VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG"

Transcriptie

1 VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 29 oktober 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT

2 VGC 2 Vergadering Kinderparlement donderdag 30 oktober 2009 Voorzitter: Hilde Vissers - De vergadering wordt om 10u. geopend Carla Dejonghe, voorzitter van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.- Welkom in het kinderparlement. Jullie zitten nu op de plaatsen waar normaal gezien de leden van het Brussels Parlement zetelen. Jullie gaan vergaderen rond het thema respect. Jullie hebben deze vergadering heel goed voorbereid, te zien aan de heel mooie kunstwerkjes die jullie gemaakt hebben. Dat belooft. Sinds de verkiezingen van juni 2009 zitten wij hier samen met 89 parlementsleden, Nederlands- en Franstaligen. Wij vergaderen soms apart in kleine commissiezalen en soms allemaal tegelijk in deze zaal. Wij ondervragen de Brusselse ministers over van alles en nog wat. Ik ben benieuwd wat jullie vandaag hier allemaal gaan uitdokteren. Alvast veel succes! (Levendig applaus) De voorzitter.- Hallo allemaal, en welkom op deze heel aparte parlementszitting. Vandaag zetten we de wereld op zijn kop, en zwaaien kinderen de plak hier in het Brussels Parlement. Op jullie zitjes zitten normaal 89 deftige dames en heren: de parlementsleden van het Brussels Gewest. Zij maken samen met de ministers en de minister-president de wetten en de regels voor de inwoners van Brussel. Maar vandaag draaien we de rollen dus even om, en mogen jullie als kleine parlementslidjes bedenken wat jullie aan de stad zouden willen veranderen als jullie hier in Brussel de wetten zouden mogen maken. En wie even heeft rondgekeken op de tentoonstelling aan de inkomdeur heeft het vast wel gemerkt: jullie hebben geweldig jullie best gedaan, en zijn op de proppen gekomen met een schat aan ideeën. Over al jullie plannen en dromen gaan we net als echte parlementsleden eerst een debat voeren, en daarna mogen jullie natuurlijk ook op die stoere stemknopjes drukken! Er zijn hier niet alleen 89 nieuwe parlementsleden verkozen, ook de stemknopjes in het parlement zijn nagelnieuw. En jullie zijn de allereerste kinderen die ze straks mogen uitproberen! (De voorzitter geeft uitleg over de stemknopjes en de microfoon) Vijf klassen zitten hier in het halfrond, met elk een ander kleurtje. Zo lijkt dit Kinderparlement nog meer op het echte parlement, want ook daar heeft elke politieke partij een eigen kleur. Ik stel jullie even aan elkaar voor: De rode klas is de Lutgardischool Sint-Juliaan uit Oudergem. Zij hebben hun wilde plannen netjes per mail bezorgd.

3 VGC 3 We hebben vervolgens de gele en de paarse klas, allebei van Kristus Koning Assumpta in Laken. Zij hebben al die fantastische knutselwerkjes gemaakt die jullie op de tentoonstelling konden bewonderen. De prachtige tekeningen op diezelfde tentoonstelling komen van de groene en de lichtblauwe klas. De groene klas is de Sint Jozefsschool uit Sint-Agatha-Berchem. En kijk eens goed: er zitten alleen meisjes in de klas. Want de jongens zitten allemaal in de lichtblauwe klas. Dat is de Sint-Albertschool, ook uit Sint-Agatha-Berchem. Eens even polsen hoe dat komt. We vragen het aan de ladies first. Hoe vinden jullie het om apart te zitten? Doen jullie ook dingen samen? Reacties van de meisjes: - Ik vind het leuk om alleen met meisjes te zijn. - Volgend jaar zijn we opnieuw gemengd. Ook de kleuterklas was gemengd. - We missen de jongens echt niet. Reacties van de jongens: - Ik vind het leuk zonder meisjes. - Als de meisjes er bij zijn, wordt er meer gepest. - We knutselen wel samen en hebben ook computerles samen. De voorzitter.- We gaan meteen de stemknopjes eens uitproberen. Zijn jullie voor of tegen aparte klassen voor meisjes en jongens? Wie voor aparte klassen is duwt op de groene knop, wie tegen is op de rode knop. Wie hierover geen mening heeft, duwt op de witte knop. Stemming 87 parlementsleden hebben aan de stemming deelgenomen; 36 leden zijn voor aparte klassen voor jongens en meisjes, 30 zijn tegen en 21 leden hebben zich onthouden. De voorzitter.- RESPECT! Dat is het thema van dit Kinderparlement. En de rode klas heeft daarover een geweldig gedicht geschreven. Luister maar naar Romeo en Neda. Romeo en Neda.- Respect moet er zijn Voor jong, oud, arm en rijk In de grootste stad en de kleinste wijk Luisteren en praten is heel fijn Een leven zonder respect is als een restaurant zonder wijn! De voorzitter.- En ook Charline, Soumaya, Tess en Najwa van de groene klas schreven een pracht van een versje. Charline, Soumaya, Tess en Najwa.- Geef respect Voor de pret Voor de stad Als dat mag Goedendag vrouw en heer Geef respect, wij menen het echt!

