Ontwerp Herendam vastgesteld

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ontwerp Herendam vastgesteld"

Transcriptie

1 Ontwerp Herendam vastgesteld De Herendam wordt in 2013 opgeknapt. Het college van burgemeester en wethouders heeft het definitief ontwerp voor de Herendam op 11 december vastgesteld. Het voorlopig ontwerp voor de Herendam werd gepresenteerd op 7 november De reacties op het voorlopig ontwerp zijn zoveel mogelijk verwerkt in het definitief ontwerp. Het definitief ontwerp en de reacties op het voorlopig ontwerp kunt u raadplegen op de gemeentelijke website via inwoners > openbare ruimte > jaarprogramma openbare ruimte > projecten U kunt het ontwerp ook inzien bij het informatiecentrum van het stadhuis, Slotjesveld 1 in Oosterhout. Groen, bestrating en huisvuilaanbiedplaatsen De bomen in de Herendam zorgen voor wortelopdruk en moeten daarom gerooid worden. Aan de zijde van de oneven nummers komen hiervoor lindes en sierperen terug. Het overige openbaar groen wordt ook opgeknapt. De heesterbeplating wordt vervangen door gras of door nieuwe heesters. De bestrating in de Herendam ligt er door de wortelopdruk slecht bij en wordt daarom hersteld. De voetpaden, parkeervakken en de rijbaan worden opnieuw bestraat. Hiervoor worden zoveel mogelijk bestaande materialen hergebruikt. In de nieuwe situatie komen centrale huisvuilaanbiedplaatsen voor de containers. De locaties daarvan zijn zo bepaald dat de loopafstand voor bewoners niet te groot wordt. Rijbaan wordt versmald De rijbaan wordt vanaf de Domeinweg tot aan huisnummer 100 (kruising Heemraadsdam) versmald van 6.50 meter naar 5.40 meter. Hierdoor ontstaat er aan de zijde van de even huisnummers meer ruimte voor de nieuwe bomen. De rijsnelheid wordt zo ook lager. Parkeren De langsparkeervakken worden behouden. In tegenstelling tot in het voorlopig ontwerp komt er geen parkeren op de rijbaan. Er komen wel meer parkeervakken in de nieuwe situatie. Tussen de trottoirs en de parkeervakken worden looppaadjes in het gras aangelegd.

2 Herendam Vóór Herendam wordt de rijbaan 5.20 meter breed. De parkeervakken blijven gehandhaafd en er komt een haag tussen het trottoir en de parkeervakken. In het park en bij het sportveld worden aanpassingen gedaan aan het groen en de bestrating. Herendam Oostpolderweg Vanaf Herendam 161 tot aan de Oostpolderweg blijft de rijbaan net zo breed als deze nu is. Er wordt één extra parkeervak aangelegd en er komt een drempelplateau bij de kruising met de Prinsendam. Achter de parkeervakken naast appartementencomplex Prinsendam worden de bosschages tussen de bomen verwijderd en vervangen door gras. Weg langs De Rietgors De weg langs basisschool De Rietgors (Willem Dreeslaan 17 tot Herendam 135) wordt éénrichtingsverkeer, net zoals verderop bij de scholen. Voor Willem Dreeslaan 7 tot en met 17 komen aan de zijde van de school schuine parkeervakken met daarachter een trottoir. Er wordt een zebrapad aangelegd bij de Vissersweg voor een veilige oversteek naar de ingang van de basisscholen. Openbare verlichting De openbare verlichting wordt helemaal vernieuwd en op enkele plaatsen verandert de locatie van de masten vanwege aanpassingen aan het wegprofiel. Riolering Op verschillende plekken wordt de riolering aangepakt. De riolering in de Admiraalsdam tussen kruising Herendam en Admiraalsdam 22 wordt vervangen. In de Herendam ter hoogte van huisnummers 117 tot en met 157 wordt het riool hersteld met behulp van een zogenaamde relining methode, waarbij de rioolbuizen van binnenuit opnieuw worden bekleed. Zo worden lekkages verholpen en schades hersteld. In de Herendam - Willem Dreeslaan wordt het riool vervangen in het deel vanaf Herendam 137 tot en met Willem Dreeslaan 17.

3 Planning Naar verwachting worden de werkzaamheden uitgevoerd vanaf mei/juni De werkzaamheden worden in fasen uitgevoerd, om de overlast voor bewoners zoveel mogelijk te beperken. Vóór half maart 2013 worden de bomen al gerooid. De nieuwe bomen worden eind 2013 geplant, als alle bestratingswerkzaamheden klaar zijn. 7 januari start rioolwerkzaamheden Als de weersomstandigheden het toelaten, wordt vanaf maandag 7 januari 2013 gestart met rioleringswerkzaamheden in de Teilingen, Nijenrode en Nemelaer. De werkzaamheden duren naar verwachting tot eind maart Deze werkzaamheden zijn onderdeel van het bouwrijp maken van de voormalige schoollocatie. Werkzaamheden Teilingen en Nijenrode In de week van 7 januari worden er bomen gerooid in de Teilingen en Nijenrode, om hier rioolwerkzaamheden uit te kunnen voeren. In de loop van deze week start de aannemer met de aanleg van een regenwaterriool in de Teilingen in de groenstrook tussen het trottoir en het bouwterrein. Tijdens de werkzaamheden blijft de straat zoveel mogelijk open voor het verkeer. In de week van 21 januari wordt in de Nijenrode gestart met de aanleg van een nieuw riool. Hier worden aansluitend ook werkzaamheden uitgevoerd aan de kabels en leidingen. Tot slot worden er parkeervakken aangelegd. Deze werkzaamheden duren in totaal naar verwachting ongeveer vier weken. Tijdens de afsluiting van de Nijenrode geldt een omleidingsroute via de Strijenstraat - Hoofseweg - Weerdestein. Als de kruising Nijenrode - Weerdestein wordt afgesloten, geldt een omleidingsroute via de Sterkenburg.

4 Werkzaamheden Nemelaer In de Nemelaer wordt de riolering vervangen. Deze werkzaamheden starten pas als de Nijenrode weer open is voor doorgaand verkeer. Naar verwachting is dat half of eind februari De werkzaamheden duren ongeveer drie weken. Tijdens de werkzaamheden is de straat afgesloten voor doorgaand verkeer. De woningen blijven te voet wel bereikbaar. Als de kruising Nemelaer -Weerdestein is afgesloten, geldt een omleidingsroute via Weerdestein - Hoofseweg - Sterkenburg. Bouwkundige opname woningen Bij verschillende woningen waar rioolwerkzaamheden plaatsvinden, gaat het bedrijf Quattro bouwkundige opnamen uitvoeren. Die bewoners hebben inmiddels een brief ontvangen van Quattro. Die opnamen zijn nodig om de huidige staat van de woningen aan de buitenzijde vast te stellen, maar in sommige gevallen ook aan de binnenzijde. Mocht er tijdens de rioolwerkzaamheden schade aan een woning ontstaan die het gevolg is van deze werkzaamheden, dan geldt de opname van Quattro als referentie. Tekeningen De tekeningen van de werkzaamheden kunt u raadplegen op de gemeentelijke website via Inwoners > Openbare ruimte > Jaarprogramma Openbare Ruimte > Projecten WIJZIGINGEN PER 1 JANUARI 2013 IN DE WET WERK EN BIJSTAND ÈN GEMEENTELIJKE RICHTLIJNEN Vanaf 1 januari 2013 worden overtredingen van uitkeringsregels strenger bestraft. De overheid èn het Nederlandse publiek vinden het belangrijk dat uitkeringsgeld alleen terecht komt bij mensen die hier recht op hebben. Informatieplicht De gemeente bepaalt de hoogte van de uitkering op basis van een aantal gegevens welke zij krijgt van de bijstandsgerechtigde. Als deze gegevens onjuist zijn, kan dit het gevolg hebben dat er teveel bijstand wordt uitgekeerd. Volgens de nieuwe regels moet bij overtredingen het teveel ontvangen geld volledig worden terugbetaald. Dit bedrag zal dan worden

