L DING GEVEN IN EEN SCHOLENGEMEENSCHAP. 12 oktober 2007 Mechelen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "L DING GEVEN IN EEN SCHOLENGEMEENSCHAP. 12 oktober 2007 Mechelen"

Transcriptie

1 EI L DING GEVEN IN EEN SCHOLENGEMEENSCHAP 12 oktober 2007 Mechelen

2 Agenda 9u.30 Welkom en bezinning. 9u.35 Visie -tekst Scholengemeenschap vormen in het basisonderwijs : definitieve versie, opzet, toon-aanverhalen, koppeling met OKB en begeleidingsinitiatieven. 10u.45 Pauze 11 uur Zorg+ binnen onze scholengemeenschappen door Ann Knapen. 12u.15 Opstart aansturingsgroep Vocodi. 12u.20 Vragen en suggesties naar volgende Vocodi.

3 Visie -tekst Scholengemeenschap vormen in het basisonderwijs : definitieve versie, opzet, toon-aanverhalen, koppeling met OKB en begeleidingsinitiatieven.

4 SCHOLENGEMEENSCHAP VORMEN IN HET BASISONDERWIJS Marc Van den Brande

5 Inhoud 1. Inleiding. 2. Werken aan een kwaliteitsvolle school. 3. Doelstellingen van de SG. 4. Proces: groei naar een SG. 5. Het bestuur van de SG. 6. Bijlage: Matrix SG. 7. Bijlage: Toon-aan-verhalen SG.

6 Basisonderwijs: 1. Inleiding - Schaalvergroting = een heel ander verhaal: naast financies en omkadering ook de schoolcultuur! - Tekst = een leidraad voor het ontwikkelen van SG.

7 2. Werken aan een kwaliteitsvolle school 2.1 Het leerproces en de opvoeding van de leerling centraal. 2.2 Kwaliteitsbevordering in elke school. 2.3 De scholengemeenschap als ondersteuning.

8 2. Werken aan een kwaliteitsvolle school 2.1 Het leerproces en de opvoeding van de leerling centraal: - Onderwijs op de eerste plaats voor het kind - uitgesproken visie op opvoedingsproject - ook de toetssteen voor het uiteindelijk doel - ook voor de SG, zowel oprichting als werking

9 2. Werken aan een kwaliteitsvolle school 2.2 Kwaliteitsbevordering in elke school. - iedere school heeft een visie - een beleidseffectieve school: in cultuur en in organisatie oog voor de geëxpliciteerde visie - onvoldoende mankracht, te veel opdrachten, gebrek aan expertise, planlast, - de hulp van derden in te roepen of samen te werken met andere scholen

10 2. Werken aan een kwaliteitsvolle school 2.3 De scholengemeenschap als ondersteuning. - geen doel op zichzelf - ondersteunend i.f.v. kwaliteitszorgsysteem van de school én van het kerndoel nl. het leren van het kind! - verhogen draagkracht én vergroten draagvlak (school en SB) - SG = antwoord op streven naar kwaliteitsverhoging - eigenheid van individuele school gaat steeds voor op de SG! * * Maar staat ook geen samenwerking in de weg!

11 3. Doelstellingen van de SG. 3.1 De doelstellingen uit het decreet 3.2 Doel voor elke school. 3.3 Solidariteit.

12 3. Doelstellingen van de SG. 3.1 De doelstellingen uit het decreet. het verhogen van het draagvlak van de betrokken scholen een efficiënter gebruik van de beschikbare middelen en een beter management.

13 3. Doelstellingen van de SG. 3.2 Doel voor elke school. - decreet = beleidsmatige efficiëntie en effectiviteit - VVKBaO en VVKBuO: SG = bredere doelstelling nl. het verhogen BVV van de scholen i.f.v. het realiseren van het opvoedingsproject. - SG = scholen met eenzelfde opvoedingsconcept Het OKB vormt grootste gemene deler (vijf pijlers) - Bij het verhogen van het BVV via de acht dragers speelt de SG een ondersteunende rol!

14 3. Doelstellingen van de SG. 3.3 Solidariteit. - verstrekken van katholiek onderwijs veronderstelt een brede visie dus solidariteit tussen de verschillende initiatiefnemers - SG als regionale structuur = een geschikte plaats om regionale problemen samen aan te pakken: - geen scholen uitsluiten - bewaken: geen enkele school is die tegen haar wil wegvalt Solidariteit uniformiteit. Diversiteit = waardevol.

15 4. Proces: groei naar een SG. 4.1 Uitgangspunt: Subsidiariteit. 4.2 Aanknopingspunten: decretale bevoegdheden van de SG 4.3 Prioriteiten bepalen: een matrixmodel op basis van OKB. 4.4 Een groeiproces vraagt tijd.

16 4. Proces: groei naar een SG. 4.1 Uitgangspunt: Subsidiariteit. VVKBaO en VVKBuO: volop deze kaart d.w.z. beslissingen nemen op het laagst mogelijke niveau, waar deze kwalitatief kunnen genomen worden. ZO de garantie dat SB en SD rekening houden met: - de eigen cultuur - de specifieke behoeften van de individuele school TOCH een realistische maar bescheiden kijk op eigen mogelijkheden MAAR soms de wil opbrengen om op een hoger echelon naar een kwalitatief aanvaardbare oplossing te zoeken.

17 4. Proces: groei naar een SG. 4.1 Uitgangspunt: Subsidiariteit. Bij de samenwerking binnen een SG nagaan: Wat kunnen we kwalitatief beter en financieel efficiënter op niveau van de scholengemeenschap? Waarover moeten we afspraken maken? Wat kunnen we best apart blijven doen? Impliciet houdt de subsidiariteit ook de vrijwilligheid in om toe te treden tot het samenwerkingsverband.

18 4. Proces: groei naar een SG. 4.2 Aanknopingspunten: decretale bevoegdheden van de SG: Eens SG : niet langer vrij om te bepalen waarover men samenwerkt. Een aantal bevoegdheden zijn duidelijk omschreven. - Afspraken maken ( zelfs beslissingsbevoegdheid overdragen naar SG) - Initiatief nemen 4.3 Prioriteiten bepalen: een matrixmodel op basis van OKB. Opsomming van domeinen: - van moeten samenwerken - van initiatieven nemen Scholen willen en mogen nog op andere domeinen samenwerken! OKB-model via Karl

19 4. Proces: groei naar een SG. 4.4 Een groeiproces vraagt tijd. - Een goed functionerende SG vraagt een bijzondere (tijds)investering: + bewaak de vergaderkoorts + vermijd supplementaire taken - Taken opnemen die de draaglast van de directies verlichten: voordeel halen uit de expertise van de andere scholen - Bijlage 2: toon-aan-verhalen via de website

20 5. Het bestuur van de SG. De wil tot samenwerken = een bestuursvorm: een structurele verankering van de samenwerking op niveau van de inrichters (schoolbesturen) en de uitvoerders (directies, personeel). Het besturen is de bevoegdheid van de schoolbesturen 5.1 Feitelijke vereniging: CASS als beslissingsorgaan Individuele SB dragen de eindverantwoordelijkheid. 5.2 Vzw Het bestuur ligt in handen van het bestuur van de vzw.

21 5. Het bestuur van de SG. 5.3 Het college van directeurs: - de dagelijkse leiding - het uitvoeringsorgaan

22 5. Het bestuur van de SG. 5.4 CODI: stimuleren van de kwaliteit van samenwerken Stimuli?

