Cacaospel. Na afloop krijgen de deelnemers het eerste icoon van het cacaoproces.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Cacaospel. Na afloop krijgen de deelnemers het eerste icoon van het cacaoproces."

Transcriptie

1 Cacaospel Stap 1. Cacaoboom Cacao komt van een cacaoboom. De boom groeit in een tropisch klimaat, waar het heet en vochtig is. Bijvoorbeeld in Ghana en andere landen in Afrika en Zuid-Amerika. Aan de boom groeien vruchten, de cacaokolven. Deze zijn ongeveer 20 cm lang. Spel: Boon tikt boon Je hebt twee cacaobonen nodig, bijvoorbeeld verschillend in grootte of kleur. Als je geen cacaoboon hebt, kun je ook een ander voorwerp nemen, zoals kralen. De welpen zitten in een kring en laten een boon rondgaan in een bepaalde richting. Dan wordt de tweede boon in de kring gebracht die ook wordt doorgegeven in dezelfde richting als de eerst boon. We moeten nu proberen de tweede boon zo snel door te geven zodat deze de eerste kan tikken. Iedere welp probeert om te zorgen dat de bonen elkaar tikken als hij ze in de hand heeft! Af en toe van richting veranderen en de functie van de bonen veranderen door de leiding houdt alles spannend. Na afloop krijgen de deelnemers het eerste icoon van het cacaoproces.

2 Stap 2. Oogsten De kolven worden geplukt. Ze worden na een paar dagen met een groot mes in tweeën gesplitst. In de kolf zitten cacaobonen, dat kunnen er wel 75 zijn. Met 20 kolven heb je genoeg voor 1 kilo cacaobonen. Spel: Cacaotikkertje Er wordt een tikker aangeduid: de cacaoboer. Hij probeert alle cacaovruchten te plukken en op te bergen. Dit gebeurt door de andere welpen (de cacaovruchten) aan te tikken. Wanneer een welp getikt wordt door een cacaoboer, verandert deze in een cacaoboon en gaat aan de hand van de tikker mee (slangentikkertje). Als alle vruchten geplukt zijn is het spel klaar. Hierna krijgen de welpen het tweede icoon van het proces.

3 Stap 3. Gisten De cacaobonen worden met de hand uit de kolven geschraapt, op hopen gelegd en bedekt met bananenbladeren. Hier moeten ze een week blijven liggen. Als je dat niet doet, wordt de smaak minder lekker! Daarna moeten de zaden gedroogd worden. Dit gebeurt door de bonen in de zon te laten drogen. Spel: Zin fluisteren Het nest gaat in een cirkel liggen, als gistende bonen, en zegt fluisterend in de buurman zijn oor de volgende zin: Door te gisten krijg je harde, blinkende en lekkere chocolade die smelt in je mond maar niet in je hand. De buurman fluistert dat wat hij hoorde weer door aan zijn buurman, etc. De laatste mag de zin hardop zeggen. Na deze opdracht krijgen de welpen het icoon: gisten.

4 Stap 4. Naar Amsterdam De bonen worden netjes gesorteerd en ingepakt. Ze worden in zakken van ongeveer 70 kg gedaan. Deze zakken gaan op een groot schip. Ze worden dan over zee vervoerd naar een ander land, bijvoorbeeld naar Amsterdam in Nederland. Spel: Cacaokorrels De welpen moeten laten zien dat zij ook goed kunnen stapelen. De welpen zijn de cacaokorrels. Drie zitten op handen en knieën op de grond. De anderen stapelen zich op deze welpen en vormen zo een piramide. Na het spelen van dit spelletje ontvangen de welpen weer een icoon van de bereiding van chocolade: sorteren.

5 Stap 5. Branden De bonen worden gebrand. Het is dan heel warm, wel meer dan 100 graden! Na het roosteren worden de bonen gekoeld. Dan worden ze gezeefd. De dop van de boon gaat er zo af, die kun je niet opeten! Spel: Warm-koud Twee welpen verlaten het lokaal. De rest verstopt een voorwerp. Wanneer de welpen terugkomen proberen ze zo snel mogelijk de voorwerp te vinden. Er mogen enkel aanwijzingen gegeven worden met warm of koud. Na het spelen van dit spelletje ontvangen de welpen weer een icoon van de bereiding van chocolade: branden.

6 Stap 6. Malen De cacaobonen worden gemalen. Voor sommige soorten chocola heb je bonen nodig die heel sterk smaken, voor andere chocola heb je minder sterke bonen nodig. Dat weten de mensen die in de fabriek werken allemaal. Daarna wordt de cacaoboter uit de massa verwijderd. Met de chocolade die dan over blijft, kun je cacaopoeder maken. Hier wordt bijvoorbeeld hagelslag van gemaakt, of chocolademelk. De cacaoboter heb je nodig om chocolade te maken. Spel: Samen door de buis De welpen gaan als cacaobonen door een buis van de ene kant van het veld naar de andere kant. Deze buis maken ze zelf door hun benen wijd te zetten. Bij het startsignaal moet iedereen door de benen van een welp. De eerste die er door heen kruipt, sluit meteen aan als tweede buisstuk. De derde welp moet dus door twee benen kruipen, enz. Als alle welpen deel uit maken van de buis, gaat de achterste buis opnieuw door de buis en sluit achteraan als buisstuk. Dit gaat zo door tot ze aan de overkant van het veld zijn aangekomen. Na het spelen van dit spelletje ontvangen de welpen het icoon van het malen van de cacaobonen.

7 Stap 7. Bereiden van de chocolade Als je weet welke chocolade je wilt maken, kun je de ingrediënten daarvan mengen. Bijvoorbeeld cacaoboter en suiker. Na het mengen worden de ingrediënten gemalen. Spel: Kettingenspel Een welp wordt even weggestuurd. De overige welpen vormen met elkaar een knoop van vier ingrediënten: Cacaomassa, Cacaoboter, Melkpoeder & Suiker. De weggestuurde welp komt terug en probeert de vier ingrediënten terug te ontrafelen. Als de vier welpen ontrafelt zijn maken ze bekend welk ingrediënt ze waren. Na het spelen van dit spelletje ontvangen de welpen het icoon van de bereiding van chocolade: mengen van de ingrediënten.

8 Stap 8. In vormen doen Als de temperatuur heel hoog is kun je de chocola in vormen gieten. Bijvoorbeeld een reep, de Kerstman of een dier. Als de chocola afgekoeld is, kun je deze uit de vorm halen. Spel: Vormen Het nest beeldt met z n allen de mooiste vorm voor chocolade uit die ze kunnen bedenken. Dit kan door middel van een piramide of op de grond te liggen; wees creatief! Na het spelen van dit spel ontvangen de welpen het icoon: gieten in vorm.