5 teruggevorderd en er wordt tevens een boete opgelegd. Het is de verantwoordelijkheid van de bijstandsgerechtigde om wijzigingen in een situatie direct aan de gemeente door te geven. Neem bij twijfel altijd contact op met de gemeente. Zo kunnen een hoop problemen voorkomen worden. Enkele voorbeelden van een gewijzigde situatie: leefsituatie: er gelden andere bedragen voor alleenstaanden, alleenstaande ouders en mensen die gehuwd of samenwonend zijn. Geef wijzigingen daarom altijd door, zodat voorkomen kan worden dat er te veel/te weinig uitkering wordt betaald; betaald werk: alle inkomsten moeten bij de gemeente gemeld worden (ook al is het maar één dag of dagdeel per week); eigen vermogen: de waarde van uw bezittingen (spaargeld, aandelen, auto, sieraden, huis en/of grond (in Nederland en/of in het buitenland) mogen niet boven een bepaald bedrag uitkomen. Boetes worden verhoogd De regels rondom het opleggen van een boete worden aangescherpt. Volgens de nieuwe regels moet bij een overtreding het te veel ontvangen geld (het benadelingsbedrag ) volledig worden terugbetaald. Dit bedrag wordt verhoogd met een boete van 100% van het benadelingsbedrag. Bij herhaling van de overtreding binnen een bepaald termijn wordt de boete 150% van het benadelingsbedrag, waarbij de gemeente tevens de bijstandsuitkering (maximaal) drie maanden kan stopzetten. Overgangsperiode Bij de invoering van bovenstaande regels wordt een overgangsperiode gehanteerd: overtredingen en strafbare feiten begaan vóór 1 januari 2013, vallen onder de regels van het oude recht. overtredingen die begaan zijn vóór 1 januari 2013 en doorgaan na 31 januari 2013, vallen onder de nieuwe regels. in de maand januari 2013 heeft u de gelegenheid om overtredingen uit 2012 of eerder te melden zonder dat u met de nieuwe, strengere regels te maken krijgt.

6 Pensioengerechtigde leeftijd De AOW-leeftijd wordt met één maand verhoogd, wat betekent dat u vanaf één maand na uw geboortedag, recht kunt hebben op AOW (voorbeeld: u wordt 65 jaar op 22 februari u krijgt dan vanaf 22 maart 2013 AOW). Dit betekent dat de uitkering ingevolge de Wet werk en bijstand vanaf 1 januari 2013 doorloopt tot de pensioengerechtigde leeftijd. Maakt u gebruikt van een VUT-regeling of pre-pensioen, dan heeft u hoogstwaarschijnlijk een periode te overbruggen, want de VUT-regeling / het pre-pensioen stopt in principe op de eerste dag van de maand waarin u 65 jaar wordt (voorbeeld: u wordt 65 jaar op 22 februari 2013 VUTregeling/pre-pensioen stopt op 1 februari 2013 u krijgt dan vanaf 22 maart 2013 AOW. De periode die u dan dient te overbruggen loopt van 1 februari 2013 tot 22 maart 2013). Mogelijkheden om deze periode te overbruggen: u kunt de periode opvangen met eigen geld (bijvoorbeeld spaargeld); als u geen geld heeft, kunt u een bijstandsuitkering aanvragen bij uw gemeente; u kunt als voorschot op uw AOW een renteloze lening aanvragen bij de SVB. Deze lening wordt vanaf uw 65e verjaardag betaalbaar gesteld en loopt door tot de dag waarop u uw AOW-leeftijd bereikt. Iedereen die dat wil, kan een lening krijgen, maar vraag uzelf altijd af of een lening echt nodig is. Voor meer informatie hierover zie: Wet huisbezoeken De Wet huisbezoeken treedt in werking, waardoor gemeenten veel meer mogelijkheden hebben om huisbezoeken af te leggen. Belangrijke wijzigingen zijn: gehuwden, alleenstaanden en alleenstaande ouders kunnen (op verzoek) aantonen dat hun woonsituatie daadwerkelijk in overeenstemming is met wat zij opgegeven hebben, dat zij op het aangegeven adres wonen en de kosten met niemand kunnen delen. Het toestaan van een huisbezoek is hiervoor de aangewezen manier;

7 als niet wordt ingestemd met een huisbezoek en men kan de woonsituatie niet op andere wijze aantonen, krijgt de alleenstaande (ouder) een uitkering ter hoogte van maximaal 50% van het minimumloon en bestaat er geen recht op een toeslag. Alleenstaande ouders hebben daarnaast geen recht op de vrijstelling van de arbeidsverplichting; als de klant er op verzoek niet in slaagt zijn leef-/woonsituatie aan te tonen, wordt hun uitkering verlaagd op grond van artikel 26 WWB en de lokale verordening (kostendeling bij gehuwden). Wet kinderopvang De gemeentelijke tegemoetkoming in de kosten van kinderopvang (voor personen die deelnemen aan een traject naar werk, een studie volgen of verplicht een inburgeringcursus volgen) vervalt. Deze tegemoetkoming wordt vanaf 1 januari 2013 bij de kinderopvangtoeslag gevoegd die de Belastingdienst uitbetaalt. Als u in 2013 kinderopvang nodig heeft, moet u voor de totale kosten bij de Belastingdienst een kinderopvangtoeslag aanvragen. Als u een re-integratietraject volgt via de gemeente, dan kan de Belastingdienst daarvan een verklaring vragen. Deze verklaring kunt u opvragen bij de gemeente. Als u een tegemoetkoming in de kinderopvang ontvangt op grond van een sociaal medische indicatie, dan verandert er per 1 januari 2013 niets. Deze tegemoetkoming blijft de gemeente uitvoeren. Eigen bijdrage rechtsbijstand Als u vanaf 1 januari 2013 juridische hulp (= rechtsbijstand) nodig heeft, dient u zich eerst bij het Juridisch Loket te melden om aanspraak te maken op een verlaging van de eigen bijdrage. Het Juridisch Loket stelt een diagnosedocument op, waarmee u naar een advocaat wordt verwezen. Als u dat niet doet, een minimum inkomen heeft èn voor de eigen bijdrage bijzondere bijstand aanvraagt, kan het zijn dat de gemeente niet de volledige eigen bijdrage vergoedt. Vragen Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neemt u dan gerust contact op met de afdeling ISC van de gemeente via telefoonnummer De openingstijden vindt u op onze website

8 Op de volgende websites vindt u nog meer en uitgebreidere informatie over het bovenstaande: inschakelen Wij wijzen u er op dat dit artikel strikt van informatieve aard is. Aan hetgeen in dit artikel staat, kunnen geen rechten worden ontleend. Vooraankondiging ONO 2013 Oosterhouts Netwerk Overleg voor professionals die met en voor kinderen en jongeren werken. Thema: Korte lontjes Spreker: De heer H. Kaldenbach Na een korte pauze is het ONO weer teug. Dit jaar is er gekozen voor de interactieve workshop Korte lontjes gegeven door de heer Hans Kaldenbach. Hoe gaan we om met de soms agressieve bejegening van kinderen, jongeren en hun ouders. Waarom gebeurt dit? Hebben we er invloed op? Of hebben we allemaal een kort lontje? Met al deze vragen en meer ontmoeten we elkaar bij het ONO.

9 Datum: 14 maart 2013 Tijd: inloop uur Locatie: Dorpshuis Den Brink, Den Hout Voor meer informatie of aanmelden Voor meer informatie of aanmelden, kunt u een sturen naar Sandra den Ridder, adres s.den.ridder@oosterhout.nl (graag bij aanmelden ook uw organisatie vermelden) Uitnodiging voor nieuwjaarsbijeenkomst gemeentebestuur Heeft u dat nu ook? Dat opgejaagde gevoel als u zich opeens realiseert dat het einde van het jaar nadert? Sinterklaas heeft zijn hielen nog niet gelicht of de kerstboom moet alweer gehaald worden. Wat doen we met de Kerst? Blijven we thuis of gaan we uit eten? En wanneer zien we dan opa en oma? Vlak daarna komt Oudjaar. Alweer een moment voor leuke dingen, die wel allemaal geregeld moeten worden. Aan de andere kant ook een tijd van terugblikken op het afgelopen jaar. Zijn de verwachtingen die u had voor 2012 uitgekomen? En hoe zit het met de goede voornemens; wat is daarvan terecht gekomen? Zijn er bijzondere dingen gebeurd of waren er verdrietige momenten? Een moment van bezinning is tijdens Oudjaar op zijn plaats. Maar dan komt 1 januari. Nieuwjaar. Symbolisch een nieuw begin. Een nieuwe start. Traditioneel staan we daar met z n allen bij stil. Door elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen. Thuis op de bank na de oudejaarsconference en de klok op televisie; op het feest, waar met vrienden het nieuwe jaar wordt ingeluid; of op een nieuwjaarsbijeenkomst. Het gemeentebestuur hecht aan de traditie van het elkaar nieuwjaar wensen. Vandaar dat er op woensdag 2 januari 2013 van tot uur een nieuwjaarsontmoeting wordt gehouden in de hal van het stadhuis. Burgemeester en wethouders hopen dat veel Oosterhouters de weg weten te vinden naar deze traditionele nieuwjaarsbijeenkomst.

