Van tot uur. Maandag 4 januari nieuwjaarsbijeenkomst stadhuis

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Van 16.30 tot 18.30 uur. Maandag 4 januari nieuwjaarsbijeenkomst stadhuis"

Transcriptie

1 Van tot uur Maandag 4 januari nieuwjaarsbijeenkomst stadhuis Burgemeester en wethouders willen u graag een gezond en gelukkig Nieuwjaar wensen. U bent van harte welkom bij de nieuwjaarsbijeenkomst op maandag 4 januari van tot uur in de publiekshal van het stadhuis, Slotjesveld 1 te Oosterhout.

2 EENMALIGE WIJZIGING INZAMELROUTE HUISVUIL IN VERBAND MET 1 e KERSTDAG Buurten Oorspronkelijke Tijdelijke Wat ledigen we? inzameldag inzameldag Bloemenbuurt, Vrijdag 25 Zaterdag 19 GFT-afval Schrijversbuurt en Natuurkundigenbuurt Dammenbuurt, Vrijdag 25 Zaterdag 19 Kunststof Staatsliedenbuurt, verpakkingsafval Larenbuurt en Beemdenbuurt Schildersbuurt en Vrijdag 25 Zaterdag 19 Glas, blik, Kruidenbuurt textiel en papier Dorst Vrijdag 25 Zaterdag 19 Restafval Hoogbouw en appartementen Vrijdag 25 Zaterdag 19 Containers die op vrijdagen buiten worden gezet Het kan zijn dat het afval in uw straat op een eerder tijdstip dan gebruikelijk wordt opgehaald. Daarom dient uw afval om uur op de aanbiedplaats te staan.

3 Stille nacht, (brand)veilige nacht De gemeente Oosterhout vraagt haar inwoners om voor en tijdens de kerstdagen verstandig om te gaan met kerstmateriaal. Zorgen voor een brandveilige woon- en leefomgeving doen we samen, dus de gemeente, de inwoners en de brandweer. Dat voorkomt ongelukken! De Brandweer ziet in de maand een toename in meldingen van brand, brandschade en slachtoffers. December kenmerkt zich door toename van typische sfeer-verhogende activiteiten zoals het gebruik van kaarsen, fonduen, ontsteken van sfeerhaarden en kerstverlichting. Bijzonder gezellig maar deze activiteiten kunnen leiden tot ongevallen en een vroegtijdig einde van de feestvreugde. Ook tijdens de feestdagen zit een ongeluk in een klein hoekje! Tips voor een veilige kerst De gemeente Oosterhout en Brandweer Midden-en West-Brabant willen u de volgende tips meegeven: Kerstbomen en versiering Echt dennengroen is brandgevaarlijk, zeker wanneer het droog is. Heeft een natuurlijke boom de voorkeur kies dan voor een boom met kluit en geef deze elke dag water zo blijft deze minder brandbaar. Voorkeur gaat uit naar kunsttakken van brandvertragend materiaal. Het impregneren van echte takken blijkt in de praktijk vaak niet afdoende. Gebruik bij voorkeur geïmpregneerd kerstmateriaal. Gebruik voor uw kerstboom- of andere verlichting een onbeschadigde verlengsnoer en rol deze helemaal af. Wanneer u het huis verlaat; kerstverlichting uit en stekker uit het stopcontact. Kaarsen en open haard Gebruik een vonkenscherm voor de open haard en zorg ervoor dat binnen 50 cm geen brandbare materialen zijn. Brand geen afvalhout en zorg dat de schoorsteen geveegd is. Zet kaarsen in een stevige onbrandbare houder op een vlakke, veilige plek.

4 Kerststukjes zijn mooi, maar zonder kaarsen! Gezellig eten, misschien fonduen of gourmetten? Zorg dat het fondue- of gourmetstel niet op een brandbaar onderblad staat. Vul de afgekoelde brander nooit in de nabijheid van vuur. Zorg dat niemand over het (verleng) snoer van het gourmetstel kan struikelen. Wanneer er toch brand uitbreekt en zelf blussen niet meer lukt! Blijf kalm Waarschuw de overige bewoners Vlucht volgens uw eigen vluchtplan Houd ramen gesloten en sluit deuren achter u Blijf dicht bij de grond Bel na ontvluchting direct 112!

