Woningvervuiling, een probleem of een symptoom? Sam Hufkens Gezondheidsconsulent

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Woningvervuiling, een probleem of een symptoom? Sam Hufkens Gezondheidsconsulent"

Transcriptie

1 Woningvervuiling, een probleem of een symptoom? Sam Hufkens Gezondheidsconsulent

2 Een vlucht door de agenda Korte voorstelling Kadering binnen de Turnhoutse context. Van verzamelaar tot een publiek probleem Handelingskader Slotbedenkingen

3 Korte voorstelling Maatschappelijk Assistent van opleiding 6 jaar Gezondheidsconsulent binnen de dienst Gelijke Kansen van Stad Turnhout. Expertise: Gezondheidspromotie Ziektepreventie Armoede Toegankelijkheid

4 Bevoegdheid van de burgemeester Artikel 133 en van de Nieuwe Gemeentewet(NGW) 5 het nemen van passende maatregelen om rampen en plagen, zoals brand, epidemieën en epizoötieën te voorkomen en het verstrekken van de nodige hulp om ze te doen ophouden;

5 Algemeen Turnhouts kader Handhaving in Turnhout is opgesplitst in 4 onderdelen. WONINGVERVUILING SLECHTE WONINGKWALITEIT (BINNENKANT WONING) OPENBARE VEILIGHEID EN VERWAARLOZING (BUITENKANT WONING) (OVERBEWONING (BINNENKANT WONING) )

6 Kenmerken van problematisch verzamelen. Excessieve verwerving Moeite met wegdoen Ongeorganiseerdheid Sprake van een duidelijk lijden en/of disfunctioneren

7 Excessieve verwerving? Duidelijk lijden of disfunctioneren? Moeite met dingen wegdoen? Ongeorganiseerdheid?

8

9 Woningvervuiling, gewoon de volgende verzamelaar? Meer dan het opslaan van rommel, afval, in de eigen thuisomgeving. Vaak moeilijk detecteerbaar tot er externe signalen opduiken. Voor de maatschappij is dit een probleem. Voor de betrokkene is dit eigenlijk een symptoom.

10

11 Woningvervuiling, what s in a name? Een ongezonde woning is elke verblijfplaats die een ernstig gevaar voor het opkomen van besmettelijke ziekten doet ontstaan en daarom niet alleen een bedreiging vormt voor de gezondheid van mogelijke bewoner(s) maar voor de openbare gezondheid in het algemeen.

12 Woningvervuiling, what s in a name? Woningvervuiling kan gedefinieerd worden als "de door de bewoners veroorzaakte hinder van stank en (on)gedierte, als gevolg van de aanwezigheid van grote hoeveelheden grof vuil, afval van etenswaren, menselijke en dierlijke uitwerpselen, en een (te) groot aantal huisdieren, of de combinatie hiervan". Dit fenomeen beïnvloedt de leefomstandigheden in een perceel en/of de omgeving ervan op doordringende, negatieve wijze.

13 Een probleem?

14 Een probleem?

15 Handhaving of hulpverlening? Betrokkenen hebben vaak geen of een onduidelijke hulpvraag. Betrokkene wil vaak enkel meer structuur in zijn leven brengen en zijn overlast voor de omgeving minimaliseren. Voor de Stad Turnhout is het verdwijnen van de symptomen geen reden om de achterliggende problemen los te laten.

16 Een praktijkvoorbeeld: Jos (89) en rolstoelgebonden dementerende man leeft samen met zijn nicht Anita (79). Jos werd onder bewindvoering geplaatst. Jos werd door de politie op straat in zijn rolstoel gevonden. Na een plaatsbezoek door de politie blijkt: - Er sprake te zijn van de opstapeling van grote hoeveelheden rommel - Er hangt een zeer sterke en penetrante geur van dierlijke en/of menselijke uitwerpselen. - De woning lijkt enkele structurele problemen te vertonen. - Kan worden vastgesteld dat Jos compleet hulpafhankelijk is van Anita. - Anita vertoont ernstige suïcidale trekken. - Is er geen enkele bereidwilligheid vindbaar. Hulpverlening of handhaving? Wat kunnen/moeten we bieden?

17 De zorgen voor het individu. Isolement Zelfverwaarlozing Lichamelijke hygiëne Voeding Psychische of fysieke problematiek Financiële problemen

18 Maatzorg, bemoeizorg? Een netwerk in beweging! Gezondheidsconsulent staat sterk binnen het netwerk van diverse sectoren! Politionele sector Gezondheidssector Welzijnssector Brede stadsdiensten Steek de handen uit de mouwen!

19 Handelingskader Probleemsignalering Vanuit verschillende hoeken Voor intermediairen en hulpdiensten is dit teruggebracht tot de vier pijlers.

20

21 Handelingskader Hoe gaan we ter plaatse? Situatie wordt in kaart gebracht Inzicht verwerven in een meervoudige problematiek. Zoektocht naar motivatie. Dossieropbouw Stappenplan Gelet op de uiteenlopende situaties die de openbare veiligheid/gezondheid kunnen bedreigen, kan de inhoud hiervan sterk verschillen. De keuze en timing van mogelijkheden zijn essentieel.

22 Piste 1: de vrijwilligheid Bewoner werkt vrijwillig mee en toont motivatie Aan betrokkene wordt de kans geboden zelf een oplossing aan de situatie te bieden. Hulp wordt waar mogelijk gezocht en aangeboden. Huisbezoeken ter controle worden aangekondigd.

23 Piste 1.2: Motivatie blijkt niet genoeg: Bewoner werkt vrijwillig mee, maar vrijwillige opruim blijkt niet te lukken Wanneer betrokkene zelf niet in staat is om voldoende verbetering aan te brengen in de woonsituatie worden alternatieven gezocht.

24 Piste 1.3: Bewoner werkt vrijwillig mee, maar vrijwillige opruim blijkt niet te lukken Indien geen oplossing kan worden bereikt en de openbare veiligheid en volksgezondheid duidelijk in gevaar is kan er op basis van een burgemeesterlijk besluit over gegaan worden tot een gedwongen ruiming.

25 Breekpunt Situatie zit volkomen vast of de situatie is te ernstig. Op bevel van de burgemeester kan er over gegaan worden tot gedwongen ruiming/sanering.

