j:..7cl/-j-,ren cc bad -

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "j:..7cl/-j-,ren cc bad -"

Transcriptie

1 Aan het College van Burgemeester en en de Raad van gemeente Haarlemmermeer Postbus AG HOOFDDORP j:..7cl/-j-,ren l APR 2008 Betreft: Gemeentelijk klimaatbeleid cc bad - BuildDesk Nederland BV Oude Delft 49 Postbus CZ - Delft Nederland Tel. (015) 215 O 215 Fax (015) 215 O 216 www. builddesk.nl ING Bank KvK BTW NL B.01 Geachte dames en heren, BuildDesk kan uw gemeente ondersteunen bij het opstellen van een plan van aanpak klimaatbeleid. Met een dergelijk plan kunt u als Datum: 22 april 2008 gemeente een beroep doen op de landelijke stimuleringsregeling Direct nummer: (015) 215 O 210 voor gemeentelijk klimaatbeleid. De stimuleringsregeling wordt deze zomer geopend en heeft een looptijd tot Ons kenmerk: In november 2007 hebben het kabinet en de VNG namens alle gemeenten een klimaatakkoord ondertekend voor de jaren Dit betekent werk aan de winkel voor gemeenten! Want volgens het Bestuursakkoord moet de uitstoot van broeikasgassen met 30% omlaag, het energieverbruik jaarlijks 2% verminderen en in 2020 maar liefst 20% van de energie uit duurzame energiebronnen afkomstig zijn. Daarnaast willen gemeenten en het kabinet binnen enkele jaren alles duurzaam inkopen en Nederland klaarstomen voor de gevolgen van de klimaatverandering. Al deze ambities hebben ook voor Úw gemeente invloed op verschillende terreinen. Denk aan inkoopbeleid, duurzame energieproductie, schone en zuinige voertuigen, energiezuinige gebouwen, duurzame (agrarische) bedrijven en klimaatbestendige leefomgeving. Van uw gemeente wordt de komende vier jaar dus een grote bijdrage verwacht. Als ervaren adviesbureau kunnen wij u daarbij ondersteunen. In de bijlagen leest u meer over onze organisatie en hoe wij u van dienst kunnen zijn bij het opstellen en uitvoeren van beleid. Wij wensen u veel succes met uw klimaatbeleid! Met vriendelijke groet, PS: Wij raden u aan snel te beginnen met het opstellen van een plan van aanpak klimaatbeleid en op basis daarvan subsidie aan te vragen. Er is geld beschikbaar voor de helft van alle gemeenten.

2

3 Routekaart klimaatneutrale gemeenten Uiteindelijk zal onze energievoorziening op een duurzame leest geschoeid moeten zijn; het opraken van fossiele en nucleaire brandstoffen zal ons daartoe dwingen. Er zijn echter redenen om eerder over te schakelen op duurzame energie: klimaatverandering, ongewenste afhankelijkheid van bepaalde landen etc. Steeds meer gemeenten overwegen daarom actief te gaan werken een versnelde overgang naar een niet-fossiele ofwel klimaatneutrale energievoorziening. Maar wat betekent dat dan, klimaatneutraal? En no!. belangrijker: hoe realiseer je deze ambitie binnen 1 of 2 generaties? BuildDesk onderzocht dit voor drie gemeenten (met ondersteuning van SenterNovem) en concludeerde: 'Het kan, maar alles moet uit de kast!'. Ofwel: alleen met een maximum aan energiebesparing en een maximale productie van duurzame energie is dit doel op deze termijn haalbaar. Wat is een klimaatneutrale gemeente? Klimaatneutraal betekent dat je geen invloed uitoefent op het klimaat bij alle activiteiten binnen de gemeentegrenzen. Maar naast het begrip 'klimaatneutraal' wordt er ook vaak gesproken over 'COz-neutraal' en 'Energieneutraal'. Maar wat betekent het en hoe ver willen we hiermee gaan? BuildDesk helpt u bij het formuleren en afbakenen van uw ambitie. Waarom klimaatneutraal? Het klimaat verandert in snel tempo en dat heeft haar weerslag op de maatschappij. Hetere zomers, zachtere winters en intensievere neerslag zullen concrete gevolgen hebben. Een klimaatneutrale gemeente neemt haar verantwoordelijkheid en zorgt dat zij hier steeds minder aan bijdraagt. En door de productie van duurzame energie te stimuleren wordt men minder afhankelijk van de beschikbaarheid en, zeker niet onbelangrijk, de snel stijgende prijs van fossiele brandstoffen. Hoe bereiken we dit? Als het doel duidelijk is geworden is de volgende vraag: hoe? Technisch gezien gaat het voornamelijk om het maximaliseren van de hoeveelheid energiebesparing en duurzame energie. Een gemeente kan deze ambitie niet in haar eentje realiseren. Juist andere partijen zijn bij de implementatie aan zet; 'draagvlak' is dus een belangrijke randvoorwaarde. Alle activiteiten bundelen we in een document, de 'Roadmap naar klimaatneutraliteit'. Theoretische wegen naar CO,-neutraliteit

4 ,,.F ;' )l ' l. m -..., -.-,,- -J-- ;. l s - --T..,., ; y,{-,.8r~-jk-~ ;i i - t- - ' L 'i. i,,,,,.:...'.., d. k,.., 1; 1 I.. -='q. A..,,. :! De aanpak Op basis van haar ervaringen bij diverse gemeenten heeft BuildDesk een aanpak ontwikkeld die ook voor u op maat gemaakt kan worden. Uw vraag staat voor ons centraal. Onze aanpak bestaat grofweg uit 4 fasen: Fase 1: verzamelen en verwerken van uw gegevens waarmee het huidige en toekomstige energieverbruik en de lokale productie van duurzame energie in kaart wordt gebracht. Fase 2: een interne workshop waarin diverse aspecten worden verduidelijkt, ideeën worden gegenereerd en draagvlak wordt gecreëerd. Fase 3: Een bijeenkomst met externe en interne partijen om mogelijkheden te ontdekken voor activiteiten die bijdragen aan de klimaatneutraliteit en tegelijkertijd voor de realisatie een basis vormen voor draagvlak en samenwerking. Fase 4: Het opstellen van een Roadmap voor uw gemeente met een inhoudelijk stappenplan en tijdschema. Het resultaat: de Roadmap Het resultaat van deze studie is een Routekaart die u de mogelijkheden laat zien om tot klimaatneutraliteit te komen. De Routekaart bestaat uit: l een grafiek (met energieverbruik en duurzame energieproductie voor uw situatie); 7 een tijdpad met concrete besluiten en activiteiten om klimaatneutraliteit te bereiken; 7 een management summary waarin de consequenties en randvoorwaarden worden geschetst om tot klimaatneutraliteit te komen. Extra mogelijkheden Uw vraag staat bij ons centraal. Ook het werken aan (gedeeltelijke) klimaatneutraliteit is maatwerk. Als u specifieke thema's nadrukkeliiker aandacht wil geven of meer bijeenkomsten met partijen wil integreren, dan is dat natuurlijk mogelijk. Graag gaan we in gesprek over uw wensen. Wie gingen u voor? Samen met de gemeenten Apeldoorn, Heerhugowaard en Tilburg heeft BuildDesk (met steun van SenterNovem) een 'Routekaart naar CO2-neutrale steden' opgesteld. Inmiddels hebben de gemeenten Den Haag en Groningen zich bij deze koplopersgroep aangesloten en is het een icoonproject geworden binnen de Urgenda ( Intussen weten ook andere gemeenten (waaronder 's-hertogenbosch) en provincies de klimaatneutrale weg naar BuildDesk te vinden. Waarom BuildDesk? BuildDesk heeft al bijna 30 jaar ervaring op het gebied van klimaatbeleid op lokaal niveau. We zijn thuis op het terrein van gebouwen, gebiedsontwikkeling en beleidcondersteuning. BuildDesk onderscheidt zich door een procesgerichte en communicatieve aanpak waarbij de samenwerking met de klant voorop staat. Inhoudelijke vakkennis staat daarbij garant voor een goed resultaat. Laat BuildDesk ook uw partner zijn bij het realiseren van uw klimaatneutrale ambities! Meer informatie Voor informatie kunt u contact opnemen met Vera Rovers, (015) , vera.roversbbuilddesk.com of Jeroen Roos, (015) 215 O 237, jeroen.roos@builddesk.com. BuildDesk Benelux B.V. Vestiging Delft: Oude Delft BC Delft (015) 215 O 215 Vestlging Arnhem: Nleuwe Pleln KN Arnhem (026)

