Nieuwsbrief nr. 2. Achtkarspelen, Heerenveen, Ooststellingwerf, Opsterland, Smallingerland, Tytsjerksteradiel en Weststellingwerf leveren met het

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief nr. 2. Achtkarspelen, Heerenveen, Ooststellingwerf, Opsterland, Smallingerland, Tytsjerksteradiel en Weststellingwerf leveren met het"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief nr. 2 Achtkarspelen, Heerenveen, Ooststellingwerf, Opsterland, Smallingerland, Tytsjerksteradiel en Weststellingwerf leveren met het project Veiligheid voorop! een bijdrage aan het behalen van het doel: alle kinderen veilig.

2 2 Beste lezer, Op donderdag 12 mei is het project Veiligheid Voorop! officieel van start gegaan. In de tussentijd is er zeker niet stil gezeten en wordt er door alle betrokkenen hard gewerkt om het project tot een succes te maken. Zo trapten we op 21 april in Wolvega onder andere af met een druk bezochte werkconferentie. In de tweede editie van deze nieuwsbrief willen we graag samen op terugblikken op de afgelopen periode en een tipje van de sluier oplichten over de periode na de zomervakantie. Sa dogge wy dat! Het doel van de werkconferentie op 21 april was om een gemeenschappelijke fundamentele (pedagogische) visie op veiligheid van kinderen in Friesland verder te verdiepen en te verstevigen en rollen en verantwoordelijkheden van alle partijen betrokken bij veiligheid van kinderen aan te scherpen. Welke voorwaarden zijn er nodig voor de gebiedsteams bij de uitvoering van drang in de praktijk? En wat is ieders rol en welke onderlinge samenwerkingsafspraken zijn er nodig? Dagvoorzitter Marianne van den Anker opende de middag en warmde het publiek op voor de eerste sprekers. Wethouder Frans Veltman van gemeente De Fryske Marren benoemde onder meer hoe lastig het kan zijn om signalen van kindermishandeling te zien en bespreekbaar te maken. Hij putte uit zijn eigen ervaring als sportleerkracht. Frans Veltman benadrukte het belang van een werkconferentie als deze. Samen kennis delen en ervaringen uitwisselen zorgen voor een meer gedeelde visie over onderwerpen als veiligheid, drang en dwang. Zo deelde Mirian Flameling haar kennis over drang met de deelnemers in de vorm van een flitspresentatie van de resultaten van haar masterthesis. Mirian studeert Pedagogische Wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen en heeft haar onderzoek gedaan naar de invulling van het vraagstuk drang door de ogen van professionals werkzaam in het gebiedsteam van de gemeente Heerenveen en het SAVE- team werkzaam in diezelfde gemeente. Door een

3 3 interactief onderdeel groene kaart rode kaart ontstonden er interessante en soms pittige discussies over de stellingen zoals bijvoorbeeld Het inzetten van drang zet de vertrouwensrelatie tussen ouders en professionals op scherp. Over de onderwerpen werd tijdens de tafelgesprekken verder met elkaar gediscussieerd. Sa dogge wy dat: doe als een kind, wees stoutmoedig en durf! Goos Cardol, juridisch adviseur landelijk bureau Raad voor de Kinderbescherming, zoomde in op het feit dat het werken aan veiligheid van kinderen van ons allemaal is en iedereen hier op zijn of haar manier een steentje aan kan bijdragen. Goos schreef samen met José Hermans en Meta Kuipers het artikel Wat heet (nog) ouderbegeleiding? Drang: maatregel of attitude? en deed daarin de volgende uitspraak: De uitdaging van de transformatie Jeugdzorg is zowel de regie van ouders te versterken als ook in het hele traject de verantwoordelijkheid voor veiligheid en adequaat opgroeien expliciet met ouders waar nodig onderwerp van gesprek te maken en niet te wachten tot dwang in zicht komt. Het stellen van de norm in het hele traject kan helpen om dwang te voorkomen. Voor deze uitdaging staan jeugdprofessionals elke dag. Dit vraagt lef, moed en een kritische blik. Het bespreekbaar maken van zorgen om kinderen kan erg lastig zijn. Nic Drion, werkzaam als senioradviseur bij het Programma Veilig Opgroeien van het Nederlands Jeugd Instituut, legde in zijn presentatie uit waarom het niet lastig hoeft te zijn. Door transparant met ouders te communiceren, eerlijk en betrouwbaar te zijn werken we in samenspraak met ouders aan oplossingen. De tafelgesprekken, die volgden op de presentaties, boden uitkomst om in groepen met elkaar door te praten over onderwerpen die in het plenaire gedeelte aangehaald waren. Het doel van de tafelgesprekken was om gezamenlijk tot aanbevelingen te komen voor Sa dogge wy dat!, zo zijn onze manieren in Friesland. De resultaten van de tafelgesprekken werden aan het einde van de dag plenair teruggekoppeld onder leiding van Marianne van den Anker. De gezamenlijk aangenomen aanbevelingen voor Sa dogge wy dat!, waar de deelnemers op uitgekomen zijn, luiden als volgt:

4 4 Inbreng Sa dogge wy dat 1 Breng het netwerk in positie (gezin, professional en systeem) en stel gezamenlijk een norm (geen cijfer). 2 Alles tot aan de maatregel dwang, ligt bij de gebiedsteams. 3 Alle professionals moeten zich transparant en met lef richten op veiligheid van alle gezinsleden. 4 Neem succescasussen om van te leren, dan leer je vanuit moed in plaats vanuit angst. 5 Met ouders en kinderen in gelijkwaardigheid (partnerschap) dichtbij werken aan oplossingen. 6 Er van willen zijn. Dat vergt lef, moed en het nemen van professionele verantwoordelijkheid. 7 Echte en oprechte aandacht naar cliënt en collega. Zoals je zelf behandeld wilt worden, zo behandel je ook cliënten. Stof tot nadenken: ligt alles tot aan de 8 Doe als een kind, wees stoutmoedig en durf. maatregel dwang bij 9 Kritisch kijken naar eigen werkprocessen en cultuur, informeren van alle spelers in het veld, betere mogelijkheden om gegevens te delen en expertise, handelen vanuit moed. de gebiedsteams? Over de stelling alles tot aan de maatregel dwang ligt bij de gebiedsteams bestaat bij een enkeling verdeeldheid onder de aanwezigen. Er is besloten hier op een later moment op terug te komen. Al met al heeft de werkconferentie veel (nieuwe) inzichten opgeleverd en voorzag deze in de behoefte van partijen om met elkaar door te kunnen praten over essentiële onderwerpen waarvoor in de dagelijkse praktijk vaak geen ruimte en tijd is. Er hing een positieve, ambitieuze sfeer onder de deelnemers. Gedurende de middag werden er tekeningen gemaakt door Geert Gratama.