9 Stap 9. Naar de winkel De chocolade wordt verpakt en in grote dozen gedaan. Deze gaan naar de winkels waar jij je chocolade kunt kopen, bijvoorbeeld de supermarkt. Spel: Ik ging naar de chocoladewinkel en ik bracht mee. De welpen gaan in een kring zitten. Iemand begint, en zegt: Ik ging naar de chocoladewinkel en ik bracht mee: een paasei. De volgende in de kring zegt dan: Ik ging naar de chocoladewinkel en ik bracht mee een paasei en hagelslag. Er mogen enkel chocoladeproducten opgesomd worden. Als je het fout zegt, ben je af. Als het spel klaar is krijgen ze weer een icoon van het cacaoproces: in de winkel.

10 Stap 10. Opeten! En dan de chocolade lekker opeten! Spel: Big Choco Doe met je welpen een chocolade-kimspel. De welpen worden geblinddoekt en proeven chocoladeproducten. Na het proeven moeten ze vertellen of het melk, puur of witte chocolade is en om wat voor product het gaat (koekje, reep, pepernoot). De welpen krijgen hier het icoon: opeten! Nb. De plaatjes van stap 4, 5, 7, 8, 10 komen uit Office Word.

11 Iconen (2 bladzijden)

12

* Hoe wordt chocolade gemaakt? *

* Hoe wordt chocolade gemaakt? * * Hoe wordt chocolade gemaakt? * Benodigdheden Icoontjes productieproces Aluminiumfolie Klei Doosje lucifers Trektouw Tijdens dit spel verdienen de kinderen door verschillende kortere spelletjes te spelen,

Nadere informatie

Chocolade. De geschiedenis. De cacaoboom. Ik houd mijn spreekbeurt over chocolade. In zuid Amerika groeit de cacaoboom.

Chocolade. De geschiedenis. De cacaoboom. Ik houd mijn spreekbeurt over chocolade. In zuid Amerika groeit de cacaoboom. Chocolade Ik houd mijn spreekbeurt over chocolade. De geschiedenis In zuid Amerika groeit de cacaoboom. Daar wordt al sinds de 17e eeuw door verschillende volken de cacaoboom gekweekt. De Inca's, Maya's

Nadere informatie

Inhoud. 1. Geschiedenis 2. Cacaoteelt 3. De fabriek Callebaut 4. Soorten 5. Chocolade en temperen 6. Mallen en figuren 7. Weetjes

Inhoud. 1. Geschiedenis 2. Cacaoteelt 3. De fabriek Callebaut 4. Soorten 5. Chocolade en temperen 6. Mallen en figuren 7. Weetjes Chocolade Inhoud 1. Geschiedenis 2. Cacaoteelt 3. De fabriek Callebaut 4. Soorten 5. Chocolade en temperen 6. Mallen en figuren 7. Weetjes Gemaakt door: Jeanine Datum: Maart 2009 Weetjes 1. De grootste

Nadere informatie

Waarom heb ik voor dit onderwerp gekozen?

Waarom heb ik voor dit onderwerp gekozen? Chocolade Waarom heb ik voor dit onderwerp gekozen? Chocolade is heel erg lekker. Mijn zus kwam op het idee.en ik dacht goed idee. En toen heb ik het dus over chocolade gedaan. Waar komt chocolade vandaan?

Nadere informatie

Chocolade, wat is het?

Chocolade, wat is het? Chocolade, wat is het? Wat onthouden we van ons onderzoek? Als we de verpakking opendraaien horen we?.... Als we kijken naar de chocolade zien we?.... Als we ruiken aan de chocolade ruiken we?.... Als

Nadere informatie

tony s chocolonely chocoladewijzer Wwaar komt chocolade vandaan? Rond de Evenaar

tony s chocolonely chocoladewijzer Wwaar komt chocolade vandaan? Rond de Evenaar tony s chocolonely chocoladewijzer Hallo! Jij gaat je spreekbeurt houden over Tony s Chocolonely en wil graag meer weten over wie we zijn en wat we doen. Klopt dat? Nou dan ben je aan het juiste adres!

Nadere informatie

Koffie. Inhoud. 1.Waar komt koffie vandaan. 1. Waar komt koffie vandaan

Koffie. Inhoud. 1.Waar komt koffie vandaan. 1. Waar komt koffie vandaan Koffie Inhoud 1. Waar komt koffie vandaan 2. Hoe groeit koffie 3. Oogsten 4. Het mengen en branden 5. 10 uur koffietijd 6. Volksdrank 7. De verpakking 8. Cafeïne en cafeïnevrije koffie 9. Koffiemolens

Nadere informatie

Snoep. Inleiding. drop

Snoep. Inleiding. drop Snoep Inleiding Er zijn van allerlei soorten snoep zoals: winegums, drop, zure bommen, salmiak snoepjes, kauwgum, chocolade, suiker snoep, suikervrij snoep, honing staafjes, lolly's, zuurtjes, pepermunt,

Nadere informatie

Alles over chocolade

Alles over chocolade Alles over chocolade 3 et geheim van chocolade 4 erug in de tijd 6 oe het voor Mars begon 8 aar haalt Mars de cacaobonen? 9 oe chocolade wordt gemaakt 15 ewegen is goed voor je! 16 en jij een echte chocoladekenner?

Nadere informatie

Venz lesbrief.indd 1 07-09-2007 15:39:26

Venz lesbrief.indd 1 07-09-2007 15:39:26 Venz lesbrief.indd 1 07-09-2007 15:39:26 LES 1. DE GESCHIEDENIS VAN HAGELSLAG Hagelslag is ontdekt door Venz. Het begon allemaal met Hendrik De Vries eind vorige eeuw. In 1890 begint hij in Amsterdam een

Nadere informatie

Centrum Basiseducatie Brusselleer Oefenmap lezen en schrijven p. 1 Cultuur Choco en Co Niveau 3

Centrum Basiseducatie Brusselleer Oefenmap lezen en schrijven p. 1 Cultuur Choco en Co Niveau 3 Centrum Basiseducatie Brusselleer Oefenmap lezen en schrijven p. 1 Voedsel voor de goden Choco en Co De meeste mensen houden van chocolade. Want chocolade is heel lekker. Maar ze haten de bruine snoep

