Raadsvragenuan het raadslid mevrouw M.A. Schreurs over de heiwerkzaamheden in het Stadionkwartier

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Raadsvragenuan het raadslid mevrouw M.A. Schreurs over de heiwerkzaamheden in het Stadionkwartier"

Transcriptie

1 gemeente Eindhouen Sector Vergunningen, Toezicht en Handhaving Raadsnummer 09.R29I6.OOI Inboeknummer o9bstooop6 Beslisdatum B!kw r4 januari 2009 Dossiernummer I Raadsvragenuan het raadslid mevrouw M.A. Schreurs over de heiwerkzaamheden in het Stadionkwartier Gisteravond is er in de rondvraag van de commissie wonen en ruimte gesproken over het heien in het Stadionkwartier. Eigenlijk is er aangegeven dat er vanuit de gemeente verder niets meer ondernomen wordt en zeker niet gehandhaafd. Om met het eerste te beginnen wij verwachten eigenlijk van u dat u twee oplossingslijnen volgt. Ten eerste de sociale door er op in te zetten dat de bouwer de mensen uit de aanpalende buurt in staat stelt het lawaai en trillen overdag te ontvluchten. indien zij daar behoefte aan hebben. De technische doordat de bouwer de paar maanden met heien te wachten tot Son Beton dat kan aanleveren. In een stedelijke omgeving is dit billijk op grond van wat we mogen verwachten van de bouwer dat die in redelijkheid zijn best moet doen om de overlast te beperken. Eigenlijk is het vreemd dat de bouwer al niet eerder alternatieven (sociaal en technisch) geregeld heeft in deze stedelijke omgeving en gezien die regelgeving over redelijkheid. Dat brengt me meteen tot het tweede. Het lijkt me dan ook niet zo moeilijk om te handhaven waarbij het meest simpele referentiepunt is permanent gehoorschade oftewel 80 decibel bij het uitblijven van verdere maatregelen door de bouwer. D66 verwacht dan ook dat u ommegaand de twee oplossingslijnen inzet en tot die tijd handhaaft. Uiteraard kan het zijn dat de rechter, mocht het tot een rechtzaak komen, wat ik trouwens niet verwacht, uiteindelijk anders oordeelt, maar het publieke belang vraagt dat wij tot het uiterste gaan om onze burgers te beschermen tegen niet noodzakelijke aantasting van hun leven. Eindhoven, 7 januari 2009.

2 Antwoord van burgemeester en wethouders Vanaf oktober vorig jaar is de gemeente zeer intensief betrokken geweest bij het bouwproces in het Stadionkwartier. Er is veel inzet gepleegd om in overleg met de vergunninghouder en omwonenden de hinder als gevolg van het heien van vibropalen in de bouwput in het Stadionkwartier zoveel mogelijk te beperken. Alternatieve, stillere heimethodieken zijn onderzocht door de aannemer. In een brief van 8 december 2008 hebben zij aangegeven dat alleen de vibropaal met geluidmantel overblijft als optie. Ten aanzien van de afgevallen stillere varianten zijn in de brief de firma s vermeld die zijn benaderd. Deze informatie hebben wij intern en extern (Inpijn Blokpoel) laten verifieren. Naast het gebruik van de geluidmantel rond het heiblok, heeft de aannemer zorg gedragen voor het realiseren van een containerwand rondom de bouwput tot, waar mogelijk 10 meter boven maaiveld. Met voornoemde maatregelen verwachten wij dat het geluidsniveau ter plaatse van woningen zal worden gereduceerd met 30 db(a). De circulaire Bouwlawaai van 1991 hanteert voor bouwgeluid dat langer dan een maand duurt, een streefwaarde van 60 db(a). Deze streefwaarde zal ondanks de genomen maatregelen niet overal gehaald worden. Op grond van modelberekeningen verwachten we dat bij circa 300 woningen tijdens een deel van de heiperiode, de streefwaarde voor geluid, in meer of mindere mate zal worden overschreden. Van die 300 woningen zijn er in circa 100 woningen daadwerkelijk bewoners aanwezig in de periode dat geheid wordt. Van die 100 woningen zal een enkele woning worden blootgesteld aan geluidsniveaus die 10- tot 15 db(a) hoger liggen dan de streefwaarde. De overige woningen worden blootgesteld aan geluidsniveaus die 1- tot 10 db(a) boven de streefwaarde liggen. Op voorhand kan niet worden voorspeld hoeveel trillingen vrijkomen tijdens de heifase. Wel verwachten we lagere waarden dan die zijn opgetreden tijdens het intrillen van de damwanden. Tijdens dat intrillen zijn toen waarden gemeten die ruim onder de kritische waarde lagen waarbij schade aan bouwwerken kan ontstaan. Tijdens het heien worden van de zijde van de aannemer regelmatig trillingmetingen verricht. Aangaande de handhavingsmogelijkheden kan worden opgemerkt dat de te handhaven norm is gelegen in artikel 7.3.2, sub b van de Bouwverordening, ingevolge welk artikel het verboden is (...) op een terrein (...) werktuigen te gebruiken waardoor op voor de omgeving hinderlijke of schadelijke wijze (...) overlast wordt veroorzaakt door geluid en trilling (...).

3 Ingevolge artikel 4.10, lid 3 kunnen burgemeester en wethouders het gebruik van een werktuig dat schade of ernstige hinder voor de omgeving veroorzaakt of kan veroorzaken, verbieden. Ingevolge de voorgaande artikelen kunnen wij in beginsel handhavend optreden in geval van hinder, respectievelijk het gebruik van het werktuig verbieden in geval van ernstige hinder. Allereerst dient dan te worden vastgesteld wanneer sprake is van hinder/ernstige hinder. Dit is een erg subjectief begrip. Als wij gemakshalve uitgaan van de circulaire bouwlawaai, en zouden stellen dat er sprake is van hinder boven de 60 db(a) kunnen wij in dat geval in beginsel handhavend optreden (nog even in het midden gelaten wanneer dan sprake zou zijn van ernstige hinder). Maar dan dient nog altijd rekening te worden gehouden met de vaste redenering van de Raad van State dat "handhavend optreden zodanig onevenredig kan zijn in verhouding tot de daarmee te dienen belangen dat van optreden in die concrete situatie behoort te worden afgezien." Deze redenering heeft te maken met redelijkheid en proportionaliteit. Wij dienen op grond hiervan nog altijd een belangenafweging te maken tussen de belangen van omwonenden en de last/hinder die zij ondervinden enerzijds en anderzijds het belang van de bouwer. Hierbij dient in ogenschouw te worden genomen wat de bouwer reeds aan maatregelen heeft getroffen en of er alternatieven mogelijk zijn. Wat nu volgt zijn uw geciteerde vragen met daarachter ons antwoord. "Om met het eerste te beginnen wij verwachten eigenlijk van u dat u twee opiossingslijnen volgt. Ten eerste de sociale door er op in te zetten dat de bouwer de mensen ui t de aanpalende buurti n staat stelt het lawaai en trillen overdag te ontvluchten, indien zij daar behoefte aan hebben." De gemeente heeft geen rechtsgrond de vergunninghouder te dwingen, bewoners te faciliteren om de hinder te ontvluchten. De vergunninghouder kan wel uit eigen beweging een geste in die richting doen. De gemeente heeft getracht dit te stimuleren mede door in kaart te brengen in welke woningen tijdens het heien bewoners aanwezig zijn. Deze informatie is aan de vergunninghouder aangeboden. De vergunninghouder heeft eerder in een overleg reeds te kennen gegeven dat zij niet in die richting geen actie wenst te ondernemen, omdat dit precedenten schept. "De technische doordo t de bouwer de paar maanden met heien te wa cb ten tot Son Beton dat kan aanleveren." Allereerst willen wij benadrukken dat door de aannemer onderzoek is verricht naar diverse alternatieve heisystemen. Daar is geen bruikbaar alternatief uit naar voren gekomen. Van deze studie is door de aannemer verslag uitgebracht dat wij door eigen techneuten alsmede een extern bureau (Inpijn Blokpoel) hebben laten verifieren.

