Alles op een rij voor de leerkracht van groep 4

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Alles op een rij voor de leerkracht van groep 4"

Transcriptie

1 Alles op een rij voor de leerkracht van groep 4 Binnenkort krijgt uw groep een praktische verkeersles op het Verkeersplein van Veilig Verkeer Nederland en Shell. Om te zorgen dat uw leerlingen optimaal kunnen profiteren van de les, vragen wij u om enkele voorbereidende werkzaamheden uit te voeren. De benodigde materialen vindt u in deze map. Wat vragen wij van u? Brief voor de begeleiders Met uw school is afgesproken dat u, samen met twee andere volwassenen, de leerlingen begeleidt naar het Verkeersplein. We vragen u alledrie om mee te helpen bij de les. De uitnodigingsbrief Aan de begeleiders van groep 4 zit in drievoud in deze map. U hoeft alleen de plaats, datum en tijd nog in te vullen. Kunt u ervoor zorgen dat de begeleiders van uw groep deze brief ontvangen? Voorbereidende les in de klas De les op het Verkeersplein zal meer effect hebben als de kinderen van tevoren in de klas hebben geoefend met de verkeersregels die aan de orde komen. Hiervoor hebben we een korte les ontwikkeld. De les neemt circa 15 tot 20 minuten in beslag. In deze map vindt u de handleiding en een kopieerblad met foto s. Wilt u één of twee dagen voor de praktijkles deze voorbereidende les geven? Verdeling groep, naamstickers, huisregels Voor de les op het Verkeersplein worden de kinderen in drie groepen verdeeld. Alle kinderen krijgen een naamsticker, zodat wij de kinderen persoonlijk kunnen aanspreken. Wilt u deze groepen van tevoren alvast indelen? Iedere groep heeft naamstickers met een eigen kleur. Deze stickers zijn apart bijgevoegd. Wilt u de namen van de kinderen goed leesbaar op de stickers schrijven en deze voor vertrek uitdelen? Let er op dat de kinderen de sticker op een goed zichtbare plek plakken. De kinderen dienen de naamstickers al op te hebben op het moment dat ze naar het Verkeersplein komen. De namen dienen met stift worden geschreven, en niet met pen. Wilt u - vlak voordat u met de kinderen op pad gaat - de huisregels van het Verkeersplein met de kinderen doornemen? U vindt ze in deze map. Wilt u zorgen dat de kinderen gepaste kleding hebben voor de activiteit en het desbetreffende weer (regenpak/jas/handschoenen). Bij mooi weer geen slippers! Nabespreking in de klas Na afloop van de les is het goed om de geoefende verkeersregels nog een keer door te nemen met de kinderen. In de map vindt u de handleiding en een kopieerblad met foto s. Wilt u de Verkeerspleinles nabespreken met de kinderen? Als afronding van de nabespreking kunt u de verkeersbordstickers uitdelen. De kinderen kunnen de sticker zelf in het rijbewijs plakken, dat ze hebben ontvangen op het Verkeersplein. Vraag aan de kinderen of ze dit rijbewijs thuis willen laten zien omdat er ook wat tips voor de ouders in staan.

2 Aan de begeleiders van groep 4 Binnenkort gaat u als begeleider mee met groep 4 naar het Verkeersplein van Veilig Verkeer Nederland en Shell. De kinderen gaan daar - op skelters en fietsen - oefenen met eenvoudige verkeersregels: rechts rijden, rechtsaf en linksaf slaan, richting aangeven en oversteken. Ook is er aandacht voor fietsbehendigheid. Het oefenen gaat in drie groepjes. Bij iedere groep is een Verkeerspleinbegeleider aanwezig, die de kinderen instructies en aanwijzingen geeft. Wij willen u vragen om deze Verkeerspleinbegeleiders te assisteren. Wat u precies moet doen, hoort u van hen. Wij verwachten u op dag om uur op school. We lopen dan samen met de kinderen naar het Verkeersplein, dat is opgebouwd op. Om ongeveer uur zijn we weer terug op school.

3 Aan de begeleiders van groep 4 Binnenkort gaat u als begeleider mee met groep 4 naar het Verkeersplein van Veilig Verkeer Nederland en Shell. De kinderen gaan daar - op skelters en fietsen - oefenen met eenvoudige verkeersregels: rechts rijden, rechtsaf en linksaf slaan, richting aangeven en oversteken. Ook is er aandacht voor fietsbehendigheid. Het oefenen gaat in drie groepjes. Bij iedere groep is een Verkeerspleinbegeleider aanwezig, die de kinderen instructies en aanwijzingen geeft. Wij willen u vragen om deze Verkeerspleinbegeleiders te assisteren. Wat u precies moet doen, hoort u van hen. Wij verwachten u op dag om uur op school. We lopen dan samen met de kinderen naar het Verkeersplein, dat is opgebouwd op. Om ongeveer uur zijn we weer terug op school.

4 Aan de begeleiders van groep 4 Binnenkort gaat u als begeleider mee met groep 4 naar het Verkeersplein van Veilig Verkeer Nederland en Shell. De kinderen gaan daar - op skelters en fietsen - oefenen met eenvoudige verkeersregels: rechts rijden, rechtsaf en linksaf slaan, richting aangeven en oversteken. Ook is er aandacht voor fietsbehendigheid. Het oefenen gaat in drie groepjes. Bij iedere groep is een Verkeerspleinbegeleider aanwezig, die de kinderen instructies en aanwijzingen geeft. Wij willen u vragen om deze Verkeerspleinbegeleiders te assisteren. Wat u precies moet doen, hoort u van hen. Wij verwachten u op dag om uur op school. We lopen dan samen met de kinderen naar het Verkeersplein, dat is opgebouwd op. Om ongeveer uur zijn we weer terug op school.

5 Voorbereidende les in de klas - Handleiding leerkracht groep 4 De les op het Verkeersplein zal meer effect hebben als de kinderen van tevoren in de klas hebben geoefend met de verkeersregels die aan de orde komen. Daarom vragen wij u onderstaande thema s door te nemen met de kinderen. De foto s staan ook op het kopieerblad. Rechts en links Bespreken en samen doen Wat is je linkerhand? En je rechterhand? Wie zit er rechts van jou? Wie zit er links van jou? Julia Aan de goede kant van de weg rijden Bekijken, bespreken en uitspelen in de straatjes tussen de tafels Wie rijdt aan de goede kant van de weg, Julia of? Julia. Op straat moet je aan de rechterkant van de weg rijden. Wat kan er gebeuren als je midden op straat fietst? Dan kun je in botsing komen met een auto of fiets die van de andere kant komt. Bocht naar rechts maken Bekijken, bespreken en uitspelen Wie maakt een goede bocht naar rechts, of?. Als je naar rechts wilt, maak je een kleine bocht. Wat kan er gebeuren als je de bocht te groot maakt? Dan kun je in botsing komen met een auto of fiets die van de andere kant komt.

