Geluidsbelasting door windturbine Slikkerdijk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Geluidsbelasting door windturbine Slikkerdijk"

Transcriptie

1 Samenvatting en conclusies In de maand december zijn gedurende vijftien dagen in het begin van de nacht metingen verricht naar het geluidsbelasting van de woonboerderij aan de Walingsweg 20 Wieringerwaard door de windturbine aan de Slikkerdijk. Deze metingen leiden tot de volgende conclusies en aanbevelingen. Overlast treedt aan de Walingsweg op bij windsnelheden tussen 3 en 14 m/s en windrichtingen tussen ZZW en NW. Het achtergrondniveau is afhankelijk van de windsnelheid en ligt bij de kritische omstandigheden tussen 33,1dB(A) bij 3 m/s en 37,6 bij 12 m/s. Voor de ervaring van hinder lijkt het verschil tussen de geluidsbelasting van de turbine en het achtergrondgeluid bepalend en in mindere mate de hoogte van de geluidsbelasting. Bij een verschil tussen achtergrondniveau en geluidsbelasting door de windturbine die groter is dan 5 db(a) wordt de turbine ook in huis door een aantal omwonenden waargenomen. Op 1 kilometer afstand is het goed mogelijk om het geluid van de turbine te onderscheiden van het achtergrondgeluid, bij windsnelheden tussen 2,5 en 14 m/s en leveren immissiemetingen significante verschillen op ten opzichte van het achtergrondgeluid. De feitelijke geluidsbelasting is 4 tot 16 keer hoger dan de schatting op basis van een beleidsadvies door het RIVM (na correctie naar boven van 3 db(a)) Op basis van de gehanteerde normen, meetvoorschriften en rekenmodellen kunnen de bevindingen uit dit korte onderzoek niet verklaard worden. Dit pleit voor een uitgebreider onderzoek (zoals toegezegd is door de Gemeente Anna Paulowna) en voor een maatwerk normstelling waarbij de toegestane geluidsbelasting (dynamisch) wordt gerelateerd aan het feitelijke niveau van het achtergrondgeluid.

2 Inleiding In de periode van 6 tot 20 december zijn dagelijks in het begin van de nacht geluidsmetingen verricht rond de woonboerderij aan de Walingsweg 20. Doel van de metingen is inzicht te krijgen in; het niveau van het geluid in de polder (we zeggen wel dat het bij ons stil is, maar hoe stil is het eigenlijk?) het verschil tussen het geluid van de turbine en het achtergrondgeluid de vraag of meten op de gevel (immissiemetingen) op 1000 meter van de turbine relevante gegevens oplevert. Daarnaast willen we met deze meetreeks de noodzaak en mogelijkheid duidelijk maken van een onderzoek naar de overlast, zoals dat is toegezegd door de voormalige Gemeente Anna Paulowna (en inmiddels geruisloos is afgevoerd door Hollands Kroon?) en een actief beleid door de Gemeente Hollands Kroon. Uit de praktijkervaringen weten we dat de turbine met name hoorbaar is bij windkracht 2 tot en met 6 (2 14 m/s) als de wind uit de windrichtingen tussen ZZW tot NNW waait. Dit zijn voor de omwonenden kritische omstandigheden. Volgens opgave van het KNMI treden deze kritische omstandigheden gemiddeld in 53% van de tijd op. Gemeten is het verschil in geluid aan de westzijde (de kant waar de turbine staat) en de oostzijde (bij hindercondities de luwte van de boerderij). De meting aan de oostzijde wordt opgevat als een maat voor het achtergrondniveau.

3 De weercondities In de meetperiode is het weer wisselend en wijkt het af van het gemiddelde, waarbij in 53% van de dagen omstandigheden met overlast mogen worden verwacht. Maar tijdens 33% van de metingen is er sprake van kritische omstandigheden. De andere dagen waait het te hard (5 keer) en/of staat de wind uit een foute richting. Een voordeel van deze omstandigheden is dat het mogelijk wordt na te gaan wat het effect van de luwte van het pand is, als de turbine niet hoorbaar is.

4 Het achtergrondgeluid Het achtergrondniveau is afhankelijk van de windsnelheid en ligt tussen 33,1dB(A) bij 3 m/s en 37,6 db(a) bij 12 m/s. Op 10 december is op enkele andere plaatsen in de Wieringerwaardpolder en de Oostpolder een achtergrondniveau gemeten. De waarnemingen weken minder dan 1,0 db(a) af van de metingen op Walingsweg 20. De windsnelheid was toen 2,8 m/s en de windrichting zuid. Dit suggereert dat voor een agrarisch gebied het achtergrondniveau laag rond de 33 db(a) moet worden ingeschat. Een belangrijk argument voor een meting dicht bij de turbine ( meter) is dat het geluid van de turbine op grotere afstand niet meer te onderscheiden is van het achtergrondgeluid. Daarbij wordt echter uitgegaan van een geluidsbelasting van 42 tot 45 db(a) als waarde voor het achtergrondniveau.

5 Het verschil tussen geluid aan windzijde en in de luwte (=achtergrondgeluid) De metingen hebben aan twee kanten van het huis plaats gevonden, bij een zuidenwind is er sprake van een gelijke windbelasting van beide zijden. Bij een oostelijke of westelijke windrichting is er sprake van een verschil tussen de op de wind gerichte kant en de luwe kant. Bij windsnelheden tussen 3 en 14 m/s en westelijke windrichtingen is het verschil tussen 5 en 8 db(a). Bij oostelijke windrichtingen is dit verschil, bij vergelijkbare windsnelheden slechts 0,2 tot 2 db(a). Deze uitkomsten suggereren dat er bij westelijke windrichtingen een extra geluidsbron (de turbine) is. In de bovenste grafiek is de schatting van de te verwachten geluidsbelasting op 1000 meter ingetekend met een blauwe lijn (29 db(a), volgens de door het RIVM gehanteerde formule). De rode lijn toont de norm voor de geluidsbelasting door windturbines tijdens de nacht.