5 BuildDesk: uw partner voor gemeentelijk klimaatbeleid Klimaatverandering, schaarste aan fossiele energiebronnen, stijgende woon- en energielasten: genoeg redenen om werk te maken van energiebesparing en duurzame energiebronnen! Ook voor uw gemeente of regio. BuildDesk (voorheen CEA) kan u daarbij uitsteke5d ondersteunen. P,.;, L.A,- ::d YOUR TNERGY Klimaatbeleid is hot De Europese Unie en Rijksoverheid hebben ambitieuze doelstellingen op het gebied van klimaatbeleid. Gemeenten en regionale samenwerkingsverbanden spelen als uitvoerders van dit beleid een cruciale rol. Daarom tekende het Rijk in november 2007 een Klimaatakkoord met de gemeenten. Ambities Nooit eerder was er zoveel noodzaak en draagvlak voor klimaatbeleid. Gemeenten steken elkaar de loef af met hun gekozen ambities: Amsterdam wil 40% minder CO2-uitstoot in 2025, Rotterdam 50% minder in 2050, Apeldoorn zelfs energieneutraal. Maatwerk Maar hoe worden deze mooie plannen werkelijkheid? De diversiteit in gemeenten maakt dat klimaatbeleid maatwerk is en in belangrijke mate drijft op de motivatie van individuele medewerkers. BuildDesk weet dat als geen ander: zij heeft tientallen gemeenten begeleid bij het opstellen en uitvoeren van klimaatbeleid. Aanpassen aan klimaatverandering Onze visie is dat klimaatbeleid bestaat uit het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen (mitigatie) en het aanpassen aan klimaatverandering (adaptatie). De BuildDesk adaptatiescan brengt de lokale effecten voor uw gemeente in beeld, zodat u kunt toetsen of uw beleid klimaatbestendig is. Geïnteresseerd? Wij leveren de volgende concrete diensten en producten: l beleidsplannei en uitvoeringsprogramma'c voor gemeenten en provincies (klimaat, duurzaam bouwen, duurzame energie); uitvoering van projecten op het gebied van energiebesparing, duurzame energie, duurzaam bouwen, en maatschappelijk verantwoord ondernemen; aanvraag subsidies gemeentelijk klimaatbeleid; adaptatiescan en klimaatbestendigheidstoetsen om te anticiperen op de regionale effecten van klimaatverandering; duurzame energieverkenning; routekaart voor klimaatneutrale gemeenten of provincies; opstellen plan klimaatneutrale organisaties; flexibele detacheringen; procesbegeleiding en communicatie (sluiten nieuwe coalities, publiekscampagnes).

6 Stimuleringsregeling Als uitwerking van het Klimaatakkoord wordt deze zomer een Stimuleringsregeling Gemeentelijk Klimaatbeleid geopend. Gemeenten, regionale samenwerkingsverbanden en provincies kunnen hierop een beroep doen voor vergoeding van de uitvoeringskosten (uren, onderzoek, communicatie). Op=op! Voor de periode is 37 miljoen euro beschikbaar voor het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, waaronder kooldioxide (CO2). De subsidiehoogte hangt af van de grootte van de gemeente(n) of provincie en de gekozen ambitie. BuildDesk: het geheim van ons succes BuildDesk draait al bijna 30 jaar mee in het Nederlandse gemeentelijke klimaatbeleid. Op dit moment ondersteunen wij succesvol ruim 100 gemeenten en vijf provincies bij planvorming, uitvoering, monitoring en evaluatie van hun klimaatbeleid. BuildDesk biedt brede ondersteuning aan toonaangevende gemeenten op het gebied van klimaatbeleid, zoals Tilburg (en regio), Delft, Heerhugowaard, Haarlem, Breda, Venlo, Amsterdam-Noord, Alkmaar en Enschede, maar ook kleinere gemeenten zoals Den Helder, Veenendaal, Krimpen aan den IJssel, Aalsmeer en Duiven. In onze werkwijze hebben wij aandacht voor: 7 de kennis en motivatie van betrokkenen met veel aandacht voor de interne organisatie en draagvlak; 7 de belangen van politiek en bestuur; 7 het koppelen van inhoud aan proces; 7 het verbinden van lokale partners; 7 de beleidsontwikkelingen in Nederland en de Europese Unie; 7 ' ispiratie en flexibiliteit. Kenmerken stimuleringsregeling Gemeenten kunnen kiezen voor verschillende ambitieniveaus: actief, voorlopend of innovatief. Dit geldt voor de volgende thema's: l eigen gebouwen, voorzieningen, wagenpark, dienstreizen, woon-werkverkeer en inkoop l woningbouw l utiliteitsbouw l bedrijven l verkeer envervoer l grootschalige duurzame energie opties Hoe hoger het ambitieniveau, des te meer punten en budget. Ambitieuze gemeenten kunnen ook los van deze 'puntenlijst' een eigen programma indienen.... Vijf fasen in het klimaatbeleid en onze aanpak: 1. Wensen: uitspraak wethouder of raad, offerteverzoek 2. Weten: intake, vragenlijsten, individuele gesprekken (SWOT), plenaire presentatie stand van zaken 3. Willen: criteria benoemen, plenaire besprekingen klimaatplan (ambities-kansen-doelen-activiteiten) 4. Werken: uitvoering 5. Waken: voortgangsbewaking, evaluatie Deze aanpak voor het opstellen van klimaatbeleid hebben wij ondermeer toegepast in Duiven, Veenendaal, Amsterdam-Noord en Krimpen aan den Ilssel. Meer informatie? Neem voor meer informatie contact op met Ruud van Vliet, (015) 215 O 235, ruud.van.vliet@builddesk.com. Kijk ook op onze website voor gerelateerde producten en diensten. BuildDesk Benelux B.V. Vestiging Delft: Oude Delft BC Delft (015) 215 O 215 Vestiging Arnhem: Nieuwe Plein KN Arnhem (026)

