Wethouder van Financiën en Stadsbeheer

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wethouder van Financiën en Stadsbeheer"

Transcriptie

1 Wethouder van Financiën en Stadsbeheer Sander Dekker Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van de Commissie Bestuur De voorzitter van de Commissie Ruimte Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk PBS/ RIS Doorkiesnummer adres Aantal bijlagen Onderwerp Kantorenmarkt, ontwikkelingen en WOZ-waarde Datum 17 april 2012 Geachte voorzitter, In de commissies Ruimte en Bestuur van woensdag 18 januari 2012 is gesproken over de ontwikkelingen in Den Haag en de maatregelen die kunnen worden genomen om de leegstand van kantoren terug te dringen. In de commissies zijn daarbij vragen gesteld over de rol van de WOZ-waardebepaling bij deze ontwikkelingen. Gevraagd is in hoeverre het aspect leegstand een rol speelt in de WOZ-waardebepaling. Ook is gevraagd in hoeverre de bepaling van de WOZ-waarde van invloed is op de marktwaardebepaling en vervolgens bij de bereidheid van eigenaren om af te waarderen op de boekwaarde van kantoorgebouwen. Dat laatste zou een belemmerende factor zijn voor nieuwe ontwikkelingen in een kantoorgebouw en/of ander gebruik. In de media is veel aandacht voor de ontwikkelingen op de kantorenmarkt en de toename van de leegstand van kantoren. Ook Den Haag kampt, zoals veel gemeenten, met een leegstand van kantoren. Door de economische crisis, demografische ontwikkelingen en het Nieuwe Werken (niet tijd- en plaatsgebonden) is er sprake van een dalende vraag naar kantoorruimte. Een deel van de voorraad zal hierdoor structureel leegstaan. Overigens is in Den Haag de leegstand tot op heden relatief laag. Graag maak ik van deze gelegenheid gebruik om u te informeren hoe de kantoren in Den Haag voor de Wet WOZ worden gewaardeerd. Ook informeer ik u met deze commissiebrief over de rol van de WOZ-waarde bij de ontwikkelingen op de kantorenmarkt. Waardebepaling Wet WOZ Bij de waardebepaling voor de Wet WOZ wordt uitgegaan van de waarde in het economische verkeer. De waarde in het economische verkeer is de veronderstelde prijs die een redelijk handelende verkoper en een redelijk handelende koper na een zorgvuldige voorbereiding zouden overeenkomen bij een veronderstelde verkoop. Daarnaast wordt bij de WOZ-waardebepaling uitgegaan van twee in de wetgeving verankerde veronderstellingen, ook wel waarderingsficties genaamd. Het gaat om:

2 1. de fictie dat het volledige eigendom van een object wordt overgedragen (vrij en onbezwaard, dus geen erfpacht ed.) en 2. de fictie dat een object onmiddellijk en in volle omvang in gebruik kan worden genomen. Met verhuur of verpachting van het object wordt bij de WOZ-waardebepaling dus geen rekening gehouden. De waarderingsficties in de Wet WOZ zorgen voor een uniforme en objectieve waardering van objecten voor belastingheffing. Dit leidt ertoe dat twee identieke, naast elkaar gelegen kantoorgebouwen dezelfde WOZ-waarde hebben, ook wanneer het ene pand verhuurd is en het andere leeg staat. De WOZ-waarde wordt jaarlijks bepaald naar het waardeniveau en de staat van het pand op de waardepeildatum. Voor 2012 is de waardepeildatum 1 januari Bij de WOZ-waardebepaling wordt uitgegaan van een aantal in de wet vastgelegde veronderstellingen die zorgen voor een landelijk uniforme en objectieve waardering ten behoeve van belastingheffing. WOZ-waarde en leegstand Kantoren worden voor de Wet WOZ getaxeerd op basis van de huurwaarde-kapitalisatiemethode. Bij deze taxatiemethodiek wordt de geschatte bruto huurwaarde vermenigvuldigd met een berekende kapitalisatiefactor. 1 Gebruik en leegstand werken door in de getaxeerde waarde. Wanneer leegstand in de verhuurmarkt leidt tot lagere huurprijzen, dan wordt bij de WOZ-taxaties uitgegaan van deze lagere huurprijzen. Bij de berekening van de kapitalisatiefactor is het leegstandsrisico een belangrijk element. De Wet WOZ gaat hierbij uit van het zogeheten objectieve leegstandsrisico. Dit is het gemiddelde (structurele) leegstandsrisico van een bepaald type kantoorgebouw op een bepaalde locatie. Als een kantoorgebouw in de markt een hoger objectief leegstandsrisico heeft door bijvoorbeeld een minder gunstige locatie, krijgt dit gebouw ten opzichte van een identiek gebouw met een lager leegstandsrisico een lagere WOZ-waarde. Voor de WOZ-waardebepaling hebben beide kantoorgebouwen een verschillend (objectief) leegstandsrisico en krijgen om die reden verschillende WOZ-waarden. De kwaliteit van de locatie en de aard/kwaliteit van het kantoorgebouw zijn belangrijke factoren die het risico op structurele leegstand bepalen. Als op de waardepeildatum op een bepaalde locatie nagenoeg alle kantoorgebouwen zijn verhuurd, is het objectieve leegstandsrisico laag (ook voor het kantoorgebouw op die locatie dat leeg staat). De WOZ-waarde van kantoorgebouwen wordt dus afgeleid van in de markt gerealiseerde verkoop- en verhuurtransacties. Bij de waardering wordt rekening gehouden met het gemiddelde leegstandsrisico van een bepaald type kantoorgebouw op een bepaalde locatie. 1 De kapitalisatiefactor geeft het aantal keer de jaarhuur aan dat men bij verkoop wil ontvangen of bij koop bereid is te betalen.