5 5 Startbijeenkomst Veiligheid Voorop! 12 mei 2016 In het kader van het Regionaal Actieplan Huiselijk Geweld en Kindermishandeling organiseerde SDF op donderdag 12 mei de bijeenkomst Aanpak Huiselijk Geweld voor de gebiedsteams. Tegelijkertijd was deze bijeenkomst bedoeld als aftrap van het project Veiligheid Voorop! in de regio Zuidoost. Tijdens de bijeenkomst werden de startfoto s van alle deelnemende gemeenten gepresenteerd en toegelicht. Tevens werd het toetsingskader van de Inspectie Jeugdzorg ( het hoe ) besproken en vertaald naar het wat. Tijdens deze middag werden twee verschillende workshops gehouden. De workshop Kinderen Veilig door Veilig Thuis en Fier zoomde in op de risicofactoren, signalen en kenmerken van kindermishandeling. Aan de hand van een fragment uit de film Van Gos Los werden de verschillende aspecten besproken. Voor sommige deelnemers kwam er veel relevante, nieuwe informatie aan bod, waar het voor andere deelnemers meer als opfriscursus werd beschouwd. Met name het onderdeel triage door Veilig Thuis riep discussie op aan de hand van praktijkcasussen van de aanwezige professionals. Dit maakt een bijeenkomst als deze zo waardevol, men leert van elkaars ervaringen. Tijdens de workshop Ketensamenwerking door Marloes Driedonks (SDF) en Caroline Mobach (projectleider Veiligheid Voorop! ) werd er aan de hand van casuïstiek gesproken met elkaar over de rollen en verantwoordelijkheden van het gebiedsteam ten opzichte van regionale partners (zoals Veilig Thuis, de Raad van de Kinderbescherming, het Veiligheidshuis, SAVE-teams, etc.). Het mooie van deze workshop was de dynamiek tussen de deelnemers. De casus die voorgelegd werd, werd steeds een beetje complexer, wat meer onderlinge samenwerking vroeg. Deelnemers werden zich hierdoor erg bewust van hun positie in de samenwerkingsketen. Al met al een waardevolle bijeenkomst waarin kennis gedeeld werd en ervaringen uitgewisseld. Van deze bijeenkomst wordt nog voor de zomerperiode een samenvatting per mail toegezonden. Inhaalbijeenkomst voor Ooststellingwerf op 4 juli Voor de gebiedsteams van de gemeente Ooststellingwerf wordt er op maandag 4 juli a.s. een inhaalbijeenkomst georganiseerd in Oosterwolde Kinderen veilig en Ketensamenwerking. Zij ontvangen hierover zo spoedig mogelijk meer informatie per .

6 6 En nu? Naar aanleiding van de gemaakte startfoto s en de focuspunten die alle zeven gemeenten hebben gemarkeerd wordt er door het projectteam een scholingsplan opgesteld. Hierin willen we niets dubbel doen en vooral aansluiten bij de bestaande (voorgenomen) scholingsplannen. Deze scholing is maatwerk en zal dan ook per gemeente andere onderdelen behelzen. Uiteraard kunnen sommige onderdelen in samenwerking en overlap georganiseerd worden. Op basis van de scholingsplannen zijn er negen leerlijnen opgesteld. Dit betreft de volgende leerlijnen: Het ontwikkelen van een gemeenschappelijke pedagogische visie; Systematisch werken (te denken aan methoden, taxatie, instrumenten); Samenwerkingsafspraken veiligheid met ketenpartners (SAVE); Het leren met en van partners (d.m.v. expertise en casuïstiek); Adviesteam Raad voor de Kinderbescherming dichterbij gebiedsteam; Basiskennis risico s veiligheid kinderen; Verbetering samenwerking bij veiligheid met huisartsen, JGZ en gebiedsteams; 8. Training attitude (engageren en positioneren); 9. Het maken van veiligheids- en handelingsplannen. Nog voor de zomer wordt er een start gemaakt met leerlijn 1. Deze leerlijn heeft betrekking op het opstellen en werken vanuit een gemeenschappelijke pedagogische visie. De gemeenten Weststellingwerf, Smallingerland en Tytsjerksteradiel gaan hier gezamenlijk aan werken in samenwerking met andere relevante partners. Ook wordt het Collectief tegen Kindermishandeling Weststellingwerf (Lienja van Eijkern) hierbij betrokken. De doelstellingen binnen deze leerlijn zijn als volgt geformuleerd: - - (Jeugd-)professionals van de gebiedsteams hebben met ketenpartners een gemeenschappelijke pedagogische ontwikkeld met daarin een definitie van (on)veilig opgroeien en ontwikkelingsbedreiging voor kinderen (Samen Werken aan Veiligheid); (Jeugd-)professionals zijn in staat om vanuit deze pedagogische visie te denken en te handelen.

7 - Er is een fundamentele visie overeengekomen (in samenwerking met de werkgroep Toegang gedwongen kader) tussen de belangrijkste ketenpartners (Veilig Thuis, Raad voor de Kinderbescherming en Gecertificeerde Instellingen) op werken in het vrijwillig kader en werken in het gedwongen kader. Aan bovenstaande doelen gaat gewerkt worden in de vorm van een of meerdere werksessies. Voor tips en suggesties zijn wij bereikbaar per mail: Caroline Mobach Lianne Groot Wij hopen jullie voor zo ver voldoende geïnformeerd te hebben. 7

Nieuwsbrief nr. 1. Achtkarspelen, Heerenveen, Ooststellingwerf, Opsterland, Smallingerland, Tytsjerksteradiel en Weststellingwerf leveren met het

Nieuwsbrief nr. 1. Achtkarspelen, Heerenveen, Ooststellingwerf, Opsterland, Smallingerland, Tytsjerksteradiel en Weststellingwerf leveren met het Nieuwsbrief nr. 1 Achtkarspelen, Heerenveen, Ooststellingwerf, Opsterland, Smallingerland, Tytsjerksteradiel en Weststellingwerf leveren met het project Veiligheid voorop! een bijdrage aan het behalen

Nadere informatie

Q&A De veranderde werkwijze Veilig Thuis

Q&A De veranderde werkwijze Veilig Thuis Q&A De veranderde werkwijze Veilig Thuis Informatie voor professionals die werken volgens de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling 1. In welke stap van de meldcode neem ik contact op met Veilig

Nadere informatie

Thema: Één meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling

Thema: Één meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Thema: Één meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling De deelnemers in deze groep kwamen uit zeer verschillende werksoorten en vanuit beide invalshoeken: huiselijk geweld en aanpak kindermishandeling.

