VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG"

Transcriptie

1 VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting Nr. 10 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 5 mei 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD

2 VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers Vergadering Kinderparlement donderdag 5 mei 2011 Carla De Jonghe, voorzitter van de Raad van de Vlaamse Gemeeschapscommissie en lid van het Brussels Parlement.- Hallo allemaal en hartelijk welkom in het Brussels Parlement. Ik ben één van de parlementsleden die in deze zaal vergaderen. In totaal zitten we hier met 89: 72 Franstaligen en 17 Nederlandstaligen. De kinderen hier vooraan zitten op de beste plaatsen, want daar zitten de ministers en de minister-president. Zij zitten helemaal vooraan, zodat wij ons rechtstreeks tot hen kunnen richten als we hen vragen willen stellen. Vandaag zullen jullie het thema Samen in de stad bespreken. Jullie hebben daarover ook prachtige knutselwerkjes gemaakt. Ik blijf een tijdje luisteren naar welke ideeën jullie voor Brussel in petto hebben. Ik wens jullie een interessante vergadering. De voorzitter.- Hallo allemaal en welkom op deze superspeciale parlementszitting. Vandaag spelen hier niet de grote maar de kleine mensen de hoofdrol en moeten de volwassenen voor een keertje naar de kinderen luisteren. Dus jongens en meisjes parlementslidjes hier in dit halfrond: jullie mogen zo meteen letterlijk het hoogste woord voeren! Op jullie zitjes zitten normaal 89 deftige dames en heren: de parlementsleden van het Brussels Gewest. Zij maken samen met de ministers en de minister-president de wetten en de regels voor de inwoners van Brussel. Vandaag draaien we de rollen om en mogen jullie, als kleine parlementslidjes, bedenken wat jullie aan de stad zouden willen veranderen als jullie hier in Brussel de wetten zouden mogen maken. En jullie zijn op de proppen gekomen met fantastische ideeën, die jullie bovendien bijzonder creatief verpakt hebben. Over al jullie plannen en dromen gaan we net als echte parlementsleden eerst een debat voeren, en daarna mogen jullie natuurlijk ook op die stoere stemknopjes drukken. (De voorzitter geeft uitleg over de stemknopjes en de microfoons) Vijf klassen zitten hier in het halfrond, elk met een ander kleurtje zoals in het echte parlement. Ik stel jullie even aan elkaar voor: De RODE en de GELE klas komen allebei uit basisschool De Toverfluit in Molenbeek. De kinderen knutselden samen een reusachtige puzzel in elkaar. De GROENE klas is basisschool Mooibos uit Sint-Pieters-Woluwe. Van hen kregen we een gedichtenbundel boordevol zinderende zinnen. De ORANJE klas is basisschool Stokkel, ook uit Sint-Pieters-Woluwe. Zij hebben de maquettes op de tentoonstelling gemaakt, en ze componeerden ook nog twee leuke liedjes. De BLAUWE klas is basisschool De Wemelweide uit Watermaal-Bosvoorde, en zij bezorgden ons die beeldige poppen uit papier-maché samen met een hartverwarmend gedicht.

3 VGC 3 Het discussiethema van dit Kinderparlement is SAMEN IN DE STAD. Want in Brussel vind je de hele wereld op een hoopje: een bonte mix van één miljoen mensen leeft er knus bij elkaar. Ze zijn wit of zwart, jong of oud, arm of rijk, en spreken Nederlands, Frans of nog een andere taal. Al jullie ideeën heb ik opgedeeld in twee thema s. - Eerst proberen we in Brussel op een prettige manier samen te leven. - Daarna bedenken we plannen om samen te sporten en te spelen. SAMEN IN DE STAD De voorzitter.- Hoe kan je in deze stad samenleven? Het is een vraag die ook de kinderen van de blauwe klas zich stelden, en zij maakten er dit gedicht over: Kinderen van de blauwe klas.- Hoe kan je in deze stad samenleven Zonder om elkaar te geven? We moeten zeker denken aan een andere cultuur Anders wordt ons leven zo zuur! Sommige mensen denken dat allochtonen sukkels zijn Maar dat doet ons en hen zo pijn! Moeten we denken aan verkiezingen Of kunnen wij een samenleefliedje zingen? Anders moeten we tentenkampen bouwen voor de armen Zo kunnen ze zich lekker verwarmen. Allochtonen zouden onze producten moeten verkopen Zo zouden we meer in hun winkel binnenlopen. Hoe kan je nu in deze stad samenleven Zonder om elkaar te geven? De voorzitter.- Jullie vinden het belangrijk om goed samen te leven met andere culturen. Op welke manier moet dat gebeuren? En wat bedoelen jullie precies met die winkels? Kinderen van de blauwe klas.- We gaan meer om met mensen uit onze cultuur dan met mensen uit andere culturen. Dat moeten we proberen op te lossen. Als allochtonen in hun winkels ook onze producten zouden verkopen, zouden we gemakkelijker binnenlopen en tegelijk kennis maken met hun producten en gewoonten. De voorzitter.- De kinderen van de rode en gele klas werkten samen aan deze prachtige puzzel hier vooraan. En op jullie puzzel staat ook te lezen dat we goed samen moeten leven. Is er bij jullie in Molenbeek voldoende respect voor de andere culturen? Wat stellen jullie voor? Kinderen van de rode en gele klas.- Wij zitten op school in Molenbeek. Op onze tekeningen tonen we wat we samen kunnen doen. Een mix van producten in de buurtwinkels is een goed idee. We kunnen ook samen sporten. Iedereen moet zijn stukje van de puzzel erbij leggen. Want als iemand zijn stukje niet legt, is de puzzel mislukt.

