Titel tekst. van je. je plan. Wat is. richting aan om. groep, enkele

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Titel tekst. van je. je plan. Wat is. richting aan om. groep, enkele"

Transcriptie

1 Titel tekst STAPPENPLAN fiche 1 Terreinverkenning, het fundament van je plan Lokale inkleuring van integrale jeugdbeleid? Vanuit welke visie werken we? De fundamenten van je plan Net zoals een nieuw huis goede fundamenten vereist, heeft een goed plan nood aan een stevige basis. Sterker nog, een goed plan staat of valt met het nadenken over de uitgangspunten. Tijdens deze verkennende fase tracht je de opdracht scherp te krijgen, zodat je weet binnen welke krijtlijnen je het jeugdbeleid kunt uittekenen. Wat is jeugdbeleid? Vanuit welke visie vertrek je om dit plan vorm te geven? Nadenken over wie en wat is de jeugddienst, welke rol speelt deze, of moet ze in de toekomst gaan spelen? Weldoordachte antwoorden op dergelijke vragen geven een plan de noodzakelijke richting en voldoende body om het verschil te kunnen maken. We raden je daarom sterk aan om bij de voorbereiding van het planningsproces voldoende tijd uit te trekken om deze denkoefeningen te maken en het jeugdbeleidd in de breedte te verkennen. Het decreet bevat geen bepalingen over een verkenningsfase. Het is louter een fase die we aanbevelen om bij de start van de planning de krijtlijnen af te bakenen waarbinnen je jeugdbeleid vorm zal krijgen. Omdat het decreet niet precies afbakent over welke inhoudelijke thema s je jeugdbeleidsplan moet gaan, is er ruimte om het jeugdbeleid in de breedte te bekijken en zelf een afbakening te maken. Mogelijke valkuil is dat je deze stap ziet als een verplicht nummertje. Nadenken over de fundamenten van je jeugdbeleid en de rol van de jeugddienst in jullie specifieke lokale situatie, is zo cruciaal dat het los staat van alle vormvereisten. Nadenken over de toekomst van het jeugdbeleid in je stad of gemeente hoeft ook niet hoogdravendd te zijn. Het belangrijk is dat je er bewust over denkt. Uiteraard doe je dit het beste in groep, samen met het team van de jeugddienst of de stuurgroep. Hieronder geven we je enkele voorzetten en insteken om alvast van start te gaan. We streven daarbij niet naar volledigheid maar willen je wel prikkelen om ermee aan de slag te gaan.

2 Drie stappen zijn daarin belangrijk: Integrale benadering en lokale inkleuring van jeugdbeleid Situering van jeugdbeleid in het ruimere kader Nadenken over een lokale missie en visie Integrale benadering en lokale inkleuring van jeugdbeleid Jeugdbeleid is een categoriaal beleidsterrein. Dat betekent dat het heel wat beleidssectoren doorkruist. Het onderstaande schema schept hierin duidelijkheid: Heel wat beleidsterreinen hebben een impact op de leefwereld van kinderen en jongeren en zijn bijgevolg een taak of een zaak van de jeugddienst. Het voeren van een integraal jeugdbeleid is net op zoek gaan naar dergelijke evidente en minder evidente beleidskruispunten, om van daaruit te zoeken naar beleidsuitdagingen voor de toekomst. De praktijk leert ons echter dat het belangrijk is om hierin duidelijk prioriteiten te kiezen, doelgericht te zoeken naar kleine stapjes om zo aan de weg te timmeren naar een integraal jeugdbeleid. Een goede inschatting van de lokale situatie (kansen en gevoeligheden) en een goede afbakening is dus belangrijk. Situering van jeugdbeleid in het ruimere kader Het jeugdbeleid kan uiteraard geen eiland zijn. Het moet aansluiting vinden bij het algemene beleid van de gemeente en bij het beleid dat wordt vormgegeven via andere beleidsplannen. Het is uiteraard van belang dat het jeugdbeleid wordt afgestemd op de politieke intenties en prioriteiten. Dit is geen oproep tot terughoudendheid. Integendeel, een clever geschreven beleidsplan zorgt voor nieuwe inspiratie van beleidsmakers, maar andersom heeft niemand belang bij een beleidsplan dat niet kan rekenen op een politiek draagvlak en de nodige middelen (draagkracht) om het uit te voeren. Afstemming op het ruimere kader moet er voor zorgen dat de neuzen in dezelfde richting staan en het jeugdbeleid straks optimaal kansen krijgt om uitgevoerd te worden.

3 Belangrijke aanknopingspunten zijn: Welke plaats heeft jeugdbeleid in het bestuursakkoord? Welke plaats heeft jeugdbeleid in het strategisch meerjarenplan1? Afbakenen van relevante beleidsrotondes 2 Jeugdbeleid is een taak van vele spelers, ook binnen het gemeentebestuur. Ook andere sectoren hebben beleidsplannen, we denken bijvoorbeeld aan het cultuurbeleidsplan, het sportbeleidsplan of het lokaal sociaal beleidsplan. Deze en een heleboel andere beleidsterreinen hebben een belangrijke impact op de leefwereld van kinderen en jongeren. Het is daarom goed om in de verkenningsfase na te gaan welke sectoren expliciete aandacht verdienen in het jeugdbeleidsplan. Door tijdig de belangrijkste beleidskruispunten in kaart te brengen, kun je de planning van het jeugdbeleid optimaal afstemmen op deze sectorale planningsprocessen. Een overleg met de collega s die instaan voor de coördinatie van deze plannen is hier zeker op zijn plaats. Om het jeugdbeleid af te bakenen kan je volgende open vragen stellen: Vertrek vanuit verschillende doelgroepen (kleuters, lagere schoolleeftijd, tieners, ) en zoek naar de voor hen belangrijke beleidskruispunten. Wat verwachten kinderen en jongeren van de gemeente? Wat betekenen kinderen en jongeren voor de gemeente? Wat kan/wil de gemeente betekenen voor kinderen en jongeren? Welke zijn belangrijke (relevante) beleidsdomeinen hebben een belangrijke invloed op de leefwereld van kinderen en jongeren? Welke beleidsplannen van andere sectoren zijn interessant om eens verder te bekijken? Waar willen (en kunnen) we iets in beweging krijgen? Waar liggen kansen, opportuniteiten? 1 Het gemeentedecreet verplicht alle gemeenten om vóór de beraadslaging over de gemeentebegroting een strategisch meerjarenplan goed te keuren dat de inhoudelijke en financiële krachtlijnen schetst een legislatuur. 2 Het begrip beleidsrotondes wordt ondermeer gebruikt in het tweede Vlaams jeugdbeleidplan: Het jeugdbeleidsplan beschrijft een aantal beleidskruispunten of -rotondes waar jeugd andere beleidssectoren ontmoet. Het kunnen plekken zijn voor gesprek, onderlinge afstemming en samenwerking. Maar ze vormen ook risicopunten, met gevaar voor botsingen en gewonden. Daarom ook het begrip beleidsrotonde. Wordt al eens een afslag gemist, dan kan er ongehinderd een extra rondje gereden worden om bij de tweede kans alsnog de gewenste weg in te slaan. (synthese Vlaams jeugdbeleidplan p 34)