10 Parkeren via de mobiele telefoon Vanaf 7 januari bel- en sms parkeren in Oosterhout De gemeente gaat bel- en sms parkeren invoeren in het centrum van Oosterhout. Met bel- en sms parkeren betalen bezoekers alleen voor de tijd die ze daadwerkelijk geparkeerd hebben en lopen ze niet het risico op een parkeerbon. Vanaf maandag 7 januari kunnen bezoekers bel- en sms parkeren. Daarvoor moeten zij zich wel eerst aanmelden bij een provider. Aanmelden bij een provider Bij bel- en sms parkeren belt of sms t de bezoeker het zonenummer van de parkeerplaats door aan een provider. De provider houdt bij waar de bezoeker geparkeerd staat en voor welk tarief. Bij terugkomst neemt de bezoeker weer contact op met de provider. Om gebruik te kunnen maken van deze mogelijkheid moeten bezoekers zich eerst aanmelden bij een provider naar keuze. Dat kan bij Parkmobile (Parkline), Yellowbrick, MyOrder, SMS Parking of Sunhill (Duitse provider). Meer informatie over de tarieven en voorwaarden is terug te vinden op de websites van deze providers: Het bel- en sms parkeren wordt ingevoerd op alle betaalde parkeerplaatsen op straat in het centrum van Oosterhout. Naast bel- en sms parkeren blijft het ook mogelijk om contant, met pin of chip te betalen bij parkeerautomaten. Vanaf maandag 7 januari kunnen bezoekers bel- en sms parkeren. Openingstijden stadhuis op 31 december Op 31 december is het stadhuis van Oosterhout, te Slotjesveld 1, geopend van tot uur. Op deze dag kunt u tot uur terecht bij de balies in de publiekshal en de gemeente bereiken via telefoonnummer

11 Nominatie kandidaten sportprijzen 2012 Sportgala in Theater de Bussel Op maandag 25 maart 2013 vindt in het Theater de Bussel het jaarlijkse Sportgala plaats. Tijdens dit gala worden de Oosterhoutse sportvrouw, sportman, sportploeg en de winnaar van de algemene sportprijs van 2012 bekend gemaakt en op passende wijze gehuldigd. Tot uiterlijk 12 januari 2013 kunnen kandidaten worden voorgedragen. Deze uitnodiging geldt met name voor verenigingen die geen schrijven hebben ontvangen van de gemeente Oosterhout en voor sporters die wel in Oosterhout wonen, maar lid zijn van een vereniging buiten Oosterhout. Sportprijzen Een door het college van burgemeester en wethouders benoemde nominatiecommissie doet de voorselectie en draagt de kandidaten voor de sportprijzen aan het college voor. Tijdens het Sportgala worden een viertal prijzen uitgereikt: de Oosterhoutse sportvrouw van het jaar, de Oosterhoutse sportman van het jaar, de Oosterhoutse sportploeg van het jaar en de algemene sportprijs van de gemeente Oosterhout. De algemene sportprijs is bedoeld voor een Oosterhouter die op bijzondere wijze een bijdrage levert of heeft geleverd aan de sportstimulering in Oosterhout. Selectiecriteria Door de nominatiecommissie worden verschillende selectiecriteria gehanteerd voor individuele- en teamkampioenen. Selectiecriteria individuele kampioenen: Kandidaten dienen lid te zijn van een sportvereniging die via een sportbond is aangesloten bij de Nederlandse sportfederatie. Kandidaten dienen woonachtig te zijn in de gemeente Oosterhout. Het kampioenschap bij de senioren moet zijn behaald op ten minste het hoogste niveau waarop de betreffende sportvereniging haar sport beoefent. Het kampioenschap bij de junioren moet op provinciaal/gewestelijk niveau zijn behaald in ten minste de hoogst bereikbare klasse van een leeftijdscategorie. De prestatie van de genomineerden dient uitstraling te hebben voor de gemeente Oosterhout.

12 Selectiecriteria teamkampioenen: Het team dient deel uit te maken van een Oosterhoutse sportvereniging die via een sportbond is aangesloten bij de Nederlandse sportfederatie. Het kampioenschap dient op ten minste provinciaal/gewestelijk niveau te zijn behaald. Per vereniging kan er 1 damesteam, 1 meisjesteam, 1 herenteam, 1 jongensteam en 1 gemengd team genomineerd worden. Kandidaten nomineren Tot uiterlijk 12 januari 2013 kunnen kandidaten kenbaar worden gemaakt middels: a. het nominatieformulier 2012 dat u kunt vinden op de website b. opvragen van een nominatieformulier via adres nominatiecommissie.oosterhout@kpnmail.nl Het nominatieformulier kunt u (digitaal) ingevuld terugmailen. De voorkeur van de commissie gaat uit naar de opgave van kandidaten door het nominatieformulier ingevuld terug te mailen. De opgave kan ook schriftelijk gebeuren maar dan wel middels het vastgestelde nominatieformulier 2012, dat verkrijgbaar is bij de secretaris van de nominatiecommissie. Postadres: Nominatiecommissie sportprijzen gemeente Oosterhout, Lisztstraat 17, 4904 ME Oosterhout. De secretaris van de nominatiecommissie, de heer Hans Janssen, is bereikbaar via telefoonnummer (0162) of Seniorenpas vervalt per 1 januari 2013 Per 1 januari 2013 vervalt de seniorenkorting voor het deeltaxivervoer. West-Brabant is de enige regio in de provincie die een kortingstarief voor senioren kent. De provincie Noord-Brabant wil dat er in het gehele gebied dezelfde regels gelden en uitgevoerd worden. Daarbij komt het deeltaxi-kortingstarief voor senioren ook te vervallen omdat het openbaar busvervoer steeds bruikbaarder wordt.

13 65-plussers kunnen namelijk zonder seniorenpas ook voordeliger met de Brabantse bussen reizen. De leeftijdskorting bedraagt 34% en als men in de daluren reist, kan de korting oplopen tot wel 60%. Personen die in het bezit zijn van een seniorenpas, kunnen deze pas ook na 1 januari 2013 blijven gebruiken. Zij betalen dan wel automatisch het normale tarief (dit is op dit moment 1,80 per strip). Aan uw pasnummer kunt u zelf aflezen of u een seniorenpas heeft. Als het 4e cijfer van uw pasnummer een 2 is, dan heeft u een seniorenpas (bijvoorbeeld ). Voor mensen, ongeacht hun leeftijd, die vanuit de Wmo recht hebben op deeltaxivervoer, blijft het tarief ongewijzigd.

Uitnodiging voor nieuwjaarsbijeenkomst gemeentebestuur

Uitnodiging voor nieuwjaarsbijeenkomst gemeentebestuur Uitnodiging voor nieuwjaarsbijeenkomst gemeentebestuur Heeft u dat nu ook? Dat opgejaagde gevoel als u zich opeens realiseert dat het einde van het jaar nadert? Sinterklaas heeft zijn hielen nog niet gelicht

Nadere informatie

WIJZIGINGEN SINDS 1 JANUARI 2013 IN DE WET WERK EN BIJSTAND ÈN GEMEENTELIJKE RICHTLIJNEN

WIJZIGINGEN SINDS 1 JANUARI 2013 IN DE WET WERK EN BIJSTAND ÈN GEMEENTELIJKE RICHTLIJNEN WIJZIGINGEN SINDS 1 JANUARI 2013 IN DE WET WERK EN BIJSTAND ÈN GEMEENTELIJKE RICHTLIJNEN Sinds 1 januari 2013 worden overtredingen van uitkeringsregels strenger bestraft. De overheid èn het Nederlandse

Nadere informatie

Gemeenten geen partij bij landelijke incasso-actie

Gemeenten geen partij bij landelijke incasso-actie Gemeenten geen partij bij landelijke incasso-actie Diverse gemeenten zijn door burgers benaderd over een incasso voor Gemeentelijke heffing 2013. Het gaat hier om incasso s die niet in opdracht van de

Nadere informatie

Lever vanaf 17 december uw oude matras gratis in bij de milieustraat

Lever vanaf 17 december uw oude matras gratis in bij de milieustraat Lever vanaf 17 december uw oude matras gratis in bij de milieustraat Gemeente Oosterhout laat matrassen recyclen Jaarlijks worden er in Nederland 1,2 miljoen matrassen afgedankt. Deze belanden, voornamelijk

Nadere informatie

Buurtpreventie starten?