Nadere informatie

Voorbereiding post 2. Met de mens mee Groep 1-2-3

Voorbereiding post 2. Met de mens mee Groep 1-2-3 Voorbereiding post 2 Met de mens mee Groep 1-2-3 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 2: Met de mens mee, voor groep 1, 2 en 3. Inhoud: Algemeen Verhaal Spel Werkvel

Nadere informatie

Koffie. Inhoud. 1.Waarom ik heb gekozen voor dit onderwerp. 2.Geschiedenis van de koffie. 1. Waarom ik dit onderwerp heb gekozen

Koffie. Inhoud. 1.Waarom ik heb gekozen voor dit onderwerp. 2.Geschiedenis van de koffie. 1. Waarom ik dit onderwerp heb gekozen Koffie Inhoud 1. Waarom ik dit onderwerp heb gekozen 2. Geschiedenis van koffie 3. De koffieplant 4. Verbouwen van koffie 5. De koffieplantage 6. De koffiebranderij 7. Koffiesoorten 8. Cafeine 9. Manieren

Nadere informatie

TERUG IN DE TIJD HET GEHEIM VAN CHOCOLADE. nederland

TERUG IN DE TIJD HET GEHEIM VAN CHOCOLADE. nederland CHOCOLADE VERHALEN HET GEHEIM VAN CHOCOLADE Cacaobonen 2 Wat is dat toch met chocolade? Het is er in allerlei soorten en maten. Als vla, pasta, paaseitjes, kerstkransjes, koekjes, bonbons, saus, repen

Nadere informatie

Dit is uit de vruchten van cacaobomen gewonnen vet. De cacaoboter is verantwoordelijk voor de fysische

Dit is uit de vruchten van cacaobomen gewonnen vet. De cacaoboter is verantwoordelijk voor de fysische Sectorwerkstuk door een scholier 2924 woorden 23 november 2006 6,1 92 keer beoordeeld Vak Nederlands Wat is chocola en wat zijn de ingrediënten? Bijna iedereen weet wel waar chocola van gemaakt wordt:

Nadere informatie

Chocolade. Cindy Postma ; Cindy Postma; Hans Thalen; Meijer. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Chocolade. Cindy Postma ; Cindy Postma; Hans Thalen; Meijer. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteurs Laatst gewijzigd Licentie Webadres Cindy Postma ; Cindy Postma; Hans Thalen; Meijer 11 April 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/27266 Dit lesmateriaal is gemaakt

Nadere informatie

Werkstuk Verzorging Chocolade

Werkstuk Verzorging Chocolade Werkstuk Verzorging Chocolade Werkstuk door een scholier 2734 woorden 7 januari 2005 6,7 166 keer beoordeeld Vak Verzorging Chocolade Van cacao tot chocolade Inleiding We hebben voor chocolade gekozen,

Nadere informatie

Verwijswoorden begrijpen

Verwijswoorden begrijpen 1. Lees de uitleg. Verwijswoorden begrijpen Een verwijswoord wijst naar een ander woord. In veel zinnen in de tekst staan verwijswoorden. Bijvoorbeeld: het, hij, daar, die, dat, ze, haar, er, deze, daarmee.

Nadere informatie

8. Warme choco. Tijdens deze activiteit: Taal Mondelinge taalvaardigheid. Rekenen Meten Groep 1 Groep 2. pagina 1 van 6

8. Warme choco. Tijdens deze activiteit: Taal Mondelinge taalvaardigheid. Rekenen Meten Groep 1 Groep 2. pagina 1 van 6 8. Warme choco Tijdens deze activiteit: maken de kinderen warme chocolademelk met marshmallows. Deze activiteit wordt afgestempeld op de stempelkaart van de kinderen. Taal Mondelinge taalvaardigheid Groep

Nadere informatie

Hagelslag. Bijna ieder kind is er groot mee geworden. Maar hoe wordt deze lekkernij gemaakt? Niet met de hand,

Hagelslag. Bijna ieder kind is er groot mee geworden. Maar hoe wordt deze lekkernij gemaakt? Niet met de hand, SPREEKBEURT Hagelslag. Bijna ieder kind is er groot mee geworden. Maar hoe wordt deze lekkernij gemaakt? Niet met de hand, maar met machines die door computers worden bestuurd. Alles kunnen ze maken, van

Nadere informatie

CACAO. 1. De plant. Hoe ziet de plant er uit?

CACAO. 1. De plant. Hoe ziet de plant er uit? CACAO 1. De plant Hoe ziet de plant er uit? De cacao die we kennen komt uit de zaden die in een grote vrucht zitten met vruchtvlees errond. De cacaovruchten groeien aan een boom die vrij klein blijft (4-8m).

Nadere informatie

Bezoek nu: www.eduboek.nl En download twee gratis e-boeken voor de kinderboekenweek voor de groepen 5-6 en de groepen 7-8

Bezoek nu: www.eduboek.nl En download twee gratis e-boeken voor de kinderboekenweek voor de groepen 5-6 en de groepen 7-8 Snoep groep 3 en 4 Dit is een uitgave van Eduboek ter ere van de Kinderboekenweek 2009. Bezoek nu: www.eduboek.nl En download twee gratis e-boeken voor de kinderboekenweek voor de groepen 5-6 en de groepen

Nadere informatie

Food Information Regulation

Food Information Regulation Artikel ID: 27985 / CWT 89531 Supplier ID: 30795 FT Hartelust Chenin Blanc Barcode: 6009803192602 Witte wijn None Bevat sulfiet > 10 mg / kg Coenecoop Wine Traders Zuid-Afrika 0,135 Energetische waarde

Nadere informatie

CHOCOLADE. Door: Simon Bakker

CHOCOLADE. Door: Simon Bakker CHOCOLADE Door: Simon Bakker INHOUDSOPGAVE Pagina Voorwoord 3 Inleiding 4 Hoofdstuk 1 Geschiedenis en de verspreiding van Chocolade 5-6 Hoofdstuk 2 Cacao 7-8 Hoofdstuk 3 Hoe wordt chocolade gemaakt? 9

Nadere informatie

4 Superfood Sinterklaasrecepten. om van te Smullen. met goede zoetstoffen en superfoods

4 Superfood Sinterklaasrecepten. om van te Smullen. met goede zoetstoffen en superfoods 4 Superfood Sinterklaasrecepten om van te Smullen met goede zoetstoffen en superfoods Inhoud INLEIDING 3 RAUWE GEVULDE SPECULAAS 4 WARME CHOCOLADEMELK 5 SPECULAASJES 6 CHOCOLADELETTER 7 TOT SLOT 8 Inleiding