6 Voorbereidende les in de klas Handleiding leerkracht groep 4 Lars Bocht naar links maken Bekijken, bespreken en uitspelen Wie maakt een goede bocht naar links, Lars of? Lars. Als je naar links wilt, maak je een grote bocht. Wat kan er gebeuren als je de bocht naar links afsnijdt? Dan kun je in botsing komen met een auto of fietser die van de andere kan komt. Lars Richting aangeven als je afslaat Bekijken, bespreken en samen doen Wat moet je nog meer doen als je rechtsaf wilt of linksaf? Hand uitsteken. Welke hand steek je uit als je rechtsaf wilt? Rechterhand, zoals op de foto. Welke hand steek je uit als je linksaf wilt? Linkerhand, zoals Lars op de foto. Waarom moet je dat doen? In het verkeer moet je rekening met elkaar houden en dus altijd laten zien wat je van plan bent; daarom gebruiken auto s een knipperlicht en steken fietsers hun hand uit als ze rechtsaf of linksaf willen. Julia Oversteken bij zebrapad Julia Bekijken, bespreken en uitspelen Julia en willen oversteken over het zebrapad. Een auto en een fiets komen aanrijden. Wat moeten de auto en de fiets doen? Stoppen. Wat moeten Julia en doen? Wachten tot zij zeker weten dat het verkeer van allebei de kanten stopt; daarna oversteken.

7 Voorbereidende les in de klas Handleiding leerkracht groep 4 Oversteken bij verkeerslichten Bekijken, bespreken en uitspelen wil oversteken bij het verkeerslicht. Wat moet doen? Op knop drukken en wachten op groen. Wat moet doen als het verkeerslicht op groen springt? Goed kijken of al het verkeer echt stopt; daarna oversteken. Oversteken zonder zebrapad en zonder verkeerslichten Bekijken, bespreken en uitspelen wil oversteken, maar er is geen zebrapad en er zijn geen verkeerslichten. Wat moet nu doen? Goed naar links en naar rechts kijken of er verkeer aankomt. Pas als de weg vrij is, steekt ze over. Pim Veiligheid op de fiets Bekijken, bespreken en uitspelen Wie weet er wat Pim op zijn hoofd heeft? Een fietshelm. Bekijk nu het Verkeersplein helmen filmpje Agent Jos controleert de helm van Pim Wie weet er waar je op moet letten bij het dragen van een helm? Hij moet goed zitten (niet te groot of te klein), bandje moet altijd vast zitten en mag niet te strak zitten (1 vinger tussen je kin en het bandje).

8 Voorbereidende les in de klas kopieerblad groep 4 1. Wie rijdt aan de goede kant van de weg? Julia 2. Wie maakt goede bocht naar rechts? 3. Wie maakt goede bocht naar links? Lars

9 Voorbereidende les in de klas kopieerblad groep 4 4. Hand uitsteken Lars 5. Oversteken bij een zebrapad Julia Julia 6. Oversteken bij verkeerslichten

10 Voorbereidende les in de klas kopieerblad groep 4 7. Oversteken zonder zebrapad en zonder verkeerslichten 8. Veiligheid op de fiets

11 HUISREGELS VERKEERSPLEIN Om de verkeersles op het Verkeersplein goed te laten verlopen, hebben we een paar huisregels opgesteld. Wilt u - vlak voordat u met de kinderen op pad gaat - deze huisregels met de kinderen doornemen? Op het Verkeersplein zijn drie begeleiders. Je kunt ze herkennen aan hun kleding. Zij zijn de baas. Luister dus goed naar wat zij zeggen. Op het Verkeersplein gaan jullie drie verschillende oefeningen doen. Iedere groep begint met een andere oefening. Maar natuurlijk wisselen we, zodat iedereen alle oefeningen kan doen. Als de sirene gaat, is het tijd om te wisselen. Parkeer dan je skelter, fiets of step in een parkeervak en loop met je hele groep naar de volgende oefening. Dus niet rennen. Houd de spullen heel. Dan kunnen ook andere kinderen ze weer gebruiken. Als je naar de wc moet, zeg dat dan tegen je begeleider van school.

12 Nabespreking in de klas Handleiding leerkracht groep 4 Het is goed om na de verkeerspleinles de verschillende verkeerssituaties nog een keer door te nemen. U kunt dit doen aan de hand van de foto s die u vindt op Deze foto s zijn geschikt voor gebruik op het digibord. Een overzicht van de foto s vindt u hieronder. De foto s staan ook op het kopieerblad. 1. Je fietst aan de rechterkant van de weg. 2. Als je rechtsaf wilt, steek je je rechterhand uit. Je maakt een kleine bocht. 3. Als je linksaf wilt, moet je uitkijken en wachten tot er geen verkeer aankomt. Daarna steek je je linkerhand uit. Je maakt een grote bocht. Het is belangrijk dat je laat zien of je rechtsaf wilt of linksaf. Dan kunnen andere mensen op de weg zien wat je van plan bent en rekening met je houden. 4. Als je wilt oversteken bij een zebrapad, moet je wachten tot al het verkeer voor je is gestopt. Dan kun je oversteken. Blijf opletten terwijl je oversteekt. 5. Als je op de fiets of in de auto bij een zebrapad komt en iemand wil oversteken, moet je stoppen. De voetgangers mogen eerst. 6. Als het verkeerslicht op rood staat, moet je wachten. Als het verkeerslicht op groen staat, mag je oversteken. Terwijl je oversteekt, moet je blijven opletten of de auto s echt stoppen. 7. Als je op de fiets of in de auto bij een verkeerslicht komt dat op rood staat, moet je wachten. 8. Als je wilt oversteken op een plek waar geen zebrapad is en geen verkeerslicht, moet je goed uitkijken naar links en naar rechts en wachten tot er geen verkeer meer aankomt. Pas dan kun je oversteken. Blijf opletten terwijl je oversteekt.

13 Nabespreking in de klas kopieerblad groep 4 1. Rechts rijden 2. Rechtsaf 3. Linksaf

14 Nabespreking in de klas kopieerblad groep 4 4. Oversteken bij zebrapad 5. Wachten voor zebrapad

15 Nabespreking in de klas kopieerblad groep 4 6. Oversteken bij verkeerslicht 7. Wachten voor verkeerslicht 8. Oversteken zonder zebrapad en verkeerslicht

Alles op een rij voor de leerkracht van groep 4

Alles op een rij voor de leerkracht van groep 4 Theorieles groep 4 Alles op een rij voor de leerkracht van groep 4 Met dit document kunt u een theorieles over het onderwerp verkeersveiligheid geven aan leerlingen uit groep 4. Deze theorieles bestaat

Nadere informatie

Theorieles groep 5/6

Theorieles groep 5/6 Theorieles groep 5/6 Alles op een rij voor de leerkracht van groep 5/6 Met dit document kunt u een theorieles over het onderwerp verkeersveiligheid geven aan de groepen 5 en 6. Deze theorieles bestaat

Nadere informatie

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken.