4 VGC 4 De voorzitter.- Over respect gaan we de hele ochtend lang met elkaar discussiëren. Ik heb al jullie tekeningen, knutselwerkjes, brieven en mailtjes grondig bestudeerd. En wat meteen opvalt, is dat jullie vooral méér respect vragen voor het milieu! Daarom zullen we eerst alle plannen bespreken die ervoor zorgen dat Brussel een nette én groene stad wordt. Daarna pakken we het drukke verkeer aan. We bekijken ook hoe we meer respect op school en in de klas kunnen krijgen. En we eindigen met een lijstje superspeciale voorstellen die niet thuishoren in een hokje: de buitenbeentjes. Alles duidelijk? Dan vliegen we erin met het eerste thema: respect voor het milieu. RESPECT VOOR HET MILIEU De voorzitter.- Niet iedereen springt zorgzaam om met het milieu. Zo zijn er nog heel veel kinderen en grote mensen die hun afval gewoon op de grond gooien. Gelukkig hebben Koukaina, Besarta en Marjana van de gele klas een superleuke oplossing bedacht: de pratende vuilnisbak. Hij staat hier bij mij, en hij ziet er heel blij uit. Meisjes, hoe werkt deze vuilnisbak? Koukaina, Besarta en Marjana.- De pratende vuilnisbak heeft onderaan een uittrekbare plastic zak. De bak is blij als hij gevoed wordt met vuilnis. Als je er iets ingooit moet je een opdracht uitvoeren, bijvoorbeeld pompen of een mop vertellen. De vuilnisbak beloont zijn gebruiker met bijvoorbeeld een snoepje. - Een goed idee omdat dit het gebruik van vuilnisbakken in de hand zal werken. Er zal minder vuilnis op de grond worden gegooid. - Velen gaan zo n sprekende vuilnisbak kinderachtig vinden. Misschien kan hij alleen in de buurt van scholen worden gebruikt. Voor volwassenen moet toch naar een andere oplossing worden gezocht. - Het is wel een heel creatieve oplossing die bovendien goed is uitgewerkt. - Wie gaat die vuilnisbakken onderhouden? Wie gaat ze leegmaken en bijvullen met snoepjes? - Die sprekende vuilnisbak gaat de hoeveelheid vuilnis niet terugdringen. - Opgepast voor vandalisme! De vuilnisbak zal stevig moeten worden geplaatst en moet uit stevig materiaal vervaardigd zijn. - Langs de ene kant zullen we het leuker vinden om papiertjes in de vuilnisbak te gooien. Langs de andere kant zullen we verdikken als de vuilnisbak snoepjes uitdeelt. - De vuilnisbak zou bijvoorbeeld ook een appel of ander fruit kunnen uitdelen. - Ik ben bang dat kinderen de vuilnisbak snel zullen beschadigen. De voorzitter.- Mark, Dawson, Andréa en Christopher van de gele klas ontwierpen een al even speciale vuilnisbak. Die ziet eruit als een basketbalring waarin het vuilnis wordt gegooid.

5 VGC 5 - Zo n basketbalring is een goed idee: daardoor kunnen we tegelijk ook trainen en kweken we stevige spieren. - We weten niet welk vuilnis we in zo n ring mogen gooien. In feite zouden er telkens 3 ringen naast elkaar moeten staan zodat we het afval kunnen sorteren. - Een basketbalring is leuker dan een gewone vuilnisbak en nodigt uit om er papiertjes in te gooien. - Als iemand niet juist mikt komt het vuilnis op de grond terecht. Dat is zeker niet de bedoeling. Het voorstel van de blije (sprekende) vuilnisbak wordt niet aangenomen met 22 stemmen voor, 29 tegen en 35 onthoudingen Het voorstel om vuilnisbakken te installeren in de vorm van verschillende basketbalringen, waardoor het afval meteen kan worden gesorteerd, wordt aangenomen met 46 stemmen voor, 19 tegen en 22 onthoudingen. De voorzitter.- De kinderen van de rode klas nemen het op voor de vuilnismannen. Die mensen worden vaak bespot, en dat moet veranderen. Jullie vinden dat ze meer moeten verdienen. En wie een vuilnisman uitlacht, die krijgt een gepaste straf: zijn vuilnis blijft op de stoep staan. - Er is inderdaad te weinig respect voor vuilnismannen. Hun beroep is lastig en vaak onaangenaam. Brussel heeft hen nochtans hard nodig. - Wie hen slecht behandelt, krijgt als straf dat zijn vuilnis niet wordt opgehaald. - Dat is geen goede straf want het gevolg is stankoverlast. - Als er vuilniszakken op de stoep blijven staan, zullen de toeristen in Brussel grote ogen trekken. - Een betere straf zou zijn dat men zelf het vuilnis in de vuilniswagen moet gooien. - De vuilnismannen moeten beter uitgerust worden, bijvoorbeeld met een mondmasker. - Wie respect krijgt, gaat zijn job liever doen en dus gelukkiger worden. - De bewoners moeten het werkvolume van de vuilnismannen verminderen door minder vuilnis te produceren. - Een andere straf zou kunnen zijn dat men zelf een tijdje vuilnisophaler moet zijn. Het voorstel dat vuilnismannen meer respect moeten krijgen wordt aangenomen met 70 stemmen voor, 5 tegen en 10 onthoudingen Het voorstel dat het afval op de straat blijft staan als er onvoldoende respect wordt getoond, wordt niet aangenomen met 7 stemmen voor, 74 tegen en 8 onthoudingen. Het voorstel dat men als straf zelf het vuilnis in de vuilniswagen moet stoppen als men geen respect heeft getoond, wordt aangenomen met 57 stemmen voor, 10 tegen en 20 onthoudingen Het voorstel dat men als straf zelf voor een tijdje vuilnisman moet spelen wordt aangenomen met 47 stemmen voor, 29 tegen en 12 onthoudingen.