3 WOZ-waarde en marktwaarde De WOZ-waarde vertegenwoordigt de objectieve marktwaarde op de waardepeildatum. Objectief wil zeggen dat moet worden uitgegaan van de hiervoor genoemde waarderingsficties (volledig eigendom, en onmiddellijk en in volle omvang in gebruik te nemen) en dat rekening moet worden gehouden met de marktomstandigheden, waaronder het gemiddelde leegstandsrisico voor dat type kantoorgebouw op die locatie. Een eigenaar van een kantoorgebouw heeft in de realiteit echter vaak met andere dan de in de Wet WOZ genoemde omstandigheden te maken, zoals een lopend huurcontract met een lage huurprijs of een beperkt zakelijk recht (erfpacht, vruchtgebruik e.d.). Bovendien heeft een eigenaar te maken met de actuele situatie, terwijl de WOZ-waarde wordt bepaald naar het waardeniveau op de waardepeildatum die in het verleden ligt. De werkelijke marktwaarde van dat kantoorgebouw ligt dan hoger of lager dan de WOZ-waarde doordat de condities niet aansluiten op de uitgangspunten van de Wet WOZ. De marktwaarde van een kantoorgebouw kan, afhankelijk van de werkelijke condities, hoger maar ook lager zijn dan de WOZ-waarde, die uitgaat van fictieve omstandigheden die in de wet zijn vastgelegd. WOZ-waarde en boekwaarde Door de Wet werken aan winst (2007) is de WOZ-waarde van belang geworden voor de afschrijving op gebouwen als bedrijfsmiddel in de vennootschapsbelasting en in de inkomstenbelasting. Het gebruik van de WOZ-waarde leidt tot een beperking bij de fiscale afschrijving op gebouwen. Bij de berekening van de belastbare winst mogen ondernemingen alleen nog afschrijven als de fiscale boekwaarde van een gebouw hoger is dan de zogenaamde bodemwaarde. De bodemwaarde is gekoppeld aan de WOZ-waarde. Bij gebouwen die verhuurd worden is de bodemwaarde gelijk aan 100 procent van de WOZ-waarde en bij gebouwen die de onderneming zelf gebruikt is de bodemwaarde 50 procent van de WOZ-waarde. De afschrijving stopt als de (fiscale) boekwaarde van het gebouw beneden de bodemwaarde zakt. Door de koppeling aan de bodemwaarde, stelt de WOZ-waarde uitsluitend de kaders voor de grootte van de fiscale afschrijving. De WOZ-waarde bepaalt niet de boekwaarde van een kantoorgebouw. De WOZ-waarde beperkt de fiscale afschrijving van kantoorgebouwen voor belastingheffing. De WOZ-waarde bepaalt niet de boekwaarde van een gebouw. De boekwaarde kan zowel lager dan, gelijk aan of hoger zijn dan de WOZ-waarde. Voorbeeld Ondernemer Pietersen heeft een kantoorpand zelf in gebruik. Per 1 januari 2011 is de fiscale boekwaarde van het pand , de normale jaarlijkse afschrijving bedraagt Per 1 januari 2011 is de WOZ-waarde van het pand Afschrijving 2011 De bodemwaarde van het kantoorpand bedraagt voor de heer Pietersen (pand in eigen gebruik) 50% van de WOZ-waarde ( ) = De heer Pietersen kan in 2011 niet de gebruikelijke op het pand afschrijven. De maximale afschrijving over 2011 bedraagt , het verschil tussen de fiscale boekwaarde ( ) en de bodemwaarde ( ).

4 WOZ-waarde leegstaande kantoorgebouwen Als knelpunt voor transformatie van leegstaande kantoorgebouwen naar nieuwe functies wordt door vastgoedeigenaren vaak genoemd dat deze panden voor te veel geld in de boeken staan. De hoge boekwaarde wordt toegeschreven aan een te hoge WOZ-waardering van leegstaande kantoorgebouwen in samenhang met de fiscale regelgeving die het niet toestaat kantoorgebouwen fiscaal af te schrijven tot een waarde lager dan de WOZ-waarde. Dit beeld wordt bevestigd in het rapport "Transformatie kantoren gaat niet vanzelf". Dit rapport is opgesteld in opdracht van het Ministerie van BZK in samenwerking met acht Nederlandse gemeenten en gaat onder meer in op de vraag hoe het komt dat transformatie niet vanzelf op gang komt. Het rapport constateert dat er een tegenstrijdig belang bij gemeenten aanwezig kan zijn: Een hoge WOZ-waarde is van belang voor de gemeentekas. Maar dit belemmert de eigenaar om de waarde van het gebouw af te boeken, daar dit fiscaal slechts is toegestaan tot de WOZ-waarde. De minister van Financiën, mr. drs. J.C. de Jager, heeft echter een andere zienswijze. In de brief van de minister aan de Tweede Kamer van 4 oktober 2011 over de problematiek op de kantorenmarkt (Kapitaaltekort Vastgoedmarkt) schrijft hij: Verhuurde kantoorruimte wordt fiscaal gewaardeerd op historische kostprijs minus de afschrijvingen (indien de WOZ-waarde een fiscale afschrijvingsmogelijkheid toestaat) of lagere marktwaarde. Een afwaardering naar lagere marktwaarde kan aan de orde zijn als sprake is van leegstand. De WOZ-waarde vormt bij een dergelijke afwaardering geen belemmering. Dat afwaarderingsverlies is fiscaal aftrekbaar. Als de leegstaande kantoorruimte vervolgens weer wordt verhuurd, moet het eerder in aanmerking genomen afwaarderingsverlies worden teruggenomen. Bij de beantwoording van schriftelijke vragen van de Tweede Kamer (d.d. 26 januari 2012) over de fiscale behandeling van transformatie van kantoorpanden, is deze laatste zienswijze door de staatssecretaris van Financiën bevestigd. In de beantwoording geeft de staatssecretaris het volgende aan: Het klopt dat vastgoedbeleggers verhuurde onroerende zaken voor de belastingheffing kunnen afschrijven tot de WOZwaarde. Daarnaast kan een incidentele afwaardering naar lagere marktwaarde aan de orde zijn als de marktwaarde lager is dan de WOZ-waarde, bijvoorbeeld in geval van (langdurige) leegstand. Dit afwaarderingsverlies, dat dus niet wordt beperkt door de WOZ-waarde, is fiscaal aftrekbaar. De WOZ-waarde vormt geen belemmering bij een afwaardering van een kantoorgebouw naar een lagere marktwaarde als er bijvoorbeeld sprake is van (langdurige) leegstand. Dat afwaarderingsverlies is fiscaal aftrekbaar. Conclusie In deze commissiebrief heb ik u geïnformeerd over het bepalen van de WOZ-waarde van kantoorgebouwen en de rol van de WOZ-waarde bij de ontwikkelingen op de kantorenmarkt. Door een afnemende en gewijzigde vraagbehoefte, onder andere veroorzaakt door de recessie, de bezuinigingen bij de rijksoverheid en de invoering van het flexwerken, staan veel kantoren leeg. Dit is een landelijke tendens. Bij het bepalen van de WOZ-waarde van kantoorgebouwen wordt rekening gehouden met de invloed van gebruik en leegstand, zowel via de taxatie van de huurwaarde, als via de berekening van de kapitalisatiefactor. De WOZ-waarde is gebaseerd op in de kantorenmarkt gerealiseerde transacties van huurprijzen en verkoopprijzen. Met de invoering van de Wet werken aan winst (2007) is de WOZ-waarde van belang voor de mate waarin een ondernemer fiscaal mag afschrijven voor belastingheffing. Fiscale afschrijving van een kantoorgebouw is sindsdien mogelijk tot de zogenaamde bodemwaarde die gekoppeld is aan de WOZ-waarde. Fiscale