6 Hoorbaarheid en overlast In de meetperiode was op de dagen 1,2,4,6 en 14 sprake van weersomstandigheden waarin geluidsbelasting door de turbine mogelijk was. Het was alle vijf deze dagen raak. Interessant is dat op de dagen 4 en 6, als het verschil tussen achtergrondgeluid en turbinegeluid 2 db(a) of minder is geen van de omwonenden aangeven dat ze de turbine binnenshuis horen. Bij een verschil boven de 4 db(a) wordt de turbine duidelijk hoorbaar. Bij meer dan 5 db(a) is de woesj door meerdere omwonenden binnenshuis waargenomen. Op 9 van de 15 dagen liggen de waarnemingen boven de normwaarde van 41 db(a) voor de L night. Dat is niet altijd toe te schrijven aan de windturbine. Drie zaken vallen op: maar gedurende drie dagen met kritische omstandigheden wordt de normwaarde overschreden. Tijdens twee van die drie dagen wordt de normwaarde voor de gemiddelde dagnorm (47 db(a)) gehaald. Volgens de opstellers van de norm kan deze waarde in de nacht enkel bij hoge uitzondering worden overschreden. Gebeurt het met enige regelmaat dan zal de nachtnorm worden overschreden. De omstandigheden van deze twee dagen zijn echter zodanig dat verwacht mag worden dat dit ongeveer in 30% van de nachten het geval zal zijn. op één van de dagen waarop de meting niet boven de normwaarde uitkomt wordt de turbine hinderlijk ervaren omdat het verschil met het achtergrondgeluid hoog is. Omgekeerd wordt op een dag dat de waarneming net boven de normwaarde ligt er minder hinder ervaren. Het verschil met het achtergrondniveau is dan beperkt. De betekenis van dit onderzoek De uitkomsten zijn specifiek voor deze turbine, een Enercon E52. Volgens de specificaties van de turbine en de uitgevoerde metingen bij de certificatie is dit een stille turbine. Wordt er echter op grotere afstand van de turbine gemeten dan is daar de geluidsbelasting hoger dan op de standaard meetpunten zelf. Bekend is dat vergelijkbare verschijnselen ook voor komen bij andere typen turbines van deze leverancier. Ook voor een aantal turbines van andere leveranciers geldt dat deze soms op grotere afstand een onverwacht hoge geluidsbelasting voor de omgeving opleveren. Beoordeling en selectie van deze turbines op basis van hun specificaties geeft geen inzicht in de feitelijk veroorzaakte overlast. Een standaard handhavingsmeting meet alleen de geluidsemissie en niet de feitelijke geluidsbelasting in de omgeving. Het onderzoek laat zien dat het belangrijk is dat de gemeente bij de invulling van het ruimtelijk beleid stuurmogelijkheden houdt om de leefbaarheid te garanderen. De bestaande combinatie van normstelling, meetvoorschriften en rekenmodellen bieden die stuurmogelijkheden niet. De regelgeving laat echter ruimte voor een maatwerkregeling waarin de gemeente wel actief kan sturen.

7 Bijlage: Meetmethode De metingen zijn verricht op twee punten; ten oosten en ten westen van de Walingsweg 20. In de praktijk is bij westelijke wind bij windsnelheden tussen de 3 en 11 meter per seconde de turbine aan de westzijde regelmatig hoorbaar terwijl in de luwte van het pand dit niet of nauwelijks het geval is. De geluidsmeter is geplaatst op een statief, op 1 meter hoogte, afgeschermd van de directe wind door een 1 meter brede plaat. De metingen zijn verricht op momenten dat er binnen twee kilometer geen autoverkeer plaats vond. De geluidssterkte is gemeten gedurende twee minuten, waarbij iedere 15 seconde de waarde gemeten is en zowel het gemiddelde als het maximum opgenomen is. Metingen zijn dagelijks uitgevoerd in de periode tussen en uur. Het heeft in de meetperiode in dit tijdvak niet geregend. Wel is er één nacht sprake van mist, waarbij druppels van de bomen vielen. Er is wel gemeten bij windsnelheden > 15 m/s (windkracht 7 en meer) Bijlage: specificaties meetlocatie Woning: Walingsweg 20, stolpboerderij, (L= 24 meter, B=16 meter, H= 12 meter) rondom omgeven door een windsingel. Windturbine; Enercon 52, ashoogte 60 meter, geplaatst oktober Afstand: 985 meter, 94 o

Windmolen Grote Sloot 158

Windmolen Grote Sloot 158 Windmolen Grote Sloot 158 Onderzoek naar waargenomen geluid en hinder 17 maart 2011 Windenergie Wieringerwaard Samenvatting Het onderzoek Het in gebruik nemen van een nieuwe windturbine vier jaar geleden

Nadere informatie

Windmolen Slikkerdijk 3

Windmolen Slikkerdijk 3 Windmolen Slikkerdijk 3 Onderzoek naar waargenomen geluid en hinder Standpunten Wenselijke maatregelen 24 januari 2011 Windenergie Wieringerwaard Samenvatting Het onderzoek Naar aanleiding van het in

Nadere informatie

Door de omgevingsdienst Haaglanden is aangegeven dat deze norm als volgt moet worden geïnterpreteerd:

Door de omgevingsdienst Haaglanden is aangegeven dat deze norm als volgt moet worden geïnterpreteerd: Notitie Project Referentieniveaumetingen A4 Midden-Delfland Betreft geluidsmetingen stiltegebied in situatie vóór opening rijksweg A4 Ons kenmerk M.2013.1022.01.N001 Versie 001 Datum 24 oktober 2014 Verwerkt

Nadere informatie

LAAGFREQUENT GELUID WINDPARK DE

LAAGFREQUENT GELUID WINDPARK DE LAAGFREQUENT GELUID WINDPARK DE VEENWIEKEN Datum 2 juli 2015 Van D.F. Oude Lansink, Pondera Consult Betreft Analyse Laagfrequent geluid windpark De Veenwieken Projectnummer 714068 M1 Inleiding In opdracht

Nadere informatie

Windmolen Slikkerdijk 3

Windmolen Slikkerdijk 3 Windmolen Slikkerdijk 3 Onderzoek naar waargenomen geluid en hinder Standpunten Wenselijke maatregelen 24 januari 2011 Windenergie Wieringerwaard Samenvatting Het onderzoek Naar aanleiding van het in

Nadere informatie

contactpersoon /telefoon

contactpersoon  /telefoon datum vestiging uw kenmerk ons kenmerk verwerkt door 1 december 2016 Den Haag project betreft M.2013.1022.02.N002 WI JLI/BRA versie contactpersoon e-mail/telefoon Gemeente Midden-Delfland/geluidsmetingen

Nadere informatie

Windinitiatief AkzoNobel. Bijeenkomst klankbordgroep 5 10 januari 2018 Sikkens Experience Center, Sassenheim

Windinitiatief AkzoNobel. Bijeenkomst klankbordgroep 5 10 januari 2018 Sikkens Experience Center, Sassenheim Windinitiatief AkzoNobel Bijeenkomst klankbordgroep 5 10 januari 2018 Sikkens Experience Center, Sassenheim Agenda 1. Opening, notulen 2. Beantwoording vragen 3. Participatie 4. Communicatie 5. Volgend

Nadere informatie

De emissieterm uit het reken- en meetvoorschrift windturbines

De emissieterm uit het reken- en meetvoorschrift windturbines Mensen met oplossingen M+P MBBM groep www.mp.nl De emissieterm uit het reken- en meetvoorschrift windturbines Edwin Nieuwenhuizen 2 Inleiding Het kader paragraaf 3.2.3 van het Activiteitenbesluit (BARIM)

Nadere informatie

Rapport Geluidsniveaumetingen bij Oosterpark

Rapport Geluidsniveaumetingen bij Oosterpark Rapport Geluidsniveaumetingen bij Oosterpark Update dd. 26 oktober 2018 (versie 2) Update dd. 19 november 2018 (versie 3 ; hoofdstuk 4 toegevoegd) 1. Inleiding In het kader van de discussie rond de bomenkap