4 (informeel) aftasten van de beleidsruimte Uiteraard is niet alles vervat in plannen en documenten. Een oriënterend overleg met de schepen van jeugd is ook erg aan te raden. Op die manier kun je een zicht krijgen op de ambities van de schepen en zijn/haar college maar ook eventuele opportuniteiten in kaart brengen. Het is ook belangrijk om de middelen af te tasten: wat zijn de budgettaire marges en is er bijvoorbeeld ruimte om de dienst te laten groeien? Nadenken over een lokale missie en visie Het formuleren van een mission statement komt uit het managementwereldje maar heeft ondertussen de weg gevonden naar de socio-culturele sector. Ondanks de (onterechte) negatieve bijklank is het zoeken naar een gepaste missie een zeer interessante manier om je uitgangspunten scherp te krijgen. In een missie vat je zeer kernachtig samen wie of wat de jeugddienst is en waarvoor het jeugdbeleid in jouw gemeente staat. Een missie komt bij voorbaat tot stand met meerdere mensen samen in een discussie. Het is een proces van zoeken naar de juiste formulering waar iedereen zich in kan vinden. Over het opstellen van een goede missie (mission statement) is veel literatuur te vinden op het net. Verlies je ook hier niet in de vorm, belangrijker is het proces. We willen je hier alvast enkele richtvragen meegeven waarop je kan terugvallen om je eigen missie vorm te geven. Om je missie vorm te geven kan je volgende open vragen stellen: Wie en wat is de jeugddienst? Wat zijn onze specifieke identiteitskenmerken (stijl, uitstraling, aanpak, )? Wat zien we als onze opdracht (primair, secundair, )? Hoe willen we dit aanpakken en waarom? Waar willen we in de toekomst werk van maken? Wat zijn de kenmerken van jullie jeugdbeleid (speerpunten, unieke lokale invulling)? Waarom doen we wat we doen? Wat verstaat de jeugddienst onder jeugdbeleid?

5 Vaak wordt een missie aangevuld met een visie. Die is omvattender en vat jullie lokale kijk samen op in dit geval het jeugdbeleid. Hoe je één en ander noemt, doet er niet zoveel toe. Het kan wel zeer verhelderend zijn om deze krachtlijnen te formuleren bij het begin van je planningsproces, en later ook in de inleiding van je jeugdbeleidsplan. Visie is een vrij vaag woord. Eigenlijk bedoelen we daarmee hoe je zelf (of jullie stuurgroep) kijkt naar het lokale jeugdbeleid. Het gaat om voor jullie lokale situatie belangrijk - kwaliteitskenmerken van jeugdbeleid. Die houden rekening met een visie op jeugd, maar ook met de taak en opdrachten van de gemeente. Om je visie vorm te geven kan je volgende open vragen stellen: Wat is jullie kijk op kinderen, spelen,? Wat is jullie kijk op jongeren, rondhangen,? Wat is jullie kijk op vrije tijd en vrije tijdsbeleving? Wat is jullie kijk op de taak en de opdracht van de gemeente? In de verkenningsfase baken je het lokale jeugdbeleid af en situeer je het in zijn context. Het is belangrijk om minstens de resultaten ervan terug te koppelen naar de leden van je stuurgroep. Op die manier wordt de opdracht een stuk afgebakend en wordt al een richting aangegeven waarbinnen het verdere planningsproces zich zal afspelen. Je kunt er uiteraard voor kiezen om de stuurgroep actief te betrekken bij de verkenningsfase, maar het kan evengoed voorbereidend werk zijn dat gebeurt vooraleer je start met een stuurgroep. Uiteindelijk zullen een missie en een visie niet zo snel veranderen. Het is belangrijk dat het beleid (in de eerste plaats de schepen voor jeugd) de situering en basisprincipes van het jeugdbeleid ondersteunt. Zorg dus dat de krijtlijnen vooraf voldoende worden doorgepraat.

DE VERKENNINGSFASE & DE FUNDAMENTEN VAN EEN JEUGDBELEIDSPLAN DE OPMAAK VAN EEN WERKPLANNING OF EERST EEN STUURGROEP

DE VERKENNINGSFASE & DE FUNDAMENTEN VAN EEN JEUGDBELEIDSPLAN DE OPMAAK VAN EEN WERKPLANNING OF EERST EEN STUURGROEP DE VERKENNINGSFASE & DE FUNDAMENTEN VAN EEN JEUGDBELEIDSPLAN Net zoals een nieuw huis goede fundamenten vereist, heeft een goed plan nood aan een stevige basis. Sterker nog, een goed plan staat of valt

Nadere informatie

Concreet: in kaart brengen van Sterkten, Zwakten, Kansen en Bedreigingen

Concreet: in kaart brengen van Sterkten, Zwakten, Kansen en Bedreigingen INSTRUMENTEN fiche 2 Een handig hulpmiddel voor het maken van een analyse als onderbouw van je jeugdbeleid To SWOT or not to SWOT? Deze fiche verkent kort de mogelijkheden van een SWOT-analyse als methode

Nadere informatie

Vertrek van je eigen brede kijk op jeugd en jeugdbeleid

Vertrek van je eigen brede kijk op jeugd en jeugdbeleid STAPPENPLAN fiche 4 Gericht gegevens verzamelen die je jeugdbeleid richting kunnen geven. Waarover gaat het? Het jeugdbeleid in jouw gemeente is geen blanco blad. Bij de opmaak van een nieuw jeugdbeleidsplan

Nadere informatie

Inputnota Vlaamse Jeugdraad: lokaal jeugdbeleid in de nieuwe gemeentelijke beleids- en beheerscyclus

Inputnota Vlaamse Jeugdraad: lokaal jeugdbeleid in de nieuwe gemeentelijke beleids- en beheerscyclus VJR-20100511 Inputnota Vlaamse Jeugdraad: lokaal jeugdbeleid in de nieuwe gemeentelijke beleids- en beheerscyclus Inleiding De Vlaamse regering wil de lokale sectorale en thematische beleidsplannen, waaronder

Nadere informatie

3.3. Doelgroep Identiteit. Tools en en instructies. halve dag. Praktisch

3.3. Doelgroep Identiteit. Tools en en instructies. halve dag. Praktisch 3.3 Doelgroep Tijdens de workshop doelgroep baken je de groepen af waarvoor je wil werken. Dit kunnen primaire doelgroepen zijn: zij die rechtstreeks participeren in jouw werking, of secundaire doelgroepen

