Imago-onderzoek arbitrage in de sport: 1-meting

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Imago-onderzoek arbitrage in de sport: 1-meting"

Transcriptie

1 Imago-onderzoek arbitrage in de sport: 1-meting 1-meting Imago-onderzoek arbitrage in de sport/ / P.1 <Kernwoord onderzoek + naam klant> / / P.1 Onderzoeksrapportage Amsterdam 4 mei 2009 Projectnummer M2311 Auteurs Tessa de Ronde Karel Slootman <Plaats hier het logo van de klant> NOC*NSF American Football (AFBN) Autosport (KNAF) Basketball (NBB) Handbal (NHV) Hockey (KNHB) IJshockey (NIJB) Judo (JBN) Korfbal (KNKV) Rugby (NRB) Tennis (KNLTB) Voetbal (KNVB) Volleybal (Nevobo) Waterpolo (KNZB) Wielrennen (KNWU) Hippische sport (KNHS) Baseball en softbal (KNBSB)

2 1-meting Imago-onderzoek arbitrage in de sport/ / P.2 : Masterplan arbitrage In 2006 is vastgesteld dat de sport een tekort heeft aan scheidsrechters. Het scheidsrechterskorps is geen afspiegeling meer van de (sportende) bevolking en scheidsrechters kampen met imago- en gezagsproblemen bij spelers en publiek. De scheidsrechtersproblematiek raakt de georganiseerde sport in het hart. De rijksoverheid wil de sportbonden graag ondersteunen bij het zoeken naar oplossingen. Naar aanleiding van de hiervoor besproken problematiek hebben 16 samenwerkende sportbonden, onder leiding van NOC*NSF, het Masterplan arbitrage opgezet. Het Masterplan is uitgewerkt in de nota Tijd voor Sport en voortgekomen uit een samenwerking tussen het kabinet en sportbonden. Doel van dit Masterplan : het verbeteren van het imago van scheidsrechters het versterken van het arbitragekorps in kwantitatieve en kwalitatieve zin het verbeteren van het klimaat rondom scheidsrechters in algemene zin Motivaction is gevraagd een onderzoek uit te voeren naar het huidige klimaat in de sport, het imago van scheidsrechters en de intentie om scheidsrechter te worden. Motivaction heeft dit onderzoek samen met NOC*NSF en de sportbonden opgezet en de 0-meting is eind 2006 begin 2007 uitgevoerd.

3 1-meting Imago-onderzoek arbitrage in de sport/ / P.3 : vervolgmeting Op basis van de inzichten uit de 0-meting zijn een aantal concrete acties ondernomen om het klimaat en imago te verbeteren. Zo is er onder nadere een publiekscampagnecampagne ingezet genaamd scheidsrechters midden in de sport, is de media gevraagd om positieve aandacht voor arbitrage, zijn ambassadeurs uit de arbitragewereld ingezet en worden coaches en clubs gestimuleerd in hun rol om het negatieve klimaat terug te dringen. Dit rapport bevat de resultaten van de 1-meting die is uitgevoerd in april Deze 1-meting is een verkorte versie van de 0-meting. Op een aantal punten is gekeken in hoeverre de acties vanuit het masterplan een positieve invloed hebben gehad.

4 1-meting Imago-onderzoek arbitrage in de sport/ / P.4 Doelstelling en probleemstelling De doelstelling van het onderzoek luidt: Sportbonden inzicht verschaffen in de ontwikkelingen in het imago van scheidsrechters, het klimaat waarin zij opereren en het potentieel aan nieuwe scheidsrechters, teneinde sportbonden van concrete inzichten te voorzien waarmee de publiekscampagne in kan worden geoptimaliseerd Vanuit de onderzoeksdoelstelling is een drieledige probleemstelling geformuleerd: 1. Wat is het beeld dat Nederlanders hebben van scheidsrechters? 2. Hoe zien Nederlanders het klimaat waarin scheidsrechters opereren? 3. Hoe aantrekkelijk vinden Nederlanders het om scheidsrechter te worden en wat zijn de satisfiers en dissatisfiers die deze beoordeling beïnvloeden?

5 1-meting Imago-onderzoek arbitrage in de sport/ / P.5 Kwantitatief onderzoek: methode Het onderzoek is uitgevoerd via een online vragenlijst. De steekproef is als volgt opgebouwd: Nederland * 0-meting: n= meting: n=1.010 (Zeer) sterk geïnteresseerden in sport 0-meting: n= meting: n=1.356 Jongeren 12-24* 0-meting: n=200 1-meting: n=202 TMSA* 0-meting: n=103 1-meting n=144 Op basis van twee selectievragen* is bepaald in hoeverre men geïnteresseerd is in sport. Alleen de respondenten die (zeer) sterk geïnteresseerd zijn in sport behoren tot de doelgroep van dit onderzoek. Het aandeel scheidsrechters in de steekproef is deze meting ongeveer even groot als in de vorige meting: Nederland Jongeren TMSA 0-meting 10% 14% 5% 1-meting 8% 17% 5% Het veldwerk voor de 0-meting is uitgevoerd van 22 december 2006 tot en met 5 januari Het veldwerk voor de 1-meting is uitgevoerd van 6 april 2009 tot en met 16 april * (Zeer) sterk geïnteresseerd in sport: respondenten die zeer geïnteresseerd of geïnteresseerd zijn in minstens één van de 14 voorgelegde sporten én op minstens één bepaalde manier betrokken zijn met sport (zie bijlage 3).

6 1-meting Imago-onderzoek arbitrage in de sport/ / P.6 In het rapport wordt gerapporteerd over drie groepen, namelijk Nederland, jongeren en de groep TMSA. Wanneer er wordt gesproken over Nederlanders, jongeren of de groep TMSA dan worden die respondenten bedoeld die (zeer) sterk geïnteresseerd zijn in sport. Er wordt dus niet gerapporteerd over de totale populatie Nederlanders, jongeren of TMSA ers. Om het rapport leesbaar te houden, wordt niet overal bij vermeld dat het om respondenten gaat die (zeer) sterk geïnteresseerd zijn in sport De groep jongeren en de groep TMSA worden afgezet tegen Nederlanders. Indien deze groepen significant afwijken, dan wordt dit vermeld in de tekst bij de grafiek. Indien er significante en betekenisvolle verschillen zijn gevonden tussen doelgroepen of tussen de metingen dan zijn deze in de tekst bij de betreffende grafiek weergegeven.

7 1-meting Imago-onderzoek arbitrage in de sport/ / P.7 Licht positieve ontwikkeling ten aanzien van 0-meting Positief is dat minder sportliefhebbers aangeven te zijn geconfronteerd met agressie of geweld tegen scheidsrechters in de media en bij wedstrijden. Het aantal Nederlanders dat hiermee geconfronteerd wordt is echter nog steeds hoog. De attitude ten aanzien van het klimaat in de sport is vrijwel ongewijzigd. Er is nog steeds een groep sportliefhebbers die vindt dat onsportief gedrag erbij hoort en dat scheidsrechters niet bekwaam zijn. Daarnaast is er net als in de 0-meting een grotere groep sportliefhebbers die vindt dat scheidsrechters waardering moeten krijgen en die onderschrijven dat maatregelen noodzakelijk zijn. Ook lijkt er hoewel nog niet heel sterk een positieve ontwikkeling gaande in het beeld dat men heeft van scheidsrechters. Het beeld van scheidsrechters is spontaan nog steeds beperkt en fragmentarisch ingevuld. Maar de discrepantie tussen het huidige (geholpen) imago en het wensimago is voor een aantal imagokenmerken kleiner aan het worden. Sportliefhebbers schrijven scheidsrechters over het algemeen meer positieve imagokenmerken toe, terwijl zij milder worden in hun oordeel over wat scheidsrechters moeten kunnen. De grootste kloof tussen huidig en gewenst imago zit nog steeds bij wordt niet beïnvloed door spelers, gaat goed om met de emoties van spelers, maakt geen misbruik van zijn/haar macht en kan zich goed verplaatsen in spelers. De aantrekkelijkheid van de rol als scheidsrechter is niet toegenomen, maar ook niet afgenomen. Het potentieel aan scheidsrechters is nog steeds ongeveer één op de tien (van de in sport geïnteresseerde mensen) en de aantrekkingskracht zit hem met name in het leiding geven. Voor de meeste sportliefhebbers is de kritiek en het (verbale) geweld nog steeds de grootste drempel om scheidsrechter te worden.

8 1-meting Imago-onderzoek arbitrage in de sport/ / P.8 Vrouwen hebben hetzelfde beeld van scheidsrechters als mannen en kijken ook vrijwel hetzelfde aan tegen het klimaat in de sport al onderschrijven zij wel minder vaak dat onsportief gedrag erbij hoort. Echter, net als in de vorige meting is de rol van scheidsrechter voor vrouwen minder aantrekkelijk dan voor mannen. Voor vrouwen speelt het (verbale) geweld en de kritiek daarin een nog grotere rol. Campagne bereikt vooral actieve sporters De campagne scheidsrechters midden in de sport heeft met 15% van de sportliefhebbers geen groot bereik. Gezien het beperkte budget is dit niet verrassend. Met name de actieve sporters (die zelf wedstrijden spelen/bezoeken of een rol hebben als scheidrechter, coach, trainer of vrijwilliger) zijn bereikt. Het lijkt erop dat de campagne een positief effect heeft op het imago en het potentieel aan scheidsrechters. Dit hangt waarschijnlijk samen met het feit dat de campagne vooral actieve sporters bereikt en zij positiever staan ten opzichte van scheidsrechters. Mensen die de campagne hebben gezien, hebben een positiever beeld over scheidsrechter als het gaat om de omgang met emoties van spelers; het gek zijn op de sport; het kunnen inspireren; gevoel voor humor.

9 1-meting Imago-onderzoek arbitrage in de sport/ / P.9 Campagne meer lokaal in de omgeving van de sport inzetten De campagne heeft vooralsnog een beperkt effect. De vraag is of de licht positieve ontwikkeling die te zien is, zal doorzetten als de campagne op hetzelfde niveau gehandhaafd blijft. Ons advies is, gezien het beperkte budget, om geen massamediale campagne in zetten ( een druppel op een gloeiende plaat ), maar de campagne eerder lokaal te richten op de plekken waar mensen actief of passief met sport bezig zijn. Hierbij is het aan te bevelen rekening te houden met de aspecten die mensen aantrekkelijk vinden aan arbitrage, zoals het leiding geven en het iets doen voor anderen. Via leaflets, brochures en kaartjes kan worden verwezen naar een website waar mensen meer informatie kunnen krijgen en zich direct kunnen inschrijven om scheidsrechter te worden.