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken. 100082: Welk voorwerp houd je hier boven je hoofd? 1. Een rood voorwerp. 2. Een map. 3. Een voetbal. 100081: Je slaat af naar links. Gebeurt dat hier helemaal veilig? 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet

Nadere informatie

Ouderbrief. Ouderbrief bij het thema: Spelen. Kopieerblad. Wijzer door het verkeer groep 1-2. Beste ouder/verzorger,

Ouderbrief. Ouderbrief bij het thema: Spelen. Kopieerblad. Wijzer door het verkeer groep 1-2. Beste ouder/verzorger, Kopieerblad O Ouderbrief Ouderbrief bij het thema: Spelen Beste ouder/verzorger, Tijdens de verkeerslessen hebben we met de kinderen gesproken over hoe en waar je veilig kunt buitenspelen. We hebben besproken

Nadere informatie

Brief LES. tegelijk GR EN. Groep 7 en 8

Brief LES. tegelijk GR EN. Groep 7 en 8 Brief LES Groep 7 en 8 ALLE FIETSERS TEGELIJK GROEN Deze verkeerslessen gaan over de alle fietsers kruispunten. In 1989 heeft Groningen het eerste kruispunt aangelegd waar de verkeerslichten voor alle

Nadere informatie

Tip: oefen het examen op http://www.veiligverkeernederland.nl/examen beschikbaar vanaf 7 maart

Tip: oefen het examen op http://www.veiligverkeernederland.nl/examen beschikbaar vanaf 7 maart Tip: oefen het examen op http://www.veiligverkeernederland.nl/examen beschikbaar vanaf 7 maart Enkele belangrijke pas op. Borden Pas op een gevaarlijk kruispunt Pas op er kunnen tegemoet komers zijn Pas

Nadere informatie

Verkeersexamen, de route door Heel.

Verkeersexamen, de route door Heel. Verkeersexamen, de route door Heel. Voor scholen van de gemeente Maasgouw Met de route, foto s en uitleg De route 9 a b c 8 6 7 a b c d Start: Op De Tump Panheelderweg 29 - Heel 10 a b 5 a b c d 11 a t/m

Nadere informatie

Kies het goede verkeersbord

Kies het goede verkeersbord Kies het goede verkeersbord Antwoorden Aangeboden door: Oefeningen voor het schoolverkeersexamen Kies het goede verkeersbord Toelichting antwoorden In dit document treft u elf printbare pagina s aan, elk

Nadere informatie

VERO voor voetgangers basisschool Pulle

VERO voor voetgangers basisschool Pulle VERO voor voetgangers basisschool Pulle 1 Stappen in groep Het vertrekpunt veilig verlaten Kloosterstraat 7 Het vertrek en eindpunt van de VERO voor voetgangers is de parking voor de school (Kloosterstraat).

Nadere informatie

Kies het goede verkeersbord

Kies het goede verkeersbord Kies het goede verkeersbord Opgaven Aangeboden door: Oefeningen voor het schoolverkeersexamen Kies het goede verkeersbord Toelichting In dit document treft u elf printbare pagina s aan, elk met 6 verkeersborden

Nadere informatie

Verkeersexamen, de route door Heel.

Verkeersexamen, de route door Heel. Verkeersexamen, de route door Heel. Voor scholen van de gemeente Maasgouw Met foto s en uitleg De route 9 a b c 8 6 7 a b c d Start: Op De Tump Panheelderweg 29 - Heel 10 a b 5 a b c d 11 a t/m f 4 12

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. In het dorp

Hoofdstuk 1. In het dorp Hoofdstuk 1. In het dorp Vraag 1.1 De fietsers krijgen te maken met een tractor van links. Moeten de fietsers voorrang geven? Ja Nee Vraag 1.2 Milla en Rosan krijgen te maken met een auto die uit een uitrit

Nadere informatie

Brief LES. tegelijk GR EN. Handleiding voor de leerkracht Groep 7 en 8

Brief LES. tegelijk GR EN. Handleiding voor de leerkracht Groep 7 en 8 Brief LES Handleiding voor de leerkracht Groep 7 en 8 ALLE FIETSERS TEGELIJK GROEN INLEIDING/AANLEIDING Vanuit de basisscholen kwam het signaal dat leerlingen verwarring ervaren op alle fietsers groen

Nadere informatie

Algemene informatie. Na het kijken Na het bekijken van de aflevering kunt u gebruik maken van de volgende lessuggesties.

Algemene informatie. Na het kijken Na het bekijken van de aflevering kunt u gebruik maken van de volgende lessuggesties. Algemene informatie Doelstellingen Na het zien van het televisieprogramma, het werken met het begeleidend materiaal en het oefenen op de site: weten de kinderen dat ze door stoer gedrag in het verkeer

Nadere informatie

VERKEERSBEGRIPPEN. bij Verkeersexamen 2011. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg

VERKEERSBEGRIPPEN. bij Verkeersexamen 2011. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg VERKEERSBEGRIPPEN bij Verkeersexamen 2011 Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. bestuurder Je bent bestuurder: - als je fietst - als je paardrijdt of loopt met je paard aan

Nadere informatie

Verkeersbordenspeurtocht

Verkeersbordenspeurtocht Verkeersbordenspeurtocht Dit boekje is van uit groep Verkeersborden, hoe zit het ook alweer? Er zijn vijf soorten borden. Als je goed naar de vorm en de kleur van een bord kijkt, weet je al met wat voor

Nadere informatie

HOE BEGELEID IK HET FIETSBREVET ZILVER?

HOE BEGELEID IK HET FIETSBREVET ZILVER? HOE BEGELEID IK HET FIETSBREVET ZILVER? Deze fiche geeft richtlijnen om de fietsvaardigheden van het Fietsbrevet Zilver te oefenen (derde en vierde leerjaar) en te testen (enkel vierde leerjaar). DOEL

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. In het dorp

Hoofdstuk 1. In het dorp Hoofdstuk 1. In het dorp Vraag 1.1 De fietsers krijgen te maken met auto s die de rotonde op en af willen gaan. Mogen ze voorgaan? Ja Nee Vraag 1.2 Sabine en Simone fietsen samen op één fiets. Wat is waar?

