Kleine Kernen helpen om optimaal te functioneren

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kleine Kernen helpen om optimaal te functioneren"

Transcriptie

1 Kleine Kernen helpen om optimaal te functioneren

2 V K K G e l d e r l a n d In 1987 is het begonnen. Een aantal dorpsorganisaties sloeg de handen ineen: de belangen van de kleine kernen moesten beter worden behartigd. De VKK was geboren. In die periode nog als VKK- AL, Vereniging Kleine Kernen - Achterhoek/Liemers. Sinds 2005 als VKK Gelderland. Een iets andere naam, maar nog steeds dezelfde doelstelling: belangenbehartiging, informeren, adviseren (o,a, subsidietrajecten), onderzoeken, ondersteunen en projecten opzetten. Dat gebeurt vooral vanuit het kantoor in het Plattelandshuis in Wittebrink, maar ook enkele dagen per week vanuit de andere provinciale programmabureaus in Gelderland. Het versterken van de leefbaarheid in de ruim 270 kleine kernen (dorpen met een inwoneraantal tot 6000) die Gelderland rijk is. samen met de bewoners van die dorpen. Volgens het zogeheten bottum-up principe. Want dat is kenmerkend voor de vereniging en bevordert de saamhorigheid. Dat vinden de mensen waar het om gaat ook. Daarom laten we enkelen van hen zelf aan het woord. Zij kunnen het beste zeggen, wat voor hen het belang is van de VKK. Zes kleine-kerners laten vanuit verschillende invalshoeken hun licht schijnen over een vereniging, die dag-indag-uit voor hen actief is. Jan Harmsen, voorzitter Hoenderloo s Belang Hoenderloo had geen ontwikkelingsmogelijkheden. Dankzij de VKK hebben we die nu wel. De VKK heeft Hoenderloo min of meer uit het isolement gehaald. Zonder de VKK had Hoenderloo nu op slot gezeten. Deze ferme uitspraken komen uit de mond van Jan Harmsen, voorzitter van Hoenderloo s Belang. Hij is bijzonder enthousiast over het VKK-lidmaatschap van zijn dorp. We krijgen enorm veel steun bij de dorpsontwikkeling. Wij zijn nu een Pilot in het nieuwe project Dorpen groeien op eigen wijze. Dat betekent onder andere dat we in Hoenderloo weer woningen gaan bouwen, woningen voor jongeren en starters. De laatst gebouwde woningen dateren van We missen daardoor eigenlijk een hele generatie. veel mensen zijn weggetrokken. Die generatie willen we nu weer terug halen, door het startersproject. Dat zou ons zonder de VKK zeker niet lukken, aldus Hermsen. Heel belangrijk in de begeleiding van de VKK noemt hij de professionele steun vanuit het kantoor in Wittebrink. Met name richting de gemente en de provincie. Het mooie is, dat we duidelijk resultaat zien. We merken ook dat het Veluwegevoel weer meer naar boven komt, ook bij de jonge mensen. Veluwegevoel? Jan Harmsen lacht. Ja het Veluwegevoel. Het effect van de natuur en de rust op de mens, dat gevoel komt weer terug in het dorp, bij jong én oud. Een goede ambassadeur voor de VKK, Jan Harmsen, de man die in het dagelijkse leven een camping runt. Wij zijn gewoon heel blij met de VKK en dat zou ik zeker niet zeggen als het niet zo was, benadrukt hij tot slot.

3 Krijno Horlings, voorzitter Dorpsraad Valburg-Homoet en vrijwillig procesbegeleider drpsplannen bij de VKK In 2006 meldde zich het 100ste VKKlid, Valburg, een van de elf kernen van de gemeente Over-Betuwe. Waarom werd Valburg lid? Dorpsraadbestuurder Krijno Horlings: We zijn als dorpsraad vooral actief op het gebied van leefbaarheid en voorzieningen. We wilden ook graag een dorpsplan ontwikkelen en we hoorden dat de VKK daarbij een actieve rol zou kunnen spelen. Zo is het gekomen. De Valburgse dorpsraad miste een extra steuntje. Onze relatie met de gemeente is goed, maar met behulp van de VKK is ons dorpsplan nu opgenomen in de begroting voor Het is de bedoeling dat het eind van dit jaar klaar is. Ook naar de eigen bewoners toe blijkt de VKK de Dorpsraad Valburg tot steun. De VKK weet hoe je mensen moet activeren op het gebied van leefbaarheid en voorzieningen. Ze hebben daar een prima formule voor, namelijk: laat het dorp het zelf zeggen. En dat vinden we heel belangrijk, dat de dorpsbewoners zelf duidelijk kunnen zeggen waar de prioriteiten liggen. Wij hebben daar als dorpsraad natuurlijk ook wel een idee over, maar wij willen graag horen wat het dorp vindt en wil. aldus Horlings. Dankzij de VKK is Valburg de eerste van de elf Overbetuwse kernen, die een dorpsplan krijgt. Horlings: Ons doel als dorpsraad is vooral om te zorgen dat wat we hebben in stand te houden. Ons dorp heeft een groeitaak, er komen 160 woningen bij, waarvan ongeveer de helft voor stareters en jongeren. We hebben hier veel verenigingen, de meeste zijn sterk en zelfstandig, maar wij willen dat ook de kwetsbare verenigingen overeind blijven. Daarom streven we naar bundeling van de organisatorische krachten, duurzaam verbinden om alles draaiende te houden en niet elkaar wegconcurreren. Wij zijn geen VKK-lid geworden uit armoe, maar om de kwaliteit van ons dorp op peil te houden.