Nadere informatie

Het reken- en meetvoorschrift voor windturbines 2010 (concept)

Het reken- en meetvoorschrift voor windturbines 2010 (concept) M+P - raadgevende ingenieurs Müller-BBM groep geluid trillingen lucht bouwfysica Het reken- en meetvoorschrift voor windturbines 2010 (concept) E. Nieuwenhuizen Met dank aan: M. v.d. Berg (VROM) G. Geertsema

Nadere informatie

Windturbine Grote Sloot 158. Sint Maartensbrug Gemeente Zijpe

Windturbine Grote Sloot 158. Sint Maartensbrug Gemeente Zijpe Windturbine Grote Sloot 158 Sint Maartensbrug Gemeente Zijpe Onderzoek naar waargenomen geluid en windoverlast J. Booij, Windenergie Wieringerwaard, 24 maart 2011 Samenvatting...Fout! Bladwijzer niet

Nadere informatie

Geluidberekening evenementen de Heus d.d. 30 januari 2015

Geluidberekening evenementen de Heus d.d. 30 januari 2015 Geluidberekening evenementen de Heus d.d. 30 januari 2015 Het oude fabrieksterrein van de Heus aan de Veemarktweg te s-hertogenbosch wordt herontwikkeld. Om te onderzoeken wat het geluid in de omgeving

Nadere informatie

Windturbines en slagschaduw Deventer

Windturbines en slagschaduw Deventer Titel Windturbines en slagschaduw Deventer Datum 25 juni 2012 Auteurs: Steven Velthuijsen en Jeroen Dooper 1.1 Principe en richtlijnen Slagschaduw van een windturbine is de bewegende schaduw van de draaiende

Nadere informatie

Geluidsproductie Coopsmolen te Zelhem

Geluidsproductie Coopsmolen te Zelhem Geluidsproductie Coopsmolen te Zelhem Traditionele Nederlandse windmolens en geluidsproductie Algemeen Eeuwenlang werken er al windmolens in Nederland. De molens worden gebruikt voor verschillende doeleinden,

Nadere informatie

Advies kennispunt geluid. Gegevens bevoegd gezag: Opsteller/datum: Collegiale toets(indien van toepassing):

Advies kennispunt geluid. Gegevens bevoegd gezag: Opsteller/datum: Collegiale toets(indien van toepassing): Advies kennispunt geluid Gegevens bevoegd gezag: Bevoegd gezag: Gemeente Enschede Opdrachtgever: Gemeente Enschede, Afdeling HOG Contactpersoon: M. Jansen Telefoonnummer: 06-10 47 42 29 E-mailadres: mark.jansen@enschede.nl

Nadere informatie

Geluidsmetingen Westergouwe te Gouda

Geluidsmetingen Westergouwe te Gouda Geluidsmetingen Westergouwe te Gouda Behandeld door: Opdrachtgever: M. Groen Omgevingsdienst Midden-Holland Postbus 45 2800 AA Gouda Gemeente Gouda Rapport nummer: 2013092480 Gouda, 29 oktober 2013 Inhoud

Nadere informatie

Kenmerk: Uw kenmerk: Bijlage: Pondera Consult De heer P. Janssen Postbus AN Hengelo. S12091 A WP Nieuwe Waterweg V6.1.

Kenmerk: Uw kenmerk: Bijlage: Pondera Consult De heer P. Janssen Postbus AN Hengelo. S12091 A WP Nieuwe Waterweg V6.1. Welbergweg 49 Postbus 579 7550 AN Hengelo (Ov.) tel: 074-248 99 45 info@ponderaservices.nl www.ponderaservices.nl Kenmerk: Uw kenmerk: Bijlage: Datum: Onderwerp: S12091 A WP Nieuwe Waterweg V6.1 7 maart

Nadere informatie

Windpark Nieuwegein. Slagschaduwstudie

Windpark Nieuwegein. Slagschaduwstudie Windpark Nieuwegein Slagschaduwstudie Windpark Nieuwegein Slagschaduwstudie Door: Bram Konneman Datum: 31 December 2012 Projectnummer: WIENL12093 Ecofys 2012 in opdracht van: Eneco Wind B.V. ECOFYS Netherlands

Nadere informatie

MOTIE. Ondergetekende(n) dienen de volgende motie in: De raad van de gemeente Hollands Kroon in vergadering bijeen op 25 april 2013

MOTIE. Ondergetekende(n) dienen de volgende motie in: De raad van de gemeente Hollands Kroon in vergadering bijeen op 25 april 2013 MOTIE Naam gemeenteraadsfractie PvdA Datum 25 april 2013 Volgnummer M 2013 10 x Motie over een niet op de agenda opgenomen onderwerp Onderwerp Geluidsoverlast windmolens Ondergetekende(n) dienen de volgende

Nadere informatie

2 e bijeenkomst klankbordgroep 20 december

2 e bijeenkomst klankbordgroep 20 december 2 e bijeenkomst klankbordgroep 20 december 2018 1 Onderwerpen 1. N.a.v. bijeenkomst 1, stand van zaken en planning 2. Toelichting milieu effecten windturbines 3. Toelichting normen 4. Keuzeproces voorkeursalternatief

Nadere informatie

Slagschaduwonderzoek Amsterdam Noord. 1 Inleiding. 2 Principe en richtlijnen. 2 Mei 2016, Ernst Jaarsma

Slagschaduwonderzoek Amsterdam Noord. 1 Inleiding. 2 Principe en richtlijnen. 2 Mei 2016, Ernst Jaarsma Slagschaduwonderzoek Amsterdam Noord 2 Mei 2016, Ernst Jaarsma 1 Inleiding Bosch & Van Rijn heeft een onderzoek uitgevoerd naar slagschaduw, veroorzaakt door een voorgenomen opstelling van windturbines

Nadere informatie

Tussen rapportage. Verslag akoestisch onderzoek 2018 Bepaling referentieniveau in Nieuw-Beijerland, omgeving Oudendijk Versie Oktober 2018

Tussen rapportage. Verslag akoestisch onderzoek 2018 Bepaling referentieniveau in Nieuw-Beijerland, omgeving Oudendijk Versie Oktober 2018 Tussen rapportage Dossier Zaaknummer Z-18-340259 Kenmerk Opsteller G.J. Ambachtsheer Datum 17-10-2018 Onderwerp Geluidonderzoek referentieniveau 2018 Verslag akoestisch onderzoek 2018 Bepaling referentieniveau

Nadere informatie

DE MEETCAMPAGNE. Guy Putzeys dba-plan bvba

DE MEETCAMPAGNE. Guy Putzeys dba-plan bvba DE MEETCAMPAGNE Guy Putzeys dba-plan bvba TOELICHTING UITGEBREIDE GELUIDMEETCAMPAGNE WINDTURBINES MALDEGEM EEKLO Guy Putzeys Geluidsdeskundige dba-plan INFOAVOND 13/11/13 33 Erkend door Vlaamse overheid

