina 4 Zodoende zijn de verschillen tussen de situatie zonder en met v/d-valk te onderscheiden in zowel de huidige situatie (2009) als de toekomstige situatie (2020). De analyse van de verkeersafwikkeling binnen het studiegebied is zowel op een kwalitatieve als kwantitatieve wijze uitgevoerd. De kwalitatieve beoordeling gebeurt op basis van de afwikkelingsbeelden van de simulatie. Daarnaast is de verkeersafwikkeling kwantitatief beoordeeld. Hierbij is gekozen om de reistijd op een aantal belangrijke relaties inzichtelijk te maken. De analyse resulteert in een beoordeling van het effect van de vestiging van het Van der Valk-complex.

9 Pagina 5 3 Uitgangspunten 3.1 Studiegebied Het studiegebied voor de afwikkelingsstudie betreft het wegvak van de Zuiderval met als noordelijke begrenzing het kruispunt met de Getfert - Varviksingel en als zuidelijke begrenzing het kruispunt Buurserstraat - Vlierstraat (zie figuur 3.1). Figuur 3.1: Studiegebied 3.2 Vormgeving kruispunten Voor alle kruispunten in het studiegebied is uitgegaan van de bestaande vormgeving. Het Van der Valk-restaurant wordt ontsloten op de Zuiderval door middel van een nieuw kruispunt van de Rottumerooglaan met de Zuiderval. Het verkeer vanaf het restaurant kan op dit kruispunt enkel rechtsaf richting de A35. In deze studie is uitgegaan van een vormgeving van het nieuwe VRI-kruispunt Zuiderval - Rottumerooglaan zoals is weergegeven in figuur 3.2.

10 Pagina 6 Zuiderval voetganger fiets Rottumerooglaan sr r L s vrij s s bus Zuiderval Figuur 3.2: Uitgangspunt vormgeving VRI-kruispunt Zuiderval Rottumerooglaan 3.3 Varianten en analyseperioden In deze studie zijn de volgende vier varianten geanalyseerd: 1. huidig verkeersaanbod zonder v/d-valk-complex (2009); 2. huidig verkeersaanbod met v/d-valk-complex (2009); 3. toekomstig verkeersaanbod zonder v/d-valk-complex (2020); 4. toekomstig verkeersaanbod met v/d-valk-complex (2020). Per variant zijn de volgende dagperioden beschouwd: - ochtendspits ( uur); - avondspits ( uur); - dalperiode ( uur); - zaterdag(middag)spits ( uur). 3.4 Intensiteiten De verkeersintensiteiten zijn afkomstig van het statische verkeersmodel van de gemeente Enschede. Onlangs is dit verkeersmodel in opdracht van de gemeente Enschede door Goudappel Coffeng geactualiseerd door het Van der Valk-complex in het model op te nemen. In deze studie is het model uitgebreid met een zaterdagmiddagperiode. De modelvariant voor de huidige situatie heeft als basisjaar Met behulp van interpolatie tussen 2007 en 2020 zijn de verkeerscijfers voor het jaar 2009 bepaald.

11 Pagina 7 De verkeerscijfers voor de dalperiode zijn bepaald op basis van de restdagperiode. De restdagintensiteiten zijn de etmaalintensiteiten minus de intensiteiten in de ochtenden avondspitsperiode. De restdagperiode omvat dus zowel de nacht- als de dalperiode (tussen de ochtend- en avondspits) en duurt in totaal 20 uur. Uit gegevens van het MON 2006 ((Mobiliteitsonderzoek Nederland 2006, AVV 2007) is afgeleid dat een daluur circa 10% van de totale restdagperiode bevat. Dit percentage is gehanteerd om de intensiteiten van de dalperiode (in deze studie van tot uur) te herleiden. Het statische verkeersmodel voor de zaterdagmiddagperiode rekent enkel in motorvoertuigen. Voor de VISSIM-simulaties is derhalve een aanname gedaan voor het vrachtwagenpercentage in de zaterdagmiddagperiode. Aangenomen is dat het vrachtwagenpercentage in de zaterdagmiddagperiode de helft is van het vrachtwagenpercentage in de restdagperiode. Deze aanname resulteert in een vrachtwagenpercentage voor de zaterdagmiddagperiode van 5% in 2009 en 6% in de De intensiteiten van het langzaam verkeer (fietsers- en voetgangers) worden overgenomen uit de laatste versie van het dynamische verkeersmodel van de gemeente Enschede (VISSIM-model), zoals geleverd door Goudappel Coffeng.

12 Pagina 8 4 Resultaten 4.1 Resultaten kruispuntberekeningen Alvorens in te gaan op de resultaten van dynamische simulaties, wordt in deze paragraaf eerst kort ingegaan op de uitkomsten van de kruispuntberekeningen. Tevens worden de resultaten van de kruispuntberekeningen voor de ongeregelde kruispunten Wethouder Beversstraat - Texellaan en Wethouder Beversstraat - Spaansland Resultaten VRI-berekeningen De VRI-kruispunten zijn doorgerekend met het rekenprogramma COCON. De uitkomsten zijn enerzijds gebruikt om de maximumgroentijden in de voertuigafhankelijke regelingen te bepalen en anderzijds om een eerste indruk te krijgen van de mate van (over)belasting van de kruispunten. Uit de VRI-berekeningen blijkt dat in de huidige situatie (2009) geen overbelasting plaatsvindt, zowel in de situatie zonder als met het Van der Valk-complex. In de 2020 situatie komt echter wel oververzadiging voor, zowel in de situatie zonder als met Van der Valk. In de ochtendspits 2020 komt oververzadiging voor op beide kruispunten van de aansluiting met de A35, op de rijstroken richting het centrum. De verzadigingsgraden op de linksaffer vanaf de zuidelijke afrit van de A35 en de rechtdoorgaande rijstrook op de Buurserstraat liggen rond de 105%. Dit betekent dat op de afrit van de A35 en op de Buurserstraat structurele files te verwachten zijn. In de avondspits 2020 is het kruispunt Zuiderval - Wethouder Beversstraat overbelast, met name richting de aansluiting met de A35. Ook in de zaterdagmiddagspits in 2020 is dit kruispunt overbelast. In deze periode zijn er meerdere richtingen met een verzadigingsgraad van circa 95%. Dit betekent dat er op die richtingen lange wachtrijen te verwachten zijn en dat er in piekperioden files ontstaan die maar langzaan oplossen Resultaten voorrangskruispunten De voorrangskruispunten Wethouder Beversstraat - Texellaan en Wethouder Beversstraat - Spaansland zijn doorgerekend met de methode Slop. Hieruit is gebleken dat in 2020 op beide nog net geen VRI gewenst is. Met name de zaterdagspits is kritiek, omdat er dan aanzienlijk meer verkeersaanbod is op de Texellaan en het Spaansland. In tegenstelling tot de Slop-methode, tonen de uitkomsten van de OMNI-X-berekeningen wel degelijk aan dat de bestaande vormgeving van beide kruispunten in 2020 niet meer voldoet. Hoewel de aanleg van extra opstelvakken (zonder VRI) enige verbetering zal geven, wordt verwacht dat in 2020 op beide kruispunten een VRI noodzakelijk is.

13 Pagina Resultaten VISSIM-simulaties De simulaties zijn zowel kwalitatief als kwantitatief geanalyseerd. De kwalitatieve analyse bestaat uit een beoordeling van het afwikkelingsbeeld in de simulaties. De kwantitatieve analyse is uitgevoerd op basis van reistijden en netwerkprestaties. De simulaties zijn te bekijken door middel van bijgevoegde dvd s, waarop alle VISSIMbestanden zijn opgeslagen Kwalitatieve analyse De VISSIM-simulaties tonen in 2009 nog een redelijke verkeersafwikkeling. De verschillen in de situatie zonder en met Van der Valk-complex zijn over het algemeen gering. In enkele simulaties zijn wezenlijke verschillen geconstateerd tussen de situatie zonder en met het Van der Valk-complex. In de ochtendspits van 2009 komen geen wezenlijke knelpunten voor. In figuur 4.1 zijn de belangrijkste knelpunten van de avondspitssituatie in 2009 weergegeven. Figuur 4.1: Knelpunten avondspits 2009 (zonder en met v.d. Valk)

14 Pagina 10 Op de singels en op de Wethouder Beversstraat komen wachtrijen voor in beide richtingen, met name rechtdoorgaand verkeer. De busingrepen in de verkeersregelingen zijn een belangrijke oorzaak van deze wachtrijen. De wachtrijen op de Wethouder Beversstraat zijn incidenteel en op de singels wat meer structureel aanwezig. Daarnaast staat er in de avondspits een lange wachtrij op de Zuiderval richting de A35 voor het kruispunt met de Wethouder Beversstraat. Deze wachtrij slaat terug tot op het kruispunt met de Singels. In de situatie met Van der Valk-complex is deze wachtrijvorming nog ernstiger en slaat de wachtrij zelfs terug tot aan de rotonde Zuiderval - Haaksbergerstraat.

