Ons kenmerk n800/mvda. Aantal bijlagen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ons kenmerk n800/mvda. Aantal bijlagen"

Transcriptie

1 Openingstijden: maandag t/m vrijdag uur aan de Leden van de Gemeenteraad van Nijmegen Mariënburg PS Nijmegen Telefoon (024) Telefax (024) Postadres Postbus BB Nijmegen Giro Datum Datum uw brief Ons kenmerk n800/mvda Contactpersoon Martijn vd Aalst Onderwerp pilot sociale activering Aantal bijlagen Doorkiesnummer Geachte leden, Eind 2001 besloot uw Raad over de Beleidsnotitie & Uitvoeringsplan Sociale Activering. In het uitvoeringsplan was een pilotproject opgenomen, uit te voeren in de unit Midden van de afdeling Sociale Zaken en Werk,directie Inwoners. De doelstelling van de pilot was gericht op het verkrijgen van inzicht in de kennis en vaardigheden die nodig zijn om de functie van dienstverlener te ontwikkelen tot klantmanager, methodieken te ontwikkelen en om bouwstenen te leveren voor de afstemming van taken tussen de klantmanager van de sector verstrekkingen en de trajectdienstverleners van WAALWERK; leerdoelen gericht op de interne processen van de afdeling Sociale Zaken en Werk. In de planning van de pilot was een evaluatie opgenomen. Naar aanleiding daarvan heeft Uw Raad gevraagd geïnformeerd te worden over de resultaten van de pilot. Met deze brief bieden wij u deze informatie aan. In de bijlage treft u een overzicht aan van de bestede gelden voor sociale activeringsactiviteiten in Over de activiteiten in 2003 wordt u geïnformeerd in de jaarrekening 2003 van de afdeling Sociale Zaken en Werk. Aard van de pilot Zoals hierboven aangegeven waren de leerdoelen van de pilot gericht op werkprocessen en de ontwikkeling van de functie klantmanager. Voor de pilot moesten 150 klanten worden geselecteerd, behorende tot het bestand van de unit Midden; klanten met in hun adres de postcodes 6531, 6532 of Naast het Willemskwartier vallen hierin ook delen van Hees en Heseveld. 75 klanten zouden worden geselecteerd voor een gesprek over sociale activeringsactiviteiten gericht op welzijn en zorg, 75 klanten voor activiteiten gericht op werk.

2 1 Voor de pilot, die zou moeten lopen van januari 2002 tot april 2003, werd geen extra formatie ter beschikking gesteld. Aan het einde van 2002 zou tussentijds worden geëvalueerd en zou eventueel een bijstelling plaats vinden. Ten tijde van de beslissing over het uitvoeren van de pilot werd er landelijk in het kader van de Suwi-wetgeving gediscussieerd over het publiek, dan wel privaat uitvoeren van reïntegratieactiviteiten. Besloten werd tot uitbesteding aan private reïntegratiebedrijven. In de onderhandelingen over de proeftuinstatus van Nijmegen is gesproken over het doen voortbestaan van WAALWERK, het samenwerkingsverband met KLIQ, waarbinnen de gemeente Nijmegen zelf reïntegratietrajecten uitvoerde. In de loop van 2002 werd duidelijk dat ook Nijmegen, ondanks de proeftuinstatus zijn reïntegratietrajecten moest gaan uitbesteden. Dit had gevolgen voor onderdelen van de pilot, voor de periode waarover de pilot is uitgevoerd en voor het invullen van het takenpakket van de klantmanager. Doelstelling In de lijn van landelijke ontwikkelingen is besloten om de functie van dienstverlener te verbreden tot klantmanager. Het verschil in de taken is dat de klantmanager zich naast de zorg voor inkomen ook bezig houdt met het uitzetten van trajecten; in bijstandstermen verwoord, zich naast rechtmatigheid ook bezig houdt met doelmatigheid. Concreet betekent dit dat de klantmanager naast de controle in verband met de rechtmatigheid ook klanten moet motiveren en ervoor moet zorgen dat barrières worden weggenomen. Daar waar sociale activeringsactiviteiten aan de orde komen, gaat het om klanten bij wie in de persoonlijke omstandigheden structurele belemmeringen voorkomen, die het regulier functioneren ernstig hinderen. Gesprekken daarover zijn vaak moeilijker te voeren dan gesprekken over opleiding en werkervaringen. Daarnaast is het vaak lastig deze klanten te motiveren om hun situatie te veranderen. In afstemming op de taken van de consulent van WAALWERK, zou de klantmanager uitvoerder worden voor taken op het gebied van inkomen en zorg en regievoerder op het terrein van toeleiding naar werk. De leerdoelen van de pilot waren gericht op de interne processen van de afdeling Sociale Zaken en Werk, om te onderzoeken onder welke voorwaarden de klantmanager als uitvoerder van zorgtaken zelf sociale activeringstrajecten zou kunnen begeleiden. In het uitvoeringsplan is geen expliciete doelstelling voor de pilot geformuleerd. De doelstelling van de pilot zoals hierboven omschreven, is afgeleid uit de inleiding van hoofdstuk 2 uit het uitvoeringsplan. Voor de uitvoering is de doelstelling vertaald in de volgende vragen: Is dit een rol, die de klantmanager kan vervullen? Dit in relatie tot het zakelijke, productie- en doelgerichte functieprofiel van de klantmanager.

3 2 Zijn sociale activeringswerkzaamheden, gezien de aard ervan, te combineren met de huidige werkzaamheden van de klantmanager? Welke uitrusting heeft de klantmanager nodig om trajecten in het kader van sociale activering te kunnen uitvoeren (sociale kaart, kennis, vaardigheden)? Beschrijving van de mogelijke valkuilen. Tevens een aanzet te geven Tot een voorstel voor de verdere ontwikkeling van het werkproces. Hoe één en ander systeemtechnisch verwerkt moet worden (trajectplan, brieven). Tot een voorstel over de noodzakelijke socialeactiveringsmethodieken. Tot een omschrijving van de doelgroep (afbakening doelgroep sociale activering WAALWERK) De antwoorden op deze vragen zouden moeten worden verkregen door het uitzetten en begeleiden van trajecten. Het uitzetten van trajecten was geen doel op zich. Operationalisering Planning Realisatie 1 januari januari 2002 Start pilot 1 februari februari 2002 Startbijeenkomst 1 maart mei 2002 Eerste intakegesprek 1 april januari 2003 Tussenevaluatie 1 juli april 2003 Afronding pilot 1 augustus oktober 2003 Eindevaluatie Door de pilot kende de afdeling Sociale Zaken en Werk een driedeling in de aanpak van sociale activeringstrajecten: Als onderdeel van de taken van klantmanager in de unit Midden, voor klanten, die geen reële mogelijkheid hebben om uit te stromen door middel van werk. De activiteiten zijn gericht op welzijn, waarbij niet wordt uitgesloten dat de omstandigheden zodanig verbeteren, waardoor er perspectief op de arbeidsmarkt ontstaat; de pilot Als onderdeel van de taken van trajectdienstverleners bij WAALWERK voor klanten, van wie de afstand tot de arbeidsmarkt zeer groot is, maar niet onoverbrugbaar Ondergebracht bij twee hiervoor vrijgestelde dienstverleners, die activiteiten begeleiden zowel gericht op werk als op zorg en welzijn. Deze dienstverleners waren aanvankelijk ondergebracht bij WAALWERK, maar zijn tijdens de pilot ondergebracht in de unit Midden. Op deze manier konden ze gemakkelijker worden ingezet op de vaak moeilijke trajecten gericht op welzijn en zorg. De verschillen in aanpak zijn met elkaar vergeleken.