Nadere informatie

Input cliëntperspectief Beschermd wonen 10 maart 2016

Input cliëntperspectief Beschermd wonen 10 maart 2016 Input cliëntperspectief Beschermd wonen 10 maart 2016 We (cliënten) zijn geen cassettebandje die steeds alles herhaalt" (citaat cliënt) Inleiding Op 10 maart 2016 heeft een bijeenkomst beschermd wonen/cliëntperspectief

Nadere informatie

MEER MENSEN MET EEN PSYCHISCHE KWETSBAARHEID AAN HET WERK. Samenwerking W&I en GGZ

MEER MENSEN MET EEN PSYCHISCHE KWETSBAARHEID AAN HET WERK. Samenwerking W&I en GGZ MEER MENSEN MET EEN PSYCHISCHE KWETSBAARHEID AAN HET WERK Samenwerking W&I en GGZ WAT KAN IK BETEKENEN? Wat hopen jullie tijdens deze sessie van mij mee te krijgen? WAT DOE JIJ? Wat is jouw eigen (als

Nadere informatie

Bijeenkomst POH-GGZ Jeugd Programma Sociaal Medische 1 e lijn

Bijeenkomst POH-GGZ Jeugd Programma Sociaal Medische 1 e lijn Bijeenkomst Jeugd Programma Sociaal Medische 1 e lijn Drachten 28 maart 2019 Evaluatie van Kader Jeugd en inspiratie voor vervolgaanpak Inzet van Kader door gemeenten Fryslân Tytsjerksteradiel (Gezinswerker)

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst IB-netwerken

Informatiebijeenkomst IB-netwerken Informatiebijeenkomst IB-netwerken De zorgstructuur, producten en rollen van de verschillende partners in de keten voor veiligheid/bescherming van het kind in Apeldoorn Opzet bijeenkomst Algemene toelichting:

Nadere informatie

Informatiebijeenkomsten raadsleden Groninger gemeenten. september 2015

Informatiebijeenkomsten raadsleden Groninger gemeenten. september 2015 Informatiebijeenkomsten raadsleden Groninger gemeenten september 2015 Programma 19.30 uur : Opening door Ton Sprenger VGG 19.35 uur : Inleiding door Herwil van Gelder wethouder De Marne en portefeuillehouder

Nadere informatie

Werkconferentie Transformatie Sociaal Domein Baarn

Werkconferentie Transformatie Sociaal Domein Baarn Werkconferentie Transformatie Sociaal Domein Baarn 21 april 2016 Impressies, bouwblokken en afspraken Inhoud Voorwoord... 3 Verwachtingen van deelnemers vooraf... 4 De werkconferentie... 5 Uitkomsten van

Nadere informatie

Meldcode kindermishandeling

Meldcode kindermishandeling Meldcode kindermishandeling een training voor professionals www.viermin.nl De training Meldcode Kindermishandeling richt zich op: - Signaleren: het kunnen, willen en durven signaleren van kindermishandeling

Nadere informatie

Nationale Bijscholingsdag

Nationale Bijscholingsdag Nationale Bijscholingsdag Voor Jeugd- en Gezinsprofessionals Trainer: Anja Roosendaal Programma Vormen huiselijk geweld /kindermishandeling Signaleren en handelen Risicofactoren en beschermende factoren

Nadere informatie

Evaluatie sociaal gebiedsteam juli 2015

Evaluatie sociaal gebiedsteam juli 2015 Evaluatie sociaal gebiedsteam juli 2015 Bestemd voor: Gevraagd besluit: Onderwerp: wethouder Jeugd Hans van der Velde Commissie Zorg, Welzijn en Onderwijs kennisnemen van de stand van zaken en ontwikkelingen

Nadere informatie

Provinciale bijeenkomsten gemeentelijke financiën en de 3 decentralisaties in het sociaal domein

Provinciale bijeenkomsten gemeentelijke financiën en de 3 decentralisaties in het sociaal domein Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Provinciale bijeenkomsten gemeentelijke financiën en de 3 decentralisaties in het sociaal domein Zijn we allemaal aangesloten? Zijn alle gemeenten

Nadere informatie

Nieuwsbrief Centrum voor Jeugd en Gezin Roosendaal

Nieuwsbrief Centrum voor Jeugd en Gezin Roosendaal Nieuws voor professionals op het gebied van opvoeden en opgroeien 10 Nieuwsbrief Centrum voor Jeugd en Gezin Roosendaal In deze nieuwsbrief vindt u als professional, informatie over de ontwikkelingen van

Nadere informatie

Toetsingskader Stap 2 voor toezicht naar Veilig Thuis

Toetsingskader Stap 2 voor toezicht naar Veilig Thuis Toetsingskader Stap 2 voor toezicht naar Veilig Thuis Utrecht, juli 2016 Motto Naar zichtbare kwaliteit in de jeugdhulp! Missie De Inspectie Jeugdzorg, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie

Nadere informatie

Signs of Safety. een gezamenlijke taal bij kindermishandeling. Sander van Arum Hoofd Behandelzaken Jeugd de Waag Nederland

Signs of Safety. een gezamenlijke taal bij kindermishandeling. Sander van Arum Hoofd Behandelzaken Jeugd de Waag Nederland Signs of Safety een gezamenlijke taal bij kindermishandeling Sander van Arum Hoofd Behandelzaken Jeugd de Waag Nederland agenda workshop SofS houdt ouders verantwoordelijk SofS concreet SofS en de meldcode

Nadere informatie

Kiezen voor Beschermingstafel?

Kiezen voor Beschermingstafel? Project Innovatie Jeugdbescherming Kiezen voor Beschermingstafel? 18 april 2016 Corine van der Sluijs en Kitty van Julsingha Wat is een Beschermingstafel? - In ieder geval het opschalingsoverleg met de

Nadere informatie

Aanbod trainingen en scholingen voor beroepskrachten die met kinderen en ouders werken

Aanbod trainingen en scholingen voor beroepskrachten die met kinderen en ouders werken Aanbod Aanbod trainingen en scholingen voor beroepskrachten die met kinderen en ouders werken Veilig Thuis Friesland heeft een breed aanbod van trainingen ontwikkeld voor beroepskrachten in de provincie

Nadere informatie

Beslissen over jeugdhulp in het sociaal domein. Caroline Vink Nederlands Jeugdinstituut

Beslissen over jeugdhulp in het sociaal domein. Caroline Vink Nederlands Jeugdinstituut Beslissen over jeugdhulp in het sociaal domein Caroline Vink Nederlands Jeugdinstituut 1 Beslissen over (jeugd)hulp Opgave jeugdwet: eigen regie, vroegtijdig signaleren en ondersteunen, voorkomen van escalatie

Nadere informatie

Trainingen, workshops en coaching

Trainingen, workshops en coaching Trainingen, workshops en coaching Aanbod 2015-2016 professionals en gemeenten Beschermen & Versterken Trainingen, workshops en coaching De Jeugd- & Gezinsbeschermers zet zich in voor de bescherming van

Nadere informatie

Richtlijnen en de bedoeling

Richtlijnen en de bedoeling Richtlijnen en de bedoeling Verslag netwerkbijeenkomst 11 april 2019 The Colour Kitchen Utrecht Tijdens deze netwerkbijeenkomst stonden we stil bij de bedoeling van de richtlijnen binnen de jeugdhulp en

Nadere informatie

Presentatie Huiselijk Geweld Spreekuur. Dag Zorg en Veiligheid 17 juni 2019

Presentatie Huiselijk Geweld Spreekuur. Dag Zorg en Veiligheid 17 juni 2019 Presentatie Huiselijk Geweld Spreekuur Dag Zorg en Veiligheid 17 juni 2019 Willemijn Kerssemakers (Veilig Thuis) Annemiek Ursinus (Reclassering) Marie-Jose Heijligers (Reclassering) Inhoud Wat doet de

Nadere informatie

Uitwerking workshops 'Avond voor de Jeugdhulp ' 30 augustus in de Kunstmin.