4 VGC 4 Stemming Het voorstel dat in buurtwinkels een mix van producten uit verschillende culturen wordt verkocht wordt aangenomen met 60 stemmen voor, 6 tegen en 15 onthoudingen. De voorzitter.- Ook bij de groene klas zijn er heel veel kinderen die tegen uitsluiting en racisme zijn. Erik en Géraud maakten er een mooi gedicht over in de gedichtenbundel. Erik.- Géraud.- Zorg ervoor dat niemand pest Dan doe jij wel echt je best! Racisme is ook niet goed Zeg ons dan eens hoe het moet! Ooit gehoord van mensenrechten? Daar moet iedereen voor vechten! Samenleven dat is leuk Speel vaak samen en lach je een deuk Van elkaar kan je veel leren Over eetgewoontes en ook kleren Blank, zwart, geel, rood, maakt niet uit, En het gedicht is ook uit. Blank, zwart en geel Iedereen is evenveel Ben je van Japan of Mexico In Brussel zie je geen verschil Ben je Jood of Moslim Pesten mag niet bestaan Gebruik je Yen of gebruik je een Cent In Brussel doe je zoals je bent! De voorzitter.- Erik en Géraud, hoe willen jullie het racisme uit de wereld helpen? Erik en Géraud.- Wij willen de mensen aanzetten om iedereen gelijk te behandelen en samen te leven. De mensen moeten inzien dat ze anderen kunnen kwetsen. In de klas spelen wij altijd samen. Iedereen moet met iedereen kunnen spelen. De voorzitter.- Joséphine en Laëtitia van de oranje klas hebben misschien de geknipte oplossing voor pestproblemen. Zij maakten een mooie maquette van een relaxruimte op school. Meisjes, wat is de bedoeling van dat kamertje? Joséphine en Laëtitia.- Wij dachten aan een relaxruimte tegen pesten. Daar kunnen kinderen aan leerlingen uit het 6 e leerjaar komen vertellen over ruzies of pestproblemen in de klas. We kunnen dan samen het probleem oplossen.

5 VGC 5 - Als er bij ons gepest wordt, dan wordt erover gepraat. - Wat gebeurt er als er ook in het 6 e leerjaar problemen zijn? Wie moet die oplossen? - In de relaxruimte moeten altijd een paar neutrale leerlingen zitten. Misschien is het goed dat er soms ook een juf of meester bijzit. - Wij hebben op school een problemendoos waarin we briefjes kunnen steken. Later praten we daarover in de klas. - Wij praten over problemen met de meester direct na de speeltijd. Want tijdens de speeltijd wordt het meest gepest. Soms geeft de meester een straf. - Wij gaan altijd praten met de juf. Zelf een oplossing vinden, lukt meestal niet zo goed. - Toch vind ik het beter dat je zelf naar een oplossing zoekt. Pas als dat niet lukt, kan de juf of de meester er bij worden gehaald. De voorzitter.- Gabriël van de groene klas schreef ook een gedicht tegen pesten. Gabriël.- Als je pest, is dat niet best Want dat is slecht, echt! Zwart, bruin, rood of blond; geen enkel verschil dat is wat ik wil Geen geweld, dat is wat telt De voorzitter.- Gabriël, jij wilt een grote stop-pest-actie organiseren in alle scholen van Brussel. Hoe zie je dat precies? Gabriel.- Ik wil alle kinderen van Brussel overtuigen om niet te pesten, door samen een grote optocht met spandoeken te houden. - Ik vind het een goed idee; één keer per jaar zou er een anti-pestdag moeten zijn. - Het is een schitterend idee, vooral als heel Brussel zou meedoen. - Er moet ook geprotesteerd worden tegen racisme. - Sommige mensen uit andere culturen worden ook gepest. Dat moet veranderen. - Zwarte mensen pesten ook witte mensen. - We kunnen dat allemaal oplossen door samen te spelen, samen te praten en elkaar te leren kennen. Bijvoorbeeld door een kamp te organiseren waarop iedereen welkom is, of door samen te voetballen. - De actie tegen pesten moet goed georganiseerd zijn, anders haalt ze niets uit. - Ik vind zo n actie een prima idee. Zo worden de mensen er zich van bewust dat pesten een probleem is en dat er iets aan moet worden gedaan. - Ik stel voor om buurtfeestjes te organiseren om elkaar beter te leren kennen. - Zwart of wit, iedereen is gelijk. - Ik stel voor om de stop-pest-actie te organiseren op een autoloze zondag. Dat is mooi meegenomen omdat iedereen dan toch buiten komt.