15 Pagina 11 In 2020 is de Zuiderval overbelast in de ochtend-, avond- en zaterdagmiddagspits en zowel in de situatie zonder als met Van der Valk-complex. In figuur 4.2 zijn de knelpunten in de ochtendspits van 2020 weergegeven. Het grootste knelpunt is de aansluiting met de A35. Het verkeersaanbod vanaf de A35 (west) en de Buurserstraat kan op het zuidelijke kruispunt niet verwerkt worden. Dit resulteert in filevorming op de A35. In de situatie zonder Van der Valk is de filevorming nog redelijk beperkt, in tegenstelling tot de situatie met Van der Valk. Ook op de Buurserstraat ontstaat in beide situaties een file die terugslaat tot voorbij het kruispunt met de Vlierstraat. Figuur 4.2: Knelpunten ochtendspits 2020 (zonder en met v.d. Valk)

16 Pagina 12 Tevens veroorzaakt het verkeersaanbod naar de A35 (west) een knelpunt op het noordelijke kruispunt. Het linksafslaand verkeer richting de toerit van de A35 kan onvoldoende verwerkt worden, waardoor het verkeer dat van de A35 afkomt (zuidelijke kruispunt) richting het centrum geblokkeerd wordt. Ook op het kruispunt met de Wethouder Beversstraat is de capaciteit beperkt. De knelpunten op de kruispunten van de aansluiting zijn al aangetoond met de VRIberekeningen (zie paragraaf 4.1.1). Hier is sprake van een structureel capaciteitsprobleem. Op het kruispunt met de Wethouder Beversstraat is het enkel een opstellengteprobleem. De knelpunten op de Singels (rechtdoorgaand verkeer) is een op zichzelf staand probleem, dat ook al in de 2009-situatie is geconstateerd, maar die in 2020 ernstiger is.

17 Pagina 13 In figuur 4.3 zijn de knelpunten in de avondspits van 2020 weergegeven. Het grootste knelpunt is het kruispunt met de Wethouder Beversstraat. Het verkeersaanbod richting de A35 kan niet worden verwerkt. Ook is er een capaciteitsprobleem in de tegenovergestelde richting, veroorzaakt door de behoorlijk grote linksafstroom vanaf de Wethouder Beverssstraat. De wachtrij slaat terug tot op de aansluiting met de A35. Hierdoor ontstaat in de situatie met Van der Valk zelfs enige tijd terugslag tot op de A35. Daarnaast is er ook in deze situatie een op zichzelf staand capaciteitsprobleem voor het rechtdoorgaande verkeer op de Singels, dat ook al in de 2009-situatie is geconstateerd. Figuur 4.3: Knelpunten avondspits 2020 (zonder en met v.d.valk)

18 Pagina 14 In figuur 4.4 zijn de knelpunten van de zaterdagmiddagspits van 2020 weergegeven. Figuur 4.4: Knelpunten zaterdagmiddagspits 2020 (met v.d.valk) Het kruispunt met de Wethouder Beversstraat vormt het grootste knelpunt. Uit de COCON-berekeningen is al gebleken dat dit kruispunt in 2020 overbelast is. Dit uit zich in wachtrijen op alle richtingen, inclusief op de Texellaan en het Spaansland. Het verkeer uit deze straten krijgen geen mogelijkheid om op te rijden en ondervinden zeer lange wachttijden. Het verschil tussen de situatie zonder en met Van der Valk is in deze situatie, dat de filevorming op de Zuiderval (met name richting het centrum) zonder Van der Valk incidenteel is, maar met Van der Valk structureel en aanzienlijk ernstiger. Daarnaast ontstaan ook in deze situatie lange wachtrijen voor het rechtdoorgaande verkeer op de Singels. In de dalperiode komen geen structurele knelpunten voor.

19 Pagina Kwantitatieve analyse De kwalitatieve analyse is uitgevoerd met behulp van reistijdmetingen op een aantal relaties en de totale netwerkprestaties. Voor de volgende relaties zijn de reistijden bepaald: 1. Zuiderval - A35 (west); 2. A35 (west) - Zuiderval; 3. Singel west-oost; 4. Singel oost-west; 5. Wethouder Beversstraat west-oost; 6. Wethouder Beversstraat oost-west. Ten aanzien van de netwerkprestaties is de totale gemiddelde snelheid van alle voertuigen in de simulatie als indicator gekozen. In figuur 4.5 zijn de gemiddelde snelheden van alle voertuigen in de simulatie gedurende de gehele analyseperiode (alle periodes) weergegeven. Hierbij is uitgegaan van een zelfde weegfactor voor elke periode (ochtend, avond, zaterdagmiddag en dalperiode). Gemiddelde snelheid (km/u) Gemiddelde snelheid (km/u) _zonder_VDV 2009_met_VDV 2020_zonder_VDV 2020_met_VDV 0 Figuur 4.5: Totaal gemiddelde snelheden (ochtend, avond, dal, zaterdag) Gemiddeld over alle perioden geven de uitkomsten een redelijk trapsgewijs beeld, waarbij de 2020-situatie met Van der Valk-complex duidelijk het slechts scoort. De resultaten per spitsperiode laten een duidelijke verschil zien. In de dalperiode scoren alle perioden gelijkwaardig, net onder de 50 km/h. In de ochtendspits is een groot verschil te zien in de prestaties in 2009 en 2020 (zie figuur 4.6). In 2009 zijn er geen

20 Pagina 16 knelpunten, in tegenstelling tot Op het moment dat een netwerk overbelast is, kan een een relatief kleine hoeveelheid extra verkeer (als gevolg van het Van der Valk-complex) een relatief grote hoeveelheid extra vertraging geven. Dit is met name terug te zien in de reistijd op de relatie A35 - Zuiderval (zie figuur 4.7) en verklaart het relatief grote verschil tussen de 2020-situatie zonder en met Van der Valk. Gemiddelde snelheid (km/u) Gemiddelde snelheid (km/u) _zonder_VDV 2009_met_VDV 2020_zonder_VDV 2020_met_VDV 0 Figuur 4.6: Totaal gemiddelde snelheden (ochtendspits) A35 - Zuiderval Reistijd (s) :00 7:10 7:20 7:30 7:40 7:50 8:00 8:10 8:20 8:30 8:40 8:50 9:00 Tijd (min) 2009_zonder_VDV 2009_met_VDV 2020_zonder_VDV 2020_met_VDV Figuur 4.7: Reistijden op de relatie A35 - Zuiderval (ochtendspits)

21 Pagina 17 In figuur 4.7 is overigens duidelijk het in paragraaf genoemde verschil te zien in de beperkte filevorming op de A35 in de situatie in 2020 zonder Van der Valk en de ernstigere filevorming in de situatie 2020 met Van der Valk. In de avondspits zijn er al in 2009 knelpunten aanwezig. De gemiddelde snelheden liggen rond de 35 km/h, terwijl de gemiddelde snelheden in de ochtendspits nog tussen de 40 en 45 km/h liggen. Verder valt in de avondspits op dat de situatie zonder Van der Valk (2009 en 2020) relatief goed scoort ten opzichte van de situatie met Van der Valk (zie figuur 4.8). Dit wordt veroorzaakt doordat in de situatie met Van der Valk de wachtrij op de Zuiderval voor het kruispunt met de Wethouder Beversstraat terugslaat tot voorbij het kruispunt met de Singels en daardoor extra vertraging geeft (zie figuur 4.9). In de 2020 situatie met Van der Valk komt daar nog eens bij dat de wachtrij in de andere richting (richting het centrum) verder terugslaat tot op de aansluiting met de A35, en zelfs enige tijd filevorming op de A35 veroorzaakt. De effecten hiervan zijn te zien in figuur Ook de vertraging op de relatie Wethouder Beversstraat oost-west is ernstiger, veroorzaakt door de grote linksafstroom richting de aansluiting (zie figuur 4.11) Gemiddelde snelheid (km/u) Gemiddelde snelheid (km/u) _zonder_VDV 2009_met_VDV 2020_zonder_VDV 2020_met_VDV 0 Figuur 4.8: Totaal gemiddelde snelheden (avondspits)

22 Pagina 18 Zuiderval - A Reistijd (s) :00 16:10 16:20 16:30 16:40 16:50 17:00 17:10 17:20 17:30 17:40 17:50 18:00 Tijd (min) 2009_zonder_VDV 2009_met_VDV 2020_zonder_VDV 2020_met_VDV Figuur 4.9: Reistijden op de relatie Zuiderval - A35 (avondspits) A35 - Zuiderval Reistijd (s) :00 16:10 16:20 16:30 16:40 16:50 17:00 17:10 17:20 17:30 17:40 17:50 18:00 Tijd (min) 2009_zonder_VDV 2009_met_VDV 2020_zonder_VDV 2020_met_VDV Figuur 4.10: Reistijden op de relatie A35 - Zuiderval (avondspits)