Nadere informatie

Educatieve Verkeerstuin

Educatieve Verkeerstuin Educatieve Verkeerstuin AFSTANDEN INSCHATTEN DE PRAKTIJK Op straat kunnen allerlei dingen in de weg staan. Als je er goed op reageert, voorkom je botsingen. Bij deze oefening komt de leerling een aantal

Nadere informatie

OEFENFICHE KRUISPUNT MET VERKEERSLICHTEN OVERSTEKEN FIETS EXAMEN HET GROTE 1. INTRO 2. VOORAF 3. VERKENNEN. Onderstaande vragen kunnen daarbij helpen:

OEFENFICHE KRUISPUNT MET VERKEERSLICHTEN OVERSTEKEN FIETS EXAMEN HET GROTE 1. INTRO 2. VOORAF 3. VERKENNEN. Onderstaande vragen kunnen daarbij helpen: KRUISPUNT MET VERKEERSLICHTEN OVERSTEKEN 1. INTRO Door het drukke verkeer en de inrichting van de weg is het voor fietsers vaak moeilijk om aan kruispunten veilig over te steken of af te slaan. Verkeerslichten

Nadere informatie

Fiche Leerlingen. De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom

Fiche Leerlingen. De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom Kijk naar de fietsers. Kleur de nummers van de fietsers die de verkeersregels volgen en op de juiste plaats rijden groen. Kleur de nummers van de fietsers

Nadere informatie

Hallo zesdeklasser, afspraken fiets tiptop in orde Helm en fluohesje rechts afslaat links afslaat Wees steeds alert

Hallo zesdeklasser, afspraken fiets tiptop in orde Helm en fluohesje rechts afslaat links afslaat Wees steeds alert presenteert Het fietsparcours Hallo zesdeklasser, Je zag daarnet het parcours voor het fietsexamen. Voor we het parcours samen eens overlopen, is het toch heel belangrijk om wat afspraken op een rijtje

Nadere informatie

VERKEERSBEGRIPPEN. bij het Verkeersexamen 2014. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg

VERKEERSBEGRIPPEN. bij het Verkeersexamen 2014. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg VERKEERSBEGRIPPEN bij het Verkeersexamen 2014 Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. bestuurder Je bent bestuurder: - als je fietst - als je paardrijdt of loopt met je paard

Nadere informatie

CURIEUZE NEUZEN WERKBOEK

CURIEUZE NEUZEN WERKBOEK CURIEUZE NEUZEN WERKOEK 2 Tussendoor 1 Oversteken a In het verkeer 1 3 5 Knip de figuurtjes uit het kopieerblad en plak op de juiste plaats. 1 en 2: De agent heeft het voor het zeggen. 3 en 4: Geen agent.

Nadere informatie

Oversteken in een rechte straat

Oversteken in een rechte straat 4 in een rechte straat Inleiding Jonge kinderen steken meestal nog over onder begeleiding van een volwassene. Vanaf de kleuterleeftijd worden de kinderen zelfstandiger en mogen ze soms ook al ergens alleen

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. In het dorp

Hoofdstuk 1. In het dorp Hoofdstuk 1. In het dorp Vraag 1.1 De brandweerauto komt uit de uitrit van de brandweerkazerne rijden. Hij heeft geen zwaailicht en sirene aan. Moeten de fietsers de brandweerauto voor laten gaan? Ja Nee

Nadere informatie

1. Een stilstaand voertuig voorbijrijden 2. Rechts een weg inslaan

1. Een stilstaand voertuig voorbijrijden 2. Rechts een weg inslaan Hoe moeten de fietstaken uitgevoerd worden? 1. Een stilstaand voertuig voorbijrijden 2. Rechts een weg inslaan mindert snelheid en kijkt voor zich uit. kijkt om : nadert er verkeer? vertraagt of versnelt,

Nadere informatie

61E SCHOOLVERKEERSEXAMEN

61E SCHOOLVERKEERSEXAMEN 61E SCHOOLVERKEERSEXAMEN CURACAO, ST.MAARTEN en BES EILANDEN 5 JUNI 2012 Jullie zijn de toekomst van morgen. KIES HET JUISTE ANTWOORD 1 In het verkeer kennen we twee soorten wegen. Namelijk: 0 T-kruisingen

Nadere informatie

Veilig naar school N N N N N N N N J J J J J J J J. Jij gaat dus lopend of met de fiets! Ga jij lopend of met de fiets naar school?

Veilig naar school N N N N N N N N J J J J J J J J. Jij gaat dus lopend of met de fiets! Ga jij lopend of met de fiets naar school? Veilig naar school Ga jij lopend of met de fiets naar school? Of je nu met de auto, bus, fiets of lopend naar school gaat, het is belangrijk om in alle situaties de verkeersregels te weten. Want dan kun

Nadere informatie

-Je moet stoppen, ook afslaan mag niet. (denk aan: niet tegen de armen rijden)

-Je moet stoppen, ook afslaan mag niet. (denk aan: niet tegen de armen rijden) Superfietser 2015 Belangrijkste regels -Volg de aanwijzingen van de politie. -Iedereen moet stoppen. -Je moet stoppen, ook afslaan mag niet. (denk aan: niet tegen de armen rijden) -Je mag doorrijden. -STOP

Nadere informatie

VERKEER. Proeflessen. Handleiding THEMA 1

VERKEER. Proeflessen. Handleiding THEMA 1 6 VERKEER Proeflessen Handleiding THEMA 1 Wat u vooraf moet weten In dit pakket vindt u het werkboek van thema 1 van groep 6. Het werkboek kunt u optioneel inzetten voor zelfstandig werken. Kinderen slijpen

Nadere informatie

VERKEER. Handleiding. Proeflessen THEMA 1

VERKEER. Handleiding. Proeflessen THEMA 1 8 VERKEER Proeflessen Handleiding THEMA 1 Wat u vooraf moet weten In dit pakket vindt u het werkboek van thema 1 van groep 8. Het werkboek kunt u optioneel inzetten voor zelfstandig werken. Kinderen slijpen

Nadere informatie

LOPEN EN OVERSTEKEN. Activiteit 1 Oversteekliedjes. 1. Oversteekliedje (melodie Vader Jakob)

LOPEN EN OVERSTEKEN. Activiteit 1 Oversteekliedjes. 1. Oversteekliedje (melodie Vader Jakob) Op de website www.schoolopseef.nl kunt u de melodie van de liedjes downloaden. Het zingen van liedjes met betrekking tot het oversteken. LOPEN EN OVERSTEKEN Activiteit 1 Oversteekliedjes Leer de leerlingen

Nadere informatie

verkeersregels voor kinderen

verkeersregels voor kinderen verkeersregels voor kinderen afspraken voor stappers te voet bron: www.verkeervpi.be Als er een begaanbare stoep (trottoir) is, gebruik die dan. Is er geen (begaanbare) stoep, verhoogde of gelijkgrondse

Nadere informatie

Protocol leerlingenvervoer en veiligheid. Samen lopen in een groep

Protocol leerlingenvervoer en veiligheid. Samen lopen in een groep Veel kinderen gaan in Nederland lopend of fietsend naar school. Toch is er een aanzienlijk aantal ouders dat hun kinderen met de auto naar school brengt. Hierdoor ontstaan onveilige situaties, parkeerproblemen