Nadere informatie

Geluidsmetingen A4 te Heijningen. Resultaten geluidsmetingen Versie 005 M R002 Datum 8 maart 2017

Geluidsmetingen A4 te Heijningen. Resultaten geluidsmetingen Versie 005 M R002 Datum 8 maart 2017 Resultaten geluidsmetingen 2016 Status definitief Versie 005 Rapport M.2015.1138.00.R002 Datum 8 maart 2017 Colofon Opdrachtgever Contactpersoon Gemeente Moerdijk Postbus 4 4760 AA ZEVENBERGEN mevrouw

Nadere informatie

Windenergie in de Wieringermeer

Windenergie in de Wieringermeer Windenergie in de Wieringermeer J. H. Fred Jansen Nationaal Kritisch Platform Windenergie Conclusies Windenergie is geen noemenswaardig alternatief voor fossiele energie en levert geen noemenswaardige

Nadere informatie

Windpark Nieuwegein. Akoestisch onderzoek Enercon E82 5x 2,3 MW

Windpark Nieuwegein. Akoestisch onderzoek Enercon E82 5x 2,3 MW Windpark Nieuwegein Akoestisch onderzoek Enercon E82 5x 2,3 MW Opdrachtgever Eneco Wind B.V. Contactpersoon de heer B. Konneman Kenmerk R068245af.00004.dv Versie 02_002 Datum 8 januari 2013 Auteur ing.

Nadere informatie

De keuze van de windturbines

De keuze van de windturbines De keuze van de windturbines Windparken Er is gekeken naar grote, moderne windturbines in windparken. Kleine windturbines produceren meestal minder geluid en worden minder beïnvloed door veranderingen

Nadere informatie

Karakterisering van het achtergrondgeluid. (Metingen in de Wieringerwaard). Uitham, Rudolf; van den Berg, Gerrit

Karakterisering van het achtergrondgeluid. (Metingen in de Wieringerwaard). Uitham, Rudolf; van den Berg, Gerrit University of Groningen Karakterisering van het achtergrondgeluid. (Metingen in de Wieringerwaard). Uitham, Rudolf; van den Berg, Gerrit IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version

Nadere informatie

Formaat windmolens en effecten

Formaat windmolens en effecten Formaat windmolens en effecten In de berekeningen voor geluid en slagschaduw is uitgegaan van windmolens met een ashoogte van 155 meter en een diameter van 150 meter. Dat komt neer op een totale hoogte

Nadere informatie

Opbrengstberekening t.b.v. MER Windpark Oostflakkee

Opbrengstberekening t.b.v. MER Windpark Oostflakkee Opbrengstberekening t.b.v. MER Windpark Oostflakkee 7 oktober 2015, Steven Velthuijsen Inleiding In het PlanMER voor Windpark Oostflakkee worden verschillende inrichtingsalternatieven met elkaar vergeleken

Nadere informatie

AKOESTISCH ONDERZOEK Referentieniveau van het omgevingsgeluid. Schietvereniging de Snip Lekdijk Oost 5 te Lopik

AKOESTISCH ONDERZOEK Referentieniveau van het omgevingsgeluid. Schietvereniging de Snip Lekdijk Oost 5 te Lopik AKOESTISCH ONDERZOEK Referentieniveau van het omgevingsgeluid Schietvereniging de Snip Lekdijk Oost 5 te Lopik Opdrachtgever: Contactpersoon: Gemeente Lopik De heer J. van den Heuvel Documentnummer: 20121052/D01/SB

Nadere informatie

De heer P. Reintjes Raadhuisstraat ER Eijsden INLEIDING

De heer P. Reintjes Raadhuisstraat ER Eijsden INLEIDING St. Gerlach 47 6301 JA Houthem Nederland T: +31 (0)43-458 41 65 F: +31 (0)43-458 41 66 info@bureaugeluid.nl www.bureaugeluid.nl BTW: NL8154.12.423.B01 IBAN: NL09DEUT0528188798 BIC: DEUTNL2N kvk: 14074915

Nadere informatie

Ultrasonic 2017 Handhavingsresultaten geluid

Ultrasonic 2017 Handhavingsresultaten geluid Gemeente Stichtse Vecht Mevrouw M. Leurs Postbus 1212 3600 BE Maarssen Utrecht, 17 augustus 2017 Uw kenmerk: --- Ons kenmerk: Z-2016-41615 / 53881 Behandeld door: J.A.M. Ruijer Onderwerp: Ultrasonic 2017

Nadere informatie

Notitie Situatie Laagfrequent geluid Wetgeving

Notitie Situatie Laagfrequent geluid Wetgeving Notitie Datum: 27 februari 2017 Project: Windpark Koningspleij Uw kenmerk: - Locatie: Arnhem Ons kenmerk: V068465aa.00001.md Betreft: Beoordeling laagfrquent geluid Versie: 01_001 In opdracht van Outsmart

Nadere informatie

Geluid immissiemetingen van Thalys passages op het HSL spoor bij twee woningen in Breda

Geluid immissiemetingen van Thalys passages op het HSL spoor bij twee woningen in Breda ONGERUBRICEERD TNO-rapport TNO 2012 R10874 Geluid immissiemetingen van Thalys passages op het HSL spoor bij twee woningen in Breda Oude Waalsdorperweg 63 2597 AK Den Haag Postbus 96864 2509 JG Den Haag

Nadere informatie

Postbus BA Rotterdam. Akoestisch onderzoek windpark Laarakkerdijk in de gemeente Reusel-De Mierden.

Postbus BA Rotterdam. Akoestisch onderzoek windpark Laarakkerdijk in de gemeente Reusel-De Mierden. Welbergweg 49 Postbus 579 7550 AN Hengelo (Ov.) tel: 074-248 99 45 info@ponderaservices.nl www.ponderaservices.nl Opdrachtgever: Eneco Wind B.V. Postbus 19020 3001 BA Rotterdam Kenmerk: S11071 Laarakkerdijk

Nadere informatie

Opbrengstberekening t.b.v. MER Windpark Deil. Inleiding. Berekening. Datum: 28 september 2016 Auteur: Steven Velthuijsen

Opbrengstberekening t.b.v. MER Windpark Deil. Inleiding. Berekening. Datum: 28 september 2016 Auteur: Steven Velthuijsen Opbrengstberekening t.b.v. MER Windpark Deil Datum: 28 september 2016 Auteur: Steven Velthuijsen Inleiding In het MER voor Windpark Deil worden zes inrichtingsalternatieven met elkaar vergeleken op het

Nadere informatie

Motivering besluit ontwerp-vvgb windturbinepark Waardpolder

Motivering besluit ontwerp-vvgb windturbinepark Waardpolder Motivering besluit ontwerp-vvgb windturbinepark Waardpolder Dit memo bevat de motivering voor het afgeven van een ontwerp-verklaring van geen bedenkingen ex artikel 6.5 Besluit omgevingsrecht voor het