23 Pagina 19 Weth. Beversstraat Oost-West Reistijd (s) :00 16:10 16:20 16:30 16:40 16:50 17:00 17:10 17:20 17:30 17:40 17:50 18:00 Tijd (min) 2009_zonder_VDV 2009_met_VDV 2020_zonder_VDV 2020_met_VDV Figuur 4.11: Reistijden op de relatie Weth. Beversstraat oost-west (avondspits) In figuur 4.9 is te zien dat de situatie 2009 met Van der Valk op sommige momenten hogere reistijden heeft dan de situatie 2020 met Van der Valk. Dit heeft enerzijds te maken met toevalligheden in de simulaties, maar anderzijds met de randen van het studiegebied. In beide gevallen ontstaat er filevorming op de Zuiderval vanaf het kruispunt met de Wethouder Beversstraat tot aan de rotonde Haaksbergerstraat - Zuiderval. Op dat punt begint de reistijdmeting, zodat in beide situaties ongeveer een gelijke maximale reistijd wordt gemeten, omdat over dezelfde lengte dezelfde vertraging wordt ondervonden. Wat niet wordt meegenomen is de vertraging die al verder stroomopwaarts (op de Haaksbergerstraat) wordt opgelopen. Die zal in de situatie 2020 met Van der Valk groter zijn dan in de situatie 2009 met Van der Valk. Dit is onder andere af te leiden uit het feit dat de toename van de reistijd in de situatie 2020 eerder begint en later afneemt dan in Figuur 4.9 geeft dus een enigszins vertekend beeld ten gunste van de situatie Ditzelfde geldt voor de reistijden op de Zuiderval. In de ochtendspits zijn reistijden gemeten op de relatie A35 - Zuiderval die oplopen tot zo n seconden (zie figuur 4.7), terwijl in de avondspits op de relatie Zuiderval - A35 reistijden van maximaal seconden worden gemeten (zie figuur 4.9). Dit wordt veroorzaakt doordat de reistijden op de relatie A35 - Zuiderval worden gemeten vanaf een doorsnede van de A35 tot aan de rotonde Haaksbergerstraat - Zuiderval. Het verkeer komt in de ochtendspits van 2020 al op de A35 in de file te staan en ondervindt vertraging totdat het kruispunt Zuiderval - Wethouder Beversstraat is bereikt. Dit geeft een lange reistijd omdat over een lang traject vertraging wordt ondervonden. In de andere richting wordt de reistijd gemeten vanaf de rotonde Haaksbergerstraat - Zuiderval tot dezelfde

24 Pagina 20 doorsnede op de A35. In deze richting ondervindt het verkeer vertraging over een veel korter traject, namelijk vanaf het beginpunt van de meting (rotonde Haaksbergerstraat) tot en met het kruispunt met de Wethouder Beversstraat. De vertraging die verder stroomopwaarts wordt ondervonden, wordt hierin niet meegenomen. De uitkomsten van de zaterdagperiode laten weer een ander beeld zien (zie figuur 4.12). Gemiddelde snelheid (km/u) Gemiddelde snelheid (km/u) _zonder_VDV 2009_met_VDV 2020_zonder_VDV 2020_met_VDV 0 Figuur 4.12: Totaal gemiddelde snelheden (zaterdagmiddagspits) Hier scoort de situatie met Van der Valk in 2020 aanzienlijk slechter dan de andere situaties. De verklaring hiervoor is dat de filevorming op de Zuiderval voor het kruispunt met de Wethouder Beversstraat (met name richting het centrum) in 2020 zonder Van der Valk incidenteel is, maar met Van der Valk structureel en aanzienlijk ernstiger (zie de figuren 4.13 en 4.14). Ook de wachtrijvorming op de Wethouder Beversstraat (west) is in de situatie met Van der Valk aanzienlijk ernstiger dan in de situatie zonder Van der Valk (zie figuur 4.15).

25 Pagina 21 Zuiderval - A Reistijd (s) :00 14:10 14:20 14:30 14:40 14:50 15:00 15:10 15:20 15:30 15:40 15:50 16:00 Tijd (min) 2009_zonder_VDV 2009_met_VDV 2020_zonder_VDV 2020_met_VDV Figuur 4.13: Reistijden op de relatie Zuiderval - A35 (zaterdagmiddagspits) A35 - Zuiderval Reistijd (s) :00 14:10 14:20 14:30 14:40 14:50 15:00 15:10 15:20 15:30 15:40 15:50 16:00 Tijd (min) 2009_zonder_VDV 2009_met_VDV 2020_zonder_VDV 2020_met_VDV Figuur 4.14: Reistijden op de relatie A35 - Zuiderval (zaterdagmiddagspits)

26 Pagina 22 Weth. Beversstraat West-Oost Reistijd (s) :00 14:10 14:20 14:30 14:40 14:50 15:00 15:10 15:20 15:30 15:40 15:50 16:00 Tijd (min) 2009_zonder_VDV 2009_met_VDV 2020_zonder_VDV 2020_met_VDV Figuur 4.15: Reistijden op de relatie Weth. Beversstr. west-oost (zaterdagmiddagspits) In figuur 4.15, en tevens in figuur 4.11, is te zien dat de reistijd op de Wethouder Beversstraat een sterk fluctuerend verloop laat zien. Ditzelfde patroon is ook te zien op de Singels en wordt verkaard door de busingrepen in de verkeersregelingen. Als een bus arriveert worden alle zijrichtingen afgekapt om de bus zo snel mogelijk groen te geven. Als dit toevallig een paar keer na elkaar gebeurt, kan op de zijrichtingen in korte tijd een lange wachtrij ontstaan, die daarna weer redelijk snel kan oplossen (als de richting niet oververzadigd is). Voor het rechtdoorgaande verkeer op de Zuiderval hebben de busingrepen geen invloed, omdat de bus parallel aan de Zuiderval rijdt.

27 Pagina 23 5 Conclusies en aanbevelingen 5.1 Conclusies Ten behoeve van de voorgenomen bouw van een Van der Valk-restaurant inclusief congreslocatie is een verkeersafwikkelingsstudie uitgevoerd met als doelstelling de effecten te bepalen ten aanzien van de verkeersafwikkeling. Hieruit komen een aantal conclusies naar voren. De Zuiderval is een behoorlijk zwaar belaste stadsweg die een belangrijke toegangsweg vormt tot het centrum van Enschede. In de huidige situatie is er al enige overbelasting op de kruispunten met de Wethouder Beversstraat en de Singels, met name in de avondspits. In 2020 ontstaan enkel door de autonome groei (situatie zonder Van der Valk) een aantal ernstige knelpunten in de ochtend-, avond- en zaterdagmiddagspits. De voornaamste knelpunten zijn het kruispunt Zuiderval - Wethouder Beversstraat en de beide kruispunten van de aansluiting met de A35. Het kruispunt Wethouder Beversstraat - Zuiderval is een knelpunt in zowel de ochtend-, avond- als zaterdagmiddagspits, de kruispunten op de aansluiting vormen enkel in de ochtendspits een knelpunt. Daarnaast is er een knelpunt voor het rechtdoorgaande verkeer over de Singels, maar dit houdt weinig verband met het Van der Valk-complex. Het nieuwe kruispunt ten behoeve van de ontsluiting van het Van der Valk-complex (Zuiderval - Rottumerooglaan) vormt geenszins een knelpunt. De aanliggende kruispunten (Wethouder Beversstraat en noordelijke kruispunt aansluiting A35) zijn maatgevend. Het verkeersaanbod van en naar het Van der Valkterrein is dusdanig laag, dat dit altijd afgewikkeld kan worden. Wel komt er incidenteel terugslag voor van wachtrijen vanaf de aansluiting met de A35, waardoor het kruispunt geblokkeerd wordt. Deze blokkades kunnen echter eenvoudig voorkomen worden door toepassing van filedetectie. Het Van der Valk-complex genereert relatief gezien weinig extra verkeer. Omdat de Zuiderval echter al zwaar belast is, kan deze kleine hoeveelheid extra verkeer de totale verkeersafwikkeling aanzienlijk verslechteren. In de ochtend- en avondspits van 2020 is de extra hoeveelheid verkeer als gevolg van het Van der Valk-complex slechts 1% van de totale hoeveelheid verkeer binnen het studiegebied, terwijl de gemiddelde snelheid van alle voertuigen binnen het studiegebied afneemt met 20% (in de ochtendspits van 29 naar 23 km/h en in de avondspits van 35 naar 28 km/h). In de zaterdagmiddagperiode is de toename van de totale hoeveelheid verkeer ook slechts 1%, terwijl de afname van de gemiddelde snelheid zelfs meer dan 30% is (van 32 naar 22 km/h).

28 Pagina 24 De voorrangskruispunten van de Wethouder Beversstraat met de Texellaan en het Spaansland geven problemen in de 2020 situatie. De wachtrijen op het kruispunt Zuiderval - Wethouder Beversstraat worden dusdanig lang, dat de Texellaan en het Spaansland geblokkeerd worden. 5.2 Aanbevelingen De Zuiderval heeft in 2020 een structureel capaciteitsprobleem, zowel zonder als met Van der Valk-complex. Aanbevolen wordt om de mogelijkheden van capaciteitsuitbreiding te onderzoeken, bijvoorbeeld verdubbeling van het aantal rijstroken op de Zuiderval. Verwacht wordt dat met een dergelijke capaciteitsuitbreiding de vestiging van het Van der Valk-complex geen extra nadelige effecten op de verkeersafwikkeling geeft. In de huidige situatie geeft het Van der Valk-complex voornamelijk een extra (over)belasting op het kruispunt Zuiderval - Wethouder Beversstraat. Aanbevolen wordt om de mogelijkheden en effecten te onderzoeken van een volledige aansluiting van het Van der Valk-complex op de Zuiderval via de Rottumerooglaan. Ten slotte wordt aanbevolen om een oplossing te zoeken voor de blokkade van de Texellaan en het Spaansland. Wellicht is een uitbreiding van de voorrangskruispunten voldoende, maar gezien de korte afstanden tot het kruispunt met de Zuiderval en de groei van het verkeersaanbod op de Texellaan en het Spaansland wordt verwacht dat het meeregelen van deze kruispunt met de VRI op het kruispunt Zuiderval - Wethouder Beversstraat noodzakelijk is.