4 3 Op 27 februari 2002 werd een startbijeenkomst gehouden. Aan de hand van casus werden, deels verzorgd door een medewerker van de gemeente Amstelveen, adviezen gegeven met name op het gebied van gespreksvoering. Op 2 mei is gestart met het voeren van gesprekken over sociale activering gekoppeld aan het heronderzoek. Concreet werd een half uur aan het heronderzoekgesprek toegevoegd, waarin de behoefte aan sociale activering werd verkend. In vervolggesprekken werd specifiek ingegaan op deze behoefte met als doel een activiteit te starten. Tot oktober 2002 zijn de verkennend gesprekken gevoerd, gekoppeld aan het heronderzoek. Daarna hebben alleen nog vervolg- en begeleidingsgesprekken plaatsgevonden. Van deze gesprekken is door een medewerker van de unit een lijst bijgehouden. Aantallen Op het moment van beëindiging van de pilot per 1 april 2003 was de stand van zaken als volgt: Met 69 klanten is tijdens een regulier gepland heronderzoek of nader onderzoek gesproken over sociale activering. Met 34 van deze 69 klanten zijn om diverse redenen geen verdere afspraken gemaakt. Sociale activering is voor hen (nog) niet aan de orde. Met 35 van de 69 klanten heeft specifiek over sociale activering minimaal 1 vervolggesprek plaatsgevonden. Met 26 van de bovengenoemde 35 klanten is een sociaal activeringstraject aangegaan, gericht op zorg. Op peildatum 1 september 2003 is de situatie als volgt: Van de 26 klanten in traject zijn er inmiddels 17 overgedragen naar één van de twee consulenten sociale activering op unit Midden. De overige 9 klanten worden in hun traject nog begeleid door de klantmanager. In het kader van de private uitbesteding op basis van het Bestek Activering en Flankerende Zorg zal worden bekeken of deze 26 trajecten kunnen worden overgedragen Veertig van de 66 klanten die zijn benaderd bleken geen interesse te hebben of waren niet geschikt voor een traject. Als belangrijkste reden om geen traject aan te gaan werden genoemd: vrijwilligerswerk of druk met hobby's Zorg voor kinderen of zieke familieleden Ziekte Schulden

5 4 Uitbesteden trajecten Ten tijde van het schrijven van het uitvoeringsplan en het ontwerp van de pilot mocht de gemeente Nijmegen er nog vanuit gaan dat gemeenten zelf hun activeringstrajecten mochten uitvoeren. Daartoe was eerder in 2001 WAALWERK opgericht. De doelstellingen van de pilot waren in dat verband relevant. In december 2001 besloot de Tweede Kamer over de Suwiwetgeving, waarbij gemeenten werden verplicht om nagenoeg al hun trajecten en activiteiten in te kopen. Even leek het erop dat Nijmegen vanwege de proeftuinstatus niet geheel aan de verplichting tot inkoop hoefde te voldoen, maar bij de feitelijke start van de pilot was het duidelijk dat Nijmegen WAALWERK zou moeten ontmantelen en dat het zelf uitvoeren van trajecten niet meer aan de orde was. Daarmee was eigenlijk ook een belangrijk deel van de leerdoelen in de pilot niet meer relevant en moest ook de voorgenomen inrichting van het takenpakket van de klantmanager worden herzien. Een en ander heeft ertoe geleid dat de pilot slechts voor een deel is uitgevoerd. Specifiek in het verband van de pilot zijn er geen trajecten gericht op werk gestart. Wel heeft WAALWERK voor het totale klantenbestand reïntegratietrajecten uitgezet, waaronder voor klanten uit de unit Midden, waarvan sociale activeringsactiviteiten deel uitmaakten. Er zijn criteria ontwikkeld, aan de hand waarvan wordt besloten om een sociaal activeringstraject gericht op werk te starten. In het project Dukenburg naar Werk wordt een gespecialiseerde medewerker ingezet op activeringstrajecten. Het deel van de pilot in unit Midden van de sector verstrekkingen, waar sociale activeringstrajecten gericht op zorg zouden worden gestart is om bovengenoemde redenen beperkt uitgevoerd. Op een aantal in de doelstelling geformuleerde vragen is geen antwoord verkregen. Omdat de pilot voor een belangrijk deel niet meer relevant was, zijn mede onder de druk op het tijdig uitvoeren van heronderzoeken geen gesprekken met nieuwe klanten meer aangegaan. Er is alleen nog ingezet op vervolggesprekken en het begeleiden van de trajecten van de eerder in de pilot benaderde klanten. Bij de beslissingen over de inkoop van trajecten en de afbouw van WAALWERK is niet expliciet benoemd, dat daarmee een groot deel van de relevantie van de pilot kwam te vervallen. Omdat de doelstellingen van de pilot betrekking hadden op interne processen van de afdeling Sociale Zaken en Werk, is verzuimd wijzigingen in de aanpak aan uw Raad te melden. Ervaringen en conclusies Tot het einde van 2002 is in de unit Midden elke drie weken aandacht besteed aan de ervaringen uit de pilot. Alle betrokken klantmanagers waren het er over eens dat het zelf uitvoeren van sociale activeringstrajecten niet goed aansluit bij de taken en

6 5 verantwoordelijkheden van de klantmanager. Zij voerden hiervoor de volgende redenen aan: Het geven van prioriteit aan het vaststellen van de rechtmatigheid (lees: het afwikkelen van heronderzoeken) gaat ten koste van de beschikbare tijd voor sociale activering. De klantmanager heeft als uitvoerder van een traject een dubbelrol. Zeker gezien de vaak moeilijke situatie van de klant die voor het uitzetten van activiteiten in het kader van sociale moet worden besproken wordt de combinatie van begeleider en handhaver als moeilijk verenigbaar ervaren, zowel de door de klantmanager als door de klant.. De aanpak van een sociaal activeringsgesprek wordt als wezenlijk anders ervaren dan de aanpak van een gesprek in verband met een heronderzoek of een aanvraag bijzondere bijstand. De aanpak vergt veel tijd, geduld en relatief veel klanten komen niet op hun afspraak. Deze taak laat zich moeilijk combineren met andere taken waar tijdsdruk opzit. Voor wat betreft het uitzetten en begeleiden van trajecten gericht op werk is de ervaring vergelijkbaar. Hoewel bij WAALWERK de spanning tussen handhaving en begeleiding zich minder voordoet, was al voor de pilot besloten om drie medewerkers te specialiseren voor het opzetten en begeleiden van sociale activeringstrajecten. Vanwege de verschillen in benadering en het tijdsbeslag is het lastig de begeleiding van sociale activeringstrajecten in één caseload te combineren met het uitzetten van een gericht traject naar werk. Op basis van de ervaringen uit de pilot lijkt het gerechtvaardigd om uitvoering van trajecten sociale activering te beschouwen als een specialisme en dit af te zonderen van overige taken. Anders ligt het voor het met de klant verkennen van de mogelijkheden van sociale activering. Uit ervaringen binnen de pilot blijkt dat de toeleiding naar een traject op zichzelf niet conflicteert met de rechtmatigheidscontrole en waarschijnlijk ook het meest effectief door de klantmanager kan gebeuren. Immers deze kent de klant goed en kan aanknopingspunten vinden om het onderwerp sociale activering te bespreken, zonder al te diep in te gaan op zijn of haar persoonlijke omstandigheden. Daarna kan de klant worden verwezen. Deze conclusies zijn min of meer al getrokken bij de tussenevaluatie eind november, waarvan een deel was opgenomen in het beleidsplan 2003, dat in april door uw Raad is vastgesteld. Mede op grond van de ervaringen in de pilot is er bij de inrichting van het klantmanagement voor gekozen om de knip eerder in het proces te leggen. Zowel met betrekking tot reïntegratie- als met betrekking tot zorgtrajecten verkent de klantmanager de behoeften en geeft een eerste richting aan. Vervolgens wordt doorverwezen voor het stellen van een