10 1-meting Imago-onderzoek arbitrage in de sport/ / P.10

11 1-meting Imago-onderzoek arbitrage in de sport/ / P.11 Factoranalyse In de 0-meting is een factoranalyse* uitgevoerd om te achterhalen welke dimensies ten grondslag liggen aan de attitude ten aanzien van het klimaat in de sport en in het bijzonder ten aanzien van scheidsrechters. De gevonden dimensies zijn:** Respect/waardering voor scheidsrechters Onsportief gedrag hoort erbij Maatregelen noodzakelijk tegen onsportief gedrag Ieder heeft zijn verantwoordelijkheid voor sportief gedrag (clubs/coaches/supporters) Scheidsrechters zijn niet bekwaam De gevonden dimensies bestaan allemaal uit een aantal stellingen. Van deze dimensies zijn schaaltjes gemaakt door het gemiddelde van deze stellingen te nemen. Op de volgende sheet wordt getoond hoe de verschillende doelgroepen scoren op bovenstaande dimensies en in hoeverre deze verschillen met de 0-meting. * Zie voor een korte beschrijving van de gebruikte analyse bijlage 1 ** Zie voor een beschrijving van de dimensies bijlage 1

12 1-meting Imago-onderzoek arbitrage in de sport/ / P.12 Geen verschuivingen in houding ten aanzien van scheidrechters Basis: Nederland representatief Basis: TMSA Ieder heeft zijn verantwoordelijkheid 4,1 4,0 Ieder heeft zijn verantwoordelijkheid 3,7 3,8 Maatregelen noodzakelijk Respect/waardering scheidsrechters 3,8 3,8 3,8 3,7 Maatregelen noodzakelijk Respect/waardering scheidsrechters 3,7 3,8 3,5 3,5 Scheidsrechters zijn niet bekwaam Onsportief gedrag hoort erbij Ieder heeft zijn verantwoordelijkheid Respect/waardering scheidsrechters 2,8 2,7 2,0 0-meting (n=1.090) 2,0 1-meting (n=1.010) Basis: Jongeren 3,6 3,6 3,5 3,5 Scheidsrechters zijn niet bekwaam Onsportief gedrag hoort erbij 2,1 2,1 De gevonden factoren zijn geschaald van 1 tot en met 5. Waarbij 1 betekent dat de factor niet wordt onderschreven en 5 dat de factor volledig wordt onderschreven. De getoonde getallen zijn gemiddelde scores. 2,8 3,0 0-meting (n=103) 1-meting (n=144) Maatregelen noodzakelijk Scheidsrechters zijn niet bekwaam Onsportief gedrag hoort erbij 2,4 2,4 2,8 2,8 3,5 3,5 0-meting (n=200) 1-meting (n=202) Voorbeeld: een gemiddelde van 3,8 op respect/waardering voor scheidsrechters is een hoge score. De meeste Nederlanders hebben respect en waardering voor scheidsrechters. Zie voor de percentages figuur 1, 2 en 3 in bijlage 2)

13 1-meting Imago-onderzoek arbitrage in de sport/ / P.13 Confrontatie met agressie/geweld tegen scheidsrechters afgenomen Ten opzichte van de 0-meting geven sportliefhebbers nu minder vaak aan agressie tegen scheidsrechters te zien in de media of tijdens wedstrijden geweld. Ook is men minder van mening dat de media te veel negatieve aandacht geven aan foute beslissingen van scheidsrechters. Voor de groep TMSA en jongeren zijn er weinig verschuivingen te zien ten opzichte van de 0-meting (zie bijlage 2 tabel 1 en 2). Kunt u voor de volgende uitspraken aangeven in hoeverre u het hiermee eens of oneens bent? Basis: Nederland representatief Mee eens + helemaal mee eens % Gemiddelde op 5- puntsschaal 0-meting 1-meting 0-meting 1-meting Ik lees, zie en hoor de laatste tijd veel over geweld tegen scheidsrechters 61% 51% 3,7 3,5 Als ik bij wedstrijden ben, zie ik vaak agressie in de vorm van fysiek en verbaal geweld richting de scheidsrechter 55% 46% 3,7 3,5 Agressie richting scheidsrechters krijgt te veel aandacht 30% 27% 2,9 2,9 Ik praat wel eens met vrienden, kennissen of familie over agressie tegen de scheidsrechter 40% 34% 3,1 3,0 Bij discussies neem ik het vaak op voor de scheidsrechter 33% 29% 3,3 3,2 Er wordt door tv-presentatoren, analytici en pers/media te veel negatieve aandacht gegeven aan foute beslissingen van scheidsrechters 62% 54% 3,8 3,6 Agressie op het veld richting scheidsrechter is een gevolg van agressie in de samenleving 64% 65% 3,7 3,8 0-meting: n= meting: n=1.010 Groen en dikgedrukt = significant hoger Rood en dikgedrukt = significant lager

14 1-meting Imago-onderzoek arbitrage in de sport/ / P.14 Spontane beeld scheidsrechters Net als in de 0-meting is het spontane beeld dat sportliefhebbers van scheidsrechters hebben beperkt ingevuld (hoog percentage weet niet) en gefragmenteerd (veel verschillende steekwoorden). Ook worden er nog steeds ongeveer evenveel positieve als negatieve kenmerken genoemd (zie de figuur op de volgende sheet). De groep Jongeren en TMSA verschillen in hun antwoorden vrijwel niet van de groep Nederlanders (zie tabel 3 in bijlage 2) en laten in de 1-meting ook geen ander beeld zien dan in de 0-meting.

15 1-meting Imago-onderzoek arbitrage in de sport/ / P.15 Spontane beeld scheidsrechters nog steeds beperkt ingevuld Kunt u in een aantal woorden uw beeld van de huidige scheidsrechters omschrijven? SPONTAAN, OPEN ANTWOORDEN GECODEERD Basis: Nederland representatief Partijdig/beïnvloedbaar/ bevooroordeeld 9% 6% Ondergewaardeerd/mikpunt 7% 5% 3% Verdienen respect/ dwingt respect af 5% Leider/ invloedrijk Zwak/niet daadkrachtig/ onzeker/ soft Autoritair/ bazig/ dominant Dapper/ moedig Deskundig/ competent Fouten maken is menselijk/ kunnen niet alles zien Inconsequent Onpartijdig/ objectief/ neutraal/ onafhankelijk Staan onder grote druk Streng 3% 4% 5% 4% 5% 3% 2% 3% 3% 3% 3% 3% 4% 3% 3% 3% 4% 3% 3% Het percentage respondenten dat op deze vraag weet niet antwoordde is hoog: 0-meting 1-meting - Nederland 49% 52% - Jongeren 53% 47% - TMSA 51% 49% Deze percentages zijn niet opgenomen in de grafiek. 0-meting (n=1.090) 1-meting (n=1.010)

16 1-meting Imago-onderzoek arbitrage in de sport/ / P.16 Huidig imago Ook de mate waarin sportliefhebbers de verschillende imagokenmerken toekennen aan de scheidsrechters laat vrijwel hetzelfde beeld zien als in de 0-meting. Dit geldt zowel voor de groep Nederland totaal als de groep jongeren en TMSA (zie de figuur op de volgende sheet en tabel 4 in bijlage 2). Over het algemeen is er een lichte stijging (niet significant) te zien voor bijna alle kenmerken. Wel significant zijn de volgende stijgingen: Nederlandse sportliefhebbers vinden de kenmerken gaat respectvol met spelers om, heeft plezier in het leiden van de wedstrijd en weet mij te inspireren nu vaker passen bij scheidsrechters dan in de 0-meting. Jongeren vinden de kenmerken straalt gezag uit, kan zich goed verplaatsen in spelers en heeft gevoel voor de wedstrijd nu meer passen bij scheidrechters. De groep TMSA vindt is gek op de sport nu meer passen.

17 1-meting Imago-onderzoek arbitrage in de sport/ / P.17 Geholpen beeld scheidsrechter verschilt weinig Kunt u aangeven of u de volgende eigenschappen wel of niet vindt passen bij de huidige scheidsrechters? Basis: allen is goed op de hoogte van de regels is in goede lichamelijke conditie is gek op de sport gaat respectvol met spelers om heeft plezier in het leiden van de wedstrijd heeft veel invloed op het spel is onpartijdig heeft gevoel voor de wedstrijd straalt gezag uit is zelf een sporter maakt geen misbruik van zijn/haar macht weet spelers te overtuigen is een echte leider kan zich goed verplaatsen in de spelers is een echte persoonlijkheid wordt niet beïnvloed door spelers gaat goed om met de emotie van de spelers * * heeft gevoel voor humor 24% weet mij te inspireren * 72% 68% 66% 63% 65% 58% 56% 57% 53% 56% 57% 52% 53% 52% 48% 50% 50% 48% 46% 44% 45% 30% 69% 67% 67% 73% 79% 83% 82% 73% 69% 69% 77% 75% 85% 83% 79% 20% 40% 60% 80% 100% * Significant hoger 1-meting (n=1.010) 0-meting (n=1.090)

18 1-meting Imago-onderzoek arbitrage in de sport/ / P.18 Wensimago Wat betreft het wensimago ten aanzien van scheidrechters zijn ook geen grote verschillen te zien met de 0-meting (zie volgende sheet). Echter over het algemeen is er een lichte daling te zien van het belang dat men de verschillende imagokenmerken toekent. Significant zijn de volgende dalingen: Nederlandse sportliefhebbers vinden wordt niet beïnvloed door spelers, kan zich goed verplaatsen in de spelers, gaat goed om met de emoties van spelers en maakt geen misbruik van zijn/haar macht nu minder belangrijk voor het functioneren van een scheidsrechter dan 2 jaar geleden. Voor de groep jongeren en TMSA zijn er ook weinig verschillen met het wensimago in de 0-meting (zie tabel 5 in bijlage 2). Jongeren hechten nu wel meer belang aan is een echte leider en heeft plezier in het leiden van de wedstrijd.

19 1-meting Imago-onderzoek arbitrage in de sport/ / P.19 Ook wensimago in grote lijnen gelijk Hoe belangrijk vindt u elk van de volgende eigenschappen voor het functioneren van scheidsrechters in het algemeen? Belangrijk + zeer belangrijk Basis: allen is in goede lichamelijke conditie straalt gezag uit 88% 87% 90% 88% weet spelers te overtuigen heeft veel invloed op het spel is een echte leider 48% 48% 80% 77% 80% 80% weet mij te inspireren is zelf een sporter is goed op de hoogte van de regels is een echte persoonlijkheid is onpartijdig wordt niet beïnvloed door spelers kan zich goed verplaatsen in de spelers is gek op de sport * * 30% 34% 54% 56% 93% 95% 67% 70% 95% 93% 87% 91% 79% 76% 83% 77% heeft gevoel voor humor 62% 62% gaat respectvol met spelers om gaat goed om met de emotie van de spelers maakt geen misbruik van zijn/haar macht heeft gevoel voor de wedstrijd heeft plezier in het leiden van de wedstrijd * * 90% 91% 79% 84% 88% 90% 89% 91% 92% 89% * Significant hoger 1-meting (n=1.010) 0-meting (n=1.090) 0% 20% 40% 60% 80% 100%

20 1-meting Imago-onderzoek arbitrage in de sport/ / P.20 Huidig imago versus wensimago Op de volgende sheet is in kaart gebracht: De mate waarin imagokenmerken passen bij scheidsrechters Welk belang aan deze kenmerken wordt gehecht Af te lezen is de discrepantie tussen belang en de mate waarin een kenmerk past bij scheidrechters. De discrepantie is gedefinieerd (met rode markering) als de gap tussen het wensimago en het huidig imago groter of gelijk aan 25% is. De discrepantie is net als in de 0-meting het hoogst voor: Wordt niet beïnvloed door spelers Gaat goed om met de emoties van spelers Maakt geen misbruik van zijn/haar macht Kan zich goed verplaatsen in spelers Echter de discrepanties zijn kleiner geworden ten opzichte van de 0-meting (zie de tabel op sheet 21). De discrepanties voor weet spelers te overtuigen en is onpartijdig zijn kleiner geworden dan 25% en daarom niet meer gemarkeerd in de grafiek.