4 Inge Waarlo, student plattelandsvernieuwing Hogeschool Larenstein Ze wist er eigenlijk niet veel van, van de VKK Gelderland. Ze had haar vader, die penningmeester is van een dorpsbelangenvereniging, er wel eens iets over horen zeggen en ze had ook de Kleine Kernen Koerier op de keukentafel wel eens doorgebladerd. Ze was op zoek naar een stageplek en zocht die dicht in de buurt van haar woonplaats, liefst in de Achterhoek. Een studiegenote sprak enthousiast over de VKK, zij had er ook stage gelopen. Dus waagde Inge Waarlo uit Lochuizen de stap en vroeg in Wittebrink om een stageplek. Die kreeg ze, omdat ze goed genoeg bevonden werd, maar ook omdat ze zich een beetje door het sollicitatiegesprek heen blufte. Ze hadden een duidelijke klus voor mij in gedachten, het organiseren van het eerste PlattelandsParlement Gelderland in Ze vroegen me of ik dat wilde doen en ik zei natuurlijk meteen ja, want ik was zo blij dat ik op gesprek mocht komen. Maar ik dacht: oh nee, kan ik dat wel? Gaat me dat lukken? Ik wist niet eens wat het precies was. Maar het is gelukt, natuurlijk ook omdat ik veel ondersteuning heb gehad van Peter van Heek, de coördinator van de VKK. Het was heel erg leuk om er aan te werken, het organiseren, het plannen, de contacten met allerlei organisaties. Ik ben nu goed ingevoerd, het was veel praktijkwerk, weinig uit een boekje en ik was heel blij met het resultaat. aldus een enthousiaste Inge Waarlo. Van de vier door plattelandsbewoners ingediende voorstellen werden er drie grotendeels door de afgevaardigde statenleden in het plattelandsparlement overgenomen. De Lochuizense is bijzonder tevreden over haar half jaar bij de VKK. Ik heb echt een hardstikke goede stage gehad. Ik heb kennis gemaakt met veel nieuwe vlakken op het gebied van plattelandsvernieuwing, er veel over geleerd, veel meer dan op school. Het wonen en de voozieningen in kleine kernen gaan me erg aan het hart. Dat deed het al, want ik woon natuurlijk zelf in een kleine kern en heb ook veel vrienden in kleine kernen, maar door deze stage is mijn interesse vergroot. Over het werken met de mensen op het kan- toor in Wittebrink is ze ook bijzonder te spreken. Heel leuke collega s, open, behulpzaam, vlot, niet te zakelijk, vriendschappelijk. Dat komt denk ik ook, omdat ze veel met vrijwilligers werken. Er heerst een heel gemoedelijke sfeer. Al met al voor Inge Waarlo redenen om na haar afstuderen (op het onderwerp kleine kernen!) vrijwilliger te worden als procesbegeleider bij de VKK Gelderland.

5 Joke van de Kerk, secretaris VKK-bestuur Het allergrootste belang van de VKK vind ik, is dat we de belangenverenigingen in kleine kernen helpen optimaal te functioneren. Aan het woord is Joke van de Kerk uit Haarlo, bestuurslid van de VKK Gelderland in de functie van secretaris. Belangenverenigingen moeten wel zelf enig initiatief tonen door de VKK te bellen, maar het resultaat is dan altijd dat er een goed gesprek ontstaat en dat ze goede adviezen krijgen. Volgens van de Kerk is de VKK een stuk effectiever geworden sinds het aanstellen van een coördinator op het kantoor in Wittebrink en doordat de provincie meer subsidie is gaan geven dan in het verleden. Het scheelt mij als vrijwilliger secretaris ook een hoop werk, ik heb het een stuk makkelijker gekregen met een heel bureau erbij, lacht ze. Het kantoor in Wittebrink wordt bevolkt door drie vaste medewerkers en regelmatig een stagiaire. Joke van de Kerk, die haar VKK-werk een zinvolle bezigheid noemt, heeft een droom: Ik zou graag zien, dat alle kernen in Gelderland, die nog geen belangenvereniging hebben, er een in het leven roepen. Ik denk dat nu ongeveer de helft van de kleine kernen in ons gebied zo n organisatie heeft. Het is belangrijk, omdat het voor het gevoel van welbehagen van de dorpelingen goed is dat ze invloed kunnen uitoefenen, dat het wat uitmaakt wat je doet en dat niet alles langs je heen gaat. Ikzelf heb ook in de stad gewoond en dat is toch een stuk minder betrokken, je hebt veel minder invloed op je omgeving, er gaat meer langs je heen. Het hebben van een dorpsplan vindt ze een mooi middel. Dat legt de basis voor het kijken naar je eigen omgeving. Het is een goed hulpmiddel om greep op je eigen omgeving te krijgen en te houden. Het verhoogt het wijgevoel.

6 Hanneke Stegeman, namens de VKK lid van de Veluwecommissie Samen staan we sterker. Liefst georganiseerd. Als we als dorpen onze krachten bundelen in een vereniging als de VKK worden we er allemaal beter van. We leren van elkaar en trekken waar mogelijk gezamenlijk op. De VKK speelt daarin een centrale rol en heeft vaak een regiefunctie. Bovendien biedt de VKK met kennis en ervaring ondersteuning aan de leden. Hanneke Stegeman, bestuurslid van de dorpsraad in Oosterhuizen, is blij met de VKK. Elk dorp is uniek. Uniek, maar tegelijkertijd zijn we in eigen huis vaak met dezelfde plannen bezig, spelen er dezelfde thema s en lopen we tegen dezelfde problemen aan als onze buurdorpen. Voor een kleine kern is het vaak allemaal niet te behappen om alles alleen te doen. Stegeman: Vergeet niet dat we als Dorpsraad allemaal vrijwilligers zijn. Het moet er allemaal maar bij. Naast een baan, gezin en andere activiteiten, valt het niet altijd mee alle plannen die we hebben ook uit te voeren. Ook hebben we de kennis niet altijd in huis. Daarom zijn we als Dorpsraad een aantal jaren geleden lid geworden van de VKK. Een mooi voorbeeld van de rol van de VKK is die van procesbegeleiding bij het schrijven van een dorpsplan. Als Oosterhuizen zitten wij daar momenteel middenin. Het is een proces waarbij de meeste inwoners uit ons dorp betrokken zijn Het is een boeiend traject, een werkgroep van tien inwoners uit ons dorp onder begeleiding van twee procesbegeleiders van de VKK schrijft een toekomstvisie voor ons dorp. Het loopt als een trein en iedereen heeft er veel lol in. Ik ben ervan overtuigd dat het gemeentebestuur van Apeldoorn ons serieus neemt en er in haar beleid rekening mee probeert te houden. En daar gaat het om. De overheid wil naar ons luisteren, stelt er zelfs middelen voor beschikbaar en dan moeten we die kans dus pakken. En een beetje hulp van de VKK daarbij is wel zo handig. Stegeman is namens de VKK en de GPVO (overkoepeling plattelandsvouwenorganisa-tie s in Gelderland) lid van de Veluwecommissie op de zetel leefbaarheid. In een groter gebied spelen ook grotere onderwerpen. Het is interessant om in een groep van betrokkenen van het landelijk gebied van de Veluwe mee te denken over ons leefgebied. En waar mogelijk invloed uit te oefenen op het beleid ten aanzien van het landelijk gebied. Het is belangrijk dat kleine kernen in het landelijk gebied nadenken over de rol die ze willen en kunnen spelen in de toekomst. Het is ons leefgebied en we willen er allemaal graag wonen, werken en recreëren. Voor ons is dat in en rond het grootste natuurgebied van Nederland. Een goede balans daarin vinden en keuzes maken, dat is de grootste uitdaging voor de toekomst. Wie willen dat onze kinderen er straks ook prettig wonen en werken.