6 VGC 6 De voorzitter.- Valentine, Rani, Houda en Shanice van de paarse klas maakten een supermooi knutselwerkje, waarop een stel hoge appartementsgebouwen staat. Appartementen en milieu, hebben die iets met elkaar te maken? Valentine, Rani, Houda en Shanice.- Als we meer appartementen bouwen, is er meer plaats voor bomen, planten en parken. Huizen nemen veel meer plaats in beslag. - Een appartement is te klein voor grote gezinnen. - De appartementsgebouwen moeten dan wel heel groot en hoog zijn. Er moeten ook grote appartementen zijn voor grote gezinnen. - Een tuin is toch ook natuur. Meer appartementen betekent meteen ook veel meer mensen in de stad. - Alle appartementen hebben liften en die verbruiken veel elektriciteit en dat is niet goed voor het milieu. - Men kan de mensen toch niet verplichten om in een appartement te gaan wonen. Men moet de mensen vrij laten om te kiezen waar ze willen wonen. - Kinderen die in een appartement wonen hebben geen tuin en kunnen niet buiten spelen, tenzij ze op straat spelen of in een park. - Niemand kan verplicht worden om in een appartement te gaan wonen. Er moeten huizen blijven in de stad. - Er moeten natuurlijk geen huizen worden afgebroken om appartementen in de plaats te bouwen. Maar als er plaats vrijkomt, moet de voorkeur naar appartementen gaan. - Kinderloze koppels zouden in de toekomst wel best in appartementen gaan wonen. Stemming Het voorstel om meer appartementen te bouwen opdat er meer plaats vrij zou komen voor parken en natuur, wordt niet aangenomen met 7 stemmen voor, 71 tegen en 10 onthoudingen. De voorzitter.- Madison, Elisa, Aurore en Aurélie van de groene klas nemen het op voor de dieren. Op hun tekening staan twee lawaaierige jongens in het bos; en de dieren vinden dat niet leuk. Hoe moet het dan wel? Madison, Elisa, Aurore en Aurélie.- Er moet meer respect komen voor de dieren in het bos. Dieren zijn immers belangrijk voor de mensen, dus moeten ze best gerust gelaten worden. Dieren leven in parken en bossen, maar er zijn ook de kinderen die er willen spelen. Het is best om die twee uit elkaar te houden: parken uitsluitend voor spelende kinderen en aparte parken voor dieren. - Als je niet op dieren mag jagen, is er toch een voedselprobleem voor de mens. Cruciaal is om dieren ook als er op gejaagd wordt goed te behandelen. - We moeten dieren meer in reservaten onderbrengen; daar worden ze gerust gelaten.

7 VGC 7 Het voorstel dat er meer respect moet zijn voor dieren wordt aangenomen met 72 stemmen voor, 2 tegen en 12 onthoudingen Het voorstel dat dieren in Brussel een eigen plek moeten krijgen in een apart dierenreservaat wordt aangenomen met 52 stemmen voor, 21 tegen en 14 onthoudingen. RESPECT IN HET VERKEER De voorzitter.- Er zijn in Brussel veel auto s, en die hebben vaak weinig respect voor voetgangers en fietsers. Gelukkig hebben jullie een heleboel leuke plannen bedacht om daar wat aan te doen. Sarah, Marie-Alix en Nora van de paarse klas krijgen van mij de prijs van het origineelste idee. Zij zijn de uitvinders van het meeneemverkeersbord en het uitrolbare zebrapad. Leg eens uit hoe jullie uivinding werkt? Sarah, Marie-Alix en Nora.- Elke dag vallen er veel verkeersdoden; ook kinderen. De auto s houden geen rekening met kinderen op het zebrapad. Daarom hebben wij het fluorescerende verkeersbord bedacht. Als je de straat wilt oversteken, moet je dat verkeersbord duidelijk laten zien. Als de auto stopt, rol je het zebrapad uit. Als je de straat bent overgestoken, rol je het zebrapad weer op. Het verkeersbord kan je opplooien, het zebrapad oprollen. Beide nemen dus niet veel plaats in beslag. Elke school moet over een verkeersbord en over een zebrapad kunnen beschikken. Alle voetgangers moeten het kunnen aankopen. - Dat zebrapad is geen goed idee: teveel mensen zullen het uitrollen op teveel plaatsen. Dat gaat voor verwarring zorgen in het verkeer. Het fluoverkeersbord vind ik wel een goed idee. - Als er teveel zebrapaden worden uitgerold, gaan er op de duur geen auto s meer kunnen rijden. - Ik vind het verkeersbord heel origineel. Elke school zou er minstens eentje moeten hebben. - Zo n zebrapad is veel te zwaar om te dragen en te gebruiken. Je moet elke keer volwassenen aanspreken om het uit te rollen. Dat is lastig. - Ik vrees dat het zebrapad snel zal beschadigd worden als er auto s over rijden. Uit welk materiaal is het gemaakt? - Antwoord van de paarse klas: Het zebrapad wordt opgeborgen in een handige rugzak. Het zebrapad zelf is in heel licht materiaal vervaardigd. - Wat met heel brede straten? Zal het uitrolbare zebrapad wel lang genoeg zijn? - Een zebrapad telkens uitrollen en daarna terug oprollen is totaal niet praktisch! Het voorstel om een opklapbaar fluobord te gebruiken om het verkeer te stoppen wordt aangenomen met 51 stemmen voor, 17 tegen en 20 onthoudingen Het voorstel om een uitrolbaar zebrapad in te voeren wordt niet aangenomen met 5 stemmen voor, 76 tegen en 6 onthoudingen.