26 Piste 2: Vrijwilligheid is niet te vinden Betrokkenen zijn meteen niet bereid om mee te werken aan een oplossing. Serieuze aanwijzingen dat de levensomstandigheden binnen een potentieel (gezondheids)gevaar inhouden

27 Toegangsbevel voor een hygiënisch woontoezicht onder begeleiding van de politie. Indien noodzakelijk slotenmaker.

28 Verloop hygiënisch woontoezicht Vaststellingen tijdens het hygiënische woontoezicht worden niet persé enkel door de Gezondheidsconsulent gedaan. Verslagen kunnen worden aangeleverd door aangestelde experts ter zake.

29 Opvolging Druk wordt door middel van diverse opeenvolgende hygiënisch woontoezichten en burgemeesterlijke besluiten verhoogd. Appreciatie wordt gedaan door middel van huisbezoeken op bevel van de burgemeester. Waar nodig kan hulp aangereikt worden.

30 Als een definitief besluit onafwendbaar geworden is. Besluit van de burgemeester Bevat: Juridische grondslag Feitelijke grondslag Verwijzing naar het appreciatierecht Datum en tijdstip hygiënisch woontoezicht Samenstelling afvaardiging stad Turnhout Beroepsmogelijkheden

31 Wat kan de burgemeester besluiten? 1. Opruiming 2. Ontruiming 3. Ontsmettingsmaatregelen 4. Wegnemen van gevaarlijke toestellen 5. Herstelmaatregelen 6. Toegangsverbod, woonverbod 7. Sloping, definitieve onbewoonbaarverklaring

32 Slotbedenkingen

33 Adviserend Rol van de Gezondheidsconsulent Eerste keuze! Redelijk vrijblijvend maar resultaten zijn vaak duurzamer. Verleider Tracht mensen tot keuzes te brengen. Tracht mensen tot hulpverlening te krijgen. Beslisser Enkel noodzakelijk al er direct gevaar is. Is vaak het einde van een wederzijdse relatie.

34 Enkele veelvoorkomende problemen. Nieuwe of oude hulpverleners betrekken. Hulpvermijdend gedrag van betrokkene. Continuïteit blijven garanderen. Terugval van de cliënt.

35 Kanttekening Dossiers zijn vaak van zeer lange adem en vragen opvolgingsinspanning. Domein van waarden en normen. Kloven in de hulpverlening. Keuzevrijheid versus dwang.

36 Wie draagt de kosten? Kosten van een ruiming kunnen verhaald worden op de veroorzaker. Vaak niet solvabel. Kosten zijn te drukken! Pragmatische oplossingen zijn mogelijk.

37 Bedankt voor de aandacht!

38 Meer info? Sam Hufkens Gezondheidsconsulent Gelijke Kansen Stad Turnhout Campus Blairon

Handelingskader woningvervuiling. Sam Hufkens Gezondheidsconsulent 4 februari 2011

Handelingskader woningvervuiling. Sam Hufkens Gezondheidsconsulent 4 februari 2011 Handelingskader woningvervuiling Sam Hufkens Gezondheidsconsulent 4 februari 2011 Algemeen kader Huisvestingsproblematiek in Turnhout is opgesplitst in 4 onderdelen. WONINGVERVUILING SLECHTE WONINGKWALITEIT

Nadere informatie

Infosessie draaiboek woonhygiëne - Kempens Woonplatform 24/06/2019

Infosessie draaiboek woonhygiëne - Kempens Woonplatform 24/06/2019 Infosessie draaiboek woonhygiëne - Kempens Woonplatform 24/06/2019 24/06/2019 Draaiboek woonhygiëne 1. Melding/vaststelling gebrekkige woonhygiëne 2. Bespreking case met werkgroep problematische woonsituaties:

Nadere informatie

Bemoeizorg als antwoord bij dreigende uithuiszetting? Zorg voor Wonen Studiedag OPZ 2018

Bemoeizorg als antwoord bij dreigende uithuiszetting? Zorg voor Wonen Studiedag OPZ 2018 Bemoeizorg als antwoord bij dreigende uithuiszetting? Zorg voor Wonen Studiedag OPZ 2018 Afgelopen jaar.. Project aanklampende werken Team buiten-ge-woon De workshop Basisbegrippen Dillema s & aanklampend

Nadere informatie

Hoarding 8 vervuiling in de praktijk Nieske Bergmans Sociaal verpleegkundige MCO, vervuilde huishoudens GGD Fryslân Gerard Oostelaar Sociaal

Hoarding 8 vervuiling in de praktijk Nieske Bergmans Sociaal verpleegkundige MCO, vervuilde huishoudens GGD Fryslân Gerard Oostelaar Sociaal Hoarding 8 vervuiling in de praktijk Nieske Bergmans Sociaal verpleegkundige MCO, vervuilde huishoudens GGD Fryslân Gerard Oostelaar Sociaal psychiatrisch verpleegkundige GGD IJsselland Thema s Omgaan

Nadere informatie

Inhoud. Niels Mulder. 1 Het ontstaan van vervuiling 21 2 Symptomen van vervuiling Schoonmaken en afval Ongedierte 23 2.

Inhoud. Niels Mulder. 1 Het ontstaan van vervuiling 21 2 Symptomen van vervuiling Schoonmaken en afval Ongedierte 23 2. Inhoud Voorwoord 11 Niels Mulder Inleiding 13 Casus: Snel en complex 14 1 Vervuilingsproblematiek 21 1 Het ontstaan van vervuiling 21 2 Symptomen van vervuiling 22 2.1 Schoonmaken en afval 23 2.2 Ongedierte

Nadere informatie

problematische woonhygiëne S a m e n w e r k e n a a n g e z o n d h e i d

problematische woonhygiëne S a m e n w e r k e n a a n g e z o n d h e i d Protocol problematische woonhygiëne S a m e n w e r k e n a a n g e z o n d h e i d Provincie - december 2017 1 Inleiding Uit onderzoek naar vervuilingen in de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam,

Nadere informatie

De Kracht van de Aanpak Extreme Woonoverlast. Positionering Aanpak Extreme Woonoverlast binnen het Utrechtse Model

De Kracht van de Aanpak Extreme Woonoverlast. Positionering Aanpak Extreme Woonoverlast binnen het Utrechtse Model De Kracht van de Aanpak Extreme Woonoverlast Positionering Aanpak Extreme Woonoverlast binnen het Utrechtse Model De Piramide van Overlast in Utrecht Buurtbemiddeling in het kort De belangrijkste doelstellingen

Nadere informatie

Veel voorkomende interventiemogelijkheden Meldpunt Zorg en Woonoverlast

Veel voorkomende interventiemogelijkheden Meldpunt Zorg en Woonoverlast Veel voorkomende interventiemogelijkheden Meldpunt Zorg en Woonoverlast Buurtbemiddeling Bij beginnende overlastsituaties blijken niet-juridische middelen vaak tot goede resultaten te leiden. Het is van