Partij voor de Dieren Gouda Tav Corina Kerkmans

Partij voor de Dieren Gouda Tav Corina Kerkmans Partij voor de Dieren Gouda Tav Corina Kerkmans directie/afdeling RO/afdeling RBA contactpersoon E. ten Cate telefoon 0182-588976 uw kenmerk onderwerp reactie op uw vragen over klimaatdoelstellingen Gouda

Nadere informatie

Klimaatbestendige steden

Klimaatbestendige steden Klimaatbestendige steden Klimaatbeleid en praktijk in Nederland Inspiratie voor Amersfoort Michaël Meijer Introductie Michaël Meijer Tuin- en Landschapsinrichting @ IAH Larenstein Planologie @ Radboud

Nadere informatie

VNG Raadsledencampagne

VNG Raadsledencampagne Duurzaam Drimmelen VNG Raadsledencampagne Klimaat niet zonder de Raad Invloed raadsleden Borging beleid Collegiaal bestuur Collegeakkoord 2010-2014 Duurzame ontwikkeling: Een ontwikkeling die kan voorzien

Nadere informatie

klik hier voor de reactie dd. 27 februari 2007 van het college van B&W

klik hier voor de reactie dd. 27 februari 2007 van het college van B&W klik hier voor de reactie dd. 27 februari 2007 van het college van B&W initiatiefvoorstel Datum raadsvergadering/ Nummer raadsvoorstel 14 maart 2007 / 62/2007 Naar een klimaatplan...een goed klimaat voor

Nadere informatie

Duurzame ontwikkeling:

Duurzame ontwikkeling: Duurzaam Tynaarlo Duurzame ontwikkeling: Een ontwikkeling die kan voorzien in de behoeften van de huidige generaties zonder die van de toekomstige generaties in gevaar te brengen. (Our common future 1987)

Nadere informatie

Platform duurzame overheden. Congres. Woensdag 26 november 2008 De Reehorst, Ede. Platform Duurzame Overheden is een samenwerkingsverband van

Platform duurzame overheden. Congres. Woensdag 26 november 2008 De Reehorst, Ede. Platform Duurzame Overheden is een samenwerkingsverband van Platform duurzame overheden Congres Duurzame Lokale energie Gemeenten voor een beter klimaat Woensdag 26 november 2008 De Reehorst, Ede Platform Duurzame Overheden is een samenwerkingsverband van Lokale

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Hierin wil GroenLinks in ieder geval de volgende vragen beantwoord hebben.

gemeente Eindhoven Hierin wil GroenLinks in ieder geval de volgende vragen beantwoord hebben. gemeente Eindhoven Inboeknummer 15bst00959 Beslisdatum B&W 14 juli 2015 Dossiernummer 15.29.103 (2.3.1) Raadsvragen Van het raadslid dhr. R. Thijs (GroenLinks) over klimaatambities Eindhoven na gerechtelijke

Nadere informatie

Klimaat- en energiebeleid Gemeente Nijmegen

Klimaat- en energiebeleid Gemeente Nijmegen Klimaat- en energiebeleid Gemeente Nijmegen Fons Claessen sr.adviseur klimaat, energie & duurzaamheid Gemeente Nijmegen Waarom moeten we iets doen?? 1: Klimaatverandering 2: Energie en grondstoffen 3.

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT 3. Doetinchem, 15 april 2009 ALDUS BESLOTEN 23 APRIL Klimaatplan Doetinchem

Aan de raad AGENDAPUNT 3. Doetinchem, 15 april 2009 ALDUS BESLOTEN 23 APRIL Klimaatplan Doetinchem Aan de raad AGENDAPUNT 3 Doetinchem, 15 april 2009 ALDUS BESLOTEN 23 APRIL 2009 Klimaatplan Doetinchem 2009-2012 Voorstel: 1. het beleidskader klimaat vaststellen, wat inhoudt dat de gemeente inzet op

Nadere informatie

CONCEPT FACTSHEETS KLIMAATCONTRACT PROVINCIE DRENTHE GEMEENTE HOOGEVEEN Datum: Blad 1 van 5

CONCEPT FACTSHEETS KLIMAATCONTRACT PROVINCIE DRENTHE GEMEENTE HOOGEVEEN Datum: Blad 1 van 5 Blad 1 van 5 Hoogeveen deelprogramma Diep Onder Drenthe 1. WKO installatie BVG/CH/Raadhuis 2. WKO installatie 1. Een WKO installatie in het BVG/CH/Raadhuis. 2. Duidelijkheid over de haalbaarheid van een

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering : 22 januari 2013 Agendanummer : 15 Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : H.J.M. Schrijver : Beleid en Projecten : Schutten Voorstel aan de raad Onderwerp : Nota Langedijk

Nadere informatie

Wat wordt de energiestrategie van de gemeente?

Wat wordt de energiestrategie van de gemeente? Wat wordt de energiestrategie van de gemeente? Programma raadsrotonde 17 mei 2010 Opening avond door rotondevoorzitter. Inleiding; (door Conny Huijskes; 10 minuten) - Uitleg opzet avond /in het begin toelichten

Nadere informatie

Groen? Het is te doen! Audit.Tax.Consulting.Financial Advisory.

Groen? Het is te doen! Audit.Tax.Consulting.Financial Advisory. Groen? Het is te doen! Audit.Tax.Consulting.Financial Advisory. Een uitdagend klimaat 20 20 2020 In 2020 moet de uitstoot van CO 2 in de EU met 20% zijn teruggebracht ten opzichte van het 1990 niveau.

Nadere informatie

Samen geven we richting aan de koers van de NKC

Samen geven we richting aan de koers van de NKC Samen geven we richting aan de koers van de NKC ₀ ₀ ₀ In de aanloop naar de klimaattop in Parijs is eind 2014 de Nederlandse Klimaatcoalitie van start gegaan om CO2 reductie bij bedrijven en andere organisaties

Nadere informatie

Samen Duurzaam DOEN! Stap 1 // Welkom en inleiding. Stap 2 // Voorstelronde aanwezigen. (5 minuten) (10 minuten)

Samen Duurzaam DOEN! Stap 1 // Welkom en inleiding. Stap 2 // Voorstelronde aanwezigen. (5 minuten) (10 minuten) Samen Duurzaam DOEN! Leuk dat u samen met uw buren na wilt denken over duurzaamheid. Aan de hand van dit stappenplan helpen wij u graag op weg om het gesprek op gang te brengen. Dit stappenplan is bedoeld

Nadere informatie

ENERGIE IN VASTGOEDSTURING

ENERGIE IN VASTGOEDSTURING Inhoud ENERGIE IN VASTGOEDSTURING Het strategisch belang van de energieprestatie van de woning 0. Bert Weevers 2 Missie Organisatie -> grote dekking Missie Organisatie -> grote dekking Strat adviseur Ontwikkelaar

Nadere informatie

I. Duurzame Overheid. Michael Boddeke Wethouder Apeldoorn

I. Duurzame Overheid. Michael Boddeke Wethouder Apeldoorn In gesprek: I. Duurzame Overheid Michael Boddeke Wethouder Apeldoorn Duurzame gemeente is: hoe de stad er een generatie later uit ziet! Niet afwentelen maar zelf doen Dit kan: want we zijn grote gemeente!