23 6. Bijlage: Matrix SG. Opdracht Mogelijkheden Beperktheden Werken aan de schooleigen christelijke identiteit Werken aan een degelijk en samenhangend onderwijsinhoudelijk aanbod Werken aan een stimulerend opvoedingsklimaat en een doeltreffende didactische aanpak Werken aan de ontplooiing van ieder kind, vanuit een brede zorg Werken aan de school als gemeenschap en als organisatie

24 7. Bijlage: Toon-aan-verhalen SG. via de website VVKBaO deel 1 Domein van Omschrijving van het verhaal via staakwoorden Gegevens scholengemeenschap Gegevens coördinerend persoon 1. Identiteit en pastoraal 2. Profilering en externe communicatie 3. Samenwerking met de lokale gemeenschap 4. Pedagogische aspecten 5. Onderwijsaanbod en methode 6. Zorgbreed werken 7. Veiligheid en gezondheid

25 7. Bijlage: Toon-aan-verhalen SG. via de website VVKBaO deel 2 Domein van Omschrijving van het verhaal via staakwoorden Gegevens scholengemeenschap Gegevens coördinerend persoon 8. Professionaliseren en vorming 9. Kwaliteitszorg en interne communicatie 10. School- en onderwijsorganisatie 11. Administratief beleid 12. Personeelsbeleid 13. ICT-beleid 14. Financieel beleid

26 7. Bijlage: Toon-aan-verhalen SG. via de website VVKBaO deel 3 Domein van Omschrijving van het verhaal via staakwoorden Gegevens scholengemeenschap Gegevens coördinerend persoon 15. Beheer materiële infrastructuur 16. Juridische controle 17. Samenwerking met andere instanties 18. Evaluatie werking SG 19.

27 Een kijk op onze scholengemeenschap

28 MODEL 1 Onszelf en onze SG in vraag durven stellen 1. Hoe trachten we het leerproces en de opvoeding van het kind centraal te stellen binnen onze SG? 2. Waardoor biedt onze SG voldoende ondersteuning aan iedereen? 3. Schenken wij voldoende steun aan onze SG? 4. Langs welke wegen verhoogt onze SG het BVV binnen haar scholen? 5. Hoe solidair zijn wij binnen onze SG-werking? 6. Op welke wijze hanteren wij het principe van de subsidiariteit binnen onze SG? 7. Welke prioriteiten pakken wij samen aan binnen de interne en externe werking van onze SG?

29 MODEL 2 Vragen op het niveau van de scholengemeenschap 1. Wat kunnen we kwalitatief beter? 2. Wat willen wij financieel efficiënter? 3. Waarover moeten we afspraken maken? 4. Wat kunnen we best apart blijven doen?

30 MODEL 3 Evaluatie van onze voorbije werking via het College én n het CASS. Kijken naar het verleden met het oog op het nemen van beslissingen voor de toekomst.

31 I. Algemene werking 1. Hoe hebt u in het algemeen uw betrokkenheid bij de werking van de scholengemeenschap ervaren? 2. Hebben we binnen de scholengemeenschap beleid gevoerd? 3. Ervaart u de scholengemeenschap als een meerwaarde? 4. Welke moeilijkheden hebt u ervaren n.a.v. het werken binnen de scholengemeenschap? 5. Welke beperkingen hebt u ervaren?

32 II Specifieke werking 1. Hoe evalueren we het afsprakenpakket[1] van de scholengemeenschap. 2. Hoe evalueren we de wijze waarop gewerkt wordt binnen de scholengemeenschap? Probeer voor elke instantie (CASS, college, werkgroepen, ) een samenvattende uitspraak te formuleren. 3. Hoe evalueren we de coördinatie? Is er afstemming tussen de verschillende instanties? Is er doorstroming van informatie? [1] Afsprakenpakket verwijst naar datgene wat in de samenwerkingsovereenkomst en het huishoudelijk reglement is vastgelegd geworden.

33 III VRAGEN NAAR DE TOEKOMST Welke prioriteiten formuleren we voor de toekomst: naar organisatie en werking? naar inhoud via het beleidsplan?? Welke suggesties vanuit schoolbesturen, directies, stuurgroepen, stafmedewerkers, bereiken ons?

34 PAUZE!

35 Zorg+ binnen onze scholengemeenschappen door Ann Knapen.

36 Kleuterparticipatie September 2007

37 JAAR VAN DE KLEUTER

38 Kleuterparticipatie Meer kleuters naar school! Gelijke kansen op onderwijs van hoge kwaliteit Waarom? Leerachterstanden voorkomen vanaf de start van de schoolloopbaan!

39 Kleuterparticipatie Doelgroep? Kleuters die ingeschreven zijn maar onregelmatig naar school komen Kleuters die later naar school komen (Niet ingeschreven zijn!)

40 Kleuterparticipatie Impulsplan? Gegevensverzameling Sterke ondersteuning van het KO Wegwerken van financiële drempels Opdracht voor CLB s Opdracht voor LOP s

41 Kleuterparticipatie Ondersteuning Kleuteronderwijs (uit het impulsplan) Verbetering systeem zomerklassen Uren zorg op niveau SG (Zorg+) GOK+ Tweedelijnsondersteuning voor kleuteronderwijzers

42 ZORG+coördinator TAKEN Informeren Inventariseren/Analyseren Handelen Evalueren

43 ZORG+coördinator Gericht op TAKEN Informeren Inventariseren Handelen Evalueren SG School Ouders Externe partners

44 ZORG+coördinator SG SCHOOL OUDERS EXTERNEN Informeren Inventariseren/ Analyseren Handelen Evalueren

45 ZORG+coördinator SG SCHOOL OUDERS EXTERNEN Informeren - Visie? - Inschrijvingen? - GOK ind.? - Netwerken? - Opdracht? - Schoolpopulatie? - Contacten? (CLB, LOP, - Vorming? - Werving? -Kansarmoede? - Initiatieven? - Contacten? - lestijdenpakket? - Info? - - Zorgteam? (Potentiële kl.) - School bekend? - - Ouderparticipatie? - Infrastructuur? (rust, opvang,..) -

46 ZORG+coördinator SG SCHOOL OUDERS EXTERNEN Inventariseren/ Analyseren - Brengt de doelgroep in kaart - Brengt de doelgroep in kaart (Zorg,..) - Behoeften en verwachtingen? - Samenwerkings verbanden? - Geeft overzicht van de initiatieven - Redenen van afwezigheid? - Motieven voor het niet naar school sturen? - Bestaande initiatieven? - Brengt verslag uit - Imago van de school? - Vormen van Oudercontacten? - - Screent documenten - Schooltoelage?

47 ZORG+coördinator SG SCHOOL OUDERS EXTERNEN Handelen - Beleid mee uittekenen - Actieplan voorstellen - Informatie doorstroming bevorderen - - Afwezigheden opvolgen - Inschrijvingsmoment opvolgen van - Actieplan ondersteunen - Overleg organiseren - Contacten onderhouden - Stem van de ouders vertolken - - Actief contact leggen - Ouderparticipatie aanmoedigen - Uitnodigingen herhalen - Informatie geven - -Actief contact leggen - Deelnemen aan initiatieven - Contacten onderhouden -

48 ZORG+coördinator SG SCHOOL OUDERS EXTERNEN Evalueren - Evalueert de initiatieven - Stuurt het actieplan bij indien nodig (terugkoppelen aan doelen) - Effect van de initiatieven? Meer kleuters op school? Meer ouderparticipatie? -Evalueert de samenwerking en stuurt bij indien nodig (terugkoppelen aan doelen) -Verankert de initiatieven - Effect? Meer kleuters op school?