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Zoet 2. Honing 3. Suiker 4. Zoet water 5. Smaak en proeven 6. Zoet en tanden 7. Wie zoet is. 8. Snoep 9. Filmpjes Pluskaarten

inhoud blz. 1. Zoet 2. Honing 3. Suiker 4. Zoet water 5. Smaak en proeven 6. Zoet en tanden 7. Wie zoet is. 8. Snoep 9. Filmpjes Pluskaarten Zoet Zoet inhoud blz. 1. Zoet 3 2. Honing 4 3. Suiker 6 4. Zoet water 7 5. Smaak en proeven 8 6. Zoet en tanden 9 7. Wie zoet is. 10 8. Snoep 11 9. Filmpjes 15 Pluskaarten 16 Bronnen en foto s 18 Colofon

Nadere informatie

Food Information Regulation

Food Information Regulation Artikel ID: 27985 / CWT 89531 Supplier ID: 30795 FT Hartelust Chenin Blanc Barcode: 6009803192602 Witte wijn None Bevat sulfiet > 10 mg / kg Coenecoop Wine Traders Zuid-Afrika 0,135 Energetische waarde

Nadere informatie

De chocola wordt duur betaald

De chocola wordt duur betaald De chocola wordt duur betaald duurzame ketens Cacaobonen worden gedroogd in de hoofdstraat van Kragui, Ivoorkust. Cacao wordt geteeld door boeren in West-Afrika die maar net het hoofd boven water kunnen

Nadere informatie

6,5. Spreekbeurt door een scholier 1728 woorden 5 juni keer beoordeeld. Nederlands

6,5. Spreekbeurt door een scholier 1728 woorden 5 juni keer beoordeeld. Nederlands Spreekbeurt door een scholier 1728 woorden 5 juni 2005 6,5 25 keer beoordeeld Vak Nederlands Ik hou mijn spreekbeurt over kauwgum. Ik heb voor dit onderwerp gekozen omdat ik een keer naar het klokhuis

Nadere informatie

8 5 Aarde en heelal. Lees de vragen over de planeten in de tabel hieronder. Vragen over de planeten. Aarde Maan Mars

8 5 Aarde en heelal. Lees de vragen over de planeten in de tabel hieronder. Vragen over de planeten. Aarde Maan Mars Lees de vragen over de planeten in de tabel hieronder. Vragen over de planeten. Aarde Maan Mars Is er water? ja beetje ja (vooral ijs!) Kunnen er planten groeien? ja nee nee Kunnen er dieren leven? ja

Nadere informatie

Alles over zelf bonbons maken. Alles over zelf bonbons maken

Alles over zelf bonbons maken. Alles over zelf bonbons maken Alles over zelf bonbons maken Alles over zelf bonbons maken Lekkere recepten voor eigengemaakte Met de juiste ingredienten en een beetje oefening kunt u zelf deze zoete en verleidelijke lekkernijen bereiden:

Nadere informatie

Cacao. oww.be. Handel, uit respect. foto: Tineke D haese

Cacao. oww.be. Handel, uit respect. foto: Tineke D haese Cacao foto: Tineke D haese Handel, uit respect. oww.be foto: Yel High van chocola? België heeft een reputatie als chocoladeland. De bijna honderd Belgische chocolatiers waren in 2008 goed voor een totale

Nadere informatie

Hé, jongens en meisjes. Ik ben choclala het chocolademannetje. Ik wens je veel plezier toe in Choco-Story s wondere chocoladewereld!

Hé, jongens en meisjes. Ik ben choclala het chocolademannetje. Ik wens je veel plezier toe in Choco-Story s wondere chocoladewereld! Hé, jongens en meisjes. Ik ben choclala het chocolademannetje. Ik wens je veel plezier toe in ChocoStory s wondere chocoladewereld! Beleef het ontstaan van de Belgische chocoladepraline, van de gevulde

Nadere informatie

SPEL 1. Kangoeroe buidel-dief. Doel: Uitleg: Te moeilijk? Te makkelijk?

SPEL 1. Kangoeroe buidel-dief. Doel: Uitleg: Te moeilijk? Te makkelijk? SPEL 1 Kangoeroe buidel-dief Alle kangoeroe s (kinderen) hebben wat lekkers in hun buidel, op 1 kangoeroe na. Die kangoeroe probeert het lekkers van de andere kangoeroe s af te pakken totdat die alles

Nadere informatie

Zachte Chocoladetaart

Zachte Chocoladetaart 200 g pure chocolade, bij voorkeur speciale patisserie chocolade 200 g boter op kamertemperatuur 200 g suiker 4 eieren Zachte Chocoladetaart Verwarm de oven voor op 175 C. Breek de chocola in stukken en

Nadere informatie

Wandelsnacktips. Omdat wandelen niet alleen leuk, maar ook lekker is. Marjoleine van der Waal. gewichtsconsulente. Marjoleine van der Waal

Wandelsnacktips. Omdat wandelen niet alleen leuk, maar ook lekker is. Marjoleine van der Waal. gewichtsconsulente. Marjoleine van der Waal Wandelsnacktips Omdat wandelen niet alleen leuk, maar ook lekker is Marjoleine van der Waal gewichtsconsulente Marjoleine van der Waal Speciaal voor nieuwe wandeltiplezers Houd je net als ik van wandelen

Nadere informatie

Van boon tot koffie.

Van boon tot koffie. Van boon tot koffie. Legende. Rond 300 V.Ch. Ontdekte geitenhoeder Kaldi dat zijn geiten, na het eten van bessen van een bepaalde struik, opvallend energiek waren. Een monnik ving dit op en maakte een

Nadere informatie

MOEDERDAG 2015. een mooie dag aan alle mama s. Dag lieve mama. Mama zijn. Kinderpraat

MOEDERDAG 2015. een mooie dag aan alle mama s. Dag lieve mama. Mama zijn. Kinderpraat een mooie dag aan alle mama s Dag lieve mama. Ik geef je een dikke zoen, en hoop dat ik dat nog vele jaartjes mag doen. Lieve mama, je krijgt er nog een ontbijtje bij, ben je nu niet blij? Mama zijn Onbeschrijflijk

Nadere informatie

Koolhydraat arme Sinterklaas recepten

Koolhydraat arme Sinterklaas recepten h Koolhydraat arme Sinterklaas recepten Petra de Jong Voorwoord De feestmaand is weer begonnen en het Sinterklaas feest bijt de spits af. Voor heel veel mensen staat deze maand in het teken van gezelligheid,