7 6 nadere diagnose, die dient als basis voor het opstellen van een plan. De klantmanager en de klant beslissen over de inhoud van het plan. Bij de uitvoering daarvan wordt de begeleiding verzorgd door de organisatie waarbij is ingekocht. De klantmanager bewaakt de voortgang, stelt indien nodig bij of treedt op als een klant onvoldoende inspanning verricht. Bij de inrichting van het klantmanagement is voor dit model gekozen, zowel voor reïntegratietrajecten en sociale activering. Hoogachtend, College van Burgemeester en Wethouders van Nijmegen, De Burgemeester, De Secretaris Mevr. dr. G. ter Horst ir. H.K.W. Bekkers

8 werkfonds Soc Act 2002 PROJECTEN TOTAAL BUDGET Organisatie Project Inhoud Bijzonderheden Aanvraag Subsidie Arcuris Arbeidsrehabilitatie 15 trajecten tbv dak- en thuislozen richting de Gedeeltelijk toegekend arbeidsmarkt St. Glorieux Leerwerkplaats Sancta Maria 20 trajecten tbv jeugdige dak- en thuislozen gericht op sociale vaardigheden, dagritme en werkervaring Toegekend BWN Een nieuwe start 24 trajecten waarbij arbeidsgehandicapten leren omgaan met hun handicap om zo de stap richting arbeidsmarkt weer te kunnen maken. Vrijwilligerscentrale Vrijwilligerswerk met een lichamelijke beperking 15 trajecten tbv mensen met een lichamelijk beperking die worden toegeleid naar vrijwilligerswerk Tandem & GGz De Kentering Begeleiding van 10 exklanten van de GGz die werkzaam zijn in infowinkel De Kentering Trias Leren, werken en ontspannen Sociale activeringsactiviteiten voor 20 zwakbegaafden en moeilijk lerenden Passade Straatmagazine Impuls Via het verkopen van straatmagazine Impuls volgen 16 dak- en thuislozen een participatietraject dat eventueel kan leiden naar de stap naar werk Tandem & Voorwerk Thuiswerk in de confectie 10 allochtone vrouwen worden via een confectiecursus en training bij Sam Sam en Voorwerk opgeleid om van huis uit betaald confectiewerk te verrichten Tandem & Voorwerk Horen, zien en praten 10 allochtone (oudere) mannen volgen een intensief taal- en inburgeringstraject TOTAAL SALDO Toevoegingen budget: GAK tbv subsidie BWN GOZ tbv subsidie De Kentering TOTAAL TOEVOEGINGEN EINDSALDO BUDGET Toegekend Gedeeltelijk toegekend. Bezwaarschrift in behandeling toekennen toekennen gedeeltelijk toekennen afwijzen afwijzen Totaal

9

Ons kenmerk N810/3. Aantal bijlagen

Ons kenmerk N810/3. Aantal bijlagen Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08.30-17.00 uur Aan de fractie van de SP Mariënburg 30 6511 PS Nijmegen Telefoon (024) 329 92 22 Telefax (024) 329 25 11 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus

Nadere informatie

Ingekomen stuk D3. Ons kenmerk L400/05.37751. Aantal bijlagen 1

Ingekomen stuk D3. Ons kenmerk L400/05.37751. Aantal bijlagen 1 Directie Inwoners Werk & Inkomen Ingekomen stuk D3 Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08.30-17.00 uur aan de gemeenteraad van Nijmegen Mariënburg 30 6511 PS Nijmegen Telefoon (024) 329 92 22 Telefax (024)

Nadere informatie

Ons kenmerk N800/ Aantal bijlagen

Ons kenmerk N800/ Aantal bijlagen Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08.30-17.00 uur Leden van de gemeenteraad Nijmegen Mariënburg 30 6511 PS Nijmegen Telefoon (024) 329 92 22 Telefax (024) 329 25 11 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres

Nadere informatie

Ons kenmerk 05.0031485. Aantal bijlagen

Ons kenmerk 05.0031485. Aantal bijlagen Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08.30-17.00 uur Aan de fractie van PvdA t.a.v. Renate Bos en Rutger Zwart Stadhuis, kamer 21 Mariënburg 30 6511 PS Nijmegen Telefoon (024) 329 92 22 Telefax (024) 329

Nadere informatie

Bijgaand ontvangt u de rapportage Werk en Inkomen over de maand januari 2006.

Bijgaand ontvangt u de rapportage Werk en Inkomen over de maand januari 2006. Directie Inwoners Werk & Inkomen Ingekomen stuk D6 Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08.30-17.00 uur aan de Gemeenteraad van Nijmegen Mariënburg 30 6511 PS Nijmegen Telefoon (024) 329 92 22 Telefax (024)

Nadere informatie

Onderwerp van het voorstel Onderzoek jaarrekening 2002 van de Gemeentelijke Rekenkamer Nijmegen

Onderwerp van het voorstel Onderzoek jaarrekening 2002 van de Gemeentelijke Rekenkamer Nijmegen Voorstel aan de Raad 144/2003 (definitief) Registratienummer Fatale datum raadsbesluit 9 juli 2003 Opgesteld door, telefoonnummer Griffie, 2520 Programma Portefeuillehouder P.J.J. Lucassen Onderwerp van

Nadere informatie

In deze brief beantwoorden wij uw vragen omtrent jaarrekeningen 2001 en 2002 van stichting LUX.