8 VGC 8 De voorzitter.- De rode klas vindt dat we best wat strenger mogen zijn voor mensen die zich niet aan de verkeersregels houden. Volgens hen zijn camera s een goede oplossing. Ze willen zelfs een camera aan elk verkeerslicht. En wie zich toch niet aan de regels houdt, krijgt een strenge boete. Ook Oumaima en Yasmine van de groene klas vragen meer respect in het verkeer. Zij hebben een heel respectboek in elkaar geknutseld. Leerlingen van de rode klas.- Wij willen meer verkeerscamera s in Brussel. Dat maakt de stad veiliger. Wij vinden ook dat de politie te weinig respect krijgt. Wie hun bevelen negeert wordt door de camera gefilmd en beboet. - Camera s zijn veel te duur. - Er moeten meer agenten komen, geen camera s. - De bedragen van de boetes moeten veel hoger worden. - Er moet meer respect komen in het verkeer. - Het plaatsen van meer camera s heeft geen zin want iedereen weet snel waar ze staan. - Camera s zijn vaak voorwerp van vandalisme. - De boetebedragen zijn nu al veel te hoog. Er verhoging is dus zeker niet nodig. - Er moeten meer camera s komen. Dan kan de politie op andere plaatsen optreden. Het voorstel voor meer respect in het verkeer door meer politie in te zetten wordt aangenomen met 36 stemmen voor, 35 tegen en 17 onthoudingen. Het voorstel voor meer respect in het verkeer door meer camera s te plaatsen wordt niet aangenomen met 9 stemmen voor, 71 tegen en 8 onthoudingen. Het voorstel voor meer respect in het verkeer door hogere boetes in te voeren wordt niet aangenomen met 14 stemmen voor, 62 tegen en 12 onthoudingen. RESPECT OP SCHOOL EN IN DE KLAS De voorzitter.- Jullie brengen heel veel tijd samen op de schoolbanken door. En dan kan je maar beter respect hebben voor elkaar! Donovan, Rémi en Gilles van de lichtblauwe klas hebben een supermooie collage gemaakt van allemaal mensen met verschillende kleurtjes. En zij vinden dat iedereen samen een groep moet vormen. Lukt dat goed bij jullie op school? Wordt er niet te veel gepest? Hoe kan je gezellig samenleven in de klas? In Brussel leven niet alleen kinderen van verschillende nationaliteiten samen. Ze kunnen ook kiezen of ze naar een Franstalige of Nederlandstalige school gaan. De rode klas heeft een geweldig idee: jullie willen dat de Franstalige en Nederlandstalige klassen elkaar beter leren kennen door samen dingen te doen. Donovan, Rémi en Gilles.- Wij vormen in onze klas een hechte groep. Wij hebben respect voor kinderen met een andere huidskleur. Bij ons wordt er niet zoveel gepest.

9 VGC 9 - Bij ons wordt er soms gepest. We praten veel met elkaar en leggen elke ruzie bij. - Praten is heel belangrijk. Als dat niet helpt, moet de juf ingrijpen. - Als er problemen zijn, vraagt de juf ons om eerst zelf een oplossing te bedenken. - In onze school worden kinderen die heel verstandig zijn, veel gepest. Wij hebben ook veel problemen met de Franstaligen. Zij respecteren ons helemaal niet. Wij proberen wel met hen te praten, maar ze luisteren zelfs niet naar ons. - Er zijn nochtans Franstaligen die Nederlands willen leren. Wij stellen voor dat de directies met elkaar eens praten. - We zouden allemaal Engels kunnen praten. - We zouden dan beter Duits spreken. Dat is toch de derde taal in ons land. (Gelach) - Ook wij hebben problemen met de Franstaligen op school: de sfeer is slecht. De Nederlandstaligen krijgen op de koop toe meer straf dan de Franstaligen. Ik stel voor dat er tussen de 2 speelplaatsen een scheidingsmuur wordt gebouwd. - De Franstaligen moeten maar naar een andere school verhuizen. - Ik stel aparte speeltijden voor. De 2 taalgroepen lossen elkaar af op de speelplaats. Zo komen ze niet in elkaars buurt. - De oplossing is dat er meer activiteiten samen worden georganiseerd. Dan moet eerst wel de sfeer verbeteren. Ik heb weinig vertrouwen in de goodwill van de Franstaligen. - Lessen uitwisselen tussen Franstalige en Nederlandstalige leerlingen zou ook een goed idee zijn. - Dan is het beter dat de leraars met elkaar wisselen, niet de hele klas. Het voorstel dat er meer moet worden gepraat om pestproblemen op te lossen wordt aangenomen met 59 stemmen voor, 6 tegen en 22 onthoudingen. Het voorstel dat kinderen die pesten en die gepest worden zelf samen naar oplossingen moeten zoeken wordt niet aangenomen met 25 stemmen voor, 41 tegen en 21 onthoudingen. Het voorstel dat iedereen Engels moet leren om de problemen tussen Nederlandstaligen en Franstaligen op te lossen, wordt aangenomen met 43 stemmen voor, 38 tegen en 8 onthoudingen. Het voorstel om een scheidingsmuur te bouwen tussen de Nederlandstalige en de Franstalige speelplaats wordt aangenomen met 45 stemmen voor, 41 tegen en 3 onthoudingen. Het voorstel om uitwisselingen te organiseren tussen Nederlandstalige en Franstalige klassen wordt niet aangenomen met 28 stemmen voor, 47 tegen en 14 onthoudingen. BUITENBEENTJE De voorzitter.- Er rest ons niet veel tijd meer, maar in de categorie buitenbeentjes vraag ik toch nog even aandacht voor een gezond voorstel van Daniel, Yanick en Laurentz van de paarse klas. Volgens hen moet je ook respect hebben voor je eigen lichaam! Zij knutselden een heus pakje Marlboro in elkaar. Jongens, willen jullie beginnen met roken?