49 ZORG+coördinator Positief ingesteld ten opzichte van bestaande initiatieven Discreet omgaan met private gegevens en vertrouwelijke informatie Beschikken over sociale en communicatieve vaardigheden Flexibel Aanspreekbaar (brugfiguur) Creatieve initiatieven die de participatie verhogen Samenwerken (neemt deel aan overleg) Bemiddelen Kritisch reflecterend Redactionele vaardigheden Organisatorische vaardigheden Competenties Attitudes Zich professionaliseren: zelfstudie, deelnemen aan vormingsinitiatieven

50 Opstart aansturingsgroep Vocodi. - Denktank voor Vocodi MB - Aansturing naar beleid VVKBaO en Departement - Vanuit verschillende windstreken - Drie overlegvoormiddagen -

51 Planning oktober, 23 november, 11 januari, 29 februari, 18 april 30 mei? Juni

52 Vragen en suggesties naar volgende vocodi:

In deze tekst willen we een leidraad aanreiken voor het ontwikkelen van scholengemeenschappen

In deze tekst willen we een leidraad aanreiken voor het ontwikkelen van scholengemeenschappen Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL SCHOLENGEMEENSCHAP VORMEN IN HET BASISONDERWIJS Marc Van den Brande 2007-10-01 1 INLEIDING In het kielzog van de fusies in

Nadere informatie

BAKENS VOOR EEN TWEEDE CYCLUS SCHOLENGEMEENSCHAPPEN IN HET BASISONDERWIJS Marc Van den Brande

BAKENS VOOR EEN TWEEDE CYCLUS SCHOLENGEMEENSCHAPPEN IN HET BASISONDERWIJS Marc Van den Brande Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL BAKENS VOOR EEN TWEEDE CYCLUS SCHOLENGEMEENSCHAPPEN IN HET BASISONDERWIJS Marc Van den Brande 2010-07-07 1 INLEIDING In het

Nadere informatie

TOON-AAN-VERHALEN ONDER DE MATRIX VAN OKB

TOON-AAN-VERHALEN ONDER DE MATRIX VAN OKB TOON-AAN-VERHALEN ONDER DE MATRIX VAN OKB 1. Werken aan de schooleigen christelijke identiteit. Domein van Identiteit en pastoraal *Procesmatige ontwikkeling van een visietekst Vrije basisonderwijs Puurs

Nadere informatie

BELEIDSPLAN 2011 2014

BELEIDSPLAN 2011 2014 BELEIDSPLAN 2011 2014 Tijdens het schooljaar 2010-2011 hebben het CASS en de directie een SWOT- analyse gemaakt over de onze scholengemeenschap. Dit beleidsplan vertrekt vanuit een evaluatie van het vorige

Nadere informatie

Functiebeschrijving mentor

Functiebeschrijving mentor Functiebeschrijving mentor Algemeen kader: Krachtlijnen van het opvoedingsconcept voor het katholiek basisonderwijs ( OKB) Werken aan een schooleigen christelijke identiteit Werken aan een degelijk onderwijsinhoudelijk

Nadere informatie

Wij gaan met plezier naar school.

Wij gaan met plezier naar school. www.schoolbranst.be Wij gaan met plezier naar school. 3...onze visie Onze school is een landelijk gelegen dorpsschool, een groene school, waar we leven in verbondenheid met de natuur en met elkaar en handelen

Nadere informatie

Deel 1. Opvoedingsproject

Deel 1. Opvoedingsproject Deel 1 Opvoedingsproject 5 6 1. Opvoedingsproject Wij verwachten van alle ouders dat ze loyaal achter de identiteit en het pedagogisch project van onze school staan en dit ondersteunen. Hieronder vindt

Nadere informatie

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT - SCHOOLBROCHURE - Basisonderwijs DE LINDE, Overpelt ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT In ons Eigen opvoedingsproject (EOP) kan u lezen hoe wij als school onze opvoedingstaak zien.

Nadere informatie

MODEL VAN FUNCTIEBESCHRIJVING KINDERVERZORGER. Instelling: FUNCTIEBESCHRIJVING. Opgemaakt op... Naam:.. Adres:..

MODEL VAN FUNCTIEBESCHRIJVING KINDERVERZORGER. Instelling: FUNCTIEBESCHRIJVING. Opgemaakt op... Naam:.. Adres:.. MODEL VAN FUNCTIEBESCHRIJVING KINDERVERZORGER Instelling: 122259 FUNCTIEBESCHRIJVING KINDERVERZORGER Opgemaakt op... Naam:.. Adres:... Stamboeknummer:.. Opdrachtbreuk:../24 Vast benoemd: Ja/Neen Eerste

Nadere informatie

Deel 1 Opvoedingsproject

Deel 1 Opvoedingsproject Deel 1 Opvoedingsproject 1 Beste ouders, Welkom aan onze school. U kiest onze school voor het onderwijs en de opvoeding van uw kind. Wij zijn blij en dankbaar voor het vertrouwen in onze school. De directie

Nadere informatie

Functiebeschrijving beleidsmedewerker

Functiebeschrijving beleidsmedewerker Functiebeschrijving beleidsmedewerker Algemeen kader: Krachtlijnen van het opvoedingsconcept voor het katholiek basisonderwijs ( OKB) Werken aan een schooleigen christelijke identiteit Werken aan een degelijk

Nadere informatie

Katholieke Scholengemeenschap Oscar Romero Sint-Bavostraat 51, 2610 Wilrijk tel fax

Katholieke Scholengemeenschap Oscar Romero Sint-Bavostraat 51, 2610 Wilrijk tel fax Katholieke Scholengemeenschap Oscar Romero Sint-Bavostraat 51, 2610 Wilrijk tel. 03 827 16 23 fax 03 825 13 34 FUNCTIEBESCHRIJVING COÖRDINEREND DIRECTEUR DOMEIN DOEL AANDACHTSVELDEN Communicatie en overleg

Nadere informatie

Deel 1: Pedagogisch project Vrije Basisschool Lenteland

Deel 1: Pedagogisch project Vrije Basisschool Lenteland 1 ONZE SCHOOL en de SCHOLENGROEP ARKORUM Het katholiek basisonderwijs brengt al vele jaren een aanbod van kwalitatief onderwijs en opvoeding aan kleuters en leerlingen in de regio Roeselare- Ardooie. In

Nadere informatie

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT 1 INHOUDSOPGAVE Pedagogisch project Opdracht 1 Werken aan de schooleigen christelijke identiteit 3 Opdracht 2 Werken aan een degelijk en samenhangend onderwijsinhoudelijk aanbod.