4 Hetgeen in dit stadium maximaal kan worden verlangd van de vergunninghouder, wordt daadwerkelijk uitgevoerd. De heistellingen worden voorzien van een geluidkorf en de bouwput wordt zo goed als dat gaat, omsloten door een wand van zeecontainers. De vergunninghouder heeft hiermee op dit moment gedaan wat in redelijkheid van haar verwacht kan worden. De methode Beton Son is op dit moment, voor deze situatie niet beschikbaar. Voorts bestaat er op dit moment geen zekerheid over de exacte tijd die de firma Betonson nodig heeft om productielijnen om te bouwen om de juiste palen te kunnen produceren. Een eerste inschatting is zes maanden. Wij zijn niet voornemens, om op basis van de huidige gegevens, handhavend op te treden en de vergunninghouder te dwingen te wachten met het heien tot het alternatief van de firma Betonson beschikbaar komt. De Wet- en regelgeving biedt ons daartoe onvoldoende grondslag. Van de zijde van de aannemer is mondeling aangegeven dat in geval we de heiwerkzaamheden met vibropalen stil zullen leggen, zij zich direct tot de rechter zullen wenden. Ten behoeve van de uitvoering van het heiwerk met vibropalen zijn door de aannemer contracten afgesloten en voorbereidende werkzaamheden verricht. In geval nu gewacht zou moeten worden op een alternatieve stille heimethodiek, dan zijn daar hoge kosten mee gemoeid die de vergunninghouder op de gemeente zal verhalen. "Dat brengt me meteen tot het tweede. Het lijkt me dan ook niet zo moeilijk om te handhaven waarbij het meest simpele referenti epunti s permanent gehoorschade oftewel 80 decibel bij het uitblijven van verdere maatregelen door de bouwer." Of geluid schadelijk is, is afhankelijk van het geluidsniveau en de tijd dat een persoon hieraan wordt blootgesteld. De schadegrens ligt bij een dagelijkse blootstelling (8 uur) van gemiddeld 80 db(a). De gemeente Eindhoven heeft geluidsmetingen uitgevoerd bij heiwerkzaamheden in Den Haag, waarbij dezelfde heimethode is gehanteerd als de methode die bij het Stadionkwartier toegepast gaat worden. De resultaten van deze metingen zijn vervolgens gebruikt in een akoestisch rekenmodel waarmee bepaald is wat de te verwachten geluidsniveaus bij de gevels van woningen in het Stadionkwartier zullen zijn. Hieruit kan afgeleid worden dat de geluidsniveaus ten gevolge van heiwerkzaamheden binnen de woningen rondom het Stadionkwartier ruim beneden de 80 db(a) blijven. Permanente gehoorschade bij omwonenden is niet te verwachten. Handhaving ter voorkoming van gehoorschade is daarom niet aan de orde.

5 Tot slot zullen wij ons, ten behoeve van toekomstige situaties, beraden op de wenselijkheid en haalbaarheid van een beleidskader geluids- en trilling bij binnenstedelijk bouwen. Vanzelfsprekend zullen wij u over de uitkomsten hiervan informeren. Eindhoven, 14 januari BG

Raads inforrnatiebrief

Raads inforrnatiebrief gemeente Eindhoven Raadsnummer 09.R3049.00I Inboeknummer ogbstoobgz Dossiernummer 9I5.304 Z april zoog Raads inforrnatiebrief Betreft stand van zaken Stadionkwartier. Inleiding De actuele stand van zaken

Nadere informatie

BELEIDSREGEL GELUIDSBELASTING EN OPTREDENDE TRILLINGEN DOOR HEI-, BOUW- EN SLOOPWERKZAAMHEDEN GEMEENTE PURMEREND 2011 (kenmerk 608124)

BELEIDSREGEL GELUIDSBELASTING EN OPTREDENDE TRILLINGEN DOOR HEI-, BOUW- EN SLOOPWERKZAAMHEDEN GEMEENTE PURMEREND 2011 (kenmerk 608124) BELEIDSREGEL GELUIDSBELASTING EN OPTREDENDE TRILLINGEN DOOR HEI-, BOUW- EN SLOOPWERKZAAMHEDEN GEMEENTE PURMEREND 2011 (kenmerk 608124) Het College van Purmerend; Besluit vast te stellen de: Beleidsregel

Nadere informatie

BELEIDSREGEL GELUIDSBELASTING EN OPTREDENDE TRILLINGEN DOOR HEI-, BOUW- EN SLOOPWERKZAAMHEDEN GEMEENTE PURMEREND 2014

BELEIDSREGEL GELUIDSBELASTING EN OPTREDENDE TRILLINGEN DOOR HEI-, BOUW- EN SLOOPWERKZAAMHEDEN GEMEENTE PURMEREND 2014 BELEIDSREGEL GELUIDSBELASTING EN OPTREDENDE TRILLINGEN DOOR HEI-, BOUW- EN SLOOPWERKZAAMHEDEN GEMEENTE PURMEREND 2014 (kenmerk 1132671) Het College van Purmerend; Besluit vast te stellen de: Beleidsregel

Nadere informatie

Bouwlawaai juridisch belicht

Bouwlawaai juridisch belicht Bouwlawaai juridisch belicht NSG-Themamiddag bouwlawaai 10 maart 2009 mr. drs. M.G. Alderlieste Opbouw presentatie Waarom aandacht voor bouwlawaai? Probleemstelling onderzoek Kenmerken bouwplaats Regelgeving

Nadere informatie

Nieuwe regelgeving = niet meer heien?