Uitwerking workshops 'Avond voor de Jeugdhulp ' 30 augustus in de Kunstmin. Bijlage 6: Uitwerking workshops 'Avond voor de Jeugdhulp ' 30 augustus in de Kunstmin. Op 30 augustus gingen ouders, kinderen, raadsleden en wethouders, professionals en ambtenaren met elkaar in gesprek

Nadere informatie

Veilig Thuis verbetert. Versie 02, november 2018

Veilig Thuis verbetert. Versie 02, november 2018 Veilig Thuis verbetert Versie 02, november 2018 Kwaliteitsimpuls en meer eenduidigheid in 2019 Veilig Thuis verbetert werkwijze De 26 Veilig Thuis organisaties hebben meer eenduidigheid en een kwaliteitsimpuls

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gelderland Zuid

Nieuwsbrief Gelderland Zuid Nieuwsbrief Gelderland Zuid Rijk van Nijmegen-Rivierenland Nummer 12 Juli 2017 Casemanagement: aanpak met lef Stroomlijnen wie wat doet Een huishouden, een plan. Om de hulp bij multiproblemhuishoudens

Nadere informatie

Positionering en inrichting Veilig Thuis Fryslân. Bijeenkomst huiselijk geweld en Kindermishandeling 25 sept 2014

Positionering en inrichting Veilig Thuis Fryslân. Bijeenkomst huiselijk geweld en Kindermishandeling 25 sept 2014 Positionering en inrichting Veilig Thuis Fryslân Bijeenkomst huiselijk geweld en Kindermishandeling 25 sept 2014 Inhoud Positie Veilig Thuis Fryslân Programma van eisen Inrichtingsplan Samenwerking gemeenten

Nadere informatie

Aanleiding voor dit protocol

Aanleiding voor dit protocol Privacy Protocol voor de samenwerking binnen het project Optimalisering samenwerking tussen instanties ter bevordering van de arbeidsparticipatie van mensen met psychische aandoeningen tussen Sociaal domein

Nadere informatie

Centrum voor Jeugd en Gezin. Bouwstenen voor de groei

Centrum voor Jeugd en Gezin. Bouwstenen voor de groei Centrum voor Jeugd en Gezin Bouwstenen voor de groei Moduleaanbod Stade Advies Centrum voor Jeugd en Gezin; Bouwstenen voor de groei Hoe organiseert u het CJG? Plan en Ontwikkelmodulen: Module Verkenning

Nadere informatie

Verbeterde Meldcode, afwegingskaders en werkwijze Veilig Thuis

Verbeterde Meldcode, afwegingskaders en werkwijze Veilig Thuis Verbeterde Meldcode, afwegingskaders en werkwijze Veilig Thuis 1 Meldcode in het kort Doel: sneller en adequater hulp bieden bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling, zodat het geweld stopt.

Nadere informatie

Plan van aanpak naar aanleiding van het Rapport. De kwaliteit van Stichting Veilig Thuis Noord Oost Gelderland Stap 2

Plan van aanpak naar aanleiding van het Rapport. De kwaliteit van Stichting Veilig Thuis Noord Oost Gelderland Stap 2 Plan van aanpak naar aanleiding van het Rapport De kwaliteit van Stichting Veilig Thuis Noord Oost Gelderland Stap 2 Door de inspectie Jeugdzorg en de Gezondheidszorg. Apeldoorn 26 april 2017 1 Aanleiding

Nadere informatie

Regiovisie Veilig Thuis. Zuid-Limburg

Regiovisie Veilig Thuis. Zuid-Limburg Veilig Thuis Regiovisie Veilig Thuis Uitgangspunten Zuid-Limburg Sluitende aanpak voor geweld in afhankelijkheidsrelaties (GIA) in Zuid-Limburg. Samenwerking tussen sociaal domein (welzijn/ zorg en jeugd)

Nadere informatie

Zelftest Basisteam Jeugd -

Zelftest Basisteam Jeugd - Zelftest Basisteam Jeugd - Realisatie doelen van de jeugdwet 2015 Universitair Medisch Centrum Groningen Afdeling Gezondheidswetenschappen Ant. Deusinglaan 1 9713 AV Groningen Uitvoeringsteam C4Youth Contactpersoon:

Nadere informatie

Stappenplan VeiligHeidsHuizen. Triage-instrument. voor professionals in het veld

Stappenplan VeiligHeidsHuizen. Triage-instrument. voor professionals in het veld Stappenplan VeiligHeidsHuizen Triage-instrument voor professionals in het veld Inhoud 1 : Inleiding 4 Aanleiding 4 Instrument versus intuïtie 5 Wat u in hoofdstukken 2 en 3 vindt 5 2 : Instrument 6 Aannames

Nadere informatie

DE JEUGD- & GEZINSBESCHERMER

DE JEUGD- & GEZINSBESCHERMER DE JEUGD- & GEZINSBESCHERMER BUREAU JEUGDZORG NOORD-HOLLAND Elk kind heeft recht op goede ontwikkelkansen en om op te groeien in een veilige omgeving. Als dit niet vanzelf gaat, wordt door het lokale veld

Nadere informatie

Per 1 januari Welkom bij uw instelling. Samenvoeging AMK en SHG. integrale aanpak van geweld in afhankelijkheidsrelaties.

Per 1 januari Welkom bij uw instelling. Samenvoeging AMK en SHG. integrale aanpak van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Veilig Thuis Per 1 januari 2015 Samenvoeging AMK en SHG. Doel: integrale aanpak van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Handelingsprotocol enkele uitgangspunten Veilig Thuis VD1 geeft prioriteit aan de

Nadere informatie

Oplegnotitie verlenging beleidsplan Jeugdhulp

Oplegnotitie verlenging beleidsplan Jeugdhulp Oplegnotitie verlenging beleidsplan Jeugdhulp 2017-2019 Midden-Limburg West: Leudal, Nederweert, Weert Midden-Limburg Oost: Echt-Susteren, Maasgouw, Roerdalen, Roermond 1. Verlenging van beleid De gemeenten

Nadere informatie

Vraag standaard naar de veiligheid in het gezin. Acuut gevaar? Stap 0: overweeg altijd: kán hier sprake zijn van kindermishandeling?