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING VOOR HET AMBT VAN DIRECTEUR

FUNCTIEBESCHRIJVING VOOR HET AMBT VAN DIRECTEUR FUNCTIEBESCHRIJVING VOOR HET AMBT VAN DIRECTEUR Onderwijsinstelling :... Instellingsnummer :... Schoolbestuur :... Scholengemeenschap/consortium : SG BLOM Nummer scholengemeenschap : 121921 Het arbeidsreglement,

Nadere informatie

Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL. Deel 1 Opvoedingsproject

Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL. Deel 1 Opvoedingsproject Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL Deel 1 Opvoedingsproject 1 ONS OPVOEDINGSPROJECT Wij verwachten van alle ouders dat ze loyaal achter de identiteit en het opvoedingsproject

Nadere informatie

Onderwerp: scholengemeenschappen naar 2010 toe

Onderwerp: scholengemeenschappen naar 2010 toe Verslag groepsgesprekken vergadering coördinerende directeurs Waasland Onderwerp: scholengemeenschappen naar 2010 toe Verslag van het gesprek met enkele CODI s en CASSvoorzitters op de VOCODI-vergadering

Nadere informatie

Functiebeschrijving DIRECTEUR BASISONDERWIJS

Functiebeschrijving DIRECTEUR BASISONDERWIJS VZW KATHOLIEK BASISONDERWIJS LOKEREN & MOERBEKE-WAAS Vrijheidsplein 25 9160 Lokeren Tel 09 348 13 00 Fax 09 339 08 36 codi@kabaolok.be instellingsnummer: 122333 nummer vereniging: 24623.2001 ondernemingsnummer:

Nadere informatie

Bezinning. Agenda. Bruggen bouwen L DING GEVEN IN EEN SCHOLENGEMEENSCHAP. 6 oktober 2006 Mechelen

Bezinning. Agenda. Bruggen bouwen L DING GEVEN IN EEN SCHOLENGEMEENSCHAP. 6 oktober 2006 Mechelen Agenda EI L DING GEVEN IN EEN SCHOLENGEMEENSCHAP 6 oktober 2006 Mechelen 9.30 Welkom en bezinning. 9.35 Voorstelling project: Verhogen van sociale weerbaarheid van kinderen. door Frans Schroons. 10.00

Nadere informatie

Scholengemeenschap SAS

Scholengemeenschap SAS Scholengemeenschap SAS FUNCTIEBESCHRIJVING PERSONEELSLID MET DE OPDRACHT VAN MENTOR School: Datum: Naam:... Opdrachtbreuk:... / 24 Datum Eerste indiensttreding Eerste indiensttreding binnen het schoolbestuur

Nadere informatie

Gewijzigde regelgeving. Greet Vanhove VVKBaO 13/12/12 1. Waarom een nieuw vademecum zorg?

Gewijzigde regelgeving. Greet Vanhove VVKBaO 13/12/12 1. Waarom een nieuw vademecum zorg? VADEMECUM ZORG 2012 Greet Vanhove VVKBaO Greet Vanhove pedagogisch begeleider VVKBaO Waarom een nieuw vademecum zorg? Verander(en)de leerlingenpopulatie Gewijzigde maatschappelijke context Onderwijsvernieuwingen

Nadere informatie

Degelijk en samenhangend onderwijsinhoudelijk aanbod

Degelijk en samenhangend onderwijsinhoudelijk aanbod Pedagogisch project Ziekenhuisschool INKENDAAL type 5 1 Schooleigen pluralistisch opvoedingsproject onderwijs is een onvervreemdbaar mensenrecht. de ziekenhuisschool is er voor iedereen ( geen lid van

Nadere informatie

1. WERKEN AAN EEN SCHOOLEIGEN CHRISTELIJKE IDENTITEIT

1. WERKEN AAN EEN SCHOOLEIGEN CHRISTELIJKE IDENTITEIT 1. WERKEN AAN EEN SCHOOLEIGEN CHRISTELIJKE IDENTITEIT Als katholieke school kiezen we voor de fundamentele opdracht onze kinderen te begeleiden vanuit uitgesproken evangelische waarden. Ieder kind is uniek.

Nadere informatie

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Deze lijst is het onderzoekresultaat van een PWO-traject binnen de lerarenopleidingen van de KAHO Sint-Lieven,

Nadere informatie

Werken met een richtdocument

Werken met een richtdocument Kwaliteitsvolle loopbaanbegeleiding Werken met een richtdocument Marc Van Gils april 2008 1 Een creatieve zoektocht naar mogelijkheden tot optimale afstemming van de doelen van de medewerker en die van

Nadere informatie

Aandachtspunten en werkingsmogelijkheden bij het GOK/SES beleid

Aandachtspunten en werkingsmogelijkheden bij het GOK/SES beleid Samenwerkingsovereenkomst - bijlage 7 Aandachtspunten en werkingsmogelijkheden bij het GOK/SES beleid 1. Inleiding Indien een school extra uren en/of andere ondersteuning ontvangt, is het belangrijk dat

Nadere informatie

De kracht van diversiteit in de Vlaamse kleuterscholen. Het project tweedelijnsondersteuning kleuteronderwijs (2KP) toegelicht

De kracht van diversiteit in de Vlaamse kleuterscholen. Het project tweedelijnsondersteuning kleuteronderwijs (2KP) toegelicht Ellen Bauwens VVKBaO Contact: ellen.bauwens@vsko.be De kracht van diversiteit in de Vlaamse kleuterscholen. Het project tweedelijnsondersteuning kleuteronderwijs (2KP) toegelicht 1. Inleiding In april

Nadere informatie

ProfS: doelenbevraging

ProfS: doelenbevraging ProfS: doelenbevraging Jaar: Diocees: We bevragen van elk van onderstaande deelgebieden telkens Heeft de ProfS opleiding jou ondersteund in het ontwikkelen van de nodige competenties om als directeur de

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrije Kleuterschool Joma te MERKSEM

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrije Kleuterschool Joma te MERKSEM Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

SCHOOLEIGEN LEERLINGENBEGELEIDING VERLEDEN HEDEN TOEKOMST. Optimalisering van de 3/01/2012. Leerlingenbegeleiding What s in a name? What s in a name?

SCHOOLEIGEN LEERLINGENBEGELEIDING VERLEDEN HEDEN TOEKOMST. Optimalisering van de 3/01/2012. Leerlingenbegeleiding What s in a name? What s in a name? Optimalisering van de SCHOOLEIGEN LEERLINGENBEGELEIDING What s in a name? VERLEDEN HEDEN TOEKOMST What s in a name? Alle activiteiten die de school organiseert om haar leerlingen te begeleiden in functie

Nadere informatie

Welkom. Bormte Stekene 03/ /

Welkom. Bormte Stekene 03/ / Welkom Bormte 126 9190 Stekene 03/789.32.65 0497/40.58.87 info@sgstekene.be www.sgstekene.be AGENDA Doel van deze voorstelling. Wie zijn wij? Visie van het schoolbestuur. Werking van het schoolbestuur.

Nadere informatie

Opvoedingsproject VBS De Bloesem

Opvoedingsproject VBS De Bloesem Opvoedingsproject VBS De Bloesem Als uitgangspunt voor ons opvoedingsproject nemen wij het beeld van 'de zaaier'... De elementen van dit schilderij staan symbool voor de 5 opdrachten die we wensen na te

Nadere informatie

+ Comité Besturen aartsbisdom Mechelen-Brussel

+ Comité Besturen aartsbisdom Mechelen-Brussel + Comité Besturen aartsbisdom Mechelen-Brussel Leidraad bij verkennende gesprekken met schoolbesturen in het kader van bestuurlijke schaalvergroting Het Vicariaat onderwijs en het Comité Besturen van het

Nadere informatie

Vergadering dekenassistenten 20 januari Bestuurlijke optimalisering en schaalvergroting schoolbesturen in aartsbisdom Mechelen-Brussel

Vergadering dekenassistenten 20 januari Bestuurlijke optimalisering en schaalvergroting schoolbesturen in aartsbisdom Mechelen-Brussel Vergadering dekenassistenten 20 januari 2015 Bestuurlijke optimalisering en schaalvergroting schoolbesturen in aartsbisdom Mechelen-Brussel Situering Situering Situering Sensibiliseringsproces sedert