Nadere informatie

Verkeerseducatie KBS- De Werft, Breda

Verkeerseducatie KBS- De Werft, Breda Verkeerseducatie KBS- De Werft, Breda Wouter Lavrijsen 103134 Verkeerskunde, NHTV Breda 2011/2012 Opdracht Vrije Studie Ruimte (VSR) Inleiding/opdrachtomschrijving KBS de werft heeft contact gehad met

Nadere informatie

Verkeersveiligheidsplan. Veilig verkeer rond de Godelindeschool

Verkeersveiligheidsplan. Veilig verkeer rond de Godelindeschool Verkeersveiligheidsplan Veilig verkeer rond de Godelindeschool Inhoudsopgave Voorwoord 3 Hoofdgebouw 4 -Ingang Gerard Doulaan 4 -Ingang Godelindeweg 7 -Ingang Rotonde 8 Dependance 12 -Fietsers 12 -Automobilisten

Nadere informatie

Kustwerk Katwijk: vrachtverkeer en de dode hoek

Kustwerk Katwijk: vrachtverkeer en de dode hoek Kustwerk Katwijk: vrachtverkeer en de dode hoek In oktober 2013 is bouwcombinatie Ballast Nedam Rohde Nielsen gestart met de uitvoering van Kustwerk Katwijk. Deze werkzaamheden zullen ruim een jaar duren

Nadere informatie

Stap Vooruit 1. Hoe ga jij naar school? Start Veilig lopen. Les 1 Dit ontdek je: groep 4

Stap Vooruit 1. Hoe ga jij naar school? Start Veilig lopen. Les 1 Dit ontdek je: groep 4 Stap Vooruit 1 Hoe ga jij naar school? Een uitgave van Veilig Verkeer Nederland, schooljaar 2017-2018 groep 4 Start Veilig lopen Voetgangers horen op de stoep. Kruis aan wie een voetganger is. Les 1 Dit

Nadere informatie

6. Als fietser veilig in het verkeer

6. Als fietser veilig in het verkeer 6. Als fietser veilig in het verkeer A. oversteken met een gemachtigd opzichter 1 Aan welke kant moet je fietsen op het fietspad? A rechts 2 Wat moet je doen als je als fietser de oversteekplaats nadert?

Nadere informatie

Dit is veilig! Ruimte. Dit kun je straks. 1 Het verkeer. Je weet hoe een voetganger zich gedraagt in het verkeer.

Dit is veilig! Ruimte. Dit kun je straks. 1 Het verkeer. Je weet hoe een voetganger zich gedraagt in het verkeer. 1 DE BASIS VOOR WERELD RIËNTATIE Dit is veilig! Dit kun je straks Je weet hoe een voetganger zich gedraagt in het verkeer. 1 Het verkeer Plantyn, Mechelen - De Basis voor Wereldoriëntatie 1 - leerwerkboek

Nadere informatie

Een stilstaand voertuig voorbijrijden

Een stilstaand voertuig voorbijrijden Een stilstaand voertuig voorbijrijden Fietstaak 1 Strepestraat Mindert snelheid en kijkt voor zich uit. Kijkt naar weggebruikers voor hem en verleent eventueel voorrang. Kijkt links om of er verkeer nadert

Nadere informatie

Draaiboek praktische verkeersexamens

Draaiboek praktische verkeersexamens Draaiboek praktische verkeersexamens Januari 2015 Voorwoord In de voorgaande jaren heeft de gemeente Hilversum de verkeersexamens centraal georganiseerd. Omdat de gemeente het organiseren van de praktische

Nadere informatie

Fietsvaardigheid in groep

Fietsvaardigheid in groep Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Fietsvaardigheid in groep Deel 3: testen Doelgroep VOETen Leerlingen van de eerste graad Gemeenschappelijke stam: 18, 19, 20 Begeleiders van

Nadere informatie

VERKEER. Proeflessen. Handleiding THEMA 1

VERKEER. Proeflessen. Handleiding THEMA 1 3 VERKEER Proeflessen Handleiding THEMA 1 VERKEER 3Handleiding THEMA 1 Malmberg, s-hertogenbosch Handleiding, pagina 1 Let s go! groep 3 proeflessen handleiding Malmberg, s-hertogenbosch 1 Inhoud Wat u

Nadere informatie

doe-fiche fietser Opstappen en wegrijden uw kind politie Bilzen - Hoeselt - Riemst nog niet kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen.

doe-fiche fietser Opstappen en wegrijden uw kind politie Bilzen - Hoeselt - Riemst nog niet kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen. Opstappen en wegrijden 7 kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen. kijkt uit hoe het veilig en zonder het verkeer te hinderen de startplaats kan bereiken. stapt met de fiets aan de hand

Nadere informatie

Praatplaat: ga je mee op stap?

Praatplaat: ga je mee op stap? Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Praatplaat: ga je mee op stap? Doelgroep Eerste graad van de lagere school. Lesdoel De leerlingen kunnen aangeven welke route het veiligst is. De

Nadere informatie

Deze lesbrief gaat in op waar leerlingen in het verkeer op moeten letten bij vrachtverkeer en bespreekt de dode hoek.

Deze lesbrief gaat in op waar leerlingen in het verkeer op moeten letten bij vrachtverkeer en bespreekt de dode hoek. Lesbrief: vrachtverkeer en de dode hoek Deze lesbrief gaat in op waar leerlingen in het verkeer op moeten letten bij vrachtverkeer en bespreekt de dode hoek. N31 Harlingen: In november 2015 start Ballast

Nadere informatie

Hallo, Hallo, ik ben Mathias.. Ik leg het parcours af van het Groot Fietsexamen. Fietsen jullie mee? We vertrekken aan de achterpoort van het

Hallo, Hallo, ik ben Mathias.. Ik leg het parcours af van het Groot Fietsexamen. Fietsen jullie mee? We vertrekken aan de achterpoort van het Hallo, Hallo, ik ben Mathias.. Ik leg het parcours af van het Groot Fietsexamen. Fietsen jullie mee? We vertrekken aan de achterpoort van het politiebureel. HET GROOT FIETSEXAMEN Start Aankomst Parcours

Nadere informatie

Spelletjesboekje. voor groot en klein SUPERHELD- Het hele jaar superveilig naar school

Spelletjesboekje. voor groot en klein SUPERHELD- Het hele jaar superveilig naar school Spelletjesboekje voor groot en klein SUPERHELD- Het hele jaar superveilig naar school Inhoud Spelletjes 6-7 jaar Kleur en ontdek de Superhelden-op-de-weg Maak de puzzel af Wie is er Superveilig op weg?