7 Lex Hoefsloot, als consulent werkzaam op het VKK-kantoor Na jaren van plattelandsontwikkeling in het buitenland als ontwikkelingswerker, keerde Lex Hoefsloot terug naar Nederland. Dat hij in zijn zoektocht naar een nieuwe baan bij de VKK Gelderland terecht kwam was niet zo gek. Een dorpsorganisatie begeleiden en versterken, datgene wat leeft in een dorp oppikken en helpen verwezenlijken, dat herkende ik bij de VKK. Mijn werk hier ligt voor mijn gevoel in het verlengde van wat ik in het buitenland heb gedaan, vertelt een enthousiaste Hoefsloot. Waar het volgens hem vooral om gaat, is het versterken van de basis van een dorp. In de VKK vinden de dorpen een eigen organisatie, waar ze op kunnen terugvallen. De VKK geeft een stem aan dorpelingen richting grote organisaties en overheden. De VKK maakt hun stem sterker en dat is heel belangrijk. De mate waarin de VKK ondersteuning geeft, loopt sterk uiteen. Hoefsloot: Het ene dorp heeft genoeg aan een steuntje in de rug, in het andere dorp doen we bijna alles. Het is heel afwisselend werk. We zijn nu heel druk met het project Dorpen groeien op eigen wijze, waarin het vooral draait om starterswoningen. Dat is een heel mooi proces, maar het kost de nodige inspanning. De VKK én de Landelijke Vereniging van Kleine Kernen (LVKK) hebben daar samen hard aan getrokken. Het creëren van starterswoningen is volgens Lex Hoefsloot een goed voorbeeld van een project dat de meeste dorpen niet in hun eentje van de grond hadden gekregen. Ik denk wel dat er dingen zouden blijven liggen als de VKK er niet was en dit is er één van. Doordat we dit onderdeel in meerdere dorpen tegelijk aanpakken in het project Dorpen groeien op eigen wijze komt het ook echt van de grond. En hoewel het meestal zo is, dat de natuur tegen de oprukkende mens beschermd moet worden, komt het andersom soms ook voor, zo constateren we bij de VKK. Op de Veluwe merken de mansen dat de natuurgebieden steeds meer richting de dorpen kruipen. In hun beleving raken ze dat stukje gebied en het gebruik ervan kwijt, het verandert. Als VKK gaan wij in overleg met instanties als Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten om bijvoorbeeld grond te bestemmen, zeg in een strook van een kilometer rond het dorp, voor leefbaarheid. Als is het maar om de hond te kunnen uitlaten.

8 Website: Kwartaaluitgave: Kleine Kernen Koerier Adres: Hummeloseweg 85, 7201 KN Wittebrink (gemeente Bronckhorst) Tel: , fax: , adres: Wie de VKK een warm hart toedraagt, kan dit laten blijken door lid te worden van Vrienden van de VKK Gelderland, bereikbaar via het kantooradres. In drie jaar is het aantal leden verdubbeld tot meer dan 110 dorpsbelangenorganisaties die lid zijn van de VKK Gelderland. Deze folder is gemaakt in het kader van het project VKK-ontwikkelingsplan met financiele steun van de EU (Programma Leader+).

DORPSPLANNEN MAKEN 1 FEBRUARI 2011 GEMEENTE GELDERMALSEN

DORPSPLANNEN MAKEN 1 FEBRUARI 2011 GEMEENTE GELDERMALSEN DORPSPLANNEN MAKEN 1 FEBRUARI 2011 GEMEENTE GELDERMALSEN VKK Gelderland Uitgangspunten dorpsplan volgens VKK Methodiek Succesfactoren en Struikelblokken VKK GELDERLAND Overkoepelende organisatie voor dorpsbelangenorganisaties

Nadere informatie

Inleiding Wijkmanagement

Inleiding Wijkmanagement Inleiding Wijkmanagement Coalitieprogramma Voortvarend Verder: De gemeente (bestuur en organisatie) werkt in het kader van wijkmanagement samen met bewoners, belangenverenigingen en maatschappelijke instanties

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND Een Dorpsontwikkelingsplan maken in Harfsen-Kring van Dorth. 29 juni 2015 Josien Durieux Vereniging Kleine Kernen Gelderland

INFORMATIEAVOND Een Dorpsontwikkelingsplan maken in Harfsen-Kring van Dorth. 29 juni 2015 Josien Durieux Vereniging Kleine Kernen Gelderland INFORMATIEAVOND Een Dorpsontwikkelingsplan maken in Harfsen-Kring van Dorth 29 juni 2015 Josien Durieux Vereniging Kleine Kernen Gelderland VKK Gelderland Overkoepelende organisatie voor dorpsbelangenorganisaties

Nadere informatie

Bevindingen monitoring uitvoering dorpsplannen

Bevindingen monitoring uitvoering dorpsplannen Bevindingen monitoring uitvoering dorpsplannen Een studie naar de effecten van een dorpsplan en de ervaringen van dorpsbelangenorganisaties met de uitwerking ervan in 16 kleine kernen September 2009 Bevindingen

Nadere informatie

Jaarplan 2015 VKK-FDG

Jaarplan 2015 VKK-FDG Jaarplan 2015 VKK-FDG De activiteiten van de stichting Werkorganisatie VKK-FDG zijn ondergebracht in de volgende vier thema s: 1. Communicatie en informatie 2. Programmering leefbaarheid en voorzieningen

Nadere informatie

De gemeente (bestuur en organisatie) werkt in het kader van wijkmanagement samen met bewoners, belangenverenigingen en maatschappelijke instanties

De gemeente (bestuur en organisatie) werkt in het kader van wijkmanagement samen met bewoners, belangenverenigingen en maatschappelijke instanties De gemeente (bestuur en organisatie) werkt in het kader van wijkmanagement samen met bewoners, belangenverenigingen en maatschappelijke instanties aan de verbetering van het dorp, de wijk, de buurt Door

Nadere informatie

Beleidsvisie VKK Gelderland 2011-2015. Aanleiding

Beleidsvisie VKK Gelderland 2011-2015. Aanleiding Beleidsvisie VKK Gelderland 2011-2015 Aanleiding De Vereniging Kleine Kernen (VKK) is in 1987 opgericht in de Achterhoek en Liemers. In 2005 heeft de VKK haar werkterrein uitgebreid tot de hele provincie

Nadere informatie

Rivierenland in eigen hand

Rivierenland in eigen hand Rivierenland in eigen hand Leefbaarheid verbeteren door eigen verantwoordelijkheid en zelfwerkzaamheid van bewoners van kleine kernen in het Rivierengebied te bevorderen VKK Gelderland Overkoepelende organisatie

Nadere informatie

Progressiegerichte coachingsdialoog Gwenda Schlundt Bodien

Progressiegerichte coachingsdialoog Gwenda Schlundt Bodien Progressiegerichte coachingsdialoog Gwenda Schlundt Bodien Welkom. Hoe kunnen we deze tijd wat jou betreft zo goed mogelijk besteden? Ja, eh Ik was blij dat je zo snel kon afspreken Want ik kan wel wat

Nadere informatie

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus,

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus, Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10:38-42 Gemeente van Christus, Het gaat vanmorgen over Jezus. Dat zal je waarschijnlijk ook niet verrassen. Maar als het gaat over Jezus,

Nadere informatie

Beeldspraak. NIEUW BESTUUR voor de AVN. Tijdens de Algemene Ledenvergadering op 26 april werden vijf nieuwe bestuursleden benoemd.