Nadere informatie

De appelboom. Appels gooien in de mand. Ra, ra welk fruit groeit aan de bomen? 0 Verstoppertje. ~ Genesis 3

De appelboom. Appels gooien in de mand. Ra, ra welk fruit groeit aan de bomen? 0 Verstoppertje. ~ Genesis 3 ~ Genesis 3 De appelboom 0 Wat heb je nodig? Vorm van een boom en appels. Plakband of spelden. 0 Vergroot de appelboom en plak de boom op stevig karton/ bord van piepschuim. 0 Spel: Eén kind wordt geblinddoekt

Nadere informatie

Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen

Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen 1) Voor de kleinste kinderen In de winter kunnen vogels wel wat extra s gebruiken. Met kinderen van alle leeftijden kun je hiermee aan de slag. Dennenappels

Nadere informatie

Aardoliealarm in het bos

Aardoliealarm in het bos de graad > Landbouw > lesmateriaal > spelkaarten Aardoliealarm in het bos BIOBOER Om goed te kunnen zaaien, moet de aarde los. Daarvoor gebruik je een tractor. Dat gaat vlot. Neem reuzenpassen en ga 5

Nadere informatie

DiMi moderne slavernij

DiMi moderne slavernij DiMi moderne slavernij Naam: Groep: Opdrachten: 1. Deze les ga je een poster maken, deze komt ergens in de school te hangen. Het is de bedoeling dat leerlingen bewust worden van moderne slavernij als ze

Nadere informatie

Bruine bananen. Doelstellingen

Bruine bananen. Doelstellingen Bruine bananen Voedselverspilling, eerste graad Doelstellingen Kinderen vertellen in eigen woorden wat voedsel verspillen is. Kinderen worden zich ervan bewust dat voedselproductie veel energie en geld

Nadere informatie

Espressomachine HD8824/01. Heerlijke koffiespecialiteiten met de ultieme espressomachine van Philips

Espressomachine HD8824/01. Heerlijke koffiespecialiteiten met de ultieme espressomachine van Philips Espressomachine HD8824/01 Heerlijke koffiespecialiteiten met de ultieme espressomachine van Philips Inleiding Beste koffieliefhebbers, De passie voor koffie, dat is wat we u schenken met de nieuwe Philips

Nadere informatie

Materiaal Groen. Deel 4: Thuis tuinieren

Materiaal Groen. Deel 4: Thuis tuinieren Materiaal Groen Deel 4: Thuis tuinieren Colofon Deel 4: Thuis tuinieren Onderdeel van het materiaal Groen, met de thema s: Seizoenen (dl. 1), Groen in de stad (dl. 2), Groen groeit (dl. 3), Thuis tuinieren

Nadere informatie

Leskist THEMA-handleiding De wereld op je bord Groep 7 en 8

Leskist THEMA-handleiding De wereld op je bord Groep 7 en 8 BuitenWijs samen sterk in NME BuitenWijs brengt mensen actief met het buiten in aanraking, zodat zij wijs omgaan met hun eigen leefomgeving Leskist THEMA-handleiding De wereld op je bord Groep 7 en 8 Dit

Nadere informatie

De scholen regelen zelf het vervoer naar de locatie.

De scholen regelen zelf het vervoer naar de locatie. l Veel kinderen eten slecht, weten niet waar hun eten vandaan komt en hebben zo verhoogde kans op Obesitas. Met dit project gaan we met de kinderen naar de plek waar het eten vandaan komt. Groenten- en

Nadere informatie

Werkstuk door een scholier 2383 woorden 24 oktober keer beoordeeld. Nederlands

Werkstuk door een scholier 2383 woorden 24 oktober keer beoordeeld. Nederlands Werkstuk door een scholier 2383 woorden 24 oktober 2003 6 169 keer beoordeeld Vak Nederlands Chocolade In het jaar 1519 gaat Hanán Cortéz met enkele honderden mannen, paarden en kanonnen gewapend aan land

Nadere informatie

Australian Chocolate Mask. Enjoy! Ingredients: 2 eetlepels Australian cacaopoeder 2 eetlepels yoghurt 2 eetlepels honing Suiker, optioneel

Australian Chocolate Mask. Enjoy! Ingredients: 2 eetlepels Australian cacaopoeder 2 eetlepels yoghurt 2 eetlepels honing Suiker, optioneel Australian Chocolate Mask 2 eetlepels Australian cacaopoeder 2 eetlepels yoghurt 2 eetlepels honing Suiker, optioneel 1. meng de cacaopoeder met de yoghurt en de honing door elkaar 2. Voeg eventueel wat

Nadere informatie

Alle smaken op een stokje!

Alle smaken op een stokje! Alle smaken op een stokje! SPECULOOS Een op en top Belgische traktatie: chocolade van hier met speculoos van hier. De gekarameliseerde koekjes en het vleugje kaneel maken het smaakgenot compleet. MELK

Nadere informatie

LESFICHE 2 HEERLIJK EERLIJK

LESFICHE 2 HEERLIJK EERLIJK Achtergrond voor leerkrachten LESFICHE 2 HEERLIJK EERLIJK Beste leerkracht, Dit is de tweede lesfiche over Fairtrade. In het filmpje Compleet Fairtrade zien we dat er heel erg veel producten van eerlijke

Nadere informatie

Lesbrief Ezel en Beer. Beste kleuters,

Lesbrief Ezel en Beer. Beste kleuters, Lesbrief Beste kleuters, Binnenkort speelt de voorstelling op jullie school of in een theater in de buurt. De voorstelling is gebaseerd op de boeken Pas op voor de ezel en de beer en Dansen met de ezel

Nadere informatie

Lekkere én gezonde recepten met Bambu. Genieten van een kopje. puur natuur!

Lekkere én gezonde recepten met Bambu. Genieten van een kopje. puur natuur! Lekkere én gezonde recepten met Bambu. Genieten van een kopje puur natuur! Lekkere warme drank voor ieder moment van de dag! A.Vogel Bambu Zonder cafeïne Zonder kleur- en smaakstoffen Vrij van lactose

Nadere informatie

Spreekbeurt Nederlands Chocolade

Spreekbeurt Nederlands Chocolade Spreekbeurt Nederlands Chocolade Spreekbeurt door een scholier 3295 woorden 12 maart 2008 6,4 754 keer beoordeeld Vak Nederlands Inleiding Ik ben gek op chocolade. Bijna iedereen lust wel chocolade, een

Nadere informatie

Zand en klei 1. Van veen tot weiland 2. Blad 1. Heide Een lage plant met paarse bloemen.