6 VGC 6 Stemmingen Het voorstel om in elke school een relaxruimte in te richten waar men over pestproblemen kan praten, wordt aangenomen met 43 stemmen voor, 27 tegen en 12 onthoudingen. Het voorstel om in elke klas een problemendoos te plaatsen waarin men problemen kan deponeren wordt niet aangenomen met 32 stemmen voor, 36 tegen en 14 onthoudingen. Het voorstel om pestproblemen op te lossen door met elkaar te praten, zonder juf of meester, wordt aangenomen met 45 stemmen voor, 19 tegen en 18 onthoudingen. Het voorstel om de verschillende culturen beter te leren kennen door straat- of buurtfeesten te organiseren, wordt aangenomen met 40 stemmen voor, 26 tegen en 16 onthoudingen. Het voorstel om 1 keer per jaar een grote stop-pest-dag te organiseren, liefst op een autoloze zondag, wordt aangenomen met 39 stemmen voor, 31 tegen en 12 onthoudingen. De voorzitter.- De oranje klas wil zich ook inzetten voor het goede doel. En dus organiseren Doriane, Silja en Keren een talentenshow. Zelf bezitten ze ongetwijfeld zangtalent, want ze hebben er een leuk liedje over gemaakt. Op het grote scherm wordt een PowerPointpresentatie getoond over een talentenshow. Doriane, Silja en Keren zingen de teksten De voorzitter.- Meisjes, waarom een talentenshow? Denken jullie dat veel kinderen zouden meedoen? Doriane, Silja en Keren.- Kinderen moeten hun talenten kunnen tonen. Ze kunnen zich inschrijven voor 3. Alle kinderen tussen 5 en 15 jaar mogen meedoen. De opbrengst gaat naar kinderen die kanker hebben. Alle talenten kunnen aan bod komen, of je nu goed kan dansen, of zingen, of leuke tovertrucjes kent. - Dit is een goed idee. Zieke kinderen kunnen die hulp goed gebruiken. - Ik zou zelf wel meedoen. Ik kan dansen en zingen. - Als iedereen 3 betaalt, dan wordt er veel geld ingezameld en kunnen er vele kinderen worden geholpen. - Ik heb een probleem met de leeftijdsgrens. Waarom zou iemand die 17 is niet mogen meedoen? - Het verschil met de 5-jarigen wordt dan te groot. Wij dachten dat 17-jarigen niet meer geïnteresseerd zouden zijn. - Ik zou het geld dat ik zou winnen ook afstaan aan een goed doel. - Om mee te doen is 5 jaar te jong. - Het publiek moet respect hebben voor alle deelnemers en mag niemand uitlachen. - Er moet veel reclame worden gemaakt en het moeten goede acts zijn. - Vijf jaar is jong, maar het is toch schattig als een kind van 5 jaar zingt. - Het is een heel mooi plan, maar het uitvoeren is wat anders.

7 VGC 7 De voorzitter.- Ook Lenka, Guillaume, Alessandro, Joséphine, Louis en Ségolène van de oranje klas hebben een prima plan. Zij willen een kinderfestival organiseren. Met op het podium de Studio 100-band, de KZoomband en natuurlijk ook Stromae! Waarom een festival voor kinderen? Lenka, Guillaume, Alessandro, Joséphine, Louis en Ségolène.- Wij willen een festival organiseren voor alle leerlingen van het 5 e en het 6 e leerjaar. We willen bekende en minder bekende artiesten op het podium vragen, Justin Bieber bijvoorbeeld. - Dat is een geweldig idee, maar Justin Bieber vind ik wel wat overdreven. Wie zal dat betalen? - Wie kan er Engels praten met die artiesten? - De meester of de juf kan toch Engels? - Belgische artiesten zoals Stromae of K3 zijn ook goed. - Dit is te mooi om waar te zijn. - Er moeten ook artiesten komen die liedjes zingen voor de kleintjes. Stemmingen Het voorstel om een talentenshow voor kinderen te organiseren, waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat, wordt aangenomen met 59 stemmen voor, 8 tegen en 15 onthoudingen. Het voorstel om in Brussel een kinderfestival te organiseren met Justin Bieber wordt niet aangenomen met 8 stemmen voor, 66 tegen en 8 onthoudingen. Het voorstel om in Brussel een kinderfestival te organiseren met Belgische artiesten wordt aangenomen met 67 stemmen voor, 9 tegen en 6 onthoudingen. SPORT EN SPEL De voorzitter.- Samen sporten, samen spelen, samen wandelen en samen tekenen. Dat staat allemaal te lezen op de puzzel van de rode en de gele klas. Jongens en meisjes, moeten we meer buitenkomen om samen dingen te doen? - We moeten veel meer dingen samen doen. - Kinderen zitten te veel binnen. Nochtans kunnen we zelfs buitenspelen als het regent. - We moeten proberen elkaar te begrijpen en elkaar te helpen, bijvoorbeeld met het huiswerk. - Sommige kinderen weigeren om samen te werken, bijvoorbeeld met kinderen uit andere culturen. Dat is jammer, maar ik heb niet onmiddellijk een oplossing voor dat probleem. - Wij zijn een kleine klas en dus spelen we veel samen. Jongens en meisjes spelen vaak samen tikkertje. Soms spelen de jongens voetbal en doen de meisjes wat anders, maar meestal spelen we samen.

8 VGC 8 De voorzitter.- Over samenspelen gesproken! Megan van de groene klas schreef een gedicht. En daarin staat een merkwaardig zinnetje over meisjes en jongens Megan.- Kinderen, volwassenen Speel, werk, leef samen is veel beter dan alleen! Jongens, meisjes, geen verschil Speel samen is veel beter Zwart of blank Geen belang Samen leven is veel beter! De voorzitter.- Jongens en meisjes moeten samen spelen vind jij? Doen jullie dat nu ook? Of spelen jullie liever apart? - Jongens en meisjes moeten samen kunnen spelen. - Soms zijn er problemen tussen jongens en meisjes en willen ze niet samen spelen. - Iedereen moet met iedereen spelen. Je moet vermijden dat er kliekjes worden gevormd. - In het begin van het schooljaar zou men kennismakingsspelletjes moeten organiseren, om elkaar beter te leren kennen. - Men zou een voetbaltornooi kunnen organiseren voor zowel meisjes als jongens. - Wij houden iedere vrijdag al een tornooi tussen de verschillende klassen. De voorzitter.- Meer buiten spelen is fijn, maar dan moet er ook meer avontuur voor tieners te beleven vallen. Lucas, Victor, Sofiane, Marco en Nicolas toverden op hun knutselwerkje een heus amusementspark tevoorschijn. Jongens, wat heeft jullie amusementspark te bieden? Lucas, Victor, Sofiane, Marco en Nicolas.- De pretparken die nu bestaan zijn vooral bedoeld voor kinderen van 6 tot 9 jaar. In ons park is er veel groen, zijn er vuilnisbakken en is er een gezondkot waar je alleen gezonde dingen kan eten. Tieners kunnen er samen sporten en de toegangsprijs mag niet te hoog zijn. - Ik vrees dat kinderen van 15 jaar niet echt gezonde dingen willen eten. Zij willen chips, geen appels. - Wij stellen een labyrint voor in het park. Dat is leuk voor jongens en meisjes. - Ik vrees dat hangjongeren het park meteen zullen beschadigen. - Waar komt het geld vandaag? Wie moet dat park maken? - Zo n park betekent weer een stukje natuur minder. - Dat labyrint is geen goed idee. Na een paar keer ken je de weg en is de lol eraf. - Het park moet gemakkelijk bereikbaar zijn voor iedereen. - Ik denk aan een groot klimrek om het park boeiend te maken. - Er moet geen speciaal park komen. Dat is totaal overbodig. - In Brussel zou er een park moeten komen zoals Hengelhoef in Limburg. - In het park zou er plaats moeten zijn voor een zwemvijver met een glijbaan.