Nadere informatie

Windmolens in Almere Wat komt daar allemaal bij kijken? Windenergie in Almere

Windmolens in Almere Wat komt daar allemaal bij kijken? Windenergie in Almere Windmolens in Almere Wat komt daar allemaal bij kijken? In dit boekje is te vinden: Rekening houden met de omgeving Geluid Slagschaduw Veiligheid Uitzicht Ecologie Geldstromen (opbrengsten en kosten) Professionele

Nadere informatie

Windhinderonderzoek. Woontoren Bètaplein. Gemeente Leiden. Datum: 12 juni 2015 Projectnummer:

Windhinderonderzoek. Woontoren Bètaplein. Gemeente Leiden. Datum: 12 juni 2015 Projectnummer: Windhinderonderzoek Woontoren Bètaplein Gemeente Leiden Datum: 12 juni 2015 Projectnummer: 120728 SAB Postbus 479 6800 AL Arnhem tel: 026-357 69 11 fax: 026-357 66 11 Auteur rapport: Johan van der Burg

Nadere informatie

In figuur 1 is een situatieschets opgenomen. Er is een meetpunt gekozen bij de huidige bestaande woningen aan de Schoolhof. Dit is het meetpunt 5.

In figuur 1 is een situatieschets opgenomen. Er is een meetpunt gekozen bij de huidige bestaande woningen aan de Schoolhof. Dit is het meetpunt 5. St. Gerlach 47 631 JA Houthem Nederland T: +31 ()43-458 41 65 F: +31 ()43-458 41 66 info@bureaugeluid.nl www.bureaugeluid.nl BTW: NL8154.12.423.B1 IBAN: NL9DEUT528188798 BIC: DEUTNL2N kvk: 1474915 De heer

Nadere informatie

Postbus 579 7550 AN Hengelo. S11091 V WNW Hoek van Holland

Postbus 579 7550 AN Hengelo. S11091 V WNW Hoek van Holland Postbus 579 7550 AV Hengelo (Ov.) tel: 073-534 10 53 fax: 073-534 10 28 info@ponderaservices.nl www.ponderaservices.nl Opdrachtgever: Pondera Consult BV. Postbus 579 7550 AN Hengelo Kenmerk: S11091 V WNW

Nadere informatie

Windpark Autena te Vianen

Windpark Autena te Vianen Windpark Autena te Vianen Akoestisch onderzoek Opdrachtgever Eneco Wind B.V. Contactpersoon de heer F. de Jong Kenmerk R068379aa.00001.dv Versie 06_002 Datum 10 april 2017 Auteur ing. D. (David) Vrolijk

Nadere informatie

WELKOM. Bewonersbijeenkomst Windpark. Houten, 8 februari 2017

WELKOM. Bewonersbijeenkomst Windpark. Houten, 8 februari 2017 WELKOM Bewonersbijeenkomst Windpark Houten, 8 februari 2017 Programma (20.00 uur-22.00 uur) 20.05-20.15: Vertrekpunt bijeenkomst (M.v.Liere) 20.15-20.25: Stand van zaken (H. Vermeulen) 20.25-20.45: Presentatie

Nadere informatie

Windpark Houten. Akoestisch onderzoek aangepaste bedrijfssituatie

Windpark Houten. Akoestisch onderzoek aangepaste bedrijfssituatie Windpark Houten Akoestisch onderzoek aangepaste bedrijfssituatie Opdrachtgever Eneco Wind B.V. Contactpersoon mevrouw F. van der Blonk Kenmerk R052619ak.189G24N.md Versie 04_003 Datum 3 augustus 2018 Auteur

Nadere informatie

Geluid van windturbines Jurisprudentie

Geluid van windturbines Jurisprudentie Geluid van windturbines Jurisprudentie Jade Gundelach Jurisprudentie van windturbinegeluid Juridisch instrumentarium Rijksinpassingsplannen (Windpark Fryslân, De Drentse Monden en Oostermoer) Provinciale

Nadere informatie

Geluid BP Zwembad De Kuil Afdeling Expertise

Geluid BP Zwembad De Kuil Afdeling Expertise Geluid BP Zwembad De Kuil Afdeling Expertise Versienummer: Datum: 2 15 mei 2018 Geluid BP Zwembad De Kuil Omgevingsdienst Midden-Holland 1 van 42 Productnummer 2018095178 Omschrijving Geluid BP Zwembad

Nadere informatie

Visualisatie Windmolens Kloosterlanden

Visualisatie Windmolens Kloosterlanden Visualisatie Windmolens Kloosterlanden Verre Zichtpunten Opdrachtgever Gemeente Deventer 1 Visualisatie Windmolens Kloosterlanden Verre zichtpunten februari 2011 Auteurs Steven Velthuijsen MSc. Bosch &

Nadere informatie

Windpark N33. Overzichtskaart windpark met geluidcontouren. Wat is de geluidsterkte van een windmolen? Windturbine geluid: wat is het?

Windpark N33. Overzichtskaart windpark met geluidcontouren. Wat is de geluidsterkte van een windmolen? Windturbine geluid: wat is het? Windpark N33 Contouren voor het VKA met het turbinetype met de grootst mogelijke effecten Overzichtskaart windpark met geluidcontouren Windturbine geluid: wat is het? Wat is de geluidsterkte van een windmolen?

Nadere informatie

Titel Opbrengstberekening t.b.v. CombiMER Windpark Oude Maas

Titel Opbrengstberekening t.b.v. CombiMER Windpark Oude Maas Titel Opbrengstberekening t.b.v. CombiMER Windpark Oude Maas Datum 8-12-16 Auteur Steven Velthuijsen Versie 3 Inleiding In het gecombineerde Plan- en ProjectMER voor Windpark Oude Maas worden verschillende

Nadere informatie

Windpark Hogezandse Polder

Windpark Hogezandse Polder Windpark Hogezandse Polder Slagschaduwonderzoek alternatieven Combi-MER Opdrachtgever De Wolff Windenergie BV Windpark Hogezandse Polder Slagschaduwonderzoek alternatieven Combi-MER 29 juli 2014 Auteur

Nadere informatie

16 maart Geluidskaarten R. Maat

16 maart Geluidskaarten R. Maat Notitie Aan Gemeente Lansingerland Kopie aan - Datum Documentnummer Project Auteur 16 maart 2012 21339767 Geluidskaarten R. Maat Onderwerp Notitie piekgeluiden Inleiding De geluidskaarten op de website

Nadere informatie

VLUCHTEVALUATIE Zaterdag 18 Mei 2013

VLUCHTEVALUATIE Zaterdag 18 Mei 2013 VLUCHTEVALUATIE Zaterdag 18 Mei 2013 In bovenstaande afbeelding is een overzicht weergegeven van de vluchten, (met ZIMOA ondersteunende afdelingen) en daarbij de route naar de locatie van de eerst aankomende