Nadere informatie

Gedwongen opname en verslaving Dr Anne Van Duyse - De Sleutel en PC Sint Jan Baptist

Gedwongen opname en verslaving Dr Anne Van Duyse - De Sleutel en PC Sint Jan Baptist Gedwongen opname en verslaving Dr Anne Van Duyse - De Sleutel en PC Sint Jan Baptist Deel 1: Wet op de gedwongen opname Deel 2: problematisch middelengebruik Toetsing van de wet bij verslaving Geesteszieke

Nadere informatie

Milieuhinder bij wonen en werken

Milieuhinder bij wonen en werken Milieuhinder bij wonen en werken DE PROBLEMATIEK Wanneer bedrijven in of nabij woongebieden zijn gevestigd en hinder veroorzaken gaan wonen en werken niet samen. De hinder kan ontstaan door geluidsoverlast

Nadere informatie

( ) binnen een termijn van 6 maand te rekenen vanaf de dag waarop de burgemeester de eigenaar op de hoogte heeft gesteld ( )

( ) binnen een termijn van 6 maand te rekenen vanaf de dag waarop de burgemeester de eigenaar op de hoogte heeft gesteld ( ) Doel Wanneer Wat/wie Nieuwe Gemeentewet Art. 134bis Herhuisvesting van daklozen ( ) binnen een termijn van 6 maand te rekenen vanaf de dag waarop de burgemeester de eigenaar op de hoogte heeft gesteld

Nadere informatie

TOEKOMST IK BEN VERSTANDELIJK BEPERKT WAT HOUDT DAT IN?

TOEKOMST IK BEN VERSTANDELIJK BEPERKT WAT HOUDT DAT IN? TOEKOMST IK BEN VERSTANDELIJK BEPERKT WAT HOUDT DAT IN? CONCLUSIES OVER WELKE BURGERS HEBBEN WE HET? Sinds 2005 hebben ook burgers met een IQ < 85 recht op AWBZ zorg als: grondslag Verstandelijke Beperking

Nadere informatie

Samenvatting. Adviesvragen

Samenvatting. Adviesvragen Samenvatting Adviesvragen Een deel van de mensen die kampen met ernstige en langdurige psychiatrische problemen heeft geen contact met de hulpverlening. Bij hen is geregeld sprake van acute nood. Desondanks

Nadere informatie

Rol: Maatschappelijk assistent

Rol: Maatschappelijk assistent Datum opmaak: 2017-10-05 Eigenaar: Koen De Feyter Doel van de functie Staat op een proactieve wijze in voor de maatschappelijke dienstverlening aan hulpvragers volgens de meest passende methodiek en volgens

Nadere informatie

Politieoptreden in geval van bezetting van privé plaatsen zonder titel noch recht. Kraken van panden KRAKEN

Politieoptreden in geval van bezetting van privé plaatsen zonder titel noch recht. Kraken van panden KRAKEN Politieoptreden in geval van bezetting van privé plaatsen zonder titel noch recht Kraken van panden KRAKEN Het zonder recht noch titel bezetten van een plaats, zonder toestemming van de eigenaar/beheerder;

Nadere informatie

20 januari BBPZ/MNor/RBos/ Koningin Julianaplein AA Den Haag Postbus AC Den Haag

20 januari BBPZ/MNor/RBos/ Koningin Julianaplein AA Den Haag Postbus AC Den Haag Datum 20 januari 2017 Kenmerk BBPZ/MNor/RBos/17-003 Aan Tweede Kamer der Staten-Generaal Commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport Koningin Julianaplein 10 2595 AA Den Haag Postbus 93121 2509 AC

Nadere informatie

Meldcode Huiselijk Geweld en Mishandeling

Meldcode Huiselijk Geweld en Mishandeling 1 Meldcode Huiselijk Geweld en Mishandeling Inleiding Vanaf 2013 zijn hulpverleners verplicht om in actie te komen bij vermoedens van huiselijk geweld en mishandeling. Bij de Stichting Welzijnswerk Sliedrecht

Nadere informatie

Wils (on) bekwaamheid. Rechtsbescherming voor demen1epa1ënten. Wilsonbekwaamheid. Wat doet een mentor? 24-11-2010. Wie stelt wilsonbekwaamheid vast?

Wils (on) bekwaamheid. Rechtsbescherming voor demen1epa1ënten. Wilsonbekwaamheid. Wat doet een mentor? 24-11-2010. Wie stelt wilsonbekwaamheid vast? Wils (on) bekwaamheid Rechtsbescherming voor demen1epa1ënten Wat is dat? Wie stelt wilsonbekwaamheid vast? Welke bescherming is mogelijk? Mentorschap Bewindvoering Curatele Volmacht Vertegenwoordiging

Nadere informatie

WOONPROBLEMEN? Het woon-zorgcontinuüm in de praktijk. Uw thuis in Temse

WOONPROBLEMEN? Het woon-zorgcontinuüm in de praktijk. Uw thuis in Temse WOONPROBLEMEN? Het woon-zorgcontinuüm in de praktijk Uw thuis in Temse 2 Het woon-zorgcontinuüm, algemeen Het woon-zorgcontinuüm is ingericht in de regio Beveren, Temse en Kruibeke en heeft als doel uithuiszetting

Nadere informatie

Langdurig Problematische Gezinssituaties:

Langdurig Problematische Gezinssituaties: Langdurig Problematische Gezinssituaties: de outliers van de samenleving Jelle Drost 12-11-2013 1 Thema s Langdurig Problematische Gezinssituatie Systeemgericht werken Persoon van de hulpverlener als middel

Nadere informatie

Wie werken bij VTT? Maatschappelijk werkers(loketfunctie/onderzoeker) Crisisteam( 24/7) Vertrouwensartsen(24/7) Gedragswetenschappers

Wie werken bij VTT? Maatschappelijk werkers(loketfunctie/onderzoeker) Crisisteam( 24/7) Vertrouwensartsen(24/7) Gedragswetenschappers Veilig Thuis Samenvoeging van AMK en SHG tot AMHK AMHK = Veilig Thuis = landelijke naam 26 VT organisaties in Nederland 14 gemeenten in Twente Valt onder de WMO Voor jong en oud (-9 mnd tot 100 jaar) Slachtoffers,

Nadere informatie

Goedgekeurd : Auteur : Joyce De Leeuw Iris Van Steenwinckel

Goedgekeurd : Auteur : Joyce De Leeuw Iris Van Steenwinckel Pagina 1 van 7 Beoordeeld: Raad van bestuur Kwaliteitsverantwoordelijke Goedgekeurd : Auteur : Joyce De Leeuw Iris Van Steenwinckel Geldig vanaf : 01/01/2012 1. Doelstellingen : Grensoverschrijdend gedrag