9 VGC 9 - Waarom een park namaken dat al bestaat? Het is beter om in Brussel iets te maken dat nergens anders bestaat. - Ik vind het een goed idee om in Brussel een origineel attractiepark te bouwen. Stemmingen Het voorstel om in het begin van schooljaar kennismakingsspelletje te organiseren om elkaar beter te leren kennen, wordt aangenomen met 44 stemmen voor, 18 tegen en 20 onthoudingen. Het voorstel om sporttornooien te organiseren, waaraan zowel meisjes als jongens kunnen deelnemen, wordt aangenomen met 50 stemmen voor, 21 tegen en 9 onthoudingen. Het voorstel om in Brussel een tienerpark te bouwen, met avontuur voor grotere kinderen, wordt niet aangenomen met 31 stemmen voor, 45 tegen en 6 onthoudingen. Het voorstel om in Brussel een origineel park te bouwen dat nergens anders bestaat, wordt aangenomen met 44 stemmen voor, 26 tegen en 12 onthoudingen. De voorzitter.- Tot slot hebben Ornella, Emma en Kelly van de oranje klas een tof idee om meer te kunnen spelen. En dan nog wel op straat, net als vroeger. Zij hebben een liedje en een dansje klaar om hun plan te demonstreren! Op het grote scherm wordt een PowerPointpresentatie gegeven Ornella, Emma en Kelly zingen het lied zonder auto s De voorzitter.- Skaten, fietsen, hinkelen en steppen op straat. Daar dromen jullie van? En dus moeten er meer autovrije dagen komen? Ornella, Emma en Kelly.- Wij willen 1 autoloze zondag per maand organiseren. Kinderen kunnen dan lekker op straat spelen. - Eén keer per maand is overdreven. Je kan dan niet meer naar voetbalwedstrijden gaan. - Hoe moeten mensen die terugkomen van een reis, thuis geraken? - Twee tot 4 keer per jaar is wel genoeg. - Er zijn toch trams en metro s? En je kunt ook te voet naar een voetbadwedstrijd gaan. - Een autoloze zondag in de winter, als het sneeuwt, kan heel leuk zijn. - Nu zijn er twee autoloze zondagen per jaar, en dat is genoeg. - Je kan toch een taxi nemen? Die mogen wel rijden. - Ik stel voor om altijd de eerste zondag van de maand autovrij te maken. Dan kan iedereen er op tijd rekening mee houden. - Ik vind één keer per maand nog te weinig. Ik wil elke week graag een autoloze zondag!

10 VGC 10 Stemming De voorzitter laat stemmen over 3 voorstellen: Voorstel 1: 1 autoloze zondag per maand Voorstel 2: 1 autoloze zondag om de 3 maanden Voorstel 3: 2 autoloze zondagen per jaar zoals nu. Voorstel 2 om 1 autoloze zondag te organiseren om de 3 maanden wordt aangenomen met 58 stemmen. Voorstel 1 haalt 17 stemmen; voorstel 3 haalt 7 stemmen. DE EINDRONDE De voorzitter.- We gaan nog een laatste keer op de stemknopjes drukken om het allerbeste idee te kiezen uit de drie voorstellen die vandaag de meeste stemmen hebben weggekaapt. Dit is de top 3 van de voorstellen die jullie vandaag hebben goedgekeurd: - Het voorstel om een talentenshow te organiseren waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat, haalde 59 stemmen. - Het voorstel dat in buurtwinkels een gezonde mix met producten van alle culturen moet worden verkocht haalde 60 stemmen. - Het voorstel om een kinderfestival te organiseren met Belgische artiesten haalde 67 stemmen. Stemming Met een meerderheid van 33 stemmen wordt het voorstel om een talentenshow voor het goede doel te organiseren uitgeroepen tot het meest populaire voorstel van de dag. Het kinderfestival haalt 25 stemmen; de buurtwinkel met een gezonde mix 24 stemmen. De voorzitter.- Proficiat voor dit pittige debat. Graag een applaus voor jullie zelf maar ook voor jullie leerkrachten en voor alle mensen die hebben geholpen bij deze vergadering. De parlementaire verslaggevers hebben zorgvuldig genoteerd wat jullie hebben gezegd. Hun verslag zal later naar jullie school worden gestuurd maar ook naar de echte parlementsleden. (Levendig applaus) * * *

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 7 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 3 februari 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 8 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 10 februari 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 27 september 2012.