Buurtpreventie starten? Buurtpreventie starten? Twee buurten in Oosterheide hebben een buurtpreventieteam opgericht; de Componistenbuurt en sinds kort ook de Warande en omstreken. In beide buurten staan borden die duidelijk maken

Nadere informatie

Burgemeester Huijbregts-Schiedonlaan bijna klaar

Burgemeester Huijbregts-Schiedonlaan bijna klaar Burgemeester Huijbregts-Schiedonlaan bijna klaar De Burgemeester Huijbregts-Schiedonlaan is bijna klaar. De komende 2 maanden worden de laatste werkzaamheden uitgevoerd. De bermen worden afgewerkt, er

Nadere informatie

Uitnodiging voor nieuwjaarsbijeenkomst gemeentebestuur

Uitnodiging voor nieuwjaarsbijeenkomst gemeentebestuur Uitnodiging voor nieuwjaarsbijeenkomst gemeentebestuur Heeft u dat nu ook? Dat opgejaagde gevoel als u zich opeens realiseert dat het einde van het jaar nadert? Sinterklaas heeft zijn hielen nog niet gelicht

Nadere informatie

Wijzigingen in arbeidsvoorwaarden (CAR-UWO)

Wijzigingen in arbeidsvoorwaarden (CAR-UWO) Wijzigingen in arbeidsvoorwaarden (CAR-UWO) Met ingang van 1 januari 2011 zal er één sector-cao Ambulancezorg van toepassing zijn. Tot op heden kent de ambulancesector in Nederland nog verschillende cao

Nadere informatie

Betalen voor parkeren via mobiele telefoon. Bel- en sms parkeren in Oosterhout

Betalen voor parkeren via mobiele telefoon. Bel- en sms parkeren in Oosterhout Betalen voor parkeren via mobiele telefoon Bel- en sms parkeren in Oosterhout Bezoekers van het Oosterhoutse centrum kunnen betalen voor parkeren via de mobiele telefoon. Met bel- en sms parkeren betalen

Nadere informatie

Collectieve zorgverzekering voor minima

Collectieve zorgverzekering voor minima Uw zorgverzekering voor 2012 Iedereen in Nederland is verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Bij een zorgverzekering kunt u zelf kiezen welke zorgkosten u wilt verzekeren. Deze keuze hangt af van

Nadere informatie

Wanneer kan ik overstappen van zorgverzekeraar?

Wanneer kan ik overstappen van zorgverzekeraar? Uw zorgverzekering voor 2012 Iedereen in Nederland is verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Bij een zorgverzekering kunt u zelf kiezen welke zorgkosten u wilt verzekeren. Deze keuze hangt af van

Nadere informatie

Intensieve controles op verlichting in regio Breda Ik wil je zien

Intensieve controles op verlichting in regio Breda Ik wil je zien Intensieve controles op verlichting in regio Breda Ik wil je zien Onder het motto Ik wil je zien zal de politie in de regio Breda de komende maanden intensief controleren op het juiste gebruik van fietsverlichting.

Nadere informatie

Uitnodiging Meet & Greet Samen voor de jeugd

Uitnodiging Meet & Greet Samen voor de jeugd Uitnodiging Meet & Greet Samen voor de jeugd Op dinsdag 23 februari vindt in het NAC Stadion de Meet & Greet Samen voor de Jeugd plaats. Professionals, vrijwilligers en ervaringsdeskundigen uit het jeugdwerkveld

Nadere informatie

Tips voor een veilige kerst De gemeente Oosterhout en Brandweer Midden-en West-Brabant willen u de volgende tips meegeven:

Tips voor een veilige kerst De gemeente Oosterhout en Brandweer Midden-en West-Brabant willen u de volgende tips meegeven: Stille nacht, (brand)veilige nacht De gemeente Oosterhout vraagt haar inwoners om voor en tijdens de kerstdagen verstandig om te gaan met kerstmateriaal. Zorgen voor een brandveilige woon- en leefomgeving

Nadere informatie

Let op! Er zijn meer inkomsten die meetellen. Wilt u precies weten hoe het zit? Neem dan contact met ons op.

Let op! Er zijn meer inkomsten die meetellen. Wilt u precies weten hoe het zit? Neem dan contact met ons op. NIEUWSBRIEF IGSD september 2013 In dit nummer In deze nieuwsbrief komen de volgende onderwerpen aan de orde: 1. Bijverdienen en een bijstandsuitkering 2. De hoogte van uw uitkering is veranderd per 1 juli

Nadere informatie

Van 16.30 tot 18.30 uur. Maandag 4 januari nieuwjaarsbijeenkomst stadhuis

Van 16.30 tot 18.30 uur. Maandag 4 januari nieuwjaarsbijeenkomst stadhuis Van 16.30 tot 18.30 uur Maandag 4 januari nieuwjaarsbijeenkomst stadhuis Burgemeester en wethouders willen u graag een gezond en gelukkig Nieuwjaar wensen. U bent van harte welkom bij de nieuwjaarsbijeenkomst

Nadere informatie

Start werkzaamheden Beneluxweg Zuid

Start werkzaamheden Beneluxweg Zuid Start werkzaamheden Beneluxweg Zuid In de week van 5 december 2011 zal gestart worden met het bouwrijp maken van de locatie Beneluxweg Zuid (het terrein tussen de Beneluxweg, de A27, de moskee Almohsinin

Nadere informatie

Bibliotheek van de toekomst in Oosterhout

Bibliotheek van de toekomst in Oosterhout Bibliotheek van de toekomst in Oosterhout Een bibliotheek met een sterke ontmoetingsfunctie in het centrum en in de activiteitencentra in Dommelbergen en Oosterheide. Dat is in een notendop het voorstel

Nadere informatie

Afval scheiden. Rondleiding op de milieustraat

Afval scheiden. Rondleiding op de milieustraat Afval scheiden Rondleiding op de milieustraat Het MEK (Stichting Milieu Educatie en Kinderboerderij) en de gemeente Oosterhout zetten zich samen in om kinderen, maar ook andere Oosterhouters bewust te

Nadere informatie

Tijdelijke verkeersmaatregelen en omleidingen bij Oosterhout-Zuid Tijdens de werkzaamheden worden enkele rijstroken afgezet.

Tijdelijke verkeersmaatregelen en omleidingen bij Oosterhout-Zuid Tijdens de werkzaamheden worden enkele rijstroken afgezet. Eind augustus werkzaamheden viaduct A27 Vijf Eiken Op zaterdag 27 en zondag 28 augustus vinden er van ca. 7.00 uur tot ongeveer 19.00 uur werkzaamheden plaats onder het viaduct Vijf Eiken bij de afrit

Nadere informatie

Nieuwsbrief Schoener 17 & Schoener 26 t/m 36

Nieuwsbrief Schoener 17 & Schoener 26 t/m 36 Nieuwsbrief Schoener 17 & Schoener 26 t/m 36 Uitnodiging inloopbijeenkomst voor het voorlopig ontwerp Gemeente Lelystad heeft het voorlopig ontwerp voor de onderhoudswerkzaamheden in uw wijk gereed. Het

Nadere informatie

Aanvraag individuele inkomenstoeslag 2019 Werk en inkomen

Aanvraag individuele inkomenstoeslag 2019 Werk en inkomen Ontvangen op WP Aanvraag individuele inkomenstoeslag 2019 Werk en inkomen Wat is een Individuele inkomenstoeslag? De individuele inkomenstoeslag is een geldbedrag dat u kunt ontvangen als u tenminste drie

Nadere informatie

Aanvraag individuele inkomenstoeslag 2019 Werk en inkomen

Aanvraag individuele inkomenstoeslag 2019 Werk en inkomen Aanvraag individuele inkomenstoeslag 2019 Werk en inkomen Wat is een Individuele inkomenstoeslag? De individuele inkomenstoeslag is een geldbedrag dat u kunt ontvangen als u tenminste drie jaar van een

Nadere informatie

Voorbereidende werkzaamheden Als voorbereiding op het project zijn de bomen langs de Venloseweg inmiddels gekapt en zijn er diverse kabels verlegd.