Nadere informatie

: Mitigatie en Adaptatie

: Mitigatie en Adaptatie Datum raadsavond : 26 november 2009 Programma Onderwerp : Leeft : Mitigatie en Adaptatie Samenvatting Het voorliggende voorstel geeft u als raad inzicht in hoe we als gemeente klimaatverandering kunnen

Nadere informatie

Vlaamse provincies steunen steden en gemeenten op weg naar klimaatneutraliteit

Vlaamse provincies steunen steden en gemeenten op weg naar klimaatneutraliteit Vlaamse provincies steunen steden en gemeenten op weg naar klimaatneutraliteit Patrick BOUCNEAU provincie Limburg, namens de 5 Vlaamse provincies 15 december 2015 - Jaarforum FRDO-CFDD Steden in transitie

Nadere informatie

Klimaatakkoord Rijk en UvW

Klimaatakkoord Rijk en UvW Klimaatakkoord Rijk en UvW Politieke en beleidsmatige context (klimaatbeleid) Rafaël Lazaroms 25 mei 2010 1 Inhoud presentatie Voorstellen Internationaal en nationaal klimaatbeleid Positie waterschappen

Nadere informatie

Building4life. Wilt u weten hoe? Building4life. Jan van Polanenkade 26B1 4811 KM Breda Postbus 1069 4801 BB Breda

Building4life. Wilt u weten hoe? Building4life. Jan van Polanenkade 26B1 4811 KM Breda Postbus 1069 4801 BB Breda Wilt u weten hoe? Ga stap voor stap door onze aanpak: - Kennismaking Building4life - De Building4life werkwijze - Uitgewerkte case Amarant Tilburg Building4life Jan van Polanenkade 26B1 4811 KM Breda Postbus

Nadere informatie

Onderwerp Regionale Energiestrategie (RES) regio Noordoost-Brabant. Geachte bestuursleden,

Onderwerp Regionale Energiestrategie (RES) regio Noordoost-Brabant. Geachte bestuursleden, Onderwerp Regionale Energiestrategie (RES) regio Noordoost-Brabant Geachte bestuursleden, De decentrale overheden (gemeenten, waterschappen en provincies) werken vanaf het najaar 2018 in 30 regio s aan

Nadere informatie

Duurzame Ruimtelijke Ordening in Nederland: De regio is slagvaardiger in klimaatbeleid De tussenstand van onze verkenning: West en Noord Nederland

Duurzame Ruimtelijke Ordening in Nederland: De regio is slagvaardiger in klimaatbeleid De tussenstand van onze verkenning: West en Noord Nederland Duurzame Ruimtelijke Ordening in Nederland: De regio is slagvaardiger in klimaatbeleid De tussenstand van onze verkenning: West en Noord Nederland Ir. Martin Dubbeling, stedenbouwkundige bij SAB Drs. Wouter

Nadere informatie

Energieneutraal keten sluisdeur Goese Sas

Energieneutraal keten sluisdeur Goese Sas Energieneutraal keten sluisdeur Goese Sas Door de vastgestelde energie- en klimaatdoelstelling binnen Europa om in 2050 energieneutraal te zijn, is het voor de hele samenleving maar met name voor bedrijven

Nadere informatie

STRATEGIE DUURZAME ENERGIETRANSITIE GEMEENTE BREDA

STRATEGIE DUURZAME ENERGIETRANSITIE GEMEENTE BREDA STRATEGIE DUURZAME ENERGIETRANSITIE GEMEENTE BREDA UPDATE 2016 SAMENVATTING STRATEGIE DUURZAME ENERGIETRANSITIE GEMEENTE BREDA Opdrachtgever Gemeente Breda Afdeling Mobiliteit en Milieu Opdrachtnemer Evert

Nadere informatie

Roadmap Voorbeeld. Duurzame Organisatie. Niek Heering en Tabitha Saliba. 7 februari 2019

Roadmap Voorbeeld. Duurzame Organisatie. Niek Heering en Tabitha Saliba. 7 februari 2019 Roadmap Voorbeeld Duurzame Organisatie Niek Heering en Tabitha Saliba 7 februari 2019 Duurzaamheid: ecologisch en sociaal Duurzaamheid is voldoen aan de behoeften van de huidige generatie zonder het vermogen

Nadere informatie

Evaluatie Uitvoeringsprogramma 2009-2012 versie: 29-jan Doelen Doelstelling bereikt? reductie

Evaluatie Uitvoeringsprogramma 2009-2012 versie: 29-jan Doelen Doelstelling bereikt? reductie Evaluatie Uitvoeringsprogramma 2009-2012 versie: 29-jan Doelen Doelstelling bereikt? reductie Project Doelstelling wel deels niet anders ingevuld CO2- uitstoot verlaging woon- /bdrf.lasten creatie nieuw

Nadere informatie

Milieudienst West-Holland. Klimaatprogramma Holland Rijnland en Rijnstreek 2008-2012. Gerrit Jan Schraa Programmaleider

Milieudienst West-Holland. Klimaatprogramma Holland Rijnland en Rijnstreek 2008-2012. Gerrit Jan Schraa Programmaleider Klimaatprogramma Holland Rijnland en Rijnstreek 2008-2012 Gerrit Jan Schraa Programmaleider Klimaatprogramma Vervolg op Klimaatbeleid 2003-2007 Waarom een Klimaatprogramma? Wat houdt het programma in?