Zand en klei 1. Van veen tot weiland 2. Blad 1. Heide Een lage plant met paarse bloemen. 5 Lastige woorden Blad Zand en klei Heide Een lage plant met paarse bloemen. Voedingsstoffen Voedsel dat planten nodig hebben om te groeien. Boomgaard Een stuk land met fruitbomen. Greppel Een kleine droge

Nadere informatie

Drakenbrood. Ingrediënten. 500 g bloem of tarwemeel 1 zakje gist 3 dl lauw water 20 g boter 10 g zout rozijnen. Werkwijze

Drakenbrood. Ingrediënten. 500 g bloem of tarwemeel 1 zakje gist 3 dl lauw water 20 g boter 10 g zout rozijnen. Werkwijze Drakenbrood 500 g bloem of tarwemeel 1 zakje gist 3 dl lauw water 20 g boter 10 g zout rozijnen Doe de bloem in een kom. Maak een kuiltje en voeg de gist met het water en boter toe. Strooi het zout langs

Nadere informatie

OPDRACHTKAART SPEELS BINGO. Loop met een appel op je lepel zo snel mogelijk van het begin naar het eind. Zorg dat de appel niet van de lepel valt.

OPDRACHTKAART SPEELS BINGO. Loop met een appel op je lepel zo snel mogelijk van het begin naar het eind. Zorg dat de appel niet van de lepel valt. Loop met een appel op je lepel zo snel mogelijk van het begin naar het eind. Zorg dat de appel niet van de lepel valt. Duik met je gezicht in het water en probeer met je mond het snoepje of voorwerp dat

Nadere informatie

Werkstuk LO Tikspelen

Werkstuk LO Tikspelen Werkstuk LO Tikspelen Werkstuk door een scholier 1501 woorden 30 april 2007 6,1 57 keer beoordeeld Vak LO TIKSPELEN - Slingertikkertje - Slager en de Honden - 2 is te weinig, 3 is te veel - Tv tikkertje

Nadere informatie

Studiemateriaal. Inhoudsopgave

Studiemateriaal. Inhoudsopgave Studiemateriaal Inhoudsopgave GESCHIEDENIS DROSTE...2 1863 1918: VAN KOEKENBAKKER TOT CHOCOLADEFABRIKANT...2 1918 1939: DROSTE KRIJGT WERELDFAAM...3 1939 1945: DONKERE TIJDEN...3 1945 1975: DE NA-OORLOGSE

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoorde Ketens Cacao

Maatschappelijk Verantwoorde Ketens Cacao s Cacao De keten...3 Productie...3 Verwerking...4 Duurzaamheid in de keten...5 Slavernij en kinderarbeid...5 Milieu en biodiversiteit...6 Initiatieven en keurmerken...6 Opdrachten voor studenten:...7 2

Nadere informatie

Lou en Lena in Ecuador

Lou en Lena in Ecuador Mijn prentenboek Prentenboek voor leerlingen 1 e en 2 e leerjaar Lou en Lena in Ecuador Mijn naam:... Mijn klas:... Mondiale Vorming - Plan België Hallo, wij zijn Lou en Lena! Kom, we nemen je mee naar

Nadere informatie

Share your Moments. Cocoa powder recipes

Share your Moments. Cocoa powder recipes Share your Moments. Cocoa powder recipes receptenboek Met lekkere en onderscheidende recepten gemaakt met Organic Cocoa Powder van Australian. inhoud Chocolate Mask pag 3 Brownies pag 4 Chocolate Pie with

Nadere informatie

JESSE VAN DER VELDE SINT RECEPTEN 14 HEERLIJKE, GEZONDE RECEPTEN

JESSE VAN DER VELDE SINT RECEPTEN 14 HEERLIJKE, GEZONDE RECEPTEN JESSE VAN DER VELDE SINT RECEPTEN 14 HEERLIJKE, GEZONDE RECEPTEN Inleiding Sintrecepten Bedankt voor de aankoop van dit e-book, waarin je 10 overheerlijke Sintrecepten vindt - plus 4 bonusrecepten! Dit

Nadere informatie

BIOBOER. Maar vandaag is het aardoliealarm. Kijk op je aardoliekaart of er voor jou een probleem is.

BIOBOER. Maar vandaag is het aardoliealarm. Kijk op je aardoliekaart of er voor jou een probleem is. BIOBOER 1 Hoe het elk jaar gaat... Om goed te kunnen zaaien, moet de aarde los. Daarvoor gebruik je een tractor. Dat gaat vlot. Neem reuzenpassen en ga 5 vakjes vooruit! Maar vandaag is het aardoliealarm.

Nadere informatie

2012 Valrhona zet de trend met Dulcey de nieuwe chocolade smaaksensatie!

2012 Valrhona zet de trend met Dulcey de nieuwe chocolade smaaksensatie! Nieuw van Valrhona! 2012 Valrhona zet de trend met Dulcey de nieuwe chocolade smaaksensatie! de verbeeldingskracht van Frédéric Bau De oprichter van de l Ecole du Grand Chocolat VALRHONA is een trendsetter

Nadere informatie

5 - Transport naar supermarkt. 3 - Transport vloeibare chocolade. 4 - Transport verpakte chocolade. 1 - Transport over zee

5 - Transport naar supermarkt. 3 - Transport vloeibare chocolade. 4 - Transport verpakte chocolade. 1 - Transport over zee bijlage 1 In de chocoladefabriek worden de cacaobonen verwerkt tot vloeibare chocolade. 1 - Transport over zee (in bulk, containers of jute zakken) 2 - Aangepast vrachtwagentransport 3 - Transport vloeibare

Nadere informatie

Kauwgom. Inleiding. Inhoud. Punt 1: Kauwgom

Kauwgom. Inleiding. Inhoud. Punt 1: Kauwgom Kauwgom Inleiding Wij houden onze spreekbeurt over kauwgom. Wij hebben dit onderwerp gekozen omdat we het leuk vinden om het daar over te doen, en omdat we kauwgom lekker vinden. We hebben de informatie

Nadere informatie

Mijn geheime recepten, speciaal voor jou!