Nadere informatie

Jullie zoon of dochter zit nu in zijn laatste jaar lager onderwijs. Vanaf volgend schooljaar moet

Jullie zoon of dochter zit nu in zijn laatste jaar lager onderwijs. Vanaf volgend schooljaar moet Varsenare 17-03-2014 Geachte Ouders, Jullie zoon of dochter zit nu in zijn laatste jaar lager onderwijs. Vanaf volgend schooljaar moet hij/zij naar de middelbare school. Velen van hen zullen dit traject

Nadere informatie

ADVIES FIETSROUTE HENGSTDIJK - HULST

ADVIES FIETSROUTE HENGSTDIJK - HULST ADVIES FIETSROUTE HENGSTDIJK - HULST ADVIES FIETSROUTE HENGSTDIJK HULST Vertrek: voor de school. Fiets richting Vogelwaarde via de Hengstdijkse Kerkstraat. Let op: fiets achter elkaar, want er is hier

Nadere informatie

Veilige fietsroutes naar Rozenberg S.O.

Veilige fietsroutes naar Rozenberg S.O. Veilige fietsroutes naar Rozenberg S.O. 0 Veilige fietsroutes naar Rozenberg S.O. Er zijn natuurlijk verschillende wegen om de school te bereiken. Leerlingen die van Dessel of Retie komen, nemen een andere

Nadere informatie

2 DE BASIS VOOR WERELD RIËNTATIE

2 DE BASIS VOOR WERELD RIËNTATIE 2 DE BASIS VOOR WERELD RIËNTATIE Veilig naar school Je weet hoe een voetganger zich veilig gedraagt 1 Praatjes bij in plaatjes het verkeer. Dit kun je al Dit kun je straks Je weet waar het veilig is voor

Nadere informatie

Activiteiten les Ritsen* Een acht fietsen High five!...35

Activiteiten les Ritsen* Een acht fietsen High five!...35 Groep 7 en 8 FIETSKUNSTEN Activiteiten les 1... 21 1. Fietsen over een smal en een schuin wegdek*... 23 2. Met één hand door de bocht!*... 25 3. Voorsorteren en voorrang geven... 27 Activiteiten les 2...

Nadere informatie

Een retour Rotterdam

Een retour Rotterdam 71 71 HOOFDSTUK 5 Een retour Rotterdam WOORDEN 1 Wat hoort bij elkaar? 1 zebrapad a pinnen 2 auto b binnengaan 3 automaat c oversteken 4 ingang d parkeren 2 Kies uit: tram vertraging door de week strippenkaart

Nadere informatie

Jeugd Verkeerskrant 5 Zoveel borden en tekens?!

Jeugd Verkeerskrant 5 Zoveel borden en tekens?! Jeugd Verkeerskrant 5 Zoveel borden en tekens?! Een uitgave van Veilig Verkeer Nederland, schooljaar 2016-2017 groep 7/8 Verkeersborden op jouw route Welke verkeersborden kom je tegen op jouw route van

Nadere informatie

G e d r a g s - e n v e r k e e r s r e g e l s

G e d r a g s - e n v e r k e e r s r e g e l s G e d r a g s - e n v e r k e e r s r e g e l s Thema / onderwerp Voorbereiding bezoek kinderboerderij. Thema s: gedrag- en verkeersregels. Welke betekenis heeft het thema / onderwerp voor de kinderen?

Nadere informatie

Stap 6. Met de z van zien en van zeggen Met de s van schrijven. Wat is er toch aan de hand? Alsmaar drukker en drukker

Stap 6. Met de z van zien en van zeggen Met de s van schrijven. Wat is er toch aan de hand? Alsmaar drukker en drukker Stap 6 Alsmaar drukker en drukker 12 Met de z van zien en van zeggen Met de s van schrijven Wat is er toch aan de hand? Je weet het wel: het loopt bij momenten helemaal niet vlot in het verkeer. Op nogal

Nadere informatie

Tijdens het examen staan op een aantal plekken mensen te kijken of jij alles wel goed doet en waar die dadelijk staan...????

Tijdens het examen staan op een aantal plekken mensen te kijken of jij alles wel goed doet en waar die dadelijk staan...???? Pagina 1 van 12 In dit boekje vind je de route van het praktische verkeersexamen. In foto s en tekst kun je de hele route vanuit je stoel volgen. Het is echter de bedoeling dat je de route aan de hand

Nadere informatie

Het Fietsexamen. Voorwoord:

Het Fietsexamen. Voorwoord: Het Fietsexamen Voorwoord: Deze beknopte beschrijving is er om gebruikt te worden door leerkrachten, begeleiders, controleurs (examinatoren) tijdens het examen, ouders alsook de leerlingen. Met deze beschrijving

Nadere informatie

De leerlingen wandelen de vooraf uitgestippelde route op de wandelkaart. Ze observeren en leggen de knelpunten inzake de verkeersveiligheid vast.

De leerlingen wandelen de vooraf uitgestippelde route op de wandelkaart. Ze observeren en leggen de knelpunten inzake de verkeersveiligheid vast. Op leerwandeling y Eindtermen 6.12 De leerlingen kunnen de gevaarlijke verkeerssituaties in de ruimere schoolomgeving lokaliseren. ICT 5 De leerlingen kunnen ICT gebruiken om eigen ideeën creatief vorm

Nadere informatie

Algemene informatie. Na het kijken Na het bekijken van de aflevering kunt u gebruik maken van de volgende lessuggesties.

Algemene informatie. Na het kijken Na het bekijken van de aflevering kunt u gebruik maken van de volgende lessuggesties. Algemene informatie Doelstellingen Na het zien van het televisieprogramma, het werken met het begeleidend materiaal en het oefenen op de site: weten de kinderen dat fietsen gezond is. kunnen de kinderen

Nadere informatie

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring Beschrijving route Noorderwijk Start Klavertje Ring Gebruik de achteruitgang van de school. Neem de fietsoversteek en rij naar links. Let op! Op een fietsoversteek heb je geen voorrang, goed uitkijken

Nadere informatie

Kinderen en veilig fietsen.

Kinderen en veilig fietsen. Kinderen en veilig fietsen. Voorbereiding juiste fiets: Koop altijd een fiets die past bij de lengte van je kind. Een fiets 'op de groei' kopen is niet slim. Van een te grote fiets wordt een kind onzeker.