5 afwaardering naar een lagere marktwaarde is toegestaan als er bijvoorbeeld sprake is van (langdurige) leegstand. De WOZ-waarde vormt bij een dergelijke afwaardering geen belemmering. Hieruit volgt dat er geen relatie is tussen de WOZ-waarde en de boekwaarde van een kantoorgebouw. Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Met vriendelijke groet, Sander Dekker Wethouder Financiën en Stadsbeheer

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Directie Algemene Fiscale Politiek Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus

Nadere informatie

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld? In dit document vindt u antwoorden op onderstaande vragen 1. Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld? 2. Waarvoor wordt de WOZ-waarde gebruikt? 3. Taxatieverslag 4. Hoe wordt de waarde van mijn pand vastgesteld

Nadere informatie

ons kenmerk bijlage(n) datum 08.5550 RK 21 november 2008

ons kenmerk bijlage(n) datum 08.5550 RK 21 november 2008 Nyenrode Real Estate Center de heer prof.dr. T.M. Berkhout MRE MRICS de heer prof.dr. A.C. Hordijk Straatweg 25 3621 BG Breukelen ons kenmerk bijlage(n) datum 08.5550 RK 21 november 2008 betreft: Reactie

Nadere informatie

Onderzoek WOZ-taxaties grote kantoorobjecten

Onderzoek WOZ-taxaties grote kantoorobjecten WAARDERINGSKAMER NOTITIE Betreft: Onderzoek WOZ-taxaties grote kantoorobjecten Datum: 23 november 2010 Bijlage(n): - 1. Inleiding De Waarderingskamer houdt toezicht op de uitvoering van de Wet waardering

Nadere informatie

WOZ, WAW, BTW, en andere actualiteiten

WOZ, WAW, BTW, en andere actualiteiten WOZ, WAW, BTW, en andere actualiteiten WAARDERINGSKAMER mr. J.G.E.Gieskes Programma Feiten over de WOZ Uitgangspunten WOZ-waardering Werken aan winst Omzetbelasting Informeel contact Randvoorwaarden van

Nadere informatie

Adviseren over vaststellen tarieven onroerende-zaakbelastingen

Adviseren over vaststellen tarieven onroerende-zaakbelastingen Aan de leden van de commissie Vergadering d.d. Casenummer Notitienummer Commissienotitie Middelen 14 maart 2013 AB13.00145 CN2013.009 Gemeente Bussum Adviseren over vaststellen tarieven onroerende-zaakbelastingen

Nadere informatie

Waardering van gemeentelijk Vastgoed

Waardering van gemeentelijk Vastgoed Waardering van gemeentelijk Vastgoed Dordrecht, 5 juni 2015 Sake van den Berg MSc MRICS RTsv RMT (RICS Registered Valuer) Wouter van den Wildenberg MSc 1 Inhoud Impressie voor gemeentelijk vastgoed actuele

Nadere informatie

College VU Amsterdam. Taxeren van kantoren. drs. E.F. Halter MRICS ehalter@dtz.nl 030 252 4545

College VU Amsterdam. Taxeren van kantoren. drs. E.F. Halter MRICS ehalter@dtz.nl 030 252 4545 College VU Amsterdam Taxeren van kantoren drs. E.F. Halter MRICS ehalter@dtz.nl 030 252 4545 1 Taxeren 2 1. Theorie 2. Praktijk 1. Theorie 3 1. Theorie 1a. Theorie Wat is waarde? 4 1b. Doel 1c. Waardebegrip

Nadere informatie

ECLI:NL:RBAMS:2016:8488

ECLI:NL:RBAMS:2016:8488 ECLI:NL:RBAMS:2016:8488 Instantie Rechtbank Amsterdam Datum uitspraak 28-11-2016 Datum publicatie 04-01-2017 Zaaknummer AWB - 16 _ 264 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Bestuursrecht

Nadere informatie

Veelgestelde vragen. Veel gestelde vragen over de WOZ.

Veelgestelde vragen. Veel gestelde vragen over de WOZ. Veelgestelde vragen Veel gestelde vragen over de WOZ. 1. Wat is de Wet WOZ? 2. Wat is een WOZ-beschikking? 3. Hoe is de waarde op de beschikking tot stand gekomen? 4. Hoe worden de grenzen van mijn object

Nadere informatie

Wijziging waardering vastgoed in het MKB. Per boekjaar 2016

Wijziging waardering vastgoed in het MKB. Per boekjaar 2016 Wijziging waardering vastgoed in het MKB Per boekjaar 2016 2017 Koninklijke NBA Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt in

Nadere informatie

Waardering van vastgoedbeleggingen in de balans, ofwel: hoe goed wilt u zich voordoen? :25

Waardering van vastgoedbeleggingen in de balans, ofwel: hoe goed wilt u zich voordoen? :25 Waardering van vastgoedbeleggingen in de balans, ofwel: hoe goed wilt u zich voordoen? 11-09-2018 07:25 Een vennootschap die bij het waarderen van een vastgoedbelegging een keuze maakt uit drie waarderingsstelsels

Nadere informatie

Datum 06 maart 2012 Betreft Kamervragen van het lid Karabulut (SP) over de WOZ-beschikking voor huurders

Datum 06 maart 2012 Betreft Kamervragen van het lid Karabulut (SP) over de WOZ-beschikking voor huurders > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Schedeldoekshaven 200 2511 EX Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag

Nadere informatie

www.pwc.nl Pauzelandschappen KISS 15 januari 2013

www.pwc.nl Pauzelandschappen KISS 15 januari 2013 www.pwc.nl Pauzelandschappen KISS 15 januari 2013 Inhoud 1. Inleiding 2. Theorie 2.1. bedrijfseconomisch 2.2. fiscaal 3. Aandachtspunten 3.1. bedrijfseconomisch 3.2. fiscaal 4. Stellingen 2 Inleiding -

Nadere informatie

ECLI:NL:RBARN:2012:BX0442

ECLI:NL:RBARN:2012:BX0442 ECLI:NL:RBARN:2012:BX0442 Instantie Rechtbank Arnhem Datum uitspraak 03-07-2012 Datum publicatie 05-07-2012 Zaaknummer AWB 11/5490 Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie

Nadere informatie

Naar aanleiding van de vragen die u hebt gesteld in uw onderstaande van 15

Naar aanleiding van de vragen die u hebt gesteld in uw onderstaande  van 15 ----- Original Message ----- From: Uijens, AJM (Alphons) (DB/AV) To: Sent: Tuesday, March 16, 2010 5:21 PM Subject: RE: art 10a U.B. Sw.; leegwaarderatio Geachte heer Nobel, Naar aanleiding van de vragen

Nadere informatie

TE GEBRUIKEN WAARDEBEGRIPPEN BIJ TAXATIE VAN ONROEREND GOED; januari 2001

TE GEBRUIKEN WAARDEBEGRIPPEN BIJ TAXATIE VAN ONROEREND GOED; januari 2001 TE GEBRUIKEN WAARDEBEGRIPPEN BIJ TAXATIE VAN ONROEREND GOED; januari 2001 Inleiding Dit overzicht behandelt voornamelijk de definiëring van de meest voorkomende waardebegrippen, voor zover het gebruik

Nadere informatie

De invloed van de WOZ in de corporatiemarkt.