Voorbereidende werkzaamheden Als voorbereiding op het project zijn de bomen langs de Venloseweg inmiddels gekapt en zijn er diverse kabels verlegd. Kenmerk: Onderwerp: VP-279316-BR02 Start werkzaamheden Erp, 2 mei 2016 Geachte bewoner, Zoals reeds aangekondigd voert aannemersbedrijf Vissers Ploegmakers bv uit Erp het project Rioolverzwaring Venloseweg

Nadere informatie

Hoe warmpjes zit u erbij deze winter? Bespaar op uw energierekening met het loket Steek energie in je huis

Hoe warmpjes zit u erbij deze winter? Bespaar op uw energierekening met het loket Steek energie in je huis Hoe warmpjes zit u erbij deze winter? Bespaar op uw energierekening met het loket Steek energie in je huis Het regioloket Steek energie in je huis informeert inwoners van tien gemeenten in West- Brabant

Nadere informatie

Aanvraag individuele inkomenstoeslag 2019

Aanvraag individuele inkomenstoeslag 2019 Aanvraag individuele inkomenstoeslag 2019 Wat is een Individuele inkomenstoeslag? De individuele inkomenstoeslag is een geldbedrag dat u kunt ontvangen als u tenminste drie ar van een minimuminkomen leeft.

Nadere informatie

Brabant Water spoelt leidingnet Oosterhout schoon

Brabant Water spoelt leidingnet Oosterhout schoon Brabant Water spoelt leidingnet Oosterhout schoon Door de waterleidingen regelmatig schoon te maken, kan het drinkwater schoon en vers worden gehouden. Brabant Water zal daarom van 1 oktober tot 16 november

Nadere informatie

PARTICIPATIEWET. Maar nu.wat verandert er allemaal??

PARTICIPATIEWET. Maar nu.wat verandert er allemaal?? PARTICIPATIEWET Inleiding Iedereen die kan werken, maar het op de arbeidsmarkt zonder steuntje in de rug niet redt, valt vanaf 1 januari 2015 onder de Participatiewet. De Participatiewet is er namelijk

Nadere informatie

Heeft u een andere vraag? Neemt u dan contact op met onze medewerkers van het Klant Contact Centrum.

Heeft u een andere vraag? Neemt u dan contact op met onze medewerkers van het Klant Contact Centrum. Informatiekrant U ontvangt een uitkering van Orionis Walcheren. Tot en met mei 2018 was u van ons gewend dat wij elke maand een nieuwsbrief uitgaven. Door verschillende redenen is deze nieuwsbrief al een

Nadere informatie

Voorkom problemen, houd u aan de regels!

Voorkom problemen, houd u aan de regels! Voorkom problemen, houd u aan de regels! Vanaf 1 januari 2013 worden overtredingen van de uitkeringsregels strenger bestraft. De overheid en het Nederlandse publiek vinden het belangrijk dat geld dat bestemd

Nadere informatie

Actualiteit en Achtergrond

Actualiteit en Achtergrond Actualiteit en Achtergrond Partnertoeslag AOW 2015 1. Inleiding In 1996 besloot de toenmalige regering om de partnertoeslag in de AOW per 1 januari 2015 te laten vervallen. Nu is het zo dat iedereen die

Nadere informatie

De 30 kilometer acties worden mede mogelijk gemaakt door subsidie van de provincie Noord-Brabant.

De 30 kilometer acties worden mede mogelijk gemaakt door subsidie van de provincie Noord-Brabant. 30 kilometer zones: draag bij aan een veilige wijk! De gemeente Oosterhout zet zich samen met Veilig Verkeer Nederland en verschillende actieve inwoners in voor de verkeersveiligheid in Oosterhoutse wijken.

Nadere informatie

Wat moet ik weten over BIJSTAND

Wat moet ik weten over BIJSTAND Wat moet ik weten over BIJSTAND 1 INHOUDSOPGAVE HOE VRAAGT U EEN UITKERING AAN? 3 WANNEER HEEFT U RECHT OP BIJSTAND? 3 HOE HOOG IS UW UITKERING? 3 WAT BEN IK VERPLICHT? 5 INLICHTINGENVERPLICHTING 7 DE

Nadere informatie

Wet werk en bijstand. Zo snel mogelijk weer aan het werk

Wet werk en bijstand. Zo snel mogelijk weer aan het werk Wet werk en bijstand Zo snel mogelijk weer aan het werk Wet werk en bijstand Iedere Nederlander moet zelf in zijn levensonderhoud voorzien. Lukt u dat niet én zijn er geen andere voorzieningen, dan helpt

Nadere informatie

Nieuwsbrief Karveel 37, 43 en 44

Nieuwsbrief Karveel 37, 43 en 44 Nieuwsbrief Karveel 37, 43 en 44 Informatie over het definitief ontwerp Met deze nieuwsbrief informeren wij u over het definitief ontwerp voor Karveel 37, 43 en 44. Op de informatiebijeenkomst van 29 november

Nadere informatie

Verblijf in het buitenland met een bijstandsuitkering

Verblijf in het buitenland met een bijstandsuitkering Verblijf in het buitenland met een bijstandsuitkering Als u een bijstandsuitkering ontvangt, kan u een bepaalde periode met behoud van uitkering in het buitenland verblijven. Aan deze periode is door de

Nadere informatie

Nieuwsbrief Karveel 37, 43 en 44

Nieuwsbrief Karveel 37, 43 en 44 Nieuwsbrief Karveel 37, 43 en 44 Uitnodiging inloopbijeenkomst voor het voorlopig ontwerp Voor u ligt de nieuwsbrief over het voorlopig ontwerp voor de onderhoudswerkzaamheden die we in uw wijk gaan uitvoeren.

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER 2014 Langdurigheidstoeslag (LDT)

AANVRAAGFORMULIER 2014 Langdurigheidstoeslag (LDT) AANVRAAGFORMULIER 2014 Langdurigheidstoeslag (LDT) Wat is de langdurigheidstoeslag? Als u langdurig van een laag inkomen (1% van het wettelijk minimumloon) moet rondkomen, kunt u de langdurigheidstoeslag

Nadere informatie

Dat energiebesparende maatregelen niet allemaal duur hoeven te zijn, leest u hieronder.

Dat energiebesparende maatregelen niet allemaal duur hoeven te zijn, leest u hieronder. Tien tips om de winter energiezuinig door te komen Het regioloket Steek energie in je huis informeert inwoners van tien gemeenten in West-Brabant over de mogelijkheden voor verlaging van het energieverbruik

Nadere informatie

Wijziging opvragen bouwvergunningen

Wijziging opvragen bouwvergunningen Wijziging opvragen bouwvergunningen Een deel van het gemeentelijk bouwarchief wordt op 5 maart overgebracht naar het Regionaal Archief Tilburg (RAT). Het gaat hier om de dossiers van 1947 tot en met 1990.

Nadere informatie

Aanvraagformulier Individuele inkomenstoeslag

Aanvraagformulier Individuele inkomenstoeslag Aanvraagformulier Individuele inkomenstoeslag Voorwaarden en verklaring * U dient zich te legitimeren met een geldig paspoort of ID-kaart. * U dient de in Bijlage 1 opgenomen bewijsstukken mee te sturen

Nadere informatie

Wet werk en bijstand. Wanneer hebt u recht op bijstand? Hoe vraagt u een bijstandsuitkering aan?

