VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE JONGERENPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE JONGERENPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG"

Transcriptie

1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE JONGERENPARLEMENT Zitting Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van woensdag 20 februari 2008 OCHTENDVERGADERING

2 VGC 2 - De vergadering wordt geopend om 10u15 Jongerenparlement van woensdag 20 februari 2008 Deelnemende scholen: - Koninklijk Atheneum Woluwe uit Sint-Pieters-Woluwe - Sint-Guido-Instituut uit Anderlecht - Voorzitter: Hilde Vissers Voorzitter.- Hartelijk welkom op de zitjes van het Brussels Hoofdstedelijk Parlement. Vanochtend hebben jullie de pet van de kiezer opgezet en hebben jullie kunnen stemmen op verschillende lijsten. De uitslag van deze stemronde volgt straks. Het telbureau is volop bezig de stemmen te tellen en de zetelverdeling te berekenen. Ik nodig jullie nu uit om voor een uurtje de pet van de politicus te passen. We gaan hier in het halfrond samen een debat voeren over verschillende agendapunten en er vervolgens ook over stemmen, zoals dat hoort in een parlementaire democratie. (De voorzitter geeft uitleg over de procedures, de stemapparatuur en de microfoons) STEMRECHT OF STEMPLICHT Voorzitter.- Het eerste punt dat op onze parlementaire agenda staat, gaat over stemrecht versus stemplicht. In ons land is er stemplicht. In andere landen, zoals Nederland en Frankrijk, is er stemrecht. Moet die stemplicht worden afgeschaft? Leidt stemrecht tot meer bewuste kiezers? En zijn verkiezingen waarbij slechts een deel van de bevolking komt stemmen, nog wel democratisch te noemen? Wat denken jullie daarover? - Ik vind stemplicht een goede zaak. Als er geen stemplicht is, gaat waarschijnlijk niemand nog stemmen. Ik zou zelf ook niet gaan stemmen als er geen stemplicht zou zijn. - Ik vind het belangrijk dat de hele bevolking vertegenwoordigd is in het parlement. Ik zou zelf wel gaan stemmen. Als het me lukt om op tijd uit bed te komen, tenminste. - Stemplicht is zeker niet nodig. Het gevaar bestaat dat mensen dan voor de verkeerde partijen stemmen. - We krijgen te weinig informatie over de politiek. Zelf volg ik de persberichtgeving niet omdat het mij niet interesseert. Als we meer informatie zouden krijgen op school, zouden we misschien ook meer geïnteresseerd zijn.

3 VGC 3 - Het zijn de jongeren zélf die zich meer voor de politiek moeten interesseren. Als dat niet zo is, is dat niet de schuld van de politiek. - Dat er onvoldoende interesse is, ligt niet alleen aan de opvoeding. De overheid moet meer informatie geven. Het is belangrijk dat jongeren niet informatieloos naar de stembus gaan. - Ik zou zeker gaan stemmen, ook zonder stemplicht. In sommige landen kan er zelfs niet worden gestemd. We zouden blij moeten zijn dat we kunnen gaan stemmen. - Stemmen betekent dat je inspraak krijgt, dat je mee mag beslissen over de manier waarop je wilt geregeerd worden. - Als je stemrecht hebt, dan stem je met meer overtuiging. Ik zou in elk geval gaan stemmen. - Door de stemplicht zijn er wellicht meer proteststemmen. Ik kan begrijpen dat sommige mensen blanco stemmen, maar uit protest ongeldig stemmen of op radicale partijen is belachelijk. STEMMING Het voorstel dat de stemplicht moet behouden blijven wordt aangenomen met 58 stemmen tegen 7 en 8 onthoudingen. STEMMEN OP 16 JAAR? Voorzitter.- Nu moet je gaan stemmen vanaf 18 jaar. Maar er gaan ook stemmen op om jongeren al vanaf 16 jaar stemrecht te geven. Wat denken jullie daarvan? - Jongeren van 16 en 17 jaar zijn onvoldoende politiek bewust. Politiek interesseert hen niet. - Veel jongeren van 18 jaar gaan stemmen omdat ze moeten, maar ze weten vaak niet eens waarvoor ze stemmen. Stemrecht vanaf 16 heeft dus geen zin; 16 jaar is te vroeg. - Jongeren moeten warm gemaakt worden voor de politiek. Eerst moeten vooral die van 18 jaar gemotiveerd worden. - Volgens mij moet de leeftijd worden verlaagd. Ook jongeren van 12 jaar moeten kunnen stemmen. Hoe jonger hoe beter. - Ik vind zelfs 18 jaar nog te jong om te gaan stemmen. De politici zouden wel meer inspanningen moeten doen om jongeren te sensibiliseren. - Ik vind 16 jaar te jong. Op die leeftijd word je te sterk beïnvloed door je ouders. - Iedereen wordt beïnvloed door zijn ouders. De meeste jongeren stappen in de voetsporen van hun ouders. Ze komen uit een liberaal of socialistisch nest en ze zullen zich daardoor laten beïnvloeden. - Op 16 jaar ben je bezig met een innerlijke revolutie. Vaak zal je daarom op de verkeerde mensen stemmen.

4 VGC 4 - Ook volwassenen weten soms niet voor wie ze stemmen. Jongeren zijn soms beter geïnformeerd en interesseren zich vaak meer voor politiek dan ouderen. - Ik stel voor om stemrecht in te voeren vanaf 16 jaar en stemplicht vanaf 18 jaar. Politici zouden dan automatisch beter hun best doen om jongeren te motiveren en de school zelf zal meer doen om jongeren voor te bereiden. STEMMINGEN Het voorstel om de stemplicht in te voeren vanaf 16 jaar wordt niet aangenomen met 5 stemmen tegen 67 en 1 onthouding. Het voorstel om stemrecht in te voeren vanaf 16 jaar en stemplicht vanaf 18 jaar wordt aangenomen met 43 stemmen tegen 23 en 7 onthoudingen. Het voorstel om de stemplicht terug te brengen op 21 jaar wordt aangenomen met 36 stemmen tegen 31 en 6 onthoudingen. STAPPEN IN DE STAATSHERVORMING Voorzitter.- De Vlamingen willen verdere stappen zetten in de staatshervorming. De Franstaligen zijn tegen en reageren vrij heftig. Hoe kijken jullie aan tegen die situatie? Liggen jullie wakker van een nieuwe staatshervorming? Voelen jongeren zich Vlamingen, of Walen, of Belgen? - Ik voel me Belg. Ik heb zowel Vlamingen als Walen onder mijn vrienden en de meeste gezinnen die ik ken zijn gemengd. - Wij wonen allemaal in of rond Brussel en zijn opgevoed in 2 culturen. In Vlaanderen is de situatie anders dan in Brussel. - Ik voel me Vlaming. Ik heb altijd in Vlaanderen gewoond en ben Nederlandstalig opgevoed. Ik ben Belg, maar ik voel me in de eerste plaats Vlaming. - Ik vind dat de staatshervorming niet te ver mag gaan. Een splitsing tussen Vlaanderen en Wallonië, met Brussel als band, vind ik geen goed idee. - Ik voel me Brusselaar, maar in de eerste plaats Belg. Als ik in Vlaanderen ben, dan voel ik me als een buitenlander. - Heel wat jongeren vinden het belachelijk om een klein land als het onze te splitsen. België is een land van compromissen. Iedere gemeenschap probeert het laken naar zich toe te trekken. Dat heeft geen zin. Beide gemeenschappen moeten elkaar beter leren begrijpen. - Er moet een splitsing komen want Vlamingen en Walen blijven vechten. Er zou misschien wel oorlog van kunnen komen. Brussel is een apart geval. Brussel moet misschien ook een apart land worden, of je zou Brussel kunnen opsplitsen in een deel voor Vlaanderen en een deel voor Wallonië.

5 VGC 5 STEMMING Het voorstel dat België moet worden gesplitst wordt niet aangenomen met 2 stemmen tegen 71. TAALONDERWIJS Voorzitter.- In een tweetalig land zou iedereen Frans en Nederlands moeten kennen. Gaan jullie daarmee akkoord? Zijn jullie perfect tweetalig? - De meeste leerlingen op onze school zijn tweetalig. Dat is belangrijk in Brussel. In Vlaanderen en Wallonië is dat misschien minder noodzakelijk. - Ik vind dat iedereen in heel België tweetalig zou moeten zijn. Daardoor zouden er al veel problemen opgelost zijn. - Als je in Wallonië een winkel binnenstapt, zullen ze je niet in het Nederlands kunnen te woord staan. In Vlaanderen zal het winkelpersoneel sneller Frans spreken. De Vlamingen doen beter hun best om Frans te leren dan de Franstaligen om Nederlands te leren. De Franstaligen zouden zich meer moeten inspannen om Nederlands te leren. Dat is heel belangrijk om werk te vinden. - De meeste Vlamingen in Brussel kennen goed Frans omdat er in Brussel meer Frans dan Nederlands wordt gesproken. In Vlaanderen spreken de Vlamingen geen Frans, zoals de meeste Walen geen Nederlands spreken. Ik vind niet dat we mogen eisen dat iedereen tweetalig is. De culturele verschillen zijn te groot. - Op toeristische plaatsen in Vlaanderen spreken de Vlamingen wel Frans. De Walen zijn gewoon te lui om Nederlands te leren. - Ik vind niet dat Walen lui zijn. In Wallonië is Nederlands een keuzevak, naast Engels of Spaans. De meeste Waalse jongeren kiezen Engels of Spaans. Ik vind wel dat Nederlands een verplicht vak zou moeten zijn. - De Walen doen geen moeite om Nederlands te leren. De Vlamingen willen wel Frans leren. In Nederlandstalige scholen worden er meer inspanningen gedaan om de tweede taal aan te leren. - Bij de Walen is het geen kwestie van luiheid. Ik ken heel wat Walen die Nederlands willen leren. Maar in veel Waalse scholen wordt Nederlands gegeven door leerkrachten die zelf onvoldoende Nederlands kennen. - Er zijn veel Vlamingen die beter Engels spreken dan Frans. - In het Franstalig onderwijs wordt er minder moeite gedaan om Nederlands te leren. In Brussel is dat nochtans essentieel. - Er zou een federaal akkoord moeten komen om vroeger te beginnen met onderwijs in de tweede taal, bijvoorbeeld al in de kleuterklas. Hoe jonger je begint, hoe beter.

6 VGC 6 STEMMINGEN Het voorstel om in alle Brusselse scholen tweetalig onderwijs te verstrekken wordt aangenomen met 67 stemmen tegen 4 en 2 onthoudingen. Het voorstel om zowel in Vlaanderen als in Wallonië meer inspanningen te doen voor het onderwijs in de tweede taal wordt aangenomen met 67 stemmen tegen 3 en 3 onthoudingen. Voorzitter.- Parlementslid Els Ampe, die hier aanwezig is als lid van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, vraagt mij om bij jullie te informeren wie van jullie bij de volgende Brusselse verkiezingen op een Vlaamse lijst zou stemmen, wie op een Franstalige lijst, en wie de voorkeur zou geven aan een tweetalige lijst. Ik stel voor dat we daarvoor de stemknopjes gebruiken. STEMMING Uit de stemming blijkt dat van de 73 aan de stemming deelnemende leerlingen er 45 op een tweetalige lijst zouden stemmen, 21 op een Vlaamse lijst en 7 op een Franstalige lijst. Voorzitter.- Wat vinden jullie ervan om het Engels als tweede taal in te voeren in heel het land? - Niet akkoord. Het is al moeilijk genoeg om Nederlands en Frans te leren. - Allochtonen hebben al moeite genoeg met Frans en Nederlands, en we moeten nog Duits leren ook. - Er zijn al drie landstalen in België; dat is meer dan voldoende. - Engels is onze derde taal op school. Wij hebben geen probleem met drietaligheid. Engels is heel belangrijk, maar Frans en Nederlands zijn nu eenmaal de talen die in België worden gesproken. - Engels is makkelijker aan te leren dan Nederlands. - Voor internationale contacten is Engels heel belangrijk. - We moeten onze eigen taal blijven spreken, dus Frans of Nederlands. Het Engels moet een keuzevak blijven. STEMMING Het voorstel om het Engels als gemeenschappelijke taal in te voeren in België wordt niet aangenomen met 3 stemmen tegen 64 en 6 onthoudingen.

7 VGC 7 JONGEREN EN BURGERZIN Voorzitter.- We stappen nu over naar het agendapunt Jeugdbeleid in Brussel. Graag zou ik het onderwerp Jongeren en burgerzin op de debattafel leggen. We hebben onlangs de mp3-moord gehad op Joe Van Holsbeeck in het Centraal Station van Brussel. Er was de racistisch geïnspireerde schietpartij in Antwerpen. In beide gevallen waren de daders jongeren. Zijn dit uitzonderingen? Is er een gebrek aan burgerzin bij de jeugd? Voelen jongeren zich verantwoordelijk voor hun omgeving? Hoe kan die verantwoordelijkheidszin worden aangescherpt? Voelen jongeren zich veilig in Brussel? Wat kan er volgens jullie veranderen of verbeteren? - In Gent en in Antwerpen zijn er evenveel van die voorvallen als in Brussel. Ik voel me best veilig in Brussel. - Er is wel degelijk een probleem. De tijden zijn veranderd. Ik ben soms echt bang in Brussel. - Er zijn altijd al zulke incidenten geweest. Maar vandaag worden ze meer gemediatiseerd. Vroeger kwamen ze minder in het nieuws. - Ik denk dat die voorvallen te maken hebben met de opvoeding van de betrokkenen. - Er zijn in Brussel te veel racistische vooroordelen en er komen te veel racistische uitspraken in de kranten. Als er bij een voorval allochtonen betrokken zijn, dan zal daar meer aandacht aan besteed worden in de media dan wanneer het alleen om Belgen gaat. Allochtonen worden vaker geviseerd. - Dat is juist. Kijk maar naar de moord op Joe Van Holsbeeck. Bijna onmiddellijk na de feiten werden allochtone jongeren als de schuldigen aangewezen. Dat bleek nadien helemaal niet te kloppen. Vooroordelen liggen aan de basis van die vergissing. - De Marokkanen hebben het altijd gedaan. Dat is niet eerlijk. - Als er aan jongeren in de steden meer kansen worden geboden, zou dat al veel kunnen helpen. Ik denk o.a. aan meer werkaanbiedingen. Heel wat allochtonen in Brussel zijn werkloos. Hun ouders gaan werken en zij hangen rond op straat. - De jongeren moeten die kansen dan wel willen grijpen. Zij moeten ook aanvaarden dat je soms laag op de ladder moet beginnen in een beroepscarrière om daarna te kunnen opklimmen. - Het probleem ligt vooral bij jongeren tussen 13 en 16 jaar. Zij hebben meer hulp nodig thuis en op school. Onze ouders kunnen ons niet altijd goed helpen. Zij hebben hulp nodig van buitenaf. - Jongeren krijgen normen en waarden van thuis mee. Er is werk aan de winkel bij de ouders. Uiteraard moet ook het onderwijs helpen. - Ik ben van Marokkaanse afkomst en ik woon in Sint-Pieters-Leeuw. Als de politie ons op straat ziet, worden wij iedere keer gecontroleerd, zelfs als we niets hebben gedaan. Andere jongeren hebben daar geen last van. Wij zijn altijd de zondebok. - Als er problemen zijn, dan zijn er toch meestal allochtonen bij betrokken?

8 VGC 8 - Ook andere jongeren worden gecontroleerd als ze in groepjes samentroepen. De politie zou zich beter met andere zaken bezighouden. - Toen ik onlangs met een vriendin in een grootwarenhuis een flesje drank ging kopen van amper 50 cent, werden we aan de kassa aangesproken. We werden apart genomen en moesten onze handtassen leegmaken omdat men dacht dat we iets gestolen hadden, gewoon omdat wij een bruine huid hebben. - Vroeger werden de Vlamingen gediscrimineerd door de Franstaligen. Er is niets veranderd. De samenleving moet altijd een zondebok vinden voor de problemen die er zijn. - In België zou iedereen wat meer moeten relativeren. - We zouden in ons land vooral de voordelen moeten zien van de multiculturele samenleving. We kunnen allemaal enorm veel leren van elkaar! Voorzitter.- Met deze mooie boodschap zet ik graag een punt achter dit boeiende debat. Bedankt voor jullie enthousiasme. Jullie waren schitterende parlementsleden. Een applaus voor jullie zelf. (Daverend applaus).

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 4 oktober 2012. Debat over:

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 4 oktober 2012. Debat over: VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 4 oktober 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE JONGERENPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE JONGERENPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE JONGERENPARLEMENT Zitting 2007-2008 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 21 februari 2008 OCHTENDVERGADERING VGC 2 Jongerenparlement Donderdag 21 februari

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 27 september 2012.

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 27 september 2012. VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 27 september 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van vrijdag 5 oktober Debat over:

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van vrijdag 5 oktober Debat over: VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van vrijdag 5 oktober 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC 2

Nadere informatie

Verkiezingen 2010! Vóór de verkiezingen... Auteur: Stijn Dekelver. parlement. Maar hoe werken die. verplicht naar de stembus.

Verkiezingen 2010! Vóór de verkiezingen... Auteur: Stijn Dekelver. parlement. Maar hoe werken die. verplicht naar de stembus. Auteur: Stijn Dekelver Op zondag 13 juni moeten alle Belgen die ouder zijn dan 18 jaar naar de stembus. Ze moeten mensen kiezen die hun stem vertegenwoordigen in het federaal parlement. Maar hoe werken

Nadere informatie

Stap 3 Stellingen 01 02

Stap 3 Stellingen 01 02 Stap 3 Stellingen 01 NIET AKKOORD NEUTRAAL AKKOORD ALS IK MAG GAAN STEMMEN, HOOR IK PAS ECHT BIJ DE VOLWASSENEN. 01 IN EEN DEMOCRATIE HEBBEN ALLE BURGERS INSPRAAK DOORDAT ZE MOGEN GAAN STEMMEN. DAT IS

Nadere informatie

PRAKTISCHE HANDLEIDING. voor de organisatie van de KINDERVERKIEZINGEN

PRAKTISCHE HANDLEIDING. voor de organisatie van de KINDERVERKIEZINGEN PRAKTISCHE HANDLEIDING voor de organisatie van de KINDERVERKIEZINGEN TWEEDE KAMER 2012 1 INHOUDSOPGAVE Praktische voorbereiding pag. 3 De datum Schriftelijk stemmen Wie is stemgerechtigd? Hoeveel tijd

Nadere informatie

Goeiemiddag in Gent, stad in volle groene verandering!

Goeiemiddag in Gent, stad in volle groene verandering! Beste vrienden, Goeiemiddag in Gent, stad in volle groene verandering! Vooreerst, en vanuit de grond van mijn hart: Bedankt! Bedankt om al weken keihard campagne te voeren. Bedankt voor jullie tijd, energie,

Nadere informatie

De activiteit in het Brussels Parlement voorbereiden of verwerken in de klas? Niet verplicht, wel leuk!

De activiteit in het Brussels Parlement voorbereiden of verwerken in de klas? Niet verplicht, wel leuk! De activiteit in het Brussels Parlement voorbereiden of verwerken in de klas? Niet verplicht, wel leuk! Je vindt in dit document authentiek materiaal van het parlement waarmee je zelf aan de slag kan.