Nadere informatie

Om de school te helpen bij het voeren van een zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid

Om de school te helpen bij het voeren van een zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid Een geïntegreerd zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid Leidraad bij het stappenplan Sinds 1 september 2012 is elke school verplicht een geïntegreerd zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid te voeren. Dit

Nadere informatie

+ Diocesaan Comité van Inrichtende Machten (DCIM)

+ Diocesaan Comité van Inrichtende Machten (DCIM) + Diocesaan Comité van Inrichtende Machten (DCIM) Leidraad bij verkennende gesprekken met schoolbesturen in het kader van bestuurlijke schaalvergroting Aanleiding Het Vicariaat onderwijs en het Diocesaan

Nadere informatie

HET BELEIDSVOEREND VERMOGEN BINNEN ONZE SCHOLENGEMEENSCHAP. De 8 dragers voor een beleidseffectieve SG

HET BELEIDSVOEREND VERMOGEN BINNEN ONZE SCHOLENGEMEENSCHAP. De 8 dragers voor een beleidseffectieve SG HET BELEIDSVOEREND VERMOGEN BINNEN ONZE SCHOLENGEMEENSCHAP De 8 dragers voor een beleidseffectieve SG Responsief vermogen Ondersteunende relaties Doeltreffende communicatie Gedeeld leiderschap Reflectief

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING MENTOR-COACH

FUNCTIEBESCHRIJVING MENTOR-COACH FUNCTIEBESCHRIJVING MENTOR-COACH SCHOOL: NAAM: De functiebeschrijving van 'mentor-coach' kadert in het individuele gedeelte (instellingsgebonden taken) van de functiebeschrijving van 'leraar'. Deze functiebeschrijving

Nadere informatie

VACATURE DIRECTEUR VRIJE BASISSCHOOL DE OEFENSCHOOL (50 %) EVT.

VACATURE DIRECTEUR VRIJE BASISSCHOOL DE OEFENSCHOOL (50 %) EVT. 25 mei 2016 VACATURE DIRECTEUR VRIJE BASISSCHOOL DE OEFENSCHOOL (50 %) EVT. AANGEVULD MET EEN OPDRACHT ALS ZORGCOÖRDINATOR De vrije basisschool de Oefenschool is één van de tien basisscholen van de scholengroep

Nadere informatie

De doelstellingen van directie en personeel worden expliciet omschreven in een beleidsplan en worden jaarlijks beoordeeld door de directie.

De doelstellingen van directie en personeel worden expliciet omschreven in een beleidsplan en worden jaarlijks beoordeeld door de directie. FUNCTIE: Directeur POC AFKORTING: DIR AFDELING: Management 1. DOELSTELLINGEN INSTELLING De doelstellingen staan omschreven in het beleidsplan POC. Vermits de directie de eindverantwoordelijkheid heeft

Nadere informatie

Vrije Kleuterschool De Link Patronaatstraat 28 Jan Verbertlei Edegem

Vrije Kleuterschool De Link Patronaatstraat 28 Jan Verbertlei Edegem Beleidsvoerend vermogen van zorg Vrije kleuterschool De Link Edegem Tel.: 03 369 66 33 Opgemaakt door Thaïsa Kets zorgcoördinator kleuterschool Bron: Vanhove, G., werkgroep Vademecum zorg. (2014). Katholiek

Nadere informatie

VACATURE DIRECTEUR VRIJE EIGENTIJDSE KATHOLIEKE BASISSCHOOL AARTRIJKE

VACATURE DIRECTEUR VRIJE EIGENTIJDSE KATHOLIEKE BASISSCHOOL AARTRIJKE 17 jun 2017 VACATURE DIRECTEUR VRIJE EIGENTIJDSE KATHOLIEKE BASISSCHOOL AARTRIJKE De vrije basisschool van Aartrijke is één van de elf basisscholen van de scholengroep Sint-Rembert vzw. De school heeft

Nadere informatie

1. Werken aan een degelijk en samenhangend onderwijsaanbod

1. Werken aan een degelijk en samenhangend onderwijsaanbod Scholengemeenschap TABOR Afdelingen Sint-Maria-Aalter Aalter-Brug Aalterstraat 6 9880 Aalter 09/3740500 09/3751604 schoolsint-maria-aalter@taborscholen.be Prioriteitenplanning riteitenplanning schooljaar

Nadere informatie

Informatieavond september SBS Kermt

Informatieavond september SBS Kermt Informatieavond september 2011 SBS Kermt - 2011 1 Schoolorganisatie 2011-2012 Organisatie en ondersteuning: SBS Kermt 2011 2 Schoolorganisatie 2011-2012 Kleuterschool: SBS Kermt - 2011 3 Schoolorganisatie

Nadere informatie

Afspraken Begeleidings- en evaluatietraject Mentorenproject Traject functiebeschrijvingen. SG SN BaO loopbaanontwikkeling / loopbaanbegeleiding

Afspraken Begeleidings- en evaluatietraject Mentorenproject Traject functiebeschrijvingen. SG SN BaO loopbaanontwikkeling / loopbaanbegeleiding Loopbaanbegeleiding Loopbaanontwikkeling personeelsbeleid in de SG SN BaO Info 18 april 2008 Inhoud van de sessie Schets van het groeiproces Beleidsvoorbereidende jaren Consequenties voor de definitieve

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING DIRECTEUR

FUNCTIEBESCHRIJVING DIRECTEUR FUNCTIEBESCHRIJVING DIRECTEUR Naam personeelslid: School en instellingsnummer: Scholengemeenschap: Schoolbestuur: Evaluator(en): DEEL 1: ALGEMEEN GEDEELTE Functiebeschrijvingen, functioneringsgesprekken

Nadere informatie

Visietekst rond de samenwerking tussen het basisonderwijs en het secundair onderwijs

Visietekst rond de samenwerking tussen het basisonderwijs en het secundair onderwijs Visietekst rond de samenwerking tussen het basisonderwijs en het secundair onderwijs Inleiding: De pedagogische begeleiding heeft voor volgende jaren de samenwerking tussen BaO en SO als prioriteit gekozen.

Nadere informatie

Loopbaanbegeleiding in dialoog

Loopbaanbegeleiding in dialoog Loopbaanbegeleiding in dialoog Colloquium Mechelen-Brussel 29 november 2018 Marc Keppens Els Goeminne Dienst Personeel Katholiek Onderwijs Vlaanderen Wat als? er een nieuwe eerste evaluator wordt aangesteld

Nadere informatie

Mentor als medeopleider verdieping sessie 2. Katrijn De Waele Elisa Vandenbussche Isabelle Step Saar Callens

Mentor als medeopleider verdieping sessie 2. Katrijn De Waele Elisa Vandenbussche Isabelle Step Saar Callens Mentor als medeopleider verdieping sessie 2 Katrijn De Waele Elisa Vandenbussche Isabelle Step Saar Callens Trajectcoaching stavaza Waar zitten we nu 2 Vragen? Bedenkingen? Bemerkingen? 3 4 Situering van