In deze brief beantwoorden wij uw vragen omtrent jaarrekeningen 2001 en 2002 van stichting LUX. Fractie Nijmegen Nu de heer Ben van Hees Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 91 11 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 9105 6500 HG Nijmegen Datum

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel aan de Raad. Formulierenbrigade. Klik hier voor de reactie d.d. 21 november 2006 van het college van B&W

Initiatiefvoorstel aan de Raad. Formulierenbrigade. Klik hier voor de reactie d.d. 21 november 2006 van het college van B&W Klik hier voor de reactie d.d. 21 november 2006 van het college van B&W Initiatiefvoorstel aan de Raad Datum raadsvergadering 29 november 2006 Nummer voorstel: 215/2006 Onderwerp: Initiatiefvoorstel van

Nadere informatie

Ons kenmerk C100/05.0016522. Aantal bijlagen 1

Ons kenmerk C100/05.0016522. Aantal bijlagen 1 Directie Bestuur & Organisatie Directie Algemeen Aan de Commissie AB Korte Nieuwstraat 6 65 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 9 Telefax (024) 329 22 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 905 6500

Nadere informatie

Vragen ex artikel 33 RvO over de Maatschappelijke tegenprestatie door bijstandsgerechtigden

Vragen ex artikel 33 RvO over de Maatschappelijke tegenprestatie door bijstandsgerechtigden Werk & Inkomen gemeente@amstelveen.nl De heer B. de Pijper Fractie van de ChristenUnie Postbus 4, 1180 BA Amstelveen Vermeld bij reactie ons kenmerk en datum van deze brief Datum 24 maart 2014 Uw brief

Nadere informatie

Ons kenmerk N810/ Aantal bijlagen

Ons kenmerk N810/ Aantal bijlagen Ingekomen stuk D10 Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08.30-17.00 uur Aan de raad van de gemeente Nijmegen Mariënburg 30 6511 PS Nijmegen Telefoon (024) 329 21 00 Telefax (024) 329 92 64 E-mail gemeente@nijmegen.nl

Nadere informatie

Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 19 november 2008 / 227/2008. Fatale termijn: besluitvorming vóór: december 2008

Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 19 november 2008 / 227/2008. Fatale termijn: besluitvorming vóór: december 2008 Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 19 november 2008 / 227/2008 Fatale termijn: besluitvorming vóór: december 2008 Onderwerp Subsidie budgetbeheer en woonbegeleiding tienermoeders 2008 Programma

Nadere informatie

2. Het beleid ten aanzien van ontheffing van de arbeidsverplichting wijzigen en aan

2. Het beleid ten aanzien van ontheffing van de arbeidsverplichting wijzigen en aan Aan de gemeenteraad 26 juni 2007 Onderwerp: Ontheffingen arbeidsverplichting WWB 1. Voorstel 1. Het beleid ten aanzien van ontheffing van de arbeidsverplichting wijzigen en aan alleenstaande ouders met

Nadere informatie

Collegevoorstel Openbaar

Collegevoorstel Openbaar Collegevoorstel Openbaar Onderwerp ongevraagd advies van Platform Gehandicaptenbeleid Nijmegen inzake de Collectieve Aanvullende Ziektekostenverzekering Programma / Programmanummer Inkomen/3230 IBW-nummer

Nadere informatie

Onderwerp Uitbreiding kleedkamers VV Blauw Wit, SV Nijmegen en VV Union

Onderwerp Uitbreiding kleedkamers VV Blauw Wit, SV Nijmegen en VV Union Voorstel aan de Raad Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 19 april 2006 / 54/2006 Onderwerp Uitbreiding kleedkamers VV Blauw Wit, SV Nijmegen en VV Union Programma / Programmanummer Sport / 4410

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raads informatiebrief (Sociaal-Economische pijler)

gemeente Eindhoven Raads informatiebrief (Sociaal-Economische pijler) gemeente Eindhoven Raadsnumrner 04.R820.00I inboeknummer o4tooosxs Classificatienummer x.888 Dossiernummer 4aa.6ox 25 mex 2004 Raads informatiebrief (Sociaal-Economische pijler) Betreft rapport Reintegratie

Nadere informatie

Ingekomen stuk D12. Datum uw brief n.v.t.

Ingekomen stuk D12. Datum uw brief n.v.t. Directie Inwoners Beleid & Realisatie Beleidsontwikkeling Ingekomen stuk D12 Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 00 Telefax (024) 329 29 81 E-mail

Nadere informatie

Onderwerp beantwoording schriftelijke vragen PvdA mbt motie 'Stop de algehele vacaturestop' Registratienummer

Onderwerp beantwoording schriftelijke vragen PvdA mbt motie 'Stop de algehele vacaturestop' Registratienummer Collegevoorstel Advies: Openbaar Onderwerp beantwoording schriftelijke vragen PvdA mbt motie 'Stop de algehele vacaturestop' Registratienummer 3.23634 Portefeuillehouder mevr. H.T.M. Scholten Korte inhoud

Nadere informatie

1) Akkoord te gaan met bijgaande schriftelijke reactie gericht aan de gemeenteraadsfractie van het CDA.

1) Akkoord te gaan met bijgaande schriftelijke reactie gericht aan de gemeenteraadsfractie van het CDA. Collegevoorstel Advies: Openbaar Onderwerp Vragen in het kader van art. 38 reglement van orde inzake een lift t.b.v. de Stadsschouwburg. Registratienummer 30804 Portefeuillehouders A.J.F.M. Hirdes, G.

Nadere informatie

Geachte leden van de Participatieraad, Uw advies lopen wij in deze brief puntsgewijs langs.

Geachte leden van de Participatieraad, Uw advies lopen wij in deze brief puntsgewijs langs. P5T Gemeente Haarlem Haarlem Retouradres: Postbus 511, 2003 PB Haarlem Participatieraad t.a.v. ambtelijk secretaris S.K. Augustin Datum Contactpersoon Registratienummer E-mail Onderwerp Bijlage 26 april

Nadere informatie

Ons kenmerk N260/ Aantal bijlagen 1

Ons kenmerk N260/ Aantal bijlagen 1 Aan de Raad van de gemeente Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 00 Telefax (024) 3292424 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 9105 6500 HG Nijmegen Datum Datum

Nadere informatie

No. 015.038.0010. besluit vast te stellen de. Verordening tegenprestatie Participatiewet gemeente Twenterand

No. 015.038.0010. besluit vast te stellen de. Verordening tegenprestatie Participatiewet gemeente Twenterand No. 015.038.0010 Verordening tegenprestatie Participatiewet gemeente Twenterand De raad van de gemeente Twenterand; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders; gelet op artikel

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d., nummer:. ;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d., nummer:. ; Raadsbesluit De raad van de gemeente Coevorden; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d., nummer:. ; gelet op het bepaalde in artikel 8a, eerste lid, onderdeel b van de Participatiewet;

Nadere informatie

Ingekomen stuk D3. Ons kenmerk L110/07. Datum uw brief nvt

Ingekomen stuk D3. Ons kenmerk L110/07. Datum uw brief nvt Ingekomen stuk D3 Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 00 Telefax (024) 329 29 81 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 9105 6500 HG Nijmegen

Nadere informatie

Aan de leden van de Participatieraad Haarlem. Onderwerp Beleidsnota Handhaving Participatiewet, loaw, loaz

Aan de leden van de Participatieraad Haarlem.  Onderwerp Beleidsnota Handhaving Participatiewet, loaw, loaz Gemeente Haarlem Haarlem Retouradres Postbus 511, 2003PB Haarlem Aan de leden van de Participatieraad Haarlem Datum 19-09-2017 Ons kenmerk 2017/294348 Contactpersoon E. de Ruijter Doorkiesnummer 5114319

Nadere informatie

Agendapuntnr.: Renswoude, 27 oktober Nr.: Behandeld door: M.H.T. Jansen Onderwerp: Verordening Tegenprestatie Renswoude 2015

Agendapuntnr.: Renswoude, 27 oktober Nr.: Behandeld door: M.H.T. Jansen Onderwerp: Verordening Tegenprestatie Renswoude 2015 Agendapuntnr.: Nr.: 149997 Behandeld door: M.H.T. Jansen Onderwerp: Verordening Tegenprestatie Renswoude 2015 Renswoude, 27 oktober 2015 Aan de gemeenteraad Geachte raad, Inleiding Sinds 2012 beschikken