Beeldspraak. NIEUW BESTUUR voor de AVN. Tijdens de Algemene Ledenvergadering op 26 april werden vijf nieuwe bestuursleden benoemd. NIEUW BESTUUR voor de AVN Tijdens de Algemene Ledenvergadering op 26 april werden vijf nieuwe bestuursleden benoemd. Sinds 1999 heeft Ellens moeder afasie. Daardoor kan zij niet meer praten en schrijven.

Nadere informatie

Moeten we een nieuwe vereniging/stichting oprichten? (Arjaan) Rechtsvorm: dat kan Toevershof zijn of aparte coöperatie of vereniging.

Moeten we een nieuwe vereniging/stichting oprichten? (Arjaan) Rechtsvorm: dat kan Toevershof zijn of aparte coöperatie of vereniging. Agenda 30 januari dorpstafel Varik Heesselt Locatie: Toevershof Start 19:30 Aanwezig: Florian Spanhak, Ronald van Veen, Roeland Grip, Koen Dibbets, W. A. Van Driel, Bart van Driel, Anne de Vries & Jolande

Nadere informatie

Welkom op de brainstormavond over leefbaarheid in Haaften!

Welkom op de brainstormavond over leefbaarheid in Haaften! Welkom op de brainstormavond over leefbaarheid in Haaften! Welkomstwoord wethouder Rian Verwoert Portefeuille: Economische Zaken Sociale zaken Onderwijs en Jeugd Welzijn Zorg en volksgezondheid WMO Recreatie

Nadere informatie

Lokale binding in de provincie Groningen. Een vergelijking tussen stad en platteland

Lokale binding in de provincie Groningen. Een vergelijking tussen stad en platteland Lokale binding in de provincie Groningen. Een vergelijking tussen en Uit recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat de betrokkenheid in de dorpen niet altijd even vanzelfsprekend

Nadere informatie

Je wordt nooit meer dezelfde

Je wordt nooit meer dezelfde Je wordt nooit meer dezelfde Marie-Thérèse Tiemessen (53) is frêle, goedgekleed en charmant. Uiterlijk is haar niet aan te zien dat ze jaren geleden een zwaar ongeluk heeft gehad en daarbij hersenletsel

Nadere informatie

wetenschapswinkel De VKK Gelderland op koers

wetenschapswinkel De VKK Gelderland op koers wetenschapswinkel De VKK Gelderland op koers Een onderzoek door de Vereniging Kleine Kernen Gelderland naar tevredenheid over belangenbehartiging en dienstverlening onder dorpsbelangenorganisaties Als

Nadere informatie

Bevindingen monitoring uitvoering dorpsplannen

Bevindingen monitoring uitvoering dorpsplannen Bevindingen monitoring uitvoering dorpsplannen Een studie naar de effecten van een dorpsplan en de ervaringen van dorpsbelangenorganisaties met de uitwerking ervan in 16 kleine kernen September 2009 Bevindingen

Nadere informatie

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress Verantwoordelijkheid ontwikkelen Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress 1 Inhoud Inleiding 3 A Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf 4 - Goede afspraken maken - Stel

Nadere informatie

Hoe pak je dit aan? Waar moet je rekening mee houden? Interesse?

Hoe pak je dit aan? Waar moet je rekening mee houden? Interesse? Dorpsbelangenorganisaties (dbo s) hebben regelmatig te maken met ruimtelijke vraagstukken, waarvoor ze deskundig advies willen inwinnen. Men wil bijvoorbeeld een dorpshuis uitbreiden, een dorpsplein aanleggen

Nadere informatie

Waarom dit boekje? Begeleiding. Informatie. Stagedocent. Toekomst. Stageplek

Waarom dit boekje? Begeleiding. Informatie. Stagedocent. Toekomst. Stageplek Waarom dit boekje? Tijdens je opleiding ga je op stage. Je kunt op veel plekken stage lopen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een stage in de keuken of in een winkel. Of voor een stage in de bouw of in

Nadere informatie

DENNIS VAN MIDDENDORP. Toekie en Miezemuis. Reizen door Europa

DENNIS VAN MIDDENDORP. Toekie en Miezemuis. Reizen door Europa DENNIS VAN MIDDENDORP Toekie en Miezemuis Reizen door Europa Wat een spannende maar mooie wedstrijd was het. Dankzij de prachtige doelpunten van Toekie wint zijn team met 2-1, nadat ze achter waren gekomen

Nadere informatie

Collectieve Renovatie - het model werkt

Collectieve Renovatie - het model werkt Page 1 of 5 Het idee De meeste mensen in kansarmoede wonen op de private huurmarkt. Door het ambitieuze energierenovatiebeleid is het risico evenwel reëel dat de armste mensen achterblijven in de slechtste

Nadere informatie

Jaarplan 2016 DKK Gelderland

Jaarplan 2016 DKK Gelderland Jaarplan 2016 DKK Gelderland Kracht en initiatief van bewoners Onze samenleving verandert steeds meer in een participatiesamenleving. Goede voorbeelden alom, waarbij bewoners gewoon aan de slag gaan en

Nadere informatie

In een dag verlichten wat al maandenlang donker is

In een dag verlichten wat al maandenlang donker is In een dag verlichten wat al maandenlang donker is stichting enschede Informatie voor bedrijven Een praktische én leuke manier van maatschappelijk verantwoord ondernemen Bedrijven willen meer dan winst

Nadere informatie

Communicatie in het horecabedrijf. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Wat is communicatie?

Communicatie in het horecabedrijf. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Wat is communicatie? Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over communicatie in het horecabedrijf. In de horeca ga je om met gasten en communiceer je met ze. Je gaat als medewerker ook om met je collega s en je zult het

Nadere informatie

FLUITEND NAAR JE WERK. Loopbaanadvies

FLUITEND NAAR JE WERK. Loopbaanadvies FLUITEND NAAR JE WERK Loopbaanadvies Herziene versie, mei 2017 LOOPBAANADVIES BIJ DE VAKBOND? Je vraagt je misschien af waarom de FNV loopbaanadvies aanbiedt. Eén van onze doelen is het werk van onze

Nadere informatie

HOE PAK IK DIT AAN? Handvatten voor de invulling van de Dag van de Mobiliteit

HOE PAK IK DIT AAN? Handvatten voor de invulling van de Dag van de Mobiliteit HOE PAK IK DIT AAN? Handvatten voor de invulling van de Dag van de Mobiliteit INHOUD Tips en trucs... 3 Ter inspiratie: verslagen van deelnemers... 5 2 Tips en trucs Tips om tot een goede invulling van

Nadere informatie

Moeders voor Moeders

Moeders voor Moeders Moeders voor Moeders Nu jullie weten dat ik zwanger ben, wil ik hier zeker vaker op terug gaan komen. Jullie hebben mijn verhaal kunnen lezen over de moeite die ik heb moeten doen om zwanger te worden.