21 1-meting Imago-onderzoek arbitrage in de sport/ / P.21 Discrepantie huidig imago en wensimago kleiner dan 0-meting is goed op de hoogte van de regels is onpartijdig gaat respectvol met spelers om heeft gevoel voor de wedstrijd heeft plezier in het leiden van de wedstrijd is in goede lichamelijke conditie maakt geen misbruik van zijn/haar macht straalt gezag uit wordt niet beïnvloed door spelers weet spelers te overtuigen kan zich goed verplaatsen in de spelers gaat goed om met de emotie van de spelers Huidige imago scheidrechters versus wensimago (basis: NL representatief, n=1.010) is een echte leider 50% 58% 57% 48% 69% 69% 53% 57% 77% 75% 85% 79% 79% 77% 90% 89% 82% 88% 88% 67% 80% 87% 93% 90% 87% 93% is gek op de sport is een echte persoonlijkheid 52% 76% 67% 79% heeft gevoel voor humor is zelf een sporter heeft veel invloed op het spel weet mij te inspireren 30% 34% 45% 56% 48% 62% 65% 73% 0% 20% 40% 60% 80% 100% Wensimago Huidig imago

22 1-meting Imago-onderzoek arbitrage in de sport/ / P.22 Kloof huidig imago en wensimago kleiner geworden Voor bijna de helft van de imagokenmerken is de kloof tussen het huidig imago en wensimago kleiner geworden. Basis huidig imago: van toepassing Basis wensimago: belangrijk plus zeer belangrijk Kloof huidig imago versus wensimago 0-meting 1-meting wordt niet beïnvloed door spelers 38% 37% gaat goed om met de emotie van de spelers 40% 31% maakt geen misbruik van zijn/haar macht 41% 30% kan zich goed verplaatsen in de spelers 33% 26% is onpartijdig 34% 24% weet spelers te overtuigen 36% 23% heeft gevoel voor de wedstrijd 29% 21% is een echte leider 24% 20% straalt gezag uit 27% 20% heeft gevoel voor humor 14% 17% is een echte persoonlijkheid 15% 15% heeft plezier in het leiden van de wedstrijd 18% 14% gaat respectvol met spelers om 20% 13% is goed op de hoogte van de regels 10% 8% is in goede lichamelijke conditie 5% 6% weet mij te inspireren 6% 4% is gek op de sport 8% -3% is zelf een sporter 0% -9% heeft veel invloed op het spel -20% -25% 0-meting: n= meting: n=1.010 Groen en dikgedrukt = significant hoger Rood en dikgedrukt = significant lager

23 1-meting Imago-onderzoek arbitrage in de sport/ / P.23 Rol scheidsrechter nog even (on)aantrekkelijk Het potentieel aan scheidsrechters is nog steeds ongeveer 1 op de 10. De groep TMSA lijkt (hoewel niet significant) iets minder afwijzend te staan ten opzichte van deze rol. Net als in de vorige meting vinden vrouwen de rol van scheidsrechter minder aantrekkelijk dan mannen (1,9 versus 2,4) Hoe aantrekkelijk lijkt de rol als scheidsrechter u? Basis: allen Nederland representatief 0-meting (n=980) 1-meting (n=934) 0-meting (n=98) 2,0 2,1 2,1 33% 30% 33% 33% 28% 36% 18% 22% 17% 9% 1% 5% 8% 2% 9% 10% 1% 6% TMSA 1-meting (n=137) 2,4 25% 24% 23% 15% 3% 11% Jongeren 0-meting (n=171) 1-meting (n=169) 2,1 2,1 32% 31% 31% 34% 19% 20% 9% 2% 6% 9% 6% Zeer onaantrekkelijk Niet onaantrekkelijk/ niet aantrekkelijk Zeer aantrekkelijk Onaantrekkelijk Aantrekkelijk Weet niet N.B. De groep respondenten die al scheidsrechter is, is niet meegenomen in bovenstaande figuur. Deze vinden de rol van scheidsrechter logischerwijs aantrekkelijker.

24 1-meting Imago-onderzoek arbitrage in de sport/ / P.24 Kritiek nog steeds belangrijkste reden voor onaantrekkelijkheid U geeft aan de rol als scheidsrechter onaantrekkelijk te vinden. Kunt u dat toelichten? Basis: zeer onaantrekkelijk plus onaantrekkelijk, Nederland representatief 36% Je doet altijd iets fout als scheidsrechter/ kritiek/ bent boeman 29% 10% Ben niet fanatiek genoeg om mij met zoiets bezig te houden. Geen interesse voor/ lijkt me niet leuk Teveel agressie/ geweld Niet geschikt voor Je moet stevig in je schoenen staan/ altijd druk ik heb geen zin me als Geen waardering/respect vrijwilliger in te zetten en vervolgens afgezeikt te worden. Verbaal geweld Fysiek (te) zwaar/ zelf niet sportief genoeg Geen sporttype/sportfan Speel liever zelf Ben geen leider Grote verantwoordelijkheid Kan geen beslissing nemen/ beïnvloedbaar Kan niet onpartijdig zijn Fysiek geweld Weet niet/geen antwoord 11% 12% 11% 3% 8% 4% 6% 7% 6% 6% 5% 4% 5% 0% 5% 5% 4% 4% 3% 0% 3% 2% 2% 0% 1% 2% 1% 7% 9% Altijd kritiek, altijd commentaar, heel hard werken om alles in goede banen te leiden. De gewelddadige en agressieve middelen die er nu spelen heeft niks meer met sport te maken en maakt de keuze om scheidsrechter te worden en speelbal te worden van een verpestte, en niet te beteugelen massa die het voor heel veel goede supporters verpesten niet moeilijk. Ik zou bedanken heel eerlijk gezegd. Ik durf de verantwoordelijkheid niet op me te nemen. Ik ben bang dat ik verkeerde beslissingen neem en zo het spel te veel beïnvloed. 0-meting (n=699) 1-meting (n=609)

25 1-meting Imago-onderzoek arbitrage in de sport/ / P.25 Leiding geven blijft meest aantrekkelijke aspect in rol scheidsrechter U geeft aan de rol als scheidsrechter aantrekkelijk te vinden. Kunt u dat toelichten? Basis: aantrekkelijk plus zeer aantrekkelijk, Nederland respresentatief 25% Leuk als je goed leiding kan geven Belangrijke rol/ maakt andere mensen blij Ben scheidsrechter en bevalt/ is leuk Onpartijdig is belangrijk Heeft positieve maar ook negatieve kanten Je moet stevig in je schoenen staan/ altijd druk Kan toch nog (semi-)sporten/ conditie op peil houden 5% 2% 0% 1% 3% 8% 14% 18% 13% 21% 26% Bij goed optreden van een scheidsrechter komen spelers tot optimale prestaties. Het moet wel heel spannend zijn om zo n mooie sportwedstrijd te mogen leiden. Aan de ene kant is het leuk om na een actieve sportperiode leiding aan een wedstrijd te geven, aan de andere kant is er te weinig tolerantie van spelers en publiek om het daadwerkelijk te gaan doen. Als je van sport houd is het leuk Hangt van de sport af 6% 3% 0% als je van de sport houd wil je dit uitdragen 0-meting (n=145) 1-meting (n=208)

26 1-meting Imago-onderzoek arbitrage in de sport/ / P.26 Campagnebereik niet groot onder sportliefhebbers Het bereik van de campagne is niet groot onder Nederlanders die geïnteresseerd zijn in sport. Het bereik van de campagne is ongeveer gelijk voor alle drie de doelgroepen. Heeft u wel eens iets gezien of gehoord van de campagne scheidsrechters midden in de sport? Basis: allen 6% Ja, op de radio 5% 6% Ja, in een tijdschrift Ja, in de krant 3% 2% 2% 5% 5% 4% Ja, op internet Ja, op een poster Nee nog nooit gehoord of gezien 4% 6% 5% 3% 2% 6% Nederland representatief (n=1.010) TMSA (n=144) Jongeren (n=202) 84% 84% 85%

27 1-meting Imago-onderzoek arbitrage in de sport/ / P.27 Campagne heeft vooral actieve sporters bereikt Nederlandse sportliefhebbers zijn vaker in aanraking gekomen met de campagne wanneer zij zelf wedstrijden spelen, regelmatig wedstrijden bezoeken, coach, trainer of scheidsrechter zijn, of vrijwilliger zijn bij een sportclub (zie ook tabel 8 en 9 in bijlage 2). Heeft u wel eens iets gezien of gehoord van de campagne scheidsrechters midden in de sport? Basis: allen 4% Ja, op de radio 8% Ja, in een tijdschrift Ja, in de krant 1% 5% 3% 7% Ja, op internet Ja, op een poster 2% 6% 1% 5% Passieve sporters (n=493) Actieve sporters (n=517) Nee nog nooit gehoord of gezien 78% 91%

28 1-meting Imago-onderzoek arbitrage in de sport/ / P.28 Campagne lijkt positief effect te hebben onder kleine groep Gekeken is of Nederlandse sportliefhebbers die aangeven de campagne gezien of gehoord te hebben anders aankijken tegen het klimaat in de sport. Dat is niet het geval. Wel geven zij vaker aan met anderen over agressie tegen scheidsrechters te praten en vinden zij vaker dat er door de media te veel negatieve aandacht gegeven wordt aan foute beslissingen van scheidsrechters. Respondenten die zeggen de campagne gezien te hebben schrijven de volgende imagokenmerken vaker toe aan scheidsrechters. Gaat goed om met de emoties van spelers (significant) Is gek op de sport (significant) Weet mij te inspireren (indicatief) Heeft gevoel voor humor (indicatief) Ook vinden respondenten die de campagne hebben gezien de rol van scheidsrechter vaker aantrekkelijk dan respondenten die de campagne niet hebben gezien (gemiddelde 2,7 op een 5-puntsschaal versus 2,1, verschil is significant). Echter, dit verschil kan goed veroorzaakt worden door het feit dat actieve sporters die beter bereikt zijn door de campagne de rol van scheidsrechters eerder aantrekkelijk vinden dan passieve sporters.

29 1-meting Imago-onderzoek arbitrage in de sport/ / P.29

30 1-meting Imago-onderzoek arbitrage in de sport/ / P.30 Bijlage 1: Factoranalyse Een factoranalyse omvat een aantal statistische technieken waarvan het doel is een groot aantal variabelen (items) tot een kleiner aantal onderliggende variabelen (factoren) te reduceren. Deze reductie vindt plaats door de samenhangen (correlaties) tussen de variabelen zo goed mogelijk te beschrijven met een klein aantal nieuwe variabelen die je voor die correlaties verantwoordelijk wilt stellen. Factoren kunnen als nieuwe variabelen in verdere analyses betrokken worden.

31 1-meting Imago-onderzoek arbitrage in de sport/ / P.31 Bijlage 1: Dimensies Waardering/begrip voor scheidsrechters Ik vind dat scheidsrechters met te weinig respect behandeld worden Scheidsrechters staan onder grote druk Scheidsrechter worden voor mijn gevoel steeds vaker uitgescholden door het publiek bij een wedstrijd We mogen blij zijn dat er mensen zijn die als scheidsrechter willen optreden bij een wedstrijd Ik vind dat scheidsrechters meer waardering verdienen dan ze nu krijgen Als scheidsrechter sta je alleen Ik heb er begrip voor als een scheidsrechter onder druk een verkeerde beslissing neemt Verantwoordelijkheid Clubs/sportverenigingen moeten actie ondernemen wanneer het publiek de scheidsrechter uitjoelt Coaches zouden sporters die zich onsportief gedragen naar de scheidsrechter moeten corrigeren Ik vind het niet goed dat het publiek bij een wedstrijd maar van alles kan zeggen tegen een scheidsrechter Goedkeuring onsportief gedrag Ik vind dat grove taal/schelden nu eenmaal bij sport hoort Ik vind het niet erg als de sfeer tijdens een wedstrijd vijandig is Het is niet erg dat er tijdens sporten fysiek geweld kan voorkomen Af en toe opzettelijk de regels overtreden hoort bij sport

32 1-meting Imago-onderzoek arbitrage in de sport/ / P.32 Bijlage 1: Dimensies Scheidsrechter onbekwaam Als een wedstrijd uit de hand loopt komt dat vaak omdat de scheidsrechter niet goed genoeg is Veel scheidsrechter kennen de regels onvoldoende Veel scheidsrechters zijn niet geschikt om een wedstrijd te leiden Maatregelen Je hoort je bij wedstrijdsport strikt aan de spelregels te houden Voor de scheidsrechter moet je meer respect hebben dan voor je tegenstander Er zou een gedragcode moeten komen voor supporters bij sporten De sfeer tijdens sportwedstrijden moet worden verbeterd

33 1-meting Imago-onderzoek arbitrage in de sport/ / P.33 Bijlage 2: figuur 1 Ieder heeft zijn verantwoordelijkheid Maatregelen noodzakelijk Respect/ waardering scheidsrechters 0-meting 1-meting 0-meting 1-meting 0-meting 1-meting 4,1 4,0 3,8 3,8 3,8 3,7 Basis: Nederland representatief 8% 51% 40% 9% 56% 34% 15% 56% 29% 13% 59% 28% 9% 65% 26% 10% 69% 20% In de grafiek worden de gevonden dimensies nogmaals getoond maar dan op basis van percentages. Er is een indeling gemaakt per dimensie voor alle gemiddelden van 1-2, 2-3, 3-4 en 4-5. Voorbeeld: 22% van de Nederlanders is van mening dat scheidsrechters niet bekwaam zijn (gemiddelde is 3-4 of 4-5). 0-meting: n= meting: n=1.010 Scheidsrechters zijn niet bekwaam Onsportief gedrag hoort erbij 0-meting 1-meting 0-meting 1-meting 2,8 2,7 2,0 2,0 17% 19% 61% 58% 55% 59% 25% 21% 33% 36% 3% 6% 5% 0%