Gemeente Enschede. Verkeersafwikkelingsstudie Zuiderval Resultaten aanvullende simulaties

Gemeente Enschede. Verkeersafwikkelingsstudie Zuiderval Resultaten aanvullende simulaties Gemeente Enschede Verkeersafwikkelingsstudie Zuiderval Resultaten aanvullende simulaties Gemeente Enschede Verkeersafwikkelingsstudie Zuiderval Resultaten aanvullende simulaties Datum 6 november 29 ESD131/Bsm/1362

Nadere informatie

Gemeente Heusden. Aanvullend onderzoek aansluitingen Drunen Eindrapport

Gemeente Heusden. Aanvullend onderzoek aansluitingen Drunen Eindrapport Gemeente Heusden Aanvullend onderzoek aansluitingen Drunen Eindrapport Gemeente Heusden Aanvullend onderzoek aansluitingen Drunen Eindrapport Datum 10 april 2008 HSE046/Wnj/0422 Kenmerk Eerste versie Documentatiepagina

Nadere informatie

RINGWEG OOST LEIDEN verkeerssimulaties

RINGWEG OOST LEIDEN verkeerssimulaties RINGWEG OOST LEIDEN verkeerssimulaties 1 juni 2012 INHOUDSOPGAVE INLEIDING 2 VARIANTEN RESULTATEN VARIANT 1 EN 2 UITWERKING VARIANT 1 CONCLUSIES 1 INLEIDING Voor de Ringweg Oost is voor de toekomstige

Nadere informatie

Gemeente Dordrecht. Afwikkelingstudie verkeer Dordtse Kil IV

Gemeente Dordrecht. Afwikkelingstudie verkeer Dordtse Kil IV Gemeente Dordrecht Afwikkelingstudie verkeer Dordtse Kil IV Gemeente Dordrecht Afwikkelingstudie verkeer Dordtse Kil IV Datum 14 april 214 Kenmerk DRT138/Bsm/968.1 Eerste versie www.goudappel.nl goudappel@goudappel.nl

Nadere informatie

Simulatiestudie versmalling Generaal Spoorlaan

Simulatiestudie versmalling Generaal Spoorlaan Gemeente Rijswijk Simulatiestudie versmalling Generaal Spoorlaan Resultaten simulatiestudie Gemeente Rijswijk Simulatiestudie versmalling Generaal Spoorlaan Resultaten simulatiestudie Datum 2 december

Nadere informatie

Bestemmingsplan. Bedrijventerrein Vorstengrafdonk - Oss bijlage 11 bij toelichting. Onderzoek ontsluiting Vorstengrafdonk december 2008

Bestemmingsplan. Bedrijventerrein Vorstengrafdonk - Oss bijlage 11 bij toelichting. Onderzoek ontsluiting Vorstengrafdonk december 2008 Bestemmingsplan Bedrijventerrein Vorstengrafdonk - Oss - 2013 bijlage 11 bij toelichting Onderzoek ontsluiting Vorstengrafdonk december 2008 Bestemmingsplan Bedrijventerrein Vorstengrafdonk - 2013 bijlage

Nadere informatie

Larserknoop Lelystad Verkeerskundige analyse

Larserknoop Lelystad Verkeerskundige analyse Larserknoop Lelystad Verkeerskundige analyse projectnr. 196305 revisie 3 23 maart 2010 Opdrachtgever Gemeente Lelystad Postbus 91 8200 AB LELYSTAD datum vrijgave beschrijving revisie goedkeuring vrijgave

Nadere informatie

Verkeersafwikkeling Oegstgeest a/d Rijn en Frederiksoord Zuid

Verkeersafwikkeling Oegstgeest a/d Rijn en Frederiksoord Zuid Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 VB Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Goudappel Cofferig Adviseurs verkeer en vervoer

Goudappel Cofferig Adviseurs verkeer en vervoer Goudappel Cofferig Adviseurs verkeer en vervoer Technische Dienst Beemster en Zeevang Verkenning aansluiting Purmerenderweg - N244 Datum 26 april 2007 Kenmerk TDB004/Adr/0016 Eerste versie 12 maart 2007

Nadere informatie

Gemeente Dordrecht. Verkeersafwikkeling Provincialeweg Dordrecht Technische rapportage statisch en dynamisch verkeersmodel

Gemeente Dordrecht. Verkeersafwikkeling Provincialeweg Dordrecht Technische rapportage statisch en dynamisch verkeersmodel Gemeente Dordrecht Verkeersafwikkeling Provincialeweg Dordrecht Technische rapportage statisch en dynamisch verkeersmodel Gemeente Dordrecht Verkeersafwikkeling Provincialeweg Dordrecht Technische rapportage

Nadere informatie

Kruispunt 1, 2 en 3: Aansluiting N307 - A50

Kruispunt 1, 2 en 3: Aansluiting N307 - A50 Kruispunt 1, 2 en 3: Aansluiting N307 - A50 A50 A50 Inhoud Samenvatting kruispunt 1, 2 en 3 5 1 Kruispunt 1, 2 en 3 7 1.1 Inleiding 7 1.2 Observaties 1.3 Analyse 8 9 1.4 Maatregelen 11 1.5 Kosten 11 Bijlage

Nadere informatie

Memo. Inleiding. Onderwerp: Memo doorstroming rotonde Parklaan Zandlaan - Horalaan

Memo. Inleiding. Onderwerp: Memo doorstroming rotonde Parklaan Zandlaan - Horalaan Memo Onderwerp: Memo doorstroming rotonde Parklaan Zandlaan - Horalaan Kampen, Projectomschrijving: 30 november 2018 Simulatie rotonde Parklaan Zandlaan Horalaan. Van: BonoTraffics bv, Opgesteld door:

Nadere informatie

Bestemmingsplan. Midden-Noord - Oss Ontwerp. Bijlagen 9 - aanvullend verkeersonderzoek maatregelen januari 2011 tuincentrum

Bestemmingsplan. Midden-Noord - Oss Ontwerp. Bijlagen 9 - aanvullend verkeersonderzoek maatregelen januari 2011 tuincentrum Bestemmingsplan Midden-Noord - Oss - 2012 Bijlagen 9 - aanvullend verkeersonderzoek maatregelen januari 2011 tuincentrum Ontwerp Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum

Nadere informatie

C O N C E P T. 1 Inleiding. De Monarch Den Haag. Provast. Nadere kruispuntanalyse. 4 maart 2013 PVT021/Nhn/ februari 2013

C O N C E P T. 1 Inleiding. De Monarch Den Haag. Provast. Nadere kruispuntanalyse. 4 maart 2013 PVT021/Nhn/ februari 2013 Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

N62: Deelproject Sloeweg. Dynamische verkeersonderzoek nulplus alternatieven

N62: Deelproject Sloeweg. Dynamische verkeersonderzoek nulplus alternatieven Provincie Zeeland N62: Deelproject Sloeweg Dynamische verkeersonderzoek nulplus alternatieven Colofon RAPPORTGEGEVENS Opdrachtgever: Provincie Zeeland Contactpersoon Ir. J.G.M. Bakx opdrachtgever: Projectomschrijving:

Nadere informatie

Antonlaan - Steynlaan - Slotlaan

Antonlaan - Steynlaan - Slotlaan Antonlaan - Steynlaan - Slotlaan Kruispuntanalyse diverse varianten (versie 2.0) Opdrachtgever Opdrachtnemer Gemeente Zeist DTV Consultants B.V. Marcel Kant TRB-150035 Breda, 24 augustus 2015 Niets uit

Nadere informatie

MEMO DHV B.V. Logo. : IKEA Beheer : drs. ing. B (Bjorn) Hondelink

MEMO DHV B.V. Logo. : IKEA Beheer : drs. ing. B (Bjorn) Hondelink Logo MEMO Aan Van Dossier Project Betreft : IKEA Beheer : drs. ing. B (Bjorn) Hondelink : D0802-02-001 : aanvullend verkeerskundig onderzoek : beoordeling verkeersafwikkeling IKEA Ekkersrijt Ons kenmerk

Nadere informatie

Capaciteitsanalyse Van Zijstweg

Capaciteitsanalyse Van Zijstweg Capaciteitsanalyse Van Zijstweg Resultaten simulatiestudie busbaan in zuidligging 2 x 1 2 x 1,5 BC 4490-101-100 21-10-13 1 Inhoudsopgave Doel Uitgangspunten Wijze van beoordeling verkeersafwikkeling Knoppen

Nadere informatie

Memo. HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning

Memo. HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning Memo Aan: Dhr. W. Wullaert Van: Anneke Merkx Datum: 1 januari 201 Kopie: - Ons kenmerk: N002_T&P_BA5-102-101 Classificatie: Vertrouwelijk HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning Onderwerp: Verkeersgeneratie

Nadere informatie

Verkeersafwikkeling. 2e Hogeweg Onderzoek noodzaakbepaling VRl's twee kruispunten. Opdrachtgever. Opdrachtnemer