Nadere informatie

Jaarverslag 2013-2014 Stichting Peuterspeelzalen Gemeente Eemsmond Maarweg 6 9981 KZ Uithuizen 0595-432603 www.peuterspeelzaleneemsmond.

Jaarverslag 2013-2014 Stichting Peuterspeelzalen Gemeente Eemsmond Maarweg 6 9981 KZ Uithuizen 0595-432603 www.peuterspeelzaleneemsmond. Spelend leren Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken Confucius 1 Jaarverslag 2013-2014 Stichting Peuterspeelzalen

Nadere informatie

Nieuwjaarsvoornemens hebben wel degelijk nut

Nieuwjaarsvoornemens hebben wel degelijk nut 7 Factor 10 Van alle mensen die een nieuw jaar ingaan met goede voornemens, haakt ruim 30% binnen twee weken af. Ze gaan weer roken, ze stoppen met hun dieet of geven na twee keer joggen op. Triest. Dit

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Wint u dit jaar de dorpsvernieuwingsprijs 2017

Wint u dit jaar de dorpsvernieuwingsprijs 2017 Wint u dit jaar de dorpsvernieuwingsprijs 2017 Met de Dorpsvernieuwingsprijs ondersteunt de LVKK een dorp waarvan de bewoners actief werken aan het realiseren van eigen voorzieningen. Voorzieningen die

Nadere informatie

ZAKBOEKJE Vereniging DKK Gelderland

ZAKBOEKJE Vereniging DKK Gelderland ZAKBOEKJE Vereniging DKK Gelderland Giesbeek, 17-09-2018 Redactie Vanessa Jacobs Odile Jansen Peter van Heek Tekst Marjolein Rietman Vormgeving Ebregt ONTWERP Annelies Ebregt www.ebregt.nl Drukwerk Westerlaan

Nadere informatie

Evaluatie 2e jaars stages/projecten door de stagiaires van Informatiekunde: mei 2002

Evaluatie 2e jaars stages/projecten door de stagiaires van Informatiekunde: mei 2002 Evaluatie 2e jaars stages/projecten door de stagiaires van Informatiekunde: mei 2002 Aantal gerealiseerde stages/projecten: 29 (intern: 2, extern: 27). 13 studenten hebben een evaluatieformulier ingevuld

Nadere informatie

KLEINE KERNEN KOERIER

KLEINE KERNEN KOERIER Jaargang 19, nummer 4, december 2006 KLEINE KERNEN KOERIER Eerste PlattelandsParlement Gelderland succesvol Het aanpakken van knelpunten in het vrijwilligerswerk, het meer betrekken van bewoners bij het

Nadere informatie

Presentatie kwalitatief onderzoek beleving respondenten moestuinproject Asten - Someren

Presentatie kwalitatief onderzoek beleving respondenten moestuinproject Asten - Someren Presentatie kwalitatief onderzoek beleving respondenten moestuinproject Asten - Someren Dia 1: Hallo allemaal en welkom bij mijn presentatie. Ik heb onderzoek gedaan bij Moestuin d n Erpel in Someren.

Nadere informatie

Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf.

Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf. Les 1 Werk en inkomen (1) Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf. Evert en Monica -2 Rijbewijs Monica is jarig.

Nadere informatie

Sociale samenhang in Groningen

Sociale samenhang in Groningen Sociale samenhang in Groningen Goede contacten zijn belangrijk voor mensen. Het blijkt dat hoe meer sociale contacten mensen hebben, hoe beter ze hun leefsituatie ervaren (Boelhouwer 2013). Ook voelen

Nadere informatie

Zetten 2025 Levendig, verbonden en duurzaam

Zetten 2025 Levendig, verbonden en duurzaam Zetten 2025 Levendig, verbonden en duurzaam Zicht op Zetten Wij zijn Zicht op Zetten, een burgerinitiatief waarvoor circa twintig Zettenaren zich vrijwillig inzetten. We zijn gestart met de wens om vanuit

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF LINGEWAARDE juli augustus september 2017

NIEUWSBRIEF LINGEWAARDE juli augustus september 2017 NIEUWSBRIEF LINGEWAARDE juli augustus september 2017 VAN DE REDACTIE Beste lezers van de nieuwsbrief, Welkom bij de editie van: WIST U DAT? - We twee echte mannequins hebben in Lingewaarde. Riet Spies

Nadere informatie

Het allerleukste meisje

Het allerleukste meisje > > 0 0 0 Het allerleukste meisje Er zijn meisjes die het liefst met poppen spelen er zijn meisjes die vaak voor de spiegel staan er zijn meisjes die zich als een bruid verkleden en dan wensen dat ze ooit

Nadere informatie

DE ZHVKK VERBREEDT UW HORIZON..44ig«- Zuid-Hollandse Vereniging voor Kleine Kernen

DE ZHVKK VERBREEDT UW HORIZON..44ig«- Zuid-Hollandse Vereniging voor Kleine Kernen DE ZHVKK VERBREEDT UW HORIZON ^ < 3 r e _ e -/1 ' P r s -.44ig«- Zuid-Hollandse Vereniging voor Kleine Kernen LEEFBAARHEID KLEINE KERNEN OP HET SPEL De provincie Zuid-Holland bestaat uit ongeveer 130 kleine

Nadere informatie

Leren om van elkaar te leren

Leren om van elkaar te leren Leren om van elkaar te leren Samenwerking en kennisdeling. De combinatie daarvan is voor directeur Zorgontwikkeling Hanneke Kooiman de sleutel tot het verbeteren van de zorgkwaliteit. ZORGONTWIKKELING

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Leren & Werken

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Leren & Werken MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Leren & Werken Steeds opnieuw raak ik mijn baan kwijt. Waar ligt dat nou aan? Welke vervolgopleiding zou iets voor mij zijn? Is er voor mij extra ondersteuning

Nadere informatie

Kom jij ons team versterken? Uw Computerstudent

Kom jij ons team versterken? Uw Computerstudent Kom jij ons team versterken? Uw Computerstudent Computerhulp door studenten Lekker bijverdienen. Flexibiliteit! Mijn eigen afspraken in plannen. Ruimte voor doorgroeien en persoonlijke ontwikkeling Ben

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Projectplan Domotica voor oud met jong in Zuidoost Drenthe Veiligheid en kwaliteit van leven 6 september 2018, Lectoraat Maatschappelijk Vastgoed

Projectplan Domotica voor oud met jong in Zuidoost Drenthe Veiligheid en kwaliteit van leven 6 september 2018, Lectoraat Maatschappelijk Vastgoed Projectplan Domotica voor oud met jong in Zuidoost Drenthe Veiligheid en kwaliteit van leven 6 september 2018, Lectoraat Maatschappelijk Vastgoed Projectpartners Alle deelnemers zijn/worden bottum-up betrokken.