De invloed van de WOZ in de corporatiemarkt. De invloed van de WOZ in de corporatiemarkt. STELLING De WOZ waarde geeft een goed beeld van de marktwaarde van uw objecten Groen of Rood (neutraal bestaat niet!) 2 BsGW stelt zich voor Wie zijn we en

Nadere informatie

Model taxatieverslag woningen dat is opgenomen in de bijlage bij deze regeling.

Model taxatieverslag woningen dat is opgenomen in de bijlage bij deze regeling. Artikel Het in bijlage 4 van de Uitvoeringsregeling instructie waardebepaling Wet waardering onroerende zaken opgenomen Model taxatieverslag woningen wordt vervangen door het Model taxatieverslag woningen

Nadere informatie

Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01086 RV2011-122

Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01086 RV2011-122 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01086 RV2011-122 Gemeente Bussum Vaststellen tarieven onroerende-zaakbelastingen 2012 Brinklaan 35 Postbus 6000

Nadere informatie

Tuchtcollege van de Stichting Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT)

Tuchtcollege van de Stichting Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) Dossiernummer: 20180910 Datum: 24 januari 2019 UITSPRAAK Tuchtcollege van de Stichting Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) Partijen: A, wonende te Z, klager, tegen: B MSc MSRE RT, gevestigd te

Nadere informatie

Nota aan burgemeester en wethouders

Nota aan burgemeester en wethouders Nota aan burgemeester en wethouders Vergadering: 19-11-2013 Portefeuillehouder: mw. A.J.A. van de Ven Onderwerp Verkoop bloot eigendom van bedrijfspanden en losse garages Samenvatting Op 16 december 2008

Nadere informatie

Schriftelijke vragen. Toelichting door vragensteller:

Schriftelijke vragen. Toelichting door vragensteller: Gemeenteraad Schriftelijke vragen Jaar 2017 Datum akkoord Publicatiedatum 2017 ONDE EMBAGO TOT 12 MEI 2017 Onderwerp Beantwoording aanvullende schriftelijke vragen van het lid Van Osselaer van 15 maart

Nadere informatie

Fiscaal memorandum voor participaties in Terra Vitalis met betrekking tot het belastingjaar 2009

Fiscaal memorandum voor participaties in Terra Vitalis met betrekking tot het belastingjaar 2009 Fiscaal memorandum voor participaties in Terra Vitalis met betrekking tot het belastingjaar 2009 Inleiding Participeren in het beleggingsobject Terra Vitalis kan gevolgen hebben voor uw belastingpositie

Nadere informatie

WOZ-waardering NSW-landgoederen ingrijpend gewijzigd

WOZ-waardering NSW-landgoederen ingrijpend gewijzigd WOZ-waardering NSW-landgoederen ingrijpend gewijzigd De voorschriften voor het bepalen van de WOZwaarden van landgoederen die gerangschikt zijn onder de Natuurschoonwet 1928 (NSW) zijn gewijzigd. Dit valt

Nadere informatie

Model Taxatieverslag Woningen

Model Taxatieverslag Woningen Model Taxatieverslag Woningen Locatie woning Straatnaam Huisnummer Postcode Woonplaats * 1 Foto getaxeerde woning WOZ-objectnummer Waardepeildatum 1 januari 20.. Toestandspeildatum 1 januari 20.. Vastgestelde

Nadere informatie

Leegstand kantoren. Met artikelen over financiële, juridische en strategische aspecten bij leegstaande kantoren

Leegstand kantoren. Met artikelen over financiële, juridische en strategische aspecten bij leegstaande kantoren Leegstand kantoren Met artikelen over financiële, juridische en strategische aspecten bij leegstaande kantoren Inhoud Voorwoord 3 Financiële en juridische aspecten bij leegstaande kantoren Juridische aspecten

Nadere informatie

De fiscale aspecten van een onroerende recreatiewoning

De fiscale aspecten van een onroerende recreatiewoning De fiscale aspecten van een onroerende recreatiewoning Hieronder wordt ingegaan op de fiscale consequenties van de aankoop en het bezit van een recreatiewoning die zodanig met de (onder)grond is verbonden

Nadere informatie

Fiscaal memorandum voor participaties in Terra Vitalis met betrekking tot het belastingjaar 2010

Fiscaal memorandum voor participaties in Terra Vitalis met betrekking tot het belastingjaar 2010 Fiscaal memorandum voor participaties in Terra Vitalis met betrekking tot het belastingjaar 2010 Inleiding Participeren in het beleggingsobject Terra Vitalis kan gevolgen hebben voor uw belastingpositie

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag. Datum 20 mei 2019

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag. Datum 20 mei 2019 > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Uw kenmerk 2019Z05745

Nadere informatie

Casusboekje. vastgoed fiscaal. Berkhout Van der Paardt

Casusboekje. vastgoed fiscaal. Berkhout Van der Paardt Casusboekje vastgoed fiscaal Berkhout Van der Paardt V o o r w o o r d De kloof die soms gaapt tussen theorie en praktijk wordt het beste overbrugd met voorbeelden. Alleen zo kan de dorre letter van de

Nadere informatie

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 11G200479 420138 / 420138. J.W. Hofman T.H. Timmers. Lease kantoorgebouw Hazenweg (stadskantoor). 08 Inwoners en bestuur

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 11G200479 420138 / 420138. J.W. Hofman T.H. Timmers. Lease kantoorgebouw Hazenweg (stadskantoor). 08 Inwoners en bestuur SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 11G200479 420138 / 420138 J.W. Hofman T.H. Timmers PF Mu ONDERWERP AGENDANUMMER Lease kantoorgebouw Hazenweg (stadskantoor).

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 DE Den Haag. Datum: 4 oktober 2011 Betreft: Kapitaaltekort Vastgoedmarkt

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 DE Den Haag. Datum: 4 oktober 2011 Betreft: Kapitaaltekort Vastgoedmarkt > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 DE Den Haag Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Taxatiewijzer Kapitalisatiefactor

Taxatiewijzer Kapitalisatiefactor Taxatiewijzer Kapitalisatiefactor Waardepeildatum 1 januari 2007 Colofon Taxatiewijzer Kapitalisatiefactor, waardepeildatum 1 januari 2007 Deze taxatiewijzer is een uitgave van de Vereniging van Nederlandse

Nadere informatie

WOZ in de vennootschapsbelasting

WOZ in de vennootschapsbelasting www.pwc.nl WOZ in de vennootschapsbelasting Vpb en de Wet WOZ 18 Agenda 1. Wie ben ik? 2. Wat zien wij in de markt rondom vastgoed? 3. WOZ in relatie tot de Vennootschapsbelasting A. Openingsbalans B.

Nadere informatie

Taxatieverslag Woning

Taxatieverslag Woning Taxatieverslag Woning Locatie woning Boostenstraat Huisnummer 35 6412 ZS WOZ-Objectnummer 91700075954 Toestandspeildatum: 01-01-2016 Indien sprake is van een aan- of verbouwing in 2016 is de toestandspeildatum

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA DEN HAAG Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Kenmerk Uw kenmerk Datum 9 november 2018 Betreft

Nadere informatie

Oppervlakte garage doet ertoe voor WOZ-waarde

Oppervlakte garage doet ertoe voor WOZ-waarde Rapport Gemeentelijke Ombudsman Oppervlakte garage doet ertoe voor WOZ-waarde Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam 25 januari 2013 RAI30I08 Samenvatting Bij de flats aan de Van Nijenrodeweg in Amsterdam

Nadere informatie

Werkinstructie taxatierapport voor Bijzonder Beheer

Werkinstructie taxatierapport voor Bijzonder Beheer Werkinstructie taxatierapport voor Bijzonder Beheer Introductie Vanaf 1 januari 2011 is het verplicht voor NHG zaken om ook taxaties in het kader van Bijzonder Beheer te laten valideren. Het is dan ook

Nadere informatie

Antwoorden. Onderwerp: Beantwoording vragen van de fractie Velsen lokaal over Wet Waardering Onroerende Zaken(WOZ) en Onroerend Zaken Belasting(OZB)

Antwoorden. Onderwerp: Beantwoording vragen van de fractie Velsen lokaal over Wet Waardering Onroerende Zaken(WOZ) en Onroerend Zaken Belasting(OZB) Vragen van de raad Raadsvragen 19 van 2011 Antwoorden Datum 05-04-2011 Registratienummer Rs11.00335 Portefeuillehouder R. Vennik Onderwerp: Beantwoording vragen van de fractie Velsen lokaal over Wet Waardering

Nadere informatie

Voorbeeldstraat 1 17-12-2014

Voorbeeldstraat 1 17-12-2014 Voorbeeldstraat 1 17-12-2014 Pagina 1/11 Inhoudsopgave 1. Huidige situatie 2. Rendementsverloop 3. Toelichting Box 3 heffing 3.1 Oude methode: Box 3 heffing 3.2 Nieuwe methode: Box 3 heffing 4. Uw huidige

Nadere informatie

ER Capital Vastgoedfonds BV Halfjaarverslag 2011 juli 2011

ER Capital Vastgoedfonds BV Halfjaarverslag 2011 juli 2011 ER Capital Vastgoedfonds BV Halfjaarverslag 2011 juli 2011 Profiel & strategie ER Capital Vastgoedfonds BV investeert in kleinschalig commercieel vastgoed, voornamelijk in kantooren bedrijfspanden. Het

Nadere informatie

Uitstel van belastingheffing

Uitstel van belastingheffing Tax management Uitstel van belastingheffing Belastingadvies Om te kunnen investeren, stellen ondernemers de heffing van belasting graag uit naar een later moment. In de belastingwetgeving en belastingrechtspraak

Nadere informatie

Taxeren en waarderen bewezen misvattingen en valkuilen in de fiscale praktijk

Taxeren en waarderen bewezen misvattingen en valkuilen in de fiscale praktijk Dia 1 Taxeren en waarderen bewezen misvattingen en valkuilen in de fiscale praktijk Prof. dr. Tom M. Berkhout MRE MRICS PT Finance, Bouw- en vastgoedcursus, Slot Zeist, 16 mei 2017 Dia 2 TMB 5-2017 2 Dia

Nadere informatie

Samenvatting notitie huisvesting GGD Zuid Limburg

Samenvatting notitie huisvesting GGD Zuid Limburg Samenvatting notitie huisvesting GGD Zuid Limburg 17 december 2013 Het huisvestingstraject van de GGD Zuid Limburg kent een aantal actuele ontwikkelingen met financiële gevolgen voor de. Achtereenvolgens

Nadere informatie

ECGF/U200902279 Lbr. 09/124

ECGF/U200902279 Lbr. 09/124 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 uw kenmerk bijlage(n) 1 betreft Communicatie WOZ-beschikking 2010 ons kenmerk ECGF/U200902279 Lbr. 09/124 datum 5

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 32 013 Toekomst financiële sector Nr. 19 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag,

Nadere informatie

Brief aan de raad inzake leegstandsbeleid en afdoening moties

Brief aan de raad inzake leegstandsbeleid en afdoening moties B en W nr. 14.0909 d.d. 14-10-2014 Onderwerp Brief aan de raad inzake leegstandsbeleid en afdoening moties Besluiten:Behoudens advies van de commissie 1. Bijgaande brief waarin het college een standpunt

Nadere informatie

Taxatiewijzer en kengetallen DEEL 24 Huurwaardekapitalisatie

Taxatiewijzer en kengetallen DEEL 24 Huurwaardekapitalisatie Taxatiewijzer en kengetallen DEEL 24 Huurwaardekapitalisatie Waardepeildatum 1 januari 2012 Colofon Taxatiewijzer Kapitalisatiefactor, waardepeildatum 1 januari 2012 Deze taxatiewijzer is een uitgave van

Nadere informatie

Vastgoed en WOZ-waarde

Vastgoed en WOZ-waarde Weekblad voor Fiscaal Recht, Vastgoed en WOZ-waarde Klik hier om het document te openen in een browser venster Vindplaats: WFR 2015/1394 Bijgewerkt tot: 17-11-2015 Auteur: Drs. J.E. van den Berg en G.H.T.