Nieuwe regelgeving = niet meer heien? Nieuwe regelgeving = niet meer heien? Ir. Marieke Koek Senior projectleider Cauberg-Huygen Rotterdam Ir. Mart van Wijngaarden Junior specialist Cauberg-Huygen Rotterdam Inleiding Naar verwachting zal het

Nadere informatie

Werkzaamheden - Nieuw Delft

Werkzaamheden - Nieuw Delft BIJEENKOMST 26 OKTOBER 2018 Werkzaamheden - Nieuw Delft Wet- en regelgeving, beleid 1. Wat zijn de tijden waarbinnen overlastgevende bouwactiviteiten moeten worden uitgevoerd? Landelijke regelgeving -

Nadere informatie

Circulaire bouwlawaai 2010

Circulaire bouwlawaai 2010 Circulaire bouwlawaai 2010 Presentatie van de nieuwe circulaire nov 2010 Seppe Hoogzaad Inhoud Nieuwe circulaire Bouwlawaai Verschillen met circulaire 1991 Voorbeeld monitoring Informatie over maatregelen

Nadere informatie

Beleidsregel Geluid in de Algemene Plaatselijke Verordening

Beleidsregel Geluid in de Algemene Plaatselijke Verordening CVDR Officiële uitgave van Almelo. Nr. CVDR375588_1 3 juni 2016 Beleidsregel Geluid in de Algemene Plaatselijke Verordening Beleidsregel Geluid in de Algemene Plaatselijke Verordening Inleiding Op grond

Nadere informatie

Beleidsregels geluidhinder als gevolg van werkzaamheden

Beleidsregels geluidhinder als gevolg van werkzaamheden Beleidsregels geluidhinder als gevolg van werkzaamheden Nadere invulling van: Algemene plaatselijke verordening, artikel 4.1.1 Bouwbesluit 2012, artikel 8.4 Nijmegen, 24 april 2012 Gemeente Nijmegen Afdeling

Nadere informatie

Bouwlawaai; hoe ermee om te gaan in de praktijk

Bouwlawaai; hoe ermee om te gaan in de praktijk Bouwlawaai; hoe ermee om te gaan in de praktijk Auteur: ing. W. van der Maarl, Peutz bv - april 2013 Inleiding In Nederland is er in toenemende mate aandacht voor (bouw)lawaai. Met het van kracht worden

Nadere informatie

Beleidsregel geluidshinder bij bouw- en sloopwerkzaamheden en overige tijdelijke werkzaamheden gemeente Leeuwarden 2014

Beleidsregel geluidshinder bij bouw- en sloopwerkzaamheden en overige tijdelijke werkzaamheden gemeente Leeuwarden 2014 Beleidsregel geluidshinder bij bouw- en sloopwerkzaamheden en overige tijdelijke werkzaamheden gemeente Leeuwarden 2014 7 januari 2014 Gemeente Leeuwarden 1. Regelgeving Bouwlawaai en overige tijdelijke

Nadere informatie

Betreft: Ontheffing werktijden bouw- en sloopwerkzaamheden Bouwbesluit 2012

Betreft: Ontheffing werktijden bouw- en sloopwerkzaamheden Bouwbesluit 2012 Omgevingsdienst NZKG Bezoekadres Ebbehout 31 1507 EA Zaandam IXAS Gaasperdammerweg B.V. T.a.v. Vergunningmanagement Paalbergweg 2 1105 AG Amsterdam Postbus 209 1500 EE Zaandam info@odnzkg.nl www.odnzkg.nl

Nadere informatie

Raadsvragenuan de raadsleden mevrouw G. van den Biggelaar en de heer P. van Liempd ten aanzien van regelgeving rond woningsplitsing

Raadsvragenuan de raadsleden mevrouw G. van den Biggelaar en de heer P. van Liempd ten aanzien van regelgeving rond woningsplitsing gemeente Eindhoven Dienst Stedelijke ontwikkeling en Beheer Raadsnummer 07.R2I55.OOI Inboeknummer o7bstoro83 Beslisdatum B%W as mei 2007 Dossiernummer 72a.35I Raadsvragenuan de raadsleden mevrouw G. van

Nadere informatie

Hi 01 Handhaafinstructie geluidhinder veroorzaakt door bouw- sloop- en renovatiewerkzaamheden

Hi 01 Handhaafinstructie geluidhinder veroorzaakt door bouw- sloop- en renovatiewerkzaamheden Hi 01 Handhaafinstructie geluidhinder veroorzaakt door bouw- sloop- en renovatiewerkzaamheden (inclusief beleidsregels ontheffingen Werken buiten reguliere werktijden) Vastgesteld B & W 10-02-2015 Hiermee

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Beleidsregels geluidhinder als gevolg van werkzaamheden.

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Beleidsregels geluidhinder als gevolg van werkzaamheden. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beleidsregels geluidhinder als gevolg van werkzaamheden Programma / Programmanummer Klimaat & Energie / 1022 BW-nummer Portefeuillehouder J. van der Meer Samenvatting

Nadere informatie

Handelingskader handhaving bouwoverlast

Handelingskader handhaving bouwoverlast Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Martinbaan 2 3439 NN www.nieuwegein.nl Handhaving Bebouwde Omgeving Handelingskader handhaving bouwoverlast Collegebesluit 2008/13599 Datum collegebesluit 19 augustus 2008

Nadere informatie

Beleidsregels geluidhinder als gevolg van werkzaamheden 2018

Beleidsregels geluidhinder als gevolg van werkzaamheden 2018 CVDR Officiële uitgave van Nijmegen. Nr. CVDR60933_ 29 maart 208 Beleidsregels geluidhinder als gevolg van werkzaamheden 208 Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Nijmegen, gelet op

Nadere informatie

Oorverdovend Gehoorschade door muziek(lawaai)

Oorverdovend Gehoorschade door muziek(lawaai) Oorverdovend Gehoorschade door muziek(lawaai) Gretha Leever Beleidsmedewerker Wim Niessen Sociaal-Geneeskundige Epidemiologie 20.000 jongeren met gehoorschade per jaar erbij (TNO) 10% van de jongeren

Nadere informatie

Beleidsnotitie. Dhr. A. de Vries 020 551 3485 (R.F. Veldhuijsen) r.veldhuijsen@dmb.amsterdam.nl. 23 februari 2009

Beleidsnotitie. Dhr. A. de Vries 020 551 3485 (R.F. Veldhuijsen) r.veldhuijsen@dmb.amsterdam.nl. 23 februari 2009 Bezoekadres Weesperplein 4 Amsterdam Postbus 922 1000 AX Amsterdam Telefoon 020 551 38 88 Fax 020 624 06 36 www.dmb.amsterdam.nl Beleidsnotitie Van Doorkiesnummer E-mail Datum Betreft Dhr. A. de Vries

Nadere informatie

GELUID. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Mechanisch loonwerk

GELUID. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Mechanisch loonwerk GELUID In de loonwerksector wordt regelmatig gebruik gemaakt van trekkers, aanbouw- en zelfrijdende machines of motorisch aangedreven handgereedschap. Bij een deel van deze werkzaamheden wordt de norm

Nadere informatie

GELUID. Knelpunten. De brancheafspraken. Sector Bos en Natuur

GELUID. Knelpunten. De brancheafspraken. Sector Bos en Natuur GELUID In de bos- en natuursector wordt regelmatig gebruik gemaakt van trekkers, aanbouw- en zelfrijdende machines of motorisch aangedreven handgereedschap. Bij een deel van deze werkzaamheden wordt de

Nadere informatie

Rapport. Onderzoek naar een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Heerlen. Datum: 31 augustus 2016 Rapportnummer : 2016/080

Rapport. Onderzoek naar een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Heerlen. Datum: 31 augustus 2016 Rapportnummer : 2016/080 Rapport Onderzoek naar een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Heerlen. Datum: 31 augustus 2016 Rapportnummer : 2016/080 2 Wat is de klacht? Verzoeker klaagt, mede namens andere

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

1.28 Omgevingslawaai door bouwmachines

1.28 Omgevingslawaai door bouwmachines 1.28 Omgevingslawaai door bouwmachines Bouwmachines produceren geluid. Zij bepalen voor een belangrijk deel de geluidsbelasting voor de mensen op het werk en voor de omgeving. Van een aantal bouwmachines

Nadere informatie

GELUID. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Paardenhouderij

GELUID. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Paardenhouderij GELUID Er komen op paardenhouderijen werkzaamheden voor waarbij de schadelijke grens van 80 db(a) kan worden overschreden. Als voorbeelden kunnen genoemd worden onderhoudswerk aan erf, stallen en overige

Nadere informatie

BESCHIKKING: Burgemeester en wethouders besluiten, gelet op artikel 8.3 van het bouwbesluit de gevraagde ontheffing te verlenen.