Nadere informatie

Ergernissen buiten de deur houden

Ergernissen buiten de deur houden Overlast aanpakken Ergernissen buiten de deur houden Thuis is een huis van Servatius Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Als u na het lezen nog vragen of opmerkingen heeft, kunt u terecht

Nadere informatie

Jaarverslag Professionaliseren en versterken van de ketens

Jaarverslag Professionaliseren en versterken van de ketens Jaarverslag 2012 Professionaliseren en versterken van de ketens Inleiding H et Veiligheidshuis is dé plek waar veiligheid, zorg en bestuur samen komen rond complexe problematiek. Het is een netwerksamenwerking

Nadere informatie

Samenwerkingskansen ter versterking van de optimale ontwikkeling en gezondheid van kleuters

Samenwerkingskansen ter versterking van de optimale ontwikkeling en gezondheid van kleuters Samenwerkingskansen ter versterking van de optimale ontwikkeling en gezondheid van kleuters Myriam Vanoudenhove VWVJ/VCLB Melissa Peeters VCLB Monica Bulcke VWVJ Zorg om de jeugd in Vlaanderen Departement

Nadere informatie

Introductie Registratieformulieren SMW-MBO

Introductie Registratieformulieren SMW-MBO Introductie Registratieformulieren SMW-MBO Bij de registratieformulieren gaat het zowel om aanmelding als volgregistratie. We onderscheiden respectievelijk formulieren ten behoeve van: 1. Aanmelding en

Nadere informatie

Informatiesite voor ondersteuning aan ouders met een verstandelijke beperking

Informatiesite voor ondersteuning aan ouders met een verstandelijke beperking - Website van VILANS i.s.m. VU Amsterdam en Werkgezelschap Ouderschap en kinderwens. (www.watwerktvoorouders.nl). Informatiesite voor ondersteuning aan ouders met een verstandelijke beperking Welkom Lopen

Nadere informatie

Protocol Zorgweigering bij wangedrag Hulp bij het huishouden en Geschilprocedure Hbh

Protocol Zorgweigering bij wangedrag Hulp bij het huishouden en Geschilprocedure Hbh Protocol Zorgweigering bij wangedrag Hulp bij het huishouden en Geschilprocedure Werkafspraken tussen de leveranciers Hulp bij het huishouden Zorg in Natura en de gemeente Amsterdam Afdeling Zorg Team

Nadere informatie

Bijlage 1: toelichting op de vijf vragen in het afwegingskader

Bijlage 1: toelichting op de vijf vragen in het afwegingskader Bijlage 1: toelichting op de vijf vragen in het afwegingskader Afweging 1: vermoeden Heb ik op basis van de stappen 1 tot en met 3 van de meldcode een vermoeden van (dreiging van) huiselijk geweld en/of

Nadere informatie

Aanmeldformulier Meldpunt Zorg en Overlast / Steunpunt Huiselijk Geweld

Aanmeldformulier Meldpunt Zorg en Overlast / Steunpunt Huiselijk Geweld Aanmeldformulier Meldpunt Zorg en Overlast / Steunpunt Huiselijk Geweld Mogelijk kunt u niet alle vragen in dit formulier beantwoorden. Wij verzoeken u zo veel mogelijk informatie te vermelden van zaken

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de minister van Begroting, gegeven op 10 juli 2018;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de minister van Begroting, gegeven op 10 juli 2018; Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het lokaal sociaal beleid, vermeld in artikels 2, 9 tot en met 11, 17, 19 en 26 van het decreet van 9 februari 2018 betreffende het lokaal sociaal beleid DE

Nadere informatie

Housing First. Housing First juli 2013 Pag. 1 van 5. Wat is Housing First?

Housing First. Housing First juli 2013 Pag. 1 van 5. Wat is Housing First? Housing First Wat is Housing First? Het aanbieden van een individuele woonst én langdurige begeleiding aan mensen die chronisch dakloos zijn en kampen met een verslavings en/of psychiatrische problematiek.

Nadere informatie

veiligheid door samenwerken woonoverlast Aan de slag met de aanpak van woonoverlast

veiligheid door samenwerken woonoverlast Aan de slag met de aanpak van woonoverlast veiligheid door samenwerken woonoverlast Aan de slag met de aanpak van woonoverlast www.hetccv.nl/woonoverlast Woonoverlast komt in heel Nederland voor. Denk aan geluidsoverlast, overlast door huisdieren,

Nadere informatie

MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDER MISHANDELING BEELDENBOX BEELDEND JEUGDHULP VERLENEN

MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDER MISHANDELING BEELDENBOX BEELDEND JEUGDHULP VERLENEN MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDER MISHANDELING BEELDENBOX BEELDEND JEUGDHULP VERLENEN Inleiding Iedere aangemelde cliënt wordt binnen de verwijsindex ingebracht. Dit is een wettelijk opgelegde verplichting,

Nadere informatie

Jante Schmidt Alistair Niemeijer Carlo Leget Evelien Tonkens Margo Trappenburg. Waardigheidscirkel

Jante Schmidt Alistair Niemeijer Carlo Leget Evelien Tonkens Margo Trappenburg. Waardigheidscirkel Jante Schmidt Alistair Niemeijer Carlo Leget Evelien Tonkens Margo Trappenburg De Waardigheidscirkel De Waardigheidscirkel Samenvatting Jante Schmidt Alistair Niemeijer Carlo Leget Evelien Tonkens Margo

Nadere informatie

Sociaal werk en politie: een moeilijke ontmoeting?

Sociaal werk en politie: een moeilijke ontmoeting? Sociaal werk en politie: een moeilijke ontmoeting? ONDERZOEKER: TIJS VAN STEENBERGHE PROMOTOREN: DIDIER REYNAERT, MARLEEN EASTON & RUDI ROOSE Overzicht 1. Inleiding 2. Een (historisch) moeilijke ontmoeting?