34 1-meting Imago-onderzoek arbitrage in de sport/ / P.34 Bijlage 2: figuur 2 0-meting: n=103 1-meting: n=144 Ieder heeft zijn verantwoordelijkheid Maatregelen noodzakelijk Respect/ waardering scheidsrechters Scheidsrechters zijn niet bekwaam Onsportief gedrag hoort erbij 0-meting 1-meting 0-meting 1-meting 0-meting 1-meting 0-meting 1-meting 0-meting 1-meting 3,7 3,8 3,7 3,8 3,5 3,5 3,0 2,8 2,1 2,1 1% 1% 1% 2% 20% 23% 17% 12% 15% 22% 8% 18% Basis: TMSA 54% 22% 42% 34% 62% 22% 62% 25% 81% 3% 60% 16% 50% 38% 4% 54% 24% 3% 50% 40% 8% 2% 52% 41% 6% In de grafiek worden de gevonden dimensies nogmaals getoond maar dan op basis van percentages. Er is een indeling gemaakt per dimensie voor alle gemiddelden van 1-2, 2-3, 3-4 en 4-5. Voorbeeld: 27% van de groep TMSA is van mening dat scheidsrechters niet bekwaam zijn (gemiddelde is 3-4 of 4-5)

35 1-meting Imago-onderzoek arbitrage in de sport/ / P.35 Bijlage 2: figuur 3 0-meting: n=200 1-meting: n=202 Ieder heeft zijn verantwoordelijkheid Maatregelen noodzakelijk Respect/ waardering scheidsrechters Scheidsrechters zijn niet bekwaam Onsportief gedrag hoort erbij 0-meting 1-meting 0-meting 1-meting 0-meting 1-meting 0-meting 1-meting 0-meting 1-meting 3,6 3,6 3,5 3,5 3,5 3,5 2,8 2,8 2,4 2,4 1% 0% 0% 0% Basis: Jongeren 26% 49% 23% 24% 57% 18% 25% 61% 13% 31% 58% 11% 21% 64% 15% 16% 75% 8% 24% 49% 21% 6% 16% 57% 25% 2% 31% 51% 18% 38% 48% 14% In de grafiek worden de gevonden dimensies nogmaals getoond maar dan op basis van percentages. Er is een indeling gemaakt per dimensie voor alle gemiddelden van 1-2, 2-3, 3-4 en 4-5. Voorbeeld: 27% van de jongeren is van mening dat scheidsrechters niet bekwaam zijn (gemiddelde is 3-4 of 4-5)

36 1-meting Imago-onderzoek arbitrage in de sport/ / P.36 Bijlage 2: figuur 4 Kunt u voor de volgende uitspraken aangeven in hoeverre u het hiermee eens of oneens bent? Basis: Nederland representatief, n=1010 Agressie op het veld richting scheidsrechter is een gevolg van agressie in de samenleving 3,8 2% 8% 18% 44% 21% 8% Er wordt door tv-presentatoren, analytici en pers/media te veel negatieve aandacht gegeven aan foute beslissingen van scheidsrechters Ik lees, zie en hoor de laatste tijd veel over geweld tegen scheidsrechters Als ik bij wedstrijden ben, zie ik vaak agressie in de vorm van fysiek en verbaal geweld richting de scheidsrechter Ik praat wel eens met vrienden, kennissen of familie over agressie tegen de scheidsrechter 3,6 3,5 3,5 3,0 2% 2% 2% 12% 12% 9% 12% 25% 27% 25% 21% 34% 40% 34% 27% 20% 7% 11% 8% 12% 17% 27% 7% 7% Bij discussies neem ik het vaak op voor de scheidsrechter 3,2 3% 12% 45% 22% 7% 11% Agressie richting scheidsrechters krijgt te veel aandacht Helemaal mee oneens Mee oneens Niet oneens, niet eens Mee eens Helemaal mee eens Weet niet 2,9 6% 33% 27% 20% 7% 6%

37 1-meting Imago-onderzoek arbitrage in de sport/ / P.37 Bijlage 2: tabel 1 Kunt u voor de volgende uitspraken aangeven in hoeverre u het hiermee eens of oneens bent? Basis: TMSA Mee eens + helemaal mee eens % Gemiddelde op 5- puntsschaal 0-meting 1-meting 0-meting 1-meting Ik lees, zie en hoor de laatste tijd veel over geweld tegen scheidsrechters 42% 45% 3,3 3,4 Als ik bij wedstrijden ben, zie ik vaak agressie in de vorm van fysiek en verbaal geweld richting de scheidsrechter 53% 46% 3,5 3,5 Agressie richting scheidsrechters krijgt te veel aandacht 33% 23% 3,1 2,8 Ik praat wel eens met vrienden, kennissen of familie over agressie tegen de scheidsrechter 21% 34% 2,7 2,9 Bij discussies neem ik het vaak op voor de scheidsrechter 16% 25% 2,9 3,1 Er wordt door tv-presentatoren, analytici en pers/media te veel negatieve aandacht gegeven aan foute beslissingen van scheidsrechters 52% 46% 3,5 3,4 Agressie op het veld richting scheidsrechter is een gevolg van agressie in de samenleving 52% 58% 3,6 3,6 0-meting: n=103 1-meting: n=144 Groen en dikgedrukt = significant hoger Rood en dikgedrukt = significant lager

38 1-meting Imago-onderzoek arbitrage in de sport/ / P.38 Bijlage 2: tabel 2 Kunt u voor de volgende uitspraken aangeven in hoeverre u het hiermee eens of oneens bent? Basis: Jongeren Mee eens + helemaal mee eens % Gemiddelde op 5- puntsschaal 0-meting 1-meting 0-meting 1-meting Ik lees, zie en hoor de laatste tijd veel over geweld tegen scheidsrechters 38% 32% 3,2 2,9 Als ik bij wedstrijden ben, zie ik vaak agressie in de vorm van fysiek en verbaal geweld richting de scheidsrechter 41% 34% 3,2 3,1 Agressie richting scheidsrechters krijgt te veel aandacht 28% 21% 2,9 2,7 Ik praat wel eens met vrienden, kennissen of familie over agressie tegen de scheidsrechter 29% 21% 2,6 2,5 Bij discussies neem ik het vaak op voor de scheidsrechter 26% 22% 2,8 3,0 Er wordt door tv-presentatoren, analytici en pers/media te veel negatieve aandacht gegeven aan foute beslissingen van scheidsrechters 40% 40% 3,2 3,2 Agressie op het veld richting scheidsrechter is een gevolg van agressie in de samenleving 37% 43% 3,3 3,3 0-meting: n=200 1-meting: n=202 Groen en dikgedrukt = significant hoger Rood en dikgedrukt = significant lager

39 1-meting Imago-onderzoek arbitrage in de sport/ / P.39 Bijlage 2: tabel 3, imago spontaan 1-meting Nederland (n=1010) TMSA (n=144) Jongeren (n=202) Partijdig/beïnvloedbaar/ bevooroordeeld 6% 6% 8% Ondergewaardeerd/mikpunt 5% 5% 4% Verdienen respect/ dwingt respect af 5% 7% 5% Leider/ invloedrijk 4% 6% 2% Zwak/niet daadkrachtig/ onzeker/ soft 4% 6% 6% Autoritair/ bazig/ dominant 3% 1% 2% Dapper/ moedig 3% 2% 2% Deskundig/ competent 3% 2% Fouten maken is menselijk/ kunnen niet alles zien 3% 5% 1% Inconsequent 3% 3% 2% Onpartijdig/ objectief/ neutraal/ onafhankelijk 3% 4% 4% Staan onder grote druk 3% 3% 4% Streng 3% 3% 6% Arrogant 2% 2% Daadkrachtig/ kordaat 2% 2% 3% Enthousiast/ gepassioneerd/ hebben hart voor de sport 2% 4% 1% Goedwillende amateurs/ vrijwilligers 2% 1% Kennis ontbreekt/ incompetent 2% 2% 6% Professioneel/moet regels kennen 2% 4% 4% Sportief 2% 4% 2% Zwaar beroep 2% 1% 3% Bang (algemeen) 1% 4% 2% Consequent 1% 3% Dikke huid/ groot incasseringsvermogen 1% 1% 1% Einzelgänger/ eenzaam 1% 1% 1% Geen gezag/ overwicht 1% 2% Rechtvaardig 1% 2% 4% Sterk 1% 1% 1% (Gebrek aan) uithoudingsvermogen 1% 1% 1% Eerlijk 1% 3% Oplettend/ alert 2% 1% Scheldwoord 1% 1% Overige antwoorden 18% 25% 15% Weet niet/geen antwoord 52% 49% 47%

40 1-meting Imago-onderzoek arbitrage in de sport/ / P.40 Bijlage 2: tabel 4 Kunt u aangeven of u de volgende eigenschappen wel of niet vindt passen bij de huidige scheidsrechters? Jongeren TMSA 0-meting 1-meting 0-meting 1-meting n=200 n=206 n=103 n=157 is in goede lichamelijke conditie 74% 75% 83% 80% straalt gezag uit 53% 63% 63% 62% weet spelers te overtuigen 42% 47% 41% 53% heeft veel invloed op het spel 72% 73% 72% 70% is een echte leider 42% 45% 48% 56% weet mij te inspireren 23% 22% 21% 30% is zelf een sporter 56% 61% 60% 65% is goed op de hoogte van de regels 77% 81% 82% 80% is een echte persoonlijkheid 37% 39% 48% 54% is onpartijdig 54% 61% 59% 67% wordt niet beïnvloed door spelers 36% 42% 46% 50% kan zich goed verplaatsen in de spelers 31% 44% 47% 43% is gek op de sport 70% 76% 60% 74% heeft gevoel voor humor 24% 30% 34% 39% gaat respectvol met spelers om 61% 68% 67% 68% gaat goed om met de emotie van de spelers 36% 42% 32% 44% maakt geen misbruik van zijn/haar macht 51% 54% 51% 51% heeft gevoel voor de wedstrijd 57% 67% 63% 68% heeft plezier in het leiden van de wedstrijd 54% 60% 61% 69% Groen en dikgedrukt = significant hoger Rood en dikgedrukt = significant lager

41 1-meting Imago-onderzoek arbitrage in de sport/ / P.41 Bijlage 2: tabel 5 Hoe belangrijk vindt u elk van de volgende eigenschappen voor het functioneren van scheidsrechters in het algemeen? Jongeren TMSA 0-meting 1-meting 0-meting 1-meting n=200 n=202 n=103 n=144 is in goede lichamelijke conditie 71% 76% 89% 89% straalt gezag uit 71% 79% 91% 86% weet spelers te overtuigen 57% 65% 77% 80% heeft veel invloed op het spel 47% 47% 52% 55% is een echte leider 58% 70% 72% 74% weet mij te inspireren 18% 19% 27% 32% is zelf een sporter 43% 43% 60% 61% is goed op de hoogte van de regels 85% 88% 93% 93% is een echte persoonlijkheid 35% 39% 63% 69% is onpartijdig 84% 89% 93% 93% wordt niet beïnvloed door spelers 78% 77% 84% 85% kan zich goed verplaatsen in de spelers 63% 69% 80% 71% is gek op de sport 54% 61% 68% 74% heeft gevoel voor humor 28% 33% 48% 57% gaat respectvol met spelers om 79% 84% 87% 86% gaat goed om met de emotie van de spelers 61% 63% 72% 74% maakt geen misbruik van zijn/haar macht 80% 85% 92% 86% heeft gevoel voor de wedstrijd 77% 76% 91% 90% heeft plezier in het leiden van de wedstrijd 70% 81% 79% 84% Groen en dikgedrukt = significant hoger Rood en dikgedrukt = significant lager

42 1-meting Imago-onderzoek arbitrage in de sport/ / P.42 Bijlage 2: tabel 6 Discrepantie tussen huidig imago en wensimago ten aanzien van scheidsrechters. Basis: TMSA Kloof huidig imago versus wensimago 0-meting 1-meting is goed op de hoogte van de regels 10% 13% is onpartijdig 34% 26% heeft gevoel voor de wedstrijd 29% 22% is in goede lichamelijke conditie 5% 9% straalt gezag uit 27% 24% gaat respectvol met spelers om 20% 18% maakt geen misbruik van zijn/haar macht 41% 35% wordt niet beïnvloed door spelers 38% 35% heeft plezier in het leiden van de wedstrijd 18% 15% weet spelers te overtuigen 36% 27% is een echte leider 24% 18% is gek op de sport 8% 0% gaat goed om met de emotie van de spelers 40% 30% kan zich goed verplaatsen in de spelers 33% 28% is een echte persoonlijkheid 15% 15% is zelf een sporter 0% -4% heeft gevoel voor humor 14% 18% heeft veel invloed op het spel -20% -15% weet mij te inspireren 6% 2% 0-meting: n=103 1-meting: n=144 Groen en dikgedrukt = significant hoger Rood en dikgedrukt = significant lager