Nadere informatie

DEEL 1: OPVOEDINGSPROJECT DE VIJF PIJLERS VAN ONZE SCHOOLVISIE VANUIT DE FIGUUR VAN PATER DAMIAAN

DEEL 1: OPVOEDINGSPROJECT DE VIJF PIJLERS VAN ONZE SCHOOLVISIE VANUIT DE FIGUUR VAN PATER DAMIAAN DEEL 1: OPVOEDINGSPROJECT DE VIJF PIJLERS VAN ONZE SCHOOLVISIE VANUIT DE FIGUUR VAN PATER DAMIAAN identiteit IK DOE en IK SPREEK Damiaan doet wat hij gelooft. Hij toont en vertelt waar hij zijn inspiratie

Nadere informatie

Functiebeschrijving van preventie adviseur

Functiebeschrijving van preventie adviseur Functiebeschrijving van preventie adviseur Algemeen kader: Krachtlijnen van het opvoedingsconcept voor het katholiek basisonderwijs ( OKB) Werken aan een schooleigen christelijke identiteit Werken aan

Nadere informatie

Welkom. Gesubsidieerde Vrije Kleuterschool Paal

Welkom. Gesubsidieerde Vrije Kleuterschool Paal Welkom Gesubsidieerde Vrije Kleuterschool Paal Het team De directeur directie@vkspaal.be Opvoedingsproject, Respecteren algemeen reglement en arbeidsreglement, Pedagogisch beleid, Personeelsbeleid, Schoolorganisatie

Nadere informatie

De V.Z.W. Katholiek Basisonderwijs Veurne, werft een voltijdse directeur zonder lesopdracht aan. Datum van indiensttreding: 1 april 2016.

De V.Z.W. Katholiek Basisonderwijs Veurne, werft een voltijdse directeur zonder lesopdracht aan. Datum van indiensttreding: 1 april 2016. V.Z.W. Katholiek Basisonderwijs D. de Haenelaan 10-8630 VEURNE OPENSTELLING VOOR EEN FUNCTIE VAN DIRECTEUR (M/V) ZONDER LESOPDRACHT VRIJE KATHOLIEKE BASISSCHOOL, Brugsesteenweg 77 te 8630 Veurne Datum:

Nadere informatie

Betreft : Vacature voor directeur (m/v) met 4 uur lesopdracht aan de Vrije Katholieke Basisschool Egem

Betreft : Vacature voor directeur (m/v) met 4 uur lesopdracht aan de Vrije Katholieke Basisschool Egem GVB Egem Molenakker 97 8740 PITTEM-Egem Pittem, 17/02/2014 (de school maakt deel uit van VZW Vrij Basisonderwijs Pittem en Egem, Koolskampstraat 4, 8740 Pittem) Betreft : Vacature voor directeur (m/v)

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Gemeentelijke Basisschool - De Windwijzer te LAARNE

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Gemeentelijke Basisschool - De Windwijzer te LAARNE Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Spilfiguur in dit schema is het schoolbestuur van de betrokken school.

Spilfiguur in dit schema is het schoolbestuur van de betrokken school. Vlaams Verbond van het Katholiek Buitengewoon Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL MEDEDELING M06BA050 BRUSSEL, 2006-05-29 KLASSEMENT: BESTEMD VOOR: BuBaO CONTACT: Lode De Geyter TREFWOORDEN: 09 269

Nadere informatie

Ludo Guelinckx WEGWIJS IN OKB

Ludo Guelinckx WEGWIJS IN OKB Ludo Guelinckx WEGWIJS IN OKB Via vijf opdrachten voor het Katholiek Basisonderwijs in Vlaanderen werken aan 1. Werken aan een schooleigen christelijke identiteit 2. Werken aan een geïntegreerd onderwijsinhoudelijk

Nadere informatie

Deel 1. Opvoedingsproject. Deel 1: Het opvoedingsproject Pagina 1

Deel 1. Opvoedingsproject. Deel 1: Het opvoedingsproject Pagina 1 Deel 1 Opvoedingsproject Deel 1: Het opvoedingsproject Pagina 1 HET OPVOEDINGSPROJECT VAN HET KATHOLIEK BASISONDERWIJS MAASMECHELEN-ZUID (KBM-Z). Als katholieke basisscholen willen we ons profileren als

Nadere informatie

VACATURE DIRECTEUR VRIJE BASISSCHOOL DE TWEESPRONG HANDZAME- EDEWALLE (100 %)

VACATURE DIRECTEUR VRIJE BASISSCHOOL DE TWEESPRONG HANDZAME- EDEWALLE (100 %) 06 jul 2019 VACATURE DIRECTEUR VRIJE BASISSCHOOL DE TWEESPRONG HANDZAME- EDEWALLE (100 %) De vrije basisschool van Tweesprong is één van de twaalf basisscholen van de scholengroep Sint- Rembert vzw. De

Nadere informatie

DEEL 2: SCHOOLVISIE EN

DEEL 2: SCHOOLVISIE EN DEEL 2: SCHOOLVISIE EN PEDAGOGISCH PROJECT. schoolvisie. Vrije basisschool t NIEUWLAND Onze school is een gezellige, familiale, warme basisschool gelegen in het groene hart en aan de rand van Tielt. Vanuit

Nadere informatie

Betreft : Vacature voor directeur (m/v) aan de Vrije Katholieke Basisschool De Dorpslinde te Bredene

Betreft : Vacature voor directeur (m/v) aan de Vrije Katholieke Basisschool De Dorpslinde te Bredene V.K.B.B.- V.Z.W. Peter Benoitlaan 13 8450 Bredene 25-06-2012 Betreft : Vacature voor directeur (m/v) aan de Vrije Katholieke Basisschool De Dorpslinde te Bredene Geachte Heer, Mevrouw Het Schoolbestuur

Nadere informatie

We willen kansen scheppen om uw kind evenwichtig te laten ontplooien. We houden rekening en hebben respect voor de eigen mogelijkheden van elk kind.

We willen kansen scheppen om uw kind evenwichtig te laten ontplooien. We houden rekening en hebben respect voor de eigen mogelijkheden van elk kind. 1. VERWELKOMING. NAAR DE OUDERS TOE Van harte welkom in onze school. Wij danken u voor het vertrouwen dat u in onze school stelt. Het verheugt ons dat u voor het onderwijs en de opvoeding van uw kind een

Nadere informatie

1 Werken aan de schooleigen christelijke identiteit (opdracht 1)

1 Werken aan de schooleigen christelijke identiteit (opdracht 1) INHOUD Inhoud 1 Vooraf 3 Inleiding 1 Werken aan de schooleigen christelijke identiteit (opdracht 1) 1.1 De reflectie over de visie op mens en wereld 1.2 De doorwerking van de identiteit in de schoolwerkplanning

Nadere informatie

WERKING KIJKWIJZER BELEIDSVOEREND VERMOGEN: TOEGEPAST OP LOOPBAANBEGELEIDING IN DE SCHOLENGEMEENSCHAP

WERKING KIJKWIJZER BELEIDSVOEREND VERMOGEN: TOEGEPAST OP LOOPBAANBEGELEIDING IN DE SCHOLENGEMEENSCHAP WERKING KIJKWIJZER BELEIDSVOEREND VERMOGEN: TOEGEPAST OP LOOPBAANBEGELEIDING IN DE SCHOLENGEMEENSCHAP WAT? Voor u ligt een kijkwijzer om het beleidsvoerend vermogen van uw school in kaart te brengen. De

Nadere informatie

Doorniksesteenweg Bossuit

Doorniksesteenweg Bossuit Doorniksesteenweg 557 27-09-2013 8583 Bossuit Betreft : Vacature voor directeur (m/v) met 10 uur lesopdracht aan de Vrije Katholieke Kleuterschool Bossuit, Doorniksesteenweg 557 8583 Bossuit Geachte Heer,