Nadere informatie

Coachingstraject Participatie. Mechelen, 20 juni 2017

Coachingstraject Participatie. Mechelen, 20 juni 2017 Coachingstraject Participatie Mechelen, 20 juni 2017 Klimaatbeleid en participatie Veel gemeenten ondertekenden het Burgemeestersconvenant en stelden een klimaatactieplan op. Maar hoe zorgt u ervoor dat

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus!

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus! Bijbellezing: Johannes 4 vers 7-27 Zit je in de put? Praat es met Jezus! Wij hadden vroeger een waterput Vroeger is meer dan 55 jaar geleden Naast ons huis aan de Kerkstraat in Harkema Ik weet nog hij

Nadere informatie

3 december december Aanvang 19:30 uur

3 december december Aanvang 19:30 uur Openbare bijeenkomst Dorpsraad Galder-Strijbeek Aanvang 19:30 uur Onderwerpen Dorpsraad Galder-Strijbeek Servicepunt Buurtpreventie gastspreker Frie van Rijsbergen, wijkagent Galder en Paul Sintnicolaas,

Nadere informatie

10 tips voor het werven van de ideale stagiair

10 tips voor het werven van de ideale stagiair 1. Zorg dat ze je kennen Als jongeren je bedrijf niet kennen, dan solliciteren ze niet. Logisch. Om de beste leerlingen te krijgen, is contact met de onderwijsinstelling heel belangrijk. En dit contact

Nadere informatie

Aflevering 2: Solliciteren

Aflevering 2: Solliciteren Aflevering 2: Solliciteren Vragen vooraf: Heb je wel eens gesolliciteerd naar een baan? Hoe deed je dat? Heb je een curriculum vitae? Hoofditem Fragment 1 Korte inhoud: Milouska en Bayu kijken hoe je kunt

Nadere informatie

De Keukentafel Uitdaging

De Keukentafel Uitdaging De Keukentafel Uitdaging MAG HET WAT RUSTIGER AAN DE KEUKENTAFEL Gemaakt in het kader van het Swing project Een cliëntproces; tools voor samenwerking Door Nic Drion Aan de keukentafel Aan de keukentafel

Nadere informatie

In de bijlage vind je de verhalen van Floris (16), Hiltje (13), Joshua (16) en Wietske (46). Ze komen uit het boekje Ik ben geliefd!

In de bijlage vind je de verhalen van Floris (16), Hiltje (13), Joshua (16) en Wietske (46). Ze komen uit het boekje Ik ben geliefd! Het kwaad Verdieping: Persoonlijke verhalen Leeftijd: 13-16 Thema: Tijdsduur: 20+ min. In de verdiepingsfase ga je met de jongeren in op hun persoonlijke verhalen Duur: 30 minuten Nodig: twee verhalen

Nadere informatie

Licht verstandelijke beperking, grote problemen. Informatie voor cliënten, ouders en betrokkenen.

Licht verstandelijke beperking, grote problemen. Informatie voor cliënten, ouders en betrokkenen. Dan is er Idris. Licht verstandelijke beperking, grote problemen. Informatie voor cliënten, ouders en betrokkenen. Muziek maakt me blij. Bekijk het complete interview via de qr-code. Carlo Brouwers, 16

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

Buitengewoon bijzonder buitenaards

Buitengewoon bijzonder buitenaards Hoofdstuk 1 Buitengewoon bijzonder buitenaards Zijn verhaal had hij geschreven op een kladblok, maar dat kladblok was hij kwijt. Hij wist nog wel hoe het begon: schreef hij. Zijn achternaam deed er eigenlijk

Nadere informatie

DE KAS ZET ALLES IN EEN ANDER LICHT

DE KAS ZET ALLES IN EEN ANDER LICHT 86 LandIdee DE KAS ZET ALLES IN EEN ANDER LICHT Midden in het landelijke dorpje Winssen (Gelderland) staat een kas van ruim 5 meter hoog, 20 m lang en 15 m breed. Geen kas om in te kweken, maar een kas

Nadere informatie

CASTRICUM. Thema: Jong Volwassenheid

CASTRICUM. Thema: Jong Volwassenheid Dinsdag 25 januari 2011 CASTRICUM Thema: Jong Volwassenheid HANDIGE WEBSITES: STUDIE, WERK, WONEN. STUDIE http://www.meenwh.nl/viewobje.asp?ac=show&obj_id=417 Deze brochure mbt autisme in het onderwijs.

Nadere informatie

leerlingen voor Capellenborg jou! benieuwd naar Over de school In Wijhe ben je zó! School in cijfers

leerlingen voor Capellenborg jou! benieuwd naar Over de school In Wijhe ben je zó! School in cijfers Capellenborg is jou! benieuwd naar voor leerlingen Over de school In Wijhe ben je zó! School in cijfers 4 Over de school inhoud 6 Artitec 8 Theater 12 Sport 10 Muziek 00 16 School in cijfers 16 In Wijhe

Nadere informatie

Enquête onder de vrijwilligers van de Gemiva-SVG Groep 2010

Enquête onder de vrijwilligers van de Gemiva-SVG Groep 2010 Enquête onder de vrijwilligers van de Gemiva-SVG Groep 2010 De Gemiva-SVG Groep heeft ruim 900 vrijwilligers die op zeer uiteenlopende momenten hun diensten verlenen bij activiteiten voor mensen met een

Nadere informatie

Kom nu met ideeën! Doe mee aan het eerste PlattelandsParlement Gelderland! Jaargang 19, nummer 2, juni 2006

Kom nu met ideeën! Doe mee aan het eerste PlattelandsParlement Gelderland! Jaargang 19, nummer 2, juni 2006 Vrienden van de Vereniging Kleine Kernen Lankhof Beveiliging & Telekom AALTEN Mini Camping De Wolboom AALTEN Klein Camping de Rijnstrangen AERDT Mondra Groep Metaalbewerking ANDELST SAB Advies voor Ruimtelijke

Nadere informatie

Betrokken ouders maken het verschil!

Betrokken ouders maken het verschil! Betrokken ouders maken het verschil! Verslag bijeenkomst 2 juni 2016 Ouders op zoek naar nuttige tips Veel ouders die dit evenement bezochten, kwamen vooral voor praktische tips naar het Nieuwe Luxor.