Nadere informatie

Wat doet Thuisbegeleiding? Informatie over Thuisbegeleiding

Wat doet Thuisbegeleiding? Informatie over Thuisbegeleiding Wat doet Thuisbegeleiding? Informatie over Thuisbegeleiding Informatie over Thuisbegeleiding Thuisbegeleiding biedt hulp aan multiproblemgezinnen en risicogezinnen, en aan volwassenen met psychiatrische

Nadere informatie

29 oktober Samenlevingsopbouw bouwt met partners aan zorgnetwerken als schakel in het antwoord op onderbescherming

29 oktober Samenlevingsopbouw bouwt met partners aan zorgnetwerken als schakel in het antwoord op onderbescherming 29 oktober 2015 Samenlevingsopbouw bouwt met partners aan zorgnetwerken als schakel in het antwoord op onderbescherming Samenlevingsopbouw: what s in a name? Zorgnetwerken: 10 jaar praktijk Samenwerking

Nadere informatie

Psychologie Inovum. Informatie en productenboek voor cliënten, hun naasten en medewerkers

Psychologie Inovum. Informatie en productenboek voor cliënten, hun naasten en medewerkers Psychologie Inovum Informatie en productenboek voor cliënten, hun naasten en medewerkers Waarom psychologie Deze folder is om bewoners, hun naasten en medewerkers goed te informeren over de mogelijkheden

Nadere informatie

Ouderenmishandeling en de rol van de SPV in de ouderenzorg

Ouderenmishandeling en de rol van de SPV in de ouderenzorg Ouderenmishandeling en de rol van de SPV in de ouderenzorg Mirjam van Dongen Inhoud lezing Wat is ouderenmishandeling? Bestrijding Ouderenmishandeling in Nederland vanaf 1992 Rol SPV in bestrijding en

Nadere informatie

SAMENWERKINGSAKKOORD GENT

SAMENWERKINGSAKKOORD GENT SAMENWERKINGSAKKOORD GENT AANPAK CRISISSITUATIES BIJ MENSEN MET EEN PSYCHISCHE PROBLEMATIEK 1. DEFINITIE VAN EEN CRISISSITUATIE Een crisissituatie is een acute situatie waarbij een redelijk vermoeden bestaat

Nadere informatie

Ouderenmis(be)handeling. Zwijgen biedt geen uitkomst

Ouderenmis(be)handeling. Zwijgen biedt geen uitkomst Ouderenmis(be)handeling Zwijgen biedt geen uitkomst Wat is ouderenmis(be)handeling? Definitie Onder mishandeling van een ouder persoon (iemand vanaf 55 jaar) verstaan we al het handelen of nalaten van

Nadere informatie

Calamiteitenprotocol instellingen Wmo, gemeenten in de regio Eemland

Calamiteitenprotocol instellingen Wmo, gemeenten in de regio Eemland Calamiteitenprotocol instellingen Wmo, gemeenten in de regio Eemland Inleiding Calamiteiten bij zorg en ondersteuning kunnen helaas niet altijd voorkomen worden. Ze hebben een grote impact op betrokkenen

Nadere informatie

radar RADAR is het netwerk geestelijke gezondheid voor kinderen en jongeren in Oost-Vlaanderen. connect 0-4 is een programma dat instaat

radar RADAR is het netwerk geestelijke gezondheid voor kinderen en jongeren in Oost-Vlaanderen. connect 0-4 is een programma dat instaat radar RADAR is het netwerk geestelijke gezondheid voor kinderen en jongeren in Oost-Vlaanderen. RADAR verbindt verschillende actoren en organisaties om de geestelijke gezondheid van kinderen, jongeren

Nadere informatie

Symposium woondag 6/12

Symposium woondag 6/12 Mobiel Team Symposium woondag 6/12 Sociaal project welzijn en gezondheid in de provincie Antwerpen : Preventie van thuisloosheid van mensen met een psychiatrische problematiek in regio Mechelen-Lier Multiteam

Nadere informatie

Zelfredzaamheid en burgerhulp. Nancy Oberijé

Zelfredzaamheid en burgerhulp. Nancy Oberijé Zelfredzaamheid en burgerhulp Nancy Oberijé 2 oktober 2014 1 Doel 1. Bewustwording en kennis opdoen van fenomeen zelfredzaamheid/burgerhulp 2. Meningsvorming over mogelijkheid benutten zelfredzaamheid/burgerhulp

Nadere informatie

Doel Wanneer Wat/wie. ( ) binnen een termijn van 6 maand te rekenen vanaf de dag waarop de burgemeester de eigenaar op de hoogte heeft gesteld ( )

Doel Wanneer Wat/wie. ( ) binnen een termijn van 6 maand te rekenen vanaf de dag waarop de burgemeester de eigenaar op de hoogte heeft gesteld ( ) Doel Wanneer Wat/wie Nieuwe Gemeentewet Art. 134bis Herhuisvesting van daklozen ( ) binnen een termijn van 6 maand te rekenen vanaf de dag waarop de burgemeester de eigenaar op de hoogte heeft gesteld

Nadere informatie

6 Leerlingenbegeleiding 1

6 Leerlingenbegeleiding 1 6 Leerlingenbegeleiding 1 6.1 Beeldvorming V2, B1, B2, B3 en B4 Kent het schoolteam voldoende de beginsituatie van de leerlingen, hun mogelijkheden en behoeften? Worden de specifieke onderwijsbehoeften

Nadere informatie

Je steunsysteem is overal om je heen.

Je steunsysteem is overal om je heen. Je steunsysteem is overal om je heen. Kwartiermaken in de wijken in Oss en in de regio. Burgerkracht en Presentie Definitie kwartiermaken: Kwartiermaken gaat over het bevorderen van het maatschappelijk

Nadere informatie

Workshop: Hoe informeer ik mijn klant over de Wmo?

Workshop: Hoe informeer ik mijn klant over de Wmo? Irene Goedhart, Senior medewerkster Alphen aan den Rijn Iris Breugelmans, Senior Communicatieadviseur Sociale Dienst Drechtsteden Stephan van der Hoek, Manager K&V CAK Lilian van der Blij, Relatiemanager

Nadere informatie

Factsheet Risicofactoren voor kindermishandeling

Factsheet Risicofactoren voor kindermishandeling Factsheet Risicofactoren voor kindermishandeling Risicofactoren voor kindermishandeling Een meta-analytisch onderzoek naar risicofactoren voor seksuele mishandeling, fysieke mishandeling en verwaarlozing

Nadere informatie

Structurele (woon)overlast. Hoe pakken we dat aan?