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 27 september 2012. VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 27 september 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2014-2015 Nr. 1 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 2 oktober 2014 OCHTENDVERGADERING BRUGGEN BOUWEN IN BRUSSEL VGC 2 Vergadering Kinderparlement

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van vrijdag 5 oktober Debat over:

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van vrijdag 5 oktober Debat over: VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van vrijdag 5 oktober 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC 2

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 4 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 16 december 2010 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 1 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 23 september 2010 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 4 oktober 2012. Debat over:

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 4 oktober 2012. Debat over: VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 4 oktober 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 9 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 31 maart 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 10 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 10 mei 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2013-2014 Nr. 5 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 28 november 2013 OCHTENDVERGADERING ALS IK MINISTER-PRESIDENT VAN BRUSSEL WAS VGC

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 28 januari 2010 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 19 november 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 5 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 21 december 2010 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 10 december 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Controlegroepen fase 1

Controlegroepen fase 1 Controlegroepen fase 1 Testgroep kinderen

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 6 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 26 januari 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 2 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 7 oktober 2010 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

ikburgermeester.be Birger De Burger OP onderzoek in Brugge!

ikburgermeester.be Birger De Burger OP onderzoek in Brugge! ikburgermeester.be Birger De Burger OP onderzoek in Brugge! BIRGER DE BURGER Hallo, ik ben Birger de Burger, EN WOON in mijn HAmburgerdoos in Brugge! Met mijn skateboard trek ik eropuit om nieuwe plaatsen

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 9 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 18 april 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 8 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 14 maart 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 10 november 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 8 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 15 maart 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 9 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 19 april 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 6 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 13 januari 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 7 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 9 februari 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

Samen zijn we SBO Horizon. Hoe we omgaan met elkaar op school

Samen zijn we SBO Horizon. Hoe we omgaan met elkaar op school Samen zijn we SBO Horizon Hoe we omgaan met elkaar op school 2 3 Fijn dat u dit leest. In dit boekje vertellen we hoe we met elkaar omgaan op SBO Horizon. Samen zijn we SBO Horizon Bij ons op school hebben

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 3 december 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE JONGERENPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE JONGERENPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE JONGERENPARLEMENT Zitting 2007-2008 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van woensdag 20 februari 2008 OCHTENDVERGADERING VGC 2 - De vergadering wordt geopend om 10u15

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 6 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 21 februari 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 1 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 6 oktober 2011 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 3 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 9 november 2010 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 5 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 20 december 2011 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

ZIEN!leerlingvragenlijst BETROKKENHEID WELBEVINDEN. Dit klopt soms. Dit klopt vaak. Dit klopt (bijna)nooit. Dit klopt (bijna) altijd

ZIEN!leerlingvragenlijst BETROKKENHEID WELBEVINDEN. Dit klopt soms. Dit klopt vaak. Dit klopt (bijna)nooit. Dit klopt (bijna) altijd Naam:. Datum:. ZIEN!leerlingvragenlijst Dit klopt (bijna)nooit Dit klopt soms Dit klopt vaak Dit klopt (bijna) altijd BT BETROKKENHEID VH Volharding 1. Als mijn juf of meester iets uitlegt, let ik op.

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 14 januari 2010 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 4 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 20 december 2012 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 29 oktober 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Vergadering Kinderparlement

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van vrijdag 28 september Debat over:

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van vrijdag 28 september Debat over: VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van vrijdag 28 september 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 21 januari 2010 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Stap 7 Nabespreking met het slachtoffer en nabespreking met de steungroepleden (apart)

Stap 7 Nabespreking met het slachtoffer en nabespreking met de steungroepleden (apart) Handleiding No Blame Stappenplan No Blame Stap 1 Gesprek met het slachtoffer Stap 2 Organiseer een bijeenkomst met de steungroep Stap 3 Uitleg probleem Stap 4 Deel de verantwoordelijkheid Stap 5 Ideeën

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma

Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma Op 15 maart zijn er weer verkiezingen. Iedereen mag kiezen op welke politieke partij hij of zij stemt. We kiezen dan de partijen die vier jaar lang samen bepalen wat er gebeurt. En

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Verkiezingen. Mensen met dezelfde ideeën vormen gemeenten besturen.

Verkiezingen. Mensen met dezelfde ideeën vormen gemeenten besturen. Verkiezingen Op zondag 7 juni moeten alle inwoners tegelijk verkiezen we ook kandidaten van België die ouder zijn dan 18 jaar naar voor het Europees Parlement, waar men de stembus. Ze moeten mensen kiezen

Nadere informatie

Stellingen en normering leerlingvragenlijst

Stellingen en normering leerlingvragenlijst Stellingen en normering leerlingvragenlijst Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs 3.0 oktober 2014 ZIEN! is een product van, in samenwerking met ParnasSys ZIEN!PO leerlingvragenlijst 3.0 Stellingen

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 2 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 27 oktober 2011 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 3 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 22 november 2011 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

Ben ik verplicht om naar school te gaan? Kan de school mij als straf naar huis sturen? Kunnen we op school een leerlingenraad opstarten?

Ben ik verplicht om naar school te gaan? Kan de school mij als straf naar huis sturen? Kunnen we op school een leerlingenraad opstarten? Ben ik verplicht om naar school te gaan? Kan de school mij als straf naar huis sturen? Kunnen we op school een leerlingenraad opstarten? Zit je met een vraag over school? Of wil je weten wat je rechten

Nadere informatie

WB-ECHO S VOLG ONS OP DE WEBSITE VAN DE SCHOOL REDACTIE :

WB-ECHO S VOLG ONS OP DE WEBSITE VAN DE SCHOOL REDACTIE : SEPTEMBER - OKTOBER 2018 VOLG ONS OP DE WEBSITE VAN DE SCHOOL REDACTIE 2018-2019: 3de klas: Lilia & Nesrin 4de klas: Rania & Younes 5de klas: Rania & Mohamed A. 6de klas: Maylisse & Dounia VRIENDSCHAPSWEEK

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 7 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 5 maart 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

Pieter de Witte. het verhaal van Sint Nicolaes. Merel van Gaalen

Pieter de Witte. het verhaal van Sint Nicolaes. Merel van Gaalen Pieter de Witte Pieter de Witte het verhaal van Sint Nicolaes Merel van Gaalen Tekst & illustraties: Merel van Gaalen Foto auteur : Jan Boeve ISBN: 9789402124156 Merel van Gaalen 1. Het is gewoon een

Nadere informatie

Honderd! Kees en Nelleke Folmer, Hoonderd!, 1

Honderd! Kees en Nelleke Folmer, Hoonderd!,     1 Honderd! Kees en Nelleke Folmer, Hoonderd!, www.cts-producties.nl, www.cts-producties.be 1 ! " # $ % && '' ( # $ ' ) ' ' % * '++$,' & -# + '-,,'&. # # # '& & / $ $ + $ +' 0 1 2 2 2 '+,' ' Kees en Nelleke

Nadere informatie

In dit thema staat het creëren van een goede groepssfeer centraal. Les 2 Samenwerken Deze les gaat over helpen, geholpen worden en samenwerken.