43 1-meting Imago-onderzoek arbitrage in de sport/ / P.43 Bijlage 2: tabel 7 Discrepantie tussen huidig imago en wensimago ten aanzien van scheidsrechters. Basis: Jongeren Kloof huidig imago versus wensimago 0-meting 1-meting is onpartijdig 30% 28% is goed op de hoogte van de regels 8% 7% maakt geen misbruik van zijn/haar macht 29% 31% gaat respectvol met spelers om 19% 16% heeft plezier in het leiden van de wedstrijd 16% 21% straalt gezag uit 18% 16% wordt niet beïnvloed door spelers 41% 35% is in goede lichamelijke conditie -3% 1% heeft gevoel voor de wedstrijd 20% 9% is een echte leider 16% 25% kan zich goed verplaatsen in de spelers 32% 25% weet spelers te overtuigen 15% 18% gaat goed om met de emotie van de spelers 25% 21% is gek op de sport -16% -15% heeft veel invloed op het spel -25% -26% is zelf een sporter -12% -18% is een echte persoonlijkheid -2% 0% heeft gevoel voor humor 4% 3% weet mij te inspireren -5% -3% 0-meting: n=200 1-meting: n=202 Groen en dikgedrukt = significant hoger Rood en dikgedrukt = significant lager

44 1-meting Imago-onderzoek arbitrage in de sport/ / P.44 Bijlage 2: tabel 8 Campagne gezien versus sportbeoefening Basis: Nederland respresentatief Niets gezien of gehoord (n=853) Campagne gezien of gehoord (n=157) Ik beoefen zelf een sport, maar doe niet aan wedstrijden 42% 47% Ik beoefen zelf een sport en doe aan wedstrijden op landelijk topniveau 1% 3% Ik beoefen zelf een sport en doe aan wedstrijden op een lager niveau dan landelijk topniveau 15% 26% Ik bezoek regelmatig wedstrijden (op de tribune of langs de zijlijn) 36% 60% Ik volg op regelmatige basis sport in de media 86% 92% Ik ben leider, trainer of coach van een team of van een sporter 6% 18% Ik ben lid van een supportersvereniging 11% 20% Ik ben scheidsrechter of treed wel eens op als scheidsrechter 7% 13% Ik ben vrijwilliger bij een sportvereniging 17% 36% Groen en dikgedrukt = significant hoger Rood en dikgedrukt = significant lager

45 <Kernwoord onderzoek + naam klant> / / P.45 1-meting Imago-onderzoek arbitrage in de sport/ P.45 Bijlage 2: tabel 9 Heeft u wel eens iets gezien of gehoord van de campagne scheidsrechters midden in de sport? Basis: Nederland representatief, n=1010 Radio Tijdschrift Krant Internet Poster Niets gehoord Totaal of gezien Ik beoefen zelf een sport, maar doe niet aan wedstrijden 6% 4% 6% 5% 2% 83% 100% Ik beoefen zelf een sport en doe aan wedstrijden op landelijk topniveau 0% 8% 16% 16% 14% 69% 100% Ik beoefen zelf een sport en doe aan wedstrijden op een lager niveau dan landelijk topniveau 8% 5% 6% 8% 4% 76% 100% Ik bezoek regelmatig wedstrijden (op de tribune of langs de zijlijn) 7% 5% 8% 7% 5% 77% 100% Ik volg op regelmatige basis sport in de media (zoals op televisie, in de krant op de radio of op internet) 6% 3% 5% 4% 3% 84% 100% Ik ben leider, trainer of coach van een team of van een sporter 8% 6% 9% 16% 10% 66% 100% Ik ben lid van een supportersvereniging 11% 5% 9% 6% 6% 76% 100% Ik ben scheidsrechter of treed wel eens op als scheidsrechter 5% 10% 6% 11% 8% 75% 100% Ik ben vrijwilliger bij een sportvereniging 10% 7% 7% 8% 7% 72% 100%

46 1-meting Imago-onderzoek arbitrage in de sport/ / P.46 Bijlage 3: selectievragen S1. In hoeverre bent u geïnteresseerd in de volgende sporten? American Football Autosport Basketball Handbal Hockey IJshockey Judo Korfbal Rugby Tennis Voetbal Volleybal Waterpolo Wielrennen 1. zeer ongeïnteresseerd 2. ongeïnteresseerd 3. niet ongeïnteresseerd/ niet geïnteresseerd 4. geïnteresseerd 5. zeer geïnteresseerd S2. Kunt u voor onderstaande zaken aangeven of die op u van toepassing zijn of niet? ik beoefen zelf een sport, maar doe niet aan wedstrijden ik beoefen zelf een sport en doe aan wedstrijden op landelijk topniveau ik beoefen zelf een sport en doe aan wedstrijden op een lager niveau dan landelijk topniveau ik bezoek regelmatig wedstrijden (op de tribune of langs de zijlijn) ik volg op regelmatige basis sport in de media (zoals op televisie, in de krant op de radio of op internet) ik ben leider, trainer of coach van een team of van een sporter ik ben lid van een supportersvereniging ik ben scheidsrechter of treed wel eens op als scheidsrechter ik ben vrijwilliger bij een sportvereniging 1. van toepassing 2. niet van toepassing

47 1-meting Imago-onderzoek arbitrage in de sport/ / P.47 Auteursrecht Het auteursrecht op dit rapport ligt bij de opdrachtgever. Voor het vermelden van de naam Motivaction in publicaties op basis van deze rapportage, is echter schriftelijke toestemming van de directie van Motivaction nodig. Voor de opdrachtgever is op aanvraag beschikbaar: een exemplaar van de gehanteerde vragenlijst en/of gedetailleerde onderzoekstechnische informatie.

48 1-meting Imago-onderzoek arbitrage in de sport/ / P.48 Motivaction International B.V. Marnixkade ZL Amsterdam Postadres: Postbus MG Amsterdam T +31 (0) F +31 (0)

Betaalbaarheid van pensioen in de toekomst

Betaalbaarheid van pensioen in de toekomst Betaalbaarheid van pensioen in de toekomst Vereniging Bedrijfstakpensioenfondsen Jubileum / 21-4-2010 / P.1 / 21-4-2010 / P.1 Onderzoeksrapportage Amsterdam April 2010

Nadere informatie

RAPPORTAGE SPORTBESTUURDERS. In opdracht van NOC*NSF

RAPPORTAGE SPORTBESTUURDERS. In opdracht van NOC*NSF RAPPORTAGE SPORTBESTUURDERS In opdracht van NOC*NSF 1 Inleiding GfK voert maandelijks in opdracht van NOC*NSF de Sportdeelname Index uit. In dit onderzoek wordt iedere maand aan netto n=000 Nederlanders

Nadere informatie

Effect toiletreclame Ziggo. Altermedia Rapportage Auteurs: Jeroen Bruin, Daan Damen en Jeroen Senster Project Z4778

Effect toiletreclame Ziggo. Altermedia Rapportage Auteurs: Jeroen Bruin, Daan Damen en Jeroen Senster Project Z4778 Effect toiletreclame Ziggo Altermedia Rapportage Auteurs: Jeroen Bruin, Daan Damen en Jeroen Senster Project Z4778 Achtergrond, doel- en probleemstelling In opdracht van Altermedia, in naam van Oskar van

Nadere informatie

Rapportage Auteurs: Jeroen Bruin & Karin Lammers Project Z6360. Effect toiletreclame Vodafone

Rapportage Auteurs: Jeroen Bruin & Karin Lammers Project Z6360. Effect toiletreclame Vodafone Rapportage Auteurs: Jeroen Bruin & Karin Lammers Project Z6360 Effect toiletreclame Vodafone Achtergrond, doel- en probleemstelling In opdracht van Altermedia, in naam van Oskar van Son, heeft Motivaction

Nadere informatie

Effect toiletreclame Vodafone Altermedia

Effect toiletreclame Vodafone Altermedia Effect toiletreclame Vodafone Altermedia Rapportage Auteurs: Jeroen Bruin & Karin Lammers Project Z6360 Inhoudsopgave Achtergrond, doel- en probleemstelling Pagina 3 Methode en opzet Pagina 4/5 Resultaten

Nadere informatie

FinQ Monitor van financieel bewustzijn en financiële vaardigheden van Nederlanders. Auteurs Jorn Lingsma Lisa Jager

FinQ Monitor van financieel bewustzijn en financiële vaardigheden van Nederlanders. Auteurs Jorn Lingsma Lisa Jager FinQ 2018 Monitor van financieel bewustzijn en financiële vaardigheden van Nederlanders Auteurs Jorn Lingsma Lisa Jager 14-1-2019 Projectnummer B3433 Achtergrond van de FinQ monitor Nederlanders in staat

Nadere informatie

Kennis over kosten en opbrengsten van het pensioensysteem

Kennis over kosten en opbrengsten van het pensioensysteem Vereniging Bedrijfstakpensioenfondsen - Pensioenvertrouwen ad hoc september 2009/ 19-10-2009 / P.1 / 19-10-2009 / P.1 Kennis over kosten en opbrengsten van het pensioensysteem

Nadere informatie

Mening over sparen en beleggen van pensioenpremie

Mening over sparen en beleggen van pensioenpremie Vereniging Bedrijfstakpensioenfondsen - Pensioenvertrouwen ad hoc oktober 2009/ 11-1-2010 / P.1 / 11-1-2010 / P.1 Mening over sparen en beleggen van pensioenpremie Onderzoeksrapportage

Nadere informatie

SIRE. Rapport. "Geef kinderen hun spel terug" Jonneke Heins. C0521b 29 oktober 2007

SIRE. Rapport. Geef kinderen hun spel terug Jonneke Heins. C0521b 29 oktober 2007 Grote Bickersstraat 74 3 KS Amsterdam Postbus 247 AE Amsterdam t 2 522 54 44 f 2 522 53 33 e info@tnsnipo.com www.tnsnipo.com Rapport SIRE "Geef kinderen hun spel terug" Jonneke Heins C52b 29 oktober 27

Nadere informatie

Samenvatting. Tevredenheidsonderzoek Arbitrage.

Samenvatting. Tevredenheidsonderzoek Arbitrage. Samenvatting Tevredenheidsonderzoek Arbitrage. 2013 Samenvatting Tevredenheidsonderzoek Arbitrage 2013 Het rapport wordt afgesloten met een samenvatting van het voorafgaande. Opzet en achtergrond van het

Nadere informatie

Rapport Consumentenonderzoek 2016 Keurmerk Klantgericht Verzekeren

Rapport Consumentenonderzoek 2016 Keurmerk Klantgericht Verzekeren Rapport Consumentenonderzoek 2016 Keurmerk Klantgericht Verzekeren Stichting toetsing verzekeraars Datum: 8 februari 2016 Projectnummer: 2015522 Auteur: Marit Koelman Inhoud 1 Achtergrond onderzoek 3 2

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek Scheidsrechters. De nulmeting

Tevredenheidsonderzoek Scheidsrechters. De nulmeting Tevredenheidsonderzoek Scheidsrechters De nulmeting Nederlands Verbond Tilburg, juni 2009 Drs. F.A.J. Schouten Colofon Titel Tevredenheidsonderzoek Scheidsrechters; de nulmeting Dit is een door Buro7 uitgevoerd

Nadere informatie

De hockey gedragscode: (1): Spelers

De hockey gedragscode: (1): Spelers De hockey gedragscode: (1): Spelers Hockey is een sport waar sportiviteit en respect voorop staat. Dat willen we graag zo houden. Daarom heeft de KNHB een gedragscode opgesteld. De KNHB-gedragscode luidt

Nadere informatie

NOC*NSF Sportdeelname Index

NOC*NSF Sportdeelname Index NOC*NSF Sportdeelname Index Meting 53 In opdracht van NOC*NSF 1 Inhoudsopgave 1 Sportdeelname 2 3 4 6 5 7 8 Sportdeelname schoolgaande jeugd (t/m 18 jaar) Sportdeelname per tak van sport Duurzaamheid sporten