Structurele (woon)overlast. Hoe pakken we dat aan? Structurele (woon)overlast Hoe pakken we dat aan? Wat is overlast? 'Overlast is een subjectieve beleving waarbij handelingen van anderen als hinderlijk en onaanvaardbaar beschouwd worden, en waarbij sprake

Nadere informatie

Concept Beleidsregel Wet aanpak Woonoverlast gemeente Almelo

Concept Beleidsregel Wet aanpak Woonoverlast gemeente Almelo Concept Beleidsregel Wet aanpak Woonoverlast gemeente Almelo De burgemeester van de gemeente Almelo; Gelet op het bepaalde in artikel 151d van de Gemeentewet en artikel 2.79 van de APV gemeente Almelo,

Nadere informatie

Ouder van mijn ouder(s) Werkgroep KVBO van belangenvereniging Sien

Ouder van mijn ouder(s) Werkgroep KVBO van belangenvereniging Sien Ouder van mijn ouder(s) Werkgroep KVBO van belangenvereniging Sien 'Iemand had mij moeten uitleggen dat het niet aan mij lag', zegt een meisje. Ik dacht dat ik een rotkind was. Wat heeft een kind nodig

Nadere informatie

Studiedag: rechten en plichten. Vlaamse sociale bescherming. in de

Studiedag: rechten en plichten. Vlaamse sociale bescherming. in de Studiedag: rechten en plichten in de Vlaamse sociale bescherming VSB in de praktijk TOELEIDING VANUIT DE DIENST MAATSCHAPPELIJK WERK VAN EEN ZIEKENFONDS CASUS -65 jaar. Persoon met een snel degeneratieve

Nadere informatie

Protocol Meldcode. hoe te handelen bij vermoedens van kindermishandeling of huiselijk geweld. Orthopedagogisch Gastouderbureau Groningen

Protocol Meldcode. hoe te handelen bij vermoedens van kindermishandeling of huiselijk geweld. Orthopedagogisch Gastouderbureau Groningen Protocol Meldcode hoe te handelen bij vermoedens van kindermishandeling of huiselijk geweld Orthopedagogisch Gastouderbureau Groningen revisie 1 03-08-2017 gemaakt met meldcode-assistent.nl Kort overzicht

Nadere informatie

Trefdag Uithuiszetting

Trefdag Uithuiszetting Trefdag Uithuiszetting 1 juni 18 Woonhaven Antwerpen cvba Frank Lejeune Steven Wouters Wim Phlix www.woonhaven.be Preventie uithuiszetting bij Woonhaven Antwerpen Agenda Sociale dienst Preventief huisbezoek

Nadere informatie

Privacyprotocol. dat de veiligheid van de jeugdige altijd voorop staat en het belang van het kind de eerste overweging moet zijn (art 3 IVRK);

Privacyprotocol. dat de veiligheid van de jeugdige altijd voorop staat en het belang van het kind de eerste overweging moet zijn (art 3 IVRK); Privacyprotocol Protocol Gegevensdeling in het sociale domein JEUGD FOODVALLEY Gelet op: In het bijzonder: Artikel 1 IVRK Artikel 8 EVRM en artikel 10 Grondwet; De Algemene wet bestuursrecht; De Algemene

Nadere informatie

Functiefamilie AC Begeleiders

Functiefamilie AC Begeleiders Functiefamilie A egeleiders DOEL Personen verzorgen, begeleiden en adviseren in hun fysieke, psychische en/of sociale behoeften teneinde hun gezondheid en welzijn te verbeteren. RESULTAATGEIEDEN Als observator

Nadere informatie

Woningvervuiling. Achtergrond en aanpak in de dagelijkse praktijk. Jos Jongeleen. De Tijdstroom, Utrecht

Woningvervuiling. Achtergrond en aanpak in de dagelijkse praktijk. Jos Jongeleen. De Tijdstroom, Utrecht Woningvervuiling Achtergrond en aanpak in de dagelijkse praktijk Jos Jongeleen De Tijdstroom, Utrecht De Tijdstroom uitgeverij, 2016. Omslagontwerp: Cees Brake bno, Enschede. Foto omslag: Maurice Schot.

Nadere informatie

Doetinchem, 31 mei 2017

Doetinchem, 31 mei 2017 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 10.1 ALDUS VASTGESTELD 8 JUNI 2017 Doetinchemse Agenda Toegankelijkheid Te besluiten om: 1. Onze inwoners met een beperking en/of chronische ziekte te betrekken bij de uitvoering

Nadere informatie

Protocol Schuilen of ontruimen/evacueren

Protocol Schuilen of ontruimen/evacueren Protocol Schuilen of ontruimen/evacueren Bij incidenten met gevaarlijke stoffen Johan de Cock Kenniscongressen Protocol Leren 2007 Dinsdag 20 februari, Ede Dinsdag 27 februari, Den Haag Dinsdag 6 maart,

Nadere informatie

Maatschappij en Gezondheidszorg Symposium 5.2

Maatschappij en Gezondheidszorg Symposium 5.2 Maatschappij en Gezondheidszorg Symposium 5.2 Als de zorg niet sluit OGGZ Openbare geestelijke gezondheidszorg (Ongevraagde geestelijke gezondheidszorg) Openbare Geestelijke Gezondheidszorg Vluchtelingen

Nadere informatie

Protocol Zorgweigering bij wangedrag Ambulante Ondersteuning & Dagbesteding

Protocol Zorgweigering bij wangedrag Ambulante Ondersteuning & Dagbesteding Protocol Zorgweigering bij wangedrag Ambulante Ondersteuning & Dagbesteding Werkafspraken tussen de leveranciers voor Ambulante Ondersteuning en Dagbesteding en de gemeente Amsterdam Team Klachten & Kwaliteit

Nadere informatie

De Zorgwekkende Zorgmijder en Wilsbekwaamheid. Oudere zorgmijders

De Zorgwekkende Zorgmijder en Wilsbekwaamheid. Oudere zorgmijders De Zorgwekkende Zorgmijder en Wilsbekwaamheid. Oudere zorgmijders Trudy Jacobs. Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige Geriatrie Radboudumc Trudy.Jacobs@radboudumc.nl We kunnen onderscheid maken in; Zorgmissers.