In dit thema staat het creëren van een goede groepssfeer centraal. Les 2 Samenwerken Deze les gaat over helpen, geholpen worden en samenwerken. Thema 1 De groep? Dat zijn wij! overzicht van de lessen De groep? Dat zijn wij! In dit thema staat het creëren van een goede groepssfeer centraal. Les 1 Hier zijn we weer! In deze eerste les na de zomervakantie

Nadere informatie

Afsprakenboekje voor de leerlingen van GBS De Knipoog.

Afsprakenboekje voor de leerlingen van GBS De Knipoog. Afsprakenboekje voor de leerlingen van GBS De Knipoog. Afspraken speelplaats Mijn jas moet aan. Mijn jas mag uit. Balspelen zijn toegestaan. Tijdens de middag volgens het schema. Balspelen zijn niet toegestaan.

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 4 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 1 december 2011 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

300 AANDEEL 2011/020304-10/022

300 AANDEEL 2011/020304-10/022 startbedrag 300 AANDEEL 2011/020304-10/021 300 Je merkt dat er twee ribbels zijn die naar de Chiro moeten komen van hun ouders. Zij houden hun jas de hele dag aan en vragen voortdurend of het nog geen

Nadere informatie

Afgewezen en erbij horen

Afgewezen en erbij horen Les 4 Afgewezen en erbij horen Inhoud In deze les leren de leerlingen het begrip afgewezen worden en je minderwaardig voelen. Ook leren ze het begrip erbij horen en het gevoel er niet bij te horen door

Nadere informatie

Het Mozaïek-kinderprotocol tegen pesten (voor kinderen van groep 3 t/m 8)

Het Mozaïek-kinderprotocol tegen pesten (voor kinderen van groep 3 t/m 8) Het Mozaïek-kinderprotocol tegen pesten (voor kinderen van groep 3 t/m 8) 1. Wat is pesten: Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons op Het Mozaïek. Het is een probleem dat wij niet willen

Nadere informatie

PREVENTIEPLAN PESTBELEID

PREVENTIEPLAN PESTBELEID PREVENTIEPLAN PESTBELEID Waar kinderen samen zijn wordt geplaagd, wordt wel eens gepest. Pesten komt helaas op iedere school voor. Het is een probleem dat zich niet gemakkelijk laat oplossen. Pesten speelt

Nadere informatie

Sint in de stad. Het feest gaat door! Mireille de Vries - Numbi

Sint in de stad. Het feest gaat door! Mireille de Vries - Numbi Sint in de stad Het feest gaat door! Mireille de Vries - Numbi H et is bijna Sinterklaas in Blauwwaterland. Nog zeven nachtjes slapen en het is zover! De tv mag even aan in de klas. Voor deze bijzondere

Nadere informatie

Boodschappen van hoop...door leerlingen van Pricoh en het Roelof van Echten College

Boodschappen van hoop...door leerlingen van Pricoh en het Roelof van Echten College Week van de hoop - 20 t/m 26 maart 2017 EN IK DEEL HET GRAAG MET JOU Boodschappen van hoop......door leerlingen van Pricoh en het Roelof van Echten College BOODSCHAPPEN VAN HOOP Hoop is sterker dan angst,

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. ik doe mee

Inhoud. Mijn leven. ik doe mee Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Meedoen... 4 Hoofdstuk 2 Waarom doen?... 6 Hoofdstuk 3 Rechten... 8 Hoofdstuk 4 Plichten... 10 Hoofdstuk 5 Tips... 12 Hoofdstuk 6 Thuis... 14 Hoofdstuk 7 Familie... 16

Nadere informatie

Pestprotocol ICBS de Tweemaster, Naarden

Pestprotocol ICBS de Tweemaster, Naarden Inleiding: Hoe gaan we om met pesten en agressief gedrag? Wij beseffen dat het klimaat van de school grote invloed heeft op de ontwikkeling van het kind. Wij stellen daarom een vriendelijk en veilig klimaat

Nadere informatie

Gedichtenbundel pesten

Gedichtenbundel pesten [1] Gedichtenbundel pesten leerlingen Sint-Martinus 5C januari 2016 [2] klas 5C Auke Commerman, Gilles De Booser, Femke De Craene, Fien De Muynck, Mirte De Rese, Sarah Metsu, Amélie Nagtzaam, Elise Ongena,

Nadere informatie

Lou en Lena: NEE tegen geweld!

Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn prentenboek Prentenboek voor leerlingen 1 e en 2 e leerjaar Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn naam:... Mijn klas:... Mondiale Vorming - Plan België Hallo, ik ben Lou. En dit is mijn zus Lena. We

Nadere informatie

INHOUD. Anti-pest Charter 2

INHOUD. Anti-pest Charter 2 Anti-pest Charter 1 INHOUD 1. Wat is pesten en verschil tussen plagen en pesten... 3 2. Signalen dat iemand gepest wordt... 4 3. Profiel van de pester... 4 4. Tips voor kinderen die gepest worden... 4

Nadere informatie

Verkiezingen 2010! Vóór de verkiezingen... Auteur: Stijn Dekelver. parlement. Maar hoe werken die. verplicht naar de stembus.