BESCHIKKING: Burgemeester en wethouders besluiten, gelet op artikel 8.3 van het bouwbesluit de gevraagde ontheffing te verlenen. Gemeente Süclwest-frys\din Beschikking ontheffing bouwbesluit UV 20150497 Burgemeester en Wethouders hebben op 13 juli 2015 een verzoek ontvangen voor een ontheffing van het Bouv^besluit 2012. Het verzoek

Nadere informatie

Oorverdovend Gehoorschade door muziek(lawaai)

Oorverdovend Gehoorschade door muziek(lawaai) Oorverdovend Gehoorschade door muziek(lawaai) Gretha Leever Beleidsmedewerker Wim Niessen Sociaal-Geneeskundige Versie 19-12-2014 Epidemiologie Ieder jaar 20.000 jongeren met gehoorschade erbij (TNO)

Nadere informatie

Nota met betrekking tot het artikel 10 Stallestraat

Nota met betrekking tot het artikel 10 Stallestraat Brussel, januari 2010 Nota met betrekking tot het artikel 10 Stallestraat Context Naar aanleiding van een eerste klacht met betrekking tot lawaai en trillingen in hoofdzaak veroorzaakt door de doortocht

Nadere informatie

EPC Poort van Bunnik v.o.f. Postbus CA BUNNIK /

EPC Poort van Bunnik v.o.f. Postbus CA BUNNIK / Retouradres: Postbus 20, 3980 CA Bunnik Aan de bewoner(s)/gebruiker(s) van dit pand Projectnaam A12 Utrecht Lunetten - Veenendaal Uw referentie Onze referentie Behandeld door Telefoon direct E-mail PvB-OM-B-0948-RBO

Nadere informatie

IXAS heit zonder mantel

IXAS heit zonder mantel #45 21 juli 2016 Geachte heer, mevrouw, In opdracht van Rijkswaterstaat werkt IXAS aan de uitbreiding van de A9 tussen de knooppunten Holendrecht en Diemen: de Gaasperdammerweg. De werkzaamheden aan de

Nadere informatie

EPC Poort van Bunnik v.o.f. Postbus CA BUNNIK /

EPC Poort van Bunnik v.o.f. Postbus CA BUNNIK / Retouradres: Postbus 20, 3980 CA Bunnik Aan de bewoner(s)/gebruiker(s) van dit pand Projectnaam A12 Utrecht Lunetten - Veenendaal Uw referentie Onze referentie Behandeld door Telefoon direct E-mail PvB-OM-B-1034-RBO

Nadere informatie

ONTWERP-GEDOOGBESCHIKKING. Datum ontwerpbesluit: 3 januari Inhoud. 1. Inleiding. 2. Overwegingen. 3. Voorwaarden. 4.

ONTWERP-GEDOOGBESCHIKKING. Datum ontwerpbesluit: 3 januari Inhoud. 1. Inleiding. 2. Overwegingen. 3. Voorwaarden. 4. ONTWERP-GEDOOGBESCHIKKING Burgemeester en wethouders van gemeente Sluis betreffende het gedogen van het uitvoeren van heiwerkzaamheden voor zes woningen in de volgende fase van Cavelot door Ontwikkelingsmaatschappij

Nadere informatie

Schadelijk geluid. Informatie voor werknemers en werkgevers

Schadelijk geluid. Informatie voor werknemers en werkgevers Schadelijk geluid Informatie voor werknemers en werkgevers Werken met machines of werken aan de kant van de snelweg of het spoor kan schadelijk zijn voor het gehoor. Als werknemers langdurig aan hard geluid

Nadere informatie

Raadsvragenuan de raadsleden de heren N. Stoeuelaar en C. Meijs ouer

Raadsvragenuan de raadsleden de heren N. Stoeuelaar en C. Meijs ouer gemeente Eindhouen Sector Ondersteuning Stadspleinen Raadsnummer 09. R/09 5. OOI Inboeknummer o9bsto9oo8rt Beslisdatum BSP a8 april 2009 Dossiernummer 9I8.4SI Raadsvragenuan de raadsleden de heren N. Stoeuelaar

Nadere informatie

Raadsvragen van het raadslid mevrouw M.A. Schreurs inzake onderhoud

Raadsvragen van het raadslid mevrouw M.A. Schreurs inzake onderhoud gemeente Eindhoven Raadsnummer O8. RZ 8 g g. OOX Inboeknummer o8obstoaso8 Beslisdatum B&W t6 december 2008 Dossiernummer 85I.35I Raadsvragen van het raadslid mevrouw M.A. Schreurs inzake onderhoud of renovatie

Nadere informatie

Onderwerp Balkons en geluid De Zevenster

Onderwerp Balkons en geluid De Zevenster College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Zuidplas T.a.v. de heer P. van der Meer Postbus 100 2910 AC NIEUWERKERK AAN DEN IJSSEL Datum 3 april 2012 Uw kenmerk Afdeling ROM en Duurzaamheid

Nadere informatie

Bouwlawaai - vergelijking geluidprognose MER versus ontwerp

Bouwlawaai - vergelijking geluidprognose MER versus ontwerp Notitie / Memo Aan: Rob Gordijn, Jeroen Verver (OpenIJ) Van: Frank van Hout, Mark van Gaal Datum: 18-2-2016 Kopie: - Ons kenmerk: T&PBD3424-103-100N001F01 Classificatie: Projectgerelateerd HaskoningDHV

Nadere informatie

GELUIDSPROGNOSE HEIEN VIBROPALEN.

GELUIDSPROGNOSE HEIEN VIBROPALEN. IFCO Funderingsexpertise BV Limaweg 17 2743 CB Waddinxveen Tel: (182) 646 646 Fax: (182) 646 654 E-mail: mail@ifco.nl Web: www.ifco.nl GELUIDSPROGNOSE HEIEN VIBROPALEN. PROJECT: DE MEELFABRIEK TE LEIDEN.