Mijn geheime recepten, speciaal voor jou! 6 recepten om van te smullen. Mijn geheime recepten, speciaal voor jou! Waarom een cake maken? gemakkelijk en waanzinnig lekker! je kan naar hartelust variëren... Dag., Ik kreeg dit boekje en moest spontaan

Nadere informatie

Chocoladeproeverij. RECEPTEN boekje. Chocolat is the answer. Who cares what the question is

Chocoladeproeverij. RECEPTEN boekje. Chocolat is the answer. Who cares what the question is Chocoladeproeverij RECEPTEN boekje Chocolat is the answer Who cares what the question is Inhoud Chocomousse met rozepeper p. 3 Chocomousse met gember p. 4 Mexicaanse chocolademelk p. 5 Chocoladerotsjes

Nadere informatie

Het spellenboek. De plaatjes laten zien wat je bij elk spelletje nodig hebt. Hieronder zie je wat elk plaatje betekent:

Het spellenboek. De plaatjes laten zien wat je bij elk spelletje nodig hebt. Hieronder zie je wat elk plaatje betekent: Het spellenboek De plaatjes laten zien wat je bij elk spelletje nodig hebt. Hieronder zie je wat elk plaatje betekent: Mandje vullen Voor dit spel zijn minimaal twee kinderen nodig. Stap 1: Verdeel de

Nadere informatie

Bronnenboekje. Eindronde Nationale Aardrijkskunde Olympiade 2012

Bronnenboekje. Eindronde Nationale Aardrijkskunde Olympiade 2012 Bronnenboekje Eindronde Nationale Aardrijkskunde Olympiade 2012 B Cacao Bron 1 Cacao De cacaoboom komt oorspronkelijk uit Middenen Zuid-Amerika en kan uitsluitend verbouwd worden in gebieden met een tropisch

Nadere informatie

DE VOOR- RAADKAST ZOETSTOFFEN

DE VOOR- RAADKAST ZOETSTOFFEN 11 DE VOOR- RAADKAST Een slim gevulde voorraadkast is het geheime wapen van elke Superfood-chef. Ontdek welke gezonde basisingrediënten en pittige smaakmakers onmisbaar zijn in je keuken. ZOETSTOFFEN Stevia

Nadere informatie

Gemarineerde makreel met tomaten mousse. Ingrediënten;(tomaten mousse)

Gemarineerde makreel met tomaten mousse. Ingrediënten;(tomaten mousse) Gemarineerde makreel met tomaten mousse. Ingrediënten;(tomaten mousse) 5 dl tomaten sap geconsenteerd. 3 dl half geslagen slagroom. Peper en zout Fijn gesneden bieslook Tabasco Wodka 6 blaadjes gelatine.

Nadere informatie

Let chocolate do the talking!

Let chocolate do the talking! Let chocolate do the talking! Negen van de tien mensen zeggen dat ze van chocolade houden. de tiende liegt altijd! Er worden enorm veel goede kwaliteiten aan chocolade toegeschreven: afrodisiacum, goed

Nadere informatie

Transfertoets blok 5 BIER VAPRO B

Transfertoets blok 5 BIER VAPRO B Transfertoets blok 5 BIER VAPRO B Versie: november 2008 Werkwijze transfertoets Aan het einde van je VAPRO A opleiding dien je zo mogelijk het totale dan wel een deel van het productieproces van je bedrijf

Nadere informatie

ZADEN IN HET PLANTENPALEIS EEN SPEURTOCHT IN MABUNDU

ZADEN IN HET PLANTENPALEIS EEN SPEURTOCHT IN MABUNDU 2013 V.U. Steven Dessein Nationale Plantentuin van België, Nieuwelaan 38, 1860 Meise 1 4 ZADEN IN HET PLANTENPALEIS EEN SPEURTOCHT IN MABUNDU 2 5 Nationale Plantentuin van België 3 Wat zie je op deze tekening

Nadere informatie

SNOEPGOED. Doelgroep Groep 5 en 6 van de basisschool (8-10 jaar)

SNOEPGOED. Doelgroep Groep 5 en 6 van de basisschool (8-10 jaar) 2 oktober 2008, 21 september 2009, 10 september 2010, 31 augustus 2011, 19 augustus 2012 Inleiding Aanleiding voor deze lesbrief is het Suikerfeest. Er leven in Nederland ongeveer een miljoen moslims.

Nadere informatie

Antwoordenvel Handel en Wandel, primair onderwijs

Antwoordenvel Handel en Wandel, primair onderwijs ntwoordenvel Handel en Wandel, primair onderwijs Vraag 1: Zoek op de kaart van Nijmegen op welke straten er nog meer een naam hebben met een kolonie erin. Vraag 2a: Gezegde of spreekwoord met peper Vraag

Nadere informatie

Hagelslag assortis 300x7/10g

Hagelslag assortis 300x7/10g Van Oordt Hagelslag in handige portieverpakking EAN: 8710348104446 (CE) Basisgegevens Commerciële naam Wettelijke naam Functionele naam Merk Hagelslag assortis Hagelslag assortis Hagelslag Van Oordt Het

Nadere informatie

Roodkapje vult haar mandje

Roodkapje vult haar mandje Roodkapje vult haar mandje Leerdoelen: De leerlingen kunnen Enkele voorbeelden geven van producten en grondstoffen die afkomstig zijn van planten (ons voedsel, hout, rubber, kurk ). Aangeven dat planten

Nadere informatie

Kruid Europa Dit kruid is een tweejarige, winterharde, kruidachtige plant uit de schermbloemenfamilie. Dit betekent dat hij 2 jaar lang leeft voor hij

Kruid Europa Dit kruid is een tweejarige, winterharde, kruidachtige plant uit de schermbloemenfamilie. Dit betekent dat hij 2 jaar lang leeft voor hij Kruid Europa Dit kruid is een tweejarige, winterharde, kruidachtige plant uit de schermbloemenfamilie. Dit betekent dat hij 2 jaar lang leeft voor hij dood gaat. De plant groeit op rijke, vochtige en diep

Nadere informatie

Bier. Inhoud. Inleiding. Geschiedenis

Bier. Inhoud. Inleiding. Geschiedenis Bier Inhoud 1. Geschiedenis. 2. Hoe wordt het gebrouwen. 3. Merken en verschillen. 4. Biersoorten 5. Waarom word je van te veel bier dronken? 6. Wist je dat 7. Vragen aan de klas. Inleiding Ik doe mijn

Nadere informatie

Werken als patissier in de bakkerij

Werken als patissier in de bakkerij Keuzevak Patisserie Werken als patissier in de bakkerij Serienummer: Licentie: Voor het activeren van de licentie kijk op pagina 5 van dit werkboek. Te activeren tot: COLOFON Uitgeverij: Auteur(s): Inhoudelijke

Nadere informatie

SINTSPECIAL. * Sinterklaas & Sint-Maarten Opgelet: Sommige producten hebben een beperkte voorraad, wees er op tijd bij!