5 Afvalkalender 2016 Het eind van het jaar komt alweer in zicht. Bij een nieuw jaar hoort ook weer een nieuwe afvalkalender. De afvalkalender voor 2016 kunt u in week 52 in de brievenbus verwachten. Vanaf eind week 51 zijn de kalenders voor 2016 al wel digitaal beschikbaar via de website > inwoners > afval > afvalkalender. App Afvalwijzer Wist u dat er ook een afval-app beschikbaar is? Met de app Afvalwijzer kunt u door in te loggen met postcode en huisnummer direct zien op welke dagen welk afval in uw wijk wordt opgehaald. U kunt ook een herinnering instellen, waarmee u op smartphone of tablet tijdig een signaal krijgt om afval aan de straat te zetten. In de app vindt u ook tips en informatie over afval scheiden. De app kan via de Appstore, Google Playstore en Windows Phone Store gratis gedownload worden. Website Voor inwoners zonder smartphone of tablet is er de website Door hier in te loggen met postcode en huisnummer, kunt u dezelfde informatie raadplegen als in de app. Een herinnering instellen kan hier ook: u ontvangt dan een reminder via .

6 Nominatie kandidaten sportprijzen 2015 Sportgala in Theater de Bussel Op maandag 21 maart 2016 is het jaarlijkse Sportgala in Theater de Bussel. In dit gala worden de Oosterhoutse sportvrouw, sportman, sportploeg en de winnaar van de algemene sportprijs van 2015 bekend gemaakt en gehuldigd. Kandidaten kunnen tot en met 1 januari 2016 worden voorgedragen. (De nominatiecommissie neemt nominatieformulieren die na 1 januari 2016 binnenkomen niet meer in behandeling). Deze uitnodiging geldt vooral voor verenigingen die geen brief hebben gehad van de gemeente Oosterhout en voor sporters die wel in Oosterhout wonen, maar lid zijn van een vereniging buiten Oosterhout. Sportprijzen Een door het college van burgemeester en wethouders benoemde nominatiecommissie doet de voorselectie en draagt de kandidaten aan het college voor. Tijdens het Sportgala worden een viertal prijzen uitgereikt; Oosterhoutse sportvrouw; Oosterhoutse sportman; Oosterhoutse sportploeg; Algemene sportprijs van de gemeente Oosterhout. De algemene sportprijs is voor die Oosterhouter/Oosterhoutse die op een bijzondere wijze een bijdrage levert of heeft geleverd aan de sportstimulering in Oosterhout. Selectiecriteria De nominatiecommissie hanteert verschillende selectiecriteria voor individuele- en teamkampioenen. Selectiecriteria individuele kampioenen: Kandidaten dienen lid te zijn van een sportvereniging die via een sportbond is aangesloten bij de Nederlandse sportfederatie. Kandidaten dienen woonachtig te zijn in de gemeente Oosterhout.

7 Het kampioenschap bij de senioren moet zijn behaald op ten minste het hoogste niveau waarop de betreffende sportvereniging haar sport beoefent. Het kampioenschap bij de junioren moet op provinciaal/gewestelijk niveau zijn behaald in tenminste de hoogst bereikbare klasse van een leeftijdscategorie. De prestatie van de genomineerden dient uitstraling te hebben voor de gemeente Oosterhout. Selectiecriteria teamkampioenen: Het team dient deel uit te maken van een Oosterhoutse sportvereniging die via een sportbond is aangesloten bij de Nederlandse sportfederatie. Het kampioenschap dient op tenminste provinciaal/gewestelijk niveau te zijn behaald. Per vereniging kan er 1 damesteam, 1 meisjesteam, 1 herenteam, 1 jongensteam en 1 gemengd team genomineerd worden. Kandidaten nomineren Kandidaten kunnen tot en met 1 januari 2016 voorgedragen worden. Hiervoor dient u gebruik te maken van het nominatieformulier. Dit nominatieformulier vindt u op U kunt ook een sturen naar nominatiecommissie.oosterhout@kpnmail.nl met de vraag of u het formulier g d kunt krijgen. De commissie heeft de voorkeur dat u het formulier digitaal invult. U kunt het formulier ook schriftelijk opvragen bij de Nominatiecommissie sportprijzen gemeente Oosterhout, Lisztstraat 17, 4904 ME Oosterhout. Hebt u nog vragen? Neem dan contact op met de secretaris van de nominatiecommissie, Hans Janssen, bereikbaar op telefoonnummer (0162) of