Nadere informatie

Continuïteit. Bemiddeling

Continuïteit. Bemiddeling Continuïteit De afdeling Continuïteit en toegang (ACT) levert met de uitbouw van een regionaal info-en aanspreekpunt een bijdrage aan de realisering van continuïteit. Cliëntoverleg en bemiddeling zijn

Nadere informatie

Rode draad voor kindveiligheid in Amsterdam

Rode draad voor kindveiligheid in Amsterdam Rode draad voor kindveiligheid in Amsterdam Vijfhoek & Ronde Tafel, versie 31 juli 2017 1 Introductie De Vijfhoek Kindveiligheid (Ouder- en Kind Teams, Samen DOEN, Veilig Thuis, de William Schrikker groep,

Nadere informatie

Dag van de slimme school. Slim organiseren samen met het CLB van de toekomst

Dag van de slimme school. Slim organiseren samen met het CLB van de toekomst Dag van de slimme school Slim organiseren samen met het CLB van de toekomst ê Wat gaan we vandaag doen? ê Wat kunnen/moeten we als CLB/school versterken, afzwakken, creëren en stoppen om (mee) de kernopdrachten

Nadere informatie

ZWARTE RAT = RATTUS RATTUS Probleem nu en in de toekomst

ZWARTE RAT = RATTUS RATTUS Probleem nu en in de toekomst ZWARTE RAT = RATTUS RATTUS Probleem nu en in de toekomst AANDACHTSPUNTEN: - Probleem: De zwarte rat - Kennismaking - Problemen en risico s van de zwarte rat - Samenwerkende partijen in Noord en Midden

Nadere informatie

Bijlage bij de Deelovereenkomsten inkoopnetwerk Jeugd FoodValley. REGLEMENT Gegevensdeling in het sociale domein JEUGD FOODVALLEY

Bijlage bij de Deelovereenkomsten inkoopnetwerk Jeugd FoodValley. REGLEMENT Gegevensdeling in het sociale domein JEUGD FOODVALLEY Bijlage bij de Deelovereenkomsten inkoopnetwerk Jeugd FoodValley REGLEMENT Gegevensdeling in het sociale domein JEUGD FOODVALLEY De ondergetekenden: De Colleges van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente

Nadere informatie

Stimuleren van eigen kracht en sociale netwerken. Ervaringen uit het veld

Stimuleren van eigen kracht en sociale netwerken. Ervaringen uit het veld Stimuleren van eigen kracht en sociale netwerken Ervaringen uit het veld Overzicht programma Wie ben ik: - Philip Stein - masterstudent sociologie - afgerond A&O-psycholoog Programma: - half uur presentatie,

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE ONZE AGENDA VOOR 2016-2020 NA INSPRAAK Sommige mensen hebben zo weinig grip op hun dagelijks leven, dat ze niet zelfstandig kunnen wonen.

Nadere informatie

PROTOCOL HYGIËNISCHE WOONPROBLEMEN. (concept november 2012)

PROTOCOL HYGIËNISCHE WOONPROBLEMEN. (concept november 2012) PROTOCOL HYGIËNISCHE WOONPROBLEMEN (concept november 2012) INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1 Inleiding... 3 1.1 Wat is een hygiënisch woonprobleem?... 3 1.2 Waarom een lastig probleem?... 3 1.3 Waarom een protocol?...

Nadere informatie

Bemoeizorg Graduele zorg. Axel Liégeois KU Leuven Broeders van Liefde

Bemoeizorg Graduele zorg. Axel Liégeois KU Leuven Broeders van Liefde Visies Visies Algemene op op zorgrelatie zorgrelatie casus Bemoeizorg Graduele zorg Axel Liégeois KU Leuven Broeders van Liefde axel.liegeois@kuleuven.be Morele intuïtie INLEIDING en ethische reflectie

Nadere informatie

De werking van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Oost- Vlaanderen. Kristel Bovijn

De werking van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Oost- Vlaanderen. Kristel Bovijn De werking van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Oost- Vlaanderen Kristel Bovijn Vertrouwenscentrum Kindermishandeling (VK) Het VK is het meldpunt voor vermoedens van kindermishandeling, -verwaarlozing

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340 98 34 www.rijksoverheid.nl Kenmerk

Nadere informatie

Rol: Maatschappelijk assistent

Rol: Maatschappelijk assistent Datum opmaak: 2019-02-01 Revisiedatum: Eigenaar: Koen De Feyter Doel van de functie De maatschappelijk assistent staat op een proactieve wijze in voor de maatschappelijke dienstverlening aan hulpvragers

Nadere informatie

Raadsvergadering. Onderwerp Wijziging Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Bunnik 2012 in verband met Wet aanpak woonoverlast

Raadsvergadering. Onderwerp Wijziging Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Bunnik 2012 in verband met Wet aanpak woonoverlast RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 22 juni 2017 17-046 Onderwerp Wijziging APV in verband met Wet aanpak woonoverlast Aan de raad, Onderwerp Wijziging Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Bunnik

Nadere informatie

Stress, spanningen, en psychosociale problematiek na confrontatie met een hart- of longaandoening

Stress, spanningen, en psychosociale problematiek na confrontatie met een hart- of longaandoening Stress, spanningen, en psychosociale problematiek na confrontatie met een hart- of longaandoening 1. Wat is stress? 2. Een aandoening als oorzaak voor stress en psychosociale problematiek 3. Problematiek

Nadere informatie

Bestuurlijke Netwerkkaarten Crisisbeheersing. Netwerkkaart 20 Sociale zekerheid

Bestuurlijke Netwerkkaarten Crisisbeheersing. Netwerkkaart 20 Sociale zekerheid Bestuurlijke Netwerkkaarten Crisisbeheersing Netwerkkaart 20 Sociale zekerheid 20 Sociale zekerheid versie 2018 Crisistypen (dreigende) stagnatie in het verstrekken van uitkeringen Bevoegd gezag minister

Nadere informatie

Ambulante begeleidingsdienst ZigZag

Ambulante begeleidingsdienst ZigZag Ambulante begeleidingsdienst ZigZag Gestichtstraat 4 9000 Gent 09/2401325 Ambulante begeleidingsdienst ZigZag Binnen ambulante begeleidingsdienst ZigZag onderscheiden wij twee types van ondersteuning in

Nadere informatie

radar RADAR is het netwerk geestelijke gezondheid voor kinderen en jongeren in Oost-Vlaanderen. connect 0-4 is een programma dat instaat

radar RADAR is het netwerk geestelijke gezondheid voor kinderen en jongeren in Oost-Vlaanderen. connect 0-4 is een programma dat instaat radar RADAR is het netwerk geestelijke gezondheid voor kinderen en jongeren in Oost-Vlaanderen. RADAR verbindt verschillende actoren en organisaties om de geestelijke gezondheid van kinderen, jongeren

Nadere informatie

Hervorming geestelijke gezondheidszorg 107 voor volwassenen Toekomstige hervorming voor kinderen Sector Arbeids- & Organisatiepsychologie

Hervorming geestelijke gezondheidszorg 107 voor volwassenen Toekomstige hervorming voor kinderen Sector Arbeids- & Organisatiepsychologie Deontologische vragen m.b.t. samenwerken in teams en netwerken Prof. Adélaïde BLAVIER, PhD Centre d Expertise en Psychotraumatismes et Psycho-Légale Département de Psychologie, Université de Liège (ULg)