Nadere informatie

BLIJVEN OF VERTREKKEN MET EEN HOGERE OPLEIDING. TEKST: Wilma de Vries en Arjen Brander JONG!

BLIJVEN OF VERTREKKEN MET EEN HOGERE OPLEIDING. TEKST: Wilma de Vries en Arjen Brander JONG! BLIJVEN OF VERTREKKEN MET EEN HOGERE OPLEIDING TEKST: Wilma de Vries en Arjen Brander 46 JONG! ONDERZOEK LEREN WERKEN WONEN 50 respondenten Interviews met 50 Friese jongeren In 2017 zijn 50 interviews

Nadere informatie

De geschiedenis.3. Vrijwillig of vrijblijvend De stap naar verbreding 4. Financiële onderbouwing..5. Opbrengsten...6. Risico(beperking)...

De geschiedenis.3. Vrijwillig of vrijblijvend De stap naar verbreding 4. Financiële onderbouwing..5. Opbrengsten...6. Risico(beperking)... INHOUD De geschiedenis.3 Vrijwillig of vrijblijvend De stap naar verbreding 4 Financiële onderbouwing..5 Opbrengsten...6 Risico(beperking)...6 De geschiedenis Het ontstaan van de Bewonersvereniging Kerk-Avezaath.

Nadere informatie

Workshop Evenwicht, je leven in Balans Werkboek bijeenkomst 1

Workshop Evenwicht, je leven in Balans Werkboek bijeenkomst 1 Workshop Evenwicht, je leven in Balans Werkboek bijeenkomst 1 Evenwicht 2004 Dit product is met toestemming overgenomen en is ontwikkeld binnen het Europese project Evenwicht, werk en privé in balans dat

Nadere informatie

DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND

DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND Tussen JOU en MIJ SCHRIJF- EN DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND Janneke van Bockel Tussen en Begonnen op 20 Herinneringen die je later wil hebben moet je NU maken 4 Ma-ham, luister je wel? zegt ze streng. Ja

Nadere informatie

Er liggen spannende maanden achter u. De procedure die leidde tot uw benoeming hebben we van nabij meegemaakt.

Er liggen spannende maanden achter u. De procedure die leidde tot uw benoeming hebben we van nabij meegemaakt. Toespraak door de vicevoorzitter van de gemeenteraad, de heer N. van Wolfswinkel, bij de installatie van de heer A.J. Kottelenberg tot burgemeester van Neder-Betuwe op vrijdag 7 april 2017. Geachte burgemeester

Nadere informatie

Dromen durven doen. Nynke schreef haar eigen verhaal over het wandelcoachtraject. Veel leesplezier!

Dromen durven doen. Nynke schreef haar eigen verhaal over het wandelcoachtraject. Veel leesplezier! Dromen durven doen Het zit Nynke hoog als ze me in september 2016 voor het eerst mailt. Ze schrijft ik loop vast in mijn werk. Ik werk nu bijna 10 jaar op een uitzendbureau. Het voelt niet goed meer. Wat

Nadere informatie

/ Een bewonerscommissie opzetten Iets voor u?

/ Een bewonerscommissie opzetten Iets voor u? 2015-072/72015 Een bewonerscommissie opzetten Iets voor u? Meedenken en meedoen De woning waarin u woont maakt deel uit van een groter geheel, een zogenoemd complex. In zo n complex hebben de bewoners

Nadere informatie

Bewonersavond 9 november 2009 in de Minzerie te Enspijk. Van en voor bewoners van Enspijk

Bewonersavond 9 november 2009 in de Minzerie te Enspijk. Van en voor bewoners van Enspijk Bewonersavond 9 november 2009 in de Minzerie te Enspijk Van en voor bewoners van Enspijk Waarom? MooiWonenInEnspijk Initiatief van aantal Enspijkers Ten behoeve van de verbetering openbare ruimte en leefbaarheid

Nadere informatie

LEADER Kempenland. Samen investeren in een leefbaar platteland

LEADER Kempenland. Samen investeren in een leefbaar platteland LEADER Kempenland Samen investeren in een leefbaar platteland Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling; Europa investeert in zijn platteland Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling;

Nadere informatie

ARCADIS-KNHM MVO Programma Samen werken aan de verbetering van de leefomgeving

ARCADIS-KNHM MVO Programma Samen werken aan de verbetering van de leefomgeving ARCADIS-KNHM MVO Programma Samen werken aan de verbetering van de leefomgeving MVO Programma ARCADIS-KNHM MVO Programma Betrokken zijn bij de samenleving, dat is wat wij willen bereiken met het ARCADIS-KNHM

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

Samenwerken in de regio, hoe ziet dat eruit? De belangrijkste vragen en antwoorden op een rijtje

Samenwerken in de regio, hoe ziet dat eruit? De belangrijkste vragen en antwoorden op een rijtje Samenwerken in de regio, hoe ziet dat eruit? De belangrijkste vragen en antwoorden op een rijtje We willen samen strijden voor gezonde lucht en gezonde longen. We willen longziekten de wereld uit helpen

Nadere informatie

Belangenbehartiging op maat:

Belangenbehartiging op maat: : De Vereniging van Kleine Kernen van Achterhoek/Liemers naar Gelderland Petra Vergunst en Bettina Bock Leerstoelgroep Rurale Sociologie Wageningen Universiteit Wetenschapswinkel Wageningen UR September

Nadere informatie

Artikel Intervisiespel

Artikel Intervisiespel Artikel Intervisiespel Maakt u wel eens gebruik van intervisie? Vinden uw deelnemers het ook zo moeilijk om een goede vraag te stellen? Voeren altijd dezelfde mensen het hoogste woord? Vervalt intervisie

Nadere informatie

DNA van Molenhoek. Wie zijn wij & waar ligt onze kracht. Samenvatting DNA Molenhoek

DNA van Molenhoek. Wie zijn wij & waar ligt onze kracht. Samenvatting DNA Molenhoek DNA van Molenhoek Wie zijn wij & waar ligt onze kracht Samenvatting DNA Molenhoek Molenhoek is een rijk dorp qua voorzieningen, natuur, cultuur en infrastructuur en bereikbaarheid. Het is een dorp met

Nadere informatie

Waar komen we vandaan, en waar zijn we nu? interview. Carla van Rijsbergen. De verhuizing en verandering.