SINTSPECIAL. * Sinterklaas & Sint-Maarten Opgelet: Sommige producten hebben een beperkte voorraad, wees er op tijd bij! SINTSPECIAL * 2015 * Sinterklaas & Sint-Maarten Opgelet: Sommige producten hebben een beperkte voorraad, wees er op tijd bij! SINTERKLAAS MOUSSE DESSERT éénpersoons halve bol van stracciatellamousse, half

Nadere informatie

Hero Chocolade hagelslag Puur 100x15gr.

Hero Chocolade hagelslag Puur 100x15gr. Hero Pure chocolade hagelslag met èchte Belgische chocolade. UTZ Certified. Handelseenh: 100*15g EAN: 8713500215035 (CE) Basisgegevens Commerciële naam Wettelijke naam Functionele naam Hagelslag Chocolade

Nadere informatie

Food Information Regulation

Food Information Regulation Artikel ID: 28897 / 24246 Thee groen, bio, MH, 2x2g Barcode: 8711741338582 Biologische groene thee Fair Trade original, Multatulilaan 12, 413 NM Culemborg India Energetische waarde Eiwitten Koolhydraten

Nadere informatie

Het Grote Toetjesboek

Het Grote Toetjesboek Het Grote Toetjesboek De Sterrenlanden 2014 INHOUD Ondervoeding & toetjes... 2 Ondervoeding... 2 Onze toetjes... 2 Energie & Eiwit... 2 Toen & Nu... 2 Slikproblemen... 2 Richtlijnen... 2 Soesjes met chocoladesaus...

Nadere informatie

Struben chocoladepastilles van premium cacao

Struben chocoladepastilles van premium cacao Struben chocoladepastilles van premium cacao Hoe het begon. Het was Johnas Struben die met zijn jonge gezin vanuit Nederland naar Zuid Afrika emigreerde. De vroege mijnexpedities van zijn zonen leidden

Nadere informatie

START. Vul je juiste antwoord achteraan dit boekje in en vindt zo de 5 juiste tips, die je op weg zetten naar de schat!

START. Vul je juiste antwoord achteraan dit boekje in en vindt zo de 5 juiste tips, die je op weg zetten naar de schat! START Vertrek in de bib en ga naar links. Stop aan het kruispunt en steek over bij groen. Wacht aan de andere kant weer aan het zebrapad. Als het ook hier groen is, steken we samen over. We gaan naar rechts

Nadere informatie

Receptboekje. Een lekkere warme drank, zonder cafeïne!

Receptboekje. Een lekkere warme drank, zonder cafeïne! Receptboekje Een lekkere warme drank, zonder cafeïne! veelzijdige warme drank voor ieder moment van de dag A.Vogel Bambu Lekkere warme drank Zacht van smaak Cafeïnevrij en glutenvrij Verkrijgbaar bij drogist

Nadere informatie

Suiker. De geschiedenis van suiker. Honing en suikerriet

Suiker. De geschiedenis van suiker. Honing en suikerriet Suiker De geschiedenis van suiker Suiker. Niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. In elke huiskamer staat wel een suikerpot en in elke winkel is suiker volop te krijgen. Vroeger was dat anders.

Nadere informatie

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 7 Les 1

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 7 Les 1 Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 7 Les 1 de maaltijd Het is eten. Het kan warm of koud zijn. de vis Het is een dier dat zwemt in het water. Er zijn veel soorten vissen. sommige soorten kun je eten.

Nadere informatie

1 De tropische regenwouden liggen.. de evenaar. 2 Nederland ligt.de evenaar. 3 Het Amazone gebied ligt. de evenaar.

1 De tropische regenwouden liggen.. de evenaar. 2 Nederland ligt.de evenaar. 3 Het Amazone gebied ligt. de evenaar. Lees de uitleg over het regenwoud. Ik ga op bezoek in het Amazone gebied, dat is een groot tropisch regenwoud. Zie je de rode lijn? Dat is de evenaar. Zie je de donker-groene kleur? Dat zijn tropische

Nadere informatie

De paashaas schildert eieren

De paashaas schildert eieren april 2015 vanaf 4 jaar De paashaas schildert eieren tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof De paashaas schildert eieren 1 In rood en groen en geel. Wat maakt hij er weer veel. Refrein: Paashaas, paashaas.

Nadere informatie

Basisrecepten. Vanille-ijs. Chocolade-ijs. Mokka ijs. Praliné-ijs

Basisrecepten. Vanille-ijs. Chocolade-ijs. Mokka ijs. Praliné-ijs Vanille-ijs Basisrecepten 1 liter melk 800 gr room 11 eidooiers 500 gr suiker 7,5 gr stabilisator 1 vanillestok 1 snuifje zout Klop de eidooiers met 1/3 van de suiker tot ruban. Meng intussen de stabilisator

Nadere informatie

Waarom zijn bananen krom?

Waarom zijn bananen krom? Alles wat kinderen willen weten over... eten! Mary-Jo de Leeuw Waarom zijn bananen krom? Maak eens waar je over doen lezen WIST JE DAT... Je voor het bereiden van 1 kilo kaas ongeveer 10 liter melk nodig

Nadere informatie

Food Information Regulation

Food Information Regulation Artikel ID: 8556626 Supplier ID: 711.20.2033 Artikelomschrijving: mallows zwart 150gr Barcode: 5400265032719 glucose-fructosestroop, suiker, water, varkensgelatine, dextrose, maiszetmeel, voedingszuur:

Nadere informatie

RICHTLIJNEN. KREDIETACCOUNT EN MASS BALANCE - CACAO In overeenstemming met de UTZ Chain of Custody Standard. Versie 1.4 Februari

RICHTLIJNEN. KREDIETACCOUNT EN MASS BALANCE - CACAO In overeenstemming met de UTZ Chain of Custody Standard. Versie 1.4 Februari RICHTLIJNEN KREDIETACCOUNT EN MASS BALANCE - CACAO In overeenstemming met de UTZ Chain of Custody Standard Versie 1.4 Februari 2019 www.utz.org 1 Inhoud 1. Wat is een kredietaccount?... 2 2. Wie dient

Nadere informatie

Kokerellen op het verjaardagsfeest van Lynn Lybaert

Kokerellen op het verjaardagsfeest van Lynn Lybaert Kokerellen op het verjaardagsfeest van Lynn Lybaert Vitamine C cocktail Zeelse kermiskaramellen Plattekaaspannenkoekjes Greet lybaert Polenstraat 169a 9940 Evergem tel: 09 357 6086 fax: 09 357 78 35 www.mamagreet.be

Nadere informatie