Nadere informatie

GGD Zuid Holland Zuid t.a.v. Mevrouw I. Akkersdijk. Gemeente Dordrecht / Afd. Bouw en Wonen t.a.v. Mevrouw G. Norden. Geachte heer, mevrouw,

GGD Zuid Holland Zuid t.a.v. Mevrouw I. Akkersdijk. Gemeente Dordrecht / Afd. Bouw en Wonen t.a.v. Mevrouw G. Norden. Geachte heer, mevrouw, GGD Zuid Holland Zuid t.a.v. Mevrouw I. Akkersdijk Gemeente Dordrecht / Afd. Bouw en Wonen t.a.v. Mevrouw G. Norden uw brief van uw kenmerk reactie op onderwerp Onderzoeksresultaten Stomerij Vrieseweg

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Bij brief van 27 oktober 1999 komt de heer J.A.M. Hurks op basis van artikel 134, lid 2

gemeente Eindhoven Bij brief van 27 oktober 1999 komt de heer J.A.M. Hurks op basis van artikel 134, lid 2 gemeente Eindhoven Dienst Algemene en Publiekszaken Raadsbijlage nummer 162 Inboeknummer 009003856 Adviesdatum cie b.b. 23 de-cember 1999 Dossiernummer 033.403 RaadsbijlageAdvies over het beroep van de

Nadere informatie

Algemene beschrijving

Algemene beschrijving Algemene beschrijving Lokalisatie De wijk Vogelenzang ligt ten zuidwesten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op het grondgebied van de gemeente Anderlecht. Het gebied van het zwarte punt heeft betrekking

Nadere informatie

Bouwhinder. Handhaafinstructie afdeling Bouwbeheer. (grenzen aan hinder voor omwonenden door bouw-/sloopwerkzaamheden) Nummer : hi 01

Bouwhinder. Handhaafinstructie afdeling Bouwbeheer. (grenzen aan hinder voor omwonenden door bouw-/sloopwerkzaamheden) Nummer : hi 01 Dienst Stadsontwikkeling GEMEENTE UTRECHT Handhaafinstructie afdeling Bouwbeheer Bouwhinder (grenzen aan hinder voor omwonenden door bouw-/sloopwerkzaamheden) Nummer : hi 01 auteur : C.A. Hoekstra eigenaar

Nadere informatie

REACTIENOTA ZIENSWIJZEN BESTEMMINGSPLAN ANDEREN DORP, NIJEND 18 (ZAAGWERKZAAMHEDEN)

REACTIENOTA ZIENSWIJZEN BESTEMMINGSPLAN ANDEREN DORP, NIJEND 18 (ZAAGWERKZAAMHEDEN) REACTIENOTA ZIENSWIJZEN BESTEMMINGSPLAN ANDEREN DORP, NIJEND 18 (ZAAGWERKZAAMHEDEN) 1 Algemeen In deze notitie wordt een reactie gegeven op de ingediende zienswijzen op het ontwerpbestemmingsplan Anderen

Nadere informatie

NOTITIE 1 INLEIDING. Ten behoeve van: Woningcorporatie Domijn Ter attentie van: mevrouw C. Beld

NOTITIE 1 INLEIDING. Ten behoeve van: Woningcorporatie Domijn Ter attentie van: mevrouw C. Beld Adviseurs voor milieu, geluid, trillingen, brand en bouwfysica Alcedo bv Keizersweg 26 Postbus 140, 7450 AC Holten NOTITIE T: (0548) 63 64 20 F: (0548) 63 64 30 E: info@alcedo.nl I: www.alcedo.nl Datum:

Nadere informatie

Richtlijn Bouwlawaai 2016

Richtlijn Bouwlawaai 2016 handvat aan het bevoegd gezag voor het behandelen van verzoeken om ontheffing Zaandam, 1 september 2016 Rutger Veldhuijsen 06 3800 8887 rutger.veldhuijsen@odnzkg.nl www.odnzkg.nl Management samenvatting

Nadere informatie

(Geluids-)overlast evenementen

(Geluids-)overlast evenementen (Geluids-)overlast evenementen Inleiding Het huidige evenementenbeleid van de gemeente Asten is op 19 december 2006 door de gemeenteraad vastgesteld. Hierin zijn ook de geluidsnormen voor evenementen opgenomen.

Nadere informatie

COMMISSIEVOORSTEL Opiniërend BIJ ZAAKNUMMER: AST/2016/016030

COMMISSIEVOORSTEL Opiniërend BIJ ZAAKNUMMER: AST/2016/016030 COMMISSIEVOORSTEL Opiniërend BIJ ZAAKNUMMER: AST/2016/016030 Voorstel voor de vergadering van de Commissie Ruimte op 11 oktober 2016 Agendanummer : 5 Onderwerp: Opsteller: Portefeuillehouder: NIMBY project

Nadere informatie

Algemene beschrijving

Algemene beschrijving Algemene beschrijving Lokalisatie De perimeter van het zwarte punt betreft een stuk van spoorlijn 26 in open lucht, gelegen voorbij de Eugène Plaskysquare op het grondgebied van de gemeente Schaarbeek.

Nadere informatie

GELUID. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Hoveniers en Groenvoorziening

GELUID. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Hoveniers en Groenvoorziening GELUID In de hovenierssector wordt regelmatig gebruik gemaakt van motorisch aangedreven handgereedschap, trekkers met aanbouwwerktuigen en zelfrijdende machines. Bij een deel van deze werkzaamheden wordt

Nadere informatie

RAAD 6 FEBRUARI 2003 Reg.nr. Raad 2003/012. Aan de raad van de gemeente Alblasserdam. Alblasserdam, 21 januari 2003

RAAD 6 FEBRUARI 2003 Reg.nr. Raad 2003/012. Aan de raad van de gemeente Alblasserdam. Alblasserdam, 21 januari 2003 RAAD 6 FEBRUARI 2003 Reg.nr. Raad 2003/012 Onderwerp: Vaststelling APV, inclusief handhavingsbeleid en samenlevingsregels Aan de raad van de gemeente Alblasserdam Alblasserdam, 21 januari 2003 Geachte

Nadere informatie

Gemeenteraad gemeente Terneuzen. Terneuzen, 4 oktober Onderwerp: resultaten heiproef. Geachte leden van de gemeenteraad,

Gemeenteraad gemeente Terneuzen. Terneuzen, 4 oktober Onderwerp: resultaten heiproef. Geachte leden van de gemeenteraad, Gemeenteraad gemeente Terneuzen uw brief van uw kenmerk zaaknummer contactpersoon telefoon e-mail verzonden : : VNSC : 153073 : J.G.J. Smeenk : 14 0115 : j.smeenk@terneuzen.nl : Terneuzen, 4 oktober 2016

Nadere informatie

Wegwijs in de nieuwe geluidsnormen voor muziekactiviteiten in Gent

Wegwijs in de nieuwe geluidsnormen voor muziekactiviteiten in Gent Vanaf 1 januari 2013 Wegwijs in de nieuwe geluidsnormen voor muziekactiviteiten in Gent Bent u uitbater van een café of organisator van een evenement? Deze brochure leidt u door de nieuwe wetgeving. Op

Nadere informatie

Ons kenmerk: Behandeld door: Verzenddatum: P. Schoemaker

Ons kenmerk: Behandeld door: Verzenddatum: P. Schoemaker Dunamis Holding BV Postbus 371 2400 AJ ALPHEN AAN DEN RIJN : Besluit in ontwerp - verlening Rietveld 33 A in Woerden Uw kenmerk: Uw brief van: Bezoekadres Blekerijlaan 14 3447 GR Woerden Postadres Postbus