Nadere informatie

Windpark Autena te Vianen

Windpark Autena te Vianen Windpark Autena te Vianen Akoestisch onderzoek Opdrachtgever Eneco Wind B.V. Contactpersoon de heer F. de Jong Kenmerk R068379aa.00001.dv Versie 05_002 Datum 19 mei 2014 Auteur ing. D. (David) Vrolijk

Nadere informatie

Notitie. Project : Nieuwbouw Pettelaarpark Locatie : s-hertogenbosch Betreft : Beoordeling risico s windhinder

Notitie. Project : Nieuwbouw Pettelaarpark Locatie : s-hertogenbosch Betreft : Beoordeling risico s windhinder Notitie Nieuwegein, 29 januari 2010 Kenmerk : V032382aaA9.em Project : Nieuwbouw Pettelaarpark Locatie : s-hertogenbosch Betreft : Beoordeling risico s windhinder Inleiding In het kader van de ontwikkeling

Nadere informatie

Plan van aanpak geluidsmetingen rondom Lage Weide in het kader van mogelijke plaatsing windmolens

Plan van aanpak geluidsmetingen rondom Lage Weide in het kader van mogelijke plaatsing windmolens Plan van aanpak geluidsmetingen rondom Lage Weide in het kader van mogelijke plaatsing windmolens Opdrachtgever: College van B&W, vetegenwoordigd door wethouder M. de Rijk Gedelegeerd ambtelijk opdarchtgever:

Nadere informatie

Windenergie en geluid:

Windenergie en geluid: Windenergie en geluid: Hinderbeleving en communicatie GTL-congres 4 november 2015 Steven Velthuijsen Achtergrond Windenergie Windenergie en geluid Windenergie en geluidsbeleving Hoofdthema s: 1) Geluidsnorm

Nadere informatie

INFOAVOND 13.11.2013 MEETCAMPAGNE WINDTURBINES MALDEGEM EEKLO

INFOAVOND 13.11.2013 MEETCAMPAGNE WINDTURBINES MALDEGEM EEKLO INFOAVOND 13.11.2013 MEETCAMPAGNE WINDTURBINES MALDEGEM EEKLO VERWELKOMING Annelies Lammertyn Schepen van Milieu Gemeente Maldegem VERWELKOMING Annelies Lammertyn Schepen van Milieu Gemeente Maldegem

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek. Onderwerp Gemaal 2e Bloksweg te Waddinxveen Datum 30 mei 2016 Geluidwaarnemer Maarten Groen Kenmerk

Akoestisch onderzoek. Onderwerp Gemaal 2e Bloksweg te Waddinxveen Datum 30 mei 2016 Geluidwaarnemer Maarten Groen Kenmerk Afdeling Expertise Contact Maarten Groen T 088 5450 381 mgroen@odmh.nl Akoestisch onderzoek Postbus 45 2800 AA Gouda T 088 545 00 00 www.odmh.nl Onderwerp Gemaal 2e Bloksweg te Waddinxveen Datum 30 mei

Nadere informatie

Geluidsmetingen ter bepaling van de herkomst en signatuur van de bromtoon in de omgeving van windpark Houten

Geluidsmetingen ter bepaling van de herkomst en signatuur van de bromtoon in de omgeving van windpark Houten M+P MBBM groep Mensen met oplossingen Rapport Geluidsmetingen ter bepaling van de herkomst en signatuur van de bromtoon in de omgeving van windpark Houten M+P.RUDU.15.01.3 4 januari 2017 Colofon Opdrachtnemer

Nadere informatie

Geluid vanwege voornemen windturbines bij Tata Steel

Geluid vanwege voornemen windturbines bij Tata Steel Notitie / Memo Aan: Suzan Tack Van: Gideon Konings Datum: 26 april 2016 Kopie: Frank van Hout Ons kenmerk: T&PN001F02 Classificatie: Projectgerelateerd HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning

Nadere informatie

Windenergie Lage Weide.

Windenergie Lage Weide. Windenergie Lage Weide. Het project/plan De Gemeente Utrecht wil op het industriepark Lage Weide de realisatie van een windpark door energie-u ruimtelijk mogelijk maken. Het park krijgt een capaciteit

Nadere informatie

Test Rapport Montana

Test Rapport Montana Test Rapport Montana Jochem Vermeir Fluid mechanics and Thermodynamics Research group (FTRG) Erasmushogeschool Brussel Nijverheidskaai, Brussels 1070, Belgium 19 september 2012 1 Omschrijving wind turbine

Nadere informatie

Kaders normering geluid windturbines

Kaders normering geluid windturbines Ministerie Infrastructuur en Milieu Kaders normering geluid windturbines Martin van den Berg Directie KLG Onderwerpen 1. Aanleiding en proces 2. Kaders en achtergronden normering 3. Kaders reken- en meetvoorschrift

Nadere informatie

Mogelijkheden windenergie langs A67 Gemeente Peel en Maas jan Windpark Groote Molenbeek

Mogelijkheden windenergie langs A67 Gemeente Peel en Maas jan Windpark Groote Molenbeek Mogelijkheden windenergie langs A67 Gemeente Peel en Maas jan 2019 1 Ontwikkelingen & studies waarom windenergie 2 Nederland op de 27 e plaats 3 Energietransitie en trends Energietransitie = een beleidsplan

Nadere informatie

Beknopt stormverslag van de periode november 2004

Beknopt stormverslag van de periode november 2004 Beknopt stormverslag van de periode 12-13 november 24 De algemene synoptische situatie op vrijdag 12 en zaterdag 13 november wordt bepaald door een frontale depressie, met (zwak) warmfront, koufront en

Nadere informatie

Dit beeld geeft weer hoeveel aspecten en ingewikkelde materie er is verweven in de informatievoorziening voor wat betreft de windturbines.

Dit beeld geeft weer hoeveel aspecten en ingewikkelde materie er is verweven in de informatievoorziening voor wat betreft de windturbines. Dit beeld geeft weer hoeveel aspecten en ingewikkelde materie er is verweven in de informatievoorziening voor wat betreft de windturbines. 1 De berekende waarden door Arcadis zijn aannames. Als actiegroep

Nadere informatie

Meetverslag Meetjesland

Meetverslag Meetjesland 1. Aanvrager Meetverslag Meetjesland Onze referte M05/39GLOa-12/CB/LH_Meetjesland Uw referte Besluit van de deputatie van 8 november 2012 Inlichtingen (09)267 89 03 Contactpersoon Claude Bataillie Dienst

Nadere informatie

Windturbine E70 Grote Sloot 158 Sint Maartensbrug

Windturbine E70 Grote Sloot 158 Sint Maartensbrug Windturbine E70 Grote Sloot 158 Sint Maartensbrug Akoestisch onderzoek Opdrachtgever Usukara B.V. Contactpersoon de heer B.A. Schuijt Kenmerk R068224ag.00003.tdr Versie 01_001 Datum 17 februari 2015 Auteur