Verkiezingen 2010! Vóór de verkiezingen... Auteur: Stijn Dekelver. parlement. Maar hoe werken die. verplicht naar de stembus. Auteur: Stijn Dekelver Op zondag 13 juni moeten alle Belgen die ouder zijn dan 18 jaar naar de stembus. Ze moeten mensen kiezen die hun stem vertegenwoordigen in het federaal parlement. Maar hoe werken

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF januari 2015

NIEUWSBRIEF januari 2015 NIEUWSBRIEF januari 2015 Basisschool Bengel Zelebaan 9 9160 Lokeren 09/348.67.18 directie@basisschoolbengel.be www.basisschoolbengel.be Om even bij stil te staan... Woordje van de directie Beste ouders,

Nadere informatie

Inhoud Inleiding... 3 Ideeën... 3 Liedjes... 3 In ontwikkeling... 3 Wie Durft - beschrijving van de voorstelling... 4 Liedteksten...

Inhoud Inleiding... 3 Ideeën... 3 Liedjes... 3 In ontwikkeling... 3 Wie Durft - beschrijving van de voorstelling... 4 Liedteksten... Inhoud Inleiding... 3 Ideeën... 3 Liedjes... 3 In ontwikkeling... 3 Wie Durft - beschrijving van de voorstelling... 4 Liedteksten... 6 Woordenlijst Wie durft... 8 Lessuggesties... 9 2 Inleiding Voor u

Nadere informatie

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 6 blz. 1 Door welke poort moet je gaan

Nadere informatie

Infobulletin. September 2013. 14.30u. studiemiddag team: Woordenschatonderwijs

Infobulletin. September 2013. 14.30u. studiemiddag team: Woordenschatonderwijs Infobulletin September 2013 Kalender Zondag 1 september juf Irma Jansen jarig Dinsdag 3 september 14.30u. studiemiddag team: Woordenschatonderwijs Woensdag 4 september juf Irma Groothuis jarig Donderdag

Nadere informatie

D R U P P E L S G E W I J S

D R U P P E L S G E W I J S B a s i s s c h o o l D e R e g e n b o o g s e p t e m b e r 1 5 D R U P P E L S G E W I J S 1 5 m e i 2 0 1 1 KALENDER 07-09 hoofdluiscontrole 07-09 informatieavond groep 7 08-09 informatieavond groep

Nadere informatie

Wiekendje. Vanuit het MT. In dit nummer: 6 maart 2015 2014-2015. Interessante informatie: 20 maart: Groep 1 t/m 4 vij

Wiekendje. Vanuit het MT. In dit nummer: 6 maart 2015 2014-2015. Interessante informatie: 20 maart: Groep 1 t/m 4 vij Basisschool Het Molenven Wiekendje Koninginnelaan 1c 5263 DP Vught info@molenven.nl jaarboekmolenven@hotmail.nl 6 maart 2015 2014-2015 Interessante informatie: 20 maart: Groep 1 t/m 4 vij In dit nummer:

Nadere informatie

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN.

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN. Inleiding Met wie heb je de meeste lol? En wie bel je als je een probleem hebt? Vaak zijn dat je. Sommige mensen hebben veel, andere mensen hebben er maar een paar. Vriendschap is belangrijk in ons leven.

Nadere informatie

Zijn mijn boterhammen op, toon ik mijn brooddoos aan de juf/meester en vraag toestemming om de zaal te verlaten.

Zijn mijn boterhammen op, toon ik mijn brooddoos aan de juf/meester en vraag toestemming om de zaal te verlaten. Wij eten in twee groepen: Groep 1: 1 ste, 4 de en 6 de leerjaar. Groep 1 zet om 12u15 de boterhammenbak en de drankbak bij het pictogram van hun klas in de refter. Om 12u15 gaat groep 1 eten. Zij staan

Nadere informatie

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN VERKIEZINGS PROGRAMMA 2018-2022 KAMPEN Mijn naam is Nieke Jansen. Ik zit in de gemeenteraad voor GroenLinks. Dat is een politieke partij. In deze folder leg ik uit wat de gemeenteraad is. Ik vertel ook

Nadere informatie

ACTIEPLAN PESTEN. melding vaststelling pestprobleem. - klastitularis + directie - feiten + verantwoording - hoe schade herstellen?

ACTIEPLAN PESTEN. melding vaststelling pestprobleem. - klastitularis + directie - feiten + verantwoording - hoe schade herstellen? Begin schooljaar : in de klasafspraken Pesten : Niet Nooit Nergens (NNN) ACTIEPLAN PESTEN melding pestprobleem 1. ondersteunend gesprek gepeste melding vaststelling pestprobleem GEDRAGSCODE LEERKRACHTEN

Nadere informatie

Werkblad. LES 9: Ouders. www.gavoorgezond.nl GROEP 1-2. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen.

Werkblad. LES 9: Ouders. www.gavoorgezond.nl GROEP 1-2. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen. Werkblad GROEP 1-2 Bijlage 1 Rood actief inspannen/ sporten Oranje middelmatig inspannen Rust Werkblad GROEP 1-2, vervolg Bijlage 2 Dagen van de week Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag

Nadere informatie

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt?