Nadere informatie

Geluid in de omgeving ten gevolge van evenementen rond de Wijthmenerplas te Zwolle

Geluid in de omgeving ten gevolge van evenementen rond de Wijthmenerplas te Zwolle Geluid in de omgeving ten gevolge van evenementen rond de Wijthmenerplas te Zwolle Rapportnummer E 1063-1-RA d.d. 28 mei 2015 Geluid in de omgeving ten gevolge van evenementen rond de Wijthmenerplas te

Nadere informatie

Beleidsregel bouw- en sloopgeluid Den Haag 2017

Beleidsregel bouw- en sloopgeluid Den Haag 2017 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente 's-gravenhage Nr. 202622 17 november 2017 Beleidsregel bouw- en sloopgeluid Den Haag 2017 Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag, overwegende

Nadere informatie

REACTIENOTA ZIENSWIJZEN BESTEMMINGSPLAN ANDEREN DORP, NIJEND 18 (ZAAGWERKZAAMHEDEN)

REACTIENOTA ZIENSWIJZEN BESTEMMINGSPLAN ANDEREN DORP, NIJEND 18 (ZAAGWERKZAAMHEDEN) REACTIENOTA ZIENSWIJZEN BESTEMMINGSPLAN ANDEREN DORP, NIJEND 18 (ZAAGWERKZAAMHEDEN) 1 Algemeen In deze notitie wordt een reactie gegeven op de ingediende zienswijzen op het ontwerpbestemmingsplan Anderen

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Richtlijn Bouwlawaai

GEMEENTEBLAD. Nr Richtlijn Bouwlawaai GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Amsterdam. Nr. 24503 15 februari 2017 Richtlijn Bouwlawaai Richtlijn Bouwlawaai Burgemeester en wethouders van Amsterdam Brengen ter algemene kennis dat zij

Nadere informatie

Beleidsregel handhaving Wet Damocles

Beleidsregel handhaving Wet Damocles 1 "Al gemeente f(s Heemskerk Beleidsregel handhaving Wet Damocles 15 december 2014 BIVO/2014/30108 Illill Hl lllll lllll lllll lllll Z015994FE86 fë BELEIDSREGEL HANDHAVING WET DAMOCLES Inhoudsopgave Beleidsregel

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek Wilhelminalaan e.o.

Akoestisch onderzoek Wilhelminalaan e.o. 030-286 00 00 Akoestisch onderzoek Wilhelminalaan e.o. Resultaten van een nul-onderzoek rapport van de afdeling Expertise Milieu februari 2016 www.utrecht.nl Colofon uitgave Expertise Milieu Milieu en

Nadere informatie

Veiligheidsregio HAAGLANDEN. Handhaving van bestaande kooiladders

Veiligheidsregio HAAGLANDEN. Handhaving van bestaande kooiladders Veiligheidsregio HAAGLANDEN Handhaving van bestaande kooiladders Jan Brekelmans 3 maart 2010 1 INHOUD 1. Inleiding... 3 2. Aanleiding... 4 3. Regelgeving... 4 4. Kwaliteit en bruikbaarheid van een kooiladder...

Nadere informatie

ONTWERPBESLUIT WET GELUIDHINDER. Vaststelling hogere waarden Bestemmingsplan Vogelhorst te Almere, artikel 83 en 110a Wet geluidhinder

ONTWERPBESLUIT WET GELUIDHINDER. Vaststelling hogere waarden Bestemmingsplan Vogelhorst te Almere, artikel 83 en 110a Wet geluidhinder ONTWERPBESLUIT WET GELUIDHINDER Vaststelling hogere waarden Bestemmingsplan Vogelhorst te Almere, artikel 83 en 110a Wet geluidhinder Ontwerpbesluit Wet geluidhinder Ontwerpbesluit op grond van de Wet

Nadere informatie

Bescherming van de omwonenden tegen de geluidsoverlast van de HSL-Zuid

Bescherming van de omwonenden tegen de geluidsoverlast van de HSL-Zuid HSL REGIO BREDA Bescherming van de omwonenden tegen de geluidsoverlast van de HSL-Zuid Aan: Vaste Commissie voor Infrastructuur en Milieu van de Tweede Kamer Van: Stichting Geen Gehoor HSL Regio Breda

Nadere informatie

hebben op 23 juli 2015 een aanvraag voor omgevingsvergunning als bedoeld in de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) ontvangen van:

hebben op 23 juli 2015 een aanvraag voor omgevingsvergunning als bedoeld in de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) ontvangen van: Omgevingsvergunning HZ-2015-0098 Activiteit: handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening Burgemeester en Wethouders van de gemeente Landerd; hebben op 23 juli 2015 een aanvraag voor omgevingsvergunning

Nadere informatie

De uitgangspunten en resultaten van dit akoestisch onderzoek zijn beschreven in het rapport

De uitgangspunten en resultaten van dit akoestisch onderzoek zijn beschreven in het rapport VOC bv De heer A. Drent Postbus 359 8160 AJ EPE datum: 16 januari 2017 adviseur: Corien de Jongh Akoestisch onderzoek voor bewoning geschikt te maken pand aan de betreft: Stationsweg 45 in Zwijndrecht

Nadere informatie

Besluit tot openbaarmaking

Besluit tot openbaarmaking Besluit als bedoeld in artikel 8 van de Wet openbaarheid van bestuur Zaak: OB/001 Kenmerk: 00.061.063 Openbaarmaking onder kenmerk: Besluit tot openbaarmaking Besluit tot openbaarmaking van de besluiten

Nadere informatie

Raadsvoorstel inzake de beleidsnotitie gebruiksvergunningen: Een schakel

Raadsvoorstel inzake de beleidsnotitie gebruiksvergunningen: Een schakel gemeente Eindhoven Dienst Brandweer en Crisisbeheersing Raadsnummer 04. R87$. OOI Inboeknummer o4rooo46g Beslisdatum B&W ag juni 2004 Dossiernummer 4ap.rSr Raadsvoorstel inzake de beleidsnotitie gebruiksvergunningen:

Nadere informatie

Toolbox. Herrie op het dak

Toolbox. Herrie op het dak Toolbox Herrie op het dak Herrie op het dak In het kader van het project: Duurzaam inzetbaar dakwerk Veilig en gezond op het dak Afspraken lawaai Arbocatalogus Platte daken Men spreekt van lawaai wanneer

Nadere informatie

Park Forum Zuid. Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai

Park Forum Zuid. Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai Park Forum Zuid Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai gemeente Eindhoven RE - Ruimtelijke Expertise, VM - Verkeer en Milieu oktober 2017 Colofon Uitgave Gemeente Eindhoven RE - Ruimtelijke Expertise,

Nadere informatie

t:}stab 5.6 Gecumuleerde geluidsbelasting Ik merk het volgende op. In artikel 4.4 van het RMV 2006 is het volgende bepaald.

t:}stab 5.6 Gecumuleerde geluidsbelasting Ik merk het volgende op. In artikel 4.4 van het RMV 2006 is het volgende bepaald. Ik merk het volgende op. In artikel 4.4 van het RMV 2006 is het volgende bepaald. 1. Bij de bepaling van het equivalente geluidsniveau, vanwege een spoorweg, wordt rekening gehouden met de emissiegegevens

Nadere informatie

Hoofdpijn en oorpijn van hoogfrequent geluid (Mosquito) studentengekvanpieptoon.jpg; tinnituskattenverjager-png-png.jpg; oorpijnhoofdpijnmosquito.