Nadere informatie

Een 10 puntenplan gemeenten die echt iets aan het klimaatprobleem willen doen

Een 10 puntenplan gemeenten die echt iets aan het klimaatprobleem willen doen Een 10 puntenplan voor gemeenten die echt iets aan het klimaatprobleem willen doen Doet uw gemeente voldoende aan het klimaatprobleem? Iedere aanpak van het klimaatprobleem begint lokaal. Internationaal

Nadere informatie

Onderwerp Routekaart Energieneutraal Nieuwegein Datum 08 augustus 2017

Onderwerp Routekaart Energieneutraal Nieuwegein Datum 08 augustus 2017 Gemeenteraad 2017-272 Onderwerp Routekaart Energieneutraal Nieuwegein 2040 Datum 08 augustus 2017 Raadsvoorstel Afdeling Ruimtelijk Domein Portefeuillehouder mr. ing Peter W.M. Snoeren Onderwerp Routekaart

Nadere informatie

verantwoordingsonderzoek 2016 bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu

verantwoordingsonderzoek 2016 bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu BEZORGEN Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA Den Haag Lange Voorhout 8 Postbus 20015 2500 EA Den Haag T 070 342 43 44 E voorlichting@rekenkamer.nl W www.rekenkamer.nl

Nadere informatie

Helmonds Energieconvenant

Helmonds Energieconvenant Helmonds Energieconvenant Helmondse bedrijven slaan de handen ineen voor een duurzame en betrouwbare energievoorziening. Waarom een energieconvenant? Energie is de drijvende kracht Energie is de drijvende

Nadere informatie

Gent klimaatneutraal: via de grote poort of langs een hindernissenparcours

Gent klimaatneutraal: via de grote poort of langs een hindernissenparcours TRANSITION = Gent klimaatneutraal: via de grote poort of langs een hindernissenparcours 12 december 2015 Kabinet Schepen Tine Heyse Gent TRANSITION Klimaatbeleid = stad Gent (1) 2007: Bestuursakkoord Streven

Nadere informatie

Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden. Hans Haring, wethouder duurzaamheid Woerden

Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden. Hans Haring, wethouder duurzaamheid Woerden Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden Hans Haring, wethouder duurzaamheid Woerden Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden - Woerden: duurzaamheid tot in de haarvaten van de samenleving - Het klimaatakkoord

Nadere informatie

2. EVO, waarvan de zetel is gevestigd te Zoetermeer, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door (naam en functie), hierna te noemen: EVO,

2. EVO, waarvan de zetel is gevestigd te Zoetermeer, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door (naam en functie), hierna te noemen: EVO, - 1 - CONVENANT TOT DERDE AANVULLING EN WIJZIGING VAN HET CONVENANT STIMULERING SCHONE VRACHTAUTO S EN MILIEUZONERING DE PARTIJEN 1. DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU EN DE STAATSSECRETARIS VAN

Nadere informatie

Samenvatting: Winst en waarde van energie renovaties in de woningbouw

Samenvatting: Winst en waarde van energie renovaties in de woningbouw Samenvatting: Winst en waarde van energie renovaties in de woningbouw De opgave is groot De Rijksoverheid streeft naar een energieneutrale bebouwde omgeving in 2050. Op weg daar naar toe is de ambitie

Nadere informatie

Deelname van gemeente Heusden aan landelijke Stimuleringsregeling voor lokale Klimaatinitiatieven (SloK)

Deelname van gemeente Heusden aan landelijke Stimuleringsregeling voor lokale Klimaatinitiatieven (SloK) Samenvatting: Inleiding: In de voorbereiding van de Duurzaamheidsagenda heeft uw college ingestemd met de indiening van een gemeentelijke aanvraag ter verkrijging van een uitkering uit het Gemeentefonds

Nadere informatie

Duurzame energie. Leveranciersdag Rijk 27 november 2015. Piet Glas

Duurzame energie. Leveranciersdag Rijk 27 november 2015. Piet Glas Duurzame energie Leveranciersdag Rijk 27 november 2015 Piet Glas P.Glas@mindef.nl Categoriemanager Energie Frans van Beek frans.beek@minbzk.nl BZK - DG Organisatie Bedrijfsvoering Rijk Opzet workshop 1.

Nadere informatie

Duurzame renovatie provinciekantoor Noord-Holland. Haarlem 15 april 2013 Kees Schouten Omgevingsmanager Een Nieuw Huis

Duurzame renovatie provinciekantoor Noord-Holland. Haarlem 15 april 2013 Kees Schouten Omgevingsmanager Een Nieuw Huis Duurzame renovatie provinciekantoor Noord-Holland Haarlem 15 april 2013 Kees Schouten Omgevingsmanager Een Nieuw Huis Met passie, samenwerken en deskundigheid naar een blijvend duurzaam provincie kantoor

Nadere informatie

OVERZICHT (KETEN)INITIATIEVEN VAN DEN HEUVEL HOLDING B.V.

OVERZICHT (KETEN)INITIATIEVEN VAN DEN HEUVEL HOLDING B.V. OVERZICHT (KETEN)INITIATIEVEN VAN DEN HEUVEL HOLDING B.V. Opsteller Versie Status Referentie L. Deerns & B. Ketelaars 1605-CO2-DEF Definitief 1.D.1, 1.D.2, 3.D.1, 3.D.2, 5.C.1 & 5.C.2 Inhoudsopgave Inleiding...2

Nadere informatie

Witte zwanen, zwarte zwanen. onzekerheden over klimaatverandering en de nog ontbrekende kennis gemeente. Wat ook in het

Witte zwanen, zwarte zwanen. onzekerheden over klimaatverandering en de nog ontbrekende kennis gemeente. Wat ook in het 1 Onderwerp Klimaatbeleid: Mitigatie en Adaptatie Voorgesteld besluit Mitigatie (voorkomen van klimaatveranderingen): 1. Het realiseren van een CO2-neutrale organisatie in 2020; 2. De ambitie uit te spreken

Nadere informatie

Aanpak duurzaam GWW in de praktijk Meerwaarde door een integrale aanpak. Imagine the result

Aanpak duurzaam GWW in de praktijk Meerwaarde door een integrale aanpak. Imagine the result Aanpak duurzaam GWW in de praktijk Meerwaarde door een integrale aanpak Even voorstellen: Esther Heijink Sr. adviseur veiligheid en duurzaamheid bij ARCADIS Programmamanager Duurzaamheid divisie Mobiliteit

Nadere informatie

WATER- SCHAPPEN & ENERGIE

WATER- SCHAPPEN & ENERGIE WATER- SCHAPPEN & ENERGIE Resultaten Klimaatmonitor Waterschappen 2014 Waterschappen willen een bijdrage leveren aan een duurzame economie en samenleving. Hiervoor hebben zij zichzelf hoge ambities gesteld

Nadere informatie

In 20 stappen naar energieneutrale gebieden - wat, waarom en hoe. Workshop 1 februari 2012 Jaap Kortman IVAM

In 20 stappen naar energieneutrale gebieden - wat, waarom en hoe. Workshop 1 februari 2012 Jaap Kortman IVAM In 20 stappen naar energieneutrale gebieden - wat, waarom en hoe Workshop 1 februari 2012 Jaap Kortman IVAM Presentatie Doel van workshop Achtergrond project Belemmeringen 20 stappenplan Organisatie workshop

Nadere informatie

Workshop J De kracht van een klimaatfonds. 05 april 2011

Workshop J De kracht van een klimaatfonds. 05 april 2011 Workshop J De kracht van een klimaatfonds 05 april 2011 Presentatie Ad Phernambucq Zeeuws Klimaatfonds: Klimaatneutraal met Zeeuwse Projecten Nationaal Energie- en klimaatbeleid Doelstelling: Duurzame