Waar komen we vandaan, en waar zijn we nu? interview. Carla van Rijsbergen. De verhuizing en verandering. Identiteit Waar komen we vandaan, en waar zijn we nu? Column Floris Gonggrijp Het stads leven Column Thomas Kuiper Het leven in een Dorp interview Carla van Rijsbergen De verhuizing en verandering. Gemaakt

Nadere informatie

Resultaten Onnodige Zorg

Resultaten Onnodige Zorg Avoord Zorg en Wonen In december 2014 hebben alle extramurale cliënten in zorg de juiste steunkousen en hulpmiddelen die zij nodig hebben om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven. Cliënten die hulp houden

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID

UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID Apeldoorn, 15 oktober 2015 Geachte heer, mevrouw, De gemeente werkt aan beleid voor citymarketing en evenementen. Wij hebben hierover met veel Apeldoornse partijen

Nadere informatie

werkt voor en met bewoners in wijken en buurten

werkt voor en met bewoners in wijken en buurten werkt voor en met bewoners in wijken en buurten Oma Geertje vertelt. 2 Welbions: we werken er allemaal. Wij zijn dé woningcorporatie van Hengelo en verhuren meer dan 13.000 woningen aan in totaal 25.000

Nadere informatie

Provinciale verkiezingen 2019

Provinciale verkiezingen 2019 PF Provinciale Verkiezingen 2019 V000 Provinciale verkiezingen 2019 Bedankt dat u mee wilt doen aan deze vragenlijst over de provinciale verkiezingen. Wij zijn benieuwd hoe u denkt over deze verkiezingen

Nadere informatie

Werken aan onze toekomst!

Werken aan onze toekomst! Samen sterk Werken aan onze toekomst! mijn Dorp 2030 Tubbergen Februari 2017 U en Mijn Dorp 2030 Evaluatie themabijeenkomst Mijn Dorp 2030 Volop aan de gang! Zo ongeveer een jaar geleden zijn we gestart

Nadere informatie

STUDEREN EN ONDERNEMEN

STUDEREN EN ONDERNEMEN STUDEREN EN ONDERNEMEN Essay Topondernemen GRACHELLE ELSKAMP Inhoud Stelling: Ondernemen gaat ten koste van je studie.... 2 Argument voor:... 2 Argument tegen:... 3 Conclusie... 4 Bibliografie... 5 Julien

Nadere informatie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie Zaken voor mannen Verhalen van mannen met epilepsie Introductie Niet alle mannen vinden het prettig om over hun gezondheid te praten. Ieder mens is anders. Elke man met epilepsie ervaart zijn epilepsie

Nadere informatie

De Karrewielen Boerderijnummer: 1657

De Karrewielen Boerderijnummer: 1657 arverslag nuari 2015 - december 2015 De Karrewielen Boerderijnummer: 1657 Kwaliteitssysteem Zorgboerderijen Versie 4.1, maart 2011. Federatie Landbouw en Zorg Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd

Nadere informatie

De zorg moet steeds beter.

De zorg moet steeds beter. De zorg moet steeds beter. De tekst is in Taal voor allemaal. Ons Tweede Thuis heeft afspraken over goede zorg. Jij krijgt zorg. Ons Tweede Thuis geeft de zorg. Een ander woord voor zorg is hulp. Bij wonen.

Nadere informatie

SPOORBOEKJE. Activiteiten met en voor elkaar! Inspiratie, tips en voorbeelden

SPOORBOEKJE. Activiteiten met en voor elkaar! Inspiratie, tips en voorbeelden SPOORBOEKJE Activiteiten met en voor elkaar! Inspiratie, tips en voorbeelden Elke week wandelen we samen. Inmiddels met meer dan twintig mensen. Als het weer te slecht is, doen we binnen een spelletje.

Nadere informatie

Timemanagement Kerngebieden onderscheiden

Timemanagement Kerngebieden onderscheiden Timemanagement Als manager heb je veel verschillende werkzaamheden: je geeft leiding aan je medewerkers, maar je hebt ook je eigen taken. Je hebt met je medewerkers te maken, met andere collega s en afdelingen

Nadere informatie

Preekje - Gezinsdienst. Ik ben de goede herder. Jubilate - 22 april uur. Voorganger: ds. Bert de Wit

Preekje - Gezinsdienst. Ik ben de goede herder. Jubilate - 22 april uur. Voorganger: ds. Bert de Wit Preekje - Gezinsdienst Jubilate - 22 april 2018-10.00 uur Ik ben de goede herder Voorganger: ds. Bert de Wit Schriftlezing: Johannes 10:11-16 (Bijbel in Gewone Taal) Gemeente van onze Heer, Jezus Christus,

Nadere informatie

Case study Radboud Universiteit. Studenten zijn veel beter voorbereid

Case study Radboud Universiteit. Studenten zijn veel beter voorbereid Case study Radboud Universiteit Studenten zijn veel beter voorbereid Beginnen bij het begin Het gat tussen het leren van de theorie en het toepassen in de praktijk was te Het is de basis, maar wel een

Nadere informatie

Plan voor informele zorg in de toekomst. Anders durven zijn en denken

Plan voor informele zorg in de toekomst. Anders durven zijn en denken Plan voor informele zorg in de toekomst Anders durven zijn en denken Ouderen zijn voor veel dorpsbelangenorganisaties een punt van zorg: wat kan dorpsbelangen doen om ouderen een goede oude dag te bieden

Nadere informatie

MOBILISATIE VOOR LANDSCHAP IN VOLLE GANG!

MOBILISATIE VOOR LANDSCHAP IN VOLLE GANG! MOBILISATIE VOOR LANDSCHAP IN VOLLE GANG! Jaarbericht 2014 DESKUNDIG INSPIREREND DAADKRACHTIG ONDERSTEUNEND zorg voor ons landschap MOBILISATIE VOOR LANDSCHAP IN VOLLE GANG! mobiliseert overal in Gelderland

Nadere informatie

Is Haaren ouderenproof? Aanvullingen van ouderen op de DOP s

Is Haaren ouderenproof? Aanvullingen van ouderen op de DOP s Is Haaren ouderenproof? Aanvullingen van ouderen op de DOP s Is Haaren ouderenproof? Aanvullingen van ouderen op de DOP s Drs. Sj. Cox PON Instituut voor advies, onderzoek en ontwikkeling in Noord-Brabant

Nadere informatie

Aan tafel in Overasselt

Aan tafel in Overasselt Aan tafel in Overasselt Dorp in ontwikkeling Overasselt maakte in 2009 een dorpsplan. Tijdens de Inspiratiedag op 3 oktober 2015 kregen we een rondleiding door het dorp om met eigen ogen de resultaten

Nadere informatie

Groep 5 A. De kinderen uit de klas hebben verhalen geschreven over Sinterklaas en zwarte piet. Zwartepiet in Spanje doet alles andersom.

Groep 5 A. De kinderen uit de klas hebben verhalen geschreven over Sinterklaas en zwarte piet. Zwartepiet in Spanje doet alles andersom. Groep 5 A Juffrouw Helma & Juffrouw Monique De kinderen uit de klas hebben verhalen geschreven over Sinterklaas en zwarte piet. Zwarte piet zat pakjes in te pakken. Zwartepiet in Spanje doet alles andersom.

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie