VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG"

Transcriptie

1 VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting Nr. 10 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 16 mei 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL

2 VGC 2 Vergadering Kinderparlement donderdag 16 mei 2013 Voorzitter: Hilde Vissers De voorzitter.- Hallo allemaal en welkom op deze bijzondere parlementszitting. Vandaag zitten jullie niet op jullie gewone schoolbanken maar op de plechtige zitjes van het Brussels Parlement. Hier vergaderen normaal gezien 89 deftige dames en heren: de parlementsleden van het Brussels Gewest. Zij maken samen met de ministers en de ministerpresident de wetten en de regels voor de inwoners van Brussel. Maar vandaag draaien we de rollen even om, en mogen jullie als kleine parlementslidjes hun taak voor een dagje overnemen. Drie scholen zitten hier in het halfrond, met elk een andere kleur. Zo lijkt dit Kinderparlement nog meer op het echte parlement, want ook daar heeft elke politieke partij een eigen kleur. Ik stel jullie graag aan elkaar voor: De GROENE groep is basisschool Mooi-Bos uit Sint-Pieters-Woluwe. De kinderen hebben hun briljante plannen netjes per mail aan ons bezorgd. De BLAUWE groep is basisschool Stokkel, ook uit Sint-Pieters-Woluwe. Van hen hebben we een heuse PowerPoint gekregen, samen met een stapeltje frisse ideeën. De RODE groep zijn de Sint-Guido en Sint-Pieterschool uit Anderlecht. En daar hebben de kinderen voor straffe slogans, affiches en tekeningen gezorgd. - De voorzitter zet een grote roze bril op Bekijk Brussel door je toekomstbril, en verander de stad zoals jij het wil! Dat is deze keer het discussiethema. Hoe kijken jullie tegen de toekomst aan? Welke dromen koesteren jullie voor Brussel? We willen het dolgraag van jullie horen! Jullie hebben alvast een heleboel prachtige plannen bedacht. Daarover gaan we net als de echte parlementsleden eerst debatteren, en daarna mogen jullie natuurlijk ook op die stoere stemknopjes drukken. - De voorzitter geeft uitleg over de stemknopjes en de microfoons Stemming De voorzitter.- Ik stel voor dat we meteen die stemknopjes eens uitproberen. Het is nu nog heel stil in dit parlement maar hopelijk komt daar straks verandering in. Want in het woord parlement herken je vast het woordje parler en dat is precies wat jullie straks gaan doen.

3 VGC 3 Als je akkoord gaat met de uitspraak Ik heb er zin in en ik ga zeker iets zeggen, druk je op de groene knop. Als je akkoord gaat met de uitspraak Ik ben een beetje verlegen en zeg liever niets, druk je op de rode knop. En als je nog twijfelt, geef je een druk op de witte knop. Resultaat van de stemming: Groen 15, Rood 2, Wit 42. De voorzitter.- Er zitten nog veel twijfelaars in de zaal, maar die zullen we vast wel kunnen overtuigen om toch hun mening te geven in dit Kinderparlement. Ik heb al jullie voorstellen onderverdeeld in drie thema s. Om te beginnen maken we het verkeer in Brussel een flink stuk veiliger. Daarna pakken we het milieu aan. En we eindigen met een paar originele buitenbeentjes. VEILIG VERKEER De voorzitter.- Brussel is een grote stad, en dus loeren er wel eens gevaren om de hoek. Guido, Maxime, Antoine, Julien en Thomas van de blauwe klas maken zich zorgen over de metro. Gelukkig hebben ze een fijn plan klaar om alles daar in betere banen te leiden. En van dat plan hebben ze een PowerPoint-presentatie gemaakt! Op het grote scherm wordt de PowerPoint van de blauwe klas getoond Guido, Maxime, Antoine, Julien en Thomas.- In heel Brussel zijn er maar 4 metrolijnen. Dat is echt niet genoeg. Wij willen er een lijn bij naar Terkamerenbos. We kunnen dan allemaal met de metro naar het bos rijden om te spelen. De metro is ook niet veilig. Om te vermijden dat mensen op de sporen vallen, zijn er dubbele duren nodig, waarlangs je veilig in de metro kunt stappen.

4 VGC 4 De metro is vuil. Daarom moeten er vuilnisbakjes in de metrostellen komen, zoals in de trein. De voorzitter.- Ook Adlan en Bilal van de rode klas willen een veilige stad. Jullie motto is: een gevecht is slecht. Is er teveel geweld in Brussel? Ook in de metro? Adlan en Bilal.- Wij vinden Brussel niet veilig. Daarom willen we meer controles in de metro, net zoals in de luchthaven. Als ik de metro neem voel ik me soms een beetje bang. - Die dubbele deuren zijn een uitstekend idee. Ik heb ze al in Italië gezien en daar werken ze prima. - De extra vuilbakjes zijn echt nodig: er wordt nu veel te vaak iets op de grond gegooid. - Meer bewaking is een goed idee. Dan zal er ook minder geweld zijn. - Er zijn meer controles nodig op zwartrijders, want zelfs met de nieuwe metropoortjes zijn er nog veel mensen die niet betalen. - De poortjes zijn niet voldoende om alle zwartrijders tegen te houden. Er moeten ook meer controles komen op de perrons en in de metrostellen. - Er zijn meer camera s nodig in de metro. - Er is meer personeel nodig om de metrostations schoon te maken en vooral om de vuilnisbakken leeg te maken. Ook de metrotoestellen zelf moeten vaker gepoetst worden. Het voorstel dat er meer metrolijnen moeten komen, bijvoorbeeld een extra lijn naar het Terkamerenbos, wordt aangenomen met 36 stemmen voor, 16 tegen en 9 onthoudingen. Het voorstel om de metro uit te rusten met dubbele instapdeuren, wordt aangenomen met 44 stemmen voor, 6 tegen en 12 onthoudingen. Het voorstel voor meer controles in de metro, wordt aangenomen met 44 stemmen voor, 6 tegen en 12 onthoudingen. Het voorstel om vuilnisbakjes te plaatsen in de metrostellen, wordt aangenomen met 29 stemmen voor, 15 tegen en 18 onthoudingen. Het voorstel dat de metrostellen wat vaker moeten worden proper gemaakt, wordt aangenomen met 52 stemmen voor, 9 tegen en 1 onthouding. De voorzitter.- Van een veilige metro naar veilig verkeer is maar een kleine stap. Emre en Abdulkadir van de rode klas willen graag een pak minder auto s op straat. Ze dromen van straten boven de stad, zodat we niet de hele tijd in de uitlaatgassen moeten zitten. En ze willen zelfs opnieuw een paard en kar invoeren! Ook de kinderen van de groene klas hebben plannen om het verkeer aan te pakken. Clémence wil graag dat milieuvriendelijke wagens goedkoper worden.

5 VGC 5 - Ik stel voor om het verkeer door de lucht te laten rijden door een grote verkeersbrug boven de stad te bouwen. - Zo n brug maakt het verkeer een stuk veiliger. Op de grond is er dan meer plaats voor fietsers en voetgangers. - De autobrug boven de stad zal voor te veel schaduw zorgen. We zullen de zon en de lucht niet meer zien. - We zouden paard en kar weer moeten invoeren als een nieuwe vorm van openbaar vervoer: dat is zuinig, ecologisch en gezellig. - Paard en kar gaan veel te traag! - Het is ook niet interessant voor grotere afstanden of als je snel ergens moet zijn. - De straten zullen vol paardenstr je-weet-wel liggen. (Gelach) - Men kan voor een paardenpamper zorgen: een zak die men aan de achterkant van het paard hangt. - Zo n paardenzak is een goed idee, maar dat lost het stankprobleem niet op. - Paarden zijn niet geschikt om ver te reizen. - Voor grote afstanden kan je dan de auto gebruiken. - Benzine kost veel, maar een paard is ook niet gratis. - Paarden zijn traag, maar ze zouden wel een leuke toeristische attractie zijn. - Paarden zijn niet nodig. Er is al heel wat milieuvriendelijke technologie uitgevonden. - Paardenkoetsen zijn goed voor toeristen. Voor ons zijn ze te traag. - Paarden hebben niet alleen nadelen. Er zijn ook voordelen, zoals minder brandstofverbruik. - Elektrische auto s zijn niet goed voor de economie omdat elektriciteit duur is. Paarden zijn een goedkope oplossing. - Sommige mensen hebben een paardenallergie. - Waarom geen riksja s inzetten zoals in Azië, een soort fiets om 2 à 3 passagiers te vervoeren? Het voorstel voor een grote verkeersbrug boven Brussel, wordt niet aangenomen met 11 stemmen voor, 46 tegen en 5 onthoudingen. Het voorstel om paard en kar in te voeren voor het hele openbaar vervoer, wordt niet aangenomen met 15 stemmen voor, 38 tegen en 9 onthoudingen. Het voorstel om paard en kar in te voeren voor korte afstanden, wordt niet aangenomen met 22 stemmen voor, 25 tegen en 15 onthoudingen. Het voorstel om voor al het verkeer in Brussel milieuvriendelijke technologie te gebruiken, wordt aangenomen met 33 stemmen voor, 18 tegen en 11 onthoudingen. Het voorstel om fietskarren of riksja s te gaan gebruiken, wordt niet aangenomen met 13 stemmen voor, 37 tegen en 12 onthoudingen. De voorzitter.- De blauwe klas ziet het nog straffer. Zij willen graag een kabelbaan boven Brussel. Jongens en meisjes, is het vooral een attractie voor de toeristen of kunnen ook gewone Brusselaars er gebruik van maken?

6 VGC 6 Kinderen van de blauwe klas.- De kabelbaan dient om Brussel te verkennen. Ze begint in het jubelpark en eindigt bij het Atomium. De kabelbaan is vooral bedoeld voor toeristen want er zijn geen haltes ingebouwd. - Als de kabelbaan onderweg zou stoppen, zouden de Brusselaars ze ook kunnen gebruiken om te gaan werken en zouden er minder files zijn. - Waarom geen kabelbaan over heel België? - Er zijn al files genoeg op de grond. We willen geen files in de lucht en willen ook geen kabels in de lucht zien hangen. - Het is geen goede oplossing voor mensen met hoogtevrees. - Mensen met hoogtevrees kunnen toch gewoon de metro nemen? - Er is toch potentieel gevaar: er kan altijd iets gebeuren. - Gevaar, gevaar Hoe vaak gebeurt er een ongeluk op wintersport? Heel weinig! - Ik heb alle vertrouwen in de Belgische techniek. - Als de kabelbaan alleen voor toeristen bestemd is, wordt het een heel dure zaak. - Het blijft toch storend, al die bakjes die in de lucht hangen. - Zou Brussel vanuit de lucht gezien echt wel zo mooi zijn? (Gelach) - In elk bakje moeten er ook overgeefzakjes zijn. (Gelach) - Zo n kabelbaan zou toch heel wat verkeersproblemen oplossen. - Het kan een middel TEGEN hoogtevrees zijn. - In elk bakje moet er een hoofdtelefoon met talenkeuze zijn om meer uitleg over de bekendste Brusselse gebouwen te krijgen. Het voorstel om in Brussel een kabelbaan aan te leggen als toeristische attractie, wordt niet aangenomen met 20 stemmen voor, 32 tegen en 10 onthoudingen. Het voorstel om een kabelbaan met haltes aan te leggen, wordt niet aangenomen met 10 stemmen voor, 44 tegen en 8 onthoudingen. De voorzitter.- De installatie van de kabelbaan wordt niet aangenomen, maar misschien verdienen de jongens van de groene klas toch een applaus voor hun origineel idee. (Levendig applaus) EEN NETTE EN GROENE STAD De voorzitter.- Brussel is bijzonder vuil. Dat vinden Sarah, Imane en Andréa van de rode klas. Er slingert teveel afval op de grond. De meisjes hebben een handig hulpmiddeltje bedacht: een vuilnisscan om op te sporen wie het afval heeft weggegooid. Sarah, Imane en Andréa.- Iemand die iets op de grond gooit, kan worden opgespoord via een scansysteem en krijgt dan een boete. Op het papiertje staan vingerafdrukken, die je kan