Nadere informatie

EENVRIJETIJDSBELEIDVOOR KINDERENIN ARMOEDE

EENVRIJETIJDSBELEIDVOOR KINDERENIN ARMOEDE EENVRIJETIJDSBELEIDVOOR KINDERENIN ARMOEDE Vanuit jeugddienstperspectief VVJ Vereniging Vlaamse Jeugddiensten vzw Ossenmarkt 3 2000 Antwerpen T 03 821 06 06 F 03 821 06 09 E info@vvj.be W www.vvj.be Eenvrijetijdsbeleidvoorkinderen

Nadere informatie

Intern communiceren over je JBP

Intern communiceren over je JBP Intern communiceren over je JBP Intern communiceren over je JBP We zijn als jeugddienst vaak afhankelijk van de bereidheid van andere gemeentelijke actoren om doelen en acties op de kaart te zetten. Bij

Nadere informatie

Bestuurlijke context Nieuwe gemeentewet Gemeentedecreet: algemeen beleidsplan, adviesraden en beheer Grondwet: bevoegdheidsverdeling gemeenschap (pers

Bestuurlijke context Nieuwe gemeentewet Gemeentedecreet: algemeen beleidsplan, adviesraden en beheer Grondwet: bevoegdheidsverdeling gemeenschap (pers De schepen: regisseur van het lokaal jeugd- en cultuurbeleid VVSG-vorming De eerste 100 dagen van de lokale bestuurder Februari-maart 2007 1 Bestuurlijke context Nieuwe gemeentewet Gemeentedecreet: algemeen

Nadere informatie

De werking van het gemeentebestuur vanaf 01/01/2013

De werking van het gemeentebestuur vanaf 01/01/2013 De werking van het gemeentebestuur vanaf 01/01/2013 1 Waarom veranderen? Wellicht ken je het lokaal jeugdbeleidsplan wel, het is het plan van een gemeente over hoe ze werk willen maken van jeugdwerk- en

Nadere informatie

ADVIES Beleidsnota s Binnenlands bestuur, Toerisme, Inburgering en Integratie

ADVIES Beleidsnota s Binnenlands bestuur, Toerisme, Inburgering en Integratie ADVIES Beleidsnota s Binnenlands bestuur, Toerisme, Inburgering en Integratie Op 26 oktober 2009 diende minister Geert Bourgeois o.a. zijn beleidsnota s Binnenlands Bestuur, Toerisme en Inburgering en

Nadere informatie

5/12/2011. BBC, MJP, planlastverlaging en ontwikkelingssamenwerking. Inhoud

5/12/2011. BBC, MJP, planlastverlaging en ontwikkelingssamenwerking. Inhoud BBC, MJP, planlastverlaging en ontwikkelingssamenwerking Peter Sels VVSG - 2011 Inhoud Wetgevend kader Planningsmethodiek Ontwikkelingssamenwerking vs het nieuwe instrumentarium Stappenplan en uw bijdrage

Nadere informatie

Tussentijds Advies. Vlaams Jeugdbeleidsplan datum volgnr /5

Tussentijds Advies. Vlaams Jeugdbeleidsplan datum volgnr /5 datum volgnr. 09-07-2010 2009-2010/5 Tussentijds Advies Vlaams Jeugdbeleidsplan 2010-2014 Kinderrechtencommissariaat Leuvenseweg 86 1000 Brussel tel.: 02-552 98 00 fax: 02-552 98 01 kinderrechten@vlaamsparlement.be

Nadere informatie

Aanloop naar de. gemeenteraadsverkiezingen 2018

Aanloop naar de. gemeenteraadsverkiezingen 2018 Aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen 2018 Welkom Namens Vlaamse Ouderenraad Lokaal Inleiding Inhoud van vandaag 6 stappenplan memorandum: Timing Informatieverzameling Bepalen van prioriteiten Opmaak

Nadere informatie

Samen werken aan het Haagse jeugdbeleid Denis Vink, afdeling Jeugd

Samen werken aan het Haagse jeugdbeleid Denis Vink, afdeling Jeugd Denis Vink, afdeling Jeugd Agenda Participatieproces Waar gaan we naartoe Inleiding Vragen aan commissieleden Inleiding Gemeente verantwoordelijk voor het gehele jeugdstelsel: van preventie tot jeugdhulp

Nadere informatie

STRATEGISCH BELEIDSPLAN

STRATEGISCH BELEIDSPLAN STRATEGISCH BELEIDSPLAN 2019-2020 ontmoeting.org Inhoud 1 Introductie... 2 2 Strategie 2019-2020... 4 2.1 Proces... 4 2.2 SWOT... 4 2.3 Strategische speerpunten... 5 2.4 Strategische doelen voor primair

Nadere informatie

Hoorzitting Decreet Lokaal Sportbeleid

Hoorzitting Decreet Lokaal Sportbeleid Hoorzitting Decreet Lokaal Sportbeleid Commissie voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media 30.05.12 Dany Punie voorzitter ISB www.isbvzw.be Ledenverenigi ing Waardevol Kwaliteitsvol Sport- & Recreatiebeleid

Nadere informatie

STRATEGIE EN JEUGD STAD ANTWERPEN

STRATEGIE EN JEUGD STAD ANTWERPEN STRATEGIE EN JEUGD STAD ANTWERPEN De stad Antwerpen Antwerpen = stad + 9 districten Stad : bovenlokale bevoegdheden: ruimtelijk structuurplan, Districten: lokale bevoegdheden: cultuur, sport, jeugd, senioren,

Nadere informatie

Beleidsplanning in Geel. Welke plaats heeft gezondheid in dit geheel?

Beleidsplanning in Geel. Welke plaats heeft gezondheid in dit geheel? Beleidsplanning in Geel Welke plaats heeft gezondheid in dit geheel? Geel sterk stijgend aantal inwoners - 2013: 38.238 (+ 13,5% t.o.v. 2000) grote oppervlakte: stedelijke kern landelijke deeldorpen

Nadere informatie

Wat na de verkiezingen?

Wat na de verkiezingen? Wat na de verkiezingen? The next step(s)! De verkiezingen zijn voorbij, de stemmen geteld en wie weet al een bestuur geklonken. Vanaf 1 januari 2019 kan de nieuwe gemeenteraad en het college van burgemeester

Nadere informatie

De provincie Vlaams-Brabant je jeugdbeleid!

De provincie Vlaams-Brabant je jeugdbeleid! De provincie Vlaams-Brabant je jeugdbeleid! De provincie Vlaams-Brabant je jeugdbeleid! Naar een verdieping hoger met je gemeentelijk jeugdbeleid, of een volledige make-over? PROCEDURE Vraag je begeleiding

Nadere informatie

> KEN JE GEMEENTE EN GA ERMEE AAN DE SLAG!