Vraag standaard naar de veiligheid in het gezin. Acuut gevaar? Stap 0: overweeg altijd: kán hier sprake zijn van kindermishandeling? Digitaal stroomdiagram op basis van de Meldcode (Eerst komen alleen de 5 stappen in beeld, als je op de stap klikt, wordt de tekst onder elke stap zichtbaar) De stappen 1 t/m 4 kunnen door elkaar heen

Nadere informatie

Kinderen beschermen we samen. Gemeente en Raad voor de Kinderbescherming in het nieuwe Stelsel voor de jeugd

Kinderen beschermen we samen. Gemeente en Raad voor de Kinderbescherming in het nieuwe Stelsel voor de jeugd Kinderen beschermen we samen Gemeente en Raad voor de Kinderbescherming in het nieuwe Stelsel voor de jeugd 1 juni 2013 Beelden van de Raad 2 Tijd om kennis te maken! Kennismaking met de Raad voor de Kinderbescherming

Nadere informatie

AWTJF: In dialoog naar een sterker opvoedklimaat, effectieve preventie en doelmatige zorg voor jeugd. ZonMw site-visit 9 april 2018

AWTJF: In dialoog naar een sterker opvoedklimaat, effectieve preventie en doelmatige zorg voor jeugd. ZonMw site-visit 9 april 2018 AWTJF: In dialoog naar een sterker opvoedklimaat, effectieve preventie en doelmatige zorg voor jeugd ZonMw site-visit 9 april 2018 AWTJF Samen puzzelen over prangende regionale vraagstukken Samen deze

Nadere informatie

Workshop Privacy en Triage

Workshop Privacy en Triage Workshop Privacy en Triage Programma 1. Over de streep 2. Introductie Privacy & Triage 3. Triage in casus Privacy staat integraal werken in sociaal domein in de weg Gemeenten krijgen een grotere verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Versie 14 november 2017 DB 2017/107 bijlage 8. Dienstverleningshandvest Veilig Thuis Haaglanden

Versie 14 november 2017 DB 2017/107 bijlage 8. Dienstverleningshandvest Veilig Thuis Haaglanden Dienstverleningshandvest Veilig Thuis Haaglanden 1 Inleiding Veilig Thuis, bij wet het Advies- en Meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling, is vormgegeven door het samenvoegen van het Steunpunt

Nadere informatie

Landelijke training aanpak kindermishandeling (LTAK)

Landelijke training aanpak kindermishandeling (LTAK) Landelijke training aanpak kindermishandeling (LTAK) www.viermin.nl De Landelijke Training Aanpak Kindermishandeling (LTAK) is een training waarin kennis en vaardigheden worden aangereikt om huiselijk

Nadere informatie

GI leading from behind

GI leading from behind GI leading from behind Werkconferentie SWING 18 april Project Preventief Veilig Samen Verder Regiecentrum Bescherming & Veiligheid Friesland Samen Veilig Midden-Nederland Trekkers van het project Samen

Nadere informatie

Uitvoeringsplan Collectief tegen Kindermishandeling Leeuwarden en Weststellingwerf

Uitvoeringsplan Collectief tegen Kindermishandeling Leeuwarden en Weststellingwerf Uitvoeringsplan Collectief tegen Kindermishandeling Leeuwarden en Weststellingwerf 13 November 2015 Lienja van Eijkern, Projectleider Collectief tegen Kindermishandeling Leeuwarden & Weststellingwerf Inhoudsopgave

Nadere informatie

Aanbod trainingen en scholingen voor beroepskrachten die met kinderen en ouders werken

Aanbod trainingen en scholingen voor beroepskrachten die met kinderen en ouders werken Aanbod Aanbod trainingen en scholingen voor beroepskrachten die met kinderen en ouders werken Veilig Thuis Friesland heeft een breed aanbod van trainingen ontwikkeld voor beroepskrachten in de provincie

Nadere informatie

PILOT EN ONDERZOEK. Wat verstaat men onder drang in de jeugdzorg? Projectleider: M. Verdegaal Stagiaire: Xanthe Schouten

PILOT EN ONDERZOEK. Wat verstaat men onder drang in de jeugdzorg? Projectleider: M. Verdegaal Stagiaire: Xanthe Schouten PILOT EN ONDERZOEK Wat verstaat men onder drang in de jeugdzorg? Projectleider: M. Verdegaal Stagiaire: Xanthe Schouten VOORSTELLEN Master preventieve jeugdhulp en opvoeding Universiteit van Amsterdam

Nadere informatie

JAARVERSLAG CLIËNTENRAAD 2018

JAARVERSLAG CLIËNTENRAAD 2018 JAARVERSLAG CLIËNTENRAAD 2018 Trots De cliëntenraad van JBRR is trots. Zij zijn zichtbaar trots op de plek die zij het afgelopen jaar in de organisatie hebben gekregen en de activiteiten die zij hebben

Nadere informatie

Programma Sociaal-Medische 1 e lijn

Programma Sociaal-Medische 1 e lijn Programma Sociaal-Medische 1 e lijn Terugkoppeling Kick-off & Vervolg SM1 Stuurgroep vergadering Leeuwarden 20-09-2018 Agenda 5 1. Terugblik Kick-off 2. Voorstel SM1 2019-2020 2 Kick-off Agenda bestond

Nadere informatie

Samenwerking gemeenten met justitiële partners

Samenwerking gemeenten met justitiële partners Ondersteuningsprogramma Samenwerking gemeenten met justitiële partners op terrein Jeugdreclassering en Jeugdstrafrecht Update mei 2017 In februari is de eerste update uitgebracht om u te inspireren op

Nadere informatie

Presentatie Samen Veilig. Auteur : Connie Mindertsma Datum : 13 februari 2017

Presentatie Samen Veilig. Auteur : Connie Mindertsma Datum : 13 februari 2017 Presentatie Samen Veilig Auteur : Connie Mindertsma Datum : 13 februari 2017 Wat is Samen Veilig? Samen Veilig Midden-Nederland bestaat uit Veilig Thuis en de gebiedsgerichte SAVE teams. Ontstaan Veilig

Nadere informatie

Factsheet cliëntprofielen Jeugd- en Gezinsbescherming 2014 en 2015

Factsheet cliëntprofielen Jeugd- en Gezinsbescherming 2014 en 2015 Factsheet cliëntprofielen Jeugd- en Gezinsbescherming 2014 en 2015 Een onderzoek naar de kernproblemen van 1881 (2014) en 1610 (2015) cliënten Jeugd- en Gezinsbescherming 1. Doelgroep BEGELEIDING IN VRIJWILLIG

Nadere informatie

Voorlichting Dialoogtafelmethodiek. Korte versie voor de deelnemende aan de dialoogtafel professionals

Voorlichting Dialoogtafelmethodiek. Korte versie voor de deelnemende aan de dialoogtafel professionals Voorlichting Dialoogtafelmethodiek Korte versie voor de deelnemende aan de dialoogtafel professionals Academische Werkplaatsen TJ Wat? Kennisinfrastructuur waarin praktijk, beleid, onderzoek en onderwijs