7 VGC 7 vergelijken met de vingerafdrukken op je identiteitskaart of kinderpas. De boetes worden gebruikt om alle afval op te ruimen. - De mensen moeten beter leren sorteren. Er moeten dus meer sorteervuilnisbakken komen in Brussel. - Er zijn genoeg vuilnisbakken. Alle kinderen en volwassenen moeten hun papiertjes gewoon bijhouden tot ze een vuilnisbak zien. - Ik stel voor dat iemand die afval op de grond gooit een boete van 10 krijgt. - Dat is wat overdreven. Een opmerking volstaat volgens mij. - Een politieman moet de mensen die een papiertje op de grond gooien, een waarschuwing geven. - Vrijwilligers of daklozen kunnen vervuilers waarschuwen en eventueel een kleine boete geven. Als je in Amerika bijvoorbeeld op de grond spuwt, kan je al een boete krijgen. - Er moet eerst een waarschuwing worden gegeven voor je een boete krijgt. - Waarschuwen is niet voldoende. Het is beter om onmiddellijk een boete te geven. - Wat als je een papiertje per ongeluk laat vallen? Dan zou een boete toch te streng zijn. - Ik stel voor dat er een boete wordt opgelegd na drie waarschuwingen. - Hoe weet je of iemand al een waarschuwing heeft gekregen? - Dat moet in de politiecomputer worden bijgehouden. - Zonder strenge ingrepen, blijft Brussel voor altijd vuil. - Het probleem is niet de vuilnisbak, maar de mens. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen en zijn eigen afval netjes in de vuilnisbak deponeren. - Wat als mijn vuilniszak wordt opengereten door een kat of een straathond? Ben ik dan verantwoordelijk? - De politie heeft nu al zoveel werk! - Iemand die te lui is om zijn afval op de juiste plaats te deponeren, zal helaas niet snel veranderen. Het voorstel om het systeem van de vuilnisscan in te voeren, wordt niet aangenomen met 16 stemmen voor, 42 tegen en 4 onthoudingen. Het voorstel om in Brussel sorteervuilnisbakken te plaatsen, wordt aangenomen met 28 stemmen voor, 27 tegen en 7 onthoudingen. Het voorstel om een hoge boeten op te leggen als je iets op de grond gooit, wordt niet aangenomen met 6 stemmen voor, 54 tegen en 10 onthoudingen. Het voorstel om eerst te waarschuwen vooraleer een boete op te leggen, wordt aangenomen met 37 stemmen voor, 10 tegen en 15 onthoudingen. Het voorstel dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid moet opnemen om zijn eigen afval netjes in de vuilnisbak te deponeren wordt aangenomen met 55 stemmen voor, 1 stem tegen en 6 onthoudingen. De voorzitter.- Wie heeft tegen gestemd en waarom? De tegenstemmer.- Ik twijfel eraan of er wel voldoende vuilnisbakken zijn.

8 VGC 8 De voorzitter.- Lindsay, Anouchka, Wout en Guillaume zitten niet voor niets in de groene klas. Ze vinden dat Brussel een veel groenere stad moet worden! Lindsay, Anouchka, Wout en Guillaume.- Er is meer groen nodig in het grijze Brussel. Braakliggende terreinen en leegstaande huizen moeten omgevormd worden tot groene hoekjes. Als de huizen nog niet in te slechte staat zijn, kunnen ze ook opgeknapt worden om er daklozen in onder te brengen. De voorzitter.- Volgens Julie, Victoria en Manar van de blauwe klas mag dat groen ook op de daken van de stad komen. Groene daken en groene gevels, is dat de oplossing? Julie, Victoria en Manar.- Groen op de daken of tegen de gevels van gebouwen zou moeten gesubsidieerd worden. De eigenaars moeten hun daktuin wel zelf onderhouden. - Er is niet alleen in Brussel te weinig groen. In heel het land is dat zo. - De oude huizen herstellen voor de daklozen is een supergoed idee. Er zouden dan veel minder daklozen zijn en Brussel zou veel mooier zijn. - Als je Brussel van bovenuit bekijkt, zie je veel meer huizen dan bomen. Er moet dus meer groen komen in Brussel. - In de stad zelf moet er niet zoveel groen zijn, maar daarbuiten wel. - Er moet een stop komen aan de bouwwoede in Brussel. Alles wordt volgebouwd. - Ik ga er niet mee akkoord dat meer huizen bouwen automatisch betekent dat er geen plaats overblijft voor groen. Ik ken een ingenieur die extra huizen op de daken wil bouwen. Op die manier kan je het bestaande groen in de stad bewaren. Het voorstel voor meer groen in Brussel, wordt aangenomen met 41 stemmen voor, 12 tegen en 9 onthoudingen. Het voorstel om groen aan te leggen in de plaats van oude gebouwen, wordt aangenomen met 32 stemmen voor, 13 tegen en 17 onthoudingen. Het voorstel om meer groen op de daken en tegen de gevels van gebouwen aan te brengen, wordt niet aangenomen met 23 stemmen voor, 26 tegen en 13 onthoudingen. Het voorstel dat er leegstaande huizen wordt opgeknapt voor de daklozen, wordt aangenomen met 50 stemmen voor, 3 tegen en 7 onthoudingen.

9 VGC 9 BUITENBEENTJES De voorzitter.- Alessia, Sajjad en Soraya van de rode klas vinden het jammer dat Océade en Mini-Europa verdwijnen uit Brussel. Zij vragen meer plaatsen in de stad waar kinderen zich kunnen amuseren. Alessia, Sajjad en Soraya.- Er moeten in Brussel minder kantoren komen en meer gebouwen waar je kan sporten en spelen. De voorzitter.- Bisma en Sarah van de groene klas zijn het daar vast mee eens. Zij willen extra zwembaden en schaatsbanen in Brussel. Bisma en Sarah.- Er zijn nieuwe, avontuurlijke zwembaden nodig met glijbanen zoals in Océade. Je vindt in Brussel ook bijna geen schaatsbanen. Die mogen er dus ook bijkomen. De voorzitter.- Ook Yousra en Kaoutar van de rode klas vinden gezondheid héél belangrijk. Meer sportzalen, past dat ook in jullie plan? Yousra en Kaoutar.- Natuurlijk, sport is heel belangrijk. Er moeten dus meer sportzalen komen. Dat zal kinderen weghalen van hun pc of spelconsole. De voorzitter.- Zoë, Juliette, Chiara en Thomas van de blauwe klas breken een lans voor graffiti. Jullie willen speciale graffitimuren in Brussel. Zoë, Juliette, Chiara en Thomas.- In Brussel zie je overal graffiti, maar die is vaak lelijk. Wij willen grote witte muren plaatsen om kunstgraffiti op aan te brengen. Kandidaten moeten zich eerst wel inschrijven, zodat we weten hoeveel muren we moeten plaatsen. Wij willen de muren in parken installeren, zodat mensen kunnen zien dat graffiti ook mooi kan zijn. Niet iedereen mag zomaar meedoen, je moet talent hebben. We zullen wedstrijden organiseren en werken volgens thema s. Om de twee maanden komt een ander thema aan bod. - Dat is een goed idee. Er zijn echte kunstenaars te vinden bij de graffitispuiters, en toch hebben ze altijd last met de politie. - Als er speciale graffitimuren geplaatst worden, zullen er veel minder gebouwen vervuild worden. - Ik zou het aantal graffitimuren in Brussel wel beperkt houden. Zeker niet om de drie of vier straten een graffitimuur. - De beste graffititekeningen zou je kunnen bewaren en onderbrengen in een museum.

10 VGC 10 Het voorstel voor meer gebouwen waar je kunt sporten en spelen, wordt aangenomen met 47 stemmen voor, 2 tegen en 13 onthoudingen. Het voorstel om speciale graffitimuren in Brussel te plaatsen waarop je echte kunstwerken kan maken, wordt niet aangenomen met 24 stemmen voor, 32 tegen en 6 onthoudingen. De voorzitter.- De prijs voor het grappigste voorstel gaat ongetwijfeld naar Sebastien van de groene klas. Hij wil Manneken Pis gezelschap geven. Sebastien, verklap ons je plan. Sebastien.- Iedereen heeft Manneken Pis al gezien. We zijn hem een beetje beu. Daarom willen we er graag een papa en mama Pis bijzetten. Zo krijgt Brussel er een nieuwe toeristische attractie bij! Stemming Het voorstel om Manneken Pis ook een mama en een papa te geven, wordt aangenomen met 40 stemmen voor, 20 tegen en 2 onthoudingen. DE EINDRONDE De voorzitter.- Tot slot van dit Kinderparlement mogen jullie nog een laatste keer op de stemknopjes drukken. We leggen jullie de top 3 voor van de meest populaire voorstellen van vandaag. Daaruit moeten jullie het allerbeste voorstel van dit Kinderparlement kiezen. - Het voorstel om oude huizen op te knappen voor daklozen kreeg 50 stemmen en staat op nummer 3. - Het voorstel dat de metro vaker moet gepoetst worden kreeg 52 stemmen en staat op nummer 2. - Op de 1 ste plaats staat het voorstel dat mensen zelf verantwoordelijk zijn om hun vuilnis op te ruimen met 55 stemmen. Stemming Het voorstel om oude huizen op te knappen voor daklozen haalt 30 stemmen en wordt uitgeroepen tot het meest populaire voorstel van de dag. Dat mensen zelf verantwoordelijk zijn om hun vuilnis op te ruimen krijgt 25 stemmen. Het voorstel dat de metro vaker moet worden gepoetst haalt 7 stemmen. (Stormachtig applaus) De voorzitter.- Jullie waren fantastische parlementsleden, dus jullie verdienen een geweldig applaus. Ik bedank ook jullie leerkrachten en alle mensen die hebben geholpen bij deze vergadering. De parlementaire verslaggevers hebben zorgvuldig genoteerd wat jullie hebben gezegd. Hun verslag wordt naar de echte parlementsleden gestuurd. (Daverend applaus) * * *

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 8 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 14 maart 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 6 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 21 februari 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 9 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 18 april 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 4 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 16 december 2010 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 27 september 2012.

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 27 september 2012. VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 27 september 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van vrijdag 5 oktober Debat over:

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van vrijdag 5 oktober Debat over: VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van vrijdag 5 oktober 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC 2

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2014-2015 Nr. 1 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 2 oktober 2014 OCHTENDVERGADERING BRUGGEN BOUWEN IN BRUSSEL VGC 2 Vergadering Kinderparlement

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 8 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 10 februari 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 4 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 20 december 2012 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2013-2014 Nr. 5 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 28 november 2013 OCHTENDVERGADERING ALS IK MINISTER-PRESIDENT VAN BRUSSEL WAS VGC

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 7 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 5 maart 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 1 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 25 oktober 2012 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

Herken de haltes van de MIVB (bus, tram of metro) onder de verschillende tekeningen hieronder.

Herken de haltes van de MIVB (bus, tram of metro) onder de verschillende tekeningen hieronder. Herken de haltes van de MIVB (bus, tram of metro) onder de verschillende tekeningen hieronder. (Zet een kruisje in de cirkeltjes). A. B. C. D. E. F. G. H. Je vindt de antwoorden op bladzijde 23. I. Als

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 7 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 3 februari 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 10 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 10 mei 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 9 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 19 april 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 21 januari 2010 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 4 oktober 2012. Debat over:

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 4 oktober 2012. Debat over: VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 4 oktober 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 8 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 15 maart 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA

TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022 2 INLEIDING Op 21 maart 2018 zijn er weer verkiezingen. Iedereen mag stemmen op een politieke partij. We kiezen dan de partijen die vier jaar lang samen

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN MAKKELIJKE TAAL SAMEN WERKEN AAN EEN EERLIJK EN GROEN ROTTERDAM ROTTERDAM

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN MAKKELIJKE TAAL SAMEN WERKEN AAN EEN EERLIJK EN GROEN ROTTERDAM ROTTERDAM VERKIEZINGSPROGRAMMA IN MAKKELIJKE TAAL 2018-2022 SAMEN WERKEN AAN EEN EERLIJK EN GROEN ROTTERDAM ROTTERDAM COLOFON Programmacommissie Isabelle van Woerkom (voorzitter) Arjen de Groot (secretaris) Judith

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 3 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 4 december 2012 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

leeruitstap Kwadrant donderdag 17 mei 2001 hoofdstad van België hart van Europa

leeruitstap Kwadrant donderdag 17 mei 2001 hoofdstad van België hart van Europa leeruitstap Kwadrant donderdag 17 mei 2001 hoofdstad van België hart van Europa 1. Brussel hoofdstad van ons land en Europa Brussel is de hoofdstad van ons land. De koning woont in Brussel en de regering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 28 januari 2010 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 3 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 9 november 2010 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 7 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 9 februari 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 10 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 5 mei 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers Vergadering

Nadere informatie

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN VERKIEZINGS PROGRAMMA 2018-2022 KAMPEN Mijn naam is Nieke Jansen. Ik zit in de gemeenteraad voor GroenLinks. Dat is een politieke partij. In deze folder leg ik uit wat de gemeenteraad is. Ik vertel ook

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma

Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma Op 15 maart zijn er weer verkiezingen. Iedereen mag kiezen op welke politieke partij hij of zij stemt. We kiezen dan de partijen die vier jaar lang samen bepalen wat er gebeurt. En

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 19 november 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Verkiezingen 2010! Waarom kiezen? Overal foto's. Auteur: Stef Van Malderen. In ons land zijn er veel ministers. Zij zorgen er samen met hun

Verkiezingen 2010! Waarom kiezen? Overal foto's. Auteur: Stef Van Malderen. In ons land zijn er veel ministers. Zij zorgen er samen met hun Auteur: Stef Van Malderen Overal foto's Waarom kiezen? In ons land zijn er veel ministers. Zij zorgen er samen met hun medewerkers voor dat alles goed loopt in ons land. Het verkeer, de politie, de school,...

Nadere informatie

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig flexibiliteit genoeg geraken gezondheid goed goede goedkoop grote BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT Grafische voorstelling open antwoorden andere belangrijke zaken bij verplaatsingen aankomen aansluiting

Nadere informatie

Voor vooruitgang in Uitgeest

Voor vooruitgang in Uitgeest Verkiezingsprogramma 2018 Dit is het verkiezingsprogramma van D66 Uitgeest in gewone taal. Voor het volledige programma kun je kijken op onze website: uitgeest.d66.nl Voor vooruitgang in Uitgeest 1 Voorwoord

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 1 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 23 september 2010 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 10 december 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Verkiezingen. Mensen met dezelfde ideeën vormen gemeenten besturen.

Verkiezingen. Mensen met dezelfde ideeën vormen gemeenten besturen. Verkiezingen Op zondag 7 juni moeten alle inwoners tegelijk verkiezen we ook kandidaten van België die ouder zijn dan 18 jaar naar voor het Europees Parlement, waar men de stembus. Ze moeten mensen kiezen

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 6 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 13 januari 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 3 december 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma in gewone taal. Middelburg

Verkiezingsprogramma in gewone taal. Middelburg Verkiezingsprogramma 2018 in gewone taal Middelburg Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Op 21 maart 2018 zijn er in bijna heel Nederland verkiezingen. Deze verkiezingen gaan over het bestuur van de gemeenten.

Nadere informatie

Goed onderwijs Goed klimaat Goed wonen

Goed onderwijs Goed klimaat Goed wonen Kansen voor Zaanstad in Klare Taal Verkiezingsprogramma 2018 D66 Zaanstad Goed onderwijs Goed klimaat Goed wonen D66 krijgt het voor elkaar Inhoud 2 Voorwoord 3 Inleiding 4 Een goed klimaat 5 Goede scholen

Nadere informatie

Mijn reis met STIMI MAATSCHAPPIJ VOOR HET INTERCOMMUNAAL VERVOER TE BRUSSEL

Mijn reis met STIMI MAATSCHAPPIJ VOOR HET INTERCOMMUNAAL VERVOER TE BRUSSEL Mijn reis met STIMI MAATSCHAPPIJ VOOR HET INTERCOMMUNAAL VERVOER TE BRUSSEL Openbaar vervoer is de verzamelnaam voor alle bussen, trams en metro s. Mijn naam is STIMI Ik ben 7 jaar en een grote fan van

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 10 november 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van vrijdag 28 september Debat over:

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van vrijdag 28 september Debat over: VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van vrijdag 28 september 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht

Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht 1 Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma van de Partij voor de

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 5 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 21 december 2010 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Stemmen met je voeten in de gemeente Vierweg (niveau 1 en 2)

Stemmen met je voeten in de gemeente Vierweg (niveau 1 en 2) Stemmen met je voeten in de gemeente Vierweg (niveau 1 en 2) Korte omschrijving In de verzonnen gemeente Vierweg zijn 4 politieke partijen actief. Er worden 3 situaties geschetst. De studenten geven per

Nadere informatie

Grachtengordel Amsterdam

Grachtengordel Amsterdam Grachtengordel Amsterdam Door AnnaRosa Klaver, Dorian Rijsdijk, Isaac Blom en Yvonne Dijksterghuis, 2B Klas van mr. Van Montfoort Veel van de Amsterdamse grachtenpanden zijn gebouwd in of na de 17e eeuw,

Nadere informatie

NIEUW NATUURGEBIED DE KEUZEMEERSEN

NIEUW NATUURGEBIED DE KEUZEMEERSEN NIEUW NATUURGEBIED DE KEUZEMEERSEN De Keuzemeersen is een klein natuurgebied naast de Leie. Een natuurgebied is leuk voor de mensen die in de stad wonen. Niet iedereen heeft een tuin. Of sommigen willen

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 29 oktober 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Vergadering Kinderparlement

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 4 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 1 december 2011 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 9 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 31 maart 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers Vergadering

Nadere informatie

De Keukentafel Uitdaging

De Keukentafel Uitdaging De Keukentafel Uitdaging MAG HET WAT RUSTIGER AAN DE KEUKENTAFEL Gemaakt in het kader van het Swing project Een cliëntproces; tools voor samenwerking Door Nic Drion Aan de keukentafel Aan de keukentafel

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. Kies voor de ander. Gewoon oog voor elkaar

Verkiezingsprogramma. Kies voor de ander. Gewoon oog voor elkaar Verkiezingsprogramma Kies voor de ander Gewoon oog voor elkaar VERKIEZINGSPROGRAMMA IN GEWONE TAAL 2018 2022 Gewoon oog voor elkaar VOORWOORD In november 2018 gaan we stemmen. We kiezen een nieuwe gemeenteraad.

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 2 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 7 oktober 2010 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT ROOS Roos (27) is zeer slechtziend. Ze heeft een geleidehond, Noah, een leuke, zwarte labrador. Roos legt uit hoe je het beste met geleidehond en zijn baas

Nadere informatie

Project: Duurzaamheid

Project: Duurzaamheid : Project Wat is duurzaamheid? Vanuit dit project gaan we kijken naar wat duurzaamheid is. Het klinkt eigenlijk best wel sjiek! Het klinkt als iets dat heel lang mee gaat. Maar wat is duurzaamheid nu eigenlijk?

Nadere informatie

Samen maken we Groningen

Samen maken we Groningen Verkiezingsprogramma in eenvoudig Nederlands - D66 Groningen 2018-2022 Samen maken we Groningen D66 krijgt het voor elkaar Samen maken we Groningen 2 Op 21 november 2018 gaan we in Groningen naar de stembus.

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 6 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 26 januari 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie

Lespakket Sinterklaas en de gouden munten. Huis van Sinterklaas. Sinterklaas en de gouden munten Museum Catharijneconvent 2017

Lespakket Sinterklaas en de gouden munten. Huis van Sinterklaas. Sinterklaas en de gouden munten Museum Catharijneconvent 2017 Lespakket Sinterklaas en de gouden munten Huis van Sinterklaas Sinterklaas en de gouden munten Museum Catharijneconvent 2017 Voorleesverhaal Sinterklaas en de gouden munten Het is bijna pakjesavond. Sinterklaas

Nadere informatie

Ik ben de Hamer. Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is. HET BESTUUR VAN DE EUROPESE UNIE GROEP 7 8

Ik ben de Hamer. Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is. HET BESTUUR VAN DE EUROPESE UNIE GROEP 7 8 Ik ben de Hamer Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is. Aangeboden door Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. www.eu.nl -> onderwijs Goedendag! Als

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE JONGERENPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE JONGERENPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE JONGERENPARLEMENT Zitting 2007-2008 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van woensdag 20 februari 2008 OCHTENDVERGADERING VGC 2 - De vergadering wordt geopend om 10u15

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 14 januari 2010 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 1 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 6 oktober 2011 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

Goed onderwijs Goede zorg Goed wonen

Goed onderwijs Goede zorg Goed wonen Junior Verkiezingsprogramma 2018 Utrechtse Heuvelrug Goed onderwijs Goede zorg Goed wonen D66 krijgt het voor elkaar Inhoud 1. Kansen voor iedereen 3 2. Een gezonde en groene toekomst 3 3. Wonen, leven

Nadere informatie

Leerlingen ervaren de manier waarop in de Europese Unie vergaderd wordt en hoe de verschillende bestuurslagen zich tot elkaar verhouden.

Leerlingen ervaren de manier waarop in de Europese Unie vergaderd wordt en hoe de verschillende bestuurslagen zich tot elkaar verhouden. ROLLENSPEL: EUROPESE BESLUITVORMING KORTE OMSCHRIJVING WERKVORM De leerlingen gaan in verschillende groepjes de route van Europese besluitvorming naspelen. Ze gaan met elkaar in debat en moeten lobbyen.