Nadere informatie

Follow up onderzoek naar minimabeleid

Follow up onderzoek naar minimabeleid Follow up onderzoek naar minimabeleid 1. Inleiding Op 20 mei 2009 is het rapport Onderzoek Minimabeleid Rekenkamercommissie Waterland verschenen. Dit rapport is in de raad van 27 oktober 2009 voor kennisgeving

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel aan de Raad

Initiatiefvoorstel aan de Raad Klik hier voor de reactie d.d. 25 september 2007 van het College van B&W Initiatiefvoorstel aan de Raad Datum raadsvergadering 31 oktober 2007 Nummer raadsvoorstel: 77/2007 (tweede gewijzigd) Onderwerp:

Nadere informatie

Uitvoeringsbesluit Reïntegratieverordening Wet Werk en Bijstand

Uitvoeringsbesluit Reïntegratieverordening Wet Werk en Bijstand Uitvoeringsbesluit Reïntegratieverordening Wet Werk en Bijstand Paragraaf 1 Algemene Bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen In dit besluit wordt verstaan onder: a. uitkeringsgerechtigden: personen

Nadere informatie

In uw brief zijn onderstaande vragen gesteld.

In uw brief zijn onderstaande vragen gesteld. Gemeente Haarlem Retouradres Participatieraad Haarlem Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer E-mail Onderwerp 11 november 2014 2014/411388 Eric Dorscheidt 0235114010 edorscheidt@haarlem.nl Ongevraagd

Nadere informatie

decreet Werk- en zorgtrajecten Goedgekeurd in plenaire zitting Vlaams parlement 23 april 2014

decreet Werk- en zorgtrajecten Goedgekeurd in plenaire zitting Vlaams parlement 23 april 2014 decreet Werk- en zorgtrajecten Goedgekeurd in plenaire zitting Vlaams parlement 23 april 2014 Basis = participatieladder Kader: Trede 5 = maatwerkdecreet Trede 3 en 4= decreet Werk- en zorgtrajecten Trede

Nadere informatie

Raads informatiebrief

Raads informatiebrief gemeente Eindhoven Raadsnummer 05.RIQO2.OOI Inboeknummer osbstoxgs6 Dossiernummer 537.603 xo oktober 2005 Raads informatiebrief Betreft inkoop van reintegratiediensten 1 Inleiding In de raadsvergadering

Nadere informatie

Bijlage 4 bij collegevoorstel Evaluatienota Beleidsplan Schuldhulpverlening

Bijlage 4 bij collegevoorstel Evaluatienota Beleidsplan Schuldhulpverlening Bijlage 4 bij collegevoorstel Evaluatienota Beleidsplan Schuldhulpverlening 2013-2016 Tiel Februari 2017 Inhoudsopgave Inleiding... 3 De pilot Budgetbeheer... 3 Kosten en dekking van de kosten van pilot

Nadere informatie

Ons kenmerk L110/05.0024500. Aantal bijlagen 10 (niet digitaal

Ons kenmerk L110/05.0024500. Aantal bijlagen 10 (niet digitaal Directie Inwoners Beleid & Realisatie Beleidsontwikkeling Ingekomen stuk D44 (met bijlagen) Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 00 Telefax (024)

Nadere informatie

Wat werkt voor wie in reïntegratie?

Wat werkt voor wie in reïntegratie? Wat werkt voor wie in reïntegratie? Overwegingen voor de Gemeenteraad Nijmegen Presentatie in opdracht van: Gemeentelijke Rekenkamer Nijmegen Nijmegen, 12 oktober 2011 Lucy Kok www.seo.nl - secretariaat@seo.nl

Nadere informatie

Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 4 juli 2018 / 38/2018. Onderwerp Regionaal rekenkameronderzoek Grip krijgen op Veilig Thuis

Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 4 juli 2018 / 38/2018. Onderwerp Regionaal rekenkameronderzoek Grip krijgen op Veilig Thuis Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 4 juli 2018 / 38/2018 Onderwerp Regionaal rekenkameronderzoek Grip krijgen op Veilig Thuis Programma Bestuur & Middelen, Zorg en Welzijn Portefeuillehouder

Nadere informatie

Openbaar. Artikel 39 vragen van de fractie D66 over Bijsterhuizen. Alleen ter besluitvorming door het College. Conform advies Aanhouden Anders, nl.

Openbaar. Artikel 39 vragen van de fractie D66 over Bijsterhuizen. Alleen ter besluitvorming door het College. Conform advies Aanhouden Anders, nl. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Artikel 39 vragen van de fractie D66 over Bijsterhuizen Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 BW-nummer Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Op 30 juni

Nadere informatie

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Castricum 2015

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Castricum 2015 Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Castricum 2015 De raad van de gemeente Castricum; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 oktober [nummer]; gelet op

Nadere informatie

Datum uw brief 31 maart 2008

Datum uw brief 31 maart 2008 Directie Inwoners SP fractie van de gemeente Nijmegen ter attentie van mw. S. Akdemir Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 00 Telefax (024) 329 29 81 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen (050)

De leden van de raad van de gemeente Groningen (050) Voortgang en borging Kansen in Kaart J.Y. Bruining De leden van de raad van de gemeente Groningen (050) 367 62 68-6537682 - Geachte heer, mevrouw, In deze brief informeren wij u over de voortgang in het

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad van Nijmegen. Geachte leden van de raad,

Aan de gemeenteraad van Nijmegen. Geachte leden van de raad, Directie Inwoners Ingekomen stuk D11 (PA 18 juni 2008) Beleid & Realisatie Beleidsontwikkeling Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 00 Telefax (024)

Nadere informatie

Evaluatie Pilot Sprintbemiddeling Gemeente Houten Alexander Calder UW Reïntegratie

Evaluatie Pilot Sprintbemiddeling Gemeente Houten Alexander Calder UW Reïntegratie Evaluatie Pilot Sprintbemiddeling Gemeente Houten Alexander Calder UW Reïntegratie Looptijd van het contract: 19 april 2004-31 december 2005. Inleiding In dit evaluatierapport beschrijven wij de wijze

Nadere informatie

TOEVOEGING BIJLAGE NIJMEGEN AAN REGIONALE VERORDENING TEGENPRESTATIE

TOEVOEGING BIJLAGE NIJMEGEN AAN REGIONALE VERORDENING TEGENPRESTATIE TOEVOEGING BIJLAGE NIJMEGEN AAN REGIONALE VERORDENING TEGENPRESTATIE Op grond van artikel 5 lid 1 sub c MGR en artikel 6 lid 1 MGR is de MGR bevoegd tot het opdragen van een tegenprestatie aan de wettelijke

Nadere informatie

De naamgeving van het kantorencomplex is op 12 maart 2003 onderwerp van gesprek geweest in de vergadering van de commissie straatnaamgeving.