Nadere informatie

Vaardig in het verkeer. voor kinderen tot 12 jaar. Tips voor ouders en verzorgers. Vaardig in het verkeer

Vaardig in het verkeer. voor kinderen tot 12 jaar. Tips voor ouders en verzorgers. Vaardig in het verkeer voor kinderen tot 12 Tips voor ouders en verzorgers voor kinderen tot 12 Kinderen willen de wereld ontdekken. Naar buiten, spelen met vriendjes. Leren lopen en fietsen. Als vanzelf gaan ze deelnemen aan

Nadere informatie

CURIEUZE NEUZEN WERKBOEK

CURIEUZE NEUZEN WERKBOEK CURIEUZE NEUZEN WERKOEK 6 Wie heeft voorrang? Voorrang oefenen Voorrang van rechts 1 2 A A C D Tekening 1 heeft voorrang op Tekening 2 A heeft voorrang op en moet voorrang geven aan heeft voorrang op

Nadere informatie

Verkeerseducatieve Route Deerlijk

Verkeerseducatieve Route Deerlijk Verkeerseducatieve Route Deerlijk Toelichting leerkrachten PZ Gavers Praktische verkeerseducatie De eindtermen verkeer en mobiliteit vragen praktijkgerichte verkeerslessen. Veilig en verantwoord fietsen

Nadere informatie

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring Beschrijving route Noorderwijk Start Klavertje Ring Gebruik de achteruitgang van de school. Neem de fietsoversteek en rij naar links. Let op! Op een fietsoversteek heb je geen voorrang, goed uitkijken

Nadere informatie

Fiep in het verkeer FIEP WESTENDORP-WEEK 3 T/M 11 NOVEMBER 2018

Fiep in het verkeer FIEP WESTENDORP-WEEK 3 T/M 11 NOVEMBER 2018 Fiep in het verkeer FIEP WESTENDORP-WEEK 3 T/M 11 NOVEMBER 2018 Colofon: Illustraties: Fiep Amsterdam bv; Fiep Westendorp Illustrations Veilig Verkeer Nederland, Cécile Collast Aanleiding Fiep in het verkeer

Nadere informatie

Fietsexamen 3de graad 15 mei 2014

Fietsexamen 3de graad 15 mei 2014 Fietsexamen 3de graad 15 mei 2014 Routebeschrijving 1 Vertrek aan de school Stationsstraat 81 richting Leuvensesteenweg. Oversteken aan lichten Leuvensesteenweg richting Nieuwstraat. Bij het kruispunt

Nadere informatie

Welkom 23/10/2014. Open WiFi netwerk: t Godshuis

Welkom 23/10/2014. Open WiFi netwerk: t Godshuis Welkom 23/10/2014 Open WiFi netwerk: t Godshuis Filip Van Alboom Test uw kennis van de wegcode Commercieel vantwoordelijke VAB Rijschool A. Ik heb voorrang B. Ik moet voorrang verlenen De bus verlaat de

Nadere informatie

VVN Verkeersexamen 2019

VVN Verkeersexamen 2019 VVN Verkeersexamen 2019 1 VVN Verkeersexamen 2019 Toelichting route Houten, 15 en 16 mei 2019 2 Routekaartje Start en finish op de Hefbrug F S 3 Route verkeersexamen - van start tot Imkerspark S 4 Route

Nadere informatie

Nationaal VVN Verkeersexamen 2019

Nationaal VVN Verkeersexamen 2019 Nationaal VVN Verkeersexamen 2019 Naam School Groep Mag het busje zo vertrekken? Ja Nee Vraag 1 Noor ziet een verkeersbord. Welke beginzin hoort bij dit bord? Je mag hier niet... Kijk, hier is... Pas op...

Nadere informatie

Vervoerskaart FIETSEN (vervoersprotocol )

Vervoerskaart FIETSEN (vervoersprotocol ) Vervoerskaart FIETSEN Vanaf groep 6 mogen leerlingen van basisschool de Touwladder/de Start op de fiets naar een activiteit. Er wordt gefietst in maximale grootte van een leerjaar. Gaan er meerdere groepen

Nadere informatie

Lesfiche 2 FIETSEN IN GROEP.

Lesfiche 2 FIETSEN IN GROEP. Lesfiche 2 FIETSEN IN GROEP www.fietsometer.be Om vlot in groep te kunnen fietsen, moeten de leerlingen de wegcode goed onder de knie hebben. Daarnaast moeten ze een aantal specifieke vaardigheden beheersen

Nadere informatie

Wat een feiten! Wist u dat.

Wat een feiten! Wist u dat. Kinderen in het verkeer de Mariaschool 24 september 2018 Wat een feiten! Wist u dat. Kinderen minstens twee keer per dag, 5 dagen in de week 40 weken in een schooljaar 8 jaar lang naar school gaan -----------------------------------

Nadere informatie

Verkeersbegrippen. Overzicht van verkeersbegrippen die belangrijk zijn voor kinderen. Fietspad/tweerichtingenfietspad. Bestuurder. Voetganger.

Verkeersbegrippen. Overzicht van verkeersbegrippen die belangrijk zijn voor kinderen. Fietspad/tweerichtingenfietspad. Bestuurder. Voetganger. Verkeersbegrippen Overzicht van verkeersbegrippen die belangrijk zijn voor kinderen. Bestuurder Je bent bestuurder: Als je fietst. Als je paardrijdt of loopt met je paard aan de teugel. Voetganger Je bent

Nadere informatie

Verkeersexamen. 16 mei 2017 Veilig op de fiets

Verkeersexamen. 16 mei 2017 Veilig op de fiets Verkeersexamen 2017 16 mei 2017 Veilig op de fiets Introductie Om exact 08:30 uur start het eerste kind bij de start op het Harmen Visserplein. Elk kind krijgt een hesje met een nummer. Dit nummer staat

Nadere informatie

63E SCHOOLVERKEERSEXAMEN CURACAO, BONAIRE EN BOVENWINDSE EILANDEN

63E SCHOOLVERKEERSEXAMEN CURACAO, BONAIRE EN BOVENWINDSE EILANDEN 63E SCHOOLVERKEERSEXAMEN CURACAO, BONAIRE EN BOVENWINDSE EILANDEN 3 JUNI 2014 SAMEN MET DE JEUGD NAAR EEN VEILIGER VERKEER. 1 Een pas op bord is: 0 Driehoekig. 0 Zo klein mogelijk. 0 Zoals je zelf wilt,

Nadere informatie

ZELFSTANDIG FIETSEN NAAR SCHOOL GROEP 1-2

ZELFSTANDIG FIETSEN NAAR SCHOOL GROEP 1-2 ZELFSTANDIG FIETSEN NAAR SCHOOL GROEP 1-2 Leren fietsen lijkt bij heel veel kinderen vanzelf te gaan. Het gaat spelenderwijs. Toch zijn de verschillen erg groot. Zeker bij jonge kinderen kunnen we dat

Nadere informatie

DE GROTE VERKEERSTOETS

DE GROTE VERKEERSTOETS DE GROTE VERKEERSTOETS Lesfiche 5 e LEERJAAR Veiligheid Eindtermen Mens en maatschappij Ruimte Verkeer en mobiliteit De leerlingen 4.16 tonen zich in hun gedrag bereid rekening te houden met andere weggebruikers.