Nadere informatie

NOC*NSF Sportdeelname index Sport index t/m 18 jaar

NOC*NSF Sportdeelname index Sport index t/m 18 jaar NOC*NSF Sportdeelname index Sport index t/m 18 jaar Meting 49 januari 2017 In opdracht van NOC*NSF 1 Inhoudsopgave 1 2 3 4 6 5 Sportdeelname Index januari 2017 Sportdeelname afgelopen maand Sportdeelname

Nadere informatie

15 juli Onderzoek: Seksuele intimidatie in de amateursport

15 juli Onderzoek: Seksuele intimidatie in de amateursport 15 juli 2017 Onderzoek: Seksuele intimidatie in de amateursport Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit gemiddeld 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van

Nadere informatie

3 t/m 11 oktober: Week van descheidsrechter

3 t/m 11 oktober: Week van descheidsrechter 3 t/m 11 oktober: Week van descheidsrechter Spreek je waardering uit met #scheidsbedankt! Sinds2009 vindt in de eerste volle week van oktober de Week van de Scheidsrechter plaats. De Week van de Scheidsrechter

Nadere informatie

Bereikscijfers FunX. Rapportage Auteurs: Ahmed Ait Moha, Marleen de Graaf & Fenneke Vegter Project Z

Bereikscijfers FunX. Rapportage Auteurs: Ahmed Ait Moha, Marleen de Graaf & Fenneke Vegter Project Z Bereikscijfers FunX Rapportage Auteurs: Ahmed Ait Moha, Marleen de Graaf & Fenneke Vegter Project Z4009 29-4-2014 Methodologie Periode: De onderzoeksgegevens zijn in de periode van 4 februari tot en met

Nadere informatie

NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar

NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar JAAROVERZICHT Tot en met meting 35 incl. nov. 15 In opdracht van NOC*NSF GfK December 18, Sportdeelname maandmeting november 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Gemeente Woerden: Veiligheid

Gemeente Woerden: Veiligheid Gemeente Woerden: Veiligheid / 29-11-2007 / P.1 / 29-11-2007 / P.1 Gemeente Woerden: Veiligheid Onderzoeksrapportage Amsterdam, november 2007 Projectnummer K1441 Auteurs

Nadere informatie

Steeds meer mensen zijn bewust flexitariër

Steeds meer mensen zijn bewust flexitariër bezoekadres Marnixkade 109 1015 ZL Amsterdam postadres Postbus 15262 1001 MG Amsterdam E moti@motivaction.nl T +31 (0)20 589 83 83 F +31 (0)20 589 83 00 W www.motivaction.nl Steeds meer mensen zijn bewust

Nadere informatie

Samenvatting 3-meting effectonderzoek integratiecampagne. Onderzoek onder allochtone Nederlanders

Samenvatting 3-meting effectonderzoek integratiecampagne. Onderzoek onder allochtone Nederlanders Samenvatting 3-meting effectonderzoek integratiecampagne Onderzoek onder allochtone Nederlanders Samenvatting 3-meting effectonderzoek integratiecampagne Onderzoek onder allochtonen 1) Integratiecampagne

Nadere informatie

Maatschappelijke waardering van Nederlandse Landbouw en Visserij

Maatschappelijke waardering van Nederlandse Landbouw en Visserij Nederlandse Landbouw en Visserij Inhoud 1 Inleiding 03 2 Samenvatting en conclusies landbouw en visserij 3 Maatschappelijke waardering landbouw 09 4 Associaties agrarische sector 13 5 Waardering en bekendheid

Nadere informatie

top-10 Ergernissen bij volleybalwedstrijden Nevobo & NOC NSF

top-10 Ergernissen bij volleybalwedstrijden Nevobo & NOC NSF top-10 Ergernissen bij volleybalwedstrijden Nevobo & NOC NSF Nicolien van Peursem, MSc Ir. Martine van Doornmalen December 2012 Inhoud Achtergrond Samenvatting en advies Resultaten Plezier Ergernissen

Nadere informatie

HIJS HOKIJ DEN HAAG GEDRAGSCODE

HIJS HOKIJ DEN HAAG GEDRAGSCODE Waarom een gedragscode? Eén van de methodes om ongewenst gedrag zoals agressie, vandalisme e.d. te beperken, is het opstellen van een gedragscode. De twee belangrijkste oorzaken van ongewenst gedrag zijn

Nadere informatie

NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar

NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar Meting 44 augustus 2016 In opdracht van NOC*NSF 1 1 2 3 4 6 5 7 8 Inhoudsopgave Sportdeelname Index augustus 2016 Sportdeelname afgelopen

Nadere informatie

Gedragsregels. De Hazenkamp een Fairplay club :

Gedragsregels. De Hazenkamp een Fairplay club : De Hazenkamp een Fairplay club : De Hazenkamp staat bekend in de omgeving als een echte amateur vereniging waarbij de gezelligheid en korfbal plezier op en rond het veld centraal staat. Maar ook bij De

Nadere informatie

NOC*NSF Sportdeelname Index

NOC*NSF Sportdeelname Index NOC*NSF Sportdeelname Index Meting 54 In opdracht van NOC*NSF 1 Inhoudsopgave 1 2 3 4 6 5 Sportdeelname Index Sportdeelname Sportdeelname schoolgaande jeugd (t/m 18 jaar) Sportdeelname per tak van sport

Nadere informatie

ONDERZOEK WAARDERING PRESTATIES OLYMPIC TEAMNL SOCHI In opdracht van NOC*NSF

ONDERZOEK WAARDERING PRESTATIES OLYMPIC TEAMNL SOCHI In opdracht van NOC*NSF ONDERZOEK WAARDERING PRESTATIES OLYMPIC TEAMNL SOCHI 2014 In opdracht van NOC*NSF GfK 2014 Evaluatie Sochi 2014 maart Maart 2014 1 Inleiding GfK voert maandelijks in opdracht van NOC*NSF de Sportdeelname

Nadere informatie

NOC*NSF Sportdeelname Index

NOC*NSF Sportdeelname Index NOC*NSF Sportdeelname Index Meting 52 il In opdracht van NOC*NSF 1 Inhoudsopgave 1 2 3 4 6 5 Sportdeelname Index il Sportdeelname il Sportdeelname schoolgaande jeugd (t/m 18 jaar) Sportdeelname per tak

Nadere informatie

NOC*NSF Sportdeelname Index

NOC*NSF Sportdeelname Index NOC*NSF Sportdeelname Index Meting 55 In opdracht van NOC*NSF GfK August 15, Sportdeelname maandmeting 1 Inhoudsopgave 1 2 3 4 6 5 Sportdeelname Index Sportdeelname Sportdeelname schoolgaande jeugd (t/m

Nadere informatie

Kwantitatief onderzoek naar de houding en opvattingen van Turkse en Marokkaanse jongeren jegens het conflict in de Gazastrook 1-meting Factsheet

Kwantitatief onderzoek naar de houding en opvattingen van Turkse en Marokkaanse jongeren jegens het conflict in de Gazastrook 1-meting Factsheet bezoekadres Marnixkade 109 1015 ZL Amsterdam postadres Postbus 15262 1001 MG Amsterdam E moti@motivaction.nl T +31 (0)20 589 83 83 W www.motivaction.nl Kwantitatief onderzoek naar de houding en opvattingen

Nadere informatie

INFORMATIEBEHOEFTEN EN INFORMATIEZOEKGEDRAG IN RELATIE TOT SPORT. In opdracht van NOC*NSF

INFORMATIEBEHOEFTEN EN INFORMATIEZOEKGEDRAG IN RELATIE TOT SPORT. In opdracht van NOC*NSF INFORMATIEBEHOEFTEN EN INFORMATIEZOEKGEDRAG IN RELATIE TOT SPORT In opdracht van NOC*NSF 1 Inleiding GfK voert maandelijks in opdracht van NOC*NSF de Sportdeelname Index uit. In dit onderzoek wordt iedere

Nadere informatie

Rapportage. Keurmerk Klantgericht Verzekeren

Rapportage. Keurmerk Klantgericht Verzekeren Rapportage Keurmerk Klantgericht Verzekeren In opdracht van: Stichting toetsing verzekeraars Datum: 27 januari 2015 Projectnummer: 2014026 Auteurs: Marit Koelman & John Ruiter Index Achtergrond van het

Nadere informatie

Schoon is de norm. Publieksonderzoek in het kader van het NederlandSchoon-congres 2017 Het rendement van schoon. Willemijn Bot Lonneke Gijsbers

Schoon is de norm. Publieksonderzoek in het kader van het NederlandSchoon-congres 2017 Het rendement van schoon. Willemijn Bot Lonneke Gijsbers Schoon is de norm Publieksonderzoek in het kader van het NederlandSchoon-congres 2017 Het rendement van schoon Willemijn Bot Lonneke Gijsbers 19-10-2017 B1779 Inhoudsopgave Achtergrond 3 Methode en opzet

Nadere informatie

SV SLIKKERVEER OP NAAR HET 100-JARIG BESTAAN. Beleidsplan

SV SLIKKERVEER OP NAAR HET 100-JARIG BESTAAN. Beleidsplan SV SLIKKERVEER OP NAAR HET 100-JARIG BESTAAN Beleidsplan 2016-2020 SV SLIKKERVEER: MEER DAN EEN VERENIGING SV SLIKKERVEER: MEER DAN EEN VERENIGING SV Slikkerveer is een vereniging. En zoals bij iedere

Nadere informatie

NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar

NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar Meting 47 november 2016 In opdracht van NOC*NSF 1 1 2 3 4 6 5 7 8 Inhoudsopgave Sportdeelname Index november 2016 Sportdeelname afgelopen

Nadere informatie

Samenvatting 3-meting effectonderzoek integratiecampagne. Onderzoek onder autochtone Nederlanders

Samenvatting 3-meting effectonderzoek integratiecampagne. Onderzoek onder autochtone Nederlanders Samenvatting 3-meting effectonderzoek integratiecampagne Onderzoek onder autochtone Nederlanders Samenvatting 3-meting effectonderzoek integratiecampagne Onderzoek onder autochtonen 1) Integratiecampagne

Nadere informatie

Rapportage FunX. Op basis van Mediaonderzoek 2009. Onderzoeksrapportage. Amsterdam November 2009. Projectnummer M4963

Rapportage FunX. Op basis van Mediaonderzoek 2009. Onderzoeksrapportage. Amsterdam November 2009. Projectnummer M4963 Mediaonderzoek 2009; rapportage FunX / P.1 / 18-11-2009 / P.1 Rapportage FunX Onderzoeksrapportage Op basis van Mediaonderzoek 2009 Amsterdam November 2009 Projectnummer

Nadere informatie

Een onderzoek autoverzekeringen. Pricewise 26-11-2014. Rapportage Auteurs: Yvette Randsdorp, Rob Doornbos Project Z5003

Een onderzoek autoverzekeringen. Pricewise 26-11-2014. Rapportage Auteurs: Yvette Randsdorp, Rob Doornbos Project Z5003 Een onderzoek autoverzekeringen Pricewise Rapportage Auteurs: Yvette Randsdorp, Rob Doornbos Project Z5003 26-11-2014 Inhoudsopgave Achtergrond, doel- en probleemstelling Pagina 3 Conclusies Pagina 4 Methode

Nadere informatie

Overkoepelende rapportage Onderzoek naar positieve aspecten en ergernissen in de sport. Mei 2013

Overkoepelende rapportage Onderzoek naar positieve aspecten en ergernissen in de sport. Mei 2013 Overkoepelende rapportage Onderzoek naar positieve aspecten en ergernissen in de sport Mei 2013 Achtergrond Achtergrond Terugdringen van ongewenst gedrag op en om de sportvelden en gewenst gedrag stimuleren

Nadere informatie

Samenvatting 2-meting effectonderzoek integratiecampagne. Onderzoek onder allochtone Nederlanders

Samenvatting 2-meting effectonderzoek integratiecampagne. Onderzoek onder allochtone Nederlanders Samenvatting 2-meting effectonderzoek integratiecampagne Onderzoek onder allochtone Nederlanders Samenvatting 2-meting effectonderzoek integratiecampagne Onderzoek onder allochtonen 1) Integratiecampagne

Nadere informatie

NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar

NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar Meting 42 juni 2016 In opdracht van NOC*NSF 1 Inhoudsopgave 1 2 3 4 6 5 7 Sportdeelname Index juni 2016 Sportdeelname afgelopen maand

Nadere informatie

Werkbelevingsonderzoek 2013

Werkbelevingsonderzoek 2013 Werkbelevingsonderzoek 2013 voorbeeldrapport Den Haag, 17 september 2014 Ipso Facto beleidsonderzoek Raamweg 21, Postbus 82042, 2508EA Den Haag. Telefoon 070-3260456. Reg.K.v.K. Den Haag: 546.221.31. BTW-nummer:

Nadere informatie

Scheidsrechter en COMMUNICATIE

Scheidsrechter en COMMUNICATIE Scheidsrechter en COMMUNICATIE Wat is communicatie? UITWISSELEN VAN INFORMATIE Met wie communiceert de scheidsrechter? Spelers Coaches Secretaris / Tijdwaarnemer Publiek Begeleider / SR coach Vereniging

Nadere informatie

Februari Kübra Ozisik. Frans Oldersma.