Nadere informatie

ZSM Leerateliers Werken vanuit de bedoeling

ZSM Leerateliers Werken vanuit de bedoeling ZSM Leerateliers Werken vanuit de bedoeling 1 Inhoud Wat = ZSM Waarom leerateliers Introductie Werken vanuit de bedoeling Leerateliers opbrengsten & geleerde lessen Praktijkvoorbeelden Hoe verder waar

Nadere informatie

Triple P en Transitie Jeugdzorg 24 april Yvonne van Westering, Nederlands Jeugdinstituut Margreet de Jongh, SO&T

Triple P en Transitie Jeugdzorg 24 april Yvonne van Westering, Nederlands Jeugdinstituut Margreet de Jongh, SO&T Triple P en Transitie Jeugdzorg 24 april 2012 Yvonne van Westering, Nederlands Jeugdinstituut Margreet de Jongh, SO&T Het hele stelsel gaat op de schop! 1. Passend Onderwijs 2. Stelselherziening Jeugdzorg

Nadere informatie

Handreiking. Randvoorwaarden voor de veiligheid van jeugdigen in de toegang tot jeugdhulp

Handreiking. Randvoorwaarden voor de veiligheid van jeugdigen in de toegang tot jeugdhulp Handreiking Randvoorwaarden voor de veiligheid van jeugdigen in de toegang tot jeugdhulp Woord vooraf Voor u ligt de handreiking randvoorwaarden voor de veiligheid van jeugdigen in de toegang tot jeugdhulp,

Nadere informatie

Riedsútstel. Underwerp Regiovisie huiselijk geweld en kindermishandeling. Foech ried/kolleezje: Raad: kaderstellend

Riedsútstel. Underwerp Regiovisie huiselijk geweld en kindermishandeling. Foech ried/kolleezje: Raad: kaderstellend Riedsútstel Ried : 11 december 2014 Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Werkgroep 3D d.d. 3 december 2014 Agindapunt : 18 Portefúljehâlder : mw. G. Postma Amtner : mw. C. Zondag Taheakke

Nadere informatie

Raad op zaterdag Eindhoven 28 januari 2017 Ronde 1 van uur

Raad op zaterdag Eindhoven 28 januari 2017 Ronde 1 van uur Raad op zaterdag Eindhoven 28 januari 2017 Ronde 1 van 10.30-11.45 uur Astrid Jansen, projectleider jeugd VNG Afke Donker, Nederlands Jeugdinstituut Gespecialiseerde jeugdhulp en meten van effecten Hoe

Nadere informatie

Beantwoording raadsvragen ChristenUnie-SGP rondom gang van zaken bij Veilig Thuis / SAVE.

Beantwoording raadsvragen ChristenUnie-SGP rondom gang van zaken bij Veilig Thuis / SAVE. Informatienota raad AAN de gemeenteraad REGISTRATIENUMMER 19.0005665 DATUM 9 april 2019 TER INZAGE ORGANISATIEONDERDEEL SD-BSD BIJLAGE(N) PORTEFEUILLEHOUDER Kiki Hagen BEHANDELEND AMBTENAAR Maikel de Vries

Nadere informatie

7. Conclusies en aanbevelingen

7. Conclusies en aanbevelingen 7. Conclusies en aanbevelingen 7.1 Algemeen Op CBS Het Galjoen worden al goede initiatieven genomen om de ouderbetrokkenheid te stimuleren en te vergroten, ook al kan er nog het één en ander aan uitgebreid

Nadere informatie

Achtergrond van het onderzoek Pagina 3. Managementsamenvatting Pagina 6. Achtergrondgegevens Pagina 8. Onderzoeksresultaten. Over Caparis Pagina 11

Achtergrond van het onderzoek Pagina 3. Managementsamenvatting Pagina 6. Achtergrondgegevens Pagina 8. Onderzoeksresultaten. Over Caparis Pagina 11 september 2018 Achtergrond van het onderzoek Pagina 3 Managementsamenvatting Pagina 6 Achtergrondgegevens Pagina 8 Onderzoeksresultaten Over Caparis Pagina 11 Diensten Pagina 15 Communicatie en informatievoorziening

Nadere informatie

Spiegelrapportage Holland Rijnland op jaarrapportage van de Transitie Autoriteit Jeugd (TAJ).

Spiegelrapportage Holland Rijnland op jaarrapportage van de Transitie Autoriteit Jeugd (TAJ). Spiegelrapportage Holland Rijnland op jaarrapportage van de Transitie Autoriteit Jeugd (TAJ). Beleidsteam jeugd Holland Rijnland TWO jeugdhulp Holland Rijnland Mei 2018 Inleiding De veranderopgave in de

Nadere informatie

Wijkgerichte Aanpak Kindveiligheid

Wijkgerichte Aanpak Kindveiligheid Wijkgerichte Aanpak De Wijkgerichte Aanpak is ontwikkeld en uitgevoerd met behulp van het stimuleringsprogramma SWING. SWING is ingesteld door het Ministerie van Veiligheid & Justitie om tot een nieuwe

Nadere informatie

Samenwerkings afspraken Veilig Thuis - gemeenten. Stand van zaken (tbv AB 31 mei 2017)

Samenwerkings afspraken Veilig Thuis - gemeenten. Stand van zaken (tbv AB 31 mei 2017) Samenwerkings afspraken Veilig Thuis - gemeenten Stand van zaken (tbv AB 31 mei 2017) Waar staan we in het proces? 13 maart: startbijeenkomst stap 2 Stap 1: kwaliteit Veilig Thuis Maart: bestuurlijke opdracht

Nadere informatie

INFORMATIECOLLEGE SOCIAAL DOMEIN & JEUGDSTRAFRECHTKETEN Sociaal Domein ontmoet Straf..Bekend maakt bemind!

INFORMATIECOLLEGE SOCIAAL DOMEIN & JEUGDSTRAFRECHTKETEN Sociaal Domein ontmoet Straf..Bekend maakt bemind! INFORMATIECOLLEGE SOCIAAL DOMEIN & JEUGDSTRAFRECHTKETEN Sociaal Domein ontmoet Straf..Bekend maakt bemind! REGIO ALKMAAR & KOP VAN NOORD-HOLLAND DONDERDAG 15 MAART 2018 Op 15 maart vond in de Raadzaal

Nadere informatie

Module 1 Achtergronden en wettelijk kader Jeugdwet (6,5 uur zelfstudie) 2 dagen. Module 2 De jeugdige en zijn gezin (10 uur zelfstudie) 3 dagen

Module 1 Achtergronden en wettelijk kader Jeugdwet (6,5 uur zelfstudie) 2 dagen. Module 2 De jeugdige en zijn gezin (10 uur zelfstudie) 3 dagen Als jeugdconsulent of als jeugdprofessional bij een gemeente krijg je te maken met een grote diversiteit aan vragen en problemen waar jeugdigen (en zijn gezin) bij betrokken zijn. Als je nieuw bent in

Nadere informatie

Zelfstandig thuis wonen met een zorgvraag. Strategische handvaten voor deze opgave

Zelfstandig thuis wonen met een zorgvraag. Strategische handvaten voor deze opgave Zelfstandig thuis wonen met een zorgvraag Strategische handvaten voor deze opgave Een groeiende zorgvraag Dat mensen die zorg nodig hebben toch zelfstandig kunnen wonen, zich thuis voelen en zo lang mogelijk

Nadere informatie

Vasthouden en motiveren. bij zorgen over kinderen. Uitleg voor cliënt, professional en gemeente over drang

Vasthouden en motiveren. bij zorgen over kinderen. Uitleg voor cliënt, professional en gemeente over drang Vasthouden en motiveren bij zorgen over kinderen Uitleg voor cliënt, professional en gemeente over drang 17 december 2014 1 Deze notitie is tot stand gekomen op initiatief van de Coöperatie Ouderkracht

Nadere informatie

Eén kind, één gezin, één Omvormingsplan

Eén kind, één gezin, één Omvormingsplan Eén kind, één gezin, één Omvormingsplan Zorg voor Jeugd Fryslân - bevindingen herijking Omvormingsplan en aanbevelingen bestuurlijke afwegingen - Rapportage Bestuurlijk Overleg Zorg voor Jeugd 10 juni

Nadere informatie

High Conflict Forum. Ketenaanpak conflictscheidingen Hart van Brabant

High Conflict Forum. Ketenaanpak conflictscheidingen Hart van Brabant High Conflict Forum Ketenaanpak conflictscheidingen Hart van Brabant Sterk Huis is er voor iedereen die hulp nodig heeft. Wij bieden een warme en veilige omgeving waar je terechtkunt met grote opvoedings-

Nadere informatie

Sterkste Schakels. 23 mei 2019

Sterkste Schakels. 23 mei 2019 Sterkste Schakels 23 mei 2019 Frouke Sondeijker (Verwey-Jonker instituut) Nikki Udo (Nederlands Jeugdinstituut) Evelien Janssen (Nederlands Centrum Jeugdgezondheid) Marlies Kraaijeveld (CJG Capelle a/d

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *14.0012361* 14.0012361 Raadsvergadering: 23-10-2014 Voorstel: 8.62 Agendapunt: 9 Onderwerp Regiovisie Aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling Noord-

Nadere informatie

COMMUNICATIEPLAN PASSEND ONDERWIJS

COMMUNICATIEPLAN PASSEND ONDERWIJS COMMUNICATIEPLAN PASSEND ONDERWIJS SWV VO/VSO 31.02 'Communicatie is het scheppen van gemeenschappelijke betekenis (Gisela Redeker, hoogleraar communicatie) Conceptversie 2 17-03-2014 Communicatieplan

Nadere informatie

Aanpak: Casusregie en inzet gezinscoaching. Beschrijving

Aanpak: Casusregie en inzet gezinscoaching. Beschrijving Aanpak: Casusregie en inzet gezinscoaching De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld

Nadere informatie

Bijlage 6. Format scholing

Bijlage 6. Format scholing Bijlage 6 Format scholing 1 2 Regionaal Scholingsplan Regionale aanpak kindermishandeling Inge Anthonijsz, senior adviseur NJi Nathalie Sie, implementatieadviseur NJi Utrecht, februari 2009 3 4 Het maken

Nadere informatie

Nieuwsbrief Decentralisatie Jeugdzorg

Nieuwsbrief Decentralisatie Jeugdzorg Nieuwsbrief Decentralisatie Jeugdzorg Juli 2012 Het college van Reimerswaal vindt het belangrijk om de gemeenteraad mee te nemen in de transitie van de jeugdzorg. Het geven van goede informatie hoort hier

Nadere informatie

De slimste route? Vormgeven toegang

De slimste route? Vormgeven toegang De slimste route? Vormgeven toegang Grote veranderingen in zorg en ondersteuning Taken vanuit AWBZ, Jeugdzorg, Werk en inkomen. Passend onderwijs (toegang tot onderwijs) De slimste route (voor Hengelo)

Nadere informatie

Fluchskrift Jeugdbescherming: minder als het kan, meer als het moet! 06 2016

Fluchskrift Jeugdbescherming: minder als het kan, meer als het moet! 06 2016 Fluchskrift Jeugdbescherming: minder als het kan, meer als het moet! 06 2016 Aanleiding Eerder bracht het Fries Sociaal Planbureau (FSP) een rapport uit over het gebruik van jeugdhulp in Fryslân. Deze

Nadere informatie

MEER MENSEN MET EEN PSYCHISCHE KWETSBAARHEID AAN HET WERK. Samenwerking W&I en GGZ

MEER MENSEN MET EEN PSYCHISCHE KWETSBAARHEID AAN HET WERK. Samenwerking W&I en GGZ MEER MENSEN MET EEN PSYCHISCHE KWETSBAARHEID AAN HET WERK Samenwerking W&I en GGZ WIE ZIJN WIJ Manon Draisma In dienst bij UWV Actief in de samenwerking tussen W&I en GGZ - Landelijk en regionaal (Friesland

Nadere informatie

Wensen en verwachtingenavond de Zeetuin 16 april 2015

Wensen en verwachtingenavond de Zeetuin 16 april 2015 Op de Zeetuin werken ouders en leerkrachten samen omdat kinderen zich beter voelen, zich beter ontwikkelen en beter leren als ouders en school als partners samenwerken. Wensen en verwachtingenavond de

Nadere informatie

Welkom! Workshop zorgvuldig beslissen, hoe doe je dat?

Welkom! Workshop zorgvuldig beslissen, hoe doe je dat? Welkom! Workshop zorgvuldig beslissen, hoe doe je dat? Stan van Haaren Irma Haxe 1 Doel van de workshop Zorgvuldig beslissen met behulp van een risicotaxatie instrument voor kindermishandeling Opzet van

Nadere informatie

WORKSHOP HOE BORG JIJ DE PRIVACY VAN JE KLANTEN?

WORKSHOP HOE BORG JIJ DE PRIVACY VAN JE KLANTEN? WORKSHOP HOE BORG JIJ DE PRIVACY VAN JE KLANTEN? BVK VOORJAARSCONGRES 2016: GLUREN BIJ DE 3D BUREN MARTINE MIDDELVELD 12 MEI 2016 1 Stelling Privacy staat integraal werken in het sociaal domein in de weg

Nadere informatie

Afwegingskader in de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Afwegingskader in de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Afwegingskader in de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Welkom bij dit webinar 10 december 2018 Afwegingskader cluster psychologen, pedagogen, (psycho)therapeuten, sociaal werkers en jeugd-

Nadere informatie

Samenwerkingsmogelijkheden binnen de driehoek worden onderbouwd vanuit actuele werkmodellen en methodieken en positieve ervaringen uit de praktijk.