Wet werk en bijstand. Wanneer hebt u recht op bijstand? Hoe vraagt u een bijstandsuitkering aan? Iedereen moet zoveel mogelijk in zijn eigen levensonderhoud voorzien met werken. Lukt dit niet, dan helpt de overheid u met werk zoeken. Zolang u geen werk hebt gevonden ontvangt u bijstand, via de Wet

Nadere informatie

Toelichting op Wijzigingsformulier

Toelichting op Wijzigingsformulier Toelichting op Wijzigingsformulier U ontvangt van ons een uitkering. Eén van de verplichtingen voor behoud van deze uitkering is dat u wijzigingen aan ons doorgeeft. Wijzigingen doorgeven Als er iets wijzigt

Nadere informatie

Wat zijn de voorwaarden?

Wat zijn de voorwaarden? ii Minimaregelingen Woont u in Nunspeet en hebt u een laag inkomen? Dan is het goed om te weten dat er regelingen zijn om u financieel te ondersteunen. In deze folder staan alle regelingen van de gemeente.

Nadere informatie

Inkomensondersteunende maatregelen

Inkomensondersteunende maatregelen Inkomensondersteunende maatregelen Voor wie Wanneer u moeite heeft om iedere maand rond te komen, kunt u ondersteund worden door de gemeente waar u staat ingeschreven. U kunt dan een beroep doen op de

Nadere informatie

Wet werk en bijstand. Zo snel mogelijk weer aan het werk

Wet werk en bijstand. Zo snel mogelijk weer aan het werk Wet werk en bijstand Zo snel mogelijk weer aan het werk Wet werk en bijstand Inhoudsopgave Wanneer hebt u recht op bijstand? 3 Hoe vraagt u een bijstandsuitkering aan? 4 Hoe hoog is uw bijstandsuitkering?

Nadere informatie

Aanvraagformulier Declaratiefonds 2016 Gemeenten Borsele, Goes, Kapelle en Reimerswaal

Aanvraagformulier Declaratiefonds 2016 Gemeenten Borsele, Goes, Kapelle en Reimerswaal Aanvraagformulier Declaratiefonds 2016 Gemeenten Borsele, Goes, Kapelle en Reimerswaal Datum ontvangst Cliëntnummer Werkproces 1. Uw gegevens Aanvrager Partner Burgerservicenummer : Voorletters en naam

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF IGSD. September 2014. In dit nummer. Westerveld

NIEUWSBRIEF IGSD. September 2014. In dit nummer. Westerveld NIEUWSBRIEF IGSD September 2014 In dit nummer In deze nieuwsbrief komen de volgende onderwerpen aan de orde: 1. Veranderingen in Wet werk en bijstand, IOAW en IOAZ 2. Kostendelersnorm Participatiewet 3.

Nadere informatie

Hulp bij het huishouden

Hulp bij het huishouden Hulp bij het huishouden Hulp bij het huishouden Kost het u vanwege beperkingen door ziekte, handicap of ouderdom steeds meer moeite om uw woning schoon te maken? Dan kunt u bij de gemeente via de Wet maatschappelijke

Nadere informatie

Voorwoord. Inhoudsopgave. Werk Informatie voor werkgevers 2

Voorwoord. Inhoudsopgave. Werk Informatie voor werkgevers 2 Mei 2014 Voorwoord In deze tweede digitale nieuwsbrief weer volop nieuws. Zo kunt u lezen over WeHelpen.nl; een nieuwe, laagdrempelige manier om hulp aan te bieden en te ontvangen. Zo kan iedereen een

Nadere informatie

Bijzondere bijstand Wat is het? Voor wie is het? Wat zijn de voorwaarden? Waar kan ik het aanvragen?

Bijzondere bijstand Wat is het? Voor wie is het? Wat zijn de voorwaarden? Waar kan ik het aanvragen? Bijzondere bijstand Wat is het? Heeft u bijzondere kosten die u zelf niet kunt betalen en die u nergens anders vergoed kunt krijgen? Dan kunt u bij de gemeente Almelo bijzondere bijstand aanvragen. Voor

Nadere informatie

Minimaregelingen 2019

Minimaregelingen 2019 Minimaregelingen 2019 Als u een laag inkomen heeft, blijft er vaak weinig geld over voor leuke dingen zoals een schoolreisje, lidmaatschap van een (sport)club of theater bezoek. De gemeente vindt het belangrijk

Nadere informatie

Gemeente Uitgeest Afdeling Publiekszaken individuele inkomenstoeslag 2019 Middelweg EG Uitgeest Telefoonnummer:

Gemeente Uitgeest Afdeling Publiekszaken individuele inkomenstoeslag 2019 Middelweg EG Uitgeest Telefoonnummer: Aanvraagformulier Gemeente Uitgeest Afdeling Publiekszaken individuele inkomenstoeslag 2019 Middelweg 28 1911 EG Uitgeest Telefoonnummer: 0251-361111 Wat is een Individuele inkomenstoeslag? De individuele

Nadere informatie

ALSMEDE DE STANDPUNTEN VAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS HIEROP

ALSMEDE DE STANDPUNTEN VAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS HIEROP EINDVERSLAG VAN DE INSPRAAKPERIODE MET DAARIN OPGENOMEN DE INSPRAAK- REACTIES M.B.T. DE ONDERHOUDSWERKZAAMHEDEN IN DE MOESKES, NAMENSTRAAT, VLAANDERENSTRAAT en LUXEMBURGSTRAAT ALSMEDE DE STANDPUNTEN VAN

Nadere informatie

BELEIDSREGEL GEMEENTELIJKE TEGEMOETKOMING (KOA-kopje) IN DE KOSTEN KINDEROPVANG 2013 GEMEENTE MENTERWOLDE

BELEIDSREGEL GEMEENTELIJKE TEGEMOETKOMING (KOA-kopje) IN DE KOSTEN KINDEROPVANG 2013 GEMEENTE MENTERWOLDE BELEIDSREGEL GEMEENTELIJKE TEGEMOETKOMING (KOA-kopje) IN DE KOSTEN KINDEROPVANG 2013 GEMEENTE MENTERWOLDE HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Begripsbepalingen 1. Alle begrippen die in deze beleidsregel

Nadere informatie

Aanvraag individuele inkomenstoeslag 2018

Aanvraag individuele inkomenstoeslag 2018 Aanvraag individuele inkomenstoeslag 2018 Wat is een Individuele inkomenstoeslag? De individuele inkomenstoeslag is een geldbedrag dat u kunt ontvangen als u tenminste drie ar van een minimuminkomen leeft.

Nadere informatie

TOESLAGENVERORDENING WET WERK EN BIJSTAND 2012

TOESLAGENVERORDENING WET WERK EN BIJSTAND 2012 TOESLAGENVERORDENING WET WERK EN BIJSTAND 2012 De raad van de gemeente Losser; - gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Losser, - gelet op artikel 8, eerste

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 7 maart 2013, nr. 13.04.12;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 7 maart 2013, nr. 13.04.12; Nr. 12A De raad van de gemeente Marum; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 7 maart 2013, nr. 13.04.12; gelet op artikel 8 eerste lid, onderdeel c en artikel 30 van de Wet werk en bijstand;

Nadere informatie

Kindpakket voor kinderen uit een gezin met een laag inkomen (januari 2018)

Kindpakket voor kinderen uit een gezin met een laag inkomen (januari 2018) Kindpakket voor kinderen uit een gezin met een laag inkomen (januari 2018) In bepaalde gevallen kunnen kinderen uit een gezin met een laag inkomen bepaalde kosten om mee te doen vergoed krijgen. Het gaat

Nadere informatie

Toelichting op Wijzigingsformulier

Toelichting op Wijzigingsformulier Toelichting op Wijzigingsformulier U ontvangt van ons een uitkering. Eén van de verplichtingen voor behoud van deze uitkering is dat u wijzigingen aan ons doorgeeft. Wijzigingen doorgeven Als er iets wijzigt

Nadere informatie

Stand van zaken werkzaamheden

Stand van zaken werkzaamheden Nummer 22 - april 2014 Met de nieuwsbrief Kersenbaan houden wij u op de hoogte over de aanleg van de Kersenbaan. In deze editie leest u meer over de stand van zaken van de werkzaamheden, de bouwvergunningaanvraag

Nadere informatie

Kindpakket voor kinderen uit een gezin met een laag inkomen (september 2017)

Kindpakket voor kinderen uit een gezin met een laag inkomen (september 2017) Kindpakket voor kinderen uit een gezin met een laag inkomen (september 2017) In bepaalde gevallen kunnen kinderen uit een gezin met een laag inkomen bepaalde kosten om mee te doen vergoed krijgen. Het

Nadere informatie

Misverstand #2 over de Wmo 2015

Misverstand #2 over de Wmo 2015 Jeugd, zorg en werk Informatie over de drie transities Per 1 januari 2015 is de gemeente Oosterhout verantwoordelijk voor (bijna) alle ondersteuning op het gebied van werk en inkomen, zorg en welzijn en

Nadere informatie

Tarievenoverzicht 2017 Locaties in de gemeente Sliedrecht 2017 (voorheen SKA)

Tarievenoverzicht 2017 Locaties in de gemeente Sliedrecht 2017 (voorheen SKA) Tarievenoverzicht 2017 Locaties in de gemeente Sliedrecht 2017 (voorheen SKA) De tarieven in onderstaande tabellen zijn brutokosten. Wat de daadwerkelijke kosten voor u zijn is afhankelijk van uw (gezamenlijk)

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief

Raadsinformatiebrief Raadsinformatiebrief Onderwerp : Fraudeonderzoeken Wet Werk en Bijstand Aard : Actieve informatie Portefeuillehouder : Vervoort Datum college : 16 april 2013 Openbaar : Ja Afdeling : ISD Contactpersoon

Nadere informatie

HOOFDSTUK 2 CRITERIA VOOR HET VERHOGEN VAN DE BIJSTANDSNORM

HOOFDSTUK 2 CRITERIA VOOR HET VERHOGEN VAN DE BIJSTANDSNORM TOESLAGENVERORDENING WET WERK EN BIJSTAND 2010 De raad van de gemeente Hattem; gelet op artikel 8, eerste lid, onderdeel c, en artikel 30 van de Wet werk en bijstand; besluit vast te stellen de volgende

Nadere informatie

Aanvraagformulier bijzondere bijstand

Aanvraagformulier bijzondere bijstand Aanvraagformulier bijzondere bijstand Met dit formulier vraagt u bijzondere bijstand aan. Ook geeft u hierbij de gegevens op waarmee de gemeente kan vaststellen of u recht heeft op bijzondere bijstand.

Nadere informatie

Inkomensondersteuning 2016

Inkomensondersteuning 2016 Dit gedeelte niet invullen Cliëntnummer Cliëntnummer partner Werkprocesnummer Inkomensondersteuning 2016 Aanvrager Naam en voorletters BurgerServiceNummer (BSN) Adres Postcode en woonplaats Telefoonnummer

Nadere informatie

Raad besluit op 27 maart over rioolheffing bedrijven

Raad besluit op 27 maart over rioolheffing bedrijven Raad besluit op 27 maart over rioolheffing bedrijven Burgemeester en wethouders willen de hoogte van de rioolbelasting voor bedrijven in 2013 koppelen aan de hoeveelheid afvalwater die deze bedrijven in

Nadere informatie

Toelichting Toeslagenverordening WWB gemeente Rijssen-Holten 2013

Toelichting Toeslagenverordening WWB gemeente Rijssen-Holten 2013 Toelichting Toeslagenverordening WWB gemeente Rijssen-Holten 2013 Algemene toelichting De gemeenteraad dient op grond van artikel 8 eerste lid onder c juncto artikel 30 van de Wet werk en bijstand (WWB)

Nadere informatie

De betalingsmededeling van de Wubo

De betalingsmededeling van de Wubo De betalingsmededeling van de Wubo Inhoud De betalingsmededeling 2 Indeling van de betalingsmededeling 2 Toeslag artikel 19 3 Bijdragen in kosten 4 Fiscale onderwerpen 6 Wilt u meer informatie? 6 9574NX/1112

Nadere informatie

Aanvraag individuele inkomenstoeslag 2016 Werk en inkomen

Aanvraag individuele inkomenstoeslag 2016 Werk en inkomen Aanvraag individuele inkomenstoeslag 2016 Werk en inkomen Wat is een Individuele inkomenstoeslag? De individuele inkomenstoeslag is een geldbedrag dat u kunt ontvangen als u tenminste drie jaar van een

Nadere informatie

Beleidsregel tegemoetkoming kosten kinderopvang sociaal medische indicatie

Beleidsregel tegemoetkoming kosten kinderopvang sociaal medische indicatie GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Best Nr. 76773 1 april 2019 Beleidsregel tegemoetkoming kosten kinderopvang sociaal medische indicatie 2019 Artikel 1 Begripsbepalingen In deze regeling wordt

Nadere informatie

Veranderingen in de Wet werk en bijstand in 2015

Veranderingen in de Wet werk en bijstand in 2015 Veranderingen in de Wet werk en bijstand in 2015 1. Gevolgen voor de alleenstaande ouder Alleenstaande ouderkop Vanaf 1 januari 2015 ontvangen de meeste alleenstaande bijstandsouders een lagere uitkering.

Nadere informatie

Diemen helpt MET EXTRA GELD VOOR ALLE HUISHOUDENS VOOR GEZINNEN VOOR CHRONISCH ZIEKEN, GEHANDICAPTEN EN/OF AOW

Diemen helpt MET EXTRA GELD VOOR ALLE HUISHOUDENS VOOR GEZINNEN VOOR CHRONISCH ZIEKEN, GEHANDICAPTEN EN/OF AOW MET EXTRA GELD januari 2019 Heeft u een laag inkomen en heeft u weinig geld? Kunt u af en toe een extraatje gebruiken? Dan kan de gemeente u misschien helpen met extra geld. Voor het extra geld gelden

Nadere informatie

Minimaregelingen 2019

Minimaregelingen 2019 Minimaregelingen 2019 Als u een laag inkomen heeft, blijft er vaak weinig geld over voor leuke dingen zoals een schoolreisje, lidmaatschap van een (sport)club of theater bezoek. De gemeente vindt het belangrijk

Nadere informatie

Diemen helpt MET EXTRA GELD VOOR ALLE HUISHOUDENS VOOR GEZINNEN VOOR CHRONISCH ZIEKEN, GEHANDICAPTEN EN/OF AOW

Diemen helpt MET EXTRA GELD VOOR ALLE HUISHOUDENS VOOR GEZINNEN VOOR CHRONISCH ZIEKEN, GEHANDICAPTEN EN/OF AOW MET EXTRA GELD april 2017 Heeft u een laag inkomen en heeft u weinig geld? Kunt u af en toe een extraatje gebruiken? Dan kan de gemeente u misschien helpen met extra geld. Voor het extra geld gelden natuurlijk

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER 2015 INDIVIDUELE INKOMENSTOESLAG

AANVRAAGFORMULIER 2015 INDIVIDUELE INKOMENSTOESLAG AANVRAAGFORMULIER 2015 INDIVIDUELE INKOMENSTOESLAG VERVOLGAANVRAAG Met de invoering van de Participatiewet is de Langdurigheidstoeslag afgeschaft. In de Participatiewet is een soortgelijke regeling opgenomen:

Nadere informatie

Overzicht uitkeringsbedragen per 1 juli 2018

Overzicht uitkeringsbedragen per 1 juli 2018 Overzicht uitkeringsbedragen per 1 juli 2018 Participatiewet Bijstandsuitkeringen De (netto) uitkering voor mensen vanaf 21 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd: per maand 1.352,48 vakantie-uitkering

Nadere informatie

Formulier Aanvraag Minimaregeling(en) 2017 Activiteitenfonds, Bijkomende studiekosten, Peuterspeelzaal en Individuele Inkomenstoeslag

Formulier Aanvraag Minimaregeling(en) 2017 Activiteitenfonds, Bijkomende studiekosten, Peuterspeelzaal en Individuele Inkomenstoeslag Postadres Postbus 20.000 7900 PA Hoogeveen Bezoekadres Raadhuisplein 24 7901 BW Hoogeveen Telefoon 14 0528 Fax 0528-291325 E-mail info@hoogeveen.nl Internet www.hoogeveen.nl Formulier Aanvraag Minimaregeling(en)

Nadere informatie

Wat heeft een bijstandsmoeder nu echt?