Februari Kübra Ozisik. Frans Oldersma. Kübra Ozisik Februari 2018 Frans Oldersma www.os-groningen.nl BASIS VOOR BELEID Inhoud Inhoud... 1 1. Inleiding... 2 2. Resultaten... 3 2.1 Respons... 3 2.2 Definitie kindermishandeling... 3 2.3 Campagne

Nadere informatie

Stand van zaken jongeren en de e-sigaret en andere alternatieve rookwaren

Stand van zaken jongeren en de e-sigaret en andere alternatieve rookwaren Stand van zaken jongeren en de e-sigaret en andere alternatieve rookwaren Onderzoek in opdracht van VWS December 2017 244108113 Inhoud 1 Inleiding 01 2 Belangrijkste resultaten en samenvatting 07 3 In

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek Scheidsrechters. De eenmeting

Tevredenheidsonderzoek Scheidsrechters. De eenmeting Tevredenheidsonderzoek Scheidsrechters De eenmeting Tilburg, december 211 Drs. F.A.J. Schouten Colofon Titel Tevredenheidsonderzoek Scheidsrechters; de eenmeting Dit is een door Buro7 uitgevoerd onderzoek,

Nadere informatie

Inhoud 1. Doelstelling van het statuut Gedragsregels Sancties...3 Overzicht sancties Belediging in woord en gebaar (gericht

Inhoud 1. Doelstelling van het statuut Gedragsregels Sancties...3 Overzicht sancties Belediging in woord en gebaar (gericht Statuut SC Waarde Inhoud 1. Doelstelling van het statuut... 3 2. Gedragsregels... 3 3. Sancties...3 Overzicht sancties...4 1. Belediging in woord en gebaar (gericht tegen de persoon of tegen het gezag)...

Nadere informatie

Ouders leren kinderen voor zichzelf opkomen Zelfbeheersing is nog belangrijker. De grenzeloze generatie en de eeuwige jeugd van hun opvoeders

Ouders leren kinderen voor zichzelf opkomen Zelfbeheersing is nog belangrijker. De grenzeloze generatie en de eeuwige jeugd van hun opvoeders bezoekadres Marnixkade 109 1015 ZL Amsterdam postadres Postbus 15262 1001 MG Amsterdam E moti@motivaction.nl T +31 (0)20 589 83 83 F +31 (0)20 589 83 00 W www.motivaction.nl - Factsheet opinieonderzoek

Nadere informatie

Wind op Zee Beknopt rapport Natuur & Milieu

Wind op Zee Beknopt rapport Natuur & Milieu bezoekadres Marnixkade 109 1015 ZL Amsterdam postadres Postbus 15262 1001 MG Amsterdam E moti@motivaction.nl T +31 (0)20 589 83 83 W www.motivaction.nl Wind op Zee Beknopt rapport Natuur & Milieu Amsterdam,

Nadere informatie

HET EFFECT VAN WHEELIEPOP OP SMARTPHONEGEBRUIK TIJDENS HET FIETSEN

HET EFFECT VAN WHEELIEPOP OP SMARTPHONEGEBRUIK TIJDENS HET FIETSEN HET EFFECT VAN WHEELIEPOP OP SMARTPHONEGEBRUIK TIJDENS HET FIETSEN Een kwantitatief onderzoek onder jongeren in opdracht van het Interprovinciaal Overleg JEROEN HERMANS KJELL MASSEN AMSTERDAM, JULI 2017

Nadere informatie

Alle federaties 6,78 6,29. Opleiding - bijscholing - begeleiding 6,55% 12,71% Man 14,53% 24,25% 19,04%

Alle federaties 6,78 6,29. Opleiding - bijscholing - begeleiding 6,55% 12,71% Man 14,53% 24,25% 19,04% Alle federaties 1. Rapportcijfers per thema 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 7,58 7,76 7,98 Algemene tevredenheid voor Algemene tevredenheid na Motivatie 6,78 Opleiding - bijscholing - begeleiding 6,29 7,36 7,20

Nadere informatie

HUIS- EN GEDRAGSREGELS HOCKEY CLUB HOUTEN NOVEMBER 2017

HUIS- EN GEDRAGSREGELS HOCKEY CLUB HOUTEN NOVEMBER 2017 HUIS- EN GEDRAGSREGELS HOCKEY CLUB HOUTEN NOVEMBER 2017 De Houten 5 Kernwaarden van HC Houten We hebben De HC Houten 5 opgesteld. Het zijn de 5 kernwaarden die invulling geven aan het gedachtegoed van

Nadere informatie

Top-10 Ergernissen bij floorballwedstrijden NeFUB & NOC NSF

Top-10 Ergernissen bij floorballwedstrijden NeFUB & NOC NSF Top-10 Ergernissen bij floorballwedstrijden NeFUB & NOC NSF Rianne van Beek Msc. Ir. Martine van Doornmalen Februari 2013 Inhoud Achtergrond Samenvatting en advies Resultaten Plezier Ergernissen Maatregelen

Nadere informatie

Publieksversie Masterplan Arbitrage. Fluitend de wedstrijd in!

Publieksversie Masterplan Arbitrage. Fluitend de wedstrijd in! Publieksversie Masterplan Arbitrage Fluitend de wedstrijd in! Inhoudsopgave Voorwoord Voorwoord 3 Aanleiding en voortraject 4 Uitkomsten onderzoeken 5 Fluitend de wedstrijd in! 8 De aanpak in hoofdlijnen

Nadere informatie

Club- en gedragsregels van CARTOUCHE. Cartouche is een hockeyclub waar sportiviteit, gezelligheid en prestatie hand in hand gaan.

Club- en gedragsregels van CARTOUCHE. Cartouche is een hockeyclub waar sportiviteit, gezelligheid en prestatie hand in hand gaan. Club- en gedragsregels van CARTOUCHE Cartouche is een hockeyclub waar sportiviteit, gezelligheid en prestatie hand in hand gaan. Bij die sportiviteit, gezelligheid en prestatie hoort voor een belangrijk

Nadere informatie

ONZE HANDBALVISIE VERSUS SCHEIDSRECHTEREN?

ONZE HANDBALVISIE VERSUS SCHEIDSRECHTEREN? ONZE HANDBALVISIE VERSUS SCHEIDSRECHTEREN? Nederlands Handbal Verbond Startbijeenkomst A, B,C en P groep scheidsrechters 2004 INFO PRESENTATOR: Sjors Röttger Uitvoerder project: Promotie en implementatie

Nadere informatie

VLAAMSE TAEKWONDO BOND VZW GEDRAGSREGELS. Vlaamse Taekwondo Bond vzw

VLAAMSE TAEKWONDO BOND VZW GEDRAGSREGELS. Vlaamse Taekwondo Bond vzw VLAAMSE TAEKWONDO BOND VZW GEDRAGSREGELS Vlaamse Taekwondo Bond vzw De bijgevoegde regels gelden op en rond elke dojang en wedstrijdterrein. Lees ze goed en verspreid ze onder uw leden, zodat we er samen

Nadere informatie

Draagvlakmonitor huisvesting vluchtelingen. Rapportage derde meting juni 2016

Draagvlakmonitor huisvesting vluchtelingen. Rapportage derde meting juni 2016 Draagvlakmonitor huisvesting vluchtelingen Rapportage derde meting juni 2016 Introductie Waarom dit onderzoek? Zijn Nederlanders de afgelopen maanden anders gaan denken over de opvang van vluchtelingen

Nadere informatie

Vereniging Wikimedia Nederland Onderzoek onder lezers

Vereniging Wikimedia Nederland Onderzoek onder lezers Vereniging Wikimedia Nederland Onderzoek onder lezers Rapportage Auteur: Seth Schaafsma Project Z6095 CC-BY-SA 6-7-2015 Inhoudsopgave Achtergrond Pagina 3 Conclusies Pagina 4 Methode en opzet Pagina 6

Nadere informatie

Leerlingtevredenheidsonderzoek

Leerlingtevredenheidsonderzoek Rapportage Leerlingtevredenheidsonderzoek De Meentschool - Afdeling SO In opdracht van Contactpersoon De Meentschool - Afdeling SO de heer A. Bosscher Utrecht, juni 2015 DUO Onderwijsonderzoek drs. Vincent

Nadere informatie

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN EN GEMEENTELIJKE SPORTBELEID. In opdracht van NOC*NSF

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN EN GEMEENTELIJKE SPORTBELEID. In opdracht van NOC*NSF GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN EN GEMEENTELIJKE SPORTBELEID In opdracht van NOC*NSF GfK 2014 Gemeenteraadsverkiezingen Sportdeelname Index Hardlooprapportage en gemeentelijk sportbeleid februari 2014 1 Inleiding

Nadere informatie

Rapport enquête Vissenbescherming en Dierenbescherming Amsterdam

Rapport enquête Vissenbescherming en Dierenbescherming Amsterdam bezoekadres Marnixkade 109 1015 ZL Amsterdam postadres Postbus 15262 1001 MG Amsterdam E moti@motivaction.nl T +31 (0)20 589 83 83 W www.motivaction.nl Rapport enquête Vissenbescherming en Dierenbescherming

Nadere informatie

Korfbalclub Limes Vereniging Zonder Winstoogmerk

Korfbalclub Limes Vereniging Zonder Winstoogmerk GEDRAGSCODE VOOR DE SPELERS Als speler engageer ik mij om: steeds tijdig op het afspraakuur aanwezig te zijn voor trainingen en wedstrijden opgegeven door de trainer; steeds de trainer te verwittigen indien

Nadere informatie

SCHOOLSPORT SPORTEN OP SCHOOL, BIJ SCHOOL EN NAMENS SCHOOL. In opdracht van NOC*NSF

SCHOOLSPORT SPORTEN OP SCHOOL, BIJ SCHOOL EN NAMENS SCHOOL. In opdracht van NOC*NSF SCHOOLSPORT SPORTEN OP SCHOOL, BIJ SCHOOL EN NAMENS SCHOOL In opdracht van NOC*NSF GfK 1 Schoolsport Juli 1 1 Inleiding GfK voert maandelijks in opdracht van NOC*NSF de Sportdeelname Index uit. In dit

Nadere informatie

Arbitragemonitor drie niveaus, vier metingen. Nevobo

Arbitragemonitor drie niveaus, vier metingen. Nevobo Arbitragemonitor 2017 drie niveaus, vier metingen Nevobo Tilburg, september 2017 Drs. F.A.J. Schouten Colofon Titel (Nevobo) Dit is een door Buro7 uitgevoerd onderzoek, in het kader van het programma Naar

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek Scheidsrechters. De nulmeting

Tevredenheidsonderzoek Scheidsrechters. De nulmeting Tevredenheidsonderzoek Scheidsrechters De nulmeting Overzicht dertien sportbonden Tilburg, oktober 2009 Drs. F.A.J. Schouten Colofon Titel Tevredenheidsonderzoek Scheidsrechters; de nulmeting Dit is een

Nadere informatie

Samenvatting kijkcijferonderzoek regionale omroepen

Samenvatting kijkcijferonderzoek regionale omroepen Samenvatting kijkcijferonderzoek regionale omroepen Stichting Regionale Omroep Overleg en Samenwerking Auteurs: Selina Kroesemeijer, Jeroen Senster en Clasine van der Wal 4-7-2013 Inleiding In opdracht

Nadere informatie

SPORTDEELNAME MAANDMEETING. Meting 9 September In opdracht van NOC*NSF

SPORTDEELNAME MAANDMEETING. Meting 9 September In opdracht van NOC*NSF SPORTDEELNAME MAANDMEETING Meting 9 September In opdracht van NOC*NSF 1 Inhoudsopgave 1 Sportdeelname afgelopen maand 2 Sportdeelname afgelopen 12 maanden 3 Sportdeelname per tak van sport Maandvraag September

Nadere informatie

Publieke opinie: transparantie investeringskeuzes bij verzekeringsgroepen

Publieke opinie: transparantie investeringskeuzes bij verzekeringsgroepen bezoekadres Marnixkade 109 1015 ZL Amsterdam postadres Postbus 15262 1001 MG Amsterdam E moti@motivaction.nl T +31 (0)20 589 83 83 W www.motivaction.nl Publieke opinie: transparantie investeringskeuzes

Nadere informatie

Dan even mijn sport achtergrond. Ik heb als kind lang gehockeyd en getennist. Toen ik in Leiden kwam studeren ben ik bij Roomburg weer gaan hockeyen.