Nadere informatie

Vijf opdrachten voor het Katholiek Basisonderwijs in Vlaanderen

Vijf opdrachten voor het Katholiek Basisonderwijs in Vlaanderen Vijf opdrachten voor het Katholiek Basisonderwijs in Vlaanderen 1. Werken aan een schooleigen christelijke identiteit 2. Werken aan een geïntegreerd onderwijsinhoudelijk aanbod 3. Werken aan een stimulerend

Nadere informatie

Prioriteitenplanning schooljaar

Prioriteitenplanning schooljaar Scholengemeenschap TABOR Afdelingen Sint-Maria-Aalter Aalter-Brug Aalterstraat 6 9880 Aalter 09/3740500 09/3751604 schoolsint-maria-aalter@taborscholen.be Prioriteitenplanning schooljaar 2007 2008 Jaarthema:

Nadere informatie

VACATURE DIRECTEUR VRIJE BASISSCHOOL SINT-HENRICUS TORHOUT (80 OF 100 %)

VACATURE DIRECTEUR VRIJE BASISSCHOOL SINT-HENRICUS TORHOUT (80 OF 100 %) 29 aug 2018 VACATURE DIRECTEUR VRIJE BASISSCHOOL SINT-HENRICUS TORHOUT (80 OF 100 %) De vrije basisschool van Sint-Henricus is één van de dertien basisscholen van de scholengroep Sint- Rembert vzw. De

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrije Basisschool - Basisoefenschool te Wijnegem

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrije Basisschool - Basisoefenschool te Wijnegem Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

decreet leerlingenbegeleiding november 2018

decreet leerlingenbegeleiding november 2018 STAP VAN JE SCHOOLWERKING NAAR HET DECREET LEERLINGENBEGELEIDING EN TERUG Greet Vanhove, dienst Lerenden DOELEN EN VERLOOP Decreet leerlingenbegeleiding in notendop 4 begeleidingsdomeinen inhoudelijk concretiseren

Nadere informatie

Actieplan LOP Gent Basisonderwijs

Actieplan LOP Gent Basisonderwijs Actieplan LOP Gent Basisonderwijs Periode 2011/2012 2012/2013 1) Inleiding Aan de hand van dit actieplan wil het LOP Gent Basisonderwijs zijn toekomstige doelstellingen helder formuleren en verantwoording

Nadere informatie

VACATURE Educatief medewerker (m/v) Persoonlijke ontwikkelingstrajecten vzw LEJO 100% Voor een op te starten P.O.T.

VACATURE Educatief medewerker (m/v) Persoonlijke ontwikkelingstrajecten vzw LEJO 100% Voor een op te starten P.O.T. VACATURE Educatief medewerker (m/v) Persoonlijke ontwikkelingstrajecten vzw LEJO 100% Voor een op te starten P.O.T. antenne in Boom In diensttreding: 1 september 2010 Contactadres: vzw LEJO Borgerhoutsestraat

Nadere informatie

Werken aan menswording

Werken aan menswording 2 Ons opvoedingsproject Wij verwachten van alle ouders dat ze loyaal achter de identiteit en het pedagogisch project van onze school staan en deze mee dragen. Hieronder vindt u een beschrijving van de

Nadere informatie

Ons eigen opvoedingsproject. Opvoedingsproject Sancta Maria kleuterschool en lagere school

Ons eigen opvoedingsproject. Opvoedingsproject Sancta Maria kleuterschool en lagere school Ons eigen opvoedingsproject Opvoedingsproject Sancta Maria kleuterschool en lagere school Deze tekst is ontstaan vanuit bijeenkomsten en besprekingen onder leerkrachten en directies van kleuterschool en

Nadere informatie

Den Doren: (in aanvraag)

Den Doren: (in aanvraag) De Kraal 2014 Herent Centrum Kleuterschool Herent centrum Lagere school Den Doren: (in aanvraag) Schaffelkant Winksele 1 Directieteam dagelijks bestuur van alle scholen elke school heeft: een vestigingsdirecteur,

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING ICT-COÖRDINATOR

FUNCTIEBESCHRIJVING ICT-COÖRDINATOR Instelling: FUNCTIEBESCHRIJVING ICT-COÖRDINATOR Opgemaakt op Naam:... Adres:...... Stamboeknummer:... Opdrachtbreuk:...36 /24 Vast benoemd: Ja / Neen.../... Datum Eerste indiensttreding binnen het schoolbestuur

Nadere informatie

Prizma vzw/scholengemeenschap B. Vandenbogaerdelaan 53, 8870 Izegem VACATUREBERICHT. 15 februari 2016. Geachte Mevrouw Geachte Heer

Prizma vzw/scholengemeenschap B. Vandenbogaerdelaan 53, 8870 Izegem VACATUREBERICHT. 15 februari 2016. Geachte Mevrouw Geachte Heer Prizma vzw/ B. Vandenbogaerdelaan 53, 8870 Izegem VACATUREBERICHT 15 februari 2016 Geachte Mevrouw Geachte Heer De Raad van Bestuur van de Scholengemeenschap PRIZMA (Campus Middenschool Ingelmunster; Campus

Nadere informatie

Betreft : Vacature voor directeur (m/v) aan de Vrije Katholieke Kleuterschool St-Lutgardis

Betreft : Vacature voor directeur (m/v) aan de Vrije Katholieke Kleuterschool St-Lutgardis datum Kleuterschool St-Lutgardis Karel van Manderstraat 33 8760 MEULEBEKE (de school maakt deel uit van VZW Vrij Katholiek Basisonderwijs, Markt 10, 8760 MEULEBEKE Meulebeke, 30 januari 2014 Betreft :

Nadere informatie

Functiebeschrijving directeur basisonderwijs

Functiebeschrijving directeur basisonderwijs Functiebeschrijving directeur basisonderwijs Doel van de functie (Mee) Ontwikkelen, vertalen en bijsturen van een overkoepelend beleid en strategie voor basisonderwijs Bepalen en bewaken van de krijtlijnen

Nadere informatie

Een school onderweg. Situatie OLV Workshop 1 Zorg in het BaO: elke leerkracht doet er toe! VVKSO 1

Een school onderweg. Situatie OLV Workshop 1 Zorg in het BaO: elke leerkracht doet er toe! VVKSO 1 Workshop 1 Zorg in het BaO: elke leerkracht 2013-02-20 Ann Osselaer pedagogisch directeur basisschool OLV Greet Vanhove pedagogisch begeleider VVKBaO ZORG: ELKE LEERKRACHT DOET ER TOE Een school onderweg

Nadere informatie

stafmedewerker Voorjaar 2018

stafmedewerker Voorjaar 2018 Aanwerving stafmedewerker: verantwoordelijk samen met andere stafmedewerkers voor programmatie en planning van het educatieve aanbod, taakverdeling, coaching van medewerkers en interne kwaliteitszorg Voorjaar

Nadere informatie

SG Hageland FUNCTIEBESCHRIJVING ICT-COÖRDINATOR. Naam:... Adres: Stamboeknummer:... Eerste indiensttreding binnen de scholengemeenschap

SG Hageland FUNCTIEBESCHRIJVING ICT-COÖRDINATOR. Naam:... Adres: Stamboeknummer:... Eerste indiensttreding binnen de scholengemeenschap Instelling: FUNCTIEBESCHRIJVING ICT-COÖRDINATOR Naam:... Adres:...... Stamboeknummer:... Datum Eerste Indiensttreding binnen het schoolbestuur Eerste indiensttreding binnen de scholengemeenschap Eerste