Nadere informatie

Handboek Politiek 2. Derde Kamer der Staten-Generaal

Handboek Politiek 2. Derde Kamer der Staten-Generaal Handboek Politiek 2 Derde Kamer der Staten-Generaal Plak hier je pasfoto Derde Kamerlid Dit Handboek Politiek is van: Naam Klas Leeftijd Fractie Fotografie & cartoons: - Hans Kouwenhoven - RVD: p. 17 -

Nadere informatie

Workshop Tweede Kamerverkiezingen

Workshop Tweede Kamerverkiezingen Workshop Tweede Kamerverkiezingen Korte omschrijving workshop In deze workshop leren de deelnemers wat de Tweede Kamer doet, hoe ze moeten stemmen en op welke partijen ze kunnen stemmen. De workshop bestaat

Nadere informatie

ikburgermeester.be Birger De Burger OP onderzoek in Brugge!

ikburgermeester.be Birger De Burger OP onderzoek in Brugge! ikburgermeester.be Birger De Burger OP onderzoek in Brugge! BIRGER DE BURGER Hallo, ik ben Birger de Burger, EN WOON in mijn HAmburgerdoos in Brugge! Met mijn skateboard trek ik eropuit om nieuwe plaatsen

Nadere informatie

Hier zijn we weer met een leuke maand vol met spelletjes! Benieuwd? Lees dan snel verder!

Hier zijn we weer met een leuke maand vol met spelletjes! Benieuwd? Lees dan snel verder! Groepspraatje Meer nieuws in de pitter van Mei Kapoenen Lieve Kapoentjes, Hier zijn we weer met een leuke maand vol met spelletjes! Benieuwd? Lees dan snel verder! April betekent eindelijk mooi weer en

Nadere informatie

Verkiezingen 2010! Vóór de verkiezingen... Auteur: Stijn Dekelver. parlement. Maar hoe werken die. verplicht naar de stembus.

Verkiezingen 2010! Vóór de verkiezingen... Auteur: Stijn Dekelver. parlement. Maar hoe werken die. verplicht naar de stembus. Auteur: Stijn Dekelver Op zondag 13 juni moeten alle Belgen die ouder zijn dan 18 jaar naar de stembus. Ze moeten mensen kiezen die hun stem vertegenwoordigen in het federaal parlement. Maar hoe werken

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 2 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 27 oktober 2011 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

Wat vindt de ChristenUnie belangrijk

Wat vindt de ChristenUnie belangrijk Wat vindt de ChristenUnie belangrijk Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Tweede Kamer 2017-2021 Verkiezingsprogramma 2017-2021 Eenvoudige taal Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering.

Nadere informatie

Lesfiche STOP-principe

Lesfiche STOP-principe Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Lesfiche STOP-principe Doelgroep Derde en vierde leerjaar. Lesdoel De leerlingen maken kennis met het STOP-principe en kunnen vertellen welke vervoermiddelen

Nadere informatie

Gespreksresultaten Werksessie De toekomst van LV Basisschool

Gespreksresultaten Werksessie De toekomst van LV Basisschool Gespreksresultaten Werksessie De toekomst van LV 06-09-2017 - Basisschool Leidschendam-Voorburg, 22 september 2017 Tijdens de straatinterviews ontbraken de kinderen in de basisschoolleeftijd. Maar ook

Nadere informatie

Deel 3: Wie heeft het in Europa voor het zeggen?

Deel 3: Wie heeft het in Europa voor het zeggen? Deel : Wie heeft het in Europa voor het zeggen?. Raadje plaatje Net zoals een gemeente, een provincie en een land bestuurd worden, wordt ook de Europese Unie geleid door politici. Ze werken in verschillende

Nadere informatie

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar!

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar! Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 12 september Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 3 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 22 november 2011 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

Jongerengemeenteraad

Jongerengemeenteraad Verslag Ruimte, Economie en Duurzaamheid Verslag van Jongerengemeenteraad Vergaderdatum 3 juli 2019 Aanwezig Jongerengemeenteraad, ambassadeur raadsleden, ambtelijke ondersteuning Afwezig Verslaglegging

Nadere informatie

Wat vindt de ChristenUnie belangrijk. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal

Wat vindt de ChristenUnie belangrijk. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Wat vindt de ChristenUnie belangrijk Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Hallo Ik ben Lukas Scheijgrond Ik zit in de gemeenteraad voor de politieke partij ChristenUnie. In deze folder leg ik op een

Nadere informatie

PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP

PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP Wat voor provincie wordt Fryslân? Jij mag het zeggen op 20 maart. Willen we verschillen tussen arm en rijk? Willen we dat mensen zonder werk zitten?

Nadere informatie

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen?

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dagboek Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dat het klimaat verandert is een feit. Je hoort het overal om je

Nadere informatie

VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT Donderdag 23 mei 2019 BEPAAL MEE WIE IN DE EUROPESE UNIE BESLISSINGEN GAAN NEMEN. Den Haag

VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT Donderdag 23 mei 2019 BEPAAL MEE WIE IN DE EUROPESE UNIE BESLISSINGEN GAAN NEMEN. Den Haag VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT Donderdag 23 mei 2019 BEPAAL MEE WIE IN DE EUROPESE UNIE BESLISSINGEN GAAN NEMEN. Den Haag WAT DOET DE EUROPESE UNIE? Nederland is lid van de Europese Unie (EU). In de EU

Nadere informatie

Advies blok Wonen en buitenruimte

Advies blok Wonen en buitenruimte Als Kindergemeenteraad hebben we ons twee jaar lang verdiept in verschillende beleidsterreinen. We werden hierbij ondersteund door drie adviescommissies: Milieu, Economie en Veiligheid. Ook hebben er ruim

Nadere informatie

Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus

Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

VOOR VERANDERING HET EUROPESE PROGRAMMA IN GEMAKKELIJKE TAAL.

