Milieuhinder bij wonen en werken

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Milieuhinder bij wonen en werken"

Transcriptie

1

2 Milieuhinder bij wonen en werken DE PROBLEMATIEK Wanneer bedrijven in of nabij woongebieden zijn gevestigd en hinder veroorzaken gaan wonen en werken niet samen. De hinder kan ontstaan door geluidsoverlast of stank, dan wel stofuitstoot of onveiligheid. De hinder is schadelijk voor de gezondheid en veiligheid van bewoners en staat de leefbaarheid en een duurzame ontwikkeling van het wonen in de weg. Maar ook voor de bedrijven is het niet gunstig om in een omgeving gevestigd te zijn waar zij voortdurend protest ontmoeten. Het bedrijfsperspectief op enige termijn is in een dergelijke situatie erg ongunstig. Voor een goed woonklimaat in zulke gebieden is een duidelijk beleid gericht op aanpassing en verbetering van groot belang, om verval en achteruitgang op fysiek en sociaal gebied te voorkomen en gezondheid en veiligheid van bewoners veilig te stellen en te bevorderen. DE GEVOLGEN Te weinig aandacht aan de sanering en/of verplaatsing van een milieuhinderlijk bedrijf brengt de gezondheid en veiligheid van bewoners in gevaar. Dit gevaar is groter naarmate omwonenden het niet (kunnen) onderkennen, of om bepaalde sociale of economische redenen aanvaarden. Zien omwonenden de gevaren plotseling wel dan is het vertrouwen in de overheid en het bedrijf sterk in het geding. Omwonenden trachten dan via media en bezwarenprocedures sanering- of eventuele sluiting van het bedrijf te realiseren met alle soorten bestuurlijke en bedrijfseconomische gevolgen voor het bedrijf en de overheid.

3 Te weinig aandacht en prioriteit aan de uitvoering van sanering en/ of verplaatsing brengt de gezondheid en veiligheid van bewoners nabij een hinderlijk bedrijf in gevaar. Dit kan en mag niet worden aanvaard.

4 Wat moet er gebeuren Informatie aan en communicatie tussen bewoners, bedrijven en gemeente verbeteren. In het toch al complexe proces om te komen tot verplaatsing en/of sanering met herinrichting zullen gemeente en bedrijf open en op basis van wederzijds vertrouwen met elkaar dienen te communiceren en reële informatie moeten verstrekken. Vanuit het toekomstperspectief dient met creativiteit een oplossing te worden gezocht. Voor het bedrijf is het essentieel dat een passende nieuwe locatie kan worden geboden. Voor de overheid is het van belang om oplossingen te creëren voor de bestaande hinderlijkheid in woongebieden, immers is het haar taak de volksgezondheid en veiligheid van haar inwoners nauwlettend te bewaken. De ervaring leert dat sanering, verplaatsing en herinrichting vaak geen eenvoudige opgaven zijn en vragen om maatwerk. Soms blijkt een beleid dienaangaande afwezig of heeft weinig prioriteit. Ook problemen met betrekking tot procedures, financiën en capaciteit zorgen voor vertraging. Voorts blijkt het proces vaak moeizaam te verlopen door sectorale eisen en voorwaarden die een integrale oplossing frustreren.

5 Wat wil SMW daaraan doen Onze als onafhankelijke partij optredende Stichting wil middels haar ideële doelstelling op verschillende manieren bevorderen dat mogelijke oplossingen een betere kans krijgen. De SMW wil dit op de volgende manieren bereiken namelijk: 1. Door in concrete situaties als intermediair, begeleider of adviseur op te treden. 2. Door het, in overleg met partijen, op stellen van een haalbaarheidsonderzoek dat als basis kan dienen voor besluitvorming betreffende de verplaatsing, sanering en herinrichting. 3. Door inventariserend onderzoek naar de aanwezigheid van hinderlijke bedrijven uit te voeren. 4. Door gerichte voorlichting betreffende het proces van verplaatsing te geven en een open communicatie voor te staan ( 5. Door voor bewoners een leefbare omgeving aan te bieden met een duurzaam karakter. 6. Door voor bedrijven een perspectiefvolle duurzame bedrijfsontwikkeling op een passende locatie mogelijk maken. De praktijk wijst uit dat de stichting vaak een oplossende rol vervult, door haar onafhankelijkheid en het vertrouwen in haar werkwijze bij partijen, doch ook door haar praktisch gerichte adviezen. Door inbreng van kennis en uitwisseling van ervaring wil de SMW trachten om uitvoering van sanerings- en herinrichtingsplannen soepeler en doelmatiger laten verlopen.

6 Wat is de meerwaarde Bij verplaatsing van een milieuhinderlijk bedrijf uit de woonomgeving met sanering en herinrichting van het vrijkomende terrein treden een groot aantal positieve effecten op. Naast het wegnemen van de hinder kan het vrijkomende terrein opnieuw worden ingericht met functies die het woon- en leefklimaat versterken en een doelmatig en zuinig ruimtegebruik bevorderen. De nieuwbouw van een bedrijf vindt plaats met voor het bedrijf betere mogelijkheden die een ruimer perspectief bieden en vaak werkgelegenheid bevorderen. Deze effecten leveren een maatschappelijk en economisch rendement op dat ver uitgaat boven de som der delen. WAT WEET DE SMW VAN HINDERLIJKE BEDRIJVEN IN OF NABIJ WOONGEBIEDEN Uit eigen onderzoek van de stichting in de afgelopen jaren blijkt, dat er in Noord-Brabant nog een belangrijk aantal grote en kleine bedrijven bij of tussen woningen zijn gevestigd, die daar hinder veroorzaken. SMW heeft ook onderzocht hoe de milieuhinderlijke bedrijven in of nabij woongebieden naar aard en omvang er uit zien. Dat betekent dat bekend is wat de hinder voor de omwonenden inhoud. Hierdoor kan gerichter aandacht worden gevraagd van betrokkenen en aan oplossingen worden gewerkt. De SMW doet ook onderzoek naar de oorzaken van het wel of niet lukken van sanering- of verplaatsingsplannen. Daarbij kijkt ze vooral naar het waarom en de manier waarop met de problematiek is omgegaan. De resultaten en ervaringen stelt de SMW aan bedrijven en gemeenten of bewoners beschikbaar. Om de stichting een zo breed mogelijk maatschappelijk draagvlak te geven en te zorgen voor voldoende deskundigheid, is gekozen voor een breed samengesteld bestuur. Het provinciale bestuur van Noord-Brabant steunt de stichting in haar activiteiten.

7 De praktijk wijst uit dat SMW bij de verplaatsing van hinderlijke bedrijven een goede rol kan spelen als onafhankelijke begeleider zelfs als de onderhandelingen muurvast zitten.

8 adres Paterstraat AJ Den Dungen telefoon / fax (073) web info@duurzaamwonenenwerken.nl