Nadere informatie

1. Inleiding. Ons traject berust op 3 principes :

1. Inleiding. Ons traject berust op 3 principes : 1. Inleiding Ons traject berust op 3 principes : Tijdens het 1 e trimester willen we vooral de nadruk leggen op de kennismaking. Daarmee bedoelen we vertrouwd worden met elkaar, met oudere starters, met

Nadere informatie

Warme transitie Thuis Kinderopvang Kleuterschool Een verhaal van iedereen, ook van lokale besturen

Warme transitie Thuis Kinderopvang Kleuterschool Een verhaal van iedereen, ook van lokale besturen Warme transitie Thuis Kinderopvang Kleuterschool Een verhaal van iedereen, ook van lokale besturen Kathy Jacobs Kind en Gezin Sara De Meerleer Agentschap voor Onderwijsdiensten (AGODI) Warme transitie

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING: Directeur

FUNCTIEBESCHRIJVING: Directeur FUNCTIEBESCHRIJVING: Directeur School: Schoolbestuur: Instellingsnummer: Scholengemeenschap: Nummer scholengemeenschap: Personeelslid: Eerste evaluator: Tweede evaluator: Ambt: directeur Bijkomende gegevens:

Nadere informatie

DIVERSITEIT VERBINDINGEN PARTICIPATIE. Kijkwijzer Brede School in Brussel 1

DIVERSITEIT VERBINDINGEN PARTICIPATIE. Kijkwijzer Brede School in Brussel 1 LOKALE CONTEXT BS Omgevingsanalyse Kinderen en jongeren Partners De BS brengt bij de omgevingsanalyse zowel de noden als kansen van de lokale kinderen en jongeren in kaart: houdt hierbij rekening met de

Nadere informatie

Ons opvoedingsproject

Ons opvoedingsproject Ons opvoedingsproject Vrije Zelfstandige Kleuterschool Melsele Een school met kiemkracht Inhoud van dit opvoedingsproject: Vijf opdrachten van een katholieke basisschool Woordbeeld van onze school Belangrijke

Nadere informatie

Betreft : Vacature voor administratief directeur (m/v) aan de Gesubsidieerde Vrije Katholieke Basisschool Rozenstraat 6 te 8560 Wevelgem-Moorsele.

Betreft : Vacature voor administratief directeur (m/v) aan de Gesubsidieerde Vrije Katholieke Basisschool Rozenstraat 6 te 8560 Wevelgem-Moorsele. vzw Vrij Katholiek en Lager Onderwijs Moorsele KBO nummer 0432396108 Rozenstraat 6 8560 Moorsele 2 december 2013 Betreft : Vacature voor administratief directeur (m/v) aan de Gesubsidieerde Vrije Katholieke

Nadere informatie

Diocesane Pedagogische Begeleiding Mechelen-Brussel Ondersteunings- en Nascholingsdienst

Diocesane Pedagogische Begeleiding Mechelen-Brussel Ondersteunings- en Nascholingsdienst Diocesane Pedagogische Begeleiding Mechelen- OVERZICHT ONDERSTEUNINGS- EN BEGELEIDINGSAANBOD BASISONDERWIJS 2012-2013 INDIVIDUGERICHT ACTIVITEIT DOELGROEP DATA / LOCATIE(S) WO: Haal meer uit je schoolomgeving!

Nadere informatie

Engagementsnota Campus Don Bosco Groot-Bijgaarden/Dilbeek

Engagementsnota Campus Don Bosco Groot-Bijgaarden/Dilbeek Engagementsnota Campus Don Bosco Groot-Bijgaarden/Dilbeek 1. Situering De Vrije Kleuterschool Savio Dilbeek, de Vrije Basisschool Don Bosco Groot- Bijgaarden en Don Bosco Instituut Groot-Bijgaarden bundelen

Nadere informatie

Samenvatting strategisch plan 2012-2016. Met het OOG op morgen.

Samenvatting strategisch plan 2012-2016. Met het OOG op morgen. Samenvatting strategisch plan 2012-2016. Met het OOG op morgen. Missie van stichting OOG Stichting OOG staat voor het in stand houden, uitbreiden en optimaliseren van openbaar onderwijs in de regio Noordoost-Brabant.

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van. Vrije Lagere School Sint-Jozef

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van. Vrije Lagere School Sint-Jozef Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Voorjaar I. Missie van het centrum

Voorjaar I. Missie van het centrum Aanwerving stafmedewerker Programmatie : verantwoordelijk voor programmatie en planning van het educatieve aanbod, taakverdeling, instroomproces, leerloopbaan- en cursistenbegeleiding I. Missie van het

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Basisschool van het Gemeenschapsonderwijs te Ertvelde

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Basisschool van het Gemeenschapsonderwijs te Ertvelde Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoorden 11 Inleiding 19

Inhoud. Voorwoorden 11 Inleiding 19 Voorwoorden 11 Inleiding 19 Hoofdstuk 1 Inrichters van onderwijs 21 1.1 Vlaamse Gemeenschap gemeenschapsonderwijs officieel gefinancierd onderwijs 22 1.2 Gemeenten en provincies gemeentelijk en provinciaal

Nadere informatie

Sint-Jozef samen (g)roeien

Sint-Jozef samen (g)roeien Sint-Jozef samen (g)roeien een school in dialoog Onze school is een katholieke school die openstaat voor alle kinderen. We vertellen over het leven van Jezus. Dat inspireert ons tot het beleven van universele

Nadere informatie

TOON-AAN-VERHALEN ONDER DE MATRIX VAN OKB

TOON-AAN-VERHALEN ONDER DE MATRIX VAN OKB TOON-AAN-VERHALEN ONDER DE MATRIX VAN OKB 1. Werken aan de schooleigen christelijke identiteit. Identiteit en pastoraal * Procesmatige ontwikkeling van een visietekst. Vrije basisonderwijs Puurs Sint-Amands

Nadere informatie

Voorjaar I. Missie van het centrum

Voorjaar I. Missie van het centrum Aanwerving Pedagogische stafmedewerker verantwoordelijk voor de inhoudelijke en pedagogische ondersteuning van de educatieve medewerkers en de kwaliteitszorg van de educatieve processen. I. Missie van

Nadere informatie

Functieomschrijving: Jeugddienst: consulent. Functieomschrijving: consulent

Functieomschrijving: Jeugddienst: consulent. Functieomschrijving: consulent Functieomschrijving: consulent 1. Graad/ Functietitel Consulent 2. Doel van de functie Dienstverlening en ondersteuningsmaatregelen uitwerken en verbeteren ten gunste van een divers en toegankelijk, plaatselijk

Nadere informatie

SCHOLENGEMEENSCHAP SAS BRUSSEL AFSPRAKEN ROND FUNCTIEBESCHRIJVING, FUNCTIONERINGSGESPREK, EVALUATIEGESPREK

SCHOLENGEMEENSCHAP SAS BRUSSEL AFSPRAKEN ROND FUNCTIEBESCHRIJVING, FUNCTIONERINGSGESPREK, EVALUATIEGESPREK 1 SCHOLENGEMEENSCHAP SAS BRUSSEL AFSPRAKEN ROND FUNCTIEBESCHRIJVING, FUNCTIONERINGSGESPREK, EVALUATIEGESPREK Inleiding Vanaf 1 september 2007 is het werken met individuele functiebeschrijvingen in het

Nadere informatie