10 VGC 10 Daniel, Yanick en Laurentz.- Wij willen zeker niet beginnen te roken. Wij willen alleen aangeven dat er minder moet worden gerookt omdat dat schadelijk is voor de gezondheid. Een oplossing is dat er minder sigaretten worden gemaakt. - Sigaretten moeten duurder worden. - Roken is heel slecht voor ons lichaam. - Kinderen ademen de rook van sigaretten in. Volwassenen zouden niet mogen roken in het bijzijn van kinderen. - Roken moet gewoon worden afgeschaft. - Rokers moeten aan de andere mensen vragen of ze niet storen door te roken. Er moet dus meer respect komen voor niet-rokers. - Rokers moeten buiten gaan om te roken. - Als de sigaretten duurder worden zal er automatisch minder worden gerookt. Het voorstel dat er minder sigaretten worden gemaakt wordt aangenomen met 80 stemmen voor, 3 tegen en 6 onthoudingen. Het voorstel dat sigaretten duurder worden gemaakt wordt aangenomen met 41 stemmen voor, 34 tegen en 11 onthoudingen. Het voorstel om de sigaretten gewoonweg af te schaffen wordt aangenomen met 83 stemmen voor, 2 tegen en 4 onthoudingen. DE EINDRONDE De voorzitter.- We gaan nog een laatste keer op de stemknopjes drukken om jullie ultieme voorstel uit de top 3 van de meest populaire voorstellen te kiezen. Dit zijn de drie voorstellen die vandaag het hoogste aantal stemmen haalden: 1. Acties tegen het roken: sigaretten gewoonweg afschaffen (83 stemmen) 2. Meer respect voor dieren (72 stemmen) 3. Meer respect voor de vuilnismannen (70 stemmen) Stemming Met een meerderheid van 55 stemmen worden de acties tegen het roken uitgeroepen tot het meest populaire voorstel. Respect voor de dieren in het bos haalt 32 stemmen en respect voor de vuilnismannen 0 stemmen. De voorzitter.- Ik wil jullie heel hartelijk danken voor deze interessante en geanimeerde vergadering. Graag een applaus voor jullie zelf maar ook voor alle mensen die hebben geholpen bij deze vergadering. (Applaus)

11 VGC 11 Carla Dejonghe, voorzitter van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.- Ik heb met veel aandacht geluisterd naar dit leuke debat geluisterd. Spijtig dat het voorstel over respect voor de vuilnismannen laatste werd in de top 3. Ik ben van oordeel dat deze categorie van beroepsmensen meer respect verdient. Jullie maken vandaag mee wat de normale parlementsleden soms ook meemaken: Je kan een voorstel doen dat na de stemming uiteindelijk niet wordt aanvaard, en dan ben je natuurlijk teleurgesteld. Dat is nu eenmaal de democratie. Ik stel vast dat de problemen tussen Nederlandstaligen en Franstaligen in Brussel duidelijk op alle niveaus voorkomen. Het voorstel van een scheidingsmuur is opvallend. Vergeet wel niet dat we hier vandaag over respect hebben gesproken. De voorzitter.- Jullie hebben met een grote meerderheid gestemd voor het afschaffen van sigaretten. Daarom wil ik jullie nog een laatste vraag stellen. Wie durft er plechtig te beloven om later nooit te beginnen met roken? - Alle 89 aanwezige parlementslidjes steken hun hand op. De voorzitter.- Fantastisch. We hebben vandaag alvast 89 niet-rokers gemaakt. Een applaus voor jullie zelf. (Levendig applaus) * * *

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 8 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 10 februari 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 4 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 16 december 2010 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 6 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 21 februari 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 19 november 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 27 september 2012.

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 27 september 2012. VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 27 september 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2014-2015 Nr. 1 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 2 oktober 2014 OCHTENDVERGADERING BRUGGEN BOUWEN IN BRUSSEL VGC 2 Vergadering Kinderparlement

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 4 oktober 2012. Debat over:

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 4 oktober 2012. Debat over: VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 4 oktober 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 8 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 14 maart 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 28 januari 2010 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 6 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 13 januari 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 7 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 3 februari 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van vrijdag 5 oktober Debat over:

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van vrijdag 5 oktober Debat over: VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van vrijdag 5 oktober 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC 2

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 17 november 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 1 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 23 september 2010 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 9 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 18 april 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 10 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 5 mei 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2013-2014 Nr. 5 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 28 november 2013 OCHTENDVERGADERING ALS IK MINISTER-PRESIDENT VAN BRUSSEL WAS VGC

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 1 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 25 oktober 2012 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 5 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 21 december 2010 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 3 december 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 8 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 15 maart 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 6 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 26 januari 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 7 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 9 februari 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 10 november 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 2 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 7 oktober 2010 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 21 januari 2010 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Samen zijn we SBO Horizon. Hoe we omgaan met elkaar op school

Samen zijn we SBO Horizon. Hoe we omgaan met elkaar op school Samen zijn we SBO Horizon Hoe we omgaan met elkaar op school 2 3 Fijn dat u dit leest. In dit boekje vertellen we hoe we met elkaar omgaan op SBO Horizon. Samen zijn we SBO Horizon Bij ons op school hebben

Nadere informatie

HOUTEKOP vzw

HOUTEKOP vzw HOUTEKOP vzw - www.houtekop.be - 011 68 77 86 1. Het verhaal van Hoffelijke Hendrik Simon is verliefd op Mira. Maar Mira niet op Simon. Ze vindt hem helemaal niet tof. Simon begrijp er niets van. Hij

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 4 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 20 december 2012 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

Verkiezingen. Mensen met dezelfde ideeën vormen gemeenten besturen.

Verkiezingen. Mensen met dezelfde ideeën vormen gemeenten besturen. Verkiezingen Op zondag 7 juni moeten alle inwoners tegelijk verkiezen we ook kandidaten van België die ouder zijn dan 18 jaar naar voor het Europees Parlement, waar men de stembus. Ze moeten mensen kiezen

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 9 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 31 maart 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 2 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 27 oktober 2011 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

Alles op een rij voor de leerkracht van groep 4

Alles op een rij voor de leerkracht van groep 4 Alles op een rij voor de leerkracht van groep 4 Binnenkort krijgt uw groep een praktische verkeersles op het Verkeersplein van Veilig Verkeer Nederland en Shell. Om te zorgen dat uw leerlingen optimaal

Nadere informatie

TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA

TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022 2 INLEIDING Op 21 maart 2018 zijn er weer verkiezingen. Iedereen mag stemmen op een politieke partij. We kiezen dan de partijen die vier jaar lang samen

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 10 december 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 26 november 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 10 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 10 mei 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 14 januari 2010 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN MAKKELIJKE TAAL SAMEN WERKEN AAN EEN EERLIJK EN GROEN ROTTERDAM ROTTERDAM