Verkeersafwikkeling. 2e Hogeweg Onderzoek noodzaakbepaling VRl's twee kruispunten. Opdrachtgever. Opdrachtnemer Verkeersafwikkeling 2e Hogeweg Onderzoek noodzaakbepaling VRl's twee kruispunten Opdrachtgever Opdrachtnemer Naam: Gemeente Zeist Afdeling: Realisatie & Beheer Postbus 513 3700 AM Zeist DTV Consultants

Nadere informatie

Provincie Noord-Brabant. Analyse oplossingsrichtingen

Provincie Noord-Brabant. Analyse oplossingsrichtingen Provincie Noord-Brabant Analyse oplossingsrichtingen Odiliapeel Provincie Noord-Brabant Analyse oplossingsrichtingen Odiliapeel Datum 28 november 2014 Kenmerk NBA290/Wrd/004 Eerste versie 7 november 2014

Nadere informatie

memo Gemeente Oegstgeest Onderzoek verkeersafwikkeling MEOB terrein Datum: 18 februari 2016

memo Gemeente Oegstgeest Onderzoek verkeersafwikkeling MEOB terrein Datum: 18 februari 2016 memo Postbus 150, 3000 AD Rotterdam Telefoon: 010 2018555 Fax: 010 4121039 E mail: info@rho.nl Aan: Onderwerp: Gemeente Oegstgeest Onderzoek verkeersafwikkeling MEOB terrein Datum: 18 februari 2016 Referte:

Nadere informatie

BrabantWonen Definitief. Verkeersonderzoek herontwikkeling Orthen-Links

BrabantWonen Definitief. Verkeersonderzoek herontwikkeling Orthen-Links BrabantWonen Definitief Verkeersonderzoek herontwikkeling Orthen-Links BrabantWonen Verkeersonderzoek herontwikkeling Orthen-Links Datum 28 maart 2012 Kenmerk BBW002/Wrd/0006 Eerste versie 21 oktober 2011

Nadere informatie

Flevokust_verkeersmodel_Lelystad\ LLS Met de varianten Referentie 2011 Planjaar 2020 GE Planjaar 2020 RC Planjaar 2030 GE Planjaar 2030 RC

Flevokust_verkeersmodel_Lelystad\ LLS Met de varianten Referentie 2011 Planjaar 2020 GE Planjaar 2020 RC Planjaar 2030 GE Planjaar 2030 RC Memo nummer 02 datum 11 november 2014 aan R. Wilms Provincie Flevoland W. Kaljouw van Hans van Herwijnen Antea Group kopie Marijke Visser Robin Huizenga Antea Group Antea Group project Vervolg op de plan-

Nadere informatie

VERKEERSONDERZOEK. Op gen Hek, Voerendaal. Datum : 2 december 2014

VERKEERSONDERZOEK. Op gen Hek, Voerendaal. Datum : 2 december 2014 VERKEERSONDERZOEK Op gen Hek, Voerendaal Datum : 2 december 2014 Rapportnummer : 214-VOH-verkeer-v2 Koolweg 64 5759 PZ Helenaveen Tel. 0493-539803 E-mail. mena@m-en-a.nl ING: NL37 INGB 0007622002 K.v.K.

Nadere informatie

Gemeente Waalwijk Verkeersonderzoek BOL.com Definitief Datum 7 november 2016 Kenmerk WWK100/WRD/ Eerste versie 9 augustus 2016

Gemeente Waalwijk Verkeersonderzoek BOL.com Definitief Datum 7 november 2016 Kenmerk WWK100/WRD/ Eerste versie 9 augustus 2016 Gemeente Waalwijk Verkeersonderzoek BOL.com Definitief Gemeente Waalwijk Verkeersonderzoek BOL.com Definitief Datum 7 november 2016 Kenmerk WWK100/WRD/0002.01 Eerste versie 9 augustus 2016 www.goudappel.nl

Nadere informatie

Afwikkelingsanalyse VRI Nijmeegseweg - L.J. Costerstraat

Afwikkelingsanalyse VRI Nijmeegseweg - L.J. Costerstraat Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Verkeerseffect aanpassing bestemmingsplan 'De Driehoek', vier scenario s

Verkeerseffect aanpassing bestemmingsplan 'De Driehoek', vier scenario s Notitie / Memo Aan: Gemeente Ermelo Van: Peter Nijhout, Marek Vesely & Jelmer Droogsma Datum: 12 oktober 2017 Kopie: Ons kenmerk: BE3581-105 Classificatie: Projectgerelateerd HaskoningDHV Nederland B.V.

Nadere informatie

Plaats en datum Referentienummer Kenmerk De Bilt, 9 februari 2012 T&M FdJ/jj

Plaats en datum Referentienummer Kenmerk De Bilt, 9 februari 2012 T&M FdJ/jj Memo Plaats en datum Referentienummer Kenmerk De Bilt, 9 februari 2012 T&M-1034502-FdJ/jj 307175 Aan Gerdien Priester Kopie aan Rob Meijer Mark Aarts Arie van der Spoel Van Jan Janssen Betreft Rijtijden

Nadere informatie

Van Riezen & Partners Eindrapportage. Transformatie ING panden Haarlemmerweg Verkeerskundige onderbouwing bestemmingsplan

Van Riezen & Partners Eindrapportage. Transformatie ING panden Haarlemmerweg Verkeerskundige onderbouwing bestemmingsplan Van Riezen & Partners Eindrapportage Transformatie ING panden Haarlemmerweg Verkeerskundige onderbouwing bestemmingsplan Van Riezen & Partners Eindrapportage Transformatie ING panden Haarlemmerweg Verkeerskundige

Nadere informatie

1 Inleiding. Verkeerseffecten Westlandse Zoom. Figuur 1.1: Overzicht bouwlocaties De Westlandse Zoom. Gemeente Westland. Kruispunt analyses

1 Inleiding. Verkeerseffecten Westlandse Zoom. Figuur 1.1: Overzicht bouwlocaties De Westlandse Zoom. Gemeente Westland. Kruispunt analyses Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Analyse verkeersafwikking verbinding A8 - A9

Analyse verkeersafwikking verbinding A8 - A9 Provincie Noord-Holland Definitief Analyse verkeersafwikking verbinding A8 - A9 Analyse van de verschillen alternatieven door middel van microsimulatie Provincie Noord-Holland Analyse verkeersafwikkeling

Nadere informatie

VERKEERSONDERZOEK. Op Gen Hek, Voerendaal. Datum : 6 augustus 2014

VERKEERSONDERZOEK. Op Gen Hek, Voerendaal. Datum : 6 augustus 2014 VERKEERSONDERZOEK Op Gen Hek, Voerendaal Datum : 6 augustus 2014 Rapportnummer : 214-VOH-verkeer-v1 Koolweg 64 5759 PZ Helenaveen Tel. 0493-539803 E-mail. mena@m-en-a.nl ING: NL37 INGB 0007622002 K.v.K.

Nadere informatie

Mogelijkheid woningbouw Limmen Zandzoom

Mogelijkheid woningbouw Limmen Zandzoom Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

1 Inleiding. Verkeersonderzoek Marickenzijde. 1.1 Aanleiding. Figuur 1.1: locatie nieuwbouwproject Marickenzijde. Gemeente De Ronde Venen

1 Inleiding. Verkeersonderzoek Marickenzijde. 1.1 Aanleiding. Figuur 1.1: locatie nieuwbouwproject Marickenzijde. Gemeente De Ronde Venen Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Gemeente Heerhugowaard. Visie Zuidtangent. Een overzicht van N242 tot aan de Oosttangent

Gemeente Heerhugowaard. Visie Zuidtangent. Een overzicht van N242 tot aan de Oosttangent Gemeente Heerhugowaard Visie Zuidtangent Een overzicht van N242 tot aan de Oosttangent Gemeente Heerhugowaard Visie Zuidtangent Een overzicht van N242 tot aan de Oosttangent Datum 2 mei 2012 Kenmerk HHW036/Mmj/0186

Nadere informatie

MER Capaciteitsvergroting N209 Doenkade en reconstructie knoop A13-N209 Dynamische verkeerssimulatie

MER Capaciteitsvergroting N209 Doenkade en reconstructie knoop A13-N209 Dynamische verkeerssimulatie MER Capaciteitsvergroting N209 Doenkade en reconstructie knoop A13-N209 Dynamische verkeerssimulatie Provincie Zuid-Holland 16 oktober 2009 Eindrapport 9R9099.A33 George Hintzenweg 85 Postbus 8520 3009

Nadere informatie

Toelichting op vragen over het MER

Toelichting op vragen over het MER Bestuur Regio Utrecht (BRU) Toelichting op vragen over het MER Datum 20 november 2007 TMU054/Brg/0725 Kenmerk Eerste versie 1 Aanleiding Tijdens een werkbijeenkomst van de gemeenteraad van Bunnik op 1

Nadere informatie

Analyse doorstroming gemotoriseerd verkeer op t Goylaan

Analyse doorstroming gemotoriseerd verkeer op t Goylaan Analyse doorstroming gemotoriseerd verkeer op t Goylaan Herinrichting van t Goylaan zorgt voor verbeterde doorstroming t Goylaan in gemeente Utrecht is medio 2016 heringericht. De 2 x 2 rijstroken zijn