> KEN JE GEMEENTE EN GA ERMEE AAN DE SLAG! > KEN JE GEMEENTE EN GA ERMEE AAN DE SLAG! > > DE GEMEENTE: WAT, WAAR, HOE EN WAAROM? Simpel gezegd is een gemeente een stuk grondgebied met een eigen bestuur, dat verkozen is door en verantwoording aflegt

Nadere informatie

Aan de slag met de lokale samenwerkingsovereenkomst GBO van start tot finish

Aan de slag met de lokale samenwerkingsovereenkomst GBO van start tot finish Aan de slag met de lokale samenwerkingsovereenkomst GBO van start tot finish Een lokale samenwerkingsovereenkomst is in wezen een eindpunt in een onderhandelingsproces om het samenwerkingsverband GBO vorm

Nadere informatie

ADVIES Vlaams Jongerenpact

ADVIES Vlaams Jongerenpact ADVIES Vlaams Jongerenpact In het regeerakkoord Vlaanderen 2009 2014 formuleert de Vlaamse Regering de ambitie om met de jongeren een toekomstgericht Jongerenpact op te maken. De Vlaamse Jeugdraad geeft

Nadere informatie

b) Welke projecten werden in het verleden door de VGC ingediend? Welke werden goedgekeurd? Voor welk bedrag?

b) Welke projecten werden in het verleden door de VGC ingediend? Welke werden goedgekeurd? Voor welk bedrag? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 109 van KARL VANLOUWE datum: 6 februari 2015 aan SVEN GATZ VLAAMS MINISTER VAN CULTUUR, MEDIA, JEUGD EN BRUSSEL Toepassing sectorale decreten - Brussel Om tegemoet te komen aan

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING. Woonbeleidsplan Vlaanderen (uitvoering van artikel 4bis van het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode)

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING. Woonbeleidsplan Vlaanderen (uitvoering van artikel 4bis van het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode) DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Woonbeleidsplan Vlaanderen (uitvoering van artikel 4bis van het

Nadere informatie

De werking van de Beleids-en beheerscyclus

De werking van de Beleids-en beheerscyclus Achter de schermen De werking van de Beleids-en beheerscyclus Nu de gemeenteraadsverkiezingen achter de rug zijn en het stof weer is gaan liggen, ontwaken de nieuwe gemeenteburen. In sommige steden en

Nadere informatie

Voorontwerp van decreet betreffende het lokaal sociaal beleid

Voorontwerp van decreet betreffende het lokaal sociaal beleid VR 2017 2402 DOC.0170/2BIS Voorontwerp van decreet betreffende het lokaal sociaal beleid DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin; Na beraadslaging,

Nadere informatie

Programma. 1. Kennismakingsronde. 2. Korte Toelichting globale werking Formaat. 3. Een blik op Linkeroever Jeugdhuis 2050

Programma. 1. Kennismakingsronde. 2. Korte Toelichting globale werking Formaat. 3. Een blik op Linkeroever Jeugdhuis 2050 Programma 1. Kennismakingsronde 2. Korte Toelichting globale werking Formaat 3. Een blik op Linkeroever Jeugdhuis 2050 4. Ouderbetrokkenheid (focus moeders) Missie Formaat is de federatie van jeugdhuizen,

Nadere informatie

BUDGET 2015 GEMEENTE MERKSPLAS

BUDGET 2015 GEMEENTE MERKSPLAS BUDGET 2015 GEMEENTE MERKSPLAS INHOUDSTAFEL 1. INLEIDING... 3 2. MISSIE... 5 3. BELEIDSNOTA... 6 3.1. DOELSTELLINGENNOTA... 6 3.2. DOELSTELLINGENBUDGET... 16 3.3. FINANCIËLE TOESTAND... 17 3.4. LIJST OVERHEIDSOPDRACHTEN...

Nadere informatie

DE VLAAMSE MINISTER VAN CULTUUR, JEUGD, SPORT, BRUSSELSE AANGELEGENHEDEN EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING,

DE VLAAMSE MINISTER VAN CULTUUR, JEUGD, SPORT, BRUSSELSE AANGELEGENHEDEN EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING, Ministerieel besluit van 29 mei 2002 houdende vastlegging van de structuur van een gemeentelijk cultuurbeleidsplan, een beleidsplan van een bibliotheek en een beleidsplan van een cultuurcentrum DE VLAAMSE

Nadere informatie

Memorandum gemeenteraadsverkiezingen. De Vlaamse Jeugdraad pleit voor

Memorandum gemeenteraadsverkiezingen. De Vlaamse Jeugdraad pleit voor Memorandum gemeenteraadsverkiezingen De gemeenteraadsverkiezingen van 2012 staan voor de deur. Een boeiende periode voor politici. Maar zeker ook voor kinderen, jongeren en hun verenigingen. Partijen ontwikkelen

Nadere informatie

ADVIES Het lokale jeugdbeleidsplan, een fundamenteel instrument voor de ontwikkeling van een participatief categoriaal lokaal jeugdbeleid

ADVIES Het lokale jeugdbeleidsplan, een fundamenteel instrument voor de ontwikkeling van een participatief categoriaal lokaal jeugdbeleid ADVIES Het lokale jeugdbeleidsplan, een fundamenteel instrument voor de ontwikkeling van een participatief categoriaal lokaal jeugdbeleid In dit advies formuleert de Vlaamse Jeugdraad aanbevelingen voor

Nadere informatie

MISSIE EN VISIE ZORG Scholengemeenschap Vlaamse Ardennen

MISSIE EN VISIE ZORG Scholengemeenschap Vlaamse Ardennen De manier om succes te bereiken is op de eerste plaats een definitief, duidelijk, praktisch ideaal te hebben een doel, een doelstelling. Ten tweede moet men over de noodzakelijke middelen beschikken om

Nadere informatie

JA voor JACO s. Talentgericht werken op het kruispunt tussen vrije tijd, werk en onderwijs

JA voor JACO s. Talentgericht werken op het kruispunt tussen vrije tijd, werk en onderwijs JA voor JACO s Talentgericht werken op het kruispunt tussen vrije tijd, werk en onderwijs WAAROM JA VOOR JACO? Veranderingen Socio-economische Socio-cultureel Demografisch Superdiversiteit -->dualiteit,

Nadere informatie

A. WEGWIJZER 1. Inhoudstafel 1 2. Woord vooraf 5

A. WEGWIJZER 1. Inhoudstafel 1 2. Woord vooraf 5 INHOUD A. WEGWIJZER 1. Inhoudstafel 1 2. Woord vooraf 5 B. ALGEMEEN 1. Het Decreet Lokaal Sociaal Beleid en de ministeriële omzendbrief 3 2. Algemene bepalingen en definities 3 3. Planning 5 4. Coördinatie

Nadere informatie

ACTIEFICHES. Een goed begrip van je huidige (probleem)situatie laat toe om gerichter te innoveren.