Nadere informatie

40 jaar Vlaams parlement

40 jaar Vlaams parlement Hugo Vanderstraeten 40 kaarsjes eenheidsstaat of een unitaire staat: één land met één parlement en één regering. De wetten van dat parlement golden voor alle Belgen. In de loop van de 20ste eeuw hadden

Nadere informatie

Verkiezingen - Methodologie

Verkiezingen - Methodologie Verkiezingen - Methodologie Verkiezingen - Methodologie... 1 1. Gemeenteraadsverkiezingen... 2 2. Verkiezingen voor het parlement van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest... 3 3. Verkiezingen van de Brusselse

Nadere informatie

Verkiezingen. Mensen met dezelfde ideeën vormen gemeenten besturen.

Verkiezingen. Mensen met dezelfde ideeën vormen gemeenten besturen. Verkiezingen Op zondag 7 juni moeten alle inwoners tegelijk verkiezen we ook kandidaten van België die ouder zijn dan 18 jaar naar voor het Europees Parlement, waar men de stembus. Ze moeten mensen kiezen

Nadere informatie

Splitsing kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde in Vraag en Antwoord

Splitsing kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde in Vraag en Antwoord Splitsing kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde in Vraag en Antwoord Inleiding Een zuivere splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde De splitsing van de kieskring BHV is ruim 50 jaar de eis van de

Nadere informatie

Instructie: Landenspel light

Instructie: Landenspel light Instructie: Landenspel light Korte omschrijving werkvorm In dit onderdeel vormen groepjes leerlingen de regeringen van verschillende landen. Ieder groepje moet uiteindelijk twee werkbladen (dus twee landen)

Nadere informatie

Het taalconflict in België Vlamingen gedropt in Wallonië

Het taalconflict in België Vlamingen gedropt in Wallonië Het taalconflict in België Vlamingen gedropt in Wallonië België is officieel tweetalig, maar de Vlamingen en Walen gaan niet altijd goed samen. Je kunt spreken van een taalconflict. Hoe kijken Vlaamse

Nadere informatie

Van-A-3 Verkiezingen

Van-A-3 Verkiezingen Van-A-3 Verkiezingen Didactische suggesties Doelen Dit Actua-magazine verschijnt naar aanleiding van de Europese en Vlaamse verkiezingen op 07 juni 2009. De leerlingen kunnen individueel de Van-A-3 krant

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 7 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 3 februari 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2014-2015 Nr. 1 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 2 oktober 2014 OCHTENDVERGADERING BRUGGEN BOUWEN IN BRUSSEL VGC 2 Vergadering Kinderparlement

Nadere informatie

Een nieuw jaar nieuwe kansen en 9 tips die je helpen je doelen te bereiken. coaching en energetische therapie. www.pranakompas.nl

Een nieuw jaar nieuwe kansen en 9 tips die je helpen je doelen te bereiken. coaching en energetische therapie. www.pranakompas.nl Nieuwsbrief 2015-3: Een nieuw jaar nieuwe kansen en 9 tips die je helpen je doelen te bereiken coaching en energetische therapie www.pranakompas.nl Een nieuw jaar nieuwe kansen! 9 Tips die je helpen je

Nadere informatie

Akkoord BHV. De kieskring BHV wordt gesplitst in een kieskring Brussel-Hoofdstad en een kieskring Vlaams Brabant (Halle- Vilvoorde + Leuven).

Akkoord BHV. De kieskring BHV wordt gesplitst in een kieskring Brussel-Hoofdstad en een kieskring Vlaams Brabant (Halle- Vilvoorde + Leuven). Akkoord BHV Wat staat er in het akkoord? In grote lijnen: 1) BHV wordt zuiver gesplitst De kieskring BHV wordt gesplitst in een kieskring Brussel-Hoofdstad en een kieskring Vlaams Brabant (Halle- Vilvoorde

Nadere informatie

Laat je. horen. Waar kan jij je mening kwijt?

Laat je. horen. Waar kan jij je mening kwijt? Laat je horen Waar kan jij je mening kwijt? Alles over inspraak, jongerenpartipatie en verkiezingen Alles over rechten van minderjarigen www.kinderrechtswinkel.be Kinderrechtencommissariaat (voor klachten

Nadere informatie

Lou en Lena: NEE tegen geweld!

Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn prentenboek Prentenboek voor leerlingen 1 e en 2 e leerjaar Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn naam:... Mijn klas:... Mondiale Vorming - Plan België Hallo, ik ben Lou. En dit is mijn zus Lena. We

Nadere informatie

Percepties van jongeren over politieoptreden: ethnic profiling in België?

Percepties van jongeren over politieoptreden: ethnic profiling in België? Percepties van jongeren over politieoptreden: ethnic profiling in België? dr. Antoinette Verhage Vakgroep Criminologie, Strafrecht en Sociaal Recht Universiteit Gent VANASSCHE, N., VERHAGE, A., (2015),

Nadere informatie

dat organisaties als Sharia4Belgium en steekpartijen in metrostations die vooroordelen in de hand werken.

dat organisaties als Sharia4Belgium en steekpartijen in metrostations die vooroordelen in de hand werken. 1 Toespraak door viceminister-president en Vlaams minister van Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse Rand Geert BOURGEOIS Bezoek aan de Al Fath Moskee Gent, 16 juni 2012

Nadere informatie

Leopold III capituleert op eigen houtje Krijgsgevangen in België Leopoldisten: vooral Vlamingen en katholieken Anti-Leopoldisten: Walen en liberalen

Leopold III capituleert op eigen houtje Krijgsgevangen in België Leopoldisten: vooral Vlamingen en katholieken Anti-Leopoldisten: Walen en liberalen Boek p. 164-174 Leopold III capituleert op eigen houtje Krijgsgevangen in België Leopoldisten: vooral Vlamingen en katholieken Anti-Leopoldisten: Walen en liberalen Volksraadpleging 1950 Vlaanderen: 72%

Nadere informatie

Vlamingen en Walen vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Vlamingen en Walen vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 21 October 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/82637 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco.

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco. 1 Het portiek Jacco ruikt het al. Zonder dat hij de voordeur opendoet, ruikt hij al dat er tegen de deur is gepist. Dat gebeurt nou altijd. Zijn buurjongen Junior staat elke avond in het portiek te plassen.

Nadere informatie

Onderzoek stemgedrag jongeren Door NCRV Rondom 10 en Netwerk 28 mei 2010

Onderzoek stemgedrag jongeren Door NCRV Rondom 10 en Netwerk 28 mei 2010 Onderzoek stemgedrag jongeren Door NCRV Rondom 10 en Netwerk 28 mei 2010 Ben je van plan om op 9 juni te gaan stemmen? Ja 698 83,1 Nee 39 4,6 Ik weet het nog niet 103 12,3 Stemgedrag PVV/ Wilders PvdA

Nadere informatie

Belgen bevraagd

Belgen bevraagd 1 41.420 Belgen bevraagd De PVDA vroeg 41.420 Belgen hun mening over de crisis, armoede, werk, koopkracht, de toekomst van de jongeren, discriminatie & justitie, klimaat & milieu, democratie en energie.