De naamgeving van het kantorencomplex is op 12 maart 2003 onderwerp van gesprek geweest in de vergadering van de commissie straatnaamgeving. Raadsvoorstel van de Commissie Straatnaamgeving 184/2003 Registratienummer 3.54272 Fatale datum raadsbesluit Opgesteld door, telefoonnummer H.A. Peters, 2449 Programma straatnaamgeving Portefeuillehouder

Nadere informatie

Bijlage bij visiedocument. Overzicht re-integratieactiviteiten en projecten. Gemeente Barneveld

Bijlage bij visiedocument. Overzicht re-integratieactiviteiten en projecten. Gemeente Barneveld Bijlage bij visiedocument Overzicht re-integratieactiviteiten en projecten Gemeente Barneveld 1. Inleiding Om het visiedocument in het juiste perspectief te plaatsen, is het van belang een duidelijk overzicht

Nadere informatie

Wmo-raad Valkenswaard Dhr. T van de Loo Schutterwei PA Valkenswaard. Geachte heer van der Loo,

Wmo-raad Valkenswaard Dhr. T van de Loo Schutterwei PA Valkenswaard. Geachte heer van der Loo, de Hofnar 15 Postbus 10100 5550 GA Valkenswaard T (040) 208 34 44 F (040) 204 58 90 gemeente@valkenswaard.nl www.valkenswaard.nl Wmo-raad Valkenswaard Dhr. T van de Loo Schutterwei 2 5551 PA Valkenswaard

Nadere informatie

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Hellendoorn 2015

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Hellendoorn 2015 CVDR Officiële uitgave van Hellendoorn. Nr. CVDR357938_1 29 maart 2016 Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Hellendoorn 2015 De raad van de gemeente Hellendoorn; gezien het

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d., nummer:. ;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d., nummer:. ; Raadsbesluit De raad van de gemeente Coevorden; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d., nummer:. ; gelet op het bepaalde in artikel 8a, eerste lid, onderdeel b van de Participatiewet,

Nadere informatie

Quick scan re-integratiebeleid. Een oriënterend onderzoek door de rekenkamercommissie

Quick scan re-integratiebeleid. Een oriënterend onderzoek door de rekenkamercommissie Quick scan re-integratiebeleid Een oriënterend onderzoek door de rekenkamercommissie Doetinchem, 16 december 2011 1 1. Inleiding De gemeenteraad van Doetinchem heeft op 18 december 2008 het beleidsplan

Nadere informatie

Ons kenmerk N 700/ ADB. Aantal bijlagen

Ons kenmerk N 700/ ADB. Aantal bijlagen Directie Inwoners Directie Inwoners Stichting ZDT / Nunn tav dhr. M. Custers Postbus 1053 6501 BB Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 00 Telefax (024) 024-3292981 E-mail

Nadere informatie

Reïntegratieverordening. werk en bijstand

Reïntegratieverordening. werk en bijstand Reïntegratieverordening werk en bijstand Midden-Delfland, augustus 2004 1 De Raad van de gemeente Midden-Delfland, Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 15 oktober 2004,

Nadere informatie

Conform advies. Collegevoorstel Advies: Openbaar. Onderwerp vragen m.b.t. parkeerproblematiek rond het WC Dukenburg. Registratienummer 3.

Conform advies. Collegevoorstel Advies: Openbaar. Onderwerp vragen m.b.t. parkeerproblematiek rond het WC Dukenburg. Registratienummer 3. Collegevoorstel Advies: Openbaar Onderwerp vragen m.b.t. parkeerproblematiek rond het WC Dukenburg Registratienummer 3.0808 Portefeuillehouder A.J.F.M. Hirdes Korte inhoud De SP fractie Nijmegen heeft

Nadere informatie

Eerste resultaten quick-wins terugdringen bijstandstekort

Eerste resultaten quick-wins terugdringen bijstandstekort Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Eerste resultaten quick-wins terugdringen bijstandstekort Programma Inkomen & Armoedebestrijding BW-nummer Portefeuillehouder J. Zoetelief Samenvatting Tijdens de kamerronde

Nadere informatie

Vaststellen reactiebrief op ongevraagd advies JMG inzake klanttevredenheid en kwaliteitsmeting huishoudelijke hulp

Vaststellen reactiebrief op ongevraagd advies JMG inzake klanttevredenheid en kwaliteitsmeting huishoudelijke hulp Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Vaststellen reactiebrief op ongevraagd advies JMG inzake klanttevredenheid en kwaliteitsmeting huishoudelijke hulp Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder

Nadere informatie

io-fó-m nr. 6293^ n Heemst

io-fó-m nr. 6293^ n Heemst ' oort bij raadsbesii' io-fó-m nr. 6293^ n Heemst Verordening tegenprestatie Participatiewet Heemstede 2015 De raad van de gemeente Heemstede; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Ingekomen stuk D22. Aantal bijlagen 2

Ingekomen stuk D22. Aantal bijlagen 2 Directie Inwoners Ingekomen stuk D22 Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 00 Telefax (024) 329 29 81 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus

Nadere informatie

G E M E E N T E \\ ) N O O R D E N V E L D '7 Raad d.d.

G E M E E N T E \\ ) N O O R D E N V E L D '7 Raad d.d. G E M E E N T E \\ ) N O O R D E N V E L D '7 Raad d.d. Aan de gemeenteraad T Agendapunt: Agen< 5.1/06072011] Docut imentnr.: RV11.0239 Be: Roden, 29 juni 2011 Onderwerp Programmabegroting ISD Noordenkwartier

Nadere informatie

Ons kenmerk MO10/140011800. Datum uw brief 21 oktober 2014

Ons kenmerk MO10/140011800. Datum uw brief 21 oktober 2014 Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Schriftelijke raadsvragen SP-fractie over Workfast Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting De fractie van de SP van

Nadere informatie

HERONDERZOEKSPLAN

HERONDERZOEKSPLAN - 1 - HERONDERZOEKSPLAN 2003... 2 INLEIDING... 2 KERNPUNTEN NIEUW HERONDERZOEKSPLAN... 2 RANDVOORWAARDEN... 2 WETTELIJKE BASIS HERONDERZOEKEN... 3 SOORTEN HERONDERZOEKEN... 3 GLOBALE KENMERKEN VAN DE GROEPEN...

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief

Raadsinformatiebrief Raadsinformatiebrief Onderwerp : Afwijzing aanvraag incidentele aanvullende uitkering WWB Aard : Actieve informatie Portefeuillehouder : Vervoort Datum college : 15 januari 2013 Openbaar : Ja Afdeling

Nadere informatie

Ingekomen stuk D7. Aantal bijlagen 2

Ingekomen stuk D7. Aantal bijlagen 2 Directie Inwoners Ingekomen stuk D7 Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 65 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 00 Telefax (024) 329 29 8 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 905

Nadere informatie

c. IOAZ: Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen.

c. IOAZ: Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen. De raad van de gemeente Doetinchem; gelet op artikel 147, eerste lid van de Gemeentewet, de artikelen 7, 8 en 10, tweede lid van de Wet werk en bijstand (Wwb), de artikelen 34, 35 en 36 van de Wet inkomensvoorziening

Nadere informatie

Directie Inwoners Ingekomen stuk D28 (PA 30 maart 2011) Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsontwikkeling. Datum uw brief

Directie Inwoners Ingekomen stuk D28 (PA 30 maart 2011) Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsontwikkeling. Datum uw brief Ingekomen stuk D28 (PA 30 maart 2011) Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 329 29 81 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 9105 6500

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Organisatieonderdeel

Nadere informatie

Re-integratieverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015

Re-integratieverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 Re-integratieverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 ================================================================================== De raad van de gemeente (naam gemeente) ; gelezen het voorstel

Nadere informatie

In deze brief informeren wij U over onze verkenning van een mogelijke nieuwe stedenbandrelatie met een stad in Turkije.