ACTIEFICHES. Een goed begrip van je huidige (probleem)situatie laat toe om gerichter te innoveren. ACTIEFICHES Stap 1: Analyseer je innovatiemogelijkheden Een goed begrip van je huidige (probleem)situatie laat toe om gerichter te innoveren. Voldoende steun en middelen zijn essentieel om via innovatie

Nadere informatie

Zo kijkt VVJ naar participatie 1

Zo kijkt VVJ naar participatie 1 Zo kijkt VVJ naar participatie Groeien naar meer participatief besturen Groeien naar, want kun je niet snel snel, en niet in je eentje Participatief besturen : is voor VVJ een voorwaarde voor goed beleid

Nadere informatie

Lobbyen. Hoe begin je eraan? VOORBEREIDING. 1. Groepssamenstelling. 2. Klein beetje research

Lobbyen. Hoe begin je eraan? VOORBEREIDING. 1. Groepssamenstelling. 2. Klein beetje research Lobbyen Lobbyen heeft een beetje een negatieve bijklank. Maar op zich is er niets vies aan. Het is een manier om samen beleid te maken. Een manier om de zaken die voor jou en je achterban van belang zijn

Nadere informatie

ADVIES Beleidsnota Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

ADVIES Beleidsnota Welzijn, Volksgezondheid en Gezin ADVIES Beleidsnota Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Op 26 oktober 2009 diende minister Vandeurzen zijn beleidsnota Welzijn, Volksgezondheid en Gezin in bij het Vlaams Parlement. In dit beleidsdocument

Nadere informatie

VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2014/3 naar aanleiding van het Vlaams Ouderenbeleidsplan

VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2014/3 naar aanleiding van het Vlaams Ouderenbeleidsplan VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2014/3 naar aanleiding van het Vlaams Ouderenbeleidsplan 2015-2020 Vlaamse Ouderenraad vzw 5 november 2014 Koloniënstraat 18-24 bus 7 1000 Brussel Advies 2014/3 naar aanleiding

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN CULTUUR, MEDIA, JEUGD EN BRUSSEL NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet van 6 juli 2012 houdende

Nadere informatie

25 Integratie OCMWgemeente: aan vertrouwen en een sterker beleid

25 Integratie OCMWgemeente: aan vertrouwen en een sterker beleid 25 Integratie OCMWgemeente: bouwen aan vertrouwen en een sterker beleid Ellen Dierckx Coördinator dienstencentrum tewerkstelling den travoo OCMW Balen Achtergrond Aanleiding: KHK-onderzoek 2007 leefomstandigheden

Nadere informatie

compact communicatietraject Speciaal voor startende ondernemers en kleine bedrijven

compact communicatietraject Speciaal voor startende ondernemers en kleine bedrijven Speciaal voor startende ondernemers en kleine bedrijven Wat wil je met je bedrijf bereiken? En hoe helpt communicatie daarbij? Wij hebben speciaal voor startende en kleine bedrijven een communicatie traject:

Nadere informatie

A. WEGWIJZER 1. Inhoudstafel 1 2. Woord vooraf 5

A. WEGWIJZER 1. Inhoudstafel 1 2. Woord vooraf 5 INHOUD A. WEGWIJZER 1. Inhoudstafel 1 2. Woord vooraf 5 B. ALGEMEEN 1. Het Decreet Lokaal Sociaal Beleid en de ministeriële omzendbrief 3 2. Algemene bepalingen en definities 3 3. Planning 5 4. Coördinatie

Nadere informatie

Kwaliteitsvol. jeugdwerk. In vogelvlucht. Startmoment traject Jeugdwerk in de Stad Brussel, 27 september 2016

Kwaliteitsvol. jeugdwerk. In vogelvlucht. Startmoment traject Jeugdwerk in de Stad Brussel, 27 september 2016 Kwaliteitsvol jeugdwerk Startmoment traject Jeugdwerk in de Stad Brussel, 27 september 2016 In vogelvlucht Kwaliteitsvol jeugdwerk Toelichting bij de politieke discussie in de EU en het traject van de

Nadere informatie

Kracht van kruispunten

Kracht van kruispunten Kracht van kruispunten 1 1 jaar samen met het jeugdwerk op kruispuntentocht Met het hele jeugdwerk samen 2 debatten 25 good en bad practices 5 opiniestukken Op zoek naar antwoorden voor: Jeugdwerkers en

Nadere informatie

Piter Jelles Strategisch Perspectief

Piter Jelles Strategisch Perspectief Piter Jelles Strategisch Perspectief Strategisch Perspectief Inhoudsopgave Vooraf 05 Piter Jelles Onze missie 07 Onze ambities 07 Kernthema s Verbinden 09 Verbeteren 15 Vernieuwen 19 Ten slotte 23 02 03

Nadere informatie

TOELICHTING HANDVEST SUCCESVOL VRIJWILLIGEN

TOELICHTING HANDVEST SUCCESVOL VRIJWILLIGEN TOELICHTING HANDVEST SUCCESVOL VRIJWILLIGEN Het Handvest succesvol vrijwilligen is opgevat als een handig en visueel aantrekkelijke tool. Het moet organisaties toelaten zich te profileren als vrijwilligersorganisatie(-dienst

Nadere informatie

OPVANG JEUGDWERK? WAT? 16/12/2011

OPVANG JEUGDWERK? WAT? 16/12/2011 OPVANG JEUGDWERK? WAT? Kan de gemeente zelf jeugdwerk opzetten? Wat is de functie van gemeentelijk jeugdwerk? Toenemende opvangvraag hoe profileren? 1 lokale overheden beschouwen het als hun taak om naast

Nadere informatie

Meeuwen- Gruitrode. 5 kerkdorpen inwoners aantal jongeren 0-18j: 2599 Oppervlakte: 9126 ha. oppervlakte (km2)

Meeuwen- Gruitrode. 5 kerkdorpen inwoners aantal jongeren 0-18j: 2599 Oppervlakte: 9126 ha. oppervlakte (km2) Meeuwen- Gruitrode Meeuwen- Gruitrode 5 kerkdorpen 13.049 inwoners aantal jongeren 0-18j: 2599 Oppervlakte: 9126 ha inwoners Sint- Truiden 39.769 106,9 Lommel 33.636 102,37 oppervlakte (km2) Hasselt 75.579

Nadere informatie

Karuur vzw JEUGDBELEIDSPARTICIPATIE BINNEN LOKALE BESTUREN

Karuur vzw JEUGDBELEIDSPARTICIPATIE BINNEN LOKALE BESTUREN Karuur vzw JEUGDBELEIDSPARTICIPATIE BINNEN LOKALE BESTUREN Wat is Karuur? Ontstaan in 2009 Gesubsidieerd door de Vlaamse overheid (decreet Vlaams jeugd- en kinderrechtenbeleid) 3 vaste stafmedewerkers,