Nadere informatie

Verhaal van verandering

Verhaal van verandering Belgische Ashoka Fellow Ashoka : Kun je ons iets vertellen over je familie en waar je bent opgegroeid? Ingrid : Ik ben opgegroeid in Antwerpen, een belangrijke stad in Vlaanderen, België. Ik heb een oudere

Nadere informatie

Slotwoord Jongerenmediadag

Slotwoord Jongerenmediadag Slotwoord Jongerenmediadag Woensdag 7 november 2012 Hallo iedereen! Het is nu mijn beurt om samen met jullie deze Jongerenmediadag stilaan af te ronden. De Jongerenmediadag kadert in de uitvoering van

Nadere informatie

Latijn: iets voor jou?

Latijn: iets voor jou? : n j i t a L r o o v s iet jou? De Romeinen en wij Waar komen onze letters vandaan? Hoe komen we aan de namen van de maanden? De antwoorden op vele van deze vragen vind je vaak in het verleden bij de

Nadere informatie

Maatschappelijke Zorgboerderij. Amatheon. Nikki van Berlo. Jasmijn Borms. Joy Willems T4B

Maatschappelijke Zorgboerderij. Amatheon. Nikki van Berlo. Jasmijn Borms. Joy Willems T4B Maatschappelijke Zorgboerderij Amatheon Nikki van Berlo Jasmijn Borms Joy Willems T4B Inleiding Ons groepje bestaat uit Nil

Nadere informatie

LEO BELGICUS, WERKGROEP VOOR DE HERENIGING DER NEDERLANDEN

LEO BELGICUS, WERKGROEP VOOR DE HERENIGING DER NEDERLANDEN LEO BELGICUS, WERKGROEP VOOR DE HERENIGING DER NEDERLANDEN Onze uitgangspunten Democratie, dwz het besturen van de staat door zijn burgers, behoort tot het wezen van de Nederlandse identiteit. Het is de

Nadere informatie

Enquête stichting Parentes Zoetermeer

Enquête stichting Parentes Zoetermeer Enquête stichting Parentes Zoetermeer In de afgelopen weken hebt u de mogelijkheid gehad om d.m.v. onze enquête uw stem te laten horen over diverse punten die spelen binnen onze stichting Parentes. In

Nadere informatie

Een verkenning van de relatie tussen taal en identiteit in Brussel en de Vlaamse Rand. Rudi Janssens

Een verkenning van de relatie tussen taal en identiteit in Brussel en de Vlaamse Rand. Rudi Janssens Een verkenning van de relatie tussen taal en identiteit in Brussel en de Vlaamse Rand Rudi Janssens Inhoud Identiteit: een actueel debat Taal en identiteit: een referentiekader De groei van een meertalige

Nadere informatie

MODULE III BESLISSINGEN NEMEN IN EUROPA? BEST LASTIG!!!

MODULE III BESLISSINGEN NEMEN IN EUROPA? BEST LASTIG!!! MODULE III BESLISSINGEN NEMEN IN EUROPA? BEST LASTIG!!! De Europese Unie bestaat uit 27 lidstaten. Deze lidstaten hebben allemaal op dezelfde gebieden een aantal taken en macht overgedragen aan de Europese

Nadere informatie

Verkiezingen 2010! Wat is BHV? Vervroegde verkiezingen op 13 juni 2010. Auteur: Hugo Vanderstraeten. minderheid in de rand rond Brussel.

Verkiezingen 2010! Wat is BHV? Vervroegde verkiezingen op 13 juni 2010. Auteur: Hugo Vanderstraeten. minderheid in de rand rond Brussel. Auteur: Hugo Vanderstraeten Vervroegde verkiezingen op 13 juni 2010 Op maandag 26 april 2010 bood premier Yves Leterme het ontslag van de federale regering aan aan Koning Albert II. De regering viel over

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van vrijdag 28 september Debat over:

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van vrijdag 28 september Debat over: VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van vrijdag 28 september 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC

Nadere informatie

1 Ben of word jij weleens gepest?

1 Ben of word jij weleens gepest? Onderzoeksresultaten TipHorstaandeMaas.nl Pesten Pesten is van alle generaties. Het kan bijna overal plaatsvinden en is daarom dichterbij dan mensen soms denken 8 1 Ben of word jij weleens gepest? 7 6

Nadere informatie

> VERSLAG INSPRAAKDAG POLITIEK OP SCHOOL Vlaams Parlement Vrijdag 5 maart 2010 (13u15 15u00)

> VERSLAG INSPRAAKDAG POLITIEK OP SCHOOL Vlaams Parlement Vrijdag 5 maart 2010 (13u15 15u00) > VERSLAG INSPRAAKDAG POLITIEK OP SCHOOL Vlaams Parlement Vrijdag 5 maart 2010 (13u15 15u00) < verwijder geen elementen boven deze lijn; ze bevatten sjabloon-instellingen - deze lijn wordt niet afgedrukt

Nadere informatie

Kinderen zonder papieren

Kinderen zonder papieren VPM VPM Kinderen zonder papieren Je ziet het bijna elke dag op de tv of in de krant: beelden van landen in oorlog, mensen in armoede. Op zoek naar een betere plaats om te leven, slaan ze op de vlucht.

Nadere informatie

Vlaamse & Waalse singles, zijn we echt zo verschillend?

Vlaamse & Waalse singles, zijn we echt zo verschillend? Vlaamse & Waalse singles, zijn we echt zo verschillend? Meer dan een jaar na de verkiezingen zitten we nog altijd in een communautaire impasse. Nederlandstaligen en Franstaligen lijken het maar niet eens

Nadere informatie

Origine: personen van Noord-Afrikaanse of Turkse origine die zich als gelovig omschrijven en zich het meest verwant voelen met de Islam

Origine: personen van Noord-Afrikaanse of Turkse origine die zich als gelovig omschrijven en zich het meest verwant voelen met de Islam Toelichting Dit rapport geeft een overzicht van de onderzoeksresultaten van de Islamenquête editie 2016, in opdracht van HUMO en VTM Nieuws uitgevoerd door ivox Voor dit onderzoek werden 500 respondenten

Nadere informatie

U schrijft ook dat wij Belgen bang zijn voor elkaar. Hoezo?