Hoofdpijn en oorpijn van hoogfrequent geluid (Mosquito) studentengekvanpieptoon.jpg; tinnituskattenverjager-png-png.jpg; oorpijnhoofdpijnmosquito. Hasic, Emira Van: B. Hoek [meldpunthogetonen@gmail.com] Verzonden: dinsdag 25 maart 2014 9:58 Onderwerp: Hoofdpijn en oorpijn van hoogfrequent geluid (Mosquito) Bijlagen: studentengekvanpieptoon.jpg; tinnituskattenverjager-png-png.jpg;

Nadere informatie

Algemene beschrijving

Algemene beschrijving Algemene beschrijving Lokalisatie De perimeter van het zwarte punt betreft een stuk van spoorlijn 26 die door de "Paepedellewijk loopt, gelegen op het grondgebied van de gemeente Oudergem. Deze zone strekt

Nadere informatie

REACTIENOTA ZIENSWIJZEN BESTEMMINGSPLAN ANDEREN DORP, NIJEND 18 (ZAAGWERKZAAMHEDEN)

REACTIENOTA ZIENSWIJZEN BESTEMMINGSPLAN ANDEREN DORP, NIJEND 18 (ZAAGWERKZAAMHEDEN) REACTIENOTA ZIENSWIJZEN BESTEMMINGSPLAN ANDEREN DORP, NIJEND 18 (ZAAGWERKZAAMHEDEN) 1 Algemeen In deze notitie wordt een reactie gegeven op de ingediende zienswijzen op het ontwerpbestemmingsplan Anderen

Nadere informatie

Stidwest- Fryslän. Gemeente. Uw kenmerk: - Windpark Fryslan B. V. T.a.v. de heer A. de Groot Duit BB EMMELOORD. Ons nummer: U16.

Stidwest- Fryslän. Gemeente. Uw kenmerk: - Windpark Fryslan B. V. T.a.v. de heer A. de Groot Duit BB EMMELOORD. Ons nummer: U16. Gemeente Stidwest- Fryslän Uw kenmerk: - Ons nummer: U16.001245 Windpark Fryslan B. V. T.a.v. de heer A. de Groot Duit 15 8305 BB EMMELOORD 111111111111 11111 1111 1111111111111111 11111 11111 11111111

Nadere informatie

Technisch Advies voor gebruik van geluidsinstallaties op carnavalswagens Michael Story

Technisch Advies voor gebruik van geluidsinstallaties op carnavalswagens Michael Story Technisch Advies voor gebruik van geluidsinstallaties op carnavalswagens 2017 Michael Story 1. Inleiding Op verzoek van de Maas en Waalse carnavalsverenigingen geef ik hierbij diverse adviezen voor de

Nadere informatie

Kwaliteit van monitoring BRL 5023 METEN VAN TRILLINGEN

Kwaliteit van monitoring BRL 5023 METEN VAN TRILLINGEN Kwaliteit van monitoring BRL 5023 METEN VAN TRILLINGEN Introductie Belang van monitoring Kwaliteit van monitoring Certificering volgens BRL 5023 Vervolg Belang van monitoring Bouwbesluit 2012 Artikel 8.2.

Nadere informatie

BPL Beton v.o.f. De heer Behaeghel Postbus 22194 6360 AD NUTH

BPL Beton v.o.f. De heer Behaeghel Postbus 22194 6360 AD NUTH BPL Beton v.o.f. De heer Behaeghel Postbus 22194 6360 AD NUTH Afdeling Vergunningen Behandeld de heer J.J.H.L. Segers Zaaknummer 2016-0036 Telefoon +31 6 55 41 89 33 Ons kenmerk 2016/15834 Fax +31 43 389

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek bij verzoek wijziging geluidproductieplafond

Akoestisch onderzoek bij verzoek wijziging geluidproductieplafond Akoestisch onderzoek bij verzoek wijziging geluidproductieplafond N15 Wet milieubeheer, hoofdstuk 11 Uitvoerder Geluidloket WVL Onderzoek Datum 15 januari 2015 Status Definitief Versienr. 2.0 Kenmerk Inhoudsopgave

Nadere informatie

LAWAAI. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Tuinzaadbedrijven

LAWAAI. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Tuinzaadbedrijven LAWAAI Bij het werken met of bij machines kan de norm voor schadelijk geluid, (80 db(a)) overschreden worden. Afhankelijk van het aantal decibels, de toonhoogte en de blootstellingsduur kan daardoor blijvende

Nadere informatie

Vraag 1 Komt het voor dat jeopje werk met stemverheffing moet praten als je op één meter afstand van je collega staat?

Vraag 1 Komt het voor dat jeopje werk met stemverheffing moet praten als je op één meter afstand van je collega staat? Checklist Geluidshinder in de Kinderopvang Vraag 1 Komt het voor dat jeopje werk met stemverheffing moet praten als je op één meter afstand van je collega staat? Ja: ga naar advies 1 Nee: ga naar vraag

Nadere informatie

Geluidsnormen in de horeca

Geluidsnormen in de horeca Geluidsnormen in de horeca Een gids voor Leuvense Horeca-uitbaters De nieuwe geluidsnormen voor muziekactiviteiten * toepassing van de Wet Schauvlieghe (01-01-2013) Bent u uitbater van een horeca-zaak

Nadere informatie

Geacht heer/mevrouw, Een kopie van deze documenten sturen wij u eveneens per gewone post. Hoogachtend, Vereniging Behoud Twekkelo

Geacht heer/mevrouw, Een kopie van deze documenten sturen wij u eveneens per gewone post. Hoogachtend, Vereniging Behoud Twekkelo Aan Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State Faxnummer 070 365 13 80 Aantal pagina's 6 25 mei 2006 Onderwerp Beroepschrift Go Planet Afzender Esther van Andel Uw kenmerk 200602769/1/M3 Geacht heer/mevrouw,

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek. Onderwerp Gemaal 2e Bloksweg te Waddinxveen Datum 30 mei 2016 Geluidwaarnemer Maarten Groen Kenmerk

Akoestisch onderzoek. Onderwerp Gemaal 2e Bloksweg te Waddinxveen Datum 30 mei 2016 Geluidwaarnemer Maarten Groen Kenmerk Afdeling Expertise Contact Maarten Groen T 088 5450 381 mgroen@odmh.nl Akoestisch onderzoek Postbus 45 2800 AA Gouda T 088 545 00 00 www.odmh.nl Onderwerp Gemaal 2e Bloksweg te Waddinxveen Datum 30 mei

Nadere informatie

Aanwijzingsbesluit inzake het houden van hinderlijke of schadelijke dieren binnen de bebouwde kom Gemeente Veenendaal 2017