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek Norit Nederland B.V. te Klazienaveen 11 op 12 december 2008

Akoestisch onderzoek Norit Nederland B.V. te Klazienaveen 11 op 12 december 2008 Akoestisch onderzoek Norit Nederland B.V. te Klazienaveen 11 op 12 december 2008 Onderzoek geluidsuitstraling naar de omgeving van Norit Nederland B.V. te Klazienaveen In de nachtperiode van 11 op 12 december

Nadere informatie

Naar een nieuw reken- en meetvoorschrift voor windturbines

Naar een nieuw reken- en meetvoorschrift voor windturbines Naar een nieuw reken- en meetvoorschrift voor windturbines VVM middagbijeenkomst windenergie en geluidhinder 28 april 2009 Edwin Nieuwenhuizen Met dank aan M. v.d. Berg (VROM) Overzicht Geschiedenis meten-

Nadere informatie

Laagfrequent geluid van windturbines

Laagfrequent geluid van windturbines Laagfrequent geluid van windturbines Nieuwe Deense wetgeving Presentatie NSG-bijeenkomst 5 februari 2013 door Erik Koppen ARCADIS Imagine the result Inhoud presentatie Wat is laagfrequent geluid? Deense

Nadere informatie

DHV B.V. bedrijfssituatie is uitgegaan van iets meer dan tweederde van de maximale capaciteit. Om het bronvermogen (Lwr) te corrigeren is gebruik gema

DHV B.V. bedrijfssituatie is uitgegaan van iets meer dan tweederde van de maximale capaciteit. Om het bronvermogen (Lwr) te corrigeren is gebruik gema DHV B.V. Logo MEMO Aan Van Kopie Dossier Project Betreft : Gemeente Leusden, Tim Idema : Barbara Brus : Karin van Dongen : A2207.01.004/005 : Geluid Valleipark te Leusden : Geluid ten gevolge van een Gasdrukmeet-

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek. Blauwe Steen, Beers. Gemeente Cuijk. Plannaam 1

Akoestisch onderzoek. Blauwe Steen, Beers. Gemeente Cuijk. Plannaam 1 Akoestisch onderzoek Blauwe Steen, Beers Gemeente Cuijk 1 Gegevens over het plan: : Blauwe Steen, Beers Datum: 23 augustus 2017 Projectnummer Buro SRO: 06.90.05 Gegevens projectbetrokkenen: Opdrachtgever:

Nadere informatie

Karakterisering van het achtergrondgeluid. (Metingen in de Wieringerwaard). Uitham, Rudolf; van den Berg, Gerrit

Karakterisering van het achtergrondgeluid. (Metingen in de Wieringerwaard). Uitham, Rudolf; van den Berg, Gerrit University of Groningen Karakterisering van het achtergrondgeluid. (Metingen in de Wieringerwaard). Uitham, Rudolf; van den Berg, Gerrit IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version

Nadere informatie

1. Aanleiding Conclusie... 7

1. Aanleiding Conclusie... 7 F 1. Aanleiding... 3 2. Uitgangspunten... 4 Wettelijk kader...4 Akoestische situatie uitgaangsgebied...5 Uitwerking Achtergrondniveaus...5 3. Geluidsuitbreiding horeca inrichtingen... 6 4. Conclusie...

Nadere informatie

Windpark Westenwind-Dalfsen te Dalfsen

Windpark Westenwind-Dalfsen te Dalfsen Windpark Westenwind-Dalfsen te Dalfsen Akoestisch onderzoek Opdrachtgever : Westenwind Dalfsen BV Kenmerk : R068292aaA0.dv Datum : 2 februari 2009 Auteur : ing. D. Vrolijk ir. M.T. Dijkstra Inhoudsopgave

Nadere informatie

In het plangebied is voorzien in de bouw van twee kantoorpanden met daaronder een semi-verdiept aangelegde parkeergarage.

In het plangebied is voorzien in de bouw van twee kantoorpanden met daaronder een semi-verdiept aangelegde parkeergarage. Notitie 6091300.N01 Geluidsbelasting vanwege wegverkeer op de te realiseren nieuwbouw van kantoren in het plangebied voormalig politiebureau te Emmen Inleiding In opdracht van Grontmij Nederland bv is

Nadere informatie

Slagschaduw: de bewegende schaduw van draaiende wieken

Slagschaduw: de bewegende schaduw van draaiende wieken Slagschaduw: de bewegende schaduw van draaiende wieken e werkbijeenkomst Energielandschap Rijnenburg en Reijerscop Wat beïnvloedt slagschaduw? Feiten over slagschaduw Beperken van slagschaduw Slagschaduwcontouren

Nadere informatie

onderwerp Geluidmetingen Nacht van Bork 2015 Centrum Westerbork

onderwerp Geluidmetingen Nacht van Bork 2015 Centrum Westerbork onderwerp Geluidmetingen Nacht van Bork 2015 Centrum Westerbork opdrachtgever Gemeente Midden-Drenthe RUD Drenthe Team Advies Email: a.abbingh@ruddrenthe.nl Contactpersoon: ing. A.J. Abbingh Inhoudsopgave

Nadere informatie

Café Kras T.a.v. de heer T. van Leeuwen Nieuwstad BC Groenlo

Café Kras T.a.v. de heer T. van Leeuwen Nieuwstad BC Groenlo Postbus 153, 6800 AD Arnhem - T 026-845 46 47 - F 026 445 53 84 www.adviesbureau-de-haan.nl - info@adviesbureau-de-haan.nl Café Kras T.a.v. de heer T. van Leeuwen Nieuwstad 7 7141 BC Groenlo datum project

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek Burgemeester Sloblaan 15a. Gemeente Zederik

Akoestisch onderzoek Burgemeester Sloblaan 15a. Gemeente Zederik Akoestisch onderzoek Burgemeester Sloblaan 15a Gemeente Zederik Opdrachtgever: Aannemersbedrijf P. van Leeuwen Contactpersoon opdrachtgever: P. van Leeuwen Projectleider Buro SRO: M. Geerts Projectnummer

Nadere informatie

Windenergie in Utrecht

Windenergie in Utrecht Windenergie in Utrecht J.H. Fred Jansen Nationaal Kritisch Platform Windenergie (NKPW) www.nkpw.nl Conclusies Windenergie is geen noemenswaardig alternatief voor fossiele energie en levert geen noemenswaardige

Nadere informatie

4. Toetsingskader kleinschalige windturbines

4. Toetsingskader kleinschalige windturbines 4. Toetsingskader kleinschalige windturbines In dit hoofdstuk wordt nader ingegaan op het toetsingskader. In het toetsingskader zijn de criteria opgenomen voor de plaatsing van een kleinschalige windturbine.