Nadere informatie

Samen realiseren pact

Samen realiseren pact 1/5 De kring gemeentesecretarissen van de 100.000+ gemeenten, de plaatsvervangend algemeen directeur van de VNG, de secretaris-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Nadere informatie

Workshop 1: Kostenbesparing door energiezuinig gebouwbeheer door Bas Ambachtsheer, algemeen-directeur Cofely GDF-Suez

Workshop 1: Kostenbesparing door energiezuinig gebouwbeheer door Bas Ambachtsheer, algemeen-directeur Cofely GDF-Suez Gevraagd: Duurzaam commitment Klimaattop Amstelveen Donderdag 14 oktober 2010 Ambitie: Duurzaam in Amstelveen Tijdens de klimaattop staan inspiratie, matchmaking en commitment centraal. Amstelveense voorlopers

Nadere informatie

Zou het niet prachtig zijn als

Zou het niet prachtig zijn als , YouCongres 2014 6-2-2014 Zou het niet prachtig zijn als YouCongres 6 feb 2014 Duurzame infra: ambities van opdrachtgevers ProRail wil in 2020 de energie-efficiency met 30 procent verbeterd hebben ten

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres

Nadere informatie

Premier Rutte: hogere ambitie Europa bij terugdringen van CO2-uitstoot. Regionale Energiestrategie NHN. Katowice 4 december 2018

Premier Rutte: hogere ambitie Europa bij terugdringen van CO2-uitstoot. Regionale Energiestrategie NHN. Katowice 4 december 2018 Premier Rutte: hogere ambitie Europa bij terugdringen van CO2-uitstoot Regionale Energiestrategie NHN Katowice 4 december 2018 Het Klimaatakkoord in wording 49% minder CO2 in 2030 t.o.v. 1990 Zomer 2018

Nadere informatie

Van Idee naar Innovatie

Van Idee naar Innovatie Van Idee naar Innovatie Horizon 2020 maakt het mogelijk! In 10 minuten een helder verhaal over Horizon 2020 Horizon 2020 Europa is op zoek naar innovaties die internationaal succesvol kunnen zijn. Horizon

Nadere informatie

Groeiplan voor warmte. een initiatief van provincies, gemeenten en sector

Groeiplan voor warmte. een initiatief van provincies, gemeenten en sector Groeiplan voor warmte een initiatief van provincies, gemeenten en sector 27 november 2015 De Provincies Gelderland, Zuid-Holland, Noord-Holland, en Limburg, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, de Gemeenten

Nadere informatie

KLIMAATADAPTATIE LEEFT, MAAR LEIDT NOG NIET

KLIMAATADAPTATIE LEEFT, MAAR LEIDT NOG NIET KLIMAATADAPTATIE LEEFT, MAAR LEIDT NOG NIET www.atosborne.nl Klimaatadaptatie leeft, maar leidt nog niet. Klimaatadaptatie leeft, maar leidt nog niet. Dat is de belangrijkste conclusie die getrokken kan

Nadere informatie

Routekaart op weg naar een energie neutraal Zevenaar nummer datum

Routekaart op weg naar een energie neutraal Zevenaar nummer datum Routekaart 2016 2020 op weg naar een energie neutraal Zevenaar nummer 714646 datum 16.03.2016 Voorwoord en leeswijzer Het belang van het terugdringen van broeikasgassen (o.a. CO 2 ) door energie besparing

Nadere informatie

Memo. Zoetermeer. Bijlage: Brief budget 40+ wijken

Memo. Zoetermeer. Bijlage: Brief budget 40+ wijken u^ gemeente il Zoetermeer Memo Postbus 5 2700 AA Zoetermeer Aan l De leden van de raad' Van Wethouder Haan ^-^i ) Onderwerp Stand van zaken stedenbeleid B&W AKKOORD Datum:3^( /^3 Datum 27 oktober 2009

Nadere informatie

Aanpak energietransitie Gemeente Helmond

Aanpak energietransitie Gemeente Helmond Aanpak energietransitie Gemeente Helmond Conferentie Versnellingsagenda 3 dagen 120 mensen, bont palet van Helmonders bedrijfsleven, woningcorporaties, onderwijs, duurzame ondernemers, energieclub Helmond

Nadere informatie

*Z075167D42B* Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus AA MIDDELHARNIS. Geachte raad,

*Z075167D42B* Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus AA MIDDELHARNIS. Geachte raad, Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus 1 3240 AA MIDDELHARNIS *Z075167D42B* Geachte raad, Registratienummer : Z -16-69161 / 8211 Agendanummer : 11 Portefeuillehouder : Wethouder Van der Vlugt Raadsvergadering

Nadere informatie

Een goede jas: schoon, gezond en zuinig. Frank te Poel 10 oktober 2007

Een goede jas: schoon, gezond en zuinig. Frank te Poel 10 oktober 2007 Een goede jas: schoon, gezond en zuinig Frank te Poel 10 oktober 2007 Inhoud 1. Klimaatverandering is een urgent probleem 2. Er zijn drastische maatregelen nodig 3. Waar staat Nederland nu? 4. Spaar Het

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma klimaatbeleid 2009-2012

Uitvoeringsprogramma klimaatbeleid 2009-2012 A gemeente Eindhoven Uitvoeringsprogramma klimaatbeleid 2009-2012 Van succesvolle projecten naar structurele uitvoering Juni 2008 / 08012201 Colofon Uitgave Gemeente Eindhoven Datum Juni 2008 gemeente

Nadere informatie

Openbare verlichting in Avelgem

Openbare verlichting in Avelgem Openbare verlichting in Avelgem Lut Deseyn Schepen van Milieu Lut.deseyn@avelgem.be 1. Inleiding 2. Duiding 2. Het project 3. Kosten en Besparing 5. Opvolging en evaluatie 6. Conclusie 7. Vragen Agenda

Nadere informatie

Wat willen we bereiken?

Wat willen we bereiken? Wat willen we bereiken? Omschrijving: Dit collegeproduct omvat de beleidsactiviteiten en projecten in het kader van duurzaamheid (niet zijnde duurzame energie) waarop binnen de gemeente Eindhoven wordt

Nadere informatie

Gevolgen van klimaatverandering voor Nederland

Gevolgen van klimaatverandering voor Nederland Gastcollege door Sander Brinkman Haagse Hogeschool Climate & Environment 4 september 2008 Introductie Studie Bodem, Water en Atmosfeer, Wageningen Universiteit Beroepsvoorbereidendblok UNFCCC CoP 6, Den

Nadere informatie

Lidmaatschap Burgemeestersconvenant voor Klimaat en Energie. LTA ja: Maand Jaar LTA nee: Niet op LTA

Lidmaatschap Burgemeestersconvenant voor Klimaat en Energie. LTA ja: Maand Jaar LTA nee: Niet op LTA Raadsvoorstel Onderwerp Lidmaatschap Burgemeestersconvenant voor Klimaat en Energie Registratienr. 6238328 Steller/telnr. Geert.Kamminga/ 0652759635 Bijlagen 3 Classificatie Openbaar Portefeuillehouder

Nadere informatie

Morgen, woensdag 8 juni 2016, bespreekt u in de commissie Ruimte en Leefbaarheid onder meer de partiële herziening VRM / PlanMER windenergie.