Samenwerkingsmogelijkheden binnen de driehoek worden onderbouwd vanuit actuele werkmodellen en methodieken en positieve ervaringen uit de praktijk. Partnerschap in de driehoek. Onderwijs en Jeugdhulpverlening samen op de werkvloer Waarom? Hoe kun je extra ondersteuning en begeleiding aan kinderen en gezinnen zo dicht mogelijk bij huis en in de wijk

Nadere informatie

Alleen als het echt niet anders kan

Alleen als het echt niet anders kan Alleen als het echt niet anders kan De meeste Nederlandse ouders zijn prima in staat om hun kinderen voldoende veiligheid te bieden. Bij ongeveer 1 procent van de Nederlandse kinderen komt de veiligheid

Nadere informatie

Prijslijst. Privacy binnen het Sociaal Domein. Een scan naar de privacy en gegevensuitwisseling in uw gemeente

Prijslijst. Privacy binnen het Sociaal Domein. Een scan naar de privacy en gegevensuitwisseling in uw gemeente Voldoet uw g emeente aan de privacywetgeving? Kunnen de inwoners erop vertrouwen dat er op een rechtmatige manier met hun gegevens wordt omgegaan? Is er in uw gemeente privacybeleid opgesteld? Hoe geeft

Nadere informatie

Stelselwijziging Jeugd. Factsheet. Prioriteitenlijst gedwongen kader

Stelselwijziging Jeugd. Factsheet. Prioriteitenlijst gedwongen kader Stelselwijziging Jeugd Factsheet Prioriteitenlijst gedwongen kader Prioriteitenlijst gedwongen kader Per 1 januari 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van het gedwongen kader: jeugdbescherming

Nadere informatie

Zorglandschap specialistische jeugdhulp Presentatie voor de conferentie Passend Onderwijs 5 en 6 oktober.

Zorglandschap specialistische jeugdhulp Presentatie voor de conferentie Passend Onderwijs 5 en 6 oktober. Zorglandschap specialistische jeugdhulp Presentatie voor de conferentie Passend Onderwijs 5 en 6 oktober. Jan Menting, Ambassadeur Zorglandschap Ingeborg Visscher, Projectleider ondersteuningsteam Zorglandschap

Nadere informatie

Bureau Jeugdzorg Gelderland Bereikbaar en Beschikbaar

Bureau Jeugdzorg Gelderland Bereikbaar en Beschikbaar Bureau Jeugdzorg Gelderland Bereikbaar en Beschikbaar Hans Lomans Bestuurder BJzG 8 april 2011 2 U vindt ons Overal in Gelderland In alle regio s Zorg-en Adviesteams Centra voor Jeugd en Gezin Veiligheidshuizen

Nadere informatie

High Conflict Forum. Ketenaanpak conflictscheidingen Hart van Brabant

High Conflict Forum. Ketenaanpak conflictscheidingen Hart van Brabant High Conflict Forum Ketenaanpak conflictscheidingen Hart van Brabant Sterk Huis is er voor iedereen die hulp nodig heeft. Wij bieden een warme en veilige omgeving waar je terechtkunt met grote opvoedings-

Nadere informatie

Derde voortgangsrapportage Programma Veilig Thuis de basis op orde

Derde voortgangsrapportage Programma Veilig Thuis de basis op orde Derde voortgangsrapportage Programma Veilig Thuis de basis op orde 9 januari 2017 Inleiding In dit document wordt gerapporteerd over de bevindingen en resultaten van het Programma Veilig Thuis de basis

Nadere informatie

Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik

Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik Burgemeesters op de bres Presentatie: Linda de Haas Nic Drion Sara Etty programmamedewerker Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik senior medewerker

Nadere informatie

Rode draad voor kindveiligheid in Amsterdam

Rode draad voor kindveiligheid in Amsterdam Rode draad voor kindveiligheid in Amsterdam Vijfhoek & Ronde Tafel, versie 31 juli 2017 1 Introductie De Vijfhoek Kindveiligheid (Ouder- en Kind Teams, Samen DOEN, Veilig Thuis, de William Schrikker groep,

Nadere informatie

Reflectienota: Pilot toetsende taak regio Parkstad Raad voor de Kinderbescherming, locatie Maastricht.

Reflectienota: Pilot toetsende taak regio Parkstad Raad voor de Kinderbescherming, locatie Maastricht. Reflectienota: Pilot toetsende taak regio Parkstad Raad voor de Kinderbescherming, locatie Maastricht. Aanleiding. In maart 2015 heeft zich in de gemeente Heerlen een ernstige calamiteit voorgedaan waarbij

Nadere informatie

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Stimuleringsproject LOB in het mbo Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Visie ontwikkelen in regionale inspiratiebijeenkomsten Wat verstaan we eigenlijk onder loopbaanoriëntatie en -begeleiding

Nadere informatie

José Valks-Smits, vertrouwensarts Veilig Thuis

José Valks-Smits, vertrouwensarts Veilig Thuis José Valks-Smits, vertrouwensarts Veilig Thuis Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) + Steunpunt Huiselijk Geweld (SHG) = Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling : AMHK Voor alle

Nadere informatie

Rijk stelt 7 miljoen beschikbaar voor het trainen van professionals

Rijk stelt 7 miljoen beschikbaar voor het trainen van professionals Rijk stelt 7 miljoen beschikbaar voor het trainen van professionals Volg met subsidie trainingen rondom de signalering van GGZ-, LVB- en Multiproblematiek. LIVE ONLINE LEREN https://study2go.nl/pages/zonmwsubsidie

Nadere informatie

Uitkomsten verbeterpunten toezichtonderzoek Bergen op Zoom

Uitkomsten verbeterpunten toezichtonderzoek Bergen op Zoom Uitkomsten verbeterpunten toezichtonderzoek Bergen op Zoom Aanpak: Signalerings- en vangnetfunctie Juni 2015 Samenwerkend Toezicht Jeugd (STJ) verstaat onder een gezin met geringe sociale redzaamheid een

Nadere informatie

Evaluatie SamenOud training Anders denken, anders doen Casemanagement

Evaluatie SamenOud training Anders denken, anders doen Casemanagement Evaluatie SamenOud training Anders denken, anders doen Casemanagement Deelprogramma voor wijkverpleegkundigen en ouderenadviseurs die opgeleid worden tot casemanager SamenOud R. Brans April 2013 Inhoud

Nadere informatie

Transformatieplan West Brabant West: koersvast, op weg naar verbinden!

Transformatieplan West Brabant West: koersvast, op weg naar verbinden! Transformatieplan West Brabant West: koersvast, op weg naar verbinden! Wie is de regio West-Brabant West? In 2015 is er een nieuwe Jeugdwet in werking gegaan. Hiermee werden gemeenten verantwoordelijk

Nadere informatie

Stand van zaken Transformatie sociaal domein en werkplan 2015

Stand van zaken Transformatie sociaal domein en werkplan 2015 Stand van zaken Transformatie sociaal domein en werkplan 2015 Transitie: vòòr 2015 de overgang van verantwoordelijkheden naar gemeenten Transformatie: m.i.v. 2015 het opnieuw inrichten van (werk)processen

Nadere informatie