Wat heeft een bijstandsmoeder nu echt? Wat heeft een bijstandsmoeder nu echt? Bijstandsmoeder heeft ongeveer 1.750 netto per maand Voltijds werken levert altijd meer op; maar kosten kinderopvang drukken opbrengst arbeid Individuele verschillen

Nadere informatie

Brochuretekst SZW. Wet werk en bijstand Januari 2012

Brochuretekst SZW. Wet werk en bijstand Januari 2012 Brochuretekst SZW Wet werk en bijstand Januari 2012 Wet werk en bijstand Iedereen moet zoveel mogelijk in zijn eigen levensonderhoud voorzien met werken. Lukt dit niet, dan helpt de overheid u met werk

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF IGSD. september In dit nummer. Steenwijkerland

NIEUWSBRIEF IGSD. september In dit nummer. Steenwijkerland NIEUWSBRIEF IGSD september 2014 In dit nummer In deze nieuwsbrief komen de volgende onderwerpen aan de orde: 1. Veranderingen in Wet werk en bijstand, IOAW en IOAZ 2. Kostendelersnorm Participatiewet 3.

Nadere informatie

Eventuele opmerkingen die van belang zijn, zoals dieet, allergie of medicijngebruik:

Eventuele opmerkingen die van belang zijn, zoals dieet, allergie of medicijngebruik: Dresdenweg 1 2692 AA s-gravenzande (0174) 44 15 10 planning@okidoki-kdv.nl www.okidoki-kdv.nl Datum binnenkomst formulier (in te vullen door Okidoki) INSCHRIJFFORMULIER PEUTEROPVANG 2-4 jaar s-gravenzande

Nadere informatie

GEMEENTE HOOGEVEEN Raadsvoorstel

GEMEENTE HOOGEVEEN Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 22 december 2005 Nr.: 05/45 Commissie Onderwerp : Samenleving : Verordening Toeslagen en verlagingen WWB Samenvatting Met de invoering van de Wet werk en bijstand (WWB) per 1 januari

Nadere informatie

Toelichting. Bestuurlijke boete

Toelichting. Bestuurlijke boete Registratienummer BSW/ 2016.256 RIS295785 Voorstel van het college tot vaststelling van de Verordening tot wijziging van de Verordening maatregelen, fraude en verrekenen bestuurlijke boete inkomensvoorzieningen

Nadere informatie

Budget Analyse Formulier

Budget Analyse Formulier Uw leninggegevens Wat is uw leningnummer* Uw persoonlijke gegevens Naam* Geboortedatum* Burgerlijke staat* Alleenstaand Geregistreerd partnerschap Gehuwd Samenwonend Gescheiden Naam partner Geboortedatum

Nadere informatie

Inkomensondersteuning voor mensen met een laag inkomen. in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren

Inkomensondersteuning voor mensen met een laag inkomen. in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren Inkomensondersteuning voor mensen met een laag inkomen in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren Regelingen voor mensen met een laag inkomen In de Peelgemeenten willen we graag dat iedereen

Nadere informatie

Aanvraagformulier Individuele inkomenstoeslag

Aanvraagformulier Individuele inkomenstoeslag Aanvraagformulier Individuele inkomenstoeslag Met dit formulier vraagt u een individuele inkomenstoeslag aan bij de gemeente. De toeslag kunt u één keer in de 12 maanden aanvragen. Het is niet mogelijk

Nadere informatie

Wijzigingsformulier Sociale Zaken. Naam: Burgerservicenummer: Adres: Huisnummer: Postcode: Woonplaats:

Wijzigingsformulier Sociale Zaken. Naam: Burgerservicenummer: Adres: Huisnummer: Postcode: Woonplaats: Wijzigingsformulier Sociale Zaken Naam: Burgerservicenummer: Adres: Huisnummer: Postcode: Woonplaats: Dit formulier is bedoeld om wijzigingen in uw persoonlijke situatie door te geven aan afdeling Sociale

Nadere informatie

Vanaf 30 september. Werkzaamheden riolering

Vanaf 30 september. Werkzaamheden riolering Vanaf 30 september Werkzaamheden riolering In de week van 30 september wordt gestart met het vervangen van delen van de riolering in Hoogeind en de weg die parallel loopt aan Provincialeweg 42a tot en

Nadere informatie

Voor de particuliere afnemers gelden dezelfde voorwaarden als voorgaande keren.

Voor de particuliere afnemers gelden dezelfde voorwaarden als voorgaande keren. COMPOST AFHAALDAGEN NAJAAR 2011 Ook dit najaar is er weer een compostactie voor de inwoners van de gemeente Geertruidenberg en Oosterhout. Hiervoor is compostering De Hillen, Statendamweg 100, op de volgende

Nadere informatie

De eerste nieuwsbrief in het nieuwe jaar willen we graag beginnen door u alle geluk en gezondheid toe te wensen!

De eerste nieuwsbrief in het nieuwe jaar willen we graag beginnen door u alle geluk en gezondheid toe te wensen! NIEUWSBRIEF SOCIALE ZEKERHEID JANUARI 2007 De eerste nieuwsbrief in het nieuwe jaar willen we graag beginnen door u alle geluk en gezondheid toe te wensen! In deze nieuwsbrief leest u eerst over de nieuwe

Nadere informatie

Als u 65 jaar of ouder bent

Als u 65 jaar of ouder bent 2007 Als u 65 jaar of t Als u 65 jaar wordt, heeft dit gevolgen voor uw belasting en premie volksverzekeringen. Deze gevolgen hebben bijvoorbeeld betrekking op uw belastingtarief, uw heffingskortingen,

Nadere informatie

Wmo-raad gemeente Oss - Postbus 5-5340 BA Oss - telefoon 06-25274240 - email: wmoraad@oss.nl

Wmo-raad gemeente Oss - Postbus 5-5340 BA Oss - telefoon 06-25274240 - email: wmoraad@oss.nl Wmo-raad gemeente Oss - Postbus 5-5340 BA Oss - telefoon 06-25274240 - email: wmoraad@oss.nl Datum 23 november 2014 Kenmerk WMOR14016 /AvO/DvL/BN/JG Aan het college van B en W van de Gemeente Oss Betreft

Nadere informatie

Gezien het voorstel inzake gewijzigde WWB-verordeningen na vervallen huishoudinkomenstoets (Gem. blad Afd. A 2012, no. 45);

Gezien het voorstel inzake gewijzigde WWB-verordeningen na vervallen huishoudinkomenstoets (Gem. blad Afd. A 2012, no. 45); 2012, no. 45 De Raad der gemeente Stein; Gezien het voorstel inzake gewijzigde WWB-verordeningen na vervallen huishoudinkomenstoets (Gem. blad Afd. A 2012, no. 45); Gezien het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

BESCHRIJVING ONTWERP HERINRICHTING KAMERLINGH ONNESSTRAAT E.O.

BESCHRIJVING ONTWERP HERINRICHTING KAMERLINGH ONNESSTRAAT E.O. BESCHRIJVING ONTWERP HERINRICHTING KAMERLINGH ONNESSTRAAT E.O. EINSTEINSTRAAT De straat bestaat uit twee segmenten Wegprofiel huidige situatie tot rare bocht van noord naar zuid: 1,8 5,4 2,8 Parkeren op

Nadere informatie

Boeteverordening Wet inburgering nieuwkomers gemeente Oosterhout

Boeteverordening Wet inburgering nieuwkomers gemeente Oosterhout Boeteverordening Wet inburgering nieuwkomers gemeente Oosterhout Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is

Nadere informatie

110% bijstandsnorm 120% bijstandsnorm

110% bijstandsnorm 120% bijstandsnorm Toelichting aanvraagformulier minimabeleid Waarom dit formulier? Als u inwoner bent van Wijdemeren en weinig inkomen heeft, kunt u extra geld krijgen. Bijvoorbeeld voor een computer voor schoolgaande kinderen

Nadere informatie

Beleidsregel verlagen van de bijstand in verband met de woonsituatie en inkomsten uit commerciële (onder-)huur Participatiewet.

Beleidsregel verlagen van de bijstand in verband met de woonsituatie en inkomsten uit commerciële (onder-)huur Participatiewet. Beleidsregel verlagen van de bijstand in verband met de woonsituatie en inkomsten uit commerciële (onder-)huur Participatiewet. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Delft, vindt het

Nadere informatie