Nadere informatie

Overdrachtsbelasting. Maatstaf van heffing

Overdrachtsbelasting. Maatstaf van heffing Overdrachtsbelasting. Maatstaf van heffing 1 Overdrachtsbelasting. Maatstaf van heffing Belastingdienst/Centrum voor proces- en productontwikkeling, Sector Brieven & beleidsbesluiten Besluit van 19 februari

Nadere informatie

Houwd besc Huisvesting nader huisvesting nader beschouw Sligro Food Group heeft een uitgebreid

Houwd besc Huisvesting nader huisvesting nader beschouw Sligro Food Group heeft een uitgebreid huisvesting nader beschouwd Sligro Food Group heeft een uitgebreid vestigingennetwerk van voornamelijk supermarkten, zelfbedieningsgroothandels en distributiecentra. Van een deel van de vestigingen zijn

Nadere informatie

Ontvangen Griffie TI Beantwoording (technische) vragen tijdens uitleg belastingsystematiek

Ontvangen Griffie TI Beantwoording (technische) vragen tijdens uitleg belastingsystematiek Publiekshal Slotlaan 20, Zeist Telefoon 14 030 zeist@zeist.nl Postbus 513, 3700 AM Zeist www.zeist.nl www.twitter.com/gemeentezeist De leden van de Gemeenteraad Ontvangen Griffie 21-03-2013 13TI.0024 Datum

Nadere informatie

Fiscale aspecten onroerende zaken in box 3

Fiscale aspecten onroerende zaken in box 3 Fiscale aspecten onroerende zaken in box 3 FFP Forum, 4 april 2019 Ferd Beukers Jan Vrusch Fiscaal Juridisch Adviesbureau Programma Fiscale aspecten onroerende zaken in box 3 Inleiding Particuliere verhuur

Nadere informatie

Taxatiewijzer en kengetallen DEEL 24 Huurwaardekapitalisatie

Taxatiewijzer en kengetallen DEEL 24 Huurwaardekapitalisatie Taxatiewijzer en kengetallen DEEL 24 Huurwaardekapitalisatie Waardepeildatum 1 januari 2011 Colofon Taxatiewijzer Kapitalisatiefactor, waardepeildatum 1 januari 2011 Deze taxatiewijzer is een uitgave van

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Directie Algemene Fiscale Politiek Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus

Nadere informatie

Gemeentelijk WOZ-rapport

Gemeentelijk WOZ-rapport Gemeentelijk WOZ-rapport Adres Adres 8 en woonplaats KLEISTAD Gemeente Wijk Centrum Vogelenbuurt Bouwkundig Objectstatus Object in gebruik Bouwjaar(klasse) 1978 Inhoud (m3) 340 bruto Gebruiksoppervlak

Nadere informatie

Fiscale aspecten bij winstneming in vastgoed

Fiscale aspecten bij winstneming in vastgoed Fiscale aspecten bij winstneming in vastgoed PT Finance Donderdag 12 juni 2014 Drs. W.J.A. Ambergen Willie.ambergen@cms-dsb.com Donderdag 12 juni 2014 Afschrijvingen Willie Ambergen Vastgoedfiscalist partner

Nadere informatie

ECLI:NL:RBGRO:2006:AZ9227

ECLI:NL:RBGRO:2006:AZ9227 ECLI:NL:RBGRO:2006:AZ9227 Instantie Rechtbank Groningen Datum uitspraak 20-11-2006 Datum publicatie 23-02-2007 Zaaknummer AWB 06/372 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Belastingrecht

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Inkomstenbelasting. Vennootschapsbelasting. Afschrijvingen.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Inkomstenbelasting. Vennootschapsbelasting. Afschrijvingen. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 3992 16 maart 2010 Inkomstenbelasting. Vennootschapsbelasting. Afschrijvingen. 8 maart 2010 Nr. DGB2010/1188M Directoraat-Generaal

Nadere informatie

KANTORENVISIE REGIO AMSTERDAM JANUARI 2012

KANTORENVISIE REGIO AMSTERDAM JANUARI 2012 Amsterdam Zuidoost Daling opnameniveau 2011 Aanbod en leegstand Huurprijzen verder onder druk Beleggingsmarkt; Afname transactievolume Toekomstverwachting Deelgebieden Regio Amsterdam Onze jaarlijkse kantorenvisie

Nadere informatie

AAN de voorzitter van de commissie Ruimte. Geachte voorzitter, ter afhandeling van de motie 11M41

AAN de voorzitter van de commissie Ruimte. Geachte voorzitter, ter afhandeling van de motie 11M41 uw datum ons nummer onze datum verzonden inlichtingen bij sector/afdeling doorkiesnr. M. Evers RU/Stedelijke Ontwikkeling 0475-359 395 AAN de voorzitter van de commissie Ruimte bijlage(n) betreffende commissie-informatiebrief

Nadere informatie

PRIVACY BELEID. Wie zijn wij? Van welke van onze diensten maakt u gebruik? Opdracht (ver- of aankoop of huur/verhuur of taxatie)

PRIVACY BELEID. Wie zijn wij? Van welke van onze diensten maakt u gebruik? Opdracht (ver- of aankoop of huur/verhuur of taxatie) PRIVACY BELEID U komt met ons in aanraking in het kader van onze dienstverlening als makelaardij. Ten behoeve van deze dienstverlening verzamelen en gebruiken wij persoonlijke informatie van u. Dit doen

Nadere informatie

Uitspraak. Viditax (FutD), FutD GERECHTSHOF ARNHEM - LEEUWARDEN. locatie Arnhem nummer: 16/00615 uitspraakdatum: 8 augustus 2017

Uitspraak. Viditax (FutD), FutD GERECHTSHOF ARNHEM - LEEUWARDEN. locatie Arnhem nummer: 16/00615 uitspraakdatum: 8 augustus 2017 ECLI:NL:GHARL:2017:6778 Instantie Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Datum uitspraak 08-08-2017 Datum publicatie 18-08-2017 Zaaknummer 16/00615 Formele relaties Eerste aanleg: ECLI:NL:RBGEL:2016:2203, Bekrachtiging/bevestiging

Nadere informatie

Bestemmingsplannen in de Binckhorst (zie plattegrond in bijlage 1)

Bestemmingsplannen in de Binckhorst (zie plattegrond in bijlage 1) Wethouder van Verkeer, Binckhorst en Vlietzone P.W.M. Smit Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Ruimte Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk DSO/2013.1331

Nadere informatie

De financiële legpuzzel bij herbestemmen. Rick Meijer (MSc) r.meijer@bureaurekenruimte.nl

De financiële legpuzzel bij herbestemmen. Rick Meijer (MSc) r.meijer@bureaurekenruimte.nl De financiële legpuzzel bij herbestemmen Rick Meijer (MSc) r.meijer@bureaurekenruimte.nl Inhoud Het probleem: leegstand in cijfers Herbestemmen Keuzes huidige eigenaar Keuzes initiatiefnemer Keuzes gemeente

Nadere informatie

1 Ontwerp-Richtlijn 120 Prijsgrondslagen, paragraaf 4

1 Ontwerp-Richtlijn 120 Prijsgrondslagen, paragraaf 4 Postbus 7984 1008 AD Amsterdam RJ-Comm. 1006 PricewaterhouseCoopers Accountants N.V. Thomas R. Malthusstraat 5 1066 JR Amsterdam Postbus 90351 1006 BJ Amsterdam Telefoon (020) 568 66 66 Fax (020) 568 68

Nadere informatie

Taxatieverslag Woning

Taxatieverslag Woning Taxatieverslag Woning Locatie woning Huisnummer 59 3533 JH Locatieomschrijving WOZ-Objectnummer 34400086775 Waardepeildatum: 01-01-2017 Toestandspeildatum: 01-01-2017 Indien sprake is van een aan- of verbouwing