Nadere informatie

Voorschriften, procedures en protocollen

Voorschriften, procedures en protocollen DC 62 Voorschriften, procedures en protocollen 1 Inleiding Bij alles wat je doet in je werk, moet je rekening houden met allerlei regels en afspraken. Die regels en afspraken zijn op verschillende manieren

Nadere informatie

Inhoudsopgave Beginpagina...1 Vragenlijst...2 Afsluitende pagina...8

Inhoudsopgave Beginpagina...1 Vragenlijst...2 Afsluitende pagina...8 20170602 NETQ verwarde personen Inhoudsopgave Beginpagina...1 Vragenlijst...2 Afsluitende pagina...8 i Beginpagina Beste heer, mevrouw, Aedes krijgt van leden regelmatig signalen over overlast en andere

Nadere informatie

Betreft: advies verordening Maatschappelijke Ondersteuning gemeente Lingewaal 2015

Betreft: advies verordening Maatschappelijke Ondersteuning gemeente Lingewaal 2015 Asperen, 2 oktober 2014 Aan: Het college van burgemeester en wethouders gemeente Lingewaal Postbus 1014 4147 ZG Asperen Betreft: advies verordening Maatschappelijke Ondersteuning gemeente Lingewaal 2015

Nadere informatie

Evaluatie Zorg Advies Teams 0-12 jarigen Maassluis

Evaluatie Zorg Advies Teams 0-12 jarigen Maassluis Evaluatie Zorg Advies Teams 0-12 jarigen Maassluis 1/5 Inleiding Aanleiding voor het schrijven van deze evaluatie over de Zorg Advies Teams (ZAT) is de komst van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in

Nadere informatie

Toezicht op kwaliteit van de Wmo persoonsgebonden budget (Pgb)

Toezicht op kwaliteit van de Wmo persoonsgebonden budget (Pgb) Toezicht op kwaliteit van de Wmo persoonsgebonden budget (Pgb) Verantwoordelijkheid, kwaliteit en toezicht De gemeente Amsterdam is verantwoordelijk voor het toezicht op de kwaliteit van de Wet maatschappelijke

Nadere informatie

Brugteam Gent: Trajecten naar trajecten

Brugteam Gent: Trajecten naar trajecten Gent: Trajecten naar trajecten 1 Kader Deze tekst handelt over het, CAW Oost-Vlaanderen, regio Gent-Eeklo. 2 Inhoud 1. Missie 4 2. Visie 4 3. Doelgroep 4 4. Werkingsprincipes 4 5. Praktische Informatie

Nadere informatie

Speciale Halt-afdoening

Speciale Halt-afdoening Speciale Halt-afdoening Thema middag Helder op straat (HOS) 26 januari 2012 Liesbeth vanden Boeynants Directeur Halt ZWN Halt Zuid-West Nederland o Werkgebied 39 gemeenten; 2 politieregio s o 21 medewerkers;

Nadere informatie

MELDCODE KINDERMISHANDELING EN HUISELIJK GEWELD

MELDCODE KINDERMISHANDELING EN HUISELIJK GEWELD MELDCODE KINDERMISHANDELING EN HUISELIJK GEWELD OPENBAAR APOTHEKERS De Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld is een uitgave door de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie

Nadere informatie

We doen zeven aanbevelingen om de aanpak van drukte en de leefbaarheid te

We doen zeven aanbevelingen om de aanpak van drukte en de leefbaarheid te Aanbevelingen Rekenkamer t.a.v. Drukte Amsterdam december 2016 Aanbevelingen We doen zeven aanbevelingen om de aanpak van drukte en de leefbaarheid te verbeteren. Vier aanbevelingen hebben betrekking op

Nadere informatie

Artikel I. Artikel II

Artikel I. Artikel II Verordening tot wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening 2008 vastgesteld bij raadsbesluit van 20 augustus 2008 (Gemeenteblad 3A, nr. 155/390), laatstelijk gewijzigd bij raadsbesluit ); Artikel

Nadere informatie

Praktijkfiche: nadenken over de ontwikkeling van het bedrijf

Praktijkfiche: nadenken over de ontwikkeling van het bedrijf Praktijkfiche: nadenken over de ontwikkeling van het bedrijf Nadenken over uw huidige situatie Wat zijn nu de vaardigheden van uw bedrijf? Technische vaardigheden Andere vaardigheden Welke expertise hebt

Nadere informatie

Overlast. In deze folder leest u tips om prettig samen te leven, hoe u overlast kunt beperken en wat u kunt doen als sprake is van overlast.

Overlast. In deze folder leest u tips om prettig samen te leven, hoe u overlast kunt beperken en wat u kunt doen als sprake is van overlast. Overlast 1 Overlast Geluidsoverlast, rommel in en rond het woongebouw, overhangende takken of overlast door huisdieren, het komt allemaal wel eens voor. Het bevordert uw woongenot niet maar is er is niet

Nadere informatie

Aanmeldings- en intakeformulier

Aanmeldings- en intakeformulier De cursieve tekst is voorbehouden voor de projectcoördinator. Aanmeldings- en intakeformulier LUIK 1: AANMELDING (p. 1 tem 5) Contact datum van aanmelding: uur: dossiernummer: dienst / team: wijze van

Nadere informatie

Handelen bij overbelaste mantelzorgers voor ouderen. Voorkomen Signaleren en ondersteunen Inzetten van de Meldcode

Handelen bij overbelaste mantelzorgers voor ouderen. Voorkomen Signaleren en ondersteunen Inzetten van de Meldcode Handelen bij overbelaste mantelzorgers voor ouderen Voorkomen Signaleren en ondersteunen Inzetten van de Meldcode Kennismaken Wie zijn wij? Wie zijn jullie? https://www.youtube.com/watch?v=0yuvx4xdqps

Nadere informatie

De Meander is er voor mensen die een vraag hebben naar informatie, ondersteuning of begeleiding rond

De Meander is er voor mensen die een vraag hebben naar informatie, ondersteuning of begeleiding rond De Meander is er voor mensen die een vraag hebben naar informatie, ondersteuning of begeleiding rond alcohol, illegale drugs, medicatie en gokken. Doelgroep Meander: Iedereen met problemen in verband met

Nadere informatie

Jeugddelinquentie & gesloten publieke opvang

Jeugddelinquentie & gesloten publieke opvang Jeugddelinquentie & gesloten publieke opvang WORKSHOP ONDERWIJS EN TEWERKSTELLING 02/05/2017 4 Topics Wie zijn onze leerlingen? Wat willen we rond onderwijs of tewerkstelling bereiken? Hoe pakken we dit

Nadere informatie