Nadere informatie

Praktische verkeersproef. Maasbracht

Praktische verkeersproef. Maasbracht Praktische verkeersproef Maasbracht Vertrek We vertrekken vanaf de parkeerplaats en slaan linksaf (Europlein). We fietsen langs de sportvelden Linksaf de Kruisweg in Dit is een voorrangskruising. Je moet

Nadere informatie

Fiets wijzer. examen. Dienst Preventie Stad Turnhout Politie Regio Turnhout FIETSWIJZER / FIETSEXAMEN

Fiets wijzer. examen. Dienst Preventie Stad Turnhout Politie Regio Turnhout FIETSWIJZER / FIETSEXAMEN Fiets wijzer examen Dienst Preventie Stad Turnhout Politie Regio Turnhout 1 Ik ken de betekenis van deze verkeersborden: voorkennis 2 Ik ken de betekenis van deze verkeersborden: voorkennis 3 Ik kan uitleggen

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Buiten de bebouwde kom

Hoofdstuk 1. Buiten de bebouwde kom Hoofdstuk 1. Buiten de bebouwde kom Vraag 1.1 Wie mag of mogen hier voorgaan? De voetgangers. De fietser. Vraag 1.2 Mark en Rick lopen op de rijbaan, want er is hier geen voetpad. Welke zin is waar? Mark

Nadere informatie

VERKEER. Proeflessen. Handleiding THEMA 1

VERKEER. Proeflessen. Handleiding THEMA 1 1 2 VERKEER Proeflessen Handleiding THEMA 1 VERKEER 1 2Handleiding THEMA 1 Malmberg, s-hertogenbosch Handleiding, pagina 1 Let s go! groep 1-2 proeflessen handleiding Malmberg, s-hertogenbosch 1 Inhoud

Nadere informatie

Praktisch Verkeersexamen Schagen

Praktisch Verkeersexamen Schagen Praktisch Verkeersexamen Schagen georganiseerd door de verkeersouderwerkgroep Schagen Instructieversie 1 De route van het verkeersexamen 2 Recht door de parkeerplaats af Kijk uit voor geparkeerde auto

Nadere informatie

Vervoersprotocol. Doel van dit protocol:

Vervoersprotocol. Doel van dit protocol: Vervoersprotocol. Doel van dit protocol: We willen voorschriften geven aan personeel, ouders c.q. begeleiders en andere partijen die het leerlingenvervoer verzorgen, met als doel daarmee de verkeersveiligheid

Nadere informatie

Oefening voor het PRAKTISCH VERKEERSEXAMEN

Oefening voor het PRAKTISCH VERKEERSEXAMEN WEGWIJS in Baarn Oefening voor het PRAKTISCH VERKEERSEXAMEN 1 Baarn, 31 maart 2015 Beste ouders (en leerlingen van groep 7), Hierbij ontvangt u de fietsroute Wegwijs in Baarn voor het Verkeersexamen. Het

Nadere informatie

4e leerjaar. Stap 11. Fiets(st)er, ken jouw plaats. Met de z van zien en van zeggen Met de s van schrijven

4e leerjaar. Stap 11. Fiets(st)er, ken jouw plaats. Met de z van zien en van zeggen Met de s van schrijven Stap 11 Fiets(st)er, ken jouw plaats Met de z van zien en van zeggen Met de s van schrijven 3 5 1 4 6 7 8 9 1 10 13 11 3 Zo hoort het Als fietser of fietsster rijd jij niet zomaar waar je het wilt. 1 Is

Nadere informatie

VEILIGHEID THEMA 2015

VEILIGHEID THEMA 2015 VEILIGHEID THEMA 2015 1. Vooraf Controleer je fiets vooraf op gebreken. Draag handschoenen / sportbril / helm voor veiligheid en comfort. Waarschuw tijdig als je gaat passeren. Houd zoveel mogelijk rechts,

Nadere informatie

PARCOURS KLEIN FIETSEXAMEN VIJFDE LEERJAAR

PARCOURS KLEIN FIETSEXAMEN VIJFDE LEERJAAR PARCOURS KLEIN FIETSEXAMEN VIJFDE LEERJAAR Vertrekken op de parking van de school. We nemen het fietspad in de Kasteellaan in de richting van de kerk. Goed uitkijken bij het oversteken van de Holstraat.

Nadere informatie

Vragen aan en reacties van bewoners door René van den Berg

Vragen aan en reacties van bewoners door René van den Berg Vragen aan en reacties van bewoners door René van den Berg Vragen Vraag 1a Welke plek in Theresia en Spoorzone vindt u voor de fietser qua verkeer het gevaarlijkst. Kunt u ook aangeven waarom? Vraag 1b

Nadere informatie

Protocol vervoer leerlingen. Veilig fietsstoeltje. Fietsonderdelen te koop! De actie Op voeten en fietsen naar school. Vincent van Goghschool

Protocol vervoer leerlingen. Veilig fietsstoeltje. Fietsonderdelen te koop! De actie Op voeten en fietsen naar school. Vincent van Goghschool Protocol vervoer leerlingen De protocollen. Er zijn diverse protocollen op het gebied van verkeer: De school heeft een protocol vervoer leerlingen. Dit protocol is bedoeld voor het vervoer van leerlingen

Nadere informatie

Dode hoek in zicht! SECUNDAIR ONDERWIJS. Voor BuSO. Doelgroep. voet. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie

Dode hoek in zicht! SECUNDAIR ONDERWIJS. Voor BuSO. Doelgroep. voet. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Dode hoek in zicht! Voor BuSO Doelgroep voet Leerlingen van het buitengewoon secundair onderwijs Gemeenschappelijke stam: 8, 9, 10, 12, 18,

Nadere informatie

Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding

Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding Inleiding De checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F is ontwikkeld voor leerlingen die moeten leren schrijven op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht

Nadere informatie

Jeugd Verkeerskrant 7 Zie je mij?

Jeugd Verkeerskrant 7 Zie je mij? Jeugd Verkeerskrant 7 Zie je mij? Een uitgave van Veilig Verkeer Nederland, schooljaar 2016-2017 groep 7/8 TRANSPORT Filmpje kijken Bekijk samen het filmpje. http://veilig-op-weg.nl/lesprogramma#trailer

Nadere informatie

Lesfiche: dode hoek BASISONDERWIJS. Doelgroep. Eindtermen (ET) Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie

Lesfiche: dode hoek BASISONDERWIJS. Doelgroep. Eindtermen (ET) Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Lesfiche: dode hoek Doelgroep Derde graad lager onderwijs Eindtermen (ET) Wereldoriëntatie, domein Ruimte Verkeer en mobiliteit ET 6.1 Lichamelijke

Nadere informatie

Maak je eigen routekaart

Maak je eigen routekaart Maak je eigen routekaart Lessuggesties Wanneer u de opdracht Maak je eigen routekaart klassikaal wilt gebruiken en wilt verdiepen, kunt u gebruik maken van de onderstaande lessuggesties. Leerlingen worden

Nadere informatie

Oversteken als voetganger via het zebrapad.

Oversteken als voetganger via het zebrapad. Oversteken als voetganger via het zebrapad. Fietstaak 1 Strepestraat Grote Baan Minder zijn snelheid en kijkt voor zich uit. Stopt voor de wegmarkeringen en verleent voorrang aan weggebruikers op het zebrapad.

Nadere informatie