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN MAKKELIJKE TAAL SAMEN WERKEN AAN EEN EERLIJK EN GROEN ROTTERDAM ROTTERDAM VERKIEZINGSPROGRAMMA IN MAKKELIJKE TAAL 2018-2022 SAMEN WERKEN AAN EEN EERLIJK EN GROEN ROTTERDAM ROTTERDAM COLOFON Programmacommissie Isabelle van Woerkom (voorzitter) Arjen de Groot (secretaris) Judith

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 9 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 19 april 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE JONGERENPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE JONGERENPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE JONGERENPARLEMENT Zitting 2007-2008 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van woensdag 20 februari 2008 OCHTENDVERGADERING VGC 2 - De vergadering wordt geopend om 10u15

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 3 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 9 november 2010 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo!! Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 7 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 5 maart 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 10 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 16 mei 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht

Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht 1 Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma van de Partij voor de

Nadere informatie

Handboek Politiek 2. Derde Kamer der Staten-Generaal

Handboek Politiek 2. Derde Kamer der Staten-Generaal Handboek Politiek 2 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid, Jij bent lid van de Derde Kamer der Staten-Generaal. Als politicus moet je natuurlijk wel verstand hebben van politiek. Samen met je

Nadere informatie

ikburgermeester.be Birger De Burger OP onderzoek in Brugge!

ikburgermeester.be Birger De Burger OP onderzoek in Brugge! ikburgermeester.be Birger De Burger OP onderzoek in Brugge! BIRGER DE BURGER Hallo, ik ben Birger de Burger, EN WOON in mijn HAmburgerdoos in Brugge! Met mijn skateboard trek ik eropuit om nieuwe plaatsen

Nadere informatie

Verkiezingen 2010! Vóór de verkiezingen... Auteur: Stijn Dekelver. parlement. Maar hoe werken die. verplicht naar de stembus.

Verkiezingen 2010! Vóór de verkiezingen... Auteur: Stijn Dekelver. parlement. Maar hoe werken die. verplicht naar de stembus. Auteur: Stijn Dekelver Op zondag 13 juni moeten alle Belgen die ouder zijn dan 18 jaar naar de stembus. Ze moeten mensen kiezen die hun stem vertegenwoordigen in het federaal parlement. Maar hoe werken

Nadere informatie

In de hal wacht de mentor van 2a haar op. Hij geeft Nederlands. Voor de pauze heeft ze twee uur les van hem. Samen lopen ze naar het lokaal van 2a toe

In de hal wacht de mentor van 2a haar op. Hij geeft Nederlands. Voor de pauze heeft ze twee uur les van hem. Samen lopen ze naar het lokaal van 2a toe Nieuw op school Elza vindt het spannend: ze gaat na de herfstvakantie naar een andere school. Ver weg van de havo waar ze eerst op zat. Daar kon ze niet meekomen. En daar werd ze geregeld mee gepest. Ze

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma

Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma Op 15 maart zijn er weer verkiezingen. Iedereen mag kiezen op welke politieke partij hij of zij stemt. We kiezen dan de partijen die vier jaar lang samen bepalen wat er gebeurt. En

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van vrijdag 28 september Debat over:

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van vrijdag 28 september Debat over: VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van vrijdag 28 september 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC

Nadere informatie

CURIEUZE NEUZEN WERKBOEK

CURIEUZE NEUZEN WERKBOEK CURIEUZE NEUZEN WERKOEK 2 Tussendoor 1 Oversteken a In het verkeer 1 3 5 Knip de figuurtjes uit het kopieerblad en plak op de juiste plaats. 1 en 2: De agent heeft het voor het zeggen. 3 en 4: Geen agent.

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. ik doe mee

Inhoud. Mijn leven. ik doe mee Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Meedoen... 4 Hoofdstuk 2 Waarom doen?... 6 Hoofdstuk 3 Rechten... 8 Hoofdstuk 4 Plichten... 10 Hoofdstuk 5 Tips... 12 Hoofdstuk 6 Thuis... 14 Hoofdstuk 7 Familie... 16

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie

Raad van de Europese Unie Raad van de Europese Unie Raad van de Europese Unie Jullie zijn nu de Raad van de Europese Unie. De Raad van de Europese Unie stemt voor of tegen regels die de Europese Commissie heeft bedacht. Samen met

Nadere informatie

Brief LES. tegelijk GR EN. Handleiding voor de leerkracht Groep 7 en 8

Brief LES. tegelijk GR EN. Handleiding voor de leerkracht Groep 7 en 8 Brief LES Handleiding voor de leerkracht Groep 7 en 8 ALLE FIETSERS TEGELIJK GROEN INLEIDING/AANLEIDING Vanuit de basisscholen kwam het signaal dat leerlingen verwarring ervaren op alle fietsers groen

Nadere informatie

Seksualiteit: Grenzen en Wensen

Seksualiteit: Grenzen en Wensen IJBURGCOLLEGE.NL Seksualiteit: Grenzen en Wensen Leerlingen handleiding Michiel Kroon Lieve leerling, Het is belangrijk om op een open en goede manier over seks te kunnen praten. De lessenserie die in

Nadere informatie

Voor jezelf? Les 1 Welkom!

Voor jezelf? Les 1 Welkom! Voor jezelf? Les 1 Welkom! Welkom! Dit is de cursus Voor jezelf? Wil je voor jezelf beginnen? Droom je ervan een eigen bedrijfje te starten? Zou je dit ook kunnen? In deze cursus ga je dit onderzoeken.

Nadere informatie

Nieuwsbrief 6 Schooljaar november 2014

Nieuwsbrief 6 Schooljaar november 2014 Nieuwsbrief 6 Schooljaar 2014-2015 november 2014 Hoofdweg 2034 2158MC Buitenkaag 0252 544308 directeur@st-willibrordusschool.nl www.st-willibrordusschool.nl In dit nummer Pepernoten bakken Sinterklaasfeest

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 1 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 6 oktober 2011 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

De activiteit in het Brussels Parlement voorbereiden of verwerken in de klas? Niet verplicht, wel leuk!