Nadere informatie

Bureau Ruimtewerk/ Tergooiziekenhuizen. Verkeersprognose omgeving Monnikenberg

Bureau Ruimtewerk/ Tergooiziekenhuizen. Verkeersprognose omgeving Monnikenberg Bureau Ruimtewerk/ Tergooiziekenhuizen Verkeersprognose omgeving Monnikenberg Bureau Ruimtewerk/Tergooiziekenhuizen Verkeersprognose omgeving Monnikenberg Datum 20 januari 2012 Kenmerk BRW006/Gth/0013

Nadere informatie

Colofon. Projectgroep bestaande uit: M.O.A. Scheepers L.A.J. Bouwens R. Huizenga W. Moerland. Tekstbijdragen: Fotografie: Vormgeving:

Colofon. Projectgroep bestaande uit: M.O.A. Scheepers L.A.J. Bouwens R. Huizenga W. Moerland. Tekstbijdragen: Fotografie: Vormgeving: Colofon Toelichting op revisie 02: In juli 2013 is een rapportage opgesteld met projectnummer 0258984 op basis van het destijds voor handen zijnde stedenbouwkundig plan. In november 2013 is gevraagd om

Nadere informatie

Notitie. Referentienummer Datum Kenmerk 10 december Betreft Simulatie Herenweg Nollenweg

Notitie. Referentienummer Datum Kenmerk 10 december Betreft Simulatie Herenweg Nollenweg Notitie Datum Kenmerk 10 december 2013 332356 Betreft Simulatie Herenweg Nollenweg In 2012 hebben Provinciale Staten het Uitvoeringsprogramma Visie OV 2020 vastgesteld. Een van de deelprogramma s is het

Nadere informatie

Memo Reconstructie N240, analyse verkeersaantrekkende werking

Memo Reconstructie N240, analyse verkeersaantrekkende werking 1 Memo Reconstructie N240, analyse verkeersaantrekkende werking Memo betreft Reconstructie N240, analyse verkeersaantrekkende werking revisie 01 memonr. 2010.24 aan Peter Hopman Provincie Noord-Holland

Nadere informatie

Klankbordgroep. Presentatie verkeersmodel effect alternatieven Verkeersstudie Stationsontwikkeling Soest Zuid

Klankbordgroep. Presentatie verkeersmodel effect alternatieven Verkeersstudie Stationsontwikkeling Soest Zuid Klankbordgroep Presentatie verkeersmodel effect alternatieven Verkeersstudie Stationsontwikkeling Soest Zuid Amersfoort 21 februari 2012 Albert Nauta, Chantal van der Krogt Inhoud 1. Terugblik vorige klankbordgroep

Nadere informatie

Variantenstudie oeververbinding in de N522 bij de Amstel

Variantenstudie oeververbinding in de N522 bij de Amstel Provincie Noord-Holland Variantenstudie oeververbinding in de N522 bij de Amstel Deel verkeer Provincie Noord-Holland Variantenstudie oeververbinding in de N522 bij de Amstel Deel verkeer Datum 6 april

Nadere informatie

Onderzoeksrapportage Ontsluiting Smitsweg

Onderzoeksrapportage Ontsluiting Smitsweg Onderzoeksrapportage Documentbeheer Fout! Fout! Fout! Verwijzingsbron Verwijzingsbron Auteur niet gevonden. niet gevonden. Verwijzingsbron Opmerkingen niet gevonden. 0.1 03-01-2008 Johan Feld Concept Bijlagen

Nadere informatie

Klankbordgroep. Inhoud. Presentatie verkeersmodel huidige situatie Verkeersstudie Stationsontwikkeling Soest Zuid

Klankbordgroep. Inhoud. Presentatie verkeersmodel huidige situatie Verkeersstudie Stationsontwikkeling Soest Zuid Klankbordgroep Presentatie verkeersmodel huidige situatie Verkeersstudie Stationsontwikkeling Soest Zuid Amersfoort 10 januari 2012 Albert Nauta, Chantal van der Krogt Inhoud 1. Doel verkeersstudie 2.

Nadere informatie

Cameraonderzoek kruispunt Stationsweg-Burgemeester Van Roijensingel. Eindrapportage

Cameraonderzoek kruispunt Stationsweg-Burgemeester Van Roijensingel. Eindrapportage Cameraonderzoek kruispunt Stationsweg-Burgemeester Van Roijensingel Eindrapportage Keypoint Consultancy bv Institutenweg 32 7521 PK Enschede www.keypoint.eu Tel. 053 482 57 00 Fax 053 482 57 29 info@keypoint.eu

Nadere informatie

Gemeente Uithoorn. Uitwerking varianten. landbouwverkeer N201

Gemeente Uithoorn. Uitwerking varianten. landbouwverkeer N201 Gemeente Uithoorn Uitwerking varianten landbouwverkeer N201 Gemeente Uithoorn Uitwerking varianten landbouwverkeer N201 Datum 14 augustus 2012 Kenmerk UHN031/Bqt/0173 Eerste versie 10 augustus 2012 Documentatiepagina

Nadere informatie

1 Inleiding. 2 Uitgangspunten. Ontwikkeling Spaklerweg. Leeswijzer. Kroonenberg Groep. 9 augustus 2012 KBG002/Bkd/0008

1 Inleiding. 2 Uitgangspunten. Ontwikkeling Spaklerweg. Leeswijzer. Kroonenberg Groep. 9 augustus 2012 KBG002/Bkd/0008 Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Aanvullende werkzaamheden MER N244 Purmerend

Aanvullende werkzaamheden MER N244 Purmerend Aanvullende werkzaamheden MER N244 Purmerend ontwerp en toetsing kruisingen aansluiting N244 op A7 Definitief Provincie Noord-Holland Directie Beleid Sector Verkeer en Vervoer Grontmij Nederland B.V. De

Nadere informatie

GEBIEDSONTWIKKELINGEN HARGA-NOORD: VERWACHTINGEN VOOR VERKEER

GEBIEDSONTWIKKELINGEN HARGA-NOORD: VERWACHTINGEN VOOR VERKEER GEBIEDSONTWIKKELINGEN HARGA-NOORD: VERWACHTINGEN VOOR VERKEER GEMEENTE SCHIEDAM 10 augustus 2015 077448676:0.2 - Definitief D03091.000152.0100 Inhoud 1 Inleiding... 2 2 Uitgangspunten en methodiek...

Nadere informatie

HOV-as West Emmaviaduct

HOV-as West Emmaviaduct HOV-as West Emmaviaduct Second opinion verkeerskundig functioneren aansluiting Situatie 2015 Gilbert Mulder/Sjoerd Hoekstra 13 mei 2014 Inhoudsopgave 1. Wat is het doel van de second opinion 2. Welke uitgangspunten

Nadere informatie

Voor de Schaarsdijkweg wordt uitgegaan van de volgende verkeersintensiteiten: Autonome ontwikkeling mvt/etm

Voor de Schaarsdijkweg wordt uitgegaan van de volgende verkeersintensiteiten: Autonome ontwikkeling mvt/etm delaan 18, 52 CV Utrecht Notitie Aan: Gemeente Tiel Onderwerp: Analayse kruising Wielerpark Schaarsdijkweg Tiel Projectnr.: GTi1501 Datum: 8 april 2015 Aanleiding In 201 is een verkeerskundig onderzoek

Nadere informatie

1. De doorstroming op etmaalniveau op de t Goylaan is in 2017 t.o.v licht verbeterd;

1. De doorstroming op etmaalniveau op de t Goylaan is in 2017 t.o.v licht verbeterd; Arane Adviseurs in verkeer en vervoer Groen van Prinsterersingel 43b 2805 TD Gouda Memo e info@arane.nl t 0182 555 030 Van: Aan: Arane Adviseurs in verkeer en vervoer Gemeente Utrecht Datum: 6 april 2017

Nadere informatie

18 december 2014, Versie 1.1 Quick scan Rotonde Molenbroekseloop

18 december 2014, Versie 1.1 Quick scan Rotonde Molenbroekseloop 18 december 2014, Versie 1.1 Quick scan Rotonde Molenbroekseloop Michiel van Rooij Verkeersadvies In opdracht van Gemeente Gemert- Bakel 1. Aanleiding Plangebied In de afgelopen jaren heeft de gemeente

Nadere informatie

Verkeersonderzoek Bedrijvenpark De Kroon Notitie

Verkeersonderzoek Bedrijvenpark De Kroon Notitie Verkeersonderzoek Bedrijvenpark De Kroon Notitie Documentnummer: Status en datum: Definitief/02 2 augustus 2016 Auteur: Ir. N. Rolink Opdrachtgever: Van Wijk Ontwikkeling Postbus 1393 3440 BJ Nieuwegein

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Betreft Nadere toelichting afweging instellen linksafverbod Geldropseweg

gemeente Eindhoven Betreft Nadere toelichting afweging instellen linksafverbod Geldropseweg gemeente Eindhoven Stichting Witte Dorp/De Burgh Openbare Ruimte, Verkeer & Milieu, Verkeer en Openbare Ruimte Van mw. M. Jansen- van der Zande Kamer Telefoon (040) 238 63 88 14 juni 2012 Memo Betreft

Nadere informatie

Gemeenten Maassluis en Midden-Delfland Definitief. Verkeersafwikkeling. aansluitingen 6 en 7 A20