Morgen, woensdag 8 juni 2016, bespreekt u in de commissie Ruimte en Leefbaarheid onder meer de partiële herziening VRM / PlanMER windenergie. Geachte leden van Provinciale Staten van Zuid-Holland, Morgen, woensdag 8 juni 2016, bespreekt u in de commissie Ruimte en Leefbaarheid onder meer de partiële herziening VRM / PlanMER windenergie. In de

Nadere informatie

1. Wethouder Tiemens te machtigen voor het ondertekenen van het Gelders Energie Akkoord.

1. Wethouder Tiemens te machtigen voor het ondertekenen van het Gelders Energie Akkoord. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Deelname Gelders Energieakkoord Programma Duurzaamheid Portefeuillehouder H. Tiemens Samenvatting Het Klimaatverbond, Alliander en Gelderse Natuur en Milieufederatie

Nadere informatie

Raadscommissievoorstel

Raadscommissievoorstel Raadscommissievoorstel Status: Voorbereidend besluitvormend Agendapunt: 7 Onderwerp: Meerjarenprogramma Duurzaamheid 2014-2015 Datum: 12 november 2013 Portefeuillehouder: dhr. N.L. Agricola Decosnummer:

Nadere informatie

TNO draagt bij aan de oplossing van verschillende complexe maatschappelijke vraagstukken op terreinen als energievoorziening, watermanagement,

TNO draagt bij aan de oplossing van verschillende complexe maatschappelijke vraagstukken op terreinen als energievoorziening, watermanagement, TNO draagt bij aan de oplossing van verschillende complexe maatschappelijke vraagstukken op terreinen als energievoorziening, watermanagement, landbouw, gezondheidszorg, mobiliteit, veiligheid en bouw.

Nadere informatie

OPZET KLIMAATPLAN 11-2-04

OPZET KLIMAATPLAN 11-2-04 OPZET KLIMAATPLAN 11-2-04 Samenvatting Deze notitie voorziet in de opzet van het klimaatplan voor Nijmegen. Dit is de voortzetting het Nijmeegse energiebeleid. Actualisering was sowieso nodig omdat oude

Nadere informatie

Investeren in het waddengebied is de moeite meer dan waard!

Investeren in het waddengebied is de moeite meer dan waard! > www.vrom.nl Investeren in het waddengebied is de moeite meer dan waard! 2e Tender Waddenfonds 8 september tot en met 17 oktober 2008 Investeren in het waddengebied is de moeite meer dan waard! 2e Tender

Nadere informatie

UITNODIGING G23 Netwerkdag 13 februari 2012

UITNODIGING G23 Netwerkdag 13 februari 2012 UITNODIGING G23 Netwerkdag 13 februari 2012 Op: donderdag 12 april 2012 in Utrecht Graag nodigen wij u uit voor de eerste Stadsingenieurs G23 Netwerkdag in Utrecht. Deze dag staat vooral in het teken om

Nadere informatie

Factsheet CO2-Prestatieladder 2017

Factsheet CO2-Prestatieladder 2017 Beleid Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO: People Planet - Profit) speelt een steeds belangrijkere rol binnen de bedrijfsvoering van Voskamp Groep B.V. Wij zijn ons al langer bewust van onze verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Bijlage verzuimcijfers

Bijlage verzuimcijfers Bijlage cijfers 1. Landelijke cijfers De cijfers over het schooljaar - zijn afkomstig uit de leerplichttelling die jaarlijks onder de gemeenten wordt uitgevoerd. De respons van gemeenten bedroeg dit jaar

Nadere informatie

Motie Ondersteuning Standaardisatie Uitvoeringsprocessen. voor BALV 17 november 2014

Motie Ondersteuning Standaardisatie Uitvoeringsprocessen. voor BALV 17 november 2014 Motie Ondersteuning Standaardisatie Uitvoeringsprocessen voor BALV 17 november 2014 Gemeente Zaanstad namens gemeenten Zwolle, Leeuwarden, Amersfoort, Haarlemmermeer, Rotterdam, Utrecht, Enschede en Apeldoorn

Nadere informatie

Sectortafel Elektriciteit. Berend de Vries

Sectortafel Elektriciteit. Berend de Vries Sectortafel Elektriciteit Berend de Vries Het Tijdspad Klimaatakkoord tot nu toe Voorjaar 18 10 juli 18 Zomer 18 Najaar 18 21 december 18 Ophalen input leden voor startgesprekken sectortafels Start gesprekken

Nadere informatie

Extra impuls gemeenten voor afvalpreventie en afvalscheiding huishoudelijk afval

Extra impuls gemeenten voor afvalpreventie en afvalscheiding huishoudelijk afval Extra impuls gemeenten voor afvalpreventie en afvalscheiding huishoudelijk afval Inhoud 1. Inleiding 3 2. Opzet plannen voor ondersteuning 4 3. Plannen voor verminderen huishoudelijk restafval 5 3.1 Eisen

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Evaluatie nieuwe impuls Steller M. Mulder De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon (050) 367 60 97 Bijlage(n) 1 Ons kenmerk 6044570 Datum 23-11-2016 Uw brief van Uw

Nadere informatie

Westvoorne CO 2 - uitstoot

Westvoorne CO 2 - uitstoot Westvoorne CO 2 - uitstoot De grafiek geeft de CO 2-uitstoot verdeeld over de hoofdsectoren over de jaren 2010 tot en met 2013. Cijfers zijn afkomstig uit de Klimaatmonitor van RWS. Cijfers over 2014 zijn

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel aan Provinciale Staten HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH

Initiatiefvoorstel aan Provinciale Staten HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH Initiatiefvoorstel aan Provinciale Staten PS2009-997 HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH Duurzaamheidsfonds Gelderland HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH

Nadere informatie

MEI Westerkwartier 4 april 2011

MEI Westerkwartier 4 april 2011 Duurzame Energie veranderingen in de markt van Photo Voltaische systemen (PV) MEI Westerkwartier 4 april 2011 Frans Debets Duurzame energie 4 redenen om het te ontwikkelen 1. Klimaatbeleid, CO2 reductie

Nadere informatie

Slotbijeenkomst Stookjerijk 2014 Energiebesparing in de huursector

Slotbijeenkomst Stookjerijk 2014 Energiebesparing in de huursector Slotbijeenkomst Stookjerijk 2014 Energiebesparing in de huursector 12 rondetafels Stookjerijk 2014 Onderwerpen Monitoring voortgang met rekenmodel Shaere Opgaven Energieakkoord Resultaten voortgang energiebesparing