Nadere informatie

Windpark Urirama, Aruba

Windpark Urirama, Aruba Windpark Urirama, Aruba Advies van de Commissie m.e.r. inzake 8 november 2012 / rapportnummer OS24-B015 53 1. Oordeel over het MER De Staten van Aruba hebben de Commissie voor de m.e.r 1 (verder de Commissie)

Nadere informatie

Algemene beschrijving

Algemene beschrijving Algemene beschrijving Lokalisatie De perimeter van het zwarte punt betreft een stuk van spoorlijn 161 ter hoogte van het Verboeckhovenplein, op het grondgebied van de gemeente Schaarbeek. De perimeter

Nadere informatie

GELUIDSVERWACHTING.NL

GELUIDSVERWACHTING.NL GELUIDSVERWACHTING.NL Inzicht in het geluid en de geluidsbeleving rondom windparken Erik Koppen E: erik.koppen@arcadis.com M: 06 2706 2060 NSG bijeenkomst Geluid van windturbines 4 oktober 2018 Onze missie

Nadere informatie

Windpark Hulteweg. onderzoek naar slagschaduwhinder. Definitief. Windunie Development BV en KWind BV. Sweco Nederland B.V. De Bilt, 9 november 2016

Windpark Hulteweg. onderzoek naar slagschaduwhinder. Definitief. Windunie Development BV en KWind BV. Sweco Nederland B.V. De Bilt, 9 november 2016 Windpark Hulteweg onderzoek naar slagschaduwhinder Definitief Windunie Development BV en KWind BV Sweco Nederland B.V. De Bilt, 9 november 2016 Verantwoording Titel : Windpark Hulteweg Subtitel : onderzoek

Nadere informatie

Betreft: Rapportnummer M.2010.1479.00.R001v4 inzake Decibelmeting Amstelveen, actieplan geluid 2013

Betreft: Rapportnummer M.2010.1479.00.R001v4 inzake Decibelmeting Amstelveen, actieplan geluid 2013 College van B & W Alle Raadsleden en betreffende commissies Laan Nieuwer Amstel 1 1182 JR Amstelveen Kopie: 1. Alle Bewonerscies van de flats grenzende aan de Beneluxbaan tussen Zonnestein en Groen van

Nadere informatie

MER Windpark Bouwdokken

MER Windpark Bouwdokken MER Windpark Bouwdokken - Aanvulling effecten Deltapark en klimpijler MER Windpark Bouwdokken Aanvulling effecten Deltapark en klimpijler November 2010 E-Connection Project BV Eco-kantoor Postbus 101 3980

Nadere informatie

Onderzoek gezondheidsrisico s. stof rond Schiphol. Module 1 Resultaten meetcampagne. Subtitle. April 2018

Onderzoek gezondheidsrisico s. stof rond Schiphol. Module 1 Resultaten meetcampagne. Subtitle. April 2018 Onderzoek gezondheidsrisico s ultrafijn stof rond Schiphol Module 1 Resultaten meetcampagne taxiënde zhrhrwh45e vliegtuigen April 2018 Subtitle Campagne taxiënde vliegtuigen Doel: Onderzoek nut en noodzaak

Nadere informatie

Hierbij beantwoord ik de schriftelijke vragen van het lid Kröger (GroenLinks) over luchthaven Lelystad (ingezonden op 9 februari 2018).

Hierbij beantwoord ik de schriftelijke vragen van het lid Kröger (GroenLinks) over luchthaven Lelystad (ingezonden op 9 februari 2018). > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

JAARRAPPORT WAARNEMINGEN ZEEBRUGGE METEOPARK 2010

JAARRAPPORT WAARNEMINGEN ZEEBRUGGE METEOPARK 2010 JAARRAPPORT WAARNEMINGEN ZEEBRUGGE METEOPARK 1 Het Oceanografisch Meteorologisch Station (OMS) is gehuisvest in het Havengebouw aan de Slijkensesteenweg in Oostende, maar alle waarnemingen die in dit rapport

Nadere informatie

ALTERNATIEVEN ONTWIKKELING OOSTPOLDER

ALTERNATIEVEN ONTWIKKELING OOSTPOLDER ALTERNATIEVEN ONTWIKKELING OOSTPOLDER Datum 16 maart 2017 Van Pondera Consult Betreft Alternatieven ontwikkeling Oostpolder Projectnummer 716033 Inleiding In het MER is toegelicht dat het plangebied van

Nadere informatie

Raedthuys Windenergie BV en De Wieken BV. Berekeningen aanvullende scenario s

Raedthuys Windenergie BV en De Wieken BV. Berekeningen aanvullende scenario s NOTITIE Datum 30 november 2015 Aan Raedthuys Windenergie BV en De Wieken BV Van Pondera Consult Betreft Berekeningen aanvullende scenario s Projectnummer 714068 Samenvatting In het MER voor Windpark De

Nadere informatie

Entiteit: Energiecoöperatie Dordrecht Datum: Project: Windturbine Krabbegors Versie: 1.0 Auteur: E. van den Berg Status: Concept

Entiteit: Energiecoöperatie Dordrecht Datum: Project: Windturbine Krabbegors Versie: 1.0 Auteur: E. van den Berg Status: Concept Entiteit: Energiecoöperatie Dordrecht Datum: 09-11-2016 Project: Windturbine Krabbegors Versie: 1.0 Auteur: E. van den Berg Status: Concept 1 INHOUD blz. 1. Inleiding... 3 2. Windturbine Krabbegors algemeen...

Nadere informatie

Geluidsmetingen en telgegevens N241. 1 Aanleiding. 2 Meetomstandigheden

Geluidsmetingen en telgegevens N241. 1 Aanleiding. 2 Meetomstandigheden Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuw arden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Geluid vanwege voornemen windturbines bij Tata Steel

Geluid vanwege voornemen windturbines bij Tata Steel Notitie / Memo Aan: Suzan Tack Van: Gideon Konings Datum: 3 mei 2016 Kopie: Frank van Hout Ons kenmerk: T&PN002F02 Classificatie: Projectgerelateerd HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning Onderwerp:

Nadere informatie

Prins Bernhardlaan AC Utrecht. S12027 A WP Kloosterlanden V5.docx. Akoestisch onderzoek windpark Kloosterlanden te Deventer.

Prins Bernhardlaan AC Utrecht. S12027 A WP Kloosterlanden V5.docx. Akoestisch onderzoek windpark Kloosterlanden te Deventer. Welbergweg 49 Postbus 579 7550 AN Hengelo (Ov.) tel: 074-248 99 45 info@ponderaservices.nl www.ponderaservices.nl Opdrachtgever: Bosch & Van Rijn Prins Bernhardlaan 63 3555 AC Utrecht Kenmerk: S12027 A

Nadere informatie

NOTITIE AKOESTISCH ONDERZOEK GEWIJZIGDE

NOTITIE AKOESTISCH ONDERZOEK GEWIJZIGDE NOTITIE AKOESTISCH ONDERZOEK GEWIJZIGDE TURBINE CEVA/ PRODELTA Datum Aan De Wolff Nederland Windenergie, t.a.v. de heer S. Bakker Van A.U.G. Beltau Betreft Aanvullend akoestisch onderzoek windturbine Vestas

Nadere informatie