U schrijft ook dat wij Belgen bang zijn voor elkaar. Hoezo? Wablieft praat met Paul Verhaeghe De maatschappij maakt mensen ziek Materieel hebben we het nog nooit zo goed gehad. De meesten van ons hebben een inkomen, een dak boven ons hoofd Toch voelen veel mensen

Nadere informatie

Laat je. horen. Waar kan jij je mening kwijt?

Laat je. horen. Waar kan jij je mening kwijt? Laat je horen Waar kan jij je mening kwijt? Alles over inspraak, jongerenpartipatie en verkiezingen Alles over rechten van minderjarigen www.kinderrechtswinkel.be Kinderrechtencommissariaat (voor klachten

Nadere informatie

leerlingen sociale veiligheid

leerlingen sociale veiligheid Verslag vragenlijst voor leerlingen over sociale veiligheid juni 2011 OBS De Rolpaal Samenvatting Eens in de 2 jaar wordt er een vragenlijst afgenomen over de sociale veiligheid op school. Dit is in 2009

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Docentenhandleiding Rollenspel Politiek

Docentenhandleiding Rollenspel Politiek Docentenhandleiding Rollenspel Politiek Voorbereiding 1. Bepaal hoeveel tijd er is: kies voor 45, 60 of 90 uten versie 2. Deel tijdschema uit en bespreek dit met de leerlingen 3. Verdeel de rollen, zie

Nadere informatie

Enkele gegevens evens over jezelf en de school:

Enkele gegevens evens over jezelf en de school: VEILIGHEID VRAGENLIJST LEERLINGEN Een belangrijke taak voor de school is te zorgen dat leerlingen zich prettig en veilig voelen. Dat lukt niet altijd. Bijvoorbeeld, omdat er soms wordt gediscrimineerd

Nadere informatie

OP VERKENNING IN HET FEDERAAL PARLEMENT

OP VERKENNING IN HET FEDERAAL PARLEMENT OP VERKENNING IN HET FEDERAAL PARLEMENT DOELGROEP 3DE -4DE -5DE -6DE -7DE SECUNDAIR INFORMATIE OVER DE ACTIVITEIT Doelgroep Duur Materieel Doelstellingen 3de-4de-5de-6de-7de secundair 1 lesuur per onderwerp

Nadere informatie

VAKBELEVING EN MOTIVATIE MODERNE VREEMDE TALEN.

VAKBELEVING EN MOTIVATIE MODERNE VREEMDE TALEN. 1 VAKBELEVING EN MOTIVATIE MODERNE VREEMDE TALEN. LEERLINGENVERSIE. Beste leerling, Wij willen je vragen om deze vragenlijst in te vullen over het leren van moderne vreemde talen. Hierbij zijn er geen

Nadere informatie

05-12-2005. Artikel zonder titel

05-12-2005. Artikel zonder titel 05-12-2005 Artikel zonder titel Jongeren hebben vaak weinig vertrouwen in de objectiviteit van leraren en schooldirecteuren. En dat wantrouwen wordt alleen maar sterker, als ze daarin keer op keer worden

Nadere informatie

VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT 2014 HANDLEIDING VOOR DE ORGANISATIE VAN SCHOLIERENVERKIEZINGEN

VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT 2014 HANDLEIDING VOOR DE ORGANISATIE VAN SCHOLIERENVERKIEZINGEN VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT 2014 HANDLEIDING VOOR DE ORGANISATIE VAN SCHOLIERENVERKIEZINGEN 1 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave... 2 Praktische voorbereiding... 3 Wanneer?... 3 Organisatie... 3 Hoeveel tijd

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info. Racisme

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info. Racisme Racisme Ik heb een onderwerp gekozen dat jullie misschien een beetje vreemd zullen vinden, namelijk het thema 'racisme'. Als je dat woord opzoekt dan staat er: Racisme: racisme is het discrimineren van

Nadere informatie

Verkiezingen. Wat gebeurt er op 07/06/09? Vlaamse - en Europese verkiezingen. Van-A-3 gesteld aan een grote groep. A-3 zal in deze editie proberen het

Verkiezingen. Wat gebeurt er op 07/06/09? Vlaamse - en Europese verkiezingen. Van-A-3 gesteld aan een grote groep. A-3 zal in deze editie proberen het Wat gebeurt er op 07/06/09? Deze vraag werd door de redactie van Van-A-3 gesteld aan een grote groep jongeren tussen 11 en 13 jaar. De meeste kinderen wisten spontaan te vertellen dat er die dag verkiezingen

Nadere informatie

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven ecourse Moeiteloos leren leidinggeven Leer hoe je met minder moeite en tijd uitmuntende prestaties met je team bereikt 2012 Marjan Haselhoff Ik zou het waarderen als je niets van de inhoud overneemt zonder

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

Deze vragenlijst bestaat uit 17 vragen. Het invullen daarvan duurt ongeveer twintig minuten.

Deze vragenlijst bestaat uit 17 vragen. Het invullen daarvan duurt ongeveer twintig minuten. Bedankt dat je mee wilt doen aan dit onderzoek! Deze vragenlijst bestaat uit 17 vragen. Het invullen daarvan duurt ongeveer twintig minuten. Het zou mij erg helpen als je zo veel mogelijk van de open vragen

Nadere informatie

Uitkomsten vragenlijst nulmeting Statenverkiezingen 2015

Uitkomsten vragenlijst nulmeting Statenverkiezingen 2015 Uitkomsten vragenlijst nulmeting Statenverkiezingen 2015 Respons Eind augustus 2014 zijn 3500 vragenlijsten naar willekeurige adressen gestuurd met het verzoek mee te werken aan het onderzoek. In totaal

Nadere informatie

Verslag focusgroep ouders met jongeren in secundaire scholen

Verslag focusgroep ouders met jongeren in secundaire scholen Verslag focusgroep ouders met jongeren in secundaire scholen Doelgroep Methodiek Thema s 11 ouders van jongeren in secundaire scholen (2014) Waarderende benadering Ouderbetrokkenheid- Communicatie Ondersteuning

Nadere informatie

Gaan stemmen of niet gaan stemmen? (Uit: Kompas)

Gaan stemmen of niet gaan stemmen? (Uit: Kompas) Gaan stemmen of niet gaan stemmen? (Uit: Kompas) Bij deze activiteit wordt een enquête gehouden bij mensen in de omgeving in verband met: het gaan stemmen bij verkiezingen, de deelname van burgers aan

Nadere informatie

verkiezingen Verkiezingen

verkiezingen Verkiezingen Of jij er nu interesse voor hebt of niet, de politiek - je kan ook zeggen de (gemeentelijke, provinciale, Vlaamse, federale en Europese) overheid heeft veel invloed op je leven. Dat is toch een reden om