Aanwijzingsbesluit inzake het houden van hinderlijke of schadelijke dieren binnen de bebouwde kom Gemeente Veenendaal 2017 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Veenendaal. Nr. 25973 17 februari 2017 Aanwijzingsbesluit inzake het houden van hinderlijke of schadelijke dieren binnen de bebouwde kom Gemeente Veenendaal

Nadere informatie

Ontwerpbesluit Hogere waarde Wet geluidhinder

Ontwerpbesluit Hogere waarde Wet geluidhinder Ontwerpbesluit Hogere waarde Wet geluidhinder Project: Nieuwbouw woningen Steekterweg 78 A-C in Alphen aan den Rijn Datum besluit: Milieudienst West-Holland Bezoekadres: Postbus 159 Schipholweg 128 Tel.:

Nadere informatie

Algemene beschrijving

Algemene beschrijving Algemene beschrijving Lokalisatie De perimeter van het zwarte punt betreft een stuk van spoorlijn 161 ter hoogte van het Verboeckhovenplein, op het grondgebied van de gemeente Schaarbeek. De perimeter

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Ermelo. Datum: 24 juni Rapportnummer: 2011/196

Rapport. Rapport over een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Ermelo. Datum: 24 juni Rapportnummer: 2011/196 Rapport Rapport over een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Ermelo. Datum: 24 juni 2011 Rapportnummer: 2011/196 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat het college van burgemeester

Nadere informatie

Raadsvragen van het raadslid mevrouw M. Fiers inzake voorraad

Raadsvragen van het raadslid mevrouw M. Fiers inzake voorraad gemeente Eindhoven Dienst Stedelijke Ontwikkeling en Beheer Raadsnummer o3.rs64.oox Inboeknummer o3tzooxbbp Beslisdatum Bgxw s6 augustus soo3 Dossiernummer 335.453 Raadsvragen van het raadslid mevrouw

Nadere informatie

Beschikking Wet milieubeheer

Beschikking Wet milieubeheer Beschikking Wet milieubeheer Besluit van burgemeester en wethouders van Woensdrecht. Datum beschikking: 16-12-2008 Onderwerp aanvraag Op 3 juli 2008 is een aanvraag om vergunning ingevolge de Wet milieubeheer

Nadere informatie

Jeroen Lavrijsen Vlaamse overheid, Departement Leefmilieu, Natuur en Energie, Afdeling Lucht, Hinder, Risicobeheer, Milieu & Gezondheid

Jeroen Lavrijsen Vlaamse overheid, Departement Leefmilieu, Natuur en Energie, Afdeling Lucht, Hinder, Risicobeheer, Milieu & Gezondheid 1 of 5 Geluidsoverlast is een belangrijke vorm van hinder: in Vlaanderen wordt 27% van de bevolking in enige mate gehinderd door geluid (bron: SLO 2008, zie artikel 'Beleving van geluidshinder in Vlaanderen').

Nadere informatie

ARBOUW. Intern rapport INVENTARISATIE GELUIDSNIVEAUS BIJ FUNDERINGSTECHNIEKEN. Juli 1999

ARBOUW. Intern rapport INVENTARISATIE GELUIDSNIVEAUS BIJ FUNDERINGSTECHNIEKEN. Juli 1999 ARBOUW Intern rapport INVENTARISATIE GELUIDSNIVEAUS BIJ FUNDERINGSTECHNIEKEN Juli 1999 Bezoekadres: La Guardiaweg 4, 1043 DG Amsterdam Telefoon (020) 580 55 80, fax (020) 580 55 55 Correspondentieadres:

Nadere informatie

Intern advies. Geluid

Intern advies. Geluid Intern advies Zaaknummer : Registratienummer : Omschrijving project : Moskee Aanvrager : Projectlocatie : Bellavistaterrein Geluid Adviseur : P. Leemreize Datum advies : 20 april maart 2015 Advies aan

Nadere informatie

ontwerp OMGEVINGSVERGUNNING Echelpoelweg, gemeente Weerselo sectie P nr. 2012 en 1836

ontwerp OMGEVINGSVERGUNNING Echelpoelweg, gemeente Weerselo sectie P nr. 2012 en 1836 ontwerp OMGEVINGSVERGUNNING Echelpoelweg, gemeente Weerselo sectie P nr. 2012 en 1836 Zaaknummer: : 14.16391 OLO nummer: : 1526543 Documentnummer : U15.002356 Burgemeester en wethouders van Dinkelland

Nadere informatie

Wet geluidhinder beschikking

Wet geluidhinder beschikking ZNSTD Wet geluidhinder beschikking Besluit van het college van burgemeester en wethouders van Zaanstad, gelet op artikel 110a van de Wet geluidhinder, beschouwende de noodzaak tot vaststelling van hogere

Nadere informatie

Besluit tot openbaarmaking

Besluit tot openbaarmaking Besluit als bedoeld in artikel 8 van de Wet openbaarheid van bestuur Kenmerk: Besluit tot openbaarmaking Besluit tot openbaarmaking van het besluit tot het opleggen van de last onder dwangsom aan Lotto

Nadere informatie

D de heer xxxx

D de heer xxxx A A N T E K E N E N Winners Café t.a.v. xxxx Van Beethovenstraat 134 3281 TN NUMANSDORP Uw brief van Verzenddatum 11 januari 2018 Uw kenmerk Reactie op Zaaknummer Last onder dwangsom Onderwerp Ons kenmerk

Nadere informatie

Geluidsbelasting door windturbine Slikkerdijk

Geluidsbelasting door windturbine Slikkerdijk Samenvatting en conclusies In de maand december zijn gedurende vijftien dagen in het begin van de nacht metingen verricht naar het geluidsbelasting van de woonboerderij aan de Walingsweg 20 Wieringerwaard

Nadere informatie

Rapport Luid, maar duidelijk - samenvatting

Rapport Luid, maar duidelijk - samenvatting Rapport Luid, maar duidelijk - samenvatting Deel I: Handhavingsysteem in het buitengebied In het Luchthavenverkeerbesluit Schiphol (LVB) staan grenzen voor de maximale hoeveelheid geluid in 35 handhavingspunten

Nadere informatie

Algemene beschrijving

Algemene beschrijving Algemene beschrijving Lokalisatie Drie zwarte spoornetpunten, meer bepaald «Eikhove», «Archiefstraat en E. Van Becelaerelaan» en de «kruising van L26 en L161» werden geïdentificeerd op dit stuk van spoorlijn

Nadere informatie

Reclameverordening gemeente Utrecht 2017

Reclameverordening gemeente Utrecht 2017 Reclameverordening gemeente Utrecht 2017 (raadsbesluit van p.m.). De raad van de gemeente Utrecht, gelet op het voorstel van b. en w. d.d. 11 april 2017 Besluit vast te stellen de volgende RECLAMEVERORDENING

Nadere informatie

GELUIDSNORMEN VOOR MUZIEKACTIVITEITEN

GELUIDSNORMEN VOOR MUZIEKACTIVITEITEN GELUIDSNORMEN VOOR MUZIEKACTIVITEITEN INHOUD - Achtergrond wetgeving - Wat zijn decibels? - Indeling in geluidsniveaus - Welke toelating of vergunning? - Geluid meten - Controle - Communiceer vooraf! ACHTERGROND

Nadere informatie