8 Gemeenten in West-Brabant investeren in een verkeersveilige en bereikbare regio Achttien gemeenten in West-Brabant zijn het eens over een programma van maatregelen om in 2016 de verkeerssituatie in de regio te verbeteren. De wethouders in de regio en de Provincie Noord-Brabant zijn akkoord met het uitvoeringsprogramma Dit regionale uitvoeringsprogramma bevat projecten die de verkeersinfrastructuur verbeteren en projecten gericht op het gedrag in het verkeer. De kosten van deze maatregelen bedragen samen meer dan 5,5 miljoen. De provincie stelt hiervoor ruim 2,6 miljoen subsidie in het vooruitzicht. De overige kosten betalen de gemeenten. Nul verkeersdoden Brabant: accent op alertheid Brabant streeft naar nul verkeersdoden ( Ieder slachtoffer is er één te veel. Nul verkeersdoden Brabant is een continue campagne met diverse activiteiten. De campagne richt zich op bewustwording en communicatie. Om het aantal verkeersslachtoffers te verminderen zetten de gemeenten in Noord-Brabant zich net als voorgaande jaren in voor de doelgroepen fietsers, jonge bestuurders en senioren. In 2016 wordt dit aangevuld met het accent alertheid. Infrastructurele projecten voor verkeersveiligheid en fietsbereikbaarheid De regio heeft een Regionaal Verkeersveiligheidsplan en een Regionaal Fietsplan om gezamenlijk te werken aan de verkeersveiligheid en de fietsbereikbaarheid in de regio. Dit vertaalt zich voor 2016 in een aantal infrastructurele projecten. Voor Oosterhout; Het herinrichten van de Oostpolderweg westelijk deel in Oosterhout, het verbeteren van de fietspaden en het aanleggen van bushaltes. Het inrichten van de Bergsebaan te Oosterhout als 60 km/ uur weg. Het reconstrueren van de Hildebrandlaan in Oosterhout. Gedeputeerde Staten van de Provincie Noord-Brabant neemt in het eerste kwartaal van 2016 een definitief besluit over de toekenning van de cofinanciering.

9 Vraag nu uw mantelzorgwaardering aan Bent u een mantelzorger? Dus zorgt u voor een gezins- of familielid, buurvrouw, vriend of iemand anders in uw directe omgeving die hulpbehoevend is? Doet u dat structureel minimaal 8 uur per week al lange tijd? En doet u dit onbetaald? Dan bent u mantelzorger en komt u in aanmerking voor de mantelzorgwaardering! De zorgvrager kan deze tot 1 april 2016 aanvragen bij HOOM/Surplus. Eind april 2016 ontvangen mantelzorgers de waardering. De gemeente Oosterhout wil graag alle mantelzorgers een blijk van waardering geven in de vorm van een waarderingsmenu. Een zorgvrager kan één waardering verdelen onder maximaal vier mantelzorgers. Dit kan in de vorm van een geldbedrag of een OOkadobon. de Oosterhoutse cadeaubon die kan worden besteed bij winkels en horecagelegenheden in het centrum van Oosterhout. De zorgvrager vraagt de waardering aan en kan zelf bepalen aan wie de waardering wordt aangeboden. Voor wie is de mantelzorgwaardering? De mantelzorgwaardering is bedoeld voor mensen die structureel zorg/ hulp geven aan een thuiswonende zorgvrager die woonachtig is in de gemeente Oosterhout. Mantelzorgers kunnen van maximaal één zorgvrager een waardering ontvangen. Voor wie is de mantelzorgwaardering niet bedoeld? Deze blijk van waardering is niet bedoeld voor degenen die gebruikelijke zorg verlenen aan hun huisgenoten, zoals stofzuigen, afwassen, de was doen, enzovoorts. De waardering is ook niet bedoeld voor mensen die betaalde zorg of hulp aan een zorgvrager bieden. Hoe hoog is de mantelzorgwaardering? Er geldt een maximum van 200,- per waardering. De exacte hoogte van de waardering per zorgontvanger wordt bepaald op het moment dat de termijn voor het aanvragen van de waardering is verstreken en bekend is hoeveel aanvragen er in totaal zijn gedaan. Het beschikbare budget wordt verdeeld over de aanvragers.

10 Ontving u in 2014 het mantelzorgcompliment? In het verleden kon de zorgvrager bij het SVB aangeven wie er voor hem/haar zo belangrijk was dat deze persoon een compliment verdiende. Over die gegevens beschikken we niet. Dat betekent dat mensen die in het verleden een waardering ontvingen via de SVB, zich opnieuw moeten aanmelden bij Surplus/HOOM. Wie verwerkt mijn aanvraag? HOOM/Surplus verzorgt de administratieve verwerking. Zij beoordelen ook uw aanvraag en voeren steekproefsgewijs een controle uit. HOOM/Surplus registreert de gegevens van de mantelzorger en verzendt de bon naar het adres van de mantelzorger. HOOM/Surplus verstrekt uw gegevens niet aan derden. Vragen? Heeft u vragen, neem dan contact op met HOOM, via telefoonnummer of adres info@hoomondersteuning.nl. Zie ook

11 Oosterhout, Oosterhoutse ouders ontvangen geld terug Inning ouderbijdrage Jeugdwet stopt per direct Gemeente Oosterhout stopt per direct het opleggen en innen van de ouderbijdrage jeugd. Ouders die vanaf 1 januari 2015 een bijdrage hebben betaald, krijgen deze teruggestort. De opgelegde bijdragen worden met terugwerkende kracht tot 1 januari 2015 ingetrokken. Ouders worden hier binnenkort per brief over geïnformeerd. Dit collegebesluit volgt op de resultaten van het onderzoek van staatssecretaris Van Rijn naar de gevolgen van de ouderbijdrage. Op basis van dit onderzoek vervalt de ouderbijdrage landelijk per 1 januari De ouderbijdrage is verschuldigd voor alle jeugdhulp waarbij sprake is van verblijf buiten het gezin (gedurende een etmaal of een dagdeel). De argumentatie voor de ouderbijdrage: ouders maken minder kosten, omdat het kind een deel van de dag of een etmaal niet meer thuis woont. Naar aanleiding van Kamervragen heeft de staatssecretaris in februari 2015 toegezegd te onderzoeken of de ouderbijdrage in de Jeugdwet een belemmering vormt bij het accepteren van jeugdhulp. Uit het onderzoek van de staatssecretaris naar de uitvoeringspraktijk van de ouderbijdrage bleek dat: 1. Het besparingsmotief sterk afhankelijk is van de individuele situatie. Lang niet alle ouders besparen als hun kind jeugdhulp met verblijf ontvangt; 2. De administratieve lasten voor de inning van de ouderbijdrage voor de daghulp relatief hoog zijn ten opzichte van de kosten; 3. Het aannemelijk is dat de ouderbijdrage drempels opwerpt voor de jeugdhulp. Het is belangrijk dat er geen drempels voor jongeren en kinderen zijn, als het gaat om de toegang tot jeugdhulp. In afwachting van het onderzoek heeft Oosterhout de ouderbijdrage jeugd opgelegd en geïnd. Gezien de geplande landelijke afschaffing per 1 januari 2016 en het feit dat ondanks alle inspanningen landelijk het proces administratief en systeemtechnisch nog steeds niet op orde is, heeft het college besloten per direct te stoppen met de oplegging en

12 inning van de ouderbijdrage. In 2015 gaat het tot en met oktober om een geïnd bedrag van ,-. Dit wordt terugbetaald aan de betreffende ouders.