Nadere informatie

Tuchtcollege van de Stichting Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT)

Tuchtcollege van de Stichting Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) Dossiernummer: 20170622 Datum: 24 oktober 2017 UITSPRAAK Tuchtcollege van de Stichting Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) Partijen: Stichting A, hierna te noemen klaagster, tegen: B RT, register

Nadere informatie

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 'S-GRAVENHAGE

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 'S-GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 'S-GRAVENHAGE Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Stichting Stadsherstel Gorinchem te Gorinchem Financieel verslag 2017

Stichting Stadsherstel Gorinchem te Gorinchem Financieel verslag 2017 Stichting Stadsherstel te Financieel verslag 2017 Inhoudsopgave JAARVERSLAG Pagina 1 Samenstellingsverklaring 2 2 Doelstelling 3 3 Vaststelling jaarrekening 2017 3 4 Resultaatbestemming 3 JAARREKENING

Nadere informatie

De stappen tot de OZB-aanslag

De stappen tot de OZB-aanslag Start De stappen tot de OZB-aanslag Deze interactieve pdf laat zien hoe de gemeente Zuidplas komt tot de individuele OZB-aanslagen. De visualisatie laat zien uit welke stappen het proces bestaat. Door

Nadere informatie

Ministerie van Financiën T.a.v. Dhr. ir. E.D. Wiebes MBA Postbus EE DEN HAAG. Onderwerp: Btw bij transformatie. Geachte heer Wiebes,

Ministerie van Financiën T.a.v. Dhr. ir. E.D. Wiebes MBA Postbus EE DEN HAAG. Onderwerp: Btw bij transformatie. Geachte heer Wiebes, Postadres Postbus 620 2270 AP Voorburg Ministerie van Financiën T.a.v. Dhr. ir. E.D. Wiebes MBA Postbus 20201 2500 EE DEN HAAG Secretariaat Huize Middenburg Westeinde 28 2275 AE Voorburg Telefoon (070)

Nadere informatie

Zaaknummer: Datum: 15 april Uitspraak. in de zaak van: X wonende te C, hierna ook: Klager. tegen:

Zaaknummer: Datum: 15 april Uitspraak. in de zaak van: X wonende te C, hierna ook: Klager. tegen: Zaaknummer: 16-037 Datum: Uitspraak in de zaak van: X wonende te C, hierna ook: Klager tegen: Y handelend onder de naam: P gevestigd te T en V handelend onder de naam: S, gevestigd te O hierna tezamen

Nadere informatie

De Raad van Toezicht West geeft uitspraak inzake de zaak van:

De Raad van Toezicht West geeft uitspraak inzake de zaak van: Eigen belang/handel. Makelaar koopt zelf. Klager verwijt zijn broer (beklaagde 2) en het makelaarskantoor van zijn broer (beklaagde 1) dat zij een aantal onroerende zaken tegen een niet marktconforme prijs

Nadere informatie

Huurwaardebepaling gemeente Tilburg. 9 april 2015 Marion Bakker

Huurwaardebepaling gemeente Tilburg. 9 april 2015 Marion Bakker Huurwaardebepaling gemeente Tilburg 9 april 2015 Marion Bakker Portefeuille team Gebouwen Ca. 186 permanente gebouwen Ca. 400.000 m² bruto vloeroppervlak Ca. 30 miljoen huurinkomsten per jaar Ca. 437 miljoen

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Inkomstenbelasting. Aftrek van uitgaven voor monumentenpanden

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Inkomstenbelasting. Aftrek van uitgaven voor monumentenpanden STAATSCOURANT Nr. Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. 13664 15 september 2009 Inkomstenbelasting. Aftrek van uitgaven voor monumentenpanden 7 september 2009 Nr. CPP2009/1290M

Nadere informatie

Vorige vastgestelde WOZ-waarde (waardepeildatum )

Vorige vastgestelde WOZ-waarde (waardepeildatum ) Locatie woning Huisnummer 339 1019 LG Taxatieverslag Woningen WOZ-objectnummer 036300495439 Dagtekening taxatieverslag 21-09-2016 Waardepeildatum 01-01-2016 Toestandspeildatum 01-01-2016 Vastgestelde WOZ-waarde

Nadere informatie

Niet verhuurde onroerende goederen die in het buitenland zijn gelegen Begrip huurwaarde.

Niet verhuurde onroerende goederen die in het buitenland zijn gelegen Begrip huurwaarde. Page 1 of 5 Home > Circulaire AAFisc Nr. 22/2016 (nr. Ci.704.681) dd. 29.06.2016 Algemene Administratie van de Fiscaliteit Operationele Expertise en Ondersteuning Dienst PB Personenbelasting Circulaire

Nadere informatie

Notitie harmonisatie huurtarieven gemeentelijke buurthuizen 2017

Notitie harmonisatie huurtarieven gemeentelijke buurthuizen 2017 Notitie harmonisatie huurtarieven gemeentelijke buurthuizen 2017 Inleiding Bij de vaststelling van de uniforme subsidieregeling voor sociaal-culturele voorzieningen in 2015 is aangegeven dat bij de evaluatie

Nadere informatie

ECLI:NL:RBAMS:2016:8771

ECLI:NL:RBAMS:2016:8771 ECLI:NL:RBAMS:2016:8771 Instantie Rechtbank Amsterdam Datum uitspraak 23-12-2016 Datum publicatie 08-02-2017 Zaaknummer AMS 16 /805 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Bestuursrecht Eerste

Nadere informatie

Taxatiewijzer en kengetallen DEEL 24 Kapitalisatiefactor

Taxatiewijzer en kengetallen DEEL 24 Kapitalisatiefactor Taxatiewijzer en kengetallen DEEL 24 Kapitalisatiefactor Waardepeildatum 1 januari 2008 Colofon Taxatiewijzer Kapitalisatiefactor, waardepeildatum 1 januari 2008 Deze taxatiewijzer is een uitgave van de

Nadere informatie

BUSINESS VALUATION UITWERKING TOPAAS B.V.