Nadere informatie

MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND

MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND WERK ALS ÉÉN OVERHEID De fysieke en sociale leefomgeving van Nederland gaan de komende decennia ingrijpend veranderen. Transities in de energievoorziening, de landbouw,

Nadere informatie

PROJECTPLAN METERS MAKEN IN DE ESHOF

PROJECTPLAN METERS MAKEN IN DE ESHOF PROJECTPLAN METERS MAKEN IN DE ESHOF De Eshof op weg naar energie neutraal! = woningen Eshof naar nul op de meter = Inhoud 1. Ambitie: naar meest duurzame wijk van Elst? 2. Meten is weten: per wijk per

Nadere informatie

Gemeente Binnenmaas Programma Duurzaam Binnenmaas Basisdocument. Afdeling Ruimte & Groen P.J. de Bakker, P. Bakker en R. Tuk

Gemeente Binnenmaas Programma Duurzaam Binnenmaas Basisdocument. Afdeling Ruimte & Groen P.J. de Bakker, P. Bakker en R. Tuk Gemeente Binnenmaas Programma Duurzaam Binnenmaas Basisdocument Afdeling Ruimte & Groen P.J. de Bakker, P. Bakker en R. Tuk 6 april 2011 Inhoudsopgave Voorwoord 2 Managementsamenvatting 3 1 Inleiding 4

Nadere informatie

ASPIRAVI. Project Blankenberge

ASPIRAVI. Project Blankenberge ASPIRAVI Project Blankenberge Groei naar een duurzame samenleving Europese doelstelling tegen de opwarming van het klimaat : 20-20-20 tegen 2020 : 20% minder CO 2 uitstoot 20% minder energie verbruiken

Nadere informatie

Samenvatting rapportage Masterclass Energiebesparing op de werkvloer. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Samenvatting rapportage Masterclass Energiebesparing op de werkvloer. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat Samenvatting rapportage Masterclass Energiebesparing op de werkvloer 2016 In opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat Samenvatting rapportage Masterclass Energiebesparing op de werkvloer

Nadere informatie

1E SCHOOL. duurzaam gerenoveerd

1E SCHOOL. duurzaam gerenoveerd 1E SCHOOL duurzaam gerenoveerd DUURZAAM RENOVEREN investeren in MEERVOUDIGE OPBRENGST INHOUD PRESENTATIE 1 Niet duurzame school 2 Duurzaam bouwen & leven 3 Duurzame energie, kleinschalig opgewekt 4 Passief

Nadere informatie

Factsheet CO2-Prestatieladder 2018

Factsheet CO2-Prestatieladder 2018 Beleid Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO: People Planet - Profit) speelt een steeds belangrijkere rol binnen de bedrijfsvoering van Voskamp Groep B.V. Wij zijn ons al langer bewust van onze verantwoordelijkheid

Nadere informatie

ROUTEKAART DUURZAAM OSS

ROUTEKAART DUURZAAM OSS ROUTEKAART DUURZAAM OSS 2025-2030 Duurzaam Oss Alle gemeentelijke gebouwen energieneutraal of energieleverend in 2025 Bestaande woningen en gebouwen energiezuiniger maken Verduurzamen verkeer en vervoer

Nadere informatie

Initiatief Duurzaam GWW

Initiatief Duurzaam GWW Status Definitief Versie/revisie 1.0 Datum Opdrachtnemer Opgesteld door Gecontroleerd door Jeroen Winkelmolen John Liebrecht Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 1.1 Visie op samenwerken aan Duurzaamheid met

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 4 juli 2019

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 4 juli 2019 > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Raadsvoorstel Instellen CO2-reserve

Raadsvoorstel Instellen CO2-reserve gemeente Eindhoven 17R7188 Raadsnummer Inboeknummer 17bst00259 / 2099747 B&W beslisdatum 21 maart 2017 Dossiernummer 17.12.351 Raadsvoorstel Instellen CO2-reserve Inleiding Op 31 januari 2017 is het Klimaatplan

Nadere informatie

Van Beek. Grip op energie

Van Beek. Grip op energie Van Beek Grip op energie Van Beek: grip op energie Van Beek is specialist in het vertalen van meetgegevens naar concrete managementinformatie en adviezen. Wij doen dit bij uiteenlopende bedrijfsprocessen,

Nadere informatie

Routekaart Energietransitie procesafspraken

Routekaart Energietransitie procesafspraken Routekaart Energietransitie procesafspraken Energiebesparing en transformatie van gebouwde omgeving, mobiliteit, industrie en landbouw & landgebruik Samenwerking met inwoners(initiatieven), ondernemers

Nadere informatie

Raadsvoorstel. categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA B 3 12/167. jaar stuknr. Raad. Onderwerp: Energienota gemeente Emmen

Raadsvoorstel. categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA B 3 12/167. jaar stuknr. Raad. Onderwerp: Energienota gemeente Emmen svoorstel Onderwerp: Energienota gemeente Emmen Portefeuillehouder: T. Houwing-Haisma Afdeling Beleid en Regie Team Ruimtelijk Beleid Rudi Gengler, telefoon ((0591)68 54 39) Aan de gemeenteraad Voorgesteld

Nadere informatie

Workshop over actuele klimaatvraagstukken in lokaal klimaatbeleid

Workshop over actuele klimaatvraagstukken in lokaal klimaatbeleid Klimaatwarming-ups Workshop over actuele klimaatvraagstukken in lokaal klimaatbeleid Module 1: Klimaatmitigatie - naar aardgasvrije wijken Module 2: Klimaatadaptatie gevolgen van klimaatverandering opvangen

Nadere informatie

Co-creating Urban Sustainable Mobility!

Co-creating Urban Sustainable Mobility! Co-creating Urban Sustainable Mobility! Haagse Hogeschool Delft 26 november 2014 Jan-Kees Verrest Senior Adviseur Verkeer en Vervoer Gemeente Delft 1 Co-creatie Wat is co-creatie? Visie van Prahalad en

Nadere informatie

LOKALE KRACHTEN BUNDELEN VOOR EEN DUURZAME TOEKOMST

LOKALE KRACHTEN BUNDELEN VOOR EEN DUURZAME TOEKOMST LOKALE KRACHTEN BUNDELEN VOOR EEN DUURZAME TOEKOMST Wat is het Covenant of Mayors netwerk? Alle gemeenten kunnen zich aansluiten bij een Europees netwerk van gemeenten: het Covenant of Mayors (burgermeestersverdrag).

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR Doetinchem, 13 september 2017 ALDUS VASTGESTELD 21 SEPTEMBER Routekaart energietransitieopgave 2030

Aan de raad AGENDAPUNT NR Doetinchem, 13 september 2017 ALDUS VASTGESTELD 21 SEPTEMBER Routekaart energietransitieopgave 2030 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8.3 ALDUS VASTGESTELD 21 SEPTEMBER 2017 Routekaart energietransitieopgave 2030 Te besluiten om: 1. De gidsprincipes voor de energietransitieopgave in Doetinchem vast te stellen,

Nadere informatie