Nadere informatie

Gewesten en gemeenschappen

Gewesten en gemeenschappen Staten en kiesstelsels België België is, anders dan Nederland, een federatie. Juist ook omdat België een land is met verschillende taalgebieden, is de structuur van deze staat veel ingewikkelder dan die

Nadere informatie

Vertaling Geschiedenis De Belgische staatshervorming

Vertaling Geschiedenis De Belgische staatshervorming Vertaling Geschiedenis De Belgische staatsherv Vertaling door een scholier 1551 woorden 6 september 2005 5,9 17 keer beoordeeld Vak Geschiedenis 1. Inhoudstafel 1. Inhoudstafel 2. Vlaams Parlement 3. Franse

Nadere informatie

Een federale kieskring: alweer een stap vooruit

Een federale kieskring: alweer een stap vooruit OPINIE Een federale kieskring: alweer een stap vooruit In een ingezonden bijdrage tonen Kris Deschouwer en Philippe Van Parijs, woordvoerders van de Paviagroep, zich verheugd over het voornemen de federale

Nadere informatie

GELIJKE KANSEN IN BELGIË

GELIJKE KANSEN IN BELGIË GELIJKE KANSEN IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK 1. EEN WOORDJE UITLEG Tijdens het bezoek aan de Democratiefabriek hebben jullie kunnen vaststellen dat bepaalde elementen essentieel zijn om tot een democratie

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

Kijktip: Nieuwsuur in de Klas

Kijktip: Nieuwsuur in de Klas Kijktip: Nieuwsuur in de Klas Korte omschrijving werkvorm De leerlingen beantwoorden vragen over de Europese politiek aan de hand van korte clips van Nieuwsuur in de Klas. Leerdoel De leerlingen leren

Nadere informatie

DE EUROPESE UNIE EERSTE EN DE WERKVORM IN HET KORT

DE EUROPESE UNIE EERSTE EN DE WERKVORM IN HET KORT DE EUROPESE UNIE JANUARI 2016 - POLITIEK IN PRAKTIJK #1 EERSTE EN WAT HEB JE NODIG Grote letters A, B en C Aftelklok (op digibord) 50 sterren, uitgeprint op geel papier Circa 4 grote enveloppen Een prijsje

Nadere informatie

Les 2: Voorspellen Tekst: Veilig in het verkeer. Introductiefase: 2. Vraag: "Kan iemand zich nog herinneren wat de bedoeling was bij het voorspellen?

Les 2: Voorspellen Tekst: Veilig in het verkeer. Introductiefase: 2. Vraag: Kan iemand zich nog herinneren wat de bedoeling was bij het voorspellen? Les 2: Voorspellen Tekst: Veilig in het verkeer "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vorige week zijn we begonnen met voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand zich nog herinneren wat de bedoeling was bij het

Nadere informatie

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij Rijk Phileas Fogg is een vreemde man. Hij is erg rijk. Maar niemand weet hoe hij aan zijn geld komt. Een baan heeft hij namelijk niet. Toch woont hij in een groot huis, midden in Londen. In zijn eentje.

Nadere informatie

Hoe gaat het in z n werk daar? Wat is er anders dan een gewone poli?

Hoe gaat het in z n werk daar? Wat is er anders dan een gewone poli? INTERVIEW d.d. 28 december 2009 Coeliakiepoli Op het interview-wenslijstje van Nynke en Zara staat Dr. Luisa Mearin. Zij is kinderarts MDL in het LUMC te Leiden en heeft als eerste met haar collega s in

Nadere informatie

Vragenlijst leerlingen (Sociale Veiligheid/Burgerschap)

Vragenlijst leerlingen (Sociale Veiligheid/Burgerschap) Vragenlijst leerlingen (Sociale Veiligheid/Burgerschap) Uitslagen Vragenlijst Ericaschool Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 3 De vragenlijst... 4 Gegevens... 4 Schoolgegevens... 5 Periode van

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 10 november 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen.

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen. Tussen welke twee landen is de Eerste Wereldoorlog begonnen? 1. Engeland en Frankrijk 2. Duitsland en Frankrijk 3. Duitsland en Engeland Nederland blijft neutraal. Wat betekent dat? 1. Nederland kiest

Nadere informatie

Wat wil jij? Wat wil ik?

Wat wil jij? Wat wil ik? Alle formulieren bij het boek Wat wil jij? Wat wil ik? ALLE PAGINACIJFERS KOMEN OVEREEN MET DE PAGINANUMMERS IN HET BOEK UITGEVERIJ BOEKENCENTRUM ZOETERMEER eens oneens 1 Ik vind mijzelf aantrekkelijk

Nadere informatie

Dag tegen Racisme. Kijk eens naar jezelf! Kijk eens naar de anderen! Gudrun Peperstraete. hoe je eruitziet? Of is er meer? Is

Dag tegen Racisme. Kijk eens naar jezelf! Kijk eens naar de anderen! Gudrun Peperstraete. hoe je eruitziet? Of is er meer? Is Gudrun Peperstraete Kijk eens naar jezelf! hoe je eruitziet? Of is er meer? Is er nog iemand die er net zoals jij uitziet? Kijk eens naar de anderen! Kijk eens goed in de spiegel. Welke kleur hebben je

Nadere informatie

GELIJKE KANSEN IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK

GELIJKE KANSEN IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK GELIJKE KANSEN IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK 1. TOELICHTING Tijdens het bezoek aan de Democratiefabriek hebben jullie kunnen vaststellen dat bepaalde elementen essentieel zijn om tot democratie te komen.

Nadere informatie

Onderzoek Stemmen vanaf je 16e?

Onderzoek Stemmen vanaf je 16e? Onderzoek Stemmen vanaf je 16e? 07-06-2012 Over het onderzoek Aan dit online onderzoek, gehouden van 29 mei tot 7 juni 2012, deden 2452 jongeren mee. Hiervan zijn 520 jongeren 16 of 17 jaar. De uitslag

Nadere informatie

De financiële gevolgen van de verkiezingsuitslag van 25 mei 2014 voor de Vlaamse politieke partijen. Jef Smulders en Bart Maddens

De financiële gevolgen van de verkiezingsuitslag van 25 mei 2014 voor de Vlaamse politieke partijen. Jef Smulders en Bart Maddens De financiële gevolgen van de verkiezingsuitslag van 25 mei 2014 voor de Vlaamse politieke partijen Jef Smulders en Bart Maddens KU Leuven Instituut voor de Overheid 25 juni 2014 Geactualiseerde versie

Nadere informatie

Enquete resultaten Normen en Waarden 2014

Enquete resultaten Normen en Waarden 2014 Enquete resultaten Normen en Waarden 214 Deze enquête is afgenomen in de derde en vierde klas op de middelbare school de Guido de Bres in Amersfoort. Dit zijn de statistieken van de anwoorden die de leerlingen