Nadere informatie

Visienota CO NOTA CBS EN, 19/6/2013

Visienota CO NOTA CBS EN, 19/6/2013 Visienota CO7 2014-2019 NOTA CBS EN, 19/6/2013 1) CO7 tot op vandaag De projectvereniging CultuurOverleg Zeven, afgekort CO7, werd opgericht in 2005. Het intergemeentelijke samenwerkingsverband voor cultuur,

Nadere informatie

STATUTEN. Statuten stedelijke jeugdraad Waregem. Gemeenteraad 14 januari Titel I Een inleidende omschrijving

STATUTEN. Statuten stedelijke jeugdraad Waregem. Gemeenteraad 14 januari Titel I Een inleidende omschrijving STATUTEN Gemeenteraad 14 januari 2014 Statuten stedelijke jeugdraad Waregem Titel I Een inleidende omschrijving De stedelijke jeugdraad van Waregem is het parlement waar jongeren, met interesse voor het

Nadere informatie

Vraagstelling over de interne staatshervorming

Vraagstelling over de interne staatshervorming Vraagstelling over de interne staatshervorming Hoorzitting Commissie Binnenlands Bestuur Vlaams Parlement 24 november 2010 Vereniging Vlaamse Cultuur en gemeenschapscentra Paul Sergier, directeur Invalshoek

Nadere informatie

Vlaamse Regering DE VLAAMSE MINISTER VAN CULTUUR, JEUGD, SPORT EN BRUSSEL,

Vlaamse Regering DE VLAAMSE MINISTER VAN CULTUUR, JEUGD, SPORT EN BRUSSEL, Vlaamse Regering Ministerieel besluit van 13 februari 2007 tot wijziging van het ministerieel besluit van 29 mei 2002 houdende vastlegging van de structuur van een gemeentelijk cultuurbeleidsplan, een

Nadere informatie

Portfolio kindvriendelijke steden en gemeenten

Portfolio kindvriendelijke steden en gemeenten Portfolio kindvriendelijke steden en gemeenten Met dit portfolio toon je aan dat jouw stad of gemeente volgende 5 criteria heeft gerealiseerd. Elk criterium is opgedeeld in enkele deelvragen. 1. Een breed

Nadere informatie

Opstellen van een beleidsplan

Opstellen van een beleidsplan Opstellen van een beleidsplan Leer- en deeldag eerstelijnszones Dinsdag 19 maart, Antwerpen Overzicht Waarom beleidsplanning Met wie Proces: wie initieert? Verhouden op maatschappelijke context + gegevens

Nadere informatie

Europese projecten in de praktijk. Maandag 8 december, Provincie West-Vlaanderen

Europese projecten in de praktijk. Maandag 8 december, Provincie West-Vlaanderen Europese projecten in de praktijk Maandag 8 december, Provincie West-Vlaanderen Europese projecten in de praktijk Waarom een Europees project? Hoe begin je aan een Europees project? Hoe stel je de aanvraag

Nadere informatie

Visienota EDUCARE / Transities 0-6 jaar. Onderwijscentrum Brussel Entiteit Gezin

Visienota EDUCARE / Transities 0-6 jaar. Onderwijscentrum Brussel Entiteit Gezin Visienota EDUCARE / Transities 0-6 jaar Onderwijscentrum Brussel Entiteit Gezin a. Situering Jonge kinderen (0-6 jaar) groeien op in diverse contexten: thuis, eventueel in de kinderopvang, en in de kleuterschool.

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS EN DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet basisonderwijs

Nadere informatie

Strategische meerjarenplanning in Vlaamse centrumsteden. Workshop 2 december 2009 Karl-Filip Coenegrachts Departementshoofd Stafdiensten Stad Gent

Strategische meerjarenplanning in Vlaamse centrumsteden. Workshop 2 december 2009 Karl-Filip Coenegrachts Departementshoofd Stafdiensten Stad Gent Strategische meerjarenplanning in Vlaamse centrumsteden Workshop 2 december 2009 Karl-Filip Coenegrachts Departementshoofd Stafdiensten Stad Gent Gent in 2020? Welke stad is Gent in 2020? Wat vind jij

Nadere informatie

Lobbyen. Hoe begin je eraan? VOORBEREIDING. 1. Groepssamenstelling. 2. Klein beetje research

Lobbyen. Hoe begin je eraan? VOORBEREIDING. 1. Groepssamenstelling. 2. Klein beetje research Lobbyen Lobbyen heeft een beetje een negatieve bijklank. Maar op zich is er niets vies aan. Wie het Debattle traject al wat langer volgt heeft misschien al lobby ervaring achter de rug ten tijde van de

Nadere informatie

Brussel, 8 juli 2009 07082009_SERV-advies projecten VSDO. Advies. Projecten Vlaamse strategie duurzame ontwikkeling

Brussel, 8 juli 2009 07082009_SERV-advies projecten VSDO. Advies. Projecten Vlaamse strategie duurzame ontwikkeling Brussel, 8 juli 2009 07082009_SERV-advies projecten VSDO Advies Projecten Vlaamse strategie duurzame ontwikkeling 1. Inleiding Op 8 juni 2009 werd de SERV om advies gevraagd over de fiches ter invulling

Nadere informatie

Beleidsparticipatie. Hier komt de titel van de presentatie

Beleidsparticipatie.  Hier komt de titel van de presentatie Beleidsparticipatie hannes.jossart@bataljong.be ellen.degrauwe@bataljong.be zita.depauw@bataljong.be Hier komt de titel van de presentatie 1 Participatie is een fundamenteel recht van kinderen en jongeren

Nadere informatie

PARTICIPATIE EN STRUCTUREEL MOBILITEITSOVERLEG

PARTICIPATIE EN STRUCTUREEL MOBILITEITSOVERLEG PARTICIPATIE EN STRUCTUREEL MOBILITEITSOVERLEG IN UW STAD OF GEMEENTE Mobiliteitsacademie VSV 12 december 2014 1 STRUCTUREEL MOBILITEITSOVERLEG 2 Groot verschil tussen steden en gemeenten Grote steden:

Nadere informatie

Inhoudstafel INLEIDING...2

Inhoudstafel INLEIDING...2 ontwerp ruimtelijk structuurplan Turnhout Inhoudstabel Inhoudstafel INLEIDING...2 DEEL 1 INFORMATIEF GEDEELTE...8 INLEIDING: ANALYSE VAN DE RUIMTELIJKE CONTEXT...11 HOOFDSTUK I: SITUERING & GESCHIEDENIS...12

Nadere informatie

Rapport 833 Derriks, M., & Kat, E. de. (2020). Jeugdmonitor Zeeland Amsterdam: Kohnstamm Instituut.