De activiteit in het Brussels Parlement voorbereiden of verwerken in de klas? Niet verplicht, wel leuk! De activiteit in het Brussels Parlement voorbereiden of verwerken in de klas? Niet verplicht, wel leuk! Je vindt in dit document authentiek materiaal van het parlement waarmee je zelf aan de slag kan.

Nadere informatie

Geen troep op de stoep In de vuilniswagen

Geen troep op de stoep In de vuilniswagen Geen troep op de stoep In de vuilniswagen U kunt het prentenboek ook op een meer interactieve manier aanbieden. Klik op de knop, zodat het digitale prentenboek opent. Onderin ziet u vijf knoppen. Dit zijn

Nadere informatie

HELP, IK WORD GEPEST, WAT NU????

HELP, IK WORD GEPEST, WAT NU???? HELP, IK WORD GEPEST, WAT NU???? In het kort Als je gepest wordt ga dan naar je mentor. Als je het moeilijk vindt je mentor in vertrouwen te nemen, ga dan naar je favoriete docent, juniormentor of de vertrouwenspersoon

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 3 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 4 december 2012 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 4 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 1 december 2011 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

Fiche Leerlingen. De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom

Fiche Leerlingen. De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom Kijk naar de fietsers. Kleur de nummers van de fietsers die de verkeersregels volgen en op de juiste plaats rijden groen. Kleur de nummers van de fietsers

Nadere informatie

Handboek Politiek 2. Derde Kamer der Staten-Generaal

Handboek Politiek 2. Derde Kamer der Staten-Generaal Handboek Politiek 2 Derde Kamer der Staten-Generaal Plak hier je pasfoto Derde Kamerlid Dit Handboek Politiek is van: Naam Klas Leeftijd Fractie Fotografie & cartoons: - Hans Kouwenhoven - RVD: p. 17 -

Nadere informatie

Activiteit 3: Lou gaat naar school

Activiteit 3: Lou gaat naar school Activiteit 3: Lou gaat naar school Ontwikkelingsdoelen Nederlands: 3.1 Mens en maatschappij: 3.2, 4.9, 4.11, 4.12 Materiaal grondplan met huisjes personages uit het boek (bijlage 1.1) boek en/of vertelplatenset

Nadere informatie

Leven in een groep. Hoe gaat dat en wat vinden jongeren?

Leven in een groep. Hoe gaat dat en wat vinden jongeren? Leven in een groep bij DHG Hoe gaat dat en wat vinden jongeren? Jij bent belangrijk! Als je thuis woont, is je opvoeding een taak van je ouders. Woon je bij De Hoenderloo Groep, dan zorgen de groepsleiders

Nadere informatie

Wij samen. méér dan gewoon! Kleuterschool

Wij samen. méér dan gewoon! Kleuterschool Wij samen méér dan gewoon! Kleuterschool In dit boekje staan enkele afspraken zodat Wij samen méér dan gewoon zijn! Als we in een groep prettig willen samenleven, is het nodig dat we enkele Ze staan in

Nadere informatie

VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT Donderdag 23 mei 2019 BEPAAL MEE WIE IN DE EUROPESE UNIE BESLISSINGEN GAAN NEMEN. Den Haag

VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT Donderdag 23 mei 2019 BEPAAL MEE WIE IN DE EUROPESE UNIE BESLISSINGEN GAAN NEMEN. Den Haag VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT Donderdag 23 mei 2019 BEPAAL MEE WIE IN DE EUROPESE UNIE BESLISSINGEN GAAN NEMEN. Den Haag WAT DOET DE EUROPESE UNIE? Nederland is lid van de Europese Unie (EU). In de EU

Nadere informatie

Intern reglement leerlingen (Lager Onderwijs) De Bron

Intern reglement leerlingen (Lager Onderwijs) De Bron In de klas Intern reglement leerlingen (Lager Onderwijs) De Bron Ik en de school (-taken) - Ik praat in het schoolgebouw enkel Nederlands - Wanneer ik op school aankom, voor 08u30, ga ik onmiddellijk naar

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma in gewone taal. Middelburg

Verkiezingsprogramma in gewone taal. Middelburg Verkiezingsprogramma 2018 in gewone taal Middelburg Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Op 21 maart 2018 zijn er in bijna heel Nederland verkiezingen. Deze verkiezingen gaan over het bestuur van de gemeenten.

Nadere informatie

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, opening vmbo-schooljaar, Hogeland College, Uithuizen, 20 september 2012

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, opening vmbo-schooljaar, Hogeland College, Uithuizen, 20 september 2012 Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, opening vmbo-schooljaar, Hogeland College, Uithuizen, 20 september 2012 Beste leerlingen, dames en heren, Er is een filmpje op YouTube dat begint

Nadere informatie

Derde Kamer Handboek Politiek 2

Derde Kamer Handboek Politiek 2 Derde Kamer Handboek Politiek 2 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid, Jij bent lid van de Derde Kamer der Staten-Generaal. Als politicus moet je natuurlijk wel verstand hebben van politiek. Samen

Nadere informatie

40 jaar Vlaams parlement

40 jaar Vlaams parlement Hugo Vanderstraeten 40 kaarsjes eenheidsstaat of een unitaire staat: één land met één parlement en één regering. De wetten van dat parlement golden voor alle Belgen. In de loop van de 20ste eeuw hadden

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. in eenvoudige taal

Verkiezingsprogramma. in eenvoudige taal Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Inhoudsopgave Voorwoord bladzijde 2 De Noordoostpolder bladzijde 4 Belangrijke punten bladzijde 6 Een eerlijke gemeente bladzijde 7 Goede zorg bladzijde 9 Rust op

Nadere informatie

Wetboek van Schatjesland

Wetboek van Schatjesland Wetboek van Schatjesland Als je aardig kan zijn Dan is dat reuzefijn Alsof een kleurig lint mij aan jou verbindt maar als je scheldt dan ben je geen held en liggen we overhoop in een dikke knoop die je

Nadere informatie

Wat vindt de ChristenUnie belangrijk

Wat vindt de ChristenUnie belangrijk Wat vindt de ChristenUnie belangrijk Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Tweede Kamer 2017-2021 Verkiezingsprogramma 2017-2021 Eenvoudige taal Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering.