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? Beste kinderen, Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? In mijn vrije tijd ben ik natuurgids. Met mijn verrekijker en vergrootglas trek ik naar allerlei plekjes om de natuur

Nadere informatie

TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA

TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022 2 INLEIDING Op 21 maart 2018 zijn er weer verkiezingen. Iedereen mag stemmen op een politieke partij. We kiezen dan de partijen die vier jaar lang samen

Nadere informatie

Voorspellen en tekst lezen

Voorspellen en tekst lezen Voorspellen en tekst lezen 1. Lees de uitleg. Als je een tekst gaat lezen, doe je eerst een voorspelling. Waar zou de tekst over gaan? Kijk eerst goed hoe de tekst eruitziet. Kijk naar de titel, de kopjes

Nadere informatie

Hier zijn we weer met een leuke maand vol met spelletjes! Benieuwd? Lees dan snel verder!

Hier zijn we weer met een leuke maand vol met spelletjes! Benieuwd? Lees dan snel verder! Groepspraatje Meer nieuws in de pitter van Mei Kapoenen Lieve Kapoentjes, Hier zijn we weer met een leuke maand vol met spelletjes! Benieuwd? Lees dan snel verder! April betekent eindelijk mooi weer en

Nadere informatie

In dit thema staat het creëren van een goede groepssfeer centraal.

In dit thema staat het creëren van een goede groepssfeer centraal. Thema 1 De groep? Dat zijn wij! overzicht van de lessen De groep? Dat zijn wij! In dit thema staat het creëren van een goede groepssfeer centraal. Les 1 - Hoe gaat het nu? In deze eerste les na de zomervakantie

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 1 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 25 oktober 2012 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

januari 2015 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Ik huppel - BVP Hint Music 2015

januari 2015 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Ik huppel  - BVP Hint Music 2015 januari 2015 vanaf 4 jaar Ik huppel tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof - Ik huppel 1 Ik huppel, ik huppel, ik huppel vandaag. Ik huppel naar boven, en ook weer omlaag. Mijn benen die willen niet

Nadere informatie

Hallo allemaal, Is het slecht weer? Kom dan toch gezellig langs, de activiteit gaat altijd door maar dan binnen.

Hallo allemaal, Is het slecht weer? Kom dan toch gezellig langs, de activiteit gaat altijd door maar dan binnen. Hallo allemaal, Welkom op ons gezellige vakantiepark midden in de Brabantse bossen. Wat gezellig dat jullie er allemaal zijn! Om het weekend compleet te maken staat het animatieteam klaar met een heleboel

Nadere informatie

Melkweg. Wat leert je kind? Lezen van Alfa A naar Alfa B. Taal en ouders: de basisschool

Melkweg. Wat leert je kind? Lezen van Alfa A naar Alfa B. Taal en ouders: de basisschool Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Wat leert je kind? Taal en ouders: de basisschool Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Wat leert je kind?, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn

Nadere informatie

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen Dit is een brochure, gemaakt voor leerlingen met NLD. Naast deze brochure is er ook: - een brochure met informatie voor ouders van kinderen met NLD en - een brochure

Nadere informatie

Onze. schoolafspraken

Onze. schoolafspraken Onze schoolafspraken Schooljaar 2018-2019 1. Aankomen, aanwezigheid en verlaten van de school Ik kom naar school ten laatste 5 min voor aanvang van de lessen. De lessen starten om 8u30. Ik wacht nooit

Nadere informatie

Vragenlijst tieners. Algemene vragen. Waar woon jij?

Vragenlijst tieners. Algemene vragen. Waar woon jij? Vragenlijst tieners Algemene vragen Waar woon jij? Eerst willen we graag weten waar je woont. Sommige kinderen wonen in 2 huizen, bij mama en papa. Als dat zo is, dan mag je één huis kiezen. Woon jij in..?

Nadere informatie

Stellingen en normering leerlingvragenlijst

Stellingen en normering leerlingvragenlijst Stellingen en normering leerlingvragenlijst Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs 2.0 juli 2012 ZIEN! is een product van, in samenwerking met ParnasSys ZIEN!PO leerlingvragenlijst 2.0 Stellingen

Nadere informatie

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft!

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Gezinsdienst Liturgie Zingen: - EL 478 Zing, zing, zingen maakt blij - Weet je dat de lente komt? Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 94,1.3.6

Nadere informatie

Recreatieprogramma. Zomervakantie week juli Tm 5 augustus

Recreatieprogramma. Zomervakantie week juli Tm 5 augustus Recreatieprogramma Zomervakantie week 31 30 juli Tm 5 augustus Welkom op Cambiance Duinhoeve. Allereerst willen wij iedereen een hele fijne en gezellige vakantie toewensen! Deze vakantie zijn er diverse

Nadere informatie

Nieuwsbrief September 2016 Jaargang:

Nieuwsbrief September 2016 Jaargang: Nieuwsbrief September 2016 Jaargang: 2016-2017 Belangrijke data in september 1 september Maandopening: Samen maken we de groep 2 september Strippenkaartverkoop 5 september Verkiezing leerlingenraad 8 september

Nadere informatie

Verkiezingen 2010! Waarom kiezen? Overal foto's. Auteur: Stef Van Malderen. In ons land zijn er veel ministers. Zij zorgen er samen met hun

Verkiezingen 2010! Waarom kiezen? Overal foto's. Auteur: Stef Van Malderen. In ons land zijn er veel ministers. Zij zorgen er samen met hun Auteur: Stef Van Malderen Overal foto's Waarom kiezen? In ons land zijn er veel ministers. Zij zorgen er samen met hun medewerkers voor dat alles goed loopt in ons land. Het verkeer, de politie, de school,...

Nadere informatie

Het probleem is dat pesten soms wordt afgedaan als plagerij of als een onschuldig spelletje.

Het probleem is dat pesten soms wordt afgedaan als plagerij of als een onschuldig spelletje. 1-1. HET PROBLEEM Pesten en plagen worden vaak door elkaar gehaald! Het probleem is dat pesten soms wordt afgedaan als plagerij of als een onschuldig spelletje. Als je gepest bent, heb je ervaren dat pesten

Nadere informatie