Nadere informatie

De financiële gevolgen van de verkiezingsuitslag van 25 mei 2014 voor de Vlaamse politieke partijen. Jef Smulders en Bart Maddens

De financiële gevolgen van de verkiezingsuitslag van 25 mei 2014 voor de Vlaamse politieke partijen. Jef Smulders en Bart Maddens De financiële gevolgen van de verkiezingsuitslag van 25 mei 2014 voor de Vlaamse politieke partijen Jef Smulders en Bart Maddens KU Leuven Instituut voor de Overheid 26 mei 2014 Inleiding en belangrijkste

Nadere informatie

Toekomstverwachtingen van jongvolwassenen

Toekomstverwachtingen van jongvolwassenen Toekomstverwachtingen van jongvolwassenen Onderzoek in samenwerking met de Stichting P&V Rapport 5 Hoeveel Belgen willen splitsen en welke toekomst zien ze voor België? MARK ELCHARDUS & PETRUS TE BRAAK

Nadere informatie

30 mei 2016. Onderzoek: Racisme in Nederland?

30 mei 2016. Onderzoek: Racisme in Nederland? 30 mei 2016 Onderzoek: Racisme in Nederland? Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

Naar de brugklas. Naar de brugklas...

Naar de brugklas. Naar de brugklas... Naar de brugklas Naar de brugklas... spannend! Naar de brugklas gaan vinden veel leerlingen spannend. We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt op onze school! Daar gaan we je ook bij helpen.

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Nederlands. in vraag en antwoord WELKE TAAL MOET IK OP HET GEMEENTEHUIS SPREKEN? IN WELKE TAAL KRIJG IK ANTWOORD?

Nederlands. in vraag en antwoord WELKE TAAL MOET IK OP HET GEMEENTEHUIS SPREKEN? IN WELKE TAAL KRIJG IK ANTWOORD? WELKE TAAL MOET IK OP HET GEMEENTEHUIS SPREKEN? MOET IK NEDERLANDS SPREKEN OP HET WERK? WAAR KAN IK NEDERLANDS LEREN? IN WELKE TAAL KRIJG IK ANTWOORD? WAT ZIJN MIJN VOORDELEN ALS IK NEDERLANDS LEER? Nederlands

Nadere informatie

Offerte ivm de Politieke Doorlichting

Offerte ivm de Politieke Doorlichting Brussel, 27 november 2014. Offerte ivm de Politieke Doorlichting Vertrekkende vanuit een politieke stelling, stelt Wijburgers een inventaris op van alle politieke actoren die een standpunt (voor of tegen)

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROJECT februari 2018 Secundair Onderwijs Groenhove, Campus Atheneum, Westerlaan 69, 8790 Waregem

VERKIEZINGSPROJECT februari 2018 Secundair Onderwijs Groenhove, Campus Atheneum, Westerlaan 69, 8790 Waregem VERKIEZINGSPROJECT 2018 21 28 februari 2018 Secundair Onderwijs Groenhove, Campus Atheneum, Westerlaan 69, 8790 Waregem Persdossier A. Persbericht B. Context C. Praktische info D. Toekomstige ambities

Nadere informatie

VOORAF Wat maakt je blij? Wat brengt stress bij jou? VUL NU DE 12 VRAGEN IN OVER MOTIVATIE

VOORAF Wat maakt je blij? Wat brengt stress bij jou? VUL NU DE 12 VRAGEN IN OVER MOTIVATIE VOORAF Wat maakt je blij? Wat brengt stress bij jou? VUL NU DE 12 VRAGEN IN OVER MOTIVATIE 1 EEN DOZIJN MOTIVATIE FEITEN/FICTIE PCM-QUIZ 1. NASA selecteerde astronauten op hun communicatie/motivatiestijl

Nadere informatie

Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen?

Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen? Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen? In deze folder vind je een antwoord, en lees je ook bij wie je terecht kan als je over mishandeling of verwaarlozing

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT HANDELINGEN COMMISSIEVERGADERING COMMISSIE VOOR BUITENLANDSE EN EUROPESE AANGELEGENHEDEN

VLAAMS PARLEMENT HANDELINGEN COMMISSIEVERGADERING COMMISSIE VOOR BUITENLANDSE EN EUROPESE AANGELEGENHEDEN C107 BUI7 VLAAMS PARLEMENT Zitting 2002-2003 21 januari 2003 HANDELINGEN COMMISSIEVERGADERING COMMISSIE VOOR BUITENLANDSE EN EUROPESE AANGELEGENHEDEN Vraag om uitleg van de heer Jan Loones tot mevrouw

Nadere informatie

Vraag: Vraag: Vraag: Vraag: Aapjes, konijntjes en ander lieve beestjes zijn er om:

Vraag: Vraag: Vraag: Vraag: Aapjes, konijntjes en ander lieve beestjes zijn er om: Aapjes, konijntjes en ander lieve beestjes zijn er om: 1) Je cosmetica en medicijnen op uit te proberen. Je wil toch geen prikkende ogen of risico lopen bij de dokter? 2) Niet voor proeven. 3) Ze moeten

Nadere informatie

Wie zijn jouw vrienden? Opdracht:

Wie zijn jouw vrienden? Opdracht: Wie zijn jouw vrienden? Opdracht: 1. Maak een spinnenweb van jouw belangrijkste vrienden. 2. Schrijf er telkens bij waar je die vriend hebt leren kennen. 3. Schrijf de meest positieve eigenschap als vriend

Nadere informatie

Bij de voorstelling van het Jaarverslag van het Kinderrechtencommissariaat

Bij de voorstelling van het Jaarverslag van het Kinderrechtencommissariaat Toespraak van Sven Gatz Minister van Cultuur, Jeugd, Media en Brussel Bij de voorstelling van het Jaarverslag van het Kinderrechtencommissariaat Brussel, Vlaams Parlement, 19 november 2014 Geachte voorzitter,

Nadere informatie

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197 Inhoud Aan jou de keuze 7 D/2012/45/239 - isbn 978 94 014 0183 8 - nur 248 Tweede druk Vormgeving omslag en binnenwerk: Nanja Toebak, s-hertogenbosch Illustraties omslag en binnenwerk: Marcel Jurriëns,

Nadere informatie

STEMRECHT IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK

STEMRECHT IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK STEMRECHT IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK 1. EEN WOORDJE UITLEG Tijdens het bezoek aan de Democratiefabriek, hebben jullie kunnen vaststellen dat bepaalde elementen essentieel zijn om tot een democratie

Nadere informatie