Gemeenten Maassluis en Midden-Delfland Definitief. Verkeersafwikkeling. aansluitingen 6 en 7 A20 Gemeenten Maassluis en Midden-Delfland Definitief Verkeersafwikkeling aansluitingen 6 en 7 A20 Gemeenten Maassluis en Midden-Delfland Definitief Verkeersafwikkeling aansluitingen 6 en 7 A20 Datum 6 oktober

Nadere informatie

Doorstromingsstudie Weefzone R1 binnenring tussen Antwerpen-Oost en Antwerpen-Zuid Microsimulatie belijningsmaatregelen

Doorstromingsstudie Weefzone R1 binnenring tussen Antwerpen-Oost en Antwerpen-Zuid Microsimulatie belijningsmaatregelen Doorstromingsstudie Weefzone R1 binnenring tussen Antwerpen-Oost en Antwerpen-Zuid Microsimulatie belijningsmaatregelen Departement Mobiliteit en Openbare Werken Verkeerscentrum Anna Bijnsgebouw Lange

Nadere informatie

Verkeersonderzoek Nieuweroord

Verkeersonderzoek Nieuweroord Gemeente Leiden Verkeersonderzoek Nieuweroord Verkeerseffecten van nieuwe ontwikkeling Gemeente Leiden Verkeersonderzoek Nieuweroord Verkeerseffecten van nieuwe ontwikkeling Datum 17 april 2015 Kenmerk

Nadere informatie

VERKEERSTOETS BESTEMMINGSPLAN KOLENBRANDERWEG

VERKEERSTOETS BESTEMMINGSPLAN KOLENBRANDERWEG VERKEERSTOETS BESTEMMINGSPLAN KOLENBRANDERWEG GEMEENTE HAAKSBERGEN 11 oktober 2010 075005811:0.5 110301.001599 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Verkeersstructuur 5 2.1 Snelverkeer 5 2.2 Langzaam verkeer 6 2.3 Openbaar

Nadere informatie

Simulatie verkeersafwikkeling Bestemmingsplan Rhone- Forepark

Simulatie verkeersafwikkeling Bestemmingsplan Rhone- Forepark Simulatie verkeersafwikkeling Bestemmingsplan Rhone- Forepark 9 december 2015 Hidde van der Bijl - DSO Verkeer Gemeente Den Haag Max Stoltz Ingenieursbureau Gemeente Den Haag 1 Inhoudsopgave Inleiding...

Nadere informatie

Memo. HaskoningDHV Nederland B.V. Infrastructure

Memo. HaskoningDHV Nederland B.V. Infrastructure Memo Aan: Gemeente Nuenen, Twan van Dijk Van: Pleun Smits Datum: 10 december 2015 Kopie: - Ons kenmerk: N004_INFRA_BB1138-115-100 Classificatie: Projectgerelateerd HaskoningDHV Nederland B.V. Infrastructure

Nadere informatie

Werkdocument Hotel t Koningsbed Versie 16 mei 2012

Werkdocument Hotel t Koningsbed Versie 16 mei 2012 Werkdocument Hotel t Koningsbed Versie 16 mei 2012 1 Inleiding 1.1 Achtergrond Hotel Het Koningsbed is gelegen aan de Prinsenlaan te Groenekan. Het is een van oorsprong agrarisch bedrijf, waar enkele jaren

Nadere informatie

1 Inleiding. 2 Uitgangspunten. Ontsluiting parkeergarage Post.nl. Snippe Projecten BV. Analyse nieuwe varianten. 29 november 2017 SMP005/Adr/0012.

1 Inleiding. 2 Uitgangspunten. Ontsluiting parkeergarage Post.nl. Snippe Projecten BV. Analyse nieuwe varianten. 29 november 2017 SMP005/Adr/0012. Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Emmasingel 15 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5611 AZ Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

1 Inleiding. Effecten openstelling Overdiemerweg. Gemeente Gooise Meren. 26 augustus 2016 Gim003/Sls 26 augustus 2016

1 Inleiding. Effecten openstelling Overdiemerweg. Gemeente Gooise Meren. 26 augustus 2016 Gim003/Sls 26 augustus 2016 Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570666222 F +31 (0)570666888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Verkeersonderzoek Drontermeerdijk. Intensiteiten en omleidingsroute N306

Verkeersonderzoek Drontermeerdijk. Intensiteiten en omleidingsroute N306 Verkeersonderzoek Drontermeerdijk definitief Inhoudsopgave Blz. 1 Inleiding 1 1.1 Aanleiding 1 1.2 Doel verkeersonderzoek 1 1.3 Onderzoeksopzet 2 1.4 Leeswijzer 2 2 Intensiteiten Drontermeerdijk N306

Nadere informatie

Verbreding Utrechtseweg

Verbreding Utrechtseweg Verbreding Utrechtseweg Onderzoek naar de verkeersafwikkeling in verschillende varianten Opdrachtgever Opdrachtnemer Gemeente Zeist Postbus 513 3700 AM ZEIST DTV Consultants B.V. Ing. M.C.M. Kant TRB-120402

Nadere informatie

BEOORDELINGSCRITERIA FIETSOVERSTEEK EIKENLAAN. Algemeen

BEOORDELINGSCRITERIA FIETSOVERSTEEK EIKENLAAN. Algemeen BEOORDELINGSCRITERIA FIETSOVERSTEEK EIKENLAAN Algemeen Met het uitvoeren van het monitoringsplan wordt het functioneren van de fietsoversteek in de verschillende situaties in beeld gebracht, namelijk in

Nadere informatie

Verkeerseffecten brugverbinding Eendragtspolder

Verkeerseffecten brugverbinding Eendragtspolder Gemeente Zuidplas Verkeerseffecten brugverbinding Eendragtspolder Analyse middels verkeersmodel Gemeente Zuidplas Verkeerseffecten brugverbinding Eendragtspolder Analyse middels verkeersmodel Datum 8 augustus

Nadere informatie

MEMO. NoLogo. : Arcadis, mevrouw Yvonne Sanders : ing. Sander Hoen : drs. ing. Albert Erhardt. : Verkeerskundige toets Uitbreiding Makado, Beek

MEMO. NoLogo. : Arcadis, mevrouw Yvonne Sanders : ing. Sander Hoen : drs. ing. Albert Erhardt. : Verkeerskundige toets Uitbreiding Makado, Beek NoLogo MEMO Aan Van Kopie Dossier Project Betreft : Arcadis, mevrouw Yvonne Sanders : ing. Sander Hoen : drs. ing. Albert Erhardt : AC3423-053-001 : Verkeerskundige toets Uitbreiding Makado, Beek : Resultaten

Nadere informatie

Verkeersafwikkeling nieuw restaurant McDonald s bij de knoop Leiden-West

Verkeersafwikkeling nieuw restaurant McDonald s bij de knoop Leiden-West Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

- effecten uitbreiding transferium -

- effecten uitbreiding transferium - Ontsluitingsstructuur Haren - effecten uitbreiding transferium - Gemeente Haren projectnummer: 933 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1 1.1. Algemeen 1 1.2. Leeswijzer 2 2. Verkeersafwikkeling 3 2.1. Algemeen

Nadere informatie

N 340/N48 Zwolle-Ommen

N 340/N48 Zwolle-Ommen N 340, vlot en veilig door de Vechtstreek N 340/N48 Zwolle-Ommen Arriërveld aangepaste aansluiting bijlage 7 van toelichting Provinciaal Inpassingsplan juli 2012 2012-100 Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk

Nadere informatie

Verkeersonderzoek kruispuntvorm aansluiting Leidse Schans - Kanaalweg

Verkeersonderzoek kruispuntvorm aansluiting Leidse Schans - Kanaalweg Verkeersonderzoek kruispuntvorm aansluiting Leidse Schans - Kanaalweg Verkeersonderzoek kruispuntvorm Leidse Schans - Kanaalweg VOF De Leidse Schans Status Definitief Opdrachtgever VOF De Leidse Schans

Nadere informatie

Verkeersonderzoek omgeving Wilhelminahaven

Verkeersonderzoek omgeving Wilhelminahaven Verkeersonderzoek omgeving Wilhelminahaven Definitief 2 februari 2017 Inhoudsopgave Blz. 1 Inleiding 1 1.1 Aanleiding 1 1.2 Relevante onderdelen uitspraak Raad van State 1 1.3 Aanpak 2 1.4 Leeswijzer

Nadere informatie

EverGreen: minder stoppen, betere luchtkwaliteit, maar

EverGreen: minder stoppen, betere luchtkwaliteit, maar (Bijdragenr. 70) EverGreen: minder stoppen, betere luchtkwaliteit, maar A. Bezemer (DTV Consultants) C. Stolz (DTV Consultants) J.G.M. Boormans (DTV Consultants) K. Langelaar (DTV Consultants) Samenvatting

Nadere informatie

Voertuigverliesuren Verkeersbeeld provincie Utrecht

Voertuigverliesuren Verkeersbeeld provincie Utrecht Voertuigverliesuren 2017 - Verkeersbeeld provincie Utrecht Eindrapport Provincie Utrecht Voertuigverliesuren 2017 - Verkeersbeeld provincie Utrecht Eindrapport Datum 2 oktober 2018 Kenmerk 002134.20181002.R1.01