Rapport 833 Derriks, M., & Kat, E. de. (2020). Jeugdmonitor Zeeland Amsterdam: Kohnstamm Instituut. Samenvatting Rapport 833 Derriks, M., & Kat, E. de. (2020). Jeugdmonitor Zeeland Amsterdam: Kohnstamm Instituut. De Jeugdmonitor Zeeland De Jeugdmonitor Zeeland is een plek waar allerlei informatie bij

Nadere informatie

Advies. Krijtlijnen voor de hervorming van het stelsel van de opleidingscheques

Advies. Krijtlijnen voor de hervorming van het stelsel van de opleidingscheques Brussel, 9 juni 2010 SERV_ADV_20100609_Krijtlijnen_stelsel_opleidingscheques.doc Advies Krijtlijnen voor de hervorming van het stelsel van de opleidingscheques Advies De SERV formuleerde op 14 oktober

Nadere informatie

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen voor iedereen in de stad

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen voor iedereen in de stad Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen voor iedereen in de stad Waarom we allen een rol spelen Brugge, 13 oktober 2016 Ashley Hennekam, Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten VVSG Vereniging van Vlaamse

Nadere informatie

ADVIES Beleidsnota Mobiliteit en Openbare Werken

ADVIES Beleidsnota Mobiliteit en Openbare Werken ADVIES Beleidsnota Mobiliteit en Openbare Werken Op 27 oktober 2009 diende Hilde Crevits, minister van Mobiliteit en Openbare Werken, haar beleidsnota Mobiliteit en Openbare Werken in bij het Vlaams Parlement.

Nadere informatie

ADVIES Opmaak van het derde Vlaams jeugdbeleidsplan

ADVIES Opmaak van het derde Vlaams jeugdbeleidsplan ADVIES Opmaak van het derde Vlaams jeugdbeleidsplan In het regeerakkoord 2009 2014 engageert de Vlaamse Regering zich voor de opmaak van het derde Vlaams jeugdbeleidsplan (2011 2014). Dit plan legt tot

Nadere informatie

Vlaanderen. is samenwerking COMPLEXE PROJECTEN. Een nieuwe procesaanpak. www.complexeprojecten.be

Vlaanderen. is samenwerking COMPLEXE PROJECTEN. Een nieuwe procesaanpak. www.complexeprojecten.be Vlaanderen is samenwerking COMPLEXE PROJECTEN Een nieuwe procesaanpak www.complexeprojecten.be U heeft het als bestuur of als private initiatiefnemer wellicht reeds meegemaakt. De opstart en uitvoering

Nadere informatie

Nieuwe verhoudingen Nieuwe dynamiek; Evaluatie /impuls Vensterscholen Groningen. Anita Schnieders Jur de Haan

Nieuwe verhoudingen Nieuwe dynamiek; Evaluatie /impuls Vensterscholen Groningen. Anita Schnieders Jur de Haan Nieuwe verhoudingen Nieuwe dynamiek; Evaluatie /impuls Vensterscholen Groningen Anita Schnieders Jur de Haan Sessie opzet De Vensterschool in Groningen Aanleiding voor de evaluatie Karakter van de Evaluatie

Nadere informatie

Wettelijke basis voor het samenwerkingsverband GBO

Wettelijke basis voor het samenwerkingsverband GBO Wettelijke basis voor het samenwerkingsverband GBO De wettelijke basis voor het samenwerkingsverband geïntegreerd breed onthaal wordt gelegd binnen het nieuwe decreet lokaal sociaal beleid. In uitvoering

Nadere informatie

Toelichting op de Uitnodiging tot solliciteren!

Toelichting op de Uitnodiging tot solliciteren! Toelichting op de Uitnodiging tot solliciteren! F-Fort zoekt met regelmaat nieuwe collega s! Uitnodiging tot solliciteren via Best Value People Lees snel verder hoe het werkt! Team F-Fort augustus 2016

Nadere informatie

Projectsubsidies: meer dan wat papierwerk!

Projectsubsidies: meer dan wat papierwerk! Projectsubsidies: meer dan wat papierwerk! Een projectsubsidie is een toelage met een tijdelijk karakter gericht op output. Niet de werking van een vereniging of vereniging zelf staat centraal in de beoordeling,

Nadere informatie

ADVIES PLANLASTENDECREET

ADVIES PLANLASTENDECREET ADVIES PLANLASTENDECREET Voorontwerp van decreet houdende vaststelling van de algemene regels waaronder in de Vlaamse gemeenschap en het Vlaamse Gewest aan lokale besturen subsidies worden toegekend In

Nadere informatie

Agenda. 1. Verwelkoming 2. Kennismaking 3. Huis van het kind - Toelichting 4. Ronde tafel met kernvragen 5. Cirkels 6. Slot

Agenda. 1. Verwelkoming 2. Kennismaking 3. Huis van het kind - Toelichting 4. Ronde tafel met kernvragen 5. Cirkels 6. Slot Agenda 1. Verwelkoming 2. Kennismaking 3. Huis van het kind - Toelichting 4. Ronde tafel met kernvragen 5. Cirkels 6. Slot 1. Verwelkoming door Schepen Kaat Olivier 2. Kennismaking 3. Huis van het kind

Nadere informatie

Plannen en budgetteren: kerntaken voor raadsleden

Plannen en budgetteren: kerntaken voor raadsleden Plannen en budgetteren: kerntaken voor raadsleden VVSG-Raadsledendagen Antwerpen, 2 juni 2007 Brugge, 16 juni 2007 Inhoud Plannen en budgetteren in de regelgeving: 2 Voor gemeenten Voor OCMW s Plannen

Nadere informatie

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Training & Advies Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Betere resultaten met nieuwe competenties Ondernemend werken in welzijnsorganisaties De welzijnssector is sterk in beweging, dat weet u als

Nadere informatie

De 2030-agenda voor duurzame ontwikkeling in Vlaanderen

De 2030-agenda voor duurzame ontwikkeling in Vlaanderen De 2030-agenda voor duurzame ontwikkeling in Vlaanderen Duurzame ontwikkeling in België Grondwet art. 7bis Bij de uitoefening van hun respectieve bevoegdheden streven de federale Staat, de gemeenschappen

Nadere informatie

Deze leidraad helpt om het gesprek in team aan te gaan rond kwaliteit, vooraleer je de sjablonen in de digitale leermodules invult.

Deze leidraad helpt om het gesprek in team aan te gaan rond kwaliteit, vooraleer je de sjablonen in de digitale leermodules invult. Deel 2 Kwaliteitsbeleid Deze leidraad is gebaseerd op de digitale leermodules van Kind & Gezin. Die modules zijn bedoeld om de verschillende onderdelen van het kwaliteitshandboek uit te werken. Die modules

Nadere informatie

Momenten sprak met Nathalie Debast

Momenten sprak met Nathalie Debast ocmw s slaan de brug OCMW s slaan de brug Momenten sprak met Nathalie Debast Binnen het lokale netwerk vrijetijdsparticipatie in het kader van het participatiedecreet is het OCMW een essentiële partner.