Dan even mijn sport achtergrond. Ik heb als kind lang gehockeyd en getennist. Toen ik in Leiden kwam studeren ben ik bij Roomburg weer gaan hockeyen. Dan even mijn sport achtergrond. Ik heb als kind lang gehockeyd en getennist. Toen ik in Leiden kwam studeren ben ik bij Roomburg weer gaan hockeyen. Daar heb ik ook mijn scheidsrechterskaartgehaald en

Nadere informatie

Rapport - kwantitatief onderzoek ten behoeve van het ministerie van Buitenlandse Zaken 1 maart 2019

Rapport - kwantitatief onderzoek ten behoeve van het ministerie van Buitenlandse Zaken 1 maart 2019 Rapport - kwantitatief onderzoek ten behoeve van het ministerie van Buitenlandse Zaken 1 maart 2019 Situatie en centrale vraagstelling In opdracht van: Ministerie van Buitenlandse Zaken Conclusies Resultaten

Nadere informatie

Cliënttevredenheid 2016

Cliënttevredenheid 2016 Cliënttevredenheid 2016 (Thuis)begeleiding Rapportage Cliënttevredenheid 2016 Fenneke Vegter, Lonneke Gijsbers Project Z7267 19-1-2017 Achtergrond, doel- en probleemstelling Op verzoek van Vitras heeft

Nadere informatie

Zin en Onzin van Pensioen

Zin en Onzin van Pensioen Zin en Onzin van Pensioen Pensioenfederatie / 3-8-2011 / P.1 / 3-8-2011 / P.1 Zin en Onzin van Pensioen Onderzoeksrapportage Kwantitatieve rapportage van het onderzoek

Nadere informatie

Voor alle spelers, ouders/ verzorgers, leiders, trainers, kaderleden en alle vrijwilligers

Voor alle spelers, ouders/ verzorgers, leiders, trainers, kaderleden en alle vrijwilligers GEDRAGSCODE Voor alle spelers, ouders/ verzorgers, leiders, trainers, kaderleden en alle vrijwilligers Wat doen we bij Blauw-Wit 81 Blauw-Wit 81 is een club waar met veel plezier, sportief gedrag en respect

Nadere informatie

Vragenlijst Onwenselijke Praktijken in de Sport

Vragenlijst Onwenselijke Praktijken in de Sport Correspondentienummer:. Vragenlijst Onwenselijke Praktijken in de Sport Het W.J.H. Mulier Instituut voert in opdracht van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) een onderzoek uit onder sportverenigingen

Nadere informatie

Opgave 1 Agressie op het sportveld

Opgave 1 Agressie op het sportveld Opgave 1 Agressie op het sportveld Bij deze opgave horen de teksten 1 tot en met 3 uit het bronnenboekje. Inleiding In 12 raakte een grensrechter na afloop van een amateurvoetbalwedstrijd ernstig gewond

Nadere informatie

Maatschappelijke waardering van Nederlandse landbouw en visserij 2017

Maatschappelijke waardering van Nederlandse landbouw en visserij 2017 Nederlandse landbouw en visserij 2017 Inhoud 1 Inleiding 03 2 Samenvatting en conclusies landbouw en visserij 3 Maatschappelijke waardering landbouw 09 4 Associaties agrarische sector 14 5 Waardering en

Nadere informatie

NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar

NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar Meting 45 september 2016 In opdracht van NOC*NSF 1 Inhoudsopgave 1 2 3 4 6 5 7 Sportdeelname Index september 2016 Sportdeelname afgelopen

Nadere informatie

ETHISCH CHARTER KONINKLIJKE VLAAMSE VOETBALBOND vzw

ETHISCH CHARTER KONINKLIJKE VLAAMSE VOETBALBOND vzw ETHISCH CHARTER KONINKLIJKE VLAAMSE VOETBALBOND vzw ALGEMENE GEDRAGSREGELS Respecteer de regels van het voetbal en de beslissingen van de scheidsrechter of zijn assistent Trek nooit de integriteit van

Nadere informatie

NOC*NSF Sportdeelname Index

NOC*NSF Sportdeelname Index NOC*NSF Index Meting 65 In opdracht van NOC*NSF 1 Inhoudsopgave 1 2 3 4 schoolgaande jeugd (t/m 18 jaar) per tak van sport Index 5 6 7 8 Beweeg-, fit- en combinorm Tevredenheid sportbeoefening Onderzoeksverantwoording

Nadere informatie

Hoofdstuk 6 Sportiviteit en Respect

Hoofdstuk 6 Sportiviteit en Respect Hoofdstuk 6 Sportiviteit en Respect In hoofdstuk 1 hebben we drie deelgebieden binnen Sportiviteit & Respect onderscheiden, namelijk (1) Fair play, (2) Sportief gedrag en (3) Grijs gebied (zie figuur pagina

Nadere informatie

NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar

NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar Meting 34 oktober In opdracht van NOC*NSF 1 1 2 3 4 6 5 7 Inhoudsopgave Sportdeelname Index oktober Sportdeelname afgelopen maand Sportdeelname

Nadere informatie

Monitor Steun en Draagvlak

Monitor Steun en Draagvlak Bezoekadres: Alexanderkazerne Van Alkemadelaan 357 Postadres: MPC 58 A Postbus 90701 2509 LS Den Haag Nederland Monitor Steun en Draagvlak Steller: Drs. A.J.V.M. Vos Februari 2008 Rapportnummer GW-08-022A

Nadere informatie

Samenvatting 2-meting effectonderzoek integratiecampagne. Onderzoek onder autochtone Nederlanders

Samenvatting 2-meting effectonderzoek integratiecampagne. Onderzoek onder autochtone Nederlanders Samenvatting 2-meting effectonderzoek integratiecampagne Onderzoek onder autochtone Nederlanders Samenvatting 2-meting effectonderzoek integratiecampagne Onderzoek onder autochtonen 1) Integratiecampagne

Nadere informatie

Naar een veiliger sportklimaat (VSK)

Naar een veiliger sportklimaat (VSK) Naar een veiliger sportklimaat (VSK) Een sportbreed programma dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt Sportcongres Zuid -Holland 19 november 2014 Een leven lang met plezier sporten Ralf

Nadere informatie

Gedragsregels. Beste Doskoanen, Wij onderscheiden specifieke gedragsregels voor: Accommodatie Sporters Ouders / verzorgers Trainers / leiders

Gedragsregels. Beste Doskoanen, Wij onderscheiden specifieke gedragsregels voor: Accommodatie Sporters Ouders / verzorgers Trainers / leiders Normen en waarden Beste Doskoanen, Het doet mij een genoegen om als voorzitter van s.v. DOSKO het woord tot u te richten in dit boekje over de NORMEN & WAARDEN bij en in onze club. Als bestuur hechten

Nadere informatie

Imago onderzoek. Rapportage 2 februari 2015

Imago onderzoek. Rapportage 2 februari 2015 Imago onderzoek Rapportage 2 februari 2015 Inhoud Onderzoeksopzet Resultaten Bekendheid algemeen Bekendheid Adamas Beoordeling concept Adamas Imago Adamas Conclusies Onderzoeksopzet Lokale respondenten

Nadere informatie

Opvattingen over de figuur Zwarte Piet

Opvattingen over de figuur Zwarte Piet Opvattingen over de figuur Zwarte Piet Een opinieonderzoek onder het Nederlandse publiek, met uitsplitsingen naar autochtone Nederlanders en Surinaamse- en Antilliaanse-Nederlanders meting 4 November 2017

Nadere informatie

Vlaamse Karate Federatie

Vlaamse Karate Federatie Vlaamse Karate Federatie 1. Rapportcijfers per thema 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 7,89 8,06 7,96 Algemene tevredenheid voor Algemene tevredenheid na Motivatie 7,48 Opleiding - bijscholing - begeleiding 7,87

Nadere informatie

Praktische opdracht LO Fair Play

Praktische opdracht LO Fair Play Praktische opdracht LO Fair Play Praktische-opdracht door een scholier 1971 woorden 12 mei 2003 6,8 84 keer beoordeeld Vak LO Opdracht 1 Opdracht 1.1 a. Geef tenminste 2 verschillende omschrijvingen van

Nadere informatie

NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar

NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar Meting 41 mei 2016 In opdracht van NOC*NSF 1 1 2 3 4 6 5 7 8 Inhoudsopgave Sportdeelname Index mei 2016 Sportdeelname afgelopen maand

Nadere informatie

Resultaten Nieuwsbehoeften 2015

Resultaten Nieuwsbehoeften 2015 Resultaten Nieuwsbehoeften 2015 Opzet & methode Online onderzoek uitgevoerd door No Ties Veldwerk 27 t/m 30 november Aselecte steekproef 15+, representatief voor de NL bevolking Netto N=1.004 Wat is voor

Nadere informatie

NOC*NSF Sportdeelname Index

NOC*NSF Sportdeelname Index NOC*NSF Index Meting 68 augustus In opdracht van NOC*NSF 1 Inhoudsopgave 1 2 3 4 augustus schoolgaande jeugd (t/m 18 jaar) per tak van sport Index augustus 5 6 7 8 Beweeg-, fit- en combinorm Tevredenheid

Nadere informatie

Gedragsregels Sportiviteit en Respect van VV Valken 68. Zij die niets doen kunnen geen fouten maken

Gedragsregels Sportiviteit en Respect van VV Valken 68. Zij die niets doen kunnen geen fouten maken Gedragsregels Sportiviteit en Respect van VV Valken 68 Het reglement is ontworpen door het bestuur in 2012 en is goedgekeurd door de leden op de Algemene Ledenvergadering van 23 november 2012. Het reglement

Nadere informatie

ARBITRAGEMONITOR 2017

ARBITRAGEMONITOR 2017 ARBITRAGEMONITOR 2017 Profielschets & Algehele tevredenheid Motivatie Begeleiding & opleiding Faciliteiten & randvoorwaarden Beoordeling Informatievoorziening Klimaat & imago VSK OPBOUW 2 * In de trendcijfers

Nadere informatie

RAPPORTAGE SPORT EN GELUK

RAPPORTAGE SPORT EN GELUK RAPPORTAGE SPORT EN GELUK Extra vragen Sportdeelname Index Februari 2015 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Management Summary 3 Onderzoeksresultaten 4 Onderzoeksverantwoording 5 Contact 2 1. Inleiding 3 Inleiding

Nadere informatie

RAPPORTAGE ZOMERDIP. In opdracht van NOC*NSF

RAPPORTAGE ZOMERDIP. In opdracht van NOC*NSF RAPPORTAGE ZOMERDIP In opdracht van NOC*NSF GfK 2014 Zomerdip Rapportage September Zomerdip 2014 September 2014 1 Inleiding GfK voert maandelijks in opdracht van NOC*NSF de Sportdeelname Index uit. In

Nadere informatie

NOC*NSF Sportdeelname Index

NOC*NSF Sportdeelname Index NOC*NSF Index Meting 70 oktober In opdracht van NOC*NSF GfK December 19, maandmeting oktober 1 Inhoudsopgave 1 oktober 2 schoolgaande jeugd (t/m 18 jaar) 3 per tak van sport 4 Index oktober 5 Onderzoeksverantwoording

Nadere informatie