VOOR VERANDERING HET EUROPESE PROGRAMMA IN GEMAKKELIJKE TAAL. VOOR VERANDERING HET EUROPESE PROGRAMMA IN GEMAKKELIJKE TAAL. VOOR VERANDERING NEDERLAND WERKT SAMEN MET ANDERE LANDEN DIE IN DE BUURT LIGGEN. DIE LANDEN LIGGEN IN EUROPA. DIE SAMENWERKING NOEMEN WE DE

Nadere informatie

Wat doet Den Haag voor jou? En wat kan jíj doen voor jouw stad? ************************************************************************

Wat doet Den Haag voor jou? En wat kan jíj doen voor jouw stad? ************************************************************************ VOORKANT JONG IN DEN HAAG 2011-2014 Wat doet Den Haag voor jou? En wat kan jíj doen voor jouw stad? ************************************************************************ [Binnenpagina, soort paspoort,

Nadere informatie

Europa. De plannen van D66 voor Europa Begrijpelijke versie. Tekst: D66 en Merel van Beeren

Europa. De plannen van D66 voor Europa Begrijpelijke versie. Tekst: D66 en Merel van Beeren Voor Europa De plannen van D66 voor Europa Begrijpelijke versie Tekst: D66 en Merel van Beeren 1 De plannen van D66 voor Europa D66 vindt Europa heel belangrijk. Wij denken dat Nederland sterker is als

Nadere informatie

Overal waar mensen wonen, gebeurt wel eens wat.

Overal waar mensen wonen, gebeurt wel eens wat. Overlast Overal waar mensen wonen, gebeurt wel eens wat. De tv staat te hard, de vuilniszakken blijven te lang liggen, de takken in de tuin hangen over Toch is er een groot verschil tussen ergens last

Nadere informatie

Samenleven doe je niet alleen!

Samenleven doe je niet alleen! Samenleven doe je niet alleen! Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal CDA Westerkwartier 2019 2023 Op 21 november 2018 mogen we weer naar de stembus om te stemmen. Deze keer voor de gemeenteraad van de

Nadere informatie

Deel 3: Wie heeft het in Europa voor het zeggen?

Deel 3: Wie heeft het in Europa voor het zeggen? Deel : Wie heeft het in Europa voor het zeggen?. Raadje plaatje Net zoals een gemeente, een provincie en een land bestuurd worden, wordt ook de Europese Unie geleid door politici. Ze werken in verschillende

Nadere informatie

LICHT, CAMERA, ACTIE. 30 Supergeheime Fototips. ( Niet voor volwassenen! )

LICHT, CAMERA, ACTIE. 30 Supergeheime Fototips. ( Niet voor volwassenen! ) LICHT, CAMERA, ACTIE 30 Supergeheime Fototips ( Niet voor volwassenen! ) - 2 - Voorwoord Speciaal omdat het zomer is zal ik het niet te lang maken. We hebben namelijk veel leukere dingen te doen wanneer

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Speciale editie verkiezingen Maart 2018 Van de redactie Hallo allemaal, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet! Zoals je misschien weet zijn er op woensdag 21 maart verkiezingen voor de gemeenteraad.

Nadere informatie

VOORSTELLING DE KINDER- & JEUGDBURGEMEESTER DEN HAAG

VOORSTELLING DE KINDER- & JEUGDBURGEMEESTER DEN HAAG VOORSTELLING DE KINDER- & JEUGDBURGEMEESTER DEN HAAG Kom op bezoek bij Kinder- & Jeugdburgemeester YoZyAsz en zijn gevolg en word even raadslid van Den Haag. Maak, met jouw partij, jullie eigen plan voor

Nadere informatie

We geven de buurt een boost. 3 de en 4 de leerjaar

We geven de buurt een boost. 3 de en 4 de leerjaar We geven de buurt een boost 3 de en 4 de leerjaar INLEIDING 2 Binnenkort doen we samen met Opsinjoren een poetsactie in de buurt van onze school. We zorgen mee voor een propere buurt die er dan weer piekfijn

Nadere informatie

In Arnhem worden op woensdag 21 maart gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Je mag dan stemmen welke mensen in de gemeenteraad komen.

In Arnhem worden op woensdag 21 maart gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Je mag dan stemmen welke mensen in de gemeenteraad komen. Gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 21 maart In Arnhem worden op woensdag 21 maart gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Je mag dan stemmen welke mensen in de gemeenteraad komen. Wat vind jij belangrijk?

Nadere informatie

Wie bestuurt het land?

Wie bestuurt het land? Wie bestuurt het land? 2 Nederland is een democratie. Een belangrijk kenmerk van een democratie is een parlement. In zo n parlement zitten mensen die door de bevolking zijn gekozen. Zij zitten namens een

Nadere informatie

Vragenlijst tieners. Algemene vragen. Waar woon jij?

Vragenlijst tieners. Algemene vragen. Waar woon jij? Vragenlijst tieners Algemene vragen Waar woon jij? Eerst willen we graag weten waar je woont. Sommige kinderen wonen in 2 huizen, bij mama en papa. Als dat zo is, dan mag je één huis kiezen. Woon jij in..?

Nadere informatie

Twenterand 21 maart 2018 Stem voor verandering

Twenterand 21 maart 2018 Stem voor verandering Twenterand 21 maart 2018 Stem voor verandering 1 Mijn naam is Stephan Reusken. Ik zit in de gemeenteraad voor de politieke partij Partij van de Arbeid. In deze folder leg ik op een eenvoudige manier uit

Nadere informatie

De zak. van. Sinterklaas. Maarten Stevens

De zak. van. Sinterklaas. Maarten Stevens De zak van Sinterklaas Rollen: Sinterklaas: Hoofdpiet: Sinterklaas is Tja Behoeft geen verdere uitleg! Hoofdpiet is al een tijdje Hoofdpiet en moet er voor zorgen dat alles goed gaat. Dat is een belangrijke

Nadere informatie