Nadere informatie

Gemeente Leiden. Leidse Ring Noord. Snelheidsregime Oude Spoorbaan km/h. 50 VS. 80 km/h

Gemeente Leiden. Leidse Ring Noord. Snelheidsregime Oude Spoorbaan km/h. 50 VS. 80 km/h Gemeente Leiden Leidse Ring Noord Snelheidsregime Oude Spoorbaan 50-80 km/h 50 VS. 80 km/h Gemeente Leiden Leidse Ring Noord Snelheidsregime Oude Spoorbaan 50-80 km/h Datum 14 januari 2016 Kenmerk LD1037/Rqr/14062016.03

Nadere informatie

Verificatie en calibratie MaDAM

Verificatie en calibratie MaDAM Verificatie en calibratie MaDAM Remco van Thiel Graduation Date: 15 October 2004 Graduation committee: v. Berkum Weijermars Birnie Organisation: Goudappel Coffeng Inleiding Het wordt steeds drukker op

Nadere informatie

Quickscan Meerndijk (N228) Op/afrit A12 zuid Reyerscop te De Meern

Quickscan Meerndijk (N228) Op/afrit A12 zuid Reyerscop te De Meern 3 Quickscan Meerndijk (N228) Op/afrit A12 zuid Reyerscop te De Meern Onderzoek naar het functioneren van de VRI op het kruispunt Meerndijk Op/afrit A12 zuid Reyerscop te De Meern Datum 17 december 2009

Nadere informatie

Ontsluiting N226-Schutterhoeflaan

Ontsluiting N226-Schutterhoeflaan Ontsluiting N226-Schutterhoeflaan Variantenstudie naar de ontsluitingsmogelijkheden van de Schutterhoeflaan te Leusden Definitief In opdracht van: Provincie Utrecht Grontmij Nederland B.V. Houten, 6 januari

Nadere informatie

Betreft Verkeersmodelberekeningen De Grassen-Victoria Gemeente Heusden

Betreft Verkeersmodelberekeningen De Grassen-Victoria Gemeente Heusden Notitie Referentienummer Datum Kenmerk Hwl-2015-016_DEFINITIEF 19 maart 2015 336621 Betreft Verkeersmodelberekeningen De Grassen-Victoria Gemeente Heusden 1 Inleiding De gemeente Heusden heeft plannen

Nadere informatie

Projectnummer: B01064.000231.0120. Opgesteld door: R.P.I. Groenhof. Ons kenmerk: 077108343:0.3. Kopieën aan:

Projectnummer: B01064.000231.0120. Opgesteld door: R.P.I. Groenhof. Ons kenmerk: 077108343:0.3. Kopieën aan: MEMO ARCADIS NEDERLAND BV Utopialaan 40-48 Postbus 1018 5200 BA 's-hertogenbosch Tel 073 6809 211 Fax 073 6144 606 www.arcadis.nl Onderwerp: Verkeerstoets ten behoeve van Bestemmingsplan ASML 's-hertogenbosch,

Nadere informatie

PROJECTNUMMER E ONZE REFERENTIE

PROJECTNUMMER E ONZE REFERENTIE ONDERWERP Verkeerseffecten Outletcentre Winschoten DATUM 1-4-2016 PROJECTNUMMER E07031.000117 ONZE REFERENTIE 078894310 0.1 VAN Robert Groenhof AAN Vastgoud, Gemeente Oldambt Samenvatting Door de komst

Nadere informatie

Gemeente Gilze en Rijen. Quick scan. Verkeersanalyse publieke voorzieningen Vliegende Vennen

Gemeente Gilze en Rijen. Quick scan. Verkeersanalyse publieke voorzieningen Vliegende Vennen Gemeente Gilze en Rijen Quick scan Verkeersanalyse publieke voorzieningen Vliegende Vennen Gemeente Gilze en Rijen Quick scan Verkeersanalyse publieke voorzieningen Vliegende Vennen Datum 11 mei 2015 Kenmerk

Nadere informatie

Bijlage 3. Verkeer en Vervoer

Bijlage 3. Verkeer en Vervoer Bijlage 3 Verkeer en Vervoer MER N279 Noord 9W0870.C1/R004/402960/Nijm Definitief rapport 29 november 2012 Bijlage 3A Gefaseerde aanleg N279, verkenning verkeerskundige maatregelen september 2011 MER

Nadere informatie

Analyse verkeerseffecten variant 2.1

Analyse verkeerseffecten variant 2.1 Analyse verkeerseffecten variant 2.1 s-gravendijkwal - Henegouwerlaan Januari 2010 Januari 2010 2 1. Inleiding Ten behoeve van de uitwerkingsfase van variant 2.1c uit de Planstudie s-gravendijkwal - Henegouwerlaan

Nadere informatie

Voertuigverliesuren Verkeersbeeld provincie Utrecht

Voertuigverliesuren Verkeersbeeld provincie Utrecht Voertuigverliesuren 2016 - Verkeersbeeld provincie Utrecht Eindrapport Provincie Utrecht Voertuigverliesuren 2016 - Verkeersbeeld provincie Utrecht Eindrapport Datum 16 augustus 2017 Kenmerk UTA018/Fok/0054.02

Nadere informatie

Toekomstvastheid aansluiting A27-Houten

Toekomstvastheid aansluiting A27-Houten 3 Toekomstvastheid aansluiting A27-Houten Een quickscan naar de toekomstvastheid van de rotondes aan de op- en afritten van de A27 te Houten Datum 14 april 2010 Status Definitief Colofon Uitgegeven door

Nadere informatie

Koppeling op de Middenveldweg

Koppeling op de Middenveldweg Ministerie van Verkeer en Waterstaat Koppeling op de Middenveldweg Notitie n.a.v. de doorstroming op de kruispunten: Bedrijventerrein Toldijk-Middenveldweg en Toldijk-Middenveldweg te Hoogeveen 25 juni

Nadere informatie

Bijlage 1: Verkeersgeneratie en afwikkeling defensie-eiland te Woerden

Bijlage 1: Verkeersgeneratie en afwikkeling defensie-eiland te Woerden Bijlage 1: Verkeersgeneratie en afwikkeling defensie-eiland te Woerden Datum : 15 februari 2012 Opdrachtgever : Projectnummer : 211x0759 Opgesteld door : L. van Oort 1. Uitgangspunten De kern Woerden is

Nadere informatie

MIRT-Verkenning A20 Nieuwerkerk aan den IJssel - Gouda

MIRT-Verkenning A20 Nieuwerkerk aan den IJssel - Gouda MIRT-Verkenning A20 Nieuwerkerk aan den IJssel - Gouda Tussenresultaten Inhoud Waar staan we nu, vervolgstappen en planning? NRD januari 2018 en zienswijzen Drie alternatieven A20 Resultaten van het onderzoek:

Nadere informatie

Gemeente Leiderdorp. Bijdrage IKEA-vestiging aan het verkeersbeeld in Leiderdorp; doorrekening met de RVMK 2007

Gemeente Leiderdorp. Bijdrage IKEA-vestiging aan het verkeersbeeld in Leiderdorp; doorrekening met de RVMK 2007 Gemeente Leiderdorp Bijdrage IKEA-vestiging aan het verkeersbeeld in Leiderdorp; doorrekening met de RVMK 00 Gemeente Leiderdorp Bijdrage IKEA-vestiging aan het verkeersbeeld in Leiderdorp; doorrekening

Nadere informatie

effecten verbreding N279 op A2 en A50

effecten verbreding N279 op A2 en A50 Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente 'shertogenbosch t.a.v. wethouder dhr. Hoskam Postbus 12345 5200 GZ 'shertogenbosch Contactpersoon mw. L. Kusters T 073 681 78 34 Classificatie

Nadere informatie

Gemeente Eindhoven. Verkeersstudie Grasrijk

Gemeente Eindhoven. Verkeersstudie Grasrijk Gemeente Eindhoven Verkeersstudie Grasrijk Gemeente Eindhoven Verkeersstudie Grasrijk Datum 7 juli 2005 EHV085/Bkj/0732 Kenmerk Eerste versie Documentatiepagina Opdrachtgever(s) Gemeente Eindhoven Titel

Nadere informatie

Informatieavond verkeer

Informatieavond verkeer Informatieavond verkeer In relatie tot project Borgronden 14 juni 2018 Wat gaan we doen op deze informatieavond? 20.00 Opening, 20.05 Welkomstwoord 20.10 Terugkoppeling verkeersoplossingen 20.20 Verkeers-onderzoek

Nadere informatie

1 Inleiding. Verkeersanalyse ontwikkeling Breukelen. McDonald s. 11 januari 2013 MCD022/Rhr/0150 26 november 2012

1 Inleiding. Verkeersanalyse ontwikkeling Breukelen. McDonald s. 11 januari 2013 MCD022/Rhr/0150 26 november 2012 Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Verkeersafwikkeling weefvak A4 Nieuw-Vennep/Hoofddorp. April 2002

Verkeersafwikkeling weefvak A4 Nieuw-Vennep/Hoofddorp. April 2002 Verkeersafwikkeling weefvak A4 Nieuw-Vennep/Hoofddorp April 2002 ....................... Colofon Uitgegeven door: Adviesdienst Verkeer en Vervoer Informatie: ir. H. Schuurman Telefoon: 010 282 5889 Fax:

Nadere informatie