In deze brief informeren wij U over onze verkenning van een mogelijke nieuwe stedenbandrelatie met een stad in Turkije. Ingekomen stuk D9 Aan de Raad van de gemeente Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 91 11 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 9105 6500 HG Nijmegen

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Inzet educatiemiddelen 2017.

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Inzet educatiemiddelen 2017. Openbaar Onderwerp Inzet educatiemiddelen 2017 Programma Onderwijs Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting De gemeente Nijmegen maakt, op grond van de Wet Educatie Beroepsonderwijs (WEB), afspraken

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Verordening tegenprestatie Participatiewet Haarlemmerliede en Spaarnwoude 2015 De raad van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 23 september

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Evaluatie inkoop/aanbesteding parkeerautomaten Programma / Programmanummer Bestuur & Middelen / 1042 BW-nummer Portefeuillehouder H. Beerten Samenvatting Per 1 januari

Nadere informatie

Aan de leden van de raadsadviescommissie Sociaal Bestuurlijk. 21 juni 2016 E. Biezen. Dienstverlening aan 50-plussers. Geachte Commissieleden,

Aan de leden van de raadsadviescommissie Sociaal Bestuurlijk. 21 juni 2016 E. Biezen. Dienstverlening aan 50-plussers. Geachte Commissieleden, Aan de leden van de raadsadviescommissie Sociaal Bestuurlijk Stadsbeleid Raadhuislaan 2, Oss Telefoon 14 0412 Fax [0412] 64 26 05 E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss Wilt u bij uw reactie

Nadere informatie

Verordening tegenprestatie Participatiewet gemeente Haarlem (versie ) De raad van de gemeente Haarlem;

Verordening tegenprestatie Participatiewet gemeente Haarlem (versie ) De raad van de gemeente Haarlem; Verordening tegenprestatie Participatiewet gemeente Haarlem (versie 10-09-2014) De raad van de gemeente Haarlem; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van [datum en nummer]; gelet op artikel

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van de gemeente Aa en Hunze,

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van de gemeente Aa en Hunze, De raad der gemeente Aa en Hunze; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van de gemeente Aa en Hunze, d.d. 28-10-2014 nummer.; gelet op artikel 147, eerste lid van de Gemeentewet en op artikel

Nadere informatie

Ingekomen stuk D36. Aantal bijlagen

Ingekomen stuk D36. Aantal bijlagen Ingekomen stuk D36 Aan de Raad van de gemeente Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 91 11 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 9105 6500 HG

Nadere informatie

De notitie verantwoording Wet Werk en Bijstand 2004 geeft hiervoor de kaders weer.

De notitie verantwoording Wet Werk en Bijstand 2004 geeft hiervoor de kaders weer. Voorstel aan de Raad Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 9 juni 2004 / 102/2004 Onderwerp Notitie verantwoording Wet Werk en Bijstand 2004 Programma / Programmanummer Inkomen / 3230 Portefeuillehouder

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College

Alleen ter besluitvorming door het College Openbaar Onderwerp Beëindiging Stichting Werklozencentrum Unitas Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 9410 BW-nummer Portefeuillehouder F. Tas Samenvatting Dit voorstel gaat over de beëindiging

Nadere informatie

Ons kenmerk c140/04.0049622. Aantal bijlagen 1

Ons kenmerk c140/04.0049622. Aantal bijlagen 1 Directie Bestuur & Organisatie Directie Algemeen Stadscontroller Ingekomen stuk D3 Aan de leden van de gemeenteraad Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 91 11 Telefax (024) 329 22 92

Nadere informatie

Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen Nijmegen Nu betreffende het imago van de (binnen)stad. Registratienummer 2.70751

Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen Nijmegen Nu betreffende het imago van de (binnen)stad. Registratienummer 2.70751 Advies: Openbaar Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen Nijmegen Nu betreffende het imago van de (binnen)stad. Registratienummer 2.70751 Korte inhoud De fractie Nijmegen Nu heeft vragen gesteld over

Nadere informatie

Gemeente Achtkarspelen. Verordening Kansregeling (Individuele Inkomenstoeslag Participatiewet) Gemeente Achtkarspelen

Gemeente Achtkarspelen. Verordening Kansregeling (Individuele Inkomenstoeslag Participatiewet) Gemeente Achtkarspelen Gemeente Achtkarspelen Verordening Kansregeling (Individuele Inkomenstoeslag Participatiewet) Gemeente Achtkarspelen Oktober 2015 1 Gemeente Achtkarspelen de Raad van de gemeente Achtkarspelen; gelet op

Nadere informatie

2. Bijgaande begrotingswijziging vast te stellen.

2. Bijgaande begrotingswijziging vast te stellen. Agendapunt : 7. Voorstelnummer : 05-029 Raadsvergadering : 12 mei 2011 Naam opsteller : Laureen Hulskamp Informatie op te vragen bij : tst.: 170 Portefeuillehouders : Alwin Hietbrink Onderwerp: Beleidsnota

Nadere informatie

Bijlage I: Collegebesluit Bijlage II: Verslag uitvoering amendent VSP Niet declareren mag niet liggen aan slecht informeren.

Bijlage I: Collegebesluit Bijlage II: Verslag uitvoering amendent VSP Niet declareren mag niet liggen aan slecht informeren. Directie Inwoners Beleid & Realisatie Beleidsrealisatie & verantwoording Ingekomen stuk D31 Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 00 Telefax (024)

Nadere informatie

Onderwerp Brief CDA-fractie met vragen over nieuwbouwplannen ROC, Lindenberg en Steigertheater

Onderwerp Brief CDA-fractie met vragen over nieuwbouwplannen ROC, Lindenberg en Steigertheater Collegevoorstel Advies: Openbaar Onderwerp Brief CDA-fractie met vragen over nieuwbouwplannen ROC, Lindenberg en Steigertheater Programma / Programmanummer Kunst en cultuur / 6310 Portefeuillehouder T.

Nadere informatie

VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET GEMEENTE ASSEN 2015

VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET GEMEENTE ASSEN 2015 VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET GEMEENTE ASSEN 2015 Wetstechnische informatie 1. Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Officiële naam regeling Verordening tegenprestatie participatiewet

Nadere informatie

Datum 30 januari 2017 Behandeld door Pauline Scheffers

Datum 30 januari 2017 Behandeld door Pauline Scheffers AAN De leden van de gemeenteraad van Venray Maatschappelijke Diensten Raadhuisstraat 1 Postbus 500, 5800 AM Venray Telefoon (0478) 52 33 33 Telefax (0478) 52 32 22 E-mail gemeente@venray.nl Internet www.venray.nl

Nadere informatie

Pilot FIP Frequent Intensief Persoonlijk. Presentatie Divosa 5 april 2019 Dorien Dieters en Jany van de Vin (teammanager en coördinator team Inkomen)

Pilot FIP Frequent Intensief Persoonlijk. Presentatie Divosa 5 april 2019 Dorien Dieters en Jany van de Vin (teammanager en coördinator team Inkomen) Pilot FIP Frequent Intensief Persoonlijk Presentatie Divosa 5 april 2019 Dorien Dieters en Jany van de Vin (teammanager en coördinator team Inkomen) Achtergrond FIP pilot Sterk veranderde dienstverlening