Nadere informatie

Zo ga je aan de slag met: Mijn verhaal

Zo ga je aan de slag met: Mijn verhaal Zo ga je aan de slag met: Mijn verhaal Mijn verhaal In deze tijd wordt de persoon als geheel met zijn talenten en intrinsieke motivatie steeds belangrijker. Door hun verhaal te schrijven ontdekken mensen

Nadere informatie

Strategisch plan

Strategisch plan Strategisch plan 2018-2021 Publieksversie 22 mei 2018 Inhoudsopgave Pagina 1. Inleiding 3 2. Identiteit, missie en visie van Sint Laurensfonds 3 3. De organisatie van Sint Laurensfonds 4 4. Meerjarige

Nadere informatie

Je functie, taken en planning van werkzaamheden

Je functie, taken en planning van werkzaamheden Oriënterende opdracht 2 Je functie, taken en planning van werkzaamheden Oriëntatie op de organisatie (niveau 2) 2 Je functie, taken en planning van werkzaamheden Inhoud Inleiding... 3 Opdracht 1: Je eigen

Nadere informatie

over het Besluit van de Vlaamse Regering ter uitvoering van het decreet algemeen welzijnswerk

over het Besluit van de Vlaamse Regering ter uitvoering van het decreet algemeen welzijnswerk Advies over het Besluit van de Vlaamse Regering ter uitvoering van het decreet algemeen welzijnswerk Brussel, 25 april 2013 SARWGG_ADV_20130425_BVR_AWW Strategische Adviesraad Welzijn Gezondheid Gezin

Nadere informatie

Functiebeschrijving CLUSTERVERANTWOORDELIJKE NIET-VERPLICHTE HULPVERLENING B4-B5

Functiebeschrijving CLUSTERVERANTWOORDELIJKE NIET-VERPLICHTE HULPVERLENING B4-B5 Beschrijving doel en visie Binnen de eengemaakte organisatie, stad en OCMW, staat de burger centraal. Om dit te realiseren zijn er 3 klantgerichte sectoren: dienstverlening, samenleving en stadsontwikkeling

Nadere informatie

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Stimuleringsproject LOB in het mbo Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Visie ontwikkelen in regionale inspiratiebijeenkomsten Wat verstaan we eigenlijk onder loopbaanoriëntatie en -begeleiding

Nadere informatie

Samen inclusief hoger onderwijs realiseren. Beleidsplan

Samen inclusief hoger onderwijs realiseren. Beleidsplan Samen inclusief hoger onderwijs realiseren Beleidsplan 2017-2019 Goedgekeurd door de stuurgroep dd. 20.03.2017 Voorwoord Het Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs (SIHO) zet met zijn beleidsplan samen inclusief

Nadere informatie

Het luik Stedelijke Vernieuwing

Het luik Stedelijke Vernieuwing Het luik Stedelijke Vernieuwing Situering binnen de stadsdiensten Zoals in het nieuwe bestuursakkoord is aangegeven, laat de stedelijke ontwikkeling van een stad als Gent zich onmogelijk vatten in afzonderlijke

Nadere informatie

Mijn lokaal bestuur als samenwerkende organisatie. OCMW en gemeentebestuur

Mijn lokaal bestuur als samenwerkende organisatie. OCMW en gemeentebestuur Mijn lokaal bestuur als samenwerkende organisatie OCMW en gemeentebestuur Een nieuw Decreet Lokaal Bestuur Decreet Lokaal Bestuur zegt veel Politieke (re)organisatie Gemeenteraad = OCMW-raad Schepencollege

Nadere informatie

Vinden, binden en boeien van trainers. Op weg naar een sterke leervereniging

Vinden, binden en boeien van trainers. Op weg naar een sterke leervereniging Vinden, binden en boeien van trainers Op weg naar een sterke leervereniging Doel bijeenkomst Aan het eind van de bijeenkomst: ben je meer bewust van het belang van binden en boeien van je trainers; heb

Nadere informatie

Autisme als contextblindheid

Autisme als contextblindheid Leerlingen met autisme in het secundair onderwijs Autisme Limburg 18 oktober 2011 KobeVanroy Autisme Centraal, Gent Autisme als contextblindheid P. Vermeulen, 2009 Autisme: prevalentie 2010 Autisme Centraal

Nadere informatie

Briefadvies. Complex Project Tussennota Complex Project Havengebied Antwerpen. Brussel, 24 juli 2018

Briefadvies. Complex Project Tussennota Complex Project Havengebied Antwerpen. Brussel, 24 juli 2018 Briefadvies Complex Project Tussennota Complex Project Havengebied Antwerpen Brussel, 24 juli 2018 Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij Wetstraat 34-36, 1040 Brussel T +32 2 209 01 11 info@salv.be

Nadere informatie

Identificatiegegevens kandidaat. Identificatiegegevens onderneming. Naam* Adres* Telefoon* adres* Naam. Ondernemingsnummer* Datum van onderzoek

Identificatiegegevens kandidaat. Identificatiegegevens onderneming. Naam* Adres* Telefoon*  adres* Naam. Ondernemingsnummer* Datum van onderzoek Screening van de individuele dienstverlener in de pijler advies / advies Internationaal ondernemen / strategisch advies in het kader van de maatregel kmo-portefeuille Sjabloon van het onderzoeksverslag

Nadere informatie

Integrale Kwaliteitszorg met het CAF en BSC als ondersteunende systemen Patrick Van Hamme

Integrale Kwaliteitszorg met het CAF en BSC als ondersteunende systemen Patrick Van Hamme GOEDE PRAKTIJK/BONNE PRATIQUE Integrale Kwaliteitszorg met het CAF en BSC als ondersteunende systemen Patrick Van Hamme Doelstelling Kwaliteitszorg in de Stad Gent : Structuur Gemeenteraad College Schepenen

Nadere informatie

uw bericht van uw kenmerk ons kenmerk bijlagen 20 december 2010 ASCW/J/GVR Advies 2011/1 /

uw bericht van uw kenmerk ons kenmerk bijlagen 20 december 2010 ASCW/J/GVR Advies 2011/1 / Aan de heer Pascal Smet Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd Gelijke Kansen en Brussel Koning Albert II-laan 15 1210 Brussel uw bericht van uw kenmerk ons kenmerk bijlagen 20 december 2010 ASCW/J/GVR Advies

Nadere informatie

JEUGDWERK IN DE GEMEENTE

JEUGDWERK IN DE GEMEENTE JEUGDWERK IN DE GEMEENTE Je eenheid ontvangt van de stad of gemeente een hoop ondersteuning en subsidies. Het gemeentelijk beleid bepaalt welke ondersteuning er voorzien is en welke subsidies verdeeld

Nadere informatie