BUSINESS VALUATION UITWERKING TOPAAS B.V. BUSINESS VALUATION UITWERKING TOPAAS B.V. VERONDERSTELLINGEN Vraagprijs 2.500.000 (pand en inventaris). Inkomsten: In totaal 40 kamers; Bezetting kamers: T1 45%, T2 52%, T3 63%, vanaf T4 en verder 68%;

Nadere informatie

ECLI:NL:RBDOR:2012:BW6731

ECLI:NL:RBDOR:2012:BW6731 ECLI:NL:RBDOR:2012:BW6731 Instantie Rechtbank Dordrecht Datum uitspraak 22-05-2012 Datum publicatie 29-05-2012 Zaaknummer AWB 11/330 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Belastingrecht

Nadere informatie

Taxatiewijzer en kengetallen DEEL 24 Huurwaardekapitalisatie

Taxatiewijzer en kengetallen DEEL 24 Huurwaardekapitalisatie Taxatiewijzer en kengetallen DEEL 24 Huurwaardekapitalisatie Waardepeildatum 1 januari 2014 Colofon Taxatiewijzer Kapitalisatiefactor, waardepeildatum 1 januari 2014 Deze taxatiewijzer is een uitgave van

Nadere informatie

LEERRESULTATEN & TOETSTERMEN

LEERRESULTATEN & TOETSTERMEN LEERRESULTATEN & TOETSTERMEN TAXATIES Opgesteld door het examenbureau van de vastgoedbranche Inleiding Voor u ligt het toetstermendocument voor Taxaties. Achter elke toetsterm vindt u tussen haakjes het

Nadere informatie

Taxatieverslag Woningen

Taxatieverslag Woningen Locatie woning Da Costastraat 94 H 1053 ZS Taxatieverslag Woningen WOZ-objectnummer 036300072828 Dagtekening taxatieverslag 03-09-2015 Waardepeildatum 01-01-2015 Toestandspeildatum 01-01-2015 Vastgestelde

Nadere informatie

(ON)ROERENDE ZAAKBELASTING

(ON)ROERENDE ZAAKBELASTING DEZE BROCHURE BIEDT EEN TOELICHTING OP HET AANSLAGBILJET GEMEENTELIJKE BELASTINGEN 2016. HIERIN VINDT U INFORMATIE OVER DE AANSLAGEN (ON)ROERENDE ZAAKBELASTING, RIOOLHEF - FING, AFVALSTOFFENHEFFING EN

Nadere informatie

JAARREKENING 2014 STICHTING PLUSPUNT WELZIJN te ZANDVOORT

JAARREKENING 2014 STICHTING PLUSPUNT WELZIJN te ZANDVOORT JAARREKENING 2014 STICHTING PLUSPUNT WELZIJN te ZANDVOORT INSTELLINGSGEGEVENS Naam instelling : Stichting Pluspunt Zandvoort Welzijn Adres : Flemingstraat 55 Postcode / Woonplaats : 2041 VW Zandvoort Telefoon

Nadere informatie

Taxatieverslag Woningen

Taxatieverslag Woningen Locatie woning Waldenlaan Huisnummer 31 1093 NH Taxatieverslag Woningen WOZ objectnummer 036302647535 Dagtekening taxatieverslag 30 12 2016 Waardepeildatum 01 01 2016 Toestandspeildatum 01 01 2016 Vastgestelde

Nadere informatie

PRIVACYVERKLARING In deze privacyverklaring kunt u lezen hoe Hofzicht Makelaars, maar ook andere NVM-makelaars en de NVM omgaan met uw gegevens.

PRIVACYVERKLARING In deze privacyverklaring kunt u lezen hoe Hofzicht Makelaars, maar ook andere NVM-makelaars en de NVM omgaan met uw gegevens. PRIVACYVERKLARING In deze privacyverklaring kunt u lezen hoe Hofzicht Makelaars, maar ook andere NVM-makelaars en de NVM omgaan met uw gegevens. Welke gegevens worden door Hofzicht Makelaars vastgelegd?

Nadere informatie

Taxatierapport. Taxatierapport Moerdijkregeling. Ter bepaling van de marktwaarde per 1 januari 2013 van:

Taxatierapport. Taxatierapport Moerdijkregeling. Ter bepaling van de marktwaarde per 1 januari 2013 van: Taxatierapport Ter bepaling van de marktwaarde per 1 januari 2013 van: Object: te Moerdijk AKKOORD BURGEMEESTER: DATUM: Pagina 1 van 21 INHOUDSOPGAVE 1 OPDRACHT...

Nadere informatie

De waarde van een supermarkt

De waarde van een supermarkt De waarde van een supermarkt Maarten H.L. van Lit RT 20 mei 2011 LMBS retail B.V. Maarten van Lit directeur makelaar sinds 1990 9 jaar Van Boxtel & Partners Winkels 9 jaar DTZ Zadelhoff Retail specialisaties:

Nadere informatie

Economisch waarderen vastgoed PT FINANCE 16 MEI 2017 SUSANNE OVERES

Economisch waarderen vastgoed PT FINANCE 16 MEI 2017 SUSANNE OVERES Economisch waarderen vastgoed PT FINANCE 16 MEI 2017 SUSANNE OVERES Real economic value? AGENDA Aanleiding: waarom bestaat er behoefte aan een economische waarde van vastgoed Wat is economische waarde?

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 1829 Vragen van het lid

Nadere informatie

PERSBERICHT GROOTHANDELSGEBOUWEN N.V.

PERSBERICHT GROOTHANDELSGEBOUWEN N.V. PERSBERICHT GROOTHANDELSGEBOUWEN N.V. 2007: VERDER HERSTEL RESULTATEN. - Huuropbrengst + 19,6 % (van 9,1 naar 10,8 miljoen) - Bezetting gebouw van 63% naar 81,5% - Resultaat van 8.276.000 naar 12.643.000

Nadere informatie

ons kenmerk bijlage(n) datum 14.1759 JG 31 juli 2014

ons kenmerk bijlage(n) datum 14.1759 JG 31 juli 2014 Aan de minister voor Wonen en Rijksdienst de heer drs. S.A. Blok Postbus 20011 2500 EA 's-gravenhage ons kenmerk bijlage(n) datum 14.1759 JG 31 juli 2014 betreft: gebruik WOZ in het woningwaarderingsstelsel

Nadere informatie

1. Vastgoedwaardering en de mkbaccountant

1. Vastgoedwaardering en de mkbaccountant 1. Vastgoedwaardering en de mkbaccountant Doelstelling onderzoek: aangeven van concrete handvatten voor de mkb-accountant die bij samenstelopdracht of advisering te maken krijgt met de waardering van vastgoed

Nadere informatie

Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amsterdam p/a Dienst Wonen, Zorg en Samenleven Antwoordnummer 10011 1000 PA AMSTERDAM

Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amsterdam p/a Dienst Wonen, Zorg en Samenleven Antwoordnummer 10011 1000 PA AMSTERDAM Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amsterdam p/a Dienst Wonen, Zorg en Samenleven Antwoordnummer 10011 1000 PA AMSTERDAM Amsterdam, 9 maart 2011 Betreft: inspraak aanpak leegstand

Nadere informatie

Woning in plaats van winkel: een financiele beschouwing

Woning in plaats van winkel: een financiele beschouwing Woning in plaats van winkel: een financiele beschouwing 04 February 2013 De transformatie van winkelstraten financieel beschouwd De snelle groei van online winkelen, de filialisering van winkelcentra,

Nadere informatie