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

De ADHD van André Als het te druk is in je hoofd

De ADHD van André Als het te druk is in je hoofd Mag ik meedoen, mag ik meedoen? vraagt hij aan de voetballende jongens. Hij wil het zo graag! Nee, zegt Hakim, en ook Daniël schudt zijn hoofd. Laat ons met rust, zegt hij. Met jou erbij gaat het altijd

Nadere informatie

Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO

Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO Hieronder vind je een lesvoorbereiding voor twee lesuren rond lichaamsbeeld bij kinderen van 10 tot 12 jaar. Het bevat verschillende

Nadere informatie

Brief LES. tegelijk GR EN. Groep 7 en 8

Brief LES. tegelijk GR EN. Groep 7 en 8 Brief LES Groep 7 en 8 ALLE FIETSERS TEGELIJK GROEN Deze verkeerslessen gaan over de alle fietsers kruispunten. In 1989 heeft Groningen het eerste kruispunt aangelegd waar de verkeerslichten voor alle

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. In het dorp

Hoofdstuk 1. In het dorp Hoofdstuk 1. In het dorp Vraag 1.1 De fietsers krijgen te maken met auto s die de rotonde op en af willen gaan. Mogen ze voorgaan? Ja Nee Vraag 1.2 Sabine en Simone fietsen samen op één fiets. Wat is waar?

Nadere informatie

Alles op een rij voor de leerkracht van groep 4

Alles op een rij voor de leerkracht van groep 4 Theorieles groep 4 Alles op een rij voor de leerkracht van groep 4 Met dit document kunt u een theorieles over het onderwerp verkeersveiligheid geven aan leerlingen uit groep 4. Deze theorieles bestaat

Nadere informatie

DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND

DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND Tussen JOU en MIJ SCHRIJF- EN DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND Janneke van Bockel Tussen en Begonnen op 20 Herinneringen die je later wil hebben moet je NU maken 4 Ma-ham, luister je wel? zegt ze streng. Ja

Nadere informatie

een waardevol diploma vmbo en mbo in één havo-top! Uiterlijke Verzorging en Mode Consumptief en Toerisme Zorg en Welzijn, Sport en Bewegen

een waardevol diploma vmbo en mbo in één havo-top! Uiterlijke Verzorging en Mode Consumptief en Toerisme Zorg en Welzijn, Sport en Bewegen een waardevol diploma vmbo en mbo in één havo-top! Uiterlijke Verzorging en Mode Consumptief en Toerisme Zorg en Welzijn, Sport en Bewegen Handel en Administratie vmbo-mbo-havo PENTA werkt al een tijdje

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF januari 2015

NIEUWSBRIEF januari 2015 NIEUWSBRIEF januari 2015 Basisschool Bengel Zelebaan 9 9160 Lokeren 09/348.67.18 directie@basisschoolbengel.be www.basisschoolbengel.be Om even bij stil te staan... Woordje van de directie Beste ouders,

Nadere informatie

Bouw je eigen stad. Bronnen: Pictogrammen van

Bouw je eigen stad. Bronnen: Pictogrammen van Bouw je eigen stad Korte omschrijving werkvorm: Wat is politiek? Het besturen van het land. Maar je kunt het ook kleiner maken: het besturen van een stad of een dorp. Waar moet je allemaal aan denken als

Nadere informatie

Groentje 10. Wetenschap & techniek. Nieuwsbrief CBS Groen van Prinsterer 1

Groentje 10. Wetenschap & techniek. Nieuwsbrief CBS Groen van Prinsterer 1 Groentje 10 Wetenschap & techniek In de afgelopen weken zijn de kinderen druk bezig geweest met de boot challenge. De opdracht was om een boot te ontwerpen die zo ver mogelijk kon varen. Niet zo maar een

Nadere informatie

Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit.

Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit. Ecoduct Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit. Ecoduct Wat is dat dan precies, een ecoduct? Zo vroeg een jonge

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 3 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 22 november 2011 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

Het Mozaïek-kinderprotocol tegen pesten (voor kinderen van groep 3 t/m 8)

Het Mozaïek-kinderprotocol tegen pesten (voor kinderen van groep 3 t/m 8) Het Mozaïek-kinderprotocol tegen pesten (voor kinderen van groep 3 t/m 8) 1. Wat is pesten: Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons op Het Mozaïek. Het is een probleem dat wij niet willen

Nadere informatie

Vergadering donderdag 19 januari Agenda. 1. Pesten op school.

Vergadering donderdag 19 januari Agenda. 1. Pesten op school. Vergadering donderdag 19 januari 2019 Vergadering Kinder - MR vergadering CBS Sabina van Egmond Tijd 13.15 uur tot 15.15 uur Bijzonderheden Voorzitter Notulen meester Jeffrey meester Jeffrey Agenda 1.

Nadere informatie

Goed onderwijs Goed klimaat Goed wonen

Goed onderwijs Goed klimaat Goed wonen Kansen voor Zaanstad in Klare Taal Verkiezingsprogramma 2018 D66 Zaanstad Goed onderwijs Goed klimaat Goed wonen D66 krijgt het voor elkaar Inhoud 2 Voorwoord 3 Inleiding 4 Een goed klimaat 5 Goede scholen

Nadere informatie

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken.

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken. 100082: Welk voorwerp houd je hier boven je hoofd? 1. Een rood voorwerp. 2. Een map. 3. Een voetbal. 100081: Je slaat af naar links. Gebeurt dat hier helemaal veilig? 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet

Nadere informatie