Nadere informatie

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving) Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Heerhugowaard Officiële naam regeling verordening tegenprestatie gemeente Heerhugowaard 2015 Citeertitel Verordening Tegenprestatie

Nadere informatie

gemeente Eindhouen OplegvelRaadsuoorstel tot het toepassen uan het Formatiemodel 2007 bij de dienst Werk, Zorg en inkomen

gemeente Eindhouen OplegvelRaadsuoorstel tot het toepassen uan het Formatiemodel 2007 bij de dienst Werk, Zorg en inkomen gemeente Eindhouen Dienst Werk, Zorg en Inkomen Raadsnummer o6.rz8q8.ooz Inboeknummer o6bstoargo Beslisdatum B&W aq oktober 2006 Dossiernummer 6qB ysq OplegvelRaadsuoorstel tot het toepassen uan het Formatiemodel

Nadere informatie

Wijziging Re-integratieverordening Wet werk en bijstand

Wijziging Re-integratieverordening Wet werk en bijstand AAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE TEN BOER Raadsvergadering: 19 december 2012 Registratienummer: TB 12.3407403 Agendapunt: 8 Onderwerp: Voorstel: Toelichting: Wijziging Re-integratieverordening Wet werk en bijstand

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief B&W vergadering 13 maart 2012

Raadsinformatiebrief B&W vergadering 13 maart 2012 Raadsinformatiebrief B&W vergadering 13 maart 2012 Steller : W. van den Hatert Telefoonnummer: 0343-565817 E-mailadres : willem.van.den.hatert@heuvelrug.nl Onderwerp : Beleidsvoorbereiding decentralisatie

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording vragen D66 over dagopvang ouderen Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting De fractie van D66

Nadere informatie

Collegebesluit. Onderwerp Budgetondersteuning op maat loont Nummer 2019/ Portefeuillehouder Roduner, F.J. Programma/beleidsveld 3.

Collegebesluit. Onderwerp Budgetondersteuning op maat loont Nummer 2019/ Portefeuillehouder Roduner, F.J. Programma/beleidsveld 3. Collegebesluit Onderwerp Budgetondersteuning op maat loont Nummer 2019/146199 Portefeuillehouder Roduner, F.J. Programma/beleidsveld 3.3 Schulden Afdeling SMSR Auteur Visser, C.P. Telefoonnummer 023-5114196

Nadere informatie

OPENBAAR Adviseur: H.C. Duyvendak (WSO, tst. 827) Portefeuillehoude(s)r: A.J.M. de Ridder en E. van Oortmerssen-Schutte 10.10589 OPINIËRENDE NOTA

OPENBAAR Adviseur: H.C. Duyvendak (WSO, tst. 827) Portefeuillehoude(s)r: A.J.M. de Ridder en E. van Oortmerssen-Schutte 10.10589 OPINIËRENDE NOTA OPENBAAR Adviseur: H.C. Duyvendak (WSO, tst. 827) Portefeuillehoude(s)r: A.J.M. de Ridder en E. van Oortmerssen-Schutte 10.10589 1 OPINIËRENDE NOTA POLITIEKE RONDE d.d. 14 oktober 2010 Raadsvergadering

Nadere informatie

Tegenprestatie naar Vermogen

Tegenprestatie naar Vermogen Tegenprestatie naar Vermogen Beleidsplan Tegenprestatie in het kader van de Participatiewet 2015 Hof van Twente, oktober 2014-1 - De Tegenprestatie naar Vermogen Inleiding Al vanaf 1 januari 2012 kunnen

Nadere informatie

Afdeling Sociaal Beleid Participatie en Onderwijs. Aan de leden van de gemeenteraad. Onderwerp: Afronding project economische crisis

Afdeling Sociaal Beleid Participatie en Onderwijs. Aan de leden van de gemeenteraad. Onderwerp: Afronding project economische crisis Aan de leden van de gemeenteraad ambtenaar : Hr. Jan Willem Steeman uw brief d.d. : doorkiesnr : 0180 451 362 uw kenmerk : fax : ons kenmerk : RU11/00946/SPO/jws email : J.W.Steeman@ridderkerk.nl bijlage(n)

Nadere informatie

Maatschappelijke Ontwikkeling Ingekomen stuk D6 (PA 17 april 2013) Beleidsontwikkeling. Datum uw brief

Maatschappelijke Ontwikkeling Ingekomen stuk D6 (PA 17 april 2013) Beleidsontwikkeling. Datum uw brief Ingekomen stuk D6 (PA 17 april 2013) Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@ nijmegen.nl Postadres Postbus 9105 6500

Nadere informatie

: Verordening Alleenrecht Stichting Samenwerken. Vergadering d.d. : 13 december 2012 agendanummer : Zaaknummer:. : Z12.

: Verordening Alleenrecht Stichting Samenwerken. Vergadering d.d. : 13 december 2012 agendanummer : Zaaknummer:. : Z12. R a a d s b e s l u i t Onderwerp : Verordening Alleenrecht Stichting Samenwerken Vergadering d.d. : 13 december 2012 agendanummer : 2012-086 Zaaknummer:. : Z12.05977 De raad van de gemeente Woensdrecht,

Nadere informatie

Verordening tegenprestatie Regionale Sociale Dienst Hoeksche Waard 2015

Verordening tegenprestatie Regionale Sociale Dienst Hoeksche Waard 2015 Verordening tegenprestatie Regionale Sociale Dienst Hoeksche Waard 2015 Het algemeen bestuur van de Regionale Sociale Dienst Hoeksche Waard (RSDHW); gelezen het voorstel van het dagelijks bestuur van de

Nadere informatie

VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET, IOAW en IOAZ ASTEN 2015

VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET, IOAW en IOAZ ASTEN 2015 VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET, IOAW en IOAZ ASTEN 2015 De raad van de gemeente Asten, gezien het voorstel van Burgemeester en Wethouders van 19 mei 2015; gehoord het advies van de Commissie

Nadere informatie

op voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 12 september 2014;

op voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 12 september 2014; Agendapunt: 7 Nummer: 2014/15704 G De raad van de gemeente Slochteren; op voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 12 september 2014; gezien het advies van het Platform Werk en Inkomen

Nadere informatie

DE RAAD VAN DE GEMEENTE SCHINNEN Verseonnummer:

DE RAAD VAN DE GEMEENTE SCHINNEN Verseonnummer: DE RAAD VAN DE GEMEENTE SCHINNEN Verseonnummer: 125135 Gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d.: met nummer: Gelet op artikel 8a, eerste lid onderdeel b, van de Participatiewet; Gehoord

Nadere informatie

REÏNTEGRATIEVERORDENING WET WERK EN BIJSTAND RIJSWIJK 2005

REÏNTEGRATIEVERORDENING WET WERK EN BIJSTAND RIJSWIJK 2005 -1.833.52 REÏNTEGRATIEVERORDENING WET WERK EN BIJSTAND RIJSWIJK 2005 HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1. Begripsomschrijvingen In deze verordening wordt verstaan onder: a. de wet